ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Povești șocante despre aparatele de cafea din hoteluri. Ce pericole ne pândesc

16 September 2022 at 15:10
image

Turistul a povestit portalului Reddit că odată a gătit carne într-o cafetieră – s-a dovedit că nu era singur, notează The Sun.

Utilizatorul a explicat că se întorcea acasă de la un festival de muzică și îi era foarte foame. La început, a vrut să mănânce mâncare caldă într-un restaurant, dar până la urmă a decis să economisească. Bărbatul a cumpărat bucăți subțiri de carne și a gătit-o.

Ce pericole ne pândesc

În fotografia pe care internautul a adăugat-o la postarea sa, acesta a arătat fâșii de carne semi-gătite în rezervorul unui aparat de cafea într-o cameră de hotel.

În același timp, turistul s-a autointitulat „oaspete bun”, pentru că „a curățat cafetiera înainte și după utilizare”.

Este de remarcat faptul că mulți utilizatori sub această postare l-au criticat pe nefericitul turist. „Acum, toți cei din acel hotel te urăsc”, a scris unul dintre internauți.

Mai multe surprize neplăcute

Totodată, alți utilizatori au vorbit și despre surprizele neplăcute pe care le-au găsit la aparatele de cafea din hoteluri. De exemplu, un oaspete a vorbit despre șocul pe care l-a avut după ce s-a uitat în aparatul de cafea din camera sa de hotel și a găsit ciuperci în ea.

Un alt utilizator, care s-a prezentat ca un lucrător al hotelului, i-a sfătuit pe oaspeți să nu folosească niciodată aparate de cafea în camere, pentru că pe lângă faptul că unii oaspeți le folosesc în alte scopuri, acestea reprezintă și un  teren propice pentru bacterii, deoarece nu întotdeauna sunt curățate  bine după fiecare oaspete.

În plus, oaspeții hotelului au fost sfătuiți să nu folosească fierbătoare electrice, deoarece unor oaspeți le place să le folosească pentru a-și spăla lenjeria sau șosetele.

articolul original.

Concediu în Albania, coșmar pentru o româncă: „Mare deziluzie, mare supărare/ E prima și ultima dată când vin aici în vacanță”

12 September 2022 at 06:40
image

Tot mai mulţi români au ales să îşi petreacă vacanţa în Albania, ţară cu un litoral spectaculos şi cu preţuri pentru toate buzunarele. Cu toate acestea, nu este însă întotdeauna o alegere câștigătoare susține o româncă ce a rămas cu o mare dezamăgire.

Se pare că turista s-a întors din Albania cu o mare supărare din cauza hotelului unde și-a făcut rezervare pe Booking.com.

Concediu ratat pentru o româncă în Albania

Şi pentru că Albania reprezintă totuşi o necunoscută pentru cei mai mulţi dintre români, internauţii încearcă să afle cât mai multe detalii pe forumuri. Un astfel de grup pe Facebook este şi Forum Albania, unde se fac diverse recomandări şi au loc adevărate dezbateri între internauţi.

Femeia și-a făcut pe site-ul Booking.com rezervarea, însă când a ajuns la destinație a avut parte de o surpriză neplăcută. Nimic din ce i s-a promis la rezervare nu a existat la fața locului. Practic, ea a plătit servicii pentru care nu a beneficiat și nici nu a fost despăgubită.

„Tocmai am ajuns în Vlore … Plătit cameră cu vedere la mare, parcare privată și plaja amenajat vis-a-vis de hotel … Primit cameră în spatele hotelului, cu vedere la un hotel în construcție, există patru locuri de parcare pe stradă în fața hotelului pentru toți cei cazați în hotel și plaja nu mai e, că e șantier”, a scris românca pe Forum Albania.

Potrivit acesteia, prețul plătit este cu 1/3 mai mare decât în Italia pentru o cameră în hotel pe plajă cu șezlonguri rezervate și cameră cu balcon cu view la mare.

„Deci nu am făcut economie. Mare deziluzie, mare supărare… Noroc că am luat doar trei nopți aici și alte patru în Ksamil. Concluzia: prima impresie contează pentru mine, așadar e prima și ultima dată când vin în vacanță în Albania”, a concluzionat românca.

Unii internauți au susținut că problema a fost cu platforma pe care s-a făcut rezervarea

„Vă spun cu toată sinceritatea ca eu am aproape 10 ani de când nu am mai călcat într-un hotel. Airbnb-ul pentru mine e sfânt. Am avut o singura experiență neplăcută aici, care s-a rezolvat în 30 de minute. Într-adevăr, prețurile pot fi ceva mai mari, dar sunt genul de om căruia nu îi plac surprizele, paturile duble formate din două saltele, frigiderele mici și cazările fără terasă sau balcon, fumător fiind”, a scris un internaut.

Cât despre Albania, el a susținut că în urmă cu patru ani „a fost o experiență foarte faină”: „Cazare, mâncare, oameni, prețuri super-super… Vămile, traficul în Albania și unele peisaje cu clădiri neterminate și mizerie le pot trece la «ce nu mi-a plăcut». A fost singurul concediu din care ne-am întors cu bani acasă, fără să intram în banii de rezervă”.

Mai mulți membri ai grupului au avut experiențe similare

„Din păcate așa se întâmplă. Noi ne-am întors săptămâna trecută din Albania, patru nopți în Vlore, patru în Ksamil. Nu o să mai revenim în Albania. În Ksamil la hotel din patru duble am primit două camere. A doua zi am mai primit două camere la o vilă în vecinătate cu condiții net mai proaste, dar la același preț. Neseriozitate, mizerie, trafic infernal”, a spus Lorena.

Marius s-a plâns de traficul haotic: „Cea mai tare faza pe care am văzut-o în trafic în Albania și nu cred că voi mai vedea vreodată, a fost atunci când unul s-a oprit pur și simplu în Sensul Giratoriu și stătea de vorbă cu unul de pe trotuar !!! În tot acest timp, erau alții care stăteau în coloană !!!”.

Ioana a povestit t o altă experiență din trafic: „Ah, prima intersecție. Credeam că sunt în India. Eram pe drum cu prioritate și abia după 5 minute am ieșit de acolo. Circ”.

De asemenea, în discuție a intervenit și Jonian Molla, consilier la Ambasada Albaniei în România: „Trebuie să știți un lucru: că Albania nu poate fi reprezentată de un idiot sau idioată care v-a dat țeapă din Booking. Așa că vă rog nu mai puneți asemenea postări și vă rog nu etichetați o Țară întreagă… Vă rog, nu se poate așa… Vă rog să îmi dați un mesaj pe inbox cu număr de telefon”.

articolul original.

”Haidaț pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană!”

7 September 2022 at 09:55
By: Regie
image

Evenimentul ”Haidaț pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană!” ajunge anul acesta la cea de-a șaptea ediţie. Sunteţi invitaţi în acest weekend, în Amfiteatrul Parcului Central Municipal pentru a sărbători Ziua Mondială a Turismului.

Haidaţ’ pă la noi și deschideți lada cu zestre sălăjeană, într-un decor de început de toamnă, în 10 și 11 septembrie, în Amfiteatrul Parcului Central Municipal.

În acest weekend, aducem în Zalău zestre locală, tradiții de Gust, pe care noi, cei pasionați de bogăția tradițiilor noastre, nu vrem să le lăsăm în uitare. Hărnicia și priceperea sălăjenilor, de ieri și de azi, este ceea ce ne străduim să le facem cunoscute și apreciate.

În colaborare cu centrele de informare turistică din comunele Hereclean, Letca, Nușfalău, Plopiș, Sălățig și Șamșud vă așteptăm cu masa plină de bunătăți din gastronomia tradițională sălăjeană.

Apreciem timpul petrecut în aer liber, împreună cu cei dragi, și ne distrăm și învățăm valoarea lucrurilor făcute de mână la atelierele interactive pentru copii și adulți și ne încercăm norocul la tombola cu premii oferite de meșteri populari și producători locali. Ne încântăm de spectacolul oferit de profesioniștii folclorului sălăjean.

Cea de-a VII-a ediție a evenimentului „Haidaț’ pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană” este organizată de Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și Casa Municipală de Cultură, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Primăriile comunelor Hereclean, Letca, Nușfalău, Plopiș, Sălățig și Șamșud.

Colaboratori: Centrul de Cultură și Artă a Județului Sălaj, Liceul de Artă „Ioan Sima”, Tehno-Print SRL.

Urmăriți pagina evenimentului (bifând „particip” sau „interesat/ă”) pentru a fi la curent cu informațiile privind programul detaliat și update-urile!

articolul original.

Municipiul Suceava va deveni stațiune turistică. Lungu: ”Pentru a dezvolta strategia turistică și pentru a atrage mai ușor fonduri europene trebuie să fim stațiune”

7 September 2022 at 09:01
image

Municipiul Suceava va deveni stațiune turistică. Primarul Ion Lungu a declarat astăzi că documentele necesare vor fi depuse săptămâna viitoare la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului urmând a se stabili dacă va fi stațiune turistică de interes național sau local. Lungu a ținut să precizeze că o mână de ajutor a primit de la  ministrul Daniel Cadariu căruia a ținut să-i mulțumească. ”Eu cred în turism, cred în roata panoramică dar nu ca moft ci ca necesitate pentru orașul nostru ca atare am avut discuții și pentru accesarea fondurilor europene ești avantajat dacă ești stațiune turistică. Ca atare am vorbit cu domnul ministru Cadariu și pregătim documentele. Săptămâna viitoare șeful de la Serviciul de turism din cadrul Primăriei Suceava merge la București pentru a depune dosarul.  Suntem la limită să ne încadrăm la ambele categorii și de interes național și de interes local. Vom vedea ce se decide. Este clar că pentru a dezvolta strategia turistică este nevoie să  fim stațiune turistică.  Îi mulțumesc domnului ministru Cadariu care s-a oferit să ne ajute și sper să putem să ne încadrăm poate la stațiune turistică de interes național. Nu e poveste de orgoliu de concurență cu cineva ci este necesar pentru accesa mai ușor fonduri europene. Până la urmă suntem Cetatea de Scaun a lui Ștefan deci putem fi o stațiune de interes național”, a spus Lungu. El a arătat că Primăria Suceava a alocat un buget de 150.000 de lei pentru activitatea Organizației de Management a Destinației cea care va face strategia de turism a municipiului Suceava.

Municipiul Suceava va deveni stațiune turistică. Lungu: ”Pentru a dezvolta strategia turistică și pentru a atrage mai ușor fonduri europene trebuie să fim stațiune”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Surpriză pentru turiști! Plaja din Eforie Sud, modificată radical. ”În 12 săptămâni ar trebui să terminăm lucrarea”

6 September 2022 at 15:00
image

Plaja din Eforie Sud va avea parte de schimbări majore, iar turiștii vor fi surprinși de noile plaje care vor fi mult mai mari. Potrivit ministrului Mediului, Barna Tanczos, modificările ar trebui să fie gata până în luna decembrie a acestui an.

Pentru cei care frecventează stațiunea Eforie Sud, vin vești cât se poate de bune. Plajele vor fi mai mari și costurile mai mici!

Autoritățile române vor să-i atragă pe turiști pe malul Mării Negre, așa că s-au gândit să facă amenajări speciale pentru oamenii care abia așteaptă să se întoarcă în vacanță anul viitor.

Una dintre strategii se referă la mărirea plajelor.

Deja zona de nisip din stațiunea Mamaia a fost lărgită cu până la 150 de metri față de spațiul de promenadă. Acum a venit rândul plajelor din Eforie Sud.

Proiectul cu fonduri europene vizează reducerea eroziunii costiere pe litoralul românesc. Din decembrie 2022, plajele lărgite vor avea lăţimi între 100 şi 140 de metri pe o lungime de aproape 6 kilometri, potrivit Europafm.ro.

Plaja de la Eforie Sud și alte trei loturi de pe litoral fac parte din același proiect cu fonduri europene, iar valoarea investiției se ridică la 600 de milioane de lei.

Cât timp durează proiectul

„Viteza cu care se lucrează acum este una bună, în 12 săptămâni ar trebui să terminăm această lucrare. Este un termen scurt, dar se poate realiza obiectivul pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate”, a declarat la Europa FM ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Lucrările se fac cu protejarea biodiversităţii. Se are în vedere menținerea habitatelor marine pentru două specii de scoici, aflate sub protecție, potrivit oficialului.

„Se vor muta speciile care trebuie protejate temporar şi vor fi readuse după finalizarea lucrărilor. Aceste specii autohtone, caracteristice zonei, trebuie protejate”, a mai spus acesta

Ulterior, în primăvara anului viitor va fi plantată iarbă de mare.

articolul original.

Sărbătoarea Borșului de Pește din Delta Dunării-Crișan a ajuns la ediția a III-a – Vedeți programul!

6 September 2022 at 10:11
image

În perioada 9 – 10 septembrie 2022 va avea loc în localitatea Crișan din Delta Dunării cea de-a treia ediție a Sărbătorii Borșului de Pește. Pentru cei interesați să participe se poate consulta mai jos programul evenimentului.

Vineri – 09 septembrie 2022

 ora 14:00 – deschiderea oficială a evenimentului, în prezența oficialităților

 ora 14:30 – moment  artistic-cultural – Grup  vocal  ucrainean  Rebalka din Crișan

 ora 15:00 – moment  artistic-cultural – Grup  ucrainean  Rebalka Junior din Crișan

 ora 15:30 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

 ora 16:00 – Solist vocal local de muzică populară – Apostol Irina-Elena

 ora 16:30 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

 ora  17:00 – moment  artistic-cultural – Grup  vocal  ucrainean  Bila Macovca din Chilia Veche

 ora 17:30 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

 ora 18:00 – Radu Captari

 ora 19:00 – Sax Party cu Alexandru Triscariu – saxofon și Marlene – Cello Fantasy;

 ora 20:30 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

Sâmbătă – 10 septembrie 2022

ora 09:00 – plecare din Tulcea către Crișan – nava semirapidă de pasageri – Delta Expres de la Navrom Tulcea (va efectua o cursa specială pe ruta Tulcea-Crișan și retur)

 ora 09:00 – muzica DJ Ionuț Bulgaru

 ora 10:30 – sosire nava semirapidă de pasageri – Delta Expres la Crișan

 ora 11:00 – moment  artistic-cultural – Grup vocal ucrainean Veselka din Caraorman

 ora 12:00 – moment  artistic-cultural – Ansamblul CRL Sinicika din Mila 23

 ora 12:30 – moment  artistic-cultural – Grupul Crasivaie Roza din Mila 23

 ora 13:00 – moment  artistic-cultural  – Ansamblul Artistic “Danubius” din Tulcea

 ora 15:00 – moment  artistic-cultural – Diana Amelian și Alexandra Listrat

 ora 16.00 – moment  artistic-cultural – Grupul Peștișorii Aurii din Mila 23

 ora 17:00 – Radu Captari

 ora 18:00 – plecare nava semirapidă de pasageri – Delta Expres de la Crișan spre Tulcea;

 ora 18:30 – moment  artistic-cultural – Ansamblul artistic – Asociația Femeilor din Delta Dunării – Rusalca

 ora 19:00 – Formația Direcția 5

 ora 20:00 – Formația Zagăn (Trupă formată din tineri tulceni ce abordează folclorul Deltei Dunării)

 ora 21:30 – Foc de artificii

articolul original.

Debut în toamna expoziţională la Gherla

5 September 2022 at 09:22

Vineri seara, sala de expoziţii a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din municipiul Gherla a avut parte de amatori ai artelor frumoase.

În salonul primitor de oaspeţi a avut loc vernisajul expoziţiei artistului gherlean Kaczka Albin, un nume consacrat al vieţii culturale din localitate, care deja se află la cea de a cincea expoziţie personală, toate avînd loc în spaţiul din centrul oraşului.

De această dată, autorul se prezintă în faţa publicului cu picturile realizate în perioada pandemiei, când, după afirmaţia domniei sale, a avut mai mult timp liber pentru creație plastică. Rezultatele se văd acum, prin cele 17 lucrări, majoritatea peisaje, dar printre exponate se află și o pictură cu substrat religios, având ca temă centrală Mănăstirea Nicula.

Arta şi activitatea artistică a pictorului au fost prezentate de managerul Centrului Turistic, Monica Pătac, care a creionat parcursul artistic al autorului, cu accent pe frumuseţea peisajelor imaculate pe pînză şi varietatea culorilor folosite.

„Pentru mine, arta este un viciu”, s-a confesat Albin Kaczka, care a prezentat câteva din tehnicile şi secretele activităţii creatoare, admițând că pentru el, pictura transformă culoarea lumii, iar tablourile sale redau lumină şi energie de care în zilele noastre cu toţii avem mare nevoie. Lucările expuse sunt astfel expresia sufletului artistului, cald şi prietenos.

expozitie pictura albin kaczka

foto: Claudiu Capră

Între vizitatori s-au aflat și prieteni ai arelor din Cluj-Napoca şi Dej, veniți special la Gherla pentru acest eveniment.
A fost prezent și primarul Ovidiu Drăgan, care, după felicitările de rigoare a apreciat că arta lui Albin Kaczka, prin varietatea şi simbioza culorilor, aduce o lumină în peisajul cotidian al oraşului.

Szekely Csaba

articolul original.

Ministrul Daniel Cadariu, vești proaste pentru antreprenori: Turismul își poate reveni total abia în 2026

5 September 2022 at 12:45
image

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a transmis luni că în primele 7 luni din 2022, 5.907.100 de turiști au ales să își petreacă vacanțele în România. Astfel, a fost înregistrată o creștere a numărului de vizitatori cu 25,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când în țara noastră au sosit și s-au cazat în structurile de primire turistică 4.707.900 de persoane. Datele sunt furnizate de către Institutul Național de Statistică.

„Datele statistice din primele șapte luni ale anului ne arată că turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece! Acest lucru se datorează într-o mare măsură voucherelor de vacanță, reintroduse în circuit prin ordonanța de urgență adoptată la sfârșitul anului trecut și care, pe lângă contribuția la refacerea capacității de muncă a angajaților, reprezintă o infuzie de 252 milioane euro în industrie. Atenția acordată turismului, acum domeniu strategic pentru economia națională, nu s-a oprit aici.

15.000 de operatori au primit compensații în valoare de 800 milioane de euro pentru restricțiile impuse de pandemie, bani care au ajutat la repornirea motoarelor. Mai mult, pentru că ne dorim un mediu antreprenorial sănătos, am început eliminarea concurenței neloiale, prin clasficarea apartamentelor deținute de persoanele fizice! Toate aceste demersuri, precum și alte inițiative, sunt rezultatul colaborării dintre minister, UAT-uri și mediul de afaceri, parteneriat care și-a adus un aport semnificativ în creșterea de 25,5% a turismului autohton, față de cifrele înregistrate anul trecut”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

În total, pentru perioada ianuarie-iulie a anului curent, sosirile turiștilor români au reprezentat 86,3%, însumând 5.097.600 de persoane, în timp ce sosirile turiștilor străini au înregistrat un procent de 13,7%, respectiv 809.500 de persoane.

În structurile de cazare au fost înregistrate 12.445.600 de înnoptări, în creștere cu 21,5%. Durata medie a şederii a fost de 2,1 zile pentru români şi de 2,2 zile pentru străini.

„În ceea ce privește egalarea cifrelor din anul de referință 2019, prognoza Organizației Mondiale a Turismului ne arată că după pandemia COVID-19 industria își poate reveni total până în 2023-2024, însă luând în calcul situația actuală din energie și războiul de la graniță, realitatea este că ne putem raporta abia la anul 2026”, a completat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

articolul original.

Vacanță cu final tragic pentru nouă români aflați în Grecia. Un mort şi opt răniţi au fost găsiţi pe malul mării

4 September 2022 at 11:47
image

Un turist român și-a pierdut viața pe o plaja din Grecia, iar alți opt au fost răniți după ce valurile puternice i-au aruncat pe țărm. Este o tragedie produsă din inconștiența oamenilor, potrivit antena3.ro.

Vacanță cu final tragic pentru nouă români aflați în Grecia

Cei nouă români au închiriat plăci pentru paddling în zona Kefalonia, cu toate că valurile erau foarte mari și au și fost avertizaţi să nu facă acest lucru.

Turiștii au pornit în larg încercând să facă o cursă de agrement, însă din cauza valurilor au fost răsturnați și au fost despărțiți. Potrivit sursei citate, salvatorii i-au căutat zile întregi. Înițial au fost găsiți patru turiști după care au mai fost găsiți alți patru, toți în stare destul de gravă.

De asemenea, în această dimineață a fost găsit cel de-al nouălea român, însă din păcate decedat.

Autoritățile elene transmit că în zonă este foarte periculos să practici acest sport, mai ales atunci când vremea nu permite.

articolul original.

Ce reacție au avut doi turiști din Suedia, care au mâncat pentru prima oară mici în România

3 September 2022 at 14:44
image

Oskar și Dan au ajuns să viziteze România după un tur al marilor capitale al lumii. Aceștia și-au propus să viziteze 100 de orașe, iar București ocupa locul 89 în ordinea vizitelor. În încercarea de a gusta cât mai multe preparate tradiționale, cei doi turiști au rămas profund impresionați de micii românești, însă, de data asta,  nu orice fel de mici. 

Suedezii au ajuns pentru prima dată în București și așa cum și-au planificat de la începutul călătoriei lor, vor încerca mâncăruri tradiționale din fiecare țară pe care o vizitează.

Ce reacție au avut cei doi turiști când au mâncat mici românești

Pentru că sunt vegani, experiența preparatelor tradiționale a fost o provocare pentru cei doi turiști. Oskar și Dan postează fiecare călătorie pe canalul lor de YouTube, acolo unde au primit recomandare de a încerca celebrii mici tradiționali.

Zis și făcut, însă a fost nevoie de ceva timp pentru a căuta un restaurant unde există mici vegani.

Cei doi suedezi au vizitat centrul vechi al Capitalei, iar în cele din urmă au ajuns la destinația mult așteptată, restaurantul cu preparate vegane.

Și-au comandat câte un burger și un platou de mici vegani, evident, cu muștar. De la prima îmbucătură, turiștii au rămas împresionați de gustul micilor.

„Cu muștar, interesant. Doamne, e așa bun, are gust de carne pe grătar, o aromă foarte bună, puțin afumat, condimente, mmm și muștarul ste delicios”, spune unul dintre suedezi în timp ce mănâncă.

Cei doi și-au continuat călătorie prin centrul Capitalei, de la Ateneul Român, Casa Poporului, Parcul Cișmigiu până pe Calea victoriei.  Oskar și Dan au rămas impresionați  de orașul nostru și l-au caracterizat ca fiind ”un oraș în stil comunist înconjurat de frumusețe”.

Sursa foto: Captura video YouTube

articolul original.

Peisaje desprinse din filmul „Avatar” pot fi admirate din cel mai înal lift în aer liber din lume

2 September 2022 at 19:35
image

Bailong, cel mai înalt lift în aer liber din lume, a fost construit pe partea unei stânci din Parcul Național Forestier Zhangjiajie din Hunan, China, pentru a oferi priveliști uimitoare ale formațiunilor carstice. Mulți cred că a inspirat peisajul incredibil din filmul „Avatar”, lansat în 2009, relatează CNN.

Liftul este realizat din sticlă și are o înălțime de 326 de metri. Practic, este format din trei lifturi cu două etaje, iar fiecare dintre acestea poate transporta pe munte până la 46 de vizitatori. O astfel de călătorie durează mai puțin de două minute.

Liftul este poarta de acces către principala atracție turistică

Liftul servește drept poartă de acces către unele dintre principalele atracții ale parcului, printre care pârâul Golden Whip, Muntele Tianzi și priveliștile spre Stâlpul de Sud al Raiului, care mai târziu a fost redenumit „Muntele Aleluia” în onoarea munților plutitori ai lui James Cameron, regizorul filmului „Avatar”.

Alternativ, vizitatorii pot urca pe munte, călătorie care durează aproximativ două ore și jumătate.

Liftul a fost închis pentru o perioadă de timp

Lucrările au fost finalizate în anul 2002 cu o investiție de 26 de milioane de dolari. Inițial, experții și savanții localu au criticat construcția, servindu-se de motivul că deteriorează peisajul natural.

În urma unor dezbateri pe tema siguranței liftului, acesta a fost blocat pe o perioadă de trei luni, menționându-se și despre demolarea lui.

După aproape 20 de ani de la deschidere, liftul și-a confirmat titlul de una dintre cele mai mari atracții turistice din parc, iar în ultimele deceniii a transportat peste 60 de milioane de vizitatori.

Parcul National Forestier Zhangjiajie din Hunan, China, este renumit pentru formațiunile sale carstice falnice, asemănătoare stâlpilor, și are o asemănare remarcabilă cu peisajul plutitor al lumii extraterestre Pandora, care joacă un rol principal în filmul „Avatar”.

De asemenea, Zhangjiajie găzduiește cel mai înalt pod de sticlă din lume. Acesta este situat pe faimosul Pod de sticlă Zhangjiajie Grand Canyon.

articolul original.

Cu ce rămânem după încheierea sezonului estival?/ Care sunt adevăratele probleme ale românilor: „Se poate trece granița cu mâncare de acasă?”

2 September 2022 at 08:45
image

Sezonul estival s-a încheiat, iar pentru prima dată în ultimii doi ani granițele au fost deschise pentru turiștii români nemulțumiți de condițiile de la noi. Așa cum era de așteptat, Grecia, Turcia sau Bulgaria s-au numărat printre destinațiile favorite de vacanță, care au găzduit mii de români în ultimele luni.

Nedispuși să mai achite prețuri mari pentru cazările din România sau sume uriașe pentru a închiria un șezlong, mulți s-au orientat spre destinații care să le ofere condiții mai bune la un preț mai mic.

Cei care au plecat însă pentru prima dată în străinătate au avut o sumedenie de necunoscute și întrebări, neștiind ce îi va aștepta la destinația aleasă sau ce probleme vor întâmpina pe drum.

Cum pleacă românii pentru prima dată în afara țării

Știind de condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească atunci când călătoresc cu avionul, mulți români au avut nelămuriri vizavi de prima ieșire dincolo de granițele țării. Chiar dacă au plecat cu mașina personală, aceștia au adresat întrebări pe diferite grupuri de pe rețelele de socializare, în căutarea unor sfaturi importante înainte de a se îmbarca la drum, scrie Gândul.

A fost și cazul unei românce care a vrut să știe dacă poate trece granița cu mâncarea de acasă.

„O umilă întrebare, fiind prima oară când trecem granița cu mașina în Grecia, se întâmpină probleme dacă ai mâncare pregătită de acasă?”, a întrebat femeia pe un grup de pe Facebook.

Comentariile nu au întârziat să apară, iar oamenii se pare că au liniștit-o pe femeie, care a aflat că poate trece granița inclusiv cu mâncare.

„Oameni buni, terminați cu prostiile sau glumele proaste! Se face doar controlul documentelor de identitate, cărții de identitate sau pașapoarte, atât”, „Luați-vă ce vă trebuie și cât vă țin buzunarele. Cei care dau sfaturi pe aici au impresia că dacă merg în Grecia sunt rude cu Aristotel Onassis!”, „Nu se face control vamal în graniță. Trec oamenii ciorbă, sarmalele și garnița în lăzi frigorifice în cala de autocar și nu le-a confiscat nimeni până acum”, au fost doar câteva dintre comenatriile apărute în secțiunea destinată acestei întrebări.

articolul original.

Sezonul estival se încheie! Iată problemele turiștilor: Se poate trece granița cu mâncare de acasă? ”Unii au impresia că dacă merg în Grecia sunt rude cu Onassis”

1 September 2022 at 18:39
image

Numărul românilor care și-au petrecut vacanțele în Grecia a crescut anul acesta. Unii au amânat vacanțele până în luna septembrie, iar cei care merg pentru prima dată au în continuare nelămuriri și adresează întrebări pe grupurile dedicate vacanțelor din această țară.

A fost și cazul unei românce care a vrut să știe dacă poate trece granița cu mâncarea de acasă.

„O milă întrebare, fiind prima oară când trecem granița cu mașina în Grecia, se întâmpină probleme dacă ai mâncare ”pregătită” de acasă?”, a spus o femeie pe un grup, pe Facebook.

Oamenii au lăsat o sumedenie de comentarii.

„Trec oamenii ciorbă, sarmalele și garniță în lăzi frigorifice.”

„Oameni buni, terminați cu prostiile sau glumele proaste! Se face doar controlul documentelor de identitate, cărți identitate sau pașapoarte, atât.”

„Luați-vă ce va trebuie și cât vă țin buzunarele. Cei care dau sfaturi pe aici au impresia că dacă merg în Grecia sunt rude cu Aristotel Onassis!”

„Nu se face control vamal în graniță. Trec oamenii ciorbă, sarmalele și garnița în lăzi frigorifice în cala de autocar și nu le-a confiscat nimeni până acum.”

Românii, speriați de inflația din Grecia

Speriați de scumpirile la carburanți, energie și alimente, românii încearcă să afle la ce scumpiri ar trebui să se aștepte atunci când își petrec vacanța în străinătate.

Alții iau măsuri preventiv și trec granița cu mașinile pline de fel de fel de provizii.

Inflația care a dus la scumpiri pe tot continetul îl determină pe tot mai mulți turiști români să încerce să facă economie în Grecia, iar pentru asta nu ezită uneori să-și ia cu ei și alimente, băuturi răcorite sau alcool, în special cei care merg cu propriile automobile. Însă lista nu se oprește aici.

articolul original.

A nins la Vârful Omu, în Munții Bucegi. Meteorologii transmit: Vă rog eu frumos să vă lăsați șlapii acasă

1 September 2022 at 18:10
image

Temperaturile au mai început să scadă în țară, la Vârful Omu, în Munții Bucegi, s-a așternut din nou zăpada. În urmă cu două zile, zăpada cu două zile, zăpada și-a făcut din nou apariția la Vârfu Omu, la 2.505 metri altitudine.

Motiv pentru care, meteorologul Radu Manta le cere, ironic, amatorilor de drumeție în Munții Bucegi să fie echipați corespunzător pentru traseele montane: „Pentru amatorii de drumeție în Bucegi, vă rog eu frumos să vă lăsați șalpii acasă…”

Anul acesta au murit 70 de oameni pe munte. De la un an la altul, numărul intervențiilor salvamontișilor crește îngrijorător. De la începutul anului au fost înregistare în jur de 4.000 de solicitări.

Entuziasmați de excursiile pe munte, de cele mai multe ori turiștii pleacă în aventură cu o pereche de pantofi sport sau uneori, chiar în papuci. De fiecare dată când au ocazia, salvamontiștii repetă ca este necesar un echipament.

Oamenii ar trebui să țină de dificultatea traseului montan

Salvatorii montani spun că oamenii nu țin cont nici de dificultatea drumului, mai ales cei care nu au pregătire fizică.

Astfel, se poate ajunge la un pas de tragedie. În Poiana Brașov, numai de la începutul anului au fost peste 600 de intervenții.

Cătălin Petrescu, salvator montan Salvamont Poiana Brașov: ”Aleg să se deplaseze pe pârtiile de schi în detrimentul traseelor montane marcate, deși pârtiile de schi par mult mai accesibile și prietenoase, sunt acoperite cu iarbă sau cu pietriș instabil. Au fost multe intervenții dificile, intervenții pe timp de noapte care au implicat persoane rătăcite”.

În primele 8 luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de misiuni ale salvatorilor, pe munte. În iulie, numărul a crescut cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit salvamontiștilor, anul trecut în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața pe munte, iar anul acesta numărul a ajuns la aproximativ 70 în primele opt luni.

articolul original.

„Mare țeapă și nimeni nu ia măsuri!”. Ce a pățit un grup de turiști care a rezervat 3 camere în Mamaia

31 August 2022 at 07:16

Au rezervat 3 camere la o pensiune din Mamaia cu gândul că vor avea o vacanță de vis. Când au ajuns, însă, la locație, și-au dat seama că, de fapt, nu au unde să doarmă.

Un grup de turiști a rezervat, pe Booking, trei camere la Vila Miluna din Mamaia, cotată cu trei stele.

„Situată în Mamaia, la 200 m de plaja Mamaia și la 800 m de plaja Myrtos, Vila Miluna oferă cazare cu grădină și parcare privată gratuită pentru oaspeți. Camerele sunt dotate cu baie privată cu duș și uscător de păr, TV cu ecran plat și aer condiționat, iar unele camere au terasă.

Cuplurilor le place în special locația — au evaluat-o cu 9,5 pentru o excursie de două persoane”, se arată în descrierea unității de cazare, de pe Booking.

„Mare țeapă și nimeni nu ia măsuri!”. Ce a pățit un grup de turiști care a rezervat 3 camere în Mamaia / Sursa foto: Booking
„Mare țeapă și nimeni nu ia măsuri!”. Ce a pățit un grup de turiști care a rezervat 3 camere în Mamaia / Sursa foto: Booking

Ce a pățit grupul de turiști când a ajuns la pensiune

„Mare țeapă și nimeni nu ia măsuri. Își cer doar scuze pentru dezamăgirea creată. Am făcut rezervare pe Booking, am primit confirmare. Când am ajuns la locație, ne-a întâmpinat un bărbat blond, care spunea că nu lucrează acolo, doar îl ajută pe administrator, și ne-a spus că nu există nici o rezervare pe numele meu.

Am insistat să-i arăt mailul primit de la ei cu confirmarea rezervării… 3 camere, 3 nopți… Domnul care ne-a întâmpinat, l-a sunat pe administrator să-i spună toate cele relatate de mine, însă domnul administrator (Florin… așa s-a prezentat), mi-a spus scurt, să nu-mi răcesc gura degeaba… el nu știe de nici o rezervare a mea, ca Booking-ul nu l-a informat de această rezervare. Așa că, am plecat la altă locație, pentru că domnul Florin, de la Vila Miluna se supărase foarte tare și începuse să jignească pentru că rezervasem 3 camere pentru 3 nopți și el le închiriase la altcineva, fără să țină cont de Booking”, a povestit turista nemulțumită, citată de presa din Constanța.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Turiști suedezi, prima vizită în România. Au poftit la mici cu muștar / Care au fost concluziile după excursia din țara noastră

31 August 2022 at 08:54
image

Doi tineri suedezi, Oskar și Dan, și-au propus să viziteze 100 de țări până la finalul acestui an, iar România a fost a 89-a țară văzută, în drumul lor spre destinația finală.

Cei doi au ajuns în capitala București în urmă cu o săptămână, acolo unde au stat pentru două zile, perioadă în care au putut degusta preparatele tradiționale și vizita cele mai frumoase și impunătoare locuri din zonă, scrie ziare.com.

Aceștia au împărtășit experiența trăită în țara noastră pe contul lor de Youtube, acolo unde au făcut un întreg vlog despre zilele petrecute la București.

Turiști suedezi, în vizită la București

În fiecare țară în care au ajuns până acum au degustat cu multă curiozitate și mult entuziasm preparate tradiționale. Odată ajunși în România li s-a recomandat să încerce mici, numai că cei doi sunt vegani. Nu a reprezentat asta un impediment, căci în București au găsit și un restaurant care să facă mici fără carne.

În vlog se poate vedea cum cei doi bărbați fac o căutare rapidă pe Internet, acolo unde primele variante afișate la mâncărurile tradiționale sunt zacusca, salata de vinete, mămăliga, ciorba, micii sau cârnații.

Și-au îndreptat atenția asupra micilor, pe care i-au pronunțat cu greu, mai scrie sursa citată.

Prima dată au cerut „michi”, apoi „miși”, până să ajungă la varianta corectă „mici”. Într-un final au comandat burgeri și mici vegani, iar pe cei din urmă i-au primit evident însoțiți de muștar.

„Cu muștar, interesant. Doamne, e așa bun, are gust de carne pe grătar, o aromă foarte bună, puțin afumat, condimente, mmm”, este reacția unuia dintre aceștia în momentul în care gustă preparatele pregătite în bucătăria românească.

Cu ce concluzii au plecat din România

Înainte de a sosi la București, cei doi au vizitat și Brașovul, așa că au putut concluziona uimiți că nu le vine să creadă faptul că cele două orașe fac parte din aceeași țară.

Cei doi și-au continuat plimbarea în București, în zonă centrală, aproape de fântânile din Piața Unirii, spunând că este foarte vizibil faptul că România a fost o țară comunistă și, ca toate celelalte țări, și aici există o fântână gigantică, un bulevard gigantic care duce la acea fântână, o clădire impozantă la sfârșitul bulevardului (Casa Poporului), mai multe clădiri dărăpănate în jur și reclame uriașe ale brandurilor internaționale amplasate pe acele străzi.

Chiar și așa, au avut cuvinte de laudă la adresa fântânilor din Piața Unirii, pe care le-au descris ca fiind „impresionante”. Despre Palatul Parlamentului au afirmat că arată precum „un hotel de lux”, punctând că nu au mai văzut așa ceva în niciuna din cele 88 de țări vizitate anterior.

„Nu cred că am fost în nicio altă țară în care care are atât de multe steaguri cu tricolorul ca România”, au mai adăugat cei doi, care au făcut și haz de necaz vizavi de ceea ce au găsit în Parcul Cișmigiu: „se pare că e atât de cald azi încât toată apa din lac s-a evaporat”.

articolul original.

Expoziție de pictură Albin Kaczka la Centrul Turistic

30 August 2022 at 19:51
pictura albin kaczka gherla

Gherla INFO marți 30 august 2022 22:51 643 accesări

Vineri, 2 septembrie 2022, la ora 18.30, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din municipiul Gherla are loc vernisajul expoziţiei de pictură a artistului gherlean Albin Kaczka.

Pictorul se află la a cincea expoziţie personală, toate având ca locaţie sălile Centrului Turistic din Piața Libertății.

De această dată sunt expuse peste 15 lucrări de pictură, majoritatea peisaje din natură, dar printre exponate se află şi tablouri cu alte tematici.

pictura expozitie albin kaczka gherla

Expoziţia de pictură este deschisă pînă la 30 septembrie 2022 şi poate fi vizitată de luni până vineri în intervalul orar 9-15.

Szekely Csaba

Dacă ți-a plăcut, anunță un prieten, distribuie!
articolul original.

Consiliul Județean Cluj a obținut omologarea tuturor traseelor turistice montane din județ

29 August 2022 at 12:02

Consiliul Județean Cluj a obținut omologarea a încă cinci trasee turistice din zona Masivului Vlădeasa, una dintre cele mai frecventate destinații din județ. În acest fel, Clujul are omologate toate cele 59 de trasee turistice montane. Marea majoritate a acestora au primit omologarea pe parcursul anilor 2021 și 2022.

Certificatele de omologare pentru ultimele cinci trasee au fost emise de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în baza documentației elaborate de forul administrativ județean împreună cu Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și Asociația Salvamont Vlădeasa.

Aceste trasee sunt:

 • Mina Valea Seacă – Boaică – Intersecția cu Circuitul mic al Vlădesei (triunghi galben);
 • Săcuieu – Arborele Sequoia – Piatra Stănișorului (triunghi galben);
 • Valea Ordângușa – Sat Rogojel – Poiana Frânturilor – Cabana Vlădeasa (banda albastră);
 • Refugiul Salvamont Răchițele – Șaua Lespezi – Dealul Măcrișului – Valea Stanciului – Cascada Vălul Miresei – Refugiul Salvamont Răchițele (punct roșu);
 • Cabana Vlădeasa – Șaua între munți – Valea Nimăiasa – Vârful Micău – Piatra Tâlharului (banda albastră).

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Este o mare reușită întrucât, pentru prima dată în istorie, Clujul are omologate absolut toate traseele turistice montane. În ce ne privește, vom continua să asigurăm condițiile materiale și financiare necesare derulării lucrărilor de amenajare și întreținere a traseelor turistice montane”.

În ceea ce privește situația traseelor turistice din județ, pe zone, aceasta se prezintă astfel:

 • Zona Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Trascăul de Nord – 12 trasee omologate;
 • Zona Băișoara – Muntele Mare – 7 trasee omologate;
 • Zona Munții Gilăului – 6 trasee omologate;
 • Zona Făget – Feleac – 6 trasee omologate;
 • Zona Mărișel – 2 trasee omologate;
 • Zona Tarnița – 3 trasee omologate;
 • Zona Beliș – 3 trasee omologate;
 • Zona Masivului Negreni – 4 trasee omologate;
 • Zona Masivului Vlădeasa – 16 trasee omologate.

 

Biroul de presă

29 august 2022

articolul original.

Interzicerea turiștilor ruși pe teritoriul UE, implicit al României, tot mai aproape! Se ia în cacul și înființarea unei misiuni militare pentru antrenarea ucrainenilor

29 August 2022 at 08:37
image

Propunerea privind interzicerea turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii Europene și cea a privind înființarea unei misiuni militare a UE pentru antrenarea forțelor ucrainene vor fi discutate, în această săptămână, de miniștrii apărării și cei ai facerilor externe din statele UE.

Miniştrii apărării şi ai afacerilor externe din statele Uniunii Europene, care se reunesc la Praga în această săptămână, vor analiza opţiunile privind înfiinţarea unei misiuni militare a UE pentru antrenarea forţelor ucrainene şi vor discuta despre solicitarea unor state membre de a se interzice accesul turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii, relatează, luni, Reuters, potrivit Agerpres.

Sursa citată precizează că mai multe state membre antrenează deja trupe ucrainene, ceea ce le permite acestora să opereze armamentul pe care ţări occidentale îl furnizează Ucrainei pentru a se putea apăra în faţa agresiunii ruse.

Deocamdată, nu este clar unde ar putea avea baza un program al UE de antrenare a militarilor ucraineni şi ce mandat ar avea misiunea respectivă, a declarat un diplomat european. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a oferit puţine detalii despre intenţiile sale privind acest subiect, afirmând doar că programul nu va avea baza în Ucraina.

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, intrat deja în a şaptea lună, rămâne un subiect prioritar pe agenda politicii externe a UE, miniştrii de externe ai Celor 27 urmând să discute marţi propunerea de restricţionare a dreptului turiştilor ruşi de a vizita Uniunea Europeană, în contextul în care unele ţări membre cer o poziţie dură şi unitară ca răspuns la agresiunea militară rusă contra Ucrainei.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE susţine ideea unei interdicţii la nivelul blocului comunitar pentru turiştii ruşi ce intenţionează să intre pe teritoriul UE, propunere sprjinită în special de ţările baltice.

Totuşi, Germania şi alte ţări membre resping o eventuală interdicţie generală la nivelul UE. Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat până acum reticent faţă de impunerea unei interdicţii generale de intrare pentru cetăţenii ruşi în UE, susţinând că asemenea restricţii ar putea face mai dificilă primirea acelor cetăţeni ruşi care se opun invadării Ucrainei.

La rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a respins ideea unei interziceri complete a intrării cetăţenilor ruşi pe teritoriul UE. „Nu sunt în favoarea opririi emiterii de vize pentru toţi ruşii. Trebuie să fim selectivi, nu putem lua o măsură generală”, a declarat duminică seară Borrell pentru postul de radio şi televiziune austriac ORF.

El a adăugat că nu crede că tăierea legăturilor cu civilii ruşi ar avea rezultate pozitive, adăugând că propunerea are şanse mici să obţină unanimitatea în rândul statelor membre. Totuşi, oficialul european a opinat că este necesară revizuirea procedurilor de acordare a vizei pentru anumite categorii de cetăţeni ruşi.

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a anunţat recent că Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări care au frontieră cu Rusia, ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor dacă UE nu adoptă o restricţie la nivelul blocului comunitar.

Şi Finlanda s-a pronunţat pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană. ”Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul. Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, a spus premierul finlandez Sanna Marin.

articolul original.
❌