ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Analistul politic Stelian Tănase: ‘Cred că sistemul sovietic tot s-ar fi prăbușit. Cu sau fără Gorbaciov’

31 August 2022 at 14:07
image

În contextul decesului ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, scriitorul și analistul politic Stelian Tănase a vorbit, pe pagina de socializare, despre prăbușirea URSS.

Stelian Tănase este de părare că sistemul sovietic s-ar fi prăbușit chiar și fără Gorbaciov, însă acesta din urmă are meritul „de a fi avut curajul să grăbească o schimbare care devenise inevitabilă”.

„FACTORUL GORBACIOV

Cu moartea lui Mihail Gorbaciov se încheie o epocă de mari răsturnări care a afectat profund destinele tuturor. Nu am crezut o clipa măcar pină în primăvara lui 1989 ca vreodată comunismul se va prăbuși și că URSS va dispărea in neantul istoriei ca un castel de nisip. Mi se părea ca așa ceva era imposibil. Nici imaginația strategilor de la Washington și NATO nu au mers pina acolo încit sa imagineze o lume postcomunistă. Propaganda de la Kremlin i-a orbit pe toti. URSS s-a prăbușit totuși, și asta fără război ori baricade în marile orașe europene. Intor vreme de pace. Da, trăiam toti ca-ntr-o conserva și asteptam resemnați să treaca timpul. Unii mai cu initiativa au plecat in Occident. Dar cei mai multi au rămas pe loc.

În martie 1985 s-a schimbat cursul istoriei atunci cînd la Moscova – după succesiunea a 3 mumii bolșevice (Brejnev, Andropov, Cernenko) – a preluat puterea un reformator. A fost primul lider PCUS care isi facuse cu studiile superioare la zi. S-a vorbit de atunci despre ‘factorul Gorbaciov”. Noul lider CC PCUS a preluat șefia dornic să salveze URSS – asa cum o lăsase mostenire Lenin. Tema reformei s-a impus. Conservatorii au susținut că orice tentativă de schimbare a sistemului duce la prăbusirea intregului eșafodaj politic. Ceilalti, reformatorii, susțineau ca numai schimbarile puteau să mai salveze URSS. Conservatorii au avut finalmente dreptate. Cind s-au introdus reforme, ( glasnost si perestroika ) URSS a inceput să se destrame, incepind chiar cu Partidul comunist. Probă că sistemul comunist nu era reformabil. El nu a suportat nici o doză de libertate, cit de mică. Numai un regim totalitar, controlat absolutist de stat, putea face ca acest sistem nefast să existe. A rezistat 74 de ani. În estul si centrul Europei si mai putin.

Intrebarea care se pune este dacă fără aparitia la virful PCUS a lui Mihail Gorbaciov sistemul sovietic s-ar fi prabusit. Daca Gorbaciov nu iși lua riscuri de a face reforme și continua pe linia Stalin – Brejnev s-ar fi ajuns la revoluțiile eliberatoare din 1989/91? Cred că sistemul sovietic tot s-ar fi prăbusit. Cu sau fără Gorbaciov. În 1985 tentativa bolșevica din 1917 eșuase în totalitate. Nu mai era nimic de salvat. Gorbaciov a apărut prea tirziu. Totul fusese gîndit și croit strîmb de Lenin. Gorbaciov are totusi meritul de a fi avut curajul să grăbească o schimbare care devenise inevitabilă. Nu știu in ce moment și-a dat seama că totul este pierdut și că reforma sa a eșuat”, spune Stelian Tănase.

articolul original.

Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)

14 August 2022 at 21:23
image

Stelian Tănase a declarat duminică, pentru B1 TV, că va fi „mare frecuș” cu așa-numita rotativă a premierilor – prevederea din protocolul coaliției, conform căreia în primăvara lui 2023 PSD trebuie să dea premierul. Tănase a mai spus că actuala coaliție va rezista cât va dori președintele Klaus Iohannis, dar a punctat că și la PSD, și la PNL se fac calcule cum ar fi mai bine pentru fiecare dintre partide: să stea la guvernare sau în opoziție în an de alegeri.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Stelian Tănase, despre coaliția de guvernare și jocul lui Iohannis

„Cred că va fi un mare, mare frecuș cu schimbarea premierului, cred că PNL are reticențe să plece (de la guvernare). Ați văzut declarația fratelui geamăn al lui Muraru de la Iași, care e ambasadorul lui Iohannis la Iași, la PNL. A trimis un mesaj că Iohannis nu prea vrea să-i vadă plecați de la guievrnare pe liberali. Ciucă e omul lui. Pe cine să pună? Ciolacu nu e omul lui, da? Deci e o probnlemă acolo și vrea să-și securizeze plecarea de la Cotroceni că cine știe cu ce procese se mai trezește. Am înțeles că Băsescu are vreo 12 și stă prin tribunale cu dosare.

Coaliția va rezista cât va dori Iohannis s-o țină în viață. Sunt socoteli care se fac. Cred că și la PNL, și la PSD e discuția ”cum e mai bine pentru noi? Să fim la guvernare în an electoral sau să fim în opoziție să capitalizăm critica pe care o facem celuilalt?” N-ar fugi niciunul, că e de furat mult”, a declarat Stelian Tănase, pentru B1 TV.

Acesta a mai spus că în campaniile electorale politicienii „promit, mint de sting, apoi uită și cum îi cheamă”.

Tănase: Iohannis, un președinte din ce în ce mai lipsit de influență

Stelian Tănase a mai afirmat că președintele Iohannis e cel care a creat actuala coaliție, dar influența sa va deveni tot mai palidă, căci se apropie de sfârșitul mandatului.

Întrebat ce este acest haos care marchează activitatea coaliției, care anunță măsuri și ulterior nu și le mai asumă, politologul a explicat: „În primul rând, cred că întrebările acestea trebuie să i le adresăm lui Iohannis că el a inventat această coaliție. El i-a presat, i-a chemat la el și le-a dat ordin, ei s-au executat că ei sunt ca niște iepurași drăguți, așa, adică, `imediat, să trăiți, am înțeles!`.

articolul original.

Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)

14 August 2022 at 20:53
image

Stelian Tănase a insistat că UDMR trebuie scos de la guvernare deoarece nu mai e „solidar cu Guvernul României”, ci e o simplă „anexă a FIDESZ-ului”, partidul premierului ungar Viktor Orban. Scriitorul a criticat și reacția moale și întârziată a politicienilor români la discursul antieuropean și rasist al lui Orban de la Băile Tușnad.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Stelian Tănase, despre UDMR sub conducerea lui Kelemen Hunor

„Vreau să spun ceva de UDMR, că mi s-a reproșat că dau prea tare în UDMR. De la declarația lui Viktor Orban, că am spus că e o declarație nazistă și că UDMR trebuie să plece de la guvernare.

Trebuie să spun că în primii 20 de ani după Revoluție, UDMR a fost o forță ”progresistă”, în sensul că a ajutat la democratizarea României, a fost un partid prooccidental, cu multe principii liberale și adesea, în situații critice, a făcut ca balanța să plece de partea forțelor democratice.

Eu am fost deputat acu vreo 20 de ani. Era cel mai bine pregătit partid, cu cei mai buni parlamentari. Erau foarte informați și occidentali ca mod de a pune problemele.

De când s-a schimbat puterea la vârful UDMR, UDMR și-a schimbat caracterul, în paralel cu ce s-a întâmplat la Budapesta, apariția lui Viktor Orban, care e un lider iliberal. Partidul e iliberal, suberanist, contestă Occidentul, lumea deschisă.

Spre surprinderea mea, UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Sigur că sunt niște finanțări, sunt maghiari și unii și alții, sunt lcurjuri pe care le putem înțelege. Dar când e vorba de guvernarea unei țări trebuie să-l întrebi: ești cu noi sau nu ești cu noi? Ești parte a guvernării României sau ai alte socoteli, te subordonezi altora și România e pe locul 2?

De asta am spus că UDMR trebuie să plece de la guvernare. S-au adunat multe în ultimii ani au mai fost probleme cu acest UDMR care e anexa FIDESZ-ului, iar FIDESZ are o politică neprietenoasă față de ideile cu care UE s-a lansat și ne-a primit și pe noi.

Deci nu dă deloc bine prezența UDMR la guvernare. Trebuie să plece”, a declarat Stelian Tănase, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că e nevoie de o discuție reală în coaliție și să limpezească relația UDMR cu Budapesta, „că dacă n-o fac ei, o s-o facă serviciile speciale”.

Tănase, despre reacția politicienilor români la discursul lui Orban

Întrebat de ce liderii PSD și PNL nu au fost mai fermi în a cere explicații de la UDMR, partenerii lor de guvernare, Stelian Tănase a afirmat: „Nu sunt bărbați, sunt molâi, sunt lași. Reacția la Viktor Orban a venit cu 10 zile mai târziu, după Departamentul de Stat, după UE, după ce diferite cancelarii au atras atenția… Povestea aia cu rasa e abjectă. Ce e aia rasă de care vrea să spună Orban? Că el și maghiarii lui sunt o rasă? Chiar nu înțeleg”.

Scriitorul a punctat apoi că nu e de joacă și de glumit cu afirmațiile rasiste, căci ultima oară când astfel de semnale au fost ignorate au murit milioane de evrei.

articolul original.

Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)

14 August 2022 at 20:21
image

Klaus Iohannis va fi un Președinte din ce în ce mai lipsit de influență, pentru că, cu fiecare zi care trece, se apropie de sfârșitul mandatului, a declarat politologul Stelian Tănase, duminică, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Ce a spus Stelian Tănase, pe B1 TV: Klaus Iohannis a inventat această coaliție

Întrebat ce este acest haos care marchează activitatea coaliției, care anunță măsuri și ulterior nu și le mai asumă, politologul a explicat: „În primul rând, cred că întrebările acestea trebuie să i le adresăm lui Iohannis că el a inventat această coaliție. El i-a presat, i-a chemat la el și le-a dat ordin, ei s-au executat că ei sunt ca niște iepurași drăguți, așa, adică, `imediat, să trăiți, am înțeles!`. Nu vă amintiți la Congresul PNL, când Orban a fost scos și a fost adus Cîțu. S-a dus Iohannis și le-a spus cum să voteze? Și nu asta e problema, ăsta e unul, Iohannis, dar 5.000 de oameni în sală, cred că atâția erau, s-au supus la această măgărie, la această situație imposibilă”.

„Cum adică, vii tu, Președintele statului, și spui delegaților la congres cu cine să voteze?! Cum se poate așa ceva!? Voi ce sunteți, mameluși, ce sunteți, iepurași? Peste șase luni l-au scos pe Cîțu. Ce însemna asta? Că drăguțul de Iohannis habar n-avea cât de slab este Cîțu sau că între timp i-a devenit antipatic”, a adăugat Stelian Tănase.

Întrebat ce competență are Klaus Iohannis în acest sens, scriitorul a răspuns: „Nu are nicio competență, nu are nicio competență președintele Iohannis. Nu i-a mai plăcut de Orban, după aia nu i-a mai plăcut de Cîțu și l-a adus pe generalul Ciucă. Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… și am predat științe politice vreo 30 de ani”.

Pe de altă parte, întrebat dacă mai rezistă Nicolae Ciucă, Stelian Tănase a afirmat: „De ce nu mă întrebați dacă mai rezistă Iohannis? El va fi un Președinte din ce în ce mai lipsit de influență, pentru că, cu fiecare zi care trece, se apropie de sfârșitul mandatului. Nici nu a făcut mare brânză, nu are ce să regrete, nu are proiecte de încheiat”.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă va lăsa în urmă ceva Klaus Iohannis la finalul mandatului, Stelian Tănase a spus: „Nu, nimic, o promisiune cu „România Educată”, atât, altceva nu a scos nimic. Nu s-a întâmplat nimic, nu s-a materializat nimic. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar atât”.

articolul original.

Stelian Tănase spune cu cine vor vota românii la alegerile prezidențiale: Își vor îndrepta votul spre un candidat cu prestigiu în străinătate

14 August 2022 at 16:15
image

Analistul politic Stelian Tănase a afirmat duminică la emisiunea Insider politic de la postul de televiziune Prima TV, că românii vor vota la următoarele alegeri prezidenţiale cu un candidat cu prestigiu în străinătate, acesta dând nume precum Laura Codruţa Kovesi sau Mircea Geoană, scrie news.ro

”Eu cred că nu va candida, deşi eu i-am rostit numele prima dată că ar putea să fie un candidat. De ce? Pentru că ea corespunde unui anumit profil. Cred că românii se vor îndrepta spre un candidat care are oarecare relaţii şi prestigiu în străinătate. Şi aici sunt puţini. E Geoană care e la NATO şi Laura Coduţa Kovesi. Eu nu spun că va şi candida sau că eu aş vota-o, că mi-ar plăcea mie. Nici nu-mi place. Da, poate şi o femeie ar fi ok să fie. Nu neapărat ea. De ce n-ar fi bună Emilia Şercan, că seamănă cu aia mică de la Chişinău. Aşa firavă, aşa drăguţă şi aţi văzut ce face? Mi-a plăcut curajul extraordinar şi aşa firav. Aţi văzut-o cum era un înger, nu s-a lăsat. De ce să se lase intimidată?”, a declarat Stelian Tănase.

Analistul politic a analizat-o pe Kovesi şi a explicat că aceasta a dus o luptă înverşunată împotriva corupţiei, astfel că ar avea argumente să candideze.

”Laura Codruţa Kovesi a dus şi o luptă totuşi înverşunată contra corupţiei. A făcut o carieră internaţională. Deci ar avea şi argumente”, a declarat Tănase.

Stelian Tănase l-a analizat şi pe Mircea Geoană despre care a spus că are nevoie de o reţea pentru a-şi crea susţinători.

”Da, din partea PSD sau independent. Păi este treaba lui să aleagă. El ia de la PSD cam 35 % din voturile de care are nevoie. Dar ce face până la 51, cine i le dă? Intră automat în turul 2 şi trebuie să-şi creeze susţinătorii, o reţea pe orizontală, civilă care să-i adune voturi cu online-ul, cu evenimente, cu apariţii televizate. (…) Nici nu ştim dacă PSD-ul îl va dori”, a declarat Stelian Tănase, conform news.ro

articolul original.

Stelian Tănase: Asta-i laşitate. UDMR trebuie să iasă de la guvernare

14 August 2022 at 08:40
By: (A.T.)

Analistul politic și scriitorul Stelian Tănase consideră că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare, în urma declaraţiilor făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad și a catalogat clasa politică din România ca fiind laşă deoarece nu a reacţionat imediat după declaraţiile rasiste ale lui Orban.

Declarațiile au fost făcute la emisiunea Insider Politic de la Prima TV

 ”Sunt laşi. Deci avem cazul Viktor Orban, cuvântarea de la Tuşnad. Le-a trebuit mai mult de o săptămână să iasă şi să spună ceva. Şi până n-a ieşit Departamentul de Stat, până n-a ieşit Uniunea Europeană, diferite cancelarii foarte serioase, la Bucureşti nu s-a auzit nici musca. Asta-i laşitate. Ei aşteaptă să vadă cine câştigă partida, cum se învârte roata, ca să sară şi ei în căruţă.  Atâta timp cât nu s-a întâmplat asta, au stat ascunşi  în păpuşoi. Ăsta-i semn mare de laşitate”, a declarat Stelian Tănase.

Analistul politic spune că afirmaţiile lui Viktor sunt naziste.

 ”Este o afirmaţie nazistă. Unde, în ce ţară civilizată se mai vorbeşte despre rase şi de puritatea raselor, că nu vrem să ne amestecăm?”, a adăugat Tănase.

Stelian Tănase consideră că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare.

 ”În primul rând mă îngrijorează faptul că au dispărut în păpuşoi. N-a fost niciunul în stare să iasă, în frunte cu Kelemen Hunor, şi să dea o declaraţie. Mănâncă o pâine, e membru în Guvern, e viceprim-ministru, conduce al treilea partid al coaliţiei, ai răspunderi, n-ai numai privilegii. A plecat în concediu tocmai ca să nu dea socoteală. Da, vine şi sper să-l aştepte ăştia cu şpăngile la guvern şi să dea socoteală în prima şedinţă de Guvern, nu să-l certe ,că nu sunt la Partidul Comunist, să-l întrebe de ce ai spus…  totuşi să limpezească. Mai eşti membru în acest Guvern, nu mai eşti membru în acest Guvern? Eu cred că ar trebui să fie dat afară. Vă spun absolut, nu că nu vreau să mă ascund  după deget. Trebuie să iasă de la guvernare. Adică există suficientă majoritate în Guvern, dacă ăştia nu se ceartă acuma, apropo de discuţia cu rotaţia la guvern, sunt destule voturi ca să poată să treacă orice lege”, a mai declarat Stelian Tănase.

Acesta a adăugat, însă, că ”UDMR-ul e piesa hotărâtoare în această coaliţie. Nu se hotărăşte nimic fără UDMR”.

Despre coaliția de guvernare

Stelian Tănase crede că, dacă nu ar fi Klaus Iohannis, actuala coaliţie de guvernare nu ar mai exista.

”Iohannis va decide dacă această coaliţie merge mai departe sau se desface. Dacă ar fi să fac analiza pe partide, eu cred că s-ar desface mâine. Deci, dacă n-ar mai fi Iohannis care să-i ţină  legaţi de gât, ei s-ar desface pentru că sunt prea multe ranchiune, prea multe resentimente, interese contrare. Nu cred că s-ar înţelege. Ei acuma stau la o masă pentru că le dă peste ceafă Iohannis. Dacă ar rămâne de capul lor, s-ar destrăma această coaliţie”, a declarat Tănase.

Întrebat cât va mai controla Klaus Iohannis PNL, Stelian Tănase a explicat că președintele a făcut ce a dorit cu PNL,

”Chiar, controlează Iohannis PNL? Glumesc, bineînţeles că Iohannis controlează PNL-ul, e partidul lui de buzunar. A făcut ce a vrut întotdeauna, i-a dat partidul lui Gorghiu,  putea să-i dea şi o poşetă. Nu sunt misogin, putea să fie un bărbat, să fie la fel de stupid şi nepregătit. Deci nu e o problemă de sex, e o problemă că fata asta n-avea nicio experienţă (…) Putea să aleagă pe cineva competent, cineva care avea experienţă de lider. Ea fusese la un moment dat purtător de cuvânt. Deci nimic. Eu nu de Gorghiu vreau să vorbesc, ci de Iohannis că putea să pună pe cineva din partea lui şef la un partid. Şi culmea e că nu a fost prima dată când a făcut asta, adică n-a fost ultima dată. A făcut-o şi la congresul PNL-ului când a ieşit în faţă, a ţinut discursul strălucit, parcă era Titulescu, şi a spus că trebuie votat Cîţu. Cum şi-a permis să facă acest lucru? El a încălcat grav Constituţia fără jenă, aşa cu superbie. Acum a dat partidul acestui general Ciucă”, a spus Stelian Tănase.

Chestionat de ce nu îi place actualul premier, Nicolae Ciucă, Stelian Tănase a precizat că este o contradicţie să pui un ofiţer şef la un partid liberal:  ”Nu-mi place. Ce să-mi placă la Ciucă? Să pui la un partid liberal şef un ofiţer, un general, păi este un non-sens. Este o contradicţie în termeni. Liberalii sunt liberali. Trebuia lăsat partidul să îşi aleagă singur liderii, pentru că ar fi avut şi legitimitate acest domn Ciucă, care citeşte şi foarte greu, nu mai greu decât Iohannis,  care a devenit între timp primul prompterist al ţării. Adică asta a învăţat-o în 6 ani de când e el acolo, citeşte pe prompter expresiv. Dar Ciucă e şi mai rău (…) Va trece el sticla? Va reuşi cu mutra aia lui incolor, inodor, insipid să adune voturi? Generalul Ciucă adună voturi? Votul e altceva. Ce vedem în sondaj e o anumită popularitate, dar votul e altceva. Îl vedeţi pe Ciucă în stare să adune voturi? Dacă se duce la o tribună, aduce aplauze?”, a adăugat Stelian Tănase.

articolul original.
  • There are no more articles
❌