ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Talibanii au pus în funcțiune echipamentele abandonate de americani

17 August 2022 at 16:03
By: (R.C.)

Elicopterele și avioanele militare talibane au zburat miercuri deasupra capitalei afgane. Ministerul Apărării a testat echipamente recent reparate, majoritatea lăsate în urmă de armatele străine în urmă cu un an, potrivit Reuters.

Mai multe aeronave, inclusiv elicoptere și cel puțin un avion, au zburat la joasă înălțime pe cerul Kabulului, în apropierea aeroportului. Printre aparatele de zbor au fost cel puțin un elicopter de atac MI-24 de fabricație rusească și două aeronave de fabricație americană.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Enayatullah Khowarazmi, a declarat pentru Reuters că talibanii au reparat recent câteva elicoptere și că survolul a fost un test. El nu a confirmat marca exactă sau țara de origine, spunând doar că au fost testate „toate tipurile de aeronave”. Nu se știe cine a reparat elicopterele și avioanele folosite acum de talibani.

Oficialii talibani au mai declarat că piloții, mecanicii și alți specialiști din fosta Armată Națională Afgană vor fi integrați în forțele lor de securitate.

Ministerul Apărării a adăugat că echipa sa de ingineri a reparat recent 35 de tancuri, 15 vehicule blindate Humvee și 20 de vehicule militare Navistar 7000 produse în SUA. Toate fuseseră avariate în momentul în care talibanii au preluat controlul țării în august 2021, a cărei aniversare a fost marcată luni cu adunări și focuri de armă de către gruparea islamistă.

Trupele americane au distrus peste 70 de avioane și zeci de vehicule blindate și au dezactivat apărarea antiaeriană înainte de a pleca de pe aeroportul din Kabul, în urma unei operațiuni haotice de evacuare.

Între 2002 și 2017, Statele Unite au transferat guvernului afgan numeroase aparate de zbor. O parte dintre acestea au fost transportate în țările vecine din Asia Centrală de către forțele afgane care au fugit în urmă cu un an, dar talibanii au moștenit aeronavele rămase.

articolul original.

Un afgan regretă că a lucrat pentru Marea Britanie în Afganistan. A fost lăsat de izbeliște în mâna talibanilor

16 August 2022 at 05:55
image

Ammar, un afgan care a lucrat pentru Marea Britanie în Afganistan îşi exprimă regretul pentru acest lucru. După plecarea americanilor din Afganistan, Ammar a fost lăsat de izbeliște în mâna talibanilor.

Declarațiile vin în contextul în care se împlineşte un an din momentul ce talibanii au cucerit Kabulul. Data de 15 august este sărbătoare pentru talibanii care au venit la putere după zeci de ani de dominație americană.

Afgan care regretă că a lucrat pentru Marea Britanie în Afganistan şi a fost lăsat pe mâna talibanilor

Ammar avea asupra lui mai multe hârtii atunci când a acceptat să acorde un interviu pentru jurnaliştii de la BBC. Documentele includeau contractul său ca profesor cu British Council pentru doi ani și alte dovezi ale asocierii sale cu Regatul Unit, care speră că îl vor ajuta pe el și familia sa în siguranță. Se teme pentru viața lui din cauza muncii sale cu guvernul Regatului Unit.

„Am predat cultura Regatului Unit și valorile lor în Afganistan. Pe lângă limba engleză, am predat și despre egalitate, diversitate și incluziune. Conform convingerilor lor [talibanilor], este în afara islamului, este ilegal. De aceea ei cred că suntem criminali și trebuie să fim pedepsiți. De aceea ne simțim amenințați”, a spus el.

El a fost reținut anterior de talibani – și se teme că munca lui i-a pus și familia în pericol.

„M-au dus la secția de poliție întrebând dacă am lucrat pentru un guvern străin. Din fericire, nu au găsit nicio dovadă în casa mea sau pe telefon. Dar nu cred că este sfârșitul. Ei sunt cu ochii pe mine. ” explică bărbatul.

Ammar este unul dintre cei peste 100 de profesori care au lucrat cu British Council, în locuri de muncă destinate publicului, care au rămas în urmă în Afganistan. Multe dintre ele sunt femei. O femeie afgană menţionează faptul că totul a fost o provocare şi că talibanii le-au spus că ceea ce au predat nu este acceptabil de religia musulmană. Mai multe voci au susţinut că, cei care au lucrat pentru Regat sunt spioni:

„A fost o provocare pentru noi. Au avut gânduri extremiste și spuneau adesea că ceea ce predați este inacceptabil pentru noi. Oriunde mergeam, eram văzuți ca reprezentanți ai guvernului britanic. Unii ne considerau spioni pentru Marea Britanie. ” a menţionat femeia

Cazurile prezentate nu sunt singurale. Sunt sute, mii de persoane care au fost lăsate de izbeliște de către forțele aliate după retragerea din Afganistan. Unii au avut noroc, alții au plătit cu viața colaborarea cu SUA sau Marea Britanie.

Talibanii au promis amnistiție pentru cei care au lucrat cu aliații în Afganistan

În timp ce talibanii a anunțat o amnistie generală pentru toți cei care au lucrat pentru regimul anterior și pentru aliații săi, există tot mai multe dovezi ale crimelor de represalii. ONU a documentat 160 de cazuri. Nooria s-a ascuns de când talibanii au preluat puterea în august anul trecut.

„Este cu adevărat stresant. E mai rău decât viața unui prizonier. Nu ne putem plimba liberi. Încercăm să ne schimbăm aspectul când ieșim afară. M-a afectat psihic. Uneori simt că este sfârșitul lumii”, a spus ea.

Ea acuză British Council de discriminare între personalul său.

„I-au mutat pe cei care lucrau la birou, dar ne-au lăsat în urmă. Nici măcar nu ne-au spus despre Politica de asistență la relocare afgană (ARAP) când a apărut”.

Nooria și ceilalți profesori au aplicat acum pentru relocare printr-o altă schemă din Marea Britanie numită Schema de reinstalare a cetățenilor afgani (ACRS), dar până acum au primit doar numere de referință.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a spus că contractanții British Council sunt eligibili pentru relocare în cadrul schemei ACRS și că încearcă să proceseze rapid cererile, dar nu există niciun răspuns cu privire la cât timp ar putea dura.  Așadar, acest afgan regretă că a lucrat cu Marea Britanie și că a fost lăsat de izbeliște în Afganistan, pe mâna talibanilor. Asta în condiţiile în care acţiunile talibanilor împotriva lor sunt vizibile.

articolul original.

(VIDEO) Revoltă a femeilor, înăbușită de talibani

13 August 2022 at 09:43
By: (A.T.)

La împlinirea unui an de la instaurarea regimului taliban, femei afgane au ieşit în stradă sâmbătă la Kabul pentru a denunţa restricţiile impuse de talibani asupra drepturilor lor la educaţie, muncă şi libertate de mişcare, dar manifestaţia a fost dispersată cu focuri de armă, relatează agențiile de presă străine.

Talibani în uniforme militare şi înarmaţi cu puşti de asalt au blocat o intersecţie în faţa protestatarelor şi au început să tragă în aer timp de câteva secunde pentru a dispersa marşul paşnic la care participau aproximativ 40 de femei, scandând „Pâine, muncă şi libertate”.

De asemenea, demonstrantele purtau un banner pe care scria: „15 august este o zi neagră”, făcând referire la data la care talibanii au cucerit Kabulul în 2021.

Imagini de pe reţelele de socializare au arătat cum forţele talibane au tras focuri de avertisment şi le-au agresat fizic pe femei pentru a le împiedica să mărşăluiască spre centrul oraşului.

Unele protestatare au fugit în magazine din apropiere, unde au fost urmărite şi lovite cu patul puştii de către talibani.

De la revenirea la putere, talibanii au redus drepturile fundamentale ale femeilor, iar cele care au protestat au fost reprimate. Nicio ţară nu a recunoscut guvernul de facto al talibanilor.

Hundreds of female activists have been detained by the Taliban, some tortured and never seen again. But these brave women are still taking to the streets, demanding their rights 💪 https://t.co/CMzeNCsYgy

— Amie Ferris-Rotman (@Amie_FR) August 13, 2022

Afghan women assembled in Kabul today to protest for their rights: Education. Freedom. Work. Food. 1/2 pic.twitter.com/xYjd9F6xNq

— Sandra Petersmann (@PetersmannS) August 13, 2022

2/2 And then the shooting in the air started to break up the protest… pic.twitter.com/5TrITpccNT

— Sandra Petersmann (@PetersmannS) August 13, 2022

articolul original.
  • There are no more articles
❌