ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Studiu Baylor: Suferința emoțională a persoanelor din Ucraina s-a menținut intensă pe tot parcursul anului 2022

31 January 2023 at 07:49

În cadrul proiectului „Asistență medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina”, Fundația Baylor Marea Neagră și-a propus să evalueze starea emoțională a refugiaților, folosind un scurt chestionar în evaluarea traumei psihologice.

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, declanșată la 24 februarie 2022, a dus la un aflux de milioane de persoane care caută refugiu în statele învecinate, între care și România. Fundația Baylor Marea Neagră a lansat de urgență proiectul de „Asistență medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina”, al cărui obiectiv a fost facilitarea accesului acestor persoane la servicii medicale, prin eliminarea barierelor cauzate de limbă, necunoașterea sistemului de sănătate, etc.

De la lansarea proiectului, 2.082 de persoane au avut acces rapid la asistență medicală, beneficiind de servicii gratuite. Au primit servicii directe 430 de copii și 524 adulți, iar alte 1.128 de persoane au fost evaluate și orientate către alți furnizori de servicii. Fundația a asigurat pentru ei servicii de traducere, programarea la consultații și acoperirea costului rețetelor eliberate.

Dar ce alte nevoi au acești oameni care au fost nevoiți, de pe o zi pe alta, să își părăsească rudele, locuința și să se stabilească într-o țară, cu o limbă și cultură total diferită? Mai ales în situația în care majoritatea este reprezentată de femei care au în îngrijire copii sau nepoți.

Echipa proiectului și-a propus să evalueze starea emoțională a refugiaților folosind un scurt chestionar adaptat după instrumente folosite în evaluarea traumei psihologice. Întrebările au vizat simptome emoționale curente (îngrijorare, însingurare, dezorientare), manifestări somatice ale stresului (dureri fizice, insomnie, coșmaruri) aspecte relaționale și de afectare a identității (lipsă de încredere în oameni, inadaptare, pierderea identității).

Două sute de adulți, dintre care 79% femei cu vârsta între 18 și 90 de ani (cu mediana de 42 de ani) au răspuns la acest chestionar.

14,6% dintre persoanele ucrainene intervievate au avut scoruri crescute care indică o suferință emoțională intensă. De asemenea, cele mai mari scoruri au fost legate de dorul intens de acasă, îngrijorări în legătură cu viitorul, stresul în legătură cu prezentul și dificultățile de adaptare la realitatea curentă. Un procent semnificativ a raportat insomnie, lipsa încrederii în oameni și lipsa speranței. Cel mai puțin prezente au fost simptomele fizice asociate tulburărilor emoționale, coșmarurile, dezorientarea sau pierderea identității.

Ana Maria Schweizer

Surprinzător a fost pentru echipa Baylor să observe că intensitatea distresului emoțional nu a scăzut, ci s-a păstrat constant atunci când am comparat evaluările din prima parte a anului, atunci când conflictul din Ucraina era la început cu cele de ultimul trimestru al anului. Prin urmare, stresul nu a scăzut o dată cu trecerea timpului, deși ne-am putea gândi că oamenii s-ar fi obișnuit cu situația.

„În concluzie, pe lângă serviciile de primă necesitate, acest studiu arată că această categorie de persoane are și nevoi de ordin emoțional, care pot fi rezolvate doar prin servicii de specialitate care, în acest moment, sunt greu de accesat din cauza barierei culturale și de limbă”, a declarat Ștefania Mihale, director dezvoltare programe medicale.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, spune că a „realizat această cercetare operațională pentru a atrage atenția asupra realității suferinței emoționale a persoanelor strămutate. Uneori pierdem din vedere aspectele de sănătate mintală, însă ignorarea pe termen lung a acestora poate avea reverberații nu doar la nivelul indivizilor și al familiilor, ci și în comunitatea largă”.


articolul original.

Meditația poate îmbunătăți flora intestinală și sistemul imunitar

31 January 2023 at 18:00
image

Meditația regulată aduce mai multe beneficii asupra organismului omului, arată un studiu recent. Această terapie este deja frecventă în rândul celebrităților, precum Tom Hanks sau Lady Gaga, pentru că îi ajută să se concentreze mai bine și să rămână calmi într-un mediu agitat și încărcat.

Însă oamenii de știință au aflat că meditația face mult mai multe lucruri: ajută sistemul digestiv, întărește imunitatea pe parcursul anilor și ajută la reducerea riscului de anxietate, depresie și boli cardiovasculare.

În urma unui studiu restrâns asupra unui grup de călugări budiști, echipa care a realizat cercetarea a aflat că meditația profundă poate influența microorganismele din sistemul digestiv și poate reduce apariția bolilor mintale.

Rezultatele analizei au fost publicate în British Medical Journal.

Meditația, cu impact și asupra stomacului

„Microbiomul extrem de îmbogățit la călugări a fost asociat cu un risc redus de anxietate, depresie și boli cardiovasculare și poate îmbunătăți funcțiile . În linii mari, rezultatele sugerează că meditația joacă un rol pozitiv asupra funcțiilor psihosomatice și asupra stării de bine”, au scris oamenii de știință în lucrarea publicată.

În același timp, această practică este folosită din ce în ce mai des pentru a trata abuzul de substanțe, stresul traumatic, tulburările alimentare și durerile cronice. Însă până acum, nu a fost clar dacă meditația are un impact și asupra compoziției din flora intestinală. Dar pentru a afla aceste date, specialiștii, coordonați de Centrul pentru Sănătate Mintală din Shanghai, au prelevat analiza de scaun de la 37 de călugări budiști tibetani din trei temple și de la 19 rezidenți din zonele învecinate. tibetană își are sorgintea în vechiul sistem medical indian numit Ayurveda și este o formă de antrenament psihologic.

Au participat la studiu călugări care meditează de 30 de ani

Călugării participanți la studiu practică meditația cel puțin două ore pe zi. Unii dintre ei fac asta de 30 de ani. De menționat este că niciunul dintre călugări nu a consumat, în ultimele 3 luni, nimic care poate tulbura flora intestinală – precum antibiotice, probiotice, droguri. Iar analiza materiei fecale a demonstrat diferențe semnificative între probele prelevate de la călugări și cele prelevate de la vecini, notează The Guardian.

„Bacteria abundentă de la grupul care meditează a avut un efect pozitiv asupra sănătății mintale și fizice. Această modificare a florei intestinale poate reduce riscul de anxietate, depresie și poate îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar în organism. Mai multe bacterii dezvoltate de ei au fost asociate cu atenuarea efectelor bolilor psihice, sugerând astfel că meditația poate influența anumite microorganisme care au un rol în sănătatea mintală”, arată raportul.

Participanților la studiu le-au fost prelevate și probe de sânge, iar rezultatele au demonstrat că nivelul agenților care ar putea provoca este mai redus la călugări, decât la vecinii lor din împrejurimi. Totuși, echipa este rezervată, pentru că numărul de participanți este mic, este format doar din bărbați și toți locuiesc la altitudini ridicate. Deci este dificil de exprimat o concluzie generală.

Chiar și în aceste condiții, cercetătorii susțin că studiile asupra beneficiilor aduse de meditație trebuie continuate și aprofundate.

articolul original.

Șopârlele care supraviețuiesc incendiilor de vegetație sunt mai vigilente la sunetul flăcărilor

31 January 2023 at 14:00
image

Șopârlele care trăiesc în habitate recent atinse de incendiile de vegetație sunt mult mai atente la sunetul flăcărilor decât șopârlele care trăiesc în apropierea regiunilor neatinse de flăcări. Această constatare sugerează că evitarea focului este mai degrabă învățată decât înnăscută.

După ce au observat că multe șopârle din specia Sceloporus occidentalis au reușit să supraviețuiască în timpul incendiilor din vestul SUA, care au distrus alte animale, Lola Álvarez Ruiz de la Consiliul Național de Cercetare din Spania și echipa sa au început să investigheze modul în care incendiile pot influența comportamentul acestor reptile. Cercetarea a fost publicată în Science Direct.

„Specia are o rată ridicată de supraviețuire, astfel încât ne-am gândit că s-ar putea să fi trebuit să se adapteze cumva ca să detecteze incendiile de vegetație”, spune Ruiz, potrivit NewScientist.

Șopârlele din zonele arse au dezvoltat mai multă vigilență

În 2019, echipa a vizitat locuri din statul american California, inclusiv zone recent afectate de în zona Los Angeles, precum și zone sălbatice și urbane neafectate din apropiere.

Cercetătorii au difuzat patru sunete diferite pentru șopârlele din fiecare habitat: un incendiu violent, chemarea unui șoim înfometat, ciripitul neamenințător al unei cinteze și un bananaquit (Coereba flaveola), aceasta fiind o pasăre tropicală pe care șopârlele nu ar întâlni-o niciodată în sălbăticie. Cercetătorii au urmărit șopârlele cu ajutorul unui binoclu și au numărat privirile lor spre difuzor pentru a măsura atenția acestora la fiecare zgomot.

în zonele atinse de incendii de vegetație în anul precedent au manifestat imediat agitație fizică și vigilență la auzul unui incendiu, privind spre difuzor de aproximativ 3,2 ori pe minut.

„Se uitau în jur de parcă s-ar fi întrebat Unde? Ce s-a întâmplat?”, a spus Ruiz.

Șopârlele fără experiență cu focul au arătat mai puțin interes, uitându-se la vorbitor o dată pe minut.

Cele din zonele nearse au fost de două ori mai atente la sunetul unui șoim înfometat, acesta fiind un prădător natural al speciei, decât cele din zonele arse, uitându-se la difuzor de aproximativ 1,2 ori pe minut, față de aproximativ 0,6 ori pentru supraviețuitorii incendiului.

Teama de incendii, în detrimentul celei de prădători aviari

Rezultatele sugerează că șopârlele care supraviețuiesc incendiilor văd flăcările ca pe o amenințare chiar mai mare decât un prădător aviar.

Lucrarea este prima care a constatat că răspunsul șopârlelor vestice de gard nu este biologic, ci învățat prin experiență.

„Își amintesc sunetul incendiului căruia au trebuit să îi supraviețuiască”, spune Ruiz.

În mod similar, într-o lucrare din 2021, Ruiz a descoperit că o specie de șopârlă mediteraneană, care trăiește în zone recent incendiate se ascunde dacă simte mirosul de fum de incendiu.

Pe măsură ce schimbările climatice alimentează incendii de vegetație mai intense și mai frecvente, speciile care ar putea să învețe și să se adapteze la noile amenințări s-ar dezvolta mai bine în timp.

articolul original.

Cercetătorii au identificat neuronii care pot „mirosi” pericolul

31 January 2023 at 12:00
image

Conștienți sau nu, atunci când intrăm într-un spațiu nou, ne folosim simțul mirosului pentru a evalua dacă suntem în siguranță sau ne aflăm în pericol. De fapt, pentru o mare parte din regnul animal, această abilitate este necesară pentru supraviețuire și reproducere.

Cercetătorii de la Del Monte Institute for Neuroscience de la Universitatea din Rochester descoperă noi indicii despre modul în care sistemul senzorial olfactiv ajută la evaluarea amenințărilor și care „învață” dacă un miros reprezintă o amenințare.

„Încercăm să înțelegem modul în care animalele interacționează cu mirosul și cum le influențează acesta comportamentul în contexte sociale și non-sociale amenințătoare”, a declarat Julian Meeks, doctor în științe, cercetător principal al Laboratorului de Chemosensibilitate și Învățare Socială. „Cercetările noastre recente ne oferă instrumente valoroase pe care să le folosim în activitatea noastră viitoare și leagă seturi specifice de neuroni din sistemul nostru olfactiv de memoria mirosurilor amenințătoare.”

Modul în care creierul răspunde la o amenințare socială poate fi ghidat de miros. La șoareci, cercetătorii au identificat un set specific de neuroni din sistemul olfactiv accesoriu care pot învăța mirosul unui alt șoarece care reprezintă o potențială amenințare.

Aceste descoperiri sunt descrise într-un articol publicat recent în The Journal of Neuroscience.

Mirosul, o abilitate necesară pentru supraviețuire și reproducere

„Știam că agresivitatea teritorială crește la un șoarece mascul rezident atunci când acesta este prezentat în mod repetat aceluiași mascul”, a declarat Kelsey Zuk, PhD, care a fost primul autor al acestei cercetări. ,,Cercetările anterioare au arătat că acest comportament este ghidat de mirosurile sociale – cercetarea noastră duce ceea ce știm cu un pas mai departe. Ea identifică unde în sistemul olfactiv se întâmplă acest lucru. Acum știm că plasticitatea are loc între neuroni, iar agresiunea dintre șoarecii masculi poate fi determinată de memoria formată de miros.”

Cercetătorii „inhibitori” (celule nervoase care acționează reducându-și la tăcere partenerii sinaptici) dintr-o zonă a creierului responsabilă de interpretarea mirosurilor sociale devin foarte activi și își schimbă funcția atunci când masculii se întâlnesc în mod repetat și își sporesc agresivitatea teritorială.

Prin întreruperea neuronilor asociați cu neuroplasticitatea-învățare – în bulbul olfactiv accesoriu, cercetătorii au arătat că agresivitatea teritorială a scăzut, făcând legătura între modificările funcției celulare în circuitul de detectare a feromonilor din creier și schimbările în răspunsurile comportamentale la amenințările sociale.

„A abolit agresivitatea în rampă manifestată de obicei”, a spus Zuk. „Aceasta indică faptul că această populație de neuroni inhibitori senzoriali timpurii joacă un rol critic în reglarea răspunsului comportamental la mirosurile sociale.”

Mirosul inedit al unei amenințări, detectat de neuroni

Evaluarea amenințării vine și atunci când un animal navighează . De exemplu, mirosul unui prădător pe care nu l-a întâlnit niciodată. Cercetătorii din cadrul Laboratorului de Chemosensibilitate și Învățare Socială au descoperit că un miros nou de prădător, adică mirosul unui șarpe pentru un șoarece, a determinat animalul să se angajeze într-un comportament de evaluare a amenințării.

„Acest lucru oferă indicii cu privire la modul în care mirosurile chimice emise de prădători stimulează evaluarea amenințării în creier”, a declarat Jinxin Wang, PhD, primul autor al unui articol publicat în eNeuro. „Identificarea schimbărilor în modelele de comportament al animalelor ne ajută să înțelegem mai bine modul în care mirosurile amenințătoare sunt procesate în creier.”

Cercetătorii au folosit urmărirea video pentru a observa mișcarea și postura șoarecilor care explorau medii familiare cu diferite mirosuri – cum ar fi alți șoareci și șerpi. Wang și colegii săi au dezvoltat o abordare hibridă de învățare automată care i-a ajutat să descopere că șoarecii răspund la mirosuri noi de prădător în moduri unice și care se disting de modul în care șoarecii au reacționat la mirosuri care nu sunt de prădător. Aceste comportamente nu erau nici de frică, nici de siguranță, ci mai degrabă o stare de evaluare, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Oamenii de știință au identificat un medicament care ne-ar putea prelungi viața

31 January 2023 at 10:00
image

Cercetătorii neozeelandezi au identificat un medicament cu potențial pentru o viață mai lungă.

Studiul Waipapa Taumata Rau, de la Universitatea din Auckland, demonstrează că tratamentul pe termen lung al șoarecilor sănătoși de la vârsta mijlocie (un an) cu un medicament utilizat în prezent pentru tratarea cancerului le poate crește durata de viață cu o medie de zece procente, până la aproximativ trei ani.

În acest studiu, șoarecii au fost hrăniți cu o dietă de control sau cu aceeași dietă la care numit Alpelisib.

Șoarecii hrăniți cu dieta care conținea medicamentul nu numai că au trăit mai mult, dar au arătat unele semne de a fi mai sănătoși la bătrânețe, cum ar fi îmbunătățirea coordonării și a forței.

Un medicament utilizat în prezent pentru tratarea cancerului

Cu toate acestea, cercetătorii sunt prudenți în ceea ce privește aplicarea la oameni, deoarece șoarecii tratați cu medicamentul au avut, de asemenea, unii markeri negativi ai îmbătrânirii, cum ar fi o masă osoasă mai mică.

doar la durata de viață, ci și la calitatea vieții”, spune cercetătorul Dr. Chris Hedges. ,,Prin urmare, am fost încântați să vedem că acest tratament medicamentos nu numai că a crescut longevitatea șoarecilor, dar aceștia au prezentat și multe semne de îmbătrânire mai sănătoasă. Lucrăm acum pentru a înțelege cum se întâmplă acest lucru.”

„Nu sugerăm că cineva ar trebui să ia acest medicament pe termen lung pentru a prelungi durata de viață, deoarece există unele efecte secundare. Cu toate acestea, lucrarea identifică mecanisme cruciale pentru îmbătrânire, care vor fi de folos în eforturile noastre pe termen lung de a crește durata de viață și durata sănătății”, a explicat cercetătorul principal, profesorul asociat Troy Merry, potrivit EurekAlert.

Studiul identifică mecanisme cruciale pentru îmbătrânire

„De asemenea, sugerează o serie de modalități posibile prin care tratamentele pe termen scurt cu acest medicament ar putea fi utilizate pentru a trata anumite afecțiuni metabolice, iar noi urmărim acest lucru în prezent.”

Profesorul Peter Shepherd spune că medicamentul numit Alpelisib țintește o enzimă numită PI 3-kinază.

„Lucrăm la care să vizeze PI 3-kinaza de mai bine de 20 de ani, deoarece dovezile indicau că acestea ar fi utile pentru tratarea cancerelor, deoarece multe cancere au o activare excesivă a acestei căi.

„Prin urmare, este minunat să vedem că aceste medicamente ar putea avea utilizări în alte domenii și să dezvăluie mecanisme noi care contribuie la bolile legate de vârstă. De asemenea, arată valoarea investițiilor pe termen lung în cercetare în domenii precum acesta.”

Studiul a fost publicat în Nature Aging.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un nou studiu a descoperit o potențială cauză ascunsă a demenței

30 January 2023 at 15:00
image

Un nou studiu Cedars-Sinai sugerează că unii pacienți diagnosticați cu demență frontotemporală cu variație comportamentală (bvFTD) – o afecțiune incurabilă care le răpește pacienților capacitatea de a-și controla comportamentul și de a se descurca în viața de zi cu zi – ar putea avea, în schimb, o scurgere de lichid cefalorahidian, care este adesea tratabilă.

Cercetătorii spun că aceste descoperiri, publicate în revista cu referenți de specialitate Alzheimer’s & Dementia, ar putea arăta calea către un tratament.

„Mulți dintre acești pacienți suferă modificări cognitive, comportamentale și de personalitate atât de grave încât sunt arestați sau plasați în aziluri de bătrâni”, a declarat Wouter Schievink, profesor de Neurochirurgie la Cedars-Sinai.

frontotemporală cu variație comportamentală, cu o cauză necunoscută, atunci nu există niciun tratament disponibil. Dar studiul nostru arată că pacienții cu scurgeri de lichid cefalorahidian pot fi vindecați dacă putem găsi sursa scurgerii.”

O afecțiune incurabilă care le răpește pacienților capacitatea de a-și controla comportamentul

Lichidul cefalorahidian (LCR) circulă în interiorul și și al măduvei spinării pentru a le ajuta să le amortizeze împotriva leziunilor. Atunci când acest lichid se scurge în organism, creierul se poate lăsa, provocând simptome de demență. Schievink a spus că mulți pacienți cu curgere a creierului – care poate fi detectată prin RMN – nu sunt diagnosticați și îi sfătuiește pe clinicieni să se uite din nou la pacienții cu simptome revelatoare.

„Un radiolog, un neurochirurg sau un neurolog avizat ar trebui să verifice din nou RMN-ul pacientului pentru a se asigura că nu există dovezi de lăsare a creierului”, a spus Schievink.

De asemenea, medicii pot întreba despre istoricul de dureri de cap severe care se ameliorează atunci când pacientul se întinde, despre somnolență semnificativă chiar și după un somn nocturn adecvat și dacă pacientul a fost vreodată diagnosticat cu o malformație cerebrală Chiari, o afecțiune în care țesutul cerebral se extinde în canalul spinal. , a spus Schievink, este adesea confundată cu o malformație Chiari.

Chiar și atunci când este detectată o lăsare a creierului, sursa unei scurgeri de LCR poate fi dificil de localizat.

Descoperirile ar putea arăta calea către un nou tratament

Atunci când lichidul se scurge printr-o ruptură sau chist în membrana înconjurătoare, acesta este vizibil la imagistica prin mielogramă CT cu ajutorul unui mediu de contrast.

Schievink și echipa sa au descoperit recent o cauză suplimentară de scurgere a LCR: fistula LCR-venoasă. În aceste cazuri, lichidul se scurge într-o venă, ceea ce face ca acesta să fie dificil de observat pe o mielogramă CT de rutină. Pentru a detecta aceste scurgeri, tehnicienii trebuie să folosească o tomografie computerizată specializată și să observe mediul de contrast în mișcare în timp ce curge prin lichidul cefalorahidian, scrie EurekAlert.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au folosit această tehnică de imagistică pe 21 de pacienți cu slăbire a creierului și simptome de bvFTD, și au descoperit fistule LCR-venoase la nouă dintre acești pacienți.

La toți cei nouă pacienți au fost închise chirurgical fistulele, iar curbura cerebrală și simptomele însoțitoare au fost complet inversate.

Pacienții ar putea avea o scurgere de lichid cefalorahidian

„Acesta este un domeniu de studiu care evoluează rapid, iar progresele în tehnologia imagistică ne-au îmbunătățit considerabil capacitatea de a detecta sursele de scurgere a LCR, în special fistulele LCR-venoase”, a declarat Keith L. Black, președinte al departamentului de neurochirurgie și președinte al catedrei Ruth și Lawrence Harvey în neuroștiințe la Cedars-Sinai.

„Această imagistică specializată nu este disponibilă pe scară largă, iar acest studiu sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a îmbunătăți ratele de detectare și de vindecare a pacienților.”

Ceilalți 12 participanți la studiu, ale căror scurgeri nu au putut fi identificate, au fost tratați cu terapii care nu au fost țintite, menite să amelioreze lăsarea creierului, cum ar fi sisteme implantabile pentru infuzia de LCR la pacient. Cu toate acestea, doar trei dintre acești pacienți au cunoscut o ameliorare a simptomelor lor.

„Trebuie depuse eforturi mari pentru a îmbunătăți rata de detectare a scurgerilor de LCR la acești pacienți”, a spus Schievink. „Am dezvoltat tratamente nedirijate pentru pacienții la care nu pot fi detectate scurgeri, dar, după cum arată studiul nostru, aceste tratamente sunt mult mai puțin eficiente decât corecția chirurgicală, direcționată, a scurgerii.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Numărul, complexitatea şi valoarea litigiilor au crescut, la nivel global, de la începutul pandemiei

30 January 2023 at 12:17
image

Studiu Deloitte Legal

Raportul identifică principalele aspecte care preocupă companiile în ceea ce priveşte gestionarea disputelor și evidențiază faptul că digitalizarea a devenit o prioritate şi în acest domeniu

Activitatea de litigii s-a intensificat, începând din 2020, având în vedere că două treimi dintre companii (64%) susțin că au fost implicate într-un număr mai mare de cazuri decât înainte de pandemia de COVID-19, potrivit studiului Deloitte Legal „New Roads to Dispute Resolution”, realizat cu sprijinul publicației internaționale de business Euromoney la nivel global, inclusiv în România. În plus, majoritatea participanților sunt de părere că spețele sunt mai complexe și mai costisitoare (55% și, respectiv, 59%), soluționarea lor durează mai mult (57%) și implică sume mai mari de bani (59%).

Conform studiului, pandemia de COVID-19 a avut un impact direct asupra litigiilor comerciale, de muncă sau fiscale, mai mult de jumătate din companii raportând creșterea numărului de cazuri de acest gen începând din 2020. Cu toate acestea, cele mai multe companii au mai multă încredere în instanțele naționale și regionale decât în urmă cu cinci ani, susțin realizatorii studiului.

În prezent, ariile cu cel mai mare potențial de litigii sunt protecția consumatorilor, securitatea cibernetică, precum și tranzacțiile de fuziuni și achiziții şi de pe piața de capital. Pentru următorii trei ani, participanții la studiu se așteaptă la intensificarea cazurilor în special în aceste domenii, dar și în altele, printre care se numără criteriile ESG (Environment, Social, Governance), fiscalitatea sau falimentele.

Din aceste considerente, mai mult de jumătate dintre companii (51%) și-au extins departamentul juridic, iar 54% apelează mai des la consultanți externi pentru soluționarea litigiilor, aceștia din urmă fiind selectați, în principal, în funcție de serviciile suplimentare pe care le oferă în domenii non-juridice, de la consiliere specifică industriei până la consiliere fiscală și asistență tehnică. În plus, marea majoritate a companiilor investesc deja în diverse mecanisme de digitalizare în acest domeniu, precum soluții software şi bazate pe inteligență artificială de management al litigiilor, precum şi de identificare a riscurilor şi luare a deciziilor care le vizează.

Suntem mândri că am putut contribui, prin realizarea unui studiu de o asemenea anvergură, la identificarea şi cristalizarea tendinţelor, preocupărilor şi abordărilor la nivel global în ceea ce priveşte soluţionarea disputelor de business. Pentru noi şi pentru clienţii noştri, principala prioritate constă în prevenirea litigiilor, dar experiența arată că acestea nu pot fi întotdeauna evitate. Prin urmare, companiile trebuie să aibă o strategie cât mai clară cu privire la gestionarea controverselor juridice. Studiul confirmă că aceste strategii au devenit din ce în ce mai complexe, la nivelul corporațiilor, implicând procese sofisticate de identificare, analiză și management al disputelor, precum și o coordonare strânsă între specialiștii şi decidenții din zona juridică și non-juridică”, a declarat Mihnea Galgoțiu-Săraru, Partener Reff & Asociații |Deloitte Legal, Liderul practicii de soluţionare a disputelor.

Studiul Deloitte Legal „New Roads to Dispute Resolution” a fost realizat în rândul a peste 550 de directori responsabili cu coordonarea activităților financiare, fiscale sau juridice, din companii din întreaga lume. Cei mai mulți respondenți sunt din Europa, respectiv 79%.

Practica de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, ce cuprinde peste 20 de avocaţi şi beneficiază de colaborarea cu profesioniști din toate ariile de practică din cadrul reţelei Deloitte, inclusiv consultanţi fiscali şi financiari, experți tehnici şi în soluţii de digitalizare, acoperă toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale şi administrative.

articolul original.

Un studiu de fezabilitate pentru un proiect de agrement din Bistrița este copiat după unul din Sibiu fără ca măcar numele localității să fie modificat | AUDIO

30 January 2023 at 12:14
image

Fenomenul copy-paste afectează nu doar doctoratele politicienilor, ci și studiile de fezabilitate plătite de stat cu bani mulți. Un studiu pentru un proiect de agrement din Bistrița este copiat după unul din Sibiu fără ca măcar să fie modificat numele localității.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-13-Eliza-SNDW-copy-paste-pe-bani-multi.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Municipiul Bistrița, în parcul de aventură Wonderland, primăria ar vrea sa facă și o sanie de vară. Ca să afle dacă merită sau nu să investească în acest proiect, municipalitatea a cerut un studiu de fezabilitate care a fost întocmit de firma Resort Planning SRL.

Documentul se află deja pe masa consilierilor locali pentru a fi votat săptămâna aceasta. Unul dintre ei, Nicolae Pavelean, de la USR, a semnalat într-o postare pe Facebook că firma care a întocmit studiul a dat practic copy-paste dintr-un alt proiect destinat Municipiului Sibiu, scrie cotidianul Bistrițeanul.

Concluzia a fost ușor de tras întrucât în documentul destinat primăriei Bistrița au fost păstrate denumirile „Primăria Municipiului Sibiu” și „Gușterland”, zona pentru care s-a făcut proiectul în Sibiu.

Sorin Ioniță: „Asta arată câm cât nivel de clientelism este în această industrie a consultanței de acest tip”

Studiile de fezabilitate sunt o adevărată industrie bazată pe relații, explică la Europa FM Sorin Ioniță de la Expert Forum: „Asta arată câm cât nivel de clientelism este în această industrie a consultanței de acest tip și cât de anticompetitivă este. Că, fiți sigur că dacă o firmă cinstită de consultanță care se duce și depune nu ar fi avut nicio șansă în fața acestor băieți care își permit să fac chestiile astea”.

Funcționarii publici din administrațiile locale sunt primii care ar trebui să aibă grijă de felul în care sunt cheltuiți banii publici, dar problema e una sistemică mai spune Sorin Ioniță:

„Funcționarul mic care primește studiul de fezabilitate ce să facă, se poate pune el contra ce a decis baronul județean cu vicepreședintele de partid și cu primarul?”, a mai spus Sorin Ioniță.

2021: Consilierii locali ai comunei Chilia Veche au adoptat o strategie de dezvoltare copiată de la altă localitate

În 2021 consilierii locali ai comunei Chilia Veche au adoptat strategia de dezvoltare locală, care era copiată de la altă localitate.

Cei care au sesizat că documentul nu ține cont de realitatea din teren au fost localnicii care au contestat hotărârea consiliului local, nota cotidianul Adevărul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza de doctorat după constatarea plagiatului. Editura a acceptat | AUDIO

articolul original.

Locuitorii din mediul rural sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă decât cei din mediul urban

30 January 2023 at 12:00
image

Locuitorii din mediul rural din SUA au un risc cu 19% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă în comparație cu omologii lor urbani, iar bărbații de culoare care trăiesc în zonele rurale au un risc cu mult mai mare, de 34%, conform unui studiu observațional amplu susținut de National Institutes of Health (NIH).

Studiul, unul dintre primele care a analizat legătura dintre a locui în America rurală și cazurile de insuficiență cardiacă, subliniază importanța dezvoltării unor abordări mai personalizate pentru prevenirea insuficienței cardiace în ceea ce-i privește pe , în special pe bărbații de culoare.

„Nu ne-am așteptat să găsim o diferență de această amploare în în rândul comunităților rurale în comparație cu comunitățile urbane, în special în rândul bărbaților de culoare care locuiesc în mediul rural”, a spus dr. Véronique L. Roger.

„Acest studiu arată clar că avem nevoie de instrumente sau intervenții special concepute pentru a preveni insuficiența cardiacă în populațiile rurale, în special în rândul bărbaților de culoare care trăiesc în aceste zone”, a adăugat ea, citată de Medical Xpress.

Coautoarea studiului Sarah Turecamo, studentă în anul al patrulea la medicină la New York University Grossman School of Medicine, din New York City, și parte din NIH Medical Research Scholars, a fost de acord. „Este mult mai ușor să prevenim insuficiența cardiacă decât să-i reducem mortalitatea după apariție”, a spus Turecamo.

Locuitorii din mediul rural, mai predispuși la insuficiență cardiacă

Cercetătorii de la NHLBI și Vanderbilt University Medical Center au analizat datele din The Southern Community Cohort Study, un studiu pe termen lung asupra sănătății adulților din sud-estul Statelor Unite. Ei au comparat ratele de insuficiență cardiacă în rândul rezidenților rurali și urbani din 12 state (Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Tennessee, Virginia și Virginia de Vest).

Populația, care includea 27.115 adulți fără insuficiență cardiacă la înscriere, a fost urmărită timp de aproximativ 13 ani. Aproape 20% dintre participanți locuiau în zone rurale; restul locuiau în mediul urban. Aproape 69% erau adulți de culoare recrutați din centrele comunitare de sănătate care îngrijesc populațiile defavorizate din punct de vedere medical.

La sfârșitul perioadei de studiu, cercetătorii au descoperit că locuitorii din mediul rural au fost asociați cu un risc crescut de insuficiență cardiacă atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților de culoare, chiar și după ajustarea pentru alți factori de risc cardiovascular și statut socioeconomic. În general, riscul de insuficiență cardiacă a fost cu aproximativ 19% mai mare la rezidenții din mediul rural decât la omologii lor urbani.

Cine sunt cei mai afectați oameni?

Cu toate acestea, bărbații de culoare care trăiesc în zonele rurale au avut cel mai mare risc dintre toți, un risc cu 34% mai mare de insuficiență cardiacă în comparație cu bărbații de culoare din mediul urban.

Studiul a arătat că femeile albe care trăiesc în zonele rurale aveau un risc cu 22% mai mare de insuficiență cardiacă, în comparație cu femeile albe din zonele urbane, iar femeile de culoare au un risc cu 18% mai mare, în comparație cu femeile de culoare din zonele urbane. Nu a fost găsită nicio asociere între viața rurală și riscul de insuficiență cardiacă albi.

Motivele exacte din spatele acestor disparități de sănătate rural-urban sunt neclare și specialiștii încă sunt în căutare de răspunsuri. Cercetătorii au spus că o multitudine de factori ar putea fi în joc, inclusiv rasismul structural, inechitățile în accesul la asistență medicală și lipsa de magazine alimentare care oferă alimente la prețuri accesibile și sănătoase, printre altele.

Ce se poate face pentru locuitorii din mediul rural?

„Găsirea unei asocieri dintre viața în zonele rurale și o incidență crescută a insuficienței cardiace este un progres important, mai ales având în vedere implicațiile sale pentru a ajuta la abordarea disparităților geografice, de gen și de rasă”, a spus dr. David Goff.

„Așteptăm cu nerăbdare studiile viitoare care testează intervenții pentru prevenirea insuficienței cardiace în populațiile rurale, în timp ce continuăm să luptăm împotriva bolilor de inimă, principala cauză de deces în SUA”, a spus el.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică și progresivă care se dezvoltă atunci când inima nu pompează suficient sânge pentru nevoile organismului. Simptomele comune includ dificultăți de respirație în timpul activităților zilnice sau dificultăți de respirație la culcare. Problema, care are puține opțiuni de tratament, afectează aproximativ 6,2 milioane de adulți americani.

Insuficiența cardiacă poate fi prevenită prin respectarea unui stil de viață sănătos pentru inimă. Dr. Roger, care este și cardiolog practicant, a remarcat că unul dintre cei mai mari contributori la insuficiența cardiacă este hipertensiunea arterială, pe care bărbații de culoare o experimentează la niveluri disproporționat de ridicate.

Afecțiunea trebuie gestionată intensiv prin verificarea regulată a tensiunii arteriale și luarea medicamentelor conform prescripției. Alte modalități de a reduce riscul de insuficiență cardiacă includ evitarea tuturor formelor de tutun, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice.

Cercetarea a fost publicată în JAMA Cardiology.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un studiu a confirmat că bacteriile chiar se hrănesc cu plastic

30 January 2023 at 11:00
image

Bacteria Rhodococcus ruber mănâncă și chiar digeră plasticul. Acest lucru a fost demonstrat în cadrul unor experimente de laborator de către doctorandul Maaike Goudriaan de la Institutul Regal Olandez pentru Cercetări Maritime (NIOZ).

Pe baza unui studiu care a avut în centrul său plasticul din apă de mare artificială în laborator, Goudriaan a calculat că bacteriile pot descompune aproximativ un procent din plasticul alimentat pe an în CO2 și alte substanțe inofensive. „Dar aceasta nu este cu siguranță o soluție la problema plasticului din oceanele noastre. Este, totuși, o altă parte a răspunsului la întrebarea unde a dispărut tot plasticul din oceane”, a spus doctorandul.

Goudriaan a comandat pentru aceste experimente, cu o formă distinctă de carbon (13C) în el. Atunci când a hrănit bacteriile cu acel plastic, după ce a fost tratat în prealabil cu „lumina soarelui” – o lampă UV – într-o sticlă cu apă de mare simulată, a văzut că acea versiune specială de carbon apare sub formă de CO2 deasupra apei.

„Tratamentul cu lumină UV a fost necesar deoarece știm deja că lumina soarelui descompune parțial plasticul în bucăți de mărimea unei mușcături pentru bacterii”, explică Goudriaan.

„Bacteriile pot descompune aproximativ un procent din plasticul disponibil pe an”

„Este pentru prima dată când am dovedit în acest mod că în CO2 și alte molecule”, afirmă Goudriaan. Se știa deja că bacteria Rhodococcus ruber poate forma în natură un așa-numit biofilm pe plastic. De asemenea, fusese măsurat faptul că plasticul dispare sub acest biofilm. „Dar acum am demonstrat cu adevărat că bacteria chiar digeră plasticul.”

Atunci când Goudriaan calculează descompunerea totală a plasticului în CO2, estimează că bacteriile pot descompune aproximativ un procent din plasticul disponibil pe an.

„Aceasta este probabil o subestimare. Am măsurat doar cantitatea de carbon-13 în CO2, deci nu și în celelalte produse de descompunere a plasticului. Cu siguranță va exista 13C în mai multe alte molecule, dar este greu de spus ce parte a fost descompusă de lumina UV și ce parte a fost digerată de bacterii.”

Chiar dacă microbiologul marin Goudriaan este foarte entuziasmat de bacteriile care mănâncă plasticul, subliniază că digestia microbiană nu este o soluție la uriașa problemă a întregului plastic care plutește pe și în oceanele noastre, scrie EurekAlert.

„Plasticul este degradat, chiar și în natură”

Pentru a descoperi dacă bacteriile ,,sălbatice” mănâncă și ele plasticul „în sălbăticie”, trebuie să se facă cercetări ulterioare. Goudriaan a făcut deja câteva experimente pilot cu apă de mare reală și cu niște sedimente pe care le-a colectat de pe fundul Mării Wadden.

„Primele rezultate ale acestor experimente indică faptul că chiar și în natură”, spune Goudriaan.

Recent, colega lui Goudriaan, Annalisa Delre, a publicat o lucrare despre lumina soarelui care descompune plasticul de la suprafața oceanelor. Microplasticul care plutește este descompus în particule nanoplastice din ce în ce mai mici, invizibile, care se răspândesc în întreaga coloană de apă, dar și în compuși care pot fi apoi descompuși complet de bacterii. Acest lucru este demonstrat de experimentele efectuate în laboratorul NIOZ, pe Texel.

În cel mai recent număr al Marine Pollution Bulletin, doctoranda Annalisa Delre și colegii săi calculează că aproximativ două procente din plasticul care plutește vizibil ar putea dispărea în acest mod de la suprafața oceanului în fiecare an.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Seceta severă din Europa continuă deja de ani de zile, arată datele din satelit

30 January 2023 at 00:00
image

Europa trece printr-o secetă severă de mai mulți ani. Pe întreg continentul, nivelurile apelor subterane au scăzut constant din 2018, chiar dacă evenimentele de vreme extremă cu inundații oferă temporar o perspectivă diferită. 

Începutul acestei crize este documentat într-un studiu din 2020 de către Eva Boergens, publicat în Geophysical Research Letters. În acesta, Boergens a observat că, în Europa Centrală, a existat o lipsă izbitoare de apă în lunile de vară din 2018 și 2019.

De atunci, nu a existat nicio creștere semnificativă a nivelurilor apelor subterane. Acestea au rămas constant scăzute. Faptul este demonstrat de analizele de date efectuate de cercetătorii Torsten Mayer-Gürr și Andreas Kvas de la Institutul de Geodezie al Universității de Tehnologie (UT) din Graz, Austria. În cadrul proiectului UE „Global Gravity-based Groundwater Product” (G3P), aceștia au folosit gravimetria prin satelit ca să observe resursele de apă subterană din lume și au documentat modificările acestora din ultimii ani.

Consecințele profunde ale secetei severe

prelungite au putut fi văzute în Europa în vara anului 2022. Albiile uscate ale râurilor, apele stagnate care au dispărut încet și, odată cu ele, numeroase efecte asupra naturii și oamenilor.

Nu doar că numeroase specii și-au pierdut habitatul și că solurile uscate cauzează multe probleme pentru agricultură, dar și penuria de energie din Europa s-a agravat, ca o urmare. Centralele nucleare din Franța nu dispuneau de apă de răcire ca să genereze suficientă energie electrică, iar centralele hidroelectrice nu și-au putut îndeplini funcția fără suficientă apă, potrivit Phys.org.

Măsurarea apelor subterane din spațiu

Cum pot geodezii de la Universitatea Tehnică din Graz să folosească datele din spațiu pentru a obține date exacte despre rezervoarele de apă subterană? În centrul proiectului G3P se află doi sateliți numiți Tom și Jerry, care orbitează în jurul Pământului pe o orbită polară, la o altitudine de puțin sub 490 de kilometri.

Distanța dintre sateliți, de aproximativ 200 de kilometri, este importantă, fiind măsurată în mod constant și precis. Cel din spate nu trebuie să-l ajungă din urmă pe cel din față, motiv pentru care au primit numele Tom și Jerry, cu referire la personajele din desenele animate.

O nouă hartă gravitațională a Pământului în fiecare lună

Toate acestea au loc la o viteză de zbor de 30.000 de kilometri/oră. Astfel, cei doi sateliți gestionează 15 orbite terestre pe zi, ceea ce înseamnă că aceștia obțin acoperire completă asupra suprafeței Pământului după o lună. În felul acesta, UT Graz poate furniza o hartă gravitațională a Pământului în fiecare lună.

Totuși, harta gravitațională nu determină încă o cantitate de , deoarece sateliții arată că toate masele se schimbă și nu face distincția între mare, lacuri sau ape subterane.

Situației rezervelor de apă în Europa rămâne îngrijorătoare

Rezultatul cooperării dintre cercetătorii mai multor institute și universități arată că situația apei a devenit acum foarte precară.

„Cu câțiva ani în urmă, nu mi-aș fi închipuit că apa va fi o problemă aici, în Europa, în special în Germania sau Austria. De fapt, chiar avem probleme cu rezervele de apă aici. Trebuie să ne gândim la asta”, explică Torsten Mayer-Gürr.

Din punctul de vedere al cercetătorului, mai întâi trebuie să putem documenta seceta continuă, folosind date, pentru ca apoi să continuăm misiunile sateliților în spațiu asupra acesteia.

articolul original.

Furnicile pot mirosi cancerul din urină, arată un studiu

29 January 2023 at 18:00
image

Furnicile pot fi învățată să depisteze cancerul în mostre de urină, arată un studiu recent. Deși adulmecarea cancerului de către furnici este departe de a deveni în acest moment un instrument de diagnosticare, cercetătorii au afirmat că rezultatele sunt încurajatoare. 

Pentru că furnicilor le lipsește nasul, acestea folosesc receptorii olfactivi de pe antene ca să găsească hrană sau să adulmece potențiali parteneri.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit peste 30 de furnici mătăsoase(Formica fusca) să folosească acești receptori olfactivi puternici pentru o sarcină diferită, anume identificarea tumorilor. Noul studiu a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Un comportament de adulmecare bazat pe dorința de a mânca zahăr

În laborator, oamenii de știință au atașat de șoareci de sân prelevate de la oameni și au învățat cele 35 de insecte să „asocieze urina rozătoarelor purtătoare de tumori cu zahărul”.

Odată plasate într-un vas Petri, furnicile au petrecut cu 20% mai mult timp lângă probele de urină care conțineau celule canceroase decât lângă urina sănătoasă, conform studiului, potrivit Live Science.

„Acestea vor doar să mănânce zahăr”, a declarat Baptiste Piqueret, autorul principal al studiului și etolog la Universitatea Sorbona Paris Nord din Franța.

Întrucât celulele tumorale conțin compuși organici volatili (VOCs), pe care cercetătorii îi pot folosi ca indicatori ai cancerului, animalele precum câinii, , pot fi rapid antrenate să depisteze aceste anomalii prin intermediul simțului lor olfactiv. Totuși, cercetătorii cred că furnicile „ar putea avea un avantaj față de câini și alte animale care a căror dresare necesită mai mult timp.

O metodă promițătoare de diagnosticare a cancerului

Descoperirea este importantă în contextul în care, cu cât mai devreme, cu atât mai repede poate să înceapă tratamentul. Cercetătorii speră că adulmecarea cancerului de către furnici are potențialul „de a acționa ca o metodă la fel de eficientă precum biodetectoarele de cancer și deloc scumpă”, au scris autorii în studiul lor.

„Rezultatele sunt foarte promițătoare”, a spus Piqueret. Totuși, cercetătorul a avertizat că „este important să știm că suntem departe de a folosi furnicile drept metodă obișnuită de depistare a cancerului”.

articolul original.

Plimbările în aer liber sunt mai benefice pentru sănătatea mintală decât mersul în interior

29 January 2023 at 11:00
image

O echipă de cercetători de la Universitatea Victoria, care lucrează cu un coleg de la Universitatea York, ambele din Canada, a descoperit că plimbările în aer liber le oferă oamenilor mai multe beneficii pentru sănătatea mintală decât o plimbare de aceeași durată în interior.

În studiu, publicat în revista Scientific Reports, grupul le-a cerut voluntarilor să se plimbe în interior sau în aer liber și i-a testat înainte și după plimbare.

Cercetările anterioare au arătat că pot oferi atât beneficii pentru sănătatea mintală, cât și pentru cea fizică, pentru majoritatea oamenilor. Dar, după cum notează cercetătorii în studiul de față, au fost efectuate puține cercetări pentru a afla dacă exercițiile fizice în unele medii în comparație cu altele sunt mai mult sau mai puțin benefice.

Pentru a aborda această idee, cercetătorii au conceput și efectuat un studiu care a implicat 30 de studenți voluntari.

Plimbările în aer liber îmbunătățesc performanțele cognitive

Fiecare dintre voluntari a făcut două plimbări de 15 minute, fie în interior, fie în exterior. Fiecare a avut, de asemenea, examene electroencefalografice înainte și după fiecare plimbare.

În timpul EEG-ului, voluntarii au efectuat o sarcină vizuală standard pe un iPad pentru a le fi măsurată activitatea creierului legată de . Pentru a evalua dacă mersul a avut vreun impact asupra performanței mintale, cercetătorii au folosit notele de la sarcina vizuală și modificările amplitudinii răspunsului neuronal măsurate cu ajutorul examenelor electroencefalografice.

Cercetătorii au descoperit îmbunătățiri în timpul de răspuns în cadrul sarcinii vizuale după plimbări, indiferent de locul în care au avut loc.

Dar ei au descoperit modificări ale amplitudinilor, care măsoară răspunsul neuronal, doar la oamenii care au efectuat . Toate aceste schimbări au fost reprezentate de creșteri, despre care cercetările anterioare au arătat că indică o atenție sporită și abilități de memorie mai bune.

Este nevoie de alte studii care să confirme aceste descoperiri

Cercetătorii sugerează că oamenii obțin mai multe beneficii pentru sănătatea mintală (funcția cognitivă) dacă merg la o scurtă plimbare afară decât dacă fac o plimbare în interior.

Oamenii de știință recunosc că studiul lor a fost limitat și sugerează că experimente mai mari ar putea confirma concluziile, notează Medical Xpress.

De asemenea, ei notează că încă nu este clar dacă astfel de diferențe ar putea exista și în cazul plimbărilor mai lungi sau atunci când oamenii se angajează în exerciții mai intense.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Specialiștii trag un semnal de alarmă! Părinții nu trebuie să sărute bebelușul pe buze

28 January 2023 at 13:22

Atunci când este mic, părinții au tendința de a-și săruta copilul pe gură. Din dorința de a acorda cât mai multă atenție și afecțiune, mamele nu știu care sunt riscurile la care îl expun pe bebeluș, când aleg să recurgă la acest gest.

Chiar dacă pare banal, atunci când părinții aleg să-l sărute pe cel mic pe gură, riscurile sunt mult mai mari decât pare. Bebelușul este copleșit de afecțiune, încă din primele luni din viață, iar părinții își arată dragostea prin diferite gesturi.

Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă. Aceștia le recomandă părinților să nu facă acest gest, pentru că pun în pericol sănătatea copilului.

Părinții trebuie să aibă grijă la modul în care își exprimă afecțiunea față de copiii lor / Sursă foto: Pixabay

De ce nu e bine ca bebelușul să fie sărutat pe gură

Totul constă în răspândirea bacteriilor prin transferul de salivă, iar copiii pot fi mai predispuși la dezvoltarea unor infecții sau chiar boli. Mai mult decât, faptul că cei mici nu au încă dinții dezvoltați, acest lucru le poate dăuna gingiilor.

Richard Marques, un stomatolog de renume din Londra, susține că prin sărutul pe buze, bebelușul poate primi de la saliva părinților diverse bacterii. Acestea pot afecta fie gingiile, fie pot dezvolta carii, relatează bzi.

Și nu e vorba doar de carii. Bebelușii pot dezvolta infecții grave în corp. Potrivit rezultatelor unui studiu, în timpul unui sărut pe gură de 10 secunde, sunt transferate până la 80 de milioane de bacterii.

articolul original.

Pierderea concentrării poate stimula, de fapt, învățarea, arată un nou studiu

27 January 2023 at 12:30
image

Pierderea concentrării pentru un scurt moment ar putea contribui de fapt la stimularea învățării, oferindu-i creierului nostru o pauză rapidă de la sarcina de îndeplinit.

Potrivit unui nou studiu, acest lucru ne-ar putea permite să absorbim informații care ar putea să nu fie direct legate de sarcina în cauză, dar care ar putea fi totuși utile.

„În timp ce concentrarea ne ajută să ne restrângem atenția asupra obiectivelor noastre, domeniul de aplicare a atenției, ajutându-ne să încorporăm informații mai puțin relevante, ceea ce ne-ar putea ajuta să învățăm regularități în mediul nostru sau chiar să integrăm idei sau concepte îndepărtate”, explică pe Twitter Alexandra Decker, care a condus noul studiu.

Realizarea de conexiuni între concepte îndepărtate sau capacitatea de a genera un amestec pestriț de idei noi (numită gândire divergentă) sunt două aspecte ale creativității pe care oamenii de știință le pot măsura. Dar rămânerea concentrată, ignorând în același timp distragerile, este, de asemenea, esențială pentru a învăța noi abilități, pentru a dezvolta noi idei sau pentru a găsi o „stare de flux”.

Atenția noastră fluctuează în mod natural

Totuși, s-a constatat că scăpările de atenție afectează totul, de la percepția de bază Apar distrageri, iar concentrarea noastră se diminuează.

Dar, oricât am încerca, atenția noastră fluctuează în mod natural. În timp ce unele cercetări sugerează că lacunele de atenție sunt un semn că creierul nostru este supraîncărcat, o altă teorie susține că pierderea atenției poate apărea atunci când o sarcină devine prea monotonă.

Acest lucru ar putea duce la unele beneficii neașteptate. Creierul nostru s-ar putea întoarce spre interior și ar putea începe să se rătăcească prin propriile gânduri, ar putea exista într-o stare fericită, ,,fără minte”, sau ar putea începe să caute alte informații pe care să le digere – ceea ce, la rândul său, ar putea ajuta la învățare.

Iată ce a vrut să afle Decker, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT): unde se duce mintea noastră atunci când atenția dispare și dacă pierderea atenției poate fi uneori benefică pentru învățare.

A urmărit cercetările care au sugerat că persoanele cu impulsivitate mai mare și control cognitiv mai scăzut – cum ar fi adulții tineri și copiii – au fost mai bune la învățarea relațiilor dintre informații aparent fără legătură între ele, pe care li s-a spus să le ignore.

Scăpările de atenție afectează totul

În noul studiu condus de Decker, un grup de 53 de studenți a primit sarcina de a clasifica literele și numerele care apăreau pe un ecran de calculator, flancate de simboluri care le distrageau atenția și pe care li s-a spus să le ignore.

Atenția oamenilor a oscilat în și din focalizare, așa cum era de așteptat. Cercetătorii au observat acest lucru cu ajutorul unei tehnici care detectează fluctuațiile de atenție pe baza timpilor de reacție personali.

În timpul momentelor de pierdere a atenției, aceasta s-a extins, permițându-le să ia în considerare simbolurile care erau de fapt paralele cu aspectul unei litere sau al unui număr – în esență, indicând creierului lor ce se afla pe ecran cu un indiciu suplimentar.

Persoanele care mai des au avut, de fapt, răspunsuri mai rapide și mai precise, ceea ce indică o mai bună învățare a modelelor codificate de simboluri.

Mai mult, atunci când cercetătorii au făcut o analiză asupra participanților individuali, au putut vedea că învățarea a fost mai evidentă în timpul lapsusurilor atenționale.

Lăsarea minții să hoinărească ajută la revigorarea creativității

„Rezultatele noastre sugerează că a pierde un pic de concentrare ar putea fi de fapt un lucru bun uneori”, a scris Decker pe Twitter. „Dar trecerea între perioadele în care ești concentrat și cele în care ești mai puțin concentrat ar putea fi cea mai bună în general”.

Desigur, aceste experimente de laborator nu fac decât să zgârie suprafața modului în care creierul nostru înregistrează sau prioritizează informațiile periferice în lumea reală – un mediu mult mai complex decât o cameră de calculator, scrie ScienceAlert.

Cu toate acestea, constatările sale se potrivesc cu un număr tot mai mare de cercetări care au înlăturat vibrațiile negative din jurul rătăcirii minții și a visării cu ochii deschiși. Studiile anterioare au constatat ceea ce mulți oameni pot atesta: lăsarea minții să hoinărească după o perioadă de concentrare susținută poate ajuta la revigorarea creativității.

Noul studiu a fost publicat în Psychonomic Bulletin and Review.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Viagra ar putea reduce riscul de moarte, sugerează un studiu

27 January 2023 at 10:00
image

Bărbații care iau pastile pentru disfuncția erectilă s-ar putea salva de o moarte prematură, deoarece viagra ar reduce riscul de moarte, potrivit rezultatelor unui studiu observațional.

Finanțată de compania farmaceutică Sanofi, investigația a analizat fișele medicale timp de 14 ani ale peste 23.000 de bărbați americani cărora li s-a prescris un inhibitor de fosfodiesterază de tip 5 (PDE-5i), cum ar fi medicamentul comun pentru disfuncția erectilă Viagra.

O analiză a comparat detaliile de sănătate cu cele din evidențele a 48.000 de bărbați care nu au primit nicio rețetă comparabilă.

Deoarece Sanofi are propriul PDE-5i, numit avanafil (cunoscut în comerț ca Stendra), rezultatele nu sunt tocmai lipsite de un conflict de interese. Dar asta nu înseamnă nici că nu ar trebui să fie luate în seamă.

Viagra ar micșora riscul de moarte

S-a constatat că bărbații din studiu care luaseră un PDE-5i aveau cu 39% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât cei care nu aveau nicio înregistrare a unei rețete. Era, de asemenea, cu 25% mai puțin probabil ca aceștia să moară din orice cauză și cu 13% mai puțin probabil să aibă un eveniment cardiac, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, scrie Science Alert.

Bărbații care au luat o doză cumulată mai mare de PDE-5i au fost mai bine protejați împotriva bolilor de inimă decât bărbații care au luat o doză mai mică.

Studiul a fost ajustat pentru vârsta, medicamentele, istoricul bolii și . Cu toate acestea, fiind o simplă privire retrospectivă asupra unei populații care ia deja medicamentul, studiul nu a putut arăta cauzalitate.

Nu este clar dacă medicamentul chiar prelungește viața

Bărbații care aleg să ia medicamente precum Viagra s-ar putea întâmpla să fie mai sănătoși de la bun început. Sau capacitatea lor de a se angaja în activitate sexuală după tratament ar fi putut cauza beneficiile asupra sănătății cardiace observate în studiu, spre deosebire de o influență mai directă a medicamentului, au spus cercetătorii.

În orice caz, studiul sugerează că la populația generală masculină.

„Inhibitorii de fosfodiesterază de tip 5 nu sunt doar siguri, dar pot avea proprietăți cardioprotectoare importante. Aceste constatări sugerează o nevoie urgentă pentru un studiu prospectiv, randomizat, controlat cu placebo”, scriu cercetătorii.

Viagra ar micșora riscul de moarte sau bărbații care iau pastila ar fi, în general, mai sănătoși?

Cardiologul Deepak Bhatt, directorul Mount Sinai Heart din New York, a declarat că studiul este interesant, dar „ar fi necesar un studiu clinic randomizat în care multor pacienți cu boli cardiovasculare li s-a administrat aleatoriu fie Viagra, fie un placebo, pentru a ști dacă există beneficii cardiovasculare reale ale medicamentului”.

„Deși este posibil ca Viagra să aibă unele beneficii cardiovasculare, acest lucru ar necesita investigații suplimentare, iar studiul actual nu este o dovadă”, a spus el.

„Mai degrabă, este mai probabil ca pacienții din acest studiu cărora li s-a administrat Viagra să aibă mai puține șanse de a avea boli de inimă, deoarece dacă pacienții au boli de inimă severe, adesea nu li se recomandă Viagra”, a adăugat cardiologul.

„Studiul este observațional, așa că nu va avea impactul pe care l-ar avea un studiu clinic”, a declarat Nial Wheate, chimist farmaceutic la Universitatea din Sydney, din Australia.

Beneficiile tratamentelor pentru disfuncția erectilă

Viagra s-a dovedit, de asemenea, a fi un pentru hipertensiunea arterială pulmonară și a fost aprobat de FDA pentru această indicație în 2005 sub numele de marcă Revatio. (La persoanele cu această afecțiune, arterele dintre inimă și plămâni devin blocate, crescând tensiunea arterială și punând mai multă presiune pe partea dreaptă a inimii.)

„Știm despre beneficiile cardiovasculare ale acestor tipuri de medicamente de mult timp. Faptul că Viagra ar micșora riscul de moarte nu este deloc surprinzător. Bun, dar deloc surprinzător”, a spus Wheate.

Companiile farmaceutice finanțează adesea astfel de studii, cum ar fi implicarea Sanofi în acest caz, a spus profesorul Wheate. „Sunt încrezător că rezultatele sunt reale”, a mai spus el.

Următorul pas ar fi efectuarea unui studiu clinic amplu într-un mediu controlat pentru a confirma rezultatul, a concluzionat Wheate.

Acest studiu a fost publicat în Journal of Sexual Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Studiu: Vopseaua albă e rasistă??

26 January 2023 at 15:27
By: (R.C.)

Lumea ca lumea. Dorința de a fi mai catolic decât Papa, după cum spune un proverb românesc, creează situații incredibile. În Norvegia, spre exemplu, este în desfășurare un studiu de-a dreptul ciudat.

Universitatea din Bergen cercetează dacă vopseaua albă este rasistă și cum a contribuit această culoare, dacă a contribuit, la „supremația albă” și la construirea unei lumi „mai albe”, informează New York Post, citat de R3media.ro

„Albirea nu este doar o situație culturală și societală legată de culoarea pielii, privilegii și excludere sistematică, dar se materializează peste tot în jurul nostru”, se precizează în studiu.

„Deși Norvegia nu a fost putere colonială convențională, acest proiect va arăta cu țara a jucat un rol global în stabilizarea albului ca o culoare superioară. Până acum, însă, această istorie a fost mai puțin cunoscută cărturarilor și publicului”, se precizează în lucrarea citată.

Studiul asupra „albului” și a vopselei, numit NorWhite, un joc de cuvinte din primele trei litere ale numelui țării, Norvegia și White (alb) studiază pigmentul alb titan și dezvoltarea acestuia prin lentile „istorice, estetice și critice” pentru a determina cum evoluția acestei culori a contribuit la „transformarea socială” și cum inovația a condus la „consecințe planetare”.

„În mod curent, inovația norvegială TiO2 (dioxid de titan) este prezentă, literalmente, în fiecare parte a lumii moderne…Întrebarea de bază este: care sunt schimbările culturale și estetice instigate de albul TiO2 și suprafețele (vopsite cu acesta) și cum poate fi conceptualizat materialul însuși și schimbările respective?”, precizează autorii în descriere.

Acest studiu este finanțat de către Consiliul pentru Cercetare al Norvegiei, o instituție guvernamentală cu o sumă de aproximativ 1,2 milioane de dolari.

articolul original.

Oamenii de știință spun că nucleul interior al Pământului și-a oprit rotația și a schimbat direcția

26 January 2023 at 16:00
image

Geologii tocmai au descoperit că nucleul interior al Pământului, care de obicei se rotește în interiorul unui înveliș exterior topit, pare să fi încetinit până la o oprire bruscă.

Totuși, aceasta nu este prima dată când se înregistrează un astfel de eveniment. Nu este nici măcar primul din istoria recentă.

„Observații surprinzătoare indică faptul că nucleul interior aproape că și-a oprit rotația în ultimul deceniu și ar putea să se confrunte cu o inversare în cadrul unei oscilații [care implică mai multe decenii], cu un alt punct de cotitură la începutul anilor 1970”, scriu geofizicienii Yi Yang și Xiaodong Song de la Universitatea Peking din Beijing.

Știm doar de câteva decenii că se rotește în raport cu mantaua de deasupra sa, de când acest lucru a fost confirmat în 1996 de Song și de colegul său seismolog Paul Richards de la Universitatea din Columbia din New York, SUA.

Înainte ca cei doi să-și anunțe descoperirea, ideea că nucleul interior al Pământului se rotește separat de restul planetei era o teorie nedovedită, prezisă de un model nedovedit al câmpului magnetic al Pământului.

Cât de repede sau încet se rotește nucleul interior al Terrei?

De atunci, cercetătorii au încercat să afle – de la o distanță de 5.100 de kilometri – cât de repede sau cât de încet se rotește nucleul interior al planetei noastre.

La început, oamenii de știință au crezut că nucleul interior face o revoluție completă la fiecare 400 de ani, fiind acționat de cuplul electromagnetic și echilibrat de atracția gravitațională. Dar alți oameni de știință au emis în curând teoria că se rotește mult mai încet, având nevoie de 1.000 de ani sau mai mult pentru a se roti complet, scrie ScienceAlert.

Viteza acestei rotații, precum și dacă aceasta variază sau nu, este încă dezbătută în prezent. Cu toate acestea, nucleul interior își continuă drumul, fără să fie conștient de dezbaterea zgomotoasă.

Efectuând noi măsurători, Song a revenit la aceeași metodă pe care el și Richards au folosit-o pentru a deduce că nucleul interior se rotește. În 1996, cei doi au urmărit undele seismice de la cutremurele repetate, numite dublete, care au traversat nucleul interior, din sudul Atlanticului și până în Alaska, între 1967 și 1995.

Dacă nucleul interior nu s-ar fi mișcat, undele de șoc ar fi trebuit să parcurgă același traseu. Dar Song și Richards au arătat că undele seismice au devenit cu o fracțiune de secundă mai rapide între anii 1960 și 1990.

Rotația nucleului intern s-ar fi oprit recent

Acum, în noul studiu realizat împreună cu Yang, Song a revizuit acele date vechi, comparându-le cu modele mai recente de unde seismice aproape identice, care sugerează că până la oprire – și ar putea chiar să se inverseze.

Cei doi au descoperit că, începând din 2009, traiectorii care anterior prezentau variații temporale semnificative au prezentat puține schimbări în timp ce undele seismice au trecut prin nucleu și au ieșit pe partea cealaltă. Orice diferență de timp a dispărut.

„Acest model consistent la nivel global sugerează că rotația nucleului intern s-a oprit recent”, scriu Yang și Song.

Se pare, de asemenea, că această stagnare recentă a nucleului interior este asociată cu o inversare a rotației, spun Yang și Song, sfera solidă de fier alunecând înapoi în cealaltă direcție ca parte a unei oscilații de șapte decenii.

Pe baza calculelor lor, un mic dezechilibru în forțele electromagnetice și gravitaționale ar fi suficient pentru a încetini și apoi a inversa rotația nucleului interior, așa cum s-a observat.

Procesele din adâncul planetei noastre afectează suprafața acesteia

Cercetătorii subliniază faptul că schimbarea de șapte decenii coincide cu alte schimbări periodice observabile , în ceea ce privește durata zilei și câmpul magnetic, ambele având o periodicitate de șase până la șapte decenii. Modelele pe decenii în observațiile climatice, ale temperaturii medii globale și ale creșterii nivelului mării, par, de asemenea, să se alinieze în mod ciudat.

Pentru Yang și Song, această oscilație frecventă, cu deplasare lentă, abia perceptibilă, care se balansează înainte și înapoi la fiecare 60-70 de ani, pare să indice „un sistem de rezonanță între diferitele straturi ale Pământului”.

Deoarece se crede că nucleul interior al Pământului este legat în mod dinamic de straturile sale exterioare, legat de nucleul exterior prin cuplaj electromagnetic și legat de mantaua prin forțe gravitaționale, studiul ar putea contribui, de asemenea, la înțelegerea modului în care procesele din adâncul planetei noastre afectează suprafața acesteia – crusta subțire pe care trăim, așezată deasupra unui interior învolburat.

Studiul a fost publicat în revista Nature Geoscience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Mumii de crocodil de dimensiuni impresionante, găsite într-un mormânt egiptean

25 January 2023 at 17:00
image

Crocodilii au fost mumificați într-un mod unic în situl egiptean de la Qubbat al-Hawā în secolul al V-lea î.Hr. arată un studiu realizat de Bea De Cupere de la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale, Belgia, și de la Universitatea din Jaén, Spania, și colegii săi.

Animalele mumificate, inclusiv crocodilii, sunt descoperiri comune în siturile arheologice egiptene.

În ciuda faptului că există câteva sute de crocodili mumificați în colecțiile muzeelor din întreaga lume, aceștia nu sunt adesea examinați în detaliu.

În acest studiu, publicat în PLOS ONE, autorii oferă o analiză detaliată a morfologiei și a conservării a zece mumii de crocodil descoperite în morminte rupestre din situl Qubbat al-Hawā de pe malul vestic al Nilului.

Crocodilii au fost mumificați într-un mod unic

cinci cranii izolate și cinci schelete parțiale, pe care cercetătorii au putut să le examineze fără a le desface sau a folosi scanarea CT și radiografia.

Pe baza morfologiei crocodililor, au fost identificate două specii: Crocodilii vest-africani și crocodilii de Nil, specimene cu o lungime cuprinsă între 1,5 și 3,5 metri.

Stilul de conservare al mumiilor este diferit de cel găsit în alte situri, mai ales că nu există dovezi de utilizare a rășinii sau de eviscerare a carcasei ca parte a procesului de mumificare.

Stilul de conservare sugerează o vârstă pre-Ptolemaică, ceea ce este în concordanță cu faza finală a utilizării funerare a Qubbat al-Hawā în timpul secolului al V-lea î.Hr, scrie EurekAlert.

Arheologii au identificat două specii de crocodil

între siturile arheologice este utilă pentru a identifica tendințele în ceea ce privește utilizarea animalelor și practicile de mumificare de-a lungul timpului.

Printre limitările acestui studiu se numără lipsa ADN-ului antic și a radiocarbonului disponibile, care ar fi utile pentru a rafina identificarea și datarea rămășițelor.

Studiile viitoare care încorporează aceste tehnici vor informa în continuare înțelegerea științifică a practicilor culturale egiptene antice.

, inclusiv cinci corpuri mai mult sau mai puțin complete și cinci capete, au fost găsite într-un mormânt nedistrus la Qubbat al-Hawā (Aswan, Egipt). Mumiile se aflau în diferite stări de conservare”, au arătat autorii în lucrare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
❌