ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Percheziții la persoane care vindeau țigări pe internet

23 September 2022 at 08:06

Polițiștii din Ialomița au efectuat, ieri – 22 septembrie 2022, cinci percheziții domiciliare, în județul Călărași, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de deținere în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a un kilogram de tutun de fumat. Cinci suspecți au fost duși la audieri.

„În fapt, în perioada iulie – septembrie 2022, persoanele bănuite ar fi desfășurat activități de prelucrare și comercializare, prin intermediul anunțurilor postate pe rețele de socializare și site-uri destinate comerțului online, către diverși clienți din țară, a aproximativ 4 tone de tutun de fumat. Prejudiciul total estimat la acest moment este de aproximativ 430.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, 680 de kilograme de tutun mărunțit și tocat, preparat pentru fumat, 23.000 de tuburi de țigarete, care urmau a fi confecționate artizanal, un aparat pentru tocarea tutunului, etichete autocolante inscripționate, telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, iar la percheziții au participat și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Ialomița.

articolul original.

Schimbare radicală! România exportă mai multe produse din tutun încălzit decât țigarete

22 September 2022 at 12:55

Exportul cu produse din tutun încălzit contribuie masiv la reducerea deficitului comercial al României. În 2021, exporturile de produse din tutun încălzit au depășit exporturile de țigarete, în condițiile în care România este al doilea cel mai mare producător de țigarete din Europa, alături de Germania. Exporturile totale de produse din tutun încălzit au atins în 2021 cifra de 723 milioane de euro, în timp ce exporturile de țigarete ale României s-au situat la 617 milioane de euro.

Contribuția este semnificativă, dacă avem în vedere faptul că România a închis anul 2021 cu un deficit comercial de 23,69 miliarde de euro, cu 5,3 miliarde de euro peste nivelul din anul anterior. Exporturile de bunuri au crescut în 2021 la 74,7 miliarde de euro, în timp ce nivelul importurilor a ajuns la valoarea de 98,3 miliarde de euro.

content-image

Philip Morris România contribuie în mod susținut la reducerea deficitului comercial. Peste 90% din producția fabricii din Otopeni este exportată în 54 de țări de pe 5 continente. Valoarea exporturilor a crescut de 7 ori față de anul 2016 și a depășit exporturile fabricii Philip Morris International (PMI) din Italia.

„Am făcut investiții semnificative în dezvoltarea acestor produse inovatoare: aproape 600 de milioane de dolari de când am început transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producție de ultimă generație. Ne mândrim cu faptul că în 2021 exporturile de produse din tutun încălzit fabricate în România au depășit exporturile de țigarete. Aceste realizări sunt dovada angajamentului nostru ferm față de România.

Cu toate acestea, țigările continuă să domine alegerile celor 5 milioane de consumatori adulți din România.  Adoptarea alternativelor mai puțin nocive, precum IQOS, este încă la un nivel scăzut față de alte state europene, iar acest lucru se datorează, în special, nivelului ridicat de dezinformare care persistă în legătură cu produsele care încălzesc tutunul. ” – Daniel Cuevas, Managing Director, Philip Morris Romania.

România rămâne o componentă importantă a angajamentului ferm al PMI de a construi un viitor fără fum. Acest lucru se reflectă în investițiile semnificative ale PMI în România, în perioada 2017-2021. La nivel mondial, doar opt fabrici produc consumabile pentru IQOS, dintre care trei se află în Uniunea Europeană. România este una dintre ele, alături de fabricile din Italia și din Grecia.

„Ne-am dori ca și mai mulți fumători români să beneficieze de pe urma acestor inovații care sunt fabricate în România cu mână de lucru românească. Din păcate, țara noastră este una dintre puţinele din UE în care vedem o creştere a prevalenţei fumatului, iar noi credem că fumătorii merită o soluţie pragmatică care să-i facă să renunțe la ţigări în număr cât mai mare. Astăzi o astfel de soluţie există. O politică bazată pe reducerea riscurilor este adecvată și ar contribui semnificativ la înlocuirea țigărilor în rândul celor 5 milioane de români care altfel ar continua să fumeze. Acesta ar fi un pas extrem de important către o Românie fără fum.” – Dragoş  Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania.

În ultimii ani, cercetări intense au demonstrat că produsele fără fum sunt substanțial mai puțin nocive decât țigările și reprezintă o alternativă mai bună pentru fumători. În ultima perioadă, organizații și experți în sănătate din mai multe țări europene solicită o legislație care să facă o distincție clară între țigările clasice și produsele fără fum. Unii specialiști propun clasificarea și reglementarea produselor în funcție de gradul de nocivitate. State precum Suedia, Japonia și Marea Britanie, care au decis să trateze în mod diferit produsele fără fum, în funcție de cât sunt de dăunătoare pentru sănătate, au avut rezultate notabile în reducerea incidenței fumatului.

„Vom continua să investim în inovație, în alternative mai bune la continuarea fumatului, deoarece înlocuirea țigărilor cu alternative mai puțin nocive va fi posibilă doar dacă fumătorii adulți au acces la produse fundamentate științific și la informații corecte despre acestea.” – Daniel Cuevas, Managing Director Philip Morris Romania

articolul original.

Aproape 700 de kilograme de tutun, indisponibilizate de polițiști

22 September 2022 at 12:33
image

Astăzi, 22 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ialomița au efectuat cinci percheziții domiciliare, în județul Călărași, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de deținere în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a un kilogram de tutun de fumat.

Astfel, 5 persoane vor fi conduse la sediul unității de poliție, în vederea audierii.

În fapt, în perioada iulie – septembrie 2022, persoanele bănuite ar fi desfășurat activități de prelucrare și comercializare, prin intermediul anunțurilor postate pe rețele de socializare și site-uri destinate comerțului online, către diverși clienți din țară, a aproximativ 4 tone de tutun de fumat.

Prejudiciul total estimat la acest moment este de aproximativ 430.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, 680 de kilograme de tutun mărunțit și tocat, preparat pentru fumat, 23.000 de tuburi de țigarete, care urmau a fi confecționate artizanal, un aparat pentru tocarea tutunului, etichete autocolante inscripționate, telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ialomița.

articolul original.

România exportă mai multe produse din tutun încălzit decât țigarete

20 September 2022 at 10:19

Exportul cu produse din tutun încălzit contribuie masiv la reducerea deficitului comercial al României, potrivit unui comunicat transmis de Philip Morris România.

În 2021, exporturile de produse din tutun încălzit au depășit exporturile de țigarete, în condițiile în care România este al doilea cel mai mare producător de țigarete din Europa, alături de Germania. Exporturile totale de produse din tutun încălzit au atins în 2021 cifra de 723 milioane de euro, în timp ce exporturile de țigarete ale României s-au situat la 617 milioane de euro.

Contribuția este semnificativă, dacă avem în vedere faptul că România a închis anul 2021 cu un deficit comercial de 23,69 miliarde de euro, cu 5,3 miliarde de euro peste nivelul din anul anterior. Exporturile de bunuri au crescut în 2021 la 74,7 miliarde de euro, în timp ce nivelul importurilor a ajuns la valoarea de 98,3 miliarde de euro.

Philip Morris România contribuie în mod susținut la reducerea deficitului comercial. Peste 90% din producția fabricii din Otopeni este exportată în 54 de țări de pe 5 continente. Valoarea exporturilor a crescut de 7 ori față de anul 2016 și a depășit exporturile fabricii Philip Morris International (PMI) din Italia.

„Am făcut investiții semnificative în dezvoltarea acestor produse inovatoare: aproape 600 de milioane de dolari de când am început transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producție de ultimă generație. Ne mândrim cu faptul că în 2021 exporturile de produse din tutun încălzit fabricate în România au depășit exporturile de țigarete. Aceste realizări sunt dovada angajamentului nostru ferm față de România.

Daniel Cuevas, Managing Director, Philip Morris Romania

Cu toate acestea, țigările continuă să domine alegerile celor 5 milioane de consumatori adulți din România.  Adoptarea alternativelor mai puțin nocive, precum IQOS, este încă la un nivel scăzut față de alte state europene, iar acest lucru se datorează, în special, nivelului ridicat de dezinformare care persistă în legătură cu produsele care încălzesc tutunul. ”, a declarat Daniel Cuevas, Managing Director, Philip Morris Romania.

România rămâne o componentă importantă a angajamentului ferm al PMI de a construi un viitor fără fum. Acest lucru se reflectă în investițiile semnificative ale PMI în România, în perioada 2017-2021. La nivel mondial, doar opt fabrici produc consumabile pentru IQOS, dintre care trei se află în Uniunea Europeană. România este una dintre ele, alături de fabricile din Italia și din Grecia.

Dragoş  Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania

„Ne-am dori ca și mai mulți fumători români să beneficieze de pe urma acestor inovații care sunt fabricate în România cu mână de lucru românească. Din păcate, țara noastră este una dintre puţinele din UE în care vedem o creştere a prevalenţei fumatului, iar noi credem că fumătorii merită o soluţie pragmatică care să-i facă să renunțe la ţigări în număr cât mai mare. Astăzi o astfel de soluţie există. O politică bazată pe reducerea riscurilor este adecvată și ar contribui semnificativ la înlocuirea țigărilor în rândul celor 5 milioane de români care altfel ar continua să fumeze. Acesta ar fi un pas extrem de important către o Românie fără fum.”, a declarat Dragoş  Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania.

În ultimii ani, cercetări intense au demonstrat că produsele fără fum sunt substanțial mai puțin nocive decât țigările și reprezintă o alternativă mai bună pentru fumători. În ultima perioadă, organizații și experți în sănătate din mai multe țări europene solicită o legislație care să facă o distincție clară între țigările clasice și produsele fără fum. Unii specialiști propun clasificarea și reglementarea produselor în funcție de gradul de nocivitate. State precum Suedia, Japonia și Marea Britanie, care au decis să trateze în mod diferit produsele fără fum, în funcție de cât sunt de dăunătoare pentru sănătate, au avut rezultate notabile în reducerea incidenței fumatului.

„Vom continua să investim în inovație, în alternative mai bune la continuarea fumatului, deoarece înlocuirea țigărilor cu alternative mai puțin nocive va fi posibilă doar dacă fumătorii adulți au acces la produse fundamentate științific și la informații corecte despre acestea.” – Daniel Cuevas, Managing Director Philip Morris Romania.

articolul original.

Narghilea pentru începători

6 September 2022 at 14:31
image

Privind în urmă cu 15 ani, piața de narghilea era mult mai simplă. Existau câțiva producători de narghilea și era ușor să alegi ce produse să cumperi.

Astăzi, nu numai că există multe mărci care creează produse pentru narghilea, ci și multe opțiuni de stil. Piața a evoluat cu adevărat și oferă consumatorului de narghilea o mulțime de variante. Totul este grozav, dar, ca începător în narghilea, cum te decizi de unde să începi?

Ce să alegi?

Alege o narghilea de dimensiuni mici până la mijlocii, însă evită să iei o narghilea care este prea mică deoarece baza nu reține multă apă. Cu cât baza reține mai multă apă, cu atât vei beneficia de o mai bună filtrare și răcire a fumului.

La ce trebuie să acorzi atenție când cumperi o narghilea?

Există trei tipuri majore de furtunuri pentru narghilea. Primul este furtunul tradițional. Caracteristica cheie a unui furtun tradițional este utilizarea unei plase metalice în interiorul tubului furtunului pentru a-l ajuta să își mențină forma. Această plasă este apoi acoperită cu diverse țesături, de la pânză la piele. Diametrul interior al acestor furtunuri este de obicei mic, ceea ce necesită să tragi mai tare. Al doilea tip este furtunul de unică folosință din plastic. Aceste furtunuri sunt fabricate din material plastic ușor și sunt destinate să fie folosite o singură dată de către un client într-un lounge cu narghilea și apoi aruncate.  Al 3-lea tip de furtun este furtunul din silicon lavabil. Alege un furtun din silicon fabricat din material de calitate medicală, deoarece oferă performanță și longevitate.

Există multe tipuri de boluri din care poți alege, începând cu bolurile tradiționale egiptene din lut până la gresie sau boluri de sticlă. Bolul și modul în care împachetezi tutunul este o variabilă importantă în obținerea unei sesiuni de fumat de succes.

Majoritatea fumătorilor serioși și a saloanelor premium cu narghilea folosesc astăzi cărbuni de nucă de cocos. Durează mai mult până la aprinderea integrală, aproximativ 10 minute, dar durează mult mai mult și timpul de folosire și au un gust mai curat.  Un pas greșit obișnuit al noilor fumători de narghilea este să nu aprindă complet cărbunii înainte de a-i adăuga în bol. Când cărbunii nu sunt complet aprinși, se întâmplă două lucruri. Vor da tutunului un gust prost și nu vor fi suficient de fierbinți pentru a face narghileaua sa funcționeze eficient.

Tutun și arome pentru narghilea

Pentru a te bucura de o experiență interesantă cu narghileaua poți să folosești tutun, care este de mai multe tipuri și pe care îl poți alege în funcție de toleranța și rezistența la aceasta. Dacă nu ești obișnuit cu tutunul, îți recomandăm să alegi unul cu un conținut mai scăzut de nicotină. Pe lângă tutun te poți bucura de aromele diverse pe care le găsești pe piață. Pentru o gamă variată încearcă aici. Te poți bucura de arome precum mango, citrice, fructe de pădure, piersică, pară sau strugure – simple sau în combinație cu mentă.

Dacă te-ai hotărât să îți cumperi o narghilea, acum știi exact ce trebuie să ai în vedere.

articolul original.

STUDIU Experții au stabilit care este principala cauză a cancerului la nivel mondial. A provocat peste 30% din cazuri

20 August 2022 at 06:42
By: M.Ex.
Human Cancer Cell

Foto : Getty Images
Aproape jumătate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite unui anumit factor de risc, în principal tutunul şi alcoolul, potrivit unui vast studiu publicat vineri, care subliniază importanţa măsurilor de prevenţie fără a le transforma într-un panaceu. „Conform analizei noastre, 44,4% dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial (…) sunt atribuite unui factor de risc care a fost măsurat”, se arată în studiul publicat în revista medicală britanică „The Lancet” şi realizat în cadrul Global Burden of Disease. Acest vast program de cercetare, finanţat de Fundaţia Bill Gates, este de o amploare inegalabilă, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii. Prin urmare, acest studiu face posibilă cunoaşterea mai în detaliu a factorilor de risc în funcţie de regiunile lumii chiar dacă, în ansamblu, concluziile sale confirmă ceea ce se ştia deja: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%), scrie Agerpres. Concluziile studiului pledează pentru acordarea unui loc mai important prevenţiei în materie de sănătate publică, deoarece mulţi dintre aceşti factori de risc se referă la comportamente care pot fi schimbate sau evitate. Cu toate acestea, peste jumătate din cazurile de cancer nu sunt atribuite unui anumit factor de risc, ceea ce arată că prevenţia nu este suficientă. Astfel, în opinia autorilor studiului, prevenţia trebuie însoţită de alţi doi piloni importanţi: un diagnostic suficient de precoce şi tratamente eficiente. Într-un comentariu independent, publicat în aceeaşi ediţie a revistei „The Lancet”, doi epidemiologi, Diana Sarfati şi Jason Gurney, au susţinut aceste concluzii, estimând totodată că studiul subliniază importanţa prevenţiei. Ei au atras însă atenţia asupra preciziei estimărilor studiului, dat fiind faptul că strângerea datelor este supusă numeroaselor deficienţe în mai multe ţări.

articolul original.

Studiu finanțat de Bill Gates: Care sunt principalele cauze ale cancerului

19 August 2022 at 09:41
By: M.V.

Aproape jumătate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite unui anumit factor de risc, în principal tutunul şi alcoolul, potrivit unui vast studiu publicat vineri, care subliniază importanţa măsurilor de prevenţie fără a le transforma într-un panaceu, transmite AFP.

„Conform analizei noastre, 44,4% dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial (…) sunt atribuite unui factor de risc care a fost măsurat”, se arată în studiul publicat în revista medicală britanică „The Lancet” şi realizat în cadrul Global Burden of Disease.

Acest vast program de cercetare, finanţat de Fundaţia Bill Gates, este de o amploare inegalabilă, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii.

Prin urmare, acest studiu face posibilă cunoaşterea mai în detaliu a factorilor de risc în funcţie de regiunile lumii chiar dacă, în ansamblu, concluziile sale confirmă ceea ce se ştia deja: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

Concluziile studiului pledează pentru acordarea unui loc mai important prevenţiei în materie de sănătate publică, deoarece mulţi dintre aceşti factori de risc se referă la comportamente care pot fi schimbate sau evitate.

Cu toate acestea, peste jumătate din cazurile de cancer nu sunt atribuite unui anumit factor de risc, ceea ce arată că prevenţia nu este suficientă.

Astfel, în opinia autorilor studiului, prevenţia trebuie însoţită de alţi doi piloni importanţi: un diagnostic suficient de precoce şi tratamente eficiente.

Într-un comentariu independent, publicat în aceeaşi ediţie a revistei „The Lancet”, doi epidemiologi, Diana Sarfati şi Jason Gurney, au susţinut aceste concluzii, estimând totodată că studiul subliniază importanţa prevenţiei. Ei au atras însă atenţia asupra preciziei estimărilor studiului, dat fiind faptul că strângerea datelor este supusă numeroaselor deficienţe în mai multe ţări.

articolul original.

Polițiștii și specialiștii antidrog continuă campania de prevenire a consumului de droguri

1 August 2022 at 08:35
By: Regie

Săptămâna 25-31 iulie, polițiștii rutieri sălăjeni și cei de siguranță școlară, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au fost prezenți în mijlocul tinerilor pentru a-i face să conștientizeze riscurile consumului de droguri, dar și cele rutiere, cauzate de nerespectarea regulilor.

O astfel de activitate a avut loc și în localitatea Ciglean, comuna Creaca, într-un cadru de poveste, amenajat special pentru tinerii din comună. Colegii noștri au desfășurat activități interactive împreună cu tinerii, pentru a-i face să înțeleagă, într-un mod plăcut și adecvat vârstei lor, efectele consumului de droguri, alcool și tutun.

De asemenea, polițiștii rutieri le-au prezentat tinerilor laboratorul de siguranță rutieră, regulile de circulație în imagini, dar și pistolul de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Colegii de la antidrog au pus la dispoziția tinerilor ochelarii speciali ce simulează starea de ebrietate și consumul de droguri, cu scopul de a informa și conștientiza riscurile pe care le presupun consumul de alcool și substanțe psihoactive, precum lipsa atenției și concentrării în cazuri în care se impune a avea mintea limpede, cum ar fi conducerea unui vehicul.

Riscul de a comite infracțiuni, dar și de a fi victima unor fapte ilegale crește proporțional cu cantitatea de alcool și/sau droguri consumată.

Astfel, tinerii de toate vârstele au fost îndemnați să stea deoparte de astfel de riscuri și să își petreacă timpul liber în alte moduri care nu le pun în pericol viața, sănătatea, dezvoltarea, dar și libertatea.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni împreună cu specialiștii antidrog, în zone de agrement, școli de vară, tabere, dar și la evenimentele publice din județ, vor continua pe tot parcursul vacanței de vară, pentru a reduce, pe cât posibil, consumul de substanțe interzise, dar și faptele asociate consumului de alcool.

articolul original.

Cresc accizele la tutun și alcool din 1 august

31 July 2022 at 08:49

De la 1 august, românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru un pachet de țigări și alcool, potrivit măsurilor adoptate de Guvern.

Astfel, acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de țigarete urcă la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei – Țigările se vor scumpi.

Într-o discuție cu Berarii României, ne-au spus că la ei este vorba despre o creștere de 20% a accizei începând cu 1 august și, mai mult ca sigur, se va reflecta în preț, în sensul scumpirii.

3. Munca part-time este supraimpozitată

Pentru contractele de muncă cu timp parțial, când salariatul realizează venituri prin unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale – pensii la nivelul salariului minim garantat în plată.

Există mai multe excepții cum sunt: elevii și strudenți cu vârsta de până la 26 ani, ucenicii cu vârsta de până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

Aceleași reguli se aplică și din punctul de vedere al contribuției la asigurările sociale de sănătate.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței, unii angajatori au început deja să închidă contractele de muncă cu timp parțial, iar alții care și-au dat seama mai tâziu o vor mai face în cursul săptămânii viitoare. Cei mai afectați sunt oamenii de la curățenie, contabili juniori (cei care nu sunt la o formă de învățământ), cei de la mentenanță, bone, mame care au încearcă să revină în câmpul muncii cât timp trimit copiii la grădiniță.

Toți specialiștii spun că va crește munca la negru.

4. Se majorează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc:

• până la 10.000 lei inclusiv – 3%

• peste 10.000-66.750 lei inclusiv – 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei

• peste 66.750 lei – 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei

5. Salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții este suma de 10.000 lei brut. Veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiază de facilități. Aceeași limitare este valabilă și pentru salariile din sectorul agricol și industrie alimentară.

Această modificare trebuie citită în paralel cu o alta care a intrat în vigoare pe 18 iulie. Adică criteriul pentru cifra de afaceri se ia în calcul pentru anul curent. Astfel, în unele luni, unii angajatori vor putea să aplice facilitățile, iar în altele nu. Așadar, la același brut, de la o lună la alta, unii vor avea ba mai mulți, ba mai puțini bani în mână.

*facilitățile dacele sectoare sunt: scutire de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II

6. Se abrogă posibilitatea asocierii fără personalitate juridică între un contribuabil plătitor de impozit specific și o persoană fizică sau cu orice altă entitate.

7. Se reiterează faptul că la calculul diferitelor plafoane legate de salariul minim brut pe țară, când acestea sunt diferențiate, la calculul plafonului se va avea în vedere valoarea cea mai mică a salariului minim brut garantat în plată.

Sursa: stiripersurse.ro.

Citește și: Motociclist din Breaza, sub influența alcoolului și fără permis, la spital, în urma unui accident rutier

articolul original.

Românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool. 60 de bani în plus pentru un pachet de țigări

16 July 2022 at 05:02
By: Geo
image

De luna viitoare românii cu vicii vor da mai mult pentru tutun și alcool, iar de la începutul anului viitor vom avea de achitat note de plată mai încărcate la restaurant şi la hotel.

Ca să strângă peste 10 miliarde de lei în plus la buget, Guvernul a stabilit noi impozite și taxe pentru firmele mici ori pentru cei care lucrează pe cont propriu, dar va acorda reduceri pentru salariații cu venituri modeste. Ministrul finanțelor cere firmelor să-și achite la timp dările ca să nu fie nevoie de măsuri mai dure.

Cu nevoie urgentă de bani în plus la buget, guvernul a decis ca accizele la alcool și tutun să crească de luna următoare. Vom plăti cu 60 de bani mai mult pentru un pachet de țigări, dar și cu 6 bani în plus pe litrul de alcool.

Iar la restaurant, hotel sau la cafenea notele de plată vor fi mai încărcate de anul viitor. TVA în cazul serviciilor oferite de acestea crește de la 5% la 9%. Vom achita mai mult și pentru băuturi cu zahăr sau îndulcitori, incluv pentru bere fără alcool, pentru că TVA crește la 19% pentru aceste produse.

Dan Neagu, chef restaurant: ”O să fie 10 la sută în plus preţul de achiziţie la suc, vă dau un exemplu un suc care conține zahăr. Avem două posibilităţi mai punem noi 10 la sută sau mai pierdem 10 la sută că facem o economie din altceva poate nu mai facem o investiţie”.

Din măsurile care vor fi aplicate de la 1 august, sute de milioane de lei ar trebui să vină din jocurile de noroc, pentru care cresc taxele achitate de operatori. Câștigurile jucătorilor care depășesc suma de 66.750 de lei vor fi impozitate cu 40%.

Schimbări importante pentru angajații din trei domenii

De la anul, apar schimbări importante pentru angajații din trei domenii: construcții, agricultură și industrie alimentară. Doar cei care au salarii de cel mult 10.000 de lei brut, și nu 30.000 de lei ca acum, vor mai fi scutiți de contribuția la sănătate și de impozitul pe venit.

Iar cei care lucrează part-time vor fi taxați cel puțin la nivel de salariu minim. Se înăsprește și taxarea pentru cei cu venituri din chirii.

Andreea Gheorghe, specialist fiscal: ”Veniturile din chirii vor intra în baza de calcul al impozitului pe venit, așadar se va aplica un impozit de 10% pentru întreaga sumă”.

Nicolae Ciucă, Prim-Ministru: ”Am făcut tot ceea ce a depins de noi să eliminăm excepțiile, iar pe de altă parte să facem în așa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate și stabilitate”.

Pe de altă parte, ministrul finanțelor spune că a fost nevoie de aceste măsuri pentru că se strâng prea puțini bani la buget din taxe și impozite – 27% din PIB.

Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor: ”Avem o conformare de 27% din PIB -venituri fiscale și contribuții. O conformare voluntară crescută raportat la cum arată acum codul fiscal adăugând şi ajustările – ar trebui să ne ducă la 31% – 32% din PIB”.

Noile reguli fiscale ar trebui să aducă bani la buget și pentru a acoperi de la anul reducerile de impozite promise celor cu venituri sub 4500 de lei brut. Tinerii și cei cu copii vor fi avantajați.

(Sursa: Pro TV)

articolul original.

Ialomița: Peste 3 tone de tutun, transportat ilegal, indisponibilizat de polițiști în urma unui filtru rutier

14 July 2022 at 08:45
image

Peste 3 tone de tutun mărunțit și tutun foi, ambalat în cutii de carton și saci de plastic, transportat ilegal, a fost indisponibilizat de polițiștii ialomițeni în urma unui filtru rutier.

La data de 13 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Coșereni, în cadrul unei acțiuni rutiere au oprit, pentru control, pe DJ 313, în localitatea Horia, două autoutilitare conduse de doi bărbați, în vârstă de 33 și 29 de ani, din județul Călărași.

În urma verificării autovehiculelor, polițiștii au constatat că în habitaclu sunt mai multe cutii de carton și saci menajeri, ce conțineau cantități de tutun mărunțit precum și tutun foi, 5 butoaie metalice, 5 arzătoare și site confecționate artizanal pentru uscarea tutunului.

În total au fost ridicate peste 3 tone de tutun, precum și cele 2 autoutilitare în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii au întocmit un dosar penal ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, pentru ,,deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător peste limita a 1 kg tutun de fumat”.

articolul original.

Țigara săracului devine un lux!

5 July 2022 at 09:06
image

Acciza pentru lichidul care contine nicotină se va majora cu peste 12% în perioada următoare, iar pentru tutun încălzit, acciza poate crește și cu 35%.

“În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului. Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete. În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1.” se arată în noul Cod fiscal.

Ministerul de Finanţe propune majorarea nivelului accizelor pentru tutun şi băuturi alcoolice, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal.

“Ţinând cont de faptul că pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor, precum şi similitudinea dintre această categorie de produse şi tutunul încălzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun încălzit, prin introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru aceste produse. Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce priveşte taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs.” se mai arată în document.

articolul original.

BAT și ANPC: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu nicotină către minori

22 June 2022 at 09:50

– BAT continuă alături de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) campania „Alege asumat un comportament comercial curat”, în cele peste 32.000 de magazine partenere din România.

– De anul acesta, sancțiunile pentru vânzarea produselor din tutun către minori pot ajunge până la 20.000 de lei și închiderea unității comerciale.

– BAT și-a asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) pentru consumatori și societate, obiectiv care include reducerea impactului asupra sănătății.

Circa 32.000 de magazine partenere din România sunt incluse în campania derulată de BAT în parteneriat cu ANPC de toleranță zero față de comercializarea produselor cu nicotină către minori. Sancțiunile aplicabile pentru încălcarea legii au fost înăsprite și, din acest an, ajung până la 20.000 de lei și închiderea unității. Campania „Alege asumat un comportament comercial curat” se desfășoară anual cu scopul de a preveni accesul persoanelor sub 18 ani la produse care nu le sunt destinate.

Întrucât niciun minor nu ar trebui să aibă acces la produse cu nicotină, ANPC pune la dispoziția consumatorilor numărul de contact 021/9551 – Telefonul consumatorilor, unde oricine poate sesiza încălcarea legii. Conform legislației în vigoare recent modificate, pentru comercializarea produselor cu nicotină către persoane sub 18 ani ANPC poate dispune amenzi de până la 20.000 lei și închiderea unității comerciale.

Noi, cei de la BAT România, mulțumim partenerilor noștri comerciali care aleg responsabilitatea și respectarea legii și nu vând produse cu nicotină minorilor, refuzând comercializarea atunci când există dubii în legătură cu vârsta cumpărătorului. Aceasta nu este doar o obligație legală, ci și atitudinea corectă și responsabilă: nici un minor nu ar trebui să aibă acces la produse destinate exclusiv persoanelor majore”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul BAT Europa Centrală și de Sud.

Dacă te apuci de fumat înaintea vârstei de 18 ani, ți se va părea că ești un personaj interesant. Atât de interesant încât vei rămâne sclavul acestei decizii pentru o bună bucată de vreme. Recomand tinerilor să ia deciziile celor care astăzi cheltuie sume importante pentru a se lăsa de fumat. Teribilismul va dispărea și, în locul acestuia, rămân problemele de sănătate, respirație urât mirositoare și atitudinea unui dependent”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

În România, BAT a desfășurat continuu, în ultimii 25 de ani, programe de informare a comercianților și consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar și la motivele pentru care minorii nu trebuie să aibă acces la produsele cu nicotină. BAT dezvoltă un portofoliu de mărci puternice, marcat de transformarea industriei prin introducerea unor produse cu risc redus* față de țigarete. Toate produsele din portofoliul companiei, ca orice alt produs cu nicotină, sunt destinate exclusiv consumatorilor majori. De asemenea, odată cu dezvoltarea comerțului digital, modul de interacțiune cu consumatorii a evoluat, dar indiferent de canalele de comunicare și de comercializare utilizate, regulile și nevoia unor practici responsabile rămân aceleași.

Anul acesta, cadrul legal a fost modificat pentru a include sancțiuni mai aspre pentru comercializarea de produse cu tutun minorilor. Potrivit modificărilor recente introduse prin Legea nr. 64/2022 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, comercializarea de produse din tutun persoanelor minore se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amenda contravențională de 20.000 de lei și cu măsura complementară de închidere a unității.

articolul original.
  • There are no more articles
❌