ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Video Trupele lui Vladimir Putin au intrat în protestatarii din Moscova! Se fac rețineri în masă

21 September 2022 at 16:50
image

După anunțul făcut de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, privitor la instituirea mobilizării parțiale, în Moscova și în alte orașe oamenii au ieșit în stradă.

În această seară, trupele lui Vladimir Putin au început să-i ridice pe protestatarii din Moscova. Așa cum se poate observa în imaginile apărute pe rețelele de socializare, forțele de ordine îi „saltă” pe toți oamenii care își cer libertatea, fie că vorbim de femei, fie de bărbați, fie de bătrâni.

Protestatarii din Moscova îi cer lui Vladimir Putin să le lase copiii să trăiască.

„Viață pentru copiii noștri”, au scandat locuitorii Moscovei, în timp ce erau „săltați” de forțele de ordine trimise de Putin.

„Life for our children,” chanted protesters in #Moscow. pic.twitter.com/W7HQ8QfGo9

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

In #Moscow, #Russia, the police are detaining protesters.#russia #putin #mobilization #RussiaInvadedUkraine #RussianUkrainianWar #Russianpeople #UkraineRussianWar #UkraineWar pic.twitter.com/8vU8rhcL5U

— ShOnEnJumP (@ShoNenJumPusa) September 21, 2022

articolul original.

IntegralEdu: Universitățile din Olanda rămân în topul preferințelor tinerilor români și în acest an.

21 September 2022 at 12:08

Conform datelor oficiale în Olanda studiază peste 5600 de români, ceea ce ne situează pe locul 3, după Germania și Italia ca număr de studenți străini

Interesul universităților olandeze pentru a accepta studenți din România este în creștere de la an la an. Acest lucru este evident datorită numărului de studenți înscriși anual, dar și prin participarea la târgurile educaționale. Astfel, cele mai multe universități care participă în week-end la târgul educațional World Education Fair din provin din Olanda.

“Conform datelor oficiale, în acest moment sunt înregistrați peste 5600 de studenți în Olanda. Sistemul este unul foarte ofertant pentru tinerii români pe toate planurile. În primul rând, la nivel academic există numeroase specializări în limba engleză, conectate direct la cerințele actuale din piața muncii.

Pe lângă cele mai accesate programe de studiu din zona business, computer science și inginerie, sistemul olandez a dezvoltat numeroase specializări academice foarte nișate cum ar fi managementul în domeniul ospitalității, management în zona gaming și entertainment sau managementul sportiv.

În al doilea rând, nivelul taxelor de studiu este foarte accesibil pentru români. Vorbim de o taxă anuală de 2200 euro, care în primul an este redusă la jumătate. În plus, statul olandez oferă numeroase granturi și împrumuturi care pot acoperi și costurile de trai”, explică Ana Maria Papp, Business Development Manager, Integraledu.

Din ce în ce mai multe familii își trimit copiii la studii în străinătate încă din gimnaziu

Pe locul al doilea, ca destinație de studiu preferată de români, se află Marea Britanie, urmată, în ordine, de Germania, Italia, Danemarca, SUA și Irlanda.

În ceea ce privește studiul gimnazial și liceal, numărul de aplicații în Marea Britanie rămâne constant, alte destinații solicitate fiind: Elveția, Germania, Austria, Spania dar și America de Nord. “Interesul pentru tinerii români se manifestă și din partea liceelor britanice, care vor fi prezente în număr mare la World Education Fair.

În calitate de consultanți educaționali am observat o tendință care se conturează de câțiva ani și anume că din ce în ce mai multe familii își trimit copiii la studii în Marea Britanie încă din gimnaziu tocmai pentru a se obișnui cu sistemul și a continua cu liceul și apoi studiile universitare în străinătate”, precizează Raluca Niculae, Manager Departament Tabere și Licee.

Liceele prezente la World Education Fair pot oferi burse academice și pentru performanțe sportive sau artistice, în cuantum care poate reduce la jumătate taxa de școlarizare. 

Topul domeniilor preferate de români pentru studiile în străinătate.

Conform datelor Integraledu, specializările alese în 2022 se grupează astfel:

 1. Computer Science
 2. Economie și Afaceri
 3. Artă și Design
 4. Inginerie
 5. Drept
 6. Psihologie
 7. Turism
 8. Politică și Relații Internaționale

Cererea pentru taberele educaționale s-a triplat în acest an

Oferta s-a diversificat de la tabere de ski și snowboarding în Germania și Elveția, la tabere exclusiviste de limba engleză în Dubai sau Mauritius

La World Education Fair vor fi prezente instituții care organizează tabere educaționale pentru toate categoriile de vârste, atât pentru vacanța de iarnă, cât și pentru următoarele vacanțe. “Anul acesta am înregistrat o triplare a înscrierilor în tabere educaționale.

Tinerii pot experimenta vacanțe axate pe ski sau snowboarding în Germania sau Elveția sau pot alege zone exclusiviste ca Dubai, Singapore sau Mauritius, unde își pot perfecționa limba engleză, pot dobândi abilități de leadership și public speaking, bucurându-se în același timp de cultura locală.

Dacă vorbim despre costuri, acestea încep de la 900 de euro pentru tabere de o săptămână în Germania și pot ajunge și până la 4500 lire sterline pentru un internship de 10 zile în Londra, cu specialiști din diferite domenii. Costurile includ cursul, pensiune completă și programul recreativ”, mai explică Raluca Niculae.

World Education Fair are loc pe  24 septembrie – hotel Radisson, 25 septembrie Constanța – hotel Continental Forum,  26 septembrie Brăila – Biblioteca Județană Panait Istrati. Accesul se face gratuit pe bază de înregistrare prealabilă pe site-ul evenimentului www.worldeducation.ro.

Despre IntegralEdu

IntegralEdu este cel mai important consultant educațional pentru studii în străinătate și pentru programele Work and Travel în SUA.

Grupul de firme INTEGRAL are o experiență internațională de peste 28 de ani în oferirea de informații elevilor, părinților și a tuturor celor interesați de alegerea celor mai bune programe educaționale și instituții de învățământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare și centre de limbi străine.

Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanță în educație la nivel local și reprezintă peste 500 de instituții de învățământ de top din întreaga lume.

articolul original.

Tineri, prinși cu droguri pe o stradă din Curtea de Argeș

21 September 2022 at 08:04
image

Polițiștii din Ștefănești, județul Argeș, au fost sesizați, ieri – 19 septembrie 2022, că doi minori, în vârstă de 13 și 16 ani, frați, au plecat dintr-un centru social și nu au mai revenit. Persoanele care pot oferi informații despre aceștia sunt rugate să sune la 112 sau să ia legătura cu Poliția Orașului Ștefănești, la telefon 0248.265.185.

ȚIȚIRIGĂ ALEXANDRU VASILE, 16 ANI: 1,50 m înălțime, aproximativ 35 de kg, ochi căprui, păr blond. La momentul plecării ar fi purtat șapcă de culoare neagră, bluză de trening de culoare neagră, tricou alb și pantaloni de tip blig de culoare neagră.

ȚIȚIRIGĂ PETRIȘOR DANIEL, 13 ANI: 1,36 m înălțime, aproximativ 35 de kg, ochi căprui, păr blond. La momentul plecării ar fi purtat pantaloni de trening și tricou albastru.

articolul original.

Vrei să mergi la studii în Europa? Vezi ce oferă universitățile din Marea Britanie, Olanda, Germania, Elveția, Franța sau Italia

20 September 2022 at 10:59
studii_marea_britanie-străinătate

În perioada 24-26 septembrie are loc cel mai important târg educațional din această toamnă: World Education Fair. În București este programat pentru 24, în Constanța are loc pe 25 și în Brăila 26 septembrie. Astfel, tinerii interesați de studii și tabere în afara României sunt așteptați sâmbătă, la hotel Radisson Blu din București pentru a discuta cu reprezentanți ai peste 50 instituții de învățământ din străinătate.

Universități și licee din Marea Britanie, Olanda, Germania, Elveția, Franța, Italia și alte 5 țări vor fi prezente la București pentru a-și prezenta oferta educațională tinerilor din România.

”Destinația cea mai căutată de tinerii români pentru studii în străinătate este Olanda. Universitățile din Olanda sunt foarte ofertante pentru studenții străini. Pe lângă nenumăratele programe în limba, engleza, taxele de școlarizare sunt foarte accesibile.

Vorbim de 2200 euro pe an, pentru primul an taxa fiind redusa la jumătate. Pe lângă asta, în Olanda există variante de împrumut și granturi care pot acoperi și costurile de trai. Programele de studiu sunt și ele extrem de variate și conectate la ce înseamnă cerințele actuale din piața muncii. Domeniile generice ca inginerie, computer science business, psihologie sunt la mare căutare printre tinerii români. Dar Olanda, prin sistemul educațional, vine și cu discipline mai aplicate cum ar fi management în domeniul ospitalității, management sportiv sau management în industria de gaming și entertainment” declară Ana Papp, business development manager, IntegralEdu.

Olanda și Marea Britanie – destinații favorite pentru tinerii români

După Olanda, Marea Britanie se află pe locul al doilea ca destinație de studiu preferata de tinerii romani, urmata de Germania, Italia, Danemarca si SUA. In topul domeniilor de studiu Computer Science se afla pe primul loc, urmat de economie si afaceri, arta si design, inginerie, drept, psihologie, turism, politica si relații internaționale.

”În ciuda Brexitului, Marea Britanie se menține pe locul al doilea ca destinație educațională. Pentru Marea Britanie interesul este constant ridicat și pe zona studiilor liceale. Liceele britanice continuă să ofere burse academice și pentru performanța sportivă sau artistică, iar cuantumul acestora poate reduce și jumătate din taxa de școlarizare. De-a lungul anilor, în calitate de consultanți educaționali, am observat că din ce în ce mai multe familii tind să-și trimită copiii la studii în străinătate de la vârste din ce în ce mai mici. De exemplu, începând de la gimnaziu, pentru a se putea adapta mai ușor la studiile liceale si, mai apoi, la cele universitare” declară Ana Papp.

Teste de orientare profesională la World Education Fair

La World Education Fair, familiile își vor vor putea programa copiii la teste de orientare profesională, începând cu vârsta de 14 ani. Vor putea consulta și ofertele de tabere pentru vacanțele următoare.

”Cererea pentru taberele educaționale s-a triplat anul acesta față de anul trecut. Tinerii pot experimenta vacanțe de neuitat axate pe ski sau snowboarding în Germania sau Elveția sau pot alege zone exclusiviste ca Dubai, Singapore sau Mauritius, unde își pot perfecționa limba engleza și pot dobândi abilități de leadership și public speaking, bucurându-se în același timp de cultura locală. Dacă vorbim despre costuri, acestea încep de la 900 de euro pentru tabere de o săptămână în Germania și pot ajunge și până la 4500 lire sterline pentru un internship de 10 zile în Londra, cu specialiști din diferite domenii. Costurile includ cursul, pensiune completă și programe recreative” spune Ana Papp.

Citește despre Trei lucruri pe care le-am învățat de când m-am mutat la studii în Olanda

Bursele pentru nivel universitar și tabere cu reduceri de 20%

La Word Education Fair părinții și copiii pot discuta direct cu reprezentanții instituțiilor de învățământ despre ofertele educaționale și despre bursele care pot fi accesate atât la nivel universitar, car și pentru licee. Vor putea fi consultate și ofertele speciale la taberele educaționale, unele dintre ele având reduceri de pana la 20% pentru înscrieri pe durata târgului.

articolul original.

Joi, aduceți-vă copiii la Festivalul de Științe Mioveni! Vor afla că științele sunt, cu adevărat, ”Cool”…

19 September 2022 at 19:55
image

Sala Sporturilor Mioveni capătă joi, 22 septembrie, o nouă dimensiune, pur educativă de data asta, la Mioveni Science Festival, unul dintre episoadele caravanei Romanian Science Festival (RSF), un eveniment conceput și susținut de tineri din diaspora academică românească, ce au ajuns să urmeze cariere strălucite studiind diferite științe. Ei le vor explica elevilor din Mioveni despre domeniul lor de activitate, într-un mod interactiv și atractiv, invitându-i  să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.

Elevii din Mioveni vor afla că merită să acorde atenție științelor, pentru că științele sunt captivante, dacă ai un pic de curiozitate și dacă vrei să deschizi ușa spre cunoaștere. Tinerii Romanian Science Festival sunt dovada vie că pasiunea pentru studiul științelor va fi recompensată, negreșit.

Toți adolescenții își doresc să fie acceptați, să facă parte  dintr-un grup social, să fie considerați ”cool” de către ceilalți.  De aceea, mulți dintre ei își formează  un alter-ego, o mască ”cool”, încercând să pară cât mai interesanți, mai atrăgatori, sperând că astfel reduc posibilitatea de a fi vulnerabili în fața celorlalți.

Mulți cred că aspectul fizic garantează popularitatea, abundența, integrarea, iar odată cu acestea și fericirea. Mentorii RSF, care și-au făcut o carieră urmând calea științelor, ne arată care e drumul cel mai sigur pentru a fi mulțumit, mândru de tine și demonstrează că studiul științific e ”Super-Cool”

Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Mioveni, Eliza Casapopol, declară:

Suntem foarte fericiți să putem aduce un eveniment marca Romanian Science Festival la Mioveni, în noua Sală a Sporturilor. Fiind născută în Mioveni, cu atât mai mult mă bucur că avem ocazia să cunoaștem elevii din oraș dar și din împrejurimi cu întreaga echipă de mentori RSF. Elevii vor înțelege ce înseamnă o cariera STEM și ce impact pot avea într-un astfel de domeniu. În plus, vor participa la experimente interactive organizate cu ajutorul colegilor lor și profesorilor coordonatori din Mioveni care s-au pregătit încă din vacanță pentru acest eveniment. 

Elevii Mioveniului se vor întâlni cu 16 mentori RSF,  cercetatori și profesionisti veniți din 7 țări, special pentru festival: .

 • Andreea Atanasescu, Student, Imunologie, Trinity College Dublin, Irlanda
 • Eliza Casapopol, Specialist în Inteligență Artificială, Microsoft Olanda & absolvent Universitatea Oxford, Marea Britanie
 • Catinca Ciuculete, Student, Medicina, Queen’s University Belfast, Irlanda
 • Emil Centiu, Tactical Software Engineer, NatWest Markets, Marea Britanie
 • Cristian-Alexandru Chiriac, Student, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București, România
 • Sebastian Dumitru, Inginer în Inteligență Artificială, Huawei Research & Development, Marea Britanie
 • Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie
 • Andreea Geamanu, Studentă, Life Sciences & Technology, University of Groningen, Olanda
 • Andreea Cristina Gheorghe, Studentă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica București, România & Erasmus+ Student, Universitatea Groningen, Olanda
 • Teodor Jianu, Doctorand în Chimie, Max Planck Institute, Germania
 • Liana Ivascu, Studentă, Fizică, Universitatea Manchester, Marea Britanie
 • Sandor Kruk, Cercetator în Astronomie, Institutul Max Planck, Germania
 • Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Microsoft Olanda
 • Raluca-Andreea Miron, Student, Facultatea de Fizică, Universitatea București
 • Teodora Simion, Absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie
 • Irina Verlan, Student in Inteligenta Artificiala, University of Helsinki

Evenimentul va începe la ora 16,00.

Declarații despre Romanian Science Festival -ediția 2019, mentor Eliza Casapopol

Scopul principal al RSF este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

Anul acesta, ediția din județul Argeș se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile:

 • 22 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival în Mioveni, organizată la Sala Sporturilor Mioveni
 • 22 Septembrie  – Caravana Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, organizată la Colegiul Național Dinicu Golescu
  • 23 Septembrie – Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești
  • 24 Septembrie – Târgul de științe Pitești Science Festival, organizat în Piața Primăriei 

PREMIUL FALLING WALLS FOUNDATION 

Romanian Science Festival (RSF), primul festival național de științe din țară, a fost desemnat câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” (Science Engagement). Romanian Science Festival a concurat alături de alte proiecte participante din 66 de țări din întreaga lume.

Romanian Science Festival  a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune 20 de proiecte din lume la categoria Science Engagement, pentru impactul avut în rândul tinerilor din România prin promovarea științelor. Început în 2019 în Baia Mare, Pitești și Timișoara, Romanian Science Festival a adus știința mai aproape de 100.000 de elevi din toate colțurile României prin proiecte, evenimente și întâlniri online în care s-au implicat cei 120 de mentori RSF care sunt studenți, cercetători și profesioniști din diaspora.

articolul original.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă: ‘Problema traficului și a consumului de droguri este una din cele mai îngrijorătoare probleme. Nici opinia publică și nici instituțiile statului nu acționează așa cum ar trebui’

19 September 2022 at 19:45
image

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a precizat, luni seară, că statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, „măcar o dată a consumat droguri”.

„După părerea mea, pe termen mediu și lung, problema traficului și a consumului de droguri este una din cele mai îngrijorătoare probleme (…)

Acum a devenit un fenomen de-a dreptul îngrijorător, și văd că nici opinia publică și nici instituțiile statului nu acționează așa cum ar trebui. Mă refer la toate instituțiile statului, pentru că această problemă nu poate fi rezolvată de o singură instituție (…) De la familie și până la CSAT, toți trebuie să fim implicați și să avem o acțiune bine țintită pentru a diminua traficul”, a precizat prefectul Capitalei, Toni Greblă, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, realizată de jurnalistul Nicolae Oprea.

Potrivit prefectului, fenomenul drogurilor este unul scăpat de sub control.

„Insituțiile statului trebuie să ofere cadrul pentru ca cei care au început să consume droguri să poată să se lase de acest obicei foarte periculos. Nu s-a conturat un cadru, unde cei dependenți să poată fi reintroduși în societate. Este un fenomen scăpat de sub control.

Statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, măcar o dată a consumat droguri.

Substanțele psihoactive sunt mult răspândite în rândul tinerilor, de la vârste foarte fragede, 14, 13 ani. Este motivul pentru care în colegiul prefectoral am adoptat un protocol de colaborare în plan local pe atribuțiile pe care le au instituțiile deconcentrate la nivelul municipiului București, încercând să amortizăm partea de conștientizare”, a mai declarat Toni Greblă în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București,” conform gândul.ro

articolul original.

Substanțe interzise depistate asupra a doi tineri din Slobozia

19 September 2022 at 12:52

În noaptea de sâmbătă, 17 septembrie, spre duminică, 18 septembrie, în timp ce patrulau pe bulevardul Matei Basarb din municipiul Slobozia, jandarmii au observat doi tineri, de 16, respectiv 17 ani, care păreau agitați și într-o stare euforică.

Substante Interzise

Având în vedere ora târzie și comportamentul suspect al tinerilor, la controlul executat asupra lor, au fost găsite materii vegetale susceptibile de a fi interzise de legislația în vigoare.

În cauză, au fost întocmite actele necesare începerii cercetărilor, conform prevederilor Legii nr. 143 din 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu modificările și completările ulterioare, care, împreună cu substanțele ridicate în vederea confiscării, vor fi predate Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate Ialomița pentru continuarea cercetărilor.

sursa: IJJ Ialomița

articolul original.

Cartierul chinezesc, la expertiză. Pentru cine vor fi locuințele

19 September 2022 at 02:00

Cartierul chinezesc, la expertiză. Așa cum anunța GdS la începutul lunii, proiectul eșuat al cartierului chinezesc din Craiova va trece într-o altă etapă.

De data asta s-a pus punct „telonovelei“ începute în 2014, locuințele care trebuia construite pe strada Caracal urmând să aibă o altă destinație față de ce se stabilise ultima dată. Inițial, până la 31 ianuarie 2017, pe terenul de 67.511 mp de pe strada Caracal nr. 152 (fost 132), cedat municipiului Craiova de către Ministerul Apărării Naţionale, urma să fie construite 1.800 de locuințe (23 de blocuri cu 10 etaje), din care 250 erau destinate angajaţilor MApN. Proiectul imobiliar a fost abandonat în primăvara anului 2017, după ce firma contractată de primărie, Shandong Ningjian, a intrat în impas financiar, nereușind să finalizeze nici măcar un bloc din cele 23. Terenul și construcțiile au ajuns la ANL (2018), pentru realizarea de locuințe prin credit ipotecar, dar termenul ulterior stabilit de Armată (ianuarie 2020) a expirat înainte de a fi demarate lucrările.

Ce a urmat? Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, recent, încetarea contractului dintre municipalitate şi Agenția Națională pentru Locuințe, având ca obiect construcțiile și terenul de pe strada Caracal nr. 152, și apoi transmiterea imobilului teren din domeniul public al municipiului Craiova în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Practic, s-a ajuns în stadiul din 2014. Ce va urma? În hotărârile adoptate de CL se menţiona că „intenția autorității publice locale este aceea de a continua lucrările și a finaliza investiția pe amplasamentul situat în strada Caracal nr. 152 (fost nr. 132)“. De fapt, primăria chiar a solicitat ANL să continue investiţia „în raport de programele de construcții locuințe implementate de către agenție“.

Cartierul chinezesc, la expertiză. A fost emis un nou certificat de urbanism

În rapoartele atașate hotărârilor Consiliului Local se mai menționa că au fost achiziţionate servicii de expertiză tehnică de rezistenţă şi stabilitate pentru mai multe blocuri din cartierul chinezesc. Ba chiar au fost întocmite rapoarte de expertiză tehnică pentru blocurile I1, I2, I3, L1, L2, L3 și L4. Zilele trecute, Primăria Craiova a emis un certificat de urbanism pentru terenul de 67.511 mp de pe strada Caracal, nr. 152, în care se solicită „locuințe pentru tineri destinate închirierii – imobile I1, I3, L1 (corp 1 + corp 2), L2 (corp 1 + corp 2), L3 (corp 1 + corp 2), L4 (corp 1 + corp 2) – ET + DALI“.

Vorbim, așadar, de locuințe care nu vor mai fi scoase la vânzare, ci vor fi închiriate, cum sunt cele de tip ANL. Certificatul de urbanism este pentru expertiza tehnică a construcțiilor mai sus menționate și pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții. Cu alte cuvinte, se pregătesc pașii pentru reluarea lucrărilor. Rămâne de văzut și care va fi natura fondurilor necesare investiției.

Construcțiile din cartierul chinezesc vor fi expertizate înainte de a fi reluate lucrările. Locuințele vor fi destinate tinerilor, în vederea închirierii

Potrivit certificatului de urbanism emis, regimul maxim de înălțime al zonei este P+3-10, iar procentul de ocupare al terenului de maxim 30%, cu retrageri pentru construcții de minim 30 m şi pentru împrejmuire de minim 15,50 m din axul străzii Caracal. Conform documentului, amplasamentul este parțial afectat de zona de protecție a căii ferate din vecinătatea terenului.

articolul original.

Voluntarii coordonați de „Ofensiva Tinerilor” vor învăța elevii despre valorile UE: democrație, toleranță și incluziune

17 September 2022 at 09:04

[unable to retrieve full-text content]Asociația Ofensiva Tinerilor din Arad desfășoară în această perioadă un nou proiect european care are la bază promovarea valorilor Uniunii. Proiectul aduce laolaltă, la Arad,...

articolul original.

INS: În trimestrul al II-lea al anului 2022, rata șomajului a fost în scădere

16 September 2022 at 14:10

În ţara noastră, Institutul Național de Statistică a publicat cele mai recente date referitoare la rata șomajului. Sursa citată precizează că în trimestrul II al anului în curs, rata șomajului a fost în scădere.

Concret, rata șomajului a scăzut în România în trimestrul II al anului 2022. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în trimestrul II 2022, populaţia activă a României era de 8326,9 mii persoane, din care 7887,2 mii persoane erau ocupate şi 439,7 mii persoane erau şomeri.

Din datele INS, cele mai mari probleme, se regăsesc în rândul bărbaților și a tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani. Pe de altă parte, rata de ocupare a populaţiei cu vârste cuprinse între 15-64 ani a fost, în trimestrul II al anului 2022, de 63,5%, în creștere față de trimestrul I 2022 cu 1,1 puncte procentuale.

Rata șomajului în rândul tinerilor a atins cel mai ridicat nivel

În ceea ce privește gradul de ocupare, acesta a fost mai mare la bărbaţi (72,0% faţă de 54,8% la femei) şi la persoanele din mediul urban (69,3% faţă de 56,6% în mediul rural). De cealaltă parte, rata de ocupare a tinerilor, cu vârste cuprinse între 15-24 ani a fost de 19,3%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Rata şomajului în trimestrul II 2022 a fost de 5,3%, în scădere cu 0,7 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul I 2022, mai arată sursa citată.

În funcție de sexe, Institutul Național de Statistică arată că diferența dintre cele două rate ale şomajului a fost de un punct procentual. Mai exact, este vorba despre un procent de 5,7% la bărbaţi faţă de 4,7% la femei.

De cealaltă parte, în funcție de mediile rezidenţiale, de 5,5 puncte procentuale, 8,5% în mediul rural, faţă de 3,0% în mediul urban. În funcție de vârstă, Institutul Național de Statistică precizează că rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat, adică de 21,3% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani.

Legea privind majorarea indemnizației de șomaj a fost adoptată

Amintim că săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a adoptat legea care prevede majorarea indemnizației de șomaj. Conform actului normativ, indemnizaţia de şomaj va crește egal cu valoarea indicatorului social de referinţă

În contextul procentual, proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002, în sensul majorării cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta.

Aşadar, „Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, conform iniţiativei legislative adoptate, scrie News.ro.

articolul original.

Din cauza scumpirilor, tot mai mulți tineri aleg să locuiască în casa părinților. „Acest trend este toxic”, atrage atenția Consiliul Tineretului | AUDIO

16 September 2022 at 07:12
image

Efectele scumpirilor din ultimul an: tot mai mulți tineri vor decide să locuiască în casa părinților. Atenționarea vine de la Consiliul Tineretului din România.

Țara noastră se află pe locul 11 în rândul statelor din Uniunea Europeană în privința vârstei la care tinerii pleacă din casa părintească, vârsta medie fiind la noi de 28 de ani.

Directoarea pentru politici publice la Consiliul Tineretului din România, Valentina Ciobanu, în cadrul unei dezbateri online organizate de portalul G4 Media:

„Tinerii vor alege să economisească de unde pot și de unde pot pentru mulți tineri este locuința, costurile de locuire. Aleg să locuiască cu părinții chiar dacă acest lucru nu este benefic pentru dezvoltarea lor din perspectiva faptului că acest lucru nu le permite să-și formeze acea independență pe care un tânăr care locuiește singur și-o formează. Un tânăr care locuiește singur șite că nu mai poate să lase părinții să facă anumite lucruri, nu mai are pe cine să trimită să plătească facturile, un tânăr care locuiește singur își permite să aibă relații mult mai sănătoase cu alte persoane.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/15sept-16-Valentina-Ciobanu-tinerii-stau-cu-parintii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Mulți tineri fie prelungesc șederea în casa părinților, de teama chiriillor uriașe și a facturilor, fie aleg variante mai ieftine pentru a se muta și aleg căminele:

„Acest trend de locuire cu părinții este toxic din mai multe puncte de vedere, un tânăr care locuiește cu părinții va fi mai ezitant de a-și forma o familie și așa mai departe. Locuirea la cămin iarăși nu este benefică pentru dezvoltarea tânărului. De foarte multe ori locuiești în niște condiții insalubre pur și simplu, niște condiții care nu sunt nici pe departe decente, adică studenții stau în camere chiar cu mai multe persoane, nu-ți oferă intimitatea de care ai nevoie, nu-ți oferă acel spațiu sigur.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/15sept-16-Valentina-Ciobanu-cu-familia-sau-la-camin.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Datele oficiului european de Statistică, Eurostat, arată că în pandemie a crescut vârsta medie la care tinerii pleacă din casa părintească.

Suedezii pleacă cel mai devreme din locuința părinților, la 19 ani, iar portughezii cel mai târziu, la peste 33 de ani.

Citește și: UE va limita profiturile companiilor care produc ieftin energie și o vând foarte scump, anunță Ursula von der Leyen | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis: ‘Pericolul cel mai mare pe care o democrație trebuie să îl evite este neimplicarea cetățenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor’

15 September 2022 at 19:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în mesajul transmis la Summitul Tinerilor, că ”pericolul cel mai mare pe care o democraţie trebuie să îl evite este neimplicarea cetăţenilor”, iar ”absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor”. ”Tinerii pot contribui semnificativ la construcţia unor societăţi mai tolerante, incluzive şi lipsite de discriminare şi prejudecăţi, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul şi solidaritatea”, a adăugat el.

”Felicit Guvernanţa Programului Capitala Tineretului din România pentru organizarea unei noi ediţii a Summitului Tinerilor, o dovadă a angajamentului noilor generaţii de a contribui activ la construcţia unui viitor sustenabil. Ultimii ani au fost marcaţi de evenimente dramatice, care au avut un impact semnificativ asupra vieţii tinerilor. Pandemia de COVID-19 a făcut mai dificil accesul la educaţia de calitate, cu precădere în rândul tinerilor din mediul rural. Autorităţilor le revine responsabilitatea să remedieze aceste deficienţe şi să le asigure tinerilor condiţiile pentru a-şi atinge potenţialul, indiferent de mediul din care provin sau de situaţia financiară a familiei”, a afirmat Iohannis, în mesajul transmis, joi, la a VII-a ediţie a Summitului Tinerilor. Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

El a adăugat că, pentru tineri, găsirea unui loc de muncă într-o societate extrem de dinamică impune o adaptare permanentă, iar statul ar trebui să găsească soluţii mai apropiate de nevoile reale ale pieţei muncii. Preşedintele a continuat spunând că dificultăţile din anii de pandemie au impus ajustări astfel încât activităţile să devină mai flexibile, iar alternativa de a lucra de la distanţă să fie o opţiune încurajată în toate domeniile în care este posibil.

Potrivit lui Iohannis, ”este o schimbare de raportare la locul de muncă pe care tinerii o resimt într-o mai mare măsură şi care necesită în continuare un cadru legislativ adaptat aşteptărilor şi nevoilor noilor generaţii”.

”Într-o democraţie matură şi sănătoasă, toţi membrii societăţii trebuie să fie reprezentaţi, în mod echitabil, la nivel decizional. De aceea este nevoie de o reprezentativitate mai mare a tinerilor şi de încurajarea lor să fie activi şi vocali, inclusiv prin exprimarea opţiunilor de vot. Pericolul cel mai mare pe care o democraţie trebuie să îl evite este neimplicarea cetăţenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor. Tinerii pot contribui semnificativ la construcţia unor societăţi mai tolerante, incluzive şi lipsite de discriminare şi prejudecăţi, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul şi solidaritatea. Un exemplu elocvent în acest sens este modul în care tinerii au acţionat, în mod voluntar, în timpul pandemiei, dar şi în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, încă de la începutul războiului”, a subliniat.

El a adăugat că protecţia mediului înconjurător şi limitarea efectelor schimbărilor climatice reprezintă teme de impact în special pentru tinerele generaţii.

”Este esenţial să ne asigurăm că protejăm mediul şi că folosim resursele planetei în mod responsabil şi sustenabil. Avem nevoie de o conştientizare mai largă la nivelul societăţii asupra schimbărilor climatice şi a efectelor devastatoare ale acestora, care devin tot mai evidente în ultima perioadă. În egală măsură, trebuie să ştim care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm la nivelul societăţii şi la nivel individual pentru a răspunde eficient acestor provocări. Introducerea „Săptămânii Verzi” în structura anului şcolar constituie din punct de vedere educaţional un pas important în acest sens”, a menţionat preşedintele.

El a menţoionat că, pe parcursul celor două mandate ale sale, s-a implicat direct în susţinerea unor măsuri care să facă accesibilă tuturor educaţia privind schimbările climatice şi mediul, care să crească gradul de sustenabilitate a instituţiilor de învăţământ şi să susţină pregătirea tinerilor pentru locurile de muncă din domeniul schimbărilor climatice.

”În implementarea acestor proiecte este nevoie de sprijinul şi de participarea voastră. Remarc cu bucurie preocuparea pe care tinerii o au deja în ceea ce priveşte încălzirea globală, precum şi disponibilitatea lor de a se implica în voluntariat pe teme legate de schimbări climatice. În ultimii ani, am participat la astfel de acţiuni de voluntariat alături de mulţi tineri, iar interesul şi entuziasmul vostru îmi dă speranţă că împreună putem construi un viitor sustenabil pentru noi toţi. Vă asigur de toată susţinerea mea şi sper ca rezultatele dezbaterilor din cadrul Summitului să fie preluate şi transpuse în practică, prin măsuri şi acţiuni concrete”, a conchis Iohannis, conform news.ro

articolul original.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, despre incidentul de la Școala de vară a tinerilor liberali: Îmi lasă un gust amar

13 September 2022 at 11:45
image

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat marţi că incidentul petrecut la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal, unde tinerii liberali au adus injurii social-democraţilor, îi lasă un gust amar.

Grindeanu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, ce părere are de atitudinea tinerilor liberali la Şcoala de vară, care au adus injurii PSD.

„Am văzut poziţia doamnei Mareş, preşedinta TNL, şi-a cerut scuze. Am văzut, de asemenea, şi declaraţiile doamnei preşedinte interimar de la Senat, Alina Gorghiu. Îmi lasă un gust amar, vă spun sincer. Înţeleg, am făcut parte din TSD, am fost şi eu la şedinţe de prin ’96 la organizaţiile de tineret. Mă aşteptam ca şi alţi lideri ai PNL să dea declaraţii prin care se despart… Eu vă spun că dacă la noi se întâmpla acest lucru, în mod sigur preşedintele partidului, dacă nu unul din membrii Biroului Permanent ar fi ieşit şi s-ar fi delimitat de aceste declaraţii. Eu m-aş fi aşteptat ca lucrul ăsta să se întâmple”, a spus Grindeanu, conform AGERPRES

Video ‘Plăcuța suedeză’ a fost reactivată de PNL împotriva PSD

Șefa TNL, Mara Mareș, după ce tinerii liberali au strigat ‘M**e PSD!’: Îmi cer scuze în numele Tineretului Național Liberal

articolul original.

Președintele PSD, reacție la injuriile aduse de tinerii liberali: E rușinos ce s-a întâmplat

12 September 2022 at 20:15
image

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a transmis luni seara în cadrul unei emisiuni difuzate la postul de televiziune România TV, că incidentul petrecut la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal, unde tinerii liberali au adus injurii social-democraţilor, îi lasă un gust amar.

„E ruşinos ce s-a întâmplat. Am văzut că preşedinta TNL şi-a cerut scuze şi o felicit. (…) Îmi lasă un gust mai mult decât amar tot ceea ce s-a întâmplat. Data viitoare îi invit la TSD, unde au avut ateliere pe fiecare domeniu, au discutat”, a spus Ciolacu la România TV.

El a adăugat că „fiecare face cât poate”.

„Din punctul meu de vedere, preşedinta lor a făcut un gest corect. Atât au putut. Poate o fi un amendament la ‘România educată’. E jignitor şi arată o imaturitate, cred că au o problemă internă. Când nu ai capacitatea de a dezvolta ceva, atunci înjuri. Chiar dacă e o căsnicie, cum spuneau unii, nu din dragoste, din interes. Presupun că nici în căsniciile din interes nu există astfel de jigniri”, a menţionat acesta, conform AGERPRES

 Video ‘Plăcuța suedeză’ a fost reactivată de PNL împotriva PSD

Șefa TNL, Mara Mareș, după ce tinerii liberali au strigat ‘M**e PSD!’: Îmi cer scuze în numele Tineretului Național Liberal

articolul original.

Schizofrenia și tulburarea bipolară pot fi detectate cu ani înainte de debutul bolilor

12 September 2022 at 11:30
image

Riscul de schizofrenie și tulburare bipolară ar putea fi detectat cu ani înainte ca efectele bolilor să apară, potrivit unei noi cercetări.

Un studiu condus de Universitatea din Dublin și finanțat de Health Research Board a constatat că 50% dintre persoanele care au dezvoltat aceste tulburări de sănătate mintală au frecventat în copilărie serviciile specializate de sănătate mintală pentru copii și adolescenți (CAMHS).

Publicate în revista World Psychiatry, concluziile sugerează posibilitatea unei intervenții mai timpurii și chiar a prevenirii, potrivit profesorului Ian Kelleher, de la Facultatea de Medicină a UCD, care a condus studiul internațional realizat împreună cu Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare (THL).

,,Schizofrenia și tulburarea bipolară apar, de obicei, la vârsta adultă timpurie și pot avea un impact devastator asupra persoanelor afectate, precum și asupra familiilor acestora”, a spus el, potrivit MedicalXpress.

Când apare schizofrenia sau tulburarea bipolară?

,,Constatările noastre arată că jumătate dintre persoanele care au ajuns la CAMHS la un moment dat în copilărie, de obicei cu mulți ani înainte de a dezvolta schizofrenie sau tulburare bipolară. Știm că intervenția timpurie este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele cu boli mintale grave. Aceste constatări demonstrează oportunitățile enorme de a oferi o intervenție mult mai timpurie, chiar și în copilărie, prin dezvoltarea unor servicii specializate de intervenție în cadrul serviciilor existente de sănătate mintală pentru copii și adolescenți”.

Schizofrenia și tulburarea bipolară sunt boli mintale grave care afectează aproximativ 65 de milioane de persoane din întreaga lume. Ambele tulburări sunt de obicei diagnosticate la vârsta adultă și sunt adesea asociate cu niveluri ridicate de handicap și costuri personale și sociale. Cu toate acestea, se știe că intervenția timpurie duce la rezultate mai bune pentru persoanele afectate de aceste boli.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au folosit registrele de asistență medicală de top din Finlanda pentru a urmări toate persoanele născute în 1987 de-a lungul copilăriei și adolescenței, pentru a vedea dacă, între naștere și vârsta de 17 ani, au fost vreodată la CAMHS.

Cum am putea preveni apariția acestor boli mintale grave?

Utilizând identificatori unici, cercetătorii au putut apoi să urmărească toate aceste persoane până la vârsta de 28 de ani și să vadă cine a fost diagnosticat cu

Ei au constatat că riscul de psihoză sau tulburare bipolară până la vârsta de 28 de ani era de 1,8% pentru persoanele care nu au frecventat CAMHS. Cu toate acestea, pentru persoanele care au frecventat CAMHS în adolescență, riscul a fost de 15%, iar pentru persoanele care au fost internate într-un spital CAMHS pentru adolescenți, riscul a fost de 37%.

,,Știm că este esențial să intervenim cât mai devreme posibil pentru a preveni unele dintre cele mai grave efecte ale acestor boli. Dar, în mod ideal, ne-am dori să putem interveni chiar înainte de apariția bolii, pentru a o preveni cu totul. Aceste descoperiri evidențiază posibilitatea de a acționa mult mai devreme decât o facem în prezent, chiar și în copilărie și adolescență, pentru a preveni „, a concluzionat profesorul Ian Kelleher.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un șofer a fugit după ce a accidentat doi tineri care traversau strada

11 September 2022 at 19:39
image

Doi tineri au fost loviţi de un autoturism, duminică seară, în timp ce traversau strada, şoferul continuându-şi drumul, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, informează Agerpres.

Accidentul rutier s-a produs pe DN 7, în localitatea Tălmaciu.

„Cei doi tineri, în vârstă de 16 şi 21 de ani, au fost accidentaţi şi transportaţi conştienţi la UPU Sibiu.

Conducătorul autoturismului nu a oprit imediat după producerea accidentului rutier şi şi-a continuat deplasarea pe DN 7, având direcţia de deplasare spre judeţul Vâlcea.

Poliţiştii rutieri desfăşoară activităţile specifice în vederea depistării acestuia în trafic şi luării măsurilor legale care se impun”, precizează reprezentanţii IPJ Sibiu.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sibiu, tânărul în vârstă de 16 ani a suferit o fractură de membru superior şi un traumatism cranio-cerebral acut.

Poliţiştii efectuează cercetări în vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs accidentul rutier.

articolul original.

Doi tineri au fost loviţi de o mașină în timp ce traversau strada, şoferul şi-a continuat drumul

11 September 2022 at 19:53
By: -
image

Doi tineri au fost loviţi de un autoturism, duminică seara, în timp ce traversau strada, şoferul continuându-şi drumul, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu.

Publicitate

Accidentul rutier s-a produs pe DN 7, în localitatea Tălmaciu.

"Cei doi tineri, în vârstă de 16 şi 21 de ani, au fost accidentaţi şi transportaţi conştienţi la UPU Sibiu. Conducătorul autoturismului nu a oprit imediat după producerea accidentului rutier şi şi-a continuat deplasarea pe DN 7, având direcţia de deplasare spre judeţul Vâlcea.

Poliţiştii rutieri desfăşoară activităţile specifice în vederea depistării acestuia în trafic şi luării măsurilor legale care se impun", precizează reprezentanţii IPJ Sibiu.

Publicitate

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sibiu, tânărul în vârstă de 16 ani a suferit o fractură de membru superior şi un traumatism cranio-cerebral acut.

Poliţiştii efectuează cercetări în vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs accidentul rutier. 

articolul original.

Video ‘Plăcuța suedeză’ a fost reactivată de PNL împotriva PSD

11 September 2022 at 17:15
image

Școala de vară a tinerilor din Partidul Național Liberal (PNL) a readus în actualitate ‘hit-ul’ din vremea erei Liviu Dragnea și de asemenea, mult vestita plăcuță suedeză. După ce au petrecut cu muzică și alcool, tinerii din Partidul Național Liberal au strigat la unison „**** PSD, **** PSD. Se știe…**** PSD”.

După ce vineri noaptea au chefuit pe ritmurile lui Cabron și au urat ‘de bine’ partenerilor de coaliție, sâmbătă, o parte dintre tinerii care s-au aflat la școala de vară au venit să-i asculte discursul lui Ciucă.

Premierul i-a îndemnat pe tinerii liberali să fie curajoși și să nu se teamă să le spună în față seniorilor: „noi o să fim mai buni ca voi”.

„Vă îndemn pe toți să fiți mândri că sunteți membrii PNL, să fiți curajoși și să ne spuneți în față: ,,noi o să fim mai buni ca voi,,. Avem nevoie să ne spuneți asta, poate în felul acesta ne ambiționați mai mult pe cei care astăzi avem o anumită vârstă și avem nevoie de tot ceea ce înseamnă rolul catalizator al Tineretului Liberal în toate obiectivele și activitățile pe care noi ni le propunem și vă rog să aveți curajul să vorbiți despre ceea ce a făcut Partidul Național Liberal, despre ceea ce face, atât la guvernare cât și la nivel local.

Fiind convins că nu am vorbit prea mult, de regulă nu vorbesc mult, astăzi am venit încălzit de la activitatea OFL. Am înțeles că aveți nevoie să avem o discuție cât se poate de transparentă și de realistă, aici suntem iar de acum înainte cu cei cu care am discutat de la nivelul conducerii PNL, ne bazăm pe tot ceea ce înseamnă energia și voința voastră de a face mai mult și mai bine decât am făcut noi”, a mai spus Ciucă, conform g4media.ro

articolul original.

Au plecat la nuntă, dar au ajuns la spital cu răni: 5 tineri, răniţi în carambolul cu 6 maşini din Constanța

10 September 2022 at 08:08
image

Cinci tineri au fost răniți în drum spre o nuntă. Accidentul s-a petrecut în momentul în care au vrut să vireze dreapta pentru a intra în parcarea localului în care avea loc nunta și au fost izbiţi din spate de o altă maşină. În urma impactului violent, maşina lor a fost proiectată în alte patru autoturisme. 

Accidentul s-a petrecut chiar în faţa localului în care cei doi tineri urmau să petreacă întreaga noapte. Unul dintre şoferi a frânat brusc, iar cel care se afla în spatele său nu a mai avut timp să reacţioneze. Nu ar fi păstrat distanţa corespunzătoare faţă de autoturismul din faţă şi ar fi intrat în plin în acesta, proiectându-l în altă maşină aflată în trafic. Şase maşini au fost avariate serios, iar cinci persoane au fost rănite în urma carambolului

Cinci persoane au fost rănite în urma carambolului

Oana Manoilă, Paramedi ISU Dobrogea: „Au intervenit o autospecială de stingere cu apă şi spumă, o descarcerare, două ambulanţe SMURD tip B, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple, un SMURD tip C, precum şi două ambulanţe de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa.”

Citeste mai departe AICI.

articolul original.
❌