ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Ultimele Stiri

Bill Clinton, testat pozitiv pentru COVID-19. Fostul președinte al SUA îi îndeamnă pe americani să se vaccineze

30 November 2022 at 21:50
image

Fostul președinte american Bill Clinton a anunțat, miercuri, că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și are simptome ușoare, transmite CNN.

Bill Clinton a fost testat pozitiv pentru COVID-19

Fostul lider american s-a arătat „recunoscător” că a fost vaccinat, inclusiv cu doza booster, și susține că tocmai de aceea simptomele sale sunt ușoare.

„Și îndemn pe toată lumea să facă același lucru, mai ales pe măsură ce intrăm în lunile de iarnă”, a declarat Bill Clinton, pe Twitter.

Bill Clinton (76 de ani) a precizat că starea sa generală este una bună și este izolat la domiciliu.

„Îmi fac de lucru prin casă”, a spus el.

Anul trecut, Clinton a fost internat pentru o infecție de tract urinar care s-a răspândit în sânge. De asemenea, a suferit o operție de bypass cvadruplu în 2004 și i-au fost introduse două stenturi pentru a-i fi deschisă o arteră în 2010.

Cazul celui de-al 42-lea președinte al Statelor Unite nu este unul singular. Actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, a contractat virusul în această vară, iar predecesorul său, Donald Trump, a fost la rândul său testat pozitiv în octombrie 2020, în plină campanie electorală. În acest an a fost bolnav de COVID-19 și Barack Obama.

În SUA, peste 300 de persoane mor și 3.400 sunt internate în fiecare zi cu COVID-19, arată datele furnizate de instituția americană de resort.

Recent, prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat că „epidemia lovește din nou”, făcând referire la cazul Franței, acolo unde sunt depistate în medie peste 40.000 de cazuri pe zi.

articolul original.

Blinken, la plecarea din România: Mulțumesc gazdelor noastre fantastice

30 November 2022 at 20:55
By: -
image

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a plecat, miercuri din România, după o vizită de două zile, în care a participat la reuniunea miniştrilor de externe din NATO şi s-a întâlnit cu oficiali de la Bucureşti, mulţumind într-un mesaj pe Twitter gazdelor „fantastice” şi exprimându-şi satisfacţia faţă de rezultatele bune ale discuţiilor avute aici.

„Mulţumesc prietenilor şi colegilor mei de la NATO şi gazdelor noastre fantastice din România. Am încheiat o serie productivă de întâlniri şi discuţii. Alianţa va continua să meargă înainte de pe o poziţie de forţă, leadership şi unitate”, este mesajul postat pe contul oficial de Twitter al secretarului american de Stat.

Mesajul este însoţit de mai multe fotografii făcute la aeroport, în care Antony Blinken îşi ia rămas bun şi se urcă în avion.

Thank you to my friends and colleagues at @NATO and our fantastic hosts in Romania. We concluded a productive series of meetings and discussions. The Alliance will continue moving forward from a position of strength, leadership, and unity. pic.twitter.com/JMBAlMPUs4

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken)
November 30, 2022

Într-un alt mesaj de mulţumire, şeful diplomaţiei de la Washington mulţumeşte colegilor de la Departamentul de Stat „care au muncit din greu” şi „profesionişilor de la Ambasada SUA (la Bucureşti - n.r.), care „se străduiesc să promoveze priorităţile bilaterale, regionale şi globale în România.

Aţi fost cu toţii gazde fenomenale în acest an, inclusiv pentru vicepreşedinta (Kamala Harris) şi pentru prima-doamnă (Jill Biden)”, le transmite Antony Blinken, amintind de vizitele la nivel înalt de care România a avut parte în acest an, marcat puternic de războiul din Ucraina.

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

9 marinari răniți după un incendiu la bordul portavionului USS Abraham Lincoln

30 November 2022 at 19:48
image

Un incendiu care a izbucnit la bordul portavionului USS Abraham Lincoln a rănit nouă marinari, relatează miercuri Fox News.

Incendiu la bordul portavionului USS Abraham Lincoln

Incidentul a avut loc marți dimineață, iar cei afectați ar fi suferit răni minore și au fost tratați la bordul vasului, spune un purtător de cuvânt din Flota a 3-a a SUA.

„Incendiul a fost identificat și stins rapid prin eforturile de stingere ale echipajului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

USS Abraham Lincoln, parte a Flotei a 3-a cu baza la San Diego, efectua „operațiuni de rutină la aproximativ 30 de mile (circa 48 de kilometri, n.r.) în largul coastei Californiei de Sud când s-a produs incidentul”, au precizat forțele navale americane.

Cauza incendiului este în curs de cercetare.

USS Abraham Lincoln va continua să opereze în regiune.

articolul original.

Etnic și civic – două turnuri gemene

30 November 2022 at 19:05

E clar că mai întâi a funcționat criteriul etnic și mai târziu a fost posibilă apariția spiritului civic. A opera cu distincția aceasta face parte din conștiința lumii moderne. Dar și începuturile creștinismului au avut o dispută de acest fel: să fie ori să nu fie acceptați și neevreii în comunitatea creștină?

Revoluția Franceză a elaborat cel mai emancipat concept politic de cetățenie nedependentă de criteriul etnic. Cu toate acestea, după Primul Război Mondial, SUA au impus criteriul etnic pentru formarea statalităților rezultate din dispariția Imperiului Habsburgic.

În aceeași epocă, URSS se formează fără a lua în seamă acest criteriu. Sovietele au încercat să treacă și dincolo de etnic, și dincolo de civic, undeva unde relevantă urma să fie doar încrederea în ideologia partidului marxist-leninist, indiferent de identitățile etnice ale partizanilor acestei ideologii.

Perioada interbelică a dat apă la moara etnicismului, nu a dezvoltat civismul prezent în conceptul francez de cetățenie.

În 1991, URSS s-a destrămat ca urmare a unor voințe naționale, după ce KGB-ul susținuse decenii la rând că problema naționalităților fusese rezolvată în imperiul sovietic și nu mai avea departament de monitorizare a voințelor etnic-naționaliste.

NATO a cerut mai apoi românilor, ungurilor și polonezilor să stingă eventualele litigii în privința minorităților de români, de unguri și de polonezi de pe teritoriul Ucrainei. Dar Ucrainei nu i s-a cerut să practice o politică a drepturilor omului în privința acestor minorități.

În teritoriul fostei Iugoslavii, criteriul etnic a fost garantat de marile puteri ca fiind nec plus ultra.

Acum, în Ucraina, acest criteriu a fost stins ca o lumânare și sunt pedepsite mediatic vocile care atrag atenția că acolo trăiesc comunități etnice lipsite de drepturile clamate de Occident când vine vorba de minorități.

E clar că interesele occidentale bat în Ucraina ceea ce obișnuiam să considerăm a fi în țările noastre prioritatea drepturilor minoritarilor etnici.

De ce nu avem, la mai mult de 200 de ani după Revoluția Franceză, mai multă claritate în privința cetățeniei moderne? În principal datorită unei chestiuni de istorie a mentalităților. Ne uităm pe ceas, pare că suntem contemporani, dar din punct de vedere mentalitar ne aflăm în secole diferite, cu viziuni diferite asupra valorilor etnice și asupra celor civice.

Aceste viziuni au origini neasemănătoare. Exaltarea criteriului etnic joacă de jos în sus. Elitele pot pune paie pe foc, dar nu ele au făcut focul. Dimpotrivă, exaltarea criteriului civic este opera elitelor iluministe. Opera lor a penetrat unele societăți, dar nu a omogenizat lumea în sensul valorilor cetățenești.

Iată Ungaria de azi… Interesul său (nostalgic) o îndeamnă să nu pună între paranteze criteriul etnic. Naționalismul din Ungaria nu este civic și nu poate fi așa câtă vreme nostalgiile imperiale ale ungurilor sunt puternice și nu pot fi stinse ca niște lumânări.

Cohortele de idioți utili ai lumii contemporane nu obișnuiesc să-și pună gândurile la teasc până ce are să iasă mustul obiectivității din ele. Dacă ai acceptat criteriul etnic pentru Kosovo, nu ai pentru ce să nu-l accepți și pentru Crimeea, de pildă. Iar dacă l-ai acceptat pentru Crimeea, profesorul Andrei Marga are dreptate: să fie aplicat în toate cazurile în care există comunități etnice pe teritoriul Ucrainei.

Așa ar cere obiectivitatea. Dar nu obiectivitatea este încurajată azi, ci fața propagandistică a intereselor geopolitice. Această față este încurajată în măsura în care poate ascunde interesele. Fața aceasta nu vrea să fie vizibil faptul că, fără Ucraina, Rusia încetează să mai fie o putere și europeană, și asiatică. Doar asiatică rămânând, Rusia este împinsă sub interesele Chinei, iar Europa este cimentată sub cele ale SUA.

articolul original.

#CM QATAR 2022: Anglia bate Țara Galilor și joacă în optimi cu Senegal. SUA învinge Iranul și întâlnește Olanda în faza următoare!

29 November 2022 at 21:29
image

Anglia nu a avut prea mari bătăi de cap cu Țara Galilor.

Rashord și Foden au rezolvat meciul în doar două minute.
Primul gol a fost marcat în minutul 50 de Rashford dintr-o lovitură liberă de la 18 metrii.
Al doilea gol a plecat de la greșeala fundașului galez, Ben Davies, care a fost deposedar chiar de colegul de la echipa de club, Harry Kane, acesta a centrat în careu până la Foden care a marcat.
Meciul a fost închis de același Marcus Rashord, atacantul lui Manchester United a primit o minge în adâncime, a driblat un fundaș galez și a marcat, mingea trecând printre picioarele portarului Ward.
Scor final, Anglia – Țara Galilor 3-0.

SUA și Iranul au oferit cel mai strâns meci la zilei.

Christian Pulisic, mijlocașul lui Chelsea a oferit singurul gol al partidei.
În minutul 38, McKennie aruncă o minge în flancuk drept către Dest, acesta centrează cu capul către Pulisic care împinge mingea în poartă cu prețul unui fault destul de dur.
Meciul foarte echilibrat la raportul posesiei, SUA având 51% iar Iranul 49%.
Americanii au avut 5 șuturi pe spațiul porții, iar arabii doar două.
Urmează meciurile de astăzi, care vor determina alte două optimi ale Campionatului Mondial.
Cel mai important meci al zilri este cel dintre Argentina și Polonia. Daca Argentina nu ia nici un punct și Mexicul învinge Arabia Saudită, Messi și compania va ieși din competiție, ceea ce ar fi un dezastru.
Sursa foto: Facebook FIFA WORLD CUP
articolul original.

Kathleen Kavalec, nominalizată la funcţia de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România: „România este un model pentru alți membri NATO”

30 November 2022 at 10:30
image

Marţi, 29 noiembrie 2022, în timpul audierii în Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului american, Kathleen Kavalec, nominalizată la funcţia de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România a menţionat că România este un model pentru alţi membri NATO.

Kathleen Kavalec a supervizat importante programe de asistenţă externă ale SUA, în calitate de coordonator adjunct pentru asistenţă în cadrul Biroului european şi de director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare.

Kathleen Kavalec, nominalizată la funcţia de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România

Kathleen Kavalec, care s-a declarat onorată să apară în faţa comitetului „în calitate de candidat al preşedintelui Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România”,a subliniat că România este un contribuitor la misiunile NATO din întreaga lume.

„Azi, România este un model pentru alţi membri NATO. Ea a bugetat 2% din PIB pentru apărare – şi, cel mai recent, s-a angajat să-şi ridice bugetul pentru apărare la 2,5% la sută, în mare parte alocat pentru achiziţionarea de echipamente din SUA în efortul ei robust de modernizare. Ea găzduieşte forţe multinaţionale NATO şi este un contribuitor de lungă durată la misiunile şi operaţiunile NATO din întreaga lume”, a subliniat dna Kavalec, declarându-se „onorată să apară în faţa” comitetului „în calitate de candidat al preşedintelui Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România”.

Anterior, diplomata americană a activat ca ofiţer pentru afaceri culturala la Ambasada din București.

„În acest rol, am călătorit în toată ţara pentru a ne îndeplini programele pentru diplomaţia publică şi extinde reţeaua noastră de +American Corners+ – centre de resurse unde românii pot afla mai multe despre cultura, istoria şi guvernul american”, a adăugat Kathleen Kavalec.

Aceasta a vorbit şi despre priorităţile politice, printre care se include asigurarea siguranţei şi securităţii cetăţenilor americani care trăiesc, lucrează şi călătoresc în România.

„În al doilea rând, dacă voi fi confirmată, voi promova cooperarea noastră cu România în chestiuni vitale de securitate”, a mai precizat Kathleen Kavalec.

Kathleen Kavalec a subliniat că România a făcut progrese în contruirea unei democraţii şi economii de piaţă.

Angajându-se „să lucreze la aprofundarea şi extinderea cooperării noastre economice cu România”, Kathleen Kavalec a declarat că „va încuraja eforturile României de a promova un climat de afaceri care să faciliteze investiţiile din SUA” şi că „va susţine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi a consolida instituţiile democratice, inclusiv în sprijinirea unei mass-media libere şi independente”.

Antony Blinken, în vizită la Bucureşti

Diplomata americană a mai menţionat că vizita secretarului de stat american Antony Blinken la București este un punct care subliniază parteneriatul de lunge durata dintre SUA şi România.

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti, unde va participa la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, anunţă Ambasada SUA

Antony Blinken ajunge în România în contextul Reuniunii Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, la care ia parte și șeful Alianței – Jens Stoltenberg. Până miercuri, în Capitală se află peste o sută de lideri politici militari din NATO, Ucraina, Republica Moldova, Georgia și din Uniunea Europeană
Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe.

Așadar, reiterăm faptul că potrivit lui Kathleen Kavalec, nominalizată la funcţia de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, tara noastră este un model pentru alți membri NATO.

articolul original.

Casa Albă anunță o a doua ediție a Summitului pentru Democrație. SUA, co-gazdă a evenimentului

29 November 2022 at 21:49
image

SUA, Costa Rica, Țările de Jos, Coreea de Sud și Zambia vor fi co-gazdele celei de-a doua ediții a „Summitului pentru Democrație”, programat să se desfășoare în perioada 29-30 martie 2023, au anunțat țările în cauză, marți, printr-o declarație comună transmisă de Casa Albă, potrivit Reuters și Al Jazeera.

Casa Albă anunță o a doua ediție a Summitului pentru Democrație, în perioada 29-30 martie 2023

„Construind pe baza primului Summit pentru Democrație desfășurat în decembrie 2021, această adunare va demonstra cum democrațiile livrează pentru cetățenii lor și sunt cel mai bine echipate pentru a aborda cele mai presante provocări ale lumii”, se arată în declarația comună a țărilor-gazdă.

„În timpul `Anului de Acțiune` care a urmat primului Summit pentru Democrație din decembrie 2021, Statele Unite și peste 100 de guverne partenere din întreaga lume au luat măsuri semnificative pentru a construi democrații mai reziliente, a combate corupția și a apăra drepturile omului”, se mai arată în aceeași declarație.

„Participanții la summit au întreprins reforme pro-democrație importante la ei acasă, au contribuit la inițiative multilaterale de impact și au lucrat împreună pentru a rezista agresiunii autoritare, inclusiv războiului neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”, mai spun gazdele summitului din 2023.

Președintele american Joe Biden a adunat peste 100 de lideri de pe mapamond la summitul inaugural, desfășurat în perioada 9-10 decembrie 2021, și i-a îndemnat să sporească democrația și să prevină continuarea derapajelor.

El a făcut o pledoarie similară înaintea alegerilor intermediare din SUA, când le-a spus americanilor că este în joc democrația.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un nou ajutor major pentru Ucraina! SUA iau în considerare să furnizeze Kievului sisteme de apărare antiaeriană Patriot

29 November 2022 at 20:45
image

Un oficial cu rang înalt din Pentagon a transmis că Ucraina ar putea primi din partea Statelor Unite ale Americii sistemul de apărare antirachetă Patriot.

„Toate capacităţile sunt luate în discuţie”, a spus oficialul când a fost întrebat dacă SUA se gândesc în special să trimită baterii Patriot în Ucraina. „Patriot este una dintre capacităţile de apărare aeriană care este luată în considerare”, a confirmat oficialul.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot – Patriot este acronimul de la „Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target” (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor) – este conceput pentru a contracara şi a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele avansate şi rachetele de croazieră care se apropie de ţintă.

Apărarea aeriană a Ucrainei este „prioritatea principală” a SUA, a adăugat oficialul de la Pentagon.

„Analizăm toate capacităţile posibile care ar putea ajuta ucrainenii să reziste atacurilor ruseşti, astfel încât toate opţiunile sunt pe masă şi analizăm ce pot face Statele Unite, analizăm ce pot face aliaţii şi partenerii noştri şi analizăm combinaţii de capacităţi care ar fi utile”, a adăugat oficialul.

STOLTENBERG CONFIRMĂ CĂ SUBIECTUL „PATRIOT” ESTE PE MASA DISCUŢIILOR

Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona – că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc, scrie news.ro

articolul original.

Franța a trimis un sistem de rachete în Ucraina

29 November 2022 at 15:43
By: -
image

Armata ucraineană a primit un sistem francez de lansare multiplă de rachete, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

„Armata ucraineană este și mai puternică acum în descurajarea și distrugerea inamicului. Acesta este rezultatul vizibil al prieteniei dintre președintele Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron. Le mulțumesc lui Sébastien Lecornu (ministrul francez al forțelor armate, n.r.), guvernului și poporului francez!”, a scris Reznikov pe Twitter.

Sistemul de rachete LRU (Lance Roquette Unitaire) trimis Ucrainei de Franța este o versiune modificată a celui american M270 MLRS, notează Ukrainska Pravda.

Există și o versiune germană a acestui echipament, denumită MARS II (Mittleres Artillerieraketensystem), și una italiană, MLRS-I (MLRS îmbunătățit).

Ucraina a primit recent din Franța un alt lot de asistență militară, care include două baterii de sisteme de rachete sol-aer Crotale și două lansatoare de rachete multiple.

articolul original.

Casa Albă, replică dură pentru ministrul german al Economiei: SUA nu profită de pe urma prețurilor exagerate la gazul lichefiat livrat Europei

29 November 2022 at 14:45
image

Cresc tensiunile între Statele Unite și Uniunea Europeană! Casa Albă a respins acuzaţiile potrivit cărora SUA profită de pe urma preţurilor exagerate la livrările de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa.

Un responsabil al guvernului american a respins această acuzaţie, catalogând-o drept neadevărată, într-o conferinţă de presă luni seara, în care a afirmat că Washingtonul a pus accentul pe livrările de GNL pentru a ajuta Europa să se pregătească de iarnă, relatează marţi DPA.

Cea mai mare parte a gazului lichefiat din SUA este exportat, prin intermediul unor contracte pe termen lung, de companii străine care se ocupă de comerţul cu energie, a spus el. Printre acestea se numără câteva companii europene care revând apoi gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni, potrivit oficialului american, citat de DPA.

Ţările europene caută în prezent modalităţi pentru a înlocui aprovizionarea cu hidrocarburi după ce Rusia şi-a redus substanţial livrările de gaze naturale către ţările europene, ca represalii la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a acuzat recent ţările exportatoare de gaz lichefiat de creşterea exagerată a preţurilor pe fondul crizei energetice actuale.

Declaraţia Casei Albe intervine după ce mai mulţi responsabili europeni au afirmat săptămâna trecută, sub rezerva anonimatului, pentru Politico.eu, că SUA profită de pe urma războiului din Ucraina, prin vânzarea gazului lichefiat la preţuri exorbitante, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Începe un război economic între UE și SUA? Ministrul francez de Finanțe: ‘Toate statele europene trebuie să înțeleagă că astăzi, în fața acestor decizii americane, trebuie să învățăm să ne protejăm și să ne apărăm mai bine interesele economice’

articolul original.

C. Nistorescu: Cine ne poate ajuta să intrăm în Schengen

29 November 2022 at 16:39
By: (R.C.)

Fără presiuni din partea SUA, România nu intră în Spațiul Schengen, este de părere jurnalistul Cornel Nistorescu, directorul cotidianul.ro.

Invitat luni sseară la  Marius Tucă Show, directorul cotidianul.ro a fost, ca de obicei, foarte tranșant.

„Dacă americanii nu vor face presiuni asupra țărilor care «ne pun tâlpi», înseamnă că nu avem, de fapt, niciun sprijin”, crede jurnalistul.

Întrebat de ce nu se vrea ca România să intre în Spațiul Schengen, Cornel Nistorescu a declarat că, potrivit unui sondaj, 46% dintre români nu sunt mulțumiți de lobby-ul pentru Schengen, adică ”oamenii nu cred că președintele Iohannis s-a implicat suficient în problema admiterii în Schengen.  Eu nu cred că am fost capabili să gestionăm corect și serios acest proces. Ne-am lovit, evident, de interesele altor țări (Olanda, Suedia, Austria).

Multă lume face trimitere la interesele pe care le au, că UE este un conclav în care se joacă și se negociază interese. Noi nu suntem capabili de așa ceva. Nu putem să cerem fonduri sau finanțări pentru proiecte.”

Egalitatea de gen a fost un alt subiect abordat în emisiunea realizată de Marius Tucă. Directorul cotidianul.ro este de părere că „Există o problemă cu libertatea și cu drepturile. (…)Omul democratic nu e liber, ci i se impune să respecte prevederile, măsurile”, consideră Cornel Nistorescu.

Jurnalistul a declarat că „e un mod de a ascunde sub preș problemele grave ale societății românești. Egalitatea de drept trebuie să fie un angajament național în fața Uniunii Europene, dar mulți au înnebunit cu această problemă.”

Care au fost alte subiecte dezbătute de cei doi mari jurnaliști vedeți în emisiunea pe care v-o prezentăm integral mai jos:

articolul original.

Antony Blinken și Nicolae Ciucă au ascultat muzică la Ateneul Român / Oficialul american: „E minunat să revin la București!” (VIDEO)

29 November 2022 at 09:07
image

Sunt zile pline la București, cu mai multe ședințe importante, culminând cu o reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO. Antony Blinken, secretarul de stat american, și-a început vizita la noi în țară cu un moment muzical la Ateneul Român.

Antony Blinken, primire călduroasă la Ateneul Român

Înainte de întrevederea cu președintele Klaus Iohannis, Blinken s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă.

Cei doi au mers la Ateneul Român, la o expoziție dedicată celor 25 de ani de Parteneriat Strategic între România și Statele Unite. EI au fost însoțiți de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Oficialii au discutat despre relațiile dintre cele două țări și despre un viitor parteneriat energetic.

Blinken, declarații la București

„E minunat să revin la București. Am mai fost aici la București când președinții Clinton și Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment când poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. (…)

Noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra. Am construit relații puternice și în economie, inclusiv în energie, și avem relațiile interpersonale, în domeniul academic și cultural”, a declarat Antony Blinken.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a punctat că „parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”.

Blinken a fost primit și de Iohannis la Palatul Cotroceni și va avea o întrevedere, urmată de o conferință de presă, cu ministrul Aurescu.

articolul original.

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România: ‘Administrația Biden dă bani Ucrainei doar să supraviețuiască, dar nu ca să câștige. Criminalul de Putin trebuie oprit, trebuie să se retragă din Ucraina’

29 November 2022 at 07:45
image

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București, afirmă că ”marea majoritate a americanilor suportă ajutorul pentru Ucraina și sunt împotriva lui Putin. Putin și toți cei care au participat la această agresiune trebuie să fie judecați la Haga pentru crime de război. Așa ceva nu s-a văzut din al II-lea Război Mondial.”

În SUA, nu este o diferență între partidul democrat și republican pe Rusia, Putin și Ucraina. Marea majoritate a americanilor suportă ajutorul pentru Ucraina și sunt împotriva lui Putin. Administrația Biden a făcut bine că a ajutat cu sume mari Ucraina dar trebuie făcut mai mult. Administrația Biden dă bani Ucrainei doar să supraviețuiască dar nu ca să câștige. Oamenii mor acolo, Ucraina este subjugată de teroare.

Criminalul de Putin trebuie oprit, trebuie să se retragă din Ucraina. Putin și toți cei care au participat la această agresiune trebuie să fie judecați la Haga pentru crime de război. Așa ceva nu s-a văzut din al II-lea Război Mondial. În Ucraina este un val de ucidere deliberată a civililor. (…) În 2012, republicanul Mitt Romney a spus că cea mai mare primejdie din lume este Rusia. Obama a fost cel care n-a avut dreptate. Când Putin a invadat Crimeea și Donbas, ajutorul SUA a constat în pături și mâncare. Momentul 2014 nu trebuie uitat, Putin nu s-a oprit. Ucraina și-a cedat Rusiei arsenalul nuclear în administrația Clinton, iar UK, SUA și Rusia au garantat granițele Ucrainei.

America a dat atunci 2 mld de dolari Ucrainei pentru dezvoltare. A contat răspunsul SUA, UK atunci când Rusia a invadat fără rușine Crimeea și Donbas, la fel cum a făcut Hitler. Rusia vorbește de „denazificare”. Ce denazificare”? Zelenski este evreu. Propaganda rusească este foarte periculoasă. Propaganda rusă este făcută și la nivel de business și de Guvern. Prezența rusă este foarte mare în Austria, influența rusă a fost simțită și în Bulgaria și în Italia. Eu cred că propaganda rusă are influență și în România”, a declarat Adrian Zuckerman, fostul ambasador republican al SUA în România.

Adrian Zuckerman este de părere că nu sunt foarte multe opțiuni ale Occidentului în ceea ce privește războiul din Ucraina iar generarea inflației este o greșeală a politicii administrației Biden:

În SUA, singura părere care contează este a președintelui, care este the commander in chief. Nu se poate negocia cu un criminal ca Putin, la fel cum nu se putea negocia cu Hitler. Problema în Europa este că multe țări nu au curajul să spună nu. UE și NATO spun nu, dar țări ca Ungaria, Austria, care sunt șantajate de ruși cu energia nu spun categoric „nu”. Au fost multe greșeli făcut în Europa. (…) Singura soluție este ca rușii să se retragă din Ucraina.

Dacă nu ai o soluție în minte, n-o să iasă bine. Nu războiul a creat inflația, problemele economice au început după ce Biden a luat puterea în SUA. Administrația Biden a redus producția de gaz și de petrol, a limitat dezvoltarea rafinăriilor. La finalul anului 2020, America era cel mai mare producător de petrol din lume, acum nu mai este. SUA se roagă acum de Arabia Saudită, de Venezuela, de Qatar ca să producă mai mult.

Cel mai bun lucru ar fi ca cea mai mare producție de petrol să fie în America. Inflația a început în SUA și s-a răspândit, lipsa gazului și petrolului se simte peste tot. Politica europeană pe care Biden încearcă să o emuleze este ceva foarte greșit. Au fost lăsați rușii să șantajeze restul Europei. Președintele Biden continuă cu asta, nu dezvoltă producția de gaz și petrol, este o politică greșită pentru economia SUA și cea globală. Inflația s-ar diminua dacă producția petrochimică a SUA ar fi dezvoltată. Politica verde este cea mai mare greșeală, nu se poate face peste noapte. Nu poți de mâine să înlocuiești gazul și petrolul, nu merge. În SUA, cred că vom vedea și niște schimbări în partidul democrat”, a mai declarat Adrian Zuckerman, conform alephnews.ro.

articolul original.

Toți ochii sunt pe China. Oficial american: ‘Casa Albă susține dreptul la proteste pașnice’

29 November 2022 at 06:30
image

Purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că preşedintele american Joe Biden „este informat continuu despre ceea ce se întâmplă, urmăreşte îndeaproape” evoluţia situaţiei manifestațiilor din China. 

Casa Albă susţine dreptul la proteste paşnice„, a mai declarat el presei, după manifestaţii de proporţii istorice în China împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multă libertate.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, un organism sub conducerea preşedintelui american, nu s-a pronunţat asupra fondului acestor revendicări: „Aceşti manifestanţi vorbesc de la sine”,  scrie AFP.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că „nimic (nu s-a schimbat) în dorinţa noastră de a menţine deschise canalele de comunicare” cu autorităţile chineze, la scurt timp după întâlnirea dintre Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, în marja summitului G20 din Indonezia.

Cei doi lideri, în cadrul unei întâlniri menite să demineze relaţiile care deveniseră foarte tensionate între cele două superputeri, au semnalat dorinţa de a relansa discuţiile în anumite domenii în care ar fi posibil să coopereze.

Avem intenţia de a continua aceste discuţii„, a spus John Kirby.

„Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a demonstra în mod paşnic, aici, în Statele Unite, şi în întreaga lume„, a declarat anterior un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Aceasta include China„, a spus el într-un comunicat.

Statele Unite consideră că vaccinarea, testele şi tratamentele sunt mai eficiente decât restricţiile stricte, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Credem că va fi foarte dificil pentru China să limiteze virusul cu strategia lor zero Covid”, a conchis el. „Va fi foarte greu să menţină izolările şi zero Covid„, a adăugat diplomatul.

La sfârşitul săptămânii trecute, sute de persoane au ieşit în stradă în China în mai multe oraşe mari, printre care Shanghai şi Beijing, protestând împotriva izolării şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989, reprimate în mod brutal, informează agerpres.ro.

articolul original.

De la începutul războiului din Ucraina, americanii și rușii au folosit o singură dată linia directă de comunicare între armatele lor

29 November 2022 at 05:20
By: -
image

O linie de comunicare directă creată între armatele Statelor Unite şi Rusiei la începutul războiului din Ucraina a fost folosită o singură dată până acum, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite au iniţiat un apel prin intermediul liniei de „dezamorsare a conflictului” pentru a comunica părţii ruse îngrijorările sale cu privire la operaţiunile militare ruseşti din apropierea unor infrastructuri critice din Ucraina.

Se cunosc puţine detalii despre incidentului specific care a dus la apelul pe linia directă ce conectează Comandamentul european al armatei americane şi Centrul Naţional de Management al Apărării al Rusiei, precizează Reuters.

Oficialul american a refuzat să dea detalii, dar a precizat că nu a fost folosită atunci când o rachetă rătăcită a aterizat în Polonia, la 15 noiembrie, omorând două persoane. Explozia a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, deşi Rusia a fost responsabilă în cele din urmă, pentru că ea a declanşat războiul, a declarat NATO.

Deşi oficialul american a refuzat să precizeze ce activitate rusă a alarmat SUA, au existat incidente recunoscute public care au implicat atacuri ruseşti în jurul infrastructurii critice ucrainene. Printre acestea se numără operaţiunile ruseşti în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află sub control rusesc.

Ucraina şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia ar putea arunca în aer barajul Nova Kahovka, un rezervor de apă enorm din sudul Ucrainei, a cărui spargere ar inunda aşezările din aval, inclusiv capitala regională strategică Herson, pe care forţele ucrainene au recucerit-o la 11 noiembrie după retragerea ruşilor.

Cum comunică americanii cu rușii

Comunicarea directă între SUA şi Rusia a fost în centrul atenţiei de la începutul invaziei Rusiei în ţara vecină, având în vedere riscul grav ca o eroare de calcul din partea uneia dintre părţi să provoace un conflict direct între cele două state nucleare.

Când a fost anunţată, în martie, Pentagonul a declarat că această linie directă între armatele americană şi rusă a fost creată pentru a evita orice ciocniri involuntare în spaţiul aerian al NATO sau la sol. Americanii au crezut, de asemenea, că ar putea fi utilă dacă Statele Unite ar avea nevoie să evacueze americani de pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina.

Un oficial a speculat că ar fi putut fi folosită şi în cazul în care un avion de vânătoare rusesc ar fi urmărit un avion ucrainean în spaţiul aerian polonez sau dacă o rachetă rusă ar fi traversat spaţiul aerian al NATO.

Linia de dezamorsare a unui potenţial conflict este testată de două ori pe zi, cu apeluri efectuate în limba rusă, a declarat oficialul american pentru Reuters. Un vorbitor de limbă rusă din cadrul Comandamentului european al SUA iniţiază aceste apeluri de la Wiesbaden, Germania, a precizat oficialul.

Linia de „deconflictualizare”, cum i se spune acestei linii directe de comunicaţie, este una dintre puţinele modalităţi pe care armatele SUA şi Rusiei le mai au pentru a menţine un dialog direct, menţionează Reuters.

Alte canale militare includ rare discuţii la nivel înalt între secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

articolul original.

Ce-a fost si ce-a ajuns…

29 November 2022 at 04:00

Pe surse, dar unele destul de luat in seama, se spune ca Washingtonul si Beijingul ar fi ajuns la un acord privind doua aspecte importante care au legatura cu razboiul din Ucraina:

  • Americanii se angajeaza in fata chinezilor sa nu permita Poloniei exportul celor doua escadrile de MiG 29, avute in dotare, catre Ucraina;
  • Chinezii, la randul lor, promit sa “neutralizeze” amenintare rusa cu folosirea armelor nucleare in Ucraina.

In timpul intalnirii G 20 din urma cu putin timp, presedintii Xi Jinping si Joe Biden au stabilit unele lucruri care privesc razboiul din Ucraina, peste capul Rusiei.

Doua, sau cel putin doua, ar fi lucrurile care dau de gandit daca intreaga poveste este reala.

  • Prima nedumerire. Cat sa conteze doua escadrile de MiG 29, relativ batrane si cu un picior in groapa, pe frontul ucrainean? De ce a tinut Beijingul mortis ca Polonia sa nu livreze aparatele ucraninenilor? Chiar ar fi contat cele doua escadrile in fata aviatiei ruse si al sistemelor sale anti-aeriene? Daca chiar ar fi contat, cat de slaba este in realitate forta aeriana rusa?

Ar putea exista o explicatie si aceea ar fi ca rusii stau atat de prost la capitolul forte aeriene si anti-aeriene incat cele doua escadrile de MiG 29 ar fi putut sa-i dea peste cap si ar fi oferit ucrainenilor sansa sa detina superioritatea aeriana deasupra frontului. Rusia ar fi fost din nou umilita, situatia de la Moscova si mai destabilizata si de aici incolo chinezii nu au vrut sa-l puna pe Putin intr-o lumina mai slaba pentru ca nimeni nu stie ce s-ar putea intampla daca Putin chiar pierde controlul, sau daca-l pierde intr-un mod catastrofal, similar modului in care ultimul Tar, Nicolae al II-lea, l-a pierdut…

  • A doua problema este chiar mai grava. Cum poate China sa “neutralizeze” posibilitatea ca Rusia sa foloseasca in Ucraina o arma nucleara? Evident prin constrangerea Moscovei, dar cat de mare este puterea de convingere pe care China o are astazi asupra Rusiei, daca Beijingul se pune chezes intr-o astfel de problema majora?

Este foarte adevarat ca Beijingul nu are nici un motiv sa ia in gluma posibilitatea ca rusii sa foloseasca o arma nucleara atat timp cat nimeni nu stie unde s-ar putea ajunge de aici incolo, dar chinezii stiu ca daca intre Rusia si NATO ar izbucni un razboi nuclear total, China ar fi lovita in mod intentionat atat de rachetele rusesti cat si de cele americane. Adica cate doua lovituri per tinta: una ruseasca, alta americana.

Se stie acest lucru de ani buni, pentru ca americanii si cu atat mai putin rusii nu si-ar dori ca China sa ramana relativ intacta in timp ce cele doua tari ar fi devastate. “Murim cu totii”, cam acesta este mottoul unui razboi nuclear total si atat Rusia cat si Statele Unite au si alte tinte in fara teritoriului inamic vizat in mod clar.

Dar intrebarea a doua este un pic cutremuratoare in sensul ca arata cat de slaba este astazi Rusia in fata Chinei. Mai arata ca Rusia a ajuns o tara de mana a doua despre care altii vorbesc fara ca Rusia sa fie de fata. Se iau hotarari in privinta Moscovei peste capul ei, lucru cu totul de neconceput din 1941 incoace, nici macar pe vremea lui Boris Eltin.

Aici se pare ca a ajuns Rusia condusa de vladimir putin: sa importe drone din Iran, sa stea la mana Chinei pentru exportul de gaze, sa vanda titei la preturi de dumping, doar ca sa-l vanda, sa faca tranzactii cu carduri chinezesti, sa fabrice autovehicule chinezesti si intr-un final sa astepte sa-i decida China soarta, in negociere directa cu America.

Vremea cand Moscova si Washingtonul discutau direct soarta altora s-a terminat, americanii recunosc ca super-putere, a doua dupa ei, China, Rusia trebuie sa astepte, ca si noi ceilalti, comunicatul de presa de la finalul discutiilor ca sa afle ce-i rezerva soarta.

Spasiba gospodin Putin, ai reusit sa-ti ingropi propria tara, s-o arunci de pe piedestalul de super-putere in randul tarilor despre care altii vorbesc, ai reusit, gospodin Putin, sa ridici China acolo unde nici macar cei mai optimisti chinezi nu se asteptau sa ajunga si ai reusit sa aduci Beijingul intr-o situatie de forta fata de Moscova incat China, astazi, garanteaza ca Rusia va face sau nu va face anumite lucruri.

Culmea este ca americanii ii cred pe chinezi capabili sa-si impuna vointa in fata Rusiei si bat palma cu ei.

PS In acelasi timp este foarte adevarat ca si situatia interna din China este periculos de instabila, mai ales din punct de vedere economic, dar deocamdata Beijingul arata a super-putere mult mai mult decat arata Rusia prin Ucraina.

GeorgeGMT

articolul original.

Focar uriaș de gripă aviară în SUA: Peste 50 de milioane de păsări au murit

28 November 2022 at 19:45
By: -
image

Gripa aviară a ucis peste 50 de milioane de păsări într-un focar uriaș în SUA. Statistica include găini și curcani, iar numărul a depășit un record anterior, stabilit în 2015.

Au fost afectate păsări din peste 40 de state, mai mult decât dublul numărului de state afectate în focarul precedent.

Boala este răspândită de păsările sălbatice, iar riscul pentru oameni este scăzut, au anunțat specialiștii.

Decesele au dus la creșterea prețurilor la ouă și carne de curcan înainte de sărbătoarea Zilei Recunoștinței.

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor consideră că epidemiile sunt rezultatul comerțului internațional, al practicilor agricole și al păsărilor sălbatice migratoare.

Potrivit organizației, peste 4,6 milioane de păsări au murit sau au fost sacrificate numai între jumătatea lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie.

articolul original.

O femeie a fost găsită de familie la 51 de ani după ce fusese răpită de dădaca ei

28 November 2022 at 19:21
By: -
image

La 51 de ani după ce dădaca ei a răpit-o când era bebeluş, în Texas, o femeie a fost găsită de familie cu ajutorul unui test ADN.

Incredibila poveste despre dispariţia Melissei Highsmith s-a încheiat sâmbătă în Carolina de Sud, potrivit postului de televiziune din Charleston, WCIV, precum şi al unui comunicat de presă al familiei ei, relatează The Guardian.

Highsmith avea un an în 1971 şi locuia în Fort Worth, Texas, când mama ei, Alta Apantenco, a publicat un anunţ în ziar prin care căuta o dădacă. Crescând-o singură pe Melissa şi având nevoie de o persoană care să aibă grijă de fiica ei în timp ce lucra, Apatenco a angajat o femeie care şi-a exprimat interesul pentru job.

La un moment dat, colega de apartament a lui Apatenco a lăsat-o pe Melissa în grija dădacei, iar aceasta ar fi răpit-o şi nu a mai înapoiat-o familiei.

Familia Melissei a reclamat la poliţie dispariţia copilei, dar deşi a trecut mai bine de jumătate de secol de atunci, Melissa nu a fost uitată. Membrii famileii au organizat şi petreceri cu ocazia aniversării ei în fiecare an, în luna noiembrie.

În luna septembrie, cei dragi Melissei au primit un pont anonim că femeia s-ar afla în împrejurimile oraşului Charleston, care este la mai mult de 1.770 de kilometri de Fort Worth, potrivit WCIV.

Familia a folosit rezultatele unui test ADN folosind aplicaţia 23andMe, un semn de naştere al femeii şi ziua ei de naştere şi a obţinut confirmarea că femeia este într-adevăr fata care le fusese luată cu 51 de ani în urmă.

Sâmbătă, Melissa s-a reunit cu mama, cu tatăl şi cu doi dintre cei patru fraţi ai săi, la biserica familiei din Fort Worth.

”Nu m-am putut opri din plâns. Am fost nespus de bucuroasă şi încă sunt derutată încercând să înţeleg că sora mea era chiar în faţa mea şi că am găsit-o.”, a mărturisit sora femeii, Victoria Garner, într-o declaraţie.

Cât despre dădacă, până luni nu se ştia încă ce soartă a avut, precizează cotidianul britanic.

articolul original.

La București s-ar putea hotărî soarta războiului din Ucraina? Ambasadoarea SUA la NATO: ‘Aliații înțeleg în mod fundamental care este miza în Ucraina. Vom discuta despre mijloacele prin care putem continua să oferim sprijin’

28 November 2022 at 15:36
image

Ambasadoarea SUA la Alianţa Nord-Atlantică, Julianne Smith, a declarat că miniştrii de externe din cadrul NATO care se vor reuni marţi şi miercuri la Bucureşti îşi vor reafirma unitatea şi hotărârea de a sprijini Ucraina în faţa invaziei ruse atât timp cât este nevoie.

În cadrul unui briefing online cu presa internaţională la scurt timp după aterizarea sa la Bucureşti, reprezentanta SUA la NATO a precizat că reuniunea va începe marţi după-amiază cu o evaluare a situaţiei privind Ucraina şi Rusia şi că unul despre mesaje va fi unitatea Alianţei Nord-Atlantice.

„Nu văd fisuri în unitatea Alianţei (…) Nu văd semne că ar exista o lipsă de unitate a Alianţei în prezent. Aliaţii înţeleg în mod fundamental care este miza în Ucraina. Evident, este vorba de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, dar este vorba şi despre valorile la care ţinem. Cred că miniştrii şi liderii statelor reprezentate în Alianţă înţeleg care este miza şi sunt hotărâţi să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a spus Julianne Smith.

Ea a precizat că participanţii la reuniunea ministerială vor discuta în primul rând despre atacurile recente ale Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina.

„Evident, este o tactică pe care a conceput-o Rusia ca să lase poporul ucrainean în frig şi în întuneric, în contextul în care vine iarna în Ucraina. Vom discuta despre mijloacele prin care putem continua să oferim sprijin, umanitar sau economic, şi asistenţă de securitate pentru poporul ucrainean, care încearcă să facă faţă acestor atacuri groaznice în întreaga ţară, în special celor care urmăresc, în esenţă, să stingă lumina în Ucraina”, a spus ambasadoarea americană.

Julianne Smith a subliniat totodată că miniştrii de externe din cadrul NATO vor avea marţi un dineu de lucru cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba, de la care vor putea afla „la prima mână” care continuă să fie nevoile ucrainenilor.

„Suntem în contact constant cu prietenii noştri de la Kiev şi încercăm să stabilim cele mai bune mijloace prin care îi putem ajuta”, a mai spus ea.

Miercuri, a adăugat ambasadoarea SUA, discuţiile vor aborda chestiuni mai largi, legate de noul concept strategic al NATO care a fost adoptat la summitul din vară de la Madrid şi în care China este desemnată ca o provocare la adresa Alianţei.

„În cadrul NATO, am început să ne gândim la mijloacele prin care Alianţa poate aborda această provocare în termeni concreţi. La această sesiune (de la Bucureşti – n.r.) despre conceptul strategic, miniştrii vor discuta atât despre Republica Populară Chineză şi provocările asociate acesteia, cât şi despre chestiuni precum securitatea energetică şi rezilienţă şi infrastructură critică. Aceste teme vor fi parte a sesiunii despre conceptul strategic, în contextul în care Aliaţii încearcă să implementeze ce au semnat în această vară (la summitul de la Madrid – n.r.)”, a mai declarat Julianne Smith în cadrul briefingului online cu jurnalişti din întreaga lume.

Ea a menţionat totodată şi sesiunea de discuţii cu Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, parteneri ai NATO invitaţi la reuniunea ministerială de la Bucureşti.

„Căutăm mijloace de a ne întări cooperarea şi parteneriatul cu Moldova. De fapt, cu toate cele trei ţări care vor fi prezente la reuniunea ministerială, pentru că ele sunt parteneri ai NATO care experimentează direct impactul a ceea ce face Putin prin distrugerea infrastructurii critice din Ucraina. Pentru o ţară ca Moldova, de exemplu, asta poate duce la urmări grave în sectorul electric, din cauză că ea este conectată la reţeaua Ucrainei”, a declarat ea.

Julianne Smith a subliniat totodată că o altă temă vor fi capacităţile NATO de descurajare şi apărare, menţionând în acest sens grupurile de luptă multinaţionale ale Alianţei, dintre care unul se află în România.

Întrebată despre eventuale negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, ambasadoarea SUA a spus că orice decizie în acest sens trebuie lăsată în mâinile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am spus în mod repetat, chiar şi înainte de începerea invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie: ‘nimic despre Ucraina fără Ucraina’. Prin asta înţelegem că vom lăsa această chestiune a negocierilor în mâinile preşedintelui Zelenski. Îi vom permite să stabilească el condiţiile în care este dispus să se aşeze la masa negocierilor şi când este dispus să facă asta. Poziţia SUA, care cred că este împărtăşită şi în Alianţă, este să ne asigurăm că punem pe preşedintele Zelenski şi Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă pentru când vor veni acele negocieri. Nu vedem până acum semne că Rusia este dispusă să ia negocierile în serios. Vrem să lăsăm această decizie în mâinile ucrainenilor şi să nu îi presăm spre o dată sau un calendar”, a spus ea, conform agerpres.ro.

articolul original.
❌