ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Realitatea Virtuală poate ameliora depresia adulților cu dizabilități

26 January 2023 at 12:30
image

Un studiu condus de Universitatea Western Sydney, din Australia, a constatat că tehnologia VR poate ameliora depresia adulților, ca urmare a utilizării noii tehnologii Evenness Virtual Reality (VR) Sensory Space.

Publicat în Scientific Reports, studiul a dezvăluit că spațiul senzorial captivant Evenness VR cu experiențe interactive de vedere, sunet și atingere a avut rezultate îmbunătățite pentru adulții cu dizabilități de neurodezvoltare, inclusiv autism și dizabilități intelectuale.

Studiul preliminar a durat cinci luni și a implicat 31 de adulți cu diferite și pe îngrijitorii lor pentru a evalua viabilitatea și beneficiile pentru sănătate ale tehnologiei Evenness VR ca instrument de intervenție eficient.

Tehnologia VR poate ameliora depresia și anxietatea

Dr. Caroline Mills, cercetătoare din cadrul School of Health Sciences and Translational Health Research Institute de la Universitatea Western Sydney, spune că aplicarea promițătoare a tehnolgiei VR imersive în sectorul dizabilităților are un potențial interesant de a dezvolta noi practici pentru organizațiile care sprijină persoanele cu dizabilități de neurodezvoltare, scrie Medical Xpress.

„Descoperirile noastre au arătat că tehnologia VR poate oferi o cale promițătoare pentru furnizarea de intervenții senzoriale și un instrument eficient de calmare, cel mai proeminent beneficiu raportat de utilizatori fiind faptul că și anxietatea”, a spus dr. Mills.

Profesoara Danielle Tracey, coautoare principală a studiului, spune că Evenness VR Sensory Space ar putea avea o aplicare eficientă ca .

„Având în vedere natura preliminară a acestui studiu, urmărim proiecte de studii viitoare mai solide pentru a înțelege mai bine beneficiile și pentru a ne asigura că programul poate fi utilizat în medii de viață reală pentru a-i sprijini pe oamenii care au nevoie de el”, a spus Tracey.

Studiul este o colaborare dintre multiple entități

Studiul a fost realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Wollongong, din Emiratele Arabe Unite, în parteneriat cu The Disability Trust și compania de tehnologie Devika.

Ken Kencevski, Managing Director al Devika, spune că descoperirile susțin în mod semnificativ evoluția programului.

„Dr. Mills și echipa ne-au permis să îmbunătățim și să validăm Evenness Sensory Space în timp ce căutăm să creștem impactul său pozitiv asupra indivizilor, centrelor și comunităților din jurul Australiei”, a declarat el.

Vă recomndăm să citiți și:

articolul original.

Ce tip de stele pot susține viața?

26 January 2023 at 10:56

Menținerea unei orbite stabile în jurul a două stele este ceva mai dificilă, spun oamenii de știință, iar multe planete pot deveni adesea suficient de fierbinți sau reci pentru a împiedica viața să se dezvolte acolo.

Cu toate acestea, un studiu al modului în care orbitele planetare ar evolua pe parcursul unui miliard de ani, în jurul diferitelor configurații de perechi de stele, indică probabil că o minoritate substanțială menține condițiile potrivite pentru viață. De asemenea, oferă indicii despre sistemele care merită o examinare mai amănunțită.

Una dintre cele mai importante întrebări, atunci când vine vorba despre existența vieții, este: ce tip de stele pot susține viața?

Se știe deja că stelele solitare de tip G pot susține viață, de vreme ce omenirea există. Totuși, această categorie acoperă doar o mică parte dintre stelele galaxiei.

Mai sunt şi stelele pitice roșii, de tip M, sunt cele mai des întâlnite, iar capacitatea lor de a susține viața este încă dezbătută.

Studiul care încearcă să facă lumină în cazul planetelor „Tatooine”

La o conferință a Societății Americane de Astronomie, Michael Pedowitz și Dr. Mariah MacDonald, de la Colegiul din New Jersey, și-au îndreptat atenția către a doua cea mai mare întrebare a lumii științifică:

Astfel, poate viața exista pe o planetă încălzită de doi sori?

„Rezultatele noastre confirmă că planetele care orbitează aproape de două stele devin rapid instabile”, au raportat cei doi oameni de știință menționați anterior.

Chiar dacă o astfel de planetă ar putea evita să fie „prăjită” de una dintre stele, schimbările majore de temperatură pe care le-ar experimenta ar exclude viața, cel puțin la suprafață.

Cu toate acestea, 15% dintre planetele stabile studiate de cei doi au avut temperaturi locuibile.

Aşadar, „Credem că planetele potențial locuibile tind să orbiteze aproape de binare cu distanțe de separare mici, dar rareori orbitează în jurul stelelor binare care au o masă similară, deoarece planetele stabile din jurul unor astfel de binare sunt prea reci”, s-a menționat, de asemenea.

Cu alte cuvinte, universul Star Wars, cu Tatooine care orbitează pe „sori gemeni” pare puțin probabil, în condițiile acelea. În schimb, astfel de planete ar putea avea o stea mare, asemănătoare Soarelui, dar și una secundară, mult mai slabă.

articolul original.

Cum vrea NASA să micșoreze călătoria pâlă pe Marte la doar 45 de zile

25 January 2023 at 12:52
Foto: descoperă.ro

Trăim într-o eră a explorării spațiale reînnoite, în care mai multe agenții plănuiesc să trimită astronauți pe Lună în următorii ani.

În plus, aceasta va fi urmată în următorul deceniu de misiuni cu echipaj pe Marte ale NASA și China, cărora li s-ar putea alătura și alte națiuni în curând.

Însă, pentru acestea și alte misiuni care vor duce astronauții dincolo de Orbita Pământului Inferioară (LEO) și sistemul Pământ-Lună necesită tehnologii noi, de la susținerea vieții și protecția împotriva radiațiilor până la putere și propulsie.

articolul original.

Care sunt şi ce reprezintă „numerele îngerilor” ?

25 January 2023 at 12:34
Foto: Garbo

Poate că ai auzit, la un moment dat, de anumite cifre care poartă numele de „numerele îngerilor”. Însă, ce înseamnă asta, de fapt?

Ce-i drept, „numerele îngerilor” reprezintă un concept un pic abstract, însă asta nu înseamnă că nu se întâmplă nimic interesant în spatele fenomenului.

Adevărata explicație pentru ele, totuși, nu constă în matematică, ci în psihologie: este o manifestare a efectului foarte real și susținut științific, cunoscut sub numele de apofenie.

Ce este apofenia și cum te afectează

În explicaţiile sale, „Apofenia este o eroare de percepție: tendința de a interpreta modelele aleatoare ca fiind semnificative”, a explicat John W. Hoopes, profesor de antropologie în științe sociale și comportamentale, de la Universitatea din Kansas, într-un articol pentru Psychology Today.

Comparabil, „Pareidolia este apofenie vizuală. Un exemplu ar fi să vezi chipul lui Iisus într-un sandwich, pe Fecioara Maria pe un perete, etc”, scrie el.

În opinia sa, „Când o fotografie a Turnurilor Gemene de la World Trade Center te face să atribui o semnificație specială numărului 11, aceasta este apofenie. Când ceva indistinct de pe cer este interpretat ca fiind o navă spațială extraterestră, tot apofenie înseamnă”, s-a mai declarat.

Unii sunt de părere că astrologia ar fi un derivat al aceleiași afecțiuni.

„În anul 2005, locuitorii Italiei au experimentat un tip ciudat de isterie în masă cunoscută sub numele de febră ‘53. Nebunia s-a centrat pe loteria țării. Cândva, în 2003, numărul 53 pur și simplu a încetat să mai apară, ceea ce i-a determinat pe pariori să mizeze pe numere din ce în ce mai mari, cu certitudinea că acesta trebuie să reapară în curând”, s-a declarat, de asemenea.

În concluzie, dacă apofenia provoacă probleme atât de mari, de ce nu o tratăm? La urma urmei, ea nu pare, din punct de vedere științific, să aibă vreun beneficiu.

Totuși, recunoașterea modelelor este o parte extrem de importantă a vieții și se aplică, în mare măsură, și în modul de lucru al inteligenței artificiale.

În cadrul unui experiment realizat în anul 1948, psihologul B. F. Skinner a introdus porumbei înfometați în cuști, oferindu-le alimente la intervale regulate. Pe măsură ce porumbeii au devenit disperați, au început să repete anumite comportamente bizare.

În ciuda faptului că accesul la hrană nu a fost afectat de comportamentul lor, aceste acțiuni au continuat „ca și cum ar exista o relație cauzală între comportament și prezentarea hranei”, a înregistrat Skinner. Cu alte cuvinte, porumbeii au conectat anumite acțiuni cu accesul la hrană, ceea ce s-ar înscrie, într-o oarecare măsură, în acest model.

Așadar, în consecință, ființele tind să devină obsedate de anumite modele, ceea ce ar explica inclusiv noțiunea de „numerele îngerilor”.

articolul original.

Franța va înlocui Crotale cu VL Mica NG și Mamba cu Mamba NG

25 January 2023 at 13:30
By: Nicolae

Se pare că Franța va înlocui bateriile de rachete antiaeriene Crotale trimise în Ucraina cu sistemul antiaerian bazat pe racheta lansată vertical Mica NG. Despre sistemele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune bazate pe racheta Mica am vorbit în mai multe rânduri pe Romania Military (aici un articol detaliat și un altul aici). Acestea au fost propuse și României în cadrul programului Shorad, achiziție aprobată de Parlamentul României, rămasă însă în… greu de spus ce.

VL Mica NG Mamba NG armata frantei

VL Mica simulation in Villacoublay

De remarcat că sistemul ce va fi achiziționat de armata Franței este bazat pe noua generație a rachetei Mica – New Generation, ceea ce-i permite să acopere atât zona cu rază scurtă de acțiune cât și zona cu rază medie de acțiune.

Una din criticile aduse adeseori sistemului VL Mica a fost că însăși țara producătoare nu a adoptat acest sistem. S-ar părea că, în curând, nu va mai fi cazul. O altă critică a fost că sistemul nu a fost testat în luptă. Se pare că în Ucraina, sistemul antiaerian Crotale dislocat în zona Kievului, unul de generație mai veche a reușit o rată de aproape 100% în ceea ce privește interceptarea țintelor aeriene.

Declarația a fost făcută de ministrul Sebastien Lecornu:

Les Systèmes Sol-Air Crotale seront remplacés par le Mica NG 🇫🇷 pour la courte et moyenne portée et les SAMP-T Mamba par le Mamba NG 🇫🇷 🇮🇹 pour la longue portée👊🏻
Les Crotale actuellement en Ukraine sont à quasi 100% d’interception à Kiev et autour de Kiev👊🏻
Source: @SebLecornu pic.twitter.com/jWufrmFscc

— La Punchline de Yakovleff (@G_Yakovleff) January 24, 2023

Și sistemul Mamba (SAMP/T) bazat pe racheta Aster, aflat în prezent în dotarea armatei franceze, va fi înlocuit cu sistemul antiaerian Mamba NG, bazat pe ultima iterație a rachetei Aster, 30 Block 1 NT – New Generation care poate intercepta inclusiv rachete balistice, o capacitate tehnico-tactică ce lipsea din inventarul forțelor franceze. Mai multe detalii despre SAMP/T aici.

De menționat că sistemul navalizat VL Mica NG a fost exportat in Egipt (aici) iar sistemul bazat pe Aster 30 NG este instalat pe cele patru corvete de clasă Doha și pe nava amfibie – Al Fulk (mai multe info aici), toate construite de italienii de la Fincantieri pentru marina Qatar-ului. Ca scurtă digresiune, teama de rachetele balistice naște monștri, așa cum sunt corvetele și navele amfibii dedicate luptei antiaeriene. De remarcat soluția aleasă de cei din Qatar pentru a se apăra de rachetele balistice iraniene, țărmul iranian fiind la circa 200 km de cel iranian, peste apele Golfului Persic. Geografic vorbind, cam seamănă cu distanța dintre Crimeea și România…

articolul original.

Când va atinge omenirea singularitatea? Inteligența Artificială Generală, mai aproape decât credem

25 January 2023 at 08:00
image

În lumea Inteligenței Artificiale (AI), ideea „singularității” domină. Conceptul descrie momentul în care Inteligența Artificială depășește controlul uman și transformă societatea. Problema este că singularitatea Inteligenței Artificiale (și motivul pentru care împrumută terminologie de la fizica găurilor negre) este extrem de dificil de prezis și aproape imposibil de știut ce ne așteaptă dincolo de acest „orizont al evenimentelor” tehnologic.

Cu toate acestea, unii cercetători în domeniul AI sunt în căutare de semne că ne apropiem de singularitate, reușind să-și dea seama dacă suntem mai aproape prin monitorizarea progresului Inteligenței Artificiale în ceea ce privește abilitățile comparabile cu cele ale oamenilor. Un astfel de indicator este abilitatea AI de a traduce limbajul cu acuratețea unui om. Limbajul reprezintă o provocare enormă , însă un computer capabil de așa ceva ar putea prezenta, în mod teoretic, semne ale Inteligenței Artificiale Generale (AGI).

„Asta pentru că limbajul este cel mai natural lucru pentru oameni. Cu siguranță, datele arată că mașinăriile sunt foarte aproape de acest moment”, a declarat Marco Trombetti, director executiv al Translated, o companie de traduceri cu sediul la Roma, citat de Popular Mechanics.

Momentul în care omenirea va atinge singularitatea

Compania a analizat progresul sistemului său AI, din 2014 și până în 2022, folosind un indicator numit „Time to Edit”, sau TTE, care calculează timpul de care au nevoie editorii umani pentru a corecta traducerile generate de Inteligența Artificială, în comparație cu traducerile . În această perioadă de opt ani, după ce au fost analizate 2 miliarde de editări, sistemul AI al Translated a dat dovadă de îmbunătățiri mici, dar incontestabile.

În medie, un traducător uman are nevoie de aproximativ o secundă pentru a corecta fiecare cuvânt din traducerea unui om, potrivit Translated. În 2015, editorii profesioniști au avut nevoie de aproximativ 3,5 secunde per cuvânt pentru a verifica o traducere generată de AI, iar astăzi am ajuns la 2 secunde. Dacă această tendință va continua, sistemul bazat pe AI dezvoltat de Translated va fi la fel de priceput la traduceri ca un om până la sfârșitul deceniului (sau chiar mai devreme).

Singularitatea rămâne, cel puțin pentru moment, un concept destul de vag

„Schimbările sunt atât de mici încât nu le poți observa în fiecare zi, dar atunci când vezi progresul… în decurs de 10 ani, asta este impresionant. Aceasta este prima oară când cineva din domeniul Inteligenței Artificiale a făcut o predicție asupra singularității”, a declarat Trombetti într-un podcast.

Deși aceasta este o metodă nouă de cuantificare a momentului în care , definirea singularității se lovește de aceleași probleme precum identificarea Inteligenței Artificiale Generale. Deși perfecționarea limbajului uman este, cu siguranță, o frontieră în cercetarea AI, această abilitate uimitoare nu înseamnă neapărat că o mașinărie este inteligentă (să nu mai vorbim de faptul că nici nu există consens în privința adevăratului sens al „inteligenței”).

Indiferent dacă acești traducători sunt sau nu vestitorii „Apocalipsei tehnologice”, un sistem AI capabil să traducă limbajul la fel de bine ca un om ar putea schimba societatea pentru totdeauna, chiar dacă singularitatea rămâne, cel puțin pentru moment, un concept destul de vag.

articolul original.

Windows 10 nu va mai putea fi descărcat de la finalul acestei luni. Microsoft forțează folosirea Windows 11

24 January 2023 at 11:43
image

Microsoft va înceta să mai vândă Windows 10 începând cu 31 ianuarie, dată de la care sistemul de operare lansat în 2015 nu va mai putea fi descărcat şi cumpărat de pe site-ul oficial Microsoft, a informat news.ro.

Suportul oficial pentru Windows 10 va continua totuși până în octombrie 2025. „Windows 10 va rămâne acceptat cu actualizări de securitate care vă ajută să vă protejați computerul de viruși, spyware și alte programe malware până pe 14 octombrie 2025”, se arată în comunicatul companiei.

În comunicatul prin care anunţă că versiunile Home şi Pro de Windows 10 nu vor mai putea fi achiziţionate de pe site-ul companiei din 31 ianuarie 2023, Microsoft încurajează utilizatorii să treacă la Windows 11.

De asemenea, Microsoft a impus condiţii ridicate de performanță hardware pentru PC-uri, la instalarea Windows 11, pentru a forţa astfel utilizatorii să cumpere calculatoare puternice dacă vor să folosească noul sistem de operare.

Deși Microsoft nu va mai vinde descărcări și chei de licență pentru Windows 10, nu este clar în acest moment dacă oamenii vor mai găsi calculatoare cu Windows 10 preinstalat în magazine și după 31 ianuarie, notează publicația americană CNET.

Microsoft a transmis că utilizatorii Windows 10 care au computere compatibile și care fac față cerințelor hardware impuse pot face upgrade gratuit la Windows 11.

articolul original.

Vor fi criptoactivele reglementate în cadrul legislației Uniunii Europene, în acest an?

24 January 2023 at 08:18
Foto: criptomonede.net

După îndelungi așteptări, anul 2023 pare a se contura ca fiind anul în care criptoactivele, ca instrumente principale ale tehnologiei blockchain în domeniul financiar, vor fi în sfârșit reglementate în cadrul legislației Uniunii Europene, prin Regulamentul privind piețele de criptoactive („Regulamentul MiCA”), care este susceptibil să afecteze drepturile, obligațiile și interesele unor numeroase generații existente și viitoare de întreprinderi și investitori la nivel global.

Astfel, Mateea Codreanu (Managing Associate) și Gabriel Oprea (Senior Associate) au vorbit despre un subiect de actualitate, extrem de important pentru agenții economici, criptoactivele.

La întrebarea, oare sunt acestea un simplu trend sau elemente-cheie în dezvoltarea pieței digitale?

În ultima perioadă, criptoactivele și subspeciile acestora (e.g., criptomonedele și tehnologiile adiacente) au captivat atenția și au stimulat imaginația multor companii importante, care au perceput criptoactivele ca pe o modalitate de a accesa noi piețe sau de a le crea de la zero, în noi realități virtuale (e.g., metavers).

Astfel, criptoactivele s-au dovedit a fi o reprezentare digitală a valorii care poate fi transferată, stocată sau tranzacționată electronic, și nu doar monede virtuale.

Însă, similar multor inovații digitale care au beneficiat de o expansiune rapidă, ascensiunea criptoactivelor a fost foarte apreciată, dar în același timp aspru criticată de către public, reticența oamenilor fiind, cel puțin pentru moment, superioară îmbrățișării lor.

Lipsa unei reglementări specifice în domeniul cripto a încurajat răspândirea speculațiilor și a escrocheriilor, iar persoanele care au căzut sub vraja îmbogățirii peste noapte au devenit victime sigure. Mai mult, în practică, există multe voci care susțin că multe dintre criptoactive reprezintă o nouă formă de jocuri de noroc.

O categorie foarte cunoscută de criptoactive, care a fost un subiect de mare interes în ultima perioadă, este cea a criptomonedelor. Acestea din urmă reprezintă monede digitale sau virtuale, securizate prin criptografie, care operează pe rețele descentralizate bazate pe tehnologia blockchain, devenind aproape imposibil de falsificat.

O trăsătură esențială a criptomonedelor este că nu sunt emise de o autoritate centrală, ceea ce le face, în teorie, imune la interferențe sau intruziuni arbitrare. Personajele principale în sfera criptomonedelor sunt, desigur, Bitcoin și Ethereum, care au căpătat multă popularitate și susținere în întreaga lume.

Cu toate acestea, volatilitatea specifică industriei cripto ține în tensiune continuă participanții, observatorii și autoritățile de reglementare. Un exemplu elocvent îl reprezintă prăbușirea bursei de criptomonede FTX, eveniment care, fără îndoială, a accentuat ideea că spațiul cripto ar putea fi perceput ca efemer și nesigur.

În acest sens, se cristalizează ideea potrivit căreia există o nevoie semnificativă ca industria cripto să reconstruiască încrederea oamenilor, în scopul de a permite aspectelor pozitive aferente să înlăture bulele speculative existente.

Stiri similare

Trebuie remarcat faptul că sistemele de monedă virtuală se află în atenția autorităților și instituțiilor, cum ar fi Banca Centrală Europeană (denumită în continuare „BCE”), încă din 2011, când BCE a început să analizeze apariția acestor sisteme, anticipând creșterea atenției din media, precum și ca răspuns la solicitările publicului, ale presei și ale autorităților publice.

Evaluarea desfășurată de BCE a condus la publicarea mai multor rapoarte privind sistemele de monedă virtuală, care au reținut concluzia generală că, deși sistemele de monedă virtuală „pot avea aspecte pozitive în ceea ce privește inovarea financiară și oferirea de alternative suplimentare de plată pentru consumatori”, acestea implică și riscuri.

De asemenea, BCE a susținut că „în ceea ce privește sarcinile băncilor centrale, cum ar fi asigurarea stabilității prețurilor și a stabilității financiare, materializarea acestor riscuri depinde de volumul emis, de legătura cu economia reală, de volumul tranzacționat și de acceptarea de către utilizatori”.

În acest sens, în România, ca regulă, poziția Băncii Naționale a României a urmat abordarea BCE.

La nivel european, însă, UE a făcut deja pași importanți pentru a împiedica producerea unor prejudicii care ar putea fi cauzate de escrocherii în spațiul cripto, prin crearea unui act normativ uniform (i.e., Regulamentul MiCA), care va fi aplicabil tuturor statelor membre ale UE. Cu toate acestea, deși existau mari așteptări din partea susținătorilor ca Regulamentul MiCA să fie votat de Parlamentul European în luna februarie a acestui an, potrivit ultimelor știri, se pare că votul Parlamentului European a fost amânat pentru luna aprilie a acestui an, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă Regulamentul MiCA va mai intra într-adevăr în vigoare în anul 2023.

Deși îndelung așteptatul Regulament MiCA abordează elemente esențiale din spațiul cripto, cum ar fi protecția consumatorilor, combaterea spălării banilor, impactul asupra mediului și responsabilitatea întreprinderilor, este foarte posibil ca acesta să nu reflecte o analiză exhaustivă a industriei, dat fiind faptul că unele specii de criptoactive (de exemplu, NFT-urile) nu sunt analizate și reglementate în detaliu. Astfel, anumite concepte din industria cripto nu vor putea fi controlate în totalitate, fapt ce va putea antama în continuare anumite riscuri.

În prezent, NFT-urile sunt extrem de importante, reprezentând criptoactive sub formă de artă, muzică, obiecte din jocuri, videoclipuri sau altele, care pot fi cumpărate și vândute online, în principal cu criptomonede. Ca regulă, acestea sunt codificate cu același software de bază ca și multe alte criptoactive, fiind expuse aceluiași tip de comportament abuziv care afectează piețele financiare, cum ar fi manipularea prețurilor.

Parlamentul României nu a emis încă acte normative referitoare la spațiul cripto

În România, Parlamentul nu a emis încă acte normative referitoare la spațiul cripto, cu excepția unor prevederi referitoare la (i) impozitul pe veniturile obținute din criptomonede și (ii) raportarea către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a anumitor tranzacții care implică criptomonedele.

Cu toate acestea, având în vedere că UE a făcut primul pas prin elaborarea Regulamentului MiCA, este foarte probabil ca România, în calitate de stat membru al UE, să susțină acest fenomen, urmărind asigurarea stabilității în spațiul cripto, prin adoptarea de acte normative care să fundamenteze norma europeană.

Având în vedere că Regulamentul MiCA va fi direct aplicabil în România, implementarea sa practică va presupune, cel mai probabil, o perioadă de tranziție, în timpul căreia vor fi întâmpinate multe probleme practice.

În acest sens, prin raportare la eventualele apanaje de aplicabilitate și interpretare eterogenă cu care ne-am confruntat în situații similare, considerăm că sistemul legislativ din România ar trebui să aibă în vedere la momentul conceperii actelor normative care vor reglementa spațiul cripto următoarele aspecte:

 • claritatea normelor – legislația ar trebui să fie exhaustivă, suficient de detaliată, fără a face obiectul unor interpretări divergente; acest lucru va asigura o înțelegere corectă și o implementare practică eficientă;
 • securitatea și protecția intereselor și drepturilor părților interesate – acest lucru este vital atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi; astfel, ar trebui implementate sisteme și proceduri care să protejeze securitatea, integritatea și confidențialitatea informațiilor;
 • transparența – necesitatea de a asigura linii de responsabilitate transparente și consecvente, precum și procese eficiente de identificare, gestionare, monitorizare și raportare a riscurilor, inclusiv trasabilitatea post-tranzacționare.

Astfel, ținând cont de particularitățile pieței din România, precum și de legislația aplicabilă în vigoare, considerăm că un rol foarte important pentru industria cripto îl vor juca legislația subsecventă, normele, ghidurile și orientările ce vor fi emise ulterior, care vor fi esențiale pentru agenții economici, consumatori, avocați și specialiști.

articolul original.

Cum şi când trebuie să-ţi construieşti un site-ul web?

23 January 2023 at 11:09

În prezent, mediul online a devenit din ce în ce mai utilizat, de un număr în creștere de persoane, în ultimii ani, multe dintre acțiunile de zi cu zi ale noastre sunt realizate acum în acest spatiu. pentru asta însă este nevoie de o infrastructura cât mai bine pusa la punct, performantă, accesibilă oricui și ușor de înțeles și de utilizat. Iar la baza acesteia stau site-urile web, care sunt create și servesc în numerose scopuri.

Astfel, crearea site-ului web poate părea o sarcină descurajantă, dar cu instrumentele și resursele potrivite, poate fi un proces plin de satisfacții și de gestionat. Indiferent dacă creați un blog personal, un site de comerț electronic sau un site web de afaceri, pașii de bază sunt în general aceiași.

Concret, primul pas în crearea unui site web este alegerea unui nume de domeniu. Aceasta este adresa web pe care oamenii o vor folosi pentru a vă accesa site-ul și ar trebui să fie memorabilă și ușor de scris. Există multe companii care oferă servicii de înregistrare a domeniilor și, de obicei, puteți cumpăra un nume de domeniu pentru o suma relativ mică de bani, ce poate fi recuparată rapid.

Apoi, odată ce aveți numele de domeniu, va trebui să alegeți un furnizor de găzduire. Aceasta este compania care va stoca fișierele site-ului dvs. și le va face accesibile publicului. Există multe opțiuni de găzduire disponibile, inclusiv găzduire partajată, găzduire VPS și găzduire dedicată. Fiecare opțiune are propriul său set de argumente pro și contra, iar alegerea corectă va depinde de nevoile și bugetul specifice.

Dacă numele de domeniu și găzduirea sunt configurate, puteți începe să vă construiți site-ul. Există multe modalități de a face acest lucru, inclusiv utilizarea unui generator de site-uri web, a unui sistem de management al conținutului (CMS) sau scrierea codului singur. Creatorii de site-uri web sunt o opțiune excelentă pentru începători, deoarece oferă o interfață ușor de utilizat și o funcționalitate de drag-and-drop. Acestia au la dispozitie nu doar programele pe care oricine la poate accesa ci si pe cele pentru care este nevoie de plata sau care sunt mai complexe si necesita cunostinte avansate de utilizare. Sistemele de gestionare a conținutului precum WordPress, Joomla și Drupal sunt o opțiune mai puternică și sunt utile pentru site-uri mai mari cu nevoi mai complexe. Cu toate acestea, ele sunt mai tehnice și necesită mai multe cunoștințe.

Când vă construiți site-ul web, este important să aveți în vedere experiența utilizatorului și designul. Site-ul dvs. ar trebui să fie ușor de navigat și atrăgător din punct de vedere vizual. Aceasta include alegerea schemei de culori, aspectului și fontului potrivite. De asemenea, ar trebui să luați în considerare versiunea mobilă a site-ului, deoarece tot mai mulți oameni accesează internetul de pe smartphone-urile și tabletele lor.

La fel de importantă este promovarea site-ului. Aceasta include optimizarea acestuia pentru motoarele de căutare, utilizarea rețelelor sociale și publicitate. Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) implică utilizarea cuvintelor cheie și meta-etichetelor pentru a face site-ul mai vizibil în rezultatele motoarelor de căutare. Rețelele sociale pot fi o modalitate excelentă de a genera trafic către site.

În plus, un alt aspect cheie al creării site-ului web este securitatea, lucru ce poate fi realizat prin utilizarea certificatelor SSL, care criptează datele dintre browserul utilizatorului și site-ul dvs. web și actualizări regulate de software.

Putem spune așadar că procesul de creare site web este un unul care poate părea descurajant, dar cu instrumentele, resursele și cunoștințele potrivite, poate fi un proces plin de satisfacții și gestionabil. Indiferent dacă creați un blog personal, un site de comerț electronic sau un site web de afaceri, pașii de bază sunt în general aceiași. Nu uitați să alegeți un nume de domeniu, să alegeți un furnizor de găzduire, să vă construiți site-ul, să îl promovați și să vă asigurați securitatea. Cu abordarea corectă, puteți crea un site web care să arate grozav, să funcționeze bine și să răspundă nevoilor publicului dvs.

Printre cele mai cunoscute tipuri de site-uri si platforme web din ziua de azi se află și magazinele online, spații din care putem cumpara, mult mai rapid și mai simplu produsele dorite decât dacă am face asta în modul tradițional.

Crearea unui magazin online presupune următorii pași:

 • Alegerea unei platforme de e-commerce: Există o varietate de platforme de e-commerce disponibile, cum ar fi Shopify, Magento, sau WooCommerce. Fiecare platformă are avantaje și dezavantaje diferite, astfel încât este important să evaluați care platformă se potrivește cel mai bine nevoilor și bugetului pe care îl aveți la dispoziție.
 • Înregistrarea unui nume de domeniu și obținerea unui serviciu de găzduire: Acestea sunt esențiale pentru ca magazinul online să fie accesibil publicului.
 • Proiectarea și personalizarea magazinului: Utilizați instrumentele oferite de platforma de e-commerce pentru a proiecta și personaliza aspectul și funcționalitatea magazinului online.
 • Adăugarea produselor în magazin: Adăugați produsele în magazinul online, inclusiv descrieri detaliate, imagini și prețuri.
 • Configurarea metodelor de plată și de livrare: Asigurați-vă că magazinul dumneavoastră online acceptă metode populare de plată, cum ar fi cardul de credit și PayPal, și că aveți opțiuni de livrare disponibile pentru clienți.
 • Promovarea magazinului: Utilizați SEO, rețelele social media și alte metode de promovare site pentru a atrage clienți către magazinul online.
 • Monitorizarea performanței: Utilizați instrumente pentru a monitoriza performanța magazinului online, inclusiv numărul de vizitatori, vânzările și profitul.
 • Întreținerea magazinului: Asigurați-vă că magazinul online este întotdeauna actualizat și funcționează corect, inclusiv software-ul, securitatea și opțiunile de plată.

Aşadar, există deci, numeroși pași pe care o persoană care dorește să obtină și să managerieze un site web, trebuie sa îi urmeze, astfel încât acesta să functioneze cât mai bine și să îi ofere utilizatorului rezultatele pe care acesta le dorește, atât în promovare cât și în a realiza vânzări sau profituri, de orice natură.

articolul original.

Care sunt predicțiile magnaților tehnologici cu privire la ”moartea” parolelor?

23 January 2023 at 07:30
Foto: zoom.ro

În ultima perioadă de timp, au existat predicții ale magnaților tehnologici cu privire la ”moartea” parolelor. Astfel, Bill Gates a anticipat aceasta înncă din anul 2004, Microsoft a anticipat și ea „obștescul sfârșit” al parolei prin anul 2021. Cu toate acestea, parola rămâne, în continuare, modalitatea cea mai foloistă de autentificare pentru conturile online și la aplicațiile mobile.

Explicația este simplă: toți oamenii știu exact cum să le folosească și nu vor să învețe alte moduri de autentificare. Lista NordPass cu cele mai comune 200 de parole din 2022 arată, însă, că acestea reprezintă un risc uriaș de securitate.

Concret, dacă pe această listă se găsește parola pe care o folosiți, schimbați-o imediat! Și mai bine ar fi să schimbați modul în care vă gestionați toate conectările la dispozitive, potrivit Welivesecurity.

De ce sunt importante parolele?

În prezent, conectarea la dispozitive reprezintă cheia vieții noastre digitale, fie că este vorba de serviciile de streaming sau servicii bancare online, fie de conturile de pe rețelele sociale. Adesea avem detalii ale cardului și date personale stocate în aceste conturi. Un raport de anul trecut a dezvăluit 24 de miliarde de nume de utilizator și combinații de parole care circulă pe piața online a hackerilor, cu 65% mai mult față de cifrele din 2020.

Tehnici folosite de hackeri pentru a obține parole

Infractorii folosesc o varietate de tehnici pentru a obține parole, inclusiv:

– atacuri de Phishing. Sunt unul dintre cele mai vechi trucuri. Un escroc vă contactează prin e-mail, text sau telefon pretinzând că este o entitate de încredere. De obicei, inventează o scuză pentru care trebuie să reintroduceți datele de conectare și alte detalii.
– Atacuri prin forță brută. Folosind instrumente automate, hackerii pot folosi acum încercarea și eroarea pentru a sparge conturi deschise. Adesea, vor introduce parole utilizate în mod obișnuit pentru a vedea dacă se potrivesc.
– Credential stuffing. Sunt un tip de atac prin forță brută în care hackerii folosesc parole sparte anterior, cumpărate de pe piața criminalității cibernetice subterane. Apoi le introduc în scripturi automate pentru a vedea dacă există o potrivire.

Odată ce v-au intrat în cont, hackerii pot fura orice date personale și carduri stocate. Valoarea tranzacțiilor frauduloase cu carduri, în 2021, a depășit 32 de miliarde de dolari și se preconizează că va crește la 38,5 miliarde de dolari, până în 2027.

Care sunt cele mai piratate parole

Din păcate, mulți utilizatori de internet fac hackerilor viața mai ușoară, alegând cele mai predictibile și, în definitiv, cele mai sparte parole din toată lumea. Potrivit unei baze de date care analizează incidentele de securitate, cea mai populară parolă, în 30 de țări, a fost „password”, cu aproape cinci milioane de accesări. A doua cea mai piratată a fost la fel de neinspirata „123456”, urmată de „123456789”. În top cinci, se află „guest” și „qwerty”. Cele mai multe dintre ele pot fi sparte în mai puțin de o secundă.

Pe lângă aceste parole populare, există și alt tip, insprirate de obicei de echipe de fotbal, de filme celebre sau vedete.

– Echipe sportive: Echipa de fotbal „Steaua Roșie Belgrad” – cu un număr de 58,5 milioane parole
– Branduri: „Tiffany”, care a fost folosită de aproape 14,8 milioane de ori
– Înjurături: cea mai populară a fost ”f*ck”, folosită de peste 21 de milioane de ori
– Artiști: Numele formației U2, cu peste 33 de milioane de utilizatori
– Filme: Cel mai popular nume a fost „leon”, folosit de 6,4 milioane de ori

articolul original.

Care va fi următoarea revoluție în tehnologie, în viziunea lui Bill Gates?

22 January 2023 at 08:00
image

Inteligența Artificială (AI) va fi următoarea revoluție pentru industria tehnologiei, a declarat recent Bill Gates, unul dintre fondatorii Microsoft, în timp ce interacționa cu un utilizator pe platforma Reddit. Gates crede că metaversul și Web3 sunt concepte revoluționare, dar nu la fel de revoluționare precum Inteligența Artificială.

„Salut, Bill. Cu mulți ani în urmă, cred că în jurul [anului] 2000, te-am auzit spunând că oamenii supraestimează cum va fi Internetul peste cinci ani, dar subestimează cum va fi peste 10 ani. Există vreo tehnologie-mamut gata să schimbe totul? Orice tehnologie – nu doar Internetul”, a întrebat un utilizator pe platforma Reddit.

„Inteligența Artificială va fi [schimbarea] cea mare”, a răspuns Bill Gates.

ChatGPT, un chatbot de la OpenAI, a atras atenția lumii întregi

Previziunile lui Gates coincid cu momentul în care tot mai mulți experți realizează că visul îndrăzneț al lui Mark Zuckerberg de a crea un univers digital în care toată lumea se conectează, lucrează și se joacă nu atrage pe nimeni.

Pe de altă parte, ChatGPT, un chatbot de la OpenAI, a atras atenția lumii întregi. Mulți cred că ChatGPT are potențialul de a contesta modelul de business al Google, serviciul folosit de toți oamenii de pe Pământ atunci când caută un răspuns la o întrebare.

Inteligența Artificială, însă, a depășit acest punct. Recent, jurnaliștii de la Interesting Engineering au relatat cum un sistem bazat pe AI, dezvoltat de un start-up, este așteptat să apere primul său caz în fața unei instanțe de Statele Unite ale Americii. În afară de faptul că sistemul se pregătește intens pentru proces, tehnologia este așteptată să opereze în timp real și să ofere răspunsuri acuzatului prin intermediul unor căști.

Forțele Armate Chineze și-au pus toate speranțele în tehnologie

Forțele Armate Chineze și-au pus toate speranțele și folosesc Inteligența Artificială pentru a simula jocuri de război pentru operațiunile de invazie din Taiwan, prin care navele americane sunt monitorizate și contramăsuri electronice sunt lansate. Deși folosirea Inteligenței Artificiale în teatrul de război este un subiect intens dezbătut, experții din China cred că este acceptabilă pentru a descuraja SUA să întreprindă orice fel de acțiuni în regiunea taiwaneză.

Din fericire, Bill Gates nu s-a referit la astfel de întrebuințări atunci când a vorbit despre Inteligența Artificială. În schimb, fondatorul Microsoft a spus că este impresionat de Inteligența Artificială generativă, adică tehnologia care creează conținut nou. Mai multe, Gates are de gând să folosească AI la Fundația sa.

Gates este încrezător că poate avea un impact semnificativ asupra educației și sistemului de sănătate. Spre exemplu, tehnologia ar putea fi folosită pentru a preda copiilor matematică într-un mod mai interesant. Cât despre medicină, Inteligența Artificială ar putea ajuta oamenii să obțină sfaturi medicale în regiuni în care medicii nu sunt disponibili.

Bill Gates nu este singurul care vorbește despre Inteligența Artificială

Atunci când un internaut a subliniat faptul că Inteligența Artificială ar putea duce la pierderea locurilor de muncă pentru profesori și medici, Gates nu a fost de acord, spunând că lumea chiar are nevoie de mai mulți profesori și medici, nu de mai puțini.

sunt, probabil, influențate de munca pe care continuă să o facă cu Microsoft. Compania ar dori să investească alte 10 miliarde de dolari în OpenAI. Cu toate acestea, Gates nu este singurul care vorbește despre Inteligența Artificială. Târgul de Tehnologie CES 2023 a inclus o sumedenie de aplicații noi care foloseau AI, de la servicii de monitorizare a animalelor de companie și până la programe ce pot monitoriza oamenii pe șosele.

Nu mai este niciun secret faptul că Inteligența Artificială este folosită în tot felul de industrii și duce la crearea altora noi. Realitatea virtuală este destul de revoluționară, însă nu va fi suficientă pentru a cauza o schimbare de paradigmă în lumea tehnologiei în anii următori.

articolul original.

De ce sunt eliminate atât de multe locuri de muncă la Big Tech? | Tehnologie

21 January 2023 at 20:02
By: Stiri
image
Din: În interiorul poveștii

Sute de mii de oameni au fost disponibilizați în puțin peste un an, deoarece marile companii de tehnologie au redus.

Vineri, 12.000 de angajați Google au deschis un e-mail în care le-au spus că locurile lor de muncă au dispărut.

Tăierile urmează pe cele ale altora precum Meta – proprietarul Facebook și Whatsapp – precum și pe Twitter și Microsoft.

Peste 200.000 de locuri de muncă au fost tăiate în sectorul tehnologic în puțin peste un an.

Unii dau vina pe recrutarea excesivă în perioada de vârf a pandemiei. Alții, strategii greșite pentru viitor – și apoi este înrăutățirea climatului economic.

De ce se pierd atât de multe locuri de muncă în industrie din întreaga lume?

Și Big Tech are mari probleme?

Prezentator: Adrian Finighan

Vizitatori:
Elaine Burke – Jurnalist de știință și tehnologie și gazda podcastului For Tech’s Sake.

Jim Anderson – Chief Executive Officer al Beacon Software și șeful afacerii de social media la Glasswing Ventures.

Adrian Weckler – Editor de tehnologie la ziarul Irish Independent.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Test de cultură generală. Care este diferența dintre OLED și QLED?

20 January 2023 at 09:00
image

Două tehnologii de televizoare fundamental diferite, QLED și OLED, au nume similare. Dacă vă cumpărați un televizor nou, veți dori să cunoașteți diferențele dintre acestea.

Cele mai bune televizoare anunță o supă alfanumerică de extra, cum ar fi HDR, 120Hz și HDMI 2.1, iar multe televizoare includ toate aceste caracteristici și multe altele, ceea ce face dificilă stabilirea diferenței.

Spre deosebire de restul acestor termeni tehnici pentru televizoare, de fapt, fundamental diferite, chiar dacă sunt despărțite doar de o literă. Iar unul este mai bun decât celălalt.

În ultimii câțiva ani, Samsung și-a denumit televizoarele ,,QLED”. Linia sa QLED din 2022 include modelele Neo QLED cu rezoluție 4K și 8K. TCL produce, de asemenea, televizoare QLED, inclusiv excelenta serie 6, iar Amazon are chiar și un televizor Fire TV Omni QLED propriu.

QLED și OLED sunt, de fapt, fundamental diferite

Așadar, care este diferența dintre OLED și QLED? Vom începe cu imaginea și calitatea sa. OLED bate QLED de fiecare dată. Așadar, televizorul OLED stabilește un nivel ridicat pentru calitatea imaginii unui televizor din prezent.

OLED înseamnă ,,diodă organică emițătoare de lumină”. QLED (conform Samsung) înseamnă ,,quantum dot LED TV”. OLED este o tehnologie fundamental diferită de LCD, principalul tip de televizor. QLED este o variație a LED LCD, adăugând o peliculă de puncte cuantice la ,,sandwich-ul” LCD.

OLED este ,,emisiv”, ceea ce înseamnă că pixelii își emit propria lumină. QLED, la fel ca și LCD, este ,,transmisiv” în forma sa actuală și se bazează pe o iluminare de fundal cu LED-uri.

este doar un televizor LCD cu puncte cuantice. Principala concluzie este că QLED este mai aproape de vechiul LCD obișnuit decât de OLED.

Ce este punctul cuantic?

Punctele cuantice sunt molecule microscopice care, atunci când sunt lovite de lumină, emit propria lor lumină colorată diferit. În cazul televizoarelor QLED, punctele sunt conținute într-o peliculă, iar lumina care le lovește este furnizată de o iluminare de fundal cu LED-uri.

Această lumină trece apoi prin alte câteva straturi din interiorul televizorului, inclusiv un strat de cristale lichide (LCD), pentru a crea imaginea. Lumina de la sursa LED este transmisă prin aceste straturi către suprafața ecranului, motiv pentru care spunem că este ,,transmisivă”.

O privire asupra ,,sandvișului” de LCD, în care o lumină de fundal cu LED străbate un strat de puncte cuantice (printre altele) și ajunge pe panoul LCD propriu-zis.

Un televizor OLED nu este nicidecum un televizor LCD

LCD este tehnologia dominantă în cazul televizoarelor cu panou plat și a fost pentru o lungă perioadă de timp. Este mai ieftină decât OLED, în special în cazul dimensiunilor mari, iar numeroși producători de panouri o pot fabrica.

Televizoarele OLED nu au nevoie de iluminare de fundal cu LED-uri, astfel încât, pe lângă avantajele legate de calitatea imaginii, pot deveni incredibil de subțiri, scrie Cnet.com.

OLED este diferit pentru că nu folosește o iluminare de fundal cu LED-uri pentru a produce lumină. În schimb, lumina este produsă de milioane de subpixeli OLED individuali.

Pixelii înșiși – punctele minuscule care compun imaginea – emit lumină, motiv pentru care se numește tehnologie de afișare ,,emisivă”. Această diferență duce la tot felul de efecte de calitate a imaginii, dintre care unele favorizează LCD (și QLED), dar cele mai multe favorizează OLED.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Aplicația “Amiabila” vine cu noi avantaje pentru șoferi

20 January 2023 at 07:19
Foto: curierulnaţional.ro

În prezent, aplicația “Amiabila”, care permite șoferilor implicați în accidente să completeze în format electronic formularul de constatare amiabilă, va primi luna aceasta noi modificări, ceea ce înseamnă noi avantaje pentru șoferi.

Astfel, în ţara noastră, aplicația prin care românii implicați în accidente, pot completa formularul de constatare amiabilă are peste 70.000 de utilizatori iar numărul de oameni care se înregistrează zilnic depășind 300.

În să începând cu luna aceasta, vor exista funcții noi care vor permite administrarea documentelor care trebuie să însoțească obligatoriu un mijloc de transport.

Concret, în cazul în care ITP-ul, polița RCA sau rovinieta urmează să expire, utilizatorii aplicației vor primi notificări pe telefonul mobil, prin SMS sau prin e-mail.

De altfel, această aplicație este gratuită.

Aplicația “Amiabila” avea deja 63.000 de utilizatori în luna decembrie a anului trecut

Doar în luna decembrie 2022, aplicația “Amiabila” avea deja 63.000 de utilizatori. Concepută și operată de BAAR, a devenit operațională în octombrie, la puțin timp după ce ASF a modificat norma RCA astfel încât formularul tipărit de constat amiabil, un coșmar pentru mulți dintre șoferi, să nu mai fie obligatoriu, scrie studiifinanciare.com

În contextul eficienţei, în două luni de la lansare, arată datele Biroulului Asigurătorilor Auto (BAAR), au fost deja gestionate peste 2.500 de daune prin intermediul aplicației, ceea ce înseamnă că peste 2.500 de persoane au putut face constatarea daunei semnificativ mai repede decât ar fi reușit pe calea clasică. Aceasta pentru că utilizarea aplicației are cel puțin două mari avantaje:

 • Timpul efectiv de completare a datelor pentru constatarea amiabilă este redus de la circa o oră la doar câteva minute
 • Și, mai ales, utilizarea aplicației presupune o schimbare majoră de paradigmă, în sensul în care cel care va suna pentru constatare este chiar asigurătorul șoferului vinovat, nu șoferul păgubit. Aceasta se întâmplă pentru că firmele de asigurare au acum acces în timp real la informațiile despre daună.

Cum se utilizează aplicația?

Aplicația “Amiabila” se utilizează urmând niște pași foarte simpli.

 • Utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul sau mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator;
 • După aceea, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic;
 • Pasul final se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.
articolul original.

Google promite să colaboreze cu câinele de pază indian după hotărârea Android | Tehnologie

20 January 2023 at 04:46
By: Stiri
image

Curtea Supremă a Indiei a menținut o hotărâre antitrust care obligă gigantul tehnologic să schimbe modul în care își comercializează platforma Android.

Google a promis să coopereze cu autoritatea de concurență a Indiei, după ce instanța supremă a țării a menținut o hotărâre antitrust care cere companiei americane să schimbe modul în care își comercializează populara platformă Android.

Comisia pentru Concurență din India (CCI) a decis în octombrie că Google, deținut de Alphabet Inc, și-a exploatat dominația în Android și i-a cerut să elimine restricțiile asupra producătorilor de dispozitive, inclusiv cele legate de preinstalarea aplicațiilor și să garanteze exclusivitatea cercetării dvs. . De asemenea, a amendat Google cu 161 de milioane de dolari.

Joi, Google a pierdut un recurs la Curtea Supremă de a bloca directivele, acordându-i șapte zile pentru a se conforma.

„Rămânem angajați față de utilizatorii și partenerii noștri și vom colabora cu ICC pe calea de urmat”, a declarat un purtător de cuvânt Google într-o declarație către agenția de presă Reuters, fără a explica pașii care ar putea fi luati.

„Examinăm detaliile deciziei de ieri, care se limitează la măsuri provizorii și nu a decis asupra fondului recursului nostru”, a spus Google, adăugând că va continua să își continue contestația legală împotriva deciziei Android.

Cea mai înaltă instanță din India a declarat că o instanță inferioară – unde Google a contestat pentru prima dată directivele Android – poate continua să audieze apelul companiei și trebuie să se pronunțe până pe 31 martie.

Aproximativ 97% dintre cele 600 de milioane de smartphone-uri din India rulează pe Android, conform estimărilor Counterpoint Research. Apple are doar o cotă de 3%.

În speranța de a bloca implementarea directivelor CCI, Google a contestat ordinul CCI la Curtea Supremă, avertizând că ar putea bloca creșterea ecosistemului Android. El a mai spus că va fi obligat să schimbe acordurile cu peste 1.100 de producători de dispozitive și mii de dezvoltatori de aplicații dacă directivele vor intra în vigoare.

Google este îngrijorat de decizia Indiei, deoarece măsurile sunt considerate mai radicale decât cele impuse în hotărârea Comisiei Europene din 2018. Acolo a fost amendată pentru că a pus în aplicare ceea ce comisia a numit restricții ilegale asupra producătorilor de dispozitive mobile Android. Google încă contestă amenda record de 4,3 miliarde de dolari în acest caz.

În Europa, Google a făcut modificări mai târziu, inclusiv permițând utilizatorilor de dispozitive Android să aleagă motorul de căutare implicit, iar producătorii de dispozitive vor putea acorda licență suita Google de aplicații mobile separat de aplicația Google Search sau browserul Chrome.

Unii analiști spun că Google va trebui acum să facă schimbări similare în India pentru a se conforma directivelor.

Faisal Kawoosa, fondatorul firmei indiene de cercetare Techarc, a declarat că Google ar putea avea nevoie să ia în considerare alte modele de afaceri, cum ar fi perceperea unei taxe inițiale pentru startup-uri pentru a oferi acces la platforma Android și la magazinul său Play.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Test de cultură generală. Care este diferența dintre 4G, 5G și 6G?

19 January 2023 at 09:00
image

Cei mai mulți dintre noi folosim tehnologia 4G, însă aceasta a fost lansată în 2009. Tehnologia 5G a apărut cu zece ani mai târziu, însă încă nu este adoptată la scară largă. Iar în prezent se lucrează deja la 6G, tehnologie ce ar putea deveni disponibilă la începutul anilor 2030. Dar care este diferența dintre 4G, 5G și 6G?

4G este abrevierea de la „a patra generație de conectivitate fără fir”; aceasta a înlocuit tehnologia 3G (a treia generație).

Vitezele de transfer de date și capacitatea rețelei cresc cu fiecare generație nouă a tehnologiei. De exemplu, 3G a oferit o viteză de vârf de 14 Mbps, în timp ce 4G oferă o viteză de 400 Mbps. Viteza 4G nu numai că le-a permis oamenilor să consume videoclipuri și muzică la calitate foarte înaltă pe dispozitivele lor mobile, ci a făcut posibile tot mai multe tipuri de interacțiuni online mobile, fără a-i ține legați de o conexiune la .

Care este diferența dintre 4G și 5G?

5G este a cincea generație de rețele celulare, aceasta oferind viteze de până la 100 de ori mai mari decât 4G.

Mai mult decât atât, și 5G constă în faptul că cea din urmă permite ca mai multe dispozitive să beneficieze de viteze mai mari de trafic în același timp, lucru extrem de util având în vedere creșterea marcată a traficului de date de la an la an.

Rețelele 4G aveau probleme în a gestiona un număr mare de dispozitive aflate în același loc, cum ar fi la evenimentele sportive și la concerte; tehnologia 5G rezolvă această problemă, putând gestiona până la 1 milion de dispozitive pe kilometru pătrat.

De asemenea, rețelele 5G nu sunt destinate doar telefoanelor. Toate dispozitivele care se pot conecta la Internet, cum ar fi termostate, frigidere, ușile garajelor etc., pot beneficia de pe urma specificațiilor 5G. Nu în ultimul rând, aplicațiile de Realitate Augmentată pot beneficia și ele de tehnologia 5G, notează The Times of India.

Care este diferența dintre 5G și 6G?

Tehnologia 6G este și mai avansată față de 5G. 6G ar putea, în teorie, să atingă viteze de până la 1Tbps.

6G folosește un spectru diferit față de 5G pentru a permite mai multe aplicații industriale.

O măsurătoare importantă în aplicațiile bazate pe transmisii de date este numită latență, adică durata de timp în care o comandă dată de utilizator ajunge la serverul care o prelucrează. Tehnologia 4G are o latență de 50 de milisecunde, 5G are o latență de circa 5 ms, iar tehnologia 6G ar putea oferi latențe cuprinse între o milisecundă și o microsecundă.

este de așteptat elimine imperfecțiunile tehnologiei actuale și să schimbe radical modul în care ne conectăm la Internet.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Microsoft va concedia 10.000 de oameni, stimulând reducerea locurilor de muncă din domeniul tehnologiei | Știri de afaceri și economie

18 January 2023 at 17:08
By: Stiri
image

Concedierii, care depășesc cu mult reducerile Microsoft de anul trecut, se adaugă până la zeci de mii de reduceri de locuri de muncă în sectorul tehnologiei.

Microsoft Corp a declarat că va elimina 10.000 de locuri de muncă și va percepe o taxă de 1,2 miliarde de dolari, deoarece clienții săi de cloud computing își analizează cheltuielile și compania se pregătește pentru o potențială recesiune.

Concedierii, anunțate miercuri și care depășesc cu mult reducerile Microsoft de anul trecut, s-au acumulat în zeci de mii de reduceri de locuri de muncă în sectorul tehnologic, care a depășit de mult creșterea neobosită în timpul pandemiei.

Vestea a fost deosebit de dramatică venită de la Microsoft, un producător de software investit puternic în AI generativă, care este un punct luminos în industrie.

Cu toate acestea, Microsoft va tăia mult mai puține locuri de muncă decât a adăugat în timpul pandemiei de COVID-19, deoarece a răspuns la un boom al cererii de software la locul de muncă și servicii de cloud computing, cu atât de mulți oameni care lucrează și învață de acasă.

Forța de muncă Microsoft a crescut cu aproximativ 36% în cei doi ani fiscali care au urmat pandemiei, de la 163.000 de lucrători la sfârșitul lunii iunie 2020 la 221.000 în iunie 2022.

Într-o notă adresată angajaților, directorul executiv Satya Nadella a spus că disponibilizările, care afectează mai puțin de 5% din forța de muncă, vor fi finalizate până la sfârșitul lunii martie, cu notificări începând de miercuri.

Momentul s-a potrivit cu data la care rivalul său Amazon.com Inc a declarat că mai mulți angajați vor fi anunțați în cazul disponibilizării a 18.000 de persoane.

Nadella a spus că clienții doreau să „optimizeze cheltuielile digitale pentru a face mai mult cu mai puțin” și „să fie precauți, deoarece unele părți ale lumii sunt în recesiune, iar alte părți anticipează una”.

O altă companie care deservește întreprinderile, Palantir Technologies Inc, a declarat săptămâna aceasta că reducerea cheltuielilor pentru cloud este o prioritate de top 10 pentru clienții săi.

„Înlătură-ți aparatul”

Pe lângă costurile de concediere, Microsoft ar percepe o taxă de 1 miliard de dolari din schimbările aduse gamei sale de produse hardware și consolidarea contractului de închiriere „pe măsură ce creăm o densitate mai mare în spațiile noastre de lucru”, a spus Nadella.

Taxa din al doilea trimestru al anului fiscal 2023 a reprezentat un impact negativ de 12 cenți pe acțiune, a spus Microsoft.

Analistul de la Wedbush Securities, Dan Ives, a declarat: „Acesta este un moment pentru a păstra marjele și a reduce costurile într-un macro-mod mai blând, o strategie pe care strada va continua să o aplaude”.

Acțiunile Microsoft au crescut cu mai puțin de 1%.

Nadella a spus că compania va continua să investească capital și talent în domenii strategice, cum ar fi inteligența artificială și un serviciu care oferă ChatGPT de la OpenAI, un chatbot futurist care a captivat Silicon Valley.

„Următorul mare val de calcul începe cu progresele în inteligența artificială, pe măsură ce transformăm cele mai avansate modele din lume într-o nouă platformă de calcul”, a spus el.

Microsoft a declarat în iulie anul trecut că un număr mic de roluri au fost eliminate, în timp ce site-ul de știri Axios a raportat în octombrie că compania a concediat mai puțin de 1.000 de angajați din mai multe divizii.

Compania s-a confruntat, de asemenea, cu o scădere a pieței computerelor personale, după ce un boom pandemic a încetat, lăsând o cerere redusă pentru Windows și software-ul însoțitor.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Frânele tehnologice din China ar trebui să-l depășească pe Biden, întâlnirea premierului olandez Rutte | Știri despre tehnologie

17 January 2023 at 17:22
By: Stiri
image

Statele Unite au încercat să înăsprească controalele la export pentru a limita accesul Beijingului la cipuri avansate de computer.

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul olandez Mark Rutte se vor întâlni la Casa Albă cu restricțiile la export ale SUA care vizează China, care se așteaptă să fie pe ordinea de zi.

Marea întâlnire de marți de la Casa Albă a fost planificată în timp ce Statele Unite au încercat să susțină sprijinul aliaților pentru restricțiile care urmăresc să limiteze capacitatea Chinei de a accesa cipuri avansate de computer, de a dezvolta și întreține supercalculatoare și de a produce semiconductori avansați.

Administrația Biden a susținut că noile restricții, anunțate de Departamentul de Comerț al SUA în octombrie, sunt necesare pentru ca China să folosească semiconductori pentru a construi sisteme militare avansate, inclusiv arme de distrugere în masă, precum și pentru a îmbunătăți viteza și precizia acestuia. luarea deciziilor militare, planificarea și logistica.

Cea mai mare companie din Țările de Jos este ASML Holding, un furnizor cheie pentru producătorii de echipamente semiconductoare, care menține China ca unul dintre clienții săi principali.

În timpul unui interviu de luni, ministrul olandez al comerțului, Liesje Schreinemacher, a declarat că Amsterdamul nu va accepta pe scurt noile restricții din SUA.

„Am vorbit mult timp cu americanii, dar în octombrie au venit cu noi reguli, așa că asta schimbă terenul de joc”, a declarat Schreinemacher la emisiunea olandeză Buitenhof. „Deci nu se poate spune că ne fac lobby de doi ani și acum trebuie să semnăm pe linia punctată. Și nu vom face.

Ministrul Comerțului a adăugat că Washingtonul are „temeri justificate” cu privire la o dependență excesivă de Asia, unde sunt fabricate 80% din cipurile avansate, precum și amenințarea că tehnologia ar putea susține aplicații militare.

Guvernul olandez a refuzat din 2019 ASML permisiunea de a trimite cele mai avansate mașini litografice ale sale, care proiectează și produc semiconductori, în China, după o campanie de lobby a fostului președinte american Donald Trump.

Cu toate acestea, compania a vândut Chinei mașini mai vechi în valoare de 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în 2021.

CEO-ul ASML, Peter Wennink, a declarat anterior că se aștepta ca controalele exporturilor din SUA să aibă doar un „impact limitat” asupra transportului mașinilor.

Vizita de marți vine după ce Biden l-a găzduit săptămâna trecută pe premierul japonez Fumio Kishida, un alt jucător cheie în tehnologia semiconductoarelor.

Statele Unite și Japonia au declarat într-o declarație comună după întâlnire că au convenit să „reducă conducerea comună a securității economice, inclusiv protecția și promovarea tehnologiilor critice și emergente”.

Invazia rusă a Ucrainei ar fi trebuit să fie, de asemenea, discutată în timpul întâlnirii Biden-Rutte, deoarece purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a numit Țările de Jos „un susținător cheie al asistenței de securitate în Ucraina”.

Țările de Jos au promis aproximativ 2,5 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) în sprijinul Ucrainei în acest an. Banii vor fi cheltuiți pe echipament militar, eforturi umanitare și diplomatice.

Kirby a spus că cei doi lideri intenționează să discute, de asemenea, Summitul Democrației, pe care îl găzduiesc împreună cu Costa Rica, Coreea de Sud și Zambia la sfârșitul lunii martie.

Biden a găzduit summitul inaugural al democrației în decembrie 2021. Administrația sa a anunțat că este începutul unei conversații globale despre cum să oprească cel mai bine declinul democrației.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

România va avea un centru tehnologic pentru dezvoltarea semiconductorilor

16 January 2023 at 15:23
image

Pandemia și apoi războiul din Ucraina au lovit piața mondială de semiconductori. Multe fabrici au fost închise din cauza penuriei de cipuri. Altele au supraviețuit doar după ce au redus producția. Europa vrea ca până în 2030 să își crească producția de cipuri. Planuri mari are și România. Ministrul economiei a explicat la TVR Info care sunt planurile prin care țara noastră aspiră să devină cel mai mare producător de semiconductori din zonă.

În ultimii 2 ani, criza de semiconductori a provocat pierderi de aproape 100 de miliarde de euro doar în industia auto la nivel global. Europa a fost grav afectată pentru că este dependentă în mare parte de producție de cipuri din Asia. A fost și semnalul că e loc de dezvoltare în acest domeniu, iar Comisia Europeană a pus la bătaie peste 40 de miliarde de euro pentru investiții în industria de microcipuri. România aspiră să fie un jucător important pe această piață și vrea să atragă investitori în acest domeniu.

La sfârșitul anului trecut am semnat cu IMEC un jucător import în piața europeană în producția de prototip și cercetare, dezvoltare, am semnat o scrisoare de intenție. În luna ianuarie vor veni să facă evaluarea la Universitatea Politehnică București și vom dezvolta împreună un centru tehnologic. Avem nevoie, avem două mari companii în domeniul automotiv și semiconductorii sunt elemente importante în producția actuală.

Florin Spătaru, ministrul economiei

O prima discuție cu un producător de cipuri este deja stabilă pentru sfârșitul acestei luni. Ministerul Economiei pune la bătaie și fonduri pentru a găși cel mai bun loc unde să fie construită o fabrică de profil. Țara noastră mizează și pe specialiștii pregătiți în universitățile tehnice din țară. La Politehnica din București, anual, de pe băncile facultății ies aproximativ o mie de ingineri și specialiști în electronică, tehnologia informației și calculatoare.

Școala noastră de electronică este extrem de solidă. Fără îndoială avem capacitatea de a proiecta și de a dezvolta faza a două să spunem așa, pentru publicul larg, de asamblare în semifabricate care să poată fi folosite de către industrii diferite.

Mihnea Costoiu – rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti

Europa nu are în momentul de față niciunui producător mare de microcipuri de ultima generație. Bătălia se da între firmele americane, care controlează aproape jumătate din această piață la nivel global, și cele din Asia.

Pentru proiectele inovatoare în microelectonică, inclusiv dezvoltarea de cipuri, România alocă jumătate de miliard de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

articolul original.
❌