ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Csoma Botond (UDMR): ‘Nu cred că România are nevoie de o criză politică acum, în 2023. Noi nu suntem parte în rocadă. Parte în rocadă este PSD și PNL’

2 February 2023 at 21:15
image

PNL și PSD vor face rocada în interiorul guvernării în luna mai, când Marcel Ciolacu va prelua funcția de premier de la Nicolae Ciucă, iar cele două partide vor face un anumit schimb de ministere și posturi în Guvern.

Csoma Botond speră ca rocada să se producă fără probleme: ”Există un acord politic în baza căruia funcționează această coaliție. Dacă părțile semnatare respectă acest acord politic, atunci nu vom avea nici o problemă. Nu cred că România are nevoie de o criză politică acum, în 2023. Deci eu cred că dacă actorii politici sunt maturi și respectă ce s-a scris în acel acord, nu vom avea nici o problemă”.

Reporter: Ce înseamnă rocada de la guvernare pentru UDMR?

Csoma Botond: Noi nu suntem parte în rocadă. Parte în rocadă este Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Noi nici nu am semnat acel acord, pentru că nu ne privește pe noi. Toate acestea, funcția de premier și ce provine din această chestiune, schimbarea unor ministere, a fost un acord între PSD și PNL.

Reporter: Teoretic, nu sunteți parte în această rocadă, dar practic, s-ar putea să fiți.

Csoma Botond: Nu suntem parte. Dacă se respectă, eu vă spun, eu cred că suntem maturi în România, nu dorim să avem o criză politică, deci dacă se respectă ceea ce s-a prevăzut în acel acord politic, atunci nu va fi nici o problemă și nici din punct de vedere teoretic și nici din punct de vedere practic, UDMR-ul nu va fi implicat în această rocadă.

Reporter: UDMR-ul ar fi dispus să cedeze anumite ministere, în schimbul altora?

Csoma Botond: Nu are rost să discutăm această chestiune, că nu cred că se impune. Eu cred că miniștrii UDMR-ului și-au făcut treaba la ministerele pe care le conduc, nu cred că are vreo relevanță să discutăm acest aspect.

Reporter: Ați văzut cu siguranță informațiile pe surse apărute în presă, care arată că liberalii și-ar dori Ministerul Dezvoltării, care acum e la UDMR. Ați accepta?

Csoma Botond: Eu cred că domnul Cseke Attila este un ministru bun, și-a făcut treaba bine la acel minister. Eu cred că nu există nici un motiv întemeiat care să justifice ca el să plece de la acel minister.

Reporter: Este poziția finală a UDMR? Nu acceptați un schimb de ministere? Sau sunteți flexibili?

Csoma Botond: Eu nu pot să vă spun acum o poziție finală, dar aceasta este poziția UDMR-ului, prima poziție, nu suntem parte în rocadă, iar miniștrii UDMR-ului și-au făcut treaba la ministerele pe care le conduc. Nu există nici un motiv care să justifice vreo schimbare de natură politică la conducerea acestor ministere.

Reporter: PSD anunță că lucrează la un nou program de guvernare, pentru mandatul de premier al lui Marcel Ciolacu. Credeți că e nevoie de un nou program?

Csoma Botond: Nu știu dacă este chiar necesar un nou program de guvernare. Eu cred că ar trebui să avem anumite ajustări, nu un program nou de guvernare, să avem anumite ajustări. Sigur, fiecare premier are o altă viziune, dar nu cred că ar fi necesar să avem un nou program de guvernare.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Alina Gorghiu, despre măsurile anunțate de PSD: ‘Programul de guvernare este al României. Am spus că nu ne dorim nicio taxă suplimentară pentru companii’

1 February 2023 at 10:37
image

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că programul de guvernare, la acest moment, este făcut de PSD – PNL – UDMR, nu este făcut de premier, el este rezultatul unei negocieri şi toate ajustările vor fi discutate în coaliţie.

E foarte important un lucru pe care l-a spus prim-ministrul luni, după şedinţele noastre, şi îl reiterez şi eu acum. Programul de guvernare nu este al PSD, nu este al domnului preşedinte Ciolacu, nu este al domnului preşedinte Ciucă, nu este al vreunui ministru, programul de guvernare este al României, este un program care a fost votat în Parlamentul României cu priorităţi, iar acest program poate fi ajustat. Acest program poate fi nuanţat, pentru că o parte din punctele de guvernare au fost adoptate, implementate, au fost îndeplinite.

Ca atare, unele din acele puncte din programul de guvernare pentru care fiecare minister şi-a atins limita – vor fi introduse altele noi, vor fi introduse ajustări, nuanţări, dar nu va fi un program de guvernare nou, va fi acelaşi program de guvernare îmbunătăţit. Cine va face acest program de guvernare? Este programul coaliţiei, pentru că vorbim de PNL – PSD – UDMR„, a precizat Gorghiu, la Senat.

Ea a subliniat că niciun program de guvernare nu este făcut exclusiv de premier, ci este rezultatul unei negocieri, iar toate ajustările vor fi discutate în coaliţie. „Este foarte bine că în interiorul partidelor se vorbeşte despre îmbunătăţiri la capitolul calitate, la capitolul muncă, la capitolul taxare„, a susţinut Alina Gorghiu.

Gorghiu a fost întrebată cum vede PNL măsurile anunţate de PSD privind programul de guvernare, priorităţile avute în vedere în momentul în care Marcel Ciolacu va prelua mandatul de premier.

Preşedintele interimar al Senatului a adăugat că, în şedinţa de luni, PNL a discutat despre menţinerea cotei unice de impozitare, precum şi despre netaxarea suplimentară pentru companii.

De exemplu, noi, în PNL, luni am discutat despre cota unică şi menţinerea acestei cote unice în sistemul fiscal românesc, pentru că nu şi-a atins potenţialul maxim şi pentru că este extraordinar de benefică pentru fiecare angajat din România, motiv pentru care ne dorim menţinerea ei, dar ca urmare a unei analize pe care specialiştii o vor face şi a unui studiu de impact care va fi pe masa coaliţiei. De asemenea, am spus că nu ne dorim nicio taxă suplimentară pentru companiile din România, pentru că şi aşa mediul economic a fost încercat în aceşti ani de zile, cu predilecţie în ultimul an. Discuţiile din interiorul PNL, discuţiile din interiorul PSD, cele din interiorul UDMR vor avea un punct de convergenţă în şedinţa coaliţiei„, a transmis Alina Gorghiu, conform agerpres.ro.

articolul original.

Devine obligatoriu începând cu luna februarie! Amenzile sunt substanțiale

31 January 2023 at 16:00
image

NEWS ALERT

articolul original.

PNL și PSD susțin că vor să rezolve problema pensiilor speciale „odată pentru totdeauna”. Ce spune USR despre intențiile guvernanților

30 January 2023 at 19:44
image

Atât PSD, cât și PNL au declarat, luni, că prioritatea lor e rezolvarea „odată pentru totdeauna” a problemei pensiilor speciale. Declarațiile au venit de la Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, și Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor. Din Opoziție, însă, lucrurile se văd altfel. USR acuză că totul e joc de teatru. De precizat că PSD, PNL și UDMR au o majoritate de 70% în Parlament.

PNL și PSD promit rezolvarea problemei pensiilor speciale

„Din punctul nostru de vedere, prioritatea 1 sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis odată pentru totdeauna”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu, președintele PSD.

N-a trecut mult timp și o declarație similară a făcut și purtătorul de cuvânt al PNL.

„Ne dorim să introducem în această sesiune parlamentară problema pensiilor speciale, să terminăm odată pentru totdeauna. Cele mai multe proiecte susțin angajamentul cu condițiile din PNRR”, a afirmat Ionuț Stroe.

Amintim că Guvernul Ciucă a pregătit un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale, jalon important în PNRR de a cărui îndeplinire depinde trimiterea la București a noi fonduri europene din Plan. Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în Parlament. Termenul limită era de 31 decembrie 2022, numai că Executivul ar fi reușit să obțină o amânare de câteva luni. Între timp, reforma nu trebuie doar discutată, ci și adoptată în Parlament și intrată în vigoare.

Ce spune USR despre intențiile Guvernului PNL – PSD – UDMR privind pensiile speciale

În schimb, USR susține că nici vorbă ca proiectul respectiv să cuprindă o reformă reală sau să îndeplinească principiile din PNRR. Proiectul Guvernului Ciucă nu desființează pensiile speciale și nici măcar nu face referire la pensiile speciale ale parlamentarilor, aflate în plată, sau ale primarilor, amânate un an.

Cătălin Drulă, președintele USR, care a lucrat la PNRR din postura de ministru al Transporturilor, a declarat că USR are deja proiecte de lege depuse în Parlament pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și ale primarilor. Numai că ambele sunt blocate chiar de PNL și de PSD, partidele care conduc ambele camere ale Legislativului.

„La coaliția Nicu – Marcel nu există voința politică de a elimina aceste pensii nesimțite, că e baza lor de putere faptul că dau privilegii. E un fel de democrație, dar un pic așa cu sistem feudal: de la centru se dau banii la cine face frumos”, a mai declarat Drulă, pentru B1 TV.

În plus, fostul ministru USR Cristian Ghinea, principalul om care a lucrat la PNRR, a acuzat Guvernul că a scris proiectul în așa fel încât să pice la controlul Curții Constituționale: „Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale) dar nu vor să țină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD – PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înșiși afectați) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenționat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR”.

articolul original.

PNL: Vom respecta protocolul de guvernare cu PSD și UDMR, iar Ministerele nu vor fi renegociate | AUDIO

30 January 2023 at 14:20
image

Liberalii anunță că vor respecta protocolul de guvernare cu PSD și UDMR și că nu vor fi renegociate portofoliile ministeriale. Cu 4 luni înaintea rocadei premierilor e nefolositor, argumentează liderul PNL, Nicolae Ciucă. Pentru asigurarea unei tranziții line, liberalii vor înființa un grup de lucru care va evalua și performanța propriilor miniștri.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-16-Eliza-SNDW-rocada-competentei.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reuniți în prima ședință a Biroului Național din acest an, liberalii au discutat despre strategia partidului pentru următoarele luni și au decis, printre altele, înființarea unei echipe de tranziție pentru rotația premierilor din luna mai.

Conform înțelegerii de la înființarea coaliției de guvernare, odată ce PSD va deține șefia Guvernului, Ministerele Transporturilor și Finanțelor ar urma să revină PNL, iar Justiția, Investițiile, Proiectele Europene și conducerea cancelariei premierului ar trebui să ajungă la social-democrați.

Nicolae Ciucă: Nu am discutat și nu am agreat componenta de renegociere de Ministere

În ultimele săptămâni însă, presa a scris că PSD face presiuni asupra PNL pentru modificarea protocolului. Nicolae Ciucă lămurește problema din perspectiva liberalilor.

„Vom asigura că prevederile protocolului sunt respectate, că are loc rocada, iar componenta aceasta de a renegocia Ministere și de a analiza orice alte posibilități de schimbare în interiorul coaliției nu am discutat-o, nu am agreat-o”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre încrederea în PSD: Există o doză

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă are încredere în PSD: „Cred că este momentul în care să recunoaștem că există și o doză de încredere între noi, indiferent de contextul și de discuțiile care au loc de o parte și de alta”.

Să mai spunem că echipa de tranziție din cadrul PNL va avea printre obiective și elaborarea unei strategii a partidului „cu posibile adaptări din punct de vedere doctrinar și ideologic”, în vedere tranziției la noul plan de guvernare după rotativă.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: PNL și PSD, ședințe separate înaintea debutului noii sesiuni parlamentare

articolul original.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, despre rotația premierilor: Am o singură linie roşie, se numeşte prostia şi cred că aceeaşi linie roşie o are şi PNL

30 January 2023 at 17:45
image

Întrebat luni la Sinaia, după şedinţa Consiliului Politic Naţional, dacă PSD vrea rescrierea protocolului cu PNL, președintele formațiunii, MArcel Ciolacu, a transmiscă este un document asumat şi nu ar fi nimic de rescris la el.

„Avem un protocol asumat. Ce să rescriem? Am ieşit un pic dintr-o zonă pe care eu o consider dăunătoare. Suntem nişte oameni politici, avem pretenţii să fim oameni de stat şi, din această perspectivă, dorim să avem discuţii în coaliţie, nu de poziţionări sau de ambiţii. Noi vorbim aici de Guvernul României. Nu vorbim de Guvernul unei coaliţii, unei alianţe. Am văzut ce s-a întâmplat când a fost o construcţie a unui Guvern de dreapta care confunda Guvernul de coaliţie cu Guvernul României.

Cred că cu toţii, atât eu, domnul Nicolae Ciucă şi colegii noştri din PSD şi PNL şi din UDMR ne dorim un Guvern eficient. Atunci e normal să avem nişte discuţii punctuale şi despre o evaluare a unor miniştri şi performanţele unor miniştri, unde lucrurile au mers în direcţia corectă şi aşteptată şi unde lucrurile nu au funcţionat”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat luni la Sinaia, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, dacă partidul doreşte rescrierea protocolului de colaborare cu PNL.

„Am avut de recuperat un handicap de aproape 2 ani în care, vă dau un exemplu la Ministerul Fondurilor Europene era totul blocat şi încet-încet am recuperat acest decalaj. În această zonă am încercat de fiecare dată şi am văzut că şi domnul premier să ducem discuţia. Nu că rupem un protocol, nu că PSD nu cedează nu ştiu ce ministere. Sunt ferm convins că şi eu şi colegii mei şi domnul premier Nicolae Ciucă şi colegii domniei sale ne dorim un Guvern bun al României, nu un Guvern PSD-PNL-UDMR”, a completat liderul social-democraţilor.

Întrebat dacă PSD o linie roşie de care nu trece, ministere la care nu vrea să renunţe, Ciolacu a răspuns: „Am o singură linie roşie se numeşte prostia şi cred că aceeaşi linie roşie o are şi PNL”.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat luni, după şedinţa conducerii PNL, despre dorinţa social-democraţilor de renegocia protocolul de guvernare, că în continuare liberalii se vor asigura că prevederile protocolului sunt respectate şi că are loc rocada premierilor, iar componenta de a renegocia ministere şi de a analiza orice alte posibilităţi de schimbare în interiorul coaliţiei nu au discutat-o, nu au agreat-o şi îşi menţin elementele pe care le-au aprobat când au format coaliţia.

„Să intrăm în aceste discuţii şi în aceste dezbateri care consumă timp, cu patru luni înainte ca rocada efectiv să se producă, din punctul meu de vedere, este nefolositor, a mai precizat Ciucă.

Liderul PNL a adăugat că grupul de lucru care va fi constituit pentru asigurarea tranziţiei şi revederii programului de guvernare va face şi analiza activităţii desfăşurate de către miniştrii liberali, scrie news.ro

articolul original.

Legea învățământului are parte de schimbări majore- Ce propuneri au specialiștii în educație

27 January 2023 at 08:00
image

Specialiștii în educație de la PSD, PNL și UDMR se întâlnesc vineri dimineață să facă propuneri la cele două proiecte de legi ale Educației – Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior, potrivit unor surse din domeniul educației.

articolul original.

Kelemen Hunor, după retrimiterea ambasadorului român la Viena: E un dialog reluat cu Austria. Trebuie să găsim o soluție comună până la sfârșitul lui 2023 să intrăm în Schengen și noi, și Bulgaria

20 January 2023 at 10:31
image

Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, s-a arătat de părere că retrimiterea ambasadorului Emil Hurezeanu la Viena, decisă de președintele Klaus Iohannis în urma discuției de miercuri cu omologul său austriac, este un gest „normal” și arată o reluare a dialogului cu Austria după eșecul Schengen, transmite Agerpres.

Trebuie să găsim o soluție comună până la sfârșitul lui 2023 să intrăm în Schengen și noi, și Bulgaria, spune Kelemen Hunor

Președintele UDMR consideră că retrimiterea ambasadorului român la Viena este un gest „normal”.

„Da, mi se pare normal. După ce a avut loc o discuţie (între preşedintele Klaus Iohannis şi omologul austriac, Alexander Van der Bellen, n.r.) – sigur, conţinutul discuţiei noi nu îl cunoaştem, nici nu are mare importanţă – se întoarce ambasadorul Hurezeanu la post. E un dialog reluat cu Austria, fiindcă avem un scop comun, până la urmă, lărgirea spaţiului Schengen, dincolo de celelalte deziderate, pentru orice stat membru. Şi fără noi, şi fără Austria, fără Bulgaria şi fără Olanda nu se poate rezolva”, a declarat Kelemen Hunor, vineri, la Sângeorgiu de Pădure.

El susține că „nimeni nu își permite încă un eșec”.

„Nimeni nu îşi permite încă un eşec, nici noi, nici Comisia Europeană, dar până la urmă cred că niciun stat membru. Şi de aceea reluarea dialogului după o lună cred că este în regulă şi trebuie să găsim o soluţie comună până la sfârşitul anului 2023 să intrăm în spaţiul Schengen şi noi, şi Bulgaria. Acest lucru înseamnă, bineînţeles, acordul celor două state care au avut nişte probleme, Austria şi Olanda. Şi eu sunt realist şi cred că nu într-o lună, două luni, dar până la sfârşitul anului se poate ajunge la o înţelegere în aşa fel încât, în 2024, România, atât pe terestru, cât şi pe aeroporturi, să intre în spaţiul Schengen”, a adăugat vicepremierul Kelemen Hunor.

articolul original.

Daniel Fenechiu: ‘Eu cred că sunt toate premisele ca această coaliție să dureze până la finalul anului 2024. Să vii cu șopârle nu este elegant’

19 January 2023 at 17:30
image

Liberalul Daniel Fenechiu declară că ”PNL este un partid corect, care respectă înțelegerile stabilite. Avem un protocol care prevede o rotație în luna mai, în care PSD preia conducerea Guvernului și sunt niște ministere care urmează să se schimbe, așa s-a stabilit la data respectivă. În protocol nu scrie că dacă miniștrii sunt performanți, nu-i schimbăm sau dacă ne răzgândim, nu mai facem o anumită modificare.

Scrie că teoretic, la data când are loc rotația, PSD preia primul-ministru, noi preluăm secretarul general al Guvernului, se schimbă niște ministere și așa mai departe (…). Lucrurile astea nu se fac la modul că iese X și Y în spațiul public și ne anunță ce vrea PSD. Aceste lucruri în mod normal, firesc, în politică, se fac într-o manieră care este cât se poate de clasică, fiecare din partid are un reprezentant la vârf, un președinte, secretari generali, prim-vicepreședinți, echipe de negociere, se întâlnesc, discută și în momentul în care se ajunge la o concluzie, ieșim și informăm opinia publică (…).

În momentul în care mai sunt patru luni până la momentul rotației, ieșim în presă cu diverse șopârle de genul PSD apreciază, noi vrem să, nu vom accepta, vom lua următoarele măsuri, alea sunt niște forțări, care teoretic într-o relație de parteneriat politic, cum avem noi cu PSD-ul în această guvernare, nu sunt admisibile, nu sunt elegante, nu fac bine coaliției”.

În opinia lui Daniel Fenechiu, coaliția PNL-PSD va rezista până la finalul anului 2024:

Eu cred că sunt toate premisele ca această coaliție să dureze până la finalul anului 2024. Deci în situația în care nu apar elemente neprevăzute, aceste artificii care se întâmplă și acum la început de an, se vor întâmpla și când se va face rotația, se vor întâmpla probabil și la bugetul de anul viitor, probabil și în preajma europarlamentarelor, sunt niște artificii prin care fiecare partid încearcă să-și maximizeze un anumit tip de electorat. Nu văd un motiv real pentru spargerea coaliției.

Cred că sunt oameni raționali în ambele partide care susțin ca această coaliție să continue. În ipoteza în care nu apar elemente inedite, ca să mă exprim frumos, această coaliție va rezista. Dacă apar elemente inedite, vă dați seama că n-aduce anul ce aduce ceasul”.

Senatorul PNL explică ce înseamnă elemente inedite:

Păi, nerespectarea unor înțelegeri, eventuale decizii luate, să zic așa, fără consultarea celuilalt. Cât a fost domnul Ciucă prim-ministru, toate deciziile s-au luat prin consens. Domnul Ciucă s-a consultat întotdeauna cu domnul Ciolacu și cu domnul Kelemen Hunor (…). Dacă această chestiune va fi continuată de viitorul prim-ministru PSD, că va fi Marcel Ciolacu, că va fi altcineva, cu siguranță această coaliție va continua. Dacă ne vom trezi cu măsuri luate de genul românii vor să trăiască mai bine și trebuie să facem asta și nu contează ce zice partenerul, noi facem, atunci există posibilitatea ca lucrurile să degenereze.”, conform rfi.ro.

articolul original.

Ionuț Moșteanu (USR) a făcut bilanțul guvernării PNL – PSD – UDMR: Dezastru în energie, scumpiri, obiective PNRR întârziate, 900 km de drumuri cu contracte întârziate sau reziliate. „Pe ei îi interesează doar ciolanul” (VIDEO)

18 January 2023 at 16:23
image

Deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și purtător de cuvânt al partidului, a făcut un bilanț al guvernării PSD – PNL – UDMR. Acesta a susținut că mai ales social-democrații și liberalii tot aduc în discuție subiectul rotativei premierilor, care ar urma să se producă în luna mai, pentru a distrage atenția publică de la adevăratele probleme ale românilor.

Moșteanu a mai spus că și dacă PSD va prelua funcția de premier, nu crede că acest partid va mai rămâne la guvernare și în 2024, an cu patru rânduri de alegeri. Asta pentru că, amintește Moșteanu, PSD-iștii au obiceiul de a pleca de la Putere înainte de alegeri pentru ca, din Opoziție, să aibă pe cine da vina pentru problemele create chiar de ei cât au fost guvernare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ionuț Moșteanu (USR), despre rotativa premierilor

„Povestea asta cu rotativa cu cinci luni înainte să se întâmple e alimentată de PSD și PNL tocmai ca să ne facă să vorbim despre asta, să nu vorbim despre problemele reale din economie, scăderea puterii de cumpărare, scumpiri la alimente, nebunia din energie.

La fiecare declarație mai zic ceva de rotativă, ca și cum ar interesa pe cineva ce fac ei la rotativă. Esențial e ca România să fie bine guvernată, or dacă schimbă între ei două ministere nu va fi bine guvernată, că toate ministerele sunt cu probleme. (…)

Mai e un aspect pe care vreau să-l subliniez: ar fi prima oară când PSD preia guvernarea într-un moment dificil economic și înainte de alegeri. Am mari dubii… Și dacă preia guvernarea, am mari dubii că PSD va rămâne la guvernare și în 2024. Cred că vor fugi cum au făcut de fiecare dată, după ce aruncă în stânga și-n dreapta cu bani și apoi spun ”OK, să rezolve cineva””, a declarat liderul USR, pentru B1 TV.

Moșteanu a făcut un scurt bilanț al guvernării PNL – PSD – UDMR

Acesta a enumerat apoi o parte dintre problemele de la diverse ministere: „Ne uităm la Energie ce dezastru e, la Muncă ne uităm cum ratează jalon după jalon, cum încearcă să șmecherească toată povestea cu tăierea pensiilor speciale. Dl Budăi are jalon pe pensii la finalul trimestrului 1 din 2023. Sunt niște iluștri necunoscuți care au un an de mandat la Economie și Turism, nu-i știe nimeni… La Fonduri Europene, Marcel Boloș a întârziat cu 22 de jaloane, a întârziat prima cerere de plată, pe a doua nu a făcut-o, dă Ordonanță peste Ordonanță și-și leagă singur șireturile când trebuie să dea acele ajutoare pentru energie de la UE”.

„Sunt probleme în toate ministerele. La Transporturi… colegii mei de la USR au făcut o analiză, colegul Horațiu Cosma chiar a publicat-o azi, în care arată că sunt 900 de kilometri de drumuri naționale, expres și autostrăzi care sunt cu contracte întârziate sau reziliate în mandatul dlui Grindeanu”, a continuat Moșteanu.

Un bilanț separat al mandatului lui Lucian Bode (PNL) la ministerul de Interne a făcut președintele USR, Cătălin Drulă.

„PNL și PSD se bat pe ciolan, ei privesc țara asta ca o pradă. Pe ei îi interesează doar angajări din aparatul de partid și contracte din bani publici. Uită că trebuie să guverneze pentru fiecare român, inclusiv pentru cei care nu i-au ales, trebuie să stimuleze mediul antreprenorial, ca să angajeze oameni. Ei angajează în continuare la stat… cât va mai putea antreprenorul român să alimenteze cu bani bugetul de stat pentru tot dezmățul ăsta? Nu foarte mult”, a mai declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu, pentru B1 TV.

articolul original.

Președintele UDMR, despre aderarea la Schengen: Eu nu susţin decuplarea de Bulgaria. Trebuie să îţi păstrezi prietenii şi trebuie să mergi pe un drum împreună

17 January 2023 at 21:45
image

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis marţi la Prima News că nu este de acord cu decuplarea României de Bulgaria în procesul de aderare la spaţiul Schengen, precizând faptul că dacă țara noastră va încerca decuplarea de Bulgaria, am da un mesaj prost.

„Eu nu susţin decuplarea de Bulgaria. Trebuie să îţi păstrezi prietenii şi trebuie să mergi pe un drum împreună, dacă nu se întâmplă ceva foarte, foarte extravagant. Dar dacă noi acum am încerca decuplarea de Bulgaria, am da un mesaj prost. După aceea nimeni nu mai are încredere în tine că te duci pe un drum cu cineva şi nu îl laşi baltă. Plus tehnic, e o chestiune, fiindcă ar trebui să muţi graniţa Schengen pe Dunăre, ceea ce, din punct de vedere tehnic, înseamnă o întârziere”, a spus Kelemen Hunor la Prima News.

El a adăugat că speră ca România să intre în acest an în spaţiul Schengen.

„E greu de spus (dacă ţara noastră intră în 2023 în spaţiul Schengen – n.r.), eu sper că da. Dar e greu de dat un termen. Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect, pentru că vin alegerile şi comisia care pleacă nu se va mai ocupa, comisia care va veni după alegerile europarlamentare se va aşeza undeva în septembrie – octombrie 2024. Până când lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal, trece anul 2024. Eu vreau să cred că dacă nu reuşim să închidem sub preşedinţia suedeză, sub preşedinţia spaniolă se poate închide. Au nevoie şi austriecii de un pic de timp. Au alegeri acum în ianuarie – februarie în Austria Inferioară şi după aceea lucrurile, politic, se vor aşeza un pic”, a menţionat Kelemen Hunor, citat de AGERPRES

articolul original.

Un viceprimar UDMR a fost găsit spânzurat. Mesajul transmis de Kelemen Hunor

15 January 2023 at 16:43
image

Viceprimarul UDMR al comunei Suatu, județul Cluj, a fost găsit, duminică, decedat. Primele concluzii ale anchetei arată că acesta s-a sinucis. În acest context, președintele UDMR Kelemen Hunor a transmis un mesaj de condoleanțe:

„Am fost întristați să auzim despre moartea colegului nostru István Nagy. Ne exprimăm compasiunea față de locuitorii comunei Suatu, din județul Cluj, și față de familia viceprimarului decedat. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe István Nagy, condoleanțe celor dragi!”, scrie Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată vineri despre plecarea voluntară a bărbatului în vârstă de 49 de ani, din comuna Suatu. Pentru depistarea acestuia, au fost organizate acțiuni de căutare, în care au fost angrenați atât polițiști, cât si mijloace tehnice (drone) și patrule chinotehnice. De asemenea, căutările au fost sprijinite de localnici, jandarmi, dar și de voluntari din cadrul Cert.

István Nagy a fost găsit duminică, în jurul orei 10.30, fără viață, spânzurat, în extravilanul localității Suatu, județul Cluj. Trupul bărbatului a fost transportat la Institutul de Medicină Legală, în vederea efectuării necropsiei.

articolul original.

Marcel Ciolacu: Dacă românii vor considera că aceasta este calea, ne vom asuma din nou o astfel de coaliție largă. S-a dus perioada în care România își permitea să piardă timp (VIDEO)

13 January 2023 at 21:49
image

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat dispus să formeze „o astfel de coaliție largă” și după alegerile generale din 2024 „dacă românii vor considera că aceasta este calea”.

Marcel Ciolacu (PSD): „Ne-am asumat această coaliție, mergem până în 2024”

Liderul social-democraților susține că „s-a dus perioada în care România își permitea să piardă timp”.

„Ne-am asumat această coaliție, mergem până în 2024. Dacă românii, fiindcă ei sunt suverani, vor considera că aceasta este calea, ne vom asuma din nou o astfel de coaliție largă. Repet, s-a dus perioada în care România își permitea să piardă timp. Eu nu vreau să fiu reprezentantul unei țări care este batjocorită de liderii altei țări membre ca și mine în Uniunea Europeană. Eu vreau să fiu respectat la fel ca orice cetățean european și ca orice stat european, dar pentru acest lucru noi, toți oamenii politici, indiferent de culoarea politică, trebuie să vorbim aceeași limbă”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri, la Conferința județeană de alegeri a PSD Sălaj.

Marcel Ciolacu, care a vorbit în cadrul aceluiași eveniment și despre eșecul Schengen, susține că 2023 este anul cu „cel mai mare buget de investiții din toată istoria României”.

„Știu toți românii de crizele suprapuse. Nu cred că românii au nevoie în acest moment de lideri plângăcioși sau să găsească motive de acum încolo. Gata, anul în care am fost pompierii de serviciu a luat sfârșit! Este cazul ca împreună să ducem România mai departe, să venim cu soluțiile așteptate de către români, să nu mai căutăm motive de ce nu reușim, să ne implicăm total în actul de guvernare – și cei mai răi adversari ai noștri au recunoscut că Partidul Social Democrat a adus coerența și eficiența necesară unui act de guvernare într-o perioadă foarte scurtă”, a adăugat liderul PSD.

articolul original.

Partidul lui Traian Băsescu, către PNL, PSD și UDMR: ‘Sunt furt din banul public’

25 December 2022 at 07:30
image

Partidul Mișcarea Populară, fondat de fostul președinte Traian Băsescu, solicită Coaliției PNL-PSD-UDMR să elimine pensiile speciale.

PMP afirmă că pensiile speciale reprezintă un furt din banul public. Formațiunea condusă acum de Eugen Tomac reamintește că a inițiat un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale încă din 2018.

Astfel, PMP le cere liderilor celor trei formațiuni aflate la guvernare să adopte respectivul proiect de lege și să elimine pensiile speciale.

Ce a transmis PMP:

„PMP cere, încă din 2018, eliminarea pensiilor speciale!

Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PMP a fost deja adoptat de Senat, dar pentru că PSD şi PNL nu doresc eliminarea pensiilor speciale, acesta nu a mai fost pus pe ordinea de zi.

Spre deosebire de reforma superficială propusă de PSD şi PNL, iniţiativa PMP prevedea eliminarea tuturor acestor beneficii primite necuvenit.

Revoluţia pensiilor speciale pe care o propune coaliţia de guvernare este doar la nivel declarativ. În realitate, nimic nu se va schimba. De ce? Pentru că beneficiarii acestor pensii nemeritate sunt chiar membrii clientelei politice a PSD, PNL şi UDMR. Singura intenţie a Guvernului este să păcălească Bruxelles-ul în contextul în care reforma pensiilor speciale este jalon cuprins în cadrul PNRR.

Soluţia este simplă! Adoptaţi proiectul de lege al PMP!

Eliminaţi pensiile speciale, pentru că sunt furt din banul public! Românii care au muncit zeci de ani şi au cotizat la bugetul de stat merită dreptate şi tratament echitabil”.

articolul original.

Andrei Țăranu, despre Coaliția de guvernare în 2022: „Partidele din România au acest sistem foarte interesant în care nu-și asumă responsabilități. Guvernează de parcă nu ar guverna” | VIDEO

20 December 2022 at 18:26
image

Profesorul de Științe Politice – Andrei Țăranu – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei”. La final de an 2022, facem bilanțul guvernării din România, bilanțul Coaliției PNL-PSD-UDMR. Care va fi, însă, dinamica după rotația premierilor?

„Am avut ceea ce se numește o Coaliție majoritară, care s-ar putea să devină un fel de obicei. […] Această Coaliție guvernează așa cum știu ele să guverneze. Partidele din România au acest sistem foarte interesant în care nu-și asumă responsabilități. Adică, ei guvernează de parcă nu ar guverna”, a explicat Andrei Țăranu la Europa FM.

„Cei de la PNL se uită permament la sondaje și la cât ar putea să ia PSD-ul într-o situație sau alta dacă ei vor accepta – mă refer la PNL – creșterea pensiilor, scăderea pensiilor, diverse politici publice, unele dintre ele care au venit la pachet”, a mai spus profesorul de Științe Politice la Europa FM.

„Ei erau la guvernare și când s-a făcut PNRR. PSD-ul aici ar putea foarte simplu să spună Domnule, noi nu am fost acolo, pe când PNL-ul a fost acolo, știa teoretic ce s-a negociat, ce a negociat domnul Ghinea, așa că în acest moment joacă un fel de joc pe frânghie în care permament încearcă să obțină mximum și să piardă cât mai puțin”, a adăugat Andrei Țăranu.

Andrei Țăranu a explicat la Europa FM cum ar putea Coaliția să măsoare impactul și rezultatele schimbărilor realizate de-a lungul guvernării: „Îți faci două-trei case de sondaj, le ții la același eșantion și măsori în eșantionul dat. Nu dai rezultatele neapărat, nu le faci publice, dar vezi care ar fi marja în care poți să te miști fără să pierzi foarte mult din susținerea electorală, acelui eșantion pe care îl consideri ca aparținându-ți, ca fiind posibil electorat al tău”.

„Acest joc cu sondajele și cu ochii pe sondaje este foarte prost. El nu generează schimbare, ci stagnare. Noi avem acum un sistem absolut de stangnare. Singurele lucruri care se mai petrec sunt cele care sunt determinate de Uniunea Europeană. Dar în rest, în actul guvernării, se guvernează pe această formulă: să vedem cum am putea să ne păstrăm în bazin și așa mai departe. Deși, haideți să fim serioși: pe datele pe care le avem vedem cele două partide PSD și PNL sunt destul de stabile”, a mai spus Andrei Țăranu.

Andrei Țăranu: „De ce să vrea PSD să fie la guvernare în 2023-2024? Pentru alegerile locale”

Cel mai probabil vor fi forțați să aibă o Coaliție și după alegeri. Problema este care va fi pilonul de bază al acestei Coaliții. Adică, așa cum arată lucrurile PSD-ul va fi cel care va negocia. Probabil că nu va face rotative pentru că va avea un spor cel puțin dublu față de PNL dacă nu și mai mare și atunci el va fi cel care va face jocurile”, a explicat profesorul de Științe Politice la Europa FM.

„Probabil, PNL-ul își dorește cu mare ardoare să vină mai repede luna mai și să scape de această pălărie care devine extrem de grea. După cum obsevați în ultima vreme, PNL-ul scade sau a scăzut – acum a ajuns pe un platou – dar a scăzut din diverse motive, din diverse scandaluri. În timp ce PSD-ul, în ciuda faptului că este la guvernare, își asumă o bună parte din guvernare și nu numai că nu a scăzut, ci a continuat să crească și a umplut și a depășit aproape bazinul electoral – ceea ce, pe termen lung, s-ar putea să îi dea un avantaj de imagine și un boost în ceea ce-și dorește el”, a adăugat Andrei Țăranu.

„De ce să vrea PSD să fie la guvernare în 2023-2024? Pentru alegerile locale. Pentru că primarii, președinții de Consiliu Județean așteaptă, totuși, de la cineva de-al lor să le dea banii, să le găsească avantajele și așa mai departe”, a mai explicat Andrei Țăranu.

„Cel care are în acest moment tot interesul să-și păstreze această zestre de primar este PSD-ul. Ei au avut o problemă mare la ultimele alegeri care au fost în pandemie. A fost primar Chirica de la Iași – dar nu e singurul – care s-au mutat la PNL. A fost o oarecare hemoragie de la PSD la PNL în special în Transilvania, o hemoragie care a fost destul de greu oprită. Acum o parte dintre acești foști PSDiști trecuți pe la PNL s-ar putea să se întoarcă sau PSD și-ar dori să-i aducă pentru că sunt genul de primari care câștigă pe persoană fizică, nu au nevoie neapărat de partid”, a mai explicat Andrei Țăranu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa colaj foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, la Europa FM: Să fim pregătiți să arătăm din nou umanitate și solidaritate. Să arătăm că ne deschidem și inimile și casele pentru ucraineni | VIDEO

articolul original.

Care este reacția lui Marcel Ciolacu, despre afirmaţiile liderului deputaților UDMR?

2 December 2022 at 12:20
Foto: capital.ro

Președintele social-democrat a răbufnit după declarația controversată făcută de liderul deputaților UDMR, Csoma Botond. Din avertismentul lansat de Marcel Ciolacu, acesta spune că vor exista consecințe politice.

Astfel, liderul deputaților UDMR a susținut, la şedinţa solemnă a Parlamentului de luni, care a marcat Ziua Naţională a României, că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”.

Iar, reacția lui Marcel Ciolacu nu a întârziat să apară. Președintele PSD a spus că mesajul este „mai mult decât provocator”, iar el nu va permite un „asemenea discurs”.

Astfel, „Săptămâna trecută, liderul grupului UDMR a avut un discurs în Cameră mai mult decât provocator. Ardealul e pământ românesc, unde conviețuiesc şi unguri, şi evrei. E de neacceptat atitudinea grupului UDMR, mai ales că în acest moment face parte din coaliţia de guvernare. Nu poţi să te plângi că e o atitudine anti-maghiară. Suntem cel mai tolerant popor din lume”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform romaniatv.net

Liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra cu liderul UDMR din Camera Deputaților

În contextul politic, Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că vor urma consecințe politice, iar liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra cu liderul UDMR din Camera Deputaților.

În opinia sa, „Vor exista, sunt convins, consecințe politice, chiar şi de dialog între noi ca lideri politici. Nu îţi permit să vii cu un asemenea discurs şi a doua zi să discutăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Presupun că vom avea o discuţie, nu ştiu dacă împreună cu UDMR în coaliţie. Dar liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra şi a comunica cu liderul UDMR din Camera Deputaţilor”, a completat Ciolacu.

Declarația care l-a înfuriat pe Marcel Ciolacu

Reacția lui Marcel Ciolacu a venit după ce Csoma Botond a afirmat la şedinţa solemnă a Parlamentului că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

În afirmaţiile sale, „De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice.

Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, a declarat Csoma Botond.

articolul original.

Aprinderea lumânărilor de Advent la Gherla

28 November 2022 at 09:00

„Mână în mână” se numește evenimentul organizat de UDMR Gherla, cu ocazia aprinderii lumânărilor de Advent.

Pe parcursul Adventului, în fiecare duminică, după slujba religioasă comună, cu implicarea Bisericii Reformate, Bisericii Catolice, Bisericii Armeano-Catolice, a organizațiilor civile, se va aprinde câte o lumânare pe coroana de Advent.

gherla advent szamosujvar

Duminică de la ora 17 a avut loc slujba religioasă la biserica reformată. La ora 18, participanții, copii, tineri și adulți,  s-au îndreptat spre parculețul din centrul orașului, unde au primit mesajul de salut al președintelui Rotar Izabella. După evoluția corului catolic, a urmat aprinderea lumânărilor și un scurt program al elevilor din clasa a IV-a de la Liceul Kemeny Zsigmond.

La finalul ceremoniei a avut loc colectarea de ciocolată, organizată de echipa de cercetași Czetz János nr. 51. Cei care au donat au primit câte o podoabă pentru brad. Acesta a fost ornat astfel cu 123 de ornamente.

Comunitatea maghiară din Gherla s-a bucurat apoi de gogoși, ceai, ciocolată caldă și vin fiert, puse la dispoziție prin contribuția generoasă a unor sponsori locali.

gherla advent szamosujvar

foto: Facebook

Cu același prilej, într-o căsuță din părculeț a fost montată scena nașterii lui Hristos, cu personaje create manual, într-un cadru realist. Este vorba despre o inițiativă a Asociației Honnorabilis, care a organizat cu succes în luna octombrie prima ediție a Festivalului Dovleacului.  Căsuța cu ieslea vor rămâne în parc până după Anul Nou.

Următoarele adunări au loc după același program, pe 4, 11 și 18 decembrie.

articolul original.

Bilanțul unui an de guvernare al coaliției PNL PSD UDMR

25 November 2022 at 09:12

Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, a transmis, vineri, premierul Nicolae Ciucă, menţionând că responsabilitatea Guvernului este să menţină echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize.

„Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de COVID-19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică şi preţurile în creştere la carburanţi, energie şi gaze naturale, întreruperea lanţurilor de aprovizionare cu materie primă şi alimente, inflaţia care a cuprins întreaga Europă, inclusiv ţara noastră”, a declarat Ciucă, într-un bilanţ la un an de guvernare.

Potrivit premierului, priorităţile Guvernului au fost încă din prima zi legate strâns de nevoia de a proteja populaţia şi economia de aceste efecte în lanţ.

„Astfel, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România am venit în ajutorul celor vulnerabili şi am consolidat vitalitatea mediului de afaceri. Creşterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situaţiei economice dificile şi investiţiile masive au contribuit la menţinerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă şi a dinamicii creşterii economice. Fondurile europene absorbite, alături de demararea PNRR şi deschiderea drumului către OCDE, au oferit susţinerea necesară planurilor noastre de gestionare a crizelor, în paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administraţiei şi oferirea unui cadru de funcţionare optim mediului privat”, a susţinut Nicolae Ciucă.

Ciucă a arătat că investiţiile străine directe se vor apropia anul acesta de zece miliarde de euro şi, alături de cele aproape 90 de miliarde de lei din bugetul naţional,„au alimentat ritmul lucrărilor necesare la nivel naţional şi local”.

Prim-ministrul a afirmat că s-a reuşit scăderea deficitului bugetar, iar eficienţa deciziilor s-a bazat pe dialogul social.

„Responsabilitatea administrării resurselor publice se regăseşte atât în creşterea nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor, cât şi în decizia de a reduce cu zece la sută nivelul cheltuielilor publice, reuşind astfel scăderea deficitului bugetar şi înscrierea acestuia în limitele asumate la nivel european. Eficienţa deciziilor noastre s-a bazat pe respectul datorat partenerilor de dialog social, societăţii civile, patronatelor, sindicatelor, asociaţilor comunităţilor locale şi altor structuri asociative. Astfel, efortul nostru comun a generat la timp, soluţiile necesare”, a mai transmis Ciucă.

Premierul a mai susţinut că primul buget construit pe programe multianuale va echilibra măsurile de protejare a populaţiei cu cele necesare mediului de afaceri şi va oferi resursele necesare pentru menţinerea, anul viitor, a „trendului pozitiv al economiei”, a ritmului investiţiilor care aduc locuri de muncă şi garantarea finanţării pachetelor sociale.

El s-a referit la decizia de ridicare a MCV pentru România şi la apartenenţa la NATO.

„2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturităţii atinse de ţara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE. În pofida celor mai mari grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România”, a arătat Ciucă.

Premierul a mai spus că responsabilitatea la nivelul Guvernului este de a menţine echilibrul „într-o perioadă marcată de multe crize”. „Le vom traversa cu bine, aşa cum deja am demonstrat că putem, împreună”, a conchis prim-ministrul.

articolul original.

VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă, bilanţ la un an de guvernare. Ce spune despre preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR

25 November 2022 at 08:25
image

Premierul Nicolae Ciucă a transmis vineri un mesaj cu prilejul unui an de guvernare, în care declară că preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie.

Şeful Executivului mai spune că garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România.

El a mai precizat și că responsabilitatea Guvernului este să menţină echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize.

”Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de Covid 19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică şi preţurile în creştere la carburanţi, energie şi gaze naturale, întreruperea lanţurilor de aprovizionare cu materie primă şi alimente, inflaţia care a cuprins întreaga Europă, inclusiv ţara noastră. Priorităţile Guvernului au fost încă din prima zi legate strâns de nevoia de a proteja populaţia şi economia de aceste efecte în lanţ”, spune premierul în bilanţ.

Nicolae Ciucă consideră că, ”astfel, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România am venit în ajutorul celor vulnerabili şi am consolidat vitalitatea mediului de afaceri”.

”Creşterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situaţiei economice dificile şi investiţiile masive  au contribuit la menţinerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă şi a dinamicii creşterii economice. Fondurile europene absorbite, alături de demararea PNRR şi deschiderea drumului către OCDE au oferit susţinerea necesară planurilor noastre de gestionare a crizelor, în paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administraţiei şi oferirea unui cadru de funcţionare optim mediului privat”, menţionează şeful Executivului.

„Investiţiile străine directe şi cele 90 de mld. de lei din bugetul naţional au alimentat ritmul lucrărilor necesare”

Premierul arată că ”investiţiile străine directe, care anul acesta se vor apropia de zece miliarde de euro, alături de cele aproape 90 de miliarde de lei din bugetul naţional au alimentat ritmul lucrărilor necesare la nivel naţional şi local”.

„Responsabilitatea administrării resurselor publice se regăseşte atât în creşterea nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor, cât şi în decizia de a reduce cu zece la sută nivelul cheltuielilor publice, reuşind astfel scăderea deficitului bugetar şi înscrierea acestuia în limitele asumate la nivel european.

Eficienţa deciziilor noastre s-a bazat pe respectul datorat partenerilor de dialog social, societăţii civile, patronatelor, sindicatelor, asociaţilor comunităţilor locale şi altor structuri asociative.

Astfel, efortul nostru comun a generat la timp, soluţiile necesare”, a afirmat el.

Nicolae Ciucă mai transmite că ”primul buget construit pe programe multianuale va echilibra măsurile de protejare a populaţiei cu cele necesare mediului de afaceri şi va oferi resursele necesare pentru ca anul viitor să menţinem trendul pozitiv al economiei, ritmul investiţiilor care aduc locuri de muncă şi să garantăm finanţările pachetelor sociale”.

”Ne bazăm pe aceeaşi abordare a dialogului pentru continuarea integrării noastre în arhitectura europeană şi globală a partenerilor noştri. 2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturităţii atinse de ţara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE.

În pofida celor mai mari grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România”, spune premierul.

”Responsabilitatea noastră, la nivelul Guvernului, este să menţinem echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize. Le vom traversa cu bine, aşa cum deja am demonstrat că putem, împreună”, afirmă Ciucă în final.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
❌