ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Taxe 2023: Pentru ce venituri se vor plăti impozite mai mari anul acesta

1 February 2023 at 05:57

Taxe 2023: Pentru ce venituri se vor plăti impozite mai mari anul acesta

Impozitul pentru veniturile obținute din chirii a fost majorat începând cu anul 2023. Astfel, românii vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani statului și, implicit, să se mulțumească cu mai puține venituri în portofel.

Conform OG 16/2022, de la 1 ianuarie 2023, autoritățile au eliminat cota forfetară de 40%, motiv pentru care acest impozit va fi calculat direct la venitul brut. Prin urmare, românii vor plăti 10% din venitul din chirii, în loc de 6% cum era până la începerea anului curent.

Însă, exceptați de la această regulă vor fi cei care obțin bani din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, scrie CECCAR.

Impozit suplimentar din CASS

În anul 2022, Guvernul a decis ca, în funcție de veniturile obținute din chirii, mai mulți români să plătească suplimentar CASS, contribuție calculată în procentul de 10% asupra:

a) nivelului a șase salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară (18.000 lei și 36.000 lei; 3.000 lei este nivelul salariului minim în anul 2023);

b) nivelului de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară (36.000 lei și 72.000 lei);

c) nivelului de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii de peste 24 salarii minime brute pe ţară (peste 72.000 lei);

Proprietarii care decid să-și ofere spre închiriere proprietățile sunt obligați să depună o Declarație unică. Documentul poate fi transmis celor de la ANAF prin intermediul platformei „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro și pe www.e-guvernare.ro.

De altfel, declarația poate fi depusă și în format fizic la ghișeul ANAF.

Românii trebuie să-și depună contractele de închiriere la ANAF

Autoritățile au decis ca din 2023, conform OG 16/2022, să redevină obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF. Anterior, această lege fusese eliminată în 2018.

Datele Eurostat, bazate pe cifre oficiale, arată că doar 4% dintre români au declarat că pentru locuința în care trăiesc plătesc o chirie. Însă, pe de altă parte, se estimează că numărul real al acestora este mult mai mare, ajungând chiar la 15% în orașele mari. Prin urmare, există multe persoane care închiriază locuințe fără a încheia un contract.

Potrivit legii, persoanele sunt obligate să transmită celor de la ANAF contractele de închiriere începând din 1 ianuarie 2023. Astfel, depunerea contractului de închiriere încheiat după 1 ianuarie se va face către instituția fiscal în cel mult 30 zile de la semnare, în vreme ce pentru cele aflate în derulare, termenul de conformare este de 90 de zile. Procesul de înregistrare a contractelor de închiriere la ANAF va fi, spun analiștii, atât în beneficiul proprietarului, cât și chiriașului, mai ales în situația în care între acestea apar neînțelegeri între părți.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Mii de morminte vor fi scoase la vânzare dacă urmașii nu plătesc taxele. În ce oraș din România s-a luat această decizie

31 January 2023 at 20:55
image

Mormintele oamenilor ar putea fi vândute, dacă nu se mai plătesc taxe pentru acestea. Primul oraș în care se ia o astfel de decizie este Oradea, acolo unde locurile de veci vor fi scoase la vânzare după ce rudele decedaților nu au plătit taxele. Ce se întâmplă cu osemintele?

Astfel, peste 11.000 de locuri de veci, aflate în Oradea, au fost scoase la vânzare, pentru că rudele celor decedați nu au mai plătit de ani buni taxele. Cum cererea de locuri de veci este tot mai mare, a fost nevoie de o astfel de decizie, susțin autoritățile, potrivit antena3.

La ora actuală, în Oradea există un singur cimitir, unde şi-au găsit odihna veşnică aproape 60.000 de oameni. Din numărul total, aproximativ 11.000 de morminte sunt părăsite sau nu au mai fost achitate de către aparţinători, ceea ce indică faptul că nu mai prezintă un interes pentru români.

În aceste context, administratorii cimitirului au analizat situația și au luat hotărârea să revândă locurile de veci care nu mai au piatră funerară sau cruce.

După cum susțin oamenii legii, osemintele aflate în morminte nu vor fi aruncate, ci vor fi așezate în săculeți speciali și vor fi îngropate mai adânc. Despre această situație a vorbit chiar directorul ADP, Liviu Andrica.

„Intenția noastră nu este de a exhuma sau de a le face rău urmașilor, ci de a le oferi tuturor locuitorilor Oradei un loc de înmormântare.

Dacă unui loc de înmormântare nu i se prelungește durata de concesionare, atunci se trimite o scrisoare recomandată la domiciliul aparținătorilor.

După o perioadă de un an, se repetă această procedură și se așteaptă 90 de zile”, a declarat Liviu Andrica, director ADP Oradea.

Mai mult, românii care vor să verifice dacă au rude îngropate în cele 11 mii de morminte care urmează să fie revândute, pot consulta lista făcută publică pe pagina cimitirului.

articolul original.

Primăria Gura Ocniței înființează mai multe puncte pentru plata taxelor și impozitelor locale

31 January 2023 at 18:33

Băleni este o comună renumită, epicentrul legumiculturii din județul Dâmbovița. Un pol al hărniciei și perfecțiunii într-o îndeletnicire transmisă din tată-n fiu. Un leagăn al tradiției muncii pământului, păstrat cu sfințenie. Dar nu despre agricultura și oamenii care rezonează cu glia vreau să vorbim acum, ci despre elementele care sprijină comunitatea, care contribuie la dezvoltarea localității, la echilibrul socio-economic: administrația publică locală.

Truditorilor din Băleni le trebuie asigurate servicii publice ca la carte și o infrastructură pe măsură. Efortul lor trebuie să fie în pas cu confortul și civilizația. De atingerea acestor obiective trebuie să se ocupe administrația. Și, după cum am văzut, la Băleni se mișcă lucrurile. Primarul Florea Mușat ne-a asigurat de acest lucru. Edilul este printre puținii din județ care revine în funcția de primar. Concetățenii săi au considerat, după prestația predecesorilor, că trebuie să-l aducă înapoi. Și l-au adus. Florea Mușat este la al doilea mandat din partea a doua a carierei sale în administrație. Și performează. Zeci de proiecte de inters local se află în diferite stadii de implementare. Nu le inventariem și nu facem o înșiruire. Am ales doar câteva, cu impact maxim asupra dezvoltării comunității.

Curtea conacului boieresc Băleanu a devenit un loc unde trecutul se contopește plăcut cu prezentul, cu necesarul vremurilor noastre. Aici, administrația locală a edificat o grădiniță cu program prelungit, una dintre cele mai mari din județ. Lucrările au fost efectuate în procent de peste 85%. Instituția dispune de săli de clasă, dormitoare, sală de mese, bucătărie, grupuri sanitare, spații de joacă etc. Aici vor deprinde primele taine ale lumii, ale comunicării sociale peste 300 de copii.

În aceeași incintă cu vibrații istorice, a fost ridicat și dispensarul medical. Îl numim așa conform obiceiului, dar clădirea arată ca un adevărat centru medical. Obiectivul dispune de opt cabinete, săli de tratamente, sală de așteptare pentru pacienți, grupuri sanitare. Mai este un singur hop de trecut până la darea în folosință. Conectarea imobilului la rețeaua de energie electrică. Se așteaptă de luni de zile avizele necesare. Primarul Florea Mușat este optimist și speră ca dispensarul să fie inaugurat până la jumătatea lunii martie.

În aceeași curte se lucrează de zor la atelierele mecanice, investiția intră în componența Liceului Tehnologic din localitate. Îți vine greu să crezi că, pe vremurile acestea, mai sunt finanțate astfel de capacități destinate pătrunderii în tainele unei meserii. Dar, uite că la Băleni se poate! În cele șase săli unde vor fi instalate strunguri, freze, alte tipuri de mașini-unelte și vor fi aduse tot soiul de scule, elevii vor deprinde meseriile de mecanic, tractorist, șofer, strungar, profesiuni care au cam dispărut din practica educațională deși pe piața muncii este mare nevoie de meseriași. Florea Mușat este mândru că a reușit o asemenea performanță care, probabil, îi va influența și pe alții.

„Suntem o comună în care îndeletnicirea principală este agricultura, legumicultura. La noi, fiecare bucățică de pământ este lucrată în sistem intensiv, aduce plus valoare. În toate aceste activități sunt utilizate continuu mijloace mecanice, tractoare, mașini de plantat, pentru aplicarea tratamentelor, de recoltat, instalații de irigat performante. Pentru folosirea acestora, întreținerea și reparațiile necesare, este nevoie de mecanici bine pregătiți, de tractoriști, de șoferi. Tocmai cu treaba asta vor fi deprinși elevii în cadrul atelierelor noastre. Pregătim meseriași”, ne-a precizat primarul Florea Mușat.

Într-o localitate cu tradiție este nevoie și de un spațiu în care energiile artistice, creatoare, să se manifeste. Pentru a asigura condiții acestor manifestări, căminul cultural din localitate va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Fondurile – 2,2 milioane de lei vor fi asigurate de la bugetul local.

În ultimii ani, traficul rutier în comuna Băleni este deosebit de aglomerat. Pe lângă autovehiculele deținute de localnici, în comună intră și foarte multe autotrenuri venite din toate colțurile țării. Acestea preiau zilnic marfă de la depozitele de legume. Pentru a diminua aglomerația de pe arterele rutiere din sat, a fost gândit un proiect de realizare a unei centuri ocolitoare. Lucrările vor fi finanțate prin Programul Național „Anghel Saligny”. Valoarea obiectivului propus este de 16,4 milioane de lei. Șoseaua de centură a comunei Băleni va avea o lungime de 13,2 km. Proiectul se află în procedura de licitație. Drumul va porni de la intersecția spre satul Mărcești, comuna Dobra, va parcurge câmpul din partea de sud-vest a comunei, va traversa drumul județean spre Nucet și se va conecta cu DJ Târgoviște-Băleni-Cornești, la ieșire din localitate.

Și mai are un obiectiv de realizat edilul Florea Mușat. Vrea un sediu nou de primărie la Băleni, care să fie în ton cu dezvoltarea comunei și cu noile cerințe europene în materie de administrație publică locală. Investiția are o valoare de 3,9 milioane de lei și se va derula prin Compania Națională de Investiții (CNI). Construcția va fi edificată pe amplasamentul actualului imobil. Pe perioada lucrărilor, activitatea autorităților locale se va desfășura în alte locații.

articolul original.

De ce ocolesc studenții europeni, universitățile britanice?

31 January 2023 at 10:38

Numărul înscrierilor studenților europeni la universitățile din Marea Britanie s-a redus cu peste jumătate după Brexit, ceea ce a dus la o explozie a taxelor de școlarizare, potrivit datelor oferite de Agenția de Statistică a Învățământului Superior (HESA) din Marea Britanie, scrie La Libre, citat de Rador.

Începând cu anul 2017, anul de după referendumul pentru Brexit, „s-a înregistrat o scădere notabilă a înscrierilor în primul an din primele 10 țări din UE”, indică HESA în studiul său publicat săptămâna trecută și transmis vineri de ziarul „The Guardian”.

În contextul cifrelor colectate, numărul de 66.680 de studenți din UE se înscriseseră în primul an de licență sau master și doctorat la începutul anului universitar 2020. Erau doar 31.000 pentru 2021/2022, primul an școlar complet de la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.

„Această scădere semnificativă (…) poate fi atribuită modificărilor taxelor de înscriere”, a estimat HESA.

Înainte de 2021, studenții din UE plăteau aceleași taxe de școlarizare ca și omologii lor britanici, maximum 9.250 de lire sterline (10.500 de euro) pe an.

Însă, de la începutul anului școlar 2021, ei trebuie să plătească mult mai mult, până la 38.000 de lire pe an, în funcție de universități și regiuni, potrivit „The Guardian”.

La fel ca restul studenților internaționali, europenii post-Brexit nu mai pot contracta împrumuturi pentru studenți, trebuie să obțină viză și să plătească pentru a beneficia de NHS, serviciul de sănătate publică.

Rezultatul este că doar 13.155 de studenți europeni s-au înscris pentru 2021 în primul an al primului ciclu, de aproape trei ori mai puțin decât cei 37.530 din anul precedent.

Căutând să reducă imigrația cu orice preț, ministrul britanic de Interne Suella Braverman dorește, de asemenea, ca studenții străini să poată rămâne în țară doar șase luni după finalizarea studiilor (comparativ cu doi ani în prezent).

Din informaţiile cotidianului „The Times”, ea a atras furia Ministerului Educației, care consideră că o astfel de măsură ar face Marea Britanie mai puțin atractivă pentru studenții care totuși contribuie la finanțarea sistemului universitar.

Într-un comunicat de presă, grupul Universities UK, care reprezintă 140 de universități britanice, a estimat, miercuri, că proiectul „ar avea consecințe grave asupra capacității (lor) de a recruta studenți internaționali și, în cele din urmă, consecințe negative semnificative pentru creșterea economică a Marii Britanii”.

Astfel, Ar fi „cu adevărat dăunător pentru competitivitatea și reputația Marii Britanii”.

În prezent, aproximativ 120.000 de studenți europeni urmează încă cursuri în universitățile britanice (față de 152.000 în 2020/2021), mulți dintre ei au început să se formeze înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

articolul original.

Ionuţ Stroe: Programul de guvernare nu se schimbă cu rotativa din coaliție

31 January 2023 at 07:38

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL a declarat că orice introducere de noi taxe va fi discutată mai întâi în coaliție și doar dacă există un acord, acestea pot fi promovate și discutate apoi cu mediul de afaceri. Acesta a punctat însă că introducerea de noi prevederi care țin de Codul Fiscal sunt deocamdată „premature”.

Partidul PNL afirmă, prin vocea purtătorului de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Stroe, că discuţii referitoare la introducerea de noi prevederi care ţin de Codul Fiscal sunt „premature” având în vedere că noul act normativ în domeniul fiscalităţii a intrat în vigoare de doar câteva săptămâni.

Purtătorul de cuvânt liberal a precizat că programul de guvernare nu se va schimba odată cu rotativa din cadrul coaliției de guvernare, pentru că asupra acestuia au convenit toate părțile implicate.

Astfel, „Să lămurim un lucru. Avem un nou Cod Fiscal care practic a intrat în vigoare de câteva săptămâni. A generat, la vremea respectivă, foarte mult interes public şi a existat chiar, din păcate, o competiţie de idei în cadrul coaliţiei în raport cu propunerile care s-au făcut. Din punctul nostru de vedere e prematur să vorbim de alte modificări ale Codului Fiscal, mai ales că, practic, nu există niciun fel de evaluare sau rezultate concrete ale măsurilor deja adoptate în noul Cod Fiscal.

Doi la mână: să nu-şi imagineze cineva că guvernarea sau programul de guvernare se va schimba odată cu rotativa în cadrul coaliţiei. Nu există o agendă a unui anume partid politic care va fi implementată, există un numitor comun şi anume programul de guvernare asupra căruia cu toţii am convenit şi l-am agreat şi îl vom implementa”, a afirmat Ionuţ Stroe, luni seară, în cadrul unei declaraţii de presă, întrebat fiind despre eventuala introducere a unei taxe de solidaritate pentru companii.

Orice modificări care afectează mediul de afaceri trebuie discutate

În plus, acesta a ţinut să sublinieze că orice proiect care afectează mediul de afaceri trebuie discutat cu acesta şi agreat în cadrul coaliţiei.

Aşadar, „Orice fel de discuţii referitoare la introducere de noi taxe, adăugarea, eu ştiu, modificarea filosofiei fiscale sau mărirea taxării capitalului, pentru că auzim lucruri de genul ăsta din ce în ce mai des, trebuie discutate în cadrul coaliţiei. Şi abia după ce există un acord acolo le poţi promova şi, atenţie, discuta cu mediul de afaceri, cu zona căreia i se adresează, trebuie să existe predictibilitate.

Acuma agenda politică a fiecărui partid, evident că cel puţin în dialogul intern contează foarte mult. Dar ce se întâmplă în termeni reali în cadrul guvernării e un lucru mult mai serios”, a adăugat oficialul PNL.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Florin Cîțu avertizează: În 2023 și 2024 vor apărea taxe noi

28 January 2023 at 08:30
image

Fostul ministru al Finanţelor şi premier al României, Florin Cîţu, îl atacă din nou pe actualul ministru al Finanţelor, Adrian Câciu, acuzându-l că nu are niciun fel de politică economică şi că a împrumutat, doar în luna ianuarie a acestui an, 44 de miliarde de lei

Florin Cîţu avertizează, în acest context al împrumuturilor care se acumulează într-un ritm alert, că ministrul de Finanţe numit de PSD nu va avea de ales şi va trebui să mărească unele taxe sau să introducă unele noi, deşi atât Marcel Ciolacu, preşedintele social-democraţilor, cât şi Adrian Câciu, au susţinut deja contrariul în spaţiul public.

articolul original.

Aplicația ghișeul.ro, pentru plata taxelor, impozitelor și amenzilor, disponibilă pentru telefoanele cu Android și IOS

27 January 2023 at 07:49
image

Ne vom putea plăti taxele, impozitele sau amenzile și prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil: ghișeul.ro. Începând de joi, aceasta este disponibilă atât pe telefoanele cu sistemul de operare Android, cât și pe cele cu IOS.

Momentul a fost marcat printr-o conferință de presă la ministerul Digitalizării Sebastian Burduja:

„Pot să spun că am testat-o și eu personal, și domnul președinte și domnul vicepreședinte, lucrurile au mers fără greș, mi-am plătit și taxele și impozitele locale. După cum știți, cei care și le plătesc în primul trimestru beneficiază de acea bonificație de 10%, deci cred că este un timing bun pentru lansarea acestei aplicații și încurajăm cît mai mulți români să-și plătească taxele și impozitele locale.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/26ian-17-Burduja-despre-aplicatia-Ghiseul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La aceeași conferință, ministrul Digitalizării a declarat însă că doar o treime dintre comunele din România sunt conectate la Ghișeul.ro, platforma oficială de plată online cu cardul a taxelor și impozitelor locale.

În plus, anul trecut, în peste 60 de comune înregistrate în această platoformă, cetățenii nu au făcut nicio plată cu cardul.

Foto: Captură ghiseul.ro

Citește și: Surse: Compensarea cu 50 de bani a litrului de benzină și motorină ar putea fi reintrodusă dacă prețurile continuă să crească | AUDIO

articolul original.

Aplicația ghișeul.ro, disponibilă pentru telefoanele cu Android și IOS

27 January 2023 at 09:16
image

Aplicația ghișeul.ro, pentru plata taxelor, impozitelor și amenzilor, disponibilă pentru telefoanele cu Android și IOS.

Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja a declarat, ieri, la lansarea aplicaţiei, că a testat-o şi că lucrurile au mers fără greș.

„Pot să spun că am testat-o și eu personal, și domnul președinte și domnul vicepreședinte, la testat , mi-am plătit și taxele și impozitele locale. După cum știți, cei care și le plătesc în primul trimestru beneficiază de acea bonificație de 10%, deci cred că este un timing bun pentru lansarea acestei aplicații și încurajăm cît mai mulți români să-și plătească taxele și impozitele locale.” 

Ministrul Digitalizării a declarat însă că doar o treime dintre comunele din România sunt conectate la Ghișeul.ro, platforma oficială de plată online cu cardul a taxelor și impozitelor locale.

În plus, anul trecut, în peste 60 de comune înregistrate în această platoformă, cetățenii nu au făcut nicio plată cu cardul.

articolul original.

Cazierul judiciar se va putea elibera prin Ghișeul.ro

26 January 2023 at 19:15
By: -
image

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat lansarea aplicaţiei pentru mobil Ghişeul.ro, el precizând că sunt 1,5 milioane de utilizatori pe această platformă şi că este remarcabilă rata de creştere. Totodată, el a afirmat că peste câteva zile se va putea elibera cazierul judiciar prin platformă, mai întâi pe platforma web şi după o perioadă şi pe aplicaţia de mobil.

“Subiectul principal al acestei conferinţe este lansarea aplicaţiei pentru mobil Ghişeul.ro. Suntem mândri că am ajuns în punctul în care să putem prezenta românilor o aplicaţie simplă, uşor de folosit, o aplicaţie care este menită să le uşureze pur şi simplu viaţa. Mi-amintesc de ceea ce spunea cândva Octavian Paler şi anume că în orice paradis lucrurile se rezolvă cu o simplitate de care sunt capabili copiii sau zeii.

Nu ştiu dacă suntem încă într-un paradis Ghişeul.ro, mai avem de lucru, dar cred că orice român care va descărca aplicaţia Ghişeul.ro o va folosi, va descoperi că e mult mai uşor să plăteşti din câteva clickuri taxe şi impozite locale”, a declarat Sebastian Burduja, joi, într-o conferinţă de presă.

El a prezentat apoi câteva informaţii despre Ghişeul.ro

„Cu privire la Ghişeul.ro avem astăzi aproximativ 1,5 milioane de utilizatori, iar ceea ce este cu adevărat remarcabil este rata de creştere a numărului de utilizatori. Doar anul trecut sunt peste 350.000 de noi utilizatori ai platformei. Doar de la 1 ianuarie anul curent peste 65.000 de conturi noi, înseamnă aproximativ trei mii de conturi noi, create în fiecare zi. Avem peste 1.300 de instituţii conectate în platforma Ghişeul.ro, peste 400 de servicii publice, plăţi şi aşa mai departe în această platformă.

E adevărat că rata de înrolare dintre primăriile din mediul urban şi rural diferă. Dacă la municipii discutăm practic de toate municipiile, 91% dintre municipii sunt pe Ghişeul.ro, la comune discutăm de aproximativ o treime. Deci avem o distanţă de recuperat şi în proiectul de buget noi ne-am străduit să includem sume necesare pentru campanii de promovare a platformei .

În 2022 au fost efectuate 8,8 milioane plăţi prin platformă, în total, deci doar anul trecut 3,7 milioane, deci peste 40 la sută din toate plăţile efectuate prin platformă s-au dublat anul trecut. În 2023, deja în această lună scurtă peste 500. 000 de tranzacţii online”, a explicat ministrul Digitalizării.

El a adăugat că toate serviciile prin  au comision zero.

Mai multe detalii AICI

articolul original.

Şeful AUR, în „control” la Taxe şi Impozite (video)

25 January 2023 at 16:50

Parlamentarul George Simion a făcut, miercuri, o vizită inopinată la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a Municipiului Botoșani.

Liderul partidului AUR a fost prezent la Botoșani pentru a participa la inaugurarea sediului partidului la nivelul județului. Ulterior, acesta a traversat mai multe zone din oraş pe jos şi a trecut şi prin faţa sediului DITL. Cum câteva zeci de oameni erau adunaţi ciorchine în faţa clădirii, aglomerând intrarea, politicianul nu a ratat ocazia să încerce să mai câştige un pic de capital electoral, însă fără prea mare succes.

Simion a fost întâmpinat cu reticenţă şi oarecare ironie de unii botoşăneni care stăteau la coadă. Aceştia au întrebat dacă a venit să le achite el taxele şi impozitele. Alţii i-au spus să îşi ia şi el bon de ordine.

Parlamentarul a intrat în sediul DITL şi a solicitat să aibă o scurtă întrevedere cu directorul instituţiei. Acesta a mers în biroul directorului Lucian Lupu, unde cei doi au avut o discuţie de aproape 15 minute.

Ulterior, George Simion a ieşit din nou prin mulţimea de oameni, spunându-le acestora că i s-a comunicat că majoritatea oamenilor îşi pătesc taxele online în prezent, dar o parte încă preferă să vină fizic şi să aglomereze instituţia. Mai mult, pentru că ghişeele au fost închise timp de patru zile, miercuri s-a creat o coadă mai mare decât de obicei. Potrivit reprezentanţilor instituţiei primăriei, parlamentarul a intrat singur în incintă şi nu a încercat să facă zarvă prea mare.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Mioveni: Biroul de Taxe şi Impozite va avea program special în zilele de 23 și 24 ianuarie 2023!

23 January 2023 at 11:08

Potrivit conducerii Primăriei Mioveni, în zilele de 23 și 24 ianuarie 2023, nu se desfășoară program de lucru cu publicul la niciunul dintre birourile și compartimentele administrative, întrucât aceste zile sunt declarate ca fiind libere.

EXCEPȚIE va face Biroul Taxe și Impozite din cadrul instituție, care va funcționa doar în intervalul 08.00 – 13.00, în ambele zile.

Cofetaria Picadilly

SPAȚIU PUBLICITAR

În această perioadă, impozitele și taxele locale, precum și amenzile contravenționale pot fi achitate și online, variantă rapidă și sigură: www.ghiseul.ro, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Pentru plăţile efectuate online, cu cardul, prin intermediul internetului la adresa ghiseul.ro secţiunea Primăriei Orașului Mioveni şi prin intermediul POS-urilor, contribuabilii nu datorează comision.

articolul original.

Orașul din România în care nu există asistați social. Motivul pentru care taxele și impozitele nu au crescut în ultimii 7 ani

22 January 2023 at 17:02
image

Un oraș din România a atras atenția tuturor în momentul în care la finalul anului 2022 a devenit unul fără asistați social și cu taxe și impozite foarte mici. Primarul a reușit să descopere cea mai bună metodă pentru a le oferi cetățenilor săi un loc decent în care să locuiască.

Cu siguranță mulți români se gândesc de două ori acum și speră că vor reuși vreodată să se mute în orașul în care taxele și impozitele sunt destul de mici. Meritul pare a fi al primarului care se îngrijește de cetățenii săi și are o mulțime de planuri pe care nu ezită să le pună în practică.

Care este orașul în care nu există asistați social

În Timișoara, mai exact într-o localitate de lângă oraș, există un primar care face tot posibilul pentru a obține tot felul de fonduri europene pentru localnicii din zonă. Acesta nu se teme să muncească pe brânci și să petreacă ore în șir la birou, dacă, în cele din urmă, se poate mândri cu rezultatele sale.

La finalul anului trecut, bărbatul a explicat faptul că nicio persoană din localitatea sa nu a avut nevoie de un ajutor social, deoarece există locuri de muncă pentru toată lumea.  Ba mai mult decât atât, Fravius Roșu, căci acesta este numele său, a reușit performanța de a nu mări taxele și impozitele din 2016 și până în prezent.

“De când sunt primar, nu am mărit niciodată taxele şi impozitele, ba chiar am micşorat coefiecienţii pentru persoanele juridice, iar asta a adus bani la bugetul local. Să vă dau un exemplu: Am reuşit să aducem, pe raza comunei, un centru logistic, care anul acesta va plăti la bugetul local, un impozit de 4 ori mai mare decât au plătit anul trecut, toate persoanele juridice din localitate”, a explicat primarul comunei Şag, Flavius Roşu, potrivit sursadevest.

articolul original.

Analistul financiar Adrian Negrescu: ‘Puterea de cumpărare a populației va continua să scadă în 2023. Pentru că prețurile vor continua să crească’

22 January 2023 at 16:20
image

După ce au contribuit la creșterea inflaţiei, prin preţurile uriașe practicate de firmele de  stat din energie, și după ce și-au crescut, anul trecut, încasările bugetare cu peste 20% din suprataxarea populației și a firmelor prin această ,,mamă a tuturor taxelor’’’ care este inflația, autoritățile ne promit acum că vor mai tempera iureșul scumpirilor.

Da, o să o facă, pentru că, cu prisma falimentului economic în față, au stopat creșterile aberante de prețuri din sectorul energetic, măcar temporar. Cum peste 60% din inflația cu care ne confruntăm este cauzată de scumpirea gazelor și a energiei, bineînțeles că înghețarea prețurilor va avea un efect pozitiv.

În plus, scăderea ratei inflației va fi posibilă și ca urmare a efectului de bază. În 2022, prețurile au crescut cu rate spectaculoase față de 2021. În 2023, este puțin probabil ca prețurile să crească cu același ritm față de 2022, anul recordurilor în materie de creșteri de prețuri.

Din păcate, jocul e deja făcut

Asistăm la un fel de exercițiu de ,,alba neagra’’ financiar din partea guvernanților, care încearcă toate metodele să ne facă să credem că avem șansa de a alege calea câștigătoare. Din păcate, însă, jocul e deja făcut, iar de pierdut vom pierde cu toții.

De ce? Pentru că chiar dacă politicienii își vor face un titlu de glorie din reducerea inflației, să nu uităm că se află printre principalii vinovați și că, până la urmă, dincolo de acest indicator, puterea de cumpărare a populației va continua să scadă în 2023. De ce? Pentru că prețurile vor continua să crească.

Ce va face BNR

Dacă inflația va începe să își reducă ritmul de creștere în a doua parte a anului, mă aștept ca BNR să acționeze tot la fel de prompt cum a făcut-o în cazul creșterilor de dobândă și să procedeze invers, adică să scadă rata de politică monetară, să dea semnalul ieftinirii creditelor. Dacă nu o va face, atunci va însemna că BNR vrea ca românii care au credite să plătească toate costurile acestei perioade inflaționiste”, conform dcbusiness.ro.

articolul original.

Taxe și impozite 2023: Ce contribuții trebuie să plătească PFA-urile în acest an

21 January 2023 at 06:34

Taxe și impozite 2023: Ce contribuții trebuie să plătească PFA-urile în acest an

Codul fiscal a suferit o sumedenie de moficări după Ordonanță de Urgență 16/2022, modificări care îi afectează și pe cei care sunt Persoane Fizice Autoriate (PFA).

Astfel, printre schimbări se numără și reducerea plafonului pentru norma de venit de la 100.000 euro la 25.000 euro, dar și noi reguli pentru plata CAS și CASS.

Astfel, PFA-urile vor plăti din 2023:

– impozit pe venit (10%), calculat în funcție de sistemul de impozitare (normă de venit/sistem real)

– CAS (Contribuția de asigurări sociale)

– CASS (Contribuția de asigurări sociale de sănătate)

Una dintre principalele modificări care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023 este reducerea plafonului privind veniturile din activități independente (PFA, întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF)) pentru cei care aplică impozitarea la normă de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.

„Contribuabilii, pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, la sfârşitul anului fiscal. Această categorie de contribuabili are obligaţia să completeze corespunzător şi să depună declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului”, se spune în actul normativ.

Aşadar, reducerea plafonului și implicit, aplicarea modului de calcul în sistem real se va aplica practic abia din 2024.

Contribuțiile sociale (CAS și CASS) datorate de PFA, II, IF, sau profesii liberale

Baza de calcul a CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

Nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;

Nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

Baza de calcul a CASS în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute, o reprezintă:

Nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară;

Nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;

Nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

Aceste măsuri se aplică începând cu veniturile anului 2023.

articolul original.

Povestea halucinantă a unui român care s-a trezit cu o poprire pe conturi pentru … 8 bani. Cum s-a ajuns în această situație

19 January 2023 at 09:56
image

Un pensionar din Sibiu a primit o înștiințare de poprire a conturilor pentru o datorie de numai opt bani, însă speriat că i se vor bloca conturile, omul a plătit respectiva sumă, deși nici acum nu îi este prea clar pentru ce. Doar bănuiește. Scrisoarea i-a venit de la Direcția Taxe și Impozite Sector 6 București, instituție cu care cetățeanul nu a avut niciodată vreo legătură. Funcționarii de la Sectorul 6 ridică din umeri și spun că ar fi fost doar o eroare de soft, dar au uitat să-l mai informeze și pe om despre acest aspect.

Din nefericire, povestea sibianului Gheorghe Stoicescu nu este una nouă, din contră, este povestea multor români, victime ale funcționării deficitare a instituțiilor statului.

Gheorghe Stoicescu este pensionar și din 1990 locuiește în Sibiu. Anul trecut, în decembrie, poștașul i-a adus o scrisoare de la Direcția Taxe și Impozite a Sectorului 6 din Capitală. Bărbatul a rămas uimit când a văzut despre ce este vorba, mai ales că era prima dată când îi venea o notificare de la acestă instituție, prin care era informat că are o datorie de … 8 bani.

 ”Pentru opt bani mi se face poprire pe veniturile pe care le am la diverse instituții printre care unele nici nu le cunosc și dacă nu plătesc această sumă de opt bani. Știind că nu are nicio treabă cu Direcția taxe și impozite a sectorului 6, s-a gândit că este doar o greșeală și a vrut să ignore scrisoarea”, a declarat Gheorghe Stoicescu pentru Digi 24.

Totuși, omul a decis să plătească suma infimă gândindu-se ca nu cumva funcționarii să se țină de cuvânt și să-i fie blocate conturile chiar și pentru 8 bani. Așa că, a doua zi, a plătit suma. Și fiindcă se pricepe puțin și la tehnologie, a achitat datoria online.

„Este de râs, dacă nu ar fi de plâns”

”Gheorghe Stoicescu, contribuabil: Este de râs, dacă nu ar fi de plâns.

Reporter: Dacă vă duceați la trezorerie cu 10 bani, ei trebuia sa vă dea restul doi bani. Credeți că aveau?

Gheorghe Stoicescu: Nu aveau, este exclus”

Omul a vrut totuși să afle de ce vrea totuși Primăria Sectorului 6 să îi blocheze veniturile pentru câțiva bani. Și-a amintit că fosta soție, de care a divorțat în 1994, dar nu au făcut împărțeala bunurilor, a cumpărat în anii 90 un apartament în Sectorul 6. Astfel, a ajuns la concluzia că era posibil să fie vorba despre impozitul pe bucățica de teren de sub bloc, numai că zeci de ani Direcția Taxe și Impozite Sector 6 nu i-a trimis nicio notificare în acest sens, până acum.

”Gheorghe Stoicescu, contribuabil: Nu înțeleg de ce mi s-a trimis mie și nu i s-a trimis ei, dar asta este.

Reporter: Dumneavoastră ați mai plătit până acum, anual?

Gheorghe Stoicescu: Nu, este prima dată.

Reporter: Prima dată când plătiți?

Gheorghe Stoicescu: Da.

Reporter: Păi, cum?

Gheorghe Stoicescu: Păi, nu știu, nu mi-a venit până acum așa ceva.

Reporter: Și dumneavoastră de când nu mai locuiți acolo?

Gheorghe Stoicescu: Dar nu am locuit niciodată acolo.

Reporter: Nu ați locuit.

Gheorghe Stoicescu: Nu. Eu locuiesc din 90 în Sibiu și înainte am locuit în Craiova. Fosta mea soție a cumpărat acolo un apartament, în anii 90, nu știu când.”

„Sigur că nu îi interesează, că nu sunt banii lor, sunt banii noștri de contribuabili”

Interesant este că Primăria Sectorului 6, pentru a-și recupera datoria de 8 bani, i-a trimis domnului Stoicescu o scrisoare a cărei expediere a costat câțiva lei.

 ”Merită această sumă, pentru opt bani, la urma urmei ei plătesc expediția 2,40 lei cum am discutat, plătesc hârtia, plătesc tonerul și așa mai departe, deci ajunge binișor la doi, trei lei. Sigur că nu îi interesează, că nu sunt banii lor, sunt banii noștri de contribuabili”, mai spune omul.

Într-un răspuns pentru Digi 24, Primăria Sectorului 6 se spală pe mâini și susține că înștiințarea de poprire ar fi fost doar o eroare de soft. Astfel, că pe lângă disconfortul creat, omul nici acum nu știe cu exactitate pentru ce a plătit acei opt bani, pe care acum ar trebui să și-i recupereze de la stat, urmând, evident, o procedură birocratică.

”În statul român sunt o groază de oameni care trebuie să încaseze salariu pentru o muncă pe care de fapt nu o fac cu răspundere. Aici era vorba de un amploaiat care să dea o decizie, pentru opt bani, nu merită”, este concluzia amară la care a ajuns contribuabilul.

articolul original.

Analistul financiar Adrian Negrescu: ‘BNR ne dă, însă, și o veste bună: din a doua parte a anului inflația o să înceapă ușor să scadă. Asta nu înseamnă că ne vom aștepta la scăderi de prețuri’

17 January 2023 at 19:06
image

Analistul financiar Adrian Negrescu a declarat că previziunile Băncii Naționale a României (BNR)  „sunt mai pesimiste decât ne așteptam”:  „Să nu uităm, cu cât crește mai mult dobânda-cheie, cu atât cresc ratele românilor, ratele persoanelor fizice, dar mai ales ale companiilor”.

Totodată, Adrian Negrescu a precizat și că anunțul BNR ne arată că activitatea economică a început să scadă semnificativ în trimestrul IV și că este probabil ca în primul trimestru din acest an să asistăm la o stagnare economică. „Asta este un fel de antecameră a recesiunii”, spune consultantul financiar.

Aceste previziuni ale BNR sunt mai pesimiste decât ne așteptam. Cu toții ne așteptam ca Banca Națională să înghețe dobânda cheie. Să nu uităm, cu cât crește mai mult dobânda-cheie, cu atât cresc ratele românilor, ratele persoanelor fizice, dar mai ales ale companiilor.

Dacă companiile se împrumută mai scump de la băncile românești asta înseamnă că și prețurile produselor și serviciilor pe care ele le comercializează cresc. Iată că Banca Națională a ales să lupte în continuare cu inflația într-un mod agresiv pentru că această creștere de dobândă va determina la rândul ei creșteri de dobândă la toate creditele într-un orizont de 2-3 luni. Pe de altă parte, previziunile BNR de astăzi ne mai arată un lucru: faptul că nu am reușit, încă, să stăvilim inflația.

BNR ne dă, însă, și o veste bună: din a doua parte a anului inflația o să înceapă ușor să scadă. Asta nu înseamnă că ne vom aștepta la scăderi de prețuri. În niciun caz. Vom avea creșteri de prețuri, dar ceva mai temperate, între 10 și 11%. E puțin probabil ca prețurile să scadă în România în 2023, poate în 2024.

Efectele acestui val uriaș de inflație care a cuprins întreaga economie mondială se vor vedea în tot anul 2023. Uitați-vă, de pildă, la datele care au venit recent de la INS privind prețurile la poarta fabricii și acolo România se poate „lăuda” cu a treia creștere ca volum din Europa. Asta înseamnă că firmele românești produc din ce în ce mai scump, iar acest lucru se traduce într-o scădere semnificativă de competitivitate economică pentru economia românească.

Și documentele BNR de astăzi ne arată că activitatea economică a început să scadă semnificativ în trimestrul IV și că este probabil ca în primul trimestru din acest an să asistăm la o stagnare economică. Asta este un fel de antecameră a recesiunii”, a declarat Adrian Negrescu, conform psnews.ro.

articolul original.

Veste mare pentru angajații români! Anunțul liderului PSD, Marcel Ciolacu

16 January 2023 at 19:00
image

Liderul PSD, Marcel Ciolacu vine cu vești bune pentru angajații români! Acesta spune că taxele pe muncă ar putea fi reduse, însă vor crește taxele pentru firme.

În prezent, taxele plătite de un angajat cu salariul minim sunt de 16 ori mai mari decât cele plătite de patroni.

Schimbarea propusă de PSD ar putea fi aplicată din anul 2024 și asta pentru că orice modificare a Codului Fiscal trebuie anunțată cu cel puțin 6 luni înainte. Această prevedere s-ar putea găsi în noul program de guvernare pe care PSD și-l va asuma odată ce va prelua portofoliul de la Palatul Victoria.

Cum se împarte un salariu minim pe economie între stat și angajat

După o lună de muncă, angajatul primește aproximativ 1.900 de lei, iar către stat virează 1.100 lei.

Fiecare zi muncită, însemnă pentru un angajat plătit cu salariul minim un câștig de aproximativ 86 de lei, iar pentru stat câștigul este de 53 de lei.

Dacă taxele plătite de un angajat care câștigă minimul pe economie ajung la 1.100 de lei, cele plătite de patron sunt de 68 de lei, mai exact contribuția asiguratorie pentru muncă în valoare de 2,25%., precizează antena3.ro

Sumele plătite de angajat 

Salariu minim brut: 3.000 lei

Rezultă un salariu minim net de 1.898 lei.

Suma plătită de angajator 

Taxele angajatului, de 16 ori mai mari decât ale patronului 

  • Angajatul plătește statului: 1.102 lei

  • Angajatorul plătește statului: 68 lei

  • Total taxe încasate de stat: 1170 lei

articolul original.

George Simion a răbufnit: ‘Pe piața celor care exploatează lemnul avem un cvasi-monopol al companiilor austriece, iar Consiliul Concurenței ar trebui să se ocupe de lucrul acesta’

16 January 2023 at 07:30

George Simion a răbufnit: 'Pe piața celor care exploatează lemnul avem un cvasi-monopol al companiilor austriece, iar Consiliul Concurenței ar trebui să se ocupe de lucrul acesta' - Bugetul.ro

image

NEWS ALERT

Liderul AUR, George Simion, a vorbit despre jaful pădurilor din România: ”Ei fură cu legea în mână pentru că avem legiuitori slabi, pentru că nu insistă nimeni să fie trase la răspundere aceste companii”.

COMENTEAZĂ

articole similareimage
articolul original.

E oficial! Începând cu luna februarie angajații au parte de schimbări

15 January 2023 at 10:15
image

O nouă regulă care îi vizează pe angajatorii din România va intra în vigoare începând cu luna februarie.

Angajații vor putea beneficia de abonamente la sălile de sport și de programe de recuperare medicală din partea firmelor la care lucrează.

Acestea vor fi neimpozabile și deductibile în limita a 400 de euro pe an pentru fiecare angajat. Inițiatorii proiectului susțin că, prin astfel de beneficii, va crește performanța la serviciu și speră că va scădea numărul bolilor care periclitează capacitatea de muncă.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

articolul original.
❌