ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Crucea Alb-Galbenă Buzău, 19 ani de speranță și alinare. La mulți ani, „îngeri alb-galbeni”!

1 November 2022 at 05:00

Echipa inimoasă de asistente medicale coordonată de Cristina Vasile și Ștefania Alixăndrică oferă servicii medico-sociale și de consiliere la domiciliu cu profesionalism, dedicare, empatie, eficiență și mai ales cu mult suflet și omenie.

Aduc alinare buzoienilor cu boli grave sau aflați în imposibilitatea de a-și continua tratamentul la domiciliu după o intervenție chirurgicală majoră. Au rămas singura speranță pentru buzoienii cu boli grave care au nevoie de îngrijire la domiciliu. Sunt asistentele medicale ale Crucii Alb-Galbene Buzău care, la fel de neobosite și entuziaste ca acum 19 ani, făsuiesc speranță și alinare cu profesionalism și dedicare. La 1 noiembrie 2003, 4 asistente medicale urgentiste inimoase, coordonate de Cristina Vasile, au lansat la Buzău, cu sprijinul Guvernului Flandrei Orientale și a deputatului belgian Jean Pierre Van Der Meiren, conceptul de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, după modelul belgian al Crucii Alb-Galbenă din Gent (Wit Gele Kruis Gent), unde au urmat un stagiu de pregătire și au învățat cum trebuie să funcționeze acest concept.

La acest proiect au pus umărul Adriana și Viorel Pietrăreanu – care au convins autoritățile locale ale momentului de necesitatea și beneficiile existenței unui astfel de serviciu pentru unitățile medicale și comunitățile locale, iar medicii Dorel Nicolescu (pe atunci director al Direcției de Sănătate Publică) și Stanciu Paraschiv (directorul Spitalului Județean Buzău), cu sprijinul Consiliului Județean au pus bazele primului serviciu de îngrijiri la domiciliu.

În 2003, în România nici nu exista legislația aferentă îngrijirilor medicale la domiciliu.Conceptul belgian a fost de oferire a serviciilor medicale de îngijire la domiciliu absolut gratuit. La început, Guvernul Flandrei de Est a oferit logistica (mașini pentru deplasare la pacienți, medicamente și materiale sanitare, calculatoare etc.) și finanțarea necesară acordării acestor îngrijiri. Am avut, la început, cinci pacienți. Oamenii au fost surprinși că pot beneficia la ei acasă de servicii medicale comparabile cu cele din spital. După multe insistențe și «lupte» cu autoritățile centrale, în 2004 a început să se aplice un Ordin de ministru din 2003, care legaliza îngrijirile medicale la domicliu. Astfel, în 2004 am fost acreditați și pentru îngrijiri medicale la domiciliu. Mulți dintre pacienții noștri sunt însă și cazuri sociale, așa că era nevoie de în 2007 ne-am acreditat și pentru astfel de îngijiri la domiciliu”, spune Cristina Vasile, directorul executiv al Fundației Crucea Alb-Galbenă Buzău, mergând pe firul poveștii care a adus atâta alinare pentru mii de buzoieni și pentru familiile lor.

În cei 19 ani de activitate, Cristina și colegele ei au reușit nu doar să-și atragă numele de „îngeri”, cum le spun adesea beneficiarii, pentru felul în care au oferit serviciile pentru care au acreditare, ci să implice filiala și în proiecte importante la nivel național și european, să atragă noi sponsori și să ajute zeci de mii de buzoieni aflați într-o situație medico-socială uneori disperată.

Îngerii alb-galbeni” oferă îngrijire la domiciliu buzoienilor cu boli grave și cu situații sociale delicate și nu se plâng niciodată că au obosit, că trebuie să răzbată prin zăpezi până la genunchi, să îndure arșița verii ori să „treiere” noroiul până la gezne.

Casa de Asigurări de Sănătate are fonduri limitate pentru îngrijiri la domiciliu, iar acestea sunt repartizate lunar, în vederea decontării unui pachet de servicii medicale care se acordă unui pacient timp de 90 de zile pe an, în urma unor recomăndari specifice de îngrijiri la domiciliu, împărțite în 3-6 seturi a câte 15, maxim 30 de zile. Sunt însă oameni care au nevoie de îngrijiri medicale pe termen lung și atunci pot beneficia doar de servicii contra-cost. Din păcate mulți au venituri mici, așa că singura soluție este găsirea unui sponsor. Uneori apelăm și la înțelegerea CJAS, pentru a ne devansa anumite sume care, evident, sunt reținute în luna următoare, dar pacientul nu poate aștepta și încercăm să-l ajutăm cum putem. Nu este ușor, dar dacă ești dedicat, poți depăși orice situație neconfortabilă, iar răsplata profesională este extraordinară. Nu-i puțin lucru să vezi cum un om pe care îl îngrijești se ridică din pat după ce prierduse orice speranță. Este emoționant să vezi că cineva îți mulțumește cu lacrimi în ochi că-l ajuți să îndure mai ușor suferința sau chiar să scape de ea. Eu cred că aceasta-i adevărata noastră menire și că în acest domeniu poți profesa doar dacă ai chemare pentru așa ceva”, explică directoarea CAG Buzău, Cristina Vasile.

La câteva zile după externare, pacienții care primesc recomandare pentru îngrijiri la domiciliu solicită ajutorul Crucii Alb-Galbene, telefonic sau la sediul Fundației. Chiar dacă ei au primit un set de informații la externare, nu le înțeleg și nu știu să le aplice când se văd puși în situația reală de acasă.

Între serviciile medicale oferite de Crucea Alb-Galbenă se numără: monitorizarea parametrilor fiziologici – recoltare de probe biologice, îngrijirea plăgilor suprainfectate, a escarelor, a fistulelor, îngrijirea stomelor (traheostomă, gastrostomă, ileostomă, colostomă, urostomă, traheostomă, nefrostomă), a piciorului diabetic, a  persoanelor cu accidente vasculare, insuficiență renală etc. și a complicaților acestor afecțiuni. Acestora li se adaugă serviciile sociale (mobilizare, masaj, toaleta parțială la pat pentru persoanele imobilizate etc.) și servicii de educație și de consiliere a pacientului și a familiei.

„Viziunea noastră asupra unui caz este una globală, deoarece îl observăm în mediul lui de viaţă, unde nu există numai problema de sănătate ci şi cea socială. De cele mai multe ori, acestea se întrepătrund, omul intrând într-un cerc vicios, de unde noi îl ajutăm să iasă. Personalul Crucii Alb-Galbene are experienţă în acordarea îngrijirilor medicale, pe care le aplicăm la domiciliu. Acest tip de servicii reprezintă o provocare permanentă pentru un profesionist, pentru că trebuie sa te adaptezi continuu la condiţiile oferite de locuinţa persoanei îngrijite și la specificitatea fiecărui caz în parte”, detaliază Ștefania Alixăndrică, director adjunct și unul dintre îngeriicare de 19 ani nu s-a dat la o parte din fața niciunei greutăți.

Asistentele medicale ale Crucii Alb-Galbene știu că acești pacienți și familiile lor au nevoie, pe lângă îngriji medico-sociale, de informare și de consiliere din partea unor persoane avizate, așa că le oferă consiliere, conform nevoilor individuale și recomandărilor medicilor.

„Degeaba există soluții performante oferite de medici sau de mediul on-line, dacă acești bolnavi nu au cum să și le achiziționeze. Degeaba li se oferă la externare multe informații într-un timp scurt, dacă acestea nu sunt oferite gradual, cu exemple concrete. Deși sunt consiliați în spital, acești bolnavi și membrii familiei lor sunt bulversați și nu înțeleg cum să se descurce acasă, în mediul lor de viață. Din păcate, fără informații referitoare la cum să se îngrijească, cum să se protejeze de infecții și să se adapteze noii situații date de afecțiunea cronică invalidantă, nu se pot descurca. În plus, durerea emoțională, care se accentueză în lipsa informațiilor corecte și a unui sprijin specializat, poate fi uneori mai greu de învins decât durerea fizică. Astfel de situații pot fi percepute ca traumatisme emoționale care pot debuta cu stări de panică date de teama de necunoscut și pot evolua ușor către depresie și complicații. Și aici intervenim noi, oferindu-le explicații, pliante cu informații, imagini și filmulețe din care să înțeleagă ce trebuie să facă și cum trebuie procedat, îi ajutăm să-și accepte boala și să depășească momentele de cumpănă. Ținem și legătura cu medicii, pentru a le putea furniza informații corecte, concise și adaptate evoluției pacientului, pentru a putea fi bine înțelese”, detaliază Ștefania Alixăndrică.

Desigur, legislația ar trebui îmbunătățită, activitatea de îngrijiri medico-sociale la domiciliu dovedindu-se benefică atât pentru pacienți și pentru sistemul medical și social, cât și pentru comunitate. De-a lungul timpului au încercat să acorde servicii medicale și alți furnizori, dar pentru că acestea sunt foarte costisitoare și nu se pot acoperi din decontările CJAS și din încasări, au renunțat.

Sunt servicii costisitoare, iar cheltuielile sunt imposibil de recuperat din sumele decontate de stat sau din încasări. Am rămas singurii care oferim astfel de servicii, dar chiar și așa, sumele decontate de CJAS sunt insuficiente, bugetul a rămas aproape același de ani de zile, în timp ce costurile au crescut foarte mult. Încercăm să ne descurcăm cu ajutorul unor sponsorizări, trăim și din economiile realizate în perioada în care aveam și finanțare de la prietenii noștri belgieni (Flandra Orientală a oferit finanțare până în 2020), avem și subvenție din partea Consiliul Județean Buzău pentru pentru persoanele vârstnice cu venituri mici, dar nevoile sunt cu mult peste fondurile disponibile”, detaliază Cristina Vasile, explicând că uneori, chiar dacă un pacient are recomandare de la medic și aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate, dacă nu există buget, nu poate primi serviciile de care are nevoie decât contra-cost sau din sponsorizări.

Îngrijirile la domiciliu s-au dovedit o adevărată  „binecuvântare” pentru mulți buzoieni aflați în impas din cauza unei boli grave sau a unei situații sociale delicate. Anual, aproximativ 400 de beneficiari primesc îngrijiri la domiciliu, iar anul acesta au fost acordate deja peste 3.000 de servicii celor aflați în nevoie.

După 19 ani de activitate, trăgând linie, echipa pe care o coordonează Cristina Vasile a crescut, are 12 asistenţi medicali cu experienţă (au fost ani în care a avut peste 20), dar și voluntari cu ajutorul cărora acordă îngrijiri medico-sociale la domiciliu (cu programare – activitatea fundației nu funcționează ca un serviciu de urgență), consiliere și ajutor în situații de criză.

O realizare extraordinară a fost construirea propriului sediu, inaugurat acum după ce ani de zile și-au desfășurat activitatea administrativă într-un spațiu pus la dispoziție de Spitalul Județean, care cu timpul a devenit insuficient. Cu ajutorul Consiliului Județean și al unor sponsori generoși au reușit să construiască actuala „căsuță din pădure” cum își numesc propriul sediu, îngerii alb-galbeni, să mărească parcul de mașini și să ajungă la ceea ce fac astăzi. „O contribuție substanțială au avut Consiliul Județean Buzău, Eximprod, Liciu Com, Aurora Inconstruct și Hoeganaes Corporation Europe, dar a contat enorm și sprijinul acordat de toți ceilalți sponsori, persoane juridice sau fizice care s-au implicat, fiecare cu ce și cum a putut, pentru a ne sprijini”, își amintește cu emoție Cristina Vasile, mulțumind tuturor pentru implicare și dăruire.

 

La mulți ani, Crucea Alb-Galbenă Buzău!  Să fiți sănătoși „îngeri” minunați! 


articolul original.

Specialiștii arată adevărul crud despre bullying și efectele nevăzute ale celui mai devastator fenomen în rândul copiilor

21 October 2022 at 16:10
image

În 10 minute, un copil poate să își piardă încrederea în sine și în ceilalți, iar consecințele pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și integrării sociale sunt extrem de grave

Aceasta este una dintre concluziile conferinței cu tema ”Prevenirea fenomenului de bullying în școli” organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și Revista PSYCHOLOGIES România, în cadrul programului Conferințele WEBDIDACTICA Educațional.

Psihologi, profesori și specialiști în educație au prezentat informații utile și metode eficiente prin care, atât elevii, cât și profesorii, dar și părinții vor putea contribui la prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în școli.

”La nivel european, România se situează pe locul 3 la bullying, în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. Este nevoie de doar câteva minute, pentru ca un copil sa își piardă încrederea în sine și în ceilalți, iar consecințele pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și integrării sociale sa fie extrem de grave”, a declarat Ramona Mezei, moderatorul conferinței, profesor la Școala FDVDR, citând concluziile specialiștilor, apărute în spațiul public.

Copiii ar putea fi educaţi să recunoască fenomenul de bullying

Una dintre problemele României contemporane este fenomenul de bullying cu care se confruntă mai toată lumea: copii, adolescenți, tineri și adulți, fie că sunt acasă, la grădiniță sau la școală, la serviciu, printre prieteni și pe rețelele de socializare. Specialiștii în domeniu au încercat sa găsească tehnici noi pentru stoparea acestui fenomen, utilizând comunicare nonviolenta si dezvoltarea empatiei.

”Am venit către copii, tineri și către adulți prin a promova dezvoltarea abilităților empatice. Să ascultăm empatic și să ne înțelegem între noi, folosind tehnici de comunicare nonviolentă. Am organizat mai multe tabere prin care i-am ajutat pe copii să își identifice nevoile și emoțiile lor. Astfel de tehnici îi ajută pe copii să își recîștige încrederea în ei și să vorbească cu propriul lor adevăr”, a declarat Lăcrămioara Ocunschi, Certified Trainer & Coach, formator CNFPA, fondator Școala de Dresat Dragoni, speaker la conferință.

Bullyingul în școală este un fenomen complex ce implică efecte devastatoare de durată la nivel psihic și emoțional, afectând considerabil aspectul social al vieții victimelor. Ecuația profesor, părinte, elev este importantă în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

”Suntem ca o echipă, profesorul trebuie să fie alături de elev și alături de părinte. Un profesor trebuie să fie acolo, pentru elev, în fiecare zi, iar părintele trebuie să știe că rolul meu este de a-l ajuta pe elev, că îi vreau binele și că doar împreună putem găgi soluții. Pentru că noi formăm o mare familie și ca orice familie, ne ajutăm ne susținem, ne înțelegem și ne ascultăm”, a delcarat Ștefania Domunco, Profesor învățământ primar, mentor, membru în Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar.

Psihoterapeuții îi învață pe elevi instrumentele necesare pentru a recunoaște fenomenul de bullying, pentru a învăța să se apre și a nu cădea în capcana agresorului.

Foarte mulţi copii spun că ştiu ce înseamnă bullyingul, însă ştiu cu adevărat?

”Rolul nostrum, ca specialiști, este acela de a le da instrumentele necesare să aibă încredere în sine, să îi învățăm cum să gândească despre ei, cum să se valorizeze, astfel încât să nu fie victima celor cu care vin în contact. Cel mai bun lucru pe care putem să îl facem este să le creștem încrederea în sine și să îl învățăm cum să răspundă la agresiune”, a declarat, Simona Ciff doctor în științele educației, psihoterapeut, trainer și coach, cofondator al Institutului Internațional de Cercetare și Dezvoltare a Inteligenței Emoționale, în cadrul confeinței.

Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii aparținând ciclurilor gimnazial și liceal, 400.000 sunt excluși din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliți în public, 390.000 sunt amenințați cu bătaia sau cu lovirea, iar 220.000 sunt bătuți în mod repetat de către colegii lor. Așa arată statistica directă a cazurilor de bullying, un fenomen complex, ale cărui consecințe afectează deopotrivă victima, agresorul și martorul tăcut.

Prin această conferință ne-am dorit să atragem atenția asupra fenomenului de bullying, care a luat o amploare fără precedent și, în același timp, să prezentăm modalități de prevenție și intervenţie în diminuarea acestuia, precum și tehnici de schimbare a comportamentelor agresorilor şi de apărare emoţională a celor agresaţi.

Conferința poate fi vizionată integral pe canalul de Youtube al Fundației Dan Voiculescu.

articolul original.

Sportivă de la CS Târgoviște, argint la Campionatul Mondial de Karate

12 September 2022 at 15:16

Fideli tradiției, patru montaniarzi dâmbovițeni din cadrul Asociației Chindia Jurasic Park au dus la înălțime, în pragul „Zilelor Cetății Târgoviște”, simbolurile orașului, alături de cele ale României și Uniunii Europene. Anul acesta, Ileana Bocanciu, Nicu Posta, Nini Stan și Vali Stan au ajuns pe cel mai înalt vârf din Portugalia, care se regăsește, ca și în cazul Spaniei, în afara zonei continentale, respectiv în arhipelagul Azore, pe insula Pico sau A Ilha Preta – Insula Neagră, datorită solului vulcanic. Expediția a fost finanțată de Primăria Târgoviște.

„Deși pare un vârf mic („numai” 2351 m, puțin mai mare decât vârful Baba Mare din Bucegii noștri), vârful Pico este un con vulcanic cvasi-activ, situat pe „dorsala atlantică”. Logistica alocată cuceririi acestui vârf a fost destul de complicată, cauzată atât de efectele post-pandemice (curse interne de avion mult mai rare, curse de ferry-boat anulate), cât și de potențiala schimbare a vremii de la o zi la alta.

După o primă aterizare la Ponta Delgada, capitală a Regiunii Autonome Azore și alocarea unei zile pentru acomodare, a urmat transferul, cu o cursă aeriană internă, spre insula Pico, insulă ce poartă numele acestui munte, a acestui con vulcanic. Ascensiunea propriu-zisă a început de la altitudinea de 1231 m, unde există Centrul de informații turistice (Casa da Montanha), loc unde, contra unei taxe de 25 euro, se obține permisul de escaladare și se primește un locator GPS care trebuie folosit pe poteca spre vârf. În același timp, suntem avertizați asupra pericolelor din zonă și asupra obligativității respectării potecii (altfel, în cazul unui posibil accident, responsabilitatea rangerilor este minimă!).

Ascensiunea pare ușoară, trece prin zone cu vegetație mixtă (arbuști montani-pajiște alpină), urcușul este plăcut în răcoarea dimineții. De pe la 1500 m în sus se intră în golul alpin, iar poteca urcă, fie sinuos, fie abrupt, pe clinuri de lavă întărită sau pe filoane de zgură vulcanică. Vremea este oscilantă, fie căldură uscată, fie cu stropi ușori de ploaie aduși de norii care se plimbă de pe o coastă pe alta a muntelui. La urcare ne întâlnim cu zeci de montaniarzi (de toate naționalitățile) care coboară deja de pe vârf. Urcaseră cu o seară înainte, au înnoptat în crater (verry cold by the night, ne-au spus ei!), iar în zorii zilei au urcat pe micuța platformă de pe vârf pentru a vedea răsăritul de soare și, implicit, umbra uriașă pe care conul vulcanic o lasă pe apele relativ liniștitului Atlantic.

După aproximativ 5 ore de ascensiune, ajungem la marginea craterului vulcanic, iar imaginea pare una din clasicul film numit „Întâlnire de gradul 3” – vârful conului ne apare brusc, ireal, aparent inaccesibil. Practic, în porțiunea superioară este un crater vulcanic cu diametru de aprox. 500 m și adâncime de aprox. 30 metri, iar în mijlocul acestuia, ridicându-se la 70 metri, este Piquinho sau Pico Pequeno (ambele nume înseamnă „vârf mic” în portugheză).

Experiența căpătată de-a lungul timpului își arată roadele și, cu atenția necesară, reușim atingerea vârfului. Poze multe, gânduri către cei dragi și prudență maximă de-a lungul obositoarei coborâri (fiind zonă cu ceva grohotiș vulcanic, zgura respectivă era extrem de periculoasă pe pantele accentuate). La coborâre, reușita noastră a fost confirmată printr-o diplomă înmânată de rangerii Parcului Natural Pico”, povestește Nicu Posta – președintele Asociației Chindia Jurasic Park.

Reamintim că „dinozaurii” au inițiat în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, Top 27 – topul cuceririi celui mai înalt vârf sau cotă din fiecare ţară UE. În 2013, după intrarea Croației în Uniune, Top 27 a devenit Top 28. Până acum, montaniarzii Dâmbovița au cucerit cele mai înalte vârfuri din 21 de țări.

articolul original.

Ștefania Lazăr: ”Am încredere în colegele mele și cred că anul acesta va fi anul Daciei!

4 July 2022 at 08:12

Căpitanul echipei de handbal a Daciei Mioveni rămâne la timonă și în sezonul competițional 2022-2023 al Ligii Florilor, hotărâtă să-și pună în joc bogata experiență dobândită în prima competiție a handbalului românesc.

Ștefania este un exemplu pentru orice sportiv, prin dăruirea arătată pentru echipa sa de club, pe parcursul campionatului precedent, în cele mai dificile momente ale echipei, ale clubului și ca jucătoare. Deși accidentată la genunchi, a ținut să joace în ciuda durerilor și strângând din dinți a contribuind la rezultatele bune ale echipei.

În luna februarie s-a operat la genunchi la Spitalul Orășenesc Mioveni și pe tot parcursul recuperării a stat alături de echipă, muncind enorm pentru a se întoarce cât mai repede în teren.

Ștefania a început handbalul la Slatina, când avea 8 ani. Joacă pe postul inter dreapta. Experiența solidă și-a căpătat-o jucând de-a lungurl carierei la multe cluburi din România CSM Slatina, CSM Resița, Știința Bacău, CSM Deva, HC Zalău, Gloria Bistrița, Rapid București. A jucat și la echipe de club din străinătate, în Turcia și Polonia.

”Experiența mea din sezonul recent încheiat alături de Dacia Mioveni a fost una plină de momente “extreme”, de la extaz la agonie și înapoi.  Când spun extaz, mă refer la meciurile câștigate împotriva unor echipe mult mai bine cotate. Agonie… accidentarea și cum am scăpat printre degete atâtea etape, în care victoria ne-a fost la îndemână… Dar, per total, pentru mine sezonul în sânul echipei Dacia mi-a demonstrat că nimic nu este imposibil, atât timp cât iti doresti cu adevărat…

Perioada de accidentare a fost una foarte grea… Am dus o luptă interioară, să nu clachez.

Mă bucur totuși că în majoritatea meciurilor am fost pe bancă, lângă fete…

Este extrem de greu sa-ti dorești să joci, să știi că poți ajuta echipa, dar să nu o poți face, din cauza accidentărilor.

Una peste alta, accidentarile fac parte din sport. Eu consider că un sportiv care iubește ceea ce face iese mai  întărit după o accidentare, care te poate ajuta să evoluezi pe plan psihic.

Am ales să rămân la Dacia, pentru că mă simt iubită, apreciată, respectată. Simt cu adevărat că munca mea nu este in zadar…

Următorul sezon va fi unul foarte greu… Toate echipele și-au făcut transferuri de valoare…

Aceasta echipă, cu noile colege (care majoritatea imi sunt prietene de aproape o viață) va fi o veritabilă familie-echipă și la fel ca în familie, ne vom da sufletul una pentru cealaltă și, împreună,  pentru culorile clubului…

Cred cu tărie și am încredere în colegele mele, că anul acesta va fi anul Daciei!

Important este să luăm totul pas cu pas, iar la finalul campionatului îmi doresc să fim pe o poziție cât mai bună, peste locurile de baraj.

Avem cei mai sufletiști suporteri, de la cei mai mici la cei mai mari și vreau să le multumesc că au fost alături de noi, pe tot parcursul sezonului trecut, inclusiv la Turneul de Baraj de la Rm Vâlcea.

Îi așteptăm în număr cât mai mare în noul campionat!

  • Un ultim lucru aș mai avea de adăugat: Avem o sală cum nu prea găsești prin țară, să ne bucurăm de ea, jucători și suporteri, de handbalul uneia dintre cele mai valoroase ligi din Europa și de cât mai multe victorii!”

articolul original.
  • There are no more articles
❌