ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Cinci posturi de preot coslujitor vacante la biserici din Moara, Liteni, Iacobeni și Sadova

1 February 2023 at 06:11
image

Cinci posturi de preot coslujitor la biserici din Moara, Liteni, Iacobeni și Sadova sunt vacante și libere la transfer, anunță Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Este vorba de posturi de preot coslujitor la Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, construită în anul 2004 cu casă parohială și cimitir dar și cu o biserică monument istoric, construită în anul 1774 din Moara, la Biserica cu hramul Sf. Trei Ierarhi, construită în anul 1940, cu casa parohială și cu cimitir din Liteni și la Biserica cu hramul Sf. Nicolae, construită în anul 1787, cu casa parohială și fără cimitir tot din Liteni.

În perioada 26 ianuarie – 10 februarie 2023 se vor informa preoții de existența acestor posturi vacante, pe site și prin intermediul surselor de informare practicate la nivelul protopopiatelor. Dosarele se vor primi la sediul protopopiatelor de care aparțin candidații din eparhie în perioada 26 ianuarie – 10 februarie 2023. Dosarele vor fi înaintate, prin intermediul protopopiatelor, Sectorului administrativ cel mai târziu în perioada 13- 17 februarie. În Permanența ce va avea loc în săptămâna 20-24 februarie se vor desemna câștigătorii concursului.

Celelalte două posturi de preot coslujitor vacante sunt la Biserica cu hramul „Sfântul Nicolaie” construită din cărămidă, în anul 1930 și cimitir din Sadova și la Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” construită din cărămidă în anul 1913 și cimitir din Iacobeni.

În perioada 12 ianuarie – 3 februarie 2023 se vor informa preoții de existența acestui post vacant, pe site și prin intermediul surselor de informare practicate la nivelul protopopiatelor. Dosarele se vor primi la sediul protopopiatelor de care aparțin candidații din eparhie, în perioada 12 ianuarie – 3 februarie 2023. Dosarele vor fi înaintate, prin intermediul protopopiatelor, Sectorului administrativ cel mai târziu în perioada 6-8 februarie. În Permanența ce va avea loc în săptămâna 13-17 februarie se va desemna câștigătorul concursului.

articolul original.

Boemul care a inspirat Boema (1896)

1 February 2023 at 06:09
image

Henri Murger a fost unul dintre puținii poeți nevoiași din Parisul secolului al XIX-lea care au reușit să-și transforme experiențele vieții duse pe Malul Stâng într-o poveste profitabilă.

Născut în Paris în 1822, Murger a fost fiul unui croitor și al unei portărese, iar educația lui oficială s-a oprit la vârsta de 13 ani. Primele sale creații nu s-au distins prin nimic și a trăit adesea în sărăcie, cu o sănătate precară, dar romantismul și veselia Parisului din secolul al XIXlea l-au fascinat. Când abia împlinise 20 de ani a început să scrie povestiri în foileton despre viața boemă de la mijlocul deceniului al cincilea al acelui secol.

În creațiile lui apăreau radicalii, rebelii și, mai presus de toate, artiștii care respingeau valorile burgheze, preferând în schimb ceea ce considerau a fi onestitatea creației artistice și suferind de privațiunile care adesea o însoțeau, hotărâți să ducă o viață independentă, de muncă și de plăceri. El a denumit viața boemă „la préface de l’Académie, de l’Hôtel- Dieu ou de la Morgue” (prefața Academiei Franceze, a spitalului sau a morgii).

Dacă sunteți un împătimit al operei, una dintre istorisirile lui Murger vă va suna cunoscută: „Pe vremea aceea, marele filosof Gustave Colline, marele pictor Marcel, marele muzician Schaunard și marele poet Rudolphe, așa cum își spuneau unul altuia, frecventau cu regularitate cafeneaua Momus, unde erau cunoscuți drept cei patru muschetari, dat fiind că erau mereu văzuți împreună. De fapt, cei patru veneau împreună, plecau împreună, jucau împreună și, uneori, nu-și plăteau băuturile împreună, întotdeauna într-o armonie demnă de Orchestra Conservatorului”. Rudolph, desigur, era un portret al lui Murger însuși.

Povestirile lui Murger au devenit atât de populare încât, în cele din urmă, acesta a contopit câteva dintre ele într-o piesă numită La Vie de Bohème, un succes instantaneu al zilei. Autorul a fost celebrat de către Victor Hugo, lăudat de Ludovic Napoleon și decorat cu Legiunea de Onoare. Dar n-a apucat să se bucure prea mult de celebritate și avere. El s-a stins din viață la numai 39 de ani.

Din păcate, Murger n-a mai trăit până în seara de 1 februarie 1896, când opera lui Giacomo Puccini Boema, bazată pe piesa lui Murger, a fost interpretată pentru prima oară la Torino. Acum, la mai bine de un secol de la premieră, Boema rămâne opera cu cele mai multe producții și interpretări din câte au fost scrise vreodată.

Tot la 1 februarie:

1328: Moare regele Carol al IV-lea al Franței, ceea ce pune capăt dinastiei Capețienilor după trei sute patruzeci și unu de ani, și începe dinastia de Valois, cu Filip al VI-lea.

1650: Filosoful francez René Descartes moare la Stockholm.

1793: Marea Britanie declară Franței un război care avea să dureze timp de 22 de ani.

Geo Alupoae, critic de teatru

Boemul care a inspirat Boema (1896), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Cantina de Ajutor Social a Primăriei Suceava a asigurat în 2022 în medie 211 porții de mâncare lunar

1 February 2023 at 06:02
image

Pe parcursul anului 2022 la Cantina de Ajutor Social a Primăriei municipiului Suceava au fost înregistrate 106 cereri pentru asigurarea unei mese calde, arată o situație întocmită de Direcția de Asistență Socială condusă de Narcisa Marchitan. Dintre acestea 65 de persoane au solicitat masă la cantină pentru o perioadă de trei luni solicitări care au fost soluționate pozitiv. De asemenea, au existat 65 de familii care au solicitat prima dată masă la cantină și 4 familii au solicitat majorarea numărului de porții. Pe parcursul anului 2022 s-au asigurat în medie 211 porții de mâncare la Cantina de Ajutor Social.

articolul original.

Sistemul de Gospodărire a Apelor  Suceava solicită majorarea salariilor angajaților pentru a stopa fluctuația de personal

1 February 2023 at 05:55
image

Sistemul de Gospodările a Apelor Suceava solicită majorarea salariilor angajaților pentru a stopa fluctuația de personal. Așa reiese dintr-un raport prezentat în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural de către directorul executiv al instituției, Daniel Drăgoi. ”Ne confruntăm cu un deficit de personal, atât personal de specialitate, câși personal  pentru desfășurarea activităților conexe. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acorda angajaților, întrucât datorită salarizării necorespunzătoare se constată o fluctuație mare de personal, în special în zona personalului proaspat angajat. Pentru stabilizarea pe posturi, având în vedere ca un om din domeniul de gospodarire a apelor se formează în ani de zile, considerăm că este necesară creșterea salariilor în raport cu celelalte instituții subordonate MMAP”, a spus Daniel Drăgoi.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Cafeaua este o știință practicată cu răspundere la Nestlé

31 January 2023 at 16:18

Cea mai populară băutură din lume și a doua cea mai comercializată marfă pe glob, după petrol, este cafeaua, iar Europa este cel mai mare importator – cumva normal, dacă ne gândim că cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, Nestlé, își are originile pe vechiul continent. Practic, peste 14% din cafeaua consumată în întreaga lume este NESCAFÉ.

Un volum uriaș de muncă, investiții de miliarde de euro în agricultură sustenabilă și aproape 50 de ani de cercetări științifice sunt trei ingrediente pe care nu le simți atunci când bei o ceașcă de NESCAFÉ, acasă sau la cafenea, cu sau fără zahăr. Sunt nu mai puțin de 15 etape distincte între momentul culegerii fructului de cafea și cel în care ajungi că sorbi din nectarul negru, care se pot întinde pe cel puțin jumătate de an de la recoltare, în funcție de foarte multe elemente, de la prelucrare și stocare, la transport și depozitare, și așa mai departe.

Pentru a asigura culturi echitabile și sustenabile în cât mai multe arealuri de proveniență a cafelei, Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a lansat în 2010 un program ambițios de sprijinire a fermierilor de cafea. Între 2010 și 2020, în cadrul NESCAFÉ Plan, au fost livrați 235 de milioane de puieți de arbore de cafea din soiuri altoite și care au generat un consum de apă cu 53% mai mic – necesită mai puține irigații.

Performanța a fost posibilă datorită progreselor de la centrul de cercetare din Tours, Franța, unde Nestlé derulează teste cu 26 de soiuri Arabica și 72 Robusta, din diferite arealuri geografice, pentru a crea altoi mai rezistenți la boli, paraziți și schimbările climaterice.

Aceste soiuri au capacitatea de a genera recolte cu 25% până la 100% mai mari, în funcție de condițiile locale, cu un consum de apă mult diminuat. De exemplu, un proiect de cercetare multianual cofinanțat de Nestlé a relevat că este suficient un consum de apă cu 60% mai mic (de la 1.000 de litri la 400 de litri) per arbore de cafea, folosind metode moderne. Această economie a condus la un consum de energie mai mic, pentru pomparea apei, și la o reducere cu 53% a consumului de apă pentru irigarea plantațiilor de cafea susținute de Nestlé, din 2010 până în 2020.

Peste 700.000 de fermieri de cafea din 15 țări din America Latină și de Sud, Africa, Asia și Indochina, au beneficiat de sprijinul Nestlé pentru a dezvolta recolte mai eficiente din toate punctele de vedere. În consecință, În 2020, 75% din cafeaua NESCAFÉ avea surse perfect trasabile, ceea ce înseamnă o transparență a traseului bobului de cafea de la fermă până în depozitele companiei. Planul este ca 100% din boabele de cafea folosite de Nestlé să fie trasabile până în 2025.

„Credem foarte mult în motto-ul nostru „Good Food,Good Life” care stă la baza  parteneriatelor  pe care le avem cu companii de toate formele și dimensiunile. Prin tot ceea ce facem căutăm să le oferim clienților și partenerilor noștri din diferite segmente ale canalului out of home (HoReca, office & industry, retail-convenience) produse și servicii de cea mai bună calitate, relevante pentru piață, pentru consumatorul final. Un mix de elemente care puse împreună  converg către scopul final și anume acela de a oferi consumatorilor garanția unei experiențe de calitate. Sustenabilitatea este o componentă foarte importantă a acestui mix, iar în  acest sens cafeaua NESCAFÉ pe care-o folosim în România, pentru produsele dedicate Nestlé Professional, provine din surse 100% perfect trasabile, acest lucru însemnând controlul calității și provenienței acesteia pe întregul traseu al boabelor de cafea, de la fermier până la noi, prin tot sistemul logistic mondial”, spune Ovidiu Tunaru, Business Executive Officer Nestlé Professional.

Trasabilitatea materiei prime este de o importanță crucială pentru calitatea produsului finit, dar și pentru certificarea provenienței și modului de cultivare și recoltare a cafelei, din surse sigure din punct de vedere al siguranței alimentare.

În 20 dintre fabricile NESCAFÉ din întreaga lume, Nestlé folosește zațul de cafea uzat pe post de biocombustibil, economisind astfel 555.000 de barili de petrol pe an, adică echivalentul unei emisii anuale de 195.000 de tone de dioxid de carbon.

În toată lumea, 125 de milioane de oameni din 22 de țări din America Latină și de Sud, Africa, Asia și Indochina, trăiesc din cultivarea cafelei în 12,5 milioane de ferme care au o suprafață medie de până la două hectare.

Despre Nestlé

Grupul Nestlé este prezent în România din 1995, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. În 2021 (ultimul an pentru care există raportări oficiale), Nestlé Romania a avut o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei (224 mil. euro), în creştere cu 18% faţă de anul precedent. În România, Nestle s-a implicat și în inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 3 ani companii a plantat 75.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net zero emisii de carbon până în 2050.

Inițiativele globale Nestlé:

În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu. Nestlé își menține poziția de lider global în industria de alimente și băuturi prin portofoliul de produse sănătoase accesibile consumatorilor. Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI) evaluează cei mai mari 25 de producători de alimente din lume, concentrându-se pe politicile, practicile și performanțele lor legate de nutriție. Poziția de top conferită Nestlé este recunoașterea angajamentului său permanent față de nutriție și sănătate, precum și angajamentul său de a ajuta la abordarea provocărilor globale ale obezității și subnutriției.

Nestlé for Healthier Kids      

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. în România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programului „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiat de Fundația PRAIS.

Nestlé needs YOUth

Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Nestlé for a Waste Free World

Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.

articolul original.

Ajută o mamă să rămână lângă copiii ei! Vali de la machiaj, așa cum o știu colegii din TV, are nevoie de sprijinul tău!

31 January 2023 at 16:15

Frumoasă, tonică și cu un surâs aparte. Așa o cunoșteau toți colegii din televiziune. O boală gravă a lovit-o însă în momentul în care în viața ei a intrat un pui de om. La numai doi ani și jumătate de când a devenit pentru a doua oară mamă, Valentina Petre – Vali de la machiaj, așa cum e cunoscută printre colegii în televiziune – a fost diagnosticată cu o formă de cancer de col uterin.

,,Am aflat că soția mea suferă de o boală atât de gravă în urma unui RMN făcut la urgență, pentru că avea dureri insuportabile în zona sacrală a articulației șoldului stâng. Când am aflat diagnosticul am încremenit la propriu. Nu am știut cum să reacționez. A fost o perioadă extrem de grea pentru toată familia. Nu puteam să acceptăm ceea ce ni se întâmplă,” ne-a povestit vizibil afectat Alexandru, soțul Valentinei.

Carmen Brumă: Vali e genul de om care ți se lipește de suflet

Valentina Petre are 43 de ani și de șase luni trăiește o dramă. Investigații, dureri, drumuri, spitale, sute de ore departe de cei doi copii ai ei: Adriana și Vladimir! Vali este un make-up artist cu mâini magice. De-a lungul a peste 10 ani de televiziune a adus zâmbete pe mii de chipuri, a șters mii de supărări și a ascuns tot atâtea imperfecțiuni. Oamenii din spatele camerelor rămân anonimi publicului larg, munca lor se vede însă pe micile, dar și pe marile ecrane. Vali rămâne însă un om obișnuit care și-a făcut meseria cu pasiune și care în aceste momente își dorește să poată privi cu încredere spre viitor.

,,Prietenoasă, atentă, foarte bună în meseria ei, „Vali de la machiaj” e genul de om care ți se lipește de suflet. Se spune că nu știi cât de puternic ești până când „a fi puternic” este singura opțiune. Iar Vali pe care o știu eu așa e: PUTERNICĂ!” Este convingerea lui Carmen Brumă, un om de televiziune cu care a împărțit mii de ore în cabina de machiaj de-a lungul anilor.

Vali a făcut tot posibilul pentru a-și salva viața. A crezut că se va descurca singură! Acum însă este nevoie de orice sprijin!

Fiecare leu donat alături de un gând bun vindecă

Colegii și prietenii au demarat o campanie pe rețelele de socializare și au reușit să strângă o parte din cei 15.000€ necesari pentru a ajunge la Istanbul, unde a făcut primele investigații.

,,Tratamentele sunt scumpe și fiecare bănuț chiar contează! Eu recunosc că am trăit momente în care mi-a fost rușine să donez pentru că suma pe care o aveam era… prea mică. Însă cu puțin de la mine, cu puțin de la tine, în final se adună. Și asta pentru un om care nu numai că prețuiește, dar are și nevoie de fiecare leu oferit alături de un gând bun!

Și încă ceva. Vali nu a vrut să spună public prin ce trece și ce greutăți are. Îi era teamă că generează milă și îi era și rușine să ceară ceva pentru ea. Cerem noi, prietenii ei!”, ne-a mărturisit Ilinca Teodoriu.

Valentina a început deja tratamentul în Turcia, dar pentru că este destul de costisitor îl va continua în România conform rețetei și instrucțiunilor date de medicii din Istanbul.

,,Cu ajutorul Asociației Salvează o inimă am reușit să cumpărăm și medicamentele necesare din Istanbul, însă doar pentru prima fază de tratament. Tratament care va dura cel puțin jumătate de an, după care urmează recuperarea. Am fost întrebați de ce am ales Turcia, de ce am plecat în secunda doi în străinătate. Sistemului românesc de sănătate îi lipsesc multe ca să poată avea grijă de pacienți cu asemenea afecțiuni. Nu știu dacă ne-am simțit mai în siguranță, dar ne-am simțit cu siguranță ascultați, luați în seamă,” ne-a mărturisit Alexandru.

Mama e numai una, iar copiii au nevoie de ea

Bărbatul a fost nevoit să renunțe la job ca să-și poată îngriji soția care are nevoie în permanență de însoțitor. Singurul venit al familiei în momentul de față este pensia pe caz de boală a Valentinei.

,,Soția a fost destul de supărată pentru că nu a mai putut lucra. Activa ca make-up artist la mai multe posturi de televiziune, dar era implicată și în diverse proiecte din lumea artistică. Cel mai mult a suferit în perioada în care a trebuit să stea departe de copilașul nostru, în vârstă de numai 3 ani. Am fost nevoiți să îl lăsăm în grija bunicilor cât am fost la investigații. Iar băiețelul a devenit din ce în ce mai agitat în perioada asta pentru că i s-a schimbat rutina zilnică și nu putea înțelege de ce dintr-o dată nu mai este nici mami, nici tati lângă el. Iubirea bunicilor e imensă, dar mama e una singură.”

Valentina Petre sau „Vali de la machiaj”, așa cum o știu colegii pe care i-a transformat cu mâinile ei magice, cu căldură și un zâmbet larg, trebuie să se facă bine. Costul e mare, dar fiecare donație contează. Nu e important cât, ci doar să-i fii alături! Orice sumă virată în conturile Asociației „Salvează o inimă” o poate salva pe această tânără mămică din cumplita încercare în care a aruncat-o viața. Cancerul poate fi învins prin ajutorul nostru comun!

Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați:

https://salveazaoinima.ro/valentina-petre/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele VALENTINA PETRE

articolul original.

Globalworth: portofoliul cu cele mai importante certificări ESG din România. Către un viitor sustenabil: 47 de certificări primite în 2022.

31 January 2023 at 16:10

Globalworth, cel mai mare investitor în spații de birouri din Europa Centrală și de Est, consecvent angajamentului asumat de a oferi partenerilor și acționarilor săi spații de înaltă calitate și sustenabile, a primit 47 de certificări ESG pentru portofoliul din România.

Certificări Globalworth:

  • Certificări LEED reînnoite pentru Globalworth Tower, Complexul Green Court (3 clădiri) și City Offices;
  • Certificarea BREEAM New Construction pentru Globalworth Square;
  • Certificări BREEAM In-use reînnoite pentru BOB, BOC, Globalworth Plaza, TCI, Unicredit, Gara Herastrau, TIP (o facilitate) și certificarea BREEAM In-use primită pentru prima dată pentru alte două facilități din complexul TIP;
  • Access4you – Certificare de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități pentru 16 clădiri de birouri Globalworth;
  • Certificarea WELL Health-Safety pentru toate spațiile noastre de birouri.

„În cadrul Globalworth, viziunea noastră este de a construi un portofoliu mai verde și mai prietenos cu mediul, întrucât considerăm că aceasta este cea mai bună modalitate de a da înapoi comunitățile locale, investitorilor, chiriașilor, partenerilor noștri și persoanelor care lucrează sau locuiesc în apropierea clădirilor noastre. Obținerea acestor certificări a reprezentat un proces foarte riguros, iar succesul nostru indică faptul că suntem cu adevărat dedicați celor mai bune practici, calității înalte și dezvoltării permanente. În viitor, va trebui cu toții să regândim modul în care construim orașe pentru a permite o viață mai sustenabilă și mai inteligentă pentru toți, spații mai bune care oferă liniște sufletească. Suntem bucuroși să aducem viitorul mai aproape”, a declarat Marian Popa, Director General al Globalworth România.

Unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește sustenabilitatea a fost punctajul obținut pentru Globalworth Square, cea mai avansată clădire de birouri din punct de vedere tehnologic din portofoliul Globalworth: BREEAM Outstanding Accreditation, cu un scor de 99%, plasând clădirea pe locul 3 la nivel mondial la momentul certificării.

Promovarea clădirilor verzi, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și investirea în certificarea ecologică

Considerăm investiția în proprietăți eficiente din punct de vedere energetic un avantaj de business și o parte din acțiunile noastre preliminare mai ample pentru nZEB.

  • Comunitățile locale beneficiază de reducerea emisiilor de carbon rezultate din utilizarea proprietății.
  • Chiriașii noștri beneficiază de un consum de energie mai eficient, cu impact pozitiv asupra profitabilității activităților acestora.
  • Persoanele care lucrează sau vizitează clădirile noastre beneficiază de condiții îmbunătățite, datorită controlului temperaturii și a fluxului și a calității mai bune a aerului (ceea ce poate duce, de asemenea, la creșterea productivității).
  • Beneficiul partenerilor noștri rezultă din ajutorul pe care ni-l acordă pentru a ne dezvolta, menține și opera un portofoliu verde în conformitate cu specificațiile respective ale fiecărei proprietăți.

DESPRE GLOBALWORTH.

Globalworth este o companie imobiliară activă în Europa Centrală și de Est, listată la Bursa de Valori de la Londra, în segmentul AIM. A devenit principalul investitor pe piața imobiliară de birouri din CEE prin poziția sa de lider de piață atât în Polonia, cât și în România. Globalworth investește, dezvoltă și gestionează direct clădiri de birouri și parcuri industriale de înaltă calitate, in locatii premium, care generează venituri din închirierea de spatii către companii de top din întreaga lume. Gestionat de peste 200 de profesioniști în Cipru, Guernsey, România și Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro, la 30 iunie 2022. Aproximativ 96,3% din portofoliu este reprezentat de active producătoare de venit, predominant în sectorul de birouri și închiriate către aproximativ 660 de companii naționale și multinaționale. În Polonia, Globalworth este prezentă în Varșovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk si Katowice, în timp ce în România proprietățile se regăsesc în București, Timișoara, Târgu-Mureș, Constanta, Pitești, Arad și Oradea.

Pentru mai multe informații vizitați www.globalworth.com sau urmăriți-ne pe Facebook, Instagram, LinkedIn.

articolul original.

Adina Pintilie: „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, în deschiderea oficială Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

31 January 2023 at 16:05

Kunsthalle Bega are plăcerea să prezinte proiectul „Adina Pintilie : Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” în deschiderea oficială Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

După ce a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, al artistei și regizoarei Adina Pintilie, va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega (strada Circumvalațiunii nr. 10, Timișoara), în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. La evenimentul de deschidere (17-19 Februarie 2023) vor fi prezenți artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

Desemnată să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneția în 2022, expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, prezentată în Pavilionul României în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie, a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara de către artistul Bogdan Rața împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.

Alina Cristescu, Kunsthalle Bega, afirmă: „Pentru noi reprezintă o mare onoare încrederea acordată de Adina Pintilie, ale cărei esențe umane și artistice ne-au cucerit din primul moment, de a co-produce și prezenta publicului timișorean cel mai nou proiect «Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului» la Kunsthalle Bega.”

De asemenea, miercuri, 25 ianuarie a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziției „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”. Acest program este realizat în parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin și coordonat de Larisa Oancea (istoric de artă și cercetător) și Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare și Educație Culturală al HKW Berlin). Tinerii aleși vor avea importantul rol de a asigura, pe de o parte, procesul de mediere a conținutului expozițional în relație cu publicul vizitator al expoziției, și pe de altă parte, de a extinde și aprofunda cercetarea artistică despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Pentru ediția din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală” contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diverse ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând perspective noi și experiențe transformatoare.

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” s-a bucurat de un ecou deosebit în presa internațională, care l-a inclus în clasamente și articole ce vizează cele mai apreciate participări naționale la ultima ediție a Bienalei. Publicații de referință din lumea artelor vizuale au menționat atenția deosebită de care s-a bucurat proiectul pe scena internațională.  Găsiți mai multe detalii despre ecourile proiectului în mass-media internațională în secțiunea Press Coverage a website-ului www.cathedralofthebody.com.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023. Apoi își va continua traseul expozițional internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (Octombrie 2023 – Februarie 2024 ).

Un proiect produs de: Manekino Film, Asociația Culturală Manekino, Kunsthalle Bega și Fundația Calina, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Co-producători: Avanpost, Snaporazverein

Partener principal: BRD România

Parteneri instituționali: Haus der Kulturen der Welt (HKW) Berlin

Parteneri academici: Facultatea de Arte și Design – UVT, Timișoara

Parteneri privați: Tudor Havriliuc & David Corbell, Andrei Dunca

Parteneri catalog și program public: Kilobase, Dispozitiv Books, Motivation Romania Foundation, Mozaiq Association

Plăcut de Radio Guerrilla

Parteneri media și de monitorizare: TVR, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Europa Liberă România, Radio România Internațional, Deutsche Welle, Allgemeine Deutsche Zeitung, Revista Arta, Scena9, Kajet Journal, Observator Cultural, Propagarta, Libertatea,  Elle, Avantaje, Unica.ro, The Institute, LiterNet, Modernism.ro, mediaTRUST

Website: www.cathedralofthebody.com

Facebook | Instagram: @cathedralofthebody

Explicații foto

COTB-01

Credit imagine: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia. Imagine din instalație, prin amabilitatea artistei; performers Hermann Müller și Dirk Lange

COTB-02

Credit imagini: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), sculptură cinematografică.

Fotografii expoziție: Martin Backhaus; performers Christian Bayerlein și Grit Uhlemann

COTB-03

Credit imagine: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia.

Fotografii expoziție: Clelia Cadamuro; performers de la stânga la dreapta: Christian Bayerlein, Hermann Müller și Dirk Lange, Laura Benson

COTB-04

Credit imagine: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia.

Imagine din instalație, prin amabilitatea artistei; performers Hermann Müller și Dirk Lange

COTB-05

Credit imagini: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia.

Fotografie expoziție: Martin Backhaus; performers Hermann Müller și Dirk Lange

articolul original.

Conducea fără permis crezând că e….permis

31 January 2023 at 15:32
image

În ziua de 30 ianuarie în jurul orelor 10.35, un echipaj rutier din cadrul Poliției Orașului Gura Humorului a oprit pentru control pe strada Podului din localitate, autoutilitara condusă de un localnic de 41 de ani. În urma verificărilor efectuate de polițiști în bazele de date, s-a constatat faptul că bărbatul de 41 de ani nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ,,conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere”, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.

Dosar penal pentru o tânără de 21 de ani din Sucevița prinsă șofând o mașină neînmatriculată

31 January 2023 at 15:18
image

Luni la orele 08.00, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a oprit pentru control pe raza localității, autoturismul condus de o femeie de 21 de ani din comuna Sucevița. În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a constatat faptul că autorizația provizorie de circulație pentru autoturismul condus de femeia de 21 de ani, este expirată. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” și „conducerea unui vehicul neînmatriculat”, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.

Accident cu doi răniți produs de un șofer de 66 de ani la Mitocași

31 January 2023 at 15:10
image

La data de 30 ianuarie în jurul orelor 15:07, în timp ce conducea autoturismul pe DJ208D, din direcția localitatea Mitocași către municipiul Suceava, la intersecția cu DJ208U, un bărbat de 66 de ani a intrat în coliziune cu autoturismul condus regulamentar pe drumul cu prioritate de un bărbat de 35 de ani. Din impact a rezultat rănirea a doi pasageri din autoturismul condus de bărbatul de 35 de ani, care au fost transportați cu ambulanța la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorii auto au fost testați de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care, la spital li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.

Armata a VI-a germană se predă la Stalingrad (1943)

31 January 2023 at 05:32
image

În această zi, imediat după a zecea aniversare a venirii sale la putere, Adolf Hitler i-a avansat pe patru dintre generalii săi la rangul de feldmareșali. Exact în acel moment, unul dintre acei mareșali tocmai preda armata către inamic. Pentru feldmareșalul Friedrich Paulus și Armata a VIa, la comanda căreia se afla, ca și pentru Hitler și Germania nazistă, mareea Operațiunii Barbarossa, cum s-a numit invadarea Rusiei de către Germania, s-a inversat. Punctul maxim al fluxului a fost orașul Stalingrad.

Nu cu multe luni înainte, crezând că Armata Roșie ajunsese la capătul puterilor și nu mai poseda rezervele necesare cu care să lanseze un contraatac, înaltul comandament german hotărâse să dea inamicului lovitura de grație, înainte de instalarea iernii. Hitler voia ca orașul lui Stalin să fie cucerit cu orice preț. În acest spirit, comandanții germani au ignorat rapoartele de spionaj cu privire la forțele inamice numeroase care se adunau în jurul poziției de la Stalingrad.

Așa se face că, începând cu 12 septembrie, când Paulus a lansat ceea ce ar fi trebuit să fie ultimul atac, Armata a VI-a s-a confruntat cu cea mai înverșunată rezistență în luptele de gherilă, pe când încerca să-și croiască drum printre ruinele orașului distrus, cvartal după cvartal, clădire după clădire, chiar etaj după etaj. Când ofensiva a scăzut în intensitate, spre sfârșitul lui octombrie, centrul Stalingradului rămăsese în mâinile sovieticilor.

Zăpada a început să cadă pe 12 noiembrie. Au urmat atacuri sovietice înverșunate, purtate pe flancurile lungului avanpost german care se întindea spre vestul și sudul Stalingradului. Dintr-odată, pe 22 noiembrie, Armata a VI-a, cu efective de 290.000 de oameni, s-a pomenit izolată și împresurată.

În săptămânile care au urmat, rușii au atacat pe flancurile pozițiilor deținute de germani. Proviziile trebuiau acum aduse pe calea aerului, dar Luftwaffe putea transporta doar jumătate din ceea ce era necesar pentru menținerea armatei în stare de funcționare. Din cartierul lui general din Prusia de Est, Hitler a proclamat „Fortăreața Stalingrad” și a interzis orice tentativă de retragere spre siguranța oferită de liniile germane din vest.

Oamenii au murit cu miile din pricina rănilor, a epuizării, a expunerii la intemperii sau de foame. Cu puțin înainte de Crăciun, o misiune de salvare a fost oprită în loc de inamic la mai puțin de 60 de kilometri de liniile Armatei a VI-a. În ziua de Crăciun, temperatura coborâse la –32 de grade. În ajunul Anului Nou, Hitler le-a trimis acest mesaj lui Paulus și comandamentului său: „Voi și soldații voștri… trebuie să intrați în Anul Nou cu convingerea nezdruncinată că eu și întregul Wehrmacht german vom face tot ce stă în puterea noastră ca să îi eliberăm pe apărătorii Stalingradului..”.

N-a fost să fie. Armata a VI-a a fost abandonată. Tratativele de capitulare au început pe 31 ianuarie. Bolnav și demoralizat, Paulus a refuzat la un moment dat să ordone Corpului XI să se alăture capitulării, dar n-a mai avut nici o importanță. Pe 2 februarie, la ora 4.00, ultimele semne ale rezistenței s-au stins. Rămășițele Armatei a VI-a (91.000 de soldați și 22 de generali) au fost conduse către liniile sovietice. Corespondenții străini care au asistat la preluarea acestor trofee ale marii victorii sovietice au remarcat cât de sănătoși păreau generalii germani prin comparație cu soldații lor subnutriți.

Dintre soldații germani capturați la Stalingrad, 95% au murit în lagărele de prizonieri de război. Cei care au supraviețuit, în jur de 5.000, au fost eliberați după război, ultimii 2.000 de soldați fiind eliberați în 1955.

Tot la 31 ianuarie:

1543: Se naște Tokugawa Iayasu, fondator al șogunatului Tokugawa în Japonia.

1606: Teroristul englez Guy Fawkes și alți trei complici sunt spânzurați, trași pe roată și spintecați în patru.

1797: Se naște compozitorul austriac Franz Schubert.

1919: Se naște Jackie Robinson, primul jucător negru de baseball din liga profesionistă.

Geo Alupoae, critic de teatru

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

UNATC i-a acordat dramaturgului Matei Vișniec titlul de Doctor Honoris Causa

30 January 2023 at 18:02

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” București a acordat titlul de Doctor Honoris Causa lui Matei Vişniec, dramaturg, poet, romancier, jurnalist şi personalitate culturală recunoscută la nivel internaţional. Evenimentul a avut loc luni, 30 ianuarie, la Sala „Ileana Berlogea” din sediul pe de Strada Matei Voievod, nr 75-77,  și în ziua în care UNATC a sărbătorit 73 de ani de existenţă. Remarcabilul dramaturg a fost sărbătorit și de teatrul din Suceava care îi poartă cu cinste numele în  cadrul proiectului ”Dramaturgi români din toate timpurile – care a avut loc în perioada 27 – 29 ianuarie. Matei Vișniec a împlinit duminică 67 de ani.

Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”. Matei Vişniec este autorul a şapte volume de poezie, șapte romane dintre care menționăm: „Sindromul de panică în orașul luminilor”, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” și „Un secol de ceață”; o carte de nuvele şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în peste 30 de ţări. Numeroase premii i-au răsplătit actvitatea, începînd cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.

articolul original.

Doi atleți dorneni au obținut medaliile de bronz la proba de 800 de metri la o competiție internațională în sală din Bratislava-Slovacia

30 January 2023 at 18:01

Anul 2023  a început cum nu se putea mai bine pentru Clubul Sportiv Municipal „Dorna” Vatra Dornei, club susținut și finanțat de Primăria și Consiliul Local  Vatra Dornei.  Claudia Ionela Costiuc și Prâsneac Alexandru  sportivi cu dubla legitimare CSM Dorna Vatra-Dornei/CSM Bucuresti și-a trecut în palmares noi rezultate importante la început de an ambii obținând medalia de bronz in proba de 800 metri la Meeting-ul Internațional de Atletism Indoor Ellan  din Bratislava/Slovacia. Un alt sportiv de la CSM Dorna Vatra-Dornei Kore Robert-Petru a obținut locul 6 tot in proba de 800 metri.

Prâsneac Cristian, antrenor -profesor CSM Dorna Vatra-Dornei/CSM Bucuresti a declarat: ”La finalul competiție sunt încâtat de evoluția sportivilor mei care dupa un cantomanent asiduu de la Băile Felix au reacționat frumos la primul concurs Indoor al anului. Aveam pe data de 4 Februarie un meeting puternic la Gent/Belgia dar am renunțat cu sportivii mei și cu conducerea celor de la CSM Dorna și CSM București pentru a pregăti serios Campionatul Național Indoor de Seniori și Tineret unde vrem să ne abonăm la medalii. Aș vrea să mulțumesc celor din conducerea CSM Dorna Vatra-Dornei și CSM București cât și sponsorul personal al sportivilor Apa Bucovina”.

articolul original.

Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare: 540 de animații înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders

30 January 2023 at 17:44
image

Cea de-a IX-a ediție a programului SuperCoders, dezvoltat de Orange România în parteneriat cu Fundația Orange și Simplon România, a început în luna octombrie 2022 și a înregistrat un număr impresionant de participanți: 2300 de copii au luat parte la acțiunile desfășurate în primele două etape ale programului, Caravană și Competiția națională. Tinerii au participat la atelierele de Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii, organizate de trainerii Simplon România, precum și la webinarele susținute de creatorii de conținut zzAndrei și Karinul. Noțiunile învățate le-au aplicat pentru a crea animații interactive, pe care le-au înscris în Competiția Națională. Cu ajutorul superputerilor pe care le dețin – creativitatea și imaginația –, copiii au continuat povestea lui Coder, supereroul programului, aflat într-o nouă misiune ce a vizat consumul responsabil de resurse. 540 de animații dezvoltate în Scratch au fost înscrise în Competiția Națională.

Primii 50 de copii care au avut cele mai complexe animații au câștigat un loc în Academia SuperCoders, o experiență amplă de învățare, care începe astăzi. Pe parcursul a 12 săptămâni de cursuri online, participanții vor învăța noțiuni avansate de Web Development – HTML și CSS. Lista completă a câștigătorilor este disponibilă aici.

Micii programatori au fost jurizați și anul acesta de o echipă de experți din diverse domenii, precum educație, jurnalism sau inovație: Roxana Rugină, fondatoare a Simplon România, Ovidiu Ana, Director Executiv Fundația Orange România, Măriuca Mihăilescu, jurnalist la Televiziunea Română și fondatoare a platformei www.afostodata.ro, Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager Orange România și Gheorghe Ciprian Ittu, Director și profesor de matematică și TIC la Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov.

„Prezența tehnologiilor digitale, precum calculatoare, tablete, televizoare inteligente, smartphone-uri și ceasuri inteligente, în viața de zi cu zi a adulților creează cadrul pentru ca tinerii să crească într-un context digital, să interacționeze, să acceseze și să utilizeze tehnologia. Copilăria înseamnă astăzi și utilizarea tehnologiei și a internetului. Astfel, încă de la început, prin programul SuperCoders ne-am propus să-i împrietenim pe copii cu limbajele de programare și să transformăm timpul petrecut de aceștia online în timp de învățare, de modelare a competențelor și cunoștințelor digitale. Suntem onorați de numărul tot mai mare de participanți la activitățile desfășurate în cadrul programului SuperCoders și îi felicităm pe toți cei care s-au înscris anul acesta în Competiția Națională. 50 dintre aceștia încep astăzi o nouă aventură, Academia SuperCoders, la finalul căreia vor avea în portofoliul personal competențe solide de programare. Mulțumiri speciale merg către juriul ediției, profesioniști a căror amprentă în educația tinerilor este incontestabilă și al căror aport în desfășurarea programului SuperCoders este esențial”, a declarat Veronica Dogaru, Corporate Communications & CSR Director Orange România.

Educația digitală este o direcție importantă în strategia de responsabilitate socială a Orange România și unul dintre pilonii strategiei Grupului Orange Engage 2025. La inițiativa Orange, împreună cu Simplon România, programul SuperCoders promovează educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații încă din 2014. Începând cu ediția a IX-a, Fundația Orange s-a alăturat SuperCoders.

articolul original.

Mastercard, Edenred, Sodexo Benefits and Rewards Services (BRS) și Up România susțin Dăruiește Viață cu o nouă investiție în echipamente de anatomo-patologie

30 January 2023 at 17:00
image

Mastercard, alături de Edenred, Sodexo BRS și Up România, sprijină Dăruiește Viață pentru dotarea cu o parte dintre echipamentele de ultimă generație a laboratorului de anatomo-patologie care va deservi întreg Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria S. Curie” din București. Noile echipamente achiziționate vor reduce timpul de prelucrare a probelor și, astfel, de stabilire a diagnosticului, aspect crucial în cazul tratării bolilor, în special a celor oncologice.

„Suntem onorați să aniversăm intrarea în al 4-lea an de sprijin al cauzei #NoiFacemUnSpital printr-un nou anunț. Alături de partenerii noștri Edenred, Sodexo BRS și Up România, dotăm laboratorul de anatomo-patologie care va deservi multiple secții din Spitalul Marie S. Curie. Noile echipamente vor permite o diagnosticare mai rapidă a copiilor, deci o șansă mai bună la viață și la vindecare”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România și Croația.

„Parteneriatul cu Mastercard înseamnă inovație și totodată investiție pe termen lung pentru a le oferi copiilor din România cele mai bune condiții de tratament. Ne bucurăm să îi avem alături de noi și de peste 350.000 de oameni pentru #NoiFacemUnSpital. Cu acest proiect Dăruiește Viață continuă să asigure echipamente și infrastructură de ultimă generație pentru sistemul medical din România”, a declarat Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață.

„#NoiFacemUnSpital înseamnă o abordare integrată în tratarea copiilor cu patologie oncologică și nu numai. Începând de la diagnostic, tratament și până la paliație, acolo unde este cazul. Acest prim pas pentru dotarea laboratorului de anatomo-patologie cu echipamente de ultimă generație înseamnă acces mai rapid la tratament și șanse în plus pentru fiecare copil tratat aici”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.

Laboratorul de anatomo-patologie are un rol esențial în procesul de diagnosticare și deservește toate secțiile spitalului, precum oncopediatrie, chirurgie, neurochirurgie, care se vor muta în cadrul #NoiFacemUnSpital, dar și ORL, pediatrie, oftalmologie și multe altele.

În prezent, în laborator sunt prelucrate anual aproximativ 4,000 de probe de la pacienți cu vârste între 0-18 ani, însă numărul acesta va crește odată cu deschiderea noului spital. Noile facilități vin cu o serie de beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale. Pentru pacienți, acesta înseamnă stabilirea unui diagnostic mai rapid, acuratețe mai mare a rezultatelor, un număr mai mic de zile de spitalizare și acces mai rapid la tratament adecvat, în timp ce, pentru cadrele medicale, noile echipamente asigură o eficiență crescută în prelucrarea probelor și acces la tehnologie modernă, ceea ce determină creșterea calității muncii, posibilitatea de subspecializare (un bun exemplu este nefropatologia) și reducerea expunerii la substanțe toxice.

Inițiativa de dotare a laboratorului de anatomo-patalogie se subscrie activităților Mastercard în domeniul sănătății. În 2019, compania a devenit partenerul de inovație al Dăruiește Viață, în inițiativa #NoiFacemunSpital, spitalul finanțat în totalitate din donații individuale și sponsorizări. Ca urmare, toate eforturile locale ale Mastercard, materializate prin produsele, serviciile și parteneriatele companiei, au fost direcționate pentru îndeplinirea obiectivului de a dona 1,1 mil. euro, sumă care a fost investită în dotarea spitalului cu echipamente medicale și echipament tehnologic de ultimă generație.

În vara aceluiași an, Mastercard a donat 250.000 euro, alături de BCR și trupa legendară Metallica, imediat după concertul lor de la București, iar în 2020 a fost prima companie care s-a alăturat eforturilor echipei Dăruieşte Viaţă în lupta pentru combaterea epidemiei de COVID-19 în România, printr-o donație de 100.000 de euro, anunțată la numai câteva zile după instalarea stării de urgență. Prin intermediul Asociației, fondurile au fost folosite pentru a dota cu echipamente de protecție și echipamente medicale unități medicale care gestionau criza, consolidând astfel capacitatea sistemului medical românesc.

În perioada 2021 – 2022, Mastercard, cu sprijinul Edenred, Sodexo BRS și Up România, a facilitat și finanțat colaborarea cu o echipă internațională de experți de la Institutul Armstrong pentru Calitate și Siguranța Pacientului din cadrul Johns Hopkins Medicine. Aceștia au oferit sesiuni de training pentru cadrele medicale din România, pe teme precum creșterea calității actului medical, cercetare, comunicare în interiorul echipei, siguranța pacientului etc.

articolul original.

Interviu Cristin Popa, ANCOM: România are cu siguranță, un viitor digital, iar dimensiunea europeană ne impune să grăbim pasul

30 January 2023 at 16:58
image

Începutul de an este întotdeauna un bun prilej pentru retrospective, dar și pentru proiecții de viitor . Care sunt perspectivele pentru perioada următoare, pentru 2023?

Cristin Popa: Ce-i drept, retrospectivele sunt mereu sănătoase, asta în măsura în care ne ajută să punem în balanță bune și mai puțin bune, să găsim soluții și să reușim să distingem ce avem de făcut pe mai departe astfel încât, să evoluăm.

Cumva mi-ați ridicat mingea la fileu. În Direcția pe care o coordonez în ANCOM, avem deja un obicei: să ne întâlnim măcar de două ori pe an, pe regiuni și să punctăm ce am făcut, ce probleme am întâmpinat, ce mai avem de îndeplinit și să tragem concluzii. Cred că uneori lista perspectivelor se completează mai eficient dacă avem o viziune obiectivă despre ceea ce a fost.

Sunt multe proiecte pentru anul acesta, însă o să mă rezum la cele cu impactul cel mai mare pentru utilizatori. Intenționăm să desfășurăm o campanie de măsurare a calității semnalului mobil pe întreg teritoriul țării, să investim în echipamente noi care să ne permită să măsurăm și acoperirea 5G și să verificăm zonele în care operatorii vor efectua investiții majore în propria infrastructură.

Categoric rămânem implicați în tot ceea ce înseamnă activitatea de monitorizare și control, atât pentru asigurarea unui spectru curat, pentru identificarea interferențelor prejudiciabile, a operatorilor care funcționează ilegal, dar și pentru verificarea conformității echipamentelor electronice.

Și în plus, pentru că întotdeauna e nevoie și de un pic de suspans, avem câteva proiecte noi tot pe zona de acoperire, însă promit să revin cu noutăți atunci când vom avea toate detaliile.

Sunteți unul dintre specialiștii din ANCOM pe zona de tehnologie. Ce a însemnat anul 2022 pentru evoluția tehnologiei în România?

Cristin Popa: E un fenomen care s-a produs anul trecut în România și o spun cu toată convingerea: suntem martorii unei transformări digitale accelerate, o necesitate care a existat de mai demult, dar care a devenit cu adevărat prioritară în timpul pandemiei. Și mă bucur să pot spune că ne-am învățat lecția și că acum după ce viața noastră a revenit la normal, digitalizarea merge mai departe. Asta și pentru că avem la dispoziție aproape 6 miliarde de euro prin PNRR pentru digitalizare. Poate fi o șansă uriașă, inclusiv pentru investițiile în infrastructură.

Se fac demersuri importante atât în zona legislativă, cât și în zona guvernamentală, fie că vorbim despre legea interoperabilității, despre eliminarea deja celebrului dosar cu șină, despre cloudul guvernamental, despre cazierul judiciar în format electronic sau despre legea care prevede dreptul tuturor persoanelor fizice de a avea acces la cel puțin un serviciu funcțional de internet în bandă largă la punct fix.

Peste toate acestea, avem un imbold care zic eu că e definitoriu și care va funcționa precum un catalizator: tehnologia 5G.

România are cu siguranță, un viitor digital, iar dimensiunea europeană ne impune să grăbim pasul.

Dacă tot ați vorbit despre dimensiunea europeană, credeți că există premise să putem depăși decalajele de dezvoltare în zona digitalizării? Vom reuși să capitalizăm toate avantajele acestei evoluții tehnologice la care faceți referire?

Cristin Popa: E drept că pornim de la o realitate statistică incomodă: indicele DESI care ne plasează spre coada clasamentului la nivel european, la destul de multe capitole. E un paradox aici, pe care l-am mai amintit de-a lungul timpului la evenimentele pe care le-ați organizat. Avem resursă umană foarte bine pregătită pe zona IT&C, avem zona de cercetare și inovare destul de bine reprezentată pe piața din România, însă digitalizarea serviciilor publice este mult sub nevoile unui stat european.

Știm deci de unde plecăm, știm unde vrem să ajungem. Avem pârghiile, acum avem și resursele financiare și mai avem ceva: generația care a crescut odată cu tehnologia care are acum capacitatea să creeze idei și să implementeze proiecte.

Sigur că sunt foarte multe aspecte de punctat, însă în ceea ce mă privește, pot doar să vă spun că se fac progrese reale legate de creșterea conectivității. În urma campaniei de verificare de anul trecut, desfășurată de colegii din cadrul Direcției pe care o coordonez, am constatat că toți operatorii de telefonie mobilă activi pe piața din România îndeplinesc obligația de a acoperi cu semnal de voce 98% din suprafața locuită. Datele colectate din teren în integralitatea lor, sunt accesibile pe platforma Aisemnal.ro. Tot acolo puteți urmări și evoluția din 2019 și până în prezent. Veți constata că într-adevăr mergem către ceea ce deja e ireversibil: transformarea digitală.

Ce înseamnă această evoluție de fapt? Se fac investiții majore în infrastructură de comunicații și într-un termen mediu sper că vom reuși să atingem la nivel național un deziderat impus de ONU la nivel internațional, conectarea celor neconectați.

Chiar dacă pare defect profesional, îmi place să spun că semnalele sunt foarte bune.

Ați pomenit de Aisemnal.ro. Ce noutăți vor mai apărea în platformă?

Cristin Popa: Pot spune ca Aisemnal.ro e bine primit de utilizatori și asta pentru că transpune tot efortul nostru de verificare a acoperirii cu semnal mobil pe întreg teritoriul țării, sub o formă simplă, ușor de înțeles și de folosit și mai ales, cu utilitate reală. De aici apare și interesul din ce în ce mai mare și evident, și dorința noastră de a-l face capabil să răspundă unei palete cât mai largi de întrebări sau nevoi.

Aisemnal.ro, spunem noi, este o platformă cu dublă utilitate. Pe de o parte este un instrument util pentru fiecare dintre noi, în calitate de utilizatori, atunci când dorim să alegem un operator sau atunci când călătorim prin țară, însă, în egală măsură, Aisemnal.ro este foarte benefic și furnizorilor pentru că le permite acestora să analizeze situația din teren și prin urmare, să își planifice investițiile în propria infrastructură. Transparența datelor a devenit un factor important atunci când vorbim despre stimularea competiției pe piața comunicațiilor mobile.

Ca element de noutate, anul acesta ne propunem să reprezentăm pe hartă și răspândirea tehnologiei 5G în urma măsurătorilor pe carele vom realiza. .

Mai sunt câteva propuneri în analiză din partea colegilor, dar și a utilizatorilor pentru actualizarea și îmbunătățirea platformei.

Mă bucur că acum am oportunitatea să le mulțumesc tuturor celor care ne-au transmis propuneri de îmbunătățire, celor care utilizează platforma sau aplicația pentru smartphone. Toate acestea ne arată că demersurile noastre sunt îndreptate în direcția corectă.

Ce aduce nou tehnologia 5G?

Cristin Popa: Este o tehnologie care pe termen mediu și lung va schimba industrii întregi, vieți, societăți. Nu știu cât de mult vom conștientiza noi, generațiile de acum, ceea ce vom trăi. Poate nici cei care au trăit în secolul XVIII nu realizau că trăiesc cu adevărat o revoluție industrială.

5G este o tehnologie cu un mare atu: are capacitatea să individualizeze resursele, adică să direcționeze o cantitate de date care corespunde nevoilor pe care fiecare individ le are la un moment dat. E o calitate care vine la pachet cu un anumit grad de eficientizare energetică și asta, pentru că direcționarea spre necesități personalizate înseamnă automat și înlăturarea risipei.

Nu discutăm doar de date cu viteză mare la nivelul end user, ci și de aplicații în toate zonele inteligenței artificiale (Internet of Things – IoT, Internet of Everything – IoE, Machine to Machine – M2M, imobiliare, sănătate, educație, transporturi etc).

Contrar tuturor percepțiilor, 5G va aduce doar beneficii. Și având în vedere că există o preocupare privind sănătatea publică, țin să vă spun că din 2015 efectuăm măsurători ale nivelului câmpului electromagnetic pe întreg teritoriul României, cu ajutorul a 150 de senzori ficși care acoperă toate județele, dar și cu senzori portabili. Tot ca plan pe acest an, ne-am propus să dezvoltăm acest sistem prin instalarea a încă 50 de senzori ficși.

Datele colectate sunt disponibile pe platforma www.monitor-emf.ro, reprezentată tot sub forma unei hărți interactive. până în prezent nu s-au înregistrat depășiri ale nivelului maxim stabilit de Ministerul Sănătății.

Cum arată activitatea direcției pe care o coordonați în cadrul ANCOM, având în vedere că gestionați toate direcțiile regionale din țară?

Cristin Popa: Suntem mereu într-un ritm alert, încercăm să îngrămădim multe într-un timp limitat, ca bagajele în portbagaj. Și de fiecare dată constatăm că încap toate și uneori, mai rămâne și loc pentru câte ceva, pentru idei noi.

Mai multe informații:

https://financialintelligence.ro/interviu-cristin-popa-ancom-romania-are-cu-siguranta-un-viitor-digital-iar-dimensiunea-europeana-ne-impune-sa-grabim-pasul/

articolul original.

Scădere cu aproape 15% a traficului de refugiați ucraineni în vama Siret

30 January 2023 at 12:44
image

În data de 29.01.2023, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:

▪ 2.677 persoane din care 1.940 au fost cetățeni ucraineni in scădere cu aproape 15% fata de ziua precedenta.

▪ 964 mijloace de transport.

articolul original.

Ministrul dezvoltării a semnat astăzi două contracte pentru finanțarea unor investiții la Câmpulung Moldovenesc și Marginea

30 January 2023 at 12:41
image

Ministerul Dezvoltării a anunțat, astăzi, că ministrul Cseke Attila a semnat 276 de noi contracte de finanțare prin componenta C5 – Valul renovării din PNRR, pentru 69 de localități. Contractele însumează 2,25 miliarde de lei, iar două localități sunt din județul Suceava: municipiul Cîmpulung Moldovenesc și comuna Marginea. Cîmpulungul va beneficia de aproximativ 1,8 milioane de lei pentru renovarea energetică moderată a sediului primăriei și consiliului local, în timp ce la Marginea vor ajunge aproape 6 milioane de lei pentru reabilitarea termică a Liceului Tehnologic „Vasile Gherasim”.

articolul original.
❌