ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce NU s-a întâmplat în ultimul timp și ce „lucruri trăsnite” mai apar pe internet | Fake News-urile săptămânii trecute

24 January 2023 at 11:00
By: Tomck@t
image

Dezinformările despre războiul din Ucraina sunt în continuare cele mai răspândite în mass-media de propagandă și pe rețelele de socializare, la aproape un an de la invadarea de facto a Ucrainei de către armata Rusiei. „Mașinăria Fake News” a Kremlinului propagă atât subiecte reciclate, cât și altele mai noi, după rețeta deja obișnuită și, din păcate, eficientă: se ia o știre reală și se redă într-o variantă trunchiată, revizuită și adăugită, cu un titlu bombastic, înșelător (și, de regulă, cu acuzații implicite). „Zelenski atrage omenirea într-un război nuclear mondial”, „Merkel, împreună cu SUA și NATO au planificat războiul împotriva Rusiei”, „militarii ucraineni omoară civilii ucraineni”, „Occidentul și OMS pregătesc Moldova pentru război” – sunt doar câteva dintre cele mai recente narațiuni de propagandă favorabile lui Putin, însă nu lipsesc nici vechile „dezvăluiri șocante” despre vaccinul Covid sau încălzirea globală.

Toate acestea au fost dovedite a fi doar tentative de manipulare a opiniei publice. În rândurile de mai jos, redăm cele mai importante și cele mai interesante FACT CHECK-uri ale unor agenții de presă de încredere și ale unor website-uri specializate pe dezmințirea Fake News-urilor.

FAKE NEWS: Scopul lui Zelenski este să atragă omenirea într-un război nuclear mondial

Veridica.ro relatează că presa rusă prezintă o postare pe Twitter a politicianului Florian Philippot ca fiind părerea întregii societăți franceze, scriind că în Franța „a fost descoperit marele plan de agresiune al lui Zelenski”. Verificat de Special Arad, un asemenea titlu înșelător și panicard apare, într-adevăr, pe site-ul televiziunii rusești ONT TV (tradus prin Google), care citează un articol al agenției de presă RIA Novosti (la care nu avem acces în România). Un titlu similar, care generalizează declarația politicianului extremist, apare și pe tsargrad.tv (Titlu: „Cu siguranță vrea un război nuclear!” În Franța, au îndemnat să „oprească marioneta nebună” Zelenski). Postarea pe Twitter a lui Philippot se găsește aici.

Veridica.ro atrage însă atenția că Florian Philippot este un susținător și continuator al ideilor președintei Frontului Național Marine Le Pen, cunoscută ca un partener al regimului Putin în Franța. Philippot a fost vicepreședinte al Frontului Național și coordonator al campaniei electorale a candidatei, care a reprezentat la alegeri extrema dreaptă franceză.

Moscova și politicienii loiali Rusiei din UE încearcă să convingă comunitatea internațională că războiul din Ucraina va dura mult timp din cauza furnizării de armament Kievului, în caz contrar se va termina foarte repede, însă – firește – în baza condițiilor impuse de Rusia. Citește întregul articol pe Veridica.ro.

FAKE NEWS: Merkel a dezvăluit într-un interviu recent în ziarul german Der Spiegel modul în care SUA și NATO au planificat războiul împotriva Rusiei în Ucraina

Site-urile almayadeen.net și resolver.se răspândesc știrea falsă că fostul cancelar german Angela Merkel a dezvăluit într-un interviu pentru ziarul german Der Spiegel modul în care Statele Unite și NATO au planificat războiul împotriva Rusiei în Ucraina. Interviul la care se face referire se găsește aici și, așa cum arată pagina Fact Check a agenției spaniole de presă EFE, nu există o astfel de declarație. Afirmația este mai degrabă scoasă din context, deoarece Merkel a spus că a crezut că a „câștigat timp” pentru Ucraina atunci când s-a opus aderării Ucrainei la Alianță – în timpul Summitului NATO din 2008 – și mai târziu la negocierile de pace de la Minsk din 2015, astfel ca Ucraina să se pregătească „mai bine” pentru „a rezista” unui atac rusesc. Războiul în Donbas, pornit de separatiștii pro-ruși, a început oficial în 2014.

EFE mai arată că știrea falsă despre interviul Der Spiegel provine de la Fundația Strategic Culture, entitate care – conform Departamentului de Stat al Statelor Unite – este controlată de Rusia și pe care Guvernul Ucrainei a inclus-o pe o listă de entități sancționate pentru dezinformări în favoarea Kremlinului. Citește întregul articol EFE (tradus în limba română prin Google) aici.

FAKE NEWS: forțele ucrainene au atacat cu rachete orașul ucrainean Dnipro, pentru că sunt neprofesioniști

Atacurile rusești cu rachete asupra Dnipro din 14 ianuarie, care au ucis peste 40 de civili, au fost prezentate la principalele știri ale televiziunii rusești Pervîi Kanal în doar 12 secunde, aruncând vina pe ucraineni, scrie EUvsDisinfo. În cele 12 secunde au fost prezentate imagini generice ale traficului din Dnipro din timpul nopții, iar prezentatorul știrilor a susținut că domnește confuzia în legătură cu cele întâmplate, dar forțele ucrainene sunt de vină pentru că sunt neprofesioniste și au obiceiul de a trage în ținte tocmai ucrainene. De exemplu, își aruncă rachetele pe teritoriul polonez, a spus prezentatorul, făcând aluzie la un incident din 15 noiembrie 2022, când o rachetă ucraineană de apărare aeriană care intercepta un atac rusesc cu rachetă a căzut pe teritoriul polonez. De asemenea, au fost difuzate imagini de arhivă din Dnipro, cu data afișată: 26 februarie 2022. Citește întregul articol pe EUvsDisinfo.

FAKE NEWS: Ucraina este forțată să lupte în numele NATO

Această narațiune a mașinăriei de propagandă a Rusiei nu este deloc nouă, dar este în continuare perpetuată, mai nou pe site-uri de știri arabe: sana.sy, almarsad.co sau nabd.com, toate fiind preluări de la Russia Today, cu același titlu: „Nebenzia: Ucraina a devenit o companie militară privată a NATO” (cel citat, Vasily Nebenzia, este reprezentantul Rusiei la Națiunile Unite). De când armata rusă și-a început „operațiunea militară specială” în Ucraina, oficialii ruși au acuzat NATO de o serie de amenințări și acțiuni ostile. În fapt, NATO este o alianță politică și militară defensivă. Statele membre NATO oferă Ucrainei asistență militară pentru a respinge agresiunea rusă și nu pentru a amenința Rusia. Citește întregul articol pe EUvsDisinfo.

FAKE NEWS: Occidentul și OMS „pregătesc Moldova pentru război” cu Rusia

StopFake.org din Ucraina arată că mass-media rusă a transformat știrea despre instruirea OMS pentru formarea medicilor moldoveni într-un mesaj de propagandă că Moldova se pregătește pentru un război cu Rusia. Scopul instruirii a fost, de fapt, de a acorda îngrijiri răniților sosiți din Ucraina, după cum a precizat într-o postare de Facebook „World Health Organization in Moldova”. Știrea bazată pe acest comunicat, dar într-o variantă trunchiată, a apărut pe EurAsia Daily, însă la finalul articolului s-a adăugat că „După cum a raportat EADaily, în ciuda declarațiilor președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, că în momentul de față nu există nicio amenințare ca conflictul militar din Ucraina să se extindă în Republica Moldova, partenerii occidentali ai Chișinăului pregătesc republica pentru schimbarea situației. Țara este umplută cu arme, împingând-o să agraveze problema transnistreană”. Știrea a fost preluată cu același titlu și cu aceeași notă de final și de trmzk.ru.

FAKE NEWS: Moldova se înarmează la ordinul SUA

Site-ul moldovean specializat pe dezmințirea știrilor false StopFals.md scrie că fostul președinte Igor Dodon a declarat la emisiunea „Tema” de la postul de televiziune cu acționariat rusesc „Primul în Moldova” că SUA a ordonat actualei conduceri a Republicii Moldova să mărească bugetul pentru apărare și să procure mai mult armament. Este adevărăt că pentru anul 2023 este aprobat un buget pentru apărare cu mult mai mare în comparație cu alți ani, dar această majorare nu este impusă de SUA și nu este vorba de procurarea armamentului de război, scrie StopFals.md, prezentând o serie de dovezi. Citește aici întregul articol.

FAKE NEWS pe social media: „Nurofenul pentru copii conține mercur” – spune o femeie care a auzit asta de la o șoferiță Uber, care e și farmacistă

Factual.ro, site-ul asociației Funky Citizens, specializat pe dezmințirea declarațiilor false, fie în presă, fie pe rețelele de socializare, a verificat veridicitatea unei postări de Facebook care ar putea manipula internauții în necunoștință de cauză, în special mămicile care-și împărtășesc în grupuri o sumedenie de astfel de păreri și „dezvăluiri” după ureche. Postarea citată este doar o redistribuire cu multe semne de exclamare roșii de către o femeie din Hălăucești (sat din județul Iași). Postarea originală aparține unei alte femei, care susține – fără să aibă vreo pregătire în medicină și cu multe greșeli gramaticale – că „Nurofenul pentru copii conține mercur”. Tot ea susține că a aflat de acest lucru de la o șoferiță Uber, care „întâmplator” e și farmacistă. Mercurul nu se află printre componentele listate ale medicamentului, se arată în ampla analiză Factual.ro, bazată pe surse oficiale și declarația unui specialist în domeniu, un medic primar pediatru, coordonator al secției clinice de Pneumologie Pediatrică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” și Conferențiar Universitar UMF „Carol Davila” București. Citește întregul articol aici. Între timp, postarea în cauză a fost marcată și de către Facebook ca fiind o informație falsă.

FAKE NEWS pe social media: din nou despre vaccinurile anti-Covid și efectele adverse

Tot Factual.ro analizează o altă părere emisă pe Facebook, despre o temă mai veche. În postare (redistribuire a unei imagini) se pretinde că vaccinurile anti-Covid au de două ori mai multe efecte adverse decât toate celelalte vaccinuri din istorie, 1,5 milioane de cazuri de efecte adverse semnalate, aproape dublu faţă de mai puțin de 860.000, în perioada 1990-2022, pentru toate celelalte vaccinuri.

Fie că v-ați făcut deja o părere (avizată și documentată sau nu) despre acest subiect după doi ani de pandemie, vă recomandăm să citiți analiza Factual.ro, în care se arată că, în fapt, numărul total al vaccinurilor de-a lungul istoriei, începând cu 1789, este 28 (potrivit ourworldindata.org, deși statistica nu este exactă: în primul rând, acest număr se referă doar la vaccinurile folosite în prezent și, potrivit OMS, numărul este de fapt 25. Primul vaccin, împotriva variolei, a fost inventat în 1796, iar de atunci s-au mai inventat cel puțin 40, potrivit Wikipedia. Dar tot nu 89). În orice caz, în intervalul 1990-2022 (deci ultimii 32 ani), nu putem vorbi despre 89 vaccinuri diferite, iar din perspectiva efectelor adverse, dacă un vaccin provoacă afecţiuni grave, este retras de pe piață.

De asemenea, chiar website-ul menționat în postare (wonder.cdc.gov – Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) arată că oricine poate raporta cazurile către VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), chiar dacă nu este clar dacă un vaccin a cauzat problema. Din acest motiv, doar datele VAERS nu pot determina dacă efectul advers raportat a fost cauzat de o vaccinare împotriva COVID-19 (vezi aici).

Originea postării pe Facebook mai sus menționate ar putea fi această postare pe Twitter a ziarului The Canadian Independent, doar că imaginea redistribuită a suferit modificări pe parcurs (s-a adăugat un nou tabel, despre care se pretinde că afișează alte rezultate, pentru „alte 89 w.axinuri diferite în 32 ani”, însă fără vreo dovadă, vreun link direct). Dincolo de faptul semnalat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, că oricine poate raporta evenimentele către VAERS (înțelegând aici inclusiv simptomele ușoare ori susceptibile a fi inventate), intervine și o chestiune de logică: era de așteptat ca efectele adverse semnalate despre vaccinul anti-Covid să fie mai numeroase pe site-ul CDC după o pandemie globală despre care s-a discutat doi ani de zile și s-au luat măsuri în întreaga lume, decât cele semnalate despre alte vaccinuri împotriva unor virusuri mai puțin răspândite. Nu în ultimul rând, să nu uităm nici faptul că în ultimii doi sau trei ani, numărul celor cu acces la internet (respectiv la website-ul wonder.cdc.gov) a devenit semnificativ mai mare față de acum 32 ani.

Cât despre decesele corelate cu vaccinurile Covid, bazate pe datele CDC, vă recomandăm și analiza agenției de presă Associated Press, cu titlul „Articolul denaturează datele CDC, leagă în mod fals decesele de vaccinurile COVID”, din 15 decembrie 2022.

FAKE NEWS: Bill Gates și vaccinurile, din nou și în continuare

Într-o postare pe Intagram se insinuează că Bill Gates ar fi scris pe Twitter că „vaccinurile în aprovizionarea noastră cu alimente ar rezolva problema ezitării la vaccin”. Pe scurt: este o imagine fabricată, după cum arată PolitiFact.com, care a verificat atât pagina Twitter a lui Bill Gates, cât și Polititweet, un site web care menține în baza de date tweet-urile șterse ale persoanelor publice.

PolitiFact a găsit și sursa dezinformării: un site numit News Punch specializat pe Fake News, după cum este descris și pe Wikipedia.

FAKE NEWS: un grafic care afișează temperaturile pământului și oceanului în ultimii opt ani arată că Pământul s-a răcit, nu s-a încălzit

Scepticii încălzirii globale nu s-au convins nici după atâția ani. Din contră, au devenit din ce în ce mai vehemenți, mai ales pe Twitter, unde au început să apară tot mai multe fake news-uri de când Elon Musk a preluat compania. O astfel de postare care încearcă să dezmintă încălzirea globală este aceasta.

Însă graficul este scos din context, reprezintă doar o mică parte, din perioada 2015 – 2022, arată Associated Press. Graficul mărit (vezi aici) afișează tendințele temperaturii în ultimele 142 de ani, arătând o tendință ascendentă dramatică. Asupra acestui aspect i-au atras atenția utilizatorului @JunkScience inclusiv alți utilizatori Twitter, în comentarii.

Tot pe tema încălzirii globale, pagina Fact Check a agenției de presă AFP dezminte un alt grafic distribuit pe Twitter, în care se pretinde că temperaturile globale sunt mai scăzute în mod frecvent în ultimii 10.000 de ani și că acest lucru demonstrează că nu oamenii provoacă schimbările climatice. Afirmația este înșelătoare și a fost dezmințită deja de nenumărate ori: graficul în cazuă nu arată temperaturile globale, ci este o analiză a nucleului de gheață din Groenlanda, realizată în 2004 de către geologul şi glaciologul Richard B. Alley, iar datele sale se termină în secolul al XIX-lea – înainte de încălzirea globală produsă de oameni în ultimele decenii. Alley a declarat într-un e-mail pentru AFP că primește întrebări despre acest grafic de mai bine de un deceniu. De asemenea, exact pe aceeași temă a scris un articol și The New York Times în 2010, infograficul interpretat greșit fiind pe atunci răspândit de către bloggeri. Articolul complet AFP, aici.

PARȚIAL FAKE NEWS, PARȚIAL ADEVĂRAT: inspirația pentru Popeye

La final, un Fact Check de divertisment: din când în când, ni se readuce aminte pe internet că cel care l-a inspirat pe artistul E. C. Segar pentru a-l desena pe Popeye a fost Frank „Rocky” Fiegel, un bărbat din Chester, Illinois (unde s-a născut și E.C. Segar). Este corect, doar că în imaginea răspândită pe internet nu îl vedem pe Frank „Rocky” Fiegel, arată Snopes.com.

O poză reală a lui Frank „Rocky” Fiegel găsim pe popeye.fandom.com (Popeye The Sailorpedia). Citește articolul (mult mai elaborat) pe Snopes.com.

articolul original.

Coronavirus. Posibilă legătură între vaccinul Pfizer și accidentele vasculare cerebrale

16 January 2023 at 08:43
image

Un sistem de monitorizare a siguranţei sanitare din Statele Unite a semnalat că vaccinul Pfizer-BioNTech adaptat la varianta Omicron a noului coronavirus ar putea fi asociat cu un anumit tip de accident vascular cerebral (AVC) la adulţii de vârsta a treia, potrivit unor date preliminare ce au fost analizate de autorităţile americane din domeniul sănătăţii, informează Agerpres.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) şi Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite au anunţat vineri că o bază de date CDC referitoare la vaccinuri a detectat o posibilă problemă de siguranţă medicală, în virtutea căreia persoanele de peste 65 de ani ar prezenta un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ischemic în primele 21 de zile după ce au primit vaccinul bivalent Pfizer-BioNTech în comparaţie cu perioada de 22-44 de zile după primirea acestui vaccin.

„În urma disponibilității și utilizării vaccinurilor actualizate (bivalente) COVID-19, CDC Vaccine Safety Datalink (VSD), un sistem de supraveghere aproape în timp real, a îndeplinit criteriile statistice pentru a determina investigații suplimentare pentru a stabili dacă a existat o problemă de siguranță pentru accidentul vascular cerebral ischemic. la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, bivalent. Investigarea cu răspuns rapid a semnalului din VSD a ridicat întrebarea dacă persoanele de 65 de ani și peste care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, Bivalent au avut mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral ischemic în cele 21 de zile după vaccinare, comparativ cu 22-44 zile după vaccinare.”, se arată în comunicatul de presă.

Un accident vascular ischemic, cunoscut şi sub denumirea de „ischemie cerebrală“, este cauzat de blocarea arterelor care transportă sângele către creier.

Specialiştii de la FDA şi CDC au precizat că alte studii de mare amploare, precum şi Sistemul de Raportare a Efectelor Adverse cauzate de Vaccinuri din cadrul CDC, bazele de date ale altor ţări şi baza de date a alianţei Pfizer-BioNTech nu au semnalat acest risc de siguranţă medicală şi au adăugat că descoperirea lor necesită investigaţii suplimentare.

„Deşi totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puţin probabil ca semnalizarea făcută de VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un risc clinic real, noi credem că este important să împărtăşim această informaţie cu publicul“, au transmis reprezentanţii celor două agenţii sanitare din Statele Unite.

Companiile Pfizer şi BioNTech au transmis într-o declaraţie comună că au fost informate în legătură cu un număr limitat de rapoarte privind accidente vasculare ischemice produse la persoane de peste 65 de ani după vaccinarea lor cu serul actualizat împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2.

„Nici Pfizer, nici BioNTech, după cum nici CDC sau FDA nu au detectat descoperiri similare în cadrul numeroaselor alte sisteme de monitorizare sanitară din Statele Unite şi din restul lumii şi nu există nicio dovadă care să concluzioneze că accidentul vascular ischemic este asociat cu utilizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de companiile noastre”, au precizat reprezentanţii Pfizer-BioNTech.

Acest risc de sănătate nu a fost identificat în cazul vaccinului bivalent anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna, iar CDC şi FDA continuă să recomande ca orice persoană în vârstă de peste 6 luni să îşi actualizeze schema de vaccinare împotriva COVID-19. 

articolul original.

Ministrul Sănătății le recomandă vârstnicilor și celor cu probleme cronice să se vaccineze anti-Covid | AUDIO

10 January 2023 at 07:21
image

Ministrul Sănătății recomandă vaccinarea suplimentară cu o doză de vaccin anti-Covid adaptată noilor tulpini de coronavirus. Afirmația lui Alexandru Rafila vine în contextul în care țara noastră are două cazuri de infectare cu tulpina Kraken, o subvariantă a tulpinii Omicron.

„Chiar dacă este o tulpină cu o transmisibilitate mai mare, chiar dacă poate produce mai multe îmbolnăviri într-o anumită unitate de timp, noi nu mai suntem la începutul pandemiei. Cine face doza a treia sau a patra de vaccin cu noua formulă a vaccinului este indicat mai ales la persoanele vârstnice sau cele care au boli cronice pentru că lucrul acesta duce la forme ușoare de boală. Chiar dacă se transmite și transmisibilitatea e mai mică, ceea ce observăm e că nu sunt cazuri mai grave.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/09ian-21-Rafila-despre-Kraken.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitat în emisiunea Piața Victoriei cu Mădălina Dobrovolschi, ministrul Sănătății a făcut și o serie de recomandări celor care se infectează cu noua tulpină.

De asemenea, spune că nu există, cel puțin pentru moment, riscul de aglomerare în spitale:

„Se recomandă izolarea, acum izolarea este recomandată nu mai este impusă. Monitorizăm zilnic paturile existente la nivel național, există un plan pentru coronavirus dar el este aplicabil și pentru toate virozele care ar duce la supraîncărcarea spitalelor. Nu este încă cazul și suntem departe de, mai ales la terapie intensivă unde este o zonă sensibilă, suntem departe de o situație în care această capacitate de spitalizare ar fi colmatată, nu este o astfel de situație.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/09ian-21-Rafila-recomandari-Kraken.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Alexandru Rafila: Nu vor exista restricții ca în pandemie. Școlile rămân deschise. Vârful este prognozat pentru prima săptămână din februarie | VIDEO

articolul original.

Au sosit primele vaccinuri anti-Covid adaptate împotriva noilor variante de coronavirus, anunță ministrul Sănătății | AUDIO

24 November 2022 at 12:43
image

Primele vaccinuri adaptate noilor variante de Covid-19 au ajuns în țara noastră, anunță ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila spune, într-o conferință organizată de site-ul DcNews, că dozele vor fi accesibile în cabinetele medicilor de familie, dar și în centrele de vaccinare deschise în principalele spitale din țară.

„Au sosit deja în această săptămână primele cantități de vaccin cu noua formulă împotriva infecției cu noul coronavirus. Va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România. Toți cei care au făcut deja cel puțin două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva variantei de BA4 B5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă,”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/24nov-14-Rafila-a-venit-vaccinul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Unsplash / Mufid Majnun

Citește și: Pfizer și BioNTech anunță că lucrează la un vaccin care combină protecţia contra gripei şi a Covid-19

articolul original.

Europarlamentar olandez: „Vaccinați-vă pentru alții” a fost întotdeauna o minciună!

12 October 2022 at 14:56
image

În timpul discursului de luni, 11 octombrie, din Parlamentul European, Janine Small, președintele Pfizer pentru piețele internaționale dezvoltate, a recunoscut că vaccinul COVID-19 nu a fost niciodată testat în timpul studiilor clinice privind capacitatea sa de a preveni transmiterea de la om la om a coronavirusului.

Când a fost întrebată dacă testarea produselor companiei a acoperit „oprirea transmiterii virusului înainte de a intra pe piață”, Small a răspuns: „Nu… știi, a trebuit să ne mișcăm cu adevărat cu viteza științei pentru a înțelege cu adevărat ce se întâmplă în piață.”

Recunoașterea lui Small l-a determinat pe Rob Roos, un membru olandez al Parlamentului European, să declare la scurt timp după aceea: „Este scandalos! Milioane de oameni din întreaga lume s-au simțit obligați să se vaccineze din cauza mitului că o faci pentru alții”.

🚨 BREAKING:

In COVID hearing, #Pfizer director admits: #vaccine was never tested on preventing transmission.

"Get vaccinated for others" was always a lie.

The only purpose of the #COVID passport: forcing people to get vaccinated.

The world needs to know. Share this video! ⤵️ pic.twitter.com/su1WqgB4dO

— Rob Roos MEP 🇳🇱 (@Rob_Roos)
October 11, 2022

Roos a adăugat apoi într-un videoclip: „Acum, aceasta s-a dovedit a fi o minciună ieftină”.

Pe Twitter, Roos a mai scris: „DEPARTAMENT: În audierea COVID, directorul Pfizer admite: vaccinul nu a fost niciodată testat pentru prevenirea transmiterii.

Vaccinați-vă pentru alții a fost întotdeauna o minciună.

Singurul scop al pașaportului #COVID: forțarea oamenilor să se vaccineze. Lumea trebuie să știe.”

articolul original.

Vaccinurile anticovid au fost făcute repede la solicitarea statelor. „Trebuia să avem o garanție”

6 September 2022 at 12:19
image

Europarlamentarul Cristian Terheș a adresat o serie de întrebări, la 5 septembrie 2022, CEO-ului Moderna, Stéphane Bancel, și vicepreședintelui executiv AstraZeneca, Iskra Reic, prin care le-a cerut să clarifice dacă au decodat ADN-ul virusului COVID, de ce nu răspund pentru efectele secundare adverse, când publică contractele cu Comisia Europeana și altele.

În răspunsurile lor reprezentanții Moderna și AstraZeneca au spus că ei au produs vaccinurile la solicitarea statelor/guvernelor, care le-a cerut să facă vaccinurile repede, prin urmare au cerut o protecție din partea acestora pentru plata eventualelor daune/despăgubiri.

„Cu privire la răspunderea pentru efectele adverse, așa cum au făcut toți producatorii, noi am vrut, guvernele au vrut aprobarea rapidă a unui vaccin. Și, din acest motiv, pentru o aprobare condiționată, era important să ni se dea câteva garanții în materie de despăgubiri/daune, pentru că nu puteam să nu avem nici o garanție. Au vrut vaccinul rapid. Nu au dat timp producătorilor pentru a avea studii pe termen lung din cauza naturii unei pandemii”, a răspuns CEO-ului Moderna Stéphane Bancel la întrebarea europarlamentarului Cristian Terheș.

„Clauza privind răspunderea și despăgubirile au fost discutate și convenite cu multe guverne din întreaga lume pentru că toată lumea a dorit să vadă cum putem accelera producerea și livrarea vaccinurilor. Și, repet, așa cum am menționat și mai devreme, aceasta este considerată a fi practica standard în situații de urgență și, în mod egal, protejează și sprijină pe toată lumea pentru a se merge înainte cu cea mai mare viteză și pentru a face tot ce e mai bun posibil din punct de vedere al producerii și fabricării vaccinurilor”, a spus vicepreședintelui executiv AstraZeneca Iskra Reic, răspunzând la aceeași întrebare.

De asemenea, CEO-ul Moderna a recunoscut că boosterele bivalente aprobate recent în SUA nu au fost testate anterior pe oameni.

Un alt lucru important recunoscut de Stéphane Bancel a fost că vaccinurile au fost produse având la baza un segment de ADN al virusului pus la dispoziție de autoritățile chineze la începutul lui 2020, și nu întregul ADN.

„Reprezentanții Moderna și AstraZeneca au recunoscut ceva ce se spunea pe surse: guvernele au cerut firmelor producătoare de vaccinuri să facă repede un produs medical, pe banii statelor, produs pe care apoi tot guvernele l-au impus populației. Firmele au recunoscut eventualele riscuri al efectelor adverse, din cauza timpului scurt pentru testare, motiv pentru care au cerut garanții de protecție, pe care le-au obținut de la aceleași guverne. Totul s-a făcut pe baza unor contracte care nici azi nu sunt publice. Pe scurt, asistăm la cel mai mare scandal de corupție din istorie, în care prețul e și periclitarea vieții oamenilor”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

articolul original.
  • There are no more articles
❌