ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a m

4 October 2022 at 16:45
image

Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că “Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023”.

”Reamintesc că, în 2019, cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. Nemulțumirea pensionarilor obișnuiți pentru pensia de contributivitate este atât de mare încât PNL a câștigat clar acele alegeri. Acum, domnul Marcel Boloș vine și ne spune că de fapt v-am păcălit, dar ele trebuie să existe. Probabil că ele trebuie să existe dar nu în cuantumul aberant care este acum și fără o bază: adică fiecare își face pensia în funcție de ce venituri încasează în ultima lună și de acolo își crește pensia pentru toată viața. De aici ajungi la situația absurdă prin care pensia este mai mare decât salariul. Deci iei o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate.

Plus că la anumite categorii profesionale se adaugă și pensia specială și salariul. Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023 cu alte majorări de taxe și impozite, deci se rup picioarele mediului privat sperând că vor obține bani. Până acum nu s-a întâmplat însă așa, ba din contră, bani mai mulți au obținut când s-au redus impozitele. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a majorat taxele și impozitele”, a declarat analistul economic Bogdan Chirieac pentru România TV.

”Apropo de ordonanța de energie: incompetența e maximă, înaintea corupției, incompetența este maximă”, a concluzionat analistul economic Bogdan Chirieac.

Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în Ro­mânia a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022 şi a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF. Pensio­narii cu cele mai mari 100 de pensii contri­butive încasează, lunar, între 20.000 şi 60.000 de lei pe lună, conform dcnews.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

A devenit oficial! Vești uriașe pentru angajații care primesc acest tip de tichete! Cu cât a crescut valoarea lor

1 October 2022 at 19:15
image

Vești bune pentru sute de mii de angajați! E adevenit oficial: Conform unui ordin al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) publicat în Monitorul oficial, tichetul de creșă va crește la 570 de lei, începând cu luna octombrie a acestui an.

Potrivit Ordinului MMSS 1.306/2022, oficializat aseară, din octombrie 2022 și până în martie 2023, valoarea unui tichet de creșă va fi de 570 lei.

În prezent, tichetul de creșă are un cuantum de 520 lei, după ce a fost majorat în aprilie cu 30 lei, de la valoarea de 490 lei.

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului.

Acestea pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că sunt instituții de stat sau private, inclusiv pentru plata bonelor, care lucrează cu forme legale și care au un contract încheiat cu emitentul de tichete de creșă.

Tichetele de creșă, alături și de celelalte bilete de valoare (tichete de masă, cadou, culturale sau vouchere de vacanță), se emit, din luna februarie a acestui an, doar pe card. Cele pe hârtie, emise înainte de 1 februarie, rămân valabile până la data expirării înscrisă pe ele, informează avocatnet.ro

articolul original.

Taxele pentru cazarea studenților USV nu au fost majorate. Universitatea va suporta din bugetul propriu eventualele creșteri de prețuri la utilități

28 September 2022 at 15:50

În anul universitar 2022-2023, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) are mai mult de 4.200 de boboci înmatriculați în sesiunile de admitere din lunile iulie și septembrie a.c., iar 15% din aceștia sunt tineri veniți din afara granițelor țării, însemnând peste 600 de studenți.

Pe parcursul acestei săptămâni se desfășoară cazarea în toate cele șapte cămine ale USV, de un loc în cămin beneficiind studenții înmatriculați la toate ciclurile de studiu. Procesul de cazare se va încheia în data de 30 septembrie, înainte de începerea noului an universitar.

”Având în vedere faptul că lucrările de reabilitare la căminul nr. 6 nu au fost încă finalizate, studenții care au fost repartizați la acest cămin vor fi cazați, temporar, în spații închiriate de către USV în orașul Suceava, inclusiv în hoteluri sau pensiuni.

În anul universitar 2022-2023, tarifele de cazare nu vor suferi nicio modificare. Drept urmare, în funcție de categoria în care se află beneficiarul unui loc de cazare (bugetat, cu taxă) și de facilitățile și gradul de confort pe care îl oferă un cămin sau altul, taxele lunare sunt cuprinse între 250 de lei și 540 de lei, aceleași ca și în anul universitar 2021-2022. În situația în care vor apărea costuri suplimentare generate de creșterea prețurilor la utilități, acestea vor fi suportate din bugetul propriu al USV”, a transmis conducerea universității.

Toate căminele Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava sunt dotate conform standardelor europene, oferind studenților condiții excelente de cazare, după cum au menționat reprezentanții instituției. Totodată, pentru studenții USV există numeroase oportunități de recreere și de dezvoltare personală: Complexul de natație și kinetoterapie, terenul de sport acoperit, sală de sport, Observator astronomic, Casa de Cultură a Studenților etc. (O. N.)

articolul original.

Pitești: Ultima zi pentru plata impozitelor și taxelor locale

27 September 2022 at 12:22

30 septembrie, ultimul termen scadent pentru plata impozitelor şi taxelor locale aferente 2022.

Direcția Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Municipiului Pitești informează că data de 30 septembrie 2022, inclusiv, este termenul scadent pentru plata impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport, aferente semestrului al II-lea, pentru anul fiscal 2022.

Important: pentru neachitarea impozitelor/taxelor până la termenele scadente, contribuabilii datorează organului fiscal local, începând cu ziua următoare scadenței, accesorii în cuantum de 1% pe lună sau fracție de lună din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

Este recomandată alternativa 𝙥𝙡𝙖̆𝙩̧𝙞𝙞 𝙤𝙣𝙡𝙞𝙣𝙚 a impozitelor şi taxelor locale, precum și a amenzilor contravenționale, variantă rapidă, sigură și fără necesitatea deplasărilor sau a așteptării la ghișeu. Se poate face oricând, cu un card bancar, prin Internet, fără comision, la adresele: www.primariapitesti.ro şi www.ghiseul.ro, ambele sisteme fiind disponibile şi funcţionând 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

La adresa www.ghiseul.ro, contribuabilii persoane fizice, pot obține online datele de acces în secțiunea „Solicitare date de acces”. Autentificarea în sistem se realizează în secțiunea „Plată cu autentificare”, unde persoanele fizice pot vizualiza și achita prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit, obligațiile fiscale datorate bugetului local al Municipiului Pitești. În secțiunile „Plată amenzi/Plată fără autentificare” persoanele fizice pot achita amenzile/alte taxe locale.

În cazul persoanelor juridice, cererea privind emiterea informațiilor pentru autentificare pe www.ghiseul.ro, se depune la Serviciul Constatare Impunere Persoane Juridice situat în imobilul din Bulevardul Republicii, nr. 81, bl. G1 sau prin intermediul poștei electronice, la adresa de e-mail: scipj@primariapitesti.ro, iar informații suplimentare privind depunerea online a cererii pentru emiterea credențialelor de acces pentru SNEP (www.ghiseul.ro), se regăsesc pe site-ul instituției www.primariapitesti.ro, secțiunea Servicii online-Depunerea unor declarații pentru Direcția Impozite și Taxe Locale.

articolul original.

Florin Citu: Acest ritm de creștere al cheltuielilor este nesustenabil și va duce inevitabil la creșteri de taxe/taxe noi sau la incapacitate de plată

27 September 2022 at 06:22

Fostul premier Florin Citu sustine ca acest ritm de creștere al cheltuielilor este nesustenabil și va duce inevitabil la creșteri de taxe/taxe noi sau la incapacitate de plată.

”Bomba cu ceas din execuția bugetară.

Luna august este a două luna consecutivă în acest în an în care deficitul bugetar lunar este mai mare decât cel de anul trecut pentru luna resepctiva.
În luna august 2022 deficitul bugetar a fost de 6,4 miliarde lei vs 5,3 miliarde lei în august 2021.

Foarte periculos este ce se intamplă cu cheltuielile cu dobânzile și cu subvențiile. Cheltuielile cu dobânzile în august 2022 au crescut cu 109% (!!!) față de luna august 2021. Iar cheltuielile cu subvențiile cu 166% (!!!) față de aceeași luna a anului trecut.
În primul rând aceste cheltuieli nu se justifică când sunt banii din PNRR, 3,7 miliarde euro, care stau în conturile BNR. Încă așteptăm instituțiile statului să intervină și să oprească acest jaf din banul public pe care îl face PSD prin MF.

În alt doilea rând, acest ritm de creștere al cheltuielilor este nesustenabil și va duce inevitabil la creșteri de taxe/taxe noi sau la incapacitate de plată.
Trebuie luate măsuri, URGENT, pentru reforma administrației publice (jalon în PNRR) și reducerea cheltuielilor bugetare.”, a scris Citu, pe Facebook.

articolul original.

Londra, cel mai mare pachet de reduceri de taxe din 1972

23 September 2022 at 15:26
image

Guvernul britanic a prezentat vineri cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi, cât şi pentru companii, şi în paralel a anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul de creştere pe termen lung al economiei, transmite Reuters.

Ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a reafirmat obiectivul premierului Liz Truss de a dubla ritmul de creştere economică anuală al Marii Britanii, până la 2,5%, şi pentru prima dată, a avansat o cifră cu privire la planurile de cheltuieli ale noului premier.

„Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme… Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere”, a declarat Kwasi Kwarteng în Parlament.

Reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit

Printre măsurile anunţate vineri se numără reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%. Astfel, începând din luna aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu vor mai plăti o cotă maximă de 45% ci o cotă de impozit de 40% care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an. În paralel, cota de bază pentru impozitul pe venit va fi redusă la 19% începând din luna aprilie 2023, cu un an mai devreme decât se preconiza. „Aceasta înseamnă o reducere de taxe pentru 31 de milioane de persoane în doar câteva luni”, a spus Kwasi Kwarteng.

Taxa de timbru la achiziţionarea unei locuinţe va fi redusă

De asemenea, ministrul britanic al Finanţelor a anunţat că taxa de timbru la achiziţionarea unei locuinţe va fi redusă pentru ca familiile să îşi permită să cumpere o casă, astfel că pragul de la care se aplică această taxă se va dubla până la 250.000 de lire sterline (280.000 de dolari).

Scutirea de la plata TVA pentru vizitatorii din străinătate care fac cumpărături în Marea Britanie

Mai mult, va fi reintrodusă scutirea de la plata TVA pentru vizitatorii din străinătate care fac cumpărături în Marea Britanie, în ideea de a stimula sectorul de retail. „Marea Britanie primeşte milioane de turişti în fiecare an şi vreau ca străzile şi aeroporturile noastre, porturile şi centrele noastre comerciale să resimtă beneficiile economice. De aceea, am decis să introducem shopping-ul fără TVA pentru vizitatorii din străinătate”, a anunţat Kwasi Kwarteng.

Alte măsuri anunţate vineri vizează limitarea dreptului la grevă în cazul eşecului negocierilor între sindicate şi angajatori, crearea a 38 de zone de investiţii, cu reglementări reduse pentru cei care vor să pornească o afacere, reducerea autorizaţiilor de construire, anularea unei programate majorări a accizelor pe alcool şi eliminarea unui plafon pentru bonusurile plătite bancherilor.

Este cea mai mare reducere de taxe adoptată după 1972

Tot acest pachet de măsuri, ale căror costuri sunt estimate la 45 de miliarde de lire sterline pe an în 2026, este cea mai mare reducere de taxe adoptată după 1972, potrivit centrului de reflecție Institute for Fiscal Studies. „A trecut o jumătate de secol de când am văzut reduceri de taxe de asemenea amploare”, a subliniat directorul Institute for Fiscal Studies, Paul Johnson.

Imediat după anunţarea acestor planuri, randamentele pentru obligaţiunile emise de Guvernul britanic au înregistrat cea mai mare creştere zilnică din ultimii 13 ani, lire sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani în raport cu dolarul, iar cotaţia acţiunilor companiilor britanice a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni.

articolul original.

Care sunt taxele de autostradă în Germania, Italia, Spania, Ungaria, Franța sau Austria

22 September 2022 at 09:33
image

Care sunt taxele de autostradă în Germania, Italia, Spania, Ungaria, Franța sau Austria. La fel cum Români are rovinietă și alte țări europene au anumite taxe de drum.

În Germania spre exemplu, folosirea autostrăzilor și a drumurilor federale este gratuită. Așadar, nu trebuie să-ți faci griji privind vigneta, taxe de drum sau de autostradă.

Taxa de autostradă și taxele pentru utilizarea drumurilor publice este însă obligatorie pentru vehiculele grele de transport marfă, cu o masă de minim 7,5 t.

Taxa se aplică pe toate autostrăzile, inclusiv benzinării și parcări, și pe toate drumurile federale, inclusiv în interiorul localităților pe o rețea de drumuri ce include aproape 51.000 de km.

Pe toate autostrazile din Italia în schimb, se aplica taxarea. Colectarea acestei taxe se face in două moduri, prin taxare variabilă şi prin taxare fixă.

Taxa variabila se aplica pe majoritatea autostrazilor din Italia. Conducatorul autovehiculului ia un tichet la intrarea pe autostradă şi plateşte la ieşire o taxă în funcţie de distanţa parcursă, de clasa autovehicului şi de coeficientul de autostradă.

Taxa fixă în schimb reprezintă o suma fixă în funcţie de clasa autovehiculului pe anumite drumuri.

În Spania, taxa de drum este colectată printr-un sistem de taxare închis, cu intrări și ieșiri. Taxa de drum este calculată pe baza rutei parcurse și a categoriei vehiculului. În unele părți, există o taxă forfetară pentru unele porțiuni, indiferent de categoria vehiculului.

Taxa de drum în Spania poate fi achitată în numerar sau cu cardul la ghișeul de taxare sau automat, foarte convenabil și fără nicio oprire inutilă, prin utilizarea unei unități de bord. În acest scop, trebuie să circuli pe anumite benzi marcate „Télépeaje”, „T” sau „Via T”.

În Ungaria, taxa de drum este similară ci cea din România și diferă în funcție de autovehicul. Aceasta poate fi achiziționată online, aici.

În Franța, rețeaua de autostrăzi este administrată de către operatori, care aplică taxă rutiere independente și individuale. Chiar dacă aproape toate autostrăzile au taxe rutiere, există anumite excepții.

Printre acestea se numără șoselele de centură ale marilor orașe mari și autostrada din apropierea graniței cu Alsacia, unde nu se impune plata taxei de drum. În afara de Germania, toate vehiculele trebuie să plătească taxe de drum.

De obicei, acestea sunt plătite în benzinării sau la intrarea pe autostrăzi. În Austria există de asemenea aparate mobile unde poate fi achitată taxa pentru autostradă.

articolul original.

Francisc Tobă, deputat APP de Brașov, despre atacurile la adresa Guvernului: „Nu vom permite să sufoce România în taxe și scumpiri aberante” – VIDEO

21 September 2022 at 06:58
image

Deputatul de Brașov al Partidului Alianța Pentru Patrie Francisc Tobă a avut în Plenul Parlamentului un discurs la adresa actualilor guvernanți. Deputatul a transmis că atacurile la adresa Guvernului vor continua.

„Nu vom permite guvernului să sufoce România în taxe şi scumpiri aberante! Vom continua să atacăm şi să blocăm toate aceste legi şi ordonanţe antiromâneşti!”, a transmis deputatul Francisc Tobă.

Ce spune Francisc Tobă despre atacurile la adresa Guvernului

Deputat Francisc Tobă, vicepreşedinte APP, a avut o discurs furibund după ce partidul a solicitat Exectivului să anuleze ordonanța privind modificarea Codului Fiscal. Astfel, parlamentarul a transmis că alături de colegii săi vor continua să atace Guvernul prin toate mijloacele ce le au la dispoziție.

De asemenea, Francisc Tobă a afirmat că Alianța Pentru Patrie va continua să lupte pentru români și România. Interesele cetățenilor români vor fi apărate în continuare de membrii APP, iar toate legile aberante vor fi împiedicate.

„Titlul declaraţiei mele este: ”Falimentul naţional urmat de falimentul personal”. Preşedintele României a declarat anul trecut că suntem un stat eşuat. E adevărat. Executivul, pe care eu îl numesc astăzi „executanul României”, a luat act şi în continuare şi-a văzut de treabă. După ce a canabalizat şi falimentat potenţialul romanesc s-a trecut la următoarea etapă. S-a trecut la falimentarea cetăţeanului şi, în această vară, imptriva constituţiei economic, sfidant-o, s-au emis ordonanţe fără să existe o lege de abilitare în acest sens data de Parlamentul României. Se baga mâna adânc în buzunarul omului, se suprataxează, ni se vând gogoşi cu acea schemă de compensare a energiei, de fapt tot noi vom plăti profitul firmelor care tranzacţionează aceste cantităţi de energie, şi la ora actuală suntem în situaţia în care noi, partidul APP, folosind ceea ce eu am spus, „Gherilă Politică” vom ataca şi vom bloca cu toat instrumentele juridice avute la dispoziţie. Ştim că este o bătălie asimetrică, ştim că exista un soi de slugărnicie parlamentară, şi nu numai. Vom continua să fim pioneza de pe scaunul puterii, vom continua să apărăm interesele, bunăstarea celor care ne-au mandatat când ne-au trimis aici. Să fim în slujba poporului, în serviciului lui, aşa cum scrie în constituţie la articolul 69. Închei spunând: „Maica Domnului să ocrotească România şi pe romani de duşmanii de afară dar mai ales de cei din interior”.”, a transmis deputat Francisc Tobă, deputat de Braşov, APP.

O declarație în acest sens a avut-o și secretarul general al APP în cadrul emisiunii BZI LIVE programată ieri, 21 septembrie 2022.

APP a atacat OUG privind noile taxe și impozite

Codrin Ștefănescu, secretarul general al APP, a anunțat că a atacat în OUG privind Codul Fiscal, mai precis cea a implementării noilor taxe și impozite.

„Sperăm că discuțiile pe acest Proiect de lege va fi susținut și de alți parlamentari, contrar dispozițiilor primite de la șefii lor de partid. Sperăm să se responsabilizeze, măcar din interes față de familiile lor, față de electorii care i-au votat și i-au trimis în parlament, nu pentru a emite legi sau a aproba Ordonanțe înrobitoare, imposibil de suportat de către orice familie de români, sau cu vizibil caracter antiromânesc. Totodată solicităm Guvernului să comunice public, dacă numai la articolul legat de supraimpozitarea locuinței românilor, aceasta va crește de la 1 ianuarie 2023, chiar și cu 350%”, a transmis Codrin Ștefănescu, secretarul general al APP.

Deputatul Francisc Tobă, vicepreședintele APP, a lansat atacuri la adresa Guvernului în ceea ce privește suprataxarea.

articolul original.

Florin Cîțu: „Cât timp am fost preşedinte al PNL m-am opus tuturor încercărilor ale PSD de a impune taxe mai mari”

21 September 2022 at 06:57

Fostul premier, Florin Cîțu, a scris pe pagina sa de Facebook că atâta timp cât a fost la conducerea PNL s-a opus încercărilor agresive și constante ale social-democraților de a impune noi taxe mai mari și măsuri care afectează economia românească.

  ”Aceasta este diferenţa între o guvernare liberală şi PSD la guvernare! Anul trecut statul român să împrumuta DOAR pentru investiţii şi la dobânzi infime în comparaţie cu acest an. Se vede foarte clar în grafic – liberal cu albastru şi PSD cu roşu”,a spus Florin Cîţu.

Senatorul a mai menționat că s-a ținut de cuvânt când a spus că nu vor crește taxele românilor, cât timp a fost la conducerea PNL.  

„Cât timp am fost preşedinte al PNL m-am opus tuturor încercărilor, constante şi agresive, ale PSD de a impune taxe mai mari şi măsuri care distrug economia. Nicio astfel de măsură nu a fost adoptată cât am fost preşedinte PNL. Am promis că atât timp cât voi avea un cuvânt de spus nu vor creşte taxele românilor. M-am ţinut de cuvânt. Orice alte soluţii garantează falimentul României”, a conchis Florin Cîțu.

Citește și: Florin Cîțu acuză PSD-ul că vrea să scoată România din UE

articolul original.

Florin Citu: PSD la guvernare înseamnă taxe mai mari și mai multe, distrugerea sectorului privat

17 September 2022 at 10:30

Fostul premier Florin Citu sustine ca PSD va distruge sectorul privat, prin introducerea de noi taxe.

„PSD la guvernare înseamnă 4 lucruri sigure:

– taxe mai mari și mai multe

– inflație foarte mare

– dobânzi foarte mari

– distrugerea sectorului privat/ a pieței libere și promovarea măsurilor socialiste

#RomaniiTrebuieSaStie #FacemRomaniaLiberaDinNou”

articolul original.

USR lansează pachetul care ‘salvează’ România: Sunt necesare măsuri rapide, iar prin acest proiect venim cu soluțiile care să ajute toți românii

15 September 2022 at 09:45
image

Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au depus, joi, două proiecte de lege care sprijină populația și industria românească. Propunerile vin în contextul eșecului schemei de plafonare realizate de Guvernul PSD-PNL și al crizei energetice la nivel european, al exploziei prețurilor la bunuri și servicii.

Primul proiect de lege conține un set de soluții pentru reducerea facturilor la energie și gaze, printre care reducerea TVA la energie și gaze de la 19% la 5%, eliminarea accizei, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare din factură și vouchere pentru fiecare gospodărie.

Al doilea proiect vizează reducerea treptată a impozitării muncii, până la zero taxe. În condițiile majorării accelerate a prețurilor bunurilor și serviciilor cumpărate de populație, reducerea impozitării este singura măsură reală de protejare a muncitorilor cu salarii mici în fața acestei crize.

Reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 de lei pentru populație și reducerea taxelor pentru companii

USR a reluat în noul proiect legislativ propunerile din octombrie 2021 de reducere a TVA, eliminarea accizei, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare din facturile la energie și gaze, măsuri luate și de alte state europene, precum Germania sau Spania.

În același timp, proiectul prevede ca toți românii să primească un voucher de 1.000 de lei pentru plata facturilor de utilități. Acest voucher care are o sumă fixă va ajuta și la reducerea risipei, pentru că oamenii vor vedea direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor. De asemenea, USR își dorește să încurajeze românii să își producă propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei în vederea instalării de panouri fotovoltaice.

Pentru industrie, USR propune un sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, respectiv, reducerea taxelor de plată către stat în cuantumul a 50% din creșterea facturilor la energie și gaz, raportată la luna ianuarie 2022.

Un eșec cât o țară, asta reprezintă schema de plafonare/compensare a prețurilor. Pentru că această schemă a dus la creșterea artificială a prețurilor pe piața de energie, a omorât concurența și a dat o pagubă statului român de 40 de miliarde de lei, bani pe care nu i-a văzut nimeni niciodată. Acum, după ce au creat haos pe piața de energie, au decis să modifice schema de plafonare prin reducerea ajutoarelor. Industria românească este lăsată să își închidă porțile, iar românii vor suporta costurile prin creșterea galopantă a prețurilor și pierderi de locuri de muncă. Sunt necesare măsuri rapide, iar prin acest proiect venim cu soluțiile care să ajute toți românii, toate întreprinderile românești și să stimuleze eficiența”, declară deputata USR Cristina Prună.

Zero taxe pe salariul minim

În contextul în care România are cea mai mare povară fiscală pe salariile mici din toată Uniunea Europeană, USR a depus un proiect care extinde deducerea personală pentru o sumă echivalentă cu salariul minim, atât pentru impozitul pe venit cât și pentru contribuțiile obligatorii.

Salariul minim brut pe țară este în acest moment de 2.550 de lei, din care muncitorii cu cele mai mici câștiguri din economie primesc, după ce scădem toate taxele, numai 1.543 de lei pe lună, statul luând 41% din salarii. Prin implementarea etapizată a măsurii USR, în primul an fiecare angajat ar rămâne cu 250 de lei/lună în plus la salariu. Treptat, prin creșterea procentului la care se aplică deducerea, fiecare român poate ajunge să rămână în plus la salariu, lunar, cu 1.000 de lei.

Proiectul vizează toate salariile, astfel un angajat care muncește pe un salariu mai mare, de 4.000 lei de exemplu, va putea deduce suma echivalentă salariului minim din baza taxabilă a venitului său.

“Statul este cel care sărăcește românii și îi ține în pragul sărăciei cu cele mai mari taxe pe salariile mici din Uniunea Europeană. Dacă vrem să creștem salariile românilor, mai ales salariile mici, nu trebuie să creștem salariul minim, trebuie doar să ușurăm povara fiscală a statului. Multe țări din Europa au prevederi care scutesc salariile mici de la taxare, fie sub anumite sume, fie prin aplicarea unei deduceri personale. Deducerea personală există și în sistemul fiscal românesc încă de când am trecut la cota unică, ea trebuie doar extinsă. Astfel statul nu s-ar finanța de la cei cu veniturile cele mai joase, ci i-ar lăsa să se dezvolte, să se integreze în piața muncii. Zero taxe pe salariul minim este singura reformă economică de care România are nevoie pentru a scoate milioane de români din sărăcie, pentru a nu îi mai goni din țară, pentru a dezvolta economia și a genera prosperitate în rândul cât mai multor cetățeni”, a declarat deputatul USR, Claudiu Năsui.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susțină și să adopte aceste inițiative legislative în cel mai scurt timp posibil. Aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce impactul negativ al crizei economice asupra angajaților români și a întreprinderilor românești.

articolul original.

Târgoviște: Taxele și impozitele locale pentru 2023 vor fi indexate cu 5,1%

14 September 2022 at 12:12

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, continuă epopeea sa pe tărâmul elaborării cât mai multor proiecte de interes comunitar cu finanțare europeană sau guvernamentală. După cum ne-a precizat, lucrurile s-au schimbat oarecum. În mai rău! Problemele au apărut din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcție și este nevoie ca, la toate proiectele aflate în diferite stadii de implementare, să se încheie acte adiționale la contractele de finanțare. Se caută soluții pentru actualizarea prețurilor. Constantin Ana ne-a spus, cu un optimism temperat, că speră să o scoată la capăt cu cele 16 proiecte europene aflate în derulare la Pucioasa, plus cele care sunt depuse în vederea obținerii finanțării. Pe lângă asta, Primăria Pucioasa a trebuit să facă față valului de scumpiri și la utilități.

„Este cel mai complicat an deși, conform planurilor noastre, ar fi trebuit să fie cel mai bun. Este primul an în care îmi este teamă că nu putem ajunge nici până în luna octombrie cu banii destinați funcționării administrației publice locale”, ne-a mărturisit Constantin Ana.

Dar, așa cum a completat ulterior, edilul de la Pucioasa nu se lasă pradă descurajării. Unul dintre visurile sale este acela de a elimina total cenușiul care învăluia orașul stațiune balneo-climatică. Vrea să redea Pucioasei căldura și culoarea de odinioară.

Se lucrează la reabilitarea și redecorarea Parcul Central. La final, această grădină publică va fi una dintre cele mai frumoase și delectante zone de agrement și recreere din județul Dâmbovița. Vor fi refăcute aleile pietonale, va fi montat mobilier adecvat, se va realiza un iluminat public ornamental, fântâni cu jocuri de apă, spații verzi generoase, miniterenuri de sport etc.

Pe același tipar al petrecerii timpului liber, atât de către localnici, dar și de cei care aleg ca destinație de vacanță Pucioasa, continuă proiectul de pe Dealul Moțăianca, unde se materializează o zonă modernă de agrement, cu multiple facilități pentru practicarea unor sporturi, dar și pentru relaxare.

De asemenea, se are în plan crearea unui sector de promenadă și petrecere a timpului liber într-un mod plăcut în perimetrul de lângă lacul de acumulare unde există așa-zisa „deltă dintre dealuri”. Este vorba despre circa 4-5 hectare de teren acoperit cu vegetație specifică bălților, ba chiar și cu faună asemănătoare, unde edilul Constantin Ana dorește să realizeze zone de promenadă, de plimbare cu bicicleta. Proiectul va cuprinde un perimetru cuprins între zona de nord a orașului, dinspre Moțăieni, și până în sud, spre Brănești.

Și dacă vorbim de agrement, de petrecerea timpului liber, până la urmă componente ultra necesare unui oraș stațiune, primarul de la Pucioasa are în implementare și construcția unui bazin de înot. Proiectul va fi finanțat prin Compania Națională de Investiții și are o valoare de 32 milioane de lei. Bazinul de la Pucioasa este proiectat în ton cu modernitatea, dar și cu noile reglementări privind economia de energie. Este știut, un astfel de obiectiv este greu de întreținut la costurile de astăzi, dar primarul Constantin Ana, împreună cu echipa de proiectanți, s-a gândit la toate. Bazinul de înot de la Pucioasa va avea o construcție specială, va fi bine izolat, va beneficia de circuite pentru păstrarea unei temperaturi optime, fără consum sporit de energie. Va fi dotat cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea unei autonomii energetice și multe alte facilități menite să reducă substanțial costurile de întreținere. Constantin Ana, primarul de la Pucioasa, ne asigură că vom vedea la finalul lucrărilor un obiectiv unic în peisajul investițional dâmbovițean.

articolul original.

Anca Dragu a găsit soluția pentru protecția persoanelor cu venituri mici

12 September 2022 at 10:00
image

Senatoarea USR Anca Dragu pledează pentru introducerea măsurii „Zero taxe pe salariul minim”, în contextul unei creşteri de 18% a preţurilor pentru produsele alimentare şi chiar de peste 30% pentru unele produse de bază.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, la Palatul Parlamentului, fostul ministru al Finanţelor a subliniat că o astfel de creştere a preţurilor îi afectează în primul rând pe cei cu venituri foarte mici, în condiţiile în care produsele alimentare reprezintă aproximativ 33% din consumul românilor.

Nivelul inflaţiei a crescut. Avem 15,3% pentru produse alimentare, nealimentare şi pentru servicii. Vedem însă cea mai mare creştere la produse alimentare, per total peste 18%. Iar la produsele de bază, respectiv produse de panificaţie, ulei, cartofi – avem creşteri de preţuri de chiar peste 30%. Ştim bine că produsele alimentare reprezintă cam 33% din consumul românilor, din tot ce cheltuiesc românii într-o lună. Creşterea preţurilor al produse alimentare îi va afecta foarte mult în special pe cei cu venituri foarte mici, respectiv cu salarii foarte mici sau cu pensii mici. De aceea suntem foarte dezamăgiţi lipsa de reacţie a guvernului PSD-PNL-UDMR, faptul că îi ţin pe aceşti oameni pur şi simplu în sărăcie. Probabil că este o tactică politică să îi facă dependenţi”, a spus Anca Dragu.

Ea a menţionat că prin aplicarea măsurii „Zero taxe pe salariul minim” o persoană care este plătită cu salariul minim ar primi 2.550 de lei, nu 1.524 de lei.

„Noi am propus de mult, de câţiva ani, această măsură Zero taxe pe salariul minim, care este o măsură absolut necesară în acest moment. Astfel, o persoană care este plătită la salariul minim, 2.550 de lei salariu brut, cu taxarea de astăzi primeşte în mână 1.500 şi ceva de lei. Dacă s-ar aplica această măsură, practic persoanele cu salariu minim pe economie ar pleca acasă cu suma integrală: 2.550 de lei. Şi tot aşa, pentru persoanele cu un salariu de, să spunem 5.000, ar putea creşte venitul net până undeva la 3.800 de lei, prin aceste măsuri pe care noi le tot propunem şi trebuie, absolut, să fie luate în acest moment”, a spus Anca Dragu.

articolul original.

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, despre veniturile obținute de influenceri: ‘Pot să câștige oricât de mulți bani doresc, noi suntem cu ochii pe ei. Important e să nu uite să plătească impozitele’

9 September 2022 at 19:17

sursa foto:  apuseni.info

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că fiscul va monitoriza atent veniturile obținute de influenceri sau cei care practică vânzările în mediul online.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Nimic despre Rusia și Ucraina, doar despre prostie și aroganță

7 September 2022 at 15:34

De ce prețul energiei crește cu 200% când toată Europa este plină de capacități de generare eoliene, solare ce nu existau acum 10-20 de ani?

De ce o criză a energiei atât de gravă când cetățenilor li s-a spus mereu ca liberalizarea este cheia facturilor mai mici?

De ce s-au închis centralele nucleare din Germania, acolo unde o criză a energiei poate duce la o criză economică ce ar putea, la rândul ei, să ducă la colapsul zonei euro și a UE?

Statele UE acuzau Ucraina, în urma cu 15 ani, că agravează criza gazelor prin mulțimea de intermediari și căpușe. De ce în statele UE sunt acum o mulțime de intermediari care încarcă facturile la energie?

Veșnicul consilier al eternului guvernator BNR a scris de curând că liberalizarea pieței energiei, în urmă cu doar un an, a fost făcută greșit. De ce a fost făcută greșit?

De ce costurile de producție a energiei electrice și TVA-ul reprezintă în multe state UE sub jumătate din valoarea facturii finale, iar restul sunt taxe peste taxe stabilite de guverne?

Nimic despre democrație versus autocrație, despre SUA sau OPEC. Nimic despre Putin, Rusia lui Putin și gazele ei. Nimic despre cât de înțeleaptă sau nu este decizia continuării unui război prin procură în Ucraina. Fără geopolitică, fără comparații istorice. Fără ridicarea în slăvi al lui Putin și fără ”Slava Ucraina”. Doar întrebări despre politici și scheme adoptate cu ani, dacă nu decenii în urmă, înainte de război, înainte de Crimeea 2014. De asta trebuie să le fie frica guvernanților, portavocilor lor în iernile ce vor urma. Va fi ușor, și nu de puține ori va fi just, ca protestele ce vor urma în Europa să fie catalogate drept operațiuni ale Rusiei lui Putin, va fi ușor de argumentat că sărăcia se datorează unui război fără precedent la granițele UE și NATO. Este întotdeauna ușor să te ascunzi în spatele unor concepte strategice alambicate, al partenerilor strategici, chiar în spatele victimelor unui război. Însă este mult mai greu ca incompetența, impostura și prostia să se ascundă în spatele cifrelor, principiilor economice seci și al bunului-simț al lucrurilor.

Criza energiei din Europa nu se datorează doar pieței energiei, pe care Comisia Europeană vrea acum să o reformeze radical cu orice preț. Criza energiei a fost cauzată de dictate politice, de impunerea unei ideologii într-o industrie de importanță strategică. Criza a fost cauzată în egală măsură de marile companii care au acceptat să devină vectorii unei ideologii, pentru a pune mâna pe cât mai multe fonduri, pentru a-și face o carte de vizita progresistă investind în mori de vânt cu care acum se luptă întreaga Europă.

În urmă cu o săptămână, președinta Comisiei Europene a ajuns să declare că Europa nu trece printr-o criză a energiei! Nu, de la etajul 13 din Berlaymont se vede o ”criză a combustibililor fosili”, așa spune von der Leyen. Soluția? Nici mai mult nici mai puțin decât o intervenție puternică pe piața electricității și creșterea la 45% din mixul energetic a cotei energiei regenerabile. Pe când și un poster cu Greta Thunberg împreună cu factura la electricitate, despre care analiștii de la Goldman Sachs estimează că ar putea ajunge până la 20% din veniturile unei gospodării europene, în 2023? How dare you!

Economistul spaniol Daniel Lacalle arată că von der Leyen este de două ori în eroare. În primul rând, criza se datorează intervențiilor masive pe piață, iar președinta CE propune și mai multă intervenție. În al doilea rând, creșterea procentului energiei regenerabile riscă să vulnerabilizeze sistemul energetic, fără a reduce dependența de noi materii prime și de statele ce le pot furniza.

”Piața europeană a energiei este poate cea mai reglementată din lume. Intervenționismul masiv a dus în majoritatea țărilor la un coș energetic scump, volatil și intermitent. Între 70% și 75% din tariful energiei electrice din majoritatea țărilor europene este reprezentat de costuri reglementate, de subsidii și taxe stabilite de guverne. Restul tarifului este reprezentat de generarea ”liberalizată”, de costul permiselor de emisii de dioxid de carbon care a crescut uriaș în ultimii ani, datorită ambițiilor verzi ale UE. Iar mixul energetic este impus tot la nivel politic.

În Germania, companiile care produc electricitate încarcă doar 24% din factura finală. Marea majoritate a costurilor sunt taxe stabilite de guvern: taxe pentru rețea (24%), taxe pentru energia regenerabilă (20%), TVA (16%), suprataxa pentru termocentrale și alte taxe și suprataxe. Însă pentru președinta Comisiei Europene problema este piața.

Este surprinzător să citești peste tot că piețele energiei din Europa sunt ”piețe libere”, câtă vreme guvernele impun tehnologiile din mixul energetic, câtă vreme guvernele monopolizează și limitează licențele, interzic investițiile în anumite tehnologii, interzic de-a dreptul alte tehnologii, obligă majorarea costurilor pentru permisele de emisii de dioxid de carbon.

Guvernul german a intervenit pentru a închide centralele nucleare, iar acum se bazează pe gaze naturale și lignit. Guvernele au intervenit în Europa și au interzis exploatarea gazelor de șist. Guvernele decid când să închidă hidrocentralele, deși acestea sunt cheia pentru facturi mai mici la energie. Guvernele au intervenit și au impus subvenții pentru tehnologii ineficiente, în timp ce au crescut taxele pentru cele eficiente. Guvernele au interzis exploatarea zăcămintelor de litiu, în timp ce promovau energia din surse regenerabile, care are nevoie de litiu. Guvernele au încărcat facturile cetățenilor cu taxe și costuri reglementate care nu au nimic a face cu consumul de energie. Intervențiile acestea au fost un lung șir de erori care au făcut ca electricitatea și gazele naturale să coste de două ori mai mult în Europa decât în SUA.

Prețul electricității este foarte mare în Europa, pentru că așa a fost gândit să fie. Iar această gândire este una politică.

A fost eliminat sau redus aportul de energie hidro și nucleara, produsă în centrale care funcționează fără oprire, iar în locul acestei energii a fost adusă energia din surse regenerabile, care este intermitentă, necesită investiții costisitoare. Așa a fost peste tot în Europa și așa va fi în continuare.

Ce se întâmplă când intervine politica? Se închid centralele nucleare datorită unor obsesii ideologice și apoi 40% din energie este produsă arzând lignit și gaz. Sau este adusă în pragul falimentului cea mai importantă companie publică, ca în Franța. Sau, ca în Spania, se generează un conflict diplomatic cu cel mai important furnizor de gaze, Algeria, iar asta duce la dublarea volumului de gaze importat din Rusia, chiar la începutul războiului din Ucraina.

Acum, UE se grăbește să instaleze stații plutitoare de regazeificare a gazelor lichefiate pe care vrea să le importe. Problema? Aproape toate vasele care transporta GNL au fost contractate pentru această iarnă.

Aceleași guverne care au refuzat să întărească lanțurile de aprovizionare cu gaze naturale se dau acum de ceasul morții și arunca cu banii pe soluții mai puțin eficiente.

Energia regenerabilă nu va elimina dependența de gazele naturale. Energia regenerabilă este, prin definiție, intermitentă și volatilă, cu o generare greu de planificat. Instalarea mai multor astfel de generatoare necesită cheltuieli uriașe pentru infrastructura de transmisie și distribuție, iar asta înseamnă facturi mai scumpe.

Investițiile în energia regenerabilă sunt pozitive, însă niciun politician nu poate spune că asta este soluția. Este o energie ce nu poate fi stocată decât cu costuri uriașe – rețelele de baterii ar costa peste doua miliarde de euro și oricum nu sunt fezabile. Dacă Europa ar avea acum doar energie eoliană și solară, ar fi foarte volatilă și intermitentă, iar în perioadele cu puțin soare și vânt ar crește dependența de gazele naturale, ar fi nevoie de energie nucleară și hidro, stabilă și care funcționează permanent. Energia regenerabila nu reduce dependența de alte țări. Poți deveni dependent de China și alte țări, pentru litiu, aluminiu, cupru.

Să decretezi că 45% din mixul energetic trebuie să fie energie regenerabilă nu înseamnă că ai obținut independența față de gazele naturale, ci că reduci puțin consumul de gaze și ai energie și mai instabilă. Perioadele în care energia solară și eoliana este mai greu de obținut coincid exact cu perioadele în care gazele și cărbunele sunt cele mai scumpe.

Criza aceasta ne arată că Europa are nevoie de mai multă piață și de mai puțin intervenționism. Europa este în criză din cauza unei combinații între aroganță și ignoranță din partea politicienilor care controlează mixul energetic. Importanța unui mix energetic echilibrat este mai evidentă ca niciodată. Intervenționismul a eșuat lamentabil. Comisia Europeană ne propune și mai mult intervenționism.”

articolul original.

Taxe noi pentru români. Apariția unui nou impozit ar putea să creeze neplăceri pentru cetățeni

4 September 2022 at 21:04
image

Românii ar putea fi obligați să plătească noi taxe și impozite, dacă planul lui Raed Arafat va fi pus în practică. Deși acesta își dorește să dea o mână de ajutor unei anumite categorii de persoane, ar putea stârni revoltă în rândul celorlalți cetățeni ai României.

Din păcate, românii ar putea avea de achitat noi taxe și impozite, chiar dacă prețurile și inflația se află într-o continuă creștere. Vestea a fost dată chiar de către Raed Arafat, care speră să poată ajuta toate companiile și toți angajații în această perioadă de criză.

Noi taxe și impozite pentru români

Raed Arafat a propus ca românii să fie obligați să plătească o taxă de reziliență pentru ca toate companiile cu o mulțime de angajați să poată supraviețui în această perioadă de criză. Secretarul de stat a venit cu această propunere în timpul întâlnirii de la Black Sea and Balkans Security Forum.

„Dacă am lua o decizie undeva ca 1% din profitul anual să fie pus într-un cont intangibil pentru a face faţă dezastrelor şi în loc să dăm afară oamenii dintr-o firmă, prin aceşti bani îi ținem pe perioada unei crize, trei, patru, cinci, şase luni, şi îi plătim cu 70% din salariu, dar nu îi dăm afară. Dar acest cont să fie numit contul pentru reziliență”, a explicat Raed Arafat.

Planul secretarului de stat nu pare a fi privit cu ochi buni de multe persoane. Analistul economic Mircea Coșea a dezvăluit realele probleme ale ideei cu care Raed Arafat a avenit pentru a putea da o mână de ajutor companiilor. Acesta susține că o nouă taxă nu ar face decât să pună presiune pe companii și pe restul cetățenilor, ceea ce ar putea duce la o problemă și mai mare. Mircea Coșea este de părere că ar trebui să se găsească o soluție care să pună în mișcare economia României.

articolul original.

Amânarea noilor impozite locale pe clădiri, principalul subiect de discuție în coaliție

30 August 2022 at 12:45

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți la Ovidiu că liderii coaliției de guvernare discută amânarea noilor impozite locale pe clădiri, prevăzute în codul fiscal.

El a spus că această propunere a fost făcută de asociațiile primarilor de comune, orașe și municipii, care au reclamat dificultatea implementării noilor prevederi legale adoptate în vara acestui an.

”Mecanismul e cât se poate de complicat și nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale și cele ale administrației locale. Am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu colegii din coaliție să analizăm și în funcție de decizia luată în coaliție să prorogăm termenul”, a spus premierul Ciucă.

Reamintim că noile reglementări fiscale prevăd creșterea taxelor și impozitelor locale.

Modificarea modului de calcul al impozitării pe proprietate, schimbare adoptată recent de Guvern odată cu avalanșa de modificări fiscale, va duce la dublarea impozitului pentru un apartament din București și la creșteri de 3-4 ori la Cluj, arată o analiză publicată pe blog de Adrian Vascu, vicepreședinte al Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) și prezentată de Economedia.ro.

Citește și: Hoț din Crainimăt, călcat de mascați! Unde a dat lovitura

Sursa: g4media.ro

articolul original.

Taxe noi, în premieră! Guvernul le ia în calcul pentru a face rost de bani la buget.

25 August 2022 at 09:04
image

Taxe noi, în premieră! Guvernul le ia în calcul pentru a face rost de bani la buget.

Criza unora, bucuria altora. Scumpirile la energie sunt mană cerească pentru jucătorii din piaţă, care fac profituri uriaşe. Pentru a aduce mai mulţi bani la buget, Guvernul se gândeşte să-i taxeze, în premieră, pe traderi. Şi producătorii, majoritatea deţinuţi de stat, ar putea plăti sume mai mari. Măsura nu va avea niciun impact asupra preţurilor, ci, pur şi simplu, va creşte încasările la buget. Pentru populaţie, facturile rămân plafonate, cel puţin până în 31 martie, dau asigurări autorităţile. 

„Piaţa de energie electrică, în anumite zone, face profituri foarte mari. Ce înseamnă profituri foarte mari? Profituri foarte mari înseamnă profituri foarte mari”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei. Până acum ocoliţi de suprataxe, traderii de energie ar putea plăti în plus statului pentru profitul pe care-l fac. Discuţii există de mult, însă până acum nu s-a concretizat nimic. În România, sunt activi 40 de traderi, firme care cumpără energie de la producători şi o vând mai departe, fără a avea un portofoliu de clienţi. Vizaţi de suprataxare ar fi şi furnizorii care desfăşoară activitate de trading.

Premieră: Guvernul ar putea să-i taxeze pe traderi

„După mine, un intermediar de energie electrică nu ar trebui să câştige mai mult de câteva procente. Nu văd de ce ar trebui să câştige dublu sau triplu”, este de părere Virgil Popescu, ministrul Energiei.„Pe lângă o preocupare cumva etică, să fie taxată toată lumea la fel, personal mi-e greu să văd cum se vor trece foarte mulţi bani de la traderi. Unii nu sunt nici măcar înregistraţi în România”, spune Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie.

Statul, unul dintre principalii câștigători ai scumpirii energiei

Producătorii de gaz sunt suprataxaţi din 2013, iar cei de energie electrică – de anul acesta. Conform noilor propuneri, aceştia ar putea plăti şi mai mult la buget. Oricum, statul ia cu două mâini de la producători. Încasează atât impozite, cât şi profit, căci este acţionar, de cele mai multe ori majoritar. În primul semestru, Romgaz, unde statul deţine 70% din acţiuni, a făcut un profit dublu şi a plătit impozite de trei ori mai mari. În aceeaşi perioadă, Nuclearelectrica, societate deţinută în proporţie de 80% de stat, şi-a triplat profitul şi a achitat impozit pe măsură. Petrom a obţinut un profit de cinci ori mai mare în primele şase luni. Compania la care statul a păstrat 20% din acţiuni a plătit şi impozit record în acest an. Pentru Hidroelectrica, unde statul deţine 80% din acţiuni, există date doar pentru primul trimestru, încheiat cu un profit în creştere cu 70%.

Sursa: Observator

articolul original.

Ce taxe și impozite locale ar urma să plătească romașcanii în 2023

23 August 2022 at 08:44
image

Primăria municipiului Roman a anunțat, la finalul săptămânii trecute, inițierea procedurii de consultare publică privind un proiect de hotărâre pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2023, în conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică privind. Proiectul a fost întocmit ca urmare a consultărilor cu reprezentanții Consiliului Local Roman, arată reprezentanții municipalității.

Conform proiectului, se propune menținerea cotelor de impunere la impozitul/taxa pe clădiri la nivelul anului 2022, în timp ce nivelul bonificației pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport este propus a fi de 10%. Prin HCL nr. 90/28.04.2022, Consiliul Local al Municipiului Roman a aprobat indexarea pentru anul fiscal 2023, cu rata de inflație de 5,1% a impozitelor și taxelor locale, act normativ avut în vedere la proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2023.

Întregul proiect poate fi consultat pe site-ul Primăriei, la adresa: https://primariaroman.ro/anunt-19-08-2022-consultare-publica-pentru-proiectul-de-hotarare-privind-stabilirea-impozitelor-si-taxelor-locale-pentru-anul-2023/.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect pot fi depuse până la data de 29 august 2022, la Biroul Unic din cadrul Primăriei Municipiului Roman sau pe adresa de e-mail: ditl@primariaroman.ro. Ulterior, proiectul va fi dezbătut pentru aprobare într-o ședință a Consiliului Local.

articolul original.
❌