ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Accident mortal de circulație

16 August 2022 at 09:34
By: Regie

În această dimineață, pompierii zalauani au fost solicitati sa intervina la un eveniment rutier cu doua autoturisme din care  au rezultat 2 persoane ranite dintre care una era incarcerata pe DN 1 F, intre localitatile Zalau si Ciumarna.

Victima ( de sex masculin) aflata in stop cardiorespirator, a fost extrasa si predata echipajului de terapie intensiva mobila (TIM),  care au  initiat manevrele de resuscitare.

Potrivit IPJ Sălaj, în această dimineață, 16 august, la ora 10:25, pe Drumul Național 1F, în zona Meseș, s-a produs un accident grav de circulație.

Din primele verificări efectuate de polițiști a reieșit că, un autoturism condus de un tânăr, de 24 de ani, din județul Bihor, pe Drumul Național 1 F, din direcția Zalău către Cluj-Napoca, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă, din sens opus, de către un clujean, de 24 de ani.

În urma evenimentului, șoferul din Bihor a rămas încarcerat, fiind rănit grav.

În acestea momente, personalul medical efectuează manevre de resuscitare, victima aflându-se în stare de inconștiență.

Conducătorul auto, din județul Cluj nu consumase alcool.

Polițiștii efectuează cercetarea la fața locului și vor continua cercetările pentru a stabili, cu exactitate, cauza și împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

articolul original.

Vaccinul anti-COVID-19, adaptat la tulpinile circulante, aşteptat în România în luna octombrie

4 August 2022 at 07:58
By: Regie
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, că este foarte posibil ca în luna octombrie România să intre în posesia vaccinului anti-COVID-19 adaptat tulpinilor care circulă în prezent.

Noua variantă de vaccin împotriva COVID-19, adaptată la tulpinile circulante, este aşteptată în România în luna octombrie, a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare începând din luna octombrie, când sperăm să avem acces la noua variantă de vaccin, adaptată la tulpinile circulante”, a declarat ministrul.

Acesta a anunţat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 9.000 de noi cazuri de COVID în România şi a sfătuit populaţia să poarte masca şi să evite aglomeraţia pentru a se proteja de virus.

„Ieri am avut peste 11.000 de cazuri, dar comparativ cu săptămâna precedentă, în aceeaşi zi de marţi, au fost cu câteva sute de cazuri mai puţin. Astăzi avem puţin peste 9.000 de cazuri, din nou cu câteva sute de cazuri mai puţin decât în miercurea precedentă şi, dacă aceste cifre se vor confirma, la începutul săptămânii vitoare probabil că vom putea să discutăm despre stabilizarea creşterii numărului de cazuri în acest al şaselea val pandemic. Lucrul ăsta însă nu ne poate lăsa fără reacţie, trebuie să continuăm să dezvoltăm asistenţa medicală ambulatorie, să asigurăm antivirale pacienţilor în ambulatoriu şi în spital, facem acest lucru, refacem stocurile de antivirale care deja s-au utilizat şi avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secţiile de Terapie Intensivă, care în momentul de faţă este de circa 17% la nivelul spitalizării COVID şi 15% la nivelul paturilor de Terapie Intensivă din totalul de paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi cu COVID“, a explicat Rafila.

El a adăugat că, în paralel cu doza a patra de vaccin anti-COVID, se va administra şi vaccinul antigripal categoriilor la risc, persoane peste 65 de ani, persoane cu comorbidităţi şi femei gravide.

Întrebat dacă masca ar putea deveni obligatorie în spaţiile publice, Rafila a menţionat:

„Ministerul Sănătăţii nu are această abilitate, nu ne găsim într-o situaţie prin care să putem impune acest lucru, dar mai ales, având în vedere că este un sezon foarte cald în acest an, cred că conformarea voluntară este mai importantă decât obligativitatea, pentru că în cazul utilizării măştii este foarte important să foloseşti masca corect. (…) Noi recomandăm utilizarea în continuare a măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun şi măsurile de igienă individuală şi evitarea aglomeraţiei, atunci când acest lucru este posibil. Sunt măsuri de bun simţ şi nu putem discuta despre restricţii”.

articolul original.

Trei spitale militare redeschid secțiile pentru tratarea pacienților cu COVID

3 August 2022 at 09:28

Spitalele militare din Timișoara și Cluj tratează pacienți COVID încă din iulie, iar cel de la Sibiu va pune la dipoziția pacienților infectați 5 paturi, începând de joi, 4 august.

În ultimele 24 de ore, 9.106 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la nivel național, cu 2.590 mai puţine faţă de ziua anterioară, iar în spitalele de profil sunt internate, pe secții, 3.995 de pacienți infectați (cu 37 mai puțin decât marți) dintre care 552 sunt copii și la ATI sunt trataţi 284 de pacienţi COVID (cu 7 mai mulţi faţă de ziua anterioară), între care 5 copii. „Ieri am avut peste 11.000 de cazuri, dar, comparativ cu săptămâna precedentă, în aceeaşi zi de marţi, au fost cu câteva sute de cazuri mai puţin. Astăzi avem puţin peste 9.000 de cazuri, din nou cu câteva sute de cazuri mai puţin decât miercurea precedentă. La începutul săptămânii viitoare, probabil, vom putea să discutăm despre stabilizarea creşterii numărului de cazuri în acest al şaselea val pandemic”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, la începutul şedinţei de Guvern.

Subliniind că trebuie continuată dezvoltarea asistenţei medicale ambulatorii şi asigurarea antiviralelor pentru pacienţii infectați, atât în ambulatoriu cât şi în spital, ministrul Sănătății a precizat că se refac stocurile de antivirale şi „avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secţiile de terapie, care în momentul de faţă este de circa 17% la nivelul spitalizării COVID şi 15% la nivelul paturilor de terapie intensivă din totalul de paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi COVID”, ministrul a reamintit că măsurile de precauţie individuală, utilizarea măştii în interior şi în mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiei atunci când se poate rămân valabile pentru controlul pandemiei în România.

Ținând cont de incidența destul de mare la nivel național, în special în anumite zone din țară, Ministerul Apărării a dispus, la solicitarea DSP Sibiu, ca Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” să redeschidă joi, 4 august, sectorul pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, cu cinci paturi, anunță MApN.

Alte două spitale militare, respectiv Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara au redeschis încă din 23 iulie, respectiv 22 iulie, sectoarele COVID. La Cluj, toate cele cinci paturi disponibile sunt ocupate în prezent, iar la Timișoara, în Sistemul Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT), numărul de pacienți internați a crescut progresiv, la 19.

Având în vedere creșterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 la nivel național, Direcția medicală a MApN a dispus unităților sanitare din subordine verificarea capabilităților de suport COVID-19, pentru a permite reoperaționalizarea promptă a acestora, în termen de maximum 72 ore de la solicitare și obținerea autorizațiilor necesare pentru sprijinirea eforturilor autorităților locale și centrale de limitare a răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2. În plan intern, Direcția medicală a MApN a dispus luarea tuturor măsurilor necesare pentru limitarea numărului de infectări la toate structurile din cadrul Ministerului Apărării Naționale”, menționează MApN.


articolul original.

Alexandru Rafila : ”Un al 7-lea val ar putea veni în toamnă”

2 August 2022 at 08:48
By: Regie
image

România ar putea fi lovită la toamnă de al șaptelea val COVID, avertizează ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în condițiile în care în prezent își face tot mai simțită prezența al șaselea val de infecții, în care varianta BA.5 a Omicron continuă să fie dominantă.

Luni, autoritățile au anunțat peste 5.000 de cazuri în 24 de ore, iar în spitale, situația este tot mai dificilă: aproape 4.200 de pacienți sunt internați, iar dintre aceștia 633 sunt copii. La terapie intensivă sunt peste 260 de bolnavi.

„5202 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital – al paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18 la sută, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69 la sută. Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, a arătat Alexandru Rafila.

El a anunțat că în ultima săptămână au fost raportate 149 de decese la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, aproape de trei ori mai mult decât cu o săptămână în urmă.

„Aici este o creştere care este importantă, de la 47 la 149 de decese, care nu este neaşteptată, pentru că odată cu înregistrarea unui salt al numărului de cazuri, apare şi o creştere a numărului de decese. (…) Ne aşteptăm ca în perioada următoare acest indicator să crească în continuare”, a spus ministrul.

În ceea ce priveşte rata de pozitivitate a testelor de diagnostic, aceasta a continuat să crească, dar se constată o încetinire a curbei de creștere.

„În ciuda unei aprecieri, în urmă cu o săptămână, că s-ar putea să atingem în această săptămână 70.000 de cazuri, 10.000 de cazuri pe zi, nu s-a întâmplat. Probabil că săptămâna viitoare, dar dacă lucrurile evoluează favorabil, poate n-o să atingem niciodacă 70.000. Dar e evidentă încetinirea creșterii și ne-am bucura să fie și susținută, nu doar o întâmplare statistică”, a comentat ministrul sănătății.

Întrebat dacă vede o încetinirea a valului de infectări până la toamnă, ministrul a precizat că se așteaptă la o încetinire și o stabilizarea la jumătatea lunii august.

„În toamnă, e posibil să mai existe – și n-aș vrea să facem speculații, dar toată lumea menționează posibilitatea existenței unui nou val pandemic, spre sfârșitul anului, dacă una dintre tulpinile modificate care se transmite și mai ușor devine dominantă. Aceasta este ciclicitatea acestei infecții, ne-am obișnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim oamenilor asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale în valurile pandemice”, a subliniat ministrul sănătății.

Întrebat dacă valul 7 ar fi posibil spre finalul acestui an, Alexandru Rafila a spus: „E posibil și un val 7, dar nu vreau să speriem lumea, n-are niciun fel e rost. Trebuie să fim echilibrați. Important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”, a menționat ministrul sănătății.

articolul original.
  • There are no more articles
❌