ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Am aflat salariul! Câți euro câștigă lunar un român care lucrează ca electrician calificat în Italia

24 September 2022 at 15:27

Una dintre meseriile căutate în prezent este cea de electrician calificat. Forța de muncă din străinătate oferă locuri disponibile pentru românii calificați ca și electricieni. Iată cât poate câștiga acesta dacă alege să plece în Italia!

Forța de muncă din străinătate este într-o continuă dezvoltare și adaptare. Angajatorii străini caută cât mai multe persoane fie din România sau din alte țări pentru a asigura lipsa de personal necesar. Una dintre meseriile la mare căutare este cea de electrician. Dacă ești calificat în acest domeniu, iată ce salariu poți câștiga în străinătate.

Cât câștigă un electrician român în străinătate

Astfel, pentru un român calificat ca electrician, dacă dorește să se angajeze în Italia, spre exemplu, poate ajunge să câștige între 1600 și 1800 de euro lunar. Pe lângă acești bani, angajatul mai poate primi bonuri de masă sau masă asigură, precum și transportul decontat sau asigurat. Se oferă contract de muncă și posibilitatea de alocație pentru copil minor sau șomaj, dacă e cazul.

Iată ce salariu poți câștiga în străinătate ca electrician / (sursă foto: arhivă personală)

Care sunt cerințele și condițiile

Pe un site dedicat anunțurilor, un angajator a specificat care sunt cerințele și responsabilitățile unui electrician. Una dintre cerințe este ca persoana să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani și să fie calificat în acest domeniu.

Cerințe: bărbați

Condiții: maxim 55 ani

Responsabilități: La dispoziția dumneavoastră sunt puse locuri pentru personal calificat – electricieni, cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani în domeniul construcțiilor ( hale la întins cabluri, automatizări, aeroporturi, înaltă, medie și joasă tensiune) pentru Italia în orașele Bari, Roma și Milano. Angajatorul oferă cazare ,wifi, condiții foarte bune și tichete de masă sau mâncare și transport organizat. Salarii cuprinse între 1600-1800 euro/net . Se cere condiție fizic bună, persoane harnice și muncitoare. Se oferă și posibilitatea de alocație pentru copil minor, șomaj și multe alte beneficii: (valabil doar pentru persoanele din România). Informații suplimentare puteți obține la numerele de telefon”, este unul dintre zecile de anunțuri postate pe un site dedicat.

articolul original.

Vești bune pentru românii din diaspora! Programul de finanțare nerambursabilă 2022 continuă

16 September 2022 at 20:15
image

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat, printr-un comunicat de presă, continuarea programului de finanțare nerambursabilă 2022 și lansarea unei noi sesiuni de depunere a cererilor de finanțare de proiecte.

În perioada 16 – 30 septembrie 2022, sunt așteptate cu propuneri de proiecte asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, organizaţiile internaţionale, cât și persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate care utilizează finanțări nerambursabile pentru derularea de proiecte sau acțiuni în sprijinul românilor de pretutindeni.

În cadrul acestei sesiuni, solicitanții eligibili pot depune un singur proiect. În același timp, sunt eligibili și cei care au depus două cereri de finanțare în sesiunea februarie-iunie 2022.

Perioada de desfășurare a proiectelor este cuprinsă în intervalul 1 octombrie – 30 noiembrie 2022, cu excepția celor care marchează Ziua Națională a României (1 Decembrie).

Cererea de finanțare și documentele prevăzute în Ghidul de finanțare pot fi trimise doar în format electronic (scan PDF), la adresa de e-mail proiecte@dprp.gov.ro. Este necesar ca fiecare anexă să fie atașată ca un singur document PDF, denumit ca atare. (de exemplu, Statut.pdf). Nu sunt acceptate alte formate (JPEG, PNG etc.).

Pentru constituirea dosarului, regăsiți AICI Ghidul de finanțare nerambursabilă 2022.

articolul original.

Rusia a finanțat partide din străinătate cu 300 de milioane de dolari din 2014 încoace, pentru a-și exercita influența

14 September 2022 at 05:48

Rusia a trimis discret cel puțin 300 de milioane de dolari în total unor partide politice și candidați din peste 20 de țări după 2014 pentru a-și exercita influența, potrivit unei estimări a serviciilor de informații americane publicate marți, relatează AFP.

Statele Unite „consideră că acestea sunt estimări minime și că Rusia a transferat probabil și în secret mai multe fonduri care nu au fost depistate”, a spus un înalt oficial american, fără a preciza țările în cauză.

Potrivit acestui înalt oficial, un ambasador rus dintr-o țară asiatică nespecificată, de exemplu, a dat milioane de dolari unui candidat la președinție.

Administrația lui Joe Biden solicitase o astfel de estimare de la serviciile sale după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, concomitent cu lansarea de către Washington a mai multor inițiative de izolare a Moscovei pe scena internațională.

Înaltul oficial a spus că diplomația americană va împărtăși aceste constatări guvernelor altor peste 100 de țări.

Această nouă evaluare nu a analizat ingerinţa rusă în politica americană, însă serviciile de informaţii americane declaraseră anterior că Moscova intervenise în alegerile din SUA din 2016, mai ales recurgând la reţelele sociale pentru a-l susţine pe Donald Trump.

„Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia slăbiciunile şi încurajăm celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest efort important”, a declarat acelaşi înalt responsabil.

articolul original.

Șeful Finanțelor, Adrian Câciu: ‘România rămâne o destinație importantă pentru investitorii străini. Mai multe investiții înseamnă mai multe locuri de muncă și mai ales locuri de muncă bine plătite’

13 September 2022 at 14:15
image

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat că ţara noastră rămâne o destinaţie importantă pentru investitorii străini, iar datele recente arată că investiţiile străine directe au crescut cu 43,7% în primele şapte luni ale acestui an, ajungând la 5,5 miliarde euro faţă de 3,83 miliarde euro cât însumau în perioada similară a anului trecut.

„România rămâne o destinaţie importantă pentru investitorii străini! Avem de-a face cu un context global marcat puternic de incertitudini şi volatilităţi, de consecinţele escaladării preţurilor la energie, de presiuni inflaţioniste şi costuri crescute ale finanţării. Dar, chiar şi într-un astfel de context, datele ne arată că deciziile noastre ne menţin într-o direcţie bună şi primim semnale pozitive din economie. Investiţiile străine directe au crescut cu 43,7% în primele şapte luni ale acestui an, ajungând la 5,5 miliarde euro faţă de 3,83 miliarde euro cât însumau în perioada similară a anului trecut.

Elementele de stabilitate (politică, economică şi de securitate) precum şi angajamentele guvernamentale referitoare la reformele asumate prin PNRR şi de reducere a deficitelor, alături de măsurile concrete de susţinere a economiei primesc un răspuns pozitiv din partea investitorilor, răspuns reflectat şi în rezultatele privind creşterea economică de 5,8% înregistrată în primul semestru al acestui an”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.

El a amintit şi despre măsurile adoptate de către Guvern, în valoare de 4 miliarde euro şi alte scheme de susţinere din pachetul „Sprijin pentru România”.

„Măsurile de sprijin al investiţiilor private recent adoptate, în valoare de 4 miliarde euro, împreună cu celelalte scheme de susţinere din pachetul “Sprijij pentru România” şi schemele de ajutor de stat individual aflate în lucru, reliefează determinarea noastră şi continuitatea eforturilor de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri şi a-l ajuta să treacă peste această perioadă complicată printr-o acţiune proactivă şi pro-business.

Mai simplu spus: mai multe investiţii înseamnă mai multe locuri de muncă şi mai ales locuri de muncă bine plătite! Sigur, suntem perfect conştienţi că până aceste rezultate pozitive nu se vor reflecta într-o creştere semnificativă a nivelului de trai al românilor misiunea noastră continuă. Tocmai de aceea planurile pentru perioada următoare se vor concentra pe realizarea acestui obiectiv şi pe contracararea puseului inflaţionist care se manifestă la nivelul întregii regiuni”, a completat Câciu, conform news.ro
articolul original.

FLEX – Program gratuit pentru liceenii din Romania – Studiază un an de liceu în SUA. Cu sprijinul Ambasadei SUA la București

8 September 2022 at 15:34

American Councils for International Education anunță deschiderea unei noi runde de candidaturi pentru bursele Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2023-2024

Flex - Bursa Liceu SuaAmbasada Statelor Unite în România alături de American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) și de Ministerul Educației Naționale invită liceenii cu cetățenie română să participe la Programul FLEX 2023-2024.

Programul educațional FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american și de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului școlar 2023-2024. Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al 7-lea an de existență în România, este GRATUITĂ. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit bursa către zeci de liceeni români din mai multe județe ale țării, aceștia fiind repartizați la licee din state precum Minnesota, Michigan, Texas, Indiana, California, și New York. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități.

Ce este Programul FLEX?

FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 30-lea an de existență. Programul presupune parcurgerea unui an școlar întreg în Statele Unite ale Americii de către elevii de liceu interesați care sunt declarați câștigători în urma competiției pentru acordarea bursei. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și ai altor țări, pentru ca liceenii să aibă ocazia de a învăța mai multe despre SUA și de a le face cunoscute americanilor țările lor de origine. În anul școlar 2022-2023, la nivel global, aproximativ 1000 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul Programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an împreună cu o familie americană și va studia la un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut și echivalat.

Criterii de eligibilitate:

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții :
• au cetățenie română;
• sunt născuți între 15 iulie 2005 și 15 Iulie 2008;
• sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a;
• studiază engleza în liceu;
• îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

Aplică online până pe 13 Octombrie 2022 https://ais.americancouncils.org/flex

articolul original.

Spirit Civic

7 September 2022 at 07:10
By: Regie
image

La finalul lunii august, la sediul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei s-a prezentat un bărbat, de 47 de ani, din Șimleu Silvaniei, care le-a predat polițiștilor o sumă de bani. Datorită mediatizării, marți, 6 septembrie 2022,  proprietarul sumei de bani găsită la data de 28 august a.c., pe marginea părții carosabile a Drumului Județean 108F, la intrarea în localitatea Cehei dinspre Uileacu Șimleului, s-a prezentat la sediul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei. Bărbatul nu a mai sperat să își recupereze banii pe care i-a câștigat muncind în străinătate.

Printr-o informare  transmisă  redacției de către purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspector de poliție Ioana Rus, am aflat că

”Luni, 29 august a.c., în jurul orei 12:00, la sediul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei s-a prezentat un bărbat, de 47 de ani, din Șimleu Silvaniei, care le-a predat polițiștilor o sumă de bani. Bărbatul a relatat că a găsit suma de bani, cu o seară înainte, în jurul orei 21:00, într-un borsetă pe marginea carosabilului (este vorba de câteva mii de lei), pe Drumul Județean 108F, la intrarea în localitatea Cehei dinspre Uileacu Șimleului, în zona Șimleu Silvaniei. Până în prezent nimeni nu s-a prezentat la poliție pentru a reclama pierderea banilor. Pentru a-și recupera banii, proprietarul acestora este rugat să se prezinte la sediul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei. Îl felicităm pe șimleuan pentru spiritul civic de care a dat dovadă!” se arată în informarea primită.

Datorită mediatizării însă, marți, 6 septembrie 2022, proprietarul sumei de bani găsită la data de 28 august a.c., pe marginea părții carosabile a Drumului Județean 108F, la intrarea în localitatea Cehei dinspre Uileacu Șimleului, s-a prezentat la sediul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei pentru a intra în posesia sumei care îi aparținea.

Este vorba de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din localitatea Pusta, județul Sălaj, iar valoarea banilor este de 9.700 de lei.

Bărbatul mulțumește, atât persoanei care a găsit și predat banii la poliție, cât și polițiștilor, declarând că sunt bani câștigați la muncă în străinătate.

articolul original.

Ce soluții are Guvernul pentru românii blocați în străinătate de suspendarea zborurilor Blue Air

7 September 2022 at 05:26
image

Premierul și miniștrii de resort au discutat şi analizat aseară în cadrul unei ședințe de urgenţă situația românilor afectați de suspendarea zborurilor Blue Air.

Premierul a convocat marți seara celula de criză la nivelul Guvernului, după ce compania Blue Air a anunțat suspendarea zborurilor până luni, 12 septembrie.

Românii blocați în străinătate după suspendarea zborurilor Blue Air vor fi aduși acasă cu avioane Tarom

Românii care au rămas blocați în străinătate după suspendarea zborurilor Blue Air vor fi aduși acasă cu avioane Tarom, a anunțat marți seara Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, conform antena3.ro.

„Pot să vă anunț că a fost activat un număr unic al call center-ului gestionat de ministerul Afacerilor Externe. Este un număr la care cetățenii aflați pe aeroporturi din afara ţării noastre pot semnala prezența şi pot solicita asistenţă consulară şi, de asemenea, pot solicita sprijin pentru a ajunge acasă.

Astfel, pasagerii pot solicita ajutor la secțiile consulare ale României, dar și la numărul 0040751084537 din cadrul call centrului MAE.

După ce vor fi centralizate datele, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniță să ajungă în siguranță acasă”, a mai spus Dan Cărbunaru.

„Cetățenii români aflați în străinătate, afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, își pot notifica situația și se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (click pe link pentru datele de contact https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa [email protected] 

Important! În cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup”, se arată în comunicatul emis de Serviciile Consulare .

Blue Air a anunţat că se vede obligată să sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România

Blue Air a anunțat că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, compania se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.

Blue Air a anunțat marți că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, compania se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.

articolul original.

Ședință urgentă la Guvern pe tema crizei Blue Air. Toți pasagerii aflați în străinătate pot suna la +40751084537 si vor fi repatriați cu Tarom

6 September 2022 at 17:53

Premierul Nicolae Ciucă a discutat marți seară, în ședință online, cu miniștrii Mediului, Transporturilor și cu autoritățile implicate în gestionarea situației cetățenilor români afectați de oprirea zborurilor Blue Air, transmit reprezentanții Guvernului. Cei peste 3.000 de pasageri care sunt blocați în străinătate vor fi repatriați cu aeronave Tarom.

Românii aflați pe aeroporturi din afara țării care au zboruri anulate la compania Blue Air pot solicita asistență de la secțiile consulare ale ambasadelor României din țările respective pentru a fi repatriați cu aeronave Tarom, transmite purtătorul de cuvânt al Guvernului. De asemenea, aceștia pot suna la numărul de telefon de urgență 0040751084537, la care pot semnala prezența și pot solicita asistență consulară și de asemenea să solicite sprijin pentru a ajunge acasă.

Aproximativ 3.000 de cetățeni români sunt blocați pe aeroporturi din cauza suspendării zborurilor Blue Air. Aceștia nu vor plăti costul repatrierii, fiind suportat de statul român.

„Premierul Nicolae Ciucă a convocat în această seară celula de criză la nivelul Guvernului pentru a urgenta rezolvarea situației românilor afectați de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi care se află în afara granițelor. În acest sens, românii își pot anunța prezența și pot solicita sprijin de la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective. Totodată, în această seară a fost activat un număr unic al call-centerului gestionat de MAE. Acesta număr unic va fi publicat și pe pagina Guvernului și a MAE. Este numărul de telefon la care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țării noastre, își pot semnala prezența și pot solicita asistență consulară și de asemenea să solicite sprijin pentru a ajunge acasă: 0040751084537. După ce vor fi centralizate datele cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor Blue Air în aeroporturi din afara țării, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniță să ajungă acasă în siguranță. Toate celelalte măsuri de asistență consulară pe care MAE le gestionează sunt deja activate, ca atare trebuie doar ca cetățenii români afectați de suspendare să își semnaleze prezența de pe teritoriul altor state”, a declarat marți seară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

articolul original.

Munca de la distanță, risc sau oportunitate?

1 September 2022 at 08:44

Un sondaj recent realizat de EY România a relevat faptul că peste 30% dintre liderii de companii consideră că noile forme de muncă care s-au impus în contextul pandemiei, și în special cea de la distanță, au facilitat recrutarea de talente din străinătate. Întrebați care consideră că este cel mai mare obstacol în recrutarea de talente din afara țării, aproape jumătate dintre respondenți (46,2%) au spus că este lipsa legislației specifice în România. Pe locul al doilea, cu 20,5%, au menționat inflația și instabilitatea economică, iar pe cel de-al treilea loc aspectele ce țin de motive sociale – 11,5%, la același nivel cu neadaptarea la cultura organizațională.

Menit să evidențieze problematica mobilității forței de muncă pe piața locală, sondajul EY România a fost derulat la nivelul persoanelor cu funcții de conducere din cadrul departamentelor de resurse umane din companii autohtone, reieșind că problema legislației române ar fi prima și cea mai mare barieră în calea atragerii de talente externe. Cifrele arată că, pentru a angaja un cetățean străin în România, din cauza birocrației, procesul poate dura în medie 8 luni.

Conform rapoartelor, în ultimul deceniu, peste 100.000 de cetățeni non-UE au venit să lucreze în România în domenii precum textile, HoReCa sau construcții.

Totuși, există domenii care în continuare se confruntă cu o lipsa a forței de muncă, unul fiind sectorul IT&C. Acesta reprezintă un paradox, fiind domeniul care a evoluat tot mai mult în România, însă mediul universitar românesc nu reușește să furnizeze forță de muncă la nivelul cererii pieței pentru acest sector. Alte domenii ce trebuie avute în vedere sunt BPO (Business Process Outsourcing) și servicii suport (back office și client support) și retail.

Cu privire la sectorul BPO și servicii suport, atât mediul privat local, cât și cel public trebuie să prezinte cât mai rapid o strategie în acest sens, pentru că România a fost nominalizată ca fiind a doua cea mai selectată locație în materie de investiții străine în servicii suport la nivel european, conform EY Attractiveness Survey România 2022.

Munca de la distanță – risc sau oportunitate?

În viziunea respondenților, viitorul mobilității internaționale a angajaților este în strânsă legătură cu digitalizarea – 40,5%. Pe locul doi, într-un procent de 19%, respondenții au decis că viitorul mobilității este legat de strategia de afaceri. Pe a treia poziție, cu un procent de 17,7%, găsim eficiența operațională, iar pe cea de-a patra capabilitățile noi – 15,2%. Pe ultima poziție respondenții au menționat conformarea fiscală – 2,5%. 

Munca de la distanță a început să câștige teren în comparație cu clasicele metode de muncă. Se observă că din ce în ce mai multe state oferă vize pentru nomazii digitali și încearcă prin diverse beneficii fiscale să atragă talente din alte țări.

Noutatea muncii de la distanță constă în prezent nu atât în dorința angajatului de lucra în timp ce călătorește, ci mai degrabă vine din amploarea așteptărilor, durata muncii la distanță și strategiile ce împing companiile în stabilirea locațiilor pentru forța de muncă și timpul alocat acesteia. Acest aspect, coroborat cu creșterea competiției pentru talente, ghidează angajatorii să caute talente din noi locații. Conform studiului, 55% dintre respondenții participanți la EY Tax and Finance Operations Survey consideră că în viitor societățile cu risc de sediu permanent și cu un număr mare de angajați ce lucrează de la distanță (din alte state) se vor confrunta cu riscuri fiscale. Exemple în acest sens ar fi un angajat al unei companii care traversează granițele internaționale, dar și un angajat care schimbă jurisdicțiile fiscale în cadrul unei țări, cum ar fi între statele americane și cantoanele elvețiene, pentru a-și desfășura activitatea.

Peste jumătate dintre respondenții participanți la sondajul EY cu privire la mobilitatea internațională a forței de muncă au răspuns că în companiile lor nu se lucrează de la distanță – 56,4% și numai 11,5% că activitatea și operațiunile firmei se desfășoară complet în regim de la distanță.

Pe lângă riscurile prezentate anterior, există și provocări cu privire la gestionarea datelor angajaților. România face pași importanți în direcția unui cloud digital care să gestioneze logistica mobilității internaționale, însă mai este nevoie de timp. Este necesar să existe o infrastructură bine planificată și realistă, care să aibă în același timp grijă de securitatea fizică a persoanelor și de bunurile organizației, precum și de securitatea cibernetică.

Mobilitatea internațională – o soluție pentru mediul de business din România

O majoritate importantă dintre respondenți, de aproape 79% este de părere că atragerea de talente din afara țării reprezintă un avantaj pentru mediul de business românesc, ceea ce întărește ideea că organizațiile nu mai pot să se rezume doar la forța de muncă internă. România a început să atragă talente externe odată cu venirea multinaționalelor, la finalul anilor 1990, iar astăzi se estimează că aici muncesc aproximativ 30.000 de cetățeni străini.

Referitor la sectoarele de afaceri din România au cel mai mult nevoie de recrutarea de talente externe, 16% dintre respondenți au menționat serviciile medicale, urmate de sectorul turismului și industria hotelieră – 9,3% și de serviciile profesionale, cu 8%.

Pandemia a schimbat viața socială, agendele politice, modul de lucru, dar, paradoxal, poate să apropie lumea mai mult ca niciodată. Faptul că astăzi un muncitor din Statele Unite poate lucra în aceeași companie cu unul din România, aflându-se în locații diferite și putând să schimbe expertiză, reprezintă un efect benefic a doi ani de încercări și greutăți. Lumea are șansa să intre în contact cu medii de lucru mai complexe, cu organizații diametral opuse cultural de cele obișnuite, dar, pentru ca acestea să se întâmple cât mai eficient, este nevoie de strategii robuste și aplicate noilor realități.

Corina Mîndoiu, Partener People Advisory Services EY România: „În timp ce unii angajatori români sunt încă reticenți vis à vis de implementarea politicilor de muncă de la distanță în afara țării, alte trenduri prind viteză. De exemplu, unele multinaționale au implementat politica de ‘workation’ (‘work’+’vacation’). De asemenea, ‘Gig economy’, care a prins avânt înainte de pandemie este astăzi o realitate, nici măcar un trend din punctul meu de vedere. Organizațiile se vor uita peste granițe, peste continente pentru a identifica și recruta talente, iar dacă reușesc să facă acest lucru într-un mod corect, acestea vor avea acces la o plajă variată de forță de muncă. Rămâne de văzut în timp dacă într-adevăr angajatorii vor merge la scară largă în această direcție, dar pentru moment, cât și în viitorul apropiat, reiese clar că atât angajatorii, cât și angajații văd mai multe beneficii în a continua munca într-o manieră hibridă.”

Despre EY România

Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continuă în România, s-a lansat programul EY: 30 pentru România, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse în atenția publică proiecte, personalități și momente care au marcat progresul României în 30 de ani, se vor derula inițiative colaborative de implicare comunitară împreună cu parteneri și colaboratori EY.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 40 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre studiu

Studiul este bazat pe răspunsurile a 99 de respondenți*, membri din echipe de conducere cu funcții de la management până la CEOs/Parteneri cu precădere din departamente de resurse umane, din diverse companii aparținând următoarelor sectoare:

  • Comerț (14,8%), Servicii medicale (8,6%), IT, Software, Internet (7,4%)
  • Servicii profesionale – cercetare, consultanță, comunicare (13,6%), imobiliare și construcții (8,6%)
  • Industria auto (4,9%), Bunuri de larg consum – produse alimentare, produse medicale și de întreținere a locuințelor (3,7%), Servicii financiare 3,7%

Datele au fost colectate în perioada aprilie – mai 2022 prin intermediul unei platforme interne EY.

articolul original.

Turiști suedezi, prima vizită în România. Au poftit la mici cu muștar / Care au fost concluziile după excursia din țara noastră

31 August 2022 at 08:54
image

Doi tineri suedezi, Oskar și Dan, și-au propus să viziteze 100 de țări până la finalul acestui an, iar România a fost a 89-a țară văzută, în drumul lor spre destinația finală.

Cei doi au ajuns în capitala București în urmă cu o săptămână, acolo unde au stat pentru două zile, perioadă în care au putut degusta preparatele tradiționale și vizita cele mai frumoase și impunătoare locuri din zonă, scrie ziare.com.

Aceștia au împărtășit experiența trăită în țara noastră pe contul lor de Youtube, acolo unde au făcut un întreg vlog despre zilele petrecute la București.

Turiști suedezi, în vizită la București

În fiecare țară în care au ajuns până acum au degustat cu multă curiozitate și mult entuziasm preparate tradiționale. Odată ajunși în România li s-a recomandat să încerce mici, numai că cei doi sunt vegani. Nu a reprezentat asta un impediment, căci în București au găsit și un restaurant care să facă mici fără carne.

În vlog se poate vedea cum cei doi bărbați fac o căutare rapidă pe Internet, acolo unde primele variante afișate la mâncărurile tradiționale sunt zacusca, salata de vinete, mămăliga, ciorba, micii sau cârnații.

Și-au îndreptat atenția asupra micilor, pe care i-au pronunțat cu greu, mai scrie sursa citată.

Prima dată au cerut „michi”, apoi „miși”, până să ajungă la varianta corectă „mici”. Într-un final au comandat burgeri și mici vegani, iar pe cei din urmă i-au primit evident însoțiți de muștar.

„Cu muștar, interesant. Doamne, e așa bun, are gust de carne pe grătar, o aromă foarte bună, puțin afumat, condimente, mmm”, este reacția unuia dintre aceștia în momentul în care gustă preparatele pregătite în bucătăria românească.

Cu ce concluzii au plecat din România

Înainte de a sosi la București, cei doi au vizitat și Brașovul, așa că au putut concluziona uimiți că nu le vine să creadă faptul că cele două orașe fac parte din aceeași țară.

Cei doi și-au continuat plimbarea în București, în zonă centrală, aproape de fântânile din Piața Unirii, spunând că este foarte vizibil faptul că România a fost o țară comunistă și, ca toate celelalte țări, și aici există o fântână gigantică, un bulevard gigantic care duce la acea fântână, o clădire impozantă la sfârșitul bulevardului (Casa Poporului), mai multe clădiri dărăpănate în jur și reclame uriașe ale brandurilor internaționale amplasate pe acele străzi.

Chiar și așa, au avut cuvinte de laudă la adresa fântânilor din Piața Unirii, pe care le-au descris ca fiind „impresionante”. Despre Palatul Parlamentului au afirmat că arată precum „un hotel de lux”, punctând că nu au mai văzut așa ceva în niciuna din cele 88 de țări vizitate anterior.

„Nu cred că am fost în nicio altă țară în care care are atât de multe steaguri cu tricolorul ca România”, au mai adăugat cei doi, care au făcut și haz de necaz vizavi de ceea ce au găsit în Parcul Cișmigiu: „se pare că e atât de cald azi încât toată apa din lac s-a evaporat”.

articolul original.

Vești esențiale pentru românii care muncesc în străinătate! Cum pot beneficia de pensie

22 August 2022 at 07:00
image

Cum poti beneficia de pensie pentru anii lucraţi în alte state UE

Românii care au muncit cel puțin un an în străinătate înainte de pensionare pot beneficia de pensia comunitară din statul pentru care au muncit şi au plătit contribuţii.

Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.

Cetăţenii români care au lucrat în afara granițelor şi au plătit regulat contribuţii, au dreptul la prestaţii de pensie în aceleaşi condiţii de vârstă şi de contribuţii prevăzute pentru cetăţenii ţării respective.

Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcţie de unde se află persoana pensionată

Așadar, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) din judeţul în care au domiciliul.

În acest caz, li se vor calcula vechimea în muncă pe teritoriul României. Dacă însă la momentul respectiv cetăţeanul român locuieşte sau munceşte în alt stat european, va trebui să aştepte să împlinească anii de ieşire la pensie din ţara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea în muncă necesară pe acel teritoriu.

Cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege. O persoană care a lucrat în România şi în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplineşte condiţiile necesare, în funcţie de tipul de pensie solicitată.

Condiţia de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană, care doreşte să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă, plătite contribuţiile măcar un an de zile pe acel teritoriu.

În cazul în care muncitorul se întoarce în propria ţară sau se mută în altă ţară europeană, înainte de a fi îndeplinit condiţiile necesare, aceste condiţii pot fi îndeplinite continuând să muncească şi să verse contribuţii în gestiunea de prevederi sociale a ţării europene în care s-a mutat.

Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuţiile vărsate în alte ţări europene vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei ţări, în funcţie de contribuţiile vărsate.

Este bine de ştiut că românii stabiliţi definitiv peste hotare şi care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în ţara în care se află, iar acolo îi vor fi calculaţi şi anii munciţi în România.

Un alt aspect important şi bine de ştiut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă o persoană decide să plece din România în altă țară din UE, pensia poare fi transferată în țara în care acesta decide să se mute.

Pentru primitrea pensiei în altă țară sunt necesari mai mulți pași:

– deschiderea unui cont la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;

– comunicarea detaliilor bancare, dresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) al casei teritoriale de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declaraţiei de transfer).

Cei care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pot obține pensia pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare, conform dcbusiness.ro.

Vezi și:

Anunțul care vizează sute de mii de români! Ce documente sunt necesare pentru depunerea dosarului de pensie în acest an

Important! Banii plătiți pentru aceste amenzi pot fi recuperați. Care este procedura

Românii vor primi amenzi uriașe, dacă nu vor respecta regulile de folosire a anumitor tipuri de vouchere

articolul original.

Economistul Ilie Șerbănescu: ‘Companiile străine nu sunt căutate de justiție. Străinii sunt stăpâni și justiția nu face nimic la stăpâni’

20 August 2022 at 19:15
image

Economistul Ilie Șerbănescu s-a declarat revoltat de pasivitatea clasei politice și a justiției din țara noastră cu privire la faptul că, în timp ce românii – angajații, pensionarii și afaceriștii locali trebuie să plătească taxe și impozite din ce în ce mai mari, iar prețurile la energie, alimente și medicamente au explodat brusc, companiile-mamut, care dețin monopolul în România, continuă să vireze către statul român sume infime. 

Asta e subordonarea într-o colonie. Colonia are stăpâni. Străinii sunt stăpâni și justiția nu face nimic la stăpâni. Asta este, simplu”, a declarat fostul ministru.

Ilie Șerbănescu a comentat și pe tema vaccinurilor COVID:

Este un eșec al vaccinului. Dacă acum vaccinații și nevaccinații sunt egali, nu e diferență, înseamnă ca acel vaccin nu a fost vaccin.

Să nu înceapă de acum nefericirile! Acel vaccin să nu fi perturbat procesul de imunizare naturală, asta ar fi grav”, a mai declarat Ilie Șerbănescu, la România TV.

articolul original.

Măsuri împotriva unor companii IT străine, impuse de Rusia

19 August 2022 at 14:55
image

Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunţat vineri sancţiuni împotriva unor companii IT străine, printre care şi TikTok, Telegram, Zoom, Discord şi Pinterest, relatează Reuters.

Într-o declaraţie emisă de Roskomnadzor, aceasta afirmă că măsurile au fost luate după ce respectivele companii nu s-au conformat cererii de retragere a conţinuturile ilegale, şi vor rămâne în vigoare până la îndeplinirea acestei solicitări, fără a preciza concret care sunt măsurile decise.

Google şi companii IT, inclusiv Facebook şi Twitter, au primit în mod repetat amenzi în Rusia

Google şi companii IT care gestionează reţele de socializare, inclusiv Facebook şi Twitter, au primit în mod repetat amenzi în Rusia pentru încălcarea legislaţiei ruse asupra conţinuturilor interzise şi a noii legislaţii care incriminează difuzarea de ”ştiri false” despre armata rusă, în contextul ”operaţiunii militare speciale” desfăşurate de aceasta împotriva Ucrainei.

Cele mai recente amenzi au fost aplicate săptămâna aceasta de instanţe ruseşti serviciului american de live streaming Twitch 2 (două milioane de ruble – 33.000 de dolari) şi serviciului de mesagerie Telegram (11 milioane de ruble – 179.000 de dolari).

articolul original.

Românii cheltuie o avere pe nunți. Câți bani sunt alocați pentru astfel de evenimente

15 August 2022 at 04:28
By: Geo
image

August este, mai ales în Occident, luna concediilor, iar mulți români care lucrează în străinătate vin zilele acestea acasă la cei dragi. 

Unii au de terminat lucrări la casele pe care și le ridică sau participă la nunțile unor rude sau prieteni.

Sunt cupluri care au invitații chiar și la 20 de astfel de evenimente în decurs de câteva săptamâni, așa că au rezervat bugete generoase.

Românii din diaspora vin acasă pentru a-și face nunta

Un cuplu de tineri a venit acasă, în Țara Oașului, pentru nuntă. Lucrează în străinătate de șapte ani și sunt deja căsătoriți, dar nu au apucat să organizeze petrecerea până acum. Ca să ducă totul cu bine până la capăt, cei doi și-au luat concediu prelungit, din iulie până în septembrie.

Cuplul mai are și alte angajamente: alte 20 de nunți la care trebuie să participe, scrie stirileprov.ro.

Cuplu„Suntem plini până peste cap cu nunta noastră și alte nunți. O nuntă ține trei zile aici. Ar ajunge între 60-70 de mii de euro, poate mai mult”.

La muncă în concediu

Și familia Feher are concediul plin. Oamenii locuiesc de mulți ani în Marea Britanie, dar și-au ridicat și două case în România, la Racșa, în care stau ei, copiii și socrii. Acum au venit să construiască două garaje și o terasă.

Floarea Feher: „Niciodată nu venim acasă la odihnă. Având în vedere că avem de participat la 10 nunți, am alocat 2.000 de lire, plus minus. Pentru conctrucții, iar un buget”.

Așadar, vacanța este în principal administrativă pentru cei mai mulți.

Româncă din Italia: „Să zic adevărul…acte la copii, cel mai important. De asta am și venit”.

Românii din străinătate își trimit copiii acasă pentru a învăța limba

Stabiliți de mult în alte state, unii își trimit doar copiii în țară ca să învețe limba română, dar și noțiuni de istorie sau geografie pe care altfel nu ar avea de unde să le deprindă. La Sângeorz Băi, în Bistrița-Năsăud, 130 de copii sunt într-o tabără organizată.

Larisa Axinia, coordonator: „Obiectivele acestor tabere sunt foarte clare: tinerii să se întâlnească, să lege relații de prietenie și, în același timp, să vorbească în limba română”.

De la începutul verii și până acum, alți peste o mie de copii și adolescenți au fost în aceeași tabără. Participarea este gratuită.

articolul original.

Câți euro costă să trăiești o lună în Spania. Un român plecat la muncă a făcut calculul. „Dacă ne mai trebuie, ne împrumutăm!”

12 August 2022 at 07:24
image

Un român plecat la muncă în Spania a făcut o listă cu prețurile pe care trebuie să le plătești dacă locuiești în Spania, în chirie, de unul singur. Iată cum trăiește în fiecare lună bărbatul stabilit în altă țară.

Românul a pus toate cheltuielile pe hârtie și a ajuns la 1.880 de euro, fără vacanță, cluburi, sau ieșitul la o terasă pentru a se relaxa.

Afirmațiile au venit din partea altor români care muncesc în Spania și care au văzut postarea bărbatului. Aceștia au făcut câteva precizări importante.

”Pai si in Romania plateam chirie..su unde stateam …scara blocului mirosea numai a urina…era prin Drumul Taberei..sector 6….acum 9 ani..plateam 350 euro un ap cu 3 camere…”.

”Cui nu-i place sa nu stea în Spania, nu e obligat. Daca crede ca se câstiga mai mult in Rominia e alegerea fiecăruia”.

”Pai cumparati casa ca sa nu platesti chirie, lasate de fumat, si ai sa fii cel mai bogat din cimitir”.

”Păi dacă atâta faceți, atât primiți! Dacă făceai o facultate de programator, nu duceați lipsă!!! Un bun programator are 8mii – 10 mii de euro .. Ee tot una cu tine???”., au fost comentariile românilor, potrivit ȘtirideCluj.ro

Italia, lăudată de români

O femeie din România care a plecat in Italia in urma cu opt ani,  locuiește in orașul Toscan Lucca, unde a închiriat o garsoniera cu 400 euro pe lună, într-o clădire recent construita, cu un etaj.

Garsoniera sa este amplasata la parter, iar femeia spune că este încântată de locuința și viața sa din afară.

De altfel, un caz asemănător este un alt român stabilit în Italia pe nume Marius, care a părăsit Romania acum șapte ani.

Marius locuiește în orașul Pescara, din regiunea Abbruzo, într-o vila cu șapte camere si curte spațioasa, pentru care plătește o chirie de 700 euro pe lună.

Cu siguranță există și alte povești de viață asemănătoare acestor oameni plecați la muncă în străinătate, dar cel mai potrivit este să te gândești de două ori dacă vrei să-ți cauți un job în străinătate, conform Wallstreet.ro.

articolul original.

Strania poveste a unei bone din Filipine: Muncitorii străini sunt deportaţi din cauza neputinţei autorităţilor din România

11 August 2022 at 06:59
image

Guvernul a crescut numărul muncitorilor străini la 100.000 pentru acest an, dar cu toate acestea autoritățile române, inclusiv Inspectoratul General pentru Imigrări, nu fac faţă solicitărilor.

Sunt luni de zile de când numeroase agenţii de recrutare a personalului străin reclamă modul defectuos de acordare a vizelor, însă acum lucrurile au ajuns la un cu totul alt nivel, iar vieţile unor oameni nevinovaţi, aflaţi la mii de kilometri depărtare de casele lor, sunt complet zdruncinate de incapacitatea autorităţilor române de a face faţă solicitărilor de procesare a actelor, potrivit adevarul.ro.

Muncitori străini, deportaţi din cauza neputinţei autorităţilor din România

Problemele au început să apară pe măsură ce numărul muncitorilor străini care pot lucra în țara noastră a crescut. Acesta este și cazul muncitorilor care au fost deportați din cauza unor lacune judiciare. Asta s-a întâmplat și cu Alma Caballero, o bonă filipineză care a fost arestată și luată în custodia autorităţilor direct de la domiciliul angajatorului său .

„Angajata mea a ajuns în ţară prin intermediul agenţiei Work from Asia, iar eu am preluat-o de la un alt angajator din luna aprilie a anului trecut. În condiţiile în care permisul ei de şedere a ieşit în 3 august 2021 şi expiră pe 3 august 2022, actele pentru reînnoirea documentului au fost depuse pe data de 19 iulie 2022.

Ieri, cei de la IGI au venit la mine acasă, au cerut să o vadă şi au ridicat-o pe motiv că lucrează la negru, ea având un permis valabil până în data de 3 august 2022 şi un dosar de prelungire a şederii aflat în curs de analiză. Noi aşteptam programarea pentru reînnoirea permisului şi am înţeles că sunt foarte aglomeraţi cei de la IGI, însă sub nicio formă nu anticipam o asemenea desfăşurare de forţe.

Alma Caballero este înainte de toate un om extraordinar, un membru al familiei noastre. Toţi banii ei se duc acasă, la părinţii săi, pentru îngrijirea celor doi copii. După ce a stat aproape 7 ore în custodia autorităţilor, Alma şi-a găsit forţa de a veni acasă cu zâmbetul pe buze, pentru a avea grijă de copii”, a declarat doamna Alexandra Craina, angajatoarea Almei Caballero.

Despre situaţia dezarmantă prin care trece bona filipineză

„Sunt recunoscătoare familiei în care lucrez, pentru că sunt oameni buni, care mi-au demonstrat cât de mult ţin la mine, prin faptul că nu m-au abandonat pe mâinile celor de la Imigrări. Îi iubesc, le mulţumesc şi sunt foarte recunoscătoare că îmi sunt alături”, a declarat Alma Caballero.

Despre situaţia Almei Caballero, a oferit mai multe agenţia care i-a asigurat recrutarea şi plasarea angajatei străine.

„IGI a dat o amendă şi o dispoziţie de părăsire a ţării pentru o muncitoare străină într-o manieră complet şocantă. În condiţiile în care a fost urmată întocmai procedura dictată de autorităţi, rezultatul este unul care sfidează legalitatea.

Mai mult decât atât, au eliberat o dispoziţie prin care angajata trebuie să plece din ţară în termen de 15 zile, iar angajatorul a primit o amendă de 10.000 de lei. Totul în condiţiile în care doamna Caballero are un contract de muncă înregistrat, însă din cauza lipsei de resurse cu care se confruntă autorităţile, au invocat motivul că angajata ar munci ilegal în România. Complet fals şi strigător la cer.

Justificarea primită din partea autorităţilor nu are niciun temei legal, care să susţină motivele invocate”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia.

Angajatorul care doreşte să angajeze străini trebuie să se adreseze IGI cu documentele prevăzute de lege

Accesul străinilor pe piaţa forţei de muncă din România este reglementat prin Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, potrivit sursei citate.

Cetăţenii străini non-UE pot lucra pe teritoriul ţării noastre numai după obţinerea avizului de angajare eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) în baza cererii depuse de angajator.

De asemeea, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă identifică dacă persoanele sunt înregistrate în evidenţe, în caz contrar procedând la contactarea acestora în vederea înregistrării în baza de date şi acordarea sprijinului necesar în vederea reîncadrării pe piaţa muncii din România.

articolul original.

Ministrul Cadariu: Guvernul a adoptat Ordonanța privind autorizarea şi funcționarea în România a reprezentanțelor societăților şi organizațiilor economice străine

3 August 2022 at 11:26
image

Guvernul României a adoptat miercuri, 3 august a.c., Ordonanța privind autorizarea şi funcționarea în România a reprezentanțelor societăților şi organizațiilor economice străine.

Anunțul a fost făcut de ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin Daniel Cadariu, care a precizat că actul normativ stabilește cadrul legal și instituțional necesar autorizării și funcționării în România a reprezentanțelor societăților și organizațiilor economice străine autorizate de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în conformitate cu realitatea economică și digitală actuală.

„Până la momentul adoptării prezentei ordonanțe, autorizarea funcționării unei reprezentanțe străine în România era realizată în baza legislației stabilite în urmă cu peste 30 de ani! Așa cum poate fi ușor dedus, procedura prezenta un grad ridicat al poverii administrative, fapt pentru care am simplificat-o și am introdus factorul digital. În acest fel, transmitem un mesaj de stabilitate, predictibilitate și coerență mediului de afaceri străin care prospectează piața din România, în scopul derulării de investiții”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Pentru simplificarea și digitalizarea procedurii de înregistrare, prelungire și modificare a autorizațiilor de funcționare aferente reprezentanțelor străine în România, precum și de radiere din evidențele MAT, a fost stabilit temeiul legal pentru crearea unei aplicații electronice dedicate. Prin intermediul acesteia va fi asigurat și accesul la evidențe, într-un mod transparent și facil, cu respectarea legislației în domeniul datelor cu caracter personal.

Ministrul Cadariu a precizat că autorizațiile de funcționare ale reprezentanțelor societăților și organizațiilor economice străine se vor elibera, conform actului normativ actualizat, pe o perioadă de minim 1 an, cu posibilitate de prelungire pe aceeași perioadă.

El a mai arătată că adoptarea ordonanței contribuie, totodată, la îndeplinirea reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR (Jalonul 241), respectiv reforma privind transparentizarea legislativă, debirocratizarea și simplificarea procedurală destinată mediului de afaceri.

articolul original.

Marius Budăi: Mobilitatea muncii nu poate fi limitată

2 August 2022 at 10:33

România este tot mai aproape de intrarea în spaţiul Schengen. După o serie de discuţii cu reprezentanţii industriei de turism, ministrul Muncii spune că a fost sesizată o problemă care ar putea apărea odată cu aderarea la spaţiul de liberă circulaţie la nivel european.

Ministrul Muncii şi Solidarității Sociale, Marius Budăi, a atras recent atenţia asupra unei probleme ce ar putea apărea în România în urma intrării ţării noastre în spaţiul Schengen.

Aderarea la spaţiul Schengen ar putea genera probleme pe piaţa muncii din România

În opinia sa, „Problema principală a noastră va fi cu importul de forţă de muncă”, a explicat oficialul, prezent la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism. Marius Budăi a subliniat că o soluţie ar fi semnarea unui acord bilateral cu ţara de unde vin respectivii muncitori.

Astfel, „Problema principală a noastră va fi cu importul de forţă de muncă în momentul în care România va intra în spaţiul Schengen şi cunoaşteţi foarte bine care sunt riscurile: de a intra şi, în continuare, să plece de la noi.(…)

Eu, după discuţiile din 2019 (…) cu miniştrii şi cu ţările cu care am făcut ulterior parteneriate astfel încât să putem să mergem să importăm forţă de muncă, am solicitat miniştrilor de muncă de acolo şi Guvernului de acolo astfel: atunci când dau posibilitatea oamenilor să plece, şi singura care a răspuns într-un mod cât mai rapid a fost Vietnamul, cei de acolo, de la agenţiile lor şi de la tot ceea ce înseamnă agenţii de plasare a forţei de muncă, să îi informeze, să le spună că, dacă pleacă de la angajator, într-un an sau doi ani, nu mai reţin exact, vor fi rechemaţi în ţară.

Dar asta e o chestiune pe care o putem face bilateral şi depinde foarte mult de înţelegerea celorlalţi”, a declarat, luni, ministrul Muncii.

„Se doreşte din partea industriei să impunem blocaje în a pleca. E foarte complicat”

În România, cadrul legislativ trebuie îmbunătăţit, a recunoscut Marius Budăi, care spune că situaţia a fost discutată în primăvară. „Am reuşit să îmbunătăţim un pic” cadrul legislativ prin ordonanţă de Urgenţă, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.

Mai mult, Marius Budăi a mai afirmat că nu se poate limita mobilitatea muncii, pentru că România se va trezi cu un nou proces de infringement din partea Bruxelles-ului sau cu o decizie a Curţii Constituţionale, care va anula hotărârea privind piaţa muncii.

În precizările sale, „Ştiţi foarte bine acel proiect scris de mine împreună cu două doamne deputat, colege ale mele de la PSD. L-am dezbătut foarte mult şi am preferat în acel grup de lucru s-o aduc şi pe doamna Maia Teodoriu, care a fost la Curtea Constituţională, pentru că sunt nişte lucruri care dor, şi anume acel aspect al faptului că vine muncitorul, să spunem nepalez, şi pleacă să spunem de la Dan la Dragoş, nu pleacă în altă parte, adică aici e vorba şi de fair-play-ul între business-uri.

Dar am avut o discuţie săptămâna aceasta şi se doreşte din partea industriei să impunem blocaje în a pleca. E foarte complicat. Eu personal nu găsesc soluţia, în sensul că mobilitatea muncii nu poate fi limitată, şi atunci ne vom trezi fie cu infringement, fie la un prim atac la Curtea Constituţională pică.

De aia, repet, fair-play-ul între industrii cred că e singura soluţie. Şi o soluţie pe care totuşi am găsit-o discutând cu experţi în constituţie, constituţionalişti, ar fi acordul bilateral în momentul în care se semnează contractul de muncă. Asta ar fi o primă soluţie şi aici, dacă avem nevoie de vreo modificare în Codul Muncii, mă aveţi partener fără niciun fel de discuţii”, a mai declarat ministrul Muncii.

articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Mărturia cutremurătoare a temutului bătăuș Ulise despre brutalitățile vieții de oraș. „Am fost otrăvit, tăiat și împușcat”

21 July 2022 at 10:35
image

Adrian ”Ulise” Gheorghe povestește, în cea de-a treia și ultima parte a interviului acordat pentru Gândul, cât de mare poate fi prețul celebrității în mediile periculoase ale lumii interlope. De-a lungul aventuroasei sale vieți, acesta a fost împușcat, otrăvit și înjunghiat, iar polițiștii acelor vremuri ajunseseră să-l amenințe cu moartea.

Mărturiile despre bătăile de stradă continuă și în această a treia parte a interviului. Ulise spune că, împreună cu oamenii săi, nu permitea clanurilor să se impună în zona lui de interes, iar atunci când considera necesar, erau organizate raiduri în timpul cărora nu era nimeni cruțat.

Pe acest fost, a existat, la un moment dat, o rugăminte primită de la unchiul său Lucian Năsosu, cunoscut din postura de patron al restaurantului Casa Luminița, să-l ajute pe liderul interlop Adrian Tuli, zis ”Buba”, în conflictul pe care îl avea cu clanul Șerif, din Giulești. Aproape anonim, acest clan era specializat, pe atunci, în infracțiuni de furt și vânzare de fier vechi. Cu toate că îi cunoștea pe unii dintre membrii clanului, Ulise a acceptat să participe la scandal, alături de clanul Buba. Pe lângă faptul că toți membrii clanului Șerif au fost bătuți, oamenii lui Buba le-au dat și foc la case.

Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL

Victimele au făcut un plan de răzbunare

După incident, victimele au decis să pună la cale o răzbunare, iar cel mai cunoscut dintre cei care îi atacaseră era fostul boxer de la Rapid. Ca urmare, a urmat o ambuscadă. Ulise povestește că era în autoturism când unul dintre atacatori l-a împușcat cu o armă cu glonț, după care un al doilea l-a înjunghiat cu o sabie, în timp ce încerca să ajungă la portbagaj, unde avea o armă.

Convinși că l-au omorât, atacatorii l-au lăsat în pace. Ulise și-a revenit, cu ajutorul unei prietene și a găsit resurse aproape supraomenești să conducă mașina și să meargă singur la spital. Adrian Gheorghe își amintește și astăzi acele clipe, dar mai ales cum a simțit lacrimile soției picurându-i pe față, în timp ce se afla intubat.

Dincolo de zidurile spitalului, orașul vuia. Prietenii săi organizau o adevărată armată, la care se alăturaseră și mai mulți combatanți în Legiunea Străină, care reveniseră în țară special pentru tragerea la răspundere a atacatorilor.

Amenințat cu moarte de Poliție

Reprezentanții de atunci ai Poliției au înțeles și ei gravitatea situației, motiv pentru care au mers imediat la spital, însoțiți inclusiv de psihologi.
Aceștia i-au explicat lui Ulise riscurile pe care le implică o baie de sânge în Giulești și i-au pus în vedere faptul că, în caz de nevoie „au ordin să-l împuște”.

Ulise era dornic de răzbunare, însă, pe de altă parte, începuse să simtă nevoia unei vieți liniștite. Cu toate că, Gabriel Bera, unul dintre apropiații săi din acea perioadă, l-a prins și înjunghiat pe unul dintre autorii ambuscadei, acesta a decis să renunțe și să-și schimbe modul de viață. „Să se lase la mâna lui”, cum se zice în lumea interlopă.

„Interlopii de azi nu făceau față în anii ’90”

Ajuns bunic, Ulise este astăzi un om liniștit, care și plimbă nepoțica în jurul casei. Despre lumea interlopă din ziua de azi spune că nimeni nu ar fi făcut față în anii ’90, începutul anilor 2000. El critică și conflictele care se consumă pe site-urile de socializare și dă ca exemplu atacurile lansate, în mediul online, de membri ai grupării Sportivilor împotriva lui Nuțu Cămătaru.

Ulise încheie și cu un sfat pentru toți interlopii zilelor noastre: „Acum, cea mai bună șmecherie este munca!”

EXCLUSIV VIDEO | Dezvăluirile fostului boxer Ulise despre lupta pentru supremație în primii ani după comunism: „Un Uzi se cumpăra în Regie cu 500 de dolari” (Partea I)

EXCLUSIV VIDEO | Legătura neștiută dintre bătăușul Adrian Ulise și Kostas Passaris, unul dintre cei mai periculoși criminali: „A fost prietenul meu. Știam că e rău, dar nici chiar așa” (Partea a II-a)

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.
❌