ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Scădere cu aproape 15% a traficului de refugiați ucraineni în vama Siret

30 January 2023 at 12:44
image

În data de 29.01.2023, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:

▪ 2.677 persoane din care 1.940 au fost cetățeni ucraineni in scădere cu aproape 15% fata de ziua precedenta.

▪ 964 mijloace de transport.

articolul original.

Ministrul dezvoltării a semnat astăzi două contracte pentru finanțarea unor investiții la Câmpulung Moldovenesc și Marginea

30 January 2023 at 12:41
image

Ministerul Dezvoltării a anunțat, astăzi, că ministrul Cseke Attila a semnat 276 de noi contracte de finanțare prin componenta C5 – Valul renovării din PNRR, pentru 69 de localități. Contractele însumează 2,25 miliarde de lei, iar două localități sunt din județul Suceava: municipiul Cîmpulung Moldovenesc și comuna Marginea. Cîmpulungul va beneficia de aproximativ 1,8 milioane de lei pentru renovarea energetică moderată a sediului primăriei și consiliului local, în timp ce la Marginea vor ajunge aproape 6 milioane de lei pentru reabilitarea termică a Liceului Tehnologic „Vasile Gherasim”.

articolul original.

Festivalul Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „Voci de Îngeri” revine pe scena Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava

30 January 2023 at 12:38

În perioada 31 martie-2 aprilie, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava va fi gazda celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „Voci de Îngeri”. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Romantic Art în asociere cu Primăria și Consiliul Local. Înscrierile pentru preselecție vor dura până pe 5 martie, iar detalii se găsesc pe pagina de Facebook a festivalului. În concurs pot intra copii și tineri cu vârste cuprinse între 4 și 25 de ani din România și din Republica Moldova. Festivalul se va desfășura pe cinci secțiuni: soliști, grupuri mici, creație, In Memoriam „Marcel Iorga” și „Romantic Art”. Juriul va fi format din artiștii Luminița Anghel, Nico Matei și Aurelian Temisan, compozitorii Mihai Alexandru, Viorel Gavrilă și Claudiu Bulete, compozitorul și jurnalistul George Vanvu de la Radio România Iași și profesorul de muzică și directorul festivalului Andrei Morar.

articolul original.

ACET anunță lucrări de remediere a unei avarii la stația de tratare a apei de la Măneuți pe 1 februarie. Alimentarea cu apă a localităților Rădăuți și Măneuți va fi afectată

30 January 2023 at 11:53
image

Operatorul regional de apă și canalizare, ACET, anunță că în data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona școlii gimnaziale ”Ion Pintilie” din localitatea Măneuți sunt programate lucrări în vederea lichidării unei avarii accidentale produse pe conducta de aducțiune DN 500 mm din stația de tratare Măneuți către sistemul de distribuție apă din municipiul Rădăuți și comuna Măneuți.  Ora estimată pentru finalizarea lucrărilor este 20.00. ”În funcție de evoluția lucrărilor de reparații și de constatările privind starea tehnică a conductei durata estimată pentru efectuarea lucrărilor de reparații poate fi extinsă”, transmite conducerea ACET Suceava. Serviciul de alimentare cu apă în toate zonele din municipiul Rădăuți va fi furnizat la parametri nominali începând cu ora 06.00 a zilei de 2 februarie.

articolul original.

La Vicovu de Sus se va inaugura în acest an una dintre cele mai mari biserici penticostale din țară. Primarul Vasile Iliuț: ”Avem în construcție cinci biserici ortodoxe, cinci penticostale și două baptiste”

30 January 2023 at 11:36
image

Administrația locală a orașului Vicovu de Sus a anunțat prin vocea primarului Vasile Iliuț că va sprijini și în acest an bisericile tuturor confesiunilor religioase de pe raza localității așa cum am făcut-o și anul trecut. Primarul a precizat că sprijinul financiar va fi acordat în funcție de numărul de enoriași al fiecărei biserici. El a arătat că în prezent în Vicovu de Sus se află în construcție cinci biserici ortodoxe, cinci penticostale  și două baptiste. Totodată, primarul a anunțat că în acest an la Vicovu de Sus va fi inaugurată una dintre cele mai mari biserici penticostale din țară cu o capacitate de 3.500 de locuri. ”Vrem să venim din nou în sprijinul tuturor bisericilor pentru că multe sunt în construcție,  multe sunt în reabilitare și vrem să le ajutăm să termine lucrările așa cum le-am ajutat și anul trecut. Avem cinci biserici penticostale,  cinci ortodoxe și două baptiste în construcție.  Avem biserica ortodoxă din Plai în construcție,  biserica ortodoxă din Centru,  biserica ortodoxă din est și plus că la celelalte mai avem de făcut trotuare,  finisaje, parcări. Le ajutăm  financiar funcție de membrii pe care îi are fiecare. Anul acesta va fi inaugurată aici una dintre cele mai mari biserici penticostale din țară cu o capacitate de 3.500 de locuri”, a spus Vasile Iliuț.

articolul original.

”Azilul”, spectacol coregrafic pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava. Premiera pe 11 februarie

30 January 2023 at 10:13

Spectacolul „Azilul”, adaptare după „Azilul de noapte” de Maxim Gorki este cea mai nouă producție a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava și va fi montat de coregrafa Alice Veliche. Realizat în parteneriat cu Școala Doctorală de Teatru din cadrul UNAGE Iași spectacolul coregrafic „Azilul” va avea premiera pe 11 februarie, la ora 19:00.

„Azilul” poate fi considerat un debut pentru tânăra coregrafă Alice Veliche, deoarece este primul spectacol regizat într-un teatru de stat și reprezintă o ilustrare practică a cercetării pentru doctorat.

Coregrafă și proaspătă doctorandă în cadrul „Școlii Doctorale de Teatru” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, Alice Veliche a încheiat studiile de licență în anul 2020, Facultatea de Teatru, secția Coregrafie a universității menționate anterior, urmând ca doi ani mai târziu să finalizeze studiile masterale în aceeași instituție de învățământ, secția Artele Spectacolului Teatral. În prezent este coregrafă independentă, iar în același timp activează ca instructor în cadrul unei școli private de dans. Pe lângă spectacolele care îi poartă semnătura, „Female” la Teatrul din Stejar, „Spațiu – Suflet – Secundă” la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, „Micul Prinț” la Teatrul din Stejar, Alice Veliche a realizat coregrafia și în spectacole de teatru precum „Masaj”, regia Radu Afrim sau „Teorema maimuțelor infinite”, regia Antonella Cornici. Una dintre cele mai mari împliniri profesionale rămâne realizarea coregrafiei pentru cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER.

Maxim Gorki, pe numele său real Alexei Maximovici Peșkov, este una dintre cele mai importante personalități artistice și intelectuale rusești asociate Revoluției din 1917. El a rămas, pe toată durata de viață a Uniunii Sovietice, un simbol al Revoluției și a fost imaginea artistului revoluționar. Gorki a fost un simbol al culturii sovietice, era considerat primul mare scriitor rus al proletariatului, prieten de-o viață al bolșevicilor și fondator al realismului socialist, doctrina artistică a regimului. În 1892 a publicat prima sa povestire, „Makar Chudra”, în ziarul Caucazul din Tiblisi, unde petrecuse câteva săptămâni lucrând pentru atelierele căilor ferate. Prima sa carte, „Schițe și povestiri”, a apărut în 1898, și a avut un mare succes, numele Maxim Gorki devenind din ce în ce mai cunoscut în cercurile literare de la Sankt Petersburg.  Piesele de teatru „Azilul de noapte” (1902), „Copiii soarelui” (1905), „Barbarii” (1905) și romanele „Mama” (1907) și „O spovedanie” (1908) sunt printre cele mai importante scrieri ale celebrului scriitor. Mare parte din opera lui Maxim Gorki este alcătuită din povestiri autobiografice, note de jurnal, eseuri și amintiri despre lumea politică și artistică în care a trăit.

„Vom reveni cu mai multe detalii în ceea ce privește premiera spectacolului „Azilul”  și vă rugăm, astfel, să urmăriți pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/teatrulmateivisniec.ro/  precum și site-ul teatrului www.teatrulmateivisniec.ro pentru a afla mai multe informații privind evenimentele noastre”, a transmis Teatrul Municipal „Matei Vișniec”.

Biletele vor fi puse în vânzare atât la casieria teatrului cât și online, pe www.blt.ro .

articolul original.

Un autotren a derapat în afara drumului la Valea Putnei, pe DN 17. Șoferul a rămas încarcerat

30 January 2023 at 06:44

Un autotren a ieșit în afara parții carosabile, pe DN17, pe raza localității Valea Putnei. Accidentul a avut loc în această dimineață iar șoferul a rămas încarcerat. La fața locului intervin pompierii militari cu două autospeciale pentru descarcerare, cu sprijinul a două ambulanțe SAJ. Salvatorii intervin pentru extragerea victimei.

Conducătorul auto a fost extras din capul tractor al autovehiculului. Victima, conștientă și cooperantă, a fost predată echipajelor SAJ, care îi acorda primul ajutor medical.

„Misiunea de extragere a victimei, care avea picioarele prinse intre fiarele contorsionate ale cabinei, s-a desfășurat contracronometru”, a transmis ISU Suceava. Potrivit aceleiași surse, autotrenul s-a răsturnat pe o parte, în albia unui pârâu, iar apa s-a adunat în cabină și exista pericolul ca șoferul, prins în interior, să intre în șoc hipotermic.

În urma intervenției susținute a echipajului de descarcerare, victima a fost extrasa la timp și predată cadrelor medicale aflate la fața locului.

articolul original.

Cherestea fără acte în valoare de aproape 5.000 lei confiscată de polițiști de la un bărbat din Cornu Luncii

29 January 2023 at 14:00
image

La data de 27 ianuarie ora 16:35, polițiștii Secției nr. 1 Poliţie Rurală Vadu Moldovei,  aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control pe raza comunei Vadu Moldovei, o autoutilitară ce transporta material lemnos.

La volanul acesteia a fost legitimat un bărbat de 39 ani, din Cornu Luncii care a prezentat pentru control documentele personale și ale autoutilitarei. Legat de materialul lemnos transportat, acesta a declarat că nu deține documente de proveniență.

În continuare, autoutilitara a fost însoțită și predată în custodie OS Fălticeni.

În data de 28.01.2023, începând cu ora 08:00, personalul din cadrul  Ocolului Silvic Fălticeni a procedat la inventarierea materialului lemnos și a stabilit faptul că în autoutilitară se află cantitatea de 5,502 mc cherestea tivită rășinoase.

Având în vedere cele constatate, polițiștii au procedat la sancționarea contravențională a șoferului, în temeiul art. 19 alin. 2 lit b) din Legea 171/2010, iar complementar au dispus confiscarea  fizică a cantități de 5,502 mc cherestea tivită rășinoase, în valoare de cca. 4.800 lei.

Materialul lemnos confiscat a fost depozitat și preluat în custodie de către OS Fălticeni.

articolul original.

O casă din comuna Vulturești a luat foc de la un scurtcircuit

29 January 2023 at 10:35
image

Pompierii militari ai Detașamentului Fălticeni au intervenit sâmbătă, în jurul prânzului, cu două autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din satul Valea Glodului, comuna Vulturești.

ISU Suceava a transmis că la sosirea echipajelor incendiul se manifesta în interiorul unei camere de locuit cu posibilități de propagare la întreaga locuință și la anexele gospodărești. În incendiu au ars elemente de tâmplărie, obiecte de mobilier, elemente textile și alte bunuri din interior și s-au degradat pereții construcției din cauza fumului.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost de natură electrică (scurtcircuit).

Din fericire nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul casei de locuit și anexele gospodărești.

articolul original.

IPS Calinic lămurește dacă botezurile făcute acasă înainte de 1989 sunt valide

28 January 2023 at 14:52
image

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, lămurește dacă botezurile făcute de preoți acasă înainte de 1989 sunt valide sau nu. ”Taina Botezului este validă dacă a fost săvârșită de un preot hirotonit canonic, respectându-se rânduiala. Spațiul nu afectează validitatea Tainei”, a răspuns ierarhul.

articolul original.

Dezlegare la punerea icoanei pe un alt perete al locuinței nu neapărat pe cel de la răsărit

28 January 2023 at 14:50
image

O icoană poate fi pusă și pe un alt perete al locuinței nu neapărat pe cel estic dacă altfel nu este posibil. Așa i-a răspuns arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, unui enoriaș care a întrebat: ”Este păcat să agățăm icoane pe alt perete decât cel estic dacă nu avem voie să facem modificări în casa închiriată?”

”Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit și bine ar fi ca în preajma ei să nu fie așezate și alte lucruri care ar putea să distragă atenția de la rugăciune. Dacă însă spațiul nu permite agățarea ei pe peretele estic, o putem așeza pe un suport (masă, raft, etajeră) ori pe un alt perete”, a spus IPS Calinic.

Dezlegare la punerea icoanei pe un alt perete al locuinței nu neapărat pe cel de la răsărit, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Ce semnificație au anafura și agheasma mică pe care le consumăm dimineața

28 January 2023 at 14:47
image

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, explică ce semnificație au anafura și agheasma mică pe care le consumăm dimineața. Asta după ce a primit o întrebare de la un enoriaș. ”Anafura este pâine binecuvântată (nu sfinţită!) în timpul cântării Axionului, simbolizând-o pe Maica Domnului. Ea este împărțită la sfârşitul Sfintei Liturghii, iar credincioșii o consumă înainte de a gusta ceva (mâncare sau apă) în ziua respectivă, reiterând astfel starea de rugăciune și comuniune cu Dumnezeu. Slujba de sfințire a aghesmei mici face trimitere la scăldătoarea Vitezda, a cărei apă devenea vindecătoare prin pogorârea unui înger. După sfinţirea cea mică a apei, când aceasta s-a prefăcut în agheasmă, având calităţile, puterea şi efectele specifice, preotul se roagă ca, prin gustarea şi stropirea cu ea, să se trimită tuturor binecuvântarea lui Dumnezeu, care spală întinăciunea patimilor, să le tămăduiască bolile cele trupeşti şi sufleteşti şi să fie milostiv faţă de poporul cel binecredincios şi faţă de dregătorii ţării şi ai Sfintei noastre Biserici”, a răspuns înaltul prelat.

Ce semnificație au anafura și agheasma mică pe care le consumăm dimineața, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Prefectul cere celor de la drumuri naționale și drumuri județene să-și mențină starea de alertă la nivelul cel mai înalt

28 January 2023 at 14:43

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovean, a declarat că deși în momentul de față județul nu se află sub avertizare de cod meteo, având în vedere căderile prognozate de precipitații sub formă de zăpadă și stratul existent de până la 25-30cm depus în zona de munte, a solicitat atât secțiilor de drumuri naționale, cât și Direcției Județene de Drumuri și Poduri să își mențină starea de alertă la nivelul cel mai înalt, astfel încât operațiunile de deszăpezire să poată fi realizate în timp util și să evităm, pe cât este posibil, blocajele pe căile de acces rutiere.

Alexandru Moldovan a precizat că la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență este activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, sunt ținut permanent la curent cu situația operativă și, în caz de necesitate, putem adopta rapid măsurile care se impun. „Recomand tuturor sucevenilor să țină cont de sfaturile autorităților, să conducă prudent și de o manieră adaptată condițiilor specifice iernii și să nu pornească la drum fără a se informa asupra stării vremii”, a transmis Alexandru Moldovan.

articolul original.

Flutur: Aeroportul Suceava este pe locul 2 la nivel european la creșterea procentuală a numărului de pasageri

28 January 2023 at 10:54
image

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că ultimele cifre publicate arată faptul că Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava înregistrează o creștere spectaculoasă, respectiv o dublare a numărului de pasageri în 2022 față de 2019.

Gheorghe Flutur a arătat că RDS Aviation a realizat şi dat publicităţii Top 40 Aeroporturi din Europa care au înregistrat creşteri ale numărului de pasageri îmbarcaţi în anul 2022, faţă de anul 2019, an prepandemic, considerat un an de referinţă în aviaţie.

„În acest clasament Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava se situează pe un onorant loc 30, cu o creştere de 217.858 pasageri îmbarcaţi, reprezentând procentual cu 101% mai mulţi pasageri îmbarcaţi în anul 2022, faţă de anul 2019. Performanţa este cu atât mai remarcabilă cu cât suntem cel mai mic aeroport din acest top 40 (ca număr de pasageri).

Dacă am face un clasament al creşterilor procentuale am fi pe locul 2 în acest top, după Aeroportul din Trapani (Italia). Deci putem spune că doar două aeroporturi din Europa şi-au dublat (sau chiar mai mult) numărul de pasageri îmbarcaţi în anul 2022, faţă de anul 2019 şi acestea sunt Trapani (+115%) şi Suceava (+101%).

Ca şi clasament al reprezentativităţii naţionale în acest Top 40 European, pe primul loc este Italia cu 11 aeroporturi, urmate de Germania şi Spania fiecare cu câte 8 aeroporturi”, a precizat Flutur.

articolul original.

Casă de cultură cu arhitectură unică în orașul Liteni. Primarul Tomiță Onisii: ”Este cea mai mari investiție de care va beneficia localitatea noastră” (FOTO)

27 January 2023 at 12:34

Primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii, a anunțat că în această săptămână a semnat contractul de finanțare pentru realizarea celei mai mari investiții de care va beneficia localitatea respectiv construcția unei noi Case de Cultură și modernizarea Corpului B al Liceului Tehnologic Iorgu Vârnav Liteanu.

”Am mai făcut un pas în dezvoltarea urbanistică a orașului nostru. Am semnat contractul pentru realizarea celei mai mari investiții de care va beneficia localitatea noastră respectiv construcția unei noi Case de Cultură și modernizarea Corpului B al Liceului Tehnologic Iorgu Vârnav Liteanu. Valoarea cumulată a acestei investiții este de 20.407.120 lei și este parte componentă a proiectului ”Măsuri integrate de regenerare a spațiilor publice urbane și de îmbunătățire a serviciilor educaționale și cultural-recreative din orașul Liteni” cu finanțare din fonduri europene Programul Operațional Regional –axa prioritară 13, proiect ce mai conține modernizarea a 8 Km de drumuri și amenajarea a două parcuri”, a spus Onisii.

El a arătat că noua Casă de Cultură va avea o arhitectură deosebită, cu intrări de pe strada Viei, nr.1, și se va integra armonios cu proiectele aflate în derulare Corp C nou de școală și Sală Sporturilor dar și cu cele existente reabilitate deja: Sală de sport și Grădinița cu Program Normal. Durata de realizare a proiectului este de 12 luni.

articolul original.

A nins în zona de munte a județului iar circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă

27 January 2023 at 10:46
image

Prefectura Suceava a transmis că pe căile de circulație rutiere administrate de Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc circulația este asigurată în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, neînregistrându-se blocaje. Se înregistrează precipitații sub forma de ninsoare pe majoritatea sectoarelor de drum național, carosabilul fiind umed. Se acționează permanent cu 15 utilaje echipate cu lamă și răspânditor, fiind răspândite circa 150 tine material antiderapant.

„Situația este monitorizată permanent, se intervine în funcție de starea vremii și condițiile de trafic”, a informat Prefectura.

articolul original.

Zborul din Londra la Suceava a fost deviat la Cluj, iar cel de la București a fost anulat

27 January 2023 at 10:38
image

Cursa Wizz Air Londra Luton-Suceava programată să aterizeze astăzi la ora 02.40 pe Aeroportul de la Salcea a fost deviată la Cluj din cauza ceții. Pasagerii au fost transportați la Suceava cu autocarele. Aceeași aeronavă urma să opereze zborul Suceava-Londra Luton de la ora 06.45, Însă, echipajul aeronavei Wizz Ar care aștepta îmbunătățirea condițiilor meteo pentru a veni la Suceava a hotărât să aterizeze la Iași. Tot din cauza ceții, cursa Tarom București Otopeni-Suceava-București Otopeni a fost anulată. Informațiile au fost transmise de directorul Aeroportului de la Salcea, Ioan Măriuța. Decizia anulării, reprogramării sau devierii unui zbor spre alt aeroport aparține strict companiei aeriene.

articolul original.

Două ocoale silvice din județ au la dispoziție 6.700 de metri cubi de lemn pentru populație

27 January 2023 at 10:33
image

Prefectura Suceava a anunțat că în vederea informării cu celeritate a populației referitor la posibilitățile de achiziționare a lemnului pentru foc necesar încălzirii locuințelor, Direcția Silvică Suceava a comunicat instituției noastre în data de 27.01.2023 faptul că sunt disponibile următoarele cantități:

Ocolul Silvic Broșteni (volume disponibile până la data de 10.02.2023):

1925mc rășinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24cm, la prețul de 260lei/mc (cu TVA);

2959mc rășinoase, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

70mc diverse moi, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

Ocolul Silvic Falcău (volume disponibile până la data de 10.02.2023):

218,5mc rășinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24cm, la prețul de 260lei/mc (cu TVA);

1395,27mc rășinoase, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

14,92mc diverse moi, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

Persoanele interesate pot depune solicitări la ocolul silvic sau la primărie.

articolul original.

Lucrările la axa strategică Suceava – Iași ar putea fi reluate în această primăvară

27 January 2023 at 10:30
image

În primăvară s-ar putea relua lucrările de modernizare a axei rutiere strategice 1 Suceava-Iași pe tronsoanele Suceava-Dolhasca și Suceava-Dărmănești. Asta, dacă nu vor apărea contestații la licitația organizată de Consiliul Județean pentru desemnarea noului constructor. Șantierul a fost abandonat pe cele două tronsoane în lungime de 75 de kilometri, după ruperea înțelegerii dintre administrația județeană și constructor. La actuala licitație au participat patru consorții de firme. Într-o emisiune la Radio Top, vicepreședintele Consiliului Județean, inginerul Vasile Tofan, a declarat că evaluarea ofertelor se află în ultimul stadiu, la Serviciul Achiziții al instituției. El a adăugat că în cazul în care totul va fi în regulă și vor reporni lucrările în primăvară, până la sfârșitul anului investiția va fi gata în mare parte. Vicepreședintele Tofan a spus: „Cu o organizare inginerească la modul real și cu o vreme bună aproape că o vom scoate la capăt”. Vasile Tofan a menționat că gradul de execuție este de 43% pe tronsonul Suceava-Dolhasca și de 23-27% pe tronsonul Suceava-Dărmănești.

Lucrările la axa strategică Suceava – Iași ar putea fi reluate în această primăvară, 5.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.
❌