ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

Suceveanca Cristiana Flutur a deschis la București o conferință internațională în domeniul telecomunicațiilor la care participă peste 2.500 de delegați din 193 de țări

26 September 2022 at 11:14

România găzduiește, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, cea de a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, eveniment de importanță majoră pentru sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) la nivel mondial. Conferința, la care sunt prezenți participanți din întreaga lume, a fost deschisă de suceveanca Cristiana Flutur, directorul pentru Relații Internațioanle din cadrul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. La conferință sunt așteptați să participe 70 de miniștri din toată lumea.

Conferința Plenipotențiară este cel mai important for de decizie al UIT. PP-22 este un eveniment major, organizat le fiecare patru ani, în cadrul căruia se reunesc cele 193 de state membre pentru a decide viitorul organizației în ansamblul său, determinând astfel capacitatea sa de a influența dezvoltarea domeniului IT&C la nivel global. În total, la conferință vor participa peste 2.500 de delegați din cele 193 de țări. Conferința are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației pentru următorii patru ani, precum și conducerea UIT, statele membre din componența următorului Consiliu al UIT și membrii Comitetului pentru Reglementări Radio.

Cristiana Flutur s-a alăturat ANCOM în 2012, ca expert Relații Internaționale și Afaceri Europene. Cristiana Flutur a avut un rol activ în reprezentarea României în ITU și în alte foruri internaționale. În iunie 2019, a fost numită Director pentru Relații Internaționale în cadrul ANCOM, gestionând activitatea a trei unități care acoperă aspecte precum relația cu organizațiile internaționale și regionale, cooperarea bilaterală și afacerile UE, organizarea de evenimente. Potrivit ITU, Cristiana Flutur este prima femeie care a deținut funcția de președinte al Comitetului pentru Politică ITU (Com-ITU) și co-președinte al CEPT (Conferința Europeană a Administrațiilor Poștale și Telecomunicațiilor), pentru o perioadă de trei ani, începând din iunie 2018. Ea și-a desfășurat activitatea și ca vicepreședinte european al Conferinței plenipotențiare a UIT 2018 (PP-18) și coordonator principal pentru Propunerile și pozițiile comune europene pentru PP-18. Cristiana Flutur este absolventă de Științe Economice a Facultății de Finanțe și Bănci, Academia de Studii Economice din București și deține un master de la aceeași universitate în Economie Europeană.

Suceveanca Cristiana Flutur a deschis la București o conferință internațională în domeniul telecomunicațiilor la care participă peste 2.500 de delegați din 193 de țări, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Scădere cu 5% a traficului de refugiați ucraineni în vama Siret

26 September 2022 at 05:57
image

În data de  25.09.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:

▪ 3.882 persoane din care 2.810 au fost cetățeni ucraineni in scădere cu aproape 5% fata de ziua precedenta.

▪ 1.258 mijloace de transport.

articolul original.

Cezar Gabriel Ciornei este noul președinte al Organizației Județene Suceava a Tineretului Național Liberal (FOTO)

26 September 2022 at 05:56

Tineretul National Liberal – Filiala Suceava și-a ales noua conducere județeană pentru următorii patru ani. Ședința de alegeri a avut loc duminică, 25 septembrie, noul președinte al organizației fiind ales tânărul liberal Cezar Gabriel Ciornei. La alegeri au participat reprezentați din conducerii PNL Suceava, respectiv vicepreședinții Consiliul Județean Suceava, Niculai Barbă și Vasile Tofan, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, vicepreședintele PNL Suceava, Dumitru Mihalescul, consilierul județean Tudor Plăcintă, primarul din Adâncata, Viorel Cucu și consilierii locali din Suceava, Maria Todereanu și Bogdan Păstrăv.

Ședinta a fost prezidată de către Alexandru Salup, în calitate de președinte în exercițiu al TNL Suceava și de către prim-vicepresedintele în funcție TNL Suceava Ciornei Cezar.

De asemenea în cadrul acestui eveniment TNL Suceava a avut invitați special de la nivel național, respectiv președinții TNL Iași, Codrin Lupu, TNL Neamț, Vlad Nazare, TNL Municipiul Botoșani, Mirabela Dumitru și TNL Giurgiu, Chiran Adrian.

„Importanța acestui eveniment la constituit numărul mare de particpanți din rândul tinerilor liberali suceveni, în număr de 202 persoane prezente în sală.

Pe parcursul intervențiilor din partea invitaților dar și din cadrul tinerilor liberali, s-au adus mulțumiri organizației de tineret pentru devotamentul și implicarea în cadrul activităților PNL Suceava, precum și importanța creării noi generații de politicieni, care să dezvolte administrativ și socio-profesional comunitățile din care fac parte.

În urma numărări voturilor a fost aleasă noua conducere a organizației județene de tineret TNL Suceava, precum și noua componență a biroului politic Județean TNL Suceava. Îi urăm succes noului președinte TNL Suceava Ciornei Cezar- Gabriel și echipei sale”, a transmis PNL Suceava într-un comunicat de presă.

articolul original.

Harșovschi anunță finalizarea asfaltării unui tronson din str. Aleea Jupiter din cartierul George Enescu (FOTO)

26 September 2022 at 05:37

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a anunțat că au fost finalizate lucrările de asfaltare a unui tronson din str. Aleea Jupiter din cartierul George Enescu. Lucian Harșovschi a precizat că este vorba despre o porțiune de stradă care până în momentul de față era pietruită. „Continuăm lucrările de asfaltare și în cartierul George Enescu. Până în prezent, pe Aleea Jupiter s-au desfășurat lucrări ample, porțiunea care începe din fața magazinului Rombat și se termină la Biserica Sf. Ioan cel Nou a devenit din stradă pietruită, fără trotuare, o stradă asfaltată, încadrată de borduri și cu trotuar pietonal adiacent părții carosabile”, a spus Harșovschi. El a mai adăugat că pe acest tronson a fost introdusă și o rețea de canalizare pluvială.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un credincios sucevean îi cere IPS Calinic să nu se mai scrie suma pe pomelnicele de la biserici

21 September 2022 at 12:13
image

Un credincios îi cere arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic,  să nu se mai scrie suma pe pomelnicele de la biserici. ”Vă rog, cu stimă și respect, să-mi răspundeți la o nedumerire a mea, posibil regăsită și pe la alte persoane. În legătură cu obiceiul scrierii sumei pe pomelnice…. De ce încă se procedează astfel? De ce nu se scrie pe pomelnic 40 de zile, 1 an, 2 ani? Este smintitor să ascultăm o predică superbă despre lepădarea de păcate, milostenie și după să vedem (fără să vrem) un călugăr care scrie suma pe pomelnic. Toți ne dorim să-i aducem pe oameni la dreapta credință, la ortodoxism, și eu îmi doresc acest lucru. Dar dacă, un om care nu știe cine este Dumnezeu, știind de la părinți că este ortodox, având altă perspectivă asupra vieții și asupra lui Hristos … sau un om dintr-o sectă oarecare intră în biserică și vede acest lucru (precizat mai sus), ce va crede el despre ortodoxism? «Cei care se numesc drept credincioși». Înțelegem, toată lumea, că în secolul 21, mai ales anul 2022, cu un pas în 2023, nu mai este ca acum 10 secole în timpul domniei lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Acum totul se plătește, dacă nu ai bani, nu exiști… dar acest obicei, după părerea mea și fără să insult pe nimeni, ar trebui eliminat. Pe mine personal mă doare că aud din ce în ce mai mult acea zicală din popor, foarte bine cunoscută”, a scris enoriașul.

IPS Calinic: ”Scrierea sumei pe pomelnice s-a practicat dintotdeauna în biserici și mănăstiri”.

”Scrierea sumei pe pomelnice s-a practicat dintotdeauna în biserici și mănăstiri. Faptul că această practică a rezistat sute de ani arată că a ajutat la păstrarea unei bune rânduieli a intrării și ieșirii pomelnicelor; mai ales că această intrare și ieșire se face prin pomenirea de către preot la Proscomidie. În Biserică lucrurile își au ritmul și rânduiala lor, așezată de Sfinții Părinți”, i-a răspuns IPS Calinic.

articolul original.

Cursuri de formare profesională pentru 98 de șomeri din județul Suceava

20 September 2022 at 11:10
image

Luna viitoare, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă va derula șapte programe gratuite de formare profesională pentru 98 de persoane. Conform ANOFM, câte 14 persoane vor participa la cursuri de calificare în meseriile de agent de securitate, ajutor de bucătar, îngrijitor de spații verzi, femeie de serviciu, frizer și coafor. Alți 14 suceveni vor urma cursul de competențe de comunicare în limba oficială. În octombrie, la nivel național, 1.852 de persoane vor participa la 125 de programe gratuite de formare profesională organizate de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.

articolul original.

Preoteasa dintr-un sat sucevean reclamată la Arhiepiscopie că este interesată doar de omorârea câinilor fără stăpân

20 September 2022 at 10:53
image

Un enoriaș dintr-un sat sucevean este deranjat că pe soția preotului o preocupă doar câinii fără stăpân. El a reclamat-o la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților însă a omis să dea spună despre ce sat și parohie este vorba.  „O întrebare: De când pe soția preotului din sat o preocupă câinii fără stăpân și să facă sesizări la Primărie pentru a chema hingherii să prindă și să omoare câinii?”, a scris enoriașul.

”Vă rugăm să ne spuneți despre ce sat și despre ce parohie este vorba”, a răspuns arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic.

articolul original.

Un sucevean singur pe lume aflat în deznădejde îi cere IPS Calinic să-i recomande un duhovnic

20 September 2022 at 10:44
image

Un credincios din județul Suceava singur pe lume își caută un duhovnic. El s-a adresat arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, căruia i-a cerut un sfat. ”Doresc să îmi caut un duhovnic, fiindcă nu am, unul de mănăstire cu experiențe, trăiri. Cum nu am frați, așa și duhovnic nu am. Ce condiții să îndeplinesc? Ce să îi spun părintelui stareț? Sau să mă duc la mănăstire când e slujbă și să rămân în anonimat?”, a scris enoriașul.

”Cereți sfat preotului din parohia în care locuiți”, i-a răspuns înaltul prelat.

articolul original.

Pe 24 septembrie va avea loc o sesiune suplimentară de examinare pe traseu pentru obținerea permisului auto

20 September 2022 at 09:56
image

Prefectura Suceava a transmis că în vederea reducerii decalajului existent între momentul susținerii probei teoretice, respectiv a celei practice pentru obținerea permisului de conducere auto, prefectul Alexandru Moldovan a aprobat susținerea unei sesiuni suplimentare de examinare pe traseu, în data de 24 septembrie. Comisiile de examinare alcătuite din lucrători din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava vor susține examinarea pentru categoriile și subcategoriile B, C, CE și D.

articolul original.

Primarul din Rădăuți, Bogdan Loghin, nu acceptă ca părinții să dea bani pentru fondul clasei sau fondul școlii

20 September 2022 at 09:42
image

Primarul din Rădăuți, Bogdan Loghin, nu este de acord ca părinții să dea bani pentru fondul clasei sau fondul școlii în unitățile de învățământ din acest municipiu. Bogdan Loghin a ținut să mulțumească public tuturor părinților care i-au semnalat derapajele administrative din unele unități de învățământ de pe raza municipiului.

„Referirea directă se face la strângerea fondurilor pentru clasă sau/și pentru școală. Asta nu trebuie să aibă loc!”, a subliniat Loghin. El a arătat că unitățile de învățământ primesc fonduri pentru funcționare, din bugetul local al Primăriei, la care se adaugă sponsorizările, fondurile europene și fondurile venite benevol prin Asociațiile de părinți, care au personalitate juridică, și care dețin o formă legală de funcționare, demonstrând transparență fiscală!

„Nu se admit alte forme de <colectă>, venită de la părinți, și așa greu încercați de toate neajunsurile vremurilor complicate pe care le trăim”, a transmis primarul din Rădăuți.

În acest sens, în cursul zilei de astăzi, 20 septembrie 2022, primarul Bogdan Loghin i-a convocat în sala de ședințe a Primăriei pe toți directorii unităților de învățământ din municipiul Rădăuți pentru a discuta cu aceștia aspectele menționate anterior.

„De la draperii, covoare, flori, medalii, diferite obiecte birotice și/sau electronice, costurile acestora nu trebuie să fie suportate de părinții elevilor din unitățile de învățământ! Aceste derapaje nu trebuie să aibă loc, iar actul educațional nu trebuie să fie condiționat de buzunarul părintelui. Vă mulțumim pentru încredere, dragi cetățeni, și vă sugerăm să ne semnalați cu și mai multă înverșunare orice situație neconformă cu care vă confruntați în orice instituție din municipiul nostru”, a mai spus Loghin.

articolul original.

Harșovschi: Au fost finalizate încă 49 de locuri de parcare pe str. Eroilor din cartierul Burdujeni (FOTO)

20 September 2022 at 05:57

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a anunțat că alte 49 de locuri de parcare au fost amenajate pe str. Eroilor din cartierul Burdujeni. Lucian Harșovschi a spus că primăria a finalizat lucrările de reabilitare a străzii Eroilor, în zona garajelor, unde, pe lângă schimbarea covorului asfaltic, înlocuirea bordurilor și refacerea trotuarelor, au fost reabilitate și parcările aferente blocurilor 112, 113, 114 și 115. Harșovschi a spus că str. Eroilor a fost modernizată pe o suprafață de aproape 1.800 de metri pătrați. De asemenea s-au modernizat 230 mp de trotuare și au fost amenajate parcări, pe lângă cele deja existente, pe o suprafață de 738,5 mp.

Harșovschi: Au fost finalizate încă 49 de locuri de parcare pe str. Eroilor din cartierul Burdujeni (FOTO), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

A luat foc o sala de evenimente din Scheia. Pompierii intervin cu șapte autospeciale (FOTO)

20 September 2022 at 05:26

În puternic incendiu a izbucnit în aceasta dimineața la acoperișul si mansarda unei sali de evenimente, ce aparține unei pensiuni din comuna Scheia, informează ISU Suceava.  Se intervine cu 6 autospeciale de stingere, o autoscara mecanica si o ambulanta SMURD. Nu sunt victime si nu s-au evacuat persoane. Evenimentul a fost anunțat la 112 in jurul orei 3:00. Incendiul este localizat si se lucrează pentru lichidare.

A luat foc o sala de evenimente din Scheia. Pompierii intervin cu șapte autospeciale (FOTO), 6.7 out of 10 based on 3 ratings
articolul original.

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu aleargă de la Putna la Drobeta Turnu Severin pentru a promova deschiderea oficială a traseului Via Transilvanica

17 September 2022 at 11:27
image

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu aleargă de la Putna la Drobeta Turnu Severin pentru a promova deschiderea oficială a traseului Via Transilvanica. Câștigător de mai multe ori a ultramaratonului „6633 Arctic Ultra”, Tibi Ușeriu este însoțit de alți alergători, care au plecat pe acest traseu de la borna 0, aflată în județul Suceava în fața Mănăstirii Putna. „Ce și-a propus Tibi Ușeriu să facă nu ne mai surprinde. Era evident că Via Transilvanica reprezintă o provocare spectaculoasă și pentru comunitatea de alergători, nu numai pentru drumeții care îl parcurg mai în tihnă.

Și pentru că am numit cărarea noastră, “drumul care unește”, Tibi nu va merge singur, ci alături de niște alergători, pregătiți pentru provocarea de 1.400 de km. De-a lungul călătoriei lor, li se vor mai alătura diverși oameni, pe distanțe mai scurte, care își doresc să facă parte din prima alergare organizată pe Via Transilvanica. Ei pot fi urmăriți de-a lungul călătoriei, accesând acest link: https://tracktherace.com/…/trail…/via-transilvanica/race”, a transmis Asociația Tășuleasa Social. Planul alergătorilor este să ajungă la Drobeta Turnu-Severin în data de 6 octombrie, odată cu Alin Ușeriu, președintele Asociației și inițiatorul proiectului de amenajare a traseului Via Transilvanica, care face drumul la pas și cu Sergiu Pâcă și Traian Deleanu, care sunt pe traseu cu bicicletele.

Toate cele trei călătorii sunt pentru a promova evenimentul de inaugurare oficială a traseului Via Transilvanica, care va avea loc în data de 8 octombrie la Alba Iulia, în Piața Cetății.

Traseul Via Transilvanica are aproximativ 1.400 de km, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin Drumul este marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs.

Amenajarea traseului s-a făcut în mai multe etape. Astfel, primii 100 km s-au realizat în 2018 pe raza județului Bistrița-Năsăud. Până în 2020 s-au finalizat în total 800 km, adăugându-se județele Suceava, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Mehedinți. În 2021 s-au finalizat încă 254 km în județul Caraș-Severin, iar în 2022 toți cei 1.400 km au fost gata, adăugându-se județele Hunedoara și Alba.

articolul original.

Nu toți elevii înscriși la Centrul Județean de Excelență Suceava au luat premii la olimpiade și concursuri școlare

16 September 2022 at 12:19
image

Nu toți elevii înscriși la Centrul Județean de Excelență Suceava au luat premii la olimpiade și concursuri școlare. Directoarea Centrului, profesoara de biologie Gabriela Scutaru, a declarat, la Radio Top: „Unii copii doar au participat la competiții și nu au obținut rezultate. Competițiile sunt totuși o modalitate seacă de selecție. Unii copii nu au participat pentru că nu și-au dorit. Însă, cei mai mulți au participat la concursuri regionale, la concursuri inițiate de alte centre de excelență, la competiții naționale și internaționale. Chiar în aceste zile, doi elevi de la noi sunt la o competiție internațională, în Leiden-Olanda”. Profesoara Scutaru a mai spus că, de obicei, unitățile școlare din Suceava care dau elevi la Centrul de Excelență sunt colegiile naționale <Ștefan cel Mare>, <Petru Rareș>, <Spiru Haret>, <Mihai Eminescu> și Liceul Teoretic <Filadelfia>. În precedentul an școlar, printre înscriși s-au numărat și elevi de la Fălticeni și Cîmpulung, inclusiv de la Colegiul Național Militar <Ștefan cel Mare>. Despre elevii de la Colegiul Militar, directoarea Centrului de Excelență a spus: „Copiii de-acolo au fost pur și simplu organizați pe disciplinele la care s-au înscris, și împreună au participat într-o sală de clasă, în sistem video, de conferință, la cursuri. Este ca și cum ar fi fost în clasă, pentru că toți erau la un loc. Este un exemplu de bună practică”. Pe de altă parte, profesoara Scutaru a remarcat faptul că au fost puțini elevi de la Rădăuți care au frecventat cursurile Centrului Județean de Excelență.

articolul original.

ÎPS Calinic infirmă zvonurile care „dau ca sigură” plecarea lui PS Damaschin din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

16 September 2022 at 10:52
image

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a infirmat categoric zvonurile potrivit cărora PS Damaschin ar urma să plec la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. ÎPS Calinic a răspuns, astfel, la o întrebare pe această temă adresată de un enoriaș și județ.

Acesta i-a transmis arhiepiscopului următorul mesaj:

„Înaltpreasfinția Voastră,

Vă rog să-mi îngăduiți să vă adresez doua întrebări. Una legată de o rânduiala a calendarului Bisericii Ortodoxe Române și una plecată de la niște zvonuri, pe care aș vrea, dacă puteți, să le confirmați sau să le infirmați.

  1. De ce în calendarul Bisericii Ortodoxe Române după Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci urmează Duminica a 18-a după Rusalii, când conform Anuarului Bisericii Ortodoxe Române și simplei numărători a săptămânilor de după Rusalii, luni, 19 septembrie, ne găsim în săptămâna a 15-a după Rusalii?

De ce nu se puteau citi duminica trecuta și cea viitoare, pe lângă pericopele specifice duminicilor de dinainte și după Înălțarea Sfintei Cruci și pericopele duminicilor 13 și 14 după Rusalii? Iar duminică, 25 septembrie, să ne fi aflat, conform numărătorii săptămânilor în Duminica a 15-a după Rusalii? De ce după Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci trebuie să urmeze pericopa pescuirii minunate în varianta lucanică?

  1. Zvonurile dau ca sigură plecarea Preasfințitului Damaschin de la Suceava ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și aceasta datorită faptului că Preasfinția Sa ar fi „prigonit” de către Înaltpreasfinția Voastră și pentru că vi l-ați dori Episcop-Vicar pe …….

Îmi aduc aminte că la o Sfântă Liturghie la Catedrala din Suceava, când ați anunțat că după amiaza respectivă se va săvârși Taina Sfântului Maslu cu Arhiereu, ați spus: „… La Taina Sfântului Maslu va fi și Vlădica Damaschin, că și așa faceți valuri pe site-uri că este prigonit. NU-I NIMENI PRIGONIT ÎN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUTILOR!”

Acum eu trag nădejde că lucrurile sunt așa cum ați spus și că zvonurile nu se vor adeveri. Iar dacă se va întâmpla ca și de această dată zvonurile să devină „printr-o întâmplătoare coincidență” realitate, s-ar putea ca noi, ca și (sic!) credincioși, să înțelegem sintagma aceea populară cu … să facem ce zice … nu ce face…!

Vă mulțumesc!

Binecuvântați și iertați!

F.T.A.”

Făcând referire la a doua întrebare, ÎPS Calinic a transmis: „Cât despre punctul al doilea, pentru a vedea cât de întemeiate sunt aceste zvonuri, vă îndemn să studiați ordinea canonică a eparhiilor din Patriarhia Română pentru a vedea că acest lucru nu este posibil. Preasfinția Sa nu ar putea fi ales în eparhia zvonită decât în calitate de chiriarh, ceea ce, după cum știți, iar nu este posibil, în acest moment existând deja un chiriarh. Dar, ca să fiți sigur că nu este un vlădică persecutat, vă rog să-l abordați direct pe Preasfinția sa. Pace și liniște sufletească!

ÎPS Calinic infirmă zvonurile care „dau ca sigură” plecarea lui PS Damaschin din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, 6.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Flutur: Modernizarea DN 29 între Adâncata și Zvoriștea va începe „cât mai curând”

16 September 2022 at 10:43
image

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că în urma discuțiilor pe care le-am avut în cursul zilei de joi cu conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reușit să o convingă de necesitatea finanțării în această toamnă a modernizării a 20 de kilometri de pe traseul drumului național DN 29 Adâncata-Zvoriștea. Gheorghe Flutur a precizat că lucrările pe acest drum urmează să fie începute cât mai curând.

„Aceste lucrări de modernizare se adaugă celor care au fost executate în acest an pe tronsoane de drumuri naționale care traversează județul Suceava.

Numai pe DN 17 s-a refăcut până acum covorul asfaltic pe 30 de kilometri și se mai lucrează pe alți 10 kilometri în zona Poiana Stampei”, a spus șeful administrației județene. El a adăugat că a explicat conducerii CNAIR și necesitatea refacerii covorului asfaltic pe drumul național DN 2 E care face legătura dintre Solca, Marginea, Horodnic de Sus, spre Putna.

„Am primit asigurări că și acest traseu va fi modernizat anul viitor, iar în aceasta toamnă vor fi efectuate lucrări de reparații până la venirea iernii.

Cu sprijinul conducerii CNAIR am reușit în acest an să soluționăm în principal punctele cheie de pe drumul național DN 17 care este intens circulat, vom rezolva și problema drumului dintre Adâncata și Zvoriștea și voi solicita CNAIR să includă în programul de modernizări de anul viitor cât mai multe tronsoane de drumuri naționale”, a încheiat Gheorghe Flutur.

articolul original.

Trei coduri galbene de furtuni, ploi abundente și vânt valabile în județul Suceava începând de azi și până duminică seara

16 September 2022 at 08:22
image

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei coduri galbene valabile în județul Suceava începând de astăzi și până duminică seara. Primul cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuate este valabil pentru zona de munte a județului Suceava și este valabil de astăzi, 16 septembrie, de la ora 12:00 și până sâmbătă la ora 12:00. În intervalul menționat, în partea vestică a județului vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Al doilea cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuate și cantități de apă însemnate este valabil pentru tot județul Suceava și va intra în vigoare de sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 12:00 și până duminică, 18 septembrie, la ora 20:00. În acest interval vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Tot pentru ziua de duminică a fost emis un al treilea cod galben de intensificări ale vântului valabil în județul Suceava între orele 2:00 și 20:00. Potrivit meteorologilor, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. Vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

articolul original.

Anunț bombă de la Suceava: România va încasa prima tranșă, de 2,6 miliarde de euro, pentru PNRR

16 September 2022 at 06:22
image

Prefectura Suceava a anunțat că România va încasa prima tranșă, de 2,6 miliarde de euro, pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat joi o evaluare pozitivă a cererii de plată în valoare de 2,6 miliarde de euro transmisă de România. 1,8 miliarde de euro din acești bani sunt fonduri nerambursabile, iar 800 de milioane de euro sunt credite oferite în condiții avantajoase.

„Conform evaluării Comisiei, România a atins cele 21 de jaloane și ținte ce trebuiau îndeplinite pentru deblocarea primei tranșe din cele 30 de miliarde de euro de care țara noastră beneficiază prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

Cele 21 de jaloane și ținte vizează reforme precum: transportul durabil, decarbonizarea și siguranța rutieră, piața energiei electrice, înlocuirea cărbunelui din mix-ul energetic, intensificarea luptei împotriva corupției sau reducerea părăsirii timpurii a școlii”, a transmis prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan.

Pentru a primi sumele de bani indicate, este necesară parcurgerea următoarelor etape: după evaluarea pozitivă a Comisiei Europene, mai este necesar doar avizul din partea Comitetului Economic și Financiar. Timpul estimat pentru obținerea acestuia este de maximum 4 săptămâni. După ce Comitetul transmite avizul, Comisia Europeană virează banii României.

„Cele 2,6 miliarde de euro nu sunt primele fonduri pe care țara noastră le primește prin PNRR. Comisia Europeană a mai virat deja României o prefinanțare de 3,7 miliarde de euro (1,8 miliarde de euro în fonduri nerambursabile și 1,9 miliarde de euro în credite)”, a mai spus Alexandru Moldovan.

Anunț bombă de la Suceava: România va încasa prima tranșă, de 2,6 miliarde de euro, pentru PNRR, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
articolul original.

Deschiderea Simpozionului Național „Moștenirea Mușatină. Credință – Cultură – Istorie”

16 September 2022 at 06:17

La împlinirea a 500 de ani de la Sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează o serie de evenimente menite să aducă la lumină o parte dintre cele mai însemnate aspecte ale moștenirii cultural-istorice și religioase pe care dinastia mușatină ne-a lăsat-o prin monumentele și obiectele de patrimoniu, dar mai ales prin acțiunile acestora în apărarea credinței noastre strămoșești, întreprinse de cea mai importantă dinastie domnitoare a Moldovei.

În programul manifestărilor dedicate acestui an aniversar se numără și Simpozionul Național „Moștenirea Mușatină. Credință – Cultură – Istorie”, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 15-17 septembrie 2022, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Evenimentul, transmis online pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a partenerilor media, a adus împreună reprezentanți ai spațiului cultural românesc și profesori de la facultățile de teologie din țară, istorici, filologi și arheologi, precum și oficialități ale statului.

Ceremonia de deschidere a început cu o rugăciune de binecuvântare rostită de pr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în prezența a numeroși clerici și profesori conferențiari, a invitaților de seamă și a auditoriului format din delegați ai Centrului Eparhial Suceava, reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice universitare, dar și studenți și elevi seminariști, precum și stareți și starețe ale mănăstirilor bucovinene.

A urmat intervenția online a doamnei dr. Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, prin care au fost evidențiate monumentele aflate în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților care fac parte din lista acestui patrimoniu cultural și natural al umanității, dar mai ales necesitatea și importanța transmiterii acestora generațiilor următoare.

Simpozionul, organizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, sub Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a fost moderat de arhid. lect. univ. dr. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, instituție gazdă și parteneră a evenimentului. Domnia sa a vorbit despre nevoia cunoașterii trecutului, a istoriei poporului nostru, evidențiind potențialul patrimoniului religios al Bucovinei. Pentru a sublinia nevoia păstrării identității definite de locașurile de cult, au fost aduse în atenție fragmente de cronică legate de două dintre bisericile monument ale Sucevei, Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” și Biserica Mirăuți, Catedrală Mitropolitană a Moldovei între anii 1402–1522.

A urmat cuvântul transmis de Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic cu prilejul deschiderii acestui eveniment deosebit, citit de arhid. Vasile Demciuc, 500 de ani de continuitate și contiguitate bizantino-mușatină în Moldova, în general, și Bucovina, în special. „Universitatea Ștefan cel Mare din Municipiul Suceava, instituție prestigioasă de învățământ, își împlinește în aceste zile, și nu numai, vocația de a fi un mediu în care știința, filosofia, teologia și cultura converg pentru a spori cunoașterea. Aici, în acest sanctuar al științelor, care are nu doar rolul de a recunoaște şi consacra personalități culturale și științifice, ci și de a fi un spațiu al cercetării academice și al dialogului dintre cult și cultură, marcăm aniversarea a 500 de ani de la târnosirea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, vechea catedrală mitropolitană a Moldovei, ctitorie a urmașilor Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, și anume Bogdan al III-lea și Ștefăniță Vodă. (…) Suntem încredințați de faptul că subiectele ce abordează perioada Mușatinilor nu se vor epuiza în cadrul acestui simpozion, fiind încă multe documente în arhive, în biblioteci și muzee care așteaptă să fie cercetate și diortosite de specialiști.”

Arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a rostit un cuvânt de bun venit, punctând importanța evenimentului aniversar pentru obștea pe care o reprezintă, dar și pentru întreaga Cetate a Sucevei.

Prezent online, domnul Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, a vorbit despre Moștenirea Mușatină ca permanență spirituală europeană. „Acum, la împlinirea  a  500 de ani de la sfințirea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, monument înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO,  înțelegem în mod aparte  de ce patrimoniul cultural unește în el două dimensiuni spirituale esențiale: continuitatea de-a lungul timpului și noutatea diversității. În patrimoniul cultural național se vede capacitatea de creație și de comuniune a unui popor, capacitatea de comuniune cu generațiile trecute, tradiția și capacitatea creatoare de a asimila noi influențe, fără alienare, precum și capacitatea de a deschide noi perspective.”

Pr. Constantin Oprea a dat citire mesajului transmis de vicepreședintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, despre Biserica „Sfântul Gheorghe” – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – vechea catedrală mitropolitană a Țării Moldovei la ceas aniversar. „Este locul spre care se îndreaptă de atâtea veacuri atâtea mii de pelerini, căutând ocrotire la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – patronul și ocrotitorul Țării Moldovei, raclă care la rândul ei este un reper în arta și civilizația medievală sud-est europeană. Lucrările de restaurare a picturii murale a Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a fost un mare succes și sper ca lucrările de restaurare și conservare care vor începe în curând prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, arhipăstorul acestei istorice eparhii, să fie la același înalt standard.”

Cuvântul prof. univ. dr. Ștefan Purici, Prorector al Universității „Ștefan cel Mare”, intitulat Moștenirea Mușatină, prețuită și transmisă prin programele analitice universitare studenților Facultății de Istorie și Geografie, a fost citit de prof. univ. dr. Florin Pintescu, Decan al Facultății de Istorie și Geografie.

În încheierea festivității de deschidere, arhid. lect. univ. dr. Vasile M. Demciuc, unul dintre inițiatorii evenimentului, a vorbit despre amprenta pe care Mușatinii au imprimat-o poporului român.

„Pe harta sufletului nostru, numele Suceava este scris cu liniile și culorile cele mai frumoase, cu substanța vie, cu purpura din sângele oștenilor conduși de Mușatini, spre apărarea acestui sfânt pământ, cu aur, coborât din aureolele sfinților zugrăviți pe pereții bisericilor mușatine, cu albastrul coborât din cer pe umerii bisericilor care ne arată ce înseamnă Arborele lui Iesei, biserici mușatine ce ne-au înveșnicit în cultura și civilizația universală. (…) Mușatinii, a căror amintire o facem, au trecut în nemoarte cu faptele lor închinate poporului care i-a născut. Ei sunt partea nobilă a ființei noastre, cer înstelat deasupra cugetului nostru la care ne ridicăm ochii trupului și sufletului, ținând în mâini Crucea biruitoare. Îi pomenim pe cei care s-au dus ca fiind izvoare din care veșnic vom gusta îmbărbătare și credință în destinul frumos al omului chemat să oprească frumusețea pământului și a cugetului.”

Sesiunea comunicărilor simpozionului a debutat cu prezentarea „Patrimoniul istoric mușatin – Patrimoniu UNESCO” a prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, de la Universitatea București, manager al Bibliotecii Naționale a României. Excelența sa a vorbit despre anii în care s-a ocupat de înscrierea unor monumente în lista patrimoniului natural și cultural UNESCO. La finalul prelegerii, a fost anunțat faptul că expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, realizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, va ajunge la București, în foaierul Bibliotecii Naționale a României, în data de 27 septembrie 2022. Ca parte a evenimentului va avea loc și un concert de muzică psaltică susținut de Grupul „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. În cadrul expoziției vor putea fi admirate fresce cu reprezentări ale Sfântului Ioan cel Nou în pictura mănăstirilor Dobrovăț, Arbore, Humor, Moldovița, Sucevița, Voroneț, Dragomirna, precum și din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, din Catedrala Arhiepiscopală – Roman, din Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava și, nu în ultimul rând, cu ilustrări ale vieții sale din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a vorbit despre Semnificațiile teologico-duhovnicești ale spațiului liturgic – înțelesuri de altădată pentru omul de azi. Sfinția sa a asemănat evenimentele desfășurate în aceste zile cu o anamneză, o rememorare a celor 1400 de ani de istorie, de rugăciune, de săvârșire a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii:  500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod,  500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Lucrările simpozionului au continuat cu abordarea temei Memoria ca formă de recuperare a patrimoniului istoric mușatin de către prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare”, specialist în istorie contemporană.

Un moment deosebit al evenimentului l-a reprezentat și intervenția pr. redactor Ștefănel-Stelian Ciurciun, care a vorbit despre Editura Crimca și Tipografia Vartolomeu Măzăreanu puse  în slujba promovării patrimoniului cultural-religios al Moldovei mușatine.

„Momentul înființării Editurii Crimca a coincis cu perioada imediat următoare Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, această acțiune fiind impusă de nevoia cultural-misionară a eparhiei. (…) În decursul a doi ani, sub egida Editurii Crimca au văzut lumina tiparului aproximativ 40 de volume cu tematică variată, după cum urmează: studii consacrate tematicii omagiale sau comemorative a fiecărui an calendaristic, lucrări de istorie bisericească, monografii ale bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, albume și studii de artă bisericească, lucrări dogmatice, biografii ale personalităților bucovinene de seamă, literatură creștină, lucrări omiletice și catehetice, lucrări de îndrumare liturgică și pastorală, lucrările simpozioanelor de teologie și ale conferințelor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților etc.”

Cea de-a doua sesiune a comunicărilor științifice, moderată de această dată de arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a început cu prezentarea pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, Sibiu, „Un mușatin deschizător al șirului mitropoliților pe scaunul Moldovei”. Sfinția sa a prezentat aspecte cu adevărat grăitoare din viața ierahului Iosif I Mușat, întâiul mitropolit al Moldovei.

Comunicarea cu titlul Mitropolitul Grigorie Țamblac – în atenția contemporanilor noștri a fost susținută de pr. prof. univ. dr. Alexandru M. Ioniță. Prelegerea s-a concentrat asupra activității ierarhului și mai ales asupra scrierilor sale despre Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Doamna lect. univ. dr. Elena Firea, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, a vorbit despre Sanctuarul inițial al moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Biserica Mitropolitană „Sfântul Gheorghe” din Suceava.

În prezentarea Mănăstirea Duminica Tuturor Sfinților din Părhăuți – o capodoperă a epocii mușatinilor, domnul dr. Alexandru Prelipcean, asistent universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, a evocat, în sinteză, cele mai importante evenimente din istoria locașului de cult și a ctitorului său, logofătul Gavriil Trotușan.

În ultima parte a zilei, în cadrul sesiunii de lucrări moderate de pr. prof. univ. dr. Alexandru M. Ioniță,  părintele prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a prezentat un studiu de caz referitor la Imnul Acatist al Maicii Domnului în iconografia ctitoriilor mușatine.

„Este un inegalabil poem liturgic compus din 12 perechi de condace şi icoase care preamăresc taina întrupării Mântuitorului Hristos în Fecioara Maria. (…) Cele 24 de strofe ale Acatistului au fost transpuse admirabil şi unic în iconografia creştină prin frescele exterioare ale bisericilor moldave din secolul al XVI-lea. Scenele iconografice ale Imnului Acatist se derulează, potrivit indicațiilor textelor scripturistice și textelor iconografice.”

Arheologul dr. Monica Dejan, din Suceava, a prezentat aspecte inedite din cadrul cercetărilor arheologice desfășurate la Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din Părhăuți.

O altă temă abordată în cadrul simpozionului a fost legată de activitatea Mitropolitului Grigorie Roșca, prezentat ca fiind un ctitor al picturilor exterioare din Nordul Moldovei. Stavrofora Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, a evidențiat faptul că ierarhul este considerat cel de-al treilea ctitor al mănăstirii al cărei întâi stareț a fost Sfântul Daniil Sihastrul.

Ultima prezentare a fost cea a domnului prof. univ. dr. arhitect Virgil Polizu, din București, care a vorbit despre Biserica Mușatină – ca model pentru arhitectura ecleziastică a Moldovei.

Întâlnirea s-a încheiat cu anunțarea programului pentru zilele viitoare, cu adresarea cuvintelor de mulțumire participanților și nu în ultimul rând cu o rugăciune. Seara, invitații Simpozionului Național „Moștenirea Mușatină. Credință – Cultură – Istorie” au vizitat Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, aflată într-un amplu proces de înfrumusețare, în această perioadă lucrându-se la pictarea exteriorului sfântului locaș care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu.

Evenimentul, care își propune cinstirea memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional, va continua în zilele de 16 și 17 septembrie, când specialiști în domeniul teologiei și istoriei vor prezenta noi aspecte legate de felul în care Moștenirea Mușatină își face simțită prezența și în zilele noastre.

Irina Ursachi

articolul original.
❌