ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Ultimele Stiri

Alexandra a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Sunați de urgență la 112, dacă vă întâlniți cu ea

3 February 2023 at 10:13

În data de 2 februarie 2023, Paraschiv Maria Alexandra, în vârstă de 12 ani, a plecat de acasă, din comuna Ghirnogeni, județul Constanța și nu a mai revenit. Minora este căutată de autorități. 

Polițiștii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Topraisar au fost sesizați, la data de 2 februarie a.c., la ora 18.30, cu privire la plecarea voluntară a minorei PARASCHIV MARIA ALEXANDRA, de 12 de ani, din satul Chirnogeni, comuna Chirnogeni, județul Constanța.

La data de 1 februarie a.c., în jurul orelor 21.00, aceasta a plecat de la domiciliu, în mod voluntar, fără a reveni până în prezent.

SEMNALMENTE: Minora are 1,60 m înălțime, 50 de kilograme, ochi albaștri, față ovală, păr blond, lung.

Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană sunt rugaţi să contacteze numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau Dispeceratul I.P.J. Constanța, tel. 0241.611.364.

Paraschiv Maria Alexandra a plecat de acasă și nu a mai revenit/ Sursă foto: Facebook

Sunați la 112 dacă vă întâlniți cu Lorena

Poliția municipiului Dej a fost sesizată despre faptul că la data de 2 februarie a.c., în jurul orei 12.00, PANAIT LORENA ANDREIA, în vârstă de 23 de ani, din comuna Câțcău, a plecat în municipiul Dej alături de bunica ei, iar până în acest moment nu a mai revenit la domiciliu.

SEMNALMENTE – înălțime 1.68 m, 62 de kg, forma feței ovală, păr șaten, ochi verzi.

La momentul plecării era îmbrăcată cu o geacă de culoare bej, pantaloni de trening de culoare neagră, cizme negre cu blană în aceeași culoare.

Panait Lorena Andreia a dispărut de lângă bunica ei
articolul original.

Cum scapi de condensul de pe geamuri cu un singur produs din Pet Shop. Toate gospodinele trebuie să ştie acest truc

3 February 2023 at 09:20
image

Condensul de pe geamuri apare în special în perioadele reci, atunci când există o diferență mare între temperatura din casă și cea din exterior. Aceasta poate reprezenta o problemă, în special pentru că o umiditate crescută duce la apariția mucegaiului. Iată care este trucul simplu, ieftin și rapid ce va ține ferestrele uscate.

Persoanele care se confruntă cu condensul de pe geamuri trebuie să știe că au nevoie de doar o singură soluție care se găsește în magazinele cu produse pentru animale.

Așternutul Silica Gel pentru pisici este un produs excelent pentru absorbția umidității.

Cum funcţionează acest truc

Vei avea nevoie de așternut Silica Gel și o pereche de șosete. Asigură-te că șosetele nu au găuri, apoi umple-le cu Silica Gel. Leagă șosetele bine, apoi pune-le pe pervaz. Așternutul Silica Gel va absorbi ușor tot condensul.

Un alt truc este să umpli o singură șosetă cu Silica Gel. Leagă bine șoseta și pune-o în cealaltă șosetă. În așa fel, Silica Gelul va funcționa mai mult. Este de remarcat faptul că Silica Gelul absoarbe umezeala rapid și eficient. Acest truc poate fi folosit și pentru a preveni aburirea geamurilor mașinii.

Sfaturi pentru prevenirea umezelii și a mucegaiului

  • Mucegaiul se formează în mod obișnuit din cauza scurgerilor, așa că verifică ferestrele în mod regulat pentru a vedea există vreun loc pe unde se infiltrează ploaia. De asemenea, verifică jgheaburile, burlanele și țevile de scurgere.
  • Folosește orice dezumidificatoare pentru a ajuta la eliminarea aerului umed acolo unde ferestrele nu pot.
  • Lasă spațiu între mobilă și pereții camerei pentru a permite aerului proaspăt să circule și pentru a preveni instalarea umezelii.
  • Nu mai usca rufe în interiorul locuinței.
articolul original.

Caz rar în lumea medicală. O femeie a născut gemeni concepuți la 5 zile distanță. Cum a fost posibil

3 February 2023 at 09:20
image

Caz rar în lumea medicală! O femeie a rămas gravidă cu gemeni, însă copiii au fost concepuți la interval de 5 zile. Cum a fost posibil așa ceva. 

Odalis Martinez (26 de ani) a născut gemeni, în data de 10 august 2021, însă, medicul ecografist a observat mici diferenșe la măsurătorile lunare, exista o diferență. Diferență ce le-a dat de gândit părinților. Gemenele, Lilo și Imelda, au fost concepute într-un fenomen rar întâlnit în lumea medicală.

Gemenii au fost concepuți la 5 zile distanță

Mai exact, femeia a rămas gravidă cu primul copil, în ultima zi a ciclului menstrual, urmând ca la 5 zile distanță să rămână din nou însărcinată cu al doilea copil. Fenomenul se numește superfetație.

Explicația medicală constă în faptul că pruncii au fost concepuți în zile diferite. Femeia a eliberat două ovule în loc de unul singur, în timpul ciclului menstrual, ambele fiind fertilizate, însă de spermatozoizi diferiți. Dacă ovulul fertilizat se implantează într-un uter deja însărcinat, atunci are loc o superfetație.

„Am fost cu siguranță șocată. În primul rând, pentru că erau gemeni și, în al doilea rând, procesarea faptului că au fost concepuți la cinci zile distanță. Nu am știut niciodată cum funcționează gemenii, așa că nu am știut că se poate întâmpla așa ceva – a fost o surpriză foarte mare. Toată familia mea mă întreba cum se poate întâmpla așa ceva, eram cu toții atât de șocați. Este o informație bună de știut. Le spun tuturor prietenilor mei să fie atenți acum!”, a declarat Odalis Martinez.

Deși nu sunt gemene identice, există persoane care spun că asemănarea dintre ele este izbitoare. Lilo a fost concepută prima, iar Imelda a fost concepută 5 zile mai tarziu.

 „Cu siguranță îi pot deosebi, dar au unele zile în care arată extrem de asemănători. Dar dacă îi întrebi pe cei care nu îi văd în fiecare zi, spun că arată la fel”, a mai spus tânăra mămică, potrivit Mirror.

articolul original.

Lovitură pentru Andreea Bălan și Andreea Antonescu la America Express. Motivul pentru care au fost penalizate de producători

3 February 2023 at 09:01
image

Andreea Antonescu și Andreea Bălan au avut parte de o surpriză neplăcută, după ce s-au distrat de minune în timpul unei probe de la America Express. Cele două cântărețe au stârnit critici din partea colegilor și s-au ales cu un moment de „pauză”.

Nu este pentru prima dată când echipa formată din Andreea Bălan și Andreea Antonescu este ținta clară a criticilor venite din partea colegilor lor. Fetele au arătat multă tărie de caracter, mai ales când au avut de înfruntat o probă ce s-a desfășurat la mare înălțime.

De ce au fost penalizate fetele de la Andre

Proba podului lung de sticlă, ce poate fi traversat în numai 5 minute de cei care nu se tem de înălțime sau în 30 de minute de către cei care au o astfel de fobie, a fost pe placul fetelor de la Andre. Concurentele au fost extrem de încântate în momentul în care au fost echipate și gata să treacă pe deasupra orașului în care se aflau.

Din păcate, distracția de moment le-a costat scump ce cele două concurente. Cele două Andre nu aveau voie să alerge pe toată lungimea podului, însă, încântate fiind de ceea ce se întâmplă în jurul lor, au ignorat acest aspect și au dat frâu liber spiritului de copil.

În momentul în care s-au întors în punctul din care plecaseră, cele două au aflat că au fost penalizate cu 5 minute, perioadă în care nu au voie să facă absolut nimic. Totuși, Andreea Antonescu a mărturisit că întreaga experiență a meritat „pedeapsa” pe care a primit-o.

„Am ajuns fericite și cu ouă cu tot, întregi. Avem 5 minute penalizare, dar jur că este prima dată când nu le regret. (…) Senzația a fost prea tare”, a spus Andreea Antonescu.

articolul original.

Vești bune, dar numai pe jumătate, pentru sănătatea românilor care studiază în străinătate

2 February 2023 at 05:00

O inițiativă legislativă care ar urma să elimine „discriminarea” tinerilor români aflați la studii în străinătate, care nu beneficiază de asigurare medicală gratuită atunci când vin în țară, îi vizează doar pe cei care studiază în Europa. 

Studenții și doctoranzii români înmatriculați în instituții de învățământ superior din Europa ar urma să beneficieze de servicii de sănătate gratuit, atunci când vin în țară, potrivit unui proiect de lege inițiat și depus în Parlament de senatorii Nicoleta Pauliuc și Adrian Hatos.

Noul act normativ, care urmează a fi supus dezbaterii şi aprobării în Parlamentul României, urmărește să „lămurească o interpretare nefirească a legii actuale, care face ca studenții și doctoranzii români aflați la studii în străinătate să nu beneficieze de „aceleaşi drepturi, conform legii, cu studenţii români care studiază în România, atunci când vin în țară, după cum, corect, susțin inițiatorii proiectului.

Din păcate, noul text de lege pare făcut „pe picior” și nu rezolvă problema decât parțial, iar dacă în dezbaterile din comisii nu se vor corecta omisiunile și nu vor incluși toți tinerii aflați la studii în străinătate, „discriminarea” va continua să-i afecteze pe tinerii care studiază în țări pe alte continente. O altă lacună, dacă tot se dorește „clarificarea” categoriilor de tineri care vor putea beneficia de asigurarea de sănătate gratuit, este lipsa din text a masteranzilor, care pot fi asimilați studenților sau nu, în funcție de cum va interpreta CNAS textul de lege.

Propunerea legislativă ar urma să modifice art. 224 alin. (1) lit.a) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede categoriile de persoane care beneficiază de asigurare medicală fără plata contribuției, întrucât în alegea actuală nu este precizat niciun element de teritorialitate. Astfel, noul text de lege ar urma să prevadă că beneficiază de asigurare de sănătate gratuită „copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii, studenţii și studenţii–doctoranzi înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European/Confederația Elvețiană/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, studenții-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti”.

Inițiatorii proiectului de act normativ susțin că „au fost cazuri multiple în care tinerii studenţi români din străinătate veniţi acasă nu au beneficiat de servicii medicale decontate, din cauza unei interpretări a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cum că aceştia nu pot fi asimilaţi celor care învaţă pe teritoriul României. (…) Au existat mai multe speţe în care studenţii nedreptăţiţi au acţionat în instanţă statul român. Toate deciziile de până acum au fost unanime în sensul acordării acestor drepturi şi, totuşi, acest cadru de intepretare discriminator, folosindu-se în mod incorect principiul teritorialităţii, deşi discutăm de cetăţeni români, este în continuare folosit de CNAS invocându-se neclaritatea din legea actuală (95/2006) care reglementează reforma în Sănătate”, astfel că este necesară „clarificarea” statutului de beneficiar – student, cetățean român, „pentru a elimina orice interpretare eronată și discriminatorie” și pentru „a evita supra-aglomerarea instanțelor de judecată din România cu dosare în interpretarea prevederilor legale”, propunerea legislativă având și un „impact bugetar pozitiv” prin faptul că activitățile instanțelor de judecată nu vor mai fi grevate de multiple dosare în interpretarea Legii nr.95/2006.


articolul original.

Baschet: NBA - Un bilet pentru a asista la recordul lui LeBron James costă peste 30.000 de dolari

3 February 2023 at 08:50
LeBron James / captura video

Potrivit datelor furnizate joi seară de StubHub, un portal de referinţă pentru revânzarea legală în SUA, biletul respectiv pentru a asista la record - dacă previziunile sunt îndeplinite şi James nu se accidentează între timp -, de la doar câţiva metri distanţă de teren, are cel mai ridicat preţ dintre tichetele disponibile în acest moment pe acest website.

Biletul în sine costă 23.660 de dolari, dar la această sumă se adaugă peste 6.500 de dolari ca taxe de administrare.

Pe de altă parte, cel mai ieftin bilet dintre cele care sunt de vânzare pe StubHub se ridica la 386 de dolari (inclusiv cheltuielile), în sectorul 306, care se află în colţul de sus al Crypto.com Arena din Los Angeles.

"King James", care a marcat joi seară 26 de puncte în victoria obţinută în deplasare de Lakers în faţa formaţiei Indiana Pacers (112-111), se află acum la doar 63 de puncte de recordul legendarului Kareem Abdul-Jabbar (38.387 de puncte), distanţă pe care va avea ocazia să o reducă şi mai mult la partida de sâmbătă cu New Orleans Pelicans, notează Agerpres.

Cu o medie de 30,2 puncte pe meci de la debutul acestui sezon, LeBron James ar putea deveni cel mai bun marcator din NBA pe 7 februarie, la meciul Oklahoma City Thunder de la Los Angeles, sau două zile mai târziu, 9 februarie, când Lakers va juca tot pe teren propriu cu Milwaukee Bucks. La ambele partide urmează să fie prezent şi Kareem Abdul-Jabbar, conform unor surse din cadrul francizei californiene.

articolul original.

Unii elevi vor intra în vacanţă vineri, după finalizarea cursurilor

3 February 2023 at 08:18
Elevi la școală

Inspectoratele şcolare pot decide ca elevii din judeţul respectiv sau din Bucureşti să aibă vacanţă în perioada 6 - 26 februarie.

În Bucureşti, elevii vor avea vacanţă între 20 şi 26 februarie.

Următoarea vacanţă este din 7 aprilie până pe 18 aprilie.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

Programele "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se vor desfăşura în perioada 27 februarie - 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se organizează activităţi de instruire practică.

sursa Agerpres

articolul original.

A început „de-rusificarea” Ucrainei. The Economist: Cărțile sunt distruse și statuile mutate

3 February 2023 at 08:03
O librărie din Rusia / FOTO: Vladimir Zhupanenko / Shutterstock.com

La o uzină de reciclare de la periferia Kievului, la mică distanță de locul în care s-a prăbușit recent un elicopter care a ucis 14 persoane (printre care și ministrul de interne al Ucrainei), un grup de sortatori, majoritatea femei de vârstă mijlocie, desfac sute de cărți rusești. Coperta cărții „Copilărie și tinerețe” a lui Tolstoi, la câteva zile distanță de a renaște ca manșon de ceașcă de cafea sau carton de ouă, intră într-un sac de gunoi. Paginile romanului, destinate să sfârșească ca hârtie pentru alte cărți, în ucraineană, sau ca hârtie igienică ieftină, ajung în altul. Urmează un volum de poezii de Maiakovski. Apoi un manual de fizică sovietică. Apoi biografii ale lui Pușkin și Dostoievski. Și așa mai departe.

Reacția împotriva culturii ruse în Ucraina a început să se intensifice din 2014, când Rusia a ocupat Donbasul și Crimeea. Dar invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, împreună cu ororile comise de trupele sale, a făcut ca aceasta să accelereze.

De-rusificarea a fost în cea mai mare parte un proces ascendent sau o chestiune de preferințe individuale, spre deosebire de politica guvernamentală. Milioane de ucraineni continuă să vorbească limba rusă fără a fi discriminați. Dar autoritățile locale din multe părți ale țării schimbă numele străzilor și demolează statuile rusești și sovietice.

În Ujhorod, capitala provinciei vestice Transcarpatia, stelele roșii au fost îndepărtate de pe mormintele soldaților sovietici căzuți la datorie. Busturi ale lui Alexandr Pușkin au dispărut din zeci de orașe. În Odesa, o statuie imensă a Ecaterinei cea Mare, împărăteasa rusă din secolul al XVIII-lea care a fondat orașul, a fost demontată și împachetată la sfârșitul lunii decembrie și acum adună praf în subsolul muzeului de arte frumoase al orașului. La 27 ianuarie, Academia Kiev-Mohila, una dintre cele mai vechi universități din Kiev, a anunțat că interzice chiar și vorbirea limbii ruse, dar președintele său a revenit ulterior asupra deciziei și a declarat că interdicția nu va fi aplicată.

De-rusificarea a ajuns și în literatură. Siaivo, o librărie din Kiev, s-a închis la începutul invaziei. Când s-a redeschis, trei luni mai târziu, conducerea și câțiva clienți au venit cu ideea de a colecta cărți în limba rusă, de a le recicla și de a dona banii obținuți unei organizații de caritate care cumpără haine și echipamente pentru trupele ucrainene. Din iulie, clienții au adus 60 de tone de cărți.

Rusia, care a controlat o mare parte din Ucraina din secolul al XVII-lea, și Uniunea Sovietică, din care Ucraina a făcut parte până în 1991, a suprimat în mod repetat limba și cultura ucraineană. Rusificarea a atins apogeul în timpul lui Alexandru al II-lea, un țar din secolul al XIX-lea care a interzis predarea, publicarea de cărți și punerea în scenă a pieselor de teatru în limba ucraineană.

Actualul țar al Rusiei, Vladimir Putin, neagă existența unei culturi ucrainene separate. Forțele de ocupație rusești din estul și sudul Ucrainei și-au propus să o distrugă. Accesul la site-urile de știri ucrainene a fost blocat. Numele localităților au fost schimbate, iar ortografia rusă a înlocuit-o pe cea ucraineană. În orașul devastat Mariupol, ocupanții au demolat un monument dedicat victimelor Holodomorului, foametea la care sovieticii au condamnat Ucraina în anii 1930 și care a ucis milioane de oameni. Școlile sunt acum obligate să urmeze programa școlară rusă. Nenumărați ucraineni suspectați de legături cu guvernul de la Kiev au fost arestați și maltratați. Unii au fost împușcați.

Rezultatul, cel puțin în restul Ucrainei, nu este chiar ceea ce avea în minte Putin. Nu mai departe de vara anului 2021, 41% dintre ucraineni erau de acord cu ideea că Ucraina și Rusia sunt un singur popor, potrivit unui studiu. În primăvara anului trecut, după ce Rusia a invadat țara, numărul a scăzut la 8%.

Majoritatea ucrainenilor susțin ideea schimbării toponimelor sovietice sau rusești. Dacă scriitorii ruși îngropați acum un secol sau două ar trebui să plătească prețul pentru crimele de război de astăzi este o chestiune mai cu mai multe fațete. La fel ca mulți ucraineni traumatizați de război, Vasil, căutând un nou roman la librăria Siaivo, spune că el și soția sa, care a crescut în Rusia, au decis să nu mai vorbească în rusă. „Îmi zgârie urechile”, spune el. Dar consideră că literatura n-ar trebui limitată și că transformarea cărților în maculatură este un pas prea departe. „Acest lucru îmi amintește prea mult de Mussolini”, spune el, nefiind convins de argumentul lui Diak că reciclarea cărților nu este același lucru cu arderea lor. „O carte este o carte”.

Andrei Kurkov, probabil cel mai cunoscut scriitor contemporan din Ucraina, s-a născut în Rusia și scrie în limba rusă. „Înțeleg emoțiile”, spune el, dar adaugă că unii intelectuali ucraineni se folosesc de rusificare pentru a-și spori propriile acreditări patriotice. El știe că, probabil, cărțile sale nu vor fi publicate în limba rusă decât după război. „Reacția la tot ce este rusesc este extrem de negativă și agresivă”, spune el. Dar, în timp ce scriitorii de limbă rusă pot fi ignorați în anumite părți ale Ucrainei, în altele, unde limba rusă domină, spune el, ei „nu pot fi eliminați”.

articolul original.

Radar Geopolitic | Înarmarea Ucrainei: ce trimit SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie

3 February 2023 at 08:02
image

Subiectele emisiunii:

- Ucraina se aşteaptă la o escaladare maximă a războiului; anchete anticorupţie la Kiev, inclusiv în armată, înaintea summitului UE-Ucraina

Putin: "Suntem ameninţaţi, din nou, de tancurile germane". Ministrul german al apărării a verificat în poligon performanţa unui tanc Leopard 2 care va fi trimis în Ucraina.

-România/Analiza strategică a situaţiei politico-militare de pe front

-Înarmarea Ucrainei: ce trimit SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie;

-Analiza declaraţiilor lui Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, despre transformarea R. Moldova într-o nouă Ucraină şi despre Maia Sandu, care vrea "să unească R.Moldova cu România şi care este gata să facă orice."

- Pe unde vor ajunge pe front noile tipuri de arme şi muniţii pentru Ucraina? Care este rolul României ?

-Discuţii despre implicarea sau neimplicare NATO în acest conflict

-Se va lua o decizie privind livrarea de avioane de luptă occidentale în Ucraina?

SCHENGEN: Îl va invita premierul Ciucă pe cancelarul Nehammer în România?

- România, prinsă în schema rotativei guvernamentale: evoluţii, linii roşii ale PNL şi PSD

- Remaniere, schimbări la ministere, protocolul coaliţiei-între conservare şi modificare substanţială

-Va fi Marcel Ciolacu premierul României şi cum va pleca actualul cabinet pentru a fi înlocuit de un altul?

-Echipa de tranziţie şi ce ar însemna acest lucru

-Schimbarea guvernamentală se va produce pe fondul unui moment de maximă tensiune pe frontul din Ucraina

articolul original.

Iulian Chifu: Declarațiile lui Lavrov privind Republica Moldova reprezintă propagandă de război

3 February 2023 at 07:53
image

Iulian Chifu: "Ce-am auzit aici sunt niște falsuri complete. [...] E o declarație strict politică și propagandistică, nu este bazată pe fapte. [...] Sigur că și-a dorit să lovească în Maia Sandu, președinte pro-european, sigur că și-a dorit să lovească într-unul dintre statele care este cel mai vitregit de situația actuală, de presiunile actuale, de situația energetică, de inflație. [...] Nu putem să ignorăm și e iresponsabil să ignori orice apare în spațiul public, dar sunt analize făcute cât din ceea ce se afirmă reprezintă... care-i valoarea de întrebuințare, de fapt. De ce apare?"

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ''următoarea Ucraină''. ''Este avută acum în vedere Republica Moldova pentru acest rol'', a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24.

Jurnalist: "Transformarea Ucrainei în anti-Rusia părea un proiect de succes, în sens că au fost atinse obiectivele. Care dintre țări poate urma această cale, Kîrghîzstan, Kazahstan?"

Serghei Lavrov: "Acum, Republica Moldova este ochită pentru acest rol, pentru că a pus în fruntea ţării, prin metode specifice, departe de cele democratice, un președinte care tinde spre NATO, are cetățenie română, este pregătită să se unească cu România și, practic, e pregătită pentru orice."

De la începutul invadării Ucrainei, Ministerul de Externe de la Moscova a făcut mai multe declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova, iar ambasadorul rus la Chişinău a fost chemat de mai mai multe ori la MAE, pentru a i se înmâna note de protest.

articolul original.

Caroline Garcia s-a calificat în sferturi la Lyon

3 February 2023 at 08:13
Caroline Garcia

Jucătoarea franceză de tenis Caroline Garcia, principala favorită, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Lyon, dotat cu premii totale de 225.480 de euro, joi seara, după ce a trecut de belgianca Alison van Uytvanck cu 2-6, 6-1, 6-0, informează Agerpres.

Garcia, numărul cinci mondial, a pierdut surprinzător primul set, cu 2-6, dar şi-a regăsit ritmul şi le-a câştigat categoric pe următoarele două, urmând să o înfrunte în sferturi pe italianca Jasmine Paolini, care a dispus fără probleme de rusoaica Erika Andreeva, cu 6-2, 6-3.

Rezultatele înregistrate joi în optimi la Lyon:

Caroline Garcia (Franţa/N.1) - Alison van Uytvanck (Belgia) 2-6, 6-0, 6-1

Jasmine Paolini (Italia) - Erika Andreeva (Rusia) 6-2, 6-3

Danka Kovinic (Muntenegru/N.7) - Anna Bondar (Ungaria) 4-6, 6-2, 6-3

Anastasia Potapova (Rusia/N.5) - Clara Burel (Franţa) 6-4, 4-6, 6-3

Maryna Zanevska (Belgia) - Shuai Zhang (China/N.2) 6-2, 6-0

articolul original.

Ultimă oră: Fosta polițistă din dosarul fraților Tate, îmbrâncită de poliție când a încercat să dea un bilet presei

3 February 2023 at 08:12
politista complice

Luana Radu, fosta polițistă din dosarul fraților Tate a fost îmbrâncită de poliție! Ieri, Andrew Tate a dat jurnaliștilor de la Antena 3 un bilet în care făcea dezvăluiri din dosarul în care este anchetat. Astăzi, fosta polițistă care le e complice fraților Tate a încercat să facă același lucru. Polițista care o escorta a văzut însă biletul pe care Luana a încercat să îl întindă presei și a împins-o, ridicând de pe jos hârtia pe care aceasta încerca să o dea presei.

Acuzația de viol adusă lui Andrew Tate nu se confirmă, susțin judecătorii de la Curtea de Apel

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti care au analizat dosarul fraţilor Andrew şi Tristan Tate consideră, cu privire la acuzaţia de viol adusă lui Andrew Tate, că „se impune administrarea de probe suplimentare, care să coroboreze declaraţiile persoanei vătămate şi să lămurească situaţia de fapt”.

articolul original.

Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, adjudecate

3 February 2023 at 08:08
licitatie

Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, cu semnătură şi dedicaţie, au fost adjudecate, joi seara, la licitaţia organizată de Casa Artmark, informează Agerpres.

Potrivit rezultatelor licitaţiei de cărţi rare, hărţi, manuscrise şi autografe, teza de licenţă în drept scrisă de Titu Maiorescu în 1861, în limba franceză, şi susţinută la Universitatea din Paris a fost fost adjudecată la 2.000 de euro. Exemplarul unicat, adjudecat la licitaţie, face parte din ediţia publicată obligatoriu conform prevederilor regulamentului universitar şi cuprinde corecturile, adăugirile şi comentariile olografe ale autorului. După 1861, Titu Maiorescu s-a reîntors în România cu trei titluri universitare - doctoratul la Berlin, licenţa în litere şi filosofie la Sorbona, licenţa în drept la Paris. El a fost profesor universitar şi rector al Universităţii de la Iaşi, lider al Societăţii Literare "Junimea".

De asemenea, în cadrul sesiunii a fost cumpărată teza de doctorat "Extrapolări operatoriale" a Zoiei Ceauşescu, la suma de 600 de euro. Exemplarul original este semnat şi are o dedicaţie a fiicei lui Nicolae Ceauşescu. Potrivit reprezentanţilor Artmark, după ce a obţinut titlul de doctor în matematică, în 1980, la Universitatea din Bucureşti, Zoia Ceauşescu a publicat 22 de lucrări - înregistrate în baza de date a American Mathematical Society.

Şi cercetările lui Eiffel - "Noi cercetări asupra rezistenţei aerului şi aviaţiei realizate în laboratorul Auteuil" au fost adjudecate în cadrul licitaţiei. Exemplarul, care poartă semnătura şi dedicaţia olografă a proiectantului şi constructorului celebrului turn parizian Gustave Eiffel către Henri Coandă, în perioada în care acesta din urmă era directorul tehnic al Uzinelor de aviaţie de la Bristol, a fost cumpărat la suma de 1.600 de euro.

La acelaşi preţ au fost adjudecate două volume ale romanului social "Moromeţii" de Marin Preda. Piesa poartă dedicaţia şi semnătura olografă a autorului către filosoful Dumitru Ghişe.

"Trilogia valorilor" de Lucian Blaga, ediţie princeps care poartă semnătura olografă şi dedicaţia autorului: "Pentru Domniţa pretutindeni prezentă printre rândurile acestei cărţi...", a fost cumpărată la 600 de euro.

articolul original.

'Vrei să cucereşti Femeia?'. Pandemia revitalizează unul dintre cele mai vechi branduri româneşti

3 February 2023 at 08:08
sapun

Săpunul Cheia, unul dintre cele mai vechi branduri româneşti, înregistrează de la începutul pandemiei COVID creşteri semnificative, puse pe seama schimbării percepţiei consumatorilor privind proprietăţile acestui tip de produs, relatează Profit.ro.

Marca are o istorie de peste 100 de ani, a fost folosită de soldaţii români în al doilea Război Mondial, iar în perioada comunistă erau de notorietate glume precum „Vrei să cucereşti Femeia? Foloseşti săpunul Cheia!”, notează Profit.ro.

“Dumnezeu a fost bun cu noi, cu pandemia - am avut creşteri de 50-60% în ultimii ani. Cuvântul «săpun» a avut o altă greutate, mai mare. Dacă până la începutul pandemiei avea o conotaţie de multe ori negativă («apă şi săpun», «săpun şi funie» etc), oamenii au înţeles că săpunul dezinfectează”, spune, într-o discuţie cu Profit.ro, Alin Laslo, antreprenorul care a preluat marca în anul 2010 şi produce, într-o fabrică din Baia Sprie (Maramureş), săpunuri naturale şi alte articole de îngrijire personală.

Portofoliul mărcii cuprinde peste 300 de produse.

Anul trecut, business-ul a crescut cu 60%, la circa 160.000 de euro, iar în 2023 avansul va fi de minim 20-25%.

Istoria mărcii începe în anul 1886, când Primăria Galaţi permite familiei industriaşului Lipa Braunstein să deschidă o fabrică de săpun, denumită iniţial Apollo şi, din 1901, Cheia.

articolul original.

President Iohannis: We remain highly interested in accessing additional volumes of Caspian gas

3 February 2023 at 08:01
Klaus Iohannis

President Klaus Iohannis stated on Friday that Romania remains highly interested in accessing additional volumes of Caspian gas in order to cover the growing national consumption, told Agerpres.

"Since the very beginning, Romania has recognized the important contribution that Azerbaijan and the Southern Gas Corridor bring to fulfilling Europe's energy needs. Romania has pledged its continuous commitment to be part of the efforts aimed at developing and expanding the Corridor towards new markets in Central and South-East Europe. And we remain highly interested in accessing additional volumes of Caspian gas to cover our own growing national consumption," the head of state said at the ministerial meeting of the Southern Gas Corridor Advisory Council in Baku, opened alongside his Azerbaijani counterpart Ilham Aliyev.

President Klaus Iohannis underscored that, in the past years, Romania has made substantial investments in developing the gas transmission capacity, but also the connectivity with the neighboring countries. Among these, he said that Romania have laid a brand-new transport infrastructure across the country, namely the Bulgaria-Romania-Hungary-Austria gas interconnector (BRUA) gas pipeline - and completed the upgrade of interconnectors with Bulgaria and Hungary.

"Romania's Transgaz has joined forces with gas transmission system operators in Greece, Bulgaria, and Hungary for the development of the Vertical Corridor. The renewed Memorandum of Understanding signed by the four companies in December 2022 will enable bi-directional gas flows between South and Central Europe, through Romania, enhancing the security of supply in the whole region. (...) Since January 2022, and also as a result of investments made by the Romanian gas transmission operator, the Trans-Balkan gas pipeline can operate in reverse-flow mode. This provides an alternative supply route to gas volumes from Azerbaijan, through Turkey, Bulgaria, and Romania, and onwards to markets downstream. (...) The gas pipeline connecting the Romanian gas network to the capital city of Chisinau has been commissioned in October 2021 and is now fully operational. The pipeline can carry enough gas to cover the yearly consumption of right-bank Moldova," Iohannis added.

He concluded that all these consistent efforts and solid investments which Romania made provide solid options for expanding the Southern Gas Corridor towards new markets in South-East and Central Europe.

"This is a win-win situation: the geography of Azerbaijan gas exports is diversifying, while strengthening Europe's energy security," Iohannis stated.

According to the president, the Southern Gas Corridor has proved, in the two years since becoming operations, its strategic importance for Europe's energy security.

"We have to commend all those who showed vision, political will and determination to make this Corridor a reality," the head of state said.

He showed that this Corridor becomes even more important at this particular time, when Russia's war of aggression against Ukraine has drastically changed the geopolitical context, especially when we talk about energy security. The head of state mentioned that, in this context, the European Union and the member states "have taken decisive steps to substantially reduce the dependence on unreliable gas sources, as they carry a geopolitical price tag that is just too high to pay."

"This strategic course of action towards trustworthy partners such as Azerbaijan, has been long advocated by Romania. And we have enjoyed the benefits of the Strategic Partnership between Romania and Azerbaijan, since its launch in 2009," the president stated.

He pointed out that the responses to Europe's questions in terms of energy require solidarity, regional cooperation and a diversification of sources and transport routes, and these are key principles, which are encapsulated by projects such as the Southern Gas Corridor.

President Iohannis said that last year everyone has to confront with unprecedented energy challenges: gas shortages or lack of affordable gas supplies, price volatility, market turbulence, and these challenges required complex policies and regulatory shifts.

"The gas from Azerbaijan, delivered through the Southern Corridor, came as a safety net for many states in the region. The assurances given by Azerbaijan, personally by President Aliyev, on the availability of Caspian gas for the European market, have provided much-needed stability and predictability at a very stressful juncture for the markets. The conclusion of the Memorandum of Understanding on a Strategic Partnership in the field of Energy signed by the European Union and Azerbaijan in July 2022 opens the way for further cementing the role of the Southern Corridor as an essential component of the EU's diversification strategy," the head of state said.

The 9th Ministerial Meeting of the Southern Gas Corridor Advisory Council in Baku is also attended by European Commissioner for Energy Kadri Simson, as well as officials from many countries such as Azerbaijan, Turkey, Italy, the UK, Georgia, Hungary, Romania, Bulgaria, Greece, Albania, the Republic of Moldova, Montenegro, Serbia, Ukraine, Croatia.

articolul original.

Accident GRAV, noaptea trecută, la ieșirea din Vaslui, spre Muntenii de Jos! Un șofer de BMW a distrus un stâlp de electricitate, după o manevră imprudentă!

3 February 2023 at 06:22

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit, noaptea trecută, cu o autospecială de stingere cu apă (autospecială echipată cu modul pentru descarcerare/deblocare), o ambulanță SMURD tip B2 și echipaje specializate, pentru asigurare măsuri PSI, evaluare și acordare prim ajutor victimei unui accident rutier produs în localitatea Muntenii de Jos, în zona Everest. La fața locului a fost deplasată și o ambulanță tip B aparținând SAJ Vaslui.

În accident a fost implicat un autoturism în care se aflau două persoane.

La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsit un autoturism intrat într-un stâlp de electricitate (din beton), victimele fiind deja evacuate. Pasagera din dreapta, o femeie în vârstă de 26 ani a necesitat îngrijiri medicale. Femeia a primit primul ajutor medical în ambulanța SMURD. Conducătorul auto, în vârstă de 34 de ani, nu a fost rănit.

Pompierii militari au asigurat zona și au chemat în sprijin echipa de intervenție a distribuitorului zonal de energie electrică întrucât stâlpul era grav avariat și se sprijinea pe autoturism..

image
articolul original.

Președintele Chinei, surprins și nemulțumit de performanța slabă a soldaților ruși. Șeful CIA: Prietenia dintre Xi şi Putin nu este "total fără limite"

3 February 2023 at 07:42
image

În cadrul unui eveniment de politică externă desfăşurat la Universitatea Georgetown din Washington D.C., William Burns a mai spus că preşedintele Chinei menţine ambiţii serioase asupra Taiwanului şi a avertizat că un conflict asupra insulei ar fi "profund regretabil" pentru toate părţile implicate.

China, care anul trecut a semnat un parteneriat "fără limite" cu Rusia, s-a abţinut să condamne invadarea Ucrainei, chiar dacă ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au impus Moscovei sancţiuni ample.

Directorul CIA, care a călătorit recent în Ucraina, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, a afirmat însă că Xi Jinping a fost probabil surprins şi nemulţumit de ceea ce a descris ca fiind performanţa slabă a militarilor ruşi. Burns a adăugat că prietenia dintre Rusia şi China nu este total fără limite.

CIA: Următoarele 6 luni, critice pentru Ucraina

Vorbind despre invazia rusă în Ucraina, Burns a estimat că următoarele şase luni vor fi "critice" pentru Ucraina, unde Moscova a obţinut progrese semnificative în ultimele săptămâni.

Burns a abordat în intervenţia sa şi problemele din Orientul Mijlociu. El a spus că guvernul de la Teheran este din ce în ce mai neliniştit de situaţia internă şi a menţionat curajul femeilor iraniene. El s-a declarat îngrijorat de perspectivele creşterii violenţelor dintre israelieni şi palestinieni. 

articolul original.

Gafă la o reprezentanță Porsche. Cu cât a fost scos la vânzare un model Panamera, vândut de obicei cu 148.000 de dolari

3 February 2023 at 07:30
image

Șoferi care visau să conducă un Porsche Panamera au crezut că și-au văzut visul cu ochii atunci când bijuteria pe patru roți a fost scoasă la vânzare cu doar 124.000 de yuani, echivalentul a 18.000 de dolari. Un adevărat chilipir, ținând cont că prețul unui astfel de autoturism este de circa 148.000 de dolari.

După cum era de așteptat, sute de clienți au plătit suma de 135 de dolari necesară pentru a rezerva modelul Porsche Panamera, înainte ca reprezentanța din orașul Yinchuan să recunoască "o eroare majoră în prețul listat". În scurt timp, greșeala a fost remediată, a explicat purtătorul de cuvânt al reprezentanței auto, pentru Bloomberg News. Însă gafa nu a avut doar părți rele. Prima persoană care a făcut rezervarea online a fost contactată de Porsche pentru a "negocia un rezultat agreabil" cu privire la singurul autoturism de acest gen aflat pe stoc, fără a se oferi detalii.

Porsche i-a contactat pe toți clienții care au rezervat modelul Panamera

Mai mult, Porsche a contactat toți potențialii cumpărători pentru a le explica situația și pentru a prezenta scuze, cu promisiunea că cei 135 de dolari vor fi returnați în cel mult 48 de ore. O slabă consolare pentru șoferii ce se visau la volanul unui model Panamera.

Vânzările Porsche din China s-au ridicat la 6.2 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022, ceea ce a transformat piața chineză în cea mai mare pentru producătorul auto german. Nu mai puțin de 46.664 de mașini s-au vândut în China în această perioadă, reprezentând 30% din vânzările globale.

articolul original.

Un mafiot italian a lăsat în urmă 'Ndrangheta ca să facă pizza în Franţa. Edgardo Greco se lăuda cu reţetele culinare în presa locală, deşi era căutat de 16 ani

3 February 2023 at 07:20
image

Un bărbat din Italia, condamnat pentru omor şi considerat a face parte dintr-una din cele mai puternice organizaţii mafiote din ţară, a fost prins şi arestat după ce a petrecut 16 ani ca fugar. Edgardo Greco, în vârstă de 63 de ani "s-a ascuns la vedere" în Franţa, unde a lucrat ca bucătar într-o pizzerie timp de cel puțin trei ani, scrie BBC. Bărbatul era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui "război al mafiei" între două bande la începutul anilor 1990. În arestarea sa a fost implicat şi Interpolul, iar poliția italiană a declarat că anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco încă din 2019. Capturarea lui Greco este a doua arestare importantă în rândul șefilor mafiei în numai câteva săptămâni, după Matteo Messina Denaro.

Reconversie profesională: din mafiot, bucătar 

În timp ce Messina Denaro era "șeful șefilor" pentru celebra Cosa Nostra din Sicilia, Greco făcea parte din organizația 'Ndrangheta, originară din regiunea Calabria, în sudul Italiei. 'Ndrangheta este în prezent cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele sale se întind în toată Europa și în America de Sud.

Greco, în vârstă de 63 de ani, era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui "război mafiot" între două bande la începutul anilor 1990. Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost uciși în bătaie la o pescărie din orășelul Cosenza în ianuarie 1991. Trupurile lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid.

Greco făcea parte dintr-o bandă rivală. El a fost, de asemenea, acuzat de tentativa de omor a unui alt bărbat mai târziu în același an, în același oraș. Când un judecător a emis un mandat de arestare pe numele său, în 2006, Greco a fugit. Opt ani mai târziu, el s-a stabilit în orașul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, ocupând în cele din urmă postul de chef într-un restaurant italian.

Cum se ascundea Edgardo Greco în Franţa

Greco și-a luat o nouă identitate, numindu-se Paolo Dimitrio. Între timp, fusese condamnat la închisoare pe viață în Italia și făcea obiectul unui mandat european de arestare. Dar în iulie 2021 era suficient de încrezător în noul său pseudonim încât a apărut într-un articol într-un ziar local, lăudându-se cu "rețetele regionale și de casă" ale restaurantului său, cum ar fi ravioli, risotto și tagliatelle. Greco, care folosea numele unui criminal din Puglia, în sud-estul Italiei, avea acum o barbă căruntă și ochelari. În reportaj se spunea că este italian de origine, dar că este originare din Saint-Étienne. Cu toate acestea, el era în continuare urmărit de cel mai important procuror antimafia din Italia, Nicola Gratteri, care a petrecut decenii întregi ocupându-se de 'Ndrangheta.

Într-o declarație, poliția militară italiană a precizat că, începând din 2019, anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco, care i-a condus în cele din urmă la Saint-Étienne. Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi a lăudat poliția pentru că l-a adus în fața justiției pe unul dintre cei mai mari infractori din Italia, în timp ce șeful regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, a declarat că arestarea a subliniat angajamentul Italiei în lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată.

articolul original.
❌