ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Șofer din Bucecea, prins băut la volan. Ce alcoolemie avea

25 January 2023 at 11:30

etilotest, politist, stiri, condamnare, judecatorie, alcoolemieUn șofer de 19 ani, din Bucecea, a fost prins băut la volan. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, la data de 25 ianuarie 2023 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 66 A, în comuna Leorda, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din orașul Bucecea.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0, 69 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

A văzut prea multe filme! Un tânăr de 18 din Botoșani a furat mașina de la serviciu, a condus-o fără permis și a alimentat fără să plătească

articolul original.

FOTO 41 de pompieri noi, de astăzi, la ISU Botoșani

25 January 2023 at 11:20

Un număr de 41 de botoșăneni care au promovat concursurile organizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani pentru ocuparea unor posturi vacante de ofițeri, subofițeri și soldați gradați profesioniști s-au alăturat, miercuri, salvatorilor botoșăneni.

Este vorba de un ofițer, doi subofițeri și 38 de soldați gradați profesioniști. Ofițerul va lucra în cadrul Inspecției de Prevenire, subofițeri în cadrul Serviciului Logistic și Financiar, iar soldații gradați profesioniști vor fi repartizați la Detașamentele de Pompieri Botoșani și Dorohoi, precum și la Stația de Pompieri Săveni.

Noii pompieri militari vor parcurge o perioadă de formare cadrul cărora desfășoară activități de instruire specifice pregătirii militare generale, își însușesc cunoștințe teoretice în domeniul situațiilor de urgență și a domeniilor în care au ales să profeseze, își formează deprinderi practice, astfel încât să fie pregătiți pentru misiunile de salvare și să își facă datoria față de semeni, ca adevărați salvatori, punând pe primul plan viața, integritatea și siguranța celor de lângă ei.

Bovinele din județul Botoșani, îmbolnăvite din cauza războiului din Ucraina. Declarația făcută de conducerea DSVSA Botoșani

articolul original.

Polițiști puși pe drumuri pentru distracția unor nesăbuiți. Patru botoșăneni amendați după ce au sunat la 112 nejustificat

25 January 2023 at 10:26

Polițiști au fost puși pe drumuri pentru distracția unor nesăbuiți. Patru botoșăneni au fost amendați după ce au sunat la 112 nejustificat.

Potrivit unui comunicat al Inspecoratului Județean de Poliție Botoșani, în ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au intervenit la peste  30 de evenimente, dintre care    28 au fost semnalate prin apel 112.

Totodată, 4 persoane au fost sancționate pentru apelare nejustificată a numărului de urgență 112, cu amendă în valoare totală de peste 8.000 de lei.

„Vă recomandăm să apelați numărul 112, doar în situația în care aveți o urgență reală!”, este apelul polițiștilor.

articolul original.

Ultimul veteran de război dintr-o comună din Botoșani s-a stins din viață. Lasă în urmă cea mai mare avere: cinci copii și zece nepoți

11 January 2023 at 14:31

Ultimul veteran de război dintr-o localitate din județul Botoșani s-a stins din viață. Născut pe 12 noiembrie 1925, Vasile Ghițun, din satul Roșiori, comuna Răchiți, a trecut la cele veșnice pe 10 ianuarie 2023.

Întreaga comunitate este îndurerară de moartea acestuia. Cei care l-au cunoscut spun că era un „om de înaltă calitate morală, exemplu de cinste și devotament”. De-a lungul anilor, viața l-a pus la încercare de multe ori, dar a fost un om puternic, care nu s-a lăsat învins.

Muncitor și dedicat familiei sale, Vasile Ghițun lasă în urmă cea mai mare avere: cinci copii și zece nepoți. Cu toții îl vor conduce pe ultimul drum joi, 12 ianuarie, când va fi înmormântat în cimitirul din localitate, cu onoruri militare.

Un tânăr a mers la medic pentru o durere de măsea, dar medicii i-au dat o veste șocantă. „Îmi doresc din suflet să nu renunț la lupta mea”

articolul original.

Un tânăr a mers la medic pentru o durere de măsea, dar medicii i-au dat o veste șocantă. „Îmi doresc din suflet să nu renunț la lupta mea”

11 January 2023 at 14:06

O banală durere de măsea s-a transformat într-o luptă pentru supraviețuire.Un tânăr de numai 20 de ani a aflat că suferă de cancer limfatic după o vizită la dentist. Acum, el a cerut ajutorul botoșăneanului Vlad Plăcintă și al asociației Salvează o inimă.

,,Am crezut că totul vine de la un molar de minte ce dădea să iasă. Nu m-am panicat, am început să iau calmante pentru a opri durerea, dar a devenit insuportabilă. Am fost operat pentru a fi extras acel dinte, dar ajuns acasă au reapărut durerile și am ajuns din nou la camera de gardă. Acolo mi s-a luat o biopsie, iar rezultatul a fost limfom non-Hodgkin de tip Burkitt, un cancer al sistemului imunitar extrem de agresiv!”, a povestit Ştefan Bulgaru.
Limfomul Burkit este extrem de agresiv. Boala face ca o parte dintre limfocite să se multiplice în mod necontrolat și să alcătuiască formațiuni tumorale în corp. Limfomul Burkit poate afecta mandibula, intestinele, rinichii şi se poate răspândi şi la nivelul sistemului nervos central.

,,Am făcut și un transplant de celule stem din propriul corp, dar și în urma acestuia am primit un rezultat nefavorabil – tumora a început să crească din nou, devenind imună la tratamentele standard.”

După 4 ședințe de chimioterapie efectuate în ţară, rezultatul nu a fost cel așteptat așa că împreună cu familia, băiatul a plecat la tratament în Turcia. Ştefan nu poate învinge cancerul de unul singur. Tânărul are nevoie de 80.000 de euro pentru a doborî boala.

,,Îmi doresc din suflet să nu renunț la lupta mea cu această boală nemiloasă, dar din păcate nu mai avem fonduri. Părinții mei sunt depășiți de situaţie, au făcut numeroase sacrificii împreună cu oameni inimoși pentru a mă ajuta să duc primul tratament la final… Dar nu ne mai descurcăm! Aşa că am apelat la Asociaţia Salvează o inimă pentru a mă ajuta să lupt în continuare cu această boală nemiloasă! Tratamentul constă în 2 luni de imunoterapie şi în cele din urma transplantul de celule stem alogen! Medicii spun că trebuie să lupt, pentru că sunt tânar şi ambiţios şi am şanse reale de recuperare. ”

Un tânăr cu multe visuri care părea să aibă viitorul în față

Ştefan studiază Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu” de la Brad din Iași, fiind un student model, cu rezultate excepţionale.

,,Îmi doresc extrem de mult să trăiesc şi să îmi recuperez viaţa mea de odinioară, viaţa mea de tânăr student. Din păcate nu am reuşit să cunosc foarte mult viaţa de student, doar un semestru. Dar mi-a plăcut extrem de mult şi îmi doresc nespus de mult să îmi continui studiile, să fiu înconjurat iarăşi de prieteni, de oameni buni şi frumoşi!” Ne-a mărturisit tânărul.
Orice sumă virată în conturile Asociației „Salvează o inimă” alimentează șansa pe care acest tânăr o are în fața cumplitului cancer. Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați linkul: https://salveazaoinima.ro/stefan-bulgaru/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul banc

articolul original.

Femeia din Botoșani, dată dispărută de familie, a fost găsită de polițiști. Ce le-a spus oamenilor legii

11 January 2023 at 11:16

Femeia de 36 de ani, din județul Botoșani, care a fost dată dispărută de familie a fost găsită, miercuri, de polițiști. Andreea Ramona Sârbu a fost identificată pe raza comunei Todireni. Aceasta le-a spus polițiștilor că nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu.

Polițiștii botoșăneni au fost sesizați, marți, 10 ianuarie, cu privire la faptul că o femeie de 36 ani, din satul Soldanesti, comuna Blandesti, județul Botoșani, a plecat de la domiciliu pe data de 10 ianuarie 2023 fără a mai reveni.

articolul original.

El este noul antrenor secund al FC Botoșani. Are 42 de ani

11 January 2023 at 11:04
FC Botoșani anunță că a ajuns la un acord cu Bobi Verdeș pentru numirea acestuia ca antrenor secund al echipei noastre.
În vârstă de 42 de ani, acesta a făcut deja deplasarea în Antalya și s-a alăturat antrenorului Flavius Stoican, cu care a mai colaborat în cariera sa, și restului echipei tehnice.
articolul original.

Cea mai veche biserică de lemn din județul Botoșani. Locul în care a fost botezat marele părinte duhovnicesc Dionisie Ignat, propus spre canonizare

11 January 2023 at 09:41

Biserica veche de lemn din satul Vorniceni, județul Botoșani, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, este locul în care a primit taina Sfântului Botez părintele Dionisie Ignat de la Colciu, propus spre canonizare.

Biserica de lemn cu hramul „Sfantul  Dumitru” se află īn satul Vorniceni din judeţul Botoşani, la o distanţă de 7 km faţă de calea ferată Dorohoi – Iaşi. Biserica din Vorniceni, posibil cea mai veche biserica de lemn din judetul Botosani , nu are o pisanie, inscripţie sau un alt document prin care să fie atestat ctitorul sau anul ridicării acestui aşezămānt.Constructiv se aseamana in mare masura cu biserica de lemn din Putna. După ce vatra satului s-a mutat, īn anul 1821, logofătul Nicolae Rosetti a intervenit pentru a strămuta biserica īn mijlocul comunităţii. (Tradiţia spune că această biserică a fost construită tăindu-se stejarii seculari ai unei păduri bătrâne ce se întindea pe lângă fosta amplasare a satului, curăţindu-se astfel locul pe care a fost ridicată apoi biserica .Ulterior bisericuţa a fost strămutată de pe deal jos învale, în sat, deoarece, fiind izolată,era prădată de tâlhari.

Din inventarul bisericii aflăm cāteva date certe cu privire la existenţa acestui locaş de cult. Spre exemplu, pe cāteva icoane din catapeteasmă este inscripţionat anulīn care au fost dăruite bisericii, astfel īncāt, pe o icoană a Fecioarei Maria se poate citi anul 1783, iar pe o alta se zăreşte anul 1785. Adăugăm faptul că pelistele celor scutiţi de bir din 22 iunie 1774 sunt amintiţi preoţii „Irimie şi Vasili”.Din cele prezentate se poate deduce cu uşurinţă că, īn anul 1774, biserica de lemn din Vorniceni exista, iar ca orice monument de lemn a suferit, de-a lungul timpului,intervenţii īn vederea refacerii. De exemplu, īn anul 1902, a fost īnaintată către protopop o situaţie morală şi materială a bisericii, din care aflăm că īncă se oficiau servicii religioase, doar că se dorea trecerea la biserica de zid, deoarece biserica de lemn era īntr-o stare proastă din cauza „vechimii pe care o deţine”.

preluare partiala  text dupa articolul scris de Petronela PODOVEI pentru revista Tribuna Romana

Īntreţinută de sătenii din Vorniceni, a fost acoperită, o perioadă, cu şindrilă, dar, īn anul 1915, aceştia au hotărāt să contribuie cu bani proprii la īnlocuirea acoperişului cu tablă zincu-ită. Īn plus, preotul paroh, Ioan Ionescu, a īmprumutat, īn data de 24 iunie 1915, de la Banca Populară, suma de 100 de lei, pentru afinaliza , lucrarea īncepută īn ianuarie de către meşterul Costache Gh. Arnăutu, zis şi a Chiricesei.

Biserica a rămas sub această formă pānă īn anul 1929, cānd un incendiu a avut loc īn această parte a satului. Au fost īnaintate cereri de refacere a monumentelor dinsat după incendiu, iar pagubele pentru biserica de lemn au fost evaluate la 100.000 lei1. Trei ani mai tārziu, īn 1932, se găsesc o serie de procese verbale prin carebiserica cere plătirea unor rate prin poliţe de asigurare īn urma incendiului. Deşi, īn această perioadă, bisericile sunt construite din lemn, meşterii insistau asupra refacerii, īn unele cazuri durānd chiar patru sau cinci ani pānă se ajungea la o formă dorită.De la această dată pānă īn anul 1968, cānd a avut loc o nouă intervenţie, informaţiile nu ne-au permis să stabilim o stare materială a bisericii. Lucrările derestaurare s-au desfăşurat vreme de patru ani, timp īn care pridvorul bisericii, adăugat ulterior construcţiei, a fost suprimat, pentru a aduce construcţia la forma deīnceput, iar tabla de pe acoperiş a fost īnlocuită cu şindrilă. Din mărturiile găsite de noi, nu mai aflăm nimic documentar despre ce s-a īntāmplat cu biserica de lemndin satul Vorniceni după anul 1972.
Edificiul din Vorniceni atrage interesul prin vechime, arhitectură şi decorul artistic. La īnceputul construcţiei, biserica a avut un plan dreptunghiular cu absida poligonală decroşată şi pronaos poligonal, iar odată mutată īn centrul noului sat, īn anul 1821, aceasta a primit absidele laterale dreptunghiulare.

Catapeteasma impresionează prin vechime, fiind īmpodobită cu icoane pictate pe lemn, despărţind īn mod simbolic altarul de restul bisericii. Naosul este delimitat depronaos printr-un perete despărţitor, cu o deschizătură largă, avānd pe ancadrament icoane ce atestă prin imagine vechimea monumentului. Biserica este lipsită de pictură atāt īn interior cāt şi pe exterior, dar modul īn care au fost conservate bārnele o clasează pe lista monumentelor cu o arhitectură impresionantă.

Sursa text: Petronela PODOVEI pentru revista Tribuna Romana

Foto: Ionut Haidău

articolul original.

Preot hirotonit la Botoșani, în prezența PS Nichifor Botoșăneanul

11 January 2023 at 07:55

Un preot va fi hirotonit, sâmbătă, 14 ianuarie, în prezența Preasfințitului părinte Nichifor Botoșăneanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii va fi hirotonit preot pe seama parohiei “Sf.M.Mc.Pantelimon” Bașeu-Hudești părintele diacon Pușcașu Ioan.

Anunțul a fost făcut de preotul suplinitor Grigore Andrei, care a făcut un apel la rugăciune către credincioși, îndemnându-i să fie prezenți la eveniment.

articolul original.

Doi puști, unul de 14 ani și unul de 15 ani, se antrenează cu FC Botoșani în Antalya

11 January 2023 at 07:33

Doi puști, unul de 14 ani și unul de 15 ani, se antrenează cu FC Botoșani în cantonamentul din Antalya, a anunțat clubul botoșănean. Este vorba de Alin Ciobanu, un portar de doar 14 ani și Narcis Ilș, un fundaș de 15 ani. Potrivit oficialilor FC Botoșani, Alin Ciobanu este un goalkeeper de viitor. Acesta a evoluat în sezonul trecut în play-off-ul Ligii Elitelor U15, iar anul acesta în play-off-ul aceleiași competiții, categoria U16, deține selecții la echipa națională U15;

Narcis „Combi” Ilaș este un fundaș de mare perspectivă, calificat în acest sezon în play-off-ul Ligii Elitelor U17. El are în palmares meciuri pentru echipele naționale U15, respectiv U16.

Alături de ei, alți trei tineri jucători se antrenează cu echipa mare a FC Botoșani aflată în Turcia. Aceștia sunt următorii:
– Șerban Tomache (18 ani), al treilea portar din lotul nostru, de asemenea component al echipei ce evoluează în Liga de Tineret, a prins în sezonul trecut faza play-off din Liga Elitelor alături de echipa U19 Elite;
– Codrin Cărăușu (18 ani), evoluează pe postul de atacant, golgheter în sezonul precedent al echipei U17 Elite, cu care a atins semifinalele Cupei României, în prezent evoluează în Liga de Tineret
– Manuel Brașoveanu (18 ani), joacă pe postul de fundaș în Liga de Tineret, a făcut parte din echipa U17 Elite care a ajuns până în semifinalele Cupei sezonul trecut.

Motivul incredibil pentru care FC Botoșani l-a cedat pe Kevin Boli la Farul

articolul original.

Primar amenințat cu moartea de un fost consilier local. A aruncat cu sticla de bere în el

11 January 2023 at 06:39

Un fost consilier local din judeţul Botoşani a fost condamnat pentru că a ameninţat cu moartea un primar. Fostul consilier din comuna Curteşti, Toader Azamfirii, a fost condamnat, luni, la trei luni şi 20 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Botoşăneanul a ajuns în această situaţie după ce pe 18 februarie 2020, în timp ce se afla pe terasa unui bar amplasat în imediata vecinătate a Primăriei din Curteşti, a adresat injurii şi ameninţări la adresa primarului din comuna Curteşti, Maricel Anton, ca urmare a unor nemulţumiri legate de activitatea acestuia.

Mai mult decât atât, bărbatul, acum în vârstă de 70 de ani, a aruncat în direcţia primarului o sticlă de bere. Sticla nu l-a nimerit pe Maricel Anton, însă a lovit maşina Primăriei, avariind-o.

Toader Azamfirii a fost consilier local pe vremea când Maricel Anton era viceprimar al comunei Curteşti.

Solutia pe scurt:

Condamnă pe inculpatul Azamfirii Toader pentru săvârşirea infracţiunilor de: – ultraj, prev. şi ped. de art. 257 alin. 1 ?i 2 Cod penal raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 3 luni închisoare; – distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 2 luni închisoare. În temeiul art. 38 alin. 1, 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepse arătate mai sus, aplicând pedeapsa cea mai grea de 3 luni închisoare, la care se adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 20 zile închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de 3 luni şi 20 zile închisoare. În temeiul art. 91, 92 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.

În temeiul art. 93 alin. (1) Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) Cod penal impune condamnatului să execute obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoşani sau în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile muncă neremunerată la Primăria oraşului Bucecea (unde locuieşte efectiv) sau la D.J.D.P. Botoşani.

În temeiul art. 91 alin. (4) Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind condiţiile revocării suspendării executării sub supraveghere. Obligă inculpatul să plătească părţii civile Anton Maricel suma de 5.000 lei, daune morale, şi suma de 2.000 lei, cheltuieli de judecată. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor civile. Obligă inculpatul să plătească statului suma de 573,62 lei, cheltuieli judiciare. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 09 ianuarie 2023.
Document: Hotarâre  17/2023  09.01.2023

Fraudă la modernizarea unor drumuri din județul Botoșani. Anchetă a Parchetului European

articolul original.

Anunț! Lansare proiect „Înființarea a minim 2 terenuri de joacă și a unui teren de sport, precum și reabilitarea a minim 2 terenuri de joacă existente pe teritoriul SDL, inclusiv achiziționare de mobilier urban specific“

11 January 2023 at 06:14

MUNICIPIUL BOTOȘANI, în calitate de beneficiar, a încheiat contractul de finanțare nr. 7968/11.10.2022 împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de Autoritate de Management și Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020, pentru proiectul „Înființarea a minim 2 terenuri de joacă și a unui teren de sport, precum și reabilitarea a minim 2 terenuri de joacă existente pe teritoriul SDL, inclusiv achiziționare de mobilier urban specific“, Cod SMIS 155367. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Cererea de proiecte POR/2019/9/9.1/1/7 REGIUNI, AXA PRIORITARĂ 9, PRIORITATEA DE INVESTIȚII 9.1 – DLRC (CLLD) „Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban“.

Valoarea totală a proiectului este 712.725 lei, din care valoare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională în cuantum de 531.539,44 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național în cuantum de 16.785,44 lei, contribuția Municipiului Botoșani în cuantum de 11.190,32 lei (reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă) și 153.209,80 lei valoarea neeligibilă (inclusiv TVA).

Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea calității vieții și a coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică în teritoriul SDL prin înființarea a minim 2 terenuri de joacă și a unui teren de sport, precum și reabilitarea a minim 2 terenuri de joacă existente pe teritoriul SDL, inclusiv achiziționare de mobilier urban specific, pe parcursul a 16 luni.

Obiectivele specifice ale proiectului:
1. Înființarea a minim 2 terenuri de joacă și a unui teren de sport, precum și reabilitarea a minim 2 terenuri de joacă existente pe teritoriul SDL.
2. Revitalizarea și extinderea sistemului de spații publice de recreere cu rol comunitar pe parcursul a 16 luni prin achiziționarea de mobilier specific.

Perioada de implementare este de 47 de luni, respectiv între data 01.02.2020 și data 31.12.2023.

articolul original.

Un tânăr din Botoșani, care a agresat sexual o adolescentă, pus să meargă 80 de zile la biserică

10 January 2023 at 19:27

Un tânăr din județul Botoșani, care a agresat sexual o adolescentă, a fost pus să meargă timp de 80 de zile la biserică, pentru a presta activități în folosul comunității. Este vorba de un tânăr de 28 de ani din orașul Darabani, care a pipăit o adolescentă într-un club din Darabani și care a fost condamnat pe 28 decembrie la trei ani de închisoare sub supraveghere pentru agresiune sexuală.

Judecătoria Darabani, cea care a emis sentința de condamnare, a decis ca botoșăneanul să efectueze „o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Oraşului Darabani ori în cadrul Bisericii Ortodoxe „Sf. Ierarh Nicolae” din Darabani, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”.

Ștefan Ilaș are acum 28 de ani, iar anul trecut, în noaptea de 7 spre 8 august a mers la un club de pe raza orașului său de domiciliu, Darabani, unde a făcut gestul care avea să îl coste. Potrivit anchetatorilor, botoșăneanul, „ar fi agresat  sexual o tânără de 17 ani, din aceeași localitate, pipăind-o, împotriva voinței sale”. După comiterea faptei, acesta a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști, fiind ulterior plasat sub control judiciar.

Ce poți păți dacă pipăi o femeie într-un spațiu public. Un tânăr din Botoșani a făcut asta și va regreta amarnic gestul

Solutia pe scurt:

În temeiul art. 396 alin. (1) şi (2) Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul I.Ş., pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. (2) l it. c) din Codul penal la pedeapsa de 3 ani închisoare. În temeiul art. 67 alin. (2) C. pen., aplică inculpatului Ilaş Ştefan pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), n) și o) C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a comunica și de a se apropia de persoana vătămată Aramă Sorina Amina și de locuința acesteia la o distanță mai mică de 100 de metri, pe o perioadă de 3 ani, care se execută potrivit art. 68 alin. (1) lit. b) C. pen., respectiv de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

În temeiul art. 65 alin. (1) C. pen., aplică inculpatului I.Ş. pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), n) și o) C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a comunica și de a se apropia de persoana vătămată A.S.A. și de locuința acesteia la o distanță mai mică de 100 de metri.

În temeiul art. 91 C. pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 4 (patru) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, conform dispozițiilor art. 92 C. pen. În temeiul art. 93 alin. (1) C. pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Botoşani la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței şi orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În temeiul art. 93 alin. (2) C. pen., impune inculpatului să execute obligația prevăzută de lit. b) a acestui articol, respectiv să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituțiile din comunitate. În temeiul art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Ilaş Ştefan va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Oraşului Darabani ori în cadrul Bisericii Ortodoxe „Sf. Ierarh Nicolae” din Darabani, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

În temeiul art. 94 alin. (1) C. pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c) – e) C. pen. se comunică Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Botoşani. În temeiul art. 91 alin. (4) C. pen., atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 C. pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În temeiul art. 404 alin. (4) lit a) C.proc.pen., rap. la art. 72 C.pen., deduce din pedeapsa de 3 ani aplicată, perioada reţinerii de 24 de ore, începând din data de 08.08.2021, ora 20:00 până în data de 09.08.2021, ora 20:00, dispusă prin Ordonanţa din data de 08.08.2021 în dosarul penal nr. 402/P/2021.

În temeiul art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul Ilaş Ştefan, în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J.

În temeiul art. 5 alin. (5) din Legea nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, informează pe inculpatul Ilaş Ştefan că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obținerea și stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic.

În temeiul art. 274 alin. (1) C. pr. pen., instanţa va obliga inculpatul Ilaş Ştefan la plata sumei de 930 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 630 de lei este aferentă fazei de urmărire penală și suma de 300 de lei reprezintă cheltuieli judiciare aferente fazelor de cameră preliminară și judecată. În temeiul art. 274 alin. (6) C. pr. pen., suma de 680 de lei, reprezentând onorariul apărătorului din oficiu av. Redinciuc Nicoleta din Baroul Botoşani, desemnată conform delegaţiei de asistenţă juridică obligatorie nr. 229 din 04.10.2021 va fi suportat din fondurile Ministerului Public. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei hotărârii. Cererea de apel se depune la Judecătoria Darabani. Pronunțată astăzi, 28.12.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului de către grefa instan?ei.
Document: Hotarâre  212/2022  28.12.2022

articolul original.

O femeie a murit într-un autocar cu care se întorcea din Germania

10 January 2023 at 16:55

O femeie a murit într-un autocar cu care se întorcea din Germania. Tragedia a avut loc luni, într-un autocar staționat în fața Hotelului Bucovina din municipiul Suceava. Ștefania Tănase se afla într-un autocar, ce se întorcea din Germania. La un moment dat, a acuzat o stare de rău, manifestată prin stale de leșin și colorare a buzelor, motiv pentru un bărbat din autocar a apelat numărul de urgență 112.

La fața locului s-a deplasat un echipaj al Serviciului de Ambulanță Suceava, care a aplicat manevre de resuscitare femeie, dar eforturile au fost zadarnice și s-a constatat decesul.  Singura rudă a femeii este un fiu, care locuiește în Iași.

Polițiștii fac cercetări în acest caz.

articolul original.

Biserica, în doliu! Un cunoscut preot, hirotonit la Mănăstirea Vorona, a trecut la cele veșnice

10 January 2023 at 15:49

Un cunoscut preot, care a fost hirotonit la Mănăstirea Vorona, a trecut la cele veșnice. Preotul Mihai Rusu, paroh al Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Miroslava, județul Iași, a murit. Născut în satul Mădei din comuna Borca, până în iulie 1987 a păstorit parohia Corocăiești din comuna suceveană Verești, ulterior fiind transferat la parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Miroslava.

Acesta a absolvit cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar ulterior cele ale Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iaşi. Pe data de 5 septembrie 1982 a fost hirotonit diacon, iar trei zile mai târziu preot (la Mănăstirea Vorona).

Până în iulie 1987 a păstorit parohia Corocăiești din comuna suceveană Verești, ulterior fiind transferat la parohia miroslăveană. Totodată, ca o răsplată pentru strădaniile făcute, a obţinut rangul de iconom stravofor. 35 de ani a slujit la parohia din Miroslava.

articolul original.

Tragedie! O femeie a murit după ce a fost înjunghiată în inimă de propriul iubit

10 January 2023 at 15:17

O femeie a murit după ce a fost înjunghiată în inimă de propriul iubit. Tragedia s-a produs luni, la Vatra Dornei. Lăcrămioara și Ștefan Drangoi aveau o relație de doi ani, cei doi locuind împreună. În ziua fatidică, pe fondul consumului de alcool și a unor neînțelegeri, a izbucnit un conflict spontan între cei doi.

Conflictul a degenerat, iar bărbatul a luat un cuțit provocându-i o singura leziune în zona anterioară a pieptului care a condus la decesul femei. Bărbatul a fost găsit de polițiști la fața locului, iar el a recunoscut fapta comisă. Omul a fost reținut, urmând să fie propus pentru arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub aspectul săvârșirii de către inculpat a infracțiunii ”violență în familie” raportat la infracțiunea de “omor”.

articolul original.

Buletinele electronice ale românilor vor fi eliberate până la finalul anului, gratuit. Ce modificări aduc cărțile de identitate cu cip

10 January 2023 at 12:54

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea  Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/buletinele-electronice-ale-romanilor-vor-fi-eliberate-pana-la-finalul-anului-gratuit-ce-modificari-aduc-cartile-de-identitate-cu-cip-2210521  Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.Buletinele electronice vor fi emise în toată țara până la finalul anului și vor fi gratuite. Din 2030, oricine vrea să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document sau pașaport. Proiectul a fost scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie aprobat de Guvern, scrie Digi24.ro.

Noile cărți electronice de identitate cu cip ar urma să fie emise la nivel național până la finele acestui an, iar costul de 67 de lei, solicitat acum la eliberarea acestora în proiectul pilot de la Cluj, va fi suportat de stat, se arată în proiectul pus în dezbatere de MAI. Noutăți privind noile cărți de identitate Una din principalele modificări majore propuse de MAI vizează suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivul investiției este atingerea numărului de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică. În acest moment, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj este de 67 de lei. O altă schimbare majoră propusă de MAI vizează informațiile care apar pe noile cărți electronice de identitate. Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple.

Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii. Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare. Procedura preschimbării domiciliului va fi furnizată exclusiv în mediul digital, fără să te mai prezinți la ghișeu. De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI. Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, se mai arată în proiect.

articolul original.

Profesoara din Botoșani nominalizată printre „Cei mai buni profesori”. „Are cea mai mare răbdare, e ca o mamă pentru noi”

10 January 2023 at 12:31

O profesoară din județul Botoșani a fost nominalizată de elevii săi printre „Cei mai buni profesori”. Delia Spătaru le-a scris celor de la sparknews despre profesoara ei de muzică. Este elevă în clasa a VII-a la Școala ”Aristotel Crîșmaru” din comuna Drăgușeni, județul Botoșani, și spune că profesoara ei este ”o persoană minunată”. ”Este  înțelegătoare, are cea mai mare răbdare și ne iubește ca pe copiii ei”, mărturisește eleva în vârstă de 13 ani.

Profesoara de muzică a Deliei este Andreea Sabina Stoian. În aprilie anul acesta, povestește Delia, profesoara și-a dorit să înființeze un ansamblu folcloric și a reușit să facă acest lucru, cooptând copiii din școală care și-au dorit să facă parte din el. Ansamblul se numește ”Ioan Cobâlă” și reunește la momentul acesta aproape 20 de elevi, printre care și Delia.

”În fiecare sâmbătă sau duminică facem repetiții, iar dumneaei vine atâta drum, din timpul ei, pe motorina ei… Nu este plătită absolut deloc”, spune cu admirație Delia despre profesoara Andreea Sabina Stoian, care face naveta la Drăgușeni dintr-o altă comună, Mileanca.

”Domnișoara este o persoană minunată deoarece, de fiecare dată când mergem undeva, are grijă să ne îmbrace cu costumele naționale, are grijă să nu ne fie rău sau să se întâmple ceva cu noi și are cea mai mare răbdare. Ne iubește ca pe copiii ei. Chiar dacă vreodată a avut o problemă în familie, nu a anulat nicio repetiție și a fost mereu cu zâmbetul pe buze. Eu o admir cel mai mult pentru că poate să facă față cu atâția copii și nu se enervează. Este ca o mamă pentru noi”, ne-a mai scris Delia.

De asemenea, eleva spune că îi plac orele de muzică susținute de profesoară: ”Este înțelegătoare, mai bine îi cântăm sau îi spunem din teorie decât să ne dea test, iar toate definițiile le scurtăm și le facem astfel încât să înțeleagă toată lumea.”

articolul original.

Un bărbat și-a cumpărat o carte de identitate falsă cu 300 de euro. Polițiștii de frontieră botoșăneni l-au prins

10 January 2023 at 10:28

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat cu cetățenie Republica Moldova asupra căruia au descoperit o carte de identitate falsă.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 08.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, ca pasager al unui autocar, un bărbat cu cetățenie Republica Moldova, în vârstă de 36 de ani.

„În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi persoanelor, ocazie cu care, asupra bărbatului, a fost descoperită o carte de identitate cu însemnele autorităţilor din România având aplicate datele şi fotografia acestuia. Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals”, precizează sursa citată.

Bărbatul a declarat că a procurat cartea de identitate în Germania, cu ajutorul unor prieteni, de la un cetăţean român, căruia i-a plătit suma de 300 de euro, cu scopul de a o folosi pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă mai bine plătit pe teritoriul acestui stat.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări  în cauză sub aspectul săvârşirii fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Femeie din Botoșani, căutată de poliție. Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Ramona!

articolul original.
❌