ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Școala Gimnazială Aurel Vlaicu își extinde spațiul pentru sălile de clasă, prin construirea unei clădiri modulare

9 November 2022 at 08:12

Având la bază o solicitare trimisă de Școala Gimnazială Aurel Vlaicu către Primăria Arad în luna august, consilierii locali au aprobat în ședința de marți, 8 noiembrie, un proiect de hotărâre prin care se va amplasa o clădire modulară de tip container pe terenul aflat în curtea școlii existente – o soluție pentru ca unitatea de învățământ să aibă posibilitatea să primească mai mulți elevi, fiind acum supraaglomerată.

Conducerea Școlii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” Arad a adus la cunoștință prin intermediul adresei trimise municipalității faptul că, întrucât în cadrul școlii învață un număr de 964 elevi, spațiul destinat desfășurării orelor este insuficient, iar ca rezultat elevii de clasele a III-a au programul după-masa. Astfel, directoarea Flavia Frățilă intenționează să achiziționeze un container modular cu scopul suplimentării spațiilor școlare. Clădirea modulară de tip container urmează să fie amplasată pe terenul de pe str. Fulgerului nr. 2 – 4 (pe 9711 metri pătrați), va avea două etaje și va conține 4 clase de învățământ primar (și două grupuri sanitare), urmând să găzduiască 115 elevi.

În acest sens, Primăria i-a eliberat școlii certificatul de urbanism pentru această construcție în 19 august, însă mai era necesar și acordul consilierilor, pe care l-a primit în urma votului exprimat marți, 8 noiembrie.

„Este o școală bună, o școală importantă pentru municipiu și mai ales pentru cartier. Școala ne-a solicitat de mult și încercăm să ajutăm să poată să-și extindă spațiile de învățământ, pentru că în momentul de față sunt foarte mulți copii și nu reușește să fie foarte primitoare din acest punct de vedere. Eu sper că va fi un proiect reușit și un proiect care va aduce un plus valoare în învățământul arădean”, a spus primarul Călin Bibarț.

Directoarea Flavia Frățilă ne-a explicat că în acest moment școala este cu adevărat supraaglomerată, iar pentru a oferi mai mult spațiu sălilor de clasă s-a luat chiar decizia de a desființa cancelaria, iar una dintre cele două săli de sport, cea mică de gimnastică a fost transformată și ea în sală de clasă. La fel s-a întâmplat și cu cabinetul de informatică, unde se desfășoară acum și alte ore, nu doar cea pentru care îi este destinația oficială. „Am tras internet în sala de gimnastică, am dus bănci, colegii stau pe hol… Și cu noua clădire voi fi la limită, dar vom putea elibera cabinetul de informatică, acest lucru este o prioritate, să putem să-l redăm în circuit. Va fi o bucurie ca după 40 ani să reușim să revenim la orele de dimineață! E un plus mare pentru cartier, pentru comunitatea școlară! Suntem 90 de profesori, ne străduim și în ultimii ani am avansat cu multe”, ne-a spus directoarea.

Investiția va fi asigurată din bugetul local, lucrările fiind preconizate să înceapă chiar în acest an școlar.

Exemplu de clădire de tip modular (sursa foto: edilcontainer.ro):

articolul original.

8 noiembrie: Ziua mondială a urbanismului

8 November 2022 at 04:16
image

8 noiembrie: Ziua mondială a urbanismului

Ziua mondială a urbanismului cunoscută și sub denumirea de Ziua mondială a planificării orașelor este marcată în fiecare an la 8 noiembrie, fiind aduse în prim-plan problemele urbanizării și efectul acestui proces asupra evoluției durabile a societății, dar și a mediului înconjurător. Creșterea populației duce la provocări impresionante în managementul urban, provocări precum lipsa locuințelor, infrastructura inadecvată, congestia transportului urban și o calitate scăzută a vieții în mediul urban.

Ziua mondială de planificare a orașelor este aniversată începând din 1949, în peste 30 de țări, la inițiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul societății, atât la nivelul cetățenilor, cât și al specialiștilor în urbanism și amenajarea teritoriului, ce caută soluții pentru organizarea orașelor fără afectarea mediului înconjurător.

Urbanismul reprezintă ansamblul regulilor care guvernează înființarea, dezvoltarea și amenajarea rațională a aglomerărilor urbane. În același fel, acesta include ansamblul activităților de organizare a componentelor materiale (cadru natural, resurse economice, cadru construit, populație etc.) ale unităților teritoriale de locuire (sat, comună, oraș, zonă, teritoriu național etc.), în scopul îmbunătățirii calității vieții.

Urbanizarea, pe de altă parte, se referă atât la accentuarea cumulativă a caracteristicilor distinctive ale modului de viață asociat cu dezvoltarea orașelor, cât și la schimbările în direcția stilurilor de viață recunoscute ca urbane, potrivit aceluiași site.

La nivel mondial, în preajma acestei zile, are loc o conferință online, stabilită în 2009. Conferința a fost inițiată de un grup de profesioniști din întreaga lume, care au dorit crearea unei acțiuni la nivel internațional pentru a marca această zi. Anul acesta, conferința se desfășoară în zilele de 8 și 9 noiembrie și are ca teme: construcția de locuințe, dezvoltarea durabilă, comunități sănătoase, dezvoltare economică, infrastructură, urbanizare și guvernare.

articolul original.

Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică?

7 November 2022 at 10:37
image

Parcul Eminescu este un loc extrem de îndrăgit de arădeni. Vechi de peste 100 de ani, el a găzduit îndrăgostiți pe bănci, oameni singuri care se delectau cu câte o carte, ori oameni de toate vârstele care și-au legat noi prietenii prin dragostea comună pentru șah. Orice schimbare legată de acest loc încărcat cu istorie este privit cu neîncredere și emoție. La șapte ani de când cetățenii orașului l-au salvat de la desființare, noua intenție a municipalității de a schimba aspectul parcului ne pare riscantă, dar iată că pe ordinea de zi a ședinței CLM din 8 noiembrie a fost inserat și proiectul „Modernizare Parcul Eminescu”. Investiția este calculată la 11,8 milioane de lei.

În 2015, intenția lui Gheorghe Falcă de a transforma parcul într-o parcare a reușit să reactiveze simțul civic al arădenilor, aceștia pornind o serie de proteste care au stopat planurile și au adus chiar un premiu Aradului la nivel național pentru inițiativa civică. S-a înțeles până la urmă că zona respectivă trebuie să rămână parc, iar de atunci nu s-a mai făcut nicio intervenție, în afară de reasfaltarea aleilor cu ocazia Centenarului Marii Uniri din 2018. Acum, municipalitatea dorește să îi aducă un suflu nou, iar planurile par, într-o primă instanță, fără motive de mare îngrijorare… La o primă analiză, proiectul nu pare să aducă schimbări radicale, ci mai degrabă să-l „stilizeze”, să-l aducă în pas cu vremurile. Asta, desigur, dacă se vor respecta toate specificațiile din proiect în faza de execuție (care ar dura 12 luni). Căci nu ar fi pentru prima dată când ni se prezintă simulări care par excepționale, iar în momentul în care „Doreii” trec la fapte, rezultatul să ne dea fiori. Aici va conta foarte mult fermitatea municipalității, iar asta – firește – ne stârnește motive de scepticism.

Dar să revenim deocamdată la partea teoretică. Proiectul de modernizare a Parcului Eminescu a fost întocmit de firma Atelier Decumanus SRL din Timișoara, în noiembrie 2021, și-a primit avizele de la Primărie în octombrie 2022, iar acum va fi supus la votul consilierilor locali municipali, care au în mână decizia finală pentru aprobarea lui și care încă mai pot, dacă consideră, să impună anumite condiții, prin amendamente. Dacă va trece de vot, emblematicul Parc Eminescu va trece printr-un proces de împrospătare, prin care i se va schimba mobilierul și iluminatul, va avea o toaletă publică și un aspect diferit din punct de vedere al vegetației, însă traseul aleilor ar rămâne neschimbat.

Practic, în momentul întocmirii documentației s-au avut în vedere 6 obiective principale, care au de a face cu estetica și funcționalitatea. Șeful de proiect a fost arhitectul Hamza Augustin-Răzvan, de expertiză s-a ocupat inginerul Cziszter Kalman, iar de peisagistică inginerul peisagist Silivășan Marius (de la Green Maze Design SRL).

Cele 6 obiective sunt după cum urmează:

„1.Punctele compoziționale de interes ale amenajării sunt zonele cu monumentele statuare ce vor fi puse în valoare prin amenajarea peisageră (n.red. de menționat că în proiect sunt luate „la pachet” cu parcul și busturile de pe Aleea Personalităților de lângă Palatul Cultural).
2. Pentru o bună gestiune a spațiului verde, plantele vor fi alese și amplasate pe plan în grupuri, într-un decor plăcut. Se va acorda atenție deosebită arbuștilor și arborilor decorativi atât prin forma coroanei, cât și prin coloritul frunzelor și florilor, alese în decorarea spațiilor de interes în parc. Efectul estetic oferit de plante și arbuști este asigurat pe tot sezonul vegetativ atât ziua cât și noaptea prin corpurile de iluminat amplasate pe teren. Gazonul pentru peluze și zonele verzi aferente este special ales, cu rezistență la călcat, la soare dar și la umbră.
3. Locul de șah într-un parc are rol recreativ, adresat tuturor persoanelor(…). Acesta trebuie să fie amenajat corespunzător astfel încât să satisfacă nevoile participanților și să protejeze arborii.
4.Un aspect important este amenajarea unui spațiu pentru o toaletă automatizată cu bancnote și fise.
5.Un alt punct de interes îl prezintă porticul, la accesul în parc dinspre Colegiul Economic.
6. Un ultim punct de interes, se dorește marcarea aleii principale ce leagă B-dul Vasile Milea și Faleza Mureșului prin pavarea sa cu piatră naturală și placarea tuturor treptelor de acces spre parc”.

Conform vizitelor pe teren pentru analiza temei de proiectare s-a constatat că nu există sistem de irigații, nu există suficiente rasteluri pentru biciclete, coșurile de gunoi „nu sunt conforme cu protejarea mediului”, pavajul din zona cu șah este distrus din cauza extinderii rădăcinilor copacilor, scările de acces nu sunt luminate și prezintă „pericol de accidentare”, cișmeaua este „amplasată greșit în mijlocul aleei” etc. și că „toate acestea reduc valoarea estetică și funcțională a locației”.

Aleea principală și aleile de lângă Palatul Cultural, în lungul traseului de vizionare a busturilor, vor fi pavate cu piatră naturale de andezit și se va schimba și iluminatul public, urmând să fie achiziționat unul cu LED.

Mobilier nou. Costuri

În document sunt selectate și variantele de mobilier, dintre care aflăm și prețuri estimative. În cazul zonei de șah, o masă cu 4 scaune costă circa 525 euro (fătă TVA), fiind din lemn de molid și picioare de fontă, iar o jardinieră stradală rotundă cu bancă (plănuită să fie amplasată în zona statuii cu femeia sculptată de Ioan Tolan), ar fi 955 euro (fără TVA), șezutul fiind din rigle din lemn de molid, iar baza din beton. Mai apar ca exemple: bancă stradală modulară fără spătar, aspect modern: 335 euro (fătă TVA), iar pentru Aleea Principală e propusă achiziționarea de bănci stradale fără spătar cu un aspect clasic, asemănătoare cu cele din zona de șah, o bucată fiind la 280 euro fără TVA. Pentru restul parcului, băncile similare tot cu cele din zona șahului, încă pe care ar încăpea circa 3 persoane, sunt calculate la 300 euro (fătă TVA) per bucată. De asemenea, apar prețuri și pentru coșurile de gunoi stradale (pe colectare selectivă, 4 recipiente) la 220 euro (fără TVA) per bucată.

Zidurile de sprjin de la marginile Parcului Eminescu necesită intervenție

În studiu sunt analizate și gradele de degradare ale zidurilor de sprijin dinspre Tribunal, resprectiv dinspre Bvd. Vasile Milea, pentru care sunt propuse două variante de intervenție. În primul caz se recomandă doar intervenții de remediere a acestor degradări, de exemplu prin „realizarea de rosturi de dilatare”, „ancorarea la bază a stâlpilor în fundații izolate subbetonate”, „remedierea crăpăturilor cu injectare cu lapte de ciment” etc. În a doua variantă, rămâne cu soluții similare în cazul zidului dinspre Bulevardul Milea, însă se propune demolarea completă a zidului din zidărie de piatră dinspre Tribunal și ridicarea unuia nou, din beton armat „într-o soluție similară cu cea existentă înspre Bvd. Milea, cu aplicarea normelor tehnice actuale”.

După remedierea problemelor de la ziduri, se va executa finisarea decorativă, „prin punerea în valoare cu pictură stradală”.

Indicații precise privind protejarea arborilor existenți. Pe de altă parte, se recomandă mutarea teilor tineri și tăierea unor specii invazive ori a arborilor prea deteriorați

În studiul peisager realizat pentru proiectul în cauză au fost oferite indicații clare privind conservarea actualilor arbori seculari, atrăgându-se atenția să se ofere o „atenție sporită asupra coronamentului arborilor trecuți de 40-50 de ani, în vederea sporirii siguranței vizitatorilor”, dar nu mai mult de 15% din volumul acesteia, și „asigurarea respirabilității și permeabilității la nivelul rădăcinilor principale vizibile la sol (…) prin evitarea tasării pe viitor a solului, dar și creearea de drenaj pentru zonele unde se regăsesc aceste exemplare”. De asemenea, se va păstra și suplimenta fondul de conifere, pentru păstrarea „caracterului distinct al parcului pe parcursul sezonului rece”.

Pe de altă parte, se specifică relocarea teilor tineri existenți, după posibilități, fie în alte zone ale parcului, fie în alte părți ale municipiului, pe motivul „temperamentului pronunțat de lumină al acestei specii”, specificându-se și că decizia „a fost luată în concordanță cu soluția peisagistică și în raționament cu nevoile acestora de dezvoltare optimă”. În plus, au fost identificați și alți arbori care trebuie înlăturați, unii fiind din specii invazive (un procent de 20,6%), iar alții – în urma analizei – au fost declarați ca fiind prea degradați, fiind periculoși pentru persoanele care se plimbă în parc. În total, potrivit documentului, sunt pregătiți spre extragere un total de 22 de arbori pe aceste considerente. Totuși, se impune o regenerare a zonei din care au fost înlăturați cu „noi exemplare de arbuști, în vederea creării unei bariere verzi de protecție împotriva populării fonoatmosferice, precum și din rațiuni de estetică”. În jurul arbuștilor și a arborilor se va amenaja o secțiune cu scoarță, pietriș și marmură decorativă, care să-i delimiteze de partea de gazon a parcului.

articolul original.

Consilierii USR: „Regulamentul inițiat de USR revoluționează spațiile verzi din Arad!”

26 October 2022 at 17:06
By: -
image

Toate noile construcții de locuințe sau magazine din Arad vor fi înconjurate de mai mult spațiu verde. În premieră pentru România, Consiliul local din Arad a adoptat, astăzi, un regulament inițiat de USR pentru asigurarea unei suprafețe minime de spații verzi pentru lucrările de construcții și amenajări autorizate pe raza municipiului.

Aradul devine primul municipiu din România care adoptă un astfel de regulament.

,,Ne-am săturat să vedem blocuri noi construite cu doar un petec de spațiu verde, iar cele mai multe proiecte de tip PUZ pe care le-am văzut până acum în consiliul local prevedeau foarte puțin spațiu verde. Prin acest proiect, Aradul poate deveni lider național și se aliniază la standardele europene în ceea ce privește spațiile verzi”, spune consilierul local USR Dorian Curcanu.

,,Concret, noile construcții vor fi realizate la total alt standard, iar accentul se va pune atât pe cantitate, cât și pe calitatea spațiului verde. Mai mult spațiu verde va înseamna îmbunătățirea calității aerului respirat, reducerea încălzirii excesive produse de suprafețele pavate sau asfalt și reducerea poluării”, adaugă consilierul local Daniela Săbău.

Concret, ce noutăți aduce regulamentul USR:

dacă până acum se prevedeau 2 mp de spațiu verde pe locuitor, prin noul regulament, blocurile noi din Arad vor avea 25% spațiu verde din suprafața totală a parcelei, un arbore la 50 mp de spațiu verde, 25% suprafață acoperită cu plante perene din suprafața minimă de spațiu verde și un arbore la minim 10 locuri de parcare.

modificari apar și la clădirile comerciale. Dacă până acum la orice hypermarket construit, spatiul verde era de 5%, de acum încolo spațiul verde va inseamna 15% din parcela și 1 arbore la 4 locuri de parcare.

în ceea ce privește locuințele unifamiliale, noul regulament va cere 35% suprafață minimă de spațiu verde din parcelă.

De asemenea, majoritatea tipurilor de construcții vor avea un procent superior de spațiu verde din parcelă, față de cele specificate în HGR Nr. 525 din 27 iunie 1996.

Proiectul regulamentului a fost depus în urmă cu fix un an de zile, pe 26 octombrie 2021, dar a fost tergiversat de primarul Călin Bibart și majoritatea din Consiliul Local.

Ideea regulamentului a apărut în contextul în care toate PUZ-urile se construiesc pe baza Hotărârii de Guvern 525/1996, care nu a mai fost modificată de peste 25 de ani și prevede destul de puțin spațiu verde.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Gorj: Directorul de la Direcţia de Urbanism, pus sub control judiciar

19 October 2022 at 15:21
image

Răzvan Retezeanu, directorul Direcției de Urbanism din Primăria Târgu Jiu, reținut marți seară, a fost prezentat miercuri la audieri la Parchetul Județean Gorj şi a fost pus sub control judiciar.

Răzvan Retezanu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, față de acesta fiind dispusă măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Directorul a trebuit să ofere explicații în legătură cu implicarea în emiterea ilegală a avizelor pentru construirea unui complex rezidențial la Târgu Jiu.

Polițiștii l-au reținut pe funcționar pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

articolul original.

Amendă și două sesizări penale pentru proprietarul unei case de pe Căpitan Ignat

19 October 2022 at 07:17
image

Comunicat. Pe strada Căpitan Ignat, o casă având regim de înălțime S+P+2E (subsol, parter și 2 etaje, n.red.), autorizată în anul 1993 și vândută ultimului proprietar în anul 2017, a început să fie „îmbunătățită” prin mansardare în anul 2022, fără deținerea autorizației necesare în acest sens.

Polițiștii locali cu atribuții privind disciplina în construcții s-au autosesizat în luna septembrie a acestui an, descoperind la fața locului demolarea acoperișului de la corpul de clădire existent și construirea parțială a unei mansarde având pereții perimetrali din cărămidă și centura din beton armat. Pentru nedeținerea autorizației de mansardare, proprietarul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 2.500 lei, cf.art.26 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, dispunându-i-se și oprirea imediată a lucrărilor.

La începutul lunii octombrie, s-a reluat verificarea pe teren, stabilindu-se că lucrările au continuat și cu realizarea unei șarpante din lemn peste mansarda nou realizată, fapt ce a determinat polițiștii locali să înainteze sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

Ulterior datei de 12 octombrie 2022 s-a constatat continuarea lucrărilor de către o echipă de 6 muncitori, aspect ce a determinat sosirea unei echipe de control a Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, ale căror verificări au fost asistate de un echipaj de ordine publică al poliției locale. În paralel, după ce au remarcat apariția unui perete-calcan, realizarea parțială a învelitorii cu țiglă peste șarpanta nou creată, precum și noi pereți din cărămidă tip porotherm, polițiștii locali au decis întocmirea unei noi sesizări penale, pentru continuarea lucrărilor neautorizate.

Situația continuă să se afle în atenția agenților constatatori ai Direcției Generale de Poliție Locală, ale căror demersuri vor fundamenta opțiunile de natură administrativă ale structurii de urbanism din primărie în referire la finalizarea dosarului respectivei construcții neautorizate.

articolul original.

Primăria condusă de Clotilde Armand, vizată într-un nou dosar penal, pentru că a făcut lucrări la un monument istoric fără autorizație. Poliția Locală a constatat neregulile și a sesizat Parchetul 

12 October 2022 at 15:47

Poliția Locală București a constatat că Primăria condusă de Clotilde Armand a făcut lucrări de construcție la soclul care împrejmuiește spațiul verde din incinta Primăriei Sectorului 1 fără a avea autorizație și avizele necesare pentru lucrări la un imobil clasat ca monument istoric și a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. 

Verificările au fost făcute de Poliția Locală și Control a Municipiului București în urma unei sesizări făcute la începutul lunii septembrie de președintelui Asociației pentru Dreptul Urbanismului, Alexandru Pânișoară.

Poliția Locală i-a transmis președintelui Asociației pentru Dreptul Urbanismului, mai întâi telefonic, în 7 septembrie, apoi și în scris, în 4 octombrie, că în urma verificărilor făcute la imobilul de pe Bulevardul Banu Mana nr. 9, unde este sediul Primăriei Sectorului 1, ”s-a constatat că se execută lucrări de construire la soclul din zidărie ce împrejmuiește spațiul verde din incinta imobilului fără autorizație de construcție / avizul serviciului deconcentrat al autorității centrale competente în domeniul protejării patrimoniului cultural”, în condițiile în care imobilul este pe Lista Monumentelor Istorice.

Potrivit Legii 50/1991, executarea de lucrări de construire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare sau conservare la monumente istorice ”identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate” sau la construcții cu valoare arhitecturală și istorică deosebită constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Clotilde - constructie fara aviz

Lucrări la un monument istoric fără autorizații

Clădirea în care se află Primăria Sectorului 1 este declarată monument istoric, fiind construită între anii 1927 și 1938, în stil neoromânesc. Pentru reabilitarea unui monument istoric din București sunt necesare o autorizație de la Primăria Municipiului București și un aviz eliberat de Ministerul Culturii.

La începutul lunii septembrie, atât reprezentanții Serviciului Control și Disciplina în Construcții din Poliția Locală București, cât și Poliția Capitalei au fost chemate de președintelui Asociației pentru Dreptul Urbanismului să constate dacă există sau nu avizele necesare lucrărilor făcute la gardul care împrejmuiește zona verde de la Primăria Sectorului 1.

Alexandru Pânișoară a acuzat-o pe Clotilde Armand că reface o clădire istorică după ureche, fără să respecte procedurile necesare unei astfel de reabilitări și fără să aibă documentele specifice.

”Se realizează lucrări de construire, fără autorizație, la acest imobil care este monument istoric, iar asta constituie o infracțiune” le-a declarat Pânișoară celor de la Poliția Locală, în timp ce făcea reclamația telefonică.

Polițiștii ajunși atunci la fața locului i-au interogat pe muncitorii care realizau lucrări la gardul Primăriei. Ulterior, un reprezentant al firmei care execută lucrările a declarat, pentru Gândul, că, potrivit Legii 50/1991, ”gardul și acoperișul, ca și reparație, nu necesită autorizație”.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | De ce vrea Clotilde Armand să dea tichete anticriză de 1.000 de lei ”tuturor”, dar să aibă peste 18 ani, și își prezintă proiectul cu Vlad Voiculescu? Viceprimar: ”Ideea năstrușnică ne duce cu gândul la o mită electorală mascată”

EXCLUSIV | Clotilde Armand, vizată într-un dosar penal. Parchetul confirmă că a început cercetările pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale la Primăria Sectorului 1

Jurnalist Politic
articolul original.

EXCLUSIV | Clotilde Armand, primarul care nu primește cetățenii în audiență. Înainte dădea vina pe restricțiile din pandemie, acum nici nu nu mai dă explicații

5 October 2022 at 17:06

Clotilde Armand a suspendat audiențele cu cetățenii, deși acestea intră în atribuțiile ei de primar al Sectorului 1. Într-un răspuns transmis miercuri de Primăria Sectorului 1 este anunțată suspendarea programărilor pentru audiențe, fără a fi precizat motivul și fără a fi anunțată o dată de la care se vor relua programările.

Criticată de mai multe ori că nu participă la ședințele de Consiliu Local, Clotilde Armand demonstrează că nu-și îndeplinește nici obligațiile de a sta de vorbă cu cetățenii din Sectorul 1, chiar dacă acum nu mai poate invoca printre motive restricțiile din pandemie, așa cum a făcut-o după preluarea mandatului.

Gândul a obținut un răspuns trimis de Primăria Sectorului 1, la solicitarea lui Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, care dovedește că nici la ora actuală, când restricțiile impuse în pandemia de coronavirus au fost ridicate, Clotilde Armand nu-și îndeplinește obligația de a primi cetățenii Sectorului 1 în audiență.

”În acest moment sunt suspendate programările în audiență la Primarul Sectorului 1, urmând a fi publicate informații despre reluarea activității în acest sens, fie pe pagina de internet a Sectorului 1 al Municipiului București, fie la sediul instituției din Bdul Banu Manta, nr. 9”, se arată în răspunsul Primăriei Sectorului 1.

Răspunsul Primăriei Sectorului 1 la solicitarea lui Alexandru Pânișoară de a se înscrie în audiență la primarul Sectorului 1

Este de remarcat faptul că, în acest răspuns oficial, semnat de primarul Clotilde Armand, aceasta nu a transmis cetățenilor nici durata perioadei de suspendare a audiențelor, nici motivul care a condus la această încălcare a dreptului locuitorilor Sectorului 1.

Clotilde Armand încalcă mai multe obligații ale primarului când nu primește cetățenii în audiență

Audiențele sunt un drept al cetățenilor, dar și un privilegiu al aleșilor de a afla realitatea cu care se confruntă cetățenii din unitatea administrativ-teritorială pe care o reprezintă. Articolul 5 din Legea 544/2001 prevede ca programul de primire în audiență trebuie să fie public:

”Fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu următoarele informații de interes public: (b) structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe al autorității sau instituției publice”.

De asemenea, obligația primirii cetățenilor în audiență este reglementată de articolul 225 al OUG 57/2019 privind Codul Administrativ:

”(1) Aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local, respectiv în consiliul judeţean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii”.

Jurnalist Politic
articolul original.

EXCLUSIV | Clotilde Armand, vizată într-un dosar penal. Parchetul confirmă că a început cercetările pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale la Primăria Sectorului 1

28 September 2022 at 17:02

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 confirmă că a început cercetările într-un dosar penal în care este vizată Clotilde Armand, pentru că ar fi menținut-o ilegal în funcție pe arhitecta-șefă a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, ancheta fiind începută în urma plângerii făcute de Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU). Procurorii au trimis la Secția 4 Poliție dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, dar și pentru uzurpare de calități oficiale.

Anchetatorii urmează să verifice mai multe documente și să audieze persoane, printre acestea fiind, cel mai probabil, și primarul Clotilde Armand, viceprimarul Oliver Păiuși și arhitecta-șefă Bianca Buzdugan.

Plângerea făcută de Alexandru Pânișoară a fost înregistrată în 25 august la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care în aceeași zi a deschis un dosar penal de cercetare in rem, pentru fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și uzurpare de calități oficiale, potrivit datelor transmise de procurori, la solicitarea președintelui ADU.

Dosarul penal deschis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, după plângerea făcută de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, pentru presupuse fapte ale primarului Clotilde Armand

Uzurpare de calități oficiale, fapta prevăzută de articolul 258 din Codul Penal, este atunci când o persoană folosește fără drept o calitate oficială care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

”Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii”, potrivit aceluiași articol.

Abuzul în serviciu, prevăzut de articolul 297 din Codul Penal și pedepsit cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, este ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Articolul 298 din Codul Penal, privind neglijența în serviciu, prevede că ”încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Alexandru Pânișoară spune că mai așteaptă de la procurori și confirmarea unei alte plângeri penale, făcută tot pe numele primarului Clotilde Armand, pentru realizarea unor lucrări de construire la un monument istoric fără a avea autorizațiile necesare pentru astfel de clădiri.

Clotilde Armand, reclamată la Parchet pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe

În plângerea făcută în august la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, Alexandru Pânișoară a reclamat-o pe Clotilde Armand pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe Bianca Buzdugan.

Arhitecta-șefă a Sectorului 1 este ținută în funcție prin decizia primarului Clotilde Armand, deși nu ar fi promovat concursul pentru ocuparea postului, organizat în martie 2021. Decizia de menținere în funcție ar fi fost reînnoită de două ori de atunci, din iulie până în decembrie 2021 și apoi până în iunie 2022, situație care contravine legii, susține Pânișoară.

În aceeași plângere, Alexandru Pânișoară o acuză pe Clotilde Armand că și-ar fi delegat ilegal unele atribuții către viceprimarul Oliver Păiuși.

”În Primăria Sectorului 1, Primarul Clotilde Armand și-a delegat atribuțiile în urbanism și construcții viceprimarului Oliver Păiuși, încă de la începutul anului trecut. Este important să înțelegem că, deși primarul își poate delega atribuțiile, există și excepții de la regulă. De exemplu, conform legilor în vigoare, atribuțiile legate de urbanism și construcții trebuie îndeplinite exclusiv de primar. Astfel, exercitarea acestora de o altă persoană decât Primarul constituie infracțiunea de uzurpare de calități oficiale”, acuză Alexandru Pânișoară.

Plângerea depusă de Alexandru Pânișoară în luna august a fost formulată și împotriva arhitectei-șefe a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, a secretarului general, Ionescu Lavinia, și a directorului executiv al Direcției Juridice, Mirona Georgiana Mureșan.

Documente avizate de arhitecta-șefă a Sectorului 1 ar putea fi anulate în instanță

Agenția Națională a Funcționarilor Publici a eliberat un document care atestă că numirea de către primarul Clotilde Armand a Biancăi Buzdugan în funcția de arhitect-șef al Sectorului 1 nu a fost notificată de Primărie.

Președintele ADU, Alexandru Pânișoară, susține că, din cauza acestei situații, documentele semnate după 1 iulie de Bianca Buzdugan nu au valoare juridică, ele putând fi contestate în instanță în orice moment, întrucât au fost avizate de o persoană fără calitate.

La  solicitarea ADU, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a răspuns că ”Primăria Sectorului 1, Municipiul București, nu a notificat Agenția cu privire la exercitarea temporară a funcției publice specifice de Arhitect-șef al Sectorului 1, Municipiul București de către doamna Buzdugan Bianca în perioada 01.07.2022 – 31.12.2022. De asemenea, instituția publică respectivă nu a transmis către ANFP dispoziția nr. 2483/01.07.2022”.

Practic, Bianca Buzdugan semnează ilegal autorizații de construire și certificate de urbanism, pentru că ea ”ocupă temporar funcția publică de conducere de șef serviciu”, nicidecum de arhitect-șef, conform răspunsului ANFP, transmis la solicitarea Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

Jurnalist Politic
articolul original.

Comisia de amenajarea teritoriului și urbanism din primăria Brașov ”cerne” cu o sită mai deasă

28 September 2022 at 12:31
By: M.Ex.

Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul primăriei Brașov pare că a început să privească mai atent solicitările dezvoltatorilor care doresc să construiască blocuri în Brașov. Dacă săptămâna trecută Comisia de Circulație a blocat 2 dezvoltări imobiliare din Sânpetru ( peste 2500 de apartamente noi) din cauza insuficienței căilor de acces spre aceste locații ( doar strada 13 decembrie, care deja este sufocată de traficul spre și dinspre Sânpetru ), a venit rândul Brașovului. Astfel, membrii comisiei de amenajarea teritoriului și urbanism au început să refuze noi proiecte, dacă planurile nu sunt conforme cu zona de dezvoltare, accesibilitate, zone verzi. Iată câteva exemple de proiecte refuzate sau amânate de comisie, la începutul acestei săptămâni.

Beneficiar 1….solicită: Emitere Aviz de oportunitate pentru documentația de urbanism ”Întocmire PUZ- Construire locuințe colective cu dotări complementare ”, Str. Nicolae Labiș f.n.
Răspuns : Nu se avizează studiul de oportunitate întrucât nu se poate evalua impactul intervenției propuse raportat la: 1. lipsa unei trame stradale coerente corelata cu proiectul pasajului rutier cartier Tractorul, 2. amplasarea în zona de siguranță a CF, 3. tipologia construcțiilor existente din zona. Este necesara realizarea unui masterplan, coordonat cu municipalitatea, ce sa cuprindă un teritoriu extins, minim între Str. Griviței, Str. 13 Decembrie, Str. Bronzului si Ocolitoarea Brașov, ce va trasa liniile directoare în ceea ce privește mobilitatea/trama stradală, zonele funcționale și dotările de interes public necesare.

Beneficiar 2…solicită : Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD ” Construire locuințe colective, cazare turiști și funcțiuni complementare locuirii și turismului”, str Dobrogeanu Gherea f.n.
Răspuns : Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată, întrucât nu este respectat regimul de înălțime P+2+M, respectiv numărul maxim de niveluri supraterane (ce se calculează unitar pentru întreg imobilul propus), specificul zonei (granulația țesutului/ gabaritul inserțiilor), raportarea indicatorilor urbanistici la fiecare zona funcțională în parte, accesibilitatea dificilă, lipsa însoririi. De asemenea se va avea în vedere necesitatea elaborării unui studiu de trafic, în vederea stabilirii posibilității de preluare a fluxurilor propuse, ținând cont de particularitățile zonei (pante, rampe, trotuare, acces pietonal).

Beneficiar 3…solicită: Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD „Demolare construcție C1,construire imobil de locuințe colective și birouri , organizare de șantier și sistematizare verticala”, Str. Tomis nr…
Răspuns : Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată. Este necesară încadrarea în specificul arhitectural, conform art. 11 al regulamentului de urbanism aferent PUG (inserție ce nu respectă gabaritul specific). Se recomandă fragmentarea volumului în vederea încadrării în specificul local.

Beneficiar 4…solicită: Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD ”Construire ansamblu locuințe colective, spații comerciale, birouri”, Mihai Viteazul nr. ..
Răspuns: Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată. Se vor respecta retragerile față de limitele de proprietate, precum și între construcții pe aceeași parcelă, raportate la anvelopa construcțiilor (inclusiv balcoane). Se va dimensiona conform normativelor (6m) aleea de acces la locurile de parcare exterioare. Se va reglementa funcțiunea de apartamente în regim hotelier prin asigurarea funcțiunilor conexe și revizuirea fluxurilor de circulație între funcțiuni, întrucât planurile de nivel prezentate nu releva diferența între funcțiunile propuse. Se va asigura procentul minim de 20% spațiu verde pe teren natural. Se va avea în vedere relocarea locurilor de parcare adiacente Str. M. Viteazu, în corelare cu municipalitatea, în vederea asigurării accesului corespunzător la parcela.

articolul original.

Primăria Craiova a şters numele celor care cer autorizaţii de construire

22 September 2022 at 02:00

Primăria Craiova pune autorizaţiile de construire şi certificatele de urbanism la secret. Drept urmare, nici un craiovean nu va mai putea să vadă pe site-ul primărie la rubrica „informaţii publice” cine este solicitantul unor astfel de cereri. Are primăria ceva de ascuns sau abia acum s-a trezit că încalcă regulile GDPR?

Cum au stat lucrurile până acum? Pe site-ul Primăriei Craiova, la rubrica „Informaţii Publice”, oricare craiovean interesat de serviciile adminsitraţiei locale poate să vadă aici date despre buget, posturi vacante, taxe şi impozite, asociaţii de proprietari, achiziţii publice, declaraţii de avere şi urbanism. La rubrica urbanism sunt două subcategorii: certificate de urbanism şi autorizaţii de construire.

Certificatul de urbanism este actul de informare prin care se fac cunoscute, în principal, cerințele urbanistice ale imobilului, teren sau construcție. Un astfel de certificat se emite atât pentru realizarea unei construcții, ca o operațiune prealabilă solicitării autorizației de construire, cât și pentru o parte dintre operațiunile notariale.


De cealaltă parte autorizaţia de construire este un act administrativ, care se referă la realizarea sau modificarea unei construcții, în funcție de utilizarea sa precum și în ceea ce privește normele de aplicare a acestora. Ambele documente sunt eliberate de primărie. Până la începutul acestei săptămâni, oricare craiovean interesat intra pe site-ul primăriei şi putea vedea cine a solicitat un certificat de urbanism, la ce dată, care este obiectul cererii, adresa şi alăturat certificatul de urbanism eliberat.
Începând de zilele trecute, în locul numelui solicitanţilor, pe site-ul Primăriei Craiova atât la capitolul certificate de urbanism, cât şi la autorizaţii de construire în locul numelui solicitantului apăreau asteriscuri. Craiovenii interesaţi să vadă cine cere modernizarea unei faţade, construirea unui imobil, modernizarea unui branşament, împrejmuirea unui teren au rămas cu ochii în soare. Totuşi, ei mai aveau o portiţă: să deschidă formularul certificatului de urbanism sau cel al autorizaţiei şi să vadă cine este solicitantul. Miercuri, numele solicitanţilor de certificate de urbanism sau de autorizaţii a dispărut definitiv de pe site-ul primăriei. Care să fie explicaţia?

Primăria Craiova: Nu ne lasă GDPR

Cum explică Primăria Craiova această modificare?

Certificat de urbanism
Certificat de urbanism

„Decizia de a anonimiza numele solicitanților din certificatele de urbanism și autorizațiile de construire s-a luat pentru a proteja numele acestora, conform reglementărilor în vigoare (GDPR), dar și ca urmare a cererilor venite din partea cetățenilor. Interesul public primează și trebuie să protejăm solicitanții de orice posibilă consecință nedorită, ca urmare a publicării datelor personale. Decizia nu se aplică în cazul solicitanților din categoria instituții publice”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Este cunoscut faptul că normele GDPR se aplică din luna mai 2018 în Uniune. De peste doi ani de zile nici măcar asociaţiile de proprietari nu mai afişează numele locatarilor pe lista de întreţinere în scara blocului. Se ridică o întrebare: din 2018 până în 2022, Primăria Craiova a încălcat regulile GDPR? Pe site-ul primăriei, miile de autorizaţii şi certificate de urbanism au fost publicate în ultimii ani cu numele solicitantului. De două, trei zile, administraţia locală craioveană s-a gândit să anonimizeze numele acestora pe motiv că nu o mai lasă reglementările GDPR. Sunt puse sub anonimat atât numele persoanelor fizice, cât și denumirea persoanelor juridice. Acum, cetățenii pot afla doar unde se construiește și ce, nu și cine.

articolul original.

Primăria Arad atenționează: „Ultimele două luni de notificare privind intervențiile efectuate la fațadele clădirilor!”

20 September 2022 at 09:46
image

Comunicat. Proprietarii clădirilor (persoane fizice sau juridice) sunt obligaţi, conform reglementărilor legale în vigoare, să asigure starea tehnică corespunzatoare a acestora, prin efectuarea lucrărilor de reabilitare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere.

Astfel, potrivit Hotărârii Consiliului Local Municipal Arad nr.235/2017 cei care nu s-au conformat, au fost supraimpozitați sau somați.
În cazul în care, până în prezent, s-au inițiat/finalizat demersurile privind îmbunătățirea aspectului imobilelor, polițiștii locali, membri ai Comisiei organizate la nivelul Primăriei anunță proprietarii care s-au conformat măsurilor dispuse prin Somație, să depună la Primăria Municipiului Arad un material justificativ (foto cu imobilul renovat sau autorizație de construire însoțită de dovada începerii lucrărilor – anunț ISC Arad și Primăria Municipiului Arad).

Hotărârea susmenționată prevede, la art.28, că ”proprietarilor le revine obligaţia notificării către Primăria Municipiului Arad a oricăror măsuri de remediere luate, până cel târziu la data de 15 noiembrie, în caz contrar impozitul majorat se aplică automat şi în anii fiscali următori la nivelul cotei de majorare stabilită de Consiliul Local al Municipiului Arad”.

În baza notificării efectuate, Comisia organizată la nivelul Primăriei, va verifica situația din teren și va întocmi o notă de constatare, cu propunerea de scoatere a imobilului respectiv de la supraimpozitare, în cazul în care imobilul a fost renovat.

Pentru clădirile aflate în faza „documentație aprobată”, pe perioada de valabilitate a acesteia, nu se va aplica un impozit majorat, urmând ca, la finele perioadei, să se stabilească nivelul de impozitare în funcție de demersurile efectuate de proprietari.

articolul original.

Cartierul chinezesc, la expertiză. Pentru cine vor fi locuințele

19 September 2022 at 02:00

Cartierul chinezesc, la expertiză. Așa cum anunța GdS la începutul lunii, proiectul eșuat al cartierului chinezesc din Craiova va trece într-o altă etapă.

De data asta s-a pus punct „telonovelei“ începute în 2014, locuințele care trebuia construite pe strada Caracal urmând să aibă o altă destinație față de ce se stabilise ultima dată. Inițial, până la 31 ianuarie 2017, pe terenul de 67.511 mp de pe strada Caracal nr. 152 (fost 132), cedat municipiului Craiova de către Ministerul Apărării Naţionale, urma să fie construite 1.800 de locuințe (23 de blocuri cu 10 etaje), din care 250 erau destinate angajaţilor MApN. Proiectul imobiliar a fost abandonat în primăvara anului 2017, după ce firma contractată de primărie, Shandong Ningjian, a intrat în impas financiar, nereușind să finalizeze nici măcar un bloc din cele 23. Terenul și construcțiile au ajuns la ANL (2018), pentru realizarea de locuințe prin credit ipotecar, dar termenul ulterior stabilit de Armată (ianuarie 2020) a expirat înainte de a fi demarate lucrările.

Ce a urmat? Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, recent, încetarea contractului dintre municipalitate şi Agenția Națională pentru Locuințe, având ca obiect construcțiile și terenul de pe strada Caracal nr. 152, și apoi transmiterea imobilului teren din domeniul public al municipiului Craiova în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Practic, s-a ajuns în stadiul din 2014. Ce va urma? În hotărârile adoptate de CL se menţiona că „intenția autorității publice locale este aceea de a continua lucrările și a finaliza investiția pe amplasamentul situat în strada Caracal nr. 152 (fost nr. 132)“. De fapt, primăria chiar a solicitat ANL să continue investiţia „în raport de programele de construcții locuințe implementate de către agenție“.

Cartierul chinezesc, la expertiză. A fost emis un nou certificat de urbanism

În rapoartele atașate hotărârilor Consiliului Local se mai menționa că au fost achiziţionate servicii de expertiză tehnică de rezistenţă şi stabilitate pentru mai multe blocuri din cartierul chinezesc. Ba chiar au fost întocmite rapoarte de expertiză tehnică pentru blocurile I1, I2, I3, L1, L2, L3 și L4. Zilele trecute, Primăria Craiova a emis un certificat de urbanism pentru terenul de 67.511 mp de pe strada Caracal, nr. 152, în care se solicită „locuințe pentru tineri destinate închirierii – imobile I1, I3, L1 (corp 1 + corp 2), L2 (corp 1 + corp 2), L3 (corp 1 + corp 2), L4 (corp 1 + corp 2) – ET + DALI“.

Vorbim, așadar, de locuințe care nu vor mai fi scoase la vânzare, ci vor fi închiriate, cum sunt cele de tip ANL. Certificatul de urbanism este pentru expertiza tehnică a construcțiilor mai sus menționate și pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții. Cu alte cuvinte, se pregătesc pașii pentru reluarea lucrărilor. Rămâne de văzut și care va fi natura fondurilor necesare investiției.

Construcțiile din cartierul chinezesc vor fi expertizate înainte de a fi reluate lucrările. Locuințele vor fi destinate tinerilor, în vederea închirierii

Potrivit certificatului de urbanism emis, regimul maxim de înălțime al zonei este P+3-10, iar procentul de ocupare al terenului de maxim 30%, cu retrageri pentru construcții de minim 30 m şi pentru împrejmuire de minim 15,50 m din axul străzii Caracal. Conform documentului, amplasamentul este parțial afectat de zona de protecție a căii ferate din vecinătatea terenului.

articolul original.

Tabără de voluntariat în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare” în localitatea Valcău de Jos, județul Sălaj

11 August 2022 at 10:24
By: Regie

Centrul Județean Cultural și de Artă Sălaj în colaborare cu Asociația Sinaptica și Asociația Salvăm Casele Albastre din Valea Barcăului a organizat în perioada 1-10 august 2022 o tabără de voluntariat în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare ” în localitatea Valcău de Jos, județul Sălaj.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica și Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, a organizat în perioada 1-10 august 2022 tabăra de voluntariat în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare” în localitatea Valcău de Jos, județul Sălaj.

Tabăra a avut scopuri practice, respectiv reconstrucția a două case mutate pe un nou amplasament, dar și educaționale, astfel încât participanții au avut ocazia să afle informații și să deprindă abilități ce țin de tehnicile de construcție specifice arhitecturii tradiționale din Sălaj.

Un număr de zece voluntari au participat la tabăra pentru reconstrucția caselor, aceștia fiind pasionați de cultura și arhitectura tradițională, de obiceiurile vechi sau de meșteșugurile tradiționale. Printre ei s-au numărat studenți ai Facultății de Arhitectură şi Urbanism, ai Facultății de Construcții sau arhitecți.

Pe durata taberei, voluntari au fost implicați în diferite operațiuni specifice reconstrucției caselor din lemn: așezarea bârnelor și prinderea acestora, realizarea acoperișului din stuf, respectiv din țiglă, realizarea de mortare din lut, fibre vegetale și nisip, zugrăveli cu var și pigmenți naturali. Îndrumarea voluntarilor a fost realizată de specialiștii Asociației Sinaptica și ai celorlalți parteneri, precum și de lucrători tradiționali locali, participanți la activități.

„Case Călătoare” este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului și Asociația Sinaptica. Proiectul are ca scop salvarea și punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul județului Sălaj.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/casecalatoare.

Daniel Săuca,

Manager

articolul original.

Noi sensuri unice în Pitești, plus limitatoare de viteză!

4 July 2022 at 10:49
image

Iată care sunt cele două propuneri care vor fi dezbătute în ședința de marți!

 • *Instituirea sensului unic de circulație pe aleea carosabilă dintre blocurile 26 și 83, respectiv 52 și 10C, cartier Trivale, cu sens de circulație dinspre bl. 83, spre blocul ANL până la intersecția cu Aleea Voinicilor
 • *Analizarea instituirii sensului unic de circulație pe strada Bradului, cartier Trivale pe tronsonul din fața blocurilor 33, 34, 35, pentru a da posibilitatea creării de noi locuri de parcare pe carosabil, iar trotuarul să râmână liber pentru pietoni.

Limitatoare de viteză și treceri de pietoni

În afară de cele două propuneri, se intenționează introducerea mai multor limitatoare de viteză și de treceri de pietoni, după cum urmează:

 • Amplasarea unei treceri pentru pietoni pe carosabilul străzii Câmpului după intersecția cu Aleea Soarelui, precum și montarea mai multor limitatoare de viteză;
 • Amplasarea a două limitatoare de viteză pe carosabilul Aleii Stadionului, unul pe coborâre în zona stadionului și unul pe pantă în apropierea intersecției cu Intrarea Macului;
 • Amplasarea de limitatoare de viteză pe carosabilul străzii Antim Ivireanu în dreptul blocurilor G4 și G5;
 • Marcarea pe carosabilul b-dului I.C. Brătianu a două treceri pentru pietoni în zona celor două pasaje subterane;
 • Amplasarea de limitatoare de viteză pe carosabilul străzii Ion Minulescu în zona intersecțiilor cu strada Eugen Ionescu, bl. A12 și Aleea Tenor Ioan Băjenaru, bl. CS1;
 • Amplasarea de limitatoare de viteză pe carosabilul străzii Gârlei în fața blocului A37;
 • Amplasarea de limitatoare de viteză pe carosabilul străzii Horea Cloșca și Crișan în spatele magazinului Romaria;
 • Amplasarea de limitatoare de viteză pe carosabilul străzii Profesor Ion Agelescu la nr. 34;
 • Amplasarea a două limitatoare de viteză pe carosabilul Aleii Ion Trivale, în dreptul locului de joacă pentru copii.

Piste pentru biciclete

În vederea încurajării folosirii bicicletelor, se propune crearea a două tronsoane de piste destinate special acestui tip de vehicule, după cum urmează:

 • pe trotuarul b-dului Republicii începând din zona stației de așteptare călători de la Gara Sud, traversează strada Tudor Vladimirescu, continuă pe trotuar pană la intersecția cu strada Banu Mărăcine pe care o traversează, continuă pe troturul străzii C.A. Rosetti, traversează strada Târgul din Vale pană în dreptul magazinului Optinova;
 • pe trotuarul străzii Tudor Vladimirescu, începând de la intersecția cu b-dul Republicii, continuă pe sub podul de cale ferată până la intersecția cu str. Sergent Pantazescu, de unde continuă pe carosabil până la intersecția cu Aleea Elie Radu.

Alte propuneri:

 • Amplasarea de indicatoare cu semnificația ”Oprirea interzisă” pe carosabilul străzii Petre Ispirescu;
 • Amplasarea de stâlpișori care să formeze un perimetru la  triunghiul de spațiu verde din zona coborârii de pe autostrada A1 de la Podul Viilor pentru a ușura încadrarea în intersecție a autovehiculelor – conform planului anexat;
 • Montarea de plăcuțe adiționale cu semnificația ”Cu excepția riveranilor” la indicatorul ”Accesul interzis” existent pe strada Stroe Leordeanu la acesul dinspre strada Thoma Ionescu – printre blocurile C1 și M3;
 • Reanalizarea pct. 18 din sedinta din 22.12.2021 cu privire la asigurarea accesului auto și a fluenței traficului, în condiții de siguranță, conform normativelor aprobate, pe soluția adoptată – amenajarea unei intersecții semaforizate – pentru imobilul din b-dul Petrochimiștilor, nr. 21A (fosta autobază Prundu) în scopul realizării investiției ”construire hypermarket cu regim de înălțime parter înalt + etaj parțial, amplasare container reciclare, container IMBISS, post TRAFO, bazin rezervă incendiu, bazin retenție, amenajări exterioare, accese rutiere și pietonale, racorduri la drumurile publice și organizare de șantier”;
 • Compartimentul Dezvoltare Urbană din cadrul Direcției Arhitect Șef, solicită reanalizarea pct. 32 din ședința din 25.05.2022 cu privire la asigurarea accesului auto și a fluenței traficului în condiții de siguranță, conform normativelor aprobate, pe soluția adoptată – amenajarea unui sens giratoriu – la accesul în imobilul din b-dul Nicolae Bălcescu, nr. 180A și 180B pentru care s-a aprobat Plan Urbanistic Zonal pentru realizarea investiției ”Construire complex comercial compus din 5 clădiri cu regim de înălțime parter înalt sau P+1E, construcții anexe, gospodărire apă pentru incendiu, post trafo, amenajări exterioare în incintă, instalații interioare și rețele, lucrări tehnico-edilitare, accese rutiere, pietonale și racorduri la drumurile publice, împrejmuire teren și organizare de șantier;
 • SC PK EMERALD SRL solicită încheierea unui protocol cu Municipiul Pitești, obiectul acestuia îl constituie realizarea de către societate, pe cheltuiala acesteia, a lucrărilor pentru amenajarea unei soluții de trafic (spații carosabile, semafor, spații pietonale și spații verzi) la intersecția străzilor Republicii cu Frații Golești, pe teren aparținând domeniului public cu o suprafața de aproximativ 2421 mp, potrivit planului anexă;
 • Mărgescu Liliana Camelia solicită avizul comisiei de circulație pentru un Plan Urbanistic de Detaliu cu privire la racordarea la rețeaua de căi de comunicație a proiectului ”Construire clădire de birouri cu regim de înălțime D+P+1E”, amplasată în municipiul Pitești, str. Bucovina nr. 6, conform Certificatului de urbanism nr. 9/04.01.2022 Astfel, potrivit planului de amplasament, se propun două accese auto din strada Bucovina, unul pentru autovehiculele parcare la demisol și celălalt pentru o parcare de la nivelul solului;
 • Micu Ion solicită avizul comisiei de circulație pentru un Plan Urbanistic de Detaliu cu privire la racordarea la rețeaua de căi de comunicație a proiectului ”Construire imobile locuințe colective și împrejmuire teren”, trei imobile cu regim de înălțime P+2E, amplasată în municipiul Pitești, str. Jan Constantinescu nr. 10, conform Certificatului de urbanism nr. 261/10.03.2021. Astfel, potrivit planului de amplasament, se propun două accese auto din strada Jan Constantinescu, către locurile de parcare, în număr de 60;
 • Montarea de plăcuțe adiționale ”Cu excepția riveranilor”  la indicatoarul de ”Accesul interzis” din capătul aleii carosabile ce face legătura între strada Alunului și Carpenului, printre Grădinița Piticot Barbă Cot și blocul B24.
articolul original.
 • There are no more articles
❌