ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Grindeanu, propus interimar la Agricultură

24 June 2022 at 19:18
image

Premierul Nicolae Ciucă l-a propus, vineri, pe vicepremierul Sorin Grindeanu ca interimar la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Postul a rămas vacant după demisia lui Adrian Chesnoiu, cercetat de procurorii anticorupție.

Nominalizarea i-a fost înaintată președintelui Klaus Iohannis.

Fost premier în guvernarea PSD-ALDE, când a fost destituit pe cale parlamentară, social-democratul Sorin Grindeanu conduce Ministerul Transporturilor în cabinetul liberalului Nicolae Ciucă.

“Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”, a spus premierul într-un interviu pentru postul public de radio.

Social-democratul Adrian Chesnoiu este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a intervenit într-un concurs de angajare în Minister.

Imunitatea sa parlamentară va fi supusă votului, luni, în Camera Deputaților.

FOTO: Inquam/Bogdan Danescu

articolul original.

Soluție de avarie pentru reducerea deficitului de specialiști în spitale

23 June 2022 at 12:55

Medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist vor putea fi angajați în spitalele publice, iar rezidenții detașați pe perioada pandemiei nu vor fi afectați de întreruperea modului de pregătire în susținerea examenului de specialist.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat joi, 23 iunie 2022, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătății, prin care se dorește reducerea deficitului de personal medical în spitalele publice și menținerea în sistemul medical a rezidenților implicați în gestionarea pandemiei de COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Conform actului normativ, medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadrați cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcția de medic. Salarizarea va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire. Acești medici rezidenți pot fi încadrați în unități sanitare publice care înregistrează deficit de personal și pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă.

Actul normativ clarifică și situația rezidenților care pe perioada stării de urgență/stării de alertă ca efect al pandemiei COVID-19 au fost detașați în alte unități sanitare și au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv. Aceștia sunt considerați, în perioada respectivă, în stagiul de bază în specialitatea în care au fost confirmați prin ordin al ministrului sănătății.

Pentru a nu afecta drepturile ce se cuvin acestor categorii profesionale, în sensul în care să nu li se permită accesul pentru susținerea examenului de specialist și ulterior să nu poată obține dreptul de liberă practică în specialitatea pentru care s-au pregătit, din motive ce nu le pot fi imputate”, a fost introdusă procedura de modificare/adaptare a curriculum-ului de pregătire până la finalizarea duratei de pregătire. „Acestor persoane li se va permite accesul pentru susținerea examenului de specialist și, ulterior, obținerea dreptului de liberă practică în specialitate”, precizează MS.

Pentru creșterea calității pregătirii rezidenților de la domeniul medicină dentară și domeniul farmacie s-a corelat numărul de rezidenți cu numărul de profesori/îndrumători de formare, conform datelor furnizate de Universitățile de Medicină și Farmacie și a facultăților de profil.

Sunt clarificate și situațiile privind schimbarea specialității pentru rezidenții pe loc care, din motive obiective, nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidențiat.

Actul normativ prevede și reglementarea separată a modalității de susținere a examenului de specialist în specialitățile de anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență. Examenul se organizează potrivit metodologiei specifice aprobată prin Ordin al ministrului Sănătății.

De asemenea, va fi introdus formatul electronic al Caietului de monitorizare a pregătirii în rezidențiat, măsură care urmărește creșterea capacității de urmărire a pregătirii rezidenților și a gradului de digitalizare.


articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, despre decizia Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul la combustibil: ‘Aș fi vrut cu toată dorința personală și dorința Guvernului să fi putut mai mult decât atât’

24 June 2022 at 06:15
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că reducerea preţului la pompă pentru carburanţi cu 50 de bani reprezintă o măsură echilibrată, punctând că nu este momentul pentru concurenţă politică pe subiecte care „impactează viaţa oamenilor”.

„Am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară, că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsura pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm despre o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, viaţa noastră de zi cu zi şi pe care Guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri simultan şi înlănţuite şi chiar suprapuse”, a spus premierul într-un interviu difuzat de postul public de radio.

El a indicat că reducerea „se va vedea pe bonul fiscal”.

„În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni de zile, împreună cu industria, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a menţionat şeful Executivului.

El a precizat că în decizia luată s-a ţinut cont şi de exemplele din alte ţări, precum Spania şi Franţa.

„Am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere. Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul”, a susţinut premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că în contextul crizelor succesive este nevoie de măsuri echilibrate.

„Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii, românii, merită să fie păcăliţi, să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple.

Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puţin, să apar mai puţin în expunerea aceasta media şi să fac ceea ce am de făcut, pentru că o astfel de situaţie se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă şi cu oameni care înţeleg cu adevărat care este situaţia. Cred că mai presus de partea aceasta politică trebuie să punem responsabilitatea faţă de ţară şi responsabilitatea faţă de cetăţeni. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurenţă politică pe subiecte care sunt cât se poate de serioase şi care impactează viaţa oamenilor”, a declarat premierul, informează agerpres.ro

articolul original.

Franta despre Marina Militara Romana

24 June 2022 at 03:00

La Fayette „Surcouf”

Presa franceza a incercat sa descifreaze ce a vrut sa spuna presedintele francez, Emmanuel Macron, cu ocazia vizitei efectuate in Romania la jumatatea lunii iunie.

Macron a spus, printre altele: “lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române.” Si de aici incolo fiecare poate specula cum crede de cuvinta.

Stim deja ca Naval Group a castigat licitatia pentru constructia a patru corvete si modernizarea celor doua fregate Type 22 si mai stim ca deocamdata nu s-a inteles cu partenerul sau, Santierul Naval Constanta.

Mai stim, si RoMilitary a scris despre aceasta problema chiar inainte ca Naval sa fie declarata castigatoare, ca SN Constanta nu prea are nici cu ce si nici cu cine sa se inhame la un proiect atat de ambitios. Naval Group ar trebui sa faca un transfer important de tehnologie pentru a putea sa construiasca cele patru Gowind in Romania, lucru care se dovedeste extrem de dificil nu numai dpdv financiar…

Aici deschidem o paranteza si ne intrebam retoric de ce MApN nu a cerut in caietul de sarcini ca companiile ofertante sa aiba santiere navale in Romania, atat timp cat existau doua astfel de companii? De ce s-a lasat MApN atras intr-o astfel de capcana? Cu atat mai mult cu cat situatia SN Constanta era bine-cunoscuta tuturor? Inchidem paranteza

Dar declaratia presedintelui Macron ar putea insemna ceva mai mult, asa cel putin suna.

Presa franceza speculeza (sau chiar stie despre ce vorbeste), aminteste si despre blocajul cu cele patru corvete dar aduce in discutie si posibila achizitie a Romaniei a 1-2 submarine Scorpene. Pe ce se bazeaza aceasta predictie?! Pai s-ar baza pe doua declaratii criptice al ministrului roman al apararii, Vasile Dancu (declaratii pe care eu nu le cunosc), care ar fi spus, citam din presa franceza:”no longer fully meets our needs” si “We need a much more complex program.”

Cele doua citate fac referire la programul corvetelor.

Si de aici incolo putem specula si noi, la fel ca francezii, si putem spera la orice ne da prin cap.

Deja unii se gandesc la FREMM, La Fayette, avioane de patrulare maritima si, evident, la submarine Scorpene. Altii spera ca francezii vor trimite niscai nave de razboi la Constanta, uitand ca Stramtorile sunt cam inchise de turci pentru navele militare ca si de faptul ca orice nava de lupta apartinand unei tari ne-riverane Marii Negre poate haladui pe plaiurile noastre maximum 21 de zile.

Macar din acest punct de vedere, singurul de altfel, NATO nu poate ajuta Romania cu nave de lupta pentru ca: Stramtori si maximum 21 de zile, de unde se vede inca o data cat de ingusti la minte sunt cei din MApN care nu si-au dat seama ca americanii, francezii etc, pot trimite rapid in Romania avioane de lupta, relativ repede trupe terestre, tancuri si artilerie, dar nave de lupta n-au pe unde trimite macar si pentru ca o FREMM nu incape pe Dunare…

Si cand te gandesti ca am fi putut avea o marina militara decenta cu 2 miliarde si ceva de euro, adica cam jumatate din cat am platit pe Patriot si cu asta basta, am fi rezolvat problema la Marea Neagra, mai ales daca tinem seama de performantele jenante al Flotei Marii Negre ruse.

Asadar, ce planuri ambitioase are Franta cu marina noastra militara? Submarine? Eu spun sa fim realisti, costa foarte mult, dureaza foarte mult atat constructia cat si operationalizarea lor. FREMM (marea mea dragoste, ca si a americanilor de altfel) costa cam un milliard de euro echipata si inarmata complet.

Poate vanzarea de nave la mana a doua, poate La Fayette? Poate, acest corvete vin in doua variante de echipare: razboi anti-submarin si lupta anti-aeriana. Au la bord si rachete anti-nava, sonare tractate, iar la nivel de lupta AA dispun de Crotale si Mistral (Sindbad), adica nu sunt ele o forta a secolului XXI dar fata de ce avem noi (practic zero) tot ar fi ceva nou, am avea capacitate de lupta, iar cum rusii s-au dovedit cam aurolaci, ar fi ceva.

De mentionat ca trei dintre navele clasei Lafayette (La Fayette, Courbet si Aconit) tocmai finalizeaza laToulon trecerea printr-un program MLU (modernizare si prelungirea vietii operationale: upgrade electronica, CMS si datalink, instalare de contramasuri anti-torpila, sonar in chila, etc). Celelalte doua, Surcouf si Guépratte, erau planificate pentru modernizari mai modeste fiind destinate unor misiuni mai modeste de patrulare pana la retragerea incepand cu 2027, si inlocuirea lor cu noile FDI.

Si inca un detaliu, pe spatiul dintre puntea de comanda si magazia tunului prova se afla un castel care ar putea probabil adaposti celule de lansare verticala, navele din clasa Formidable ale Singapore fiind inzestrate cu asa ceva (16 celule Sylver A50 si 16 celule A43):

Frégate Courbet à la mer, juillet 1996


Daca discutam despre Naval Group, aici situatia este extrem de dificiala, Romania nu poate accepta altceva decat ceea ce a oferit si celorlalte doua companii competitoare (Fincantieri si Damen) pentru ca este vulnerabila in justitie. Anularea competitiei si incredintarea comenzii pe sistem G2G ar fi poate o solutie, nu una cinstita sau eleganta, dar ar reprezenta o posibila iesire desi Damen inca isi mentine oferta de pret si nu avem absolut nici un motiv sa nu o luam in seama.

Asa ca situatia in care singuri ne-am pus este foarte dificila, vedem ce solutii se vor gasi, daca se vor gasi.

In rest, ar fi mai bine sa mai asteptam putin si abia mai apoi sa ne lasam imaginatia sa zburde liber. Nu prea avem noi fata de submarine, FREMM sau avioane de patrulare marina.

Dar problema nu este reprezentata de Naval Group sau de alte companii ci de cei care iau decizii in Romania. Daca se dorea cu adevarat, am fi avut astazi o flota militara foarte decenta, dar nu s-a vrut si nici nu se vrea. Niciodata n-a fost vorba despre bani sau alte lucruri concrete ci strict despre cei care fac tot ce le sta in putinta pentru a sabota economia romaneasca, dotarea cu tehnica de lupta a armatei, despre cei care blocheaza de 30 de ani dezvoltarea normala a acestei tari.

Nu discutam despre prostie sau incompetenta ci pur si simplu despre inalta tradare.

GeorgeGMT

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Elevii ruși vor studia „operațiunea militară din Ucraina” și „renașterea Federației Ruse ca putere mondială”

23 June 2022 at 19:22
image

Federația Rusă a propus includerea în programa școlară de la istorie capitole despre „operațiunea militară din Ucraina” și „renașterea țării ca putere mondială”.

Pe 20 iunie, a devenit cunoscut faptul că s-a decis includerea în manualele de clasa a XI-a de istorie a capitolului „recunoașterea independenței republicilor populare Donețk și Lugansk”, pe motiv că „evenimentele istorice semnificative sunt întotdeauna reflectate în publicațiile educaționale”, potrivit RBC.

Elevii ruși vor studia „operațiunea militară” din Ucraina

Proiectul de ordin al ministerului prevede ca elevii să studieze  „înțelegerea cauzelor și consecințelor prăbușirii URSS, renașterea Federației Ruse ca putere mondială, reunificarea Crimeei cu Rusia, operațiunea militară specială din Ucraina și alte evenimente majore ale secolului XX – începutul secolului XXI”, dar și„ rolul decisiv al Uniunii Sovietice în victoria asupra nazismului, semnificația succeselor științifice și tehnologice sovietice, explorarea spațiului”.

În iunie, ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a vorbit despre planurile de a introduce un curs suplimentar de istorie în licee, astfel încât școlarii să parcurgă din nou întreaga istorie a țării.

Potrivit ministrului, acest lucru ar permite discutarea „evenimentelor istorice semnificative” cu elevii de liceu și ar forma o imagine competentă a viziunii asupra lumii în rândul elevilor. Ministrul și-a exprimat încrederea că acest curs va include reunificarea Crimeei și Sevastopolului cu Rusia și „evenimentele de astăzi legate de încheierea războiului de opt ani”.

În plus, profesorilor li s-au oferit răspunsuri la întrebări populare din partea școlarilor cu privire la „operațiune militară specială”: „de ce a atacat Rusia Ucraina”, „ce să le spună elevilor despre starea economică a Rusiei”, „când se va încheia operațiunea militară”.

articolul original.

Federația Rusă ar putea pierde războiul! SUA trimit un nou pachet de rachete HIMARS forțelor armate ale Ucrainei

23 June 2022 at 18:45
image

SUA urmează să furnizeze un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 450 de mlioane de dolari, inclusiv sisteme suplimentare de rachetă cu rază medie de acţiune de tip HIMARS.

Acest ultim pachet urmează să includă un număr de sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) şi urmează să fie anunţat joi.

Statele Unite au timis patru sisteme de tip HIMARS, care au ajuns la trupele ucrainene.

Acest pachet prevede de asemenea muniţie şi alte furnituri.

Acest nou ajutor intervine la o săptămână după ce Statele Unite au anunţat că furnizează Ucrainei un ajutor în valoare de un miliard de dolari, în timp ce armata rusă îşi lărgeşte încet controlul în Donabs, în estul Ucrainei.

Kievul cere insistent sisteme de rachetă mai moderne, pentru a lupta mai bine împotriva Rusiei.

Oficialii citaţi au făcut declaraţii sub protecţia anomimatului, înaintea unui anunţ oficial, scrie AP.

Armata rusă a cucerit joi două sate în estul Ucrainei şi luptă în vederea preluării controlului asupra unei autrăzi-cheie, cu scopul de a întrerupe aprovizionarea şi a încercui forţe ucrainene, potrivit unor oficiali militari britanici şi ucraineni.

Forţe ruse bombardează oraşul Sievierdoneţk de săptămâni de zile cu artileria şi aviaţia şi luptă împotriva forţelor ucrainene casă cu casă.

HIMARS oferă militarlor ucraineni capacitatea să atace forţe şi armament ruseşti de la mare depărtare.

Sistemul este instalat pe camioane şi constă într-un cotainer cu şase rachete de precizie ghidate, cu o rază de 70 de kilometri.

Formarea trupelor ucrainene în folosirea primelor patru HIMARS a durat aproximativ trei săptămâni.

Acest ajutor face parte dintr-un ajutor economic şi în domeniul securităţii în valoare de 40 de miliarde de dolari, aprobat luna trecută de către Congresul american, promulgat de către preşedintele Joe Biden.

Statele Unite au mobilizat, de la începutul războiului rus în Ucraina, la 24 februarie, o asistenţă în domeniul securităţii destinată Ucranei în valoare de peste şase miliarde de dolari, inclusiv acest ultim pachet.

Această ultimă sumă provine de la autoritatea de retragere, ceea ce înseamnă că Departamentul american al Apărării urmează să scoată armamentul şi echipamentul din propriile stocuri şi să le trimită către Ucraina, informează news.ro.

articolul original.

Mircea Coșea: Criza alimentară vine peste omenire în mod sigur. Nu este o probabilitate, ci o constatare

23 June 2022 at 13:32

Economistul Mircea Coșea a afirmat, în cadrul unui eveniment, că omenirea se va confrunta în curând cu o criză alimentară. Acesta a subliniat că România ar putea face o oportunitate din acest lucru.

„Avem o mare șansă. Marea șansă nu cred că este aceea de a ne chinui facem prin offset avioane F16 undeva pe la Craiova sau prin altă parte. Marea șansă a României este să devină un mare exportator de produse alimentare”, a spus el.

Criza alimentară vine peste omenire în mod sigur, opinează economistul.

„Ea e semnalată din 2019. De ce? Pentru că resursele alimentare au ajuns la stadiul în care coboară sub linia roșie a cererii de resurse alimentare. Populația crește mult, dar crește și calitatea consumului. Ca să vorbim în termeni grobieni, populația africană mănâncă mai multă carne, mai multă cafea, ciocolată. Asta se întâmplă peste tot. Nu mai vorbesc despre consumul schimbat calitativ al Chinei. Toate astea fac să apară criza alimentară. România este o țară care se clasează pe primele locuri în Europa și pe primele 10 în lume ca potențial agricol. Deci poate deveni un mare jucător în condițiile crizei care vine, cu o condiție: să se schimbe mentalitatea guvernamentală”, a mai spus acesta.

România are un deficit comercial foarte mare

Potrivit economistului Mircea Coșa, România are un deficit comercial foarte mare, care se traduce prin incapacitatea țării de a oferi mărfuri al nivelul cererii.

„Avem un deficit comercial enorm. Adică e incapacitatea României de a oferi mărfuri al nivelul cererii. Importăm enorm, importăm lucruri care nu sunt de mare tehnicitate. Sunt lucruri care țin de consumul zilnic, curent, al populației”, a spus Mircea Coșea.

În același timp, creșterea economică a României se duce pe importul de mărfuri.

„Creșterea economică a României contribuie la creșterea economică a Poloniei, Ungariei sau altora de la care importăm cartofi, pătrunjel sau alte lucruri”, a precizat el.

articolul original.

Cinci proiecte de hotărâre referitoare la SJU Buzău, supuse aprobării Consiliului Județean

22 June 2022 at 09:16

Acestea au fost incluse pe agenda Ședinței ordinare de luna aceasta, convocată de președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, pentru joi, la ora 10.00, în sala Filipescu. 

Aleșii județului au pe agenda Ședinței ordinare de joi, 23 iunie, 31 de Proiecte de Hotărâre pe care președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, le-a propus spre aprobare. Multe dintre acestea se referă la rectificări bugetare ale județului și instituțiilor din subordine, reactualizarea unor programe de achiziții în cadrul unor programe derulate cu fonduri europene sau/și din fonduri proprii și a unor proiecte de infrastuctură rutieră, precum și modificări ale stetelor de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Județean Buzău și ale unor instituții care funcționează în subordinea CJ Buzău.

Două dintre proiectele supuse aprobării se referă la alocarea sumei de 400.000 de lei din bugetul Județului pe anul în curs, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, în vederea promovării cererii de finanțare „Porți Deschise în Geoparcul Internațional UNESCO – Ținutul Buzăului”, fonduri aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 251/2022, precum și aprobarea participării Consiliului Județean Buzău în parteneriat cu Asociația „Human Made Art” pentru organizarea și desfășurarea și în Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” a Campaniei „Cronicari Digitali” 2022 prin proiectul „Treasure Games in the Park”.

Cinci dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței de joi vizează Spitalul Județean de Urgență Buzău. Pe lângă aprobarea rectificării I a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al unității medicale, concilierii județeni au de aprobat un proiect de hotărâre care vizează actualizarea I a Programului de achiziții al proiectului „Extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău”, aprobarea Programului de achiziții al proiectului „Consolidarea infrastructurii medicale de la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău, în contextul pandemiei cauzate de COVID 19”, aprobarea formei actualizate I a Programului de achiziții al proiectului „Dotarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău” și aprobarea unor modificări în numărul total de posturi pe categorii, organigrama și statul de funcții ale Spitalului Județean de Urgență Buzău.

SJU Buzău a solicitat rectificarea bugetului cu 81.500 lei proveniți din donații și sponsorizări și cu 500.000 lei din bugetul județului, din care 150.000 lei pentru amenajarea unor spaţii specifice pentru aparatură medicală radiologică, iar diferența pentru realizarea obiectivelor de investiţii solicitate la finanţare Ministerului Sănătăţii.

PROIECTE DE HOTĂRÂRE:

1. Proiect de hotărâre nr. 127/2022 privind aprobarea utilizării în anul 2022 a excedentului anual al bugetului propriu al Județului Buzău rezultat la încheierea exercițiului bugetar la 31 decembrie 2021 – formă actualizată 2;

2. Proiect de hotărâre nr. 128/2022 pentru aprobarea rectificării a IV-a a bugetului propriu al județului Buzău pe anul 2022;

3. Proiect de hotărâre nr. 129/2022 pentru aprobarea rectificării I a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău;

4. Proiect de hotărâre nr. 130/2022 aprobarea rectificării I a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Spitalului Județean de Urgență Buzău;

5. Proiect de hotărâre nr. 131/2022 aprobarea rectificării I a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Teatrului „George Ciprian” Buzău;

6. Proiect de hotărâre nr. 132/2022 aprobarea rectificării a III-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău;

7. Proiect de hotărâre nr. 133/2022 aprobarea rectificării I a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Societății „Domenii Prest Serv” SRL;

8. Proiect de hotărâre nr. 134/2022 privind aprobarea formei actualizate I a Programului anual de achiziții publice al Consiliului Județean Buzău pentru anul 2022;

9. Proiect de hotărâre nr. 135/2022 privind aprobarea formei actualizate IV a Programului de achiziții al proiectului „Restaurarea, conservarea şi modernizarea imobilului situat în municipiul Buzău, B-dul Nicolae Bălcescu nr. 40, în vederea înfiinţării Centrului muzeal I.C. Brătianu”, cod S.M.I.S. 116513, Contract de finanţare nr. 353/21.08.2017;

10. Proiect de hotărâre nr. 136/2022 privind aprobarea formei actualizate I a Programului de achiziții al proiectului „Extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău”, cod S.M.I.S. 119587, Contract de finanţare nr. 4558/11.07.2019;

11. Proiect de hotărâre nr. 137/2022 privind aprobarea formei actualizate I a Programului de achiziții al proiectului „Consolidare, restaurare și dotare Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu Buzău”, cod S.M.I.S. 116518, Contract de finanţare nr. 1539/12.03.2018;

12. Proiect de hotărâre nr. 138/2022 privind aprobarea Programului de achiziții al proiectului „Consolidarea infrastructurii medicale de la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău, în contextul pandemiei cauzate de COVID 19”, cod S.M.I.S. 2014+151961, Contract de finanţare nr. 367/23.09.2020;

13. Proiect de hotărâre nr. 139/2022 privind aprobarea formei actualizate I a Programului de achiziții al proiectului „Dotarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău”, cod S.M.I.S. 126730, Contract de finanţare nr. 4593/ 22.07.2019;

14. Proiect de hotărâre nr. 140/2022 privind aprobarea formei actualizate a Programului de achiziții al proiectului „Stimularea mobilității la nivel regional prin modernizarea infrastructurii rutiere de transport pe D.J. 203K, pe tronsonul limită cu județul Brăila – Robeasca – Vadu Pașii (E85)”, cod S.M.I.S. 108721, Contract de finanţare nr. 611/23.10.2017;

15. Proiect de hotărâre nr. 141/2022 privind aprobarea formei actualizate a Programului de achiziții al proiectului „Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale – modernizare D.J. 203K, km. 38+000 – 75+000, Mărăcineni – Podu Muncii, județul Buzău”, cod S.M.I.S. 2014+:124872, Contract de finanţare nr. 3379/ 24.10.2018;

16. Proiect de hotărâre nr. 142/2022 privind aprobarea formei actualizate I a Programului de achiziții al proiectului „Eficientizarea energetică a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Buzău” cod S.M.I.S. 117684, Contract de finanţare nr. 3673/04.02.2019;

17. Proiect de hotărâre nr. 143/2022 privind aprobarea alocării sumei de 400.000 lei din bugetul Județului Buzău 2022, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului” în vederea promovării cererii de finanțare „Porți Deschise în Geoparcul Internațional UNESCO – Ținutul Buzăului”, fonduri aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 251/2022;

18. Proiect de hotărâre nr. 144/2022 privind repartizarea unor sume din bugetul propriu al judeţului Buzău pe anul 2022 pentru unele unităţi de cult religios recunoscute în România;

19. Proiect de hotărâre nr. 145/2022 pentru stabilirea nivelului alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială, precum şi pentru copiii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale – forma actualizată;

20. Proiect de hotărâre nr. 146/2022 privind prelungirea prorogării termenului aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Buzău nr. 110/2022 pentru suspendarea aplicabilității Hotărârilor Consiliului Județean Buzău nr. 69/2022 și nr. 70/2022;

21. Proiect de hotărâre nr. 147/2022 pentru aprobarea participării Consiliului Județean Buzău în parteneriat cu Asociația „Human Made Art” pentru organizarea și desfășurarea și în Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” a Campaniei „Cronicari Digitali” 2022 prin proiectul „Treasure Games in the Park”;

22. Proiect de hotărâre nr. 148/2022 pentru aprobarea Protocolului între Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița și Unitatea Administrativ-Teritorială – Județul Buzău, privind utilizarea terenurilor din domeniul public al apelor administrat de Administrația Națională „Apele Române” aferente executării lucrărilor pe DJ 203I, km. 0+100, DN 2B – Cilibia – Caragele, Județul Buzău;

23. Proiect de hotărâre nr. 149/2022 privind aprobarea solicitării dreptului de utilizare a unui teren din domeniul public al Statului și administrarea Administrației Naționale „Apele Române” pentru obiectivul de investiții „Consolidare zonă alunecătoare DJ203 L km 23+300 – 23+675, comuna Pârscov, județul Buzău”;

24. Proiect de hotărâre nr. 150/2022 privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului „Eficientizarea Energetică a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Buzău” finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 Prioritatea de investiții 3.1 Operațiunea B – Clădiri Publice;

25. Proiect de hotărâre nr. 151/2022 privind aprobarea Planului de Integritate la nivelul Consiliului Județean Buzău în scopul implementării Strategiei Naționale Anticorupție în perioada 2021-2025;

26. Proiect de hotărâre nr. 152/2022 pentru aprobarea unor modificări în statul de funcții al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Buzău;

27. Proiect de hotărâre nr. 153/2022 pentru aprobarea formai actualizate a statului de funcții al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Buzău;

28. Proiect de hotărâre nr. 154/2022 pentru aprobarea modificării unui post vacant din statul de funcții al Muzeului Județean Buzău;

29. Proiect de hotărâre nr. 155/2022 pentru aprobarea unor modificări în numărul total de posturi pe categorii, organigrama și statul de funcții ale Spitalului Județean de Urgență Buzău;

30.Proiect de hotărâre nr. 156/2022 privind modificarea unor anexe la Monografia economico-militară a Județului Buzău;

31.Proiect de hotărâre nr. 157/2022 pentru revocarea/validarea unor membru de drept al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică a Judeţului Buzău;


articolul original.

„Luam vioara, luam calul și plecam în sus. Studiam toată ziua”. De vorbă cu „împăratul viorii din Clejani”, despre copilăria sa, dar și despre cât de important e ca muzica de taraf autentică să fie transmisă următoarelor generații

23 June 2022 at 06:45
image

Anghel „Caliu” Gheorghe, supranumit și „împăratul viorii din Clejani”, a cucerit întreaga lume cu taraful său numit Haidouks, ajungând chiar și în Japonia, sau în casa actorului Johnny Depp, cu care chiar a legat o prietenie. Din 2018, virtuozul violonist a adunat o parte din foștii colegi sub denumirea Taraf de Caliu, cu care, așa cum era de așteptat, a început din nou să hipnotizeze publicul de pe aproape toate continentele globului. Miercuri seară, Taraf de Caliu a susținut un concert la Filarmonica din Arad, iar înainte de concert am profitat de câteva momente în care a fost disponibil, pentru a afla de la „cel mai vechi lăutar din Clejani” când a pus prima oară mâna pe o vioară și cum încearcă să păstreze vii melodiile tradiționale, vechi de sute de ani.

– Sunteți deja recunoscut în întreaga lume, cântând o muzică care la ora actuală este pe cale de dispariție. Cum credeți că putem lupta pentru conservarea muzicii aceasta care este o adevărată bijuterie?

– Ceea ce vă declar acum vă declar în cuvintele mele frumoase: acolo la Clejani, muzica autentică, adevărată rămâne o tradiție și va rămâne în continuare. Am o generație care va promova acum, am foarte mulți elevi și lor le-am spus așa: „vreau ca voi să duceți mai departe tradiția, pe drumuri, prin țări, mai departe și să fie lumea mulțumită. Să nu se uite niciodată: din Clejani sunt mari muzicieni care au cucerit globul pământesc. Trebuie să rămâneți pe urmele noastre, să duceți tradiția mai departe”.

– Aveți timp și să îi învățați pe alții?

– Din păcate eu am un program foarte încărcat acum, dar mă ocup de ei, colaborez și împreună vrem să construim ceva care să rămână mai departe, să rămână ceva adevărat din istorie, să dăm dovadă că suntem niște oameni foarte modești, deși foarte cunoscuți și să vadă și lumea că ne ocupăm, mai ales noi personal trebuie să ne dăm interesul pentru acești copii, ca să ne ducă tradiția mai departe.

– Pentru români, muzica aceasta nu este necunoscută, mulți au și copilărit cu ea, o auzeau la bunici, dar pentru cineva de afară cum e percepută? Știu că sunteți celebri la nivel mondial și cunoscuți ca fiind „amicii lui Johnny Depp”. Cum înțeleg străinii această muzică? Ce le spuneți despre ea?

– Eu am explicat peste tot și la Johnny Depp când am fost acasă la el. Dar să știți că sunt foarte conștienți, foarte deștepți, înțeleg muzica noastră tradițională, a noastră a țiganilor, pe care o avem în inimile noastre. Și demonstrăm așa că suntem un popor de romi adevărați, cu muzică autentică, din tată în fiu, generație din generație și o ducem mai departe. Ei înțeleg cât de important e acest lucru și mă miră faptul că au mai și recunoscut din piesele pe care le cântam. Și le plăcea, rămâneau să ne asculte și până la cinci dimineața. Și mi-a spus și el: măi, maestre Caliule, să duceți mai departe muzica voastră! Da, o ducem mai departe și nu o uităm niciodată, din tată în fiu, că altfel o să dispară.

– Melodiile sunt foarte vechi, de sute de ani…

– Sunt foarte vechi! Bunicii mei și străbunicii mei, eu am apucat generațiile lor.

– De la ce vârstă ați început să cântați?

– De la cinci ani. Veneau părinții mei de la nunți. Cântau sâmbătă, duminică și luni seara veneau acasă, spre marți dimineața… și eu mergeam încet așa, frumos, tiptil, să iau vioara, să nu-i deranjez. Maică-mea era solistă, taică-meo era violonist, toată familia era de muzicanți. Și din partea lui maică-mea și din partea lui taică-meo. Cei mai mari muzicieni erau! Și aveau nunți zi de zi, nu se făceau nunți în România fără ei! Și eu așteptam să vină acasă, părinții mei și bunicii mei se strângeau toți, ședeau de o vorbă, la un pahar și eu mă făceam că dorm, dar eu îi lăsam să ia somn, apoi furam vioara și gata! Luam devreme dimineața vioara și acolo în cartierul în care am crescut aveam o livadă, ca să nu fac zgomot mergeam acolo. Eu știam ce trebuie să cânt și executam până trebuia să ajung la școală, la 8 dimineața. Mă duceam apoi la școală două ore, începeam cu dansurile, cu poeziile, cu colegii mei, Dumnezeu să-i ierte că au murit mulți dintre ei… dar făceam împreună cu ei dansuri populare tradiționale, venea directorul, venea toată lumea și zicea hai, hai să facem, dar uite că Caliu e obosit că a venit de la nuntă… Dar după aceea, fugeam acasă, luam vioara și studiam iar. Aveam o vie cu struguri, aveam și un nuc acolo…

– Era o boemie!

– Exact. Și aveam și un cal, de la bunici și luam vioara și calul și plecam în sus, pe acolo. Studiam toată ziua. Mă lua somnul acolo și maică-mea mă căuta, nu știa pe unde sunt.

– Deci muzica însemna propriu-zis libertate…

– Libertate, da! Evadam… Nu-mi trebuia nici de mâncare. Și îi mai ascultam și seara cum cântă, că mai repetau ei, eu îmi dădeam interesul foarte mult. Dar taică-meo nu știa că eu cânt toată ziua, decât maică-mea, Dumnezeu să o ierte.

– Ea v-a încurajat?

– Da. Ea știa. Și îmi spunea așa: dacă nu ești bun, nu mai stai în casă, gata, îți iei drumul, te duci la zidărit, nu știu ce o să se întâmple cu tine în viață pe care o vei urma… Dar fii atent, băiatul meu, să fii talentat mare și să devii celebru!

– Parcă a văzut viitorul!

– Da, da! Vă rog să mă credeți. Eram și mai timid, îmi era rușine că eram mai brunet… maică-mea mi-a zis: piperul negru e iubit de toți boierii. Tu ești cel adevărat, tu ești valoarea! Autentic, natural. Vă rog să mă credeți.

– Și când ați fost „descoperit”, ca să zic așa?

– Aveam un loc unde se strângeau toți muzicanții, veneau 60 – 70 de muzicieni, marți era bursa acolo, la restaurant, cu mici, ciorbă de burtă, toate bunătățile erau acolo. Aveam 11 ani. După aia, cântau toți, care mai de care să concureze, era și juriu tot din muzicieni. Era Ion Albeșteanu, era Paraschiv Oprea, toți cei mai mari! Și ziceau: măi, clejanu ăsta e printre cei mai mari muzicieni acolo, autentici, adevărați. Eu, ce căutam acolo? M-am dus și eu să mănânc un mic, după maică-mea și taică-meo și acolo erau toți! Repetau soloul care era mai bun. Și apoi, Dumnezeu să-i ierte pe părinții mei, ce a zis maică-mea? Hai, du-te, nu fi timid! Pune mâna pe vioară! Vă rog să mă credeți, vă dau cuvântul meu și spun cu mâna pe inimă. Am pus mâna pe vioară în fața tuturor muzicienilor câți erau adunați și m-am gândit ce să fac eu acum? Și vă dați seama, am concurat în ziua aia, când m-a auzit taică-mio cu vioara a rămas fără cuvinte și a leșinat, i-a venit rău. Maică-mea la fel. Toți muzicienii au rămas uimiți. Au zis: gata! Ăsta va rămâne un fenomen, clejanu, Caliu! Și așa vreau să rămân și de acum încolo… și să rămână și copiii, strănepoții, toți cei de care mă ocup acuma, generație de generație!

•  Citește și: Emoție, exuberanță, dar și jale, cu Taraf de Caliu la Filarmonica Arad | Foto – Special Arad

articolul original.

Inedit! Festival de tarafuri organizat la Botoșani

23 June 2022 at 06:25

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale  Botoşani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani, organizează ediţia a V-a a Festivalului- concurs al tarafurilor „Constantin Lupu”, manifestare cultural – artistică naţională, ce se va desfăşura în data de 5 august 2022, în municipiul Botoşani.

Festivalul tarafurilor îşi propune să aducă un omagiu folcloristului, dirijorului şi violonistului Constantin Lupu (1951-2013). Personalitate remarcabilă a muzicii populare româneşti, Constantin Lupu a cules şi a interpretat folclor din zona Botoşanilor vreme de peste 40 de ani.

Urmarea acestor căutări este volumul numit „Folclor muzical instrumental din judeţul Botoşani”, unde găsim mai bine de 300 de melodii originale. În paralel cu activitatea de cercetare folclorică, iniţiază şi dezvoltă Taraful Datina, unde el însuşi cântă la vioară şi dirijează în acelaşi timp. Taraful Datina a avut un succes răsunător, acesta înregistrând două CD-uri şi ducând muzica tradiţională din Botoşani pe nenumărate scene ale lumii, în turnee efectuate în Europa, Africa, Asia şi America de Nord.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un reputat regizor rus, împiedicat să iasă din țară: „N-am înțeles de ce mă urăște atât de mult”

22 June 2022 at 20:31
image

Renumitul regizor de film Alexander Sokurov a fost împiedicat să părăsească Rusia din cauza „un ordin al premierului”, a declarat acesta pentru publicația de știri independentă The Insider.

Sokurov plănuia să treacă cu mașina granița ruso-finlandeză și apoi să ia avionul pentru a zbura la o conferință despre educația artistică la Milano. Călătoria sa a fost confirmată de autoritățile finlandeze și italiene, a precizat el, potrivit The Moscow Times.

Regizorul a depus o plângere la Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului

Sokurov a depus o plângere la Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului. „La granița din Rusia, toate aceste planuri au fost complet zădărnicite”, a scris el.

„Timp de câteva ore nu am înțeles ce se întâmplă, unde sunt documentele noastre și de ce nu ni se permitea să trecem granița. În acest timp, sute de mașini treceau pe lângă noi, autobuze întregi pline cu copii ruși și alți cetățeni au fost lăsate să treacă, în timp ce noi stăteam acolo ca și cum am fi fost arestați, așteptând ce – să fim arestați pe bune?”, a mai scris regizorul.

Sokurov a precizat că, atunci când a devenit clar că nu va ajunge cu avionul la Milano, șeful serviciului de frontieră a venit la el.

„Nu s-a putut uita în ochii mei când mi-a spus că am fost împiedicați să plecăm din cauza unei directive a tovarășului Mișușin (Mihail Mișustin, prim-ministrul Rusiei, n.r.), care le interzice oamenilor ca mine să treacă granița. Nu l-am întâlnit niciodată în viața mea pe Mișustin… Nu am nicio idee de ce are atâtea prejudecăți împotriva mea și mă urăște atât de mult”, i-a spus regizorul, ulterior, jurnalistei Ksenia Larina.

Ambasada Rusiei a spus că țara nu a ridicat restricțiile anti-Covid-19

Mai târziu, când organizatorii de la conferința de la Milano au sunat la punctul de control la frontieră, serviciile de securitate le-au spus că Sokurov este gata să meargă – fără a preciza unde.

La întrebarea autorităților finlandeze, Ambasada Rusiei a transmis că Rusia nu a ridicat încă restricțiile împotriva COVID-19 privind trecerea frontierelor terestre. Potrivit unui decret al guvernului rus, părăsirea teritoriului țării cu autovehicule, inclusiv cu autobuze obișnuite, este posibilă doar dacă există un motiv întemeiat.

Articolul 27.2 din Constituția Rusiei prevede că „Orice persoană poate părăsi în mod liber Federația Rusă. Cetăţenii Federaţiei Ruse au dreptul de a se întoarce liber în Federaţia Rusă.”

articolul original.

Alertă de holeră pentru județul Botoșani. Autoritățile sanitare se mobilizează

22 June 2022 at 16:39
Sursa foto: pixabay

Autoritățile sanitare din Botoșani sunt în alertă după ce Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat apariția unui caz de holeră. Bacteria care provoacă infecția cu holeră a fost descoperit pe o plajă de pe malul Nistrului. În acest context, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România a transmis o informare către toate direcțiile de sănătate publică din țară, iar, pe fondul acesteia, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a anunțat că va lua măsuri pentru prevenirea apariției bolii.

Directorul DSP Botoșani, Teodor Ferariu, susține că apariția cazului din Republica Moldova impune efectuarea, cu o atenție sporită, a triajul epidemiologic în taberele de refugiați și verificarea respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere. De asemenea, el rețeaua medicală din teritoriu privind anunțarea imediată telefonică a cazurilor suspecte către Direcția de Sănătate Publică și recoltarea de probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator.

Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă populației:

 • Consumați apa de băut numai din surse controlate (autorizate);
 • Respectați cu rigurozitate regulile de igienă privind spălarea mâinilor precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate;
 • Evitați scăldatul în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.

Holera se caracterizează printr-un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare severă. Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să meargă cât mai repede la un medic.

VIDEO Scandalos! Bărbat umilit și filmat de doi consăteni. „Hai, bagă capul acolo! Ți-au zis că îți dau 100”. Este incredibil ce i-au făcut

articolul original.

Incendiul de la casa de pe Tarafului, stins după o oră. Pompierii au salvat și trei câini

22 June 2022 at 15:16
image

În aceste momente pompierii ISU acționează la stingerea unui incendiu care a izbucnit la o casă de pe strada Tarafului din municipiul Arad.

La fața locului se deplasează un echipaj al Detașamentului Arad cu un utilaj de stingere AT5003 Man și un A9000, o echipă de la descarcerarea ușoară și un echipaj medical de la SMURD Vladimirescu, cu 11 subofițeri.

Intervenția este în dinamică, vom reveni cu amănunte.

Update

Reprezentanții ISU Arad informează că la ajungerea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat, în două camere ale locuinței, cât și la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 50 metri pătrați, cu posibilitate de extindere la restul casei și în vecinătăți.

Datorită profesionalismului salvatorilor arădeni, incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a se propaga. Lupta cu flăcările a durat aproximatv aproximatv o oră.

A ars acoperișul în totalitate, iar două încăperi au fost afectate în proporție de 80%. A treia încăpere a casei, bucătăria, nu a fost afectată.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Pompierii arădeni au salvat din focul care a cuprins locuința 3 câini aparținând proprietarei casei.

Cauza probabilă de producere a incendiului este în curs de stabilire.

articolul original.

Anunț – Aprobarea Reglementărilor lucrului cu foc deschis și a fumatului la nivelul Municipiului Slobozia

22 June 2022 at 10:57

În conformitate cu prevederile art.7, alin.2 şi alin.4 din Legea nr.52/2003 republicată privind transparenţa decizională, cu modificările şi completările ulterioare, se aduce la cunoştinţa cetăţenilor Municipiului Slobozia următorul proiect de hotărîre privind :

 1. Aprobarea Reglementărilor lucrului cu foc deschis și a fumatului la nivelul Municipiului Slobozia

Persoanele interesate pot formula propuneri, sugestii, opinii în vederea îmbunătăţirii proiectului de hotărâre la sediul Primăriei Municipiului Slobozia,  la dl. Muraraşu Ilie Cristian, responsabil pentru relaţia cu societatea civilă, et.4, cam. 53, telefon  0243 231 450 , interior 149 , în termen de 10 zile calendaristice de la afişarea proiectului de hotărâre.

Proiectul de hotărâre, însoţit de expunerea de motive, raportul compartimentului de specialitate este afişat la Sediul Municipiului Slobozia şi poate fi accesat pe site-ul primăriei www.sloboziail.ro, în secţiunea Informaţii / Transparenţă Decizională .

articolul original.

Anunț – Aprobarea Regulilor și măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor pentru Municipiul Slobozia

22 June 2022 at 10:55

În conformitate cu prevederile art.7, alin.2 şi alin.4 din Legea nr.52/2003 republicată privind transparenţa decizională, cu modificările şi completările ulterioare, se aduce la cunoştinţa cetăţenilor Municipiului Slobozia următorul proiect de hotărîre privind :

 1. Aprobarea Regulilor și măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor pentru Municipiul Slobozia .

Persoanele interesate pot formula propuneri, sugestii, opinii în vederea îmbunătăţirii proiectului de hotărâre la sediul Primăriei Municipiului Slobozia,  la dl. Muraraşu Ilie Cristian, responsabil pentru relaţia cu societatea civilă, et.4, cam. 53, telefon  0243 231 450 , interior 149 , în termen de 10 zile calendaristice de la afişarea proiectului de hotărâre.

Proiectul de hotărâre, însoţit de expunerea de motive, raportul compartimentului de specialitate este afişat la Sediul Municipiului Slobozia şi poate fi accesat pe site-ul primăriei www.sloboziail.ro, în secţiunea Informaţii / Transparenţă Decizională.

articolul original.

Scumpiri fără precedent în ultimii 40 de ani în Marea Britanie

22 June 2022 at 09:13

Sunt scumpiri fără precedent în ultimii 40 de ani în Marea Britanie unde prețurile continuă să crească într-un ritm accelerat. Vorbim despre costuri din ce în ce mai mari pentru alimente, energie dar şi combustibili.

Specialiştii internaţionali au vorbit despre o criză alimentară mondială generată de războiul din Ucraina. Acest lucru începe să se întâmple prin majorarea tuturor prețurilor.

Scumpiri fără precedent în Marea Britanie

Marea Britanie traversează o perioadă cu scumpiri fără precedent pentru ultimii 40 de ani, informează presa engleză. Inflația a ajuns la un record negativ, de 9,1% şi continuă să crească. În luna aprilie, inflația era de 9,0%. Autoritățile se aşteaptă ca aceasta să crească în continuare. Este bine de menţionat faptul că cel mai mare nivel al inflației din ultimii zeci de ani s-a înregistrat în 1982 când aceasta era de 9,1%. Banca Angliei a avertizat că inflația va ajunge la 11% în acest an.

Inflaţia este unealtă care arată ritmul în care preţurile cresc. Cu cât inflația este mai mare cu atât preţurile sunt şi ele mai mari. Principala cauză pentru care inflația a ajuns la un record în Marea Britanie este războiul şi mai ales limitarea importurile de grâu și porumb din Rusia și Ucraina. Ucraina este, de asemenea, un producător important de ulei de floarea-soarelui, ceea ce a dus la creșterea costurilor alternativelor. Un exemplu în acest sens este cel din Germania unde o sticlă cu ulei a ajuns să coste chiar și 6 euro, iar majoritatea supermarketurile au raţionalizat vânzările.

Aproximativ două milioane de muncitori vor beneficia de majorări ale salariului minim

Revenind la situația din Marea Britanie, statisticile arată că media anuală a alimentelor va creşte cu 380 de lire. O altă îngrijorare apare în momentul în care, conform BBC, sunt unele afaceri care stabilesc limite de 30 de lire sterline la casele de marcat sau la pompele de carburanți.

„Știu că oamenii sunt îngrijorați de creșterea costului vieții, motiv pentru care am luat măsuri specifice pentru a ajuta familiile, obținând 1.200 de lire sterline pentru cele opt milioane de gospodării cele mai vulnerabile”, a explicat un specialist.

Rusia pare că nu o duce atât de rău

La polul opus, țara care a generat problemele de ordin militar și economic, Rusia, pare că nu o duce extraordinar de rău. O statistică arată că de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a exportat resurse în valoare de zeci de miliarde de euro. Europa face cu greu față deciziei Rusiei de a limita exportul către continent, iar acest lucru duce la mari piedici economice mai ales în Germania care este motorul economic al Uniunii Europene şi care este dependentă de gazele livrate din Rusia.

Totuşi, odată cu impunerea unui embargo pe petrolul rusesc, Uniunea Europeană a decis să acorde câteva excepţii. Ungaria este una dintre excepții, premierul Viktor Orban spunând că țara ar intra într-un colaps total dacă ar înceta să aibă o relație economică cu Kremlinul.

În altă ordine de idei, sunt scumpiri fără precedent și în România, nu doar în Marea Britanie. Vom vedea dacă situația din Europa ar putea să se amelioreze pe măsură ce cetățenii UE încep să protesteze în mai multe țări.

articolul original.

Ucraina va primi 11 elicoptere Mi-17 din partea SUA (video)

22 June 2022 at 04:29
image

Ministerul ucrainean al Apărării va primi 11 elicoptere Mi-17 din partea Statelor Unite ale Americii. Tehnica militară va fi trimisă de la baza forțelor aeriene americane Davis-Montaigne din Arizona. Cel mai probabil cele 11 elicoptere fac parte dintr-un pachet mai mare care include 20 de astfel de vehicule militare promise de SUA.

Ucraina, sprijinită de SUA

„Vor apăra țara noastră de teroriștii ruși”, precizează Ministerul ucrainean al Apărării într-o postare pe Twitter.

Joe Biden a anunțat, recent, un nou ajutor militar în valoare de aproximativ un miliard de dolari. Acesta va include sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie și proiectile pentru obuziere, notează hotnews.

În schimb, pe 15 iunie, președintele american Joe Biden a anunțat un nou ajutor militar în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, care include sisteme de rachete

Ce ajutor va oferi SUA

Prin urmare, Statele Unite ale Americii vor oferi:

 • 18 obuziere de 155 mm
 • 36.000 de obuze de 155 mm
 • 18 vehicule tactice pentru a tracta obuziere de 155 mm
 • Muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de mare mobilitate HIMARS;
 • Patru vehicule tactice pentru a recupera echipamentul
 • Piese de schimb și alte echipamente
 • Două lansatoare de rachete Harpoon
 • Mii de radiouri criptate
 • Mii de dispozitive Night Vision, lunete termice
 • Finanțare pentru formare, întreținere, susținere, transport și costuri administrative.
articolul original.

ESCRIBANO – O turela spaniola pentru o Pirahna spaniola

22 June 2022 at 03:00

Spania a demarat un program de achizitii a unui blindat 8×8, Dragon VCR,  in fapt Pirahna 5 construita de GDELS SANTA BARBARA. Etapa I prevede 348 de Dragoni, etapa II 365, etapa III 285 de Dragoni, in 13 variante. Pentru primii 348 de Dragoni de prevede o suma de 2,083 miliarde de euro, daca nu mai intervin cheltuieli neprevazute. Programul a demarat cu intarzieri, fiind incheiat in 2015 un contract intre Ministerul Apararii spaniol si o Uniune Temporara de Afaceri (UTE) formată din GDELS-SBS, Indra și SAPA pentru  programul tehnologic de dezvoltare a 8×8  care a avut în vedere construirea a 5 demonstratori între 2016 și 2018. Repartitia costurilor a fost : MINISTERUL Apărării 93%: 89.298.000,00  euro, de unde se observa ca MApNul romanesc chiar nu stie ce vorbeste cand nu se implica cu fonduri in dezvoltarea de tehnica militara romaneasca…

UTE 7%: 6.721.354,84  euro

S-a mai adaugat o investie de 92 milioane euro la Ministerul Industriei.

S-au construit:

DEMONSTRATOR 1  cu turela TIZONA, de fapt turela Elbit UT30MK2, construita in Spania impreuna cu firma proprietate100% a statului spaniol NAVANTIA si cu firma Expal.

DEMONSTRATOR 2 cu turela RAFAEL SAMSON MK2, construita in Spania la filiala Pap Tecnos.

DEMONSTRATOR 3 cu RCWS de 12,7 / 7,62 mm Escribano Guardian 2.0

DEMONSTRATOR 4 cu turela Leonardo Hitfist 30, preferata cavaleriei spaniole, 58 de vehicule in diverse variante..

DEMONSTRATOR 5 cu RCWS  12,7 / 7,62  mm RAFAEL.

MTR – MOBILE TEST RIG .

S-au inregistrat intarzieri si neintelegeri in proiect, cert e ca in august 2020, MOD spaniol incheie un nou contract cu alta asociere de firme, TESS,formata din GDELS-SBS, Indra și SAPA  plus  firma ESCRIBANO, de fapt fosta UTE plus firma Escribano, urmata apoi de alegerea turelei Escribano Guardian 30 pentru Dragoni.

Urmeaza contestatia din partea firmei Rafael care sustinea in 21 iulie 2021:

„Ofertantul câștigător, care a fost invitat să participe la licitație deoarece era acționar al Tess Defense – societatea formată din General Dynamics Santa Bárbara SistemasIndraSapa Plasencia si  Escribano Mechanical & Engineering – deși nu a participat la programul de reducere a riscurilor, a prezentat un sistem de arme care nu îndeplinește cerințele de maturitate tehnologică. De altfel, tunul selectat este un produs încă în faza de dezvoltare, fără a certifica blindajul, niște sisteme electro-optice care vor fi înlocuite și o integrare inexistentă a rachetei SPIKE, element critic cerut de Armată, care se impune  în documentele furnizate de Tess Defense ofertanților.”

“În ceea ce privește prelucrarea procedurii de selecție a furnizorilor pentru turelel de 30 mm, PAP TECNOS consideră că aceasta s-a caracterizat prin nerespectarea principiilor esențiale ale contractării în sectorul public: transparență, concurență liberă, egalitate.”

Sursele militare consultate de media spaniola  asigurau in 2021 că: „în momentul de față atât Ministerul Israelian al Apărării, cât și antreprenorii privați consideră că Spania nu este o țară serioasă, că nu există securitate juridică și că prietenii si contactele sunt mai importante decât profesionalismul  într-un domeniu  sensibil precum cel militar ”.

Cu informatii aruncate in media despre activitatea proprietarului  JAVIER  ESCRIBANO:

Unul dintre directorii firmei este Miguel Ángel Panduro Panadero, un bărbat care José Bono l-a pus la conducerea companiei publice Systems Engineering for the Defence of Spain SA (ISDEFE) timp de opt ani. În prezent, face parte și din consiliul de administrație al Hispasat ( prin Red Eléctrica ), și al Airbus DS Geo, companii care lucrează îndeaproape cu Ministerul Apărării și care sunt supuse controlului serviciilor de informații spaniole (CNI).

Un alt element cheie pentru a explica creșterea Escribano Mechanical & Engineering este că unul dintre principalii acționari ai săi este un fond suveran pe care Ministerul Finanțelor din Sultanatul Oman îl folosește pentru a-și canaliza veniturile din vânzarea petrolului. Se numește Fondul General de Rezervă de Stat și, deși directorii săi asigură că are o vocație exclusiv financiară, adevărul este că prezența sa ajută la realizarea contractelor în cadrul NATO.”

Totul se termina cu batista pe tambal in  noiembrie 2021, Pap Tecnos retrage contestatia impotriva Escribano, firma declarand ca: „își menține angajamentul față de Armată și va continua să lucreze pentru a garanta siguranța și protecția acesteia, punând la dispoziție cea mai avansată tehnologie”.

„Pentru Pap Tecnos, protecția Forțelor Armate Spaniole, precum și cea a țării, este de o importanță capitală” și „este dorința Pap Tecnos de a continua să ofere cea mai fiabilă și cea mai înaltă calitate tehnologie pentru viitorul industriei de apărare.”

Dupa care urmeaza in februarie 2022 anuntul MOD spaniol cum ca va cumpara 1680 de rachete Rafael Spike si 168 lansatoare, cu implicarea firmei Pap Tecnos, prin constructia rachetelor si antrenamentul armatei spaniole.

ELBIT a incheiat in noiembrie 2021 un acord cu Escribano pentru integrarea IronFist pe turela Guardian 30, militarii spanioli dorind instalarea de APS-uri pe Dragoni, asa ca nu iese in pierdere, plus ca furnizeaza echipamente ce comunicatii pentru Dragoni, astfel ca n-a comentat nimic.

LEONARDO mai tragea sperante ca va furniza cavaleriei spaniole turela HITFIST, cavaleristii spanioli fiind incantati de aceasta turela. Amuzant este ca Leonardo n-a apucat sa sustina testele de tragere cu Hitfist, turela Hitfist fiind inlocuita pe Demonstratorul 4 de turela Escribano Guardian 30.

ESCRIBANO a beneficiat de ajutor din partea armatei spaniole, i s-a cedat un teren al armatei spaniole cu facilitati si poligoane de tragere nefolosite de ceva timp, astfel incat Escribano isi poate testa cu usurinta armamentul, sau sa-si construiasca alte facilitati acolo. Din 2015 au investit 70 milioane euro in utilaje noi, un utilaj achizitionat in 2021 cu 4 milioane de euro e capabil sa prelucreze blocuri de otel de 4 metri. Atunci cand li s-a cedat un Pirahna 3 de catre  Infanteria Marina, au avut nevoie doar de cateva ore sa realizeze un inel pentru atasarea Guardian 30 la transportor. Alta cedare de bunuri a miiltarilor spanioli catre Escribano! Trebuie mentionat ca nu se prea gasesc imagini cu Spike pe Guardian 30, despre videouri cu lansari de Spike de pe Escribano nici atat!

Spania are niste probleme specifice, mentionez prezenta PODEMOS la guvernare, extrema stanga, formatiune care nu agreeaza cheltuielile militare. In publicatia El Salto, sustinuta mediatic de Podemos, se critica programul Dragon VCR, autorul articolului sustine chiar :

Este trist să recunosc, dar poate cel mai fezabil scenariu în care ar putea fi folosite aceste vehicule blindate este cel al represiunii interne, idee care în orice democrație ar trebui considerată pur și simplu dezgustătoare.”

E neasteptat ca exista asemenea idei intr-o democratie!

Alta problema este cea a Cataluniei, la guvernare este si un partid regional din Catalunia  si apar situatii absurde. In urma plecarii Nissan din Catalunia au ramas 600 de someri. Ministerul Industriei a venit cu propunerea ca armata spaniola sa relocheze o baza de reparatie a Dragonilor in facilitatea parasita de Nissan, propunere sustinuta de sindicatele din Catalunia. Surprinzator, pe langa refuzul previzibil al Ministrului Margarita Robles, a venit si refuzul categoric al autoritatilor din Catalunia, acestea nedorind sa fie asociate cu industria militara, preferand sa lase someri 600 de oameni. E drept ca Podemos a scazut la vot de la 5 milioane la 3,1 milioane fiind depasita de VOX cu 3,5 milioane voturi. E de apreciat insa unitatea partidelor spaniole in sustinerea interesului national, o delegatie parlamentara formata din cate un membru PSOE, PP si VOX a facut in mai 2022 o vizita la Fort Worth  la  Lockheed unde li s-a prezentat F35. Noi nici nu visam la o asemenea prezentare catre oficialitatile romane! Deci se poate trece peste diferente ideologice, chiar daca un lider VOX a declarat in parlamentul spaniol ca viata era mai buna sub Franco! Asta nu impiedica buna conlucrare dintre ministrul apararii socialist Robles cu opozitia, surprinzator Margarita Robles e mai apreciata de opozitie decat de colegii de guvernare, Podemos reprosandu-i inclusiv faptul ca a fost judecatoare!

Sunt niste idei in media spaniola care la noi ar fi considerate comuniste, invechite, nationaliste, etatiste si tot tacamul.

Spaniolii considera ca nu este suficient sa produca armament in Spania, chiar daca se construieste ceva in Spania, nu este suficient. Degeaba sunt instruiti inginerii si muncitorii spanioli in folosirea de tehnologie moderna, degeaba firmele spaniole profita de pe urma contractelor de armament, atat financiar cat si tehnologic, daca autoritatea de proiectare ramane in exteriorul Spaniei.Cand se termina contractele firmele straine isi strang lucrurile si pleaca, suveranitatea tehnologica ramanand in afara Spaniei. Asa s-a ajuns la sprijinirea pe fata a firmei Escribano, Spania avand niste experiente neplacute cu lipsa de suveranitate tehnologica din care mentionez :

LEOPARD 2 E – tancul a fost achizitionat de Spania in anii 1995-2000, s-a produs in Spania la GDELS Santa-Barbara, costurile destul de mari 2,4 mld euro pentru 219 bucati. Germania a imprumutat si apoi vandut Spaniei 108 Leopard2 A4 pentru 16,9 milioane euro, a implicat transfer tehnologic in Spania, toate bune si frumoase doar ca prin 2012 guvernul spaniol a reusit perfectarea unui contract de export a 270 de tancuri Leopard 2 E catre Arabia Saudita, pretul ajungand pina la 3 miliarde euro, dar toate aceste cifre raman neconfirmate pentru ca Germania a blocat acest contract, toate investitiile spaniole in productia de tancuri ramanand inutile.

EMPRESA NACIONAL SANTA  BARBARA –  a fost privatizata de guvernul Aznar in 2001 pe 5 milioane de euro, ulterior devenind GDELS SANTA BARBARA SYSTEMAS.

Privatizarea s-a facut in contextul fabricarii in Spania a tancului Leopard 2, desi odata cu facilitatile de construire a blindatelor s-au vandut GDELS si fabrici de munitie si armament. In media spaniola au aparut critici la adresa GDELS, firma fiind acuzata de :

-management defectuos al Santa Barbara Systemas;

-implicarea redusa a industriei spaniole in Pizarro1, majoritatea componentelor fiind germane;

-implicarea redusa a industriei spaniole in contractul AJAX;

-fabricarea necorespunzatoare a Pizarro1, se sustine ca ploua in el.

Acuzatiile pot fi mai mult sau mai putin subiective, insa sunt si date si situatii mai concrete destul de suparatoare. Exista o lucrare militara unde se detaliaza din  defectele Pizarro 1, a fost realizata si publicata la Universitatea din Zaragoza, in 2020,cu girul Centro Universitario de la Defensa-Academia General Militar (Centrul Universitar Militar -Academia Generala Miltara)

Director academic :Maria Victoria Sebastian Guerrero

Director militar :capitan Maudilio Diazdegeras  Martinez

Lucrarea este Trabajo Fin de Grado (End-of-grade-work), autor  sublocotenent de infanterie Gonzalo Sanz Cavanillas, lucrarea se gaseste pe site-ul Universitatii din Zaragoza, universitate fondata in  1542, pentru cine doreste sa o consulte o gaseste AICI, iar dl sublocotenent apare  ca fiind « Graduado en Ingineria de Organizacion Industrial »  ca sa se inteleaga credibilitatea lucrarii. In lucrare se evidentiaza uzura pad-urilor de cauciuc a senilelor Pizarro.


Pad-uri de cauciuc noi.

Pad-urile au uzura neregulata. Se propune solutia unor pad-uri metalice cu precizarea


că  elementul proiectat sa fie utilizat numai în Zona de operațiuni, deoarece acolo este permisă circulația fără tampoane de cauciuc.

O alta problema este acumularea nisipului fin de plaja in zona trenului de rulare cu consecintele deteriorarii acestuia, suruburile aflate la baza blindatului  fiind in imposibilitate de demontat avand capetele hexagonale complet deformate.

Autorul lucrarii s-a folosit de experienta trupelor spaniole aflate in misiune in Letonia, respectiv de raportul sergentului Jorge Manuel Flores Leal, din mai 2017.

Mai mentioneaza autorul: „În cele din urmă, piesele mici, cum ar fi șaibe, garnituri și șuruburi, se deformează și se uzează serios. Acest lucru poate să nu pară relevant a priori, dar duce la probleme majore, cum ar fi frecarea între componente, scurgerile de lubrifiant și vibrațiile care deteriorează trenul de rulare al VCI Pizarro.”

Mai sunt niste actiuni ale GDELS care au iritat opinia publica si autoritatile din Spania:

Inchiderea fabricii din Coruna si concedierea a 600 de muncitori.

Vanzarea celei mai vechi fabrici de munitie din Spania  ”Fábrica de Municiones de Granada” care data din secolul 14 catre Grupul slovac MSM, probabil GDELS se debaraseaza de tot ce nu implica blindate.

Concedierea anul acesta a 21 de muncitori in Sevilia si 3 in Madrid, urmata apoi de interventia si deplasarea in Sevilia a  Ministrului Apararii Margarita Robles, care a batut obrazul firmei GDELS acuzand o ca: „ii lipseste loialitatea ce ar trebui sa o aiba” dupa primirea contractului 8×8. Da,  e posibil ca un ministru sa se deplaseze pentru 21 de muncitori disponibilizati.

In incheiere,

RESPECT pentru militarii spanioli, RESPECT pentru institutiile academice militare spaniole, RESPECT  pentru doamna Ministru Margarita Robles.

PS A aparut in sfarsit o filmare cu turela Escribano Guardian 30 lansand Spike. Surprinzator, Spike nu se mai rabateaza in lateral ca in 2021, acum locatia lor e dreapta spate,ca la turela Elbit, modul de lansare fiind identic cu cel din turela Elbit UT-30 Mk 2.

CAUDILLO

articolul original.

Sociologul Gelu Duminică: Avem cele mai multe mame minore din Europa. Statul nu le ajută | AUDIO

21 June 2022 at 17:56
image

Invitat la emisiunea Piața Victoriei, marți seară la Europa FM, sociologul Gelu Duminică a comentat faptul că Educația sexuală în școli va fi predată, de fapt, ca educație sanitară, începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților – așa cum prevede proiectul de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului adoptat marți de deputați.

Expertul a reamintit că România are cele mai multe mame minore din Europa și că nici o instituție a statului nu face nimic pentru ele.

“Ne place sau nu ne place, România este țara din Europa cu cele mai multe sarcini ale minorilor sub 15 ani. Eu mă gândesc la soarta copiilor care fac copii. Cu ce-i sprijinim noi? Părinții zic … nenorocito, m-ai făcut de râs! Lumea o consideră curvă. Din cele aproximativ 18.000 de mame minore câte sunt în România, vreo 900 au mai mers la școală. Ele nu primesc nici un suport. Autoritățile dorm și refuzăm să vedem realitatea. Apropo, primarul care făcea sex cu o minoră de 13 ani și a lăsat-o însărcinată, ăla ce zice când vede legea asta privind educația sexuală în școli?”, a spus sociologul Gelu Duminică.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/06/duminica-despre-educatia-sexuala-in-scoli.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.
❌