ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Președintele Klaus Iohannis: ‘Pericolul cel mai mare pe care o democrație trebuie să îl evite este neimplicarea cetățenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor’

15 September 2022 at 19:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în mesajul transmis la Summitul Tinerilor, că ”pericolul cel mai mare pe care o democraţie trebuie să îl evite este neimplicarea cetăţenilor”, iar ”absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor”. ”Tinerii pot contribui semnificativ la construcţia unor societăţi mai tolerante, incluzive şi lipsite de discriminare şi prejudecăţi, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul şi solidaritatea”, a adăugat el.

”Felicit Guvernanţa Programului Capitala Tineretului din România pentru organizarea unei noi ediţii a Summitului Tinerilor, o dovadă a angajamentului noilor generaţii de a contribui activ la construcţia unui viitor sustenabil. Ultimii ani au fost marcaţi de evenimente dramatice, care au avut un impact semnificativ asupra vieţii tinerilor. Pandemia de COVID-19 a făcut mai dificil accesul la educaţia de calitate, cu precădere în rândul tinerilor din mediul rural. Autorităţilor le revine responsabilitatea să remedieze aceste deficienţe şi să le asigure tinerilor condiţiile pentru a-şi atinge potenţialul, indiferent de mediul din care provin sau de situaţia financiară a familiei”, a afirmat Iohannis, în mesajul transmis, joi, la a VII-a ediţie a Summitului Tinerilor. Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

El a adăugat că, pentru tineri, găsirea unui loc de muncă într-o societate extrem de dinamică impune o adaptare permanentă, iar statul ar trebui să găsească soluţii mai apropiate de nevoile reale ale pieţei muncii. Preşedintele a continuat spunând că dificultăţile din anii de pandemie au impus ajustări astfel încât activităţile să devină mai flexibile, iar alternativa de a lucra de la distanţă să fie o opţiune încurajată în toate domeniile în care este posibil.

Potrivit lui Iohannis, ”este o schimbare de raportare la locul de muncă pe care tinerii o resimt într-o mai mare măsură şi care necesită în continuare un cadru legislativ adaptat aşteptărilor şi nevoilor noilor generaţii”.

”Într-o democraţie matură şi sănătoasă, toţi membrii societăţii trebuie să fie reprezentaţi, în mod echitabil, la nivel decizional. De aceea este nevoie de o reprezentativitate mai mare a tinerilor şi de încurajarea lor să fie activi şi vocali, inclusiv prin exprimarea opţiunilor de vot. Pericolul cel mai mare pe care o democraţie trebuie să îl evite este neimplicarea cetăţenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor. Tinerii pot contribui semnificativ la construcţia unor societăţi mai tolerante, incluzive şi lipsite de discriminare şi prejudecăţi, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul şi solidaritatea. Un exemplu elocvent în acest sens este modul în care tinerii au acţionat, în mod voluntar, în timpul pandemiei, dar şi în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, încă de la începutul războiului”, a subliniat.

El a adăugat că protecţia mediului înconjurător şi limitarea efectelor schimbărilor climatice reprezintă teme de impact în special pentru tinerele generaţii.

”Este esenţial să ne asigurăm că protejăm mediul şi că folosim resursele planetei în mod responsabil şi sustenabil. Avem nevoie de o conştientizare mai largă la nivelul societăţii asupra schimbărilor climatice şi a efectelor devastatoare ale acestora, care devin tot mai evidente în ultima perioadă. În egală măsură, trebuie să ştim care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm la nivelul societăţii şi la nivel individual pentru a răspunde eficient acestor provocări. Introducerea „Săptămânii Verzi” în structura anului şcolar constituie din punct de vedere educaţional un pas important în acest sens”, a menţionat preşedintele.

El a menţoionat că, pe parcursul celor două mandate ale sale, s-a implicat direct în susţinerea unor măsuri care să facă accesibilă tuturor educaţia privind schimbările climatice şi mediul, care să crească gradul de sustenabilitate a instituţiilor de învăţământ şi să susţină pregătirea tinerilor pentru locurile de muncă din domeniul schimbărilor climatice.

”În implementarea acestor proiecte este nevoie de sprijinul şi de participarea voastră. Remarc cu bucurie preocuparea pe care tinerii o au deja în ceea ce priveşte încălzirea globală, precum şi disponibilitatea lor de a se implica în voluntariat pe teme legate de schimbări climatice. În ultimii ani, am participat la astfel de acţiuni de voluntariat alături de mulţi tineri, iar interesul şi entuziasmul vostru îmi dă speranţă că împreună putem construi un viitor sustenabil pentru noi toţi. Vă asigur de toată susţinerea mea şi sper ca rezultatele dezbaterilor din cadrul Summitului să fie preluate şi transpuse în practică, prin măsuri şi acţiuni concrete”, a conchis Iohannis, conform news.ro

articolul original.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, despre incidentul de la Școala de vară a tinerilor liberali: Îmi lasă un gust amar

13 September 2022 at 11:45
image

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat marţi că incidentul petrecut la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal, unde tinerii liberali au adus injurii social-democraţilor, îi lasă un gust amar.

Grindeanu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, ce părere are de atitudinea tinerilor liberali la Şcoala de vară, care au adus injurii PSD.

„Am văzut poziţia doamnei Mareş, preşedinta TNL, şi-a cerut scuze. Am văzut, de asemenea, şi declaraţiile doamnei preşedinte interimar de la Senat, Alina Gorghiu. Îmi lasă un gust amar, vă spun sincer. Înţeleg, am făcut parte din TSD, am fost şi eu la şedinţe de prin ’96 la organizaţiile de tineret. Mă aşteptam ca şi alţi lideri ai PNL să dea declaraţii prin care se despart… Eu vă spun că dacă la noi se întâmpla acest lucru, în mod sigur preşedintele partidului, dacă nu unul din membrii Biroului Permanent ar fi ieşit şi s-ar fi delimitat de aceste declaraţii. Eu m-aş fi aşteptat ca lucrul ăsta să se întâmple”, a spus Grindeanu, conform AGERPRES

Video ‘Plăcuța suedeză’ a fost reactivată de PNL împotriva PSD

Șefa TNL, Mara Mareș, după ce tinerii liberali au strigat ‘M**e PSD!’: Îmi cer scuze în numele Tineretului Național Liberal

articolul original.

Tinerii ar putea vota de la 16 ani la alegerile locale și europarlamentare. Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă

7 September 2022 at 07:02
image

Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa, notează Agerpres.

Vor modificarea Constituției

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Propunerea, iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Astfel încât tinerii „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Totodată, Senatul propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât „cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

Conform punctului de vedere transmis de Guvern, acesta nu susţine iniţiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituţionale. 

Sursa: Observator

articolul original.

Tabăra de vară „Tinerii Veterani” de la Vânători-Neamț

1 September 2022 at 13:00
image

În perioada 22-28 august s-a desfășurat prima ediție a taberei de vară „Tinerii veterani” organizată de sucursala AMVVS Neamț (Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități) condusă de președintele Mihai Sumănaru. Tabăra s-a desfășurat la fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu de lângă Mănăstirea Neamț, având acordul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și binecuvântarea Mitropolitului ÎPS Teofan.

Tabăra de vară „Tinerii veterani” a fost gândită și propusă de către membrii AMVVD Neamț din dorința de a promova Armata României în rândul tinerilor nemțeni. În cele 5 zile de tabără membrii sucursalei AMVVD Neamț, împreună cu alți invitați din cadrul MapN, au asigurat celor peste 40 de copii informarea, îndrumarea și ajutorarea pentru cunoașterea și promovarea drepturilor legale, orientarea și integrarea socio-profesională prin activități informaționale, educative și cultural-artistice. Astfel, timp de 5 zile, cei peste 40 de copii au avut parte de fragmente din viața de militar român, au învățat traiul în condiții de izolare, și-au îmbogățit bagajul de cunoștințe, au cunoscut tehnici de supraviețuire în caz de necesitate, au legat noi prietenii și nu în cele din urmă au rămas cu amintiri minunate petrecute în natură alături de veteranii Armatei Române și AMVVD.

În cadrul activităților din tabără au participat și militari veterani ai teatrelor de operații care au prezentat tinerilor în ce constă viața de militar într-un război. Tinerii participanți la tabără au avut parte de un adevărat program cazon, bine stabilit de către organizatori: deșteptarea și înviorarea, urmat de arborarea și seara coborârea Drapelului Național, traiul în condiții de izolare, confecționarea de adăposturi improvizate în mediul montan, procurarea apei în condiții de izolare, amenajarea și tipuri de focuri utilizate în mediul montan, orientarea în teren muntos împădurit, cunoașterea și deosebirea fructelor de pădure și a plantelor comestibile, confecționarea capcanelor și folosirea acestora pentru capturarea animalelor, acordarea primului ajutor în diferite situații, tehnici de resuscitare, jocuri și activități de echipă. Și cel mai important au dormit în corturi.

Impresia organizatorilor despre această primă ediție este una la superlativ. La finalul taberei toții copiii și-au dorit să revină și anul viitor. Așa cum ne-au mărturisit organizatorii această tabără a fost un examen pentru ei. Dar toți au rămas cu satisfacții și amintiri plăcute. De aceea, intenția lor este ca această tabără să se desfășoare an de an indiferent unde se va organiza. Și speră ca acest proiect să aibă parte de sprijinul și concursul autorităților și în organizarea viitoarelor tabere de vară.

Comandantul taberei, plutonier adjutant Mihai Sumănaru, președintele AMVVD Neamț, inițiatorul organizării taberei ne-a oferit câteva impresii: „Ediția din acest an, prima ediție de altfel a fost una pilot. Ideea realizării acestei tabere a plecat din discuții avute cu colegii și ținând cont că noi am fost plecați mai toată viața de acasă am ajuns la concluzia să stăm mai aproape de familii. Copiii sunt ca un burete și absorb repede informația. Într-o lume dominată de Facebook și Tik-Tok chiar au fost încântați de activitățile din tabără și au fost foarte receptivi. A doua ediție cu siguranță va fi mai riguroasă și sper să ne descurcăm și mai bine decât la această ediție”. (C.T. STURZU)

articolul original.

Povestea CityPack: Cum beneficiază un startup de programele de accelerare românești

31 August 2022 at 12:07
image

O idee nu este singurul ingredient în a crea un startup de succes, iar programele de accelerare precum Commons Accel, Innovation Labs și Tinerii în Arenă ajută fondatorii să lanseze noi produse în piață. Aplicația mobilă CityPack este unul dintre startup-urile care au beneficiat de asemenea sprijin, reușind să-și transforme ideea într-un produs lansat în două piețe din țară.

Dezvoltată de 4 tineri, CityPack urmărește să încurajeze oamenii în a încerca experiențe noi în timpul liber, punându-le la dispoziție reduceri și oferte exclusive într-o singură platformă gratuită: o aplicație mobilă. În oferta CityPack se regăsesc deja peste 70 de parteneri din București și Rm. Vâlcea.

Cum a început CityPack

CityPack a pornit de la visul a doi tineri, Andrei Cruceru și Cătălin Pripas, acela de a crea o modalitate prin care milioane de tineri să descopere experiențele de timp liber pe care să le încerce cu mai puțini bani

„Îmi amintesc și acum nopțile pline de discuții, cu parchetul acoperit de foi mototolite ce conțineau schițele a ceea ce urma să fie primul prototip al aplicației CityPack. Nu ne-am fi gândit atunci că în mai puțin de un an, aplicația va ajuta mii de tineri să descopere experiențe și că va genera noi clienți pentru zeci de parteneri.”

Andrei Cruceru, co-fondator și CEO CityPack

Cum orice plan ambițios are nevoie de o echipă puternică, la scurt timp, Răducu Cruceru și Eduard Diaconu s-au alăturat călătoriei, fiind inspirați de viziunea companiei, formându-se astfel nucleul oamenilor care au stat la baza aplicației CityPack. Cei 4 co-fondatori au lucrat înainte la proiecte comune timp de 5 ani, iar acestea au stat la baza formării echipei sub această structură, fiecare dintre membrii contribuind cu abilități complementare la construirea viziunii CityPack.

Astfel, înarmați cu pasiune spre a crea ceva nou, au urmat 4 luni solicitante până la lansarea primului MVP al aplicației, iar rezultatele confirmau că tânăra echipă se afla pe drumul cel bun — peste 500 de vâlceni s-au înscris în lista de așteptare și 15 parteneri s-au alăturat platformei.

Top 9 în AppStore în mai puțin de 12 ore

Rezultatul eforturilor echipei a făcut, în urmă cu 6 luni, ca aplicația să ajungă în Top 9 în AppStore în nici 12 ore de la lansarea MVP-ului în Rm. Vâlcea. Dar acest capitol fericit a fost încheiat rapid, întrucât lansarea a expus probleme noi – deși numărul conturilor era în continuă creștere organică, ofertele și reducerile din aplicație nu erau utilizate, tot mai puțini oameni accesau CityPack, UX-ul platformei era deficitar și multe alte situații apăreau zilnic. Tinerii antreprenori au făcut cunoștință cu ceea ce este numit în lumea startup-urilor „găsirea unui product-market fit”.

Întâlnirea produsului cu piața a trimis startup-ul spre o nouă etapă a dezvoltării aplicației, o etapă mai sofisticată, unde erau necesari mentori cu experiență pentru a depăși situațiile dificile ce urmau să apară.

„Programele Commons Accel, Innovation Labs și Tinerii în Arenă au venit în momentul potrivit pentru noi. Parcurgând aceste incubatoare și acceleratoare, în doar 6 luni am reușit să colectăm feedback de la utilizatorii aplicației noastre și să îl implementăm într-un produs mult îmbunătățit, am reușit să creștem tracțiunea companiei, mii de conturi fiind create și sute de experiențe utilizate, să mărim rețeaua de parteneri la peste 70, să lansăm oficial aplicația în București și Rm. Vâlcea.” – au spus co-fondatorii CityPack.

Programele de incubare și accelerare din România – Commons Accel, Innovation Labs, Tinerii în Arenă, au contribuit în transformarea CityPack, dintr-un MVP, într-un concept lansat și testat, pregătit de a atrage investiții pentru scalare națională și internațională.

Sute de astfel de companii au crescut prin aceste programe care își propun să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de start-up-uri din țară.

Tinerii în Arenă

Este parte din programul Vreau să fiu Antreprenor, un program program Romanian Business Leaders, ce sprijină tinerii români în vârstă de 16-24 ani să-și împlinească potențialul prin antreprenoriat, intraprenoriat și inovație. Totul, pornind de la credința că succesul lor contribuie mai departe la creșterea economică și socială a României.

Până acum VSFA a dezvoltat cinci proiecte care au influențat viețile a peste 35.000 tineri din toate județele țării, dar și Republica Moldova: Vreau să fiu Antreprenor, Insights – unul dintre primele 10 programe globale pentru dezvoltarea unui ecosistem de inovație (ITU, 2019), Tinerii în Arenă – inițiativa europeană a anului pentru capacitarea tinerilor (Emerging Europe, 2022), Studiul PuseZ și Highflyers. Participanții la următoarea ediție Tinerii în Arenă se pot înscrie aici.

Commons Accel

Commons Accel, cel mai cunoscut proiect al Institutului de excelență în antreprenoriat, este un program de pregătire antreprenorială, care accelerează dezvoltarea startup-urilor, crește capacitatea de execuție a business-urilor participanților și îi ajută în obținerea finanțării necesare.

Cu peste 100 de mentori și experți implicați, cu peste 200 de participanți și cu aproape 60 milioane € ridicate de cele mai bune startup-uri, Commons Accel își urmărește misiunea de a transforma inițiativele antreprenoriale locale în business-uri globale.

Mai multe detalii despre program, precum și despre înscrierile în cohorta #7, programată să înceapă în luna septembrie, găsiți pe site-ul commonsaccel.ro.

Innovation Labs

Programul Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc cu tradiție universitară și amprentă națională. Acesta este dedicat startup-urilor de tehnologie, sprijinind generațiile tinere de noi antreprenori români prin crearea unei traiectorii experiențiale și a unei comunități de mentorat și sprijin în mediul de business.

Înscrierile pentru program au loc în fiecare an în luna martie pe website-ul programului. Startup-urile interesate se pot pre-înscrie pentru a primi informații. Înscrierile pentru programele din București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara sunt disponibile pentru echipe din toată țara. Înscrierile sunt deschise studenților, tinerilor absolvenți, specialiștilor din industrie și cercetătorilor care își doresc să experimenteze dezvoltarea unui produs de tehnologie.

Cu 10 ani în urmă, programul Innovation Labs și-a asumat provocarea de a consolida procesul de formare a noilor generații de antreprenori din România. În program peste 520 de echipe au beneficiat de mentorat din partea reprezentanților partenerilor programului, precum și din partea reprezentanților ecosistemului de startup-uri de tehnologie, iar 188 dintre ele au ajuns pe scena Demo Day de-a lungul ultimilor 10 ani. Innovation Labs se mândrește cu un număr total de 61 de echipe de succes în piață, a căror evaluare se ridică la aproape 250 de milioane de euro.

articolul original.

Polițiștii și specialiștii antidrog continuă campania de prevenire a consumului de droguri

1 August 2022 at 08:35
By: Regie

Săptămâna 25-31 iulie, polițiștii rutieri sălăjeni și cei de siguranță școlară, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au fost prezenți în mijlocul tinerilor pentru a-i face să conștientizeze riscurile consumului de droguri, dar și cele rutiere, cauzate de nerespectarea regulilor.

O astfel de activitate a avut loc și în localitatea Ciglean, comuna Creaca, într-un cadru de poveste, amenajat special pentru tinerii din comună. Colegii noștri au desfășurat activități interactive împreună cu tinerii, pentru a-i face să înțeleagă, într-un mod plăcut și adecvat vârstei lor, efectele consumului de droguri, alcool și tutun.

De asemenea, polițiștii rutieri le-au prezentat tinerilor laboratorul de siguranță rutieră, regulile de circulație în imagini, dar și pistolul de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Colegii de la antidrog au pus la dispoziția tinerilor ochelarii speciali ce simulează starea de ebrietate și consumul de droguri, cu scopul de a informa și conștientiza riscurile pe care le presupun consumul de alcool și substanțe psihoactive, precum lipsa atenției și concentrării în cazuri în care se impune a avea mintea limpede, cum ar fi conducerea unui vehicul.

Riscul de a comite infracțiuni, dar și de a fi victima unor fapte ilegale crește proporțional cu cantitatea de alcool și/sau droguri consumată.

Astfel, tinerii de toate vârstele au fost îndemnați să stea deoparte de astfel de riscuri și să își petreacă timpul liber în alte moduri care nu le pun în pericol viața, sănătatea, dezvoltarea, dar și libertatea.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni împreună cu specialiștii antidrog, în zone de agrement, școli de vară, tabere, dar și la evenimentele publice din județ, vor continua pe tot parcursul vacanței de vară, pentru a reduce, pe cât posibil, consumul de substanțe interzise, dar și faptele asociate consumului de alcool.

articolul original.

La Tulcea s-a lansat proiectul „Tinerii și Biblioteca”

27 July 2022 at 14:03
image

Administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat la conferința de lansare a proiectului „Tinerii și Biblioteca”, implementat, în perioada 1 iunie – 15 octombrie 2022, de organizaţia neguvernamentală „Celisea” Tulcea în parteneriat cu  Biblioteca Județeană „Panait Cerna”, cu cofinanţare de la Consiliul Judeţean Tulcea, conform prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Scopul proiectului vizează creşterea gradului de cunoaştere prin promovarea în rândul comunităţii tulcene, în special în rândul tinerilor şi elevilor, a operelor literare, atrăgând astfel spre creaţia literară şi cunoaşterea şi promovarea autorilor locali.

„În primul rând, doresc să mulțumesc, în numele conducerii Consiliului Județean Tulcea, care este și finanțatorul acestui proiect, Bibliotecii Județene „Panait Cerna” și Organizației de Tineret „Celisea”, un vechi  colaborator al instituției noastre, în special prin intermediul finanțărilor nerambursabile  acordate conform Legii 350/2005, pentru această frumoasă inițiativă culturală.

Este realmente lăudabil faptul că reușiți în mod constant să aduceți tinerii de toate vârstele aproape de carte și, de cultură, în general, implementând proiecte pentru ei. Eu tot timpul am spus, rememorând ce-mi spunea profesorul meu de limba română din liceu, regretatul Cezar Calenic : «cultura unui om începe dincolo de coperțile manualului».

De aceea este bine să citiți, dragi elevi! Sigur, contemporaneitatea noastră pune în ultima vreme accentul pe digitalizare, pe internet, pe viteză. Din acest punct de vedere, cărțile au o concurență din ce în ce mai serioasă. În ziua de azi vezi din ce în ce mai rar pe cineva că citește sau, și mai rar, că scrie o carte. Tot ce e nou e la modă, ce e tradițional e lăsat undeva, în background.

De aceea, acest tip de proiecte și activități promovate de ONG „Celisea” și Biblioteca Județeană trebuie nu numai a fi lăudate, ci povestite și altora. Noi suntem mândri că putem finanța o parte din aceste proiecte și, în încercarea de a crea plus valoare în rândul generațiilor viitoare, ne vom strădui să procedăm cel puțin la fel și de acum înainte”, a declarat cu acest prilej, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani.

În ceea ce privește activitățile din cadrul proiectului, atragerea şi încurajarea tuturor categoriilor sociale, fără deosebire de vârstă, spre lectură şi participarea la evenimente cu caracter cultural se va face prin conceperea şi derularea unei expoziţii tematice la Biblioteca Judeţeană, organizarea unei Sesiuni Naţionale de Comunicări Ştiinţifice în perioada 23-25 septembrie, tipărirea unui număr de trei cărţi lansate, cu fragmente citite şi comentate la grădiniţă, şcoală gimnazială, Biblioteca orăşenească Sulina şi Biblioteca Judeţeană Brăila.

Mai mult decât atât,  tinerii vor învăţa despre amenajarea unei expoziţii tematice şi despre etapele care stau la baza derulării unei sesiuni de comunicări pe o temă dată, aici dedicate poetului tulcean Panait Cerna.

articolul original.

Proiect cultural pentru copiii şi tinerii ieşeni cu deficienţe de comunicare

26 July 2022 at 06:12
image

Proiect cultural pentru copiii şi tinerii ieşeni cu deficienţe de comunicare! Un proiect cultural pentru copiii şi tinerii cu deficienţe de comunicare, la Iaşi. „A.A.C.cessible Culture: museums for everyone developing the Alternative Augmentative Communication tools”, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ are drept principal obiectiv îmbunătăţirea instrumentelor Alternative şi Augmentative de Comunicare (AAC) existente, printr-un nou model, pentru a ajuta copiii şi tinerii cu deficienţe de comunicare să se bucure şi să beneficieze de patrimoniul cultural şi artistic.

Proiect cultural pentru copiii şi tinerii ieşeni cu deficienţe de comunicare

În acest scop în perioada 27 – 29 iulie 2022, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” organizează cea de-a patra activitate de testare a instrumentelor de comunicare AAC în muzee, care va reuni la Iaşi nouă reprezentanţi din toate ţările participante, respectiv Italia, Grecia, Spania, Polonia şi Portugalia. Principalele obiective sunt accesibilizarea activităţilor culturale şi artistice pentru toţi, implementarea modelelor AAC în sectorul muzeal şi îmbunătăţirea abilităţilor profesionale.

Proiectul „A.A.C.cessible Culture: museums for everyone developing the Alternative Augmentative Communication toolsă” este finanţat în perioada aprilie 2021 – martie 2023, prin programul Erasmus+, cod proiect (2020-1-IT02–KA227–SCH–095549),  Echipa proiectului este constituită din organizaţiile: Solidarietà e Lavoro Società Cooperativa Sociale O.N.L.U.S – Italia, Uovonero – Italia, Platon M.E.P.E – Grecia, Domspain Slu – Spania, Szczecinska Szkola Wyzsza Collegium Balticum – Polonia, Apel – Associação Promotora do Ensino Livre – Portugalia. 

Citeste si USV Iași a finalizat cu succes admiterea de vară 2022

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a finalizat cu succes admiterea de vară 2022, la studiile de licență. În perioada dedicată înscrierilor, la USV Iași și-au depus dosarele, atât on-line cât și la sediul facultăților, 1446 de candidați pe cele 757 locuri cu finanțare de la buget.

Cea mai mare concurența a fost înregistrată la Facultatea de Medicină Veterinară unde au fost 3,77 candidați pe un loc. La mare căutare au fost și specializările din cadrul ingineriei produselor alimentare, agronomiei, managementului și dezvoltării rurale, de la Facultatea de Agricultură, unde a fost înregistrată și o medie de admitere de nota zece. În top urmează Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Facultatea de Horticultură unde au fost aproape doi candidați pe un loc.

articolul original.

„Tinerii dezbat” sau despre expansiunea tinerească a afirmării

22 July 2022 at 07:27
image

Ediția 2022 a Olimpiadei Naționale, de argumentare, dezbatere și gândire citică „Tinerii dezbat” s-a desfășurat timp de o săptămână la Piatra-Neamț, în perioada 11-17 iulie.

Patru echipe a câte trei elevi de la Colegiul Național de Informatică, de la Colegiul Național „Roman Vodă” și de la Colegiul Național „Petru Rareș” au reprezentat județul Neamț în competiția care a adunat 291 de elevi, însoțiți de 136 de profesori și membri ai comisiei centrale.

Ioana Popa
Emma Stahie, Codrin Sandu și Adelin Petru Cojocaru

La categoria individual începători, Ioana Popa de la colegiul „Petru Rareș” a câștigat un meritoriu premiu II și la categoria avansați, pe echipe, Emma Stahie și Codrin Sandu de la „Petru Rareș” împreună cu Adelin Petru Cojocaru de la „Roman Vodă” au obținut premiul III. Organizatorul competiției, Inspectoratul Școlar Neamț împreună cu Ministerul Educației au acordat diplome și premii în bani celor care au urcat pe podium. Ca mod de apreciere a eforturilor și pasiunii pe care au dovedit-o, Inspectoratul Școlar Neamț a acordat, cu sprijinul sponsorilor, premii bănești și elevilor care au obținut mențiuni. Câștigători au fost toți cei care au participat la această olimpiadă unde, dincolo de competiția în sine, s-au cunoscut, au început prietenii și s-au revăzut tineri din toată țara, unii cu emoții pentru admiterea la facultate, alții la început de drum competițional. Evenimentul unic din seara de 13 iulie, ce le-a permis să socializeze față în față, pe platoul Curții Domnești, în preajma Catedralei „Sfântul Ioan Domnesc” și a Turnului ctitorite de voievodul Ștefan cel Mare, alături de Muzeul Cucuteni, Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie și Folclor, a fost foarte apreciat de oaspeți. „E vreme de Neamț” a fost o sărbătoare tradițională la care s-au servit caș și pastramă tradiționale, miere de albine, prăjituri, sucuri proaspete, s-a dansat hora și s-a difuzat filmul de promovare a obiectivelor turistice din Neamț, prilej de cunoaștere a zonei Neamțului.

Logistic, această competiție a fost sprijinită de o serie întreagă de sponsori care au decis să sprijine educația. Elevii au apreciat cazarea și mâncarea oferite de Inspectoratul Școlar Județean Neamț prin intermediul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”. Organizatorii au primit și sprijinul voluntarilor, aplaudați la scenă deschisă la ceremonia de premiere. Festivitatea de deschidere și ceremonia de premiere au avut loc în sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.

Olimpiada Națională „Tinerii dezbat” este găzduită la Piatra-Neamț din anul 2017 și există toate șansele ca municipiul reședință de județ și Inspectoratul Școlar Județean Neamț să rămână organizatorii permanenți ai competiției.

„La finalul Olimpiadei Naționale de argumentare, dezbatere și gîndire critică vreau să mulțumesc cu prioritate copiilor care ne-au surprins prin calitatea argumentațiilor, sponsorilor pentru generozitate, dar și colaboratorilor, oamenilor de inimă care ne-au ajutat și nu în ultimul rând Ministerului Educației pentru că ne-a ales. Devine astfel o idee foarte bună, salutară aceea de a crea obiectul acestei competiții care ne amintește de școlile de argumentare clasice, din vremea Atenei și Romei antice.

Să ne amintim ce înseamnă „a demonstra“, ce înțelegem prin „adevărat“ sau „fals“, ce este o premisă, ce este o concluzie, ce este o contradicție, un silogism, tehnica retorică, construcția logică în vederea captării atenției și a convingerii, sunt câteva din beneficiile noastre, oameni implicati în educatie și organizatorilor Olimpiadei Naționale “Tinerii dezbat”, bucurându-ne și primind din energia tinerească a concursului.

Principiile sunt aceleași ca în luptele de argumente și discuțiile clasice pe teme convenite în scopul aflării adevărului sau în scopul impunerii unei opinii, adecvate și aplicate vremurilor de astăzi. Pentru a performa în domeniul dezbaterii publice este nevoie de talent nativ, înainte de toate și apoi de o bună pregătire anterioară exercițiului public de argumentare. Asta presupune spirit critic, o bună cultură și cunoașterea domeniului asupra căruia se poartă discuția, metodă argumentativă care se asimilează prin știință, logică, retorică. Urmează ținuta, calitatea discursivă, amplitudinea argumentelor, deschiderea conceptuală, predispoziția combativă.

Mărturisesc din inimă că sunt încântată de ceea ce am văzut, am auzit și de întâlnirea propriu-zisă cu acești copii minunați. Sunt cu atât mai surprinsă de prestația lor cu cât trăim aceste vremuri noi, în care tineretul se află preponderent în dialog cu telefonul și pare că a apucat pe o traiectorie străină lumii din jur. Școala online, navigarea excesivă pe internet, conținutul informațional colosal de bogat și divers păreau că au confiscat aproape în întregime lumea dialogului real, față în față, de o parte și de alta a unei teze sau perspective.

Am descoperit cu acest prilej că acești copii și tineri, care aparțin unei generații ce pare răpită de o lume virtuală egocentrică, au virtutea unui dialog real de calitate, au argumente, nu deșiră vorbe fără o bună semantică asumată, fără fir logic. Sunt minunați, copii de viitor! Acest fapt îmi întărește convingerea, de atîtea ori surpată de realitate, că vom lăsa lumea și țara asta pe mâini bune. Dintre cei pe care i-am cunoscut aici, cei mai mulți își vor alege profesii distincte, dar vor alege să se implice și în viața cetății. Talentul acestor tineri trebuie încurajat, susținut pentru a fi utili viitorului. Faptul de a-i pune în regula jocului de competiție este cea mai bună metodă de susținere. Competiția este cea mai eficientă rețetă pentru a ține vie și a consolida o piață a valorii individuale. Acesta este de fapt scopul final al olimpiadei: afirmarea argumentului, a cuvântului, a construcției logice, a metodei de argumentare și dezbatere, a disciplinei mintale, a unui model uman combativ.

Noi, ca organizatori, ne-am străduit ca programul foarte încărcat să le fie făcut plăcut acestor tineri, să se bucure și de un aer de vacanță dar, mai ales, să se bucure unii de ceilalți. Cred că am reușit să fim gazde bune pentru că ne-am dorit ca prezența lor la Piatra-Neamț și în județ să le lase o amintire frumoasă”.

Florentina Moise-Luca, inspector școlar general al județului Neamț.

articolul original.

Eveniment cultural la Curtea Domnească oferit oaspeților Olimpiadei Naționale „Tinerii dezbat” de la Piatra-Neamț

13 July 2022 at 19:23
image

Bunătăți tradiționale, sucuri naturale, miere de albine și gustoasele plăcinte „poale-n brâu” au fost motivele pentru o seară cultural-gastronomică pregătită de Inspectoratul Școlar Neamț și colaboratorii Olimpiadei Naționale „Tinerii dezbat”.

„E vreme de Neamț” a fost evenimentul din seara de 13 iulie desfășurat pe platoul Curții Domnești din municipiul Piatra-Neamț, unde sutele de elevi și profesorii însoțitori, alături de membrii comisiei naționale a olimpiadei s-au bucurat de ospitalitatea nemțeană.

Detașați de emoțiile competiției care a început de ieri, elevii din toată țara care au venit la Piatra-Neamț, săptămâna aceasta, s-au bucurat de acest prilej inedit de a se cunoaște, de a socializa, de a gusta din pastrama și cașul pregătite traditional și din nelipsitele prăjituri. Elevi din Iași, Cluj s-au arătat încântați de maniera suprinzătoare prin care organizatorii olimpiadei le-au arătat tradițiile locale, frumusețile Neamțului prin proiecția filmului ce promovează obiectivele turistice ale zonei și o seară de neuitat înainte de finalul competiției, de sâmbătă, 16 iulie.

După un scurt cuvânt rostit de Florentina Luca-Moise, inspectorul școlar general, baloanele în mov și verde, culorile olimpiadei „Tinerii dezbat”, și-au luat zborul spre cer, în aplauzele generale. A urmat o horă în jurul Turnului lui Ștefan cel Mare la care s-au prins oaspeții și elevi de la grupurile folclorice ale școlilor din Tarcău, Mărgineni, Târgu Neamț și Piatra-Neamț.

rep. Cristina Iordache, imagini Bogdan Călian

articolul original.

VIDEO. Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale „Tinerii dezbat” la Piatra-Neamț

11 July 2022 at 09:23
image

Elevii și profesorii participanți la Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” au participat astăzi la ceremonia de deschidere a competiției de la Piatra-Neamț. Festivitatea a fost găzduită în sala „Calistrat Hogaș” de la Consiliul Județean, unde oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare.

După intonarea imnului de stat, reprezentanții autorităților implicate în organizare și gazde – Inspectoratul Școlar Neamț, Ministerul Educației, Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț – au vorbit despre importanța dezbaterilor în viața de zi cu zi și au urat succes elevilor calificați la etapa națională. În încheiere, elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner” au oferit un scurt moment muzical, de relaxare, înainte de începerea competiției.

La ediția 2022 participă echipele formate din 3 elevi la ambele secțiuni, începători și avansați. Lotul județului Neamț este format din 4 echipe cu elevi de la Colegiul Național de Informatică, de la Colegiul Național „Petru Rareș” și de la Colegiul Național „Roman Vodă”. Finala la cele două secțiuni va avea loc sâmbătă, 16 iulie, urmată de festivitatea de premiere care încheie olimpiada „Tinerii dezbat”, găzduită din anul 2017 de municipiul Piatra-Neamț.

Cristina Iordache, imagini Bogdan Călian

articolul original.

Piatra-Neamț este gazda Olimpiadei Naționale “Tinerii dezbat” 2022

10 July 2022 at 08:55
image

Peste 400 de elevi și profesori însoțitori, alături de membrii comisiei centrale, sunt așteptați astăzi, 10 iulie, să sosească la Piatra-Neamț. În municipiul reședință de județ se desfășoară Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” începând de luni, 11 iulie și până pe 16 iulie, când va fi festivitatea de premiere. Competiția se va desfășura la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, ca și la celelalte ediții de dinainte de pandemie. Festivitatea de deschidere a olimpiadei va avea loc mâine, de la ora 9:30 în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ. Sunt 291 de elevi din toată țara calificaţi la etapa naţională și 136 de profesori însoţitori şi membrii comisiei centrale care vor fi prezenți la Piatra-Neamț. Din judeţul Neamţ s-au calificat patru echipaje a câte trei elevi de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, Colegiul Naţional Petru Rareş şi Colegiul Naţional Roman Vodă Roman.

„Ne pregătim pentru Olimpiada Tinerii dezbat! Vrem ca oaspeții noștri, sute de elevi și zeci de profesori, să simtă spiritul Ținutului Neamțului. În ateliere din Piatra-Neamț și în Inspectoratul Școlar s-a lucrat intens în ultimele zile: pe lângă accesoriile necesare unui astfel de eveniment, avem surprize de suflet, lucrate cu drag… Sunt impresionată de dedicarea celor care s-au implicat și le mulțumesc din tot sufletul! Îmi doresc ca oaspeții noștri să rămână cu amintiri frumoase din Piatra-Neamț și să revină la noi. În spatele acestei dorințe – care sigur se va împlini! – stă însă multă muncă, stau tradițiile noastre, frumusețea acestui loc binecuvântat de Dumnezeu și un strop din sufletul fiecăruia dintre noi. De mâine, vom fi cele mai bune gazde! Doamne-ajută!”, a declarat Florentina Luca-Moise, șefa Inspectoratului Școlar Neamț, organizatorul competiției alături de Ministerul Educației. (Cristina Iordache)

articolul original.
  • There are no more articles
❌