ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Ungaria nu se grăbește să renunțe la gazele rusești. A anunțat o strategie pe 30 de ani

4 October 2022 at 14:54
image

Una dintre cele mai dependente țări UE de energia din Rusia, Ungaria nu se grăbește să renunțe complet la importurile de gaze din această țară.

Guvernul de la Budapesta își propune să atingă acest obiectiv în termen de maximum 26 de ani, printr-o electrificare la scară largă, a anunțat ministrul Tehnologiei și Industriei, Laszlo Palkovics, potrivit Reuters.

Guvernul va revizui strategia energetică națională în primul trimestru al anului viitor, cu obiectivul de a reduce dependența de gaze și de a stimula producția de energie electrică din surse nucleară și solară, precum și o posibilă trecere la parcurile eoliene.

„Nivelul gazelor rusești, dacă celelalte condiții rămân egale, ar putea scădea la zero până în 2050", a spus Palkovics, la o conferință pe tema energiei organizată de o publicație economică.

Conform acordului pe 15 ani semnat anul trecut cu Rusia, înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducte care tranzitează Bulgaria și Serbia.

Guvernul condus de liderul naționalist Viktor Orban a renunțat în iulie la plafonarea existentă de mulți ani a prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu consum mare, ceea ce va contribui la o scădere a consumului de gaze cu amănuntul, a spus Palkovics.

Consumatorii casnici, care au folosit 4 milioane de metri cubi de gaze anul trecut, își vor reduce, probabil, consumul cu cel puțin 800 de milioane de metri cubi după reducerea subvențiilor, iar alte economii vor rezulta din măsurile pe care Guvernul le adoptă pentru limitarea consumului, a explicat ministrul.

Acesta a mai spus că primul pas pe care îl va face Ungaria pentru eliminarea dependenței de energia rusească va fi reducerea ponderii gazelor din consumul total de energie, de la 35% anul trecut la 26% până în 2026, ceea ce implică o scădere a consumului cu 2,4 milioane mc/an.

Revizuirea sistemului energetic ungar, inclusiv reducerea consumului de gaze, creșterea ponderii energiei regenerabile și a capacităților de stocare, va costa aproximativ 24 de miliarde de euro, din care 16 miliarde ar proveni din finanțare UE.

Deși membră a Uniunii Europene, Ungaria a menţinut relaţii pragmatice cu Moscova de la invadarea Ucrainei de către Rusia, ceea ce a creat tensiuni în raport cu unii aliaţi ai Uniunii Europene dornici să adopte o linie mai dură.

Ungaria, care este dependentă în proporţie de 85% de gazul rusesc, s-a opus ferm sancţiunilor UE asupra importurilor de gaze ruseşti.

În septembrie, Budapesta a anunțat că nu susţine sub nicio formă plafonarea preţului gazelor naturale în Uniunea Europeană, susținând că aceasta ar fi o măsură de sancţiune camuflată, care va duce la creşterea preţurilor la energie şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Noua arenă din Oradea va găzdui duelul România – Ungaria, din play-off-ul Billie Jean King Cup

29 September 2022 at 09:25
image

Oradea Arena, noua sală polivalentă din municipiu, va găzdui, în perioada 11-12 noiembrie, întâlnirea dintre echipele feminine de tenis ale României şi Ungariei, din cadrul play-off-ului competiţiei Billie Jean King Cup (fosta Fed Cup).

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, întâlnirea se desfăşura pe hard, suprafaţă care va fi montată peste parchetul existent, la solicitarea jucătoarelor române. Se vor disputa cinci meciuri, patru de simplu şi unul de dublu.

„Dacă până acum Federaţia a organizat competiţii de Cupa Davis şi Cupa Federaţiei la Galaţi, Bucureşti, Sibiu, Constanţa şi Cluj-Napoca, iată că Oradea are o sală de ultimă generaţie care poate concura cu orice altă sală din Europa. Aş putea spune că, din punct de vedere al dependinţelor, este chiar mai modernă decât cea din Cluj. Vorbim despre o sală a prezentului care poate găzdui oricând o competiţie mondială. Sunt convins că evenimentul va fi organizat la cele mai înalte standarde“, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Tenis (FRT), George Cosac.

Potrivit acestuia, componenţa lotului va fi anunţată cu trei săptămâni înainte, iar biletele vor fi puse spre vânzare în perioada următoare. 

România şi Ungaria s-au întâlnit până acum de nouă ori în Fed Cup, iar echipa noastră a obţinut opt succese, ultimul cu 2-1 la Budapesta, în 2014, în Grupa I a zonei Europa-Africa.

Citeşte şi: Begu şi Bogdan se duelează, în premieră, în sferturile de la Parma

articolul original.

Un fost europarlamentar ungar de extremă dreapta a fost condamnat pentru fapte de spionaj în folosul Moscovei

28 September 2022 at 07:45
image

Fostul europarlamentar ungar Bela Kovacs, a fost condamnat de Curtea Supremă a Ungariei pentru că a lucrat pentru interesele Rusiei şi pentru a slăbi politica Uniunii Europene.

„Curtea Supremă l-a declarat pe inculpat vinovat (…) de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene”, se spune în decizia consultată de agenţia de presă franceză.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei şi (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 şi 2014, potrivit actului de acuzare citat de presă. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU).

Curtea Supremă a confirmat, de asemenea, condamnarea lui Bela Kovacs pentru „fraudă fiscală” şi „falsificare de documente care au cauzat un prejudiciu financiar”. Lui Bela Kovacs i se reproşează că a semnat contracte de stagiu „fictive”, cauzând prejudicii financiare Parlamentului European.

Bela Kovacs, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare.

Acest fost membru al partidului naţionalist Jobbik a ieşit din acest partid la scurt timp după dezvăluirea faptelor sale. El a fost europarlamentar între 2010 şi 2019.

Bela Kovacs, care neagă aceste acuzaţii, a urmărit de la Moscova procesul împotriva sa, unde a fugit după analizarea dosarului de prima instanţă în 2020 şi unde predă relaţii internaţionale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.

Supranumit de presa din Ungaria „KGBela”, cu referire la presupusele sale legături cu serviciile de informaţii ruse, Bela Kovacs se declară „victima unor atacuri politice” orchestrate de actualul premier ungar Viktor Orban, transmite AGERPRES

articolul original.

Sfârșit tragic pentru un român dat dispărut în Ungaria. A murit într-un accident la scurt timp după ce a ieșit din spital

27 September 2022 at 13:34
image

Sfârșit tragic pentru un român dat dispărut în Ungaria. Bărbatului din județul Neamț i s-a făcut rău în țara vecină, în timp ce se afla în drum spre Anglia și a fost internat într-un spital. Ironia sorții este că la scurt timp după ce a fost externat, a murit într-un accident rutier, a informat poliția din Neamț fără a da alte detalii.

Bărbatul care a sfârşit tragic în țara vecină se numea Ioan Aanei, în vârstă de 56 de ani, și era din județul Neamț. Pe data de 14 septembrie acesta a plecat, împreună cu fiul său, cu un autocar spre Anglia, dar a doua zi, în Ungaria, bărbatului i s-a făcut rău şi a fost internat într-un spital. El a fost externat în aceeaşi zi şi de atunci familia nu a mai putut lua legătura cu el.

Astfel că, pe 17 septembrie, Poliţia din Târgu Neamţ, oraşul din care era originar bărbatul, a fost anunţată de cazul bizar chiar de fiul său. Acesta a dat detalii despre condiţiile în care bărbatului i s-a făcut rău, solicitând efectuarea de cercetări pentru identificarea lui.

Au fost lansate trei ipoteze. Prima era că bărbatul ar fi pornit înapoi către domiciliul din România, iar a doua că şi-ar fi continuat drumul spre Anglia cu un alt mijloc de transport. A treia supoziţie, care, din nefericire s-a adeverit, a fost că bărbatul din oraşul de sub Cetatea Neamţ ar fi păţit ceva rău – respectiv un accident mortal.

Bărbatul era dispărut din data de 14 septembrie

Bărbatul a dispărut pe data de 14 septembrie, iar două săptămâni mai târziu a fost confirmată informaţia că a fost victima unui accident rutier mortal.

„La data de 26 septembrie a.c., cadrele Serviciului de Investigaţii Criminale au fost informate de către autorităţile din Ungaria, că persoana în cauză a fost victima unui eveniment rutier, petrecut pe 16 septembrie, pe teritoriul statului vecin, în urma căruia a rezultat decesul“, a transmis IPJ Neamţ.

articolul original.

Ungaria nu se dezminte

24 September 2022 at 09:55
By: (V.N.)

Ungaria intenționează să acorde în continuare vize Schengen cetățenilor ruși, în pofida faptului că facilitarea vizelor a fost suspendată în Uniunea Europeană ca urmare a războiului din Ucraina.

Declarația a fost făcută de ministrul ungar de externe Peter Szijjarto pentru agenția rusă de presă Tass la New York, preluată de ANSA.

„Există o metodologie clară cu privire la modul de eliberare a vizelor pentru turiștii din țările pentru care nu există un acord de facilitare a vizelor”, a declarat ministrul ungar, adăugând: „Dar chiar dacă nu există un acord de facilitare a vizelor, nu înseamnă că nu se dau vize”.

Potrivit lui Szijjarto, „politica de vize este o politică Schengen, așa că, în calitate de membri Schengen, există proceduri privind modul în care se face acest lucru. Nu a fost luată nicio decizie de a nu mai acorda vize Schengen cetățenilor ruși”.

UE adoptase, în 9 septembrie, în mod oficial, o suspendare a acordului din 2017 care facilitează emiterea de vize cetăţenilor ruşi.

articolul original.

Cristian Diaconescu, despre declarațiile lui Viktor Orban privind ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei: ‘Joacă foarte politic. Ei nu au acces la PNRR’

23 September 2022 at 06:09
image

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a declarat că „Ungaria nu scoate o vorbă” într-un cadru multilateral la nivel înalt, în ciuda declarațiilor făcute în spațiul public de premierul Viktor Orban și reprezentanții săi. „Suntem noi mai vocali”.

Fostul ministru de externe a fost întrebat dacă se poate spune că liderul ungar joacă politic atunci când pledează pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și invocă presupuse efecte pozitive ale unui astfel de demers.

Da, joacă foarte politic, dacă îmi permiteți, pentru că are un anume tip de presiune politică generată de câteva decizii iminente pe care le va lua Uniunea Europeană. Prima, ei nu au acces la PNRR, mecanismul de redresare și reziliență nu se aplică în legătură cu Ungaria, deci au pierdut câteva milioane bune de euro pentru probleme legate de corupție și stat de drept, pentru declarațiile domniei sale. În egală măsură, vor pierde cam 60-70% din fondurile de coeziune, tot datorită acestor probleme”, a răspuns Cristian Diaconescu.

La aceste declarații nu e domnul Orban de vină. După părerea mea, avem un Consiliu Nord-Atlantic, avem un NATO și avem o Uniune Europeană, ambele organizații care sunt fundamentate (…) pe valori și standarde, păi să ne hotărâm… În condițiile Articolului 5 – Doamne, ferește! – dacă se întâmplă ceva, mergem și luptăm, și murim, soldați de-ai noștri, ca să apărăm Ungaria”, a continuat el.

Mie mi se pare ceva derutant – și nu neapărat pe această declarație, ci față de mai multe atitudini ale domnului Viktor Orban. Dânsul sau reprezentanții dânsului la nivel înalt, într-un cadru multilateral, deci acolo unde probabil ceea ce spune ar presupune și o decizie, și o atitudine, și crearea unei mase critice, că de aia de duci în sala aia, că, altfel, degeaba dai banii pe bilet, la Consiliul Nord-Atlantic sau la Consiliul Uniunii Europene, Ungaria nu scoate o vorbă, o vorbă, nimic, absolut nimic! Suntem noi mai vocali decât sunt ei, nu scoate o vorbă!”, a adăugat Cristian Diaconescu.

În momentul în care este întrebat direct, dacă se întâmplă, dar nu prea îl bagă în seamă, dar în momentul în care e întrebat direct, `domnule prim-ministru, dumneavoastră ați făcut niște declarații, ați spus niște lucruri, mă interesează pe mine din statul x, din Uniunea Europeană, ce ați vrut să spuneți`, cam așa e întrebarea, singura argumentație pe care am auzit-o din partea domnului Orban – nu e din bârfă, ca să zic așa – a fost `ceea ce spun eu am trecut prin campania electorală, deci sunt andorsat (aprobat, n.r.) de poporul meu, sunt legimat în a spune ce am spus, nu este o improvizație sau un fel de narcisism politic`. Bun, și problema rămâne acolo și trecem mai departe pe agendă”, a mai spus Cristian Diaconescu, conform b1tv.ro.

articolul original.

Viktor Orban, ‘mitraliat’ de opoziție: Cât timp este la putere, criza va persista în Ungaria

19 September 2022 at 06:45
image

Klára Dobrev, europarlamentar din partea partidului ungar de opoziţie Coaliţia Democrată, a transmis duminică că premierul Viktor Orbán este principalul vinovat pentru criza nivelului de trai din Ungaria şi atât timp cât se află la putere, criza va persista, scrie news.ro

Dobrev a explicat că guvernul din umbră se formează acum deoarece observă că, în prezent, ţara se află foarte departe de o Ungarie europeană, mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani. “Situaţia devine din ce în ce mai gravă pe zi ce trece, iar ceea ce vedem acum este începutul colapsului”, a declarat ea, adăugând că, dacă nu acţionează acum, mai târziu va fi mult mai dificil.

Politicianul de opoziţie a afirmat că Viktor Orbán se află la putere de 12 ani, timp în care a declarat mereu că întotdeauna altcineva este de vină, iar acum a inventat că războiul este cauza tuturor problemelor din Ungaria.

”Dacă războiul este cauza tuturor problemelor, cum se face că inflaţia în Ungaria este de două ori mai mare decât în restul Europei? De ce preţurile alimentelor de aici sunt pur şi simplu inaccesibile?, a pus întrebarea Klára Dobrev.

”Dacă ar fi adevărat că războiul este cauza tuturor problemelor”, a continuat ea, adăugând: ”De ce este forintul ungar cel mai slab şi de ce doar aici s-a putut întâmpla ca preţul utilităţilor să crească peste noapte de şapte ori? De ce sistemul de sănătate din Ungaria s-a deteriorat cel mai mult şi de ce se află educaţia într-o stare atât de dramatică?”.

“Răspunsul este foarte simplu: premierul nu spune adevărul”, a declarat politicianul, potrivit căreua Viktor Orbán se ascunde în spatele războiului pentru a evita să fie tras la răspundere pentru ceea ce se întâmplă în ţară.

Klára Dobrev a mai afirmat că “în această ţară doar atunci va fi în sfârşit pace, doar atunci va avea viitor Ungaria europeană, când guvernul lui Viktor Orbán va cădea”.

În reacţia sa, la anunţul făcut duminică de Comisia Europeană, Klára Dobrev a declarat că Viktor Orbán este de vină pentru suspendarea fondurilor UE pentru Ungaria, şi nu războiul din Ucraina.

În opinia europarlamentarei, Orbán a înşelat pe toată lumea: a înşelat Ungaria, în ultimii 12 ani, şi a înşelat ţara în timpul campaniei electorale când a promis siguranţă.

Iar la câteva luni după alegeri “a aruncat milioane de cetăţeni ai Ungariei în cea mai mare insecuritate existenţială din ultimele decenii”. Orbán a înşelat ţara, pe proprii săi alegători şi a minţit în legătură cu planurile şi obiectivele sale, a declarat Klára Dobrev.

În opinia acesteia, Uniunea Europeană (UE) nu-l mai crede pe Viktor Orbán, motiv pentru care Ungaria nu mai primeşte subvenţii. UE nu mai crede că banii destinaţi Ungariei nu vor fi furaţi.

Potrivit Klárei Dobrev, dacă de mâine Viktor Orbán nu ar mai fi prim-ministru, ar fi mai uşor de ajuns la un acord cu UE, economia şi forintul s-ar stabiliza, iar inflaţia şi creşterea preţurilor ar fi mai mici.

Liderul opoziţiei a subliniat că guvernul Orbán este sursa problemei, motiv pentru care conducerea Convenţiei Democrate a decis să formeze un guvern din umbră. Trebuie să fim pregătiţi pentru a prelua guvernul atunci când va veni momentul şi trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura ca guvernul Orbán să cadă cât mai repede posibil, a mai adăugat Klára Dobrev.

Aceasta a subliniat că trebuie avut grijă de opoziţie: aceasta este singura, nu există alta.

Klára Dobrev a mai afirmat că DK începe să formeze un guvern din umbră, însă sunt deschişi şi aşteaptă ca oricine să li se alăture, scrie news.ro

articolul original.

Ungaria rămâne fără banii europeni: Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde euro din fondurile europene

19 September 2022 at 05:00

Ungaria rămâne fără banii europeni: Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde euro din fondurile europene

Comisia Europeană a propus duminică Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) tăierea a 65% din fondurile europene ale Ungariei pentru cele mai mari programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, potrivit unui comunicat al executivului European.

Comisarul european Johanes Hahn a declarat că e vorba despre tăierea a 7,5 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.

Pe lângă suspendarea fondurilor, Comisia Europeană a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să meargă spre fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán.

Comisia Europeană a anunțat că Budapesta a făcut câteva propuneri legislative și administrative în sensul corect, care ”ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător”.

Cu toate acestea, Comisia arată că ”în așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget. Acest lucru explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare, de asemenea, măsurile de remediere prezentate de Ungaria”.

Consiliul UE are la dispoziție o lună pentru a accepta sau respinge propunerea Comisiei. O decizie a Consiliului nu necesită unanimitate, ci majoritate calificată. Pentru a bloca decizia finală, Ungaria are nevoie de ceea ce se numește minoritate de blocare. Minoritatea de blocare trebuie să includă cel puțin patru membri ai Consiliului care să reprezinte peste 35% din populația UE.

Or, în acest moment nici un alt stat membru nu s-a poziționat de partea Ungariei. Mai mult: după ce Budapesta s-a poziționat de partea Rusiei în conflictul din Ucraina, guvernul Viktor Orban a fost izolat și de partenerii săi tradiționali din grupul Vișegrad (Polonia, Slovacia, Cehia și Slovenia).

Comisia Europeană a propus blocarea fondurilor cuvenite Ungariei în perioada 2021-2027 în baza legislației care condiționează fondurile UE de respectarea statului de drept, pentru a proteja interesele financiare ale UE.

articolul original.

Ungaria a blocat active ruseşti în uriașa sumă de… 3.000 de euro

18 September 2022 at 20:30
image

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, a declarat că Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate după ce Rusia a invadat Ucraina. Numai că unele state nu au vrut să participe la acest efort. Deloc o surpriză, pe listă e Ungaria, care a blocat active ruseşti de doar 3.000 de euro.

Ungaria, stat UE, face jocurile Rusiei. Iar

Într-un interviu pentru LCI, Didier Reynders a declarat că „trebuie să facem o presiune foarte puternică” asupra Ungariei pentru că „putem presupune că legăturile sale foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”.

El a precizat, în acest context, că Ungaria a blocat active rusești de „puţin peste 3.000 de euro”, informează AFP.

Comisarul european a mai afirmat că din cele 14,5 miliarde de euro, active rusești blocate, „90% sunt realizate de şase state membre”. Alte state nu au blocat nimic sau nu au comunicat nimic, a mai spus el.

Dând exemple, Reynders a susținut că în top sunt Franța, care a înghețat „puţin peste un miliard de euro” în active, Belgia, cu 3,5 miliarde, Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria.

Comisarul european a precizat că acest efort continuă, așa încât toate statele UE să aplice aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi și reşedinţe.

Ungaria, calul troian al lui Putin în UE

Informația nu vine ca un șoc în contextul în care Ungaria lui Viktor Orban a luat mai multe decizii în raport cu Rusia contrar atitudinii UE. De exemplu, în timp ce Uniunea încearcă să scape de dependența de gazul rusesc, Budapesta a anunțat un contract cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare. În plus, Guvernul Orban cooperează cu rușii de la Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare.

Pe lângă acțiuni sunt și discursurile. Premierul Viktor Orban are tot mai des ieșiri anti-UE și pro-Rusia. Cel mai recent, el a susținut că războiul din Ucraina era unul local, dar din cauza Occidentului a devenit unul global. A mai precizat, de asemenea, că se va opune prelungirii sancțiunilor împotriva Rusiei.

De precizat că Ungaria are probleme în UE și din cauza corupției, care amenință fondurile europene ce-i sunt alocate. Comisia Europeană a amenințat că va priva Ungaria de 7,5 miliarde de euro dacă reformele promise de Guvernul Orban nu vor fi implementate rapid.

articolul original.

UE denunță legăturile foarte strânse ale Ungariei cu Rusia și dezvăluie suma derizorie confiscată de Budapesta

18 September 2022 at 20:24
By: -
image

UE a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe ţări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat duminică comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Publicitate

„Trebuie să facem o presiune foarte puternică" asupra Ungariei, deoarece „putem presupune că legăturile (sale) foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze", a declarat Didier Reynders într-un interviu acordat postului de televiziune LCI.

Ungaria a blocat „cu puţin peste 3.000 de euro" active ruseşti, a precizat el.

Premierul naţionalist Viktor Orban a întreţinut în ultimii ani legături strânse cu preşedintele rus Vladmir Putin şi această colaborare a fost menţinută în ciuda invaziei ruse a Ucrainei.

Publicitate

Budapesta a anunţat astfel la sfârşitul lui august un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare, într-un moment în care alte ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate. Guvernul ungar cooperează şi cu conglomeratul rus Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare.

Disputele dintre Bruxelles şi Budapesta s-au înmulţit în ultimele luni. Comisia Europeană este îngrijorată în special de corupţia care ameninţă corecta utilizare a fondurilor europene în ţară. Ea a ameninţat duminică că va priva Ungaria de 7,5 miliarde de euro finanţare dacă reformele promise de guvernul ungar nu vor fi implementate rapid.

Publicitate

Cele 14,5 miliarde de euro de active ruseşti blocate de Europa sunt „deja semnificative", dar, din această sumă, „90% sunt realizate de şase state membre", a explicat comisarul, recunoscând că mai este „mult de lucru cu alte (state) care fie nu au blocat nimic, fie nu au comunicat nimic".

Printre cele mai active şase ţări, Franţa a îngheţat „cu puţin peste un miliard de euro" în active, iar Belgia 3,5 miliarde de euro. Printre „elevii buni” se numără şi Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria, potrivit lui Didier Reynders.

„Continuăm să lucrăm pentru a cere tuturor statelor membre să pună în aplicare aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi, reşedinţe, ci la toate activele", a subliniat comisarul european, evocând dificultatea de a avea acces la criptomonede şi opere de artă digitale.

articolul original.

Un consilier al lui Zelenski reacționează după declarațiile fostului ministru Andrei Marga: ‘Trebuie să înțeleagă și perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrității și suveranității unui alt stat’

18 September 2022 at 18:15
image

Consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak a afirmat că Andrei Marga, dacă îşi susţine declaraţii cu toată răspunderea, atunci ar trebui să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unei ţări. Acesta l-a numit pe Marga o „naftalină politică” scoasă de Rusia din dulap, din cauza „crizei agenţilor”.

„«Criza agenţilor» determină Rusia să scoată din dulap şi cea mai uitată naftalină politică. Dacă românul domn Marga îşi face declaraţiile «cu toată responsabilitatea», atunci trebuie să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unui alt stat”, a scris consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, duminică pe Twitter.

Citește și:

Profesorul Andrei Marga: ‘Afirmațiile mele corespund adevărului istoric. Ucraina a refuzat aplicarea acordurilor de la Minsk, care erau susținute și de europeni. Ucrainienii merită respectul, ca orice popor și ca toți oamenii, dar a forța lucrurile, falsificând propagandistic situații, mi se pare indecent’

Andrei Marga, fost ministru de Externe şi al Educaţiei şi fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a declarat în timpul unei conferinţe desfăşurate vineri la Alba Iulia, că Ucraina se află în ”frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.

Declaraţiile lui Marga au fost preluate şi de presa ucraineană, care aminteşte de statutul acestuia de fost informator al securităţii şi menţionează în cheie ironică statutul acestui de diplomat şi politolog. Duminică, Marga a revenit cu un drept la replică, reluând afirmaţiile şi subliniind că acestea „corespund adevărului istoric”.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe consideră că declaraţiile făcute de Andrei Marga în spaţiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia sunt inacceptabile, conform news.ro

Citește și:

Andrei Marga, fost ministru al Educației: ‘România nu are ce căuta în acest război. Ucraina trebuie să cedeze teritorii: Ungariei, Poloniei, României și Rusiei’

articolul original.

Istoricul Cosmin Popa: Putin și cei care îl susțin sunt puternici doar dacă le permitem să ne șantajeze / Kremlinul va căuta să creeze în jurul UE un spațiu de insecuritate / Iarna va fi un test de anduranță pentru europeni

18 September 2022 at 17:33
image

„Putin și cei care îl susțin sunt puternici, doar dacă le permitem să ne șantajeze, să ne submineze încrederea în valorile noastre și mai ales să ne facă să ne îndoim de cine suntem cu adevărat”, a declarat istoricul Cosmin Popa, specialist în probleme ruse și sovietice și cercetător științific la Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga”, într-un interviu pentru G4Media.

Acesta a mai susținut că asistăm la prăbușirea sistemului de securitate organizat de Rusia în fosta URSS. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin încă mai are pârghii pentru a destabiliza mai multe state, inclusiv Republica Moldova, și astfel să creeze în jurul Uniunii Europene un spațiu de insecuritate.

Cât despre discursurile anti-UE și pro-Rusia ale premierului ungar Viktor Orban, Popa a susținut că între Moscova și Budapesta funcționează cel puțin o alianță ideologică.

„Georgia, Armenia, Moldova, Serbia toate sunt țări în care regimul Putin încă deține prin ocupație directă, aranjamente frauduloase de securitate sau corupție politică, poziții foarte puternice. Kremlinul va căuta să creeze în jurul Uniunii Europene un spațiu de insecuritate, subminând în paralel coeziunea internă și economia societăților occidentale. Doar astfel Rusia poate deveni puternică, pe un fond european dominat de frici, dificultăți economice și conflicte sociale.

Iarna care va veni va aduce cu sine un adevărat război al nervilor, însemnând un adevărat test de anduranță pentru economiile și societățile europene. Este penultimul „argument” pe care îl mai are Kremlinul, dar asta nu înseamnă că timpul se scurge în favoarea sa. Lovitura pe care Moscova lui Putin vrea să o dea lumii trebuie să fie rapidă și devastatoare, dar dacă lumea va rezista, regimul său se va prăbuși ca un castel de cărți de joc”, a declarat Cosmin Popa, pentru G4Media.

Când s-ar putea descotorosi rușii de regimul Putin

Cosmin Popa a susținut că Rusia are încă destule resurse să-și continue războiul din Ucraina, dar folosirea sa va fi târzie și ineficientă din cauza degringoladei organizatorice și deficitului acut de legitimitate al acestui război.

„Rușii vor înceta să dea crezare propagandei Kremlinului, care capătă trăsăturile unei adevărate „spălări” a creierelor, doar atunci când vor simți direct efectele politicii pe care o duce Putin, din păcate. Sunt convins că atunci când se va petrece acest lucru și vor înțelege că toate suferințele sunt doar pentru satisfacția și prestigiul unui om bolnav de putere, vor cere socoteală celor pe care regimul s-a sprijinit. Rusia nu poate supraviețui ca mare putere decât dacă va trece printr-o perioadă de transformări structurale, culturale și politice de natură să crească gradul de compatibilitatea civilizațională între ea și Occident”, a continuat istoricul, în interviul pentru G4Media.

Popa: Putin pare atât de disperat încât e dispus să pescuiască în ape tulburi, iar în Moldova are toate condițiile

Întrebat dacă Vladimir Putin mai are la dispoziție instrumente și pârghii pe care să le acționeze în avantajul său pe plan extern, istoricul a răspuns: „Desigur că în afara șantajului nuclear și a celui energetic mai are. Unele dintre ele privesc direct România, iar aici mă refer la Moldova. Putin pare atât de disperat încât este dispus să pescuiască în ape tulburi, iar în Moldova are toate condițiile spre a face acest lucru. Chișinăul este extrem de atent, încercând să nu provoace Rusia, urmare a situației sale. Totuși, concepția cu privire la menținerea statu-quoului între Chișinău și Tiraspol are nevoie de forme noi de exprimare, care măcar să poziționeze clar lucrurile, în noul context politic și militar”.

Cum vede Cosmin Popa derapajele premierului ungar Viktor Orban

Întrebat cum vede discursurile tot mai dese anti-UE și pro-Rusia ale premierului ungar Viktor Orban, Popa a răspuns: „Din păcate pentru vecinii noștri, dar și pentru noi, în egală măsură, regimul premierului Viktor Orban începe să semene din ce în ce mai bine, cel puțin în declarațiile sale, cu cel al lui Putin. (…) El seamănă cu Putin, în multe privințe, dar este aproximativ frecventabil, în comparație cu acesta, cel puțin printre vecinii Ungariei, printre care și România”.

Acesta a mai precizat că „între Moscova și Budapesta funcționează cel puțin o alianță ideologică, susținută de o componentă energetică, ce are un substrat politic evident”.

articolul original.

UE vrea să înghețe finanțarea pentru Ungaria

18 September 2022 at 13:42
By: (R.C.)
Comisia Europeana

Comisia Europeană a propus duminică statelor membre să suspende 7,5 miliarde de euro din finanţarea europeană către Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea implementării reformelor, informează France Presse.

„Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă”, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn într-o conferinţă de presă.

În aprilie, Comisia Europeană a lansat împotriva Ungariei o procedură nefolosită până atunci, ce poate duce la suspendarea finanţării europene a cărei utilizare este ameninţată de probleme de corupţie sau lipsa controlului judiciar într-o ţară.

Decizia finală revine Consiliului, instituţie ce reprezintă statele membre, care are la dispoziţie o lună pentru a decide. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.

În încercarea de a răspunde preocupărilor Bruxellesului, Budapesta a anunţat o serie de măsuri, inclusiv înfiinţarea unei „autorităţi independente” pentru combaterea corupţiei şi creşterea transparenţei în procedurile de achiziţii publice.

Budapesta încearcă de asemenea să convingă Bruxellesul să-i deblocheze planul de relansare post-COVID (5,8 miliarde de euro subvenţii). Ungaria este singura ţară din UE al cărei plan nu a primit încă undă verde de la Comisia Europeană, din aceleaşi motive legate de respectarea statului de drept, aminteşte AFP.

articolul original.

Un partid de opoziţie din Ungaria anunţă formarea unui guvern din umbră, condus de eurodeputata Klara Dobrev

18 September 2022 at 15:42
By: -
image

Coaliţia Democrată (DK), aflată în opoziţie în Ungaria, a anunţat vineri formarea unui guvern din umbră, în fruntea căruia se va afla eurodeputata Klara Dobrev, transmite Digi24, citând MTI.

Klara Dobrev, soția fostului prim ministru Gyurcsany Ferenc, a fost desemnată de conducerea DK pentru a forma un guvern din umbră, iar ea a acceptat, a declarat viceliderul DK, Csaba Molnar, într-o conferinţă de presă. DK este convinsă că „nimeni în Ungaria astăzi nu este mai calificat” decât Dobrev pentru a conduce un cabinet din umbră, a adăugat Molnar, potrivit căruia eurodeputata, în calitate de vicepreşedinte al Parlamentul European, şi-a creat relaţii internaţionale cruciale pentru Ungaria. Klara Dobrev îşi va face cunoscute planurile duminică, iar luni îi va prezenta pe membrii guvernului din umbră într-o conferinţă de presă, a anunţat Molnar.

Citește mai mult pe Digi24.ro.

articolul original.

Comisia Europeană propune tăierea cu 65% a fondurilor europene ale Ungariei. Decizia finală o ia Consiliul

18 September 2022 at 10:37

Comisia Europeană a propus reducerea fondurile europene ale Ungariei cu 65%, din cauza corupției și încălcării normelor statului de drept. Decizia finală va fi luată, însă, de Consiliul European, care are la dispoziție o lună. Decizia a fost luată în unanimitate în CE.

Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, executivul european a anunțat duminică că propune blocarea a 65% din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 milioane de euro, din cauza corupției și a declinului democrației înregistrat la Budapesta, relatează Reuters. Comisia Europeană a propus, duminică, Consiliului măsuri de protecție bugetară în temeiul regulamentului privind condiționalitatea. Aceste măsuri urmăresc să asigure protecție bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria.

În ceea ce privește această decizie, comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget și administrație, a declarat: “Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important.”

Comisia propune următoarele măsuri:

1.O suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale în cadrul politicii de coeziune.

2.O interdicție de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct și indirect.

Consiliul are acum o lună pentru a decide dacă adoptă astfel de măsuri, perioadă care poate fi prelungită cu maximum două luni în circumstanțe excepționale.

Eurodeputaţii sunt preocupaţi de mai multe aspecte privind democraţia şi drepturile fundamentale în Ungaria:

funcţionarea sistemului constituţional şi electoral,

independenţa sistemului judiciar,

corupţia şi conflictele de interese,

libertatea de exprimare, inclusiv pluralismul mass-media,

libertatea academică, libertatea religioasă, libertatea de asociere,

dreptul la egalitate de tratament, inclusiv drepturile persoanelor LGBTIQ, drepturile minorităţilor, precum şi cele ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor.

sursa: Digi24

articolul original.

Comisia Europeană propune reducerea fondurilor europene ale Ungariei cu 65%

18 September 2022 at 11:20

Comisia Europeană a propus reducerea fondurile europene ale Ungariei cu 65%, din cauza corupției și încălcării normelor statului de drept. Decizia finală va fi luată, însă, de Consiliul European, care are la dispoziție o lună. 

Potrivit Digi24, decizia a fost luată în unanimitate în CE. Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, executivul european a anunțat duminică că propune blocarea a 65% din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 milioane de euro, din cauza corupției și a declinului democrației înregistrat la Budapesta, relatează Reuters.

Comisia Europeană a propus, duminică, Consiliului măsuri de protecție bugetară în temeiul regulamentului privind condiționalitatea. Aceste măsuri urmăresc să asigure protecție bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria.

În comunicatul de presă se arată că această decizie a fost luată în urma unui dialog intens purtat cu autoritățile ungare purtat încă din 27 aprilie, potrivit biziday. Este amintit faptul că guvernul de la Budapesta are în analiză mai multe inițiative legislative pentru a remedia din neregulile constatate de Bruxelles.

”Concluzia este că măsurile propuse ar putea, în principiu, să abordeze problemele în cauză, dacă sunt detaliate corect în legi și norme relevante puse în aplicare în consecință. Până la îndeplinirea etapelor-cheie, Comisia consideră că rămâne un risc pentru buget. Așa se explică decizia de astăzi”, potrivit comunicatului de presă.

articolul original.

Ungaria raţionalizează benzina şi motorina începând de luni. MOL a informat că nu poate livra decât 25% din cantitatea necesară

17 September 2022 at 13:20
image

Benzinăriile din Ungaria au fost anunţate de compania MOL că vor primi doar 25% din benzina şi motorina necesară, începând de săptămâna viitoare.

Compania MOL alimentează aproximativ 80% din piaţa din Ungaria cu combustibili, iar de săptămâna viitoare va asigura doar 25% din cantitatea necesară şi solicitată de benzinării prin contractele încheiate.

MOL a motivat decizia  „pentru a planifica comanda de combustibil și a asigura securitatea națională a aprovizionării”.

Astfel, începând de luni, 19 septembrie 2022, benzina şi motorina va fi raţionalizată în toate staţiile de combustibili din Ungaria, lucru care va crea cozi la benzinării.

De asemenea, cel mai probabil, şoferii vor putea alimenta doar o anumiă cantitate de benzină sau motorină.

articolul original.

Amenințat cu tăierea fondurilor UE, din cauza derapajelor pro-putiniste, Viktor Orban îi sfidează pe mai-marii Europei! ‘Este o glumă plictisitoare’

16 September 2022 at 15:28
image

Din cauza derapajelor pro-putiniste, mai-marii Uniunii Europene l-au amenințat pe Viktor Orban, premierul maghiar, că îi vor tăia accesul la fondurile europene.

În acest context, Viktor Orban sfidează, pur și simplu, UE, afirmând că amenințarea eurodeputaților nu este altceva decât „o glumă plictisitoare”.

În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem pentru că este o glumă plictisitoare.

Ei (n.r. – parlamentarii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție”, a declarat, după întâlnirea cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, Viktor Orban.

articolul original.

I-au prins după 29 de ani de la crimă! Un cuplu de români se fac vinovați de uciderea unei femei în Ungaria

16 September 2022 at 09:28
By: -
image

Potrivit anchetatorilor, pe 30 septembrie 1993, cei doi români, care aveau pe atunci 22 de ani, ar fi ucis cu brutalitate în localitatea Soltvadkert o femeie de 65 de ani, văduvă, pentru a-i fura o sumă importantă de bani. Poliția a demarat o anchetă, dar în ciuda eforturilor depuse de polițiști, autorii nu au fost identificați pentru că nu aveau suficiente probe.

Totuși, la data crimei a fost ridicat un muc de țigară găsit în casa victimei, iar mai târziu a fost posibilă izolarea ADN-ului de pe acesta. Pentru că tehnicile criminalistice au evoluat de-atunci, iar poliția a continuat să lucreze la caz, au fost identificați suspecții, un bărbat și o femeie din România, ambii de 51 de ani acum, potrivit hiros.hu.

După comiterea crimei, cei doi români, care lucrau ca zilieri în Ungaria, s-au întors acasă. Cadavrul femeii a fost găsit a doua zi de vecini. Poliția a știut la vremea respectivă că doi români au lucrat cu ziua și pentru femeia respectivă, însă nu au reușit să le dea de urmă.

Crimă cu repetiție

Cert este că anul următor, cei doi români au comis o crimă similară în Bugyi, din judeţul Pesta (Ungaria). Și atunci s-au întors imediat în România, dar de această dată poliția i-a găsit. Ancheta s-a desfășurat atunci mai mult în România, iar bărbatul a ajuns după gratii atunci pentru 13 ani, fiind eliberat între timp.

Deși polițiștii din Bács-Kiskun au făcut atunci legătura cu cel de-al doilea caz, erau totuși, foarte multe date care nu se potriveau și nu au avut niciodată o probă puternică împotriva celor doi. Cazul a fost redeschis în urmă cu doi ani când, datorită unor noi tehnici criminalistice, au fost prelucrate probele ridicate de la locul crimei și a fost izolat ADN-ul românului.

Au urmat mai multe investigații în urma cărora s-a stabilit că el a acționat atunci împreună cu iubita lui. Ulterior, cei doi s-au căsătorit, dar au și divorțat între timp. Femeia a fost arestată în baza unui mandat internațional în luna mai 2022 și a fost predată autorităților maghiare. Bărbatul, care era din nou la închisoare în România, a fost transferat și el în Ungaria în luna august 2022.

sursa: adevărul.ro

articolul original.
❌