ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Focare și decese cauzate de variola maimuței în toată lumea

25 September 2022 at 23:00
image

Aproximativ 90 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, pe care Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o o urgență sanitară globală, în timp ce cazurile confirmate au depășit 64.300, potrivit Reuters.

Sunt aproximativ 90 de țări în care variola maimuței nu este endemică, dar au raportat focare ale acestei boli virale.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat această boală o .

Cazurile de variola maimuței au depășit 64.300

Cazurile confirmate au depășit 64.300, iar țările non-endemice au raportat primele decese legate de această boală.

Potrivit datelor publicate de Reuters, cele mai multe sunt în Statele Unite – 24.401, Brazilia – 7.300, Spania – 7.083, Franța – 3.930.

Decese au fost raportate în India, Belgia, Cehia, Cuba, Ecuador, SUA – câte un deces, Spania, Brazilia – câte două decese.

articolul original.

Peste 5000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței au ajuns în România

15 September 2022 at 13:21

Acestea vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța care pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, și către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune.

Ministerul Sănătății anunță că joi, 15 septembrie 2022, s-au primit 5060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței repartizate de Comisia Europeană, în baza unui contract de donație cu Ministerul Sănătății din România. Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că România va primi în jur de 1000 de doze. Ulterior, acesta a spus că vom primi 2000-2500 de doze. În august, secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat c[ Rom\nia va primi 5000 de doze de vaccin ]mpotriva avriolaei maimuței.

Dozele de vaccin vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile. De asemenea, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

În România au fost diagnosticate, până în prezent, 37 de cazuri de variola maimuței. Ultimul caz a fost confirmat luni, 12 septembrie, la „un bărbat cu vârsta de 23 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare”, potrivit Ministerului Sănătății.

Specialiștii MS reamintesc populației că „persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare.Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii, între 4 și 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin, la un interval de 28 zile”.

În cazul în care prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, medicii infecționiști spun că e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor este mult redusă.

Variola maimuței este o zoonoză cauzată de virusul monkeypox (MPXV) ce aparține genului Orthopoxvirus din famila Poxviridae, a fost recunoscută ca boală umană în 1970 și este endemică în Africa Centrală și de Vest.

Anul acesta, la începutul lunii mai, primul caz de variola maimuței la om a fost depistat în afara ţărilor africane. În iulie, ca urmare a creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri în afara Africii și în special în Europa (peste 16.000 de cazuri în 75 de țări), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Variola Maimuței „urgență de sănătate globală”.

Simptomele variolei maimuței sunt similare cu cele ale variolei, dar mai blânde. Variola maimuței începe cu febră, dureri de cap, dureri musculare și astenie. Principala diferență dintre simptomele variolei și ale variolei maimuței este că variola maimuței provoacă inflamarea ganglionilor limfatici, în timp ce variola nu o face.
Perioada de incubație pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. În primele 3 zile (uneori mai mult) după apariția febrei, pacientul dezvoltă o erupție cutanată ce începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Leziunile trec prin următoarele stadii înainte de a se vindeca: macule, papule, vezicule, pustule și cruste. Boala durează de obicei 2-4 săptămâni.

 MPXV se transmite la oameni prin contactul cu un animal, un om infectat sau cu un material contaminat. Virusul pătrunde în organism prin leziuni preexistente ale pielii, prin căile respiratorii și se poate răspândi la oameni prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat, manipularea unui animal infectat viu sau mort, prin contactul direct cu fluide corporale sau răni ale unei persoane infectate sau cu materiale care au atins fluide corporale sau răni, dar în special prin contactul direct cu răni, cruste sau fluide corporale, se prin secreții respiratorii în timpul contactului prelungit, față în fațăși în timpul contactului intim între oameni, inclusiv în timpul raportului sexual.

Nu există un vaccin specific împotriva variolei maimuței, dar studiile existente arată că vaccinul antivariolic oferă o protecție de peste 85% și față de virusul transmis de maimuțe. În acest context, după mai multe evaluări, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei. „Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a transmis autoritatea sanitară europeană, într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei, a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei, ținându-se cont de similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei. OMS nu recomandă însă, deocamdată, vaccinarea în masă, ci doar a persoanelor identificate ca fiind „contacți” ai persoanelor confirmate ca infectate.


articolul original.

România a primit peste 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței / În ce spitale a ajuns noul ser

15 September 2022 at 15:37
image

În contextul înmulțirii cazurilor de variola maimuței pe teritoriul României, autoritățile au anunțat că țara noastră a primit 5.060 de doze de vaccin împotriva acestei boli, scrie g4media.ro.

Potrivit informațiilor transmise, serul a ajuns în România ca urmare a unui contract de donație încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană.

Peste 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței primite de România

Cele 5.060 de doze primite de România vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.

În plus, unitățile medicale mai sus menționate pot transfera, în funcție de solicitări, în mod gratuit, vaccinul către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase.

Cine poate primi serul

Persoanele eligibile pentru a se imuniza cu acest nou vaccin sunt contacții direcți ai cazurilor confirmate pozitiv. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii, între 4 și 14 zile, mai scrie sursa citată.

Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară și o a doua doză de vaccin, administrată la un interval de 28 de zile de la prima doză.

articolul original.

Leziuni neurologice de la variola maimuței, identificate la un subgrup de pacienți

12 September 2022 at 15:00
image

Efectul asupra pielii (erupțiile cutanate desfigurante) și simptomele asemănătoare gripei au fost bine descrise, dar puțini cercetători au investigat apariția de leziuni neurologice de la variola maimuței.

Există rapoarte despre complicații neurologice la persoanele infectate cu virusul variolei și la persoanele vaccinate împotriva variolei. Așa că James B. Badenoch și colegii lui au vrut să știe și dacă apar .

Cercetătorii au analizat toate dovezile de dinainte de actuala pandemie de variola maimuței privind problemele neurologice sau psihiatrice la persoanele infectate. Rezultatele sunt publicate în revista eClinical Medicine.

Pot apărea leziuni neurologice de la variola maimuței?

O proporție mică, dar vizibilă, de persoane (2-3%) cu variola maimuței s-au simțit foarte rău și au dezvoltat probleme neurologice grave, inclusiv convulsii și encefalită (inflamație a creierului care poate cauza dizabilități pe termen lung).

Oamenii de știință au mai constatat că un număr similar de oameni s-au confruntat cu confuzii. Este important de reținut, totuși, că aceste cifre se bazează pe câteva studii cu puțini participanți.

Pe lângă problemele grave și rare ale creierului, au fost găsite dovezi ale unui grup mai larg de oameni cu variola maimuței care au avut simptome neurologice mai frecvente, incluzând dureri de cap, dureri musculare și oboseală, notează cercetătorul, citat de Science Alert.

O meta-analiză a focarelor anterioare

Analizând studiile, nu a fost clar cât de severe au fost aceste simptome și cât de mult au durat. De asemenea, nu a fost clar câți oameni cu variola maimuței au avut probleme psihiatrice (precum anxietatea și depresia) deoarece puține studii au analizat acest lucru. În cele care au făcut-o, indispoziția a fost raportată frecvent.

Nu se cunosc factorii care determină aceste probleme neuropsihiatrice la persoanele cu variola maimuței. Cercetătorii și-au dorit să știe dacă tulpina virusului variolei maimuței și severitatea infecției influențează aceste probleme. Cu toate acestea, nu au putut analiza acest lucru în mod corespunzător, deoarece nu a fost raportat în mod constant în studii.

Deși s-a descoperit că cu variola maimuțelor pot avea simptome neuropsihiatrice, studiile din lucrarea de față nu pot spune cu certitudine că virusul este cauza acestor probleme. Cercetările viitoare care vor explora acest lucru vor trebui să urmărească persoanele fără afecțiuni neuropsihiatrice dinainte de a se infecta cu variola maimuței.

Dacă virusul este cel care provoacă aceste probleme, procesele biologice care stau la bază sunt neclare și ar putea implica intrarea directă a virusului în sistemul nervos, o reacție a sistemului imunitar sau cu totul altceva.

Nu se știe dacă focarele din prezent vor semăna cu cele dinainte

De asemenea, este posibil ca stigmatul pe care oamenii îl experimentează în urma infecției cu variola maimuței și efectul desfigurator al erupțiilor cutanate ar putea contribui la suferința psihologică, cum ar fi starea de spirit scăzută.

Această cercetare s-a concentrat pe dovezile dinaintea actualei pandemii de variola maimuței. Majoritatea datelor au fost din Africa de Vest și de la persoanele spitalizate cu o infecție, în timp ce pandemia actuală a afectat predominant America de Nord și Europa de Vest.

Nu este clar în ce măsură simptomele focarelor anterioare vor oglindi ceea ce vedem acum.

Alte studii recente

Au apărut cercetări importante de când Badenoch și colegii săi și-au terminat lucrarea. Un studiu din New England Journal of Medicine a inclus peste 500 de persoane cu variola maimuței, din 16 țări din focarul actual.

Deși nu au fost raportate cazuri de encefalită sau convulsii, și oboseala au fost găsite la mai mult de un sfert dintre persoanele infectate, iar starea de spirit scăzută la până la una din zece persoane.

Au fost raportate recent două cazuri confirmate de encefalită de la variola maimuței în Spania. Este necesară o supraveghere suplimentară pentru a determina amploarea reală a problemelor mai grave, cum ar fi convulsiile.

Pot apărea leziuni neurologice de la variola maimuței, dar puține persoane infectate vor fi afectate

Focarul de variola maimuței rămâne o preocupare globală și sunt necesare măsuri permanente de sănătate publică, inclusiv îmbunătățirea accesului la vaccinare.

Deși infecția cauzează în principal simptome asemănătoare gripei și probleme ale pielii, acest studiu (și studiile ulterioare) arată că pot apărea leziuni neurologice de la variola maimuței.

Cercetătorii nu se așteaptă la un val de probleme grave ale creierului, dar complicații precum encefalita și convulsiile pot apărea la o proporție mică de oameni. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla dacă aceste simptome persistă în timp și dacă sunt cauzate de variola maimuței.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un nou caz de variola maimuței, confirmat în România

12 September 2022 at 11:08
image

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România, bilanțul total ajungând la 37, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății

Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 23 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare, potrivit sursei citate.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 37 de pacienți.

articolul original.

Un nou caz de variola maimuței, diagnosticat în România

12 September 2022 at 10:30
image

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Pacientul este un bărbat de 23 de ani, din București. El se simte bine și se află în izolare.

Ministerul Sănătății informează că un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 23 de ani, din București.

37 de pacienți, confirmați în România

Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 37 de pacienți.

Belgia a înregistrat primul deces provocat de variola maimuței, conform raportului săptămânal al Institutului de Sănătate Publică „Sciensano”, citat de presa internațională.

Această țară europeană, cu 11,5 milioane de locuitori număra 706 cazuri confirmate de variola maimuței în data de 29 august, a precizat institutul belgian. Dintre acești pacienți, care prezentau, aproape toți, leziuni cutanate, 32 au fost spitalizați.

Iar dintre pacienții internați, doi „aveau și o tulburare imunitară preexistentă”, au precizat autoritățile medicale.

„Până în prezent, a fost semnalat un deces la o persoană care prezenta probleme medicale preexistente”, se mai arată în raportul sursei citate.

Un bărbat din Italia, în vârstă de 36 de ani, a fost testat pozitiv pentru variola maimuței, HIV și COVID-19 în același timp, o premieră.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care inventariază toate cazurile confirmate, până la data de 31 august 2022 au fost raportate 50.496 de cazuri și 16 decese în 101 țări și teritorii.

În Europa, unde epidemia a apărut în luna mai, Spania confirmase deja la sfârșitul lunii iulie două decese ale unor pacienți infectați cu acest virus.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

O nouă bornă depășită de variola maimuței

2 September 2022 at 21:00
image

Cazurile de variola maimuței au depășit 50.000 în lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Peste 50.000 de cazuri de variolă a maimuțelor au fost raportate Organizației Mondiale a Sănătății în epidemia globală din acest an, potrivit unor cifre prezentate miercuri, citate de AFP.

Mai exact, 50.496 de cazuri și 16 agenției de sănătate a ONU, care a declarat epidemia o urgență de sănătate publică la nivel mondial în luna iulie.

O nouă bornă depășită de variola maimuței

Joi, OMS anunța că numărul noilor cazuri raportate de a scăzut în ultima săptămână la nivel global.

În săptămâna 15-21 august fuseseră anunțate cu 21% mai puţine cazuri decât în săptămâna precedentă. Cifrele din urmă cu câteva zile indicau în total 41.600 de cazuri şi 12 decese, în 96 de ţări, de la începutul acestui an.
articolul original.

Epidemia de variola maimuţei în Europa poate fi eradicată, trasmite OMS

30 August 2022 at 13:32
image

Vești bune de la Organizația Mondială a Sănătății: epidemia de variola maimuţei în Europa poate fi eradicată. În mai multe țări se constată o scădere a cazurilor de îmbolnăvire. În total, 43 de țări au fost afectate.

Europa „merge în direcţia corectă”, estimează directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

„Există semne timpurii încurajatoare, precum cele observate în Franţa, Germania, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi în alte ţări, care indică faptul că epidemia ar putea încetini”.

Pentru a elimina variola maimuței din Europa, OMS recomandă monitorizarea celor infectați, vaccinarea ţintită, în comunitățile de risc, identificarea cazurilor de contact şi campanii de informare destinate bărbaţilor gay, în rândul lor fiind înregistrate peste 90% din cazuri.

Kluge a citat exemplul Portugaliei, unde „în absenţa unei campanii de vaccinare depline, am reuşit să limităm creşterea numărului de cazuri prin schimbarea comportamentului şi a angajamentului în rândul comunităţilor”.

Ce înseamnă acest lucru?

Cazurile au fost depistate din timp, populația care avea suspiciuni fiind îndemnată să meargă rapid la doctor; acest lucru a dus la autoizolarea timpurile a pacienţilor și, drept urmare, la infectări mai puține.

Săptămâna trecută, OMS a raporta o reducere cu 21% a numărului de cazuri noi la nivel mondial, după patru săptămâni consecutive de creşteri.

Citește și: Franța: Primul caz de variola maimuței la un animal de companie. Câinele a dormit în același pat cu stăpânii săi infectați

articolul original.

Cazurile de variola maimuței, în scădere la nivel mondial

28 August 2022 at 00:00
image

Numărul cazurilor de variola maimuței raportate la nivel mondial a scăzut cu 21% săptămâna trecută, după o lună de creștere a infecțiilor, a anunțat recent Organizația Mondială a Sănătății.

OMS a declarat epidemia ca fiind o urgență de sănătate globală în luna iulie. Până în prezent, au fost raportate peste 41.000 de cazuri de variola maimuței și 12 decese din 96 de țări, majoritatea cazurilor provenind din Statele Unite, conform Reuters.

Scăderea numărului de cazuri de ar putea semnala faptul că epidemia este în declin în Europa, potrivit celui mai recent raport al OMS.

Epidemia încetinește în Europa

„Există semne că epidemia încetinește în Europa, unde o combinație de măsuri eficiente de sănătate publică, schimbarea comportamentului și vaccinarea ajută la prevenirea transmiterii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cu toate acestea, aproape două duzini de țări au înregistrat o creștere a numărului săptămânal de cazuri, cea mai mare creștere fiind raportată în Statele Unite. Peste 34% din numărul actual de cazuri se află în SUA.

Având în vedere că vaccinurile sunt puține, multe țări, inclusiv SUA, încearcă să prelungească stocurile prin administrarea unor doze mai mici pentru a profita la maximum de stocurile existente.

articolul original.

Incredibil! Un bărbat de 36 de ani a fost testat pozitiv simultan cu HIV, COVID și variola maimuței

24 August 2022 at 16:11
image

Incredibil! Un italian în vârstă de 36 de ani a fost testat pozitiv pentru variolă, HIV și COVID în același timp. La aproximativ 9 zile de la întoarcerea dintr-o călătorie în Spania, în care a întreținut relații sexuale cu alți bărbați fără a folosi prezervativ, pacientul a prezentat febră, durere în gât, oboseală, cefalee și inflamație a zonei inghinale, scrie ziare.com.

Potrivit Journal of Infection, tânărul de 36 de ani a fost testat pozitiv pentru coronavirus la 3 zile de la debutul simptomelor.

La scurt timp după, i-a apărut o erupție pe brațul stâng și în zilele următoare s-au răspândit vezicule pe tot corpul, ceea ce l-a determinat să meargă la camera de urgență a unui spital din Catania.

Aici a fost testat pozitiv pentru variola maimuței și HIV. Pacientul a fost externat din spital după aproape o săptămână și s-a recuperat de Covid și variola maimuței, deși a rămas cu o mică cicatrice.

Cum a fost posibil ca bărbatul să se infecteze cu trei virusuri în același timp

”Acest caz evidențiază modul în care simptomele variolei maimuțelor și Covid se pot suprapune și confirmă că, în cazul co-infecției, colectarea anamnestică și obiceiurile sexuale sunt cruciale pentru a pune diagnosticul corect”, au spus cercetătorii de la Universitatea din Catania.

”Rețineți că tamponul orofaringian al variolei maimuței a fost încă pozitiv după 20 de zile, ceea ce sugerează că acești indivizi pot fi în continuare contagioși timp de câteva zile după remisiunea clinică. În consecință, medicii ar trebui să încurajeze măsurile de precauție adecvate.

Deoarece acesta este singurul caz raportat de coinfecție cu virusul variolei maimuței, SARS-CoV-2 și HIV, nu există încă suficiente dovezi care să susțină că această combinație ar putea agrava starea pacientului. Având în vedere actuala pandemie SARS-CoV-2 și creșterea zilnică a cazurilor de variola maimuțelor, sistemele de sănătate trebuie să fie conștiente de această posibilitate”, se arată în raport, scrie ilgazzettino.it.

articolul original.

România primește 5000 de doze de vaccin pentru combaterea variolei maimuței

16 August 2022 at 11:00

Comisia Europeană va dona României de 5.000 de doze de vaccin, pentru a combate focarul de variola maimuței, a anunțat secretarul de stat Adriana Pistol, într-o conferință de presă.

Adriana Pistol

În contextul în care numărul de cazuri de variola maimuței crește în Europa dar și în România, Ministerul Sănătății anunță că în curând va fi disponibil vaccinul agreat în cmbaterea virusului care provoacă această boală. Secretarul de stat în Ministrul Sănătăţii Adriana Pistol a anunțat într-o conferință de presă că este așteaptată o donație de 5.000 de doze de vaccin antivariolic din partea Comisiei Europene, pentru a combate focarul de variola maimuței din România. Astfel, persoanele infectate și cele cu care au intrat în contact se vor putea vaccina.

Nu este o cantitate foarte mare. Îl vom oferi contacţilor, cazurilor. Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, a declarat Pistol, care a precizat că în ultima săptămână au fost raportate încă două noi cazuri de infecţie cu variola maimuţei. România a ajuns astfel la 32 de persoane infectate cu acest virus, iar cei infectați sunt bărbaţi, cu vârste între 31 și 44 de ani.

În aceeași conferință, secretarul de stat în MS a transmis că se înregistrează o tendinţă de scădere evidentă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, iar varianta Omicron este preponderentă, tulpina BA2 fiind identificată în 39% din cazuri, iar BA5 în 16%. În săptămâna 8-14 august, la nivel național s-au înregistrat 38.945 de cazuri de COVID-19, din care 7.473 au fost persoane reinfectate, și 164 de decese. „Rata de pozitivare este în scădere în această săptămână, ceea ce ne facem să fim destul de încrezători că tendinţa de scădere este reală (…). Nu ne aşteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri”, a precizat dr. Adriana Pistol.

Variola maimuței a fost declarată, în iulie, „urgență sanitară globală” – cel mai înalt nivel de alertă, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, în prezent, mai există doar două astfel de urgențe sanitare – pandemia de coronavirus și efortul continuu de eradicare a poliomielitei, subliniind totodată că în Europa se înregistrează 80% din cazuri, iar statele trebuie să-și intensifice măsurile de prevenție, în acest context.

De la începutul lunii mai 2022, mai multe țări din Regiunea Europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuței, o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în regiunile împădurite din Africa Centrală și de Vest (boala este endemică în Africa) în urma contactului cu animalele infectate. La începutul lunii august, în Europa erau aproape 16.000 de cazuri diagnosticate cu variola maimuței, din care peste 4.500 numai în Spania, unde au fost înregistrate și două decese la pacienți infectați, în timp ce Anglia și Germania au depășit câte 2.700 de cazuri – potrivit Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC). Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei, a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei, ținându-se cont de similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei.

În SUA, unde numărul infectărilor a trecut în august de 9.000, variola maimuței a fost declarată „urgență de sănătate publică” pentru o perioadă de 90 de zile, ceea ce înseamnă măsuri sanitare sporite şi de deblocarea fondurilor pentru a eradica boala. „Facem apel la americani să ia variola maimuţei în serios şi să facă tot ce este necesar pentru a ne ajuta să luptăm contra virusului”, a declarat ministrul american al Sănătăţii, Xavier Becerra. Decizia permite, de asemenea, lucrătorilor din cadrul serviciilor medicale de urgenţă să administreze vaccinuri.

Întrucât stocurile de vaccin sunt mai mici decât cererea, autoritățile sanitare americane analizează posibilitatea de a împărți o doză de vaccin contra variolei maimuței la cinci, astfel încât să poată fi vaccinate mai multe persoane. Agenția pentru Medicamente din SUA trebuie să autorizeze împărțirea unei doze la 5 și administrarea vaccinului sub piele, iar Departamentul de Sănătate american să emită o nouă declarație de urgență, ceea ce s-ar putea întâmplă în următoarele zile, potrivit New York Times.

Vaccinul este administrat acum în două doze, la o perioadă de 28 de zile, intramuscular. Studiile privind administrarea sub piele a vaccinului împotriva variolei maimuței se limitează însă la o signură cercetare, notează jurnaliștii americani, care spun că există specialiști care critică această metodă.

Identificată pentru prima dată la maimuțe în 1958, variola maimuței este o boală infecțioasă care prezintă simptome ușoare, inclusiv febră și leziuni cutanate dureroase, iar recuperarea este de obicei ușoară și poate dura două până la patru săptămâni, potrivit OMS. Boala este cauzată de virusul variolei maimuței (Monkeypox – MPXV), un virus cu genom ADN dublu catenar, membru al genului Orthopoxvirus din familia Poxviridae, înrudit cu virusul care a provocat variola (boală eradicată în 1980). Se poate răspândi și de la om la om, prin contact fizic strâns, dar din fericire, rareori este fatală.

În acest moment, riscul pentru populația generală legat de variola maimuței este considerat scăzut, dar acest lucru se poate schimba dacă nu se implementează măsuri adecvate pentru prevenirea transmiterii, așa cum au atenționat experții OMS. Prevenția se bazează în principal pe măsuri de sănătate publică, inclusiv supraveghere, depistarea cazurilor și stabilirea etiologiei, identificarea contacților, izolarea strictă pe întreaga perioadă de contagiozitate, adică până când leziunile cutanate se usucă, devin cruste și cad (poate dura între 2-4 săptămâni) și asigurarea de îngrijiri.


articolul original.

Primul câine cu variola maimuței arată că virusul se poate transmite de la om la animal

18 August 2022 at 10:00
image

După ce numărul oamenilor infectați cu acest virus a început să crească, a apărut și primul câine cu variola maimuței, spun cercetătorii.

Acest caz potențial de transmitere de la om la câine marchează prima dată când infecția cu variola maimuței a fost observată la un câine și prima dată când un animal a fost suspectat că a contractat variola maimuței de la un om infectat.

„Acesta este primul incident despre care aflăm unde există transmitere de la om la animal”, a declarat Rosamund Lewis, responsabila Organizației Mondiale a Sănătății pentru variola maimuței, pe 15 august.

„Deci, la mai multe niveluri, aceasta este o informație nouă. Nu este o informație surprinzătoare, ci este ceva ce urmăream să vedem dacă se întâmplă”, a spus ea, potrivit Science Alert.

Este esențial să reținem că, în acest moment, nu se știe dacă le poate transmite virusul înapoi oamenilor, a adăugat Lewis.

A fost descoperit primul câine cu variola maimuței

Într-o descriere a primului caz de acest fel, publicată pe 10 august în revista The Lancet, cercetătorii au cerut „investigații suplimentare privind transmisiile secundare prin intermediul animalelor de companie”, adică cazurile în care un animal de companie infectat le transmite virusul altor oameni.

Cazul recent a implicat doi bărbați care au fost examinați la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, Franța, la începutul lunii iunie, potrivit raportului din The Lancet.

Bărbații sunt parteneri neexclusivi care locuiesc în aceeași gospodărie.

Ambii au dezvoltat simptome de variola maimuței, incluzând erupții cutanate, oboseală, , la aproximativ șase zile după ce au făcut sex cu alte persoane.

Cum se transmite virusul?

De la începutul focarului de variola a maimuței, cazurile de infecție s-au concentrat puternic în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați, dar această tendință nu indică faptul că virusul se răspândește exclusiv prin activitate sexuală sau că bărbații care fac sex cu bărbați sunt deosebit de predispuși la boala; nu sunt.

Oricine, indiferent de orientarea sau , poate lua și răspândi virusul.

Cel mai adesea, variola maimuței se răspândește de la o persoană la alta prin contactul direct cu erupțiile cutanate, crustele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate, incluzând puroiul, mucusul și saliva, sau cu materiale contaminate cu fluidele corporale ale unei persoane, cum ar fi îmbrăcămintea sau lenjeria.

Acest contact poate avea loc în timpul sexului, dar poate apărea și în timpul contactului apropiat nonsexual.

Virusul se poate răspândi și prin picăturile respiratorii (mici picături de salivă și mucus) care sunt expulzate din gură; această cale de transmitere devine mai probabilă în timpul contactului „prelungit” față în față sau al contactului fizic intim, cum ar fi sărutul.

Primul câine cu variola maimuței a dormit în patul stăpânilor

La douăsprezece zile după ce cei doi bărbați au contractat variola maimuței, ogarul lor italian în vârstă de 4 ani a dezvoltat mai multe leziuni pe piele și pe membranele mucoase, incluzând coșuri mari, pline de puroi, pe abdomen și o ulcerație pe anus.

Câinele a fost apoi testat pozitiv pentru variola maimuței la un test de diagnostic și o analiză genetică a arătat că virusul care l-a infectat pe unul dintre bărbați se potrivește exact cu virusul care a infectat ogarul.

Pacienții au spus că au lăsat câinele să doarmă în patul lor, dar după ce au dezvoltat simptome de variola maimuței, au avut grijă să nu lase ogarul să interacționeze cu alte persoane sau alte animale.

Simptomele câinelui au apărut la aproximativ 13 zile după simptomele bărbaților.

„Din câte știm, cinetica apariției simptomelor la ambii pacienți și, ulterior, la câinele lor sugerează transmiterea de la om la câine a virusului variolei maimuței”, au scris cercetătorii.

Ce animale s-ar putea infecta cu acest virus?

Pe 12 august, Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și-a actualizat site-ul web pentru a informa că patrupezii se pot infecta cu variola maimuțelor.

Aceleași pagini enumeră mai multe alte animale cunoscute a fi susceptibile la variola maimuțelor, incluzând câinii de preerie, veverițele, marmotele, chinchilla, șobolanii africani de Gambia, aricii, șoarecii de câmp și diferite tipuri de maimuțe.

De asemenea, este posibil ca anumiți șoareci și iepuri domestici să poată lua virusul, dar nu se știe dacă pisicile pot contracta variola maimuțelor, notează CDC.

„Oamenii cu variola maimuței ar trebui să evite contactul cu animalele, inclusiv cu cele de companie, cu cele domestice, dar și cu animalele sălbatice, pentru a preveni răspândirea virusului”, recomandă CDC.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Câte cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România? Bolnavii și contacții se vor putea vaccina

17 August 2022 at 23:00
image

România are 32 de cazuri de variola maimuţei, fiind vorba despre bărbați cu vârste cuprinse între 31 și 44 de ani. Bolnavii și contacții lor se vor putea vaccina, spune Adriana Pistol.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat, marți, că în România sunt în total 32 de cazuri de variola maimuţei.

Toți bolnavii , „destul de tineri”, cu vârste între 31 și 44 de ani.

Variola maimuței în România a ajuns la 32 de cazuri

Întrebată împotriva variola maimuței, Adriana Pistol a spus că așteaptă din partea Comisiei Europene donația.

„Nu este o cantitate mare. Îl vom oferi contacților, cazurilor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, precizând că din câte știe este vorba despre 5.000 de doze.
articolul original.

Vaccinul împotriva variolei maimuței nu va face miracole! Expert OMS: ‘Știam de la început că acest vaccin nu va fi un glonț de argint și că nu se va ridica la nivelul tuturor așteptărilor’

17 August 2022 at 18:45
image

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală.

„Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa„, a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei. transmite DPA.

Lewis a subliniat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient – fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe şi trataţi diferit. Spre exemplu, participanţii dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalţi primesc un placebo fără substanţă activă.

Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi homosexuali care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi. Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaţilor din această categorie să-şi reducă numărul de parteneri sexuali şi să evite sexul în grup.

Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai transmite DPA, informează agerpres.ro.

articolul original.

Variola maimuţei: OMS critică atacurile împotriva maimuţelor din Brazilia. „Boala nu are legătură cu primatele”

13 August 2022 at 12:13
image

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat asigurări marţi că epidemia de variola maimuţei nu are legătură cu aceste animale, deplângând faptul că mai multe maimuţe ar fi fost atacate în Brazilia.

„Lumea trebuie să ştie că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Ea a fost întrebată cu privire la informaţii privind atacuri împotriva maimuţelor în Brazilia. Un site de știri din Brazilia a informat că mai multe maimuţe au fost omorâte, iar unele au fost rănite sau otrăvite, în mai puţin de o săptămână, într-o rezervaţie naturală din Rio do Preto, în statul Sao Paulo.

Altele au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite în diferite oraşe braziliene, potrivit site-ului brazilian, care citează asociaţia pentru lupta împotriva traficului ilegal de animale sălbatice Renctas.

Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri de variola maimuţei şi un deces, conform statisticilor OMS. De asemenea, la nivel mondial, au fost raportate peste 28.100 de cazuri şi 12 decese legate de variola maimuţei, potrivit Agerpres.ro.

De unde vine denumirea „variola maimuţei”

Termenul de „variola maimuţei” a fost folosit când acest virus a fost descoperit în 1958 la maimuţe într-un laborator din Danemarca, însă virusul a fost demonstrat la diferite specii de animale, în special la rozătoare.

Primul caz uman a fost depistat în 1970 în Congo.

Acest virus poate fi transmis de la animale la oameni, însă explozia recentă de cazuri la nivel mondial are loc în urma transmiterii între oameni prin contact fizic apropiat, a explicat Margaret Harris.

Oamenii „cu siguranţă nu ar trebui să atace animale”, a spus ea, subliniind că cea mai buna modalitate de reducere a răspândirii virusului este recunoaşterea simptomelor, obţinerea de ajutor de la un medic şi luarea de „măsuri de precauţie pentru a preveni transmiterea”.

articolul original.

Câte cazuri de variola maimuței s-au înregistrat în România săptămâna trecută?

8 August 2022 at 21:00
image

Nouă cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în ultima săptămână în România, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, toate cele nouă cazuri au fost înregistrate la bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani.

Cei mai mulți din București, unul din Ilfov și unul din Cluj.

9 noi cazuri de variola maimuței

„Sunt în izolare, starea este bună, nu sunt probleme. Fiind relativ tineri, probabil că reacționeaza bine și nu sunt probleme legata de vreo evoluție care să le pună ”, a declarat Rafila.

Numărul total al cazurilor înregistrate până acum în România a ajuns la 30.

articolul original.

Italia a început vaccinarea împotriva variolei maimuței

8 August 2022 at 17:33
image

Italia a început luni campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei în condiţiile creşterii numărului de cazuri de infectare, informează Agerpres.

Ministerul Sănătăţii din Italia a raportat 545 de cazuri de variola maimuţei la nivel naţional. Campania sa de vaccinare a început la peste o lună după ce alte ţări au raportat un număr mare de cazuri, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Spania.

Primele doze de vaccin vor fi administrate la spitalul Spallanzani din Roma, a afirmat unitatea spitalicească într-un comunicat, precizând că există deja 200 de persoane care vor fi vaccinate începând de luni, precum şi 600 de cereri pentru programări.

Vaccinul folosit va fi Jynneos (MVA-BN), un vaccin împotriva variolei fabricat de Bavarian Nordic şi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru protecţia împotriva variolei maimuţei, a mai spus spitalul.

Vaccinările vor începe joi şi în capitala financiară Milano.

Primul caz de variola maimuţei a fost înregistrat în Italia pe 20 mai 2022. Pentru moment nu există planuri privind vaccinarea în masă împotriva acestei boli.

articolul original.

România primeşte de la CE mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuței

8 August 2022 at 15:20
image

România va primi o donație de câteva mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuței din partea Comisiei Europene, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. Aceste doze reprezintă „o resursă pentru vaccinarea contacților apropiați ai persoanelor bolnave, nimic altceva”, a explicat ministrul Sănătății, citat de Hotnews.

30 de cazuri de variola maimuței s-au înregistrat până acum în România, iar în ultima săptămână au fost raportate nouă cazuri.

Starea pacienților este bună, ei aflându-se în izolare.

articolul original.

Rafila: Comisia Europeană ne va dona câteva mii de doze de vaccin contra variola maimuței | VIDEO

8 August 2022 at 12:06
image

România are, în total, 30 de cazuri de variola maimuței, iar în ultima săptămână au fost raportate 9 cazuri. Este vorba despre bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani, iar 7 sunt din București, o persoană din Ilfov și o altă persoană din Cluj. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat luni – 8 august 2022 – că starea acestora este bună și se află în izolare. Ministrul Sănătății a mai spus luni că România va primi o donație de câteva mii de doze de vaccin contra variola maimuței, donația venind din partea Comisiei Europene.

România va primi o donație din partea Comisiei Europene, o donație de câteva mii de doze de vaccin care vor constitui o resursă pentru vaccinarea contacților apropiați ai persoanelor bolnave și nimic altceva”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, luni.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/08august-alexandru-rafila-vaccinurile-anti-variola-maimutei-si-9-cazuri-intr-o-sapt-v1.1-curatata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății: „Vaccinul este recomandat contacților, nu este vorba despre o măsură de sănătate publică care să fie administrată la nivel național”

„Din fericire, noi nu avem un număr mare de cazuri. Sunt 9 cazuri într-o săptămână, având în vedere că boala evoluează de mai multe săptămâni și numărul total este 30 – reprezintă o anumită creștere”, a mai spus ministrul Sănătății.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/08august-alexandru-rafila-vaccinurile-anti-variola-maimutei-si-9-cazuri-intr-o-sapt-v1.2-curatata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sperăm să nu avem probleme și evoluția clinică a pacienților infectați a demonstrat acest lucru cât să discutăm despre o probemă de sănătate publică în România. Vaccinul va fi disponibil în curând și în țara noastră, dar vaccinul este recomandat contacților, nu este vorba despre o măsură de sănătate publică care să fie administrată la nivel național”, a mai explicat ministrul Sănătății.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/08august-alexandru-rafila-vaccinul-este-pt-contacti-nu-e-o-masura-de-sanatate-publica-v2-curatata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Românii sub 40 de ani trebuie să meargă să-și ia pastilele de iod de la farmacii, spune Alexandru Rafila. „E posibil ca cererea să crească” | AUDIO

articolul original.
❌