ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Țara noastră este tot mai aproape de spațiul Schengen! Guvernul olandez acceptă aderarea României și Croației, dar nu și pe cea a Bulgariei

2 December 2022 at 17:16
image

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare.

La şedinţa sa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei, transmite agenţia EFE.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că ”încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată ”probabil anul viitor” şi a atras atenţia că, la momentul actual, există în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât ”există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.

La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.

Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări în spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.

Există persoane în Europa care fac presiuni asupra noastră, dar în acelaşi timp noi putem rezista presiunii. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen”, a concluzionat Eric van der Burg, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Rareș Bogdan, despre atitudinea Austriei privind aderarea României la Schengen: ‘Unul dintre motive este legat de fondurile care ar urma să fie împărțite pentru sprijinul imigranților’

articolul original.

Suedia și Olanda au decis sa susțină aderarea României în Schengen | AUDIO

2 December 2022 at 15:35
image

În discuțiile pentru intrarea țării noastre la spațiul european de liberă circulație, Parlamentele ambelor țări au dat azi un vot pozitiv.

Mai puțin de o săptămână a rămas până la un posibil vot decisiv la Bruxelles, în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne, programat pe 8 decembrie.

Importantă este și reuniunea din 7 decembrie, la care ambasadorii statelor membre ale Uniunii decid ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu spune că la acest moment Austria se opune deschis intrării noastre în Schengen. Croația are girul tuturor statelor membre.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Parchetul European, condus de Kovesi, ar putea investiga persoanele și firmele care încalcă sancțiunile UE la adresa Rusiei

articolul original.

Decembrie cu gândul la vară – primele nume pentru Sziget 2023

2 December 2022 at 15:10
image

Crăciunul a venit devreme pentru fanii festivalului Sziget, care au primit pe 1 decembrie prima doză de nume pentru ediția din 2023. Unul dintre nume a adus și o surpriză: mutarea festivalului cu o zi. Astfel, în loc de 9-14 august, festivalul va avea loc între 10 și 15 august, va începe deci joi, și se va încheia marți. Făptașa este Billie Eilish, care nu a fost disponibilă decât pe data de 15. Aducerea ei a fost considerată o prioritate, în condițiile în care are destul de puține concerte în centrul și estul Europei, dar este foarte populară în întreaga regiune. Deoarece s-au vândut deja mai multe serii de bilete „early bird” pentru datele inițiale, organizatorii le oferă celor care le-au cumpărat posibilitatea de la returna. Fiind vorba de o schimbare de o singură zi, anunțată foarte devreme, ei speră totuși că majoritatea celor care sunt deja în posesia abonamentelor pe întreaga săptămâna le vor păstra și pentru noile date.

Pe lângă Billie Eilish, ceilalți headlineri anunțați sunt suspecți de serviciu, care au mai concertat pe insulă și în trecut: Florence and the Machine, Imagine Dragons și nelipsitul și neobositul stăpân al butoanelor, David Guetta. Cum festivalul are șase seri, două sunt încă „neacoperite”, pentru cel puțin una dintre ele vehiculându-se posibilitatea unei formații rock- în ultimii ani, organizatorii au încercat mereu să aibă un echilibru al genurilor pe scena principală.

Ca întotdeauna, adevăratele delicatese sunt însă în altă parte, iar 2023 se anunță foarte puternic în ceea ce privește numele „mai mici”- termen relativ, desigur, pentru fiecare fan numele mari sunt cele ale artiștilor pe care îi așteaptă cel mai mult. Organizatorii și-au ținut promisiunea și l-au invitat din nou pe Sam Fender, care nu a putut concerta la ediția de anul acesta datorită unei laringite. Pentru fanii muzicii indie, revin britanicii Foals și Frank Carter and The Rattlesnakes. Jamie XX revine și el, dar de astă dată solo, și nu în varianta de trio cu The XX. Frontul electronic este foarte puternic, o continuarea trendului din 2022, dar și foarte variat, de la artiști relativ mainstream, cum ar fi de Diplo pînă la nume de nișă cum ar fi galeza Kelly Lee Owens, iar pe tot spectrul dintre ei îi vom putea regăsi pe Moderat, M83, Jungle by Night sau Parra for Cuva. Pentru fanii One Direction în sevraj, și cu riscul de a-i supăra foc pe cei din bisericuța dedicată lui, sosește unul dintre membrii mai „low cost” ai fostei trupe, Niall Horan. Dintre cei care nu au mai pus, nici unul, nici două (scuzați glumița) picioare pe insulă îi putem cita pe americanul Two Feet și starleta britanică în devenire, Mimi Webb.

Pe lângă anunțarea primelor nume, organizatorii festivalului lucrează în paralel, alături de gospodărirea comunală din Óbuda, la un proiect de revitalizare a insulei, cu scopul de a proteja flora si fauna pe termen lung, și în același timp de a asigura o experiență festivalieră mai plăcută (a se citi, cu mai puțin praf) pentru anii viitori, chiar dacă aceștia vor fi la fel, sau chiar mai secetoși decât vara trecută. Succesul Szigetului din 2023 este, de altfel, de o importanță capitală: după edițiile de acest an ale celor trei festivaluri principale din portofoliu (Sziget, Balaton Sound și VOLT), proprietarii britanici au decis ca festivalul VOLT, de la Sopron, să facă o pauză spun ei, temporară, în 2023. Adevărul este însă că VOLT, care fusese mult timp mai profitabil decât Szigetul, a mers în pierdere în ultimii ani, când fanii locali, care preferă VOLTul, au pierdut mult din puterea lor de cumpărare, mai ales comparativ cu fanii internaționali ai Szigetului. Un Sziget puternic și profitabil ar putea permite o regrupare de fonduri care să vadă, în 2024, o revenire a VOLTului, eventual cu un format regândit.

Lista completă a numelor anunțate este accesibilă pe site-ul Sziget: aici, tot aici se pot cumpăra și bilete, prețul actual al unui abonament pe toata durata festivalului fiind de 325 de euro, cu posibilitatea de a plăti în rate: aici.

articolul original.

Europarlamentarul Victor Negrescu: ‘Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie’

2 December 2022 at 14:15
image

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă, vineri, pe Facebook, că Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi că Opoziţia social-democrată a salvat guvernul de dreapta deşi acesta este susţinut de o coaliţie din care fac parte extremiştii. Europarlamentarul arată că aşteaptă ”ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul ţării noastre la zona de liberă circulaţie”.

”Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Votul a avut loc în această dimineaţă în Comisia de Afaceri Europene. Opoziţia social-democrată a salvat guvernul de dreapta deşi acesta este susţinut de o coaliţie din care fac parte extremiştii, demonstrând astfel încă o dată faptul că influenţa Partidului Social Democrat în familia social-democrată europeană este reală şi în interesul României”, a anunţat Negrescu.

Europarlamentarul PSD afirmă că aşteaptă ”ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul ţării noastre la zona de liberă circulaţie”.

”Dar pentru că aderarea la Schengen este un obiectiv naţional, am intrat şi noi în contact cu aceste formaţiuni politice pentru că nu dorim politizarea subiectului şi credem că trebuie să fim uniţi pentru interesul României. Momentul cheie privind extinderea spaţiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne”, mai spune Negrescu.

Social-democratul precizează că ”la acest moment Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticenţe mai ales faţă de Bulgaria”.

articolul original.

Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen

2 December 2022 at 14:30
image

Parlamentul Suediei a votat vineri pentru aderarea României la Schengen, iar la acest moment Austria încă se opune deschis, în timp ce Olanda ar avea reticențe mai ales față de Bulgaria.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Victor Negrescu, care spune că vineri dimineață Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen, în Comisia de Afaceri Europene. Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne.

La acest moment, Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria, în timp ce Croația are girul tuturor statelor membre, mai spune europarlamentarul român.

Care sunt scenariile privind aderarea României la Schengen

Cele două rezoluții de aderare – cea a României și Bulgariei și rezoluția Croației – care urmează să fie supuse votului Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) se află pe ordinea de zi a ședinței din 8 decembrie. Ambasadorii UE urmează se se întâlnească în 2 decembrie la Atena.

Potrivit oficialilor români, după întâlnirea de la Atena se va ști dacă România va fi acceptată sau nu în Schengen.

În acest moment există trei scenarii:

  • România și Bulgaria primesc susținerea Austriei și rezoluția este votată pe 8 decembrie la consiliul JAI, iar cele două țări intră în Schengen
  • România și Bulgaria nu primesc susținerea Austriei, iar atunci rezoluția se retragede pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
  • România primeste susținerea Austriei, dar nu și Bulgaria. În acest caz va fi o decalare a procedurilor, iar România va intra în Schengen în luna martie 2023.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că, dacă România ar fi decuplată de Bulgaria, având în vedere că cele două țări au rezoluție comună și ar primi un vot comun, ar însemna decalarea perioadei de integrare în spațiul Schengen. Mai exact, am avea aderarea Croației pe căi rutiere începând cu 1 ianuarie 2023 și pe căi aeriene din martie. În cazul în care se va face decuplarea României de Bulgaria, țara noastră va intra în Schengen pe toate căile în luna martie 2023 pentru că trebuie să parcurgem noi pași administrativi.

articolul original.

Nimeni nu poate fenta sancțiunile UE împotriva Rusiei prin intermediul Serbiei, spune Vucic

2 December 2022 at 11:48
image

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat vineri că nimeni nu poate ocoli sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei prin intermediul Serbiei.

Au fost reținute persoane din companii care au fost implicate în încercarea de evitare a sancțiunilor

„Am reacționat în cazuri de reexport al unor bunuri, iar organele noastre de stat au reținut persoane din companii care au fost implicate în ocolirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”, a declarat Vucic după ce s-a întâlnit cu comisarul european Oliver Verhelyi.

Serbia, care își dorește să adere la UE, a fost criticată de diplomații străini pentru că nu a introdus în mod oficial sancțiuni împotriva Rusiei, cu care are legături istorice puternice.

Oficial, acum doar Kazahstanul a mai rămas principalul teritoriu prin care Rusia își poate derula schemele de importuri paralele pentru a ocoli unele dintre restricțiile impuse de sancțiuni.

Autoritățile kazahe s-au străduit să se asigure că sancțiunile sunt respectate, inclusiv prin emiterea de interdicții oficiale privind reexportul anumitor bunuri către Rusia.

articolul original.

Joe Biden: Sunt gata să vorbesc cu Putin!

2 December 2022 at 10:41
image

Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron şi-au manifestat, joi, la Washington, dorinţa de a căuta împreună o soluţie pentru războiul din Ucraina, dar fără a reduce sprijinul pentru Kiev, în timpul unei vizite de stat a preşedintelui Franţei în SUA caracterizată de afecţiune diplomatică, informează Agerpres.

„Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă”, a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez. „Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă”, a continuat Joe Biden.

Înaintea invadării Ucrainei, pe 24 februarie, preşedintele Biden şi secretarul de stat Antony Blinken au discutat cu Rusia, avertizând-o asupra consecinţelor unui astfel de atac. De atunci, preşedintele Biden nu a mai avut niciun contact direct, chiar dacă înalţi oficiali americani au menţinut căile de comunicare deschise cu Moscova, iar şeful diplomaţiei americane a vorbit cel puţin o dată cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate raţională. Putin să se retragă din Ucraina. Dar nu este cazul”, a spus din nou Biden. „Creşe, spitale, case cu copii bombardate. Este îngrozitor ceea ce face”, a adăugat el, subliniind că „ideea că Putin poate învinge Ucraina este dincolo de înţelegere”.

Operațiunea militară continuă

Kremlinul a respins condițiile lui Joe Biden pentru negocieri.

„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară continuă”, a adăugat el.

Preşedintele Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.

„Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice”, a adăugat Peskov. „Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor”, a insistat el.

articolul original.

Statele Unite se tem că războiul ar putea escalada pe flancul estic! Guvernul american a aprobat vânzarea de rachete antiaeriene către Finlanda

2 December 2022 at 09:45
image

Guvernul american a anunţat joi că a aprobat vânzarea către Finlanda de rachete antiaeriene portabile Stinger, la o valoare evaluată la 380 de milioane de dolari, într-un moment în care această ţară tradiţional nealiniată se pregăteşte să adere la NATO, informează AFP.

Guvernul finlandez doreşte să achiziţioneze 350 de rachete Stinger, purtate pe umăr, şi echipamentul lor aferent. Această vânzare de material sensibil trebuia mai întâi să fie aprobată de guvernul american, a precizat într-un comunicat agenţia de cooperare a Ministerului american al Apărării.

Dacă ea este confirmată, această vânzare „va îmbunătăţi capacităţile de apărare şi descurajare ale Finlandei”, precizează comunicatul. „Acest armament crucial va întări capacităţile de apărare terestră şi antiaeriană pe flancul de est al Europei şi va susţine priorităţile comandamentului european al armatei americane”, adaugă acesta.

Washingtonul a aprobat deja luni vânzarea a peste 80 de rachete de precizie către Helsinki, la o valoare totală de 323 de milioane de dolari.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au înaintat în luna mai o candidatură comună în vederea aderării la NATO, abandonând decenii de nealiniere militară.

Această aderare, care trebuie acceptată cu unanimitate de voturi de cele 30 de ţări membre ale NATO, a fost ratificată de toţi cu excepţia Turciei şi Ungariei, informează agerpres.ro

articolul original.

România nu va intra în Schengen

2 December 2022 at 09:08


Aderarea României la Spațiul Schengen este în impas, deși mai sunt 4 zile până la „următoarea șansă”, spune europarlamentarul Nicu Ștefănuță. Acesta atrage atenția că Austria și-a exprimat „Nu-ul”, iar Olanda a spus că are nevoie de o decizie parlamentară.

„În timp ce ați sărbătorit Ziua Națională, la Bruxelles a avut loc ceea ce în limbaj diplomatic se numește „un non event”. Adică statele membre reunite la nivel de ambasador au indicat că nu au o linie unitară privind Schengen și aderarea noastră. Mai exact, Austria a exprimat NU-ul, iar Olanda a spus că are nevoie de o decizie parlamentară. Este modul lui Rutte de a spune, ca Pilat din Pont: . Croația este OK, ei sunt ca și trecuți în Schengen. La noi și la bulgari încă nu e clar, deși decuplarea unei țări de alta este posibilă”, spune europarlamentarul român Nicu Ștefănuță (Renew).

Acesta spune că în calitate de fost diplomat și actual europarlamentar se întreabă cum este posibil să nu se știe atât de târziu de opoziția Austriei fără să se fi făcut nimic.

„Şi dacă ştim de ea, cum credem că o convingem? Cu scrisori şi cântecele? Aceste două țări fac parte din grupul Frugalilor, nu vor să audă cântecele şi chestiuțe siropoase de unitate – pur şi simplu nu-i interesează. Nu îi interesează nici că a fost Ziua noastră Națională – politica e business şi aspectele acestea sentimentale nu contează, decât dacă sunt complementare pachetului negociat. Dacă știm ceea ce știm despre Austria, de ce nu facem mai mult? Croații au avut săptămâna trecută o vizită la Krk organizată cu Markus Soeder, prim ministrul Bavariei şi cancelarul austriac Nehammer. Guess what? Croații au terminal de LNG și va circula gazul pentru toată lumea, așa că i-a co-interesat pe austrieci și nemți. (Trebuie să puneți ceva pe masă – n.r.) îmi spune un politician important croat. Evident că așa e. Iar Plenkovic, prim ministrul croat este un „smooth operator”, adică unul care știe cum să joace jocul diplomatic european. Noi ne-am descurcat destul de bine cu Olanda, i-am adus, le-am dat rapoarte pozitive, a ajutat şi Comisia. Dar Austria pare să fi fost un unghi mort o perioadă mult prea lungă. De ce nu este Guvernul acum la Viena? De ce nu discută direct cu cancelarul, al cărui partid este cel care a declanşat criza – înspăimântat fiind de scăderea în sondaje şi de creşterea FPO. Cum este posibil să nu știm nimic, să nu se comunice nimic? Cu toții știm că România e țara secretomaniei. Că transparența e o iluzie aici. Că mereu există un mare interes cunoscut numai de unii și că e . Dar până și cele mai avansate țări din lume știu că este important să comunici cu cetățenii tăi. Să nu îi iei de proști. Să le arăti respectul, să ai încredere că pot gestiona adevărul, oricât de dur ar fi; spune europarlamentarul USR.

Nicu Ștefănuță atrage atenția că mai sunt doar 4 zile până la următoarea șansă. „Vom ști să o fructificăm? Ne mișcăm și noi mai cu talent?”, se întreabă europarlamentarul.

În 8 decembrie, la Consiliul JAI s-ar putea da un vot cu privire la aderarea României la Schengen. Până atunci, vineri, 2 decembrie, are loc o întâlnire la nivel de ambasadori au UE la Atena. Și președintele Klaus Iohannis este într-o vizită de lucru la Atena în perioada 2 – 3 decembrie, scrie știripesurse.ro.

Citește și: Un altfel de 1 Decembrie, printre mormane de gunoaie

articolul original.

Un premier european avertizează: ‘Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite’

2 December 2022 at 07:45
image

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a făcut vineri un bilanţ „foarte sincer” al capacităţilor Europei în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei, considerând că Europa „nu este suficient de puternică” să stea singură în faţa Moscovei, relatează France Presse.

În vizită în Australia, lidera ţării candidate la aderarea la NATO a subliniat că invazia şi ocuparea Ucrainei vecine de către Rusia a scos la iveală slăbiciunile şi erorile strategice ale Europei faţă de Moscova.

„Trebuie să fiu foarte sinceră (….) cu dumneavoastră, Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite”, a spus ea la Lowy Institute, un think-tank din Sydney.

Dna Marin a insistat că Ucraina trebuie să fie ajutată prin „toate mijloacele”, adăugând că Statele Unite au jucat un rol central în furnizarea de arme Kievului, a mijloacelor financiare şi ajutorului umanitar necesar pentru a opri înaintarea Rusiei.

„Trebuie să ne asigurăm că întărim de asemenea aceste capacităţi în ceea ce priveşte apărarea europeană, industria europeană de apărare şi că putem face faţă diferitelor tipuri de situaţii”, a spus ea.

Finlanda şi-a câştigat independenţa faţă de Rusia în urmă cu aproape 105 de ani şi, deşi în mare parte slab înarmată, a provocat pierderi grele armatei sovietice invadatoare la scurt timp după aceea, potrivit AFP.

Şefa guvernului finlandez a criticat politicile Uniunii Europene care pun accentul pe importanţa angajamentului cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a spus că blocul ar trebui să asculte statele membre ce făceau parte din Uniunea Sovietică până la prăbuşirea acesteia.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, naţiuni precum Estonia şi Polonia au cerut celorlalţi membri ai UE să adopte o atitudine mai dură faţă de Putin, o poziţie temperată de Franţa, Germania, Italia şi Grecia, care favorizează legăturile economice mai strânse cu Moscova.

„De mult timp, Europa construieşte o strategie faţă de Rusia pentru a ne strânge legăturile economice, pentru a cumpăra energie de la Rusia (…), ne-am gândit că asta ar preveni un război”, dar această abordare s-a dovedit a fi „total greşită”, a criticat dna Marin.

„Nu le pasă de legăturile economice, nu le pasă de sancţiuni. Nu le pasă de nimic din toate astea”, a adăugat ea, informează agerpres.ro

articolul original.

Emmanuel Macron, invitatul special al lui Joe Biden la Casa Albă

2 December 2022 at 07:21
image

Preşedintele Joe Biden şi prima doamnă, Jill, au oferit un somptuos dineu de stat în onoarea înalţilor oaspeţi francezi, Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte. A fost primul asemenea eveniment de la Casa Albă după mai bine de trei ani de întrerupere, din cauza pandemiei. Printre invitaţi s-au aflat zeci de vedete ale politicii, afacerilor, muzicii şi filmului. 

Anterior, după trei ore de convorbiri, Macron şi Biden şi-au reafirmat hotărârea de a susţine Ucraina şi de a trage la răspundere Rusia pentru crime de război. Macron a declarat, totuşi, că va menţine comunicarea cu Vladimir Putin pentru a preveni escaladarea conflictului. Iar Joe Biden a spus că este şi el gata să discute cu Putin, dar numai dacă acesta va arăta că doreşte să pună capăt războiului, ceea ce, până acum, nu a făcut. 

„Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă”, a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez.”Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă”, a continuat Joe Biden.

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Președintele SUA, Joe Biden, a luat decizia! Apelurile omologului său francez Emmanuel Macron au dat roade

1 December 2022 at 20:45
image

Statele Unite va modifica Legea privind reducerea inflaţiei astfel încât să nu afecteze întreprinderile din sectorul verde din Europa, a transmis joi președintele american Joe Biden.

În conferinţa de presă de după întâlnirea pe care au avut-o la Washington, cei doi lideri au anunţat că au ajuns la un acord asupra unor modificări tehnice ale legislaţiei, dar nu au precizat care sunt acestea.

Biden a recunoscut existenţa unor „defecte tehnice” în Legea privind reducerea inflaţiei şi le-a atribuit amplorii legislaţiei, adoptată în august anul trecut, care prevede cea mai mare investiţie în tehnologii verzi din istoria SUA pentru a reduce emisiile cu 40% până în 2030.

Legea privind reducerea inflaţiei va oferi, de asemenea, stimulente fiscale, începând cu 2023, companiilor care utilizează componente fabricate în America de Nord pentru produse care sprijină tranziţia către energia verde, cum ar fi vehiculele electrice.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE), inclusiv Franţa, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această parte a legii, deoarece subvenţiile ar putea avea un efect negativ asupra industriei europene a energiei verzi şi auto.

În conferinţa de presă, Macron a insistat asupra necesităţii de a „resincroniza” agendele, astfel încât aceste stimulente să nu dăuneze Franţei şi Europei.

Vom lucra împreună la aceste elemente tehnice pentru a ne asigura că nu există un efect de domino asupra proiectelor în curs de desfăşurare în Europa. Vrem să reuşim împreună, nu unii împotriva celorlalţi”, a declarat preşedintele francez.

Una dintre posibilele soluţii pe care Franţa şi SUA le-ar putea propune este introducerea de scutiri pentru companiile europene, pe care Macron o propusese deja, dar pe care nu a repetat-o public la conferinţa de presă.

Problema stimulentelor fiscale s-a aflat în centrul mai multor reuniuni ale UE, iar Franţa a discutat deja cu Germania şi Ţările de Jos despre posibilitatea ca SUA să stabilească scutiri pentru anumite produse europene, transmite AGERPRES

articolul original.

Polițiștii din Gura Humorului puși la treabă de un șofer beat care a încercat să scape abadonând mașina și fugind în pădure

1 December 2022 at 15:11
image

La data de 1 decembrie  ora 00:10, politiștii Sectiei 10 Politie Rurală Gura Humorului se aflau în exercitarea atributiilor de serviciu pe raza comunei Cacica, pe DJ 178 A,IH localitatea Pârteștii de Sus și au efectuat semnalul regulamentar de oprire unei autoutilitare. Dupa efectuarea semnalului de oprire, conducatorul auto nu s-a conformat, continuându-și deplasarea pe DJ 178A, directia Pârteștii de Sus spre Pârteștii de Jos, mărind totodata viteza de deplasare.

Echipajele de poliție au procedat la urmărirea autovehiculului , pană în  zona gării Cacica, reușindu-se blocarea vehiculului. Conducătorul autoutilitarei a abandonat mașina pe peronul gării, fugind spre o zona împadurită . S-a continuat urmărirea acestuia, pedestru, pe o distanța de 150 metri, reușindu-se prinderea și imobilizarea celui  în cauză.

Dupa imobilizare și încatușare, s-a procedat la legitimarea conducatorului auto, în persoana unui barbat de 30 ani domiciliat în Pârteștii de Sus.

Întrucat acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,87 mg/l alcool pur în aerul respirat, ulterior fiind condus la Spitalul Gura Humorului unde i-au fost  recoltate două probe biologice de sânge, la interval de o oră, în  vederea stabilirii alcoolemiei.

În  cauză  a  fost întocmit  dosar  penal  sub  aspectul  comiterii  infracțiunii  de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, urmând a fi solutionată procedural sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Gura Humorului.

articolul original.

Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș: De la aderare, zilnic, în România au intrat câte 8 milioane euro, pentru investiții strategice

1 December 2022 at 17:15
image

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis joi că de când România a aderat la Uniunea Europeană, zilnic, în țara noastră au intrat câte 8 milioane euro, pentru investiţii strategice.

„Pentru fiecare dintre noi ziua de 1 decembrie este acel moment când avem răgazul să contemplăm mai mult la valorile şi aspiraţiile care ne definesci care conturează conceptul de identitate naţională. Este o zi în care, în sufletul şi inima fiecăruia dintre noi ar trebui să vibreze câte un licăr de bucurie, pentru că acum 104 ani, naţiunea noastră a cerut, în numele libertăţii eterne, afirmarea şi valorificarea drepturilor, nestrămutate şi inalienabile, la deplina viaţă naţională. Atunci, în Sala Mare a Unirii din Cetatea Alba Iulia, 1.228 de delegaţi oficiali ai naţiunii române, care reprezentau întreaga Transilvanie, au votat în unanimitate unirea Transilvaniei cu România.

Aceştia sunt înaintaşii noştri: bravi şi demni, capabili de sacrificiul suprem. Imaginati-vă cum ar fi fost să fiţi acolo când Vasile Goldiş a citit rezoluţia Unirii. Cred că nu există român adevărat care să intre în Sala Mare a Unirii din Alba Iulia şi să nu vibreze de emoţie la gândul că acolo, în ziua de 1 decembrie 1918, s‑a realizat marele vis al românilor, acela de a înfăptui România Mare, România Unită, România Eternă. Documentul de căpătâi al Unirii este gravat pe peretele interior al Sălii Marii Uniri din eterna noastră Cetate Alba Iulia. Tot acolo, ministerul pe care îl conduc a lăsat un alt document care să dăinuie peste timp, de importanţă vitală pentru România Modernă, respectiv Acordul de Parteneriat pentru dezvoltarea României, încheiat cu Comisia Europeană.

Este un document prin care ne-am angajat să dezvoltăm ţara cu bani europeni, să convieţuim frăţeşte şi, de ce nu, să ne mândrim cu tot ce am făcut şi facem la nivel internaţional. Aceasta este o formă de respect, care să ne fie mărturie că şi noi am dus mai departe misiunea începută de urmaşi”, a afirmat Marcel Boloş, joi la evenimentul dedicat Zilei Naţionale, organizat la Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj.

El a mai spus că „suntem o Românie Mare, facem lucruri mari: autostrăzi, spitale, şcoli din bani europeni”.

„De la aderarea la blocul european, bilanţul pentru noi arată aşa: o contribuţie de 24 miliarde de euro şi 70 de miliarde de euro primite. Deci pentru fiecare euro contribuit, alţi trei au intrat în ţară. În total sunt 46 miliarde de euro care au schimbat faţa României în toate domeniile strategice. În cei 15 ani, sunt peste 8 milioane de euro pe zi care au ajuns în ţară. Vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Cum ar fi arătat România fără autostrăzile Cernavoda-Constanta, Nădlac-Arad-Timişoara, Lugoj-Deva sau Sebeş-Turda, aeroporturile Constanţa, Craiova, Oradea, Iaşi, Suceava, sau liniile de metrou M5 şi M4?

Dar fără proiectele de apă-canalizare, sau cele peste 11 miliarde de euro investite pentru mediul de afaceri? Iar acestea sunt doar câteva mici exemple. Chiar şi în aceste vremuri grele în care la graniţă avem un război, chiar dacă traiul ne este afectat de criza energetică, chiar dacă a trebuit să trecem peste o criză pandemică, noi toţi românii am luptat şi luptăm cu toată energia, pentru că îndârjirea nu ne‑o poate lua nimeni. Ştim că putem învinge orice greutate dacă suntem solidari”, a completat Boloş.

Ministrul a adăugat că „suntem un popor creştin cu valori morale sănătoase, suntem un popor ospitalier, suntem un popor european”.

„Rar ieşi din casa unui ardelean fără să nu ţi se pună pe masă câte ceva din ceea ce se cheamă omenie, cum de asemenea respectul faţă de cei din jur şi hărnicia sunt fundamente ale convieţuirii sociale. Toate aceste lucruri definesc cu adevărat poporul român şi România Unită. Tocmai de aceea la ceas de mare sărbătoare ne aducem aminte de cuvintele Reginei Maria: Frumoasa ţară pe care am văzut‑o întregită, a cărei soartă mi‑a fost îngăduit s‑o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută. La mulţi ani dragi români de pretutindeni! La mulţi ani România! Rămâi unită şi puternică pe veci!”, a conchis Boloş, scrie news.ro

articolul original.

Ministrul spaniol de Externe a fost testat pozitiv cu Covid după reuniunea NATO de la București

1 December 2022 at 15:39
By: -
image

Ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Albares a anunţat joi că are Covid și prezintă simptome uşoare.

„Am fost testat pozitiv Covid-19. Sunt bine şi am simptome uşoare”, a anunţat ministrul într-un mesaj postat pe Twitter.

"Continui să lucrez, luând măsuri de precauție extreme", a mai scris Albares.

He dado positivo en Covid-19. Me encuentro bien, con síntomas leves. Sigo trabajando, extremando precauciones.

— José Manuel Albares (@jmalbares)
December 1, 2022

Şeful diplomaţiei spaniole a revenit în noaptea de miercuri spre joi în Spania, după o serie de vizite în capitale europene.

Jose Manuel Albares a participat miercuri, la Lodz, în Polonia, la o cină organizată de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

El a luat parte, marţi şi miercuri, la reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, organizată la Bucureşti.

articolul original.

Gest inedit de Ziua României: doi pompieri din Neamț au dus Drapelul pe Toaca

1 December 2022 at 13:41
image

Doi militari din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț au făcut un gest inedit și de Ziua Națională a României au arborat Drapelul pe cel mai înalt punct din județ și au spus „La mulți ani, România!” într-un mod aparte.

Cum muntele Ceahlău „a devenit” o bază de antrenament pentru pompierii nemțeni, dis de dimineață, Ciprian și Sami au fost să facă pregătire. Așa că, au urcat Masivul Ceahlău și au ajuns pe vârful Toaca.

S-au grăbit un pic în această dimineață și au prezentat onorul drapelului înaintea colegilor de tură.

Dragostea față de țară și locurile natale sunt calitățile pompierilor nemțeni, care sunt la datorie acolo unde este nevoie, a anunțat ISU Neamț.

Plt.adj. Grecu Mario-Ciprian și plt. Găvriluț Samuel sunt de la Detașamentul Piatra Neamț și fac parte din echipa reprezentativă a ISU Neamț care a ocupat anul acesta locul III la concursul Cel mai puternic pompier.

(G. S)

articolul original.

Serghei Lavrov s-a dezlanțuit la adresa NATO, OSCE și SUA: ‘Participați în mod direct la acest război. Nu doar cu furnizarea de armament, ci și cu pregătirea personalului – voi antrenați militari ucraineni pe teritoriul vostru’

1 December 2022 at 12:48
image

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat o serie de atacuri dure la adresa Occidentului, NATO, OSCE şi SUA, dar nu l-a uitat nici pe papa Francisc.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Moscova, Lavrov a susţinut că Statele Unite au creat din Ucraina o ameninţare existenţială la adresa Rusiei şi a acuzat totodată SUA şi NATO că sunt participante directe în războiul din Ucraina. Lavrov a insistat că SUA şi alianţa nord-atlantică sunt implicate în război pentru că furnizează arme Ucrainei şi oferă pregătire militară pe teritoriile lor.

Lavrov a acuzat totodată SUA că, „aşa cum au distrus OSCE”, încearcă acum să distrugă Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

Lavrov a justificat atacurile ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, despre care Kievul şi Occidentul afirmă că reprezintă o crimă de război menită să facă să sufere populaţia civilă.

Noi dezactivăm instalaţiile energetice (în Ucraina) care vă permit (Occidentului) să pompeze arme letale în Ucraina şi să ucidă ruşi. Aşa că nu mai spuneţi că SUA şi NATO nu sunt participanţi la acest război – participaţi în mod direct. Nu doar cu furnizarea de armament, ci şi cu pregătirea personalului – voi antrenaţi militari (ucraineni) pe teritoriul vostru„, a acuzat Lavrov, potrivit Reuters.

El a insistat că Rusia nu a refuzat niciodată contacte cu SUA, dar că nu a auzit niciun fel de „idei de substanţă” din partea omologilor americani, consemnează Reuters.

Moscova este gata să asculte dacă cineva vrea să poarte negocieri cu privire la Ucraina, a spus Lavrov, care a calificat drept absurde acuzaţiile Ucrainei potrivit cărora Rusia doreşte negocieri pentru a câştiga timp să se regrupeze şi să-şi refacă forţele armate.

El a mai spus că Rusia ar fi dispusă să revină la masa negocierilor cu Occidentul dacă acesta îşi schimbă punctul de vedere cu privire la oportunitatea discutării propunerilor de securitate prezentate de Moscova în decembrie anul trecut.

Lavrov a mai declarat că în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-au acumulat mari probleme şi a acuzat Occidentul că dă cu piciorul şansei de a face din organismul de securitate european o punte reală cu Rusia după încheierea războiului rece.

Profitând de superioritatea numerică în această organizaţie, Occidentul a încercat de mulţi ani să o privatizeze, ca să spunem aşa. Sau poate este mai corect să spunem că încearcă să pună la cale o preluare a OSCE, să subjuge ultima platformă de dialog regional„, a acuzat Lavrov.

Lavrov a mai acuzat NATO că intensifică tensiunile lângă China într-un mod care presupune un risc pentru Rusia. „Marea Chinei de Sud devine acum una dintre acele regiuni căreia NATO nu îi este potrivnică, aşa cum a făcut cândva în Ucraina, pentru a escalada tensiunile. (…). Ştim cât de serios ia China astfel de provocări, ca să nu mai vorbim de Taiwan şi strâmtoarea Taiwan, şi înţelegem că jocul NATO cu focul în aceste regiuni implică ameninţări şi riscuri pentru Federaţia Rusă. Este la fel de aproape de ţărmurile şi mările noastre pe cât de aproape este de teritoriul chinez„, a spus el.

Lavrov a susţinut că din acest motiv Rusia îşi dezvoltă cooperarea militară cu China şi realizează exerciţii comune. „Faptul că membrii NATO sub conducerea SUA încearcă să creeze o situaţie explozivă acolo, după Europa, este foarte bine înţeles de toată lumea„, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, care nu a adus nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale, dar a făcut aluzie la formarea alianţei AUKUS între SUA, Regatul Unit şi Australia.

El a mai acuzat NATO că încearcă să târască India în ceea ce a numit o alianţă antirusă şi antichineză, într-un moment în care, în opinia sa, Occidentul încearcă să elimine influenţa rusă.

În fine, Lavrov a lansat un atac şi împotriva papei Francisc, calificând recentele comentarii ale suveranului pontif despre Ucraina ca fiind „necreştineşti” şi greu de înţeles.

Într-un interviu cu revista iezuită America, papa Francisc a vorbit despre ceea ce el a numit cruzimea forţelor ruse în Ucraina. „În general, poate că cei mai cruzi sunt cei din Rusia, dar care nu sunt de tradiţie rusă, precum cecenii, buriaţii şi aşa mai departe. Cu siguranţă, cel care a invadat este statul rus. Acest lucru este foarte clar„, a declarat papa Francisc.

El a împărţit două popoare ale Federaţiei Ruse într-o categorie de la care te poţi aştepta la cruzime”, a acuzat Lavrov, a cărui ţară a invadat Ucraina la 24 februarie, conform agerpres.ro.

articolul original.

Guvernul german vrea mai mulți străini din afara UE în țară: ‘Trebuie să atragem lucrători specializați și să acceptăm imigrația. Vrem să ne unim forțele pentru ca oamenii să vrea să vină la noi’

1 December 2022 at 10:17
image

Guvernul german a aprobat un cadru legislativ pentru instituirea unui sistem pe puncte, inspirat de modelul canadian, pentru a atrage forţă de muncă din afara Uniunii Europene (UE), pe o piaţă confruntată cu deficit de mână de lucru.

Conform documentului publicat după şedinţa de guvern, cetăţenii din afara Uniunii Europene ce dispun de un ‘bun potenţial’ trebuie să poată sta în Germania pentru a căuta un loc de muncă.

Un cetăţean străin care vorbeşte germana, are experienţă în meserii cu deficit de forţă de muncă – în domeniul medical, dar şi în gastronomie sau IT, spre exemplu – ar trebui să poată locui în Germania timp de până la un an pentru a căuta de lucru şi a fi angajat de probă, transmit AFP şi Reuters.

Trebuie să atragem lucrători specializaţi şi să acceptăm imigraţia‘, a subliniat ministrul muncii, Hubertus Heil.

Ministerul său se va ocupa de elaborarea noii ‘legi pentru imigraţia de forţă de muncă specializată‘, ce va fi prezentată în lunile următoare.

Germania, cea mai mare economie europeană, se confruntă, ca şi multe alte ţări occidentale, cu un deficit de lucrători în anumite sectoare.

În plus, îmbătrânirea demografică îi ameninţă potenţialul de creştere în anii ce vin, consideră experţii.

Berlinul vrea de asemenea să atragă străini să vină la studii în Germania. ‘Vrem să ne unim forţele pentru ca oamenii să vrea să vină la noi ca să trăiască şi muncească‘, a declarat secretarul de stat pentru migraţie şi integrare, Reem Alabali-Radovan.

Patronatul german a salutat acest proiect de reformă. ‘Din punctul de vedere al companiilor, acesta este drumul ce trebuie urmat’, a afirmat Achim Dercks, director adjunct al Federaţiei germane a camerelor de comerţ şi industrie (DIHK), informează agerpres.ro.

articolul original.

Mirabela Dauer, dezvăluiri cutremurătoare! Celebra cântăreață a fost bătută cu cruzime de fostul soț

1 December 2022 at 09:59

Mirabela Dauer (75 de ani) a dezvăluit care a fost momentul care a determinat-o să divorțeze de cel de-al doilea soț, Traian Popovici. Cântăreața s-a despărțit de regizorul TV după un episod violent petrecut la mare. Artista a surprins momentul abuziv în cartea sa autobiografică. 

În perioada 1972-1980, Mirabela Dauer a fost căsătorită cu Dan Traian Popovici, un regizor de montaj din Televiziunea Română. Cei doi au împreună un băiat pe nume Dan Alexandru Popovici care are 45 de ani.

În cadrul manuscrisului „Pe drumul vieții”, Mirabela Dauer a mărturisit că motivul real pentru care a ajuns la divorț de cel de-al doilea soț nu este înșelatul, așa cum a susținut regizorul, ci faptul că a fost agresată fizic. În timpul unui turneu de la mare, Traian Popovici ar fi venit beat și ar fi început să o bată cu fierul de călcat.

„Picătura care a umplut paharul a fost o întâmplare petrecută la mare, în 1980. Eram cu el şi copilul. Eu cântam pe litoral, aveam spectacol în fiecare seară, trebuia să câştig mulţi bani, pentru că aşa voia soţul meu.

Într-o seară, după concert, m-am întors la hotel. Nu era în cameră. A apărut în scurt timp, beat, abia se mai ţinea pe picioare. A intrat în cameră, dar nu pe uşă, ci prin balcon. Şi, brusc, a început să dea în mine cu fierul de călcat. M-a mutilat. A făcut un scandal îngrozitor, toată lumea ieşise din camere să vadă ce se întâmplă”, a scris artista în cartea sa autobiografică, „Pe drumul vieţii”.

Mirabela Dauer a rupt relația cu fiul său. Motivul pentru care Alexandru refuză să-i vorbească

Motivul invocat de regizorul TV pentru divorț ar fi o infidelitate a solistei. Ajutat de un avocat, Traian Popovici a reușit să câștige procesul cu acest argument, dar și custodia copilului care avea, la vremea aceea, doar doi ani.

„Avocatul ăsta m-a nenorocit. A vândut procesul avocatului lui Popovici. La proces, fostul meu soţ a zis că m-a prins cu alt bărbat în pat. Popovici mi-a luat copilul, apoi mi-a luat tot”, a mărturisit artista.

Mirabela Dauer a fost acuzată pe nedrept de fostul soț și a pierdut custodia copilului. Sursă foto: captură Youtube

Alexandru refuză să-și vadă mama sau să comunice cu ea, susținând că ea a distribuit informații defăimătoare despre tatăl său. Mirabela Dauer spune că fiul nici măcar nu ar mai avea amintiri cu ea.

articolul original.
❌