ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ultimele Stiri

Adevărul despre apa de pe Marte! Astronomii explică un fenomen uimitor

30 September 2022 at 07:00
image

Astronomii de la Cornell cred că reflexiile luminoase de sub suprafața Polului Sud al planetei Marte nu sunt neapărat dovezi ale apei lichide, ci mai degrabă straturi geologice.

„Pe Pământ, reflexiile atât de strălucitoare sunt adesea un indiciu al apei lichide, chiar și al unor lacuri îngropate”, a declarat Dan Lalich, cercetător asociat. ,,Dar pe Marte, opinia predominantă a fost că ar trebui să fie prea rece pentru ca lacuri similare să se formeze”. Dar rămâne faptul, a spus Lalich, că reflexia luminoasă există și necesită o explicație, scrie EurekAlert.

Lalich a creat simulări cu straturi compuse din patru materiale – atmosferă, gheață de apă, gheață de dioxid de carbon (CO2) și bazalt – și a atribuit fiecărui strat o permitivitate corespunzătoare, o proprietate intrinsecă a materialului care descrie interacțiunea acestuia cu radiația electromagnetică care trece prin el.

Simulările care au folosit trei straturi – două straturi de CO2, separate de un strat de gheață prăfoasă – au produs reflexii la fel de strălucitoare ca cele observate în realitate.

Cercetătorii detaliază explicația lor alternativă în Nature Astronomy.

Apa lichidă ar putea avea implicații importante pentru vârsta calotei polare

„Am folosit straturi de CO2 încorporate în gheața de apă, deoarece știm că există deja în cantități mari în apropierea suprafeței calotei glaciare”, a declarat Lalich.

„În principiu, însă, aș fi putut folosi straturi de rocă sau chiar gheață de apă deosebit de prăfuită și aș fi obținut rezultate similare. Ideea acestei lucrări este într-adevăr că, de fapt, compoziția straturilor bazale este mai puțin importantă decât grosimea și separarea straturilor”.

„Din modele, cercetătorii au stabilit că grosimea straturilor și distanța dintre ele au un impact mai mare asupra puterii de reflexie decât compoziția straturilor. Deși nicio stratigrafie simplificată din lucrare nu poate explica fiecare observație, am demonstrat că este posibil să se creeze reflexii luminoase”.

Nu există apă lichidă pe Marte?

Este important să ne dăm seama ce nu , a spus Lalich, deoarece miza este atât de mare. „Dacă există apă lichidă, poate că există viață, sau poate că am putea să o folosim pentru viitoarele misiuni umane pe Marte”.

Apa lichidă ar putea avea, de asemenea, implicații importante pentru vârsta calotei polare, încălzirea internă a planetei Marte și modul în care a evoluat clima planetei în trecutul geologic recent – iar Lalich nu o exclude în totalitate.

„Niciuna dintre lucrările pe care le-am făcut nu infirmă posibila acolo jos”, a declarat Lalich.

„Credem doar că ipoteza interferenței este mai consistentă cu alte observații. Nimic, în afară de o forare, nu ar putea dovedi că oricare dintre cele două părți ale acestei dezbateri are dreptate sau nu în mod definitiv.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Ce cred liceenii români despre educația sexuală?

30 September 2022 at 00:00
image

Șapte din zece liceeni consideră că educația sexuală este un subiect tabu în România, iar 42% consideră acest subiect tabu și în familia din care provin, potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului „Fragile Story TIme – Despre Adolescență, alegeri informate și sănătate”.

70% dintre liceeni consideră că educația sexuală este în continuare un subiect tabu în societatea din România și își doresc introducerea cursurilor de educație pentru sănătate sexuală în școli, conform studiului desfășurat de Tineri pentru Tineri, în parteneriat cu asociația Fragile Society, în cadrul proiectului pilot „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”.

că principalele motive pentru care își doresc introducerea orelor de sănătate sexuală în programa școlară sunt legate de nevoia de informare, comunicare, cunoaștere și autocunoaștere. Mai mult, aceștia sunt de părere că pentru o dezvoltare armonioasă au nevoie de suport, mai ales că își doresc să fie ascultați, înțeleși și încurajați să ia alegeri care îi definesc, în acord cu propriile nevoi.

Educația sexuală, un subiect tabu în familie

Atunci când vine vorba de familie, mai mult de 42% dintre liceeni au declarat că este un subiect tabu în familia din care provin. În ceea ce privește educarea pe teme de sănătate sexuală, 61% dintre liceeni sunt de părere că responsabilitatea revine părinților, în timp ce 17% o atribuie educatorilor specializați, iar 15% școlii. Pentru acești tineri, cele mai importante surse de informare sunt familia, mass-media și/sau internetul, urmate de social media. În cazul unei probleme din spectrul sănătății reproducerii, cei mai mulți dintre respondenți au spus că ar apela la părinți, apoi la medicul de familie sau la un specialist.

Acest proiect, pe care organizatorii își doresc să îl extindă la nivel național, vine în contextul în care, în 2020, peste 44% dintre fetele din Uniunea Europeană cu vârsta de până la 15 ani care au născut sunt din România – 731 de tinere, dintr-un total de 1.645 la nivel european, conform Eurostat. Deși aceste numere sunt în scădere, datele Institutul Național de Statistică arată că în 2021 au fost înregistrate în evidența medicilor de familie 631 de cazuri de sarcină la minore cu vârsta de până la 15 ani, dar și 7.800 de cazuri de sarcină la fete cu vârsta între 15 și 19 ani.

„Ne dorim ca fiecare sarcină să fie dorită”

„Ne dorim ca fiecare sarcină să fie dorită și fiecare tânăr să îți atingă potențialul maxim, iar pentru asta e necesar ca adolescenții să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Programul care a ajuns la elevii din licee le-a oferit contextul de a se gândi la parcursul lor în viață și i-a ajutat să se cunoască și să înțeleagă mai bine mediul în care trăiesc. Împuternicirea adolescenților pentru a deveni educatori între egali este o formulă care se dovedește eficientă în programele de educație pentru sănătatea sexuală și creează poli de influență în grupurile de tineri pentru promovarea comportamentelor responsabile, în toate aspectele vieții”, a spus Alexandra Mihalache (Miroslav), coordonator activități Tineri pentru Tineri.

Studiul a fost implementat în cadrul proiectului „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”, desfășurat în perioada aprilie – iunie 2022 în 9 licee din București și județul Ilfov. Prin intermediul acestuia, 626 de liceeni au participat la ateliere de informare și educare privind sarcina și parentalitatea în adolescență.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația oamenilor, arată un studiu

29 September 2022 at 13:00
image

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația umană, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord.

Studiul a implicat patru câini din Belfast, Treo, Fingal, Soot și Winnie, și 36 de oameni.

Cercetătorii au colectat mostre de transpirație și respirație de la participanți înainte și după ce au efectuat probleme de matematică dificile. Participanții umani și-au raportat singuri nivelurile de stres înainte și după sarcinile de lucru, iar cercetătorii au folosit doar mostrele în care și ritmul cardiac al oamenilor erau crescute.

Ce s-a întâmplat în timpul studiului?

Câinii au fost învățați cum să caute un miros și să alerteze cercetătorii asupra mostrei corecte. Mostrele cu stres și cele relaxate au fost apoi introduse în studiu, însă cercetătorii nu au știut dacă va fi o pe care câinii o vor putea detecta.

În fiecare sesiune de testare, fiecare câini a primit o mostră relaxată și mostră de stres de la o persoană, fiecare prelevată la patru minute distanță de cealaltă. Toți câinii au putut alerta corect cercetătorii asupra mostrei de stres a fiecărei persoane.

„Ne ajută să înțelegem mai bine relația om-câine”

Clara Wilson, doctorand al Școlii de Psihologie din cadrul universității a explicat că „descoperirile arată că noi, oamenii, producem diferite mirosuri prin transpirație și respirație atunci când suntem stresați și câinii pot simți diferența din mirosul nostru atunci când suntem relaxați, chiar dacă nu ne cunosc”.

„Aceste cercetări subliniază faptul că, de fapt, câinii nu au nevoie de semnale vizuale sau audio pentru a detecta stresul uman. Acesta este primul studiu de acest fel și oferă dovezi că, de fapt, doar din respirație și transpirație, fapt ce ar putea fi util în timpul instruirii de câini de terapie sau de asistență”, a adăugat Wilson.

„Ne ajută, de asemenea, să înțelegem mai bine relația om-câine și modul în care câinii ar putea interpreta și interacționa cu stările psihologice umane”, a subliniat Wilson, citată de EurekAlert.

„Abilitatea câinilor de a-și folosi nasul pentru a vedea lumea

„Studiul ne-a făcut mai conștienți de abilitatea câinilor de a-și folosi nasul pentru a vedea lumea”, a mai spus Wilson.

Cercetările au fost publicate în PLOS ONE, iar studiul a fost desfășurat de Clara Wilson și Kerry Campbell de la Școala de Psihologie.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Astronomii dezvăluie noi indicii despre misterioasele explozii radio din Univers

28 September 2022 at 14:00
image

Exploziile rapide de unde radio (FRB) sunt explozii cosmice de milisecunde care produc fiecare o energie echivalentă cu producția anuală a Soarelui.

La mai bine de 15 ani de la prima descoperire a impulsurilor de unde radio electromagnetice din spațiul cosmic, natura lor perplexă continuă să surprindă oamenii de știință – iar cercetările publicate recent nu fac decât să adâncească misterul din jurul lor.

Publicate în Nature, noile observații neașteptate ale unei cosmice, realizate de o echipă internațională de oameni de știință – inclusiv de astrofizicianul Bing Zhang de la UNLV – pun la îndoială înțelegerea predominantă a naturii fizice și a motorului central al FRB-urilor.

Observațiile FRB cosmice au fost realizate la sfârșitul primăverii 2021, folosind masivul telescop radio sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) din China.

Echipa, condusă de Heng Xu, Kejia Lee, Subo Dong de la Universitatea Peking și Weiwei Zhu de la Observatoarele Astronomice Naționale din China, împreună cu Zhang, a detectat 1.863 de explozii în 82 de ore pe parcursul a 54 de zile de la o rapide numită FRB 20201124A.

Originea exploziilor de unde radio rapide rămâne necunoscută

„Acesta este cel mai mare eșantion de date FRB cu informații despre polarizare de la o singură sursă”, a declarat Lee.

rapide din galaxia noastră Calea Lactee sugerează că aceasta a provenit de la un magnetar, care este o stea neutronică densă, de mărimea unui oraș, cu un câmp magnetic incredibil de puternic.

Pe de altă parte, originea exploziilor radio rapide cosmologice foarte îndepărtate rămâne necunoscută. Iar cele mai recente observații îi fac pe oamenii de știință să pună la îndoială ceea ce credeau că știu despre ele.

Ceea ce face ca cele mai recente observații să fie surprinzătoare pentru oamenii de știință sunt variațiile neregulate, de scurtă durată, ale așa-numitei ,,măsuri de rotație Faraday”, care reprezintă puterea câmpului magnetic și densitatea particulelor din vecinătatea sursei FRB.

Variațiile au urcat și coborât în primele 36 de zile de observație și s-au oprit brusc în ultimele 18 zile înainte ca sursa să se stingă.

Observațiile i-au nedumerit pe astronomi

„Un astfel de mediu nu este așteptat în mod direct pentru un magnetar izolat. Altceva ar putea fi în vecinătatea motorului FRB, posibil un companion binar”, a adăugat Zhang, potrivit Phys.org.

Pentru a observa galaxia gazdă a FRB-ului, echipa s-a folosit, de asemenea, de telescoapele Keck de 10 m situate la Mauna Kea, în Hawaii. Zhang spune că se crede că magnetarii tineri locuiesc în regiunile active de formare a stelelor dintr-o galaxie cu formare de stele, dar imaginea optică a galaxiei gazdă arată că – în mod neașteptat – galaxia gazdă este o galaxie spirală, bogată în metale, precum Calea noastră Lactee. Locația FRB se află într-o regiune în care nu există o activitate semnificativă de formare a stelelor.

„Această locație nu este în concordanță cu un motor central magnetar tânăr format în timpul unei explozii extreme, cum ar fi o explozie lungă de raze gamma sau o supernovă superluminoasă, progenitori speculați pe scară largă ai motoarelor FRB active”, a declarat Dong.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Câte furnici există pe planetă? 2,5 milioane pentru fiecare om

28 September 2022 at 13:00
image

Cercetătorii au făcut cea mai amănunțită evaluare de până acum a populației globale de furnici, iar totalul estimat este uluitor: 20 de cvadrilioane de furnici, adică aproximativ 2,5 milioane pentru fiecare om.

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere cât de prezente sunt aceste insecte și faptul că ele au prosperat încă din epoca dinozaurilor, cea mai veche fosilă de furnică cunoscută datând din perioada cretacică, cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă.

,,Furnicile joacă cu siguranță un rol central în aproape toate ecosistemele terestre”, a declarat Patrick Schultheiss de la Universitatea din Würzburg din Germania și de la Universitatea din Hong Kong, co-autor principal al studiului publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

,,Ele sunt foarte importante pentru ciclul nutrienților, procesele de descompunere, dispersia semințelor de plante și perturbarea solului. Furnicile sunt, de asemenea, un grup de insecte extrem de divers, diferitele specii îndeplinind o gamă largă de funcții. Dar, mai presus de toate, abundența lor ridicată este cea care le face să fie actori ecologici cheie”, a declarat Schultheiss, potrivit The Guardian.

Furnicile au prosperat încă din epoca dinozaurilor

Există peste 12.000 de , care sunt în general de culoare neagră, maro sau roșie și au corpul segmentat în trei părți.

Cu dimensiuni cuprinse între aproximativ 1 mm și aproximativ 3 cm lungime, furnicile locuiesc de obicei în sol, frunze sau plante în descompunere – și, ocazional, în bucătăriile oamenilor.

Furnicile, ale căror rude cele mai apropiate sunt albinele și viespile, sunt native aproape peste tot pe Pământ, cu excepția Antarcticii, Groenlandei, Islandei și a unor națiuni insulare.

,,Am fost uimit de faptul că biomasa furnicilor este mai mare decât cea a mamiferelor și păsărilor sălbatice la un loc și că ajunge la 20% din biomasa umană. Ne oferă o idee despre amploarea impactului lor”, a declarat ecologistul și co-autorul studiului, Sabine Nooten, tot de la Universitatea din Würzburg și Universitatea din Hong Kong.

,,Ingineri ai ecosistemelor”

Cercetătorii și-au bazat analiza pe 489 de studii ale, care acoperă toate continentele pe care trăiesc aceste insecte. S-a constatat că regiunile tropicale găzduiesc mult mai multe furnici decât alte regiuni, iar pădurile și zonele aride se mândresc cu mai multe furnici decât zonele urbane.

Furnicile trăiesc, în general, în colonii, uneori formate din milioane de furnici împărțite în grupuri cu roluri diferite, cum ar fi cele lucrătoare, soldați și regine. Lucrătoarele, toate femele, au grijă de regina mai mare și de puii ei, întrețin cuibul și caută hrană. Masculii se împerechează cu reginele, apoi mor.

,,Majoritatea furnicilor sunt de fapt benefice, chiar și pentru noi, oamenii”, a adăugat Schultheiss.

,,Gândiți-vă la cantitatea de materie organică pe care 20 de cvadrilioane de furnici o transportă, o elimină, o reciclează și o mănâncă. De fapt, pentru buna funcționare a proceselor biologice încât pot fi considerate ingineri ai ecosistemelor.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Autostrada Ploieşti-Braşov: A trecut un an şi jumătate din termenul prevăzut pentru studiul de fezabilitate și nu s-a făcut nimic

28 September 2022 at 13:42
By: M.Ex.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a dezminţit miercuri informaţiile potrivit cărora termenul pentru finalizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic la Autostrada Ploieşti-Braşov ar fi de cinci ani, menţionând că sunt prevăzuţi doi ani şi jumătate pentru studiul de fezabilitate şi încă un an pentru proiectul tehnic, conform agerpres.ro.

Pe de altă parte, el a susţinut că a trecut deja un an şi jumătate din termenul prevăzut pentru studiul de fezabilitate şi că „nu se întâmplă nimic” în cazul acestui contract.

„E vorba de studiul de fezabilitate şi proiect tehnic pentru Autostrada Ploieşti-Braşov. Termenele pentru această licitaţie au fost stabilite în mandatul dinainte de mandatul meu, era o licitaţie deja lansată, cu oferte depuse. Deci, oricum nu le-am stabilit eu. El (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, n.r.) spune că le-am stabilit eu. Nu este adevărat. Dar termenele sunt de trei ani şi jumătate. A proferat în spaţiul public termenul de şapte ani, apoi termenul de cinci ani. Este trei ani şi jumătate. Doar partea de studiu de fezabilitate – care practic e cam munca întreagă – are doi ani şi jumătate. Dar partea mai tristă este că din acei doi ani şi jumătate deja s-au scurs un an şi jumătate. Un an în mandatul domnului Grindeanu şi nu se întâmplă nimic pe contract. Deci, nu e vorba de cât durează contractul, ci e vorba de faptul că nu se întâmplă nimic în contract”, a declarat liderul USR, fost ministru al Transporturilor.

El a menţionat că în timpul mandatului său ar fi existat „o activitate intensă” privind acest proiect, dar că de un an încoace „nu se întâmplă nimic”.

„Pe termenele contractuale, anul viitor, în septembrie – practic, peste 11 luni -, ar fi trebuit să avem studiul de fezabilitate livrat şi deja se putea lansa licitaţia pe o strategie de contractare de tip design and build. În loc de asta, de un an de zile nu se întâmplă nimic. Domnul Grindeanu nu reuşeşte să pună ordine în acest contract. În primele cinci luni de derulare a acestui contract a fost o activitate intensă – şi aici poate verifica oricine pe un site oficial al statului român care se numeşte Ploieşti-Braşov.ro. Cât am fost ministru am rugat ca ceea ce se întâmplă în fiecare săptămână pe acest contract să fie pus acolo”, a mai spus el.

Cătălin Drulă a precizat că în cazul unor autostrăzi realizate în zona de câmpie, studiile au avut durată similară, dar că în ce priveşte Autostrada Ploieşti-Braşov este vorba inclusiv de zonă montană, ceea ce presupune mai multe dificultăţi.

„Studiul de fezabilitate este doi ani şi jumătate, proiectul tehnic este încă un an peste. Este vorba despre sute de foraje geo-tehnice care trebuie realizate, modelarea terenului, proiectare. Pentru autostrăzi mult mai uşoare, în zona de câmpie, de exemplu, pe A7, care acum de-abia se lansează în licitaţie, paşii aceştia au durat cam trei ani şi jumătate. De prin 2018 a pornit şi abia acum s-a ajuns la finalizare. Dar în zona montană e chiar mai greu. Repet: nu sunt şapte ani, nu sunt cinci ani. Sunt trei ani jumate şi nici aceia stabiliţi în mandatul meu, ci în mandatul de dinainte, dar mai trist este că din aceşti trei ani şi jumătate au curs deja până acum un an şi jumătate – deci, ar mai fi doar un an până la livrarea studiului de fezabilitate, un an până la livrarea proiectului tehnic – dar statul poate alege ca după studiul de fezabilitate să lanseze deja la licitaţie, dacă vrea – şi nu se întâmplă nimic pe contract”, a mai declarat el.

articolul original.

STUDIU: Efectele social media asupra generației „Z”: un tânăr din cinci vrea să devină „celebru”

27 September 2022 at 12:07

Au însă și probleme, iar în topul dificultăților cu care se confruntă tinerii se află lipsa resurselor financiare, a consilierii în carieră, bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare. 

Sunt tineri, frumoși și stăpânesc aproape toate tainele internetului. Își fac cu ușurință prieteni în toată lumea, iar la un click distanță își găsesc toate informațiile de care au nevoie. Sunt tinerii Generației Z (născuți între 1995 și 2010), iar vocea lor „devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și către părinții și prietenii tinerilor, deoarece această generație este viitorul”, arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție.

Cu toate acestea, într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă adolescenții și tinerii zilelor noastre.

Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România au fost colectate și analizate pentru a elabora studiul Insights PulseZ, prin care s-a dorit surprinderea stărilor și comportamentelor în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele Generației Z, pe un eșantion reprezentativ reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că simt nevoia de educație financiară și organizare personală, de gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale, iar fetele, în comparație cu băieții, se dovedesc sensibil mai afectate de lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseală (55% vs 45%), stări emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietate (50% vs 35%).

Totodată, studiul arată că 68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul. În același timp tinerii de 16-18 ani își doresc să devină cunoscuți precum o celebritate, mediul digital fiind un catalizator al acestui fenomen. Aproape 1 din 5 tineri își doresc popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau ca exemplu.

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață, tendințele privind modul de învățare al tinerilor Generației Z diferă în funcție de vârstă, de profilul liceului în care învață și de mediul în care studiază (urban – rural). 37% dintre tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre cei de 22-24 de ani aleg în egală măsura sistemul formal și cel non-formal (în format online).

Tinerii sunt dispuși să aloce studiului câteva ore pe zi, iar liderii grupelor de vârstă sunt cei de 19-21 de ani care spun că studiază, în medie, 2,93 ore pe zi.

Apar însă diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural.

Diferențe apar și între tinerii de la profilul uman, care alocă mai mult timp studiului, comparativ cu cei de la profilul real, însă niciunii nu depășesc 3 ore de studiu/zi. 

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube peste 2,3 ore pe zi, Instagram (2,3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1,6 ore). Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok. Utilizarea WhatsApp și a emailului crește în preferințe odată cu vârsta.

Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a explicat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

În ceea ce privește comportamentul financiar, aplicațiile BT Pay și Revolut ocupă primele poziții în preferințele tinerilor, în top fiind transferul direct prin aplicația către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, concluzia fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.

În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile.

După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre cei de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar cei mai mulți tineri din grupa de vârstă 22-24 preferă platformele BT – 36%.

Studiul Insights PulseZ” 2022 a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL).


articolul original.

Efectul social media asupra Generației Z: 1 din 5 tineri își dorește să devină celebru

28 September 2022 at 05:21
By: M.Ex.

Într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerii, arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție în 2022.
Specialiștii programelor naționale “Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și “Insights” – parte a organizației Romanian Business Leaders (RBL), în colaborare cu agenția pentru studii de piață IZI data – au colectat și analizat răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România pentru a elabora studiul Insights PulseZ. Scopul este de a surprinde stările și comportamentele în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele lor. Din Generația Z se consideră că fac parte toți tinerii născuți între 1995 și 2010.

”Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager pentru Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Peste jumătate dintre respondenți simt nevoia de educație financiară și organizare personală, gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale. În comparație cu băieții, fetele sunt sensibil mai mult afectate de provocări precum lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseala (55% vs 45%), stările emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietatea (50% vs 35%). Vocea Generației Z devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate de către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și părinții și prietenii tinerilor deoarece această generație este viitorul.

Prioritatea tinerilor este independența financiară

68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul. Acestea sunt principalele două dorințe ale tinerilor, pe lângă acestea un nou trend emergent în rândul tinerilor de 16-18 ani este de a deveni cunoscuți precum o celebritate. Mediul digital este un catalizator al acestui fenomen, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau drept exemplu. Aproape 1 din 5 tineri își dorește această popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani.

Profilul liceului are impact asupra modului de învățare, tinerii alocă studiului circa 3 ore pe zi

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață tendințele în modul de învățare diferă în funcție de vârsta respondenților. 37% din tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre tinerii de 22-24 de ani aleg în egală măsura atât sistemul formal, cât și cel non-formal (în format online, pe platforme precum Google, Wiki, Youtube, Tik Tok, podcasturi și alte tipuri de surse).

În medie tinerii ar aloca circa 3 ore pe zi studiului, liderii grupelor de vârstă fiind cei de 19-21 de ani cu 2,93 ore pe zi. Și aici apar diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural. Tinerii de la profilul uman alocă mai mult timp studiului comparativ cu cei de la profilul real, însă nu depășesc 3 ore de studiu pe zi.

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube, cu o medie de peste 2 ore pe zi

Youtube este cea mai menționată platformă, având o medie zilnică de 2.3 ore, urmată de Instagram (2.3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1.6 ore).

„Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a declarat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok, în comparație cu băieții. De asemenea, se observă că utilizarea WhatsApp crește o dată cu vârsta, asemenea emailului.

Aplicațiile bancare cresc în popularitate: BT Pay și Revolut ocupă primele poziții

Cele mai populare moduri de transfer bancar în rândul tinerilor sunt de transfer direct prin aplicația băncii către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani este cea care efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, ca o concluzie fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.
În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile. După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre tinerii de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar pentru grupa de vârstă 22-24 platformele BT au cea mai mare pondere de 36%.

Studiul „Insights PulseZ” surprinde starea Generației Z în 2022

Aflat la cea de-a treia ediție, studiul „Insights PulseZ” a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL) în rândul a aproximativ 1.200 de tineri din România cu vârste cuprinse între 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural. Cercetarea s-a axat pe surprinderea stărilor, comportamentelor, intereselor și dorințelor tinerilor din România, în noul context pandemic, membri ai generației Z.

articolul original.

Masculii căluți de mare nasc pui într-un mod cu totul unic, arată noi cercetări

27 September 2022 at 13:00
image

În ciuda asemănărilor pe care masculii căluți de mare le împărtășesc cu mamiferele și reptilele femele în timpul sarcinii, se pare că masculii căluți de mare au un mod unic de a-și naște puii.

În cazul căluților de mare, masculul poate rămâne însărcinat și da naștere puilor. Masculii căluți de mare își incubează embrionii în curs de dezvoltare într-o pungă situată pe coadă.

Punga este echivalentul uterului mamiferelor femele. Aceasta conține , susținând creșterea și dezvoltarea puiului de căluți de mare.

Masculii căluți de mare oferă nutrienți și oxigen puilor în timpul sarcinii, folosind unele dintre aceleași instrucțiuni genetice ca și sarcina mamiferelor.

Cum nasc masculii căluți de mare?

O echipă de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia și de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie și-a propus să afle modul în care funcționează nașterea la masculii căluți de mare.

Studiile anterioare au sugerat că travaliul căluților de mare ar putea implica un proces similar cu cel al . Un studiu din 1970 a arătat, de asemenea, că atunci când masculii acestei specii care nu erau însărcinați au fost expuși la versiunea de pește a oxitocinei (numită izotocină), aceștia au prezentat comportamente asemănătoare travaliului.

Conform The Conversation, cercetătorii au expus căluții de mare la izotocină. În mod surprinzător, acest hormon nu a produs contracții în punga în care cresc puii.

Căluții de mare au un mod unic de a-și naște puii

Atunci când au examinat punga la microscop, cercetătorii au descoperit că aceasta conține doar „mănunchiuri” mici de mușchi neted, mult mai puțin decât uterul mamiferelor femele.

Acest lucru a explicat de ce punga nu s-a contractat. Folosind tehnici de imagistică 3D combinate cu microscopie, oamenii de știință au comparat apoi structura corpului masculilor cu cel al femelelor . Aceștia au descoperit trei oase care, împreună cu mușchii aferenți, au control asupra pungii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un studiu dezvăluie exercițiul fizic care poate stimula memoria

27 September 2022 at 11:30
image

Este prezentat drept cel mai bun antrenament pentru tot corpul, care nu necesită echipament, iar profesorii de gimnastică și instructorii din întreaga lume jură pe eficiența sa. Este vorba despre burpees sau flotările coreene.

Noi cercetări sugerează că burpees nu numai că îmbunătățește rezistența la adolescenți – așa cum v-ați putea aștepta – dar poate fi legat de o îmbunătățire marcantă și a memoriei pe termen scurt.

Pentru cei care nu sunt familiarizați, exercițiul popularizat de armată implică coborârea într-o poziție ghemuită din picioare, tragerea picioarelor în spatele tău în poziția plank, efectuarea unei flotări și apoi sărituri.

Publicat în revista Environmental Research and Public Health, studiul a implicat 52 de adolescenți, băieți și fete cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani, întrucât studiile existente arată că această perioadă a vieții este una deosebit de sensibilă pentru îmbunătățirea rezistenței, scrie Futurism.

Timp de patru luni, cercetătorii i-au împărțit pe adolescenți într-un grup de control și unul experimental.

Cel mai bun antrenament pentru întregul corp?

Primul a participat la un program tipic de anduranță care nu includea burpees, în timp ce cel de-al doilea a urmat același program, dar cu Practic, adolescenții au început prin a efectua burpees timp de 60 de secunde, iar durata a crescut pe măsură ce studiul a continuat.

Cercetătorii au constatat că adolescenții implicați în programul burpee au alergat cu 8,6% mai repede, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă, la o cursă de 2000 de metri. Între timp, adolescenții blocați în grupul de control au fost doar cu 1,9 la sută mai rapizi, ceea ce datele indică faptul că nu este o diferență semnificativă din punct de vedere statistic.

Chiar înainte de a ajunge la efectele cognitive, poate părea evident că efectuarea de burpees ar îmbunătăți rezistența, dar chiar și cercetătorii au fost surprinși de cât de eficiente au fost exercițiile.

Lucrurile devin și mai interesante atunci când ne uităm la memoria pe termen scurt. Potrivit studiului, adolescenții implicați în programul burpee au prezentat o îmbunătățire uriașă de 26 la sută la bine-cunoscutul și fiabilul test Jacobs, pe termen scurt care folosește un interval de cifre pe care participanții trebuie să le reamintească în aceeași ordine în care au fost prezentate numerele.

Legătura dintre exercițiile fizice și memorie

Atenuând puțin așteptările, cercetătorii recunosc că ,,nu știu dacă exercițiul burpee a cauzat aceste efecte pozitive în sine sau dacă a fost vorba de interacțiunea cu programul”.

Cu alte cuvinte, este greu de spus dacă este vorba de o îmbunătățire directă a memoriei sau pur și simplu adolescenții au devenit mai entuziasmați și mai implicați ca urmare a implicării în studiu. Și, bineînțeles, studiul nu spune nimic despre modul în care burpees ar putea afecta condiția fizică sau cogniția altor grupe de vârstă.

Studiile viitoare, spun cercetătorii, ar trebui să se concentreze asupra dozei de exerciții necesare pentru o îmbunătățire optimă.

Este devreme, dar constatările sunt intrigante, chiar dacă sunt departe de a fi definitive. Este posibil ca îmbunătățirea să se datoreze mai degrabă ușoarei creșteri , decât exercițiului în sine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cum afectează încălzirea globală observațiile astronomice?

27 September 2022 at 11:00
image

Calitatea observațiilor astronomice de la sol depinde în mod direct de claritatea atmosferei de deasupra locului de unde sunt efectuate. Prin urmare, locurile de amplasare a telescoapelor sunt selectate cu mare atenție.

Adesea, acestea se află la o înălțime mare deasupra nivelului mării, astfel încât să existe mai puțină atmosferă între ele și obiectivele lor. De asemenea, multe telescoape sunt construite în deșerturi, deoarece norii și chiar vaporii de apă împiedică o vedere clară a cerului de noapte.

O echipă de cercetători condusă de Universitatea din Berna și de Centrul Național de Competență în Cercetare (NCCR) PlanetS arată într-un studiu, publicat în revista Astronomy & Astrophysics, cum una dintre provocările majore ale timpului nostru – schimbările climatice – afectează acum chiar și vederea noastră asupra Cosmosului.

,,Chiar dacă telescoapele au, de obicei, o durată de viață de câteva decenii, procesele de selecție a amplasamentelor iau în considerare doar condițiile atmosferice pe o perioadă scurtă de timp. De obicei, pe ultimii cinci ani – o perioadă prea scurtă pentru a surprinde tendințele pe termen lung, ca să nu mai vorbim de schimbările viitoare cauzate de încălzirea globală”, subliniază Caroline Haslebacher, autorul principal al studiului și cercetător la NCCR PlanetS de la Universitatea din Berna, scrie EurekAlert.

Cum s-ar putea schimba observațiile astronomice până în 2050?

Prin urmare, echipa de cercetători de la Universitatea din Berna și de la NCCR PlanetS, ETH Zurich, Observatorul European Sudic (ESO), precum și de la Universitatea Reading din Marea Britanie, și-a asumat sarcina de a arăta perspectiva pe termen lung.

Analiza lor privind tendințele climatice viitoare, bazată pe modele climatice globale de înaltă rezoluție, arată că marile observatoare astronomice, din Hawaii până în Insulele Canare, Chile, Mexic, Africa de Sud și Australia, vor cunoaște probabil o creștere a temperaturii și a conținutului de apă din atmosferă până în 2050.

Acest lucru, la rândul său, ar putea însemna o pierdere de timp de observare, precum și o

Cum s-ar putea adapta observatoarele astronomice la schimbările climatice?

,,În prezent, observatoarele astronomice sunt concepute pentru a funcționa în condițiile actuale ale locului și au doar câteva posibilități de adaptare. Prin urmare, printre consecințele potențiale se numără un risc mai mare de condensare din cauza creșterii punctului de rouă sau a funcționării defectuoase a sistemelor de răcire, ceea ce poate duce la mai multe turbulențe ale aerului în cupola telescopului”, spune Haslebacher.

Faptul că efectele schimbărilor climatice asupra observatoarelor nu au fost luate în considerare până acum nu a fost o neglijență, după cum spune Marie-Estelle Demory, co-autoare a studiului, ci s-a datorat, nu în ultimul rând, stadiului actual al tehnologiei.

,,Acest lucru ne permite acum să spunem cu certitudine că în considerare în selectarea amplasamentelor pentru telescoapele de generație următoare, precum și în construcția și întreținerea instalațiilor astronomice”, spune Haslebacher.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

InfluenceMe 2022. Studiul Starcom România care analizează impactul generat de campaniile de influencer marketing în rândul consumatorilor

27 September 2022 at 10:49

București, 27 septembrie – De zece ani, InfluenceMe powered by Starcom România este primul și singurul studiu al industriei de comunicare din România, care documentează evoluția influencer marketing-ului dintr-o perspectivă 360. Bazat pe o metodologie complexă, studiul reunește atât perspectiva cantitativă asupra fenomenului, cât și rafinarea calitativă a observațiilor cu potențial de insight.

 

Într-un context al industriei de comunicare în care influencer marketing-ul, ca disciplină, tinde către profesionalizare, ediția aniversară a studiului InfluenceMe devine și cea mai complexă analiză a fenomenului local de influență. Complexitatea vine, pe de-o parte, din volumul impresionant de campanii analizate (dublu față de anul trecut). Pe de altă parte, din analiza calitativă, extrem de granulară, a fiecărei campanii în parte, pentru a înțelege contribuția fiecărei componente (influencer, mesaj, treatment vizual) în zona de purchase funnel.

Care mai este definiția influencerului în 2022? Dar rolul lui? Ce aduc creatorii de conținut într-o campanie și cum evaluăm rezultatele? Există un număr optim de influenceri pe care un brand ar trebui să îi implice în campaniile de influencer marketing pentru a-si atinge obiectivele? Care sunt campaniile cu cele mai bune rezultate?

Toate aceste întrebări își găsesc răspunsurile în studiul InfluenceMe 2022.

„Există un interes debordant al industriei de comunicare pentru influencer marketing. Și odată cu acest interes EXISTA și o nevoie de profesionalizare a domeniului. InfluenceMe2022 este o oglindă a realității, care ne arată că suntem, încă, foarte departe de acest ideal. Deși am inventariat sute de campanii, am observat că indicatorii esențiali, care ar trebui să fie revendicați de influencer marketing – cei care au la bază povestea, conexiunea umană, relevanța – sunt pe-o pantă abruptă, în cădere liberă.

Brandurile sunt mai deschise ca niciodată să acceseze acest canal, pe care îl numim influencer marketing. Iar piața este mai dispusă, ca oricând, să livreze influență și influenceri.

În goana acesta, contra-cronometru, oare se mai uită cineva la strategie? Oare mai dezvoltă cineva concepte creative sau măcar idei fundamente pe vreun insight?

Într-o lume a cărei nevoi de escapism, de poveste și de frumos este vitală, influencer marketing-ul este esențial. InfluenceMe 2022 este martorul acestui trend și, totodată, semnalul de alarmă că influența nu se vinde la kilogram, ci este nevoie de strategie în spatele oricărei inițiative și de o foarte bună înțelegere a contextului social și a comunităților”.

Andreea Lupu, Strategy & Innovation Director Starcom România & Head of Publicis Influence

Rezultatele studiului InfluenceMe 2022 au fost prezentate în premieră în cadrul Influencer Marketing Conference, evenimentul care aduce în fiecare an valoare industriei de comunicare.

Numărul campaniilor de Influencer marketing crește exponențial, dar atribute precum „loialitatea” și „lovability-ul” scad.

Fenomenul de influencer marketing se află pe un trend ascendent. Oamenii au nevoie, mai mult ca oricând, de conexiunea umană. Au nevoie de o voce relevantă care să le spună o poveste și nu doar un beneficiu de produs. Deși numărul campaniilor de influencer marketing crește, în tandem cu interesul consumatorilor, relevanța lor scade în situațiile în care acestea sunt gândite tranzacțional.

 

Rolul influencerului în percepția utilizatorilor de internet

Utilizatorii de internet din mediul urban continuă să declare că rolul unui influencer este cel de a inspira, de a promova un stil de viață sănătos și de a educa.

 

Factorii care determină o campanie de succes

În 2022, campaniile cu cele mai bune rezultate pe întregul purchase funnel sunt cele care au la bază o idee creativă, o poveste sau care prezintă un produs sau un beneficiu într-o manieră nouă, relevantă pentru comunitate.

Pe indicatorul de notorietate, cele mai bune rezultate au fost înregistrate de campaniile cu influenceri care au avut și suportul campaniei TV sau a altor medii tradiționale (Outdoor, Radio).

Au stimulat curiozitatea în special campaniile cu influenceri din categoriile de gadgets (wellness & tech), beauty, telecom şi electronice (îngrijire personală). Totodată, au înregistrat un scoring foarte bun campaniile cu influenceri care au evidenţiat noutatea produsului, cele care au promovat și explicat produse cu beneficii mai complexe și cele care au promovat categorii de produse care îmbunătăţesc/simplifică stilul de viaţă al oamenilor.

Campaniile cu influenceri care au obţinut un consideration peste medie, au fost cele care au fost concepute pornind de la o nevoie a comunității. Și care veneau cu o rezolvare sau cu inspirație.

Campaniile care îi determină pe consumatori să cumpere produsul/ serviciul în 2022, sunt cele cu accent pe povești personale, pe utilitatea produsului, dar în special pe utilitatea conținutului creat de influencer pentru comunitatea sa.  CSR-ul și, în general, campaniile care fac apel la partea de sustenabilitate socială sunt în topul preferințelor atunci când evaluăm campaniile de influencer marketing.

Loialitatea față de brand se construiește în 2022 prin campanii cu influenceri care reușesc să creeze conexiuni emoționale între brand și consumator. Iar acest lucru, conform analizei, se întâmplă atunci când campania are o idee creativă la bază și un mod original de a transmite conexiunea cu brandul.

Relevanța brandului crește prin campaniile cu influenceri care educă consumatorii prin experiențe, conținut util și/ sau distractiv (seriale digitale, podcast-urile, folosirea actorilor în comunicare).

Podcast-urile reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite formate și, totodată, un spațiu generos de manifestare pentru brandurile care aleg să își spună povestea prin conținut relevant, nu doar printr-o simplă expunere de produs. În studiul de anul acesta, podcast-urile au un capitol dedicat, care analizează extrem de minuțios contribuția acestui timp de conținut în mixul de marketing și comunicare.

Complexitatea studiului de anul acesta a crescut: de la numărul mare de campanii trackuite, până la modalitatea complexă de analizare a lor și comparația continuă și constantă cu rezultatele anilor anteriori. Focusul a fost pe zona acționabilă și pe transformarea tuturor observațiilor în insight-uri relevante pentru branduri.

Una dintre observațiile principale ale studiului InfluenceMe2022 fiind legată de importanța înțelegerii audienței și, respectiv, a comunităților. Unele dintre cele mai puternice campanii de influencer marketing fiind cele care au vizat interesele şi pasiunile comunităţii”. Andreea Zanfir, Head of Consumer Insights Starcom România.

 

 

Metodologie

Studiul a fost realizat de agenția de media Starcom România, prin metodologia online Ad Impact, pe un eșantion de 1200 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatori de internet, din mediul urban, în perioada august – septembrie 2022.

 

 

Despre HumanGraphExperience

HumanGraphExperience este o serie de infografice lunare, bazate pe studii cantitative, care analizează caracteristicile unor grupuri țintă, în raport cu anumite categorii de produse (dulciuri, bere sau consumul de produse de lux), la o anumită ocazie (Paște, Crăciun, Black Friday) sau un nou fenomen de comunicare (de exemplu, marketing influencer, adoptarea tehnologiei).

 

Despre Starcom România

Agenția Starcom România este parte din cea mai mare rețea de media din lume, Starcom Worldwide. Înființată în 2000, Starcom este prima agenție de media din România premiată la Cannes, dar și alte festivaluri, precum Eurobest, Ad’Or, Golden Drum, Effie și Webstock. Cu o experință de aproape două decenii în industria românească de comunicare, Starcom pune la dispoziția clienților săi specializări diverse, precum Consumer Understanding, Inovație, Digital, Planning, Buying sau Proiecte Speciale.

articolul original.

Cum este afectat creierul de lumina zilei? Un nou studiu dezvăluie o legătură moleculară

27 September 2022 at 09:00
image

Știm că schimbările sezoniere ale cantității de lumină naturală pe care o primim pot avea un impact semnificativ asupra noastră – cum ar fi tulburarea afectivă sezonieră, spre exemplu.

Dar acum, oamenii de știință au reușit să observe aceste efecte chiar până la nivelul neuronilor.

Într-un nou studiu , neuronii din nucleul suprachiasmatic – partea din creier care măsoară timpul, plasat în interiorul hipotalamusului – au fost observați coordonându-se între ei pentru a se adapta la diferite durate de lumină, cu modificări în celulele individuale, precum și în ansamblu.

Cantitatea zilnică de lumină ne afectează creierul

Astfel, amestecul neurotransmițătorilor cheie a fost modificat drept răspuns la cantitatea de lumină primită în fiecare zi.

Știm deja că schimbările din nucleul suprachiasmatic pot afecta funcționarea nucleului paraventricular, regiune a creierului aflată tot în interiorul hipotalamusului, care ajută la gestionarea stresului, metabolismului, sistemului imunitar, creșterea biologică și multe altele. Acum, cercetătorii au descoperit o legătură moleculară între lumina zilei și .

Atât la șoareci, cât și la oameni, nucleul suprachiasmatic face parte din mecanismele de cronometrare ale creierului, responsabil de ritmurile circadiene fizice, mintale și comportamentale care urmează un model de 24 de ore.

Cercetătorii vor să afle dacă acest fenomen are loc și la oameni

Nucleul suprachiasmatic este controlat de celule fotosensibile speciale aflate în retină, care transmit informații despre lumina disponibilă și durata fiecărei zile.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să identifice modificări ale neurotransmițătorilor la șoareci.

„Cea mai impresionantă descoperire din acest studiu este că am descoperit cum să manipulăm artificial activitatea unor neuroni specifici nucleului suprachiasmatic”, a declarat neurologul Davide Dulcis de la Universitatea din California, San Diego, SUA, citat de Science Alert.

Această cercetare este încă într-un stadiu incipient – ​​deși există asemănări puternice între creierul șoarecelui și creierul uman, ceea ce îi face pe șoareci subiecți de testare potriviți. Însă, rămâne de văzut dacă funcționează exact în același mod.

articolul original.

STUDIU OLX: Românii cumpără tot mai des îmbrăcăminte second-hand de lux

26 September 2022 at 15:57

București, 26 septembrie: În contextul actual al scumpirilor, românii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul alegerilor lor și optează tot mai des pentru articole de îmbrăcăminte de tip vintage, second hand, inclusiv în ceea ce privește brandurile de lux, precum Versace, Moncler, Gucci, Balenciaga, Prada. Cel mai scump articol vestimentar de lux raportat în acest moment ca fiind anunț activ pe OLX este listat la prețul de 10.000 de euro, un costum de gală masculin, iar 6.000 de euro este prețul listat pentru o capă din blană, leopard natural, pentru femei.

OLX permite tuturor utilizatorilor să cumpere și să vândă produse second-hand, încurajând, astfel, alegerile sustenabile și răspunzând în mod direct provocărilor globale cu care se confruntă planeta. Atunci când produsul este revândut pe OLX, i se prelungește durata medie de viață a acestuia, prin simpla menținere în uz. Conform datelor disponibile, comerțul de produse pe OLX a permis reducerea emisiilor de carbon cu 1,7 milioane de tone și, în același timp, economisirea a 18 milioane de metri cubi de apă și a 209.000 de tone de materiale. Pe lângă acest aspect, factorul financiar contribuie la modul în care românii fac cumpărături second-hand. Achiziționarea de articole vestimentare de tip second-hand este o metodă de economisire, în contextul creșterii inflației.

„Oricât de mult ne place tuturor să mergem la cumpărături, trebuie să luăm în considerare cantitatea de resurse pe care fast-fashionul le consumă în fiecare zi. Suntem bucuroși că pe cea mai mare platformă de vânzare și cumpărare din România, OLX, avem zilnic aproximativ peste 400 de mii de anunțuri în categoria Modă și Frumusețe. Din datele pe care le avem, utilizatorii OLX caută în platformă și piese de designer, piese de colecție care trec testul timpului. În special reprezentanții Generației Z înțeleg importanța modei sustenabile.”, declară Andreea Stoican-Popescu, PR & Campaign Manager OLX.

Cea mai mare platformă de anunțuri la nivel național, OLX, raportează aproximativ 600.000 de listări de haine, din care 145.000 de anunțuri zilnice în categoria „haine de damă” și 90.000 în categoria „haine pentru bărbați”. În TOP 5 produse de lux second-hand pentru bărbați intră un costum gala Champions League, o haină de piele PRADA, o geacă CHRISTOPHE TERZIAN FRINGED, un costum ARMANI și un costum TOM FORD. În TOP 5 produse de lux second-hand pentru femei intră o haină de blană leopard naturală, o rochie de mireasă (vândută), o rochie VERSACE, un palton de nurcă (vândut) și o blană de cincila.

„Vedem o schimbare de comportament în felul în care românii se raportează la modă, chiar și atunci când vorbim despre branduri de lux. Ceasul Audemars Piguet Royal Oak Skeleton este cel mai luxos produs pe care îl avem listat pe platforma OLX, cu un preț de 179.000 €.  Tocmai de aceea, încurajăm cumpărătorii să solicite vânzătorilor certificatele de garanție pentru produsele de lux, dar și certificatele de autenticitate și de asemenea, să se asigure că acestea sunt documente veridice. Mai mult, cumpărătorii pot folosi opțiunea de livrare cu verificare. Reamintim că limita pentru plățile ramburs la curier este de 5000 RON”, completează Andreea Stoican-Popescu, PR & Campaign Manager OLX.

Pentru a veni în ajutorul consumatorilor, OLX a implementat o funcție prin care aceștia au posibilitatea să verifice în timp real un link și să evite un posibil furt de date pe: https://siguranta.olx.ro/. În cazul în care un utlizator devine victimă al unei fraunde online, compania se bazează pe parteneriatul puternic cu Poliția Română pentru a combate fenomenul pe platformă.

Despre OLX

 

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieței locale de anunțuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găsește o gamă largă de categorii printre care electronice și electrocasnice, mașini, proprietăți imobiliare, obiecte de vestimentație sau pentru casă și grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile pentru iOS, Android.

 

articolul original.

Visele urâte ar putea fi un semn al riscului de demență

26 September 2022 at 10:05
image

Un nou studiu a constatat că persoanele care aveau vise urâte cel puțin o dată pe săptămână erau de patru ori mai predispuse la declin cognitiv.

Persoanele care se confruntă cu coșmaruri frecvente la vârsta mijlocie pot avea o rată mai rapidă de declin cognitiv și pot fi expuse unui risc mai mare de demență pe măsură ce îmbătrânesc, sugerează datele.

Dacă se confirmă, cercetarea ar putea duce, în cele din urmă, la noi modalități de și de intervenție pentru a încetini rata de declin.

Majoritatea oamenilor au parte de coșmaruri din când în când, dar aproximativ 5% dintre adulți au coșmaruri – vise suficient de dureroase încât să îi trezească – cel puțin o dată pe săptămână.

Stresul, anxietatea și privarea de somn sunt toți factori potențiali de declanșare, dar cercetările anterioare efectuate la persoanele cu boala Parkinson au stabilit, de asemenea, o legătură între visele stresante frecvente și o rată mai rapidă a declinului cognitiv, precum și un risc crescut de

Noi modalități de depistare a demenței

Pentru a investiga dacă același lucru ar putea fi valabil și în cazul adulților sănătoși, Dr. Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham a apelat la datele din trei studii anterioare care au examinat calitatea somnului oamenilor și apoi i-au urmărit pe parcursul mai multor ani, evaluându-le sănătatea creierului, precum și alte rezultate.

Aceasta a inclus peste 600 de adulți de vârstă mijlocie (între 35 și 64 de ani) și 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani și mai mult. Datele lor au fost analizate cu ajutorul unui software statistic pentru a afla dacă cei care au avut o frecvență mai mare de vise stresante au avut mai multe șanse să se confrunte cu un declin cognitiv și să fie diagnosticați cu demență.

Cercetarea, publicată în eClinicalMedicine, a constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au avut coșmaruri cel puțin o dată pe săptămână au avut de patru ori mai multe șanse de a suferi un declin cognitiv în următorul deceniu decât cele care au avut rareori coșmaruri.

În rândul participanților vârstnici, cei care au raportat frecvent coșmaruri au fost de două ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu demență în anii următori.

Persoanele care au frecvent coșmaruri au un somn de proastă calitate

O posibilitate este că persoanele care au frecvent coșmaruri au un somn de proastă calitate, ceea ce ar putea duce treptat la o acumulare de proteine asociate cu demența, scrie The Guardian.

O altă posibilitate este existența unui factor genetic care stă la baza ambelor fenomene. Cu toate acestea, ipoteza de lucru a lui Otaiku este că neurodegenerarea din lobul frontal drept al creierului face ca oamenii să își controleze mai greu emoțiile în timp ce visează, ceea ce, la rândul său, duce la coșmaruri.

,,Știm că afecțiunile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer, încep adesea cu mulți ani înainte ca cineva să fie diagnosticat. La unele persoane care au deja o boală de bază, visele urâte și coșmarurile ar putea fi unul dintre primele semne.”

El a subliniat că doar un subgrup de adulți care au în mod regulat coșmaruri sunt susceptibili . Cu toate acestea, presupunând că această legătură este confirmată, coșmarurile ar putea fi folosite în cele din urmă pentru a identifica persoanele cu risc ridicat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un nou tratament radical împotriva cancerului

26 September 2022 at 09:00
image

Una dintre abordările pentru tratarea cancerului este terapia fotodinamică, cu ajutorul sistemelor de foto-ungere, în care lumina este utilizată pentru a activa un agent de combatere a cancerului la nivelul tumorii.

Cu toate acestea, agenții adecvați trebuie să fie stabili la lumina vizibilă, să aibă un efect antitumoral în medii cu conținut scăzut de oxigen și să aibă capacitatea de a fi activați de lumina roșie cu energie scăzută care penetrează țesuturile – o combinație de proprietăți care este dificil de obținut.

Acum, o echipă de la Institutul de Științe Industriale din cadrul Universității din Tokyo a dezvoltat o nouă platformă care utilizează, pentru prima dată, complexe de ftalocianină organorodice(III) pentru a obține această combinație de caracteristici.

Tehnicile fotodinamice convenționale depind de formarea de specii reactive de oxigen pentru , dar multe tumori conțin medii lipsite de oxigen.

Cum ar putea fi distruse celulele canceroase?

Sistemele în care agentul este administrat într-o formă inactivă și apoi activat în locația tumorii, abordează această problemă. Acestea dezactivează radicalii alchilici, despre care se știe că sunt capabili să inducă moartea celulară atât cu, cât și fără prezența oxigenului.

Radicalii alchilici sunt transformați în aldehide terminale în prezența oxigenului, iar acestea pot, de asemenea, să inducă moartea celulară. Echipa a folosit molecule numite ,,complexe de ftalocianină (Pc) organorodice(III)” pentru a dezvolta, pentru prima dată, o platformă nouă pentru această terapie, scrie EurekAlert.

,,Complecșii pe care i-am dezvoltat sunt foarte stabili la lumina ambientală în timpul proceselor de sinteză, purificare și măsurare, dar pot fi activați de un laser care emite impulsuri de nanosecunde de lumină roșie”, explică autorul principal Kei Murata. Aceste lasere cu impulsuri de nanosecunde (care emit impulsuri de o miliardime de secundă) sunt relativ ușor de manevrat de către personalul medical.

Ce este fototerapia?

Aceștia au continuat să demonstreze că acești compuși care au fost eliberați după ce complexele de ftalocianină (Pc) organorodice(III) au fost activate au prezentat toxicitate pentru celulele HeLa, o linie celulară , ceea ce indică faptul că acești compuși ar avea capacitatea de a lupta împotriva cancerului dacă ar fi eliberați în interiorul unei tumori.

,,Noua noastră tehnologie ar putea permite generarea fotochimică a unei largi varietăți de radicali alchilici și aldehide, făcând posibilă eliberarea selectivă în funcție de diferitele molecule bioactive”, spune autorul principal Kazuyuki Ishii.

Fiind o îmbunătățire față de alte sisteme, aceasta deschide o nouă cale interesantă prin fototerapie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cum se deschide procedura concordatului preventiv în România?

25 September 2022 at 13:02
image

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații 

Concordatul preventiv constă într-un contract între debitor și creditori prin care sunt satisfăcute cerințele creditorilor, cu implicații de ordin personal și patrimonial, desfășurându-se în scopul evitării procedurii falimentului. Prin intermediul concordatului preventiv sunt luate măsuri de redresare financiară. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România recomandă apelarea la un avocat specializat în drept comercial, insolvență/ reorganizare judiciară și faliment pentru a vă oferi îndrumare în legătură cu deschiderea procedurii de concordat preventiv.

Debitorul aflat în stare de dificultate poate recurge la procedura de concordat preventiv. Competența de soluționare a cererilor referitoare la procedura concordatului preventiv aparține judecătorului sindic de la tribunalul în jurisdicția căruia se află sediul debitorului.

Care sunt atribuțiile judecătorului sindic ?

Conform Legii 85/2014 judecătorul sindic se pronunță cu privire la:

a) soluționarea cererii de deschidere a procedurii de concordat preventiv;

b) numirea administratorului concordatar contractat de către debitor;

c) omologarea, la cererea administratorului concordatar, a planului de restructurare;

d) verificarea legalității constituirii categoriilor și subcategoriilor de creanțe în vederea exercitării dreptului de vot asupra planului de restructurare;

e) judecarea contestațiilor;

f) dispunerea, prin încheiere, a menținerii sau prelungirii suspendării judiciare a executărilor silite contra debitorilor sau ridicarea suspendării în condițiile prezentului capitol;

g) soluționarea cererii de închidere a procedurii de concordat preventiv;

h) orice alte atribuții prevăzute de lege.

Un avocat specializat în drept comercial, insolvență și faliment vă poate îndruma în procedura deschiderii concordatului preventiv.

Cum se poate deschide procedura concordatului preventiv?

Conform Legii 85/2014, procedura concordatului preventiv este deschisă printr-o cerere de deschidere a procedurii. Dacă sunt îndeplinite condițiile, judecătorul sindic va admite cererea și va dispune deschiderea procedurii de concordat preventiv. Încheierea se comunică și către registrul în care debitorul este înregistrat.

În termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii concordatului preventiv, administratorul elaborează planul de restructurare pentru satisfacerea cerințelor creditorilor.

Planul de restructurare este supus votului creditorilor, iar după aprobarea lui, acesta este supus omologării de către judecătorul sindic în termen de maximum 3 zile de la încheierea procesului verbal de aprobare a planului de restructurare. Momentul omologării planului de restructurare reprezintă momentul deschiderii procedurii concordatului preventiv. Din momentul deschiderii procedurii concordatului preventiv, sunt suspendate de drept atât executările silite îndreptate împotriva debitorului, cât și cursul prescripției de a cere executarea silită pentru o perioadă de maximum 4 luni, dar nu mai târziu de data pronunțării unei hotărâri de omologare a planului de restructurare sau de închidere a procedurii.

De la data omologării până la data pronunțării unei hotărâri judecătorești de încetare a procedurii concordatului preventiv nu se poate deschide procedura insolvenței față de debitor la cererea unui creditor afectat.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România recomandă apelarea la un avocat specializat în drept comercial, insolvență/ reorganizare judiciară și faliment, care vă poate sfătui cu privire la deschiderea procedurii concordatului preventiv pentru satisfacerea cerințelor creditorilor.

articolul original.

Noi indicii despre atmosfera timpurie de pe Marte dezvăluie o planetă umedă capabilă să susțină viața

25 September 2022 at 07:00
image

O nouă cercetare publicată în Earth and Planetary Science Letters sugerează că Marte a fost încă de la început umedă, cu o atmosferă densă care a permis existența unor oceane calde timp de milioane de ani.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au dezvoltat primul model al evoluției atmosferei marțiene care leagă temperaturile ridicate asociate cu formarea lui Marte în stare topită până la formarea primelor oceane și a atmosferei.

Acest model arată că – la fel ca pe Pământul modern – vaporii de apă din atmosfera marțiană erau concentrați în atmosfera inferioară și că atmosfera superioară a lui Marte era ,,uscată”, deoarece vaporii de apă se condensau sub formă de nori la nivelurile inferioare ale atmosferei, scrie Phys.org.

În schimb, hidrogenul molecular (H2) nu s-a condensat și a fost transportat în atmosfera superioară a lui Marte, unde s-a pierdut în spațiu. Această concluzie – că vaporii de apă s-au condensat și au fost reținuți pe Marte timpuriu, în timp ce hidrogenul molecular nu s-a condensat și a scăpat – permite ca modelul să fie legat direct de măsurătorile efectuate de navele spațiale, în special de roverul Curiosity de la Mars Science Laboratory.

,,Credem că am modelat un capitol trecut din , în perioada imediat după formarea planetei. Pentru a explica datele, atmosfera marțiană primordială trebuie să fi fost foarte densă și compusă în principal din hidrogen molecular (H2)”, a declarat Kaveh Pahlevan, cercetător științific la Institutul SETI.

Marte prezenta o atmosferă densă care a permis existența unor oceane calde

,,Această descoperire este semnificativă deoarece se știe că H2 este un gaz cu efect de seră puternic în mediile dense. Această atmosferă densă ar fi produs un puternic efect de seră, permițând oceanelor foarte timpurii de apă caldă să fie stabile pe suprafața marțiană timp de milioane de ani, până când H2 a fost pierdut treptat în spațiu. Din acest motiv, deducem că – într-o perioadă anterioară formării Pământului însuși – .”

Datele care constrâng modelul sunt raportul deuteriu-hidrogen (D/H) (deuteriul este izotopul greu al hidrogenului) al diferitelor mostre marțiene, inclusiv al meteoriților marțieni. Meteoriții de pe Marte sunt, în cea mai mare parte, roci igneice – s-au format atunci când interiorul lui Marte s-a topit, iar magma a urcat spre suprafață.

Apa dizolvată în aceste mostre igneice din interior (provenite din manta) are un raport deuteriu-hidrogen similar cu cel al oceanelor de pe Pământ, ceea ce indică faptul că cele două planete au început cu rapoarte D/H similare și că apa lor provine din aceeași sursă la începutul Sistemului Solar.

Marte timpuriu, o versiune caldă a Titanului modern

În schimb, Curiosity a măsurat raportul D/H al unei argile vechi de 3 miliarde de ani de pe suprafața marțiană și a constatat că această valoare este de 3 ori mai mare decât cea a oceanelor de pe Pământ.

Aparent, în momentul în care s-au format aceste argile antice, rezervorul de – hidrosfera – avea o concentrație substanțială de deuteriu în raport cu hidrogenul. Singurul proces cunoscut pentru a produce acest nivel de concentrație de deuteriu este pierderea preferențială a izotopului H, mai ușor, în spațiu.

În afară de curiozitatea legată de primele medii de pe planete, atmosferele bogate în H2 sunt importante în căutarea de viață dincolo de Pământ de către Institutul SETI.

Experimentele care datează de la mijlocul secolului al XX-lea arată că moleculele prebiotice implicate în originea vieții se formează cu ușurință în astfel de atmosfere bogate în H2, dar nu la fel de ușor în atmosfere sărace în H2. Implicația este că Marte timpuriu a fost o versiune caldă a Titanului modern și cel puțin la fel de promițător pentru originea vieții ca și Pământul timpuriu, dacă nu chiar mai promițător.

Studiul a fost publicat în Earth and Planetary Science Letters.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cum se dezvoltă, de fapt, creierul? Un studiu aruncă o nouă lumină asupra cogniției

24 September 2022 at 14:00
image

Un nou studiu prezintă un nou model neurocomputațional al creierului uman care ar putea face lumină asupra modului în care creierul dezvoltă abilități cognitive complexe și ar putea avansa cercetarea în domeniul inteligenței artificiale neuronale.

Studiul a fost realizat de un grup internațional de cercetători de la Institutul Pasteur și Universitatea Sorbona din Paris, CHU Sainte-Justine, Mila – Institutul de Inteligență Artificială din Quebec și Universitatea din Montreal.

Modelul, care a ajuns pe coperta revistei PNAS, descrie dezvoltarea neuronală pe trei niveluri ierarhice de procesare a informațiilor.

Modelul rezolvă trei sarcini de complexitate crescândă pe aceste niveluri, de la recunoașterea vizuală la manipularea cognitivă a percepțiilor conștiente. De fiecare dată, echipa a introdus un nou mecanism de bază pentru a-i permite să progreseze.

Creierul uman și inteligența artificială neuronală

Rezultatele evidențiază două mecanisme fundamentale pentru dezvoltarea pe mai multe niveluri a abilităților cognitive în rețelele neuronale biologice, scrie EurekAlert.

Este vorba despre epigeneza sinaptică, cu învățarea la scară locală și învățarea prin întărire la scară globală. De asemenea, dinamica autoorganizată, prin activitatea spontană și raportul echilibrat între excitație și inhibiție al neuronilor.

,,Modelul nostru demonstrează modul în care convergența neuro-AI evidențiază mecanismele biologice și arhitecturile cognitive care pot alimenta dezvoltarea următoarei generații și chiar, în cele din urmă, pot duce la conștiința artificială”, a declarat Guillaume Dumas, membru al echipei, profesor asistent de psihiatrie computațională la UdeM și cercetător principal la Centrul de cercetare CHU Sainte-Justine.

Creierul uman, singurul sistem cunoscut cu o conștiință socială avansată

Atingerea acestei etape ar putea necesita integrarea dimensiunii sociale a cogniției, a adăugat el.

Cercetătorii caută acum să integreze dimensiunile biologice și sociale aflate în joc în cogniția umană. Echipa a realizat deja prima simulare în interacțiune.

Ancorarea viitoarelor modele computaționale în realitățile biologice și sociale nu numai că va continua să facă lumină asupra mecanismelor care stau la baza cogniției, consideră echipa, dar va contribui, de asemenea, la crearea unei punți unice pentru inteligența artificială către singurul sistem cunoscut cu o conștiință socială avansată:

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
❌