ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

După întâlnirea cu șeful Pentagonului, China trece la amenințări: „Nici o forţă externă nu are dreptul să intervină”

22 November 2022 at 11:45

China trece la amenințări, în contextul în care marți, 22 noiembrie, ministrul chinez al apărării Wei Fenghe i-a spus omologului său american, Lloyd Austin, că Taiwanul se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei şi reprezintă o „linie roşie” care nu trebuie depăşită.

„Rezolvarea problemei Taiwanului este o chestiune care ţine de poporul chinez, nici o forţă externă nu are dreptul să intervină”, a declarat Wei la o întâlnire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, care a avut loc cu ocazia unei reuniuni a şefilor apărării din Asia de Sud-Est, găzduită de Cambodgia.

Wei a cerut Statelor Unite să respecte interesele de bază ale Chinei şi a transmis că speră că Washingonul va adopta o politică raţională şi pragmatică faţă de China, readucând relaţiile dintre China şi SUA pe calea cea bună.

Întâlnirea de aproximativ 90 de minute ce a avut loc în Cambodgia, a fost descrisă de un oficial american drept „productivă şi profesionistă”

Problema Taiwanului determină China să treacă la amenințări

Anterior, amenințărilor, presa de stat chineză l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Tan Kefei, spunând că principalul motiv pentru starea actuală a relaţiilor dintre China şi Statele Unite este că SUA au făcut o judecată strategică greşită. Oficialul a mai spus că Beijingul nu este responsabil pentru deteriorarea relaţiilor.

La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat marţi, 22 noiembrie, în timpul întâlnirii cu omologul său chinez, necesitatea îmbunătăţirii comunicării în situaţii de criză, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la comportamentul „din ce în ce mai periculos” al avioanelor militare chineze.

Întâlnirea de aproximativ 90 de minute ce a avut loc în Cambodgia, a fost descrisă de un oficial american drept „productivă şi profesionistă”. De altfel, a fost prima dintre ce a avut loc între cei doi omologi de la vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în august, un gest ce a înfuriat China, care consideră insula ca fiind teritoriul său.

Dar, a fost însă a doua întâlnire faţă în faţă a şefului Pentagonului cu ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe, din acest an.

Austin a discutat despre importanţa „dialogului substanţial pe tema reducerii riscului strategic şi a creşterii siguranţei operaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, într-o declaraţie făcută după întâlnire.

Secretarul american Lloyd Austin „şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul din ce în ce mai periculos demonstrat de aeronavele miliare ale Chinei în regiunea Indo-Pacific, care creşte riscul unui accident”, a spus Ryder.

Amintim că în luna iunie, un avion de luptă chinez a interceptat într-o manieră periculoasă un avion militar australian de supraveghere în regiunea Mării Chinei de Sud. Australia a declarat atunci că avionul chinez a zburat foarte aproape în faţa aeronavei RAAF şi a lansat mici bucăţi de aluminiu care au fost ingerate de motorul aeronavei australiene.

Relațiile dintre China și Statele Unite rămân tensionate

După vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, China a anunţat la momentul respectiv că va opri dialogul cu Statele Unite într-o serie de domenii, inclusiv între comandanţii militari. Cu toate acestea, un oficial american cu rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Austin şi Wei au avut o discuţie „lungă„ despre Taiwan şi au vorbit, de asemenea, despre reluarea în lunile următoare a unora dintre mecanismele care au fost anulate după vizita lui Pelosi.

Discuţiile de marţi, 22 noiembrie, au avut loc după o întâlnire de trei ore între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping, săptămâna trecută, cu ocazia summitului G20 din Indonezia, cu scopul de a preveni ca legăturile tensionate să se transforme într-un nou Război Rece.

În ciuda tensiunilor dintre Statele Unite şi China, oficialii militari americani au căutat mult timp să menţină liniile de comunicare deschise cu omologii lor chinezi pentru a putea reduce riscul unor potenţiale escaladări sau accidente. Astfel că, după prima întâlnire dintre Austin şi Wei din acest an, care a avut loc în luna iunie la Singapore, şeful Pentagonului a declarat că discuţiile cu omologul său chinez au reprezentat un pas important în eforturile de a dezvolta aceste mijloace de comunicare.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite au fost tensionate, existând fricţiuni între cele mai mari două economii ale lumii cu privire la toate aspectele, începând de la Taiwan şi dosarul drepturilor omului în China și până la activitatea sa militară în Marea Chinei de Sud. Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a înfuriat la momentul respectiv China, care a văzut-o ca pe o încercare a americanilor de a se amesteca în afacerile sale interne. Ulterior, China a pornit o serie de exerciţii militare în apropierea insulei.

Toate acestea în contextul în care Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

În pofida tuturor acestor discuții și a întâlnirii cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, China trece la amenințări, subliniind faptul că nu trebuie încălcate liniile roșii ale intereselor sale fundamentale.

articolul original.

Joe Biden a împlinit 80 de ani. Americanii se întreabă „Ce înseamnă prea bătrân?”

21 November 2022 at 01:00
image

Joe Biden a împlinit recent 80 de ani, devenind astfel primul președinte octogenar din istoria Statelor Unite ale Americii, scrie Reuters.

Biden urmează să își sărbătorească ziua de naștere cu un brunch oferit de soția sa, Jill, o sărbătoare care a primit un impuls suplimentar în acest weekend, odată cu nunta nepoatei sale la Casa Albă, sâmbătă.

Având în vedere că Biden este deja cea mai în vârstă persoană care a ocupat funcția de președinte, cursa pentru Casa Albă din 2024 se anunță a fi un teritoriu necunoscut pentru Statele Unite. Democrația veche de aproape 250 de ani celebrează tinerețea, dar milioane de americani – inclusiv președinți – lucrează acum mult peste vârsta tradițională de pensionare de 65 de ani.

Statele Unite ale Americii îmbătrânesc

Ronald Reagan avea 77 de ani atunci când a părăsit Casa Albă, dar ar avea 86 de ani la sfârșitul unui al doilea mandat de patru ani, în cazul în care îl va câștiga. Principalul său potențial adversar republican, Donald Trump, ar avea 82 de ani când ar părăsi funcția dacă ar câștiga în 2024.

Ca societate, Statele Unite îmbătrânesc și lucrează până la vârste mai înaintate. Se preconizează că populația cu vârsta de 65 de ani și peste se va dubla aproape, de la 52 de milioane în 2018 la 95 de milioane până în 2060. Până în 2026, mai mult de unul din patru bărbați de peste 65 de ani va continua să muncească, potrivit previziunilor organizației nonprofit Population Reference Bureau.

Unii americani sunt îngrijorați

Unii americani sunt îngrijorați de vârsta înaintată a celor mai probabili doi candidați din 2024.

În timp ce 71% dintre democrați consideră că Biden este „agil mintal și capabil să facă față provocărilor”, 46% spun că s-ar putea să nu fie pregătit pentru provocarea de a candida în 2024, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat pe 8 și 9 noiembrie. Aproximativ un sfert dintre republicani, 26%, cred că Trump ar putea să nu fie la înălțimea candidaturii din 2024 din cauza vârstei sale.

Lăsând la o parte apartenența politică, 68% dintre persoanele intervievate cred că Biden ar putea să nu fie pregătit pentru această provocare peste doi ani, iar 49% spun același lucru despre Trump. Aproximativ 86% dintre americani au declarat că sunt de părere că limita de vârstă pentru a ocupa funcția de președinte ar trebui să fie 75 de ani sau mai puțin, potrivit sondajului.

Ce șanse are Joe Biden pentru un al doilea mandat de președinte?

Ocazionalele poticneli verbale ale lui Biden și tendința de a se abate de la scenariu în timpul aparițiilor în direct au fost luate de criticii săi republicani ca dovadă că este prea bătrân pentru această funcție. Susținătorii săi spun că președintele, care a depășit o bâlbâială din copilărie, a improvizat în discursurile publice timp de decenii.

Perspectivele lui Biden pentru un al doilea mandat au primit un impuls săptămâna trecută, atunci când democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau în alegerile parlamentare și guvernamentale de la mijlocul mandatului.

Întrebată despre preocupările legate de înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, Casa Albă a declarat că rezultatele sale recente vorbesc de la sine.

Unii susținători ai lui Biden au declarat că au admirat succesul democraților sub conducerea lui Biden, dar că sunt încă nesiguri cu privire la un posibil viitor mandat.

„Așa că haideți să ne uităm la individ”

„Cred că a făcut o treabă grozavă în timpul pe care l-a avut la dispoziție”, a declarat Paul Klenck, un locuitor din Illinois. „Mă îngrijorează faptul că cineva care are mai bine de 80 de ani va servi ca președinte. Nu mă pot gândi la o slujbă mai solicitantă decât asta”.

Alții au spus că criticile privind vârsta lui Biden sunt discriminatorii.

„Unii oameni la 60 de ani nu ar trebui să se apropie de puterea politică”, a declarat într-un interviu Catharine Stimpson, 86 de ani, rezidentă din New York City. „Cred că satira la adresa lui și batjocura la adresa lui este ageism. Așa că haideți să ne uităm la individ”.

Întrebat despre ziua sa de naștere într-un interviu recent pe MSNBC, Biden a avut o reacție care poate fi familiară pentru oricine are peste 50 de ani: neîncredere. „Nici măcar nu pot spune vârsta pe care o voi avea. Nici măcar nu pot să mi-o scot din gură”, a spus el.

Congresul este unul dintre cele mai bătrâne din istoria SUA

Biden a spus că întrebările legate de vârsta sa sunt „total legitime”, dar că intenția sa este de a candida pentru un nou mandat.

Congresul este unul dintre cele mai bătrâne din istoria Statelor Unite, mai mult de jumătate din Camera Reprezentanților și două treimi din Senat făcând parte din generația „Baby Boomer”, născută între 1946 și 1964, arată Pew Research.

Președintele demisionar al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, are 82 de ani. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, are 80 de ani. Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, în vârstă de 89 de ani, a obținut săptămâna trecută un nou mandat de șase ani.

Americanii nu sunt neapărat confortabili cu această situație. Două treimi dintre persoanele intervievate susțin ideea de a avea o limită superioară de vârstă pentru deținătorii de funcții federale, inclusiv pentru președinte, membrii Congresului și judecătorii Curții Supreme, arată sondajul Reuters.

Top 10 al celor mai vârstnici lideri în funcție din lume

Cu toate acestea, Biden nu se înscrie nici măcar în top 10 al celor mai vârstnici lideri în funcție din lume, listă care este condusă de președintele Camerunului, Paul Biya, în vârstă de 89 de ani.

„Există un motiv pentru care alte societăți se uită la bătrânii lor pentru înțelepciune și îndrumare. Este pentru că ei au această experiență, care nu ar trebui să fie neglijată”, a declarat Deborah Kado, co-director al centrului de longevitate de la Universitatea Stanford.

Stuart Jay Olshansky, expert în îmbătrânire de la Universitatea Illinois din Chicago, a declarat că Biden ar putea fi membru al unui subgrup de americani în vârstă care sunt „super-ageri”, cu facultățile mentale ale unor persoane cu zeci de ani mai tinere.

„Vârsta a fost transformată în armă, iar oamenii din cealaltă parte, indiferent de partidul cu care ai de-a face, vor încerca întotdeauna să spună că este ceva în neregulă cu acest individ”, a spus el. „Noi, cei care studiem vârsta ca profesie, spunem: „Nu mai folosiți vârsta ca pe o armă””.

Sondajul Reuters/Ipsos, realizat online în limba engleză pe întreg teritoriul Statelor Unite, a adunat răspunsuri de la 1.003 adulți, dintre care 468 de democrați și 342 de republicani.

articolul original.

Republicanii câștigă majoritatea în Camera Reprezentanților din Congresul SUA | AUDIO

17 November 2022 at 13:44
image

În condițiile în care Partidul Democrat al lui Joe Biden deține controlul Senatului, analiștii estimează că a doua jumătate a mandatului său va fi mai puțin coerentă legislativ.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/17nov-13-Lucia-REL-republicanii-majoritatea-camera.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Republicanii – care sperau să recâștige controlul asupra ambelor camere – au obținut rezultate mult sub așteptări la alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial.

Totuși, și-au asigurat cele 218 locuri necesare pentru a obține majoritatea în camera inferioară a Congresului, estimează televiziunile americane.

Deși marja partidului este extrem de mică, este suficientă pentru a bloca agenda președintelui Joe Biden pentru următorii doi ani, scrie BBC.

Controlul asupra Camerei este crucial, deoarece le va permite republicanilor să lanseze o serie de investigații în Congres în probleme care variază de la retragerea bâlbâită a Statelor Unite din Afganistan până la subiecte mai politizate precum acțiunile guvernului în timpul pandemiei Covid sau afacerile fiului președintelui, Hunter Biden, scrie cotidianul The Guardian.

Democrații vor păstra însă controlul asupra camerei superioare, Senatul. Noul Congres se va reuni în ianuarie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Acordul pentru exporturile ucrainene va fi prelungit cu 3 luni | AUDIO

articolul original.

Diplomă de onoare și o brățară cu un peștișor de aur de la autoritățile locale pentru un pescar din Rădăuți care a participat la campionatul mondial de spinning din SUA

17 November 2022 at 11:50

Un pescar din Rădăuți care a obținut locul cinci cu echipa României la campionatul mondial de spinning din Statele Unite ale Americii a fost premiat de comunitate. Pavel Calance a primit o diplomă de excelență din partea primarului Bogdan Loghin și o brățară cu un peștișor de aur din partea consilierului local Luchian Constantin. ”Domnul Pavel Calance, unul din cei mai pasionați pescari ai comunității noastre, a reprezentat Rădăuțiul și România în campionatul mondial de spinning din Statele Unite ale Americii, unde lotul naţional din care a făcut parte s-a clasat pe onorabila poziţie 5. Alături de domnul viceprimar Ciprian Ţarevici şi  domnul consilier Luchian Constantin, am hotărât să îi mulţumim public şi să îl premiem pentru că a reușit să ducă numele municipiului nostru pe cele mai înalte culmi ale competiţiei, purtând cu mândrie pe umeri, drapelul României. Deși legislația în vigoare nu prevede decât premierea  locurilor I, II și III, nu am putut să trecem nepăsători pe lângă această reușită, astfel că pe lângă diploma de onoare și tortul pregătit de municipalitatea rădăuțeană, domnul Luchian Constantin i-a oferit sportivului rădăuțean și o brățară cu un peștișor de aur, astfel domnul Calance devenind primul pescar rădăuțean care prinde peștișorul de aur și la propriu și la figurat”, a declarat Bogdan Loghin.

articolul original.

Această mămică a schimbat numele fiului ei, la doar 6 luni de când l-a născut. Cum îl botezase inițial

11 November 2022 at 13:34

Jennifer este o femeie de 32 de ani din California, Statele Unite ale Americii, care s-a decis să-i schimbe numele celui de-al doilea copil, după ce prietenele sale au ironizat-o. Cel mic avea deja șase luni, dar mama lui nu se mai simțea confortabil când îl striga. Ca urmare, a ales să-l redenumească Luke. 

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil a fost un moment dificil pentru Jennifer. Atât ea, cât și soțul ei, își pierduseră inspirația. Ca urmare, cei doi au căutat pe Internet, prin liste, sugestii și au găsit un prenume inedit care li s-a părut potrivit. La doar șase luni după aceea, mămica a început să regrete decizia și i-a schimbat numele celui mic în „Luke”.

„M-am gândit că se va potrivi când s-a născut, dar după câteva luni m-am luptat cu asta. Asistenta de la maternitate mi-a spus că mai mulți dintre prietenii ei au spus că băiețelul ar putea fi agresat și poreclit „a–”. Oamenii au sugerat că ar putea fi hărțuit dacă era scurtat la „A–” când va fi mai în vârstă și am început să mă prefac că nu auzeam oameni întrebându-i numele”, a spus Jennifer.

Ce nume îi alesese mămica lui Luke atunci când îl botezase. Ce semnificație are

Inițial, pe Luke îl chema Aspen, acesta fiind prenumele dat la botez, ales de pe Pinterest. La o distanță de aproximativ șase luni, Aspen a devenit Luke, acesta fiind un prenume mult mai des întâlnit în Stelele Unite ale Americii.

„Am început să mă simt foarte inconfortabil spunând Aspen cu voce tare, deoarece pur și simplu nu părea să i se potrivească. Cu primul nostru copil eram foarte hotărâți pe un nume, dar cu al doilea ne-am chinuit să-l găsim pe cel potrivit și tocmai ne-am hotărât pe Aspen, după ce l-am văzut pe o listă Pinterest de nume”, a mărturisit mama lui Luke, fost Aspen. 

Luke, bebelușul căruia mama i-a schimbat numele la șase luni. Sursă foto: Intagram

Alegerea noului nume a fost dată și de semnificația sa profundă, așa cum a dezvăluit Jennifer:

„Amândurora ne-a plăcut foarte mult numele Luke și am aflat că înseamnă „lumină”. Luke știe că a fost numit Aspen timp de șase luni. Este o parte distractivă a poveștii lui”, a spus mămica. 

articolul original.

Iranul va furniza Rusiei rachete și drone. SUA: „Alianța Rusia-Iran, o amenințare profundă” | VIDEO

18 October 2022 at 20:22
image

Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete sol-sol, pe lângă mai multe drone, au declarat pentru Reuters doi oficiali iranieni de rang înalt și doi diplomați iranieni.

Statele Unite ale Americii au declarat că vor lua măsuri „practice și agresive” pentru a submina vânzarea de drone și rachete din Iran către Rusia, conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, Vedant Patel, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți seara.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a mai spus că alianța dintre Rusia și Iran reprezintă „o amenințare profundă”.

Live now! @StateDeputySpox briefs reporters from the State Department, also streaming on YouTube at https://t.co/iJKh3SR3Z4. https://t.co/x911AOicUm

— Department of State (@StateDept) October 18, 2022

Ce va livra Iranul către Rusia

Iranul va trimite Rusiei rachete cu rază medie de acțiune, dar și numeroase drone, potrivit unor oficiali americani și iranieni din domeniul securității citați de The Guardian.

Rachetele sol-sol vor suplimenta stocul de rachete rusești care a fost epuizat în încercarea Rusiei de a distruge sistematic infrastructura electrică a Ucrainei înaintea iernii grele.

Secretarul britanic al Apărării, zbor la Washington pentru a discuta situația războiului din Ucraina

Conform The Guardian, Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a zburat în SUA pentru a discuta pe tema războiului din Ucraina și despre implicarea Iranului în agresiunile Rusiei.

Conform The Guardian, se va discuta și despre un nou pachet de apărare aeriană pentru Ucraina.

Zelenski, despre alianța Rusia-Iran

„Trebuie să reținem: faptul că Rusia a apelat la ajutorul Iranului este recunoașterea Kremlinului că este în faliment militar-politic. Au cheltuit miliarde de dolari pentru HPC-ul lor timp de decenii și au sfârșit prin a face o plecăciune la Teheran pentru drone și rachete destul de simple. Din punct de vedere strategic, oricum nu îi va ajuta. Dar acum, la nivel tactic, teroriștii mai pot avea niște speranțe, niște calcule. Totul va fi un eșec”, a scris președintele Ucrainei pe Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Șeful NATO: „Vom livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană. Livrarea se va face zilele următoare”

articolul original.

John F. Kennedy, cel mai tânăr președinte american. „Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că acela nu duce nicăieri”

6 October 2022 at 17:14
image

John F. Kennedy (29 mai 1917 – 22 noiembrie 1963) a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, exercitând această funcție din anul 1961 și până la momentul asasinării lui, pe 22 noiembrie 1963.

Născut într-o familie cu părinți descendenți ai imigranților irlandezi (mama, fiica unui fost primar al orașului Boston, tatăl, prosper om de afaceri și fost ambasador în Marea Britanie, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial), JFK a avut opt frați.

A fost căsătorit cu Jacqueline Kennedy Onasis timp de zece ani (având cu aceasta trei copii).

De religie romano-catolică, Kennedy a fost ofițer, jurnalist și scriitor.

Nuntă cu 1200 de invitați

A studiat istoria și relațiile internaționale la Harvard (1936), în 1941 s-a înscris ca voluntar în Marina Americană, în 1946 este ales în Camera Reprezentanților, în 1952 este ales senator, în 1953 Kenedy (37 ani) se căsătorește cu Jacqueline Lee Bouvier (24 ani), în cadrul unei ceremonii religioase la care au participat peste 700 de invitați și organizând o petrecere cu peste 1200 de persoane.

În noiembrie 1960 devine cel mai tânăr președinte american, pe 21 ianuarie 1961, în calitate de lider al statului american, rostește discursul inaugural al mandatului său prezidențial, rămânând celebru pentru cuvintele „Flacăra a trecut la o nouă generație de americani. Vom plăti orice preț pentru a asigura succesul libertății. Nu vă întrebați ce poate face țara pentru voi, ci ceea ce puteți face voi pentru țară”.

Primul eșec în politica internațională

La scurt timp după ce a preluat funcția de conducere, lui Kennedy i-a fost adus la cunoștință planul fostului președinte american Eisenhower (1890 – 1969) de invadare a Cubei și distrugere a regimului socialist condus de .

Conform acestui plan, CIA urma să instruiască, să înarmeze refugiați cubanezi și să-i debarce în Golful Porcilor din Cuba. Ințial a respins obiectivul, însă sub presiunile CIA a aprobat, mai apoi, operațiunea, condiția lui fiind ca trupele americane să nu fie deloc implicate.

Așadar, pe 17 aprilie 1961, refugiații cubanezi au descins în Golful Porcilor, însă au fost nimiciți de trupele lui Castro, acest moment marcând încheierea unui acord între Cuba și URSS și un eșesc lamentabil în mandatul președintelui.

Criza rachetelor din Cuba

Tot din biografia politică a lui JFK face parte și secvența petrecută pe 16 octombrie 1962, când președintele este informat de existența unor instalații nucleare instalate de sovietici pe teritoriul Cubei.

Pe 22 octombrie, președintele american a apărut într-un discurs televizat spunând: „Guvernul, așa cum am promis, a menținut cea mai strânsă supraveghere asupra realizărilor militare sovietice din insula Cuba. Săptămâna trecută, dovezi incontestabile au arătat că mai multe rachete ofensive sunt în curs de construcție pe această insulă prizonieră. Scopul acestei baze nu poate fi altul decât a furniza o forță militară contra emisferei occidentale […] Pentru a opri această construcție ofensivă, va fi inițiată o carantină strictă în jurul Cubei, asupra oricărui tip de armament militar care ar urma să fie livrat pe insulă. Orice navă, de orice tip, cu destinația Cuba, provenind din oricare țară sau port, va fi întoarsă din drum dacă la bord vor fi găsite arme ofensive”.

El a încheiat astfel: „Fac apel la președintele Hrușciov să oprească și să elimine această amenințare nechibzuită la adresa păcii mondiale și să contribuie la o relație stabilă între națiunile noastre”. Pe 28 octombrie 1962, începea demontarea instalaţiilor rachetelor sovietice din Cuba.

Pe 25 iulie 1963, în urma unor dialoguri și negocieri care au durat 12 zile, Kennedy şi omologul său sovietic, Nikita Hruşciov, au semnat Tratatul de interzicere a testelor de armament în aer, în spaţiu şi sub apă, rămânând în vigoare testele realizate sub pământ.

Moartea președintelui John F. Kennedy

Pe 22 noiembrie 1963, președintele și Jacqueline Kennedy se aflau în Dallas, într-o vizită programată de vicepreședintele Lyndon Johnson. Deși fusese avertizat și sfătuit să nu efectueze această vizită, cunoscut fiind faptul că în Dallas se aflau extrem de mulți adversari politici, Kennedy nu a dat curs avertismentelor.

La ora locală 12.30, în timp ce se aflau într-o mașină decapotabilă (un Lincoln de 6,5m lungime și 2m lățime, în fruntea coloanei oficiale), alături de guvernatorul statului Texas, John Connally și soția acestuia, Kennedy a fost asasinat în urma a două focuri de armă care l-au nimerit în gât și în cap.

La ceremoniile funerare, un sfert de milion de oameni au trecut prin fața catafalcului în care era depus trupul președintelui Kennedy. În timp, constituind un caz de larg interes, nu mai puțin de 400000 de cărți au fost scrise având ca subiect principal asasinarea lui John F Kennedy.

Pe scurt despre JFK

JFK este unul dintre cei mai populari președinți din istoria SUA, a cărui viață nu a fost lipsită de scandaluri și momente mai puțin plăcute. A suferit de o serie de afecțiuni medicale pe care cu greu reușea uneori să le ascundă (probleme la colon, probleme intestinale, dureri intense de spate, alergii și altele) și a fost implicat în diverse relații extraconjugale. Suferea de boala Addison (afecțiune a glandelor suprarenale), cu care a fost diagnosticat în 1947.

JFK deține recordul de a fi cel mai tânăr președinte ales al Americii. Avea 43 de ani când a fost numit în această funcție, fiind cu 12 ani sub vârsta medie a unui președinte american ales până în acel moment.

A fost primul președinte american romano – catolic, aspect văzut ca pe un triumf în rândul comunității catolice, având în vedere faptul că, în SUA, la vremea aceea, existau prejudecăți vizavi de acest subiect.

Viața lui conjugală a fost marcată de controverse și scandaluri. A avut mai multe aventuri în timpul căsătoriei sale cu Jackie Kennedy, dar în ciuda infidelităților soțului ei, cei doi au rămas căsătoriți timp de zece ani, până la momentul morții lui Kennedy. Se spune că cea mai renumită aventură a lui a fost cu , însă pe lista amantelor sale s-ar mai fi aflat și actrițele Gene Tierney și Anita Ekberg.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui JFK?

Provine dintr-o familie foarte numeroasă. JFK a fost al doilea dintre cei 9 copii ai lui Joseph Patrick Kennedy și Rose Fitzgerald. Despre două dintre surorile lui se știe că una a devenit călugăriță (Margaret), iar cealaltă (Eunice) a fondat Special Olympics, o organizație sportivă pentru persoanele cu dizabilități.

A scris două cărți despre al cel de-Al Doilea Război Mondial, primind Premiul Pulitzer la categoria „Biografie” pentru cartea sa „Profiles in Courage” (1956), un volum de scurte biografii care descriu actele de curaj și integritate ale unor senatori ai Statelor Unite.

Ultimele cuvinte ale lui JFK au fost adresate lui Nellie Connally, Prima Doamnă a Texasului. „Domnule Președinte, nu puteți spune că Dallas nu vă iubește.” Răspunsul lui Kennedy a fost: „Nu, cu siguranță nu poți.”

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/John-F-Kennedy

https://www.historyhit.com/facts-about-john-f-kennedy/

articolul original.

Rusia devine mai mare, lumea devine mai mică

30 September 2022 at 13:28

„Este voința a milioane de oameni” a declarat președintele rus Vladimir Putin în discursul prin care a anunțat anexarea celor patru regiuni Donețk, Lugansk, Zaporojie și Kerson, desprinse din Ucraina și devenite de acum parte din Federația Rusă.

Vineri, 30 septembrie, în sala Sf. Gheorghe a Palatului Kremlin a avut loc ceremonia de oficializare a anexării celor patru regiuni, care vor fi considerate de acum încolo ca fiind rusești, în pofida reacției Occidentului și a Ucrainei.

Prin anexarea celor patru regiuni, Rusia a luat 15% din teritoriul ucrainean și 60% din bogățiile naturale ucrainene.

Liderii celor 4 regiuni anexate de Rusia

Vladimir Putin și-a făcut apariția în somptuoasa sală cu o întârziere de aproximativ un sfert de oră. La eveniment au participat mai mulți lideri din Rusia, precum Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov, liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov. Nu a lipsit nici cel despre care se spune că ar fi succesorul lui Vladimir Putin, Nicolai Patrușev. În sală au fost prezenți și cei patru conducători ai regiunilor anexate.

Putin a declarat că Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie sunt parte a teritoriului rus și a cerut Ucrainei „să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor.

„Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a spus Putin, subliniind că eventualele negocieri de pace nu pot avea loc decât în condițiile în care nu se ignoră alegerea oamenilor din cele patru regiuni. Această subliniere indică faptul că Putin este decis să nu facă niciun pas înapoi, ceea ce echivalează cu escaladarea dramatică a conflictului ruso-ucrainean.

Discursul lui Putin a fost bazat în principal pe reflectarea antagonismului istoric dintre Rusia și Occident. Președintele rus a acuzat Statele Unite că își urmărește obiectivul de a distruge piața europeană. Mai mult, el a afirmat că europenii au înțeles intenția americană, însă au ales să „slujească”. Putin a lansat o acuzație gravă către Marea Britanie. Potrivit liderului rus, englezii au cauzat explozia la Nord Stream.

„Politica distructivă din războaiele pe care le-au provocat au făcut ca milioane de oameni să migreze, fără să îi lase cu ceva. Acum spun că livrează cerealele din Ucraina. Unde le duc? Doar 5% merg în țările sărace, e un nou furt. SUA folsește această tragedie. Interesul lor este de a distruge piața europeană. Liderii europeni înțeleg acest lucru, dar preferă să slujească. Englezii însă au trecut la diversiune și au cauzat o explozie la Nord Stream. Cui îi este de folos acest lucru? Sigur că tot SUA. Dictatura SUA se bazează pe dreptul pumnului , oricum nu ai ambala-o, este vorba despre dictatura pumnului (…) ”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul rus a apelat la emoție, atunci când a făcut vorbire de eroii căzuți în Ucraina, încercând astfel să atingă sufletele cetățenilor ruși.

Ceremonia s-a încheiat prin semnarea documentelor oficiale de anexare alături de liderii numiți de Moscova ai celor patru teritorii ucrainene confiscate de Rusia.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale președintelui rus Vladimir Putin:

Cetățenii regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au făcut o alegere de necontestat. Aderarea acestora la Federația Rusă înseamnă milioane de oameni. Sigur că acesta este dreptul lor de necontestat care este prevăzut în Constituție și înseamnă libertatea de exprimare a poporului. Au făcut o alegere istorică și și-au apărat dreptul lor (…) Soldații noștri și-au arătat curajul în Ucraina, sunt eroii Rusiei și le dedic acest moment de mare onoare. Pentru alegerea locuitorii din aceste patru regiuni, este vorba despre o legătură spirituală care a continuat în ciuda anilor în care aceste sentimente au fost reprimate.

Vorbim de durerea cetățenilor din aceste zone și vorbim despre alegerea pe care au făcut-o. Au trăit catastrofe naționale care au dus la ștergerea granițelor. Marea noastră patrie a trăit niște momente cumplite după căderea URSS. Mulți nu au înțeles ce s-a întâmplat, dar nu mai are importanță acest lucru pentru că trecutul nu se va întoarce, URSS-ul nu se va întoarce. Oamenii din aceste regiuni se con sideră oameni din Rusia și și-au dorit să revină la adevărata lor patrie. Oamenii din aceste regiuni s-au confruntat în toți acești ani cu ura față de tot ceea ce înseamnă Rusia (…). Vreau să fim auziți. Acești cetățeni vor fi cetățeni ai Federației Ruse.

Ne dorim să revenim la masa negocierilor, să înceteze focul, însă nu vom ignora alegerea oamenilor din acele patru regiuni. Ei au făcut această alegere (…). Astăzi le redăm speranța acestor oameni. Sigur că trebuie să reparăm școli, spitale și vom lucra la puterea securității ca acei oameni să se simtă în siguranță (…) Mă adresez celor care merg la luptă în Ucraina, mamelor, soțiilor, să le spun pentru ce luptă aceștia. Luptăm pentru pace, pentru ca la noi să fie pace. Din 1991 distrugerea Rusiei a continuat, însă Rusia a renăscut și continuăm să ne lingem rănile și să ne luptăm mai departe pentru popor și pentru apărarea lui.

Vestul este gata să facă orice pentru a-și apăra sistemul care îi permite tot ceea ce se poate prin sistemul dolarului și să distrugă această sursă de bunăstare reprezentată de noi și iată de ce răspundem acestor provocări. Există încercări de a ne abate de la drumul nostru și de la dezvoltarea noastră. Este important ca țara noastră să lupte pentru liberate împotriva a ceea ce face SUA (…) Occidentul duce un război împotriva noastră. Este vorba despre un furt, ne amenință dezvoltarea economică, cultura și în general tot ceea ce înseamnă Rusia. Vreau să vă spun că nu e prima oară când se încearcă acest lucru. Se dorește distrugerea noastră, iar noi abia acum luptăm pentru țara noastră (…) Avertismentele noastre despre scuturile anti-rachetă au fost ignorate pentru că, de fapt, se dorește altceva. Rusia are propriul sistem de valori pe care îl vom apăra. Acum vestul hotărăște cine are dreptul la autodeterminare. De ce fac asta? Nu înțeleg să vă spun. Oamenii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson și-au exprimat dreptul democratic de a alege. Ei nu respect popoare întregi. Discriminează, separă țările în țări de categoria 1 și categoria 2. Nu am înțeles niciodată această atitudine a lor. Liderii din vest impun valorile lor tuturor celorlalte țări

Nu au reușit să rupă Rusia, iată că ne-am revenit. Ne amintim aceste lucruri, iar oamenii din au Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson votat pentru a reface unitatea noastră istorică. Occidentul spune că trăiește în libertate, dar, de fapt, lucrurile stau invers, nu există libertate. Vorbim de o putere nucleară, SUA fiind singura țară din lume care a folosit bomba nucleară (…) Politica distructivă din războaiele pe care le-au provocat au făcut ca milioane de oameni să migreze, fără să îi lase cu ceva. Acum spun că livrează cerealele din Ucraina. Unde le duc? Doar 5% merg în țările sărace, e un nou furt. SUA folsește această tragedie. Interesul lor este de a distruge piața europeană. Liderii europeni înțeleg acest lucru, dar preferă să slujească. Englezii însă au trecut la diversiune și au cauzat o explozie la Nord Stream. Cui îi este de folos acest lucru? Sigur că tot SUA. Dictatura SUA se bazează pe dreptul pumnului , oricum nu ai ambala-o, este vorba despre dictatura pumnului (…) 

Rusia înțelege responsabilitatea pe care o are în fața comunității internaționale și vrea să depășească acel moment, dar ei scuipă pe dreptul oamenilor, pe dreptate și libertate, alegându-le ei viitorul. Aș vrea să mă adresez tuturor cetățenilor țării. Dacă ne dorim ca să fim împreună aici în Rusia, ne dorim ca în școli copiii să fie obișnuiți cu un comportament nepotrivit, ca pe lângă femei și bărbați să avem un alt sex? Pentru noi este inacceptabil acest lucru, avem valori. Această negare permanentă a umanității, a tradițiilor, este un satanism pur. Să ne amintim vorbele prorocului care spune că îi vom recunoaște. Deja îi recunoaștem (…) Astăzi luptăm pentru adevăr și dreptate, pentru ca dictatura să rămână în trecut. Și sunt sigur că poporul înțelege că politica este orientată exclusiv în acest sens. Este o luptă pentru poporul nostru. pentru marea Rusie istorică. Ne luptăm pentru generațiile noastre, copiii noștri, să îi apărăm împotriva ciudățeniilor, acestor schimbări care ne sunt băgate pe gât. Avem nevoie de consolidarea întregii societăți, iar asta e posibil prin suveranitate și unitate. Dacă eu consider că Rusia este patria mea, eu gândesc rusește, vorbesc rusește, cânt rusește….. iar înflorirea Rusiei este bucuria mea. Aceste cuvinte au fost respectate de multe generații. Această alegere o facem noi și au făcut-o oamenii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson care și-au dorit să trăiască alături de patria lor, de Rusia, pentru că cu noi este adevărul.

articolul original.

Uraganul Ian face pagube în statul american Florida. Furtuna s-ar putea dovedi cea mai periculoasă din ultimul secol | VIDEO

29 September 2022 at 06:32
image

Statul american Florida a fost atins de uragan Ian. Însoțită de rafale de vânt de peste 240 de kilometri pe oră, furtuna s-ar putea dovedi cea mai periculoasă din ultimul secol. Autoritățile statului american Florida sunt în stare de alertă sporită din cauza amenințătorului uragan Ian.

Uraganul este unul de categorie 4, pe o scară cu 5 trepte de intensitate care a produs deja inundații și pagube.

Catastrophic storm surge in Bonita Springs, Florida.#IAN #HurricaneIan #Florida #floridahurricane #Ian2022 #PineIsland #hurricaneian #stormsurge #Storm #Hurricane #Florida #Orlando #Ian pic.twitter.com/kBdfjsghv8

— Siraj Noorani (@sirajnoorani) September 29, 2022

Milioane de persoane au primit ordin să fugă din calea uraganului, care ar putea provoca un dezastru de proporții, deoarece va mătura o zonă foarte locuită şi expusă la inundaţii.

Potrivit preşedintelui american Joe Biden, Ian „ar putea fi un uragan foarte violent, cu un impact devastator şi care să pună vieţi în pericol”.

Current situation at our hotel in Port Charlotte. Getting absolutely rocked by strongest winds yet! #Ian pic.twitter.com/M2SsHpkNPL

— Aaron Rigsby (@AaronRigsbyOSC) September 28, 2022

Liderul de la Casa Albă a aprobat deja un ajutor federal de urgenţă pentru 24 din cele 67 de comitate din Florida.

Potrivit Pentagonului, 3.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi în Florida, iar alţi 1.800 se aflau aseară în drum către statul american.

I’ve been capturing video from this webcam in Fort Myers all day and I’ve put it into a Timelapse. Check out the storm surge rushing in! Crazy. #Ian #flwx pic.twitter.com/lj7a1wThga

— Brennan Prill (@WxBrenn) September 28, 2022

Până să ajungă în Florida, uraganul Ian a lăsat Cuba fără electricitate.

Citește și: Istoricul Armand Goșu: Un stat care are un submarin sau instalații mari a putut să provoace avariile la Nord Stream 1 | AUDIO

Foto: Colaj Twitter

articolul original.

Biden acuză Rusia, dar e conciliant cu China. „Acest război nimiceşte dreptul Ucrainei de a exista!”

21 September 2022 at 20:19
image

Preşedintele SUA Joe Biden a acuzat miercuri Rusia de „încălcarea într-o manieră neruşinată” a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite, în jurul cărora el a cerut tuturor ţărilor, democratice sau nu, să se unească.

Biden a evocat „interdicţia clară de apropriere prin forţă a teritoriului unei ţări vecine” şi a adăugat, de la tribuna Adunării Generale a ONU: „Acest război nimiceşte dreptul Ucrainei de a exista, pur şi simplu”.

În contextul invaziei declanşate de Rusia, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (la fel ca SUA, Regatul Unit, Franţa şi China), liderul de la Casa Albă a estimat că a sosit timpul pentru reforma acestui organism, adesea paralizat prin recurgerea la dreptul de veto. Astfel, Joe Biden a cerut „creşterea numărului de membri permanenţi şi nepermanenţi” ai Consiliului de Securitate astfel încât ţări din Africa, America Latină şi Caraibe să fie reprezentate.

El şi-a concentrat acuzele asupra Rusiei, dar a adoptat un ton mai conciliant faţă de marele rival economic, China.

„Permiteţi-mi să fiu foarte direct. Statele Unite nu caută conflictul. Statele Unite nu caută un război rece cu China”, a spus Joe Biden afirmând încă o dată că poziţia ţării sale faţă de Taiwan, un subiect extrem de controversat, nu s-a schimbat.

După ce preşedintele rus a ameninţat cu utilizarea armei atomice, declaraţii „periculoase” potrivit lui Joe Biden, acesta din urmă a spus: „Este imposibil să câştigi un război nuclear şi el nu trebuie să aibă loc”.

„Să declarăm împreună, din nou, fără echivoc, că naţiunile lumii sunt întotdeauna unite. Nu suntem martori pasivi ai Istoriei. Noi suntem autorii Istoriei. Putem ajunge acolo”, a încheiat preşedintele Biden.

Liderul de la Kremlin a anunţat miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. „Dacă integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată, atunci vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a spus Vladimir Putin, care a ameninţat că Rusia posedă „numeroase arme pentru a riposta”. 

articolul original.

Prima reacție a lui Joe Biden după amenințarea lui Vladimir Putin: „Nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat să se implice în conflict” | VIDEO

21 September 2022 at 15:22
image

Joe Biden are prima reacție după amenințarea făcută de Vladimir Putin. Președintele Statelor Unite ale Americii s-a adresat liderilor mondiali reuniți la Adunarea Generală a ONU din New York.

Principalele declarații ale lui Joe Biden:

 • Rusia cheamă mai mulți soldați să se alăture luptei și Kremlinul organizează referendumul pentru anexare;
 • Nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat să se implice în vreun conflict;
 • Ucraina are aceleași drepturi pe care le are orice națiune;
 • Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat vecinul, a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran;
 • Rusia a încălcat cu nerușinare principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite;
 • Acest război are ca scop stingerea dreptului Ucrainei de a exista ca stat, pur și simplu, și a dreptului Ucrainei de a exista ca popor;
 • Oriunde te-ai afla, oriunde ai trăi, indiferent de ceea ce crezi… Asta ar trebui să te înfioare;
 • Dacă națiunile își pot urmări ambițiile imperiale fără consecințe, atunci punem în pericol tot ceea ce reprezintă această instituție;
 • O țară nu poate cuceri teritoriul unei națiuni prin forță;
 • Ucraina are aceleași drepturi care aparțin oricărei națiuni suverane. Vom fi solidari cu Ucraina.

Sursa foto: NATO

Citește și: Rușii se adună pentru proteste în urma discursului lui Vladimir Putin. LIVE UPDATE | AUDIO

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

articolul original.

Prințul saudit îi dă lecții lui Biden: Politicile nerealiste de reducere a emisiilor vor duce la agravarea problemelor sociale

16 July 2022 at 15:26
image

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a criticat politicile de mediu promovate de UE și S.U.A în cadrul unui summit americano-arab la care a participat și președintele Joe Biden.

Mohammed bin Salman este de părere că sunt necesare mai multe investiții în combustibili fosili și tehnologii de energie curată pentru a satisface cererea globală. Potrivit acestuia, politicile nerealiste prin care Uniunea Europeană și S.U.A. urmăresc reducerea emisiilor poluante vor duce la niveluri fără precedent de inflație.

Liderul saudit a criticat politicile de mediu promovate de UE și S.U.A., menționând că excluderea din ecuație a principalelor surse de energie va atrage de la sine o serie de evenimente neplăcute pe plan global.

„Adoptarea unor politici nerealiste de reducere a emisiilor, prin excluderea principalelor surse de energie, va duce în următorii ani la o inflație fără precedent, la o creștere a prețurilor la energie, la creșterea șomajului și la agravarea problemelor sociale și de securitate, plus creşterea sărăciei, a foametei, extremismului şi terorismului.”, a spus prințul Mohammed.

Prinţul moştenitor a subliniat, de asemenea, necesitatea transmiterii unui mesaj de încredere către investitorii din sectorul petrolier, pentru a-i asigura pe aceștia asupra faptului că tranziţia spre energia curată nu le va ameninţa afacerile.

Mohammed bin Salman consideră că procesul de tranziţie trebuie să aibă loc treptat, prin investiții substanţiale în următoarele două decenii, fără a elimina sursele fundamentale de energie, precum petrolul şi gazul natural, pentru ca demersul să fie sustenabil.

Summitul liderilor arabi l-a reunit pe Biden cu alți șase șefi de stat din Golful Persic, Egipt, Iordania și Irak. Președintele Statelor Unite ale Americii este nerăbdător să vadă Arabia Saudită și partenerii săi din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pompând mai mult petrol, pentru a ajuta la reducerea costului ridicat al benzinei și la atenuarea celei mai mari inflații din S.U.A. din ultimele patru decenii.

articolul original.

Oficial american recunoaște: Statele Unite au organizat lovituri de stat în afara țării

13 July 2022 at 10:16
image

John Bolton, fost consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite ale Americii, sub administrația Trump și fost Ambasador al S.U.A. la Organizația Națiunilor Unite (ONU), a recunoscut faptul că a contribuit la planificarea unor lovituri de stat în străinătate. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei dezbateri televizate.

Întrebat de prezentatorul CNN Jake Tapper dacă fostul Președinte al S.U.A., Donald Trump, ar fi putut planifica o lovitură de stat în data de 6 ianuarie 2021, atunci când zeci de persoane au luat cu asalt Capitoliul din Washington D.C., Bolton a răspuns că nu așa se fac lucrurile.

„Nu așa face lucrurile Donald Trump. […] Ca cineva care a ajutat la planificarea unor lovituri de stat, nu aici, ci în alte locuri, este nevoie de multă muncă.”, a spus acesta.

Referitor la criza venezueleană din anul 2019, Bolton nu a dorit să intre în detalii.

„Nu am de gând să intru în detalii. S-a dovedit că revoltele nu au avut succes. Nu am avut atât de mult de-a face cu acest lucru, dar am văzut de ce a fost nevoie pentru ca opoziția să încerce să răstoarne un președinte ales ilegal. Și cu toate acestea, nu au reușit.”, a adăugat fostul consilier.

În 2019, Bolton, în calitate de consilier pe probleme de securitate națională, a susținut în mod public apelul liderului opoziției venezuelene, Juan Guaido, ca armata să-l înlăture pe Președintele socialist Nicolas Maduro.

„Simt că sunt și alte lucruri pe care nu mi le spui, dincolo de Venezuela”, i-a spus prezentatorul CNN.

Replica lui John Bolton a fost fermă și concisă.

„Sunt sigur că există.”, a conchis Bolton.

Declarațiile au fost făcute pe fondul cercetărilor desfășurate de comisia de anchetă a Congresului, în încercarea de a stabili rolul lui Donald Trump în luarea cu asalt a Capitoliului de către susţinătorii săi, la începutul anului 2021.

John Bolton este adeptul unei poziţii foarte dure, alături de neoconservatori, în privinţa Iranului, Afganistanului şi Coreei de Nord. El a fost unul dintre arhitecţii invaziei Irakului din anul 2003.

articolul original.
 • There are no more articles
❌