ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Alegerile locale și parlamentare din 2024 ar putea fi comasate. Valeriu Stoica, fost președinte PNL: ‘Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu

30 November 2022 at 20:20
image

Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și fost ministru al Justiției, a vorbit despre actuala situație politică din România, dar și ce s-ar putea întâmpla la alegerile din 2024.

Fostul lider liberal a declarat că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL: cuplarea alegerilor parlamentare și locale din 2024. ”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a declarat Valeriu Stoica, la Digi 24, conform G4media.ro.

articolul original.

USR, pe felie cu o firmă apropiată de PSD-ul lui Liviu Dragnea, pentru defăimarea MAI! Bugetul.ro a atras atenția încă din luna octombrie că USR duce o campanie plătită împotriva lui Lucian Bode și a Poliției Române

30 November 2022 at 10:51

Inspectoratul General al Poliției Române, mai exact Poliția Rutieră, va primi 300 de autospeciale BMW de la Automobile Bavaria, în urma unei achiziții publice despre care Cătălin Drulă, președintele USR și fost ministru al Transporturilor, a afirmat că este „cu dedicație”. Interesant este că proiectul tehnic al licitației a fost avizat chiar de Cătălin Drulă, în perioada în care era ministru al Transporturilor. În cele ce urmează, Bugetul.ro o să vă prezinte firul cronologic al acestei achiziții de mașini.

Pentru prima dată de la intrarea României în Uniunea Europeană, în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a fost inclus, ca axă de finanțare, și domeniul siguranței rutiere. Printre potențialii beneficiari regăsim și Poliția Rutieră. La 30.05.2016, Autoritatea de Management din Ministerul Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Transport din cadrul Ministerului Transporturilor au lansat un apel în acest sens. În 2017, Poliția Română a făcut demersuri către Ministerul Transporturilor, în vederea finanțării propunerilor de proiect.

La 1 octombrie 2020, în timpul Guvernului Orban 1, pe când Lucian Bode era la Ministerul Transporturilor, nu la Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției Române a depus cerere de finanțare pentru trei proiecte, documentele fiind încărcate în sistemul informatic la 30.09.2020.

De altfel, chiar președintele USR, Cătălin Drulă, a făcut publice proiectele respective vineri, 21 octombrie 2022.

Cele trei proiecte încărcate în sistemul informatic, la 30 septembrie 2020, au fost:

– proiect tehnic autospeciale Poliția Rutieră
– proiect tehnic sistem de colectare a datelor
– proiect tehnic mijloace tehnice.

Acestea sunt semnate de Carmen Camelia Țuicu, adjunct al inspectorului general al Poliției Române. Se poate observa că, încă din toamna anului 2020, la specificațiile tehnice era făcută precizarea că autoturismele ce vor fi achiziționate trebuie să aibă o cutie de viteze automată, cu 8+1 trepte.

În ședința de Guvern din 12.11.2020 s-a concretizat solicitarea făcută de Poliția Română, prin Hotărârea de Guvern nr. 971/2020, publicată în Monitorul Oficial, la 23 noiembrie.

Ce spune HG nr. 971/2020? Art. 1 precizează că <<se aprobă Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre>>.

<<Proiectul propus spre finanțare prin Programul operațional Infrastructură mare 2014-2020 constă în dotarea Poliției Române cu un sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație. Prin Nota-raport nr. 412.999 din 3.12.2019 actualizată prin Nota-raport nr. 933.823 din 14.09.2020 a fost aprobată depunerea cererii de finanțare a caracteristicilor principale ale proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“ de către ordonatorul principal de credite. În cadrul proiectului se va realiza și modernizarea necesară a infrastructurii hardware și software a sistemului informatic al Poliției Române – SISPOL, precum și achiziția serviciilor de instruire pentru cele două aplicații care urmează a fi dezvoltate. Alte costuri vor fi reprezentate de achiziția de bunuri și servicii pentru realizarea informării și publicității implementării proiectului, precum și bunuri IT C necesare echipei de implementare a proiectului. Valoarea totală estimată a proiectului este de 126.807 mii lei, cu TVA inclus, și este depus pentru finanțare în cadrul Programului operațional Infrastructură mare 2014-2020, Axa prioritară 2 (A.P.) Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Prioritatea de investiții 7c – Dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus și care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare și a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale și infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional și local, Obiectivul specific 2.5 (OS) Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului. Caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“>>, mai spune Hotărârea de Guvern citată.

La 25.05.2021, prin Decizia nr. 2162, Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DG OIT) aprobă cererea de finanțare.

La 5 iulie 2021, în perioada în care Cătălin Drulă era ministru al Transporturilor, se încheie Contractul de finanțare nr. 106 între Ministerul Transporturilor și Inspectoratul General al Poliției Române, care la Articolul 23, alin. (1), prevede că „următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică”.

La 8 iulie 2021, DG OIT, prin directorul Felix Ardelean, dă undă verde. Trebuie făcută precizarea că DG OIT se află în subordinea MinisteruluI Transporturilor, instituție condusă, la acea vreme, de ministrul Cătălin Drulă.

La 25.10.2021, în Sistemului Electronic de Achiziții Publice este lansată procedura de achiziție a celor 300 de autospeciale. O lună mai târziu, la 25.11.2021, aceasta este anulată. Motivul? „Această procedură a fost anulată automat, deoarece, la data limită de depunere ofertă, nu au existat ofertanți care au depus oferta”, se precizează pe SEAP.

Se constată că nu a fost depusă nicio ofertă, deși pe piața auto existau produse ce îndeplineau cerințele tehnice: Alfa Romeo Giulia, BMW 320i xDrive, dar și modele de Jaguar, Volvo și Mercedes.

Potrivit raportului Corpului de Control al MAI, specificația tehnică de la acea vreme s-a făcut cu „respectarea cerințelor minimale din proiectul tehnic depus în 2020”. Practic, licitația s-a desfășurat cu respectarea detaliilor tehnice aprobate de Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă.

La 30 martie 2022 se aprobă mărirea valorii estimate de la 26.000 la 32.000 de euro per autospecială. Totodată, s-a prevăzut încheierea unui acord-cadru pe o cantitate de minimum 300 – maximum 600 de autoturisme, cu păstrarea caracteristicilor tehnice.

Ulterior, la 15 mai 2022, procedura a fost reluată cu termen de depunere 30.06.2022. „Specificația tehnică a fost menținută în aceeași formă ca la licitația din 2021”, au precizat sursele Bugetul.ro.

Procedura a fost finalizată la 29 iulie, iar la 4 august, în urma unui control, Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP) a dat „Aviz conform necondiționat final”.

Prețul unitar pentru o perioadă de 24 de luni este de 32.000 de euro fără TVA, în preț fiind incluse rampa de avertizare, inscripționarea, un acumulator suplimentar și un set de anvelope de iarnă.

La 16 august 2022, Poliția Română și Automobile Bavaria au semnat acordul-cadru, urmând ca la 12 septembrie cele două părți să parafeze primul contract subsecvent pentru 100 de autospeciale, cu termen de livrare de 270 de zile.

De ce nu s-au mai înscris alte firme la licitația făcută publică de Poliția Română?

Un răspuns în acest sens este dat de Alfa Romeo, al cărui model Giulia se încadra în specificațiile tehnice. Într-un răspuns pentru G4Media, Auto Italia, importatorul oficial în România al autoturismelor Alfa Romeo, a susținut că prețul stabilit de Poliția Română era prea mic, pentru a prezenta interes.

„Nu am ofertat modelele Alfa Romeo la această licitație pentru că prețul nostru nu s-a încadrat în bugetul licitației”, se arată în răspunsul transmis de Auto Italia, pentru sursa citată.

Autospecialele BMW, folosite doar pentru misiunile specifice Poliției Rutiere!

Având în vedere că vorbim de mașini pentru Poliția Rutieră, aceste autospeciale vor fi folosite doar în misiuni specifice.

Autoturismele nu vor ajunge la Ordine Publică sau la alte structuri ale Poliției Române, au informat sursele Bugetul.ro.

Acuzațiile aduse de Cătălin Drulă, vineri, Poliției Române și ministrului Bode:

Bode-BMW, demascat! A mințit Guvernul, Parlamentul și întreaga Românie

Documentele pe care le prezint azi demonstrează negru pe alb că doctor Bode a manipulat pozele prezentate în conferința lui de presă. Și că a cheltuit o mulțime de bani publici pe o campanie otrăvită, ca să mintă în legătură cu afacerea Iohannis-BMW. REALITATEA: nici eu, nici USR nu avem nicio legătură cu specificațiile tehnice cu dedicație. Nu sunt semnate, nu sunt aprobate, nu sunt asumate de mine. Este un document intern al Poliției, prezentat mincinos și manipulatoriu ca fiind semnat/aprobat de mine. Demonstrăm în continuare această colosală minciună.

Faptele, pe scurt:
Bode a aranjat o licitație cu dedicație pentru prietenul lui Iohannis deturnând un proiect pe fonduri europene pentru siguranță rutieră ca să cumpere 600 de BMW-uri. În loc de demisie, Bode a prezentat un document cu caracteristici tehnice insinuând că ar fi semnat de mine. Presa l-a cerut, dar nu l-a făcut public. Îl publicăm azi și demonstrăm că acel document, un proiect tehnic, e elaborat și semnat chiar de MAI/Poliție. În plus, din document, Bode a mascat o parte-cheie (caracteristicile dimensionale). De ce? Pentru că ulterior, când a făcut licitația la MAI, în caietul de sarcini, această parte era mult mai specifică: aproape întocmai dimensiunile BMW-ului. Dacă nu ar fi mascat-o, i-ar fi demontat minciuna că a fost forțat de proiectul tehnic să facă acest caiet de sarcini cu dedicație.

Pe larg:
În imaginea 1) vedeți ce a publicat mincinos Bode cu acuzația că eu aș fi aprobat achiziția de BMW-uri. A fost întrebat dacă este semnătura mea pe document, a evitat răspunsul pe care îl știa. NU este. Bode a arătat la camere doar un fragment. Realitatea este clară. Documentul este semnat de MAI/POLIȚIE! În imaginea 2) vedeți cum arată întreaga pagină a primei fotografii din minciuna lui Bode. E important să o vedeți în întregime, pentru că acolo Bode a ținut morțiș să ascundă ceva. Aici e dovada că a trucat licitația pentru prietenul lui Iohannis. Observați caracteristicile dimensionale din proiectul tehnic arătat de Bode: doar o lungime minimă de 4,50 m. Iar în imaginea 3) sunt caracteristicile dimensionale din caietul de sarcini al licitației. Pe toate 3 dimensiunile, cu intervale precise, minime și maxime. Interval de doar 4 cm la înălțime, spre exemplu, între 1,41 m-1,45 m. Se potrivesc la fix cu dimensiunile BMW-ului 320i. ÎNCĂ O MINCIUNĂ: Bode a zis că, vai, el nu putea face licitația altfel, că așa era în proiectul tehnic trimis cu cererea de finanțare. FALS. Se vede clar, pe documente, că în caietul de sarcini al licitației a modificat condițiile față de proiectul tehnic.

Spre deosebire de Bode, eu public toate documentele integral. Le găsiți la linkul de mai jos.

Un fapt extrem de interesant: Poliția a făcut cercetare de piață cu modele auto, care s-ar potrivi pentru achiziție. Apar acolo mai multe modele și mărci (altele decât BMW) care au fost considerate potrivite de polițiști când au făcut proiectul tehnic. TOATE acele modele au fost excluse ulterior prin caracteristicile tehnice din caietul de sarcini cu dedicație. Sunt curios să aflu părerea lui Ciucă sau a lui Ciolacu. Oare îl mai tolerează pe Bode acum, că e dovedit public că i-a mințit?! La moțiune au făcut scut în jurul unui corupt demascat public. Cât vor mai accepta să fie mânjiți (mai mult decât sunt oricum) de un mincinos? Părerea lui Don Klaus, capo di tutti capi al acestui sistem mafiot, nu mă interesează. Pe el, complice la această afacere, să-l întrebe DNA de sănătate”.

Lucian Bode, la 6 octombrie, pentru Bugetul.ro: „Ce este periculos? Că Drulă recunoaște că a semnat contractul de finanțare și afirmă din neștiință, ca să nu zic altfel, că n-a semnat anexele. Păi, nici nu trebuia să le semneze

„Dincolo de concluziile raportului Corpului de Control, pe care le-am prezentat așa cum m-am angajat public, eu am prezentat și o cronologie a evenimentelor. Cum s-a derulat în timp această procedură? Sunt șase ani – 2017, 2018 și ajungem la anul 2020. În anul 2020, mai exact pe 1 octombrie, IGPR depune cererea de finanțare, însoțită de proiectul tehnic. Deci, subliniez: CERERE DE FINANȚARE, însoțită de PROIECTUL TEHNIC – proiect tehnic realizat de IGPR.

În 12 noiembrie 2020 se adoptă Hotărârea de Guvern în care se aprobă necesitatea cheltuielilor legate de acest proiect. În 25 mai 2021, Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, evident!, aprobă cererea de finanțare, inclusiv proiectul tehnic. Deci, cererea de finanțare nu putea fi aprobată fără proiectul tehnic, în care se spune exact ce caracteristici vor avea cele 300 de autospeciale.
Mai departe, pe 5 iulie 2021 se semnează contractul de finanțare între Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, și IGPR.

În contractul de finanțare, pe care Drulă nu neagă că l-a semnat, la Articolul 23, se precizează următoarele: „alin. (1) Următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică”.

image

Așadar, cererea de finanțare cu proiectul tehnic, în care se specifică viteză, lungime, cutie de viteze, cilindri, 4×4, toate specificațiile în baza cărora Poliția dă drumul la licitație, toate sunt parte integrantă a acestui contract.

Ce este periculos? Că Drulă recunoaște că a semnat contractul de finanțare și afirmă din neștiință, ca să nu zic altfel, că n-a semnat anexele. Păi, nici nu trebuia să le semneze, atâta vreme cât la Articolul 23 se spune că ele sunt parte integrantă ale prezentului contract, având aceeași forță juridică.

Eu îi mulțumesc public, pentru că a facilitat finanțarea unui proiect important, că nu-s numai 300 de autospeciale, sunt și aparate de măsurare a vitezei, aparate radar, acoolteste, drugtest, etilometru, tablete, 4.000 de tablete – contractul este mult mai mare, doar că s-a oprit la mașini. Dar încă o dată, ne-a acuzat că am ales mașini cu 8+1 trepte, iar în proiectul tehnic, anexă la contractul semnat de el, scrie 8+1. Eu nu puteam să pun 7+1. Dacă tăcea, filosof rămânea”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Lucian Bode.

Achizițiile planificate, prin POIM 2014-2020, pentru Poliția Rutieră:

– 300 de autospeciale de poliție rutieră;

– 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (radare mobile tip pistol);

– 44 dispozitive electronice mobile de depistare a consumului de substanțe stupefiante de către conducătorii auto;

– 1 sistem informatic (soft și hardware) de colectare, stocare și analiză a informațiilor din teren referitoare la deficiențele de sistematizare a drumului public (ex: pericole din carosabil, lucrări nesemnalizate corespunzător, alte potențiale pericole);

– 4.000 de dispozitive mobile (tablete destinate polițiștilor rutieri din teren) – unde va funcționa aplicația aferentă sistemului informatic;

– 1.400 imprimante mobile – pe care se vor printa diverse rapoarte referitoare la deficiențele de sistematizare colectate

Bugetul.ro, la 26 octombrie: EXCLUSIV USR pompează bani în ‘Afacerea Iohannis-BMW’! Campanie plătită demarată de Cătălin Drulă împotriva lui Lucian Bode și a Poliției Române

Dezvăluire Bugetul.ro. Uniunea Salvați România a început o campanie plătită privitoare la „Afacerea Iohannis-BMW”, după cum chiar liderul partidului, Cătălin Drulă, o numește. Vineri, 21 octombrie, Cătălin Drulă a lansat noi acuzații la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode și la cea a Poliției Române, cu privire la achiziție de autospeciale BMW. O zi mai târziu, Bugetul.ro a prezentat istoria acestei achiziții de mașini, arătând că atât Ministerul Transporturilor (MT), la acea dată (n.r. – 5 iulie 2021) condus de Cătălin Drulă, cât și Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DG OIT), instituție aflată în subordinea MT, au avizat demararea achiziției. Duminică, 23 octombrie, Cătălin Drulă și-a promovat postarea făcută vineri, 21 octombrie, pe Facebook. Postarea apare ca fiind plătită de Uniunea Salvați România. Conform datelor consultate de Bugetul.ro, USR a pompat peste 15.000 de lei în postarea lui Drulă, referitoare la achiziția de mașini făcută de Poliția Română de la Automobile Bavaria.

După cum se poate observa în capturile realizate de Bugetul.ro, Uniunea Salvați România a plătit 8 reclame pe Facebook, cu postarea liderului său de partid.

Astfel, pentru o primă reclamă, USR a cheltuit între 1.500 și 2.000 de lei. Aceasta ar trebui să ajungă la 500.000-1 milion de persoane.

Pentru alte 5 reclame cu postarea lui Drulă, Uniunea Salvați România a cheltuit între 10.000 și 15.000 de lei, audiența fiind de peste 1 milion de persoane.

Apoi, USR-ul lui Drulă a plătit încă două astfel de reclame, cheltuind între 3.500 și 4.000 de lei.

Ca atare, conform calculelor Bugetul.ro, USR a pompat postarea lui Cătălin Drulă între 15.000 și 21.000 de lei.

Eugen DINU

articolul original.

Se clatină sprijinul lui Nicușor Dan la Pirmăria Capitalei? Claudiu Năsui (USR): În 2023 partidul va trebui să ia o decizie pe această temă

29 November 2022 at 21:45
image

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost cea mai bună soluţie în 2020, iar în 2023 va trebui să luăm o decizie pe această temă şi vom vedea cum o vom face să iasă bine şi să maximizăm binele pentru societate, a transmismarți deputatul USR Claudiu Năsui în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

Întrebat dacă este mulţumit de primarul general Nicuşor Dan, Claudiu Năsui a spus: ”E o întrebare dificilă, aş spune că Nicuşor Dan a fost cea mai bună soluţie în 2020 şi cred că este este cea mai bună soluţie dintre cele aflate pe piaţă în secunda aceasta. Acum în 2022, dintre cei care şi-au anunţat candidatura şi anume doamna Firea şi cred că şi în 2024 este o soluţie foarte onorabilă şi foarte bună, evident trebuie să aibă loc nişte discuţii interne în USR”.

Despre o susţinere a actualului primari pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, Năsui a arătat că Nicuşor Dan a fost o opţiune în 2020 nu vede de ce nu ar fi în 2024.

”A fost o alegere atunci, întotdeauna în politică trebuie să maximizezi binele, asta am făcut susţinându-l pe Nicuşor Dan, În 2023 va trebui să luăm o decizie pe această temă şi vom vedea cum o vom face să iasă bine şi să maximizăm binele pentru societate”, a afirmat Năsui.

El a precizat că Nicuşor Dan ”e un primar care a primit o primărie în faliment cu o tonă de probleme”.

Întrebat dacă îi reproşează ceva, Năsui a spus. ”Nu vreau să îi reproşez. Îl susţinem, avem o comunicare foarte bună, în sfârşit, primele 15 luni au fost mai tumultoase şi în momentul de faţă avem o colaborare foarte bună”.

Despre varianta unei candidaturi a actualului preşedinte al CJ Oradea, Ilie Bolojan, la primăria Capitalei, Năsui a spus că nu crede că acesta îşi doreşte acest lucru, pentru că are un CV foarte bun în Oradea, iar Bucureştiul este o primărie care are problerme mult mai mari decât Oradea, scrie news.ro

articolul original.

Mihai Tănăsescu, vicepreședintele USR Ialomița: „Această guvernare este un dezastru”

29 November 2022 at 15:14

Mihai Tănăsescu, vicepreședintele USR Ialomița, alături de senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, au susținut vineri, 25 noiembrie, o conferință de presă la sediul din Slobozia al filialei USR Ialomița, special pentru a face un „recensământ” al coaliției PSD-PNL, după un an de guvernare.

Conferinta Presa Usr - 2

USR a lansat săptămâna trecută și o carte, „Cartea Neagră a Guvernării PSD-PNL”, în care „a luat la puricat” fiecare acțiune a guvernanților și a fiecărui minister în parte.

Mihai Tanasescu „USR fiind principalul partid de opoziție avea datoria morală de a face un recensământ al acestei guvernări. Dacă ar fi să rezumăm, am putea spune într-un singur cuvânt că această guvernare este un dezastru. Inflația a crescut galopant, fiind cea mai mare din ultimii 19 ani. Practic, a crescut prețul la tot. Plătim facturi mai mari, impozite mai mari, iar economia este în pom. Mult mai mulți români trăiesc astăzi mai rău, decât acum un an de zile, iar asta nu o spunem noi, o spun cetățenii, pentru că USR a derulat săptămâna aceasta o campanie „Door2Door”, în cadrul căreia membrii USR au stat de vorbă cu oamenii și i-au întrebat dacă o duc mai bine acum sau nu. Rezultatul a fost unul covârșitor, toți cei cu care am discutat spunând că nu o duc mai bine. Pentru această campanie vreau să-i mulțumesc președintelui USR Slobozia și coordonator al campanii Alexandru Horhocea, care a adunat în doar patru zile peste 200 de formulare, ceea ce este extrem de mult ținând cont de faptul că mulți oameni nu îți răspund la ușă, deci este o muncă titanică, și îi felicit și pe colegii cu care a lucrat”, a declarat Mihai Tănăsescu.

Reprezentanții USR sunt de părere că suntem codași în Europa, iar politicile pe care guvernul PSD-PNL le-a adus în ultimul an, care ar fi trebuit să aducă îmbunătățiri în contextul crizei energetice, au fost de fapt niște politici dezastruoase.

Radu Mihail, senator USR de Diaspora, spunea că mulți cetățeni consideră că România merge într-o direcție greșită, iar cifrele care dovedesc asta „sunt foarte clare, infernale pentru oameni”, pentru că toți plătim mai mult acum pentru alimente, facturi, rate. Demnitarul solicită astfel stoparea jafului de banii publici, scăderea taxelor pe muncă, a taxelor din factura de energie electrică, dar și „curățenie în ograda” guvernelor, ministerelor, cerând ca incompetenții, corupții, mincinoșii sau care fură prin plagiat să fie îndepărtați.

Radu Mihail„Ne-am îndatorat și mai mult, au fost aruncate cu aceste plafonări și compensări vreo 30 de miliarde de lei pe apa sâmbetei și putem continua cu fiecare capitol din domeniile guvernării unde lucrurile au mers prost și foarte prost. Luați infrastructura… Sunt 815 kilometri de autostradă și drumuri naționale care au fost blocate de domnul Grindeanu. (…) Pentru alți 330 de kilometri contractele deja semnate au fost reziliate, iar 660 de kilometri sunt în faza de proiectare. (…) Sănătatea (…) Ministrul Rafila nu a fost în stare să ia o foaie de hârtie și să facă o listă cu 25 de localități în care să se apuce să contruiască spitale județene. La Educație nu mai spun. Am avut un ministru care nu numai că a fost un plagiator el însuși, dar a venit cu propuneri la legea Educației care să favorizeze un plagiator, să-i scoată basma curată pe cei care își fac doctorate pe cunoștințele altora și pot renunța liniștiți la titlul de doctor fără să apară undeva că oamenii aceștia au furat. Până la urmă ne întrebăm de ce acest dezastru și răspunsul principal este legat de oameni. Dacă vă uitați la cine sunt cei care sunt în guvernul Ciucă, începând cu domnul prim-ministru, veți realiza că sunt oameni care sunt acolo ca să-și apere interesul propriu sau al găștii în care sunt și nu au competența necesară și nici onestitatea necesară să facă lucrurile bine (…) ”, este de părere senatorul Radu Mihail.

Senatorul cere stoparea jafului din banul public, considerând „inadmisibil ca un guvern să umfle visteria statului în mod artificial, din prețuri la energie foarte mari, pe care le manevrează într-un fel în care fac să umple această visterie, iar cu acești bani să angajeze mii și mii de oameni la stat”.

Modul în care se fac achizițiile din bani publici a fost un alt subiect abordat de senatorul USR, punctând în special pe achiziția autovehiculelor pentru poliția rutieră, printr-o „licitație într-un mod clar măsluită”.

„Lucrurile astea sunt cele care ne fac să părem săraci. Pentru că bani există, dar se duc pe apa sâmbetei. Al doilea lucru pe care îl solicităm este ca taxele pe muncă, pentru cei care muncesc, să scadă. Este inadmisibil să avem oameni care suferă că nu-și pot plăti facturile, că nu pot să își cumpere alimentele necesare, pentru că statul le ia atât de mult din bani. Am spus-o foarte clar că este nevoie ca salariul minim să nu mai fie impozitat, iar banii să rămână la aceia care au nevoie să poată trăi decent. Este o măsură simplă, clară, se poate aplica gradual. (…) La fel, factura de energie. (…) Să reducem taxele din factura de energie – TVA, accize, certificatul verde. Ele pot fi mult reduse sau să dispară. Este nevoie doar de voință politică. Avem propuneri în Parlament, dar au fost ignorate. Nu în ultimul rând, le cerem să își facă o curățenie în ogradă, să-i dea afară pe aceia care sunt incompetenți, care sunt corupți, mincinoși sau care fură prin plagiat. Pentru că ne facem de râs. Dacă nu sunt în stare, să lase pe alții să guverneze, iar USR a demonstrat că poate guverna, suntem gata să guvernăm și o vom face în mod cert din 2024”, a adăugat Radu Mihail.

Senatorul este de părere că oameni bine pregătiți există în România, sunt mulți și vor să se implice, oameni care și-au păstrat bunul simț și încrederea că se mai poate face ceva, însă trebuie ca noi să le dăm curaj și să îi susținem.

„Realitatea este că se pot schimba lucrurile. (…) Sunt oameni competenți care vor să miște lucrurile în țara asta. Acești oameni există. Este greu să-i găsim, să-i mișcăm, să le dăm curaj, să-i susținem, să le spunem că au în spate o organizație care îi susține cinstit, că nu sunt singuri, suntem mulți și vrem să facem treabă. Ce le trebuie lor este încrederea că se poate face ceva și asta încercăm să le arătăm. Noi suntem 20.000 la USR și am demonstrat că am făcut treabă cât am fost la guvernare și suntem capabili să aducem și mai mulți oameni care să facă treabă în continuare. Eu sunt foarte optimist”, a subliniat Radu Mihail.

Senatorul susține că USR nu a ieșit de la guvernare, ci a fost dat afară, iar în cele opt luni nu au fost lăsați să implementeze toate proiectele pe care le aveau, fiind blocați de partenerii de guvernare în foarte multe puncte. Acum USR monitorizează activitatea guvernului și a ministerelor, iar când identifică sincope le semnalează, în speranța că vor fi luate măsuri.

„Suntem opoziția democratică din România, suntem cel mai mare partid de opoziție și slujba noastră nu este să ne uităm la această carte și să ne văităm că uite ce fac ăștia. Slujba noastră este să urmărim tot ceea ce merge rău, să semnalăm și să încercăm să corectăm. Că este în Parlament, că apelăm la Curtea Constituțională, la Avocatul Poporului. Avem pârghii să împingem lucrurile. Pe de altă parte, noi facem ceea ce nu face Guvernul. Noi urmărim cum se respectă angajamentele din PNRR. Pentru că acela nu este un plan de finanțare, ci un plan de dezvoltare a României. (…) Noi nu așteptăm să vedem ce fac. Noi urmărim, găsim soluțiile și ne batem pentru a le implementa. Acești bani trebuie cheltuiți transparent, trebuie să știm cum se alocă și cum sunt se cheltuie”, a mai spus Radu Mihail.

Senatorul de Diaspora a participat pentru prima dată la o conferință de presă a USR Ialomița, însă nu este străin de județ, participând la anumite activități ale filialei sau vizitând câteva ferme.

Acesta susținea că Ialomița este un județ cu potențial și nu poate rămâne un județ predominant agricol, pentru că trebuie să evoluăm, iar legat de Slobozia, senatorul opina că nu trebuie să rămână un oraș unde apa potabilă este o problemă.

„Faptul că aveți o mare și frumoasă coaliție, care în realitate nu rezolvă deloc problemele fundamentale, îmi spune că ialomițeanul o să-și pună curând problema de a face o schimbare. Sunt convins că și aici este nevoie de o schimbare pe care cetățenii o vor, iar în 2024 cel târziu o vor face”, a concluzionat Radu Mihail.

articolul original.

PSD a declanșat rapid procedura legală în cazul Bădălău: Solicităm USR să lase minciunile și să nu mai facă zid în fața colegilor de partid penali

29 November 2022 at 12:11

PSD a depus, luni, o solicitare la Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru declanșarea procedurii de revocare a domnului Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României.

Votul pentru revocare va fi exprimat în ședința comună a comisiilor de buget, finanțe și bănci din Senat și Camera Deputaților.

Ședința va fi organizată imediat după reluarea lucrărilor Parlamentului, întrerupte, din motive de securitate, de evenimentele legate de reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO.

„Rațiunile de Securitate care au stat la baza amânării lucrărilor comisiilor sunt cunoscute, de altfel, de liderii grupurilor parlamentare ale USR, care, în mod populist și demagogic, au acuzat că PSD prelungesc revocarea domnului Niculae Bădălău.

book

Partidul Social Democrat solicită USR să se abțină să critice reacțiile PSD în acest caz. Este profund imoral și demagogic ca USR să critice conduita altor partide în privința integrității politice, atâta timp cât protejează „penalii USR din funcții publice”, sfidând fără jenă cetățenii români cărora le promiteau curățarea clasei politice de astfel de personaje controversate.

În USR s-a instituit practica „Alături de penali în funcții publice” chiar de la vârful partidului! Au făcut scut pentru apărarea colegilor lor acuzați de fapte penale grave și de incompatibilitate. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, are o decizie de incompatibilitate din partea ANI și o sesizare penală la DNA din partea aceleiași instituții, pentru că s-a numit pe sine director într-un proiect al primăriei și a încasat bani, în plus față de indemnizația de primar și de limitele impuse de lege.

La Brașov, primarul Allen Coliban a aprobat virarea a 1 milion de lei din banii primăriei către un ONG care a fost fondat de domnia sa și care are sediul la domiciliul său, iar DNA a deschis deja o anchetă în acest caz”, a transmis PSD.

articolul original.

Preacinstita USR-istă, prinsă cu ilegalitatea

29 November 2022 at 11:05
By: (I.R.)

Se întâmplă în fieful lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Consilierul local USR din Timișoara Aida Szilagyi şi-a anunţat retragerea din Consiliul Local Timişoara după o sentinţă definitivă dată de Curtea de Apel Timişoara care a arătat că aceasta a ridicat ilegal un bloc de locuinţe în locul extinderii unei case.

Aida Szilagyi a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă transmis de USR Timiş, că retragerea din CL Timişoara a fost o alegere personală.
”Aleg să mă retrag din Consiliul Local în urma deciziei finale a instanţei prin care sunt anulate autorizaţiile de construcţie emise pentru clădirea noastră, în anul 2008, respectiv 2017, fără alte implicaţii. Am intrat în politică pentru a-mi pune experienţa şi cunoştinţele în slujba comunităţii şi pentru a contribui la un oraş mai verde, ceea ce am şi făcut în aceşti doi ani de mandat. Aleg să las locul meu în Consiliul Local următorului coleg, fiindcă nu doresc ca disputele generate în urma deciziei instanţei, pe care o accept, să afecteze munca importantă pe care colegii mei o depun în Consiliul Local şi în administraţie. A fost o onoare pentru mine să slujesc comunităţii”, a transmis Aida Szilagyi.
Luni a fost dată sentinţa finală în dosarul care privea ridicarea ilegală a unui bloc în locul extinderii unei case unifamiliale aparţinând Aidei Szilagyi.
Judecătorii Curţii de Apel au dat câştig de cauză vecinilor consilierei, care s-au adresat instanţei după ce au văzut că Aida Szilagyi şi soţul ei au transformat casa în bloc cu 9 apartamente, pe strada Rapsodiei 13 din Timişoara.
”Respinge recursurile formulate de recurenţii-pârâţi Municipiul Timişoara, prin primar, primarul municipiului Timişoara, Szilagy Sorin Nicolae şi Szilagy Aida-Sorina, împotriva sentinţei civile nr. 534/14.06.2022, pronunţată în dosar nr. 2158/30/2018, de Tribunalul Timiş, în contradictoriu cu intimaţii-reclamanţi Pârvu Cosmin Alexandru şi Pârvu Mihaela Lavinia. Obligă recurenţii-pârâţi să plătească intimaţilor-reclamanţi suma de 5849,94 cheltuieli de judecată în recurs. Respinge cererea recurenţilor-pârâţi de acordare a cheltuielilor de judecată efectuate în recurs, că neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată azi, 28.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia instanței.
Conform declaraţiei de avere, Aida Szilagyi, împreună cu soţul ei, are 7 terenuri intravilane (două de câte 500 mp în Ghiroda, unul de aproape 7000 mp în Dumbrăviţa, 3 în Timişoara, de aproximativ 550 mp fiecare, şi încă unul în judeţ, de 600 mp). Aida Szilagyi mai are, tot împreună cu soţul, 5 case, trei în Timişoara (de 190, 170 şi 795 mp) şi două în Dumbrăviţa (de 248 şi 256 mp), dar şi un apartament în Olanda. Familia Szilagyi are 3 maşini, dar şi peste 300.000 de euro în conturi.
articolul original.

Niciunul dintre locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități nu corespunde legii în Bistrița

29 November 2022 at 10:42
Sursa foto: Evz

Persoanele cu dizabilități din Bistrița merită locuri de parcare adecvate – consideră consilierul USR Bistrița Nicolae Pavelean. Acesta a solicitat redimensionarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități din Bistrița.
„Știați că avem în total 899 de persoane deținătoare a unui CARD LEGITIMAȚIE de parcare pentru persoane cu dizabilități, emis de Primăria Municipiului Bistrița?

Știați că în Bistrița din totalul de 10198 de locuri de parcare de reședință sunt atribuite un număr de 832 de locuri de parcare de reședință pentru persoane cu dizabilități sau care au în familie o persoană cu dizabilități?

Știați că în Municipiul Bistrița aveam un total de 1228 de locuri de parcare publice din care doar 1114 mai pot fi utilizate în condițiile lucrărilor deschise în acest moment în municipiul Bistrița?

Știați că în Municipiul Bistrița din totalul de 1114 locuri de parcare, un număr de 52 de locuri sunt destinate persoanelor cu dizabilități?

Ei bine, după ce am primit aceste cifre de la Primăria Bistrița ca urmare a unei solicitări făcute acum câteva săptămâni, în acest weekend am ieșit ca de obicei pe teren. De această dată am luat la verificat situația parcărilor destinate persoanelor cu dizabilități.

Am verificat mai multe locuri, printre care și parcări pentru persoane cu dizabilități din proximitatea sediului central al Primăriei Bistrița. Concluzia verificărilor efectuate este că niciunul dintre locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități nu corespunde legii și Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.

În acest sens, ieri am transmis o solicitare către conducerea Direcției de Servicii Publice și Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistrița pentru a dispune verificări dimensionale pentru toate lucrurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități din oraș și pentru a dispune redimensionarea imediată a tuturor locurilor care nu îndeplinesc cerințele normativului.

Persoanele cu dizabilități din Bistrița merită locuri de parcare adecvate!”, subliniază consilierul Nicolae Pavelean, scrie Bistriteanul.ro.

Citește și: Florin Cîțu acuză Guvernul de propagandă pe bani pentru China

articolul original.

Se complică situația pentru Nicușor Dan? Vlad Voiculescu: Întrebați-mă peste șase luni

29 November 2022 at 06:45
image

Liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu a susținut în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că formațiunea din care face parte și o conduce, va avea candidat la primăria Capitalei, iar despre varianta ca acesta să fie Nicuşor Dan a susținut ca această întrebare să i se pună peste 6 luni.

Întrebat dacă ia în calcul o candidatură la Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu a afirmat: ”Cu siguranţă voi rămâne în politică şi vă voi anunţa. Cu siguranţă, USR va avea candidat la Primărie. O să vedem dacă vom avea candidat propriu”.

Liderul USR Bucureşti a precizat că ”mai e destul timp, şi ceea ce e important în momentul acesta este ca toată lumea să îşi vadă de treabă”.

Despre Nicuşor Dan, Vlad Voiculescu a spus: ”Mi se pare că în bună măsură face ce trebuie, fără să fiu exaltat de dinamica cu care se întâmplă lucrurile în primărie”.

Întrebat dacă Nicuşor Dan ar putea fi candidatul USR la Primăria Capitalei, în 2024, Voiculescu a răspuns: ”Întrebaţi-mă peste şase luni”, scrie news.ro

articolul original.

O consilieră USR a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței

29 November 2022 at 07:22
image

Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara a construit ilegal un bloc într-o zonă de case. Verdictul dat de Curtea de Apel Timișoara este definitiv în procesul deschis de vecinii familiei Szilagyi.

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au pronunțat luni, 29 noiembrie, sentința finală într-un dosar în care vecinii consilierei USR Aida Szilagyi au cerut anularea a două autorizații de construcție emsie în timpul administraţiilor Ciuhandu şi Robu, pe numele consilierei USR Aida Szilagyi şi al soţului acesteia, Sorin Szilagyi.

Judecătorii au decis că „prin autorizaţiile de construire nr. 2403/10.09.2008  şi nr. 329/31.03.2017 (continuare lucrări) s-a autorizat nelegal o clădire cu 4 nivele supraterane (parter, etaj 1, etaj 2, mansarda parţială), încălcându-se prevederile P.U.Z. aprobat prin H.C.L. nr. 91/1998, aplicabil zonei”.

Prima sentință în acest dosar a fost pronunțată de Tribunalul Timiș, care a a dispus anularea autorizaţiilor de construcţie emise pe numele familiei Szilagyi după ce judecătorul a ajuns la concluzia că familia Szilagyi a beneficiat de o autorizaţie de construire pentru o clădire de P+2E+MP (parter + două etaje + mansard parţială), deşi putea construi o clădire care să se încadreze cel mult în regimul P+2E (parter şi două etaje).

Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timișoara, dar hotărârea Tribunalului a fost menținută, decizia Curții de Apel Timișoara fiind definitivă.

„Demolarea nu este automată”

Vecinii consilierei USR, la solicitarea cărora a fost deschis procesul, au cerut în instanţă şi demolarea construcţiei ilegale, dar cererea a fost respinsă de Tribunalul Timiş, hotărârea fiind menținută de Curtea de Apel. Tribunalul a arătat că „această măsură trebuie să corespundă necesităţii de înlăturare a unei situaţii vătămătoare pentru reclamanţi”.

„Sub acest aspect, Tribunalul reţine că demolarea poate fi dispusă ca sancţiune sau ca măsură de înlăturare a unui prejudiciu – reclamanţilor fiindu-le deschisă exclusiv ultima ipoteză, întrucât demolarea construcţiei – ca sancţiune de drept administrativ – revine în competenţa autorităţilor publice locale”, se mai arată în sentinţă.

Judecătorul a mai subliniat că demolarea, ca sancţiune, „nu este una automată, decurgând din singurul fapt al constatării edificării unei construcţii fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea autorizaţiei de construire, ci este o măsură ultimă, care poate surveni numai în măsura în care nu este posibilă intrarea în legalitate sau beneficiarul autorizaţiei nu a efectuat demersurile pentru intrarea în legalitate stabilite de autorităţi”.  

Luptătoare împotriva blocurilor dintre case

Potrivit ziarului Renaşterea Bănăţeană, care a scris pe larg despre construcţia ridicată de Aida şi Sorin Szilagyi pe strada Rapsodiei din Timişoara, în anul 2020 consiliera USR sesiza, pe Facebook, cum au ajuns nişte investitori imobiliari dornici de îmbogăţire să facă prăpăd, ridicând ulterior pe aceeași stradă blocuri de câteva etaje „spre disconfortul vecinilor de pe strada Rapsodiei, aflaţi în zona rezidenţială de case”.

Un politician cu o situaţie materială „mai mult decât stabilă”

Aida Szilagyi, aleasă consilier local în Timişoara din partea USR, a candidat în cursa internă din USR, împotriva lui Dominic Fritz, pentru a fi desemnată candidatul partidului pentru funcţia de primar al Timişoarei. Aida Szilagyi spunea despre sine, că are o situaţie materială „mai mult decât stabilă”.

„Soţul meu are afaceri în domeniul imobiliar. Nu are venituri sub formă de salariu. Noi anul trecut am vândut o casă. Acela este un venit. Am derulat astfel de afaceri în ultimii 30 de ani. Am edificat mai multe imobile pe care le-am vândut şi acestea sunt veniturile noastre. Noi edificăm imobile, vindem, facem tranzacţii imobiliare pe persoană fizică. Cam acesta a fost bussinesul de unde provine şi averea noastră. În decursul timpului am avut diferite investiţii, am ridicat mai multe case pe care le-am vândut în nume personal. Acum nici nu mai avem intenţia să construim. Suntem destul de stabili”, declara Aida Szilagyi pentru „Adevărul”, după ce a fost aleasă consilier local.

articolul original.

Liderul USR, Cătălin Drulă, avertizează: Se îngroașă gluma! Cu pensiile speciale trebuie să se facă ceva

28 November 2022 at 21:45
image

De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleşilor locali, ale primarilor, prorogate an de an, a transmis luni liderul formațiunii USR, Cătălin Drulă, la postul de televiziune B1Tv.

„Pensiile parlamentarilor sunt în plată acum. Reamintesc că e vorba de pensii speciale, că pensia specială e de opt ori mai mare decât pensia normală. De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleşilor locali, ale primarilor, prorogate an de an. Acolo avem la fel un proiect al USR. De data asta l-au trimis la comisie, dar e blocat în sertarul de la Senat de luni de zile. Tot facem cereri: ‘hai să îl votăm’. Să nu le mai prorogăm, ci să le abrogăm”, a menţionat liderul USR.

Cătălin Drulă a subliniat că reforma pensiilor speciale reprezintă jalon în PNRR. El a menţionat că are informaţii potrivit cărora Comisia Europeană ar fi nemulţumită în legătură cu implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cu pensiile speciale trebuie să facă ceva, e jalon. Comisia este, din câte ştiu eu şi ce informaţii am, din ce în ce mai nemulţumită. Dacă le-a dat un pic de clemenţă la primele tranşe – pentru că vin în două tranşe anuale banii PNRR – deja acum se îngroaşă gluma”, a spus el.

Liderul USR a subliniat că, potrivit articolului 16 din Constituţie, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, motiv pentru care „nu ar trebui să existe privilegiaţi, caste, grupuri” care să aibă reguli speciale.

„Trebuie să existe o formă de-a primi această pensie pe bază de contributivitate. OK, dacă nu a existat contribuţie la momentul respectiv, că aşa a fost de natură legea şi au fost anumite categorii, atunci putem găsi formule echivalente, ca şi cum ar fi contribuit. (…) Până la urmă, Comisia face foarte bine ce face. Nu se împiedică în terminologie, pentru că ceea ce încearcă ai noştri să facă, Ciucă şi alţii, este să o facă din vorbe: ‘Domnule, sunt de serviciu şi aşa mai departe…’ Asta e doar o vorbă. Întrebarea este principiul care e în spate. Şi ei vor trebui să vină cu o soluţie ca să elimine aceste discrepanţe majore, în care există în acelaşi timp pensie de 1.500 de lei şi pensie de 15.000 de euro”, a spus liderul USR.

În opinia sa, PSD a găsit „un inamic retoric” în PNRR, acuzând că din cauza limitei de 9,4% din PIB nu ar fi posibile creşteri de pensii.

„Chiar m-am întâlnit acum două săptămâni cu primvice-preşedinta Vestager (Margrethe n.red) care spunea că este un plan excepţional, nu înţelege de ce guvernul României nu îl pune în practică. Şi au găsit acest inamic retoric – ‘Domnule, PNRR-ul cu USR e de vină’, în ciuda realităţii. Pentru că atunci când faci propagandă politică, nu mai contează realitatea. Nu îi opreşte pragul acela din PNRR la nimic. Nu au ajuns la el. România nu va ajunge prea curând la acel prag de 9,4”, a mai afirmat Cătălin Drulă, conform AGERPRES

articolul original.

Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO

28 November 2022 at 18:36
image

Anca Dragu, fost ministru de Finanțe și vicepreședintă USR, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO începe marți, 29 noiembrie 2022, la Palatul Parlamentului. Ce spune Anca Dragu despre evenimentul important care se desfășoară la București și ce crede despre industria de armament a României.

Cu siguranță că trebuie să ne mândrim, dar trebuie să și urmărim pașii următori. Am mai fost în poze frumoase, dar nu am reușit să beneficiem până la capăt. Aș vrea să văd că executivul este mai serios când vine vorba despre continuarea reprezentării României.

Se arată importanța faptului că suntem în NATO. Cred că de un an de zile acest lucru este înțeles cu prisosință. Dar ne-a prins pe picior greșit și mă gândesc acum la industria de armament a României – România a avut, subliniez a avut. De ani de zile această industrie este lăsată de izbeliște și produce pierderi, iar Guvernul mai șterge din pierderile industriei. Nu se întâmplă nimic, nu putem fi contributori reali pe piața de armament. Este o tristețe pentru noi, românii, în condițiile în care ne-am mândri cu această industrie.

Când au fost șterse ultimele datorii pe armamemt am chemat pe ministrul Economiei la discuții, dar nu a venit nici până la ora asta. Coaliția de Guvernare nu a acceptat să vină domnul ministru în Parlament pentru explicații pentru că voiam să-l întrebăm care sunt planurile pe viitor”, a explicat Anca Dragu.

„Avem niște întreprinderi care produc pierderi și noi tot tăiem pierderile. Ce facem? Investiții în ele?”, a spus Anca Dragu la Europa FM.

E un moment sigur pentru țările membre NATO?

„Este un moment delicat pentru toată lumea, dar cred că țările membre NATO sunt mai protejate pentru că avem această posibilitate în momentul în care o țară membră NATO este atacată, celelalte o apără. Este de neprețuit. România traversează în condiții bune această perioadă pentru că este membră NATO și membră a Uniunii Europene. Mai ales că suntem la graniță cu Ucraina, a trebuit să administrăm fluxuri de refugiați din Ucraina, am primit sprijin și de la UE și în general cred că România a fost foarte activă în a sprijini Ucraina și Moldova. I-am ajutat și cu sprijinul umanitar, dar și pentru trecerea crizei energetice, apoi am sprijinit aceste două țări pentru a primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, iar acest lucru este o reformă în sine pentru Moldova și Ucraina și ne asigurăm că parcursul european al acestor două țări începe ferm cu sprijinul Uniunii, iar noi am fost alături de ele încă de la început”, a mai spus Anca Dragu.

Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă

Anca Dragu a vorbit la Europa FM și despre situația economică a României, dar și despre criza energetică și a facturilor, principalele vulnerabilități ale poporului român în momentul de față.

„E adevărat că situația economică este una grea. O vedem atunci când citim cifrele statistice: prețurile au crescut în România mai mult decât în multe alte state europene. La energie au crescut foarte mult, deși suntem țară care produce energie electrică, țară care are producție de gaz și poate acoperi chiar și 90% din consumul intern. Dar stăm să ne aducem aminte cum am ratat exploarea de gaze din Marea Neagră ani de zile. Am lucrat la Legea Exploatării Offshore, am lăsat o lege bine scrisă care din păcate în 2017 a fost modificată de regimul Dragnea și nu a mai putut fi aplicată.

Dacă s-ar fi votat acea lege la acel moment, România era acum într-o situație mult mai relaxată. Pe energie, suntem în top 10 creșteri de prețuri la energie, deși dacă te uiți la salarii nu suntem în top 10, suntem mult departe. Și suntem și o țară producătoare, deci ceva nu se leagă – nepriceperea. Situațiile de criză fac ca guvernanții să-și arate capacitatea de a administra o țară. În cazul nostru își arată incapacitatea de a administra o țară.

Prețurile la energie – avem o mulțime de Ordonanțe. S-a început cu stângul, cu această plafonare-compensare care a dus la creșteri ale prețurilor la energie, la producător, dincolo de orice normalitate. Statului i-a convenit pentru că statul încasa impozitul pe venituri excepționale.

Avem anul acesta peste 9 miliarde de lei impozite din venituri excepționale din gaze și electricaten încase de statul român – deci îi convenea.

Dar pentru o grămadă de firme, care nu au fost prinse în aceste scheme, a însemnat o creștere foarte mare de prețuri, reducere de activitate și chiar concedieri. Pentru omul de rând care nu se încadra în acele limite reprezenta o groază despre ce se întâmplă mai departe.

În prag de iarnă, oamenii nu știu cât vor plăti. Așteaptă cu înfrigurare, la propriu și la figurat, să primească facturile. Noi am avut consultări în stradă, 70% dintre români au spus că cea mai mare temere este creșterea prețurilor la energie și la produsele alimentare și oamenii sunt speriați de ceea ce li se întâmplă. Peste 90% din cei cu care am vorbit au spus că o duc mai rău decât anul trecut”, a spus Anca Dragu la Europa FM.

Anca Dragu: România are cea mai dramatică situație a salariaților – 12% dintre salariați, deși muncesc 8 ore complet, sunt în stare de sărăcie

Anca Dragu a vorbit la Europa FM și despre ce ar fi făcut diferit de PSD sau PNL dacă ar fi fost la guvernare.

„Noi am spus încă de la început că trebuie măsuri luate pe mai multe planuri, mai multe paliere. La Energie – trebuia s mergem pe reducerea tuturor costurilor nenecesare din factură – TVA-ul, accizele, taxele vezi. Iei factura și vezi ce poți scoate din ea.

Ar fi fost nevoie de sprijin pentru persoane, pentru firme pentru a deveni cât mai independenți din punct de vedere energetic – acele vouchere și sprijinul, prin programe care nu funcționează acum. Ai 10 mii de cereri transmise și instituția nu este digitalizată. Ar fi trebuit să avem reclame agresive prin care oamenii să înțeleagă că pot deveni prosumatori.

Sprijinirea pensionarilor, dar și a celor care muncesc. România are cea mai dramatică situație a salariaților – 12% dintre salariați, deși muncesc 8 ore complet, sunt în stare de sărăcie.

Vorbim despre măsuri pe mai multe planuri care ar fi trebui să fie luate de la început. E foarte importantă încrederea pe care o transmite un Guvern și când vezi atâtea bâlbe…”, a explicat Anca Dragu la Europa FM.

Anca Dragu, despre mărirea salariului minim brut și a pensiilor

„E mult spus că le mărește. Nici măcar indexare nu se întâmplă. Inflația este aproape 16%, dar pentru persoanele care au venituri mai mici, inflația se simte mai scump. La aceste produse de bază care fac parte preponderent din coșul de consum al pensionarilor, al persoanelor cu venituri de minim pe economie, creșterea prețurilor se simte mult mai rău, iar o creștere de 200 de lei nu e suficientă. Deci e mult spus creștere. Indexarea trebuia să fie măcar cât inflația”, a spus Anca Dragu.

Mesaj pentru Adrian Câciu: „Să-și dea demisia”

„Să-și dea demisia. Cred că la Ministerul Finanțelor lucrurile stau foarte rău. Investițiile cu care se mândrea Guvernul că vor 6% din PIB sunt nici 3% din PIB.

Rectificarea bugetară a fost mai degrabă negativă. Au avut noroc cu veniturile din impozitarea veniturilor suplimentare din energie. Adică tot din buzunarul nostru, că am plătit aceste prețuri.

Fiscalitatea – în 15 iulie anul curent, Guvernul aprobă OUG 16 care a trecut și de Parlament acum și de Camera Deputaților – prin care sunt crescute o serie de impozite – supraimpozitarea muncii part-time, deși România este pe ultimul loc în Europa la munca part time.

La jumtatea lunii iulie s-a decis că în numai 15 zile se va schimba impozitarea, în sensul că va crește impozitarea: muncești două ore, plătești cât pentru opt. Abuzuri peste abuzuri care afectează exact oamenii care au nevoie de aceste activități”, a explicat Anca Dragu.

Anca Dragu: „Orice pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială”

„Orice pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială. Dumneavoastră veți primi o pensie în funcție de cât ați contribuit. Dacă ați avut un salariu mare și pensia este mare. Sau poți contribui din buzunar la pilonul III la pensiile opcupaționale. Până la finalul acestui an, Guvernul trebuie să vină cu o soluție conform angajamentelor din PNRR”, a adăugat Anca Dragu.

De ce a plecat USR de la guvernare?

Am fost scoși de la guvernare, în mod evident și să ne amintim că la acel moment Coaliția nu dorea să facă niciun fel de reforme. Toată lumea nu mai respira, aștepta alegerile din PNL pentru care trebuia să se dea un miliard pe ochi frumoși din fondul de rezervă către primari. Măsurile de transparentizare pe care și eu le-am propus au fost refuzate”, a spus Anca Dragu.

Vă e teamă că veți deconta electoral ieșirea de la guvernare?

„Eu cred că oamenii au început să vadă că aceste partide PNL și PSD nu au soluții. Noi propunem soluții, dar și venim cu oameni credibili, nu cu oameni care se duc să amenințe primari în teritoriu. Cred că oamenii vor fi cu mult mai atenți la ce votează”, a spus Anca Dragu.

Cât de grea va fi iarna aceasta?

Destul de grea și cu foarte mari presiuni, mai ales pentru cei care au mai mare nevoie de ajutor: pensionarii și persoanele cu un salariu minim sau aproape de salariul minim”, a mai spus Anca Dragu.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Anca Dragu, despre Niculae Bădălău: PSD știa istoricul lui. A pus lupul paznic la oi. A fost un soldat bun pentru PSD și a fost recompensat cu funcția | VIDEO

articolul original.

Cătălin Drulă: USR îl susține în continuare pe Nicușor Dan; probabil spre finalul anului 2023 va trebui să avem decizia privind candidatul. PNL îi face șicane și în Consiliul General, și în alte părți (VIDEO)

28 November 2022 at 19:18
image

Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că partidul său îl susține în continuare pe actualul primar general, Nicușor Dan, dar că o decizie privind candidatul pentru alegerile locale din 2024 va fi luată probabil până „spre finalul anului 2023”. „PNL să știți că și în Consiliul General îi face șicane, și în alte părți”, a mai spus el, luni seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Cătălin Drulă, pe B1 TV, despre Nicușor Dan și strategia USR pentru următoarele alegeri la Primăria Capitalei

Întrebat de ce ezită USR în legătură cu Nicușor Dan, Cătălin Drulă a declarat: „Eu cred că un primar trebuie să facă treabă, asta eu le spun și colegilor mei de partid. Încercăm un pic să schimbăm paradigma care e în partidele clasice, în care primarul ajunge așa un fel de împărat și el dă ordine la centru și dă cu toți de pământ.

„Nu la București, mă refer în general, fac un pic de filosofie politică înainte de a răspunde, în introducerea răspunsului, că până la urmă propui un om și îl alegi primar ca el să obțină niște rezultate pentru oameni”, a continuat el.

Liderul USR susține că Nicușor Dan a venit la Primăria Capitalei după mandate „dezastruoase” ale primarilor precedenți.

„Domnul Nicușor Dan, după cum știți, a fost susținut de o alianță cu PNL și cu USR, la momentul respectiv, dar este un independent. E normal să conteze performanța dumnealui. E adevărat că a venit, e foarte adevărat că a venit după un primar dezastruos, Gabriel Firea, după încă opt ani de primărie dezastruoasă, Sorin Oprescu, și că în doi ani nu poate repara toate aceste lucruri. De aia, e prea devreme, mi se pare acum, să spunem dacă e un primar care a performat sau nu, dar în primul rând eu îmi doresc pentru cetățenii din orașul acesta să se rezolve din problemele pe care le vedem și să mergem în direcția bună”, a adăugat Cătălin Drulă.

Întrebat ce așteaptă USR, el a spus: „Îl susținem în continuare pe domnul Nicușor Dan, adică n-avem șovăieli (…). Cred că președintele PNL București spune ceva, dar nu e foarte clar dacă îl susține sau nu. PNL să știți că și în Consiliul General îi face șicane, și în alte părți”.

Întrebat când își va declara USR susținerea pentru o nouă candidatură a lui Nicușor Dan, Cătălin Drulă a explicat: „Nu pot să vă dau acum exact luna în care vom lua decizia asta, dar la jumătatea mandatului, care este acum că a preluat mandatul cred că în octombrie 2020, e prea devreme, cu o lună înainte de alegeri ar fi prea târziu, probabil spre finalul anului 2023 va trebui să avem această decizie”.

„Decizia o vom lua în mod responsabil, cu gândul la care poate fi soluția pentru orașul acesta. În mod sigur Firea nu e soluția, Firea e problema”, a mai spus liderul USR, care a vorbit și despre revocarea lui Niculae Bădălău, și despre pensiile speciale.

articolul original.

USR Dolj: Petiția online “Alocație din prima zi!” devine inițiativă legislativă

28 November 2022 at 17:13

Inițiator petiție Andrei Pătru, membru USR Dolj: „Prin acest proiect, orice nou-născut va primi alocația care i se cuvine încă din primele zile de viață”

Petiția online „Alocație din prima zi!”, inițiată la începutul acestui an de Andrei Pătru, membru USR Dolj, a fost depusă sub forma unui proiect de lege, luni, în Parlament, de către senatorii USR Ștefan Pălărie și Anca Dragu.

Proiectul de lege prevede ca statul să acorde alocație nou-născuților încă din prima zi de naștere.

”Prin acest proiect, orice nou-născut va primi alocația care i se cuvine încă din primele zile de viață, reparându-se nedreptatea anterioară de a nu fi alocați acești bani de la stat pentru luna în care acesta a venit pe lume. Acest lucru va ajuta în plus părinții care se confruntă cu dificultăți financiare, mai ales în primele luni după nașterea unui copil”, spune Andrei Pătru, membru USR Dolj.

Beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani consistentă, care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective.

”Propunerea depusă azi de mine și colega Anca Dragu spune ferm că alocația se cuvine din prima zi de viață a copilului și va fi plătită în maxim 30 de zile. E absurd să le ceri părinților să stea cu mâna întinsă cu hârtii, tocmai în acele zile, ca să nu piardă banii care li se cuvin.” declară Ștefan Pălărie, senator USR.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, fiind prima cameră care se va pronunța. (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b775&an_cls=2022).

articolul original.

PSD, cerere către BPR pentru revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Radu Oprea: Solicitarea USR, una demagogică. Au făcut scut pentru cei cu probleme de integritate sau penale

28 November 2022 at 16:02
image

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, a anunțat că social-democrații au depus, luni, o solicitare la Birourile permanente reunite ale Parlamentului pentru a fi declanșată procedura de revocare a lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi, transmite Agerpres.

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile și este acuzat de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.

PSD, solicitare către BPR pentru revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi

„Am depus o solicitare către Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău. Astăzi dimineaţă am solicitat demisia domnului Bădălău, pentru că noi, PSD, considerăm că este cea mai rapidă formulă prin care credibilitatea Curţii de Conturi nu va fi afectată, dar pentru că nu am văzut o reacţie asupra demisiei am hotărât să depunem şi această solicitare, (…) aceea de declanşare a procedurii de revocare a domnului Bădălău din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi”, a declarat purtătorul de cuvânt la PSD, luni, la Palatul Parlamentului.

Social-democratul spune că solicitarea formulată de cei de la USR a fost „una demagogică”, având în vedere că „zilele acestea au făcut scut în partea celor care au probleme de integritate sau probleme penale”.

„Pot să dau exemplul doamnei Clotilde Armand, pot să dau exemplul primarului de la Braşov, al primarului Viziteu şi aşa mai departe, pentru că lista la ei este foarte foarte lungă de oameni care sunt în funcţii administrative astăzi, primari de sector, primari de municipii şi care au probleme fie de integritate, fie de natură penală, iar USR a înţeles să îi apere pe aceştia uitând de ‘Fără penali în funcţii publice”, spune Radu Oprea.

El susține că Niculae Bădălău nu mai este membru PSD din 2020 şi nu mai are legături cu acest partid.

articolul original.

USR vrea să modifice legea Curții Constituționale

28 November 2022 at 14:55
By: (I.R.)
imunitate judecatori CCR

USR a depus în Parlament un proiect pentru modificarea legii Curţii Constituţionale, a anunţat, luni, deputatul USR Stelian Ion, susţinând că în ultimii ani CCR „şi-a arătat limitele” şi este momentul unei reforme a acestei instituţii.

„Este absolută nevoie de o asemenea lege. Nicio reformă serioasă în România nu poate avea loc fără a trece de filtrul Curţii Constituţionale. Invers, orice reformă se poate împiedica la Curtea Constituţională, cum am văzut că s-a întâmplat în ultimii ani. Legi importante, cum ar fi cele referitoare la legile privind pensiile speciale, legile care se referă la reglementarea Justiţiei, alte legi pe alte domenii s-au împiedicat de multe ori la Curtea Constituţională. De aceea, considerăm că este momentul pentru a porni această discuţie de reformă a Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională în ultimii ani şi-a arătat limitele, a arătat că se bazează mai mult în deciziile sale pe argumente de ordin politic şi mai puţin de ordin juridic şi am văzut cum multe reforme s-au împiedicat la Curtea Constituţională”, a afirmat Stelian Ion, la Parlament.

El a menţionat, printre modificările propuse, ca, pe viitor, CCR să poată sancţiona textele neconstituţionale, dar fără să poată să oblige Parlamentul să adopte vreo soluţie legislativă.

„În primul rând, considerăm că rolul Curţii Constituţionale nu este acela de legiuitor pozitiv. Din păcate, de foarte multe ori în ultima perioadă Curtea Constituţională s-a substituit Parlamentului, dând indicaţii şi stabilind obligaţii foarte clare în sarcina Parlamentului şi anume ce soluţii legislative să adopte Parlamentul. O asemenea posibilitate pentru Curtea Constituţională nu înseamnă altceva decât a încălca rolul Parlamentului ca putere legiuitoare, ca exprimare a suveranităţii poporului. Aşa încât am stabilit, prin aceste propuneri, ca pe viitor Curtea Constituţională să nu aibă un creion prin care să scrie ea legile în mod indirect, ci să aibă mai degrabă chiar radieră cu care să şteargă reglementările neconstituţionale”, a explicat deputatul USR.

Stelian Ion a mai spus că, referitor la atribuţiile preşedintelui Curţii Constituţionale, acesta nu ar trebui ca, pe viitor, să poată să numească judecătorii raportori, menţionând că, în acest sens, USR propune ca judecători raportori ar trebui să fie numiţi prin tragere la sorţi.

Potrivit lui Stelian Ion, Curtea Constituţională nu ar trebui să mai ţină în sertar cu lunile, uneori cu anii, unele sesizări formulate fie de către unele instituţii, fie către de către cetăţeni, USR propunând instituirea obligativităţii pentru Curtea Constituţională de a se pronunţa într-un termen de maximum 60 de zile de la sesizare.

„Am dat posibilitatea şi altor instituţii să sesizeze Curtea Constituţională atunci când o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sau a CEDO ar impune o revenire asupra practicii Curţii Constituţionale, să dăm posibilitatea acestor actori să sesizeze Curtea Constituţională printr-o procedură clar stabilită de revenire asupra propriei jurisprudenţe. De asemenea, am apreciat că este foarte important ca pe viitor să se reglementeze în mod corect şi chestiunea referitoare la ridicarea imunităţii a judecătorilor Curţii, menţionând că această chestiune trebuie să fie de competenţa celor care îi numesc, respectiv plenul Camerei Deputaţilor, al Senatului, respectiv preşedintele României”, a mai spus deputatul USR.

Proiectul USR mai propune şi modificări în cazul excepţiilor de neconstituţionalitate, astfel încât ele să fie soluţionate în două etape, în primă fază de către un complet format din trei judecători ai Curţii Constituţionale, iar decizia acestui complet să poată fi contestată cu recurs de cei care au posibilitatea să sesizeze Curtea Constituţională, iar asupra recursului să se pronunţe un alt complet format din cinci judecători ai Curţii Constituţionale, a mai explicat Stelian Ion.

De asemenea, proiectul instituie expres pentru judecătorii CCR obligaţia de a nu se supune sub nicio formă organizaţiilor politice sau instituţiilor care i-au propus pentru respectivele funcţii. De asemenea, este prevăzută obligaţia ca judecătorii să facă cunoscut public orice interes care ar putea să le afecteze activitatea sau deciziile.

USR şi propune instituirea obligaţiei de a transmite online şedinţele şi de a publica actele care stau la baza deciziilor. De asemenea, înregistrările video ale şedinţelor vor fi disponibile pe site-ul instituţiei.

„Este un prim un prim pas pe care îl facem acum. Considerăm că este necesară această discuţie în societatea noastră şi că ea va continua la un moment dat când majoritatea parlamentară va fi destul de solidă şi orientată, spunem noi, către reforme reale, va continua cu o revizuire a Constituţiei. Până una, alta avem acest proiect concret de lege de modificare a Legii constituţionale, o mică reformă a Curţii Constituţionale, pentru că ea se referă la lege şi nu la Constituţie, dar o mare reformă, spunem noi, pentru că priveşte aspecte esenţiale ale funcţionării acestei instituţii”, a adăugat deputatul USR.

Proiectul este iniţiat, alături de Stelian Ion, şi de deputatul USR Silviu Dehelean.

„Activitatea din ultima perioadă a Curţii a fost destul de controversată, culminând cu decizia care a dus la închiderea a mii de dosare penale, cu prejudicii de peste un miliard de euro doar în cazul celor de la DNA şi DIICOT. Am atras atenţia din 2017 asupra pericolului pe care îl reprezintă politizarea Curţii, dar acest aspect va putea fi rezolvat doar prin revizuirea Constituţiei. Până atunci, propunem o modificare a legii de funcţionare a CCR. (…) Ca să avem o democraţie sănătoasă, Curtea Constituţională trebuie reformată”, a afirmat şi Silviu Dehelean, potrivit unui comunicat al USR.

articolul original.

USR a depus în Parlament o solicitare de revocare a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi / Acesta e reținut pentru trafic de influență și dare de mită, în formă continuată

28 November 2022 at 09:30
image

UPDATE, 28 noiembrie, ora 11.30: USR a anunțat că a depus în Parlament cererea de revocare a lui Niculae Bădălău din funcția pe care o deține la Curtea de Conturi.

„USR a depus cererea de revocare pentru Niculae Bădălau. Cerem PSD, PNL, AUR și UMDR să voteze pentru înlăturarea lui din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi!”, a transmis partidul condus de Cătălin Drulă, într-o postare pe Facebook.

Amintim că Niculae Bădălău, fost lider cu greutate în PSD, a fost reținut de procurorii DNA pentru trafic de influență și dare de mită, în formă continuată.

ȘTIRE INIȚIALĂ, 27 noiembrie: Liderul USR, Cătălin Drulă, susține că USR va solicita, luni, în Parlament, revocarea lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi.

Anunțul lui Cătălin Drulă vine în contextul în care Niculae Bădălău a fost reținut de DNA și este acuzat de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență, urmând să fie prezentat Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cătălin Drulă, despre Niculae Bădălău: „Nu avea nicio recomandare pentru a ajunge la Curtea de Conturi”

„PSD se dovedește din nou partidul corupților. Nicolae Bădălau, omul numit de Marcel Ciolacu la Curtea de Conturi tocmai a fost reținut de DNA pentru dare de mită și trafic de influență. Conform procurorilor, Bădălau făcea presiuni asupra primarilor de comună pentru ca firmele apropiate de el să primească contracte la schimb cu promisiunea unei mite de 7% din valoarea contractelor”, a scris președintele USR, duminică, pe Facebook.

Cătălin Drulă susține că Niculae Bădălău „a fost recompensat cu funcția de la Curtea de Conturi după ce nu a mai prins un loc pe listele PSD de la alegerile parlamentare pentru că a jignit de mai multe ori românii din diaspora”.

„Nu avea nicio recomandare pentru a ajunge la Curtea de Conturi. Din contră: în 1988 a fost condamnat pentru furt și ulterior a fost cercetat în mai multe dosare DIICOT și DNA. Mâine vom solicita în Parlament revocarea lui Bădălău din funcție. Oare social-democratul cu pretenții europene Marcel Ciolacu va face tot joc de glezne și îl va proteja ca pe Arsene de la Neamț și atâția alții?”, a mai spus deputatul.

articolul original.

Ludovic Orban, gest de curtoazie politică către USR: ‘Dacă voi nu m-ați vrut, eu vă vreau’

27 November 2022 at 15:15
image

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat că partidul pe care îl conduce, alături de USR şi PMP, trebuie să reprezinte electoratul de dreapta.

Duminică, în cadrul evenimentului de lansare a organizaţiei Forţa Dreptei Bucureşti, Orban a mărturisit că există persoane care îl întreabă de ce colaborează cu USR, având în vedere că acest partid nu l-a susţinut pentru funcţia de prim-ministru.

Încă sunt mulţi care mă abordează pe Facebook sau în întâlnirile pe care le am în teren, nu puţine la număr: ‘Domnule, cum poţi să colaborezi cu USR? Din cauza USR tu n-ai ajuns prim-ministru’. Răspunsul meu e foarte simplu: eu colaborez cu acei oameni care ştiu că dacă am făcut o înţelegere, vor duce acea înţelegere la bun sfârşit. Eu colaborez cu acei oameni care sunt afini, ale căror principii, idei, valori sunt apropiate de ideile, valorile, principiile în care credem noi. Şi am să le spun USR-iştilor, făcând, aşa, o amintire la o vorbă: Dacă voi nu m-aţi vrut, eu vă vreau„, a spus Orban.

El i-a mulţumit pentru prezenţă şi liderului PMP, Eugen Tomac, pe care l-a numit „prieten”. Totodată, a menţionat că există membri PMP care sunt supăraţi pe el, deoarece „au impresia” că nu a făcut tot ce era posibil pentru a ajuta Partidul Mişcarea Populară să intre în Parlament.

Vă garantez că nu este aşa. Mi-aş fi dorit ca PMP să fie în Parlament, pentru că atunci am fi avut o coaliţie de centru-dreapta mult mai solidă, care nu ar fi permis trădătorului şef să readucă PSD la putere, ci ar fi creat o bază parlamentară mai solidă, mai consecventă, care ar fi putut asigura o guvernare de centru-dreapta autentică. Şi trebuie să îi spun domnului Tomac că au avut de suferit de pe urma faptului că au sprijinit guvernul pe care l-am condus. Fără a avea o reprezentare la nivel de ministere, au avut o reprezentare la nivelul doi şi trei al administraţiei şi din păcate a trebuit să fie şi ei ţinta – exact cum era noi, cei care eram în guvern – defăimărilor, calomniilor, linşajelor mediatice organizate de stânga„, a susţinut el.

Orban a mai precizat că dreapta a câştigat toate alegerile prezidenţiale începând din 1996, cu o singură excepţie: anul 2000. Orban a declarat că PSD vrea să obţină din nou victoria în prezidenţiale, dar şi-a exprimat totodată convingerea că „dreapta are capacitatea de a genera din nou un candidat” care să iasă învingător în alegeri.

Există o falsă opoziţie care a fost construită de planificatorii din spatele PSD, din spatele alianţei dintre foştii comunişti şi securişti, astfel încât să îşi asigure câştigarea alegerilor fără nicio problemă. Haideţi să le dăm răspunsul: dreapta are capacitatea de a genera din nou un candidat care să intre în turul doi şi un candidat care să bată candidatul PSD. Dreapta are forţa, în sfârşit, să pună în fruntea României un om merituos, un om onest, un om corect, cinstit, care să se ţină de cuvânt, care să îşi iubească ţara şi semenii. Un om care, într-adevăr, să îşi dea inima, sufletul, energia, viaţa pentru ţara pe care o iubim şi pe care putem să o punem pe piedestalul pe care merită„, a subliniat el.

Potrivit lui Orban, „Forţa Dreptei” reprezintă „o necesitate politică” pentru România, deoarece „în ceea ce reprezenta o parte a dreptei româneşti a fost îngropat definitiv liberalismul”. În opinia sa, actualul guvern reprezintă „o bătaie de joc la adresa clasei de mijloc”, a întreprinzătorilor şi oamenilor care trăiesc din profesii liberale.

Noi trebuie să îi reprezentăm, alături de partenerii noştri din USR şi PMP, pe toţi oamenii de dreapta. Noi trebuie să asigurăm în sfârşit pentru societatea românească o recunoaştere şi a celor merituoşi, nu neapărat o permanentă premiere a celor leneşi, a celor neadaptaţi, a celor care trăiesc din ajutorul social, a celor care aşteaptă sprijin de la stat fără să facă nimic pentru a obţine sprijinul respectiv, a pomanagiilor care câştigă votul prin cumpărare în ziua votului şi prin cumpărare în fiecare an de guvernare. (…)

La putere sunt oameni care nu au fost la vremea lor la şapte ani de acasă, sunt oameni cărora nu le-a plăcut cartea, care nu au fost la şcoală, în schimb şi-au fabricat, prin impostură, titluri şi diplome, pentru a câştiga o onorabilitate pe care nu o merită. Sunt oameni care nu ştiu să vorbească în public decât dacă au o hârtie în faţă„, a susţinut el, conform agerpres.ro.

articolul original.

Se confirmă prăbușirea în sondaje a USR! Liderii au început să-și dea like-uri singuri de pe mai multe conturi

27 November 2022 at 09:19

Un sondaj CURS din luna octombrie arăta că Uniunea Salvați România ocupa poziția a patra, sub Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și Alianța pentru Unirea Românilor, în preferințele alegătorilor.

Prăbușirea în sondaje a USR pare să fie confirmată și de ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare. Liderii USR au început să-și dea like-uri de pe mai multe conturi.

Președintele filialei județene a USR Brașov, senatorul Irineu Darău, a apreciat postarea făcută de USR Brașov de pe trei conturi de Facebook care îi aparțin.

Conferința de presă de vineri a USR Brașov a fost transmisă pe Facebook, iar, după o oră și jumătate de la startul acesteia, postarea avea doar 12 like-uri.

Din cele 12 like-uri, 3 (un sfert, 25%) îi aparțin președintelui filialei, Irineu Darău, senator de Brașov, scrie Newsbv.ro.

Sursa citată a făcut ulterior și cu un update: „Am primit explicații asupra celor de likuri: 1 like a dat președintele, 1 like senatorul și 1 pe persoană fizică. Ce e atât de greu de înțeles?!

Trebuie precizat că Brașovul are primar USR, pe Allen Coliban.

image

În octombrie, conform CURS, doar 11% dintre români ar fi votat USR

Potrivit sondajului CURS, 31% dintre români ar vota cu Partidul Social Democrat la viitoarele alegeri locale, în vreme ce 22% dintre respondenți ar pune ștampila pe PNL.

AUR completează podiumul, cu 14%, iar USR se clasează doar pe locul 4, cu 11%.

sondaj curs

articolul original.

USR a lansat ”Cartea neagră a guvernării PSD-PNL”

26 November 2022 at 13:57

Partidul Uniunea Salvați România (USR) – Filiala din Botoșani a prezentat, sâmbătă, „Cartea neagră a guvernării PSD-PNL” care prezintă „Oferta PSD-PNL: Cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani”. La evenimentul de dimineață au fost prezenți Cristina Lăcătușu, vicepreședintele USR – Filiala din Botoșani, dar și consilierii USR Raluca Curelariu și Marcel Gheorghiță.

Mai exact, cartea reprezintă un raport critic al activității Guvernului la un an de la preluarea mandatului. Concluziile raportului arată cum în ultimul an s-au înregistrat cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani. Astfel, este vorba despre curent, gaze și încălzire care s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%.

„(…)Creșterea numărului de firme radiate este de aproape 19% în 2022 în comparație cu perioada similară din 2021. În ceea ce privește suspendarea activității firmelor suntem al treilea județ din țară cu o creștere de aproape 45% de firme care și-au închis obloanele pentru că nu au găsit soluții să funcționeze. Cauza principală: presiunea pusă pe agenții economici de o serie de politicieni incompetenți. Să nu mai vorbim de suprataxarea contractelor part-time care a fost cea mai nocivă măsură din acest an”, a transmis în cadrul evenimentului Cristina Lăcătușu, vicepreședintele USR – Filiala din Botoșani.

„Botoșănenii nu beneficiază de servicii medicale firești pentru secolul în care suntem”

De asemenea, reprezentanții USR au adus în discuție și problemele cu care se confruntă sistemul medical botoșănean. În ciuda aglomerației de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) s-au închis 13 centre de permanență.

„La Botoșani apreciem investițiile care s-au făcut și cele anunțate care se vor face la Spitalul Județean și la unitățile adiacente, dar nu putem trece cu vederea peste faptul că botoșănenii nu beneficiază de servicii medicale firești pentru secolul în care suntem. Aglomerație la UPU corelată cu cele cinci centre de permanență, din totalul de 13 din județ, care s-au închis, arată cam cum știu cei care au puterea de decizie să se organizeze”, a spus vicepreședintele USR din Botoșani.

USR-iștii au anunțat că în zilele următoare vor ieși în stradă pentru a asculta nemulțumirile oamenilor, pentru ca mai apoi aceștia să transmită concluziile Guvernului.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌