ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

O nouă zi liberă pentru elevi şi profesori. Când vor sta acasă în luna octombrie

20 September 2022 at 10:41

Elevii și profesorii vor avea parte de o zi liberă. Aceasta va fi chiar în mijlocul unei săptămâni. Ordinul privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă arată că în data în cauză nu se organizează cursuri.

Mai exact, ziua liberă pentru toate cadrele didactice și învățăcei este cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs. Iată când pică pauza scurtă de care se bucură elevii!

Nouă zi liberă pentru elevi și profesori: va fi în luna octombrie

Elevii și profesorii au parte de o zi liberă. Mai exact, este vorba despre Ziua Internațională a Educației care este sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie. Anul acesta va pica în mijlocul săptămânii într-o zi de miercuri. Ordinul privind structura anului școlar actual și contractul colectiv de muncă arată că în ziua menționată nu se organizează cursuri.

Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Data aceasta este cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar care este structurat pe module de învățare. Ziua specială marchează semnarea a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor” în anul 1996, conform UNESCO.

Aceasta recomandare alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997 constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

Ziua Mondială a Educației

Ziua Mondială a Educației este marcată în țara noastră de Ziua Învățătorului. Cea din urmă este pe data de 5 iunie. Ea a fost introdusă începând cu structura anului școlar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

Inițiativa a mai fost sprijinită şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).

Citește și: Idei pentru pachetul de la școală al copilului. Cum să-i pregătești un lunch box sănătos și gustos

Structura anului școlar

  • An școlar 2022-2033: 5 module în 36 de săptămâni

Cursuri (1): de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
Cursuri (2): de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
Cursuri (3): de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene / al municipiului București, după caz;
Cursuri (4): de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene / al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
Cursuri (5): de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023.

Vacanța (1): de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
Vacanța (2): de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
Vacanța (3): de o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene / al municipiului București, în perioada 6-26 februarie 2023;
Vacanța (4): de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
Vacanța (5): de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

articolul original.

Unde pot merge românii iarna în destinații exotice / Zboruri charter și prețuri avantajoase pentru o vacanță de vis

16 September 2022 at 20:46
image

Deși sezonul vacanțelor s-a terminat, românii se gândesc deja la următoarele plecări, așa că au demarat căutările în vederea unor destinații accesibile la preț și nu numai pentru sezonul toamnă-iarnă.

Țările exotice, cu albă caldă și nisip fin, sunt la mare căutare în timpul anotimpului rece, iar românii își pot programa liniștiți vacanțe departe de țară, apelând la zboruri charter, care au șanse mari să nu se anuleze de pe o zi pe alta așa cum se întâmplă în cazul zborurilor de linie.

Unde pot ajunge românii repede toamna aceasta

Din Româna există la ora actuală numeroase zboruri charter și de regulă acestea aparțin turoperatorilor, care adaugă în pachete servicii complete, precum transfer de la aeroport, cazare și mese incluse, scrie ziare.com.

Zborurile charter sunt dedicate turiștilor, așa că au șanse mai mici de a se anula de pe o zi pe alta. Prețurile sunt și ele bune, dacă turiștii urmăresc ofertele și optează pentru perioade mai puțin căutate.

Antalya este în orice anotimp pe listă

Agențiile de turism au lansat deja pachetele pentru toamnă și iarnă. Antalya și Hurghada sunt două dintre destinațiile în care se poate ajunge din România cu un zbor charter, iar pachetele includ hoteluri de 5 stele cu transfer de la aeroport, cazare în regim all inclusive și toate taxele incluse, acestea urmând a se vinde cu prețuri începând de la 349 de euro de persoană.

O altă destinație cu zboruri charter disponibile în perioada septembrie – octombrie este Tenerife, Spania. Un pachet cu zbor din Bucuești,  7 nopți de cazare și transport pornește de la 699 de euro de persoană.

Tot în această perioadă au fost lansate zboruri charter spre destinații exotice pentru sărbătorile de iarnă. Pe lista ideală de destinații se numără Maldive, Zanzibar, Punta Cana, Dubai sau Mauritius.

articolul original.

Intrigat de tupeul pisicilor elene. Cătălin Urtoi nu trage mâța de coadă. Nici măcar în concediu

15 September 2022 at 04:44

Consilierul ministerial Cătălin Urtoi nu a avut parte de liniște nici măcar în vacanță. Ieșit pentru câteva zile din infernul studiilor de fezabilitate și avizelor de mediu pentru cele două autostrăzi de vis ale Moldovei, Urtoi s-a refugiat într-un concediu petrecut în Grecia, unde a crezut că își va liniști naturelul atât de tracasat de treburile birocratice. Când colo, omul ieșenilor din Guvern a constatat că nici măcar o cină grecească nu-i tihnește, fiind deranjat de un musafir nepoftit, mai exact o pisică ce a mâncat cot la cot cu el. „Seară grecească la tavernă. Insula Paros este plină de pisici. Unele chiar au tupeu și negociază foarte bine”, a remarcat Urtoi pe pagina sa de Facebook. Păi dacă e așa, să strecurăm niște pisici sub birourile ministeriale, poate vor reuși să negocieze măcar construirea unui sfert din A8. 

Urtoi (foto, pamflet): Auzi, păi fără aviz de mediu și studiu de fezabilitate, tu deja ai deschis front de lucru în farfuria mea?

articolul original.

Un român a plecat în vacanță, în Grecia, cu mâncarea de acasă. Care au fost reacțiile internauților

13 September 2022 at 19:05

Dacă nu știi cum să-ți  planifici o vacanță pe un buget minim, un român îți poate da câteva sfaturi. Acesta a plecat în concediu în Grecia cu portbagajul plin de mâncare. Iată care a fost reacția internauților!

Atunci când vrei să mergi în vacanță și nu ai un buget foarte mare, soluții există. Mergi cu mâncarea de acasă și economisești semnificativ. Asta a ales să facă un român, după ce a văzut cât de piperate sunt prețurile la restaurantele din Grecia. Așa că, bărbatul și-a făcut provizii de acasă. Și-a umplut portbagajul cu mâncare în valoare totală de 100 de euro și a pornit la drum, scrie Adevărul. 

Ca să fie treabă, treabă, Daniel, căci așa îl cheamă pe autor, a dorit să împărtășească și prietenilor de pe facebook ideea.

„Mâncare adusă cu portbagajul. Taverna Aragazum.greek. Vă las adresa? Meniul respectiv: Ostropel de pui. Legume făcute la aburi cu ulei de măsline de Thassos. Salată cu roșii din gradina mea. Vișinată de la congelator. Și șpriț alb de Drăgășani”, a scris acesta în dreptul fotografiei.

Un român și-a adus mâncare de acasă în vacanța din Grecia / (foto: Facebook Daniel Neacșu)

Care a fost reacția internauților

Unii au îmbrățișat ideea lui Daniel, în timp ce alții au fost puțin mai răutăcioși.

„Vis! Să te afli în vacanță și să te răsfețe de la vecini mirosul de tocăniță e tot ce iți poți dori! Presupun că urmează desfăcutul berilor, desigur tot de acasă, până târziu în noapte, în balcon, însoțite de sunetul ambiental al zarurilor și al tablelor. Vacanța minunată! Și vecinilor de apartament, de asemenea!

„Nu vreau să par răutăcios, dar mergem în concediu să ne relaxam și să mai gustam din mâncărurile specifice zonei. Cu gătitul pot să mă alint în fiecare zi acasă.”

„Eu iubesc Thassos, dar sincer mâncarea nu prea mă avantajează, noroc cu salatele, pastitsio, gyros și supa de pui (șnițele, fripturi și cartofi prăjiți mănânci la orice restaurant-deci la astea spun pas din start), soțul și fiul mănâncă fructe de mare până le cresc tentacule, eu nu suport nimic din ce provine din viața acvatică și nu mă împac nici cu toate condimentele folosite în bucătăria grecească. Sunt sătulă de gătit acasă, deci în concediu spun pas, dar cred că dacă aș sta pe lângă dumneavoastră aș înghiți în sec. Să aveți poftă!”

„Halal concediu. Asta făceai acasă liniștit”, au fost câteva dintre comentariile internauților.

articolul original.

Concediu în Albania, coșmar pentru o româncă: „Mare deziluzie, mare supărare/ E prima și ultima dată când vin aici în vacanță”

12 September 2022 at 06:40
image

Tot mai mulţi români au ales să îşi petreacă vacanţa în Albania, ţară cu un litoral spectaculos şi cu preţuri pentru toate buzunarele. Cu toate acestea, nu este însă întotdeauna o alegere câștigătoare susține o româncă ce a rămas cu o mare dezamăgire.

Se pare că turista s-a întors din Albania cu o mare supărare din cauza hotelului unde și-a făcut rezervare pe Booking.com.

Concediu ratat pentru o româncă în Albania

Şi pentru că Albania reprezintă totuşi o necunoscută pentru cei mai mulţi dintre români, internauţii încearcă să afle cât mai multe detalii pe forumuri. Un astfel de grup pe Facebook este şi Forum Albania, unde se fac diverse recomandări şi au loc adevărate dezbateri între internauţi.

Femeia și-a făcut pe site-ul Booking.com rezervarea, însă când a ajuns la destinație a avut parte de o surpriză neplăcută. Nimic din ce i s-a promis la rezervare nu a existat la fața locului. Practic, ea a plătit servicii pentru care nu a beneficiat și nici nu a fost despăgubită.

„Tocmai am ajuns în Vlore … Plătit cameră cu vedere la mare, parcare privată și plaja amenajat vis-a-vis de hotel … Primit cameră în spatele hotelului, cu vedere la un hotel în construcție, există patru locuri de parcare pe stradă în fața hotelului pentru toți cei cazați în hotel și plaja nu mai e, că e șantier”, a scris românca pe Forum Albania.

Potrivit acesteia, prețul plătit este cu 1/3 mai mare decât în Italia pentru o cameră în hotel pe plajă cu șezlonguri rezervate și cameră cu balcon cu view la mare.

„Deci nu am făcut economie. Mare deziluzie, mare supărare… Noroc că am luat doar trei nopți aici și alte patru în Ksamil. Concluzia: prima impresie contează pentru mine, așadar e prima și ultima dată când vin în vacanță în Albania”, a concluzionat românca.

Unii internauți au susținut că problema a fost cu platforma pe care s-a făcut rezervarea

„Vă spun cu toată sinceritatea ca eu am aproape 10 ani de când nu am mai călcat într-un hotel. Airbnb-ul pentru mine e sfânt. Am avut o singura experiență neplăcută aici, care s-a rezolvat în 30 de minute. Într-adevăr, prețurile pot fi ceva mai mari, dar sunt genul de om căruia nu îi plac surprizele, paturile duble formate din două saltele, frigiderele mici și cazările fără terasă sau balcon, fumător fiind”, a scris un internaut.

Cât despre Albania, el a susținut că în urmă cu patru ani „a fost o experiență foarte faină”: „Cazare, mâncare, oameni, prețuri super-super… Vămile, traficul în Albania și unele peisaje cu clădiri neterminate și mizerie le pot trece la «ce nu mi-a plăcut». A fost singurul concediu din care ne-am întors cu bani acasă, fără să intram în banii de rezervă”.

Mai mulți membri ai grupului au avut experiențe similare

„Din păcate așa se întâmplă. Noi ne-am întors săptămâna trecută din Albania, patru nopți în Vlore, patru în Ksamil. Nu o să mai revenim în Albania. În Ksamil la hotel din patru duble am primit două camere. A doua zi am mai primit două camere la o vilă în vecinătate cu condiții net mai proaste, dar la același preț. Neseriozitate, mizerie, trafic infernal”, a spus Lorena.

Marius s-a plâns de traficul haotic: „Cea mai tare faza pe care am văzut-o în trafic în Albania și nu cred că voi mai vedea vreodată, a fost atunci când unul s-a oprit pur și simplu în Sensul Giratoriu și stătea de vorbă cu unul de pe trotuar !!! În tot acest timp, erau alții care stăteau în coloană !!!”.

Ioana a povestit t o altă experiență din trafic: „Ah, prima intersecție. Credeam că sunt în India. Eram pe drum cu prioritate și abia după 5 minute am ieșit de acolo. Circ”.

De asemenea, în discuție a intervenit și Jonian Molla, consilier la Ambasada Albaniei în România: „Trebuie să știți un lucru: că Albania nu poate fi reprezentată de un idiot sau idioată care v-a dat țeapă din Booking. Așa că vă rog nu mai puneți asemenea postări și vă rog nu etichetați o Țară întreagă… Vă rog, nu se poate așa… Vă rog să îmi dați un mesaj pe inbox cu număr de telefon”.

articolul original.

Cea mai tare compunere. Ce a scris un elev despre cum și-a petrecut vacanța de vară

10 September 2022 at 08:24

Cea mai tare compunere! Ce a scris un elev despre cum și-a petrecut vacanța de vară. Rândurile notate au stârnit amuzament!

Începând cu data de 5 septembrie, unitățile de învățământ și-au redeschis porțile și i-au așteptat pe elevi cu brațele deschise. Ca în fiecare an, depinzând de clasa în care se află elevii, profesorii îi întreabă pe aceștia cum și-au petrecut vacanța de vară, ce activități au întreprins, unde au călătorit sau ce au descoperit nou. Cei mici sunt puși chiar să facă anumite compuneri despre modul în care și-au petrecut perioada vacanței.

Cea mai tare compunere – cum și-a petrecut un elev vacanța de vară?

Citește și S-AU FĂCUT DE RÂS ÎN PRIMA ZI DE ŞCOALĂ! CE MESAJ AU TRANSMIS PROFESORII ELEVILOR DIN BUCIUMENI, DÂMBOVIŢA

Compunerea care a stârnit amuzament! Ce a scris un elev despre cum și-a petrecut vacanța de vară

O compunere, însă, s-a viralizat pe rețelele de socializare, recent. Întrebat de modul în care și-a petrecut vacanța de vară, un elev a scris o compunere care a reușit să stârnească amuzament. El susține că „nu este treaba nimănui” despre modul în care și-a petrecut vacanța de vară, iar dacă primește „nota patru pentru această compunere” este pregătit să o întâlnească pe profesoară în fața autorităților.

”Compunere – Cum mi-am petrecut vacanța de vară

Cum mi-am petrecut eu vacanța de vară nu este treaba nimănui. Este treaba mea personală, deoarece vara este timpul meu personal, eu nu sunt obligat să raportez nimănui despre el.

Trebuie să se respecte drepturile omului! Iar, dacă o să-mi dați nota patru pentru această compunere, doamna Mitrache, noi doi o să ne întâlnim la Curtea Europeană de Justiție. O să fiți chemată acolo cu citație prin poștiă. Ier eu oricum voi fi deja acolo cu alte treburi. Cu ce fel de treburi este, iarăși, treaba mea personală și nu privește pe nimeni”, este textul care a stârnit amuzament.

articolul original.

Ce Bulgaria, ce Turcia?! Cum arată, de fapt, un all-inclusive în România. Ce au primit să mănânce turiștii unui hotel din Mamaia

8 September 2022 at 08:22

Chiar dacă perioada concediilor a trecut, cei care nu au apucat să-și ia unul vara asta, mai pot profita în perioada asta de ultimele zile pe litoralul românesc. Temperaturile încă plăcute sunt un avantaj pentru cei care își doresc să petreacă un sejur de câteva zile pe stațiunea Mamaia din Cosntanța. Iată care sunt ofertele pe care le găsiți pe litoral!

Odată cu creșterea inflației, costurile planificării unei vacanțe s-au dublat. Indiferent că vorbim despre litoralul românesc sau cel din străinătate, ofertele sunt puțin mai piperate chiar și toamna aceasta. Dacă vreți să vă relaxați la malul mării din stațiunea Mamaia, vă prezentăm ofertele cu care hotelul Modern vă așteaptă. Plaja hotelului are toate avantajele unei plaje private, îngrijită  cochetă, cu nisip curat, netezit în fiecare clipă de o briză răcoroasă. Doar 50 de metri despart hotelul de apa mării, fiind perpendicular pe Marea Neagră și oferind astfel posibilitatea de a vedea spectacolul magnific al răsăritulul de soare. Ofertele sunt la întrecere, însă cu cele de pe litoralul din Bulgaria.

Cum arată un all-inclusive la un hotel din Mamaia / (Sursă foto:Facebook)

Cât costă un all-inclusive la un hotel din Mamaia

Pachetul de servicii ”Litoralul pentru toți 2022” include cazare de 5 nopți, începând de la 1375 RON/ persoană, cu Ultra All Inclusive în camere standard, superior și garsonieră, cu acces gratuit la la locurile de joacă, mini terenuri de sport, internet wireless cu acces gratuit la piscinele complexului cu șezlong, măsuțe și umbrele în limita disponibilității. Un sejur pentru 2 persoane pe o perioadă de 5 nopți pornește de la 2.750 de lei și ajunge undeva la 4.119 lei pentru un sejur de 3 persoane. În ceea ce privește diversitatea preparatelor culinare, bucătarii au pregătit paste, pește, cartofi la cuptor, legume și preparate din carne la grătar.

articolul original.

Care este cea mai ieftină destinație de city break din Europa? Clasamentul, dat peste cap.

6 September 2022 at 00:00
image

Atena a fost clasată ca fiind cea mai ieftină destinație din Europa pentru un city break. Orașele renumite pentru prețurile mici, precum Cracovia, Riga și Budapesta au fost devansate de Atena și Lisabona.

Prețurile au scăzut, iar un weekend în capitala Greciei costă 207 lire sterline, față de 218 lire sterline în Lisabona, aflată pe locul al doilea.

Analiza unei duzini de costuri turistice tipice pentru vizitatorii britanici în 20 de orașe populare, efectuată de Post Office Travel Money, a constatat că prețurile în capitala Greciei au scăzut cu 15% din 2021, notează The Guardian.

Cea mai ieftină destinație de city break din Europa

Nota de plată pentru cheltuieli care includ două nopți de cazare la hotel pentru un cuplu, mese, bilete la atracții și tarife de transport local, a ajuns la 207 lire sterline, față de 218 lire sterline în Lisabona, locul al doilea.

Ambele orașe au devansat destinații estice, de obicei renumite pentru prețurile mici, precum Cracovia din Polonia (219 lire sterline), Riga din Letonia (220 lire sterline) și Budapesta din Ungaria (221 lire sterline).

„Favoritele consacrate precum Paris, Amsterdam și Veneția pot fi alegeri de top în rândul turiștilor pe care i-am chestionat, dar acestea sunt, de asemenea, locuri scumpe de vizitat. (…) Atena și Lisabona sunt la jumătate de preț și oferă o climă însorită de toamnă, precum și prețuri scăzute. Sfatul nostru pentru turiști este să își facă temele și să verifice prețurile înainte de a rezerva”, a declarat Nick Boden, șeful Post Office Travel Money.

Pentru ce vei plăti cel mai puțin?

Printre se numără 38,96 lire sterline pentru o cină pentru două persoane cu vin, 89 lire sterline pentru două nopți de cazare la un hotel de trei stele și 7,79 lire sterline pentru un abonament de 48 de ore pentru transportul public.

Locul 2 ocupat de Lisabona vine în ciuda unei creșteri de 21% a prețurilor față de anul trecut.

Costurile de cazare au explodat în întreaga Europă la începutul acestui an, deoarece cererea a depășit nivelurile anterioare pandemiei, ca urmare a relaxării restricțiilor de călătorie.

Orașe mai scumpe

Șase dintre orașele analizate sunt de peste două ori mai scumpe decât Atena.

Acestea sunt Stockholm (421 lire sterline), Paris (423 lire sterline), Dublin (436 lire sterline), Copenhaga (456 lire sterline), Veneția (457 lire sterline) și Amsterdam (593 lire sterline).

Un studiu separat realizat de Post Office Travel Money și publicat în iulie a arătat că Sunny Beach din Bulgaria și Marmaris din Turcia sunt cele mai ieftine dintre cele 16 stațiuni europene populare pentru o .
articolul original.

Vacanță cu final tragic pentru nouă români aflați în Grecia. Un mort şi opt răniţi au fost găsiţi pe malul mării

4 September 2022 at 11:47
image

Un turist român și-a pierdut viața pe o plaja din Grecia, iar alți opt au fost răniți după ce valurile puternice i-au aruncat pe țărm. Este o tragedie produsă din inconștiența oamenilor, potrivit antena3.ro.

Vacanță cu final tragic pentru nouă români aflați în Grecia

Cei nouă români au închiriat plăci pentru paddling în zona Kefalonia, cu toate că valurile erau foarte mari și au și fost avertizaţi să nu facă acest lucru.

Turiștii au pornit în larg încercând să facă o cursă de agrement, însă din cauza valurilor au fost răsturnați și au fost despărțiți. Potrivit sursei citate, salvatorii i-au căutat zile întregi. Înițial au fost găsiți patru turiști după care au mai fost găsiți alți patru, toți în stare destul de gravă.

De asemenea, în această dimineață a fost găsit cel de-al nouălea român, însă din păcate decedat.

Autoritățile elene transmit că în zonă este foarte periculos să practici acest sport, mai ales atunci când vremea nu permite.

articolul original.

Soția lui George Simion a plecat în vacanță fără el. „Nu merg eu… am de dus lupte în București”

2 September 2022 at 18:58
image

La doar câteva zile de la nuntă, Ilinca Simion, soția liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a plecat singură la mare. George Simion le-a explicat fanilor de ce și-a lăsat partenera să meargă în alt oraș fără el.

Ilinca Simion, soția liderului AUR, a ales să plece la mare fără George Simion. Politicianul a explicat de ce nu a mers cu partenera sa și care este motivul pentru care aceasta a părăsit orașul.

La câteva zile de la nuntă, George Simion a publicat pe pagina sa oficială de Facebook o imagine în care apare alături de soția sa, Ilinca Simion, și de alți trei copii. Aceștia fac parte din familia din Filiași de care liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) are grijă.

Politicianul a promis că acești copii vor merge la mare și s-a ținut de cuvânt.

Alături de imaginea postată pe rețelele de socializare, George Simion a scris: „Ghiciți cine pleacă la mare”.

Simion, apreciat de Nicolae Voiculeț și de Carmen Șerban

Și Nicolae Voiculeț a apreciat surpriza făcută de Geoge Simion tinerilor: „Dacă fiecare politician ar face ce faci tu, atunci copiii României ar mai avea o șansă. Vă felicit pe amândoi!”

Carmen Șerban a fost și ea printre cei care i-au felicitat pe cei doi și a notat „Felicitări vouă, Ilinca și George Simion și distracție faină acestor minunați copilași!”.

Liderul AUR a ținut să menționeze că soția sa, Ilinca, a plecat la mare cu cei trei copii și că el nu a putut merge cu ei.

„Nu merg eu… am de dus lupte în București. Merg copiii de la Filiași cu Ilinca”, se arată în mesajul pe care George Simion i l-a dat unui internaut.

„Am ajuns la o oră târzie la ei, la copiii mei de care am promis să am grijă, în Filiași, dar nu puteau fix ei să lipsească de la nuntă. Am primit acordul domnului Nicu să ducem băieții la mare înainte de începerea școlii. Copiii au rezultate foarte bune și îi voi susține în continuare, iar pentru cei care vreți să-i ajutați cu donații aveți numărul de telefon în comentarii”, a scris George Simion în dreptul postării.

articolul original.

Oana Roman, în vacanță fără Marius Elisei: „Ne-a lăsat singure. M-am dus eu cu Izabela”

1 September 2022 at 16:51

Oana Roman (46 de ani) a fost lăsată în vacanță fără soț. Fiica lui Petre Roman s-a dus într-un resort de lux din Eforie nord doar cu Izabela, după ce Marius Elisei (36 de ani) le-a refuzat. 

Chiar dacă este o diferență de zece ani între ea și soțul său, Oana Roman și Silviu Elisei se înțeleg de minune. Nici divorțul nu a putut să-i despartă pe cei doi, dar vacanțele par să nu fie chiar punctul lor comun. În timp ce fosta prezentatoare TV este împătimita excursiilor, iubitul ei pare să fie mai rezervat când vine vorba de plecările de acasă. Așa s-a întâmplat și anul acesta, când fiica lui Petre Roman a plecat cu Izabela în Eforie Nord, Silviu Elizei a preferat să rămână acasă. 

Vacanță cu peripeții pentru Oana Roman. Cum era să rămână fără concediu fosta prezentatoare TV

Înainte de a pleca în vacanță cu Izabela, mama Oanei Roman s-a simțit foarte rău, motiv pentru care vacanța a fost amânată cu o zi. Cele două au petrecut împreună clipe mamă-fiică la un mini resort de lux all inclusive. 

Oana Roman și fiica sa, Isabela Maria. Foto: Instagram

„Trebuia să plecăm la mare, îi promisesem Isei că mergem noi două câteva zile, era totul rezervat și pregătit, dar trebuie să rezolv cu mama și am amânat plecarea. Dacă este totul ok, poate plecăm diseară pentru că mama este foarte importantă, dar și copilul meu este la fel de important. 

articolul original.

Turiști suedezi, prima vizită în România. Au poftit la mici cu muștar / Care au fost concluziile după excursia din țara noastră

31 August 2022 at 08:54
image

Doi tineri suedezi, Oskar și Dan, și-au propus să viziteze 100 de țări până la finalul acestui an, iar România a fost a 89-a țară văzută, în drumul lor spre destinația finală.

Cei doi au ajuns în capitala București în urmă cu o săptămână, acolo unde au stat pentru două zile, perioadă în care au putut degusta preparatele tradiționale și vizita cele mai frumoase și impunătoare locuri din zonă, scrie ziare.com.

Aceștia au împărtășit experiența trăită în țara noastră pe contul lor de Youtube, acolo unde au făcut un întreg vlog despre zilele petrecute la București.

Turiști suedezi, în vizită la București

În fiecare țară în care au ajuns până acum au degustat cu multă curiozitate și mult entuziasm preparate tradiționale. Odată ajunși în România li s-a recomandat să încerce mici, numai că cei doi sunt vegani. Nu a reprezentat asta un impediment, căci în București au găsit și un restaurant care să facă mici fără carne.

În vlog se poate vedea cum cei doi bărbați fac o căutare rapidă pe Internet, acolo unde primele variante afișate la mâncărurile tradiționale sunt zacusca, salata de vinete, mămăliga, ciorba, micii sau cârnații.

Și-au îndreptat atenția asupra micilor, pe care i-au pronunțat cu greu, mai scrie sursa citată.

Prima dată au cerut „michi”, apoi „miși”, până să ajungă la varianta corectă „mici”. Într-un final au comandat burgeri și mici vegani, iar pe cei din urmă i-au primit evident însoțiți de muștar.

„Cu muștar, interesant. Doamne, e așa bun, are gust de carne pe grătar, o aromă foarte bună, puțin afumat, condimente, mmm”, este reacția unuia dintre aceștia în momentul în care gustă preparatele pregătite în bucătăria românească.

Cu ce concluzii au plecat din România

Înainte de a sosi la București, cei doi au vizitat și Brașovul, așa că au putut concluziona uimiți că nu le vine să creadă faptul că cele două orașe fac parte din aceeași țară.

Cei doi și-au continuat plimbarea în București, în zonă centrală, aproape de fântânile din Piața Unirii, spunând că este foarte vizibil faptul că România a fost o țară comunistă și, ca toate celelalte țări, și aici există o fântână gigantică, un bulevard gigantic care duce la acea fântână, o clădire impozantă la sfârșitul bulevardului (Casa Poporului), mai multe clădiri dărăpănate în jur și reclame uriașe ale brandurilor internaționale amplasate pe acele străzi.

Chiar și așa, au avut cuvinte de laudă la adresa fântânilor din Piața Unirii, pe care le-au descris ca fiind „impresionante”. Despre Palatul Parlamentului au afirmat că arată precum „un hotel de lux”, punctând că nu au mai văzut așa ceva în niciuna din cele 88 de țări vizitate anterior.

„Nu cred că am fost în nicio altă țară în care care are atât de multe steaguri cu tricolorul ca România”, au mai adăugat cei doi, care au făcut și haz de necaz vizavi de ceea ce au găsit în Parcul Cișmigiu: „se pare că e atât de cald azi încât toată apa din lac s-a evaporat”.

articolul original.

Îndrăgostită de farmecul Insulei Creta. Camelia Gavrilă, relatare academică de pe malul Mării Egee

23 August 2022 at 16:14

Recunoscută pentru discursul său elevat, distinsa profesoară Camelia Gavrilă, actual director al Colegiului Național “Costache Negruzzi”, a oferit o adevărată lecție de relatare academică cu privire la concediul petrecut recent în Insula Creta. Câteva pasaje din postările de pe Facebook ale fostei deputate ar putea fi înscrise cu litere de aur în pliantele turistice ale agențiilor de profil de oriunde. „Vara rămâne timpul regăsirii de sine, pe țărmuri de mare, o poveste despre nostalgia infinitului, răgazul de a privi dincolo de clipa și de rutina socială a unor roluri asumate cu obstinație, cu pasiune deseori, cu multă responsabilitate”… „Marea este pentru mine un sinonim spontan al vacanței, o bucurie a stării meditative”… “Insula Creta pare să fie dincolo de aceste metamorfoze și riscuri. Poate este salvată de mitul labirintului, căutat zadarnic printre ruinele sitului Cnossos, ale palatului minoic de altădată, labirint în care, paradoxal, vrei să te pierzi pentru a te regăsi, căutând un metaforic «fir al Ariadnei», ce ar putea să te ducă spre centrul înțelegerii, al revelațiilor așteptate”… “Sau poate toți retrăim difuz, în adâncul sinelui, povestea arhitectului Dedal și nebunia zborului alături de Icar, o invitație spre reflecția despre artă și destinul fatal al creatorului, deseori captiv în propriul univers”…”În ritmul valurilor ce se sparg de țărmuri pustii, vorbind despre spiritul grec aflat între ideal și material, între apolinic și dionisiac”. În loc să ne spună pe scurt dacă prețurile au fost bune, vinul băubil, peștele proaspăt sau apa mării caldă, ca tot omul ce merge în concediu, doamna profesoară s-a lansat în adevărate expuneri poetice. Nici nu vrem să ne gândim în ce notă au decurs dialogurile cu chelnerii sau recepționerii de acolo.

articolul original.

Daniel Pavel și-a împrietenit actuala iubită cu fosta soție și au plecat cu toată familia la mare: „Am făcut așa o gașcă extraordinară”

30 August 2022 at 13:01
image

Daniel Pavel formează, în prezent, un cuplu cu Ana Maria Pop. Anterior, el era împreună cu Anca, cu care are și un băiat de 17 ani.

De când s-a întors din Republica Dominicană, Daniel Pavel o ține dintr-o vacanță în alta. Dat fiind faptul că în ultimii ani a petrecut multe luni la filmările show-ului, prezentatorul TV încearcă să recupereze timpul pierdut cu cei dragi.

Daniel Pavel a prezentat-o pe noua iubită fostei sale soții

Daniel Pavel s-a separat cu mama fiului său acum câțiva ani, dar acest fapt nu i-a deranjat să rămână prieteni. Cele două femei din viața vedetei se înțeleg perfect. Prezentatorul chiar a petrecut vacanța cu aceasta, fiul lor și actuala sa iubită.

Daniel s-a bucurat de momentele împreună și nu au existat niciun fel de neînțelegeri pe durata excursiei.

„Din ianuarie tot într-o vară o țin. Am fost plecat și cu familia. Am avut ocazia să plec și cu ai mei, cu tata, că doar pe tata îl mai avem, apoi cu iubita, cu Ana și apoi cu băiatul meu și cu mămica lui. Adică am făcut așa o gașcă extraordinară. Vara pentru mine înseamnă și adrenalina soarelui, adică nu doar vitamina D. Am fost cu fiecare în parte, adică sunt norocos din punctul ăsta de vedere.

Am plecat pe planul lui de expediție, ceea ce a însemnat Albania, Grecia, comunitățile de aromâni din Nordul Greciei, după mamă, căci am fost și cu mama lui, cu Anca.

El e aromân după mamă, machidon cum spunem noi, și am avut ocazia să vedem Sfânta Maria, o sărbătoare extrem de importantă pentru ortodocși, în nordul Greciei, în orășelele din care provine practic familia lui. Albania sălbatică, misterioasă. A fost minunat pentru că el a ales”, a mărturisit Daniel Pavel.

Ce relație are prezentatorul cu fosta soție

Daniel Pavel afirmă că relația cu Anca este foarte bună. Experiențele vieții au contribuit mult la maturizarea lor.

„Mult mai bine ne înțelegem acum pentru că relațiile sunt ca vinul bun, tot s-a făcut comparația asta, îmbătrânesc, în sensul înțelepciunii odată cu trecerea timpului. Așa și noi. Suntem mult mai bine acum, mult mai inteligenți, am învățat valoarea unui compromis, puterea pe care o are un compromis, că nu are o conotație negativă. Si pentru beneficiul copilului, dar și al nostru ca individ, că până la urmă asta e ideea, să trăim frumos pe lumea asta. E și scurt timpul pe care îl avem”, a spus prezentatorul.

articolul original.

Mai sunt doar câteva zile până la începerea școlii. Când este prima vacanță și ce este nou în structura școlară

30 August 2022 at 09:14

Potrivit edu.ro, anul școlar 2022-2023 va începe pe 1 septembrie 2022 și se va încheia pe 31 august 2022.

Prima zi de școală din anul 2022-2023 va fi pe 5 septembrie 2022, fiind prima dată în istorie învățământului românesc când elevii reiau atât de devreme cursurile.

Anul școlar 2022-2023 va avea o durată de 36 de săptămâni și va fi structurat pe module eliminându-se termenul de „semestre”.

Excepție de la structura anului școlar 2022-2023 se face în cazul claselor terminale.

• Modulul 1: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022 – Cursuri

• 22 octombrie 2022 – 30 octombrie 2002 – Vacanță (o săptămână pentru toți elevii)

• Modulul 2: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022 – Cursuri

• 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023 – Vacanță

• Modulul 3: 9 ianuarie 2023 – 3, 10 sau 17 februarie 2023 – Cursuri (data va fi stabilită de inspectoratele școlare

• 6 -23 februarie 2023 – Vacanță o săptămână la decizia inspectoratelor școlare

• Modulul 4: 13, 20, 27 februarie 2023 – 6 aprilie 2023 – Cursuri

• 7 aprilie 2023 – 18 aprilie 2023 – Vacanță

• Modulul 5: 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023 – Cursuri

• 17 iunie 2023 – 3 septembrie 2023 – Vacanță

Anul școlar 2022-2023 va avea cinci vacanțe:

Vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;

Vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023;

Pentru elevii claselor a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru elevii claselor a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru elevii de liceu care urmează un profil tehnologic și pentru cei din învățământul postliceal, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Comparativ cu structura anului școlar anterior, toți elevii vor avea vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022.

În structura anului 2022 – 2023 nu mai este menționat termenul de „semestru”. Acesta a fost înlocuit cu expresia “modul de învățare”. Potrivit structurii, anul școlar este împărțit în 5 module și 5 vacanțe.

Începând cu anul școlar 2022 – 2023, elevii vor avea în calendarul școlar o „Săptămână Verde”, în care vor ieși să învețe despre natură.

De asemena la orele de biologie, geografie și sțiinte, profesorii le vor preda elevilor noțiuni despre schimbările climatice și de mediu,

Tezele semestriale ar putea fi înclocuite cu două evaluări standardizate, la începutul și la finalul anului școlar. Acesta informație nu reprezintă o decizie finală, urmând să fie stabilită în urma Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

“Având în vedere relevanța tezelor semestriale, intenționăm să revizium regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitar în sensul renunțării la obligativitatea acestor teze semestriale. Sunt convins că fiecare profesor știe bine când să-și planifice aceste evaluări pe parcurs.

De asemenea, am luat act și de solicitarea elevilor pe care o susțin a unei evaluări standardizate la final de an școlări și o evaluare la început de an. Este un model pedagogic pe care îl vom avea în atenție”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

articolul original.

Românii se gândesc deja la vacanța de iarnă / Care sunt destinațiile cele mai căutate și cele mai ieftine

29 August 2022 at 20:52
image

Sezonul estival este aproape de final, așa că românii sunt cu gândul la următoarea vacanță, pentru care caută oferte încă de pe acum. Rezervările pentru lunile decembrie și ianuarie încep încă din lunile de vară, și, așa cum era de așteptat, cele mai multe cereri s-au înregistrat până acum pentru Laponia, Antalya, Hurghada, Maldive, Mauritius ori Zanzibar, scrie ziare.com.

Mulți români vor opta să își petreacă sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Revelionul, departe de țară. Unii vor opta pentru locații ideale de schiat, în timp ce alții vor alege destinații exotice, în care să se bucure de plajă și apă, în țări cu temperaturi ridicate.

Pentru a ajunge în Punta Cana,  Maldive, Zanzibar sau Mauritius, turiștii români au zboruri directe. Există, de asemenea, curse charter și pentru Antalya, Hurghada și Dubai.

Circuite pentru Revelion

Pentru finalul de an vor fi organizate peste 50 de circuite pe toate continentele, cu o durată de la 4 la 11 nopți. Laponia este vedeta Crăciunului, cu pachete care pornesc de la 2.183 de euro/persoană.

Cele mai căutate locuri pentru noaptea dintre ani sunt destinațiile în care nu s-a putut ajunge în ultimii ani din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Maroc, Tunisia, Sri Lanka, Kenya, Singapore, America de Nord sau Australia sunt în capul listei, pentru cei care decid să aleagă locații cât mai îndepărtate.

Un circuit de opt nopți, în Thailanda, pleacă de la 1.985 de euro/persoană.

Cele mai multe circuite sunt organizate în Europa: în Grecia, Franța, Olanda, Austria, Elveția, Italia, Spania, Portugalia, Cehia, Ungaria, Malta, cu o durată de la patru la șapte nopți, în care turiștii vizitează orașe europene precum Amsterdam, Zurich, Viena, Valencia, Madrid, Barcelona, Roma, Paris, Praga, Budapesta, Atena sau își petrec timpul în zonele de litoral, cum ar fi Costa del Sol, Coasta de Azur, Sorrento, Paralia Katerini, mai scrie sursa citată.

Laponia, o destinație visată de toți

Țara lui Moș Crăciun este destinația la care fiecare copil și, deopotrivă adult, visează. Românii își doresc cu sufletul la gură să îl întâlnească pe bătrânel, iar asta arată și cifrele care atestă că jumătate dintre pachetele de vacanță pentru Laponia au fost deja vândute.

Vacanța în Laponia oferă, pe lângă memorabila întâlnire cu Moș Crăciun, șansa de a face safari la ferma de reni, snowmobile safari sau posibilitatea de a admira aurora boreală.

articolul original.

Structura anului școlar 2022-2023. Ce modificări îi așteaptă pe elevi din luna septembrie

29 August 2022 at 16:27

Ministerul Educației a publicat structura anului școlar 2022-2023, cu cele cinci module și șase vacanțe. Elevii din întreaga țară vor începe, în data de 5 septembrie, orele în format fizic. 

Lunea viitoare, elevii se vor prezenta în curtea școlii pentru a participa șa ceremonia de deschidere a noului an școlar. După cum timpul este limitat, părinții fac ultimele pregătiri și cumpără caiete, pixuri, penare și toate cele necesare. Prețurile se țin țare, fiind în plină inflație, dar nu doar sumele pentru a trimite copilul la școală s-au modificat, ci și anul școlar. 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus modificarea structurii anului școlar pentru toți elevii care se află în învățământul preuniversitar. Ca urmare, semestrele devin istorie și sunt înlocuite de module.

Sorin Cîmpeanu. Sursă foto: Facebook
Sorin Cîmpeanu. Sursă foto: Facebook

Calendarul pentru anul școlar 2022-2023. Când au elevii prima vacanță

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022; 

vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022; 

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022; 

vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023; 

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz; 

vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023; 

Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023; 

vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023; 

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; 

vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

articolul original.

ISJ Dolj: Campania-concurs ”ACTIV ÎN VACANȚĂ!”

29 August 2022 at 12:44
isj dolj

În data de 30 august 2022, orele 10:00, la Inspectoratul Școlar Județean Dolj va avea loc premierea elevilor de gimnaziu și liceu care s-au implicat în campania-concurs ”Activ în vacanță”, desfășurată în perioada 11 iunie-22 august 2022.

Campania ”ACTIV ÎN VACANȚĂ!” este un proiect inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Dolj și destinat elevilor de gimnaziu și liceu din județul Dolj care își propune să vină în sprijinul elevilor și personalului didactic din învăţământul preuniversitar doljean cu activități suport de dezvoltare personală a elevilor prin lectură, în direcţia îmbunătăţirii competenţelor de lectură, dar și a responsabilizării lor în vederea implicării active în viața socială.

Premiile vor fi oferite de S.C.AMP GRUP S.R.L. în sumă de 3000 lei.

Coordonator proiect: prof.dr. Marinela Dumitrescu, inspector școlar socio-umane, ISJ Dolj.

Elevii care vor fi premiați:

Nr. crt.

Numele și prenumele elevului

Unitatea de învățământ

Nivel de învățământ (G/L)

Titlul cărții

Profesor coordonator

Evaluare

Anghel Daria-Maria

Școala Gimnazială ”Sf. Dumitru” Craiova

G

Fata fără nume

Dojan Stela

Locul I

Mătușoiu Milena

Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova

L

Singur pe lume

Nicu Simona

Locul I

Marin Eduard Mihai

Școala Gimnazială ”Sf. Dumitru” Craiova

G

Adevărata poveste a lui Charlotte Doyle

Pungă Carmen Elvira

Locul II

Botgros Suzana Andreea

Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” Craiova

L

Prietenii copilăriei mele

Mazilu Ramona Ana Maria

Locul II

Grecu Iulia

Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova

G

Băiatul cu pijamale în dungi

Nicu Simona

Locul III

Mandă Andreea

Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova

L

Bătrânul și marea

Nicu Simona

Locul III

Pleniceanu Bianca

Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova

G

Acolo unde cântă racii

Nicu Simona

Mențiune

Preda Bianca

Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova

L

Înainte să te cunosc

Nicu Simona

Mențiune

Șerban Poiată Costinel Vasile

Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Grigorie Teologul” Craiova

L

Cămașa lui Hristos

Diac. Prof.dr. Manea Emil Marian

Premiu special

articolul original.

Bogdan Chirieac face analiza momentului: Tot USR-ul a plecat în concediu! A rămas doar George Simion

28 August 2022 at 18:15
image

Analistul politic Bogdan Chirieac a transmis la postul de televiziune România TV că spațiul opoziției e liber în acest moment, pentru că PSD și PNL sunt împreună la putere, precizând faptul cu tot USR-ul este în concediu, și că în opoziție a rămas doar George Simion, scrie dcnews.ro

„Spațiul opoziției e liber în acest moment, pentru că PSD și PNL sunt împreună la putere. Ei acumulează acum toată nemulțumirea populară din cauza facturilor, criza energetică, inflația galopantă, toate nenorocirile care sunt acum mai ales în România și în restul lumii. După pandemie s-au acumulat nemulțumiri și așa mai departe.

Spațiul opoziției este liber. AUR nu a mai apăsat pe pedală după ce s-a terminat pandemia, ei s-au concentrat foarte mult pe combaterea restricțiilor. La USR ce să mai spun, „sunt singurul userist” care a muncit vara asta… De când a început vara, tot USR-ul a plecat în concediu. Nu i-ați mai văzut, nu i-ați mai auzit, nu au mai existat! Sunt luptele interne, nu au predicat, au încercat ceva și n-au mai făcut nimic.

Acum, George Simion ocupă acest spațiu al opoziției. Sigur, audiența nunții a fost de milioane de spectatori, cu România TV în frunte, urmată de celelalte televiziuni. Milioane de oameni au urmărit nunta. Sigur, nu toți sunt simpatizanți AUR sau cu atât mai puțin votanți AUR, dar o parte din ei măcar matematic vor fi atrași de acest partid”, a conchis analistul politic Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.
❌