ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane și s-au depistat peste 4.000 de persoane cu boli hepatice, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că acest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „inițiatorilor proiectului și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acesastă acțiune „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor, asigurându-i de tot sprijinul autorităților locale.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli care face mai multe victime decât ne imaginăm, iar acum, că s-a intrat „într-o situație de normalitate, cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o. Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă de aceeași dedicare. Am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis tot sprijinul în acest demers.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”.

Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul unității medicale în derularea acestui proiect și al altor proiete de screening și a mulțumit „medicilor de familie care se implică în orice program de prevenție, pentru că dacă dânșii tratează pacienții așa cum trebuie în ambulatoriu, scade și presiunea pe spital. Noi suntem alături de dumneavoastră și pot spune că, la ora actuală, Secția de Gastroenterologie a SJU Buzău are trei medici gastroenterologi foarte competenți și aparatură de ultimă generație pe care încercăm să o folosim cu cât mai mare folos pentru pacienți”, a adăugat managerul SJU Buzău.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a promis tot sprijinul administrației locale în derularea acestui proiect, în special prin informare și educare, în contextul în care în România nu se pune prea mult accent pe partea de prevenție. „Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare. Primăria Municipiului Buzău, vă asigur că va face tot ceea ce se poate pentru a duce mai departe informația către cetățeni, pentru a-i încuraja. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, educație sanitară în școli. Eu cred foarte mult că totul pornește totul de la educația pe care copiii o primesc, a spus Oana Matache.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Medicii de familie buzoieni implicați în proiect își desfășoară activitatea prin cabinetele medicale situate în 14 localități din județ: CMI Dr. Racu Diana Mirela – Viperești, CMI Dr. Tudose Ramona Carmen – Măgura, CMI Dr. Benga Alexandru Cristian – Cernătești, CMI Dr. Mosor Viorica – Mânzălești, CMI Dr. Marin Teodora – Smeeni, SC Animed SRL – Dr. Cazacu Aișoara – Buzău, SC Doctor Bun TG SRL (Dr. Stanciu Grigorescu Niculina) – Padina, CMI Dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, CMI Dr. Dima Georgeta – Boldu, CMI Dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, CMI Dr. Toma Veronica – Glodeanu-Sărat, CMI Dr. Vlad Laurențiu Constantin – Buzău și Sărulești,  CMI Dr. Ciui Cosmin Marius – Podgoria, CMI Dr. Curcă-Dumitrache Ecaterina – Rușețu, SC Medira Sanum SRL – Dr. Pană Radu Șerban – Lopătari, CMI Dr. Salagub Adina Florica – Pătârlagele.

După conferința de lansare a evenimentului, reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie au avut loc o întâlnire de lucru, după care și-au primit tabletele și materialele de testare cu ajutorul cărora vor putea îndeplini misiunea de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

Medicii de familie buzoieni evită să se implice în campania de depistare a bolilor hepatice

16 August 2022 at 07:10

Deși primesc gratuit materialele de testare și li se decontează 57,75 lei/pacient pentru consultații, doar cinci medici buzoieni s-au oferit până acum să-și ajute pacienții să beneficieze de screening pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C. 

Medicii de familie buzoieni aflați în contract cu CJAS au fost invitați să se afilieze campaniei de depistare gratuită/screening a hepatitelor B/D și C până la data de 20 august și să-și ajute astfel pacienții, ca timp de o jumătate de an să beneficieze de testarea pentru hepatite virale și de diagnostic precis prin stadializare. Pacienții depistați pozitiv la testarea rapidă vor beneficia inclusiv de tratament gratuit, asigurânsu-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate. Proiectul „LIVE(RO) 2 – EST” vizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Până la finalul lunii iulie, peste 80.000 de persoane din județele Iași, Suceava, Constanța, Bacău, Tulcea și Galați au participat la screening. 

În județele Buzău și Botoșani, campania se desfășoară în perioada august 2022-ianuarie 3023, iar cabinetele de Medicina Familiei aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se pot afilia proiectului. 

Dosarul de afiliere va fi trimis în perioada 20 iulie-19 august, pe adresa de email: afiliere_est@arasnet.ro, iar începând cu 1 septembrie se va începe, efectiv, testarea. Doar 5 medici de familie buzoieni se înscriseseră în program până la data de 12 august, deși mai sunt doar câteva zile în care se pot afilia.

Toate informațiile necesare în vederea afilierii se găsesc pe pagina https://arasnet.ro/2022/07/19/afiliere-cabinete-medicina-de-familie-pacienti-din-judetele-buzau-si-botosani/

Proiectul LIVE(RO)2-EST este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași. „În fiecare județ din estul României, testarea pentru hepatitele B și C este posibilă timp de câte 6-12 luni, implicarea în activități a medicilor de familie asigurând disponibilitatea serviciilor în zonele în care aceștia au cabinetele”, transmit organizatorii.

ARAS acordă sprijin în derularea acestei campanii, contractând cabinetele de medicină de familie, asigurând distribuția materialelor necesare (teste, consumabile medicale și de igienă), accesul grupurilor vulnerabile, acompanierea către centrele de diagnostic și tratament a celor cu teste pozitive, raportarea și monitorizarea activității”, menționează ARAS, într-un comunicat. Pe durata campaniei se vor derula ample activități de informare și conștientizare, sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU!

Cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect vor oferi servicii de depistare precoce pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C persoanelor care au domiciliul/reședința în județele vizate, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria persoane gravide. Minimum 60% dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile.

Prin participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și informarea privind riscurile de infectare proprie și de diseminare a infecției către alte persoane, informarea și conștientizarea efectelor negative majore asupra vieții persoanei infectate cronic cu hepatita B/D sau C și asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacientii pozitivi depistati la testarea rapidă, se urmărește accesul la tratament egal, asigurarea premiselor pentru obtinerea tratamentului și eradicarea profilului de hepatita C în rândul populațiilor vulnerabile cele mai expuse riscului de infecție.

Gratuitatea accesului la diagnostic rapid (screening) și diagnostic de stadializare, asigurarea serviciilor de acompaniere către și de la centrele de prevenție, precum și îndrumarea către modalitățile legale de asigurare a persoanelor neasigurate pentru a putea beneficia de tratamentul decontat de CNAS sunt doar câteva dintre beneficiile campaniei, al cărui public-țintă este format din persoane beneficiare de programe de screening ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani; au domiciliul în regiunile Nord-Est și Sud-Est și nu sunt persoane gravide și/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Pe lângă implicarea medicilor de familie, care vor primi pentru fiecare pacient testat 57,75 lei, vor fi achiziționate și servicii de caravane mobile pentru screening. „Avantajele majore ale acestei abordări derivă din aderența la populația din zone rurale cu acces dificil la servicii de sănătate (ex.locuințe din zone de munte, aflate la distanțe mari față de cabinetul de medicina familiei); comunități de romi din mediul rural și urban – necesită implicarea mediatorilor sanitari și a liderilor locali ai romilor; localități în care MF nu aderă la program. În implementarea A1.3 vor putea fi accesate ambele abordări (medicii de familie/caravane mobile) în funcție de necesitățile locale/județene, acestea fiind complementare”, transmit reprezentanții proiectului.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt: consultație preventivă, consultație efectuare procedură testare și consultație post efectuare procedură testare.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51.661.021,53 lei.


articolul original.

ADMITERE MEDICINĂ 2022: La UMF Iași, media 9,00 – ultima cu care s-a intrat la Medicină

25 July 2022 at 08:38

Zece candidați au intrat cu nota 10,00 la Medicină și tot cu 10,00 au fost admiși alți patru care au intrat la Farmacie, Asistență Medicală Generală, Nutriție și dietetică și Bioinginerie.   

Peste 2.200 de absolvenți de liceu au susținut duminică, examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, pentru cele 10 specializări pentru care au putut opta candidații, iar rezultatele provizorii arată că viitorii medici „sunt foarte bine pregătiți”, după cum a precizat rectorul Viorel Scripcariu.

Rezultatele parțiale afișate arată că la Medicină Generală, unde au fost 1.166 de candidați pe 325 de locuri, 10 dintre ei au obținut nota 10,00 la testul grilă, iar ultima notă de admitere la buget a fost 9,00 (după departajare, 4 concurenți au coborât la 8,83). Admiși pe locurile bugetate au fost și 2 candidați de etnie rromă care au obținut 7,60 respectiv 5,70 și 10 absolvenți din mediul rural, care au obținut note între 5,00 și 9,80, dar și un absolvent din sistemul de protecție socială, care a fost notat la testul grilă cu nota 8,80.

La taxă, cea mai mare medie de admitere a fost 9,80, iar cea mai mică, 8,30 (2 dintre ei sunt la a doua facultate).

La Asistenţă Medicală Generală, unde concurența a fost de 3,93 candidați/loc bugetat, 5 dintre candidați au obținut nota 10,00, iar ultima notă de admitere a fost 8,02 – obținută tot de 5 concurenți. La aceeași specializare au fost declarați admiși și 6 absolvenți ai unor licee din mediul rural, care au avut note cuprinse între 9,28 și 5,86 și un absolvent din sistemul de protecție socială care a fost notat cu 7,48. La taxă au fost admiși 113 candidați care au avut note de la 5,14 până la 9,20.

La Nutriţie şi dietetică, unde concurenţa a fost de 3,29 candidați/loc bugetat, 10 candidați au fost admiși cu note între 10,00 și 7,40 și la taxă au fost admiși 19 tineri care au obținut note între 9,2 și 5,00.

La Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, la o concurenţă de 1,53/loc bugetat, 63 de candidați au fost admiși fărăr taxă, cu note între 9,80 și 5,00. Acestora li se alătură un candidat de etnie rromă care a obținut nota 5,00 și doi absolvenți din mediul rural care au avut, ambii, nota 6,00. Pe locurile cu taxă au fost admiși 9 tineri cu note între 5,60 și 8,60.

La Medicină Dentară, unde concurenţa a fost de 3,34 candidați/loc bugetat au fost admiși 94 de concurenți cu note între 9,70 și 7,00 și un absolvent al unui liceu din rural, notat cu 8,6.

La Tehnică Dentară (concurenţă de 1,73 /loc bugetat), 28 de candidați care au obținut note între 9,80 și 7,40 au fost admiși la buget, iar 14 candidați cu note între 5,00 și 9,80 au fost admiși la taxă.

La Asistenţă de profilaxie stomatologică, unde s-au înscris doar 3 candidați pe cele 12 locuri disponibile, toți trei au fost admiși, cu note 9,60, respectiv 7,60 și 5,00.

La Farmacie, unde doar 31 de candidați au concurat pe cele 68 de locuri bugetate (concurenţă de 0,40/loc bugetat), au fost admiși 20 de candidați, dintre care unul a obținut nota 10,00, iar ceilalți 19 au avut note între 9,52 și 5,00. Tot fără taxă a fost admis un candidat de etnie rromă, cu nota 5,92, și unul provenit din sistemul de protecție socială, care a obținut nota 7,84. La taxă a fost admis un singur candidat, cu nota 7,72.

La Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, la o concurenţă de 1,52 candidați/loc bugetat, 19 candidați au intrat cu note de la 5,00 la 9,60. Li se adaugă un candidat din sistemul de protecție socială care a obținut nota 8,0, iar la taxă au fost admiși 7 candidați, cu note între 8,6 și 6,0.

La Bioinginerie unde concurența a fost de 1,53 candidați/loc bugetat, 77 de candidați au fost admiși fără taxă, cu note între 10,00 și 8,20, iar la taxă au fost admiși 3 candidați care au avut note între 9,00 și 8,00.

Potrivit Metodologiei proprii aprobate de Senatul UMF „Grigore T. Popa” din Iași, începând cu anul universitar 2022/2023, admiterea pentru toate cele 10 specializări se face doar pe baza notei obținute la testul grilă.

După afişarea rezultatelor finale, candidaţii trebuie să confirme în scris locul, până la data de 5 august 2022. Aceştia se vor programa online, prin intermediul platformei de programare, pentru confirmarea locului şi înscriere. În ziua şi la ora programată, se vor prezenta la secretariatul facultăţii documente în original”, a transmis conducerea UMF Iaşi.

Notă: Candații care au obținut la admitere note peste 5,00 pot opta pentru o altă specializare decât cea penttru care au concurat, atât pe locurile fără taxă cât și pe cele cu taxă, în funcție de opțiunile exprimate la înscriere.  


articolul original.

Duminică, 2.207 de candidaţi se luptă pentru un loc la UMF: examenul se dă în 46 de săli

22 July 2022 at 04:08
By: Geo
image

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) se pregăteşte de examenul de admitere, care va avea loc în această duminică, 24 iulie, de la ora 10.00. 

Şi anul acesta UMF a pregătit o impresionantă desfăşurare de forţe: candidaţii au fost repartizaţi în cele 46 de săli şi amfiteatre de la Medicină, dar şi de la celelalte instituţii de învăţământ superior din Iaşi. Ei se vor prezenta pentru testul grilă cu durata de trei ore până la ora 09.30, iar la 10.00 vor primi subiectele, scrie ziaruldeiasi.ro.

Universitatea nu renunţă nici în acest an la regulile de protecţie sanitară în contextul COVID-19, dată fiind creşterea accelerată a numărului de cazuri în România, iar candidaţii vor fi mai puţini în săli, vor purta măşti şi vor avea acces la dezinfectant pentru mâini la accesul în sălile de examinare.

Mai mult, rigoarea elaborării subiectelor a fost elaborată şi anul acesta: de miercuri comisia responsabilă cu crearea subiectelor la fiecare disciplină se află în izolare, într-un loc cunoscut doar de către puţini oameni din universitate, fără acces la telefoane sau la internet şi fără a putea comunica cu mediul exterior.

Pentru transmiterea subiectelor în ziua examenului s-a apelat la ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a Jandarmeriei Române.

„Este primul an în care am scos acel 10%, ponderea notei de Bacalaureat din nota finală. Este prima dată când facem asta şi am ales asta pentru că ne interesează concursul propriu-zis decât să luăm notele de la bacalaureat care pot varia în funcţie de liceu, şi nu mereu predictibil. Aşa va rămâne mereu de acum încolo. A fost o concurenţă bună anul acesta, nu ne aşteptam să fie atât de importantă, suntem la nivelul anului trecut, deşi avem mai multe locuri la buget”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.

La intrarea în sală, candidaţii trebuie să aibă la ei actul de identitate, legitimaţia de concurs şi să fie prezenţi până la 09.30. În timpul concursului candidaţii nu au voie să aibă obiecte de scris de orice fel, altele decât cele date de organizatori, hârtii albe sau scrise, publicaţii de orice fel, telefoane mobile sau orice alt tip de aparatură de comunicare, ceasuri de mână, genţi, materiale didactice de orice fel.

„Candidaţii care intră în sală cu astfel de obiecte, precum şi cu materiale documentare au obligaţia să le depoziteze într-un loc special indicat de şeful de sală, înainte de aducerea caietelor cu întrebări, unde nu vor avea acces până la terminarea concursului. Candidaţilor le este permisă introducerea în sală a unei sticluţe cu apă, fără etichetă, numai pentru utilizare personală”, au transmis reprezentanţii universităţii.

Anul acesta la examen se vor prezenta 2.207 de candidaţi, cele mai multe dosare finalizate fiind la Medicină – 1.166, cu o concurenţă de 3,59 / loc bugetat. La Asistenţă Medicală Generală – 275 dosare (concurenţă de 3.93/loc bugetat), la Nutriţie şi Dietetică – 46 (concurenţă de 3,29/loc bugetat), la Medicină Dentară – 344 (concurenţă de 3.34/loc bugetat), la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică – 3 (concurenţă de 0.25/loc bugetat), Tehnică Dentară – 64 (concurenţă de 1.73 /loc bugetat), la Farmacie – 31 (concurenţă de 0.40/loc bugetat), la Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic – 38 (concurenţă de 1,52), la Bioinginerie – 119 (concurenţă de 1.53/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 121 (concurenţă de 1.53/loc bugetat).

articolul original.

ADMITERE MEDICINĂ 2022: Peste 2200 de candidați la UMF „Gr. T. Popa” Iași

20 July 2022 at 07:24

Cea mai mare concurență, de 3,93 candidați/loc bugetat se înregistrează la Facultatea de Asistență Medicală Generală, iar cea mai mică, la Farmacie, unde sunt locuri mai multe decât candidați.

Peste 2.200 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, concurenţa fiind similară cu cea din anul trecut, când au fost înscrişi 2.226 candidaţi, trannsmite universitatea, printr-un comunicat.

Pentru anul universitar 2022-2023, la Facultatea de Medicină sunt 1.166 candidaţi pe 325 de locuri bugetate (concurenţă 3,59/loc). Cea mai mare concurență se înregistrează la Asistenţă Medicală Generală unde s-au înscris 275 de candidați pe 70 de locuri (concurenţa de 3.93/loc bugetat), iar la Nutriţie şi Dietetică sunt 46 de candidați pe 14 locuri (concurenţă de 3,29/loc bugetat).

La Medicină Dentară s-au înscris 344 de tineripe cele 103 locuri scoase la concurs (concurenţă de 3.34/loc bugetat), în timp ce la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică s-au înscris doar 3 candidați pe 12 locuri astfel că nu se poate vorbi despre concurență (0,25/loc bugetat), iar la Tehnică Dentară sunt 64 de candidați înscriși pe 37 de locuri (concurenţă de 1,73 /loc bugetat).

La Farmacie, mai puțin de jumătate din locuri sunt dorite, doar 31 de candidați înscriindu-se la examen pentru cele 68 de locuri bugetate (concurenţă de 0,40/loc bugetat), în timp ce la Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic sunt 38 de candidați pe 25 de locuri (concurenţă de 1,52), la Bioinginerie119 candidați pe 78 de locuri (concurenţă de 1,53/loc bugetat), iar la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare121 de candidați pe 79 de locuri (concurenţă de 1,53/loc bugetat).

Potrivit Metodologiei proprii aprobate de Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași începând cu anul universitar 2022/2023 s-a scos din calculul notei de admitere media de la bacalaureat, care reprezenta 10%, astfel că, din acest an, admiterea pentru toate cele 10 specializări se va face doar pe baza rezultatelor obţinute în urma susținerii probei scrise tip grilă, care se va susține pe data de 24 iulie.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. dr. Viorel Scripcariu, consideră că „Tabloul înscrierilor ne arată interesul constant al tinerilor pentru specializările medicină şi medicină dentară, unde avem concurenţa cea mai mare, dar şi pentru celelalte specializări”.

Profesorul Scripcariu subliniază însă că „noutatea în acest an este specializarea Cosmetică Medicală şi Tehnologia Produsului Cosmetic, în cadrul Facultăţii de Farmacie, pentru care am scos la concurs 25 de locuri bugetate şi 25 de locuri cu taxă. Din păcate, se menţine trendul descrescător îngrijorător la specializarea Farmacie, o situaţie pe care o întâlnim şi la celelalte universităţi de medicină şi farmacie tradiţionale din ţară şi care nu are legătură cu calitatea actului didactic”, afirmă rectorul UMF „Gr. T. Popa”, citat în comunicatul remis presei.

Concursul se va desfăşura cu prezență fizică, iar repartiţia pe săli a candidaţilor poate fi consultată pe site-ul Universității, AICI.


articolul original.

Medicii de familie buzoieni, invitați să se implice într-o campanie de screening gratuit pentru depistarea bolilor hepatice

20 July 2022 at 04:00

În perioada august 2022-ianuarie 2023, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C. 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS) s-au unit într-un efort comun pentru a duce la bun sfârșit un proiect care are ca obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, prin programul „LIVE(RO) 2 – EST” – POCU/755/4/9/136209.

Medicii de familie buzoieni sunt invitați să se afilieze campaniei și să-și ajute astfel pacienții să beneficieze de testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și de diagnostic precis prin stadializare care va fi gratuit pentru pacienții pozitivi depistați pozitiv la testarea rapidă, precum și să beneficieze de tratament, asigurânsu-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate.

Proiectul „LIVE(RO) 2 – EST” vizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

În județele Buzău și Botoșani, campania se va desfășura în perioada august 2022-ianuarie 3023, iar cabinetele de Medicina Familiei aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se pot afilia proiectului. Dosarul de afiliere va fi trimis în perioada 20 iulie-19 august, pe adresa de email: afiliere_est@arasnet.ro.

Managerul proiectului, prof. univ. dr. Anca Victorița Trifan transmite atât autorităților locale (Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică) cât și medicilor „împreună putem opri hepatita” și inivtă medicii de familie să se aflilieze proiectului, pentru a contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice, ce se desfășoară în județul Buzău în perioada menționată.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, pe durata campaniei se vor derula ample activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare și promoționale, evenimente publice, toate derulate sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU!

Click pentru a mari

Prin participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și informarea privind riscurile de infectare proprie și de diseminare a infecției către alte persoane, informarea și conștientizarea efectelor negative majore asupra vieții persoanei infectate cronic cu hepatita B/D sau C și asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacientii pozitivi depistati la testarea rapidă, se urmărește accesul la tratament egal, asigurarea premiselor pentru obtinerea tratamentului și eradicarea profilului de hepatita C în rândul populațiilor vulnerabile cele mai expuse riscului de infecție.

Gratuitatea accesului la diagnostic rapid (screening) și diagnostic de stadializare, asigurarea serviciilor de acompaniere către și de la centrele de prevenție, precum și îndrumarea către modalitățile legale de asigurare a persoanelor neasigurate pentru a putea beneficia de tratamentul decontat de CNAS sunt doar câteva dintre beneficiile campaniei, al cărui public-țintă este format din persoane beneficiare de programe de screening ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani; au domiciliul în regiunile Nord-Est și Sud-Est și nu sunt persoane gravide și/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Pe lângă implicarea medicilor de familie, care vor primi pentru fiecare pacient testat 57,75 lei, vor fi achiziționate și servicii de caravane mobile pentru screening. „Avantajele majore ale acestei abordări derivă din aderența la populația din zone rurale cu acces dificil la servicii de sănătate (ex.locuințe din zone de munte, aflate la distanțe mari față de cabinetul de medicina familiei); comunități de romi din mediul rural și urban – necesită implicarea mediatorilor sanitari și a liderilor locali ai romilor; localități în care MF nu aderă la program. În implementarea A1.3 vor putea fi accesate ambele abordări (medicii de familie/caravane mobile) în funcție de necesitățile locale/județene, acestea fiind complementare”, transmit reprezentanții proiectului.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt: consultație preventivă, consultație efectuare procedură testare și consultație post efectuare procedură testare.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51.661.021,53 lei.


articolul original.
  • There are no more articles
❌