ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Prețuri mai mari în cămine pentru studenți, din cauza facturilor la energie. Rector: „Să nu folosească aparate de încălzire și să nu gătească”

28 September 2022 at 07:49
image

Mulți studenți aleg să stea în cămine pentru că nu își permit să plătească chiria unui apartament. Până acum, un loc costa în jur de 500 de lei, dar, din ianuarie, tariful va crește și cu 70%, în funcție de facturile la utilități. De aceea, ei sunt rugați să facă cât mai multă economie și să renunțe la celebrele reșouri, dacă temperatura în cameră este optimă.

Creșterea prețului la energie se răsfrânge și asupra studenților. Tarifele la cazare vor crește în această iarnă, pentru că și facturile la curent vor fi mai mari.

Pe lângă asta, studenţilor li se cere să facă şi economie: sunt rugaţi să nu folosească reşouri, dacă se poate sta în camere și temperatura este optimă.

Un loc în căminul Universităţii Politehnica din Bucureşti costă 500 de lei pe lună, dar din ianuarie 2023, tariful va creşte cu 70%, în funcţie de costul utilităţilor.

„Să nu gătim în cămine”

Costul final depinde și de economia pe care o fac studenții. Dacă facturile la energie nu vor crește mult, nici costul cazării nu se va majora.

„Să nu folosească aparate de încălzire când avem confort, să nu gătim în cămine”, spune rectorul Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, citat de Antena 3.

Pentru studenţii economişti tariful va creşte, în medie, cu 100 de lei, anunţă rectorul Academiei de Studii Economice.

La Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, stundeții vor plăti în acest an, în medie, cu 20% mai mult.

„Avem preţuri de la 250 la 300 de lei loc pe cameră şi include toate cheltuielile, adică nu va plăti nimic în plus. Au internet, tv, apă, tot, nu plătesc nimic suplimentar”, spune Ştefan Drăgan, directror administrativ al unui cămin.

Pe de altă parte, la căminele care țin de Universitate București, costurile lunare se vor majora doar cu 10 lei.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Tarife ca-n Mamaia! Câți lei trebuie să dea un student pentru o lună de cazare în caminele studențești din Constanța

23 September 2022 at 12:41

Căminele studențești au început să reprezinte o mare problemă pentru studenții din Constanța. Prețurile cazărilor, spre deosebire de anii trecuți, au crescut considerabil! Iată cât ar trebui să plătească un student pentru a avea un loc unde să învețe.

Prețurile au crescut cu 30 de procente, ceea ce i-a supus pe studenți la și mai mult stres și grijă, mai ales că, acum a devenit un moft să locuiești într-un cămin studențesc.

Tinerii au început chiar să își caute chirii în apartamentele din preajma universităților.

Unul dintre exemplele potrivite este Universitatea Ovidius, unde, tarifele pornesc de la 250 de lei și ajung până la 350 de lei de persoană, sumele fiind calculate pe diferite criterii, acestea diferă în funcție de modul de școlarizare al tinerilor.

Sursă Foto – Twitter

Universitatea Ovidius are patru cămine studențești, două la Pescărie și două pe Bulevardul Mamaia, între acestea fiind o mare diferență. Unele camere de cămin prezintă o stare deplorabilă, fie că este vorba de Pescărie sau de cele situate pe bulevardul Mamaia.

Camerele deplorabile, pregătite pentru tinerii studenți

Studenții sunt așteptați în noul an cu multe defecțiuni tehnice, cum ar fi dușuri pline de rugină, lifturi care nu funcționează, pereți murdari și neîngrijți sau geamuri sparte.

Este evident că nu sunt gânduri de renovare și întreținere a acestor cămine.

Întreținerea cazărilor în cămin nu a fost făcută dar prețurile au crescut considerabil. De-a lungul timpului, toate instalațiile sanitare au suferit serioase pagube și ar trebui reabilitate.

Prețul este de 250 lei pe lună pentru studenții cu forma de învățământ fără taxă, pentru cei care sunt la taxă, prețul este de 350 lei pe lună.

“Am o părere împărțită în privința spațiilor de cazare de la cămin. Unele au condiții decente, însă altele sunt de-a dreptul deplorabile. Eu am avut parte de ambele variante însă acum e ok. În privința prețului, suma e destul de măricică având în vedere că nu prea putem să și muncim și să mergem la facultate, dacă suntem la zi. Cred că administrația ar putea face unele îmbunătățiri dacă tot au decis să mărească tarifele.”, a declarat o studentă, referitor la creșterea tarifului la cazările din cămine.

De asemenea, studenții care nu prind locuri în cămine de stat, sunt nevoiți să-și plătească chiria în alte părți.

Prețul camerelor închiriate variază intre 800 și 1200 lei aceștia putând sta câte 2 sau maxim 3 în camere, sau mai există varianta de apartamente unde prețurile pornesc de la 1200 lei până la 2500 lei sau chiar mai mult, după buget, pentru mai mulți studenți într-un apartament, potrivit Replica.ro.

articolul original.

Festivalul de Științe Mioveni, o primă ediție explozivă!

23 September 2022 at 01:03

Joi după-amiza, la Mioveni s-a văzut că atunci când educația e promovată de campioni ai științelor devine noul ”cool”.

Aproximativ 1 500 de copii, elevi ai școlilor din oraș, au venit la Sala Sporturilor Mioveni pentru festivalul de științe propus de tinerii străluciți din diaspora academică românească, Romanian Science Festival.

Privit cu neîncredere de cei care considerau că ultimul lucru de care ar fi interesați elevii și copiii ar fi un eveniment despre științe, festivalul a demonstrat că autoritatea dată de un parcurs exemplar pe calea curată a educației științifice, dă încredere, e suficient de convingătoare și atractivă, inspiră. Din fericire, Primăria Mioveni a ales să primească și să susțină acest festival și ar fi fost culmea să nu o facă.

Viceprimarul Ciprian Țurlea s-a declarat încântat de vibe-ul evenimentului și de faptul că atâția elevi au venit de bună voie la un festival de științe. A promis că la următoarea ediție va fi printre voluntari, motiv pentru care a și primit un tricou personalizat RSF pe post de contract de voluntariat.

După ce mentorii s-au prezentat și au făcut scurte introduceri în științele pe care le promovează la festival, a urmat o sesiune de întrebări din partea copiilor, care au abordat chiar și teorii spectaculoase despre spațiu și timp.

La Festivalul de Științe au venit copii de toate vârstele, mulți dintre ei însoțiți de părinți, care s-au dovedit la fel de curioși ca și copiii.

La eveniment au fost implicați voluntari din școlile orașului, care au făcut experimente alături profesori și mentorii RSF.

Eliza Casapopol o tânără din Mioveni, absolventă de Oxford, este unul dintre organizatorii Romanian Science Festival și cea care și-a dorit foarte mult oprirea caravanei RSF și la Mioveni.

Video- declarații Eliza Casapopol, mentor și organizator RSF

Pe parcursul a două ore, copiii au participat la o serie de experimente interactive în cadrul unor ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, astronomie, fizică, biologie, medicină, geografie și sustenabilitate.

Declarații Corina Miloșoiu, mentor RSF

În cadrul acestui eveniment, copiii au putut înțelege mai bine unele fenomene care se produc în mediul înconjurător sau în spațiu, fenomene electrice, electrostatice sau reacții chimice, au privit prin telescop, au analizat la microscop, au dat comenzi roboților, au testat unele substanțe și compuși, fiecare acțiune fiindu-le explicată în detaliu și cât mai simplu de mentori experimentați.

Mai mici sau mai mari, elevii au fost la fel de încântați.

Video – Declarații elev Liceul Iulia Zamfirescu

Secvențe video Mioveni Science Festival – 2022

La evenimentul Romanian Science Festival Mioveni au participat în total 16 mentori, cercetatori și profesionisti veniți din 7 țări, exclusiv pentru acest festival:

 • – Andreea Atanasescu, Student, Imunologie, Trinity College Dublin, Irlanda
 • – Eliza Casapopol, Specialist în Inteligență Artificială, Microsoft Olanda & absolvent Universitatea Oxford, Marea Britanie
 • – Catinca Ciuculete, Student, Medicina, Queen’s University Belfast, Irlanda
 • – Emil Centiu, Tactical Software Engineer, NatWest Markets, Marea Britanie
 • – Cristian-Alexandru Chiriac, Student, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București, România
 • – Sebastian Dumitru, Inginer în Inteligență Artificială, Huawei Research & Development, Marea Britanie
 • – Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie
 • Andreea Geamanu, Studentă, Life Sciences & Technology, University of Groningen, Olanda
 • – Andreea Cristina Gheorghe, Studentă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica București, România & Erasmus+ Student, Universitatea Groningen, Olanda
 • – Teodor Jianu, Doctorand în Chimie, Max Planck Institute, Germania
 • – Liana Ivascu, Studentă, Fizică, Universitatea Manchester, Marea Britanie
 • – Sandor Kruk, Cercetator în Astronomie, Institutul Max Planck, Germania
 • – Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Microsoft Olanda
 • – Raluca-Andreea Miron, Strudent, Facultatea de Fizică, Universitatea București
 • – Teodora Simion, Absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie
 • – Irina Verlan, Student in Inteligenta Artificiala, University of Helsinki

articolul original.

Prin ce au trecut doi studenți francezi care au închiriat un apartament la Iași / Proprietarii au ajuns în spatele gratiilor

22 September 2022 at 11:37
image

Doi studenți francezi au trecut printr-un adevărat coșmar în România. Veniți să studieze medicină în țara noastră, la Universitatea din Iași, aceștia au găsit cazare în centrul orașului din Copou, însă au avut parte de o experiență cumplită cu cea care le promisese că le va închiria o locuință.

Proprietara a profitat de faptul că aceștia sunt străini și a crezut că îi va funcționa planul prin care își dorea să obțină mai mulți bani de la cei doi tineri. Femeia le-a cerut să plătească întreținerea altor locuințe și i-a evacuat cu forța din apartament, scrie Ziarul de Iași.

Experiență de coșmar la Iași pentru doi studenți francezi

Cei doi frați au venit să studieze medicina la Iași și au închiriat un apartament în care să locuiască în perioada ianuarie-iulie 2018, pentru care trebuiau să achite 550 de euro lunar, la care se adăugau restul utilităților, aspecte stabilite în baza unui contract. Proprietara însă a avut alt plan și le-a cerut însă să achite și întreținerea altor locuințe, amenințându-i că îi va evacua cu forța.

Într-o zi, femeia s-a „înarmat” cu un aparat de electroșocuri și, însoțită de fostul soț și de un nepot, a mers glonț la apartament pentru a-i da afară pe cei doi chiriași. Francezii au simțit pericolul și au refuzat să îi decshidă acesteia. Cum veniseră pregătiți cu tot ce le trebuie, cei doi bărbați care au însoțit-o pe femeie au reușit să spargă cu bâte de lemn ușa locuinței, cei doi tineri fiind scoși cu forța din apartament, timp în care inclusiv bunurile lor au fost aruncate pe casa scării.

În urma celor întâmplate, pagubele materiale au depășit 6.500 de euro, mai scrie sursa citată.

Oamenii legii i-au găsit pe cei doi studenți în fața blocului, plângând, în timp ce agresorii au ajuns la poliție, acolo unde au refuzat să dea declarații. În fața instanței au recunoscut că au intrat fără drept în apartament pentru a le cere chiriașilor anumite sume de bani.

Potrivit declarațiilor proprietarei locuinței, contractul prevedea că cei doi studenți trebuie să plătească 2.000 de euro și să părăsească apartamentul în cazul în care facturile nu erau plătite la timp.

Francezi furați și dați afară de proprietarii de la Iași

În plus, cei doi tineri au acuzat că le-a dispărut și un plic cu 3.000 de euro din casă, dar nu au putut proba acest lucru.

„Se reţine motivul săvârşirii infracţiunilor, respectiv dorinţa inculpatei de a obţine în mod ilegal sume de bani despre care a pretins că i se cuveneau, însă fără a folosi căile legale de recuperare a acestora, respectiv acţiunea în instanţă, sub pretextul duratei lungi a unui eventual proces”, au consemnat judecătorii, conform sursei citate anterior.

Proprietara a fost condamnată la 4 ani de închisoare și la plata unei amenzi în valoare de 10.000 de lei, fostul ei soț a primit o pedeapsă de 2 ani și 4 luni de închisoare, în timp ce nepotul femeii a fost condamnat la 1 an și 10 luni de închisoare.

În plus, cei trei vor trebui să le plătească victimelor și 36.000 lei, ca daune materiale, dar și câte 25.000 euro fiecăruia, drept daune morale.

articolul original.

Bobocii de la UMFST Târgu Mureș, răsfățații festivității de deschidere a anului universitar

20 September 2022 at 04:00

La festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023 de la Târgu Mureș a participat și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pentru a-i susține pe cei 198 de studenți mediciniști militari care studiază aici. 

Luni, 19 septemebrie, a avut loc, în Sala de concerte a Palatului Culturii din Târgu Mureș, ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade”. După intonarea imnului „Gaudeamus Igitur” și imnului României, conducerea Universității și invitații au rostit discursuri și au adresat urări de „succes” bobocilor și tuturor studenților și cadrelor universitare.

În mesajul său de bun venit, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a subliniat emoția începutului de an universitar și de început de drum academic al bobocilor, în condiții de normalitate, după doi ani și jumătate de pandemie, dar și speranțele de dezvoltare a învățământului târg-mureșean pe baze științifice moderne.

Mă întreb uneori dacă festivitatea de încheiere sau de deschidere a anului universitar este mai frumoasă, și înclin să cred astăzi că aceasta din urmă este mai deosebită, dintr-un motiv care se leagă mai ales de voi. Este momentul în care mai mult ca oricând vă puneți întrebări, căutați răspunsuri despre cum va fi, ce va fi, ce voi învăța nou… Până la urmă, aceasta este filosofia cunoașterii, la fiecare nivel la care ne găsim”, și-a început discursul, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, adresându-se bobocilor.

Leonard Azamfirei – Rector UMFST

Rectorul Azamfirei a precizat că, pentru prima dată în istoria sa, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” deschide universitar în trei locații diferite, respectiv, la sediul central din Târgu Mureș unde se vor continua programele clasice și vor fi începute programe noi, la Hamburg unde „în acest an avem 522 de studenți și intrăm în intrăm în relație cu cele 16 spitale cu care Universitatea din Germania are colaborare. Acestora li se adaugă cei peste 727 de studenți la Medicină de la Târgu Mureș și cei 198 de studenți la Medicină militară, astfel că 1400 de studenți internaționali îmbogățesc zestrea spirituală, culturală, intelectuală a universității” și la Bistrița unde se află „copilul nostru mai mic”.

„Aproape 2.400 de studenți se alătură astăzi colegilor care deja au făcut din universitate o a doua casă. Dintre aceștia, 2.067 studenți încep studiile la cele 35 de programe de licență, 640 studenți încep studiile masterale la cele 27 programe de masterat, iar 66 vor începe studiile doctorale. La programele de Medicină în limba engleză sunt înmatriculați aproape 1.400 de studenți internaționali. Dăm astfel viață orașului!”, a spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST Târgu Mureș, care și-a încheiat discursul cu „E pluribus unum!” – motto-ul Universității.

Vasile Dincu – Ministrul Apararii

La eveniment a participat și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pentru a da astfel un semnal de susținere studenților de la Medicină Militară, unde sunt 198 de studenți militari – 30 în anul I, câte 15 în anii doi și trei, 54 în anul patru, 64 în anul cinci și 20 în anul șase.

Ministrul Apărării a mulțumit universității pentru parteneriatul cu MApN, subliniind că „este o colaborare care ne onorează și mulțumesc întreg corpului didactic pentru formarea medicilor militari în această prestigioasă unitate de învățământ. Sunt convins că succesele acestora vor constitui un plus și pentru universitatea care i-a pregătit”, apreciind că acest parteneriat nu numai că va fi continuat, ci și că „Universitatea din Tîrgu Mureș va deveni partener important pentru ministerul nostru în formarea în domeniul medicinei operaționale și în alte domenii pe care le necesită vremurile de astăzi, mai ales în contextul actual de securitate”.

Adresându-se studenților, ministrul Vasile Dîncu i-a îndemnat să-și urmeze vocația și să împrumute din sufletul lor profesiei pe care și-au ales-o, să își dezvolte creativitatea și să inoveze, astfel încât să contribuie la modernizarea României. Ministrul le-a mulțumit în mod special celor 198 de studenți ai secției de pregătire medico-militară pentru că au ales o carieră militară, asemenea înaintașilor care și-au făcut datoria în războaie, cât și contemporanilor, medici militari și civili, eroii ai națiunii în lupta cu pandemia de coronavirus. „Medicii militari sunt unii dintre cei mai importanți profesioniști ai Armatei României”, a concluzionat ministrul Dîncu.

UMFST – Bistrita

În aceeași zi a avut loc și festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023 pentru cei 100 de studenți ai programului de studii Asistență Medicală Generală din cadrul Facultății de Medicină, extensia Bistrița, organizată la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, la care au participat și s-au adresat studenților, în calitate de invitați, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

După intonarea imnului „Gaudeamus Igitur”, rectorul UMFST Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat structura universității și a spus că „am început cu cei 100 de studenți înscriși la programul de studii Asistență medicală generală, iar anul viitor vom dezvolta programele de studii de Tehnică dentară și Asistență de farmacie”. Odată cu mesajul adresat studenților și cadrelor universitare, rectorul UMFST a subliniat „suportul excepțional” oferit de Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și de Spitalul Județean de Urgență din Bistrița. „Aveți o infrastructură foarte bine pusă la punct, pe care o apreciem și o invidiem, aveți o resursă umană foarte bună, care este în formare, și aveți viziune și curaj și pentru acest lucru trebuie să felicit autoritățile locale – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Vrem să construim în Bistrița și un corp profesoral care să includă și resursa umană locală. (…) Am venit la Bistrița și vom rămâne aici pentru a dezvolta”, a punctat prof. Azamfirei.

„Bun venit” și o acomodare ușoară cu viața de student le-a urat bobocilor studenți în limba maghiară, prorectorul UMFST, prof. univ. dr. Nagy Előd Ernő, care le-a urat tuturor studenți și cadrelor universitare „succes în noul an universitar”.

Prof. univ. dr. Amelia Tero-Vescan, prodecan al Facultății de Medicină în limba engleză, s-a adresat studenților și celorlalți participați la eveniment în limba engleză.

Câteva cuvinte de „bun venit” a adresat „bobocilor” UMFST și Cristina Hidoș, președinta Ligii Studenților din Târgu Mureș, felicitându-i pentru drumul pe care l-au ales și i-a îndemnat să trateze „cu seriozitate” anii de pregătire și să se implice în avtivități de voluntariat și să valorifice fiecare oportunitate care li se va oferi.

Aceleași urări și îndemnuri le-a adresat studenților în limba maghiară, Varga László, reprezentantul Asociației Studenților Maghiari din Tg Mureș.

Și pentru ca emoțiile noului început să se risipească în modul cel mai plăcut, evenimentul s-a închiat cu un moment inedit susținut de șase studenți ai Universității, care formează un grup artistic instrumental și care au susținut în premieră un fragment din „Serenada” lui Franz Schubert.


articolul original.

Vehiculul electric care absoarbe carbon, noua invenție a studenților olandezi

18 September 2022 at 07:00
image

Vehiculul electric care absoarbe carbon creat de studenții din Țările de Jos seamănă cu o mașină sport obișnuită, însă are ceva special: captează mai mult carbon decât emite.

„Scopul nostru final este să creăm un ”, a spus Jens Lahaije, de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.

Numit ZEM, de la mobilitate cu emisii zero, , cu două locuri, este dotat cu un acumulator Cleantron litiu-ion, iar majoritatea pieselor sale sunt imprimate 3D din materiale plastice reciclate, a spus Lahaije.

Vehiculul electric care absoarbe carbon este prietenos cu mediul din faza de producție și până la finalul vieții

Obiectivul este de a minimiza dioxidul de carbon emis pe toată durata de viață a mașinii, de la fabricație până la reciclare, a adăugat el.

Vehiculele electrice cu baterie practic nu emit CO2 în timpul funcționării în comparație cu vehiculele cu motor cu combustie, dar producția de celule de baterie poate crea atât de multă poluare încât este nevoie de zeci de mii de kilometri pentru a atinge „paritatea carbonului” cu modelele comparabile pe combustibili fosili, scrie Reuters.

Cât carbon poate capta ZEM?

ZEM folosește două filtre care pot capta până la 2 la fiecare 30.000 de kilometri parcurși, a estimat echipa de la Universitatea din Eindhoven. Studenții își imaginează un viitor în care filtrele vor putea fi golite la stațiile de încărcare.

Studenții își prezintă vehiculul într-un tur de promovare în SUA către universități și companii începând de pe Coasta de Est și până în Silicon Valley.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Senatul TUIASI a decis: studenții de la licență vor face toate orele față în față, iar la masterat și doctorat o parte din activitate va putea fi desfășurată online

15 September 2022 at 04:36

Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a validat propunerea Consiliului de Administrație cu privire la începerea noului an universitar: activitățile didactice în ciclul de licență se vor desfășura integral față în față, la masterat și doctorat fiind posibil ca o parte dintre activități să fie și online.

Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a actualizat criteriile de acreditare pentru domeniile de studiu de la toate universitățile din țară, permițând, într-un anumit procent, ca activitățile să se desfășoare și în mediul online, conform normelor interne aprobate de Senatele instituțiilor de învățământ superior. La TUIASI, pe lângă decizia de a continua integral, față în față, la ciclul de licență, Senatul a aprobat desfășurarea unor activități online la masterat și la doctorat, în funcție de necesități. În mod concret, la masterat, activitățile de predare se vor desfășura față în față, cu prezența studenților și a cadrelor didactice în universitate, în proporție de minimum 40%, în timp ce peste 65% dintre activitățile aplicative și de cercetare vor fi efectuate în același format. La doctorat, procentele sunt de 35%, respectiv 65%. „Coroborând standardele ARACIS cu specificul universității noastre, care este tehnică,am propus Senatului ca activitățile didactice incluse în ciclul de licență să se desfășoare integral în sistem față în față. Pentru ciclurile de masterat și de doctorat vor putea exista activități online, în limitele stabilite de ARACIS”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

În mod concret, acesta a explicat că vor fi și unele excepții: profesorii din străinătate sau din țară vor putea ține cursuri online pentru diferite grupuri de studenți, în cadrul activității didactice. Sau cadrele didactice care sunt în concediu medical, nu se pot deplasa la universitate, dar vor și pot să își susțină cursurile online, vor avea această oportunitate. Însă la nivel de licență cursurile se vor desfășura, de principiu, față în față, respectând normele de protecție sanitară și recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea răspândirii bolilor infectocontagioase. „În toate situațiile, vom «exploata» ceea ce a adus «bun» sistemul online, în sensul că vom putea invita profesori de la alte universități să țină prelegeri, fără să fie prezenți fizic în universitatea noastră; colegii care sunt plecați oficial în mobilități interne sau internaționale vor putea să își desfășoare activitățile didactice online și, de asemenea, colegii care sunt în concediu medical, dacă afecțiunea respectivă le permite și ei doresc continuarea acestor activități pe perioada concediului. Însă toate aceste cazuri vor fi propuse de conducerile facultăților spre aprobare de către conducerea universității, cu respectarea strictă a ponderilor maxime specifice de activități online conform normativelor ARACIS”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Indiferent de ciclul de studiu, activitățile de laborator care includ utilizarea de echipamente experimentale se va realiza doar față în față, în timp ce profesorii pot oferi consultanțe în sistem online. Conform metodologiei aprobate de Senatul TUIASI, activitățile de evaluare continuă, pe parcursul anului, dar și cele de tip examen scris se vor realiza exclusiv față în față.

articolul original.

EA – The Entrepreneurship Academy: Studenții facultății au realizat vânzări în valoare de 1.5 milioane de euro

14 September 2022 at 13:39

În anul universitar 2021-2022, studenții de la EA – The Entrepreneurship Academy, singura facultate de antreprenoriat din România, au generat vânzări de peste 1,5 milioane de euro în cadrul business-urilor incubate în cadrul facultății;

Cele mai cunoscute afaceri incubate în cadrul EA, sunt Flip.ro, The Outfit, Glow2Go, Fustițe cu Luminițe, Confidas sau Difrnt.

București, 14 septembrie – EA – The Entrepreneurship Academy, singura facultate de business din România, toamna nu numără bobocii, ci realizările studenților care își conduc propria afacere. EA oferă informații despre rezultatele de anul trecut și se pregătește pentru un nou an universitar.

În anul 2021 – 2022, EA numără:

 • 34 de absolvenți, dintre care peste 60% au propriul business;
 • 62 de business-uri active și 15 idei în testare ale studenților încă în program;
 • 33 de experți în antreprenoriat și managementul afacerilor, implicați în procesul de predare;
 • 5 mentori de business și 7 team coachi;
 • 8 produse minime viabile (MVPs).

Universitatea de business și antreprenoriat a fost din start ceva nou. Perioada de selecție a viitorilor studenți, prin teste practice și condițiile de admitere, pune preț pe ce știi să faci, pe cum gândești, nu neapărat pe notele avute în liceu sau la BAC. Însă, cel mai important, am avut privilegiul să urmăresc pas cu pas, timp de 4 ani, transformarea unui licean care nu știa cum funcționa o afacere, într-un adevărat antreprenor. Îmi place să cred că, alături de fiul meu, am învățat și eu unele lucruri”, spune tatăl unui absolvent EA.

Anul nou universitar va avea 38 studenți noi, dintre care 30% fete și 70% băieți, care vin din orașe precum București, Brăila sau Constanța și care au terminat licee cu diferite profiluri, de la matematică și informatică, până la licee internaționale.

Cum este admiterea pentru EA – The Entrepreneurship Academy

Comparativ cu facultățile clasice, pentru a studia business și antreprenoriat în cadrul EA, elevii nu dau examen, ci trec printr-un proces de admitere interactiv – înscriere online pe baza CV-ului, a două eseuri și a unui video, o zi petrecută în cadrul facultății rezolvând o provocare de la un business real, numită Bootday și interviul final.

Pentru a-și dovedi spiritul antreprenorial, tinerii pot da admiterea încă din clasa a XI-a și își pot achita taxa de studiu cu ajutorul burselor, metodelor de finanțare și sponsorizare puse la dispoziție de facultate. The Entrepreneurship Academy oferă burse în valoare de 500.000 de euro.

Tinerii care își doresc propria afacere sau vor să devină oameni de business în companii cu renume învață la EA despre:

 • antreprenoriat;
 • lucrul în și cu o echipă;
 • abilități integrate: legi, promovare, finanțe, management de proiect și leadership.

Despre EA – The Entrepreneurship Academy

Este singura facultate antreprenorială din România, unde studenții învață practic încă din prima zi de școală cum să își construiască și să își dezvolte un business. Facultatea funcționează pe baza unui parteneriat cu Team Academy Amsterdam/ Stichting Schoolvision, după un model educațional existent de peste 20 de ani în Finlanda și implementat cu succes în peste 18 țări.

Facultatea este acreditată internațional de Team Academy Netherlands, împreună cu Institutul Schoolvision, prin Ministerul Educației, Culturii și Științelor din Olanda.

Diploma pe care studenții o obțin la finalul celor patru ani de studii, prin dobândirea celor 240 credite ECTS, este Bachelor Degree – Business Administration in Entrepreneurship şi poate fi echivalată în România la CNRED, conform Ministerului Educaţiei.

articolul original.

Admiterea de toamnă la TUIASI: ultima săptămână de înscrieri, mai sunt disponibile locuri la buget. Punct final: vineri, 16 septembrie

13 September 2022 at 06:02

Până la finalul săptămânii, vineri, 16 septembrie 2022, tinerii care doresc să devină ingineri pot să se înscrie la sesiunea de toamnă a admiterii, derulată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). În prima săptămână a admiterii au fost deja circa 150 de candidați pe locurile scoase la concurs la buget și încă 100 pentru locurile cu taxă, dar încă mai există poziții disponibile la majoritatea facultăților Politehnicii ieșene.

Doar Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și-au ocupat toate locurile la buget și taxă în sesiunea de vară.

Tinerii care doresc să urmeze o carieră în inginerie mai pot candida pentru locurile disponibile la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, Facultatea de Construcții și Instalații, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, Facultatea de Hidrotehnică și Geodezia Mediului, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor și Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor.

Pentru a fi siguri că vor găsi un loc la buget la una dintre facultățile pe care le consideră cele mai interesante, candidații pot profita de sistemul unic implementat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași: cu același dosar și aceeași taxă se pot înscrie la oricâte specializări doresc din cadrul a trei facultăți ale TUIASI. Dacă doresc să aleagă mai multe opțiuni, aceștia pot plăti o taxă suplimentară de 100 de lei și pot selecta pe fișa de înscriere oricâte opțiuni doresc de la facultățile care mai au locuri disponibile. Repartiția se face în ordinea preferințelor de pe liste și a mediilor de admitere.

La momentul admiterii de toamnă au rămas neocupate în urma redistribuirii de la licență 220 de locuri pentru candidații români și din UE la licență, cât și 190 de locuri pentru candidații români și din UE la studiile de masterat. La licență mai sunt disponibile 100 de locuri pentru candidații români de pretutindeni.

TUIASI a pus la dispoziție pentru candidați și în această toamnă platforma creată de specialiștii universității pentru înscrierea online, toate documentele putând fi transmise cu ușurință, iar o comisie de specialiști solicită clarificări și completări de documente, dacă este cazul, până la finalizarea dosarului de admitere.

Situația candidaților la fiecare facultate poate fi urmărită în timp real pe platforma universității. Pentru a se familiariza cu pașii necesari admiterii, candidații pot consulta manualul de utilizare al platformei, cele mai des întâlnite întrebări și răspunsurile la ele.

articolul original.

Abonamentele STB pentru elevii și studenții de la unități de învățământ din București și Ilfov vor fi eliberate online

1 September 2022 at 13:51

Abonamentele pentru mijloacele de transport public ale Societăţii de Transport Bucureşti STB SA, pentru elevii şi studenţii care învaţă în şcolile şi unversităţile de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov vor fi eliberate online, în urma încheierii unui protocol între Ministerul Educaţiei şi STB SA, relatează News.ro.

În baza acestui document, Ministerul Educaţiei va permite accesul STB SA la platforma Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) şi la Registrul Matricol Unic (RMU), pentru a valida şi verifica automat, în condiţii sporite de securitate informatică şi cu respectarea legislaţie privind datele cu caracter personal, calitatea de elev sau student a beneficiarului.

Protocolul de colaborare a fost semnat

Protocolul de colaborare a fost semnat de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu şi de directorul general al STB SA, Mihai Criţ, şi prevede dezvoltarea de către STB SA a interfeţei care să faciliteze obţinerea online a abonamentelor gratuite pentru elevi, respectiv cu reducere pentru studenţi, pe baza solicitării acestora.

Astfel, Ministerul Educaţiei permite accesul Societăţii de Transport Bucureşti STB SA la platforma Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) şi Registrul Matricol Unic (RMU), pentru a valida şi verifica automat calitatea de elev/ student, în condiţii sporite de securitate informatică.

Noua platformă va permite obţinerea abonamentelor metropolitane din zona Bucureşti – Ilfov valabile pe perioada anului şcolar, pe toate liniile de transport public de suprafaţă, indiferent de operatorul de transport, conform legislaţiei în vigoare.

„Transformarea digitală a proceselor pleacă de la nevoile consumatorului. Prin acest parteneriat oferim elevilor posibilitatea de a folosi tehnologiile actuale în vederea obţinerii mai rapide a abonamentelor de transport, fără a se mai deplasa la centrele de vânzare ale STB SA”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ.

Potrivit acestuia, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării oferă suportul tehnic în vederea respectării trasabilităţii schimbului de date necesar dezvoltării platformei digitale.

Platforma accesibila mai întâi elevilor, apoi studenților

Platforma va fi pusă, într-o primă fază, la dispoziţia elevilor, apoi dezvoltată pentru obţinerea abonamentelor pentru studenţi.

La rândul său, ministrul Educaţiei a transmis, pe Facebook, că schimbul de informaţii se va realiza cu asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal, potrivit Regulamentului european 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), adoptat de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.

„Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Societatea de Transport Bucureşti (STB S.A.) este valabil pentru o perioadă de 4 ani de la data semnării şi nu presupune nicio contribuţie financiară din partea Ministerului Educaţiei”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

articolul original.

Cât trebuie să achite studenții pentru o cameră de cămin? Cei ce nu reușesc să prindă loc vor scoate din buzunar sume uriașe pentru chirii

25 August 2022 at 06:10
image

În curând începe anul universitar, iar studenţii caută de zor soluţii de cazare. Așa cum în ultima perioadă au crescut prețurile pentru toate, cei mai mujlți studenți sunt interesați să prindă o cameră în cămin, deoarece prețurile pentru chirii au explodat.

De asemenea, pe lângă suma enormă pentru plata unei chirii, o problemă pentru studenți sunt și facturile, care tot mai mult cresc.

În cămine nu sunt locuri suficiente

Din păcate, locurile în căminele studențești nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea tot mai mare. Dar cei care, totuși, aleg o chirie, au început deja să caute, pentru că, așa cum se întâmplă anual, prețurile vor crește și mai mult în perioada dinaintea începerii anului universitar.

Un student care stă în chirie ar urma să plătească mult mai mult decât unul cazat într-un cămin studențesc, notează Observator.

La Universitatea Tehnică Iași, o cameră de cămin va costa 160 de lei pe lună, dar locurile sunt și în acest caz mult mai puține decât solicitările.

Cine nu prinde loc la cămin va fi nevoit să plătească mult, pentru că, dacă la cămin preţurile ajung până la cel mult 350 de lei pentru un loc într-o cameră cu două locuri, pentu chirie, prețurile ajung undeva la 350 de euro pe lună pentru un apartament într-o zonă non-centrală, 250 de euro într-o garsonieră aflată de asemenea nu tocmai în zona centrală sau în apropierea universităţilor, la care se adaugă, desigur, cheltuielile lunare.

Cât va trebui să plătească un student pentru chirie în București și Cluj-Napoca

Pe ultima sută de metri, înainte de începerea noului an universitar, chiriile din toate orașele își măresc prețurile. Cu cât apartamentele sau garsonierele sunt mai aproape de facultate, cu atât prețul lor este mai mare spre deosebire de alte zone.

În București, cele mai căutate zone sunt: Grozăvești, Politehnica și Lacul Tei, scrie Gândul.

Aici, un apartament cu două camere se închiriază și cu 430 de euro, iar o garsonieră ajunge să depășească suma de peste 350 de euro, pe lună.

Spre deosebire de capitală, în Cluj chiriile sunt mai scumpe.

De exemplu, un apartament cu două camere în zona Zorilor ajunge la 600 de euro pe lună, iar o garsonieră la 450 de euro pe lună.

articolul original.

Peste 150 de tineri participă la a II-a ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni

24 August 2022 at 06:56

În perioada 24-29 august, studenții dezbat problemele cu care se confruntă societatea românească, de la educație de calitate și condiții de muncă decente până la comunități sustenabile și servicii medicale accesibile, și vor propune soluții decidenților.

Cea de-a II-a ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni, organizat de asociaţiile de studenţi şi tineret din România în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a debutat astăzi, la Palatul Victoria, printr-o ceremonie oficială la care au luat cuvântul premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, Codrin Scutaru – vicepreședinte Asociația Ovidiu RO și Ioana Dospinescu – manager de proiect.

Lucrările Forumului se vor desfăşura la Palatul Parlamentului, până pe 29 august, iar cei peste 150 de studenți români din țară și din diaspora care participă la eveniment vor avea astfel ocazia să-și facă auzită vocea și să-și exprime spiritul democratic, dar și să ajute la soluţionarea problemelor actuale cu care se confruntă societatea româneacă.

Tinerii și generația noastră au cuvânt de spus despre societatea în care se află, iar Forumul Studenților Români de Pretutindeni a înțeles cel mai bine acest mesaj, pentru că suntem aici să ne asigurăm că acea voce se face auzită”, transmite Decebal Mohîrță, fondator al Forumului.

În deschiderea Forumului, premierul Nicolae Ciucă s-a declarat mândru și onorat” să întâlnească reprezentanții studenților români care urmează cursurile „celor mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa și din lume, veniți la București la Forumul Studenților Români de Pretutindeni”.

Premierul a subliniat că rezultatele lor, obținute prin efortul personal, prin dedicare și ambiţie „ne obligă și ne responsabilizează ca stat să luăm cele mai bune decizii și să le oferim condiții pentru ca, la finalizarea studiilor, aceștia să aleagă să se întoarcă în țară. Suntem mândri de reușita dumneavoastră. Experiența acumulată poate contribui în mod semnificativ la dezvoltarea proiectelor de țară. Ne dorim foarte mult să vă întoarceți acasă şi să punem umărul împreună la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea proiectului de ţară. Este nevoie de contribuția fiecăruia dintre noi pentru a realiza modernizarea și reforma statului și o Românie funcţională, în care relaţia dintre stat şi cetăţean să fie cât se poate de simplă şi de onestă şi să facem în aşa fel încât să reuşim să dezvoltăm şi noi – să atingem standarde, aşa cum dumneavoastră le întâlniţi astăzi în universităţile unde vă desfăşuraţi activitatea. Pe de altă parte, avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă. Pentru că oricât de mult ne-am strădui să dezvoltăm proiecte și programe, toate acestea au o coerență și un final doar prin oameni, a spus premierul.

În același timp, Nicolae Ciucă a subliniat că România are frontierele deschise și beneficiază de aceleași drepturi și oportunități în Europa, iar studenții români care studiază în diaspora beneficiază de aceste facilități și pot învăța oriune, dar nu este suficient. „Avem nevoie ca aceste oportunități să fie puse în valoare, pentru ca țara noastră să se transforme într-un pol de atracție și convingere pentru fiecare dintre dumneavoastră, pentru a avea voința de a reveni acasă și să puneți umărul la împlinirea așteptărilor și a visurilor. Situația este așa de complexă și de complicată și cred că trebuie să facem în așa fel încât să creem acel cadru ca să facem o Românie funcțională și să avem acea motivație interioară și bucurie că acolo unde ne desfășurăm activitatea avem și noi contribuția noastră. Contribuții mici, dar puse una lângă alta să contribuie la modernizarea și reforma statului”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă, menționând că Guvernul are proiecte pe care dorește să le ducă mai departe şi să le consolideze „în deplină relaţie şi dialog continuu cu toate organizaţiile şi toate structurile asociative”, iar unul dintre acestea constituie pachetul de legi ale educației, care se înscrie în proiectul de țară «România educată».Dacă vrem cu adevărat să pornim schimbarea, atunci ea nu poate să înceapă decât de la Educație, de la tot ce înseamnă transformarea și modernizarea sistemului de educație din România”, a.

Forumul este structurat în 6 comitete (compuse din 15-20 de studenţi):

* Educaţie şi Tineret (Restructurarea sistemelor comunicaţionale şi educaţionale din procesul de învăţământ românesc);

* Sănătate (Accesibilitatea, mobilitatea şi digitalizarea informaţiei medicale şi a actului medical);

* Justiţie (Accesibilitatea la drepturile fundamentale ale omului, combaterea inegalităţii de şanse şi a discriminării);

* Muncă şi Economie (Combaterea anomaliilor pieţei muncii. Cauze şi efecte asupra tinerilor);

* Energie şi mediu (Regenerarea resurselor României şi abordarea noilor tehnologii cu scopul atingerii independenţei energetice);

* Afaceri Europene (Rolul tinerilor în consolidarea poziţiei României ca actor regional în Uniunea Europeană).

Fiecare comitet militează pentru atingerea unui obiectiv de dezvoltare durabilă pe de Agenda 2030, promovată și susținută de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. De la educație de calitate și condiții de muncă decente până la comunități sustenabile și servicii medicale accesibile, toate reprezintă câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul Forumului, anul acesta.

Proiectul urmăreşte implicarea activă a tinerilor în dezbateri constructive, deschise, cu o finalitate bine conturată, respectiv „realizarea a 6 rezoluţii ce vor fi înaintate instituţiilor cu putere decizională. Pe întreaga perioadă de desfăşurare a Forumului, la Palatul Parlamentului, peste 150 de studenţi din străinătate şi din România vor avea ocazia să dezbată probleme relevante cu care se confruntă societatea noastră şi, sub îndrumarea a 11 moderatori specializaţi, vor redacta un document scris de tip rezoluţie, găsind soluţii eficiente pentru problemele aferente comitetului ales”, se arată într-un comunicatal Forumului.

Pe lângă dezbateri, participanţii vor avea acces la consultări cu oameni din domeniul subiectului ales, workshop-uri pe diferite teme, dar şi evenimente sociale şi de networking. Propunerile finale vor alcătui o rezoluţie, ce va fi înaintată ministerelor şi altor autorităţi.

Scopul principal al Forumului este transformarea ideilor şi idealurilor pe care generaţia noastră le are în proiecte concrete care pot contribui la dezvoltarea României, folosindu-ne de influenţa pe care asociaţiile organizatoare o au în societatea civilă”, transmit organizatorii.

VIDEO -Deschiderea Forumului – sursă: gov.ro


articolul original.

Chirii tot mai scumpe în marile oraşe universitare. Câţi bani în plus vor da studenţii anul acesta

24 August 2022 at 13:02
image

Anul universitar se apropie, iar studenţii sunt nevoiţi să îşi caute cazare în marile oraşe universitare. Însă în cazul celor mai multe facultăți, camerele disponibile sunt mai puține decât cererile, astfel că tinerii care nu primesc aprobare, se mută cu chirie. Din cauza scumpirilor din ultima vreme, studenţii vor plăti mai mult pentru închirierea unei garsoniere.

Majoritatea facultăţilor îşi vor desfăşura cursurile fizic. Asta înseamnă că studenţii vor fi nevoiţi să se mute în oraşele universitare. Însă, din cauza valului de scumpiri, preţurile pentru o cameră de cămin sau pentru un apartament vor fi şi ele, evident, mai mari. Cum este şi în cazul Capitalei.

Cât costă închirierea unei garsoniere în Bucureşti

„Anul acesta, cel puţin în ultimele 30 de zile s-a majorat preţul chiriilor cu aproximativ 10-13 procente, în funcție de zone. Garsoniere de la 250 de euro până la 550 de euro. Profilul standard al chiriaşului student, de obicei sunt chiar doi sau chiar trei care locuiesc într-o proprietate”, spune Sorin Oprea, agent imobiliar.

Cât costă închirierea unei garsoniere la Timişoara

Mergem mai departe, la Timişoara. Aici, salvarea multora dintre studenţi rămân căminele studenţeşti, însă nu sunt niciodată suficiente locuri.

„Odată cu reînceperea activității didactice din universitate în septembrie, o să analizăm foarte în detaliu această situație, pentru că ne confruntăm cu creșteri ale tarifelor pe absolut toate planurile. Între 150 de lei şi 250 de lei, în funcţie de care este gradul de confort al căminelor”, spune Vlad Petcu, director administrativ adjunct.

„Preţurile au crescut foarte mult în ultimul timp şi văd că continuă să crească. Consider că deja e foarte mult şi având în vedere că suntem studenţi, nu avem bani. Dacă vrem să ne axăm pe facultate, nici nu putem lucra şi bursele nu ar acoperi nevoile noastre. Dacă vor să le mai crească, o să fie imposibil să mai stăm şi la cămine, imposibil să facem naveta”, spune o studentă.

Cât costă închirierea unei garsoniere în Cluj-Napoca

Nici în Cluj situaţia nu este una mai bună. Şi aici, preţurile sunt în creştere.

„Pentru garsoniere, preţurile pornesc de la 250 până la 300 de euro, plus minus în funcție de zonă. La apartamente de două camere, cele de cartier, de la 350 până la 450 de euro, iar în zona centrală pot ajunge chiar până la 500-600 de euro”, spune Carmen Miron, director vânzări agenţie imobiliară.

Evident, preţul imobilelor variază şi în funcţie de zona în care se află apartamentul şi de facilităţile pe care le oferă.

Sursa: Antena3

articolul original.

Studenții la medicină fac economii la mâncare și încălzire, din cauza costului vieții tot mai crescut

24 August 2022 at 06:00
image

Asociația medicală britanică a constatat că 60% dintre studenții la medicină sunt nevoiți să facă economii la alimentele de bază, iar un procent similar (53%) lucrează în timpul semestrului pentru a plăti facturile și pentru a nu rămâne flămânzi, relatează Sky News.

Studenții la medicină sunt nevoiți să reducă cheltuielile zilnice de bază, cum ar fi mâncarea, îmbrăcămintea și încălzirea locuințelor, pentru a supraviețui creșterii costului vieții.

Millicent Metz și-a luat două locuri de muncă pentru a se menține pe linia de plutire, în paralel cu ultimul an de studii la facultatea de medicină lucrând la un cabinet de medicină generală și ca prim-ajutor. Tânăra de 24 de ani a declarat pentru Sky News: „În afară de bursa NHS, de munca și de faptul că lucrăm și în plus primim niște bani de la Student Finance, nu ne acoperă pentru chiria medie din Londra. Nu știu de unde cred ei că vin acești bani magici (penntru chirie – n.r.). Și nu avem unde să mergem în altă parte”.

„Sunt destul de mulți bani”

Asociația Medicală Britanică a constatat că 60% dintre sunt nevoiți să facă reduceri la alimentele de bază, un procent similar (53%) fiind nevoiți să lucreze în timpul semestrului pentru a plăti facturile și pentru a nu rămâne flămânzi.

Pe lângă faptul că trebuie să se lupte cu chiria lunară, Millicent atrage atenția asupra problemei costurilor de transport pentru medici.

„În momentul de față, mă aflu la un cabinet de medicină de familie care se află la o oră de mers cu autobuzul. Dacă iau autobuzul în fiecare zi, înseamnă 1,65 lire sterline pentru fiecare drum, patru zile pe săptămână – o cheltuială pe care nu o voi vedea timp de câteva săptămâni. Sunt destul de mulți bani”, spune ea.

Studenții la medicină primesc, de obicei, bursă NHS

La fel ca toți studenții universitari cu normă întreagă, pentru primii patru ani de studii, studenții la medicină au dreptul la 9.706 lire sterline în afara Londrei sau până la 12.667 lire sterline în Londra, dacă locuiesc departe de casă.

Studenții la medicină primesc, de obicei, bursa NHS în anii cinci și șase de studiu, care include o bursă de 1.000 de lire sterline, care nu este condiționată de venituri, și o bursă condiționată de venituri de până la 2.643 de lire sterline în afara Londrei, sau de până la 3.191 de lire sterline în Londra, dacă locuiesc departe de casă.

Bursa NHS oferă alocații suplimentare, cum ar fi pentru îngrijirea copiilor, călătorii și cazare, și există pentru a ajuta studenții să gestioneze deficitele dintre veniturile și cheltuielile lor.

Studenții la medicină pot accesa, de asemenea, „un împrumut de întreținere redus” de la Student Finance England în ultimii ani.

Venituri reduse semnificativ în ultima parte a cursurilor

Acest lucru înseamnă că veniturile lor se reduc semnificativ în ultima parte a cursurilor, exact în momentul în care, potrivit BMA, ei sunt în stagii clinice în NHS și au mai puțin timp pentru a lucra.

Omolara Akinawonnu, copreședinte al Comitetului pentru studenții mediciniști al BMA, a declarat: „Nu am mai fost niciodată în această situație: Vedem că studenții taie din cheltuielile esențiale, cum ar fi mâncarea și încălzirea, dar știm că există costuri grele asociate cu medicina, costul călătoriilor, costul parcării, al halatelor și diverse alte lucruri asociate cu efectuarea unei diplome de medicină. Acest lucru va fi doar exacerbat din cauza crizei costului vieții. O mulțime de studenți au două locuri de muncă în timpul semestrului, când ar trebui să fie în stagii clinice și să se concentreze asupra studiilor, ceea ce va avea un impact asupra studiilor lor, poate asupra progresului în carieră și asupra sănătății lor mintale”, a spus aceasta.

„Cred că medicina a făcut pași mari pentru a lărgi accesul”

Akinawonnu spune că acest lucru îi poate împiedica pe studenți să se gândească la o carieră de clinician sau la o carieră mai largă în industrie.

„Cred că medicina a făcut pași mari pentru a lărgi accesul. Am văzut o creștere a numărului de studenți la medicină din medii socio-economice reduse și în special din școlile de stat care aplică pentru a face medicină și nu vrem să vedem o inversare a acestui lucru din cauza acestor constatări”, a mai spus ea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat pentru Sky News: „Ne-am angajat să sprijinim studenții la medicină din Anglia în toți anii de studiu și ținem sub observație aranjamentele de finanțare pentru toți studenții din domeniul sănătății. În cazul în care un student se confruntă cu dificultăți financiare și este eligibil pentru bursa NHS Bursary, este disponibilă o finanțare suplimentară prin care ar putea solicita între 100 și 3.000 de lire sterline, precum și un sprijin guvernamental mai larg care este în vigoare pentru persoanele vulnerabile și persoanele cu venituri mici, inclusiv pentru studenți”.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu spune are rezultate fără precedent în discuțiile cu studenții

23 August 2022 at 06:42
Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că a reușit ”rezultate fără precedent” în istoria consultărilor cu studenţii referitor la proiectul Legii învăţământului superior.

„Astăzi, 22 august 2022, alături de colegi din Ministerul Educaţiei, am avut un dialog deschis şi extrem de constructiv privind proiectului Legii învăţământului superior cu reprezentanţii federaţiilor studenţilor: Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), Uniunea Studenţilor din România (USR), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS)”, a scris ministrul pe Facebook.

Sorin Cîmpeanu precizează că, pe lângă prevederile deja incluse în proiectul Legii învăţământului superior, precum creşterea cu 50% a subvenţiei pentru burse, instituirea Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Universitar şi a Programului Naţional pentru Internaţionalizare Universitară, asigurarea locurilor pentru stagiile de practică, asigurarea de locuri bugetate pentru studenţii cu dizabilităţi sau dobândirea dreptului de liberă practică pentru absolvenţii învăţământului superior medical imediat după promovarea examenului de finalizare a studiilor, în urma discuţiilor au fost agreate opt propuneri.

Prima se referă la asigurarea reprezentării fiecăreia dintre cele cinci federaţii studenţeşti reprezentative la nivel naţional în fiecare dintre cele şase comisii consultative naţionale ale Ministerului Educaţiei, prin desemnarea câte unui membru cu statut de invitat permanent.

Alte propuneri agreate vizează dreptul studenţilor de a convoca şedinţe extraordinare ale Senatului universitar şi creşterea reducerilor pentru transportul intern feroviar şi naval al studenţilor, de la 50% la 65%.

„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, inclusiv studenţii înmatriculaţi la studii de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia de tarif redus cu 65% pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se menţionează în postare.

S-a agreat, totodată, creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine cu 50%, astfel încât să poată fi diminuată regia de cămin plătită de fiecare student, precum şi costurile cu asigurarea mesei în cantinele studenţeşti, dar şi consolidarea cadrului legal, astfel încât universităţile să poată acorda ajutoare sociale şi burse speciale, îndeosebi pentru participarea la acţiuni de voluntariat.

Creşterea cu cel puţin 30% a finanţării de bază pentru studenţii înmatriculaţi în domeniile STIM (ştiinţe-tehnologie – inginerie – matematică) şi clarificarea prevederilor din domeniul învăţământului superior medical privind organizarea pregătirii în rezidenţiat sunt alte două propuneri asupra cărora părţile au căzut de acord.

S-a convenit, totodată, asupra elaborării la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior a unei strategii specifice care să asigure o integrare aplicată a măsurilor cuprinse în Strategia Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2021-2027, se mai arată în postarea ministrului Educaţiei.

articolul original.

Sumele sunt colosale! Câți euro trebuie să plătească un student pe chirie în București și în Cluj-Napoca. O simplă garsonieră e 450 de euro pe lună!

18 August 2022 at 08:39
image

Chiriile încep să își crească prețurile în toată țara, mai ales pe ultima sută de metri. În mai puțin de o lună și jumătate studenții vor merge din nou la cursuri iar chiriile din cluj sunt mai scumpe decât în București.

Pe măsură ce se apropie începerea unui nou an universitar, se scumpesc și chiriile în marile centre universitare de la noi din țară.

De asemenea, cu cât apartamentele sau garsonierele sunt mai aproape de facultate, cu atât prețul lor este mai mare spre deosebire de alte zone.

Lacul Tei și Grozăvești, zonele căutate de studenți

În București, cele mai căutate zone sunt: Grozăvești, Politehnica și Lacul Tei.

Aici, un apartament cu două camere se închiriază și cu 430 de euro, iar o garsonieră ajunge să depășească suma de peste 350 de euro, pe lună.

Spre deosebire de capitală, în Cluj chiriile sunt mai scumpe.

De exemplu, un apartament cu două camere în zona Zorilor ajunge la 600 de euro pe lună, iar o garsonieră la 450 de euro pe lună, potrivit Antena3.ro.

Cluj-Napoca conduce în topul chiriilor din România, oraşul fiind urmat la mică distanţă de Bucureşti, Iași şi Braşov, alte centre universitare importante.

Cu toate acestea, un sondaj arată că tinerii alocă în medie doar 300 euro pe lună pentru un apartament cu două camere.

Studenții pot opta și pentru a sta la cămin pe perioada studiilor, însă de cele mai multe ori sunt prea puține locuri alocate. Distribuirile în căminele studențești se fac în funcție de medie, opțiunea studentului și disponibilitate, la fiecare început de an universitar.

articolul original.

Studenții din România cer 90% reducere la biletele de tren și metrou

8 August 2022 at 17:09

Studenții din România cer 90% reducere la biletele de tren și metrou

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune majorarea subvenției acordate la transportul feroviar și cu metroul pentru studenți de la 50%, cât prevede în prezent poroiectul de lege al educației aflat în dezbatere publică, la 90%.

,,În contextul în care România este penultima țară din UE la cheltuieli publice/student și luând în considerare că alte state (precum Slovacia sau Bulgaria) au politici similare sau ponderi net superioare celei de 50% din prezent, credem că toate acestea nu pot reprezenta decât un beneficiu pentru mediul universitar din România”, susține într-un comunicat ANOSR.

Totodată, ANOSR a precizat faptul că dispariția gratuității nu a ajutat în vreun fel semnificativ bugetul de stat, fapt demostrat de datele financiare dar și vizibil cu ochiul liber. ,,O astfel de subvenție reprezintă, într-adevăr, o formă de protecție socială a studenților din România și suntem convinși că, având în vedere specificul socio-economic al mediului studențesc din țara noastră, aceasta este necesară și utilă.”

În contextul scumpirilor din ultima vreme la combustibil și la biletele de tren dar și a măsurilor de protecție pe care statul la ia față de aceste scumpiri, ANOSR consideră că măsura reducerii de 90% pentru studenți este una extrem de inteligentă.

,,Ar putea fi acordată o subvenție direcționată către o categorie specifică a populației, care nu se bucură, în majoritatea ei covârșitoare, de resurse financiare semnificative.” , adaugă ANOSR.

De asemenea, ANOSR consideră că o astfel de măsură ar încuraja mersul cu trenul și cu metroul, tendință pe care statul este direct interesat să o încurajeze.

,,ANOSR consideră că introducerea unei reduceri de 90% ar elimina orice fel de scuză care ar putea fi adusă”, declară ANOSR.

articolul original.

Crima la Arad. Doi studenti marocani la Medicina, beti si drogati, si-au omorat un coleg tunisian. Ce spun anchetatorii

7 August 2022 at 10:45
image

Scene teribile intr-un apartament din Arad in care locuiau cu chirie doi studenti marocani la Medicina. Acestia si-ar fi ucis un coleg tunisian prin sugrumare.

Totul s-a intamplat in cartierul Vlaicu. Cei trei ar fi consumat alcool si substante interzise, iar la un moment dat au inceput sa se certe si sa se imbranceasca. Unul dintre marocani l-a prins cu mainile de gat pe tunisian si l-a strans puternic, in timp ce al doilea il lovea cu pumnii. In scurt timp tunisianul a lesinat, si mai apoi si-a dat ultima suflare. Unul dintre cei doi agresori a sunat a doua zi dimineata la 112 si a anuntat grozavia. Politistii si un echipaj SMURD au ajuns la fata locului, insa pentru tanarul tunisian nu s-a mai putut face nimic.

Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad.

Pe fondul consumului de alcool si droguri, intre victima si cei doi a aparut o neintelegere care a degenerat intr-un conflict. In timp ce se imbranceau, unul dintre cetatenii marocani a apucat victima cu mainile de gat si a inceput sa o stranga. In acelasi timp, celalalt i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii in zona stomacului, iar cu un cablu tv l-a lovit peste picioare. Tanarul care a sugrumat victima si-a mentinut pozitia pana aceasta a lesinat si a decedat” a transmis pentru opiniatimisoarei.ro, Simona Tarcea, procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Arad.

Studentii marocani, de 20 si, respectiv 21 de ani, au fost arestati preventiv pentru 30 de zile.

image
image
image
image
articolul original.

Câți tineri „se bat” pe un loc la Universitatea București?

2 August 2022 at 23:00
image

Aproape 37.000 de tineri s-au înscris în sesiunea de vară a admiterii pentru programele de licență și masterat la Universitatea din București, din care 189 sunt elevi olimpici. Programul cu cele mai multe înscrieri este Limbi moderne aplicate, care a avut concurență record: 58 pe un loc bugetat.

Potrivit UB, din cei aproape 37.000 de tineri înscriși la programele de licență și masterat ale Universității, 189 sunt elevi olimpici care au ales să-și continue studiile la UB.

La unele din cele 19 facultăți s-a înregistrat o concurență strânsă, ajungând până la 15 înscrieri / loc bugetat.

Zeci de mii de tineri vor să prindă un loc la Universitatea București

Programele de licență și masterat oferite de facultățile UB au numărat 36.873 de înscrieri. Dintre acestea, aproape 31.000 de înscrieri au fost înregistrate la studii universitare de licență la cele 19 facultăți ale UB, în timp ce programele de studii universitare de masterat oferite de către Universitatea din București au numărat aproape 6.000 de înscrieri.

Pentru anul universitar 2022-2023, Universitatea din București a oferit celor interesați să studieze la una dintre cele 19 facultăți un număr de 4.459 de locuri bugetate, în timp ce pentru candidații la studii de masterat, UB a pus la dispoziție 3.250 de locuri bugetate.

La sesiunea de vară a admiterii la Universitatea din București pentru studiile universitare de licență, datele arată o concurență medie pe universitate de aproape 7 înscrieri / loc bugetat – mai exact, 6,93 înscrieri / loc bugetat.

Ce facultăți sunt cele mai căutate?

O concurență mare pentru locurile bugetate s-a înregistrat la următoarele facultăți din cadrul UB: peste 15 înscrieri / loc bugetat la Facultatea de Chimie, peste 9 înscrieri / loc bugetat la Facultatea de Administrație și Afaceri și la Facultatea de Fizică, aproape 8 înscrieri / loc bugetat la Facultatea de Litere, și peste 6 înscrieri / loc bugetat la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și la Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

Câteva programe de licență care au suscitat în mod deosebit interesul tinerilor absolvenți de bacalaureat: programul cu cele mai multe înscrieri este Limbi moderne aplicate din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, care a înregistrat o concurență record de peste 58 de înscrieri / loc bugetat.

O concurență de peste 17 înscrieri / loc bugetat s-a înregistrat la specializările Biochimie tehnologică și Chimie Farmaceutică de la Facultatea de Chimie, în timp ce specializarea Chimie medicală din cadrul aceleiași Facultăți a numărat o concurență de peste 15 înscrieri / loc bugetat.

O concurență de peste 13 înscrieri / loc bugetat s-a înregistrat pentru programele Cibernetică informatică (Facultatea de Administrație și Afaceri), Limba și literatura italiană și Studii Americane (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine).
Concurență de peste 12 înscrieri / loc bugetat a fost înregistrată la programul Administrarea afacerilor din cadrul Facultății de Administrație și afaceri, în timp ce peste 11 înscrieri / loc bugetat au fost înregistrate la specializările Chimie (Facultatea de Chimie), Etnologie și (Facultatea de Litere) și Tehnologia Informației (Facultatea de Matematică și Informatică).

Nu în ultimul rând, specializări precum Fizică, Fizică informatică, Fizică tehnologică (Facultatea de Fizică) sau Limba și literatura portugheză (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine) au numărat o concurență de peste 10 înscrieri / loc bugetat scos la concurs.

În plus, la sesiunea de admitere din iulie 2022, 189 de elevi olimpici au ales Universitatea din București pentru continuarea studiilor și formarea lor academică. Dintre aceștia, 113 au optat pentru Facultatea de Matematică și Informatică, 35 pentru Facultatea de Fizică, 27 pentru Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 6 pentru Facultatea de Istorie, 3 pentru Facultatea de Litere, 2 pentru Facultatea de Chimie și câte unul pentru Facultățile de Biologie, Drept și Psihologie și Științele Educației.

Câți studenți „se bat” pe un loc la masterat?

Și în cazul programelor de masterat, cele 19 facultăți ale Universității din București au înregistrat un număr mare de înscrieri în rândul absolvenților de licență. Astfel, o concurență semnificativă pentru programele de masterat s-a înregistrat la Facultatea de Fizică, unde s-au înregistrat peste 4 înscrieri / loc bugetat, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, unde s-au înregistrat aproape 4 înscrieri / loc bugetat și la Facultatea de Administrație și Afaceri, unde s-au înregistrat 3 înscrieri / loc bugetat.

Pentru anul universitar 2022-2023, cu sesiunile de admitere din iulie și septembrie, Universitatea din București propune câteva programe de studiu noi, dezvoltate ca răspuns la dinamica socio-economică actuală și la provocările viitorului. Este vorba despre programele de licență Psihologie – (la Facultatea de Psihologie și Științele Educației), Geografia turismului (la Facultatea de Geografie, filiala Focșani, în sesiunea de toamnă) și Robotică (program comun al Facultății de Fizică și al Facultății de Matematică și Informatică, în sesiunea de toamnă), precum și despre programele de masterat din domeniul Psihologie: Psihoterapie focalizată pe emoții și Terapii cognitiv-comportamentale (la Facultatea de Psihologie și Științele Educației).

articolul original.
❌