ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

USS Constellation (FFG-62)

29 September 2022 at 03:00

Americanii au inceput constructia fregatei USS Constellation (FFG-62), prima nava din aceasta clasa in santierele Fincantieri din Marinette Wisconsin.

US Navy are deocamdata un contract pentru constructia a 10 astfel de nave, dar in final se doreste ca 20 de fregate sa faca parte din inventarul marinei americane.

USS Constellation are la baza programul franco-italian FREMM, mai precis FREMM in varianta italiana si a fost ales de US Navy in 2020 in urma unei competitii internationale. Fripti cu alte proiecte futuristice, de aceasta data americanii au cerut ca nava propusa sa fie una aflata deja in dotare, au ales practic un produs care a atins maturitatea in exploatare. De asemenea tehnologia care va fi folosita la bordul acestei clase de fregate este cea care astazi se afla deja in exploatarea marinei. Nimic avangardist, nimic netestat.

Ca sistem de arme, USS Constellation va putea sa duca lupta in toate cele trei medii, inclusiv in zona litorala si va putea face parte din grupul de lupta al unui portavion nuclear american.

Atat varianta americana cat si cea europeana dispun de 32 de celule de lansare verticale (Sylver A 50 FREMM, Mk 41 US).

De remarcat cat de repede s-au miscat italienii de la Fincantieri, in 2020 li s-a atribuit contractul, in iulie 2022 au anuntat ca santierul este gata de inceperea productiei, inceput de septembrie s-au si apucat.

Si odata cu USS Constellation americanii isi repara propria greseala de a ramane fara fregate dupa retragerea din dotare a navelor din clasa Oliver Hazard Perry, US Navy ramanand doar in distrugatoarele Arleigh Burke, nave care au devenit “ogarii” flotei desi, cel mai probabil, ca o fregata moderna ar fi fost necesara de multi ani.

Dar, intr-un final, mintea buna vine la urma, bine ca vine.

GeorgeGMT

articolul original.

Cel mai mare Centru Sportiv din județul Constanța se va construi în comuna Valu lui Traian

29 September 2022 at 03:29
image

Cel mai mare Centru Sportiv din județul Constanța se va construi în comuna Valu lui Traian, au anunțat reprezentanții Primăriei Valu lui Traian.

”Așa cum echipa Primăriei Valu lui Traian, sub îndrumarea primarului comunei, v-a obișnuit cu proiecte finalizate sau în curs de desfășurare pentru bunăstarea vălurenilor și un trai pentru tineri conform standardelor europene, vă anunțăm ca în primăvara anului 2023 încep lucrările pentru cel mai mare Centru Sportiv de pe raza județului” transmit aceștia.

Conform primelor informații făcute publice, Complexul Sportiv urmează să fie cuprindă un bazin de înot, o sală de fitness și una de tenis de masă, ateliere multifuncționale (pictură, sculptură, desen), săli de dans modern, contemporan și balet, un loc de joacă, birouri, vestiare, grupuri sanitare.
De asemenea, Centrul va fi dotat cu lift, terasă exterioară și cu terenuri de minifotbal, tenis de câmp.

”Ne dorim ca tinerii vălureni, dar și restul locuitorilor comunei să aibă un stil de viață mai sănătos și un loc unde sa se recreeze” a transmis primarul comunei, Florin Mitroi.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Ghețarii elvețieni trec prin cea mai mare rată de topire din istorie

28 September 2022 at 21:00
image

Ghețarii elvețieni au cea mai mare rată de topire din istorie, iar fenomenul se produce în urma unor valuri consecutive de căldură. Este o experiență șocantă, susțin experții, potrivit CNN.

Ghețarii elvețieni au în prezent cea mai mare rată de topire de la începutul înregistrărilor, în urmă cu mai bine de un secol. Anul acesta au pierdut 6% din volumul lor, adică aproape dublu față de recordul precedent din 2003, a anunțat miercuri organismul de monitorizare GLAMOS.

Topirea a fost atât de extremă în acest an, încât la suprafața au ajuns roci îngropate timp de milenii. De asemenea, au fost recuperate cadavre și resturile unui avion pierdut în Alpi cu zeci de ani în urmă. Alți ghețari mici au dispărut aproape complet.

„Cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență a acestei veri”

„Știam, cu ajutorul scenariilor climatice, că se va ajunge la această situație, cel puțin undeva în viitor. Și realizând că viitorul este deja chiar aici, chiar acum, aceasta a fost poate cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență a acestei veri”, a declarat, pentru Reuters, Matthias Huss, șeful Rețelei elvețiene de monitorizare a ghețarilor (GLAMOS).

Mai mult de jumătate din se află în Elveția, unde temperaturile cresc de aproximativ două ori mai repede decât media globală.

Ghețarii din Alpi vor pierde peste 80% din masa lor actuală până în 2100

Pierderile mari din acest an, care s-au ridicat la aproximativ trei kilometri cubi de gheață, au fost rezultatul unor căderi de zăpadă excepțional de scăzute în timpul iernii, combinate cu .

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, se așteaptă ca ghețarii din Alpi să piardă peste 80% din masa lor actuală până în 2100. Mulți dintre ei vor dispărea indiferent de măsurile de reducere a emisiilor care se iau acum, potrivit unui raport din 2019 al ONU.

articolul original.

Vladimir Putin ar putea ‘distruge’ Rusia! Oleksandr Kovalenko: ‘Un număr mare din aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor’

28 September 2022 at 18:15
image

Armele nucleare cu care tot amenință Vladimir Putin s-ar putea să afecteze însăși Rusia, iar dictatorul de la Kremlin o știe foarte bine, susține specialistul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko.

Armele nucleare ale lui Putin ar putea distruge chiar Rusia

Kovalenko a explicat motivele pentru care el crede că Putin nu va recurge la armele nucleare, iar amenințările lui sunt mai mult pentru ”uz intern”.

Specialistul susțiune că aceste arme sunt vechi, din perioada sovietică, și neîntreținute, căci corupția din Rusia a ajuns și în acest domeniu. Asta înseamnă că există șanse considerabile ca aceste arme să nu-și atingă ținta, ba chiar să explodeze deasupra Rusiei sau chiar pe teritoriul rus, la lansare.

„Vladimir Putin cunoaște arsenalul nuclear al Rusiei și e conștient că aceste rachete sunt vechi, din perioada sovietică, și nu mai există în producție din anii ’80. În plus, ele trebuiau întreținute și inspectate tehnologic constant, lucru care nu s-a întâmplat din cauza corupției din Rusia.

În plus, un număr mare din aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor”, a declarat Kovalenko, potrivit Fakty.

Expertul a ținut să sublinieze că toate acestea sunt confirmate de rapoartele privind rezultatele exercițiilor de vara trecută, când a fost testată capacitatea acestor tipuri de arme. Potrivit documentelor, armele nucleare ale Rusiei nu pot garanta distrugerea unei ținte din afara granițelor deoarece pot apărea „surprize tehnice”, inclusiv ca armele în cauză să explodeze la sol.

Încă un motiv pentru care Kovalenko nu crede în amenințările lui Putin cu folosirea armelor nucleare

În discursul său din 21 septembrie, prin care anunța mobilizarea parțială în Rusia, Putin a insistat că amenințările sale cu folosirea armelor nucleare nu sunt o cacealma. Oleksandr Kovalenko, în schimb, crede că fix asta sunt.

În opinia specialistului, Putin lansează astfel de discursuri strict pentru ”consumul intern”, căci vrea să-i convingă pe ruși că țara lor încă mai are o ”armă-minune” de care se teme întreaga lume.

„E doar propagandă, nimic mai mult”, a continuat el.

În sprijinul afirmațiilor sale, el a spus de data aceasta că folosirea armelor nucleare va afecta nu doar teritoriul Ucrainei, ci și Rusia însăși sau chiar un stat NATO, în funcție de cum se va răspândi radiația după impact.

Dacă va fi afectat măcar un singur stat NATO, asta va fi suficient ca alianța să invoce Articolul 5 din tratat și țările membre să reacționeze militar, conform b1tv.ro

articolul original.

Lucrări la drumuri în zona Cătina – Valea Caldă

28 September 2022 at 11:06
image

Consiliul Județean Cluj anunță că a demarat lucrări de întreținere curentă și periodică pe sectorul de drum Valea Caldă – Cătina – limită cu județul Bistrița-Năsăud, situat pe drumul județean 161F.

Lucrările de întreținere, în ansamblu, vizează sectorul în lungime de aprox. 5 kilometri cuprins între km 0+000 și km 4+829. Acestea se vor finaliza cu asfaltarea tronsonului dintre km 3+000 și km 4+829, astfel că drumul județean 161F va fi integral asfaltat.

Operațiunile vor consta în realizarea fundației din blocaj de piatră brută, completarea acostamentelor, reprofilarea drumurilor laterale, refacerea terasamentelor, curățarea șanțurilor și a rigolelor, realizarea de drenuri longitudinale și de șanțuri pavate de beton, așternerea stratului de balast stabilizat și, în final, a covorului asfaltic.

În această fază lucrările constau în reprofilarea drumului cu cilindrare cu adaos de piatră, aducerea la profil a acostamentelor și alte lucrări pregătitoare în vederea asigurării frontului de lucru.

„Importanța lucrărilor e dată de conexiunea facilă între judeţele Cluj şi Bistrița-Năsăud pe care acest drum județean o va asigura la finalizarea operațiunilor, cu consecințe benefice în ceea ce privește dezvoltarea economico-socială a întregii zone”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

articolul original.

Adi Popa a dat vina și pe factori externi după ce Steaua a fost eliminată din Cupa României: ”E unic în istoria fotbalului”. Vali Bărbulescu, scuze în fața suporterilor după eșecul cu Chindia Târgoviște: ”Ne-au încurajat până în minu

28 September 2022 at 13:03

Adrian Popa a găsit și scuze externe pentru faptul că Steaua a fost eliminată din Cupa României de Chindia Târgoviște. Mijlocașul ”militarilor” a afirmat că în rezultatul final, 2-1 pentru formația din prima divizie, a contat și că duelul nu s-a disputat în Ghencea, deși el și colegii săi au avut susținerea fanilor la Mioveni.

Adrian Popa a comentat eliminarea echipei Steaua din Cupa României, 1-2 cu Chindia Târgoviște

Jucătorul de 34 de ani a declarat că meciul s-ar fi putut termina în avantaj pentru Steaua dacă ar fi avut loc în Ghencea, dar ”a dat vina” și pe anumite accidentări și probleme de lot pe care le-a avut Steaua, detaliu remarcat și de Daniel Oprița.

Popa a profitat de ocazia că a ajuns la interviurile de la finalul disputei din play-off-ul Cupei României și a atacat decizia luată de Federația Română de Fotbal în urma incidentelor provocate de fani la partida cu Dinamo, motiv pentru care Steaua este nevoită să joace încă trei meciuri de pe teren propriu în afara complexului din Ghencea. Asta deși, FRF nu a impus și disputarea jocurilor fără spectatori.

Adrian Popa taxează decizia FRF: ”E unic în istoria fotbalului”

Acum, într-o afirmație care a părut ironică, Adrian Popa așteaptă să vadă cum va fi judecat și momentul din partida România – Bosnia, în care fanii naționalelor s-au luat la bătaie în timpul partidei.

Probabil că lipsa noastră de experiență s-a văzut. Chindia a fost formația mai pragmatică, a știut să gestioneze mai bine repriza a doua și am pierdut. Ne pare rău că am pierdut. Știu cât de mult își doreau suporterii, cât de tare voiam și noi, echipa, să mergem în grupe, să ne batem cu echipe din Liga 1. Asta e, capul său, trebuie să câștigăm în campionat pentru că asta ne-a mai rămas.

Am avut foarte multe absențe. Pe final, în atac am jucat eu, pentru că au fost accidentați Chipirliu și Chunchukov, juniorii Trică și Răducan sunt la naționale. Pe lângă asta, am fost privați pe nedrept de dreptul de a juca pe Ghencea. Ar fi fost cu totul altceva să jucăm acasă, așa cum impune regulamentul în Cupă, să-ți dispuți meciul pe teren propriu. Noi am jucat la 130 de km depărtare, ceea ce nu ni se pare corect. E unic în istoria fotbalului.

Sunt curios dacă va veni de la UEFA acum o suspendare de patru etape pentru Bosnia, pentru că și suporterii ei s-au bătut cu jandarmii la meciul cu România. Nu știm în ce bază au judecat cei de la comisie, probabil știu mai bine ca noi. Din ce ne-au informat cei de la club am fost privați pe nedrept de disputarea meciurilor pe Ghencea, pentru că în regulament nu aveau niciun punct care să specifice ceea ce s-a întâmplat.

Conducerea clubului nostru nu și-a asumat galeria, au și trimis hârtie la FRF. Asta este România, ce putem să mai facem? E posibil să apară peste o săptămână în care să ne zică «ne pare rău, am judecat greșit». Asta este

Însă, trebuia să fim pragmatici în repriza a doua, să ținem de rezultat. Prima repriză a fost una echilibrată, dar în a doua ne-au prins de două ori pe contraatac și ne-au taxat. Bravo lor! , a spus Adrian Popa, conform DigiSport.

Adrian Popa spera la un parcurs lung în Cupa României pentru Steaua

Adrian Popa a rămas cu un gust amar după eliminarea din Cupa României, dorind ca el și colegii săi să-și măsoare forțele cu alte echipe din SuperLiga României în grupele competiției:

Dacă am fi intrat în grupe, am fi avut alte meciuri cu echipe din Liga 1, ne măsuram forțele, pentru că acolo ne dorim să ajungem. Facem tot ce putem pe teren ca să ajungem acolo. Facem tot ce trebuie pe teren, ceea ce nu ține de noi, nu putem face”.

Valentin Bărbulescu, scuze în fața suporterilor echipei Steaua

Valentin Bărbulescu și-a cerut scuze suporterilor pentru faptul că Steaua nu a reușit calificarea în faza următoare din Cupa României și acum ”militarii” rămân doar cu obiectivul din Liga 2, dorința de a terminat sezonul pe unul din primele două locuri.

Vreau să îmi cer scuze în fața suporterilor, care au venit și ne-au încurajat din minutul 1 până în minutul 90+3. Și-au dorit mult să ajungem în grupele Cupei României, asta am vrut și noi. Am intrat motivați, ne-am bătut pentru fiecare posesie, dar ne-au prins de două ori și ne-au taxat. Chiar dacă sunt pe ultimul loc în Liga 1, au un alt ritm. Competiția în care ei joacă are o viteză peste noi.

Nu s-a întâmplat nimic în repriza a doua, am luat golul acela repede în minutul 40 și ceva, dar ne-a debusolat chiar dacă am vorbit înainte că orice s-ar întâmpla trebuie să rămânem până în minutul 90, 93, 120 pozitivi.

Din păcate, ne-a rămas doar campionatul, o să dăm tot ce putem pentru a termina în primele două echipe, așa cum ne-am propus. Vom da tot ce putem indiferent ce se va întâmpla până la finalul campionatului. Ne dorim să terminăm în primele două locuri”, a afirmat Valentin Bărbulescu.

Foto: Sport Pictures
Video: Steaua TV

articolul original.

Încercând să fie ironic la adresa României, omul lui Putin a confirmat, fără să vrea, ceea ce a transmis Ministerul de Externe

28 September 2022 at 12:37
image

După ce Ministerul de Externe al României a revocat vizele pentru 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media, Ambasada Federației Ruse la București a încercat să-i ironizeze pe oficialii români.

Fără să vrea, Ambasada Rusiei a confirmat exact ceea ce a transmis Ministerul de Externe, anume că „nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București”, prin revocarea vizelor celor 14 cetățeni ruși.

Amintim că ambasadorul Rusiei la București este Valery Kuzmin. În martie, acesta a făcut o declarație halucinantă, afirmând că în Republica Moldova a exista ocupație românească.

„Republica Moldova n-a fost parte a României, în afară de cei 22 de ani de ocupație românească”, a spus omul lui Putin.

„În legătură cu precizările de presă ale MAE român referitoare la revocarea vizelor a 14 membri ai delegației ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

🔹Îi felicităm pe diplomații români: au dejucat un „complot împotriva securității țării”. Sub pretextul „amenințărilor la adresa securității naționale” s-au revocat vizele de intrare în România eliberate anterior pentru 14 membri ai delegației oficiale a Administrației de Comunicații a Federației Ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT).

🔹S-a demascat „smecheria insidioasă”: delegații ruși au fost declarați ca fiind angajați ai Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, dar, potrivit comentariului Ministerului de Externe român, s-au dovedit a fi „reprezentanți mass-media” – mai mult, din compania internațională de difuzare prin satelit „Russia Today”, a cărei simplă mențiune provoacă oroarea gardienilor români ai securității naționale.

🔹Toate acestea au fost însoțite de afirmații vagi că retragerea vizelor nu ar putea afecta activitatea delegației ruse, în special, în promovarea candidaților noștri pentru funcții de conducere în UIT, ale căror alegeri vor avea loc în zilele următoare.

🔹Dezvăluim „planul ostil secret” al acestor 14 delegați: de fapt, nu sunt jurnaliști, ci angajați ai holdingului media „Rossia Segodnia”, care nu are nicio legătură cu compania de televiziune „Russia Today”, în ciuda asemănării numelor în limba engleză. Acești membri ai delegației au fost responsabili de aspectele tehnice ale pregătirii și desfășurării evenimentului de protocol din 25 septembrie a.c., la care era planificată prezentarea candidaților ruși la UIT, printre care și R.R.Ismailov, candidat pentru postul de secretar general al Uniunii.

🔹Rezultatul – în ciuda obstacolelor create de autoritățile oficiale ale României, grație eforturilor echipei ruse, evenimentul de protocol a avut loc și a avut un mare succes. Încercarea de a aduce prejudicii activității delegației noastre sub pretextul „securității naționale” a eșuat. Nu va fi nimic ce să-l bucure pe partenerul său senior din NATO”, a transmis Ambasada Rusiei în România.

MAE: „Este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București”

Referitor la comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federația Rusă ca delegați oficiali ai săi la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), ce se desfășoară la București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie a.c., organizată de ITU și găzduită de România, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:

Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.

Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media.

Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”, a informat, anterior, MAE.

articolul original.

Trafic îngreunat pe Valea Prahovei spre Brașov ! Din cauza unui accident ! Video

28 September 2022 at 08:10
By: M.Ex.

Un accident de circulația îngreunează astăzi ( și mai mult ) traficul pe Valea Prahovei. Accidentul s-a produs la intrarea în Comarnic dinspre Brașov. Echipajele Poliției, SMURD și Ambulanței acționează la fața locului.

articolul original.

Saga submarinelor australiene continua

28 September 2022 at 03:00

submarine nucleare australia

Virginia-class

Conform datelor oficiale, in primul trimestru al anului viitor, ministerul australian al apararii ar trebui sa anunte cam ce submarin nuclear va dori sa achizitioneze. Se ia in considerare, pentru prima oara, si optiunea ca navele sa vina “la cutie”, construite in santierele navale ale tarii producatoare. Cel mai probabil, una e sa-ti doresti ceva, alta sa poti sa si realizezi, iar australienii au aflat ca si asamblarea finala pentru un submarin nuclear ar fi nu numai extrem de costisitoare, dar probabil ca si destul de imposibila.

Necazul major vine insa de la termenul probabil de intrare in dotare – 2040 pentru prima nava si discutam aici doar despre o estimare. Actualele submarine – sase bucati – clasa Collins ar trebui retrase in jurul anului 2025, iar pana in 2040 mai sunt 15 ani. Si in acest context, “cangurii” raman cam pe doua randuri…

Dinspre Washington nu pare sa vina vreun semn, americanii lucreaza in cate schimburi le permite legea pentru construirea submarinelor de clasa Virginia, iar productia  submarinelor lansatoare de rachete balistice din clasa Columbia a inceput deja. Evident ca ambele programe sunt dincolo de esentiale si au o prioritate cu totul absoluta.

Britanicii ar putea sa fie ceva mai relaxati, Royal Navy asteapta cea de-a saptea nava din clasa Astute in 2026, apoi vor avea, probabil, ceva capacitate de productie libera desi clasa Dreadnought (submarine cu rachete balistice nucleare) are prioritate.

Asa ca se discuta din nou despre achizitionarea de submarine clasice, diesel-electrice, deocamdata la nivel de zvon si la nivel de interes pentru companiile care produc asa ceva: Saab cu A-26, sud-coreenii cu clasa Dosan Ahn Changho (KSS-III) si chiar francezii, care – prin presedintele Macron, ar fi oferit Australiei patru submarine, de aceasta data construite in Franta.

submarine nucleare australia

Astute-class

Situatia “cangurilor” este intr-adevar foarte dificila si te intrebi cum au ajuns in acest impas? Oare conducerea politica si militara n-au sesizat pericolul, in conditiile in care submarinele Collins erau deja considerate depasite de ceva vreme?!?

In aceeasi ordine de idei, in presa americana se scrie ca Londra si Washingtonul tot discuta o solutie pentru dotarea cu submarine nucleare a Australiei si se spera ca in primul trimestru al anului viitor, cele trei parti implicate sa ajunga la un acord si o declaratie oficiala.

Ca vorbim despre Astute (mai putin probabil) sau de Virginia (cel mai probabil, daca tinem cont ca Australia are viza de flotant in Pacific, acolo unde US Navy face legea), ramane de vazut, cert este ca deocamdata atat americanii cat si britanicii au cazut de acord ca transferul de tehnologie necesar ca submarinele sa fie construite in “Tara ursului Koala” este foarte scump si creaza mari intarzieri in program, astfel ca este probabil ca macar prima nava sa fie construita in tara sa de origine.

In discutiile dintre britanici si fostele colonii ale Coroanei, se incearca gasirea unei solutii de grabire a livrarii, macar o nava sa aiba australienii pana pe la jumatatea deceniului viitor, dar optimismul nu debordeaza pe niciunul dintre cele doua maluri ale Atlanticului.

Cei de la The Wall Street Journal semnaleaza faptul ca se incearca gasirea unei solutii de compromis, interimare, astfel incat marina australiana sa fie dotata pana la mijlocul anilor 2030 cu cateva submarine nucleare construite integral in SUA. Pentru ca acest lucru sa devina realitate, SUA vor trebui sa investeasca serios in marirea capacitatilor proprii de productie si, se asteapta ca Australia sa contribuie cu o parte din fondurile necesare. De altfel, administratia Biden se pregateste sa investeasca sume importante in acest scop (sub rezerva aprobarii Congresului), 750 milioane USD fiind propusi in bugetul pe 2023, totalul putand ajunge pana la 2,4 miliarde USD pe parcursul a cativa ani. De altfel, dupa rezolvarea problemei initiale, australienii vor fi probabil inclusi in programele de dezvoltare a viitorului submarin de atac cu propulsie nucleara aflat in faza incipienta atat in Marea Britanie cat si in SUA.

Este posibil ca viitorul submarin nuclear de atac sa fie dezvoltat in comun, dispand astfel costurile mari de dezvoltare daca cele trei tari vor putea ajunge la stabilirea unor cerinte tehnico-tactice comune, ceea ce pare posibil in acest moment. Altfel, americanii au inceput sa semnalizeze ca viitorul submarin de atac va fi mai degraba pe modelul Seawolf decat Virginia, marcand reorientarea fortei submarine de atac a US Navy catre razboiul cu combatanti de mare calibru (China, de exemplu).

GeorgeGMT

articolul original.

Nord Stream 1…and 2: „Clear and Present Danger”?

27 September 2022 at 18:55

..for whom?

Europe investigates ‘attacks’ on Russian gas pipelines to Europe

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

A început cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București

27 September 2022 at 13:11
image

O continuare a parteneriatelor de tradiție cu unele dintre cele mai importante festivaluri şi instituţii din sfera cinema-ului de avangardă, programul tematic Trust Fall va aduce laolaltă scurtmetraje din selecțiile recente ale Berlinale Forum Expanded, cât și lucrări preluate din vasta arhivă de cinema experimental internațional a Institutului Arsenal pentru Film și Video Art. Pornind de la tema BIEFF 2022, acest program de filme cu abordări personale ridică întrebări despre intimitate și vulnerabilitate din diverse perspective. Trust Fall – Berlinale Forum Expanded Spotlight and Arsenal Archive & Distributionva avea parte de o unică proiecție duminică, pe 2 octombrie, de la ora 16:00, la Cinemateca Eforie.

O singură întâlnire cu publicul va avea și Ecologii Speculative – Retrospectiva dedicată filmului experimental românesc, care adună lucrări produse de artiști autohtoni între 1975 și 2005. Programul care surprinde evoluția cinemaului experimentat autohton, prin prisma unor filme care vorbesc despre natură și ecologie, va fi prezentat la BIEFF în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și Centrul Național al Cinematografiei – sâmbătă, pe 1 octombrie, de la 16:00.

Documentarul De Humani Corporis Fabrica (r. Verena Paravel, Lucien Castaing-Taylor) – o expediție cinematografică uimitoare în interiorul corpului uman, prezentată anul acesta în selecția festivalului de film  de la Cannes, va închide cea de-a 12-a ediție BIEFF, cu o proiecție în premieră organizată după ceremonia de premiere a câștigătorilor. Evenimentul va avea loc duminică, pe 2 octombrie, de la ora 18:00, la Cinemateca Eforie.

articolul original.

Misiune și slujire în parohia Valea Bourei, Protopopiatul Fălticeni

27 September 2022 at 11:06
image

În data de 25 Septembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, credincioșii din parohia Valea Bourei au trăit momente de aleasă bucurie duhovnicească.

În cadrul acestui eveniment, enoriașii dimpreună cu părintele paroh Alexandrache Dumitru și cu preoții din parohiile învecinate au participat la slujba de sfințire a altarului de vară, iar mai apoi la Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, săvârșite de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a fost întâmpinat după rânduială de soborul de preoți în fruntea căruia s-a aflat părintele Adrian Ioan Dulgheriu, protoiereu al Protoieriei Fălticeni.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin a rostit un cuvânt de învățătura în care a evidențiat importanța statorniciei în dreapta credință și a mărturisirii acesteia. Totodată, ierarhul a îndemnat credincioșii să nu părăsească Biserica cea adevărată a lui Hristos, fiindcă aceasta este singura „corabie” care ne duce spre mântuire. În același context, Preasfinția Sa a subliniat faptul că, deseori, corabia-Biserica este atacată de „pirați” însă, în momentele de încercare, credincioșii trebuie să fie luptători adevărați, pentru a păstra credința strămoșească.

Răspunsurile la strană au fost date de către un cor psaltic format din tineri seminariști ai parohiilor învecinate și studenți teologi, aceștia fiind dirijați de către Arhid. Adrian Ursuleasa. În cadrul Sfintei si Dumnezeieștii Liturghii, PC Diacon Adrian Norocel a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sf. Cuv. Parascheva”, iar tânărul Petru Jitariu,  întru diacon, pe seama Parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe”, Suceava.

La final, parintele paroh Dumitru Alexandrache, a fost hirotesit iconom stavrofor, în semn de apreciere și de prețuire pentru activitatea sfinției sale pe plan pastoral-misionar și administrativ, dar și pentru statornicia de care a dat dovadă, având în vedere încercările și mâhnirile provocate de așezarea în zonă a unor falși slujitori care păgubesc credincioșii material și, mai ales, spiritual.

La sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa a oferit domnului primar Cristinel Neculai Bărculescu Ordinul ,,Mușatinii” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, pentru activitatea desfășurată în cadrul comunei Dolhești și pentru promovarea și mărturisirea adevăratei credințe, a valorilor naționale și a satului românesc.

Arhid. Cristian Valentin Diaconu

Diacon Misionar al Protoieriei Fălticeni

articolul original.

Participare record a piteștenilor la Târgul de Științe

27 September 2022 at 09:35

Pitești Science Festival 2022 – participare record a piteștenilor la Târgul de Științe din Piața Primăriei!

Peste 10.000 de vizitatori – copii, adolescenți, tineri, părinți și bunici, profesori ce au însoțit grupuri de elevi, dar și turiști prezenți în oraș în ziua de sâmbătă, 24 septembrie – s-au bucurat de evenimentul organizat în Piața Primăriei Pitești de către fondatorii și voluntarii proiectului Romanian Science Festival!

Cele 100 de experimente pe care Târgul de Științe le-a oferit privitorilor au fost realizate și prezentate publicului de către elevi de gimnaziu și liceu, studenți, profesori și mentori (specialiști și cercetători români din diaspora): nu mai puțin de 300 de voluntari, 30 de profesori și 16 mentori au muncit împreună la buna desfășurare a acestui eveniment.

Experimentele au adus științele aproape de publicul larg, fiind reprezentate domenii diverse: chimie, fizică, biologie, medicină, genetică, neuroștiințe, imunologie, astronomie, robotică, informatică sau matematică. Vizitatorii au putut învăța și proceduri de acordare a primului ajutor, au asistat la „meciuri de roboți”, iar copiii au fost încântați atât de surprizele pregătite pentru ei, cât și să descopere tainele universului prin intermediul altor copii, elevi pasionați de științe, din școlile piteștene.

Ediția 2022 a Festivalului de Științe a fost primită cu mult entuziasm de către piteșteni, evenimentul promițând să devină o tradiție îndrăgită și așteptată cu nerăbdare, în fiecare an!

articolul original.

Cafeaua de dimineață. Invitat: Valentin Tămăslăcaru, director Direcția Silvică Neamț

27 September 2022 at 05:36
image

articolul original.

Naval Strike Missile (NSM)

27 September 2022 at 03:00

naval strike missile marina spaniei

F 110 Bonifaz class

Fortele Navale Spaniole au confirmat ca viitoarea racheta anti-nava de la bordul fregatelor sale va fi Naval Strike Missile (NSM) a Kongsberg. Racheta anti-nava NSM va inlocui rachetele Harpoon ajunse la sfarsitul vietii operationale.

Armada Española va folosi NSM la bordul fregatelor din clasa F-100 Álvaro de Bazán-class si F-110 Bonifaz class.

Rachetele Harpoon ale flotei spaniole vor fi retrase la orizontul anului 2030, astfel incat noile rachete vor fi incepe sa intre in dotare cu ceva timp inainte, iar in cazul noilor fregate F-110, inca de la lansare.

Intre timp comenzile pentru rachetele anti-nava NSM au crescut suficient de mult incat  Kongsberg Defense Aerospace a anuntat demararea investitilor intr-o noua fabrica pentru rachete.

GeorgeGMT

articolul original.

Noi recorduri pentru dolar și francul elvețian

26 September 2022 at 14:17
image

Victoria partidelor de dreapta din Italia a amplificat temerile investitorilor în privința evoluției economiei din zona euro și a monedei unice care s-a depreciat la începutul acestei săptămâni la un nou minim al ultimilor 20 de ani.

Euro se tranzacționa între 0,9569 dolari, nou minim al ultimilor 20 de ani, și 0,9710 dolari. Aceasta a făcut ca media monedei americane, care este considerată de piețe drept un „refugiu”, la fel ca francul elvețian sau yenul japonez, să atingă un nou maxim istoric de 5,1135 lei.

În cursul nopții, cotația monedei unice a atins un minim de 0,896 lei, dar tranzacțiile din piața locală se realizau în culoarul 4,839 – 4,844 lei, fără a se mai înregistra schimbări dese ale prețurilor. Aceasta a făcut ca media euro să scadă de la 4,9437 la 4,9427 lei.

Media monedei elvețiene a atins un nou maxim istoric de 5,1775 lei, după ce s-a apreciat la 0,9422 franci/euro. În schimb, cursul lirei sterline a scăzut la 5,4791 lei.

Trebuie menționat faptul că lira sterlină s-a depreciat în cursul nopții de duminică spre luni până la 1,0350 de dolari, cea mai scăzută valoare istorică față de bancnota verde. Evoluția se datorează incertitudinilor care planează asupra planului de cheltuieli pe care guvernul de la Londra l-a anunțat și care ar putea crea un derapaj semnificativ al finanțelor publice

Temerile legate de evoluția inflației și tendința de creștere a dobânzilor la nivel mondial, dar și majorarea cererii de lei din partea companiilor care își achită taxele și impozitele la bugetul de stat au provocat creșterea dobânzilor interbancare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut lunea aceasta de la 7,91 la 7,92%.

După creșterea de vinerea trecută la 8,08%, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat la începutul săptămânii la 8,10% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a crescut de la 8,22 la 8,23%.

Chiar dacă metalul galben a coborât la 1.635 – 1.649 dolari/uncie, aprecierea monedei americane a ridicat prețul gramului de aur la 270,2027 lei.

În regiune, media monedei maghiare se deprecia marginal la 406,50 forinți/euro iar a celei poloneze se aprecia ușorla 4,7566 lei.

Bitcoin se tranzacționa în culoarul 18.698 – 19.313 dolari, valori apropiate de cele de la sfârșitul săptămânii trecute. Ether fluctua între 1.280 și 1.324 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până astăzi la ora 14:00

articolul original.

Daniela Oteșanu, femeia-lider din PSD | Salariul de parlamentar și mașina de 60.000 de euro, obținute cu discursuri scurte

26 September 2022 at 13:33

A fi reprezentant al unui grup de oameni este cu siguranță dificil și ar trebui să necesite o doză de asumare a funcției destul de ridicată. Trebuie să ai cunoștințele necesare ale oamenilor care fac parte din grup pentru a avea succes în a-i reprezenta pe oamenii care te-au împuternicit în orice colț de lume, fie că vorbim despre România, Europa sau alte țări de pe alte continente.

Așa cum există în orice sistem democratic, reprezentanții politici sunt aleși de populație pentru a vota în Parlament diverse legi care ajută sau nu bunul mers al țării. Românii aleg deputați și senatori pentru a face cele mai bune alegeri în locul lor. Din păcate, alegerile la îndemână sunt puține, și locuitorii județului Vâlcea au ales ce au preferat, în funcție de partid. Fie că omul de rând alegea PSD sau PNL, cam tot același lucru reprezenta pentru că, de obicei, politicienii se aseamănă unii cu alții, și merg toți pe linia partidului care i-a pus pe listă.

Alegerile parlamentare din 2020 au reprezentat pentru vâlceni o nouă ocazie pentru a alege oamenii reprezentanți de drept ai județului în Parlament. Am decis să îi analizăm pe fiecare dintre aceștia pentru a împrospăta memoria despre reprezentanții aleși acum 2 ani, având în vedere faptul că ies la suprafață doar în timpul alegerilor.

Actualii reprezentați vâlceni în Parlament sunt: Daniela Oteșanu (PSD), Eugen Neață (PSD), Ștefan Ovidiu Popa (PSD), Cristian Buican (PNL), Laurențiu Nicolae Cazan (PNL), Ion-Marian Lazăr (USR).

Daniela Oteșanu, reprezentanta femeilor din politică

Chiar dacă în introducerea articolului spuneam că locuitorii își aleg reprezentanții județului în Parlament prin vot, Daniela Oteșanu a ajuns chiar reprezentanta femeilor în politică. Este printre cei mai cunoscuți politicieni social-democrați din județ și, probabil, cea mai cunoscută femeie din politica PSD vâlceană.

Din păcate, a fi cunoscut nu este direct proporțional cu a realiza ceva. Popularitatea poate fi de mai multe feluri și din varii motive. De exemplu, o femeie din politica românească pe nume Viorica Dăncilă era foarte populară în timpul în care a avut funcția de premier. Totuși, popularitatea sa venea mai mult din gafele nenumărate și folosirea incorectă a limbii române. O să mai amintim de aceasta în acest articol, fiind afiliată cu doamna Oteșanu. Cu siguranță este destul de dificil de elucidat ce fel de muncă a prestat doamna Oteșanu în cursul vieții sale, însă putem doar citi din CV-ul afișat, ca la orice alt parlamentar, de pe site-ul cdep.ro. După ce a terminat prestigiosul liceu Nicolae Bălcescu din Râmnicu Vâlcea în anul 1982, a început facultatea de Finanțe-Contabilitate la ASE. Imediat după ce termină facultatea, se angajează la FederalCoop Vâlcea, o repartiție guvernamentală cu funcția de economist. A lucrat la acest job timp de 7 ani.

A decis în vara anului 1993 să se angajeze la Creditbank, sucursala din Vâlcea ca economist și, mai apoi, director economic. A lucrat și aici pentru 4 ani, ca mai apoi să se angajeze la BRD, tot în Vâlcea. În timp ce lucra la BRD a realizat un curs de perfecționare în metode de creditare la Institutul Bancar Român. În 2001 se angaja la Balneo Turism, sucursala Govora, job la care a stat până a câștigat un loc de deputat în 2016. Între timp a terminat un master în management la Facultatea Constantin Brâncoveanu din Râmnicu Vâlcea.

Având în vedere că iese în evidență acest fapt, este nevoie să menționăm dibăcia doamnei Oteșanu de a-și redacta propriul CV. Și aici nu vorbim doar despre dibăcie, ci și de implicarea afectivă a doamnei deputat în această redactare.

Aceasta menționează că a făcut parte din multe colective, fiind nevoie să se integreze în acestea. De asemenea, spune că a pus OMUL în prim plan întotdeauna și că deschiderea de a asculta cât mai multe păreri este importantă. Aceasta își descrie aptitudinile și competențele tehnice astfel: „Utilizator de calculator, în principal accesul la Internet, de unde pot fi preluate și prelucrate o serie de informații de importanță maximă.”

O descriere a CV-ului doamnei deputat Daniela Oteșanu a fost realizată pe adevarul.ro de către George Butunoiu, consultant HR:

Doamna Daniela Oteșanu a pus în permanență OMUL în primul plan și consideră că cel mai important argument în orice domeniu este colaborarea și deschiderea de a asculta cât mai multe păreri. Ignorând cele câteva greșeli din CV, descoperi un suflet de deputat sensibil citind secțiunile de aptitudini și competențe personale, sociale și organizatorice.

Doamna Daniela Oteșanu are competente tehnice „ca utilizator de calculator, în principal accesul la Internet, de unde pot fi preluate și prelucrate o serie de informații de importanță maximă.”. Poate citi informațiile de importanță maximă și dacă sunt scrise în engleză, pentru că vorbește această limbă.

Goerge Butunoiu, consultant HR la adevarul.ro

Doamna Oteșanu este una dintre cele mai importante femei din politica social-democrată din Vâlcea, poate chiar cea mai importantă. Aceasta este liderul femeilor social-democrate la nivel local și este vicepreședinte în Organizația Județeană Vâlcea.

Daniela Oteșanu și președintele PSD Vâlcea, dar și președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Aceasta a deținut funcția de consilier județean în mandatul 2012-2016, până la preluarea funcției de deputat, în anul 2016. În momentul actual este încă deputat din partea Partidului Social Democrat, până în anul 2024.

Ce muncă prestează un deputat precum Daniela Oteșanu?

Așa cum se obișnuiește, munca unui deputat este măsurată în numărul declarațiilor sau susținerea de discursuri la pupitrul Parlamentului. Acolo s-ar vedea cât de mult s-a implicat un deputat. În esență, deputații vin și votează diverse proiecte depuse de formațiunile politice. De asemenea, aceștia pot adăuga amendamente la legi, prin care le modifică pentru a obține cea mai bună variantă. Pot veni cu discursuri politice și se pot implica în discutarea celor mai bune variante pentru proiectele depuse.

Totuși, ce am descris mai sus nu este întocmai activitatea unui deputat. Când vorbim despre luări de cuvânt este mai mult o acțiune tehnică decât un discurs pregătit. În general sunt doar discursuri de câteva secunde, precum depunerea jurământului sau mențiunea unui număr de proiect de lege. Și dacă există discursuri, acestea reprezintă mai mult opinii politice din partea fiecărei organizații politice. Dacă analizăm activitatea doamnei deputat Daniela Oteșanu putem observa că aceasta a vorbit în ultimii doi ani pentru 1 minut și 39 de secunde. Evident, acest timp reprezintă un discurs tehnic, fără inițiative.

Ce este interesant la activitatea doamnei Oteșanu se referă la întrebările adresate miniștrilor la fel de schimbători din Guvern. Orice deputat poate trimite în scris o întrebare de tip „Cum explicați Anexa 7.03 la bugetul statului, care împarte bani fără niciun criteriu, doar după bunul plac, o premieră absolută în politizarea fondurilor bugetare?” După ce a fost adresată întrebarea în scris, ministrul va reveni cu un răspuns în câteva zile.

Doamna Oteșanu este un fel de campioană la aceste întrebări, având 46 în total. Evident, acest joc de tip șoarecele și pisica este doar pentru a mai adăuga ceva conținut la palmaresul activității sale de deputat. Mai jos vom oferi un exemplu de întrebare-răspuns pentru a observa ce probleme importante își transmit deputații și miniștrii.

Discursul de mai jos, redactat de doamna Daniela Oteșanu parcă este extras dintr-o campanie electorală cu un buget mic și plină de întrebări populiste. Evident, pe lângă procentele aruncate printre rânduri, discursul este mai mult politic decât administrativ:

Obiectul întrebării: de ce vă bateți joc de români prin introducerea unor declarații aberante pentru obținerea ajutorului de plată a facturilor la energie?

Stimată doamnă ministru,

Stimate domnule ministru,

Am primit nenumărate plângeri din partea cetățenilor cu privire la aberația cererii de 14 pagini pentru obținerea sprijinului de către consumatorul vulnerabil pe care ați prezentat-o public.

Mi-am dat seama că Guvernul pe care îl reprezentați și ministerul pe care îl conduceți nu vrea în realitate să dea niciun ajutor, nimănui! Copleșitoarea majoritate a oamenilor se va resemna în fața demersurilor birocratice sufocante și practic va renunța să mai solicite sprijinul asigurat, pe hârtie, de lege. Singura soluție reală este plafonarea prețurilor, așa cum propune PSD.

Din păcate, ați reușit să îngropați o lege bună, prin normele pe care le-ați publicat. Nici nu mai contează motivul, că-i prostie sau ticăloșie, rezultatul va fi același. Foarte puțini din cei peste 500.000 consumatori vulnerabili vor pierde timp, bani și vor face efortul de a completa cele 14 pagini ale cererii și vor adăuga multele documente, solicitate în copie, pentru a primi sprijinul cuvenit să facă față scumpirilor uriașe la energie.

De ce ați aprobat o asemenea metodologie, care îi va face să renunțe pe majoritatea oamenilor, care se încadrează pentru obținerea sprijinului acordat consumatorului vulnerabil?

Efectiv prin ceea ce ați făcut i-ați aruncat pe acești oameni în evul mediu, în frig și întuneric. Mai rămâne o sigură soluție. Plafonarea prețurilor! Dacă intră în vigoare legea PSD, prețurile de pe facturile românilor vor scădea imediat cu până la 43% pentru energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale. În plus, românii vor mai primi o compensație de 50% din scumpirile plătite în ultimele 6 luni.

Se plafonează creșterea prețurilor pentru următoarele 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Deci este un beneficiu pentru viitor. Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021. Acest lucru implică o scădere a prețurilor o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare.

Susțineți legea PSD prin care: la energie electrică, prețul maxim va fi de 380 lei/MWh, la gaze naturale prețul maxim de 192 lei/MWh, precum și oferirea unei compensații consumatorilor cărora le-a crescut prețul la gaze și energie electrică în ultimele 6 luni dinainte de intrarea în vigoare a legii? Această compensație este egală cu 50% din scumpirile plătite în plus de consumator, se acordă o singură dată și se va scădea din facturile emise după intrarea în vigoare a legii. Solicit răspuns în scris.

După un astfel de discurs nici nu mai contează răspunsul. Faptul că a pus punctul pe „i” este mai important și că a arătat votanților că nu își irosește timpul degeaba prin Parlament. 

Venituri mari și foarte mari

Dacă am înțeles împreună ce înseamnă munca unui deputat și ce muncă face doamna Daniela Oteșanu, trebuie să existe și un salariu pe măsură. Mai bine zis, pe măsura importanței postului, decât pentru importanța muncii propriu-zise.

Doamna Oteșanu a apărut și în raportul proiectului „Integritate pe bune”, unde sunt analizați 50 de deputați. În acest proiect sunt dezvăluite averile într-un mod detaliat, demonstrând întocmai ce bani au rulat prin conturile politicienilor. Acolo sunt analizate sumele de bani, terenurile obținute, casele și multe alte averi justificate sau nu.

Ideea subliniată de cei care au redactat raportul se referă la averea doamnei Oteșanu, care a trecut într-un singur an de la 0 euro, la peste 400.000 de euro:

Mențiune specială, desigur, pentru cei care și-au declarat totuși averile, căci normalitatea trebuie sărbătorită în țara noastră. Dar premiul cel mare merge la cei care au reușit să le mărească într-un mod impresionant: de exemplu, doamna Oteșanu Daniela, care a ajuns de la 0 lei declarați la peste 2.2 mil lei (+€444,000) într-un an.

De asemenea, este de menționat faptul că redactorii proiectului au scos la iveală faptul că doamna deputat Daniela Oteșanu are mai mulți bani în avere decât ar trebui: „OTEȘANU Daniela (jud. Vâlcea, PSD): are cu 2,25 milioane de lei în plus în conturi.

În fiecare zi, prețurile mușcă sălbatic din puterea de cumpărare a cetățenilor. Românii sărăcesc din ce în ce mai tare, cu efecte nefaste pentru întreaga economie. Este proba supremă a eșecului grav înregistrat de guvernele PNL instalate de președintele Iohannis la cârma țării. Ce soluții ați adoptat, astfel încât până la finalul acestui an să se pună capăt creșterilor necontrolate de prețuri și să se revină la normalitate, fără majorări aberante, care macină zilnic la nivelul de trai al fiecărui român?

Declara Daniela Oteșanu într-o întrebare adresată ministrului finanțelor pe la sfârșitul anului 2021.

Într-adevăr, așa cum spune și doamna deputat mai sus, prețurile chiar îi macină pe români în prezent și au tot fost măcinați în ultimii doi ani de zile. Totuși, cât de afectați sunt deputații când vine vorba despre mărirea prețurilor? Doamna Oteșanu nu prea pare să fie foarte afectată, având în vedere că în ultimul an a câștigat 146.016 de lei doar din salariul de deputat. Asta înseamnă 12.168 de lei pe lună sau aproximativ 2.433 de euro pe lună. Cum poate fi cineva supărat pe creșterea prețurilor cu salariul acesta? I-a mers atât de bine doamnei deputat, încât în anul 2021 a cumpărat o mașină nouă, model Lexus NX 300h AWD Executive. Această mașină valorează în jur de 60.000 de euro.

Relația cu alți politicieni | Implicarea fiului în campania electorală PSD

Dacă tot vorbim despre o femeie foarte importantă din politica vâlceană, nu putem omite prieteniile pe care și le-a creat pe parcursul anilor. Fie că există sau nu o prietenie, imaginile vorbesc de la sine. Putem observa în imaginea de mai jos cum este alături de Viorica Dăncilă, unul dintre oamenii cu funcția de premier pe care nu-i putem uita:

Daniela Oteșanu, alături de fostul premier, Viorica Dăncilă.

Știm că relația cu Viorica Dăncilă era apropiată deoarece a susținut campania sa la alegerile prezidențiale, unde a venit în ajutor cu promovarea semnăturilor necesare.

De asemenea, aceasta a fost apropiată de oamenii cei mai „grei” din PSD. Nu putem omite și fotografia alături de Liviu Dragnea, pușcăriașul condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare:

Nu putem încheia seria de fotografii fără să amintim de faptul că Daniela Oteșanu și-a adus propriul fiu la campania electorală a PSD, care se află în extrema stângă a fotografiei. În spate se află celălalt deputat PSD, Eugen Neață:

Daniela Oteșanu, fiul dânsei și Eugen Neață.
articolul original.

Directoarea prestigiosului festival „Ars Electronica”, invitată la Arad, la evenimentele conexe Post-Educația / MAFA

26 September 2022 at 13:30
By: Tomck@t

30 septembrie și 1 octombrie reprezintă momente de-a dreptul istorice pentru scena artistică din Arad, deoarece Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica din Linz, Austria, este invitată specială la două evenimente ale Asociației Doar Mâine. Prezentările și mesele rotunde „Post-Educația”, la care participă Christl Baur, se leagă – totodată – și de debutul ediției a IX-a a festivalului arădean MAFA (Media Art Festival Arad), organizat de grupul kinema ikon.

„Post-Educația” – coordonat de Asociația Doar Mâine și „Kimæra” – coordonat de kinema ikon sunt proiecte separate, dar care merg mână în mână și se intercalează des, ambele făcând parte din evenimentele pregătite în dosarul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, fiind finanțate, astfel, de Primăria orașului vecin. Mai multe detalii, aici: Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Toate acestea înseamnă un lung șir de evenimente conexe la Arad, începute încă din luna august a acestui an și care vor continua pe întreaga durată a anului 2023. Drept urmare, nu se putea ca festivalul arădean anual de artă media să lipsească din ecuație, cu atât mai mult, cu cât prestigiosul festival Ars Electronica este un eveniment artistic similar cu cel arădean (dar, evident, la un complet alt nivel).

La Arad, Christl Baur va participa la o masă rotundă „Post-Educația” pe data de 30 septembrie, între orele 18:00 – 20:00, la Biblioteca Județeană „Alexandru. D Xenopol” Arad, în Sala Astra. Invitați sunt și Horea Avram (profesor și teoretician al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Irina Botea Bucan (profesoară UNARTE București), Mihaela Kavdanska (artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria) și Alexandru Berceanu (profesor CINETIc, Universitatea Națională de Teatru și Film București). Moderatorii mesei rotunde vor fi Marius Stoica (directorul interimar al bibliotecii arădene) și Raluca Nestor Oancea (lector la Universitatea Națională de Arte din București).

A doua zi, sâmbătă, 1 octombrie, ora 17:00, în sala mică a Filarmonicii Arad va avea loc o prezentare a Institutului cultural și a festivalului de artă electronică „Ars Electronica”. Christl Baur va fi prezentată publicului arădean de către Nita Mocanu (coordonatoarea proiectului „Post-Educația”) și Călin Man (curator „Kimaera”, liderul grupului kinema ikon). Prezentarea va avea loc în limba engleză, cu traducere în română.

1 octombrie este și data deschiderii festivalului MAFA (Media Art Festival Arad), tot în incinta Palatului Cultural, dar în fosta secție de istorie a muzeului (intrare dinspre Bulevardul General Dragalina), acolo unde șirul de expoziții marca kinema ikon au început încă din august, sub genericul „Kimaera”. Ediția Media Art Festival Arad din acest an continuă dezvoltarea ideii de „Kimaera”, dar cu tematica „Wunderkammer”, adică predecesorul a ceea ce numim astăzi „muzeu”, „un loc unde este expusă o colecție de curiozități și rarități”, un bun prilej – de altfel – de a aduce în discuție noua definiție a muzeului, statuată în luna august 2022 la Praga la conferința International Council of Museums. Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica este, evident, invitată de onoare la MAFA IX.

Ca în fiecare an, arădenii curioși vor găsi la Media Art Festival Arad instalații media, video / audio și VR. Lucrările video și instalațiile media din festival vin în continuarea unui proiect complex început de kinema ikon anul trecut, la ediția 8 MAFA – in:between. Autorii MAFA IX Wunderkammer sunt artiștii Thea Lazăr, Floriama Candea, Irina Bako, Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova, Diana Sergiuța, Josepha Blanchet, Suzana Dan, Nita Mocanu, Adrian Ganea, Laurian Popa, Marian Codrea, Mihai Zgondoiu, Radu Pandele, 13m10j, Minitremu, Mihai Pacurar, DARV collective, Dan Chiș, Ana Conțu, Justin Barbu, Georgiana Cojocaru, Alexandra Drăgulinescu, Ema Motea, Selina Yilmaz, Emanuel Ștefan, Ioana Dumitrescu, Dora Huiban, Toma Ștefănescu, Alexandra Irimia și Jasmine Pop, iar curatorii evenimentului sunt Călin Man și Ileana Selejan.

articolul original.

Premii pentru corala de fete de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” la Festivalul internațional de coruri din Kalamata, Grecia

26 September 2022 at 14:43

Elevele colegiului au reînceput pregătirile pentru această competiție în martie, ulterior unei etape de selecție, iar acum au reușit performanța de a fi câștigătoarele categoriei la care au participat – Coruri de tineri pe voci egale, obținând diploma de argint, nivel de dificultate VIII. De asemenea, a fost decernat Premiul Special pentru cel mai bun solist al concursului Adrianei-Ioana Iacob, alături de care fetele au interpretat melodia ”Floare Albastră”.

Corala de fete ”Ciprian Porumbescu” de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava a participat în perioada 20-27 septembrie a.c. la 4th Kalamata International Choir Competition and Festival, în Kalamata, Grecia. Elevele au câștigat diploma de argint la categoria la care au participat – Coruri de tineri pe voci egale.

La această competiție au participat 22 de coruri din întreaga lume: Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Croația, Letonia și Norvegia.

”Perioada pandemică a fost nefavorabilă pentru muzica corală ștefanistă, situația incertă și învățământul mutat în mediul on-line nepermițând activităților artistice din cadrul Colegiului a se desfășura. Fetele, eleve ale Colegiului Național <Ștefan cel Mare> Suceava, au reînceput pregătirile pentru această competiție în martie, ulterior unei etape de selecție, iar astfel fenomenul ștefanist a reluat avânt. Și așa au ajuns acum, la finele lunii septembrie, performanța de a fi câștigătoarele categoriei la care au participat: Coruri de tineri pe voci egale, obținând cu 17,96 de puncte diploma de argint – nivel de dificultate VIII. Alături de acest succes s-a adăugat și decernarea Premiului Special pentru cel mai bun solist al concursului, Adrianei-Ioana Iacob, alături de care fetele au interpretat melodia Floare Albastră”, au transmis reprezentanții colegiului.

În perioada desfășurării Concursului-Festival, Corala a participat la Concertul Prieteniei, susținut în Kalamata Music School  ”Maria Callas”; la Gala Concert, ca invitați speciali, în incinta ”Kalamata Dance Megaron – Great Hall” și s-a alăturat cu mândrie în a reprezenta România în cadrul Paradei Corurilor. Elevele au promovat Bucovina și Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, împărțind tuturor celor prezenți steaguri și broșuri conținând informații privind orașul Suceava.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava a fost prezentă ca însoțitoare a delegației inspector școlar arte prof. Ceică Loredana Mihaela. Elevele au fost însoțite de către cinci cadre didactice: părintele profesor dirijor Lucian Tablan Popescu, profesor Tablan Popescu Valentina Maria, părintele profesor Hostiuc Gheorghe-Florin, profesor Frîncu Adrian-Mihai, Ceică Dan și profesor Camară Ioana.

Municipiul Suceava a încheiat un parteneriat cu Asociația ”Creștinii Bucovinei” Suceava, pentru perioada 6 septembrie-7 octombrie a.c., în vederea finanțării și realizării în comun a acțiunilor de interes local cuprinse în proiectul ”Promovarea culturii muzicale sucevene la Festivalul-Concurs Internațional de coruri din Kalamata”. Activitățile sunt susținute cu ajutorul financiar acordat de Consiliul Local Suceava și sponsorii Burger Time, Darex Suceava, Medieval Gurmand, Delicatese Larisa, La căruța cu plăcinte, Souvlaki Yanaki, Klass Shaorma, Container Suceava și Sav-Com Suceava. (O. N.)

articolul original.
❌