ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

EXCLUSIV | Secretarul de stat din Ministerul Educației Florin Lixandru își va primi înapoi vechile atribuții, mai puțin Relația cu Parlamentul – SURSE

2 February 2023 at 16:20
image

Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, lăsat fără atribuții de ministrul Ligia Deca, își va recăpăta vechile responsabilități, mai puțin una, Direcția Relația cu Parlamentul, susțin surse apropiate instituției.

Cu toate că, în urma discuției din coaliție, de miercuri seara, purtătorul de cuvânt al PNL a anunțat că s-a găsit o rezolvare în ceea ce-l privește pe secretarul de stat lăsat fără atribuții de Ligia Deca și toată lumea aștepta ca Florin Lixandru să-și reia toate atribuțiile, sursele Gândul susțin că noul ordin care se va emite nu va conține și Direcția Relația cu Parlamentul.

Până să critice public proiectul noilor legi ale educației, Florin Lixandru deținea în minister, următoarele atribuții: ”coordonarea activităților specifice Direcției Generale Învățământ Preuniversitar, Direcției Relația cu Parlamentul și Partenerii Sociali, ARACIP și CNDIPT”, conform Ordinului de ministru.

Sursele Gândul susțin că noul Ordin de ministru prevede că secretarului de stat îi vor reveni toate atribuțiile, mai puțin Direcția Relația cu Parlamentul.

„Este un delict de opinie”

Florin Lixandru a susținut că i-au fost retrase atribuţiile pentru un „delict de opinie”, precizând că legile Educaţiei sunt proiecte importante ce trebuie dezbătute „temeinic, pe îndelete”.

Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare.

Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris, miercuri, pe Facebook, Florin Lixandru.

Modificările pe care PSD nu le agreează

Referitor la modificările legate de admiterea la liceu, PSD nu va accepta o formulă „care restrânge drastic” accesul copiilor la o educație de calitate, susține Florin Lixandru. În opinia sa, este „cel puţin discutabil” dacă liceele pot avea dreptul să-și organizeze propriile admiteri, deoarece măsura ”ar creşte riscul practicii neloiale” a meditaţiilor şi al „corupției”:

„Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor – nu e o soluţie, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copiii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora”, a declarat Lixandru.

PSD a condamnat numărul ridicat de modificări ale Legii Educaţiei de-a lungul timpului:

„Doar în ultimii 11 ani, Legea Educaţiei a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesaţi din educaţie, sindicate, dar şi cu părinţii şi asociaţiile de elevi) pachetul legilor educaţiei şi apoi pentru a le dezbate şi adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024”, a afirmat secretarul de stat.

Jurnalist Politic
articolul original.

Universul este mai cald decât ar trebui. Să fie de vină fotonii întunecați?

2 February 2023 at 16:00
image

Recent, o echipă de astrofizicieni a folosit simulări sofisticate pe computer pentru a face o sugestie radicală: universul este mai cald decât ar trebui din cauza unei forme exotice de materie întunecată cunoscută sub numele de „fotoni întunecați”.

Aceste particule ciudate ar fi purtătoarele celei de-a cincea forțe ale naturii, pe care materia normală nu o experimentează, dar ocazional acești fotoni întunecați își pot schimba identitatea pentru a deveni fotoni obișnuiți, oferind o sursă de căldură.

Am putea găsi astfel de fotoni întunecați observând gazul intergalactic folosind ceea ce este cunoscut sub numele de pădurea Lyman-alfa. Când observăm lumina de la un obiect îndepărtat, strălucitor, cum ar fi un quasar (obiecte strălucitoare alimentate de găurile negre din centrele ), există o serie de goluri într-un spectru altfel neted de lumină de la acel obiect îndepărtat.

Universul este mai cald decât ar trebui și nu se știe clar de ce

Iată de ce: acea lumină trebuie să treacă prin miliarde de ani-lumină de gaz pentru a ajunge la noi. Ocazional, acea lumină va trece printr-un pâlc relativ dens de hidrogen neutru, un tip de hidrogen care constă dintr-un proton și un neutron și care este împrăștiat în norii de gaz din tot universul.

Cea mai mare parte a acestei lumini va trece neafectată, dar o lungime de undă foarte specifică a luminii va fi absorbită. Această lungime de undă corespunde diferenței de energie necesară pentru a ridica un electron de la primul la al doilea nivel de energie în atomii de hidrogen, notează Space.com.

Atunci când astronomii se uită la lumina care vine de la acel obiect, aceasta va arăta neremarcabilă, cu excepția unui decalaj la lungimea de undă a acelei tranziții energetice specifice, cunoscută sub numele de linia Lyman-alfa.

Lumina de la obiectul îndepărtat va trece prin mai mulți nori și aglomerări de hidrogen neutru. Expansiunea universului face ca golurile să se deplaseze spre roșu la diferite lungimi de undă, un nou gol apărând la o lungime de undă diferită, în funcție de distanța până la norii de gaz particulari. Rezultatul final este „pădurea”: o serie de linii și lacune în spectru.

Universul este mai cald decât ar trebui

Aceste goluri Lyman-alfa pot fi folosite și pentru a măsura temperatura fiecărui nor de gaz. Dacă hidrogenul neutru ar fi perfect nemișcat, golul ar apărea ca o linie incredibil de subțire. Dar dacă moleculele individuale se mișcă, atunci golul se va lărgi din cauza energiei cinetice a acelor molecule. Cu cât gazul este mai fierbinte, cu atât moleculele au mai multă energie cinetică și golul este mai mare.

Într-o lucrare apărută în noiembrie în jurnalul Physical Review Letters, o echipă de astrofizicieni a subliniat că, folosind această metodă, se pare că norii de gaz care se împrăștie între galaxii sunt un pic prea fierbinți. Simulările computerizate ale evoluției acelor nori de gaz prevăd că aceștia sunt puțin mai reci decât observăm noi și, deci, poate că ceva încălzește norii, ceea ce nu este luat în considerare în prezent în simulările astrofizice.

Fotonii întunecați

O posibilă explicație pentru faptul că este prezența „fotonilor întunecați”, susțin autorii studiului. Aceasta este o formă foarte ipotetică de materie întunecată, substanța misterioasă, invizibilă, care reprezintă aproximativ 80% din toată masa din univers, dar nu pare să interacționeze cu lumina.

Deoarece astronomii nu înțeleg în prezent identitatea materiei întunecate, câmpul este larg deschis cu posibilități cu privire la ceea ce ar putea fi. În acest model, în loc ca materia întunecată să fie făcută din particule invizibile (cum ar fi o versiune fantomă a electronilor, de exemplu), ar fi făcută în schimb dintr-un nou tip de purtător de forță, adică un tip de particule care mediază interacțiunile dintre alte particule.

Fotonul familiar este purtătorul de forță al electromagnetismului: este ceea ce creează electricitate, magnetism și lumină. Fotonii întunecați ar fi un purtător de forță pentru o nouă forță a naturii care nu operează la scara obișnuită în scenariile obișnuite (de exemplu, în laboratoare sau în cadrul ).

Potrivit autorilor studiului, fotonii întunecați ar avea o mică masă și, prin urmare, ar putea reprezenta materia întunecată. În plus, deoarece sunt purtători de forță, pot interacționa între ei și cu alte potențiale particule de materie întunecată. În modelele investigate de echipa de astrofizicieni, fotonii întunecați sunt capabili de încă un truc: se pot transforma ocazional într-un foton obișnuit.

Fotonii care își schimbă identitatea

În termeni fizici, fotonii întunecați se pot „amesteca” cu fotonii obișnuiți, schimbând foarte rar identitățile. Iar atunci când o fac, fotonul nou creat continuă să facă ceea ce fac întotdeauna fotonii obișnuiți: să încălzească lucrurile.

Cercetătorii au efectuat primele simulări ale evoluției universului, inclusiv efectele acestor fotoni întunecați care își schimbă forma. Ei au descoperit că o combinație specială dintre masa fotonului întunecat și probabilitatea de a se transforma într-un foton obișnuit ar putea explica discrepanța de încălzire.

Acest rezultat este destul de departe de a demonstra existența fotonilor întunecați. O serie de alte posibilități ar putea explica rezultatele Lyman-alfa, cum ar fi observații inexacte sau o înțelegere slabă a încălzirii astrofizice (normale) între galaxii. Dar indiciul este intrigant, iar rezultatele pot fi folosite ca un punct de plecare pentru a continua explorarea viabilității acestei idei exotice.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Vînă și Hanca, la loc comanda! CNSL le-a spulberat visele

1 February 2023 at 21:08
image

Litigiul dintre Ionuț Vînă și Sergiu Hanca vs Universitatea Craiova, inițiat de cei doi jucători, s-a încheiat. Astăzi, Camera Națională pentru Soluționarea Litigiilor (CNSL) din cadrul FRF a dat verdictul și nu a fost deloc favorabil reclamanților.

Reamintim că fotbaliști au solicitat despăgubiri uriașe pentru modul în care au fost tratați de Mirel Rădoi, fostul antrenor al Științei. FRF a respins memoriile lui Hanca și Vînă împotriva Universității Craiova.

Hanca a cerut 2,5 milioane de euro pentru faptul că a fost exclus din lot de către fostul antrenor al Universității Craiova, în timp ce Vînă voia 5 milioane de euro din același motiv. CNSL nu le-a dat câștig de cauză.

HANCA SERGIU CĂTĂLIN vs. U CRAIOVA 1948 CLUB SPORTIV SA – încetare raporturi contractuale și pretenții financiare – Admite în principiu cererea de chemare în garanție formulată de pârât. Respinge excepția inadmisibilității acțiunii invocată de pârât, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în garanție, ca neîntemeiată. Cu recurs.

VÎNĂ IONUȚ DANIEL vs. U CRAIOVA 1948 CLUB SPORTIV SA – încetare raporturi contractuale și pretenții financiare – Admite în principiu cererea de chemare în garanție formulată de pârât. Respinge excepția inadmisibilității acțiunii invocată de pârat, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecata ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în garanție, ca neîntemeiată. Cu recurs“, se arată în comunicatul publicat pe site-ul LPF.

Cei doi au considerat că nu le-a fost respectat contractul și au dreptul de a face recurs.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Volei (m) / SCMU Craiova – „U“ Cluj 3-0. Victorie fără prea multă osteneală pentru echipa lui Pascu

1 February 2023 at 15:25
image

Voleibaliștii de la SCMU Craiova au avut parte de un meci accesibil miercuri după masă, în Sala Polivalentă din Bănie. Trupa lui Dan Pascu a dispus cu scorul de 3-0 (25-12, 25-13, 25-14) de penultima clasată Universitatea Cluj și astfel a ajuns la cota 33 în clasamentul Diviziei A1. Partida a contat pentru etapa a 15-a.

Meciul din Craiova nu are istoric, pentru că formația alb-albastră nu a avut nicio problemă în a-și adjudeca victoria. În comparație cu disputa de la Suceava, de la finele săptămânii trecute, când au avut ceva mai mult de muncă, craiovenii s-au distrat de această dată pe parchet și au închis meciul cu Universitatea Cluj în aproximativ o oră de joc.

SCMU Craiova: Teleleu 2, Viiber 2, Pereira 2, Diaconescu, Hukicevic 5, Călin 11, Vinicius 14, Lică 5, Lupu 10, Dunăreanu 1, Cîrlogănescu 1, Kovacevic 8. Antrenori: Dan Pascu, Claudiu Mitru.

În urma acestui succes, SCMU Craiova rămâne pe poziția a 4-a în clasament, la cinci lungimi de urmăritoarea Rapid. Pentru olteni va urma o deplasare lungă, dar și ceva mai complicată, pe terenul formației Baia Mare. Partida este programată sâmbătă, de la ora 12.00.

articolul original.

FOTO: Olimpic Zărnești, egal spectaculos cu CS Universitatea Alba Iulia. Zărneștenii au realizat un nou transfer

1 February 2023 at 14:35
By: M.Ex.

Olimpic Zărnești a terminat la egalitate, scor 3-3 (2-2), meciul amical disputat astăzi, pe tereul sintetic de la Tg. Secuiesc, cu CS Universitatea Alba Iulia. Elevii lui Mihai Stere au fost conduși cu 2-0 și 3-2, dar au revenit de fiecare dată cu golurile marcate de Berloiu, Codreanu și Ioan Serban. Următorul meci de pregătire al celor de la Olimpic Zărneşti este programat sâmbătă, de la ora 11.00, pe teren propriu, cu SR Brașov.

Horia Ilie a revenit la Zărnești

Olimpic Zărnești continuă să se întărească. Astfel, mijlocașul Horia Ilie (23 de ani) este noul jucător al grupării antrenate de Mihai Stere. Ilie a și jucat în amicalul de astăzi de la Tg. Secuiesc cu CS Universitatea Alba Iulia. Horia Ilie a început fotbalul la grupele de juniori de la Olimpic Zărnești, de unde a plecat la Ardealul Cluj, iar la seniori a jucat la Aerostar Bacău. ”Ilie este un jucător care a început fotbalul la noi și a acceptat să revină la Zărnești să ne ajute în acest sezon “ au spus oficialii clubului zărneștean. În această iarnă, la Olimpic Zărnești au mai ajuns mijlocașii Robert Crihan (19 ani) de la ACS Kids Tâmpa, Lucian Codreanu (26 de ani) de la Bucegi Moeciu (L4 Brașov) și atacantul Bogdan Marinescu (33 de ani) de la ACS Muscelul Câmpulung Elite (L3).

Olimpic Zărneşti – CSU Alba Iulia 3-3 (2-2)
Au marcat: Berloiu, Codreanu, Șerban / Bolojan, Vasinc, Al. Bodea

Olimpic Zărnești: Botiș – Necula, Șerban, Portic, Pantauz – Codreanu, Micliș, Horia Ilie – Marinescu, Mariean, Berloiu.
Au mai jucat: Stanciu – Gavrilă , Chița, Băceanu, Năstase.

CSU Alba Iulia : Fl. Șerban – Kilyen, L. Kis, R. Popa, Cunțan – Al. Petresc, Herci – Frențiu, Bolojan, M. Toma – Vasinc

Articolul precedent
articolul original.

Test de cultură generală. Care este diferența dintre astronomie și astrologie?

1 February 2023 at 09:00
image

Astrologia și astronomia sunt ambele concepte legate de Univers și, de fapt, în primele veacuri, astrologia și astronomia erau termeni folosiți în mod nediferențiat. Dar totuși, care este diferența dintre astronomie și astrologie?

Aceste două concepte au fost separate treptat începând cu secolul al XVII-lea, până când au fost declarate ca fiind complet independente una de cealaltă.

Înainte de inventarea telescoapelor și a altor obiecte similare care să ajute la observarea corpurilor astrale de deasupra, oamenii trebuiau să se bazeze pe ochiul liber. Ca atare, dezvoltarea timpurie atât a astrologiei, cât și a astronomiei s-a concentrat pe ceea ce era vizibil. Mai ales Soarele, Luna și cele cinci planete.

Majoritatea societăților vechi au legat aceste șapte obiecte de diferiți conducători puternici. Într-adevăr, în Grecia Antică, planetele erau denumite după zei și erau creditate ca deținând puterile acelor zeități ale căror nume le purtau, scrie UnderLuckyStars.

Din astfel de gânduri a fost adus în lume vechiul cadru numit astrologie. În astrologie, se crede că locurile acestor corpuri printre stelele zodiacului dețin calea spre înțelegerea a ceea ce putem anticipa de la viață.

Astronomie și astrologie. Care este diferența?

Astronomia este cunoașterea științifică a planetelor și a tuturor celorlalte obiecte cerești pentru a le studia originile, relațiile și mișcările viitoare. Astrologia este studiul modului în care mișcarea și schimbările obiectelor cerești afectează viața de zi cu zi a oamenilor și natura.

științifice pentru a afirma ipoteze cu privire la Univers și la punctele sale de plecare.

Știința se dezvoltă continuu, deoarece noile progrese îi ajută pe experții spațiali cu descoperiri în continuă schimbare, iar aceștia colaborează cu diferite domenii și cadre universitare pentru a investiga planetele apropiate, stelele îndepărtate și diferite galaxii.

În timp ce astrologia are unele dintre trăsăturile unei științe autentice, cum ar fi utilizarea anumitor calcule matematice, a unor hărți complexe și a unei terminologii specifice, începând din jurul secolului al XVII-lea a început să fie dată la o parte ca știință.

Este astrologia o știință?

Prin examinarea științifică, să ajute oamenii să înțeleagă mai bine Universul prin percepție și cercetare. Fiind un domeniu multidisciplinar, există o sumă de 17 subdiscipline. S-au făcut progrese uriașe datorită utilizării strategiilor inovatoare și a comunicării între diferite sfere academice.

Astronomii dirijează această cercetare amplă cu ajutorul unor programe de calculator și instrumente de măsurare specializate. Telescoapele și sateliții sunt, în general, folosite pentru a diseca și a aduna informații.

Există numeroase discuții cu privire la faptul dacă astrologia ar trebui să fie privită ca o parte reală a unei științe sau considerată pur și simplu mistică.

Ideile astrologiei sunt preluate din ipoteze care depășesc domeniile de examinare logică. Așadar, cu puține dovezi și cu proeminența acordată fanteziilor și superstițiilor, sub umbrela pseudoștiinței.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Profesorul universitar Daniel David la BZI LIVE: „Nu era normal să crească stresul în pandemie, în preajma unui război? Păi asta înseamnă o minte umană sănătoasă”

31 January 2023 at 15:10

[unable to retrieve full-text content]

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel David, a vorbit în cadrul ediției BZI LIVE de marți, 31 ianuarie 2023, despre consecințele la nivel mental și psiho-emoțional asupra indivizilor, a pandemiei și multiplelor crize, respectiv a […]

Articolul Profesorul universitar Daniel David la BZI LIVE: „Nu era normal să crească stresul în pandemie, în preajma unui război? Păi asta înseamnă o minte umană sănătoasă” apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

De ce ocolesc studenții europeni, universitățile britanice?

31 January 2023 at 10:38

Numărul înscrierilor studenților europeni la universitățile din Marea Britanie s-a redus cu peste jumătate după Brexit, ceea ce a dus la o explozie a taxelor de școlarizare, potrivit datelor oferite de Agenția de Statistică a Învățământului Superior (HESA) din Marea Britanie, scrie La Libre, citat de Rador.

Începând cu anul 2017, anul de după referendumul pentru Brexit, „s-a înregistrat o scădere notabilă a înscrierilor în primul an din primele 10 țări din UE”, indică HESA în studiul său publicat săptămâna trecută și transmis vineri de ziarul „The Guardian”.

În contextul cifrelor colectate, numărul de 66.680 de studenți din UE se înscriseseră în primul an de licență sau master și doctorat la începutul anului universitar 2020. Erau doar 31.000 pentru 2021/2022, primul an școlar complet de la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.

„Această scădere semnificativă (…) poate fi atribuită modificărilor taxelor de înscriere”, a estimat HESA.

Înainte de 2021, studenții din UE plăteau aceleași taxe de școlarizare ca și omologii lor britanici, maximum 9.250 de lire sterline (10.500 de euro) pe an.

Însă, de la începutul anului școlar 2021, ei trebuie să plătească mult mai mult, până la 38.000 de lire pe an, în funcție de universități și regiuni, potrivit „The Guardian”.

La fel ca restul studenților internaționali, europenii post-Brexit nu mai pot contracta împrumuturi pentru studenți, trebuie să obțină viză și să plătească pentru a beneficia de NHS, serviciul de sănătate publică.

Rezultatul este că doar 13.155 de studenți europeni s-au înscris pentru 2021 în primul an al primului ciclu, de aproape trei ori mai puțin decât cei 37.530 din anul precedent.

Căutând să reducă imigrația cu orice preț, ministrul britanic de Interne Suella Braverman dorește, de asemenea, ca studenții străini să poată rămâne în țară doar șase luni după finalizarea studiilor (comparativ cu doi ani în prezent).

Din informaţiile cotidianului „The Times”, ea a atras furia Ministerului Educației, care consideră că o astfel de măsură ar face Marea Britanie mai puțin atractivă pentru studenții care totuși contribuie la finanțarea sistemului universitar.

Într-un comunicat de presă, grupul Universities UK, care reprezintă 140 de universități britanice, a estimat, miercuri, că proiectul „ar avea consecințe grave asupra capacității (lor) de a recruta studenți internaționali și, în cele din urmă, consecințe negative semnificative pentru creșterea economică a Marii Britanii”.

Astfel, Ar fi „cu adevărat dăunător pentru competitivitatea și reputația Marii Britanii”.

În prezent, aproximativ 120.000 de studenți europeni urmează încă cursuri în universitățile britanice (față de 152.000 în 2020/2021), mulți dintre ei au început să se formeze înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

articolul original.

SkyShowtime, noua platformă de streaming se lansează luna viitoare în România. Cât va costa și ce filme și seriale oferă

31 January 2023 at 09:49
By: -
image

Piaţa media din România va avea încă un serviciu de streaming. După Netflix, HBO Max, Amazon şi Disney+, vom avea şi SkyShowtime, o platformă care combină ofertele a două servicii de streaming din SUA, Paramount+ și Peacock, inclusiv producții Paramount Pictures și Universal Pictures, Nickelodeon, DreamWorks Animation, Showtime și Sky Studios.

Platforma se va lansa oficial în ţara noastră pe 14 februarie, alături de ţări precum Albania, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Polonia şi Slovacia, au anunţat reprezentanţii companiei, iar preţul unui abonament va fi 3,99 de euro, scrie Paginademedia.ro.

Odată cu lansarea, abonații vor avea acces la filme precum „Top Gun: Maverick”, „Jurassic World Dominion”, „Ambulance”, „Downton Abbey: A New Era”, „Jerry and Marge Go Large”, „Ray Donovan: The Movie”, „Redeeming Love”, „The Bad Guys”, „The Hanging Sun” și „The Northman” și seriale precum „Star Trek: Strange New Worlds”, „Halo”, „Yellowstone”, „1883”, „1923”, „A Friend of the Family”, „All The Sins”, „American Gigolo”, „Funny Woman”, „Law & Order” (sezonul 21), „Let The Right One In”, „Mayor of Kingstown” (sezoanele 1 și 2), „Pitch Perfect: Bumper In Berlin”, „Souls”, „Super Pumped: The Battle For Uber”, „The Best Man: The Final Chapters”, „The Calling”, „The Fear Index”, „The First Lady”, „The Midwich Cuckoos”, „The Offer”, „The Rising”, „The Undeclared War”, „Tulsa King” și „Vampire Academy”.

Printre noile filme şi seriale care vor fi disponibile pe SkyShowtime în următoarele luni se numără „A Town Called Malice”, „Belfast”, „Drift – Partners In Crime” (sezonul 1), „Lioness”, „Minions: The Rise of Gru”, „Nope”, „Rabbit Hole”, „Ripley”, „Smile”, „The Black Phone” şi „The Great Game”.

De asemenea, Paghinademedia.ro amintește că SkyShowtime a încheiat un parteneriat cu HBO Max pentru Europa pentru preluarea mai multor titluri locale, printre care „Hackerville”, „Ruxx”, „Bani Negri” şi „One True Singer”.

articolul original.

Rivaldinho, bucuros să-l vadă Rivaldo pe „Ion Oblemenco“ (VIDEO)

29 January 2023 at 13:09
image

Universitatea Craiova a avut un oaspete de seamă sâmbătă seară, la meciul cu AFC Hermannstadt, câștigat cu 2-0. Rivaldo, fostul campion mondial și câștigător de „Balon de aur“, a fost prezent la „Ion Oblemenco“ și l-a urmărit pe fiul său, Rivaldinho. Celebrul brazilian a părăsit arena mai devreme de finalul partidei, ca să evite asaltul presei și al fanilor. La ieșirea de la vestiar, fiul său s-a arătat încântat de „supervizorul“ său. VEZI VIDEO!

articolul original.

Universitatea Craiova – Hermannstadt 2-0 | Concluziile antrenorilor de la final (VIDEO)

28 January 2023 at 22:28

Universitatea Craiova a câștigat cu 2-0 partida susținută sâmbătă seară, pe stadionul „Ion Oblemenco“, în fața echipei AFC Hermannstadt. Golurile Științei au fost marcate de Andrei Ivan, în repriza secundă.

La finalul întâlnirii din Bănie, antrenorul formației oaspete, Marius Măldărășanu, și tehnicianul alb-albaștrilor, Eugen Neagoe, și-au exprimat concluziile vizavi de meci. VEZI VIDEO!

Statistica meciului:

Statistică oferită de flashscore.ro
articolul original.

Superliga | „U“ Craiova – Hermannstadt, astăzi, ora 20.00

28 January 2023 at 13:42

Universitatea Craiova şi AFC Hermannstadt se întâlnesc astăzi, de la ora 20.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“, într-o partidă contând pentru etapa 23 din Superliga.

Disputa din Bănie va fi arbitrată de Marcel Bîrsan (Bucureşti). Acesta va fi ajutat de asistenţii Bogdan Gheorghe (Bucureşti) şi Mircea Orbuleţ (Bucureşti), respectiv „rezerva“ Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe).

VAR-ul va fi asigurat de Sorin Costreie (Buftea) şi Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti).

CCA l-a desemnat observator pe Florin Hîncu (Braşov). LPF l-a numit supervizor pe Imilian Şerbănică (Bragadiru).

Jocul 200 pentru fundaşul Bogdan Mitrea

Acest duel are o însemnătate aparte pentru fundaşul central al Universităţii Craiova, Bogdan Mitrea. Acesta va bifa meciul cu numărul 200 pe prima scenă din România.

Altfel, Universitatea Craiova şi FC Hermannstadt s-au mai întâlnit de șapte ori în principala competiţie internă. De patru ori s-au impus oltenii, de două ori au câştigat ardelenii, iar o partidă s-a terminat la egalitate.

Întâia confruntare din campionat a avut loc pe 6 octombrie 2018, Universitatea Craiova – FC Hermannstadt 1-1. Goluri au fost înscrise de Elvir Koljic, respectiv Miluţă Blănaru.

Cea mai mare diferenţă de scor: 24 noiembrie 2019, Universitatea Craiova – FC Hermannstadt 3-0.

Cea mai recentă întâlnire directă: 1 septembrie 2022, FC Hermannstadt – Universitatea Craiova 1-0, marcator Daniel Paraschiv.

Ştiinţa a cucerit şi o Cupă în detrimentul sibienilor

De reamintit că Universitatea Craiova şi Hermannstadt au mai fost adversare în finala Cupei României din sezonul 2017-2018. Atunci, alb-albaştrii s-au impus cu 2-0, graţie golurilor lui Gustavo şi Mitriţă, şi au dus întâiul trofeu în Bănie după o pauză de 25 de ani.

Eugen Neagoe vs FC Hermannstadt: 6 jocuri în Superliga României – 4 victorii – două înfrângeri.

Actualul tehnician al craiovenilor a antrenat gruparea sibiană în stagiunea 2019-2020. A pierdut doar două dintre cele 11 partide disputate în toate competiţiile. În rest, au trei succese şi șase egaluri.

Citeşte şi:

articolul original.

Universitatea Politehnica din Bucureşti organizează din 1 februarie o sesiune de admitere anticipată

28 January 2023 at 10:39

Universitatea Politehnica din Bucureşti organizează din 1 februarie o sesiune de admitere anticipată, a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu.

„Platforma va fi activă începând cu 1 februarie. Admiterea anticipată se va finaliza după examenul de Bacalaureat. La fel ca la marile universităţi europene şi americane, oferă posibilitatea candidaţilor de a se înscrie la unul dintre programele universităţii noastre în avans”, a afirmat rectorul UPB.

Rectorul a precizat că înmatricularea efectivă este condiţionată de deţinerea diplomei de Bacalaureat. „Această înscriere este condiţionată la momentul înmatriculării efective de deţinerea diplomei de Bacalaureat”, a susţinut Mihnea Costoiu.

Costoiu a menţionat că înscrierea se poate face online, fără deplasare, dar şi fizic.

„Cei care vor pot să se înscrie şi fizic, dar se poate face facil pe platforma noastră admitere.upb.ro la toate facultăţile. Sunt definite locurile pentru toate programele de studii în această etapă. Nu toate locurile vor fi scoase la admiterea anticipată. Peste 80% din locurile noastre de admitere vor fi scoase la concurs în această etapă de admitere anticipată. Facultăţile care organizează examen scris vor avea admitere anticipată cu un examen scris în luna aprilie, (…) înaintea examenului din iulie. Şi pentru aceste facultăţi acei candidaţi care vor îşi încerce şansa mai devreme, să aibă două şanse, sunt aşteptaţi în luna aprilie pentru examenul de la admiterea anticipată”, a explicat reprezentantul UPB.

Vor organiza examen de admitere scris Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

Citește și Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București: ”CNATDCU e o instituție înființată în anii ‘50”

Admiterea se va face prin concurs de dosare la facultăţile: Inginerie Electrică, Energetică, Inginerie Mecanică şi Mecatronică, Inginerie Industrială şi Robotică, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Transporturi, Inginerie Aerospaţială, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, Inginerie Chimică şi Biotehnologii, Inginerie în Limbi Străine, Ştiinţe Aplicate, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor.

articolul original.

„Crime în Franța”, o colecție de filme polițiste încep la TV. Când e premiera la DIVA

28 January 2023 at 07:16

Surse criminale

Julie de BONA , Marthe KELLER

Seria debutează pe 1 februarie, cu „Surse criminale” („Sources assassines”/„Murder in the Auvergne Mountains”, 2017). În stațiunea balneară franceză La Bourboule, este descoperit cadavrul unui bărbat otrăvit. Fosta lui iubită este arestată și bănuită de crimă, așa că fiica acesteia (care e polițistă la Paris), încearcă să-i demonstreze nevinovăția. Investigația o poartă mult mai departe decât și-ar fi putut imagina, în timp ce scoate la iveală secrete de familie adânc îngropate. Din distribuție fac parte: Julie De Bona (Fanny Volkov), Marthe Keller (Irène Volkov), Joakim Latzko (Chad Balhul), Jacques Bonnaffé (comandantul Garnier), Agathe Bonitzer (Séléna Rome) și Alexandre Carrière (Régis Cazal).

Pietre Negre

Pe 8 februarie, vizităm Roches Noires, un sat din Valea Tarentaise (Alpii francezi), pentru a descifra misterele de pe o serie de „Pietre negre” („Roches noires”/„Murder in the Tarentaise Valley”, 2018). În timp ce face jogging, Lisa Campion (Flore Bonaventura), fiica polițistului pensionat Fabio Campion (Jérôme Anger), descoperă cadavrul înghețat al unui copil dispărut în urmă cu 20 de ani. Detectivul Simon Beauregard (Grégori Derangère) – care este fratele vitreg al bărbatului condamnat pentru crimă, în ciuda absenței unui cadavru – e trimis la fața locului, pentru a începe investigația.

Crime la Lille

15 februarie trimite privitorii în zona Pas-de-Calais, la Courrières, în filmul „Crime la Lille”  („Meurtres à Lille (Les Crimes Silencieux)”/„Murder in Lille”, 2017). În 1906, locul a fost scena unui dezastru minier care a curmat viețile a 1.099 de mineri. Amintirea catastrofei, cea mai gravă din Europa, bântuie în continuare regiunea. Această rană istorică este zgândărită din nou, când doi anchetatori (interpretați de Odile Vuillemin și Richard Berry) trebuie să rezolve o crimă comisă într-o mină veche, devenită acum muzeu. Producția a fost filmată în filmată chiar în zona minieră Pas-de-Calais, din nordul Franței.

Crimă pe insula d’Yeu

Pe 22 februarie este investigată o „Crimă pe insula d’Yeu” („Meurtres à l’Île d’Yeu”/„Murder in Ile d’Yeu”, 2015). Isabelle Bonnefoy (Anne Richard) navighează pe mare, alături de fiul ei – Noe (Sébastien Capgras) – când primesc un semnal SOS. La fața locului, cei doi descoperă un cadavru fără cap, care dispăruse de pe ambarcațiunea lui, Esperanza. Responsabil de anchetă este Comandantul Nicolas Lemeur (Bernard Yerlès), iar primul suspect este un vechi prieten al Isabellei.

Ulterior, apar informații că victima făcea trafic de droguri, iar apoi o legendă locală acaparează investigația: Pilar, o refugiată spaniolă, a murit într-un incendiu de pe insulă, dar nepotul ei (Enrique) a supraviețuit și vrea neapărat să se răzbune.

articolul original.

„U“ Craiova – Hermannstadt | Măldărășanu: „Băieții mei vor face un meci bun“

27 January 2023 at 17:33
image

Universitatea Craiova și AFC Hermannstadt se întâlnesc sâmbătă, de la ora 20.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“, într-o partidă contând pentru etapa 23 din Superliga.

Tehnicianul grupării sibiene, Marius Măldărășanu, știe că misiunea din Bănie va fi foarte dificilă, dar are încredere în grupul său, chiar dacă are destui indisponibili.

„Tot timpul avem așteptări mari, chiar dacă jucăm împotriva unei echipe bune, cu jucători foarte buni din punct de vedere tehnic, cu viteză. Au un antrenor experimentat, care pregătește foarte bine jocurile… Universitatea Craiova este un club foarte bine organizat, de câțiva ani își dorește să ia campionatul. Ne așteptăm și la o asistență numeroasă a publicului, deci cu siguranță va fi un meci greu.

Noi am făcut meciuri foarte bune împotriva echipelor din play-off sau de sus, din clasament, și cu siguranță băieții mei vor face și mâine seară un meci bun“, declarat Marius Măldărășanu, într-un interviu acordat clubului sibian.

„Nu știm cum va fi terenul, dar condițiile vor fi la fel pentru ambele echipe. Și noi avem jucători cu calitate tehnică, și ei au, acum rămâne de văzut ce meci va ieși. Important este să câștige cei mai buni și îmi doresc să fim noi.

Am câștigat o dată împotriva lor, în tur, însă nu seamnă un meci cu altul. Și ei, și noi avem probleme. După cum știți, Baba, Antoche, Stoica și Ene sunt indisponibili, dar avem un lot bun. Orice jucător care vine de pe bancă trebuie să dea totul“, a subliniat Marius Măldărășanu.

Citește și:

articolul original.

„U“ Craiova – Hermannstadt | Ionuț Stancu: „Avem datoria să câștigăm“ (VIDEO)

27 January 2023 at 12:37

Cu imaginea „șifonată“ după eșecul de la FC Botoșani, Universitatea Craiova încearcă să îndrepte lucrurile împotriva echipei AFC Hermannstadt. Disputa cu sibienii, programată sâmbătă, de la ora 20.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“, din cadrul etapei 23 a Superligii, a fost prefațată de Ionuț Stancu. Antrenorul secund al Științei a subliniat că întreaga echipă este concentrată asupra meciului, este pregătită și gata să câștige ca să-și bucure susținătorii. VEZI VIDEO!

Superliga, etapa 23

Vineri, 27 ianuarie:
ora 20.00: U Cluj – Rapid
Sâmbătă, 28 ianuarie:
ora 14.30: UTA – Mioveni
ora 17.00: Petrolul – Chindia
ora 20.00: „U“ Craiova – Hermannstadt
Duminică, 29 ianuarie:
ora 13.30: Argeş – Botoșani
ora 16.00: Sepsi – FCU
ora 19.00: FCSB – Farul
Luni, 30 ianuarie:
ora 20.00: Voluntari – CFR Cluj

Clasament:

Clasament oferit de flashscore.ro
articolul original.

Legile Educației aproape de coșul de gunoi al istoriei

27 January 2023 at 10:05

Precum în replica celebră cu ”Împăratul e gol”, expresie care provine din povestea lui Hans Christian Andersen ”Hainele cele noi ale împăratului”, oficialii PSD-PNL, și pare că și cei din absentul ți inutilul UDMR s-au prins că Legile Educației ale lui Klaus Iohannis sunt o ”mizerie”. USR a spus asta deja în mod repetat, dar reprezentanții PSD-PNL s-au făcut că nu aud…

Cunoscători ai domeniului educației au declarat pentru Pedagoteca.ro că aceste legi ”șchioape” ar trebui aruncate, ”sunt gunoi”, iar specialiștii adevărați ar trebui rescrise integral.

Aproape de promulgare, legile lui Iohannis despre educație au forțat specialiştii în educaţie din partea PSD, PNL şi UDMR să se întâlnească vineri dimineaţă pentru a face propuneri la cele două proiecte de legi ale Educaţiei – Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior.

„Scopul întâlnirii este să se facă propuneri din partea celor trei partide la ambele proiecte de legi ale educaţiei”, au spus sursele.

În urmă cu o săptămână reprezentanţi din cele trei partide au mai avut o întâlnire pe aceeaşi temă. Proiectele legilor educaţiei vor fi făcute publice la începutul acestui an, după vacanţa de iarnă, urmând să intre în dezbaterea Parlamentului în prima sesiune parlamentară, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la sfârșitul anului trecut, care a promis că nu vor exista schimbări bruște în sistem.

Dîncu și mai vocal

Noile legi au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale”, susține Dîncu.

„După 7 ani de la debutul dezbaterii pentru România Educată, observăm că legile educației, deși ținute într-o confidențialitate de neînțeles, au creat o vie dezbatere și multe reacții din mediul educațional. Este clar că așteptarea societății este mare și e nevoie de dezbatere mai amplă și analize aprofundate. După o scurtă analiză a proiectelor de lege, constatăm că sunt multe lucruri care vor trebui refăcute și căutate soluții la unele probleme. Sunt multe măsuri administrative, dar puține schimbări de paradigmă care să ne dea certitudinea că vor asigura adaptarea școlii și a copiilor la schimbările rapide de la nivelul culturii, civilizației și mediului tehnologic”, susține președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

„În actualele proiecte de lege sunt multe lucruri noi, în comparație cu variantele mai vechi, unele componente chiar originale, iar efortul celor care au lucrat în această fază este meritoriu. Însă cred că este nevoie de o omogenizare mai mare a conținutului și o armonizare atât cu legislația actuală, dar mai ales cu perspectivele de dezvoltare a României pe termen lung”, a mai scris Dîncu.

P.S.

Împăratul e gol

Expresia se referă la acceptarea realității, fiind un apel la luciditate.

Expresia provine din povestea lui Hans Christian Andersen: Hainele cele noi ale împăratului.

Doar un copil a avut reacția normală să indice faptul că hainele noi ale împăratului de fapt nu existau. Împăratul era gol!

articolul original.

Dezbatere pe tema educației universitare

27 January 2023 at 10:17
image

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a participat, joi, 26 ianuarie, la un eveniment dedicat promovării educației universitare, ce a avut loc la Tenaris University, în organizarea companiei TenarisSilcotub și a Universității Tehnice Cluj-Napoca.

„Consiliul Județean Sălaj are o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung, realistă și realizabilă, concepută în parteneriat cu actorii economici și sociali din județ. Corelând-o cu strategiile tuturor comunităților din Țara Silvaniei, putem identifica acel factor integrator care să ne dea șansa de a ne câștiga statutul pe care îl merităm în Regiunea Nord-Vest. Altfel, vom rămâne cu paradigma greșită de județ mic, neimportant, sărac. Am convingerea că printr-o foarte bună colaborare a factorilor de decizie de la nivel local vom reuși să dezvoltăm integrat Sălajul. Dezbaterea de astăzi, între reprezentanți ai mediului universitar, ai mediului de afaceri, autorități și dascăli, denotă nevoia de a sta împreună la masă pentru a analiza și identifica soluții atât pentru adaptarea continuă a ofertei educaționale la cerințele pieței muncii, cât și pentru a-i convinge pe tinerii noștri să-și facă un rost aici, acasă. Trebuie să fim sinceri cu noi, să ne schimbăm mentalitatea pentru a lua cele mai bune hotărâri, astfel încât tinerii noștri să fie părtași la construirea viitorului lor. Îi felicit pe organizatori și îi asigur că vor găsi mereu în Consiliul Județean Sălaj un partener implicat și un susținător activ al proiectelor pentru comunitate”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

La evenimentul de la Zalău au fost prezenți, alături de reprezentanți ai autorităților locale și județene, Mihaela Popescu, președinte TenarisSilcotub, Daniela Popescu, prorector al UTCN, prefectul județului Sălaj, Dari Toma, directorul Extensiei Zalău a UTCN, Nicolae Panc, oameni de afaceri și cadre didactice.

articolul original.

Astronomii au găsit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie observată până acum

27 January 2023 at 08:00
image

Telescopul Spațial James Webb (JWST) a reușit să descopere mai multe galaxii extrem de îndepărtate în ultimele șase luni. Iar acum, astronomii pot spune că, cel puțin una dintre acestea, conține oxigen. Aceasta este cea mai îndepărtată detectare a prețiosului element chimic înregistrată vreodată.

Galaxia se numește GHZ2/GLASS-z12, iar lumina detectată de Telescopul Webb provine de la doar 367 de milioane de ani după Big Bang.

Antenele de la Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) au fost îndreptate spre acest obiect, iar cercetătorii au reușit să detecteze o linie de emisie care la o distanță foarte mare. Aceasta este o confirmare independentă a faptului că măsurătorile lui Webb sunt într-adevăr corecte.

„Am putut urmări în timp real starea observațiilor care vor testa rezultatele lui Webb”, a declarat autorul principal Tom Bakx de la Universitatea Nagoya din Japonia

Cea mai îndepărtată detectare a oxigenului a fost făcută cu ajutorul lui Webb

multe despre aceste galaxii îndepărtate. Primele stele care au strălucit vreodată în Univers erau alcătuite doar din hidrogen și heliu. Procesele nucleare din centrul lor au dus la formarea multor alte elemente, care s-au dispersat pe măsură ce stelele au îmbătrânit și s-au extins, iar (în unele cazuri) au explodat.

Înțelegerea acestor stele timpurii din primele galaxii este crucială pentru a completa imaginea actuală a evoluției galaxiilor. Și datorită instrumentelor precum Webb și ALMA, începem să cunoaștem aceste obiecte primordiale.

„Emisia de linii luminoase indică faptul că această galaxie și-a îmbogățit rapid rezervoarele de gaz cu elemente mai grele decât hidrogenul și heliul. Acest lucru ne oferă câteva indicii despre formarea și evoluția primei generații de stele și despre durata de viață a acestora. Distanța mică pe care o observăm între emisia de oxigen gazos și cea a stelelor ar putea sugera, de asemenea, că au suferit explozii violente care au aruncat gazul din centrul galaxiei în regiunea din jurul galaxiei și chiar dincolo de aceasta”, a adăugat Jorge Zavala de la Observatorul Astronomic Național din Japonia.

Telescopul Webb nu le poate face chiar pe toate

Confirmările independente sunt importante. Telescopul Webb poate face unele de unul singur, dar „mai mulți ochi” ațintiți asupra unui lucru este întotdeauna un lucru bun. Cercetătorii își pot da seama rapid la ce distanță se află o galaxie doar uitându-se la culoarea sa, scrie IFL Science.

Ca urmare a expansiunii Universului, lumina de la obiectele foarte îndepărtate se întinde din ce în ce mai mult spre capătul roșu al regiunii de lumină vizibilă. Dar dacă o galaxie se află în apropiere și este foarte prăfuită, ar putea să apară la fel de roșie și să provoace confuzie.

Astfel, astronomii caută semnătura elementelor chimice pentru a confirma dacă aceste obiecte sunt cu adevărat îndepărtate. Iar GHZ2/GLASS-z12 este cu siguranță.

Cercetarea este publicată în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
❌