ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

O nouă înfrângere în justiție pentru Donald Trump

2 December 2022 at 07:11
image

O curte de apel din Statele Unite i-a adus o nouă înfrângere lui Donald Trump joi, anulând o hotărâre anterioară a unei instanţei care numise un expert independent pentru a examina documentele confiscate din reşedinţa acestuia din Florida de către poliţia federală (FBI), informează Agerpres.

Judecătorii Curţii Federale de Apel din Atlanta au anulat în unanimitate ordinul unui judecător din Florida de a numi acest expert, ceea ce interzicea temporar anchetatorilor federali să folosească aceste documente în investigaţia lor penală.

Pe 8 august, FBI a făcut o percheziţie în reşedinţa de la Mar-a-Lago din Florida a fostului preşedinte, confiscând cutii care conţineau mii de documente confidenţiale, unele dintre ele clasificate, pe care Donald Trump nu le-a returnat după ce a părăsit Casa Albă, în pofida multiplelor solicitări.

Anchetatorii federali îl suspectează pe Donald Trump că a încălcat o lege a spionajului care reglementează foarte strict deţinerea de documente confidenţiale. Donald Trump a dat asigurări că aceste documente au fost desecretizate.

Curtea de apel a hotărât joi că percheziţia şi confiscarea documentelor nu au fost ilegale şi că judecătorul din Florida nu are autoritatea de a limita examinarea acestor documente de către Departamentul de Justiţie, care conduce ancheta.

Hotărârea dă undă verde procurorului special Jack Smith, numit în noiembrie de către procurorul general Merrick Garland, să îl investigheze pe Donald Trump în acest caz, precum şi în cel al rolului pe care l-a jucat în evenimentele care au condus la asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi pe 6 ianuarie 2021.

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Președintele SUA arată singura modalitate prin care se poate termina războiul din Ucraina: Vladimir Putin să se retragă din țară

1 December 2022 at 21:45
image

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a transmis joi, că singura modalitate prin care se poate termina războiul din Ucrainaeste ca ldierul rus Vladimir Putin să se retragă din țară.

„Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina – ca Putin să se retragă din ţară”, a declarat Joe Biden.

„Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plăteşte un preţ foarte mare pentru că eşuează, dar el provoacă un carnaj incredibil, incredibil asupra populaţiei civile din Ucraina. Bombardează grădiniţe, spitale, case de copii. Este dezgustător ceea ce face”, a declarat Biden în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Biden a dat asigurări că nu are de gând să-l contacteze pe Putin, dar este „pregătit să vorbească” cu liderul rus „dacă acesta este interesat să pună capăt războiului”. Dar încă „nu a făcut acest lucru”, a adăugat Joe Biden.

„Dacă va fi cazul, în consultare cu prietenii mei francezi şi cu prietenii mei din NATO, voi fi bucuros să stau de vorbă cu Putin pentru a vedea ce vrea, ce are în minte. Între timp, cred că este absolut esenţial ceea ce a spus Emmanuel (Macron). Trebuie să sprijinim poporul ucrainean”, a arătat Joe Biden.

Agresiunea rusă, a mai spus Biden, a fost „incredibil de brutală”.

„Ştiam că Rusia aşa este (brutală), dar nu am anticipat că este atât de brutală cum a fost”, a mărturisit preşedintele american.

„Astăzi reafirmăm că vom rămâne solidari împotriva acestei brutalităţi. Vom continua acest sprijin puternic pentru poporul ucrainean în timp ce ei îşi apără casele, familiile, spitalele, creşele, suveranitatea, integritatea, împotriva agresiunii ruseşti”, a spus şeful Casei Albe.

„Vom lucra împreună pentru a trage Rusia la răspundere pentru acţiunile sale şi pentru a atenua impactul global al războiului lui Putin asupra restului lumii”, a promis Joe Biden, informează news.ro

articolul original.

Președintele SUA, Joe Biden, a luat decizia! Apelurile omologului său francez Emmanuel Macron au dat roade

1 December 2022 at 20:45
image

Statele Unite va modifica Legea privind reducerea inflaţiei astfel încât să nu afecteze întreprinderile din sectorul verde din Europa, a transmis joi președintele american Joe Biden.

În conferinţa de presă de după întâlnirea pe care au avut-o la Washington, cei doi lideri au anunţat că au ajuns la un acord asupra unor modificări tehnice ale legislaţiei, dar nu au precizat care sunt acestea.

Biden a recunoscut existenţa unor „defecte tehnice” în Legea privind reducerea inflaţiei şi le-a atribuit amplorii legislaţiei, adoptată în august anul trecut, care prevede cea mai mare investiţie în tehnologii verzi din istoria SUA pentru a reduce emisiile cu 40% până în 2030.

Legea privind reducerea inflaţiei va oferi, de asemenea, stimulente fiscale, începând cu 2023, companiilor care utilizează componente fabricate în America de Nord pentru produse care sprijină tranziţia către energia verde, cum ar fi vehiculele electrice.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE), inclusiv Franţa, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această parte a legii, deoarece subvenţiile ar putea avea un efect negativ asupra industriei europene a energiei verzi şi auto.

În conferinţa de presă, Macron a insistat asupra necesităţii de a „resincroniza” agendele, astfel încât aceste stimulente să nu dăuneze Franţei şi Europei.

Vom lucra împreună la aceste elemente tehnice pentru a ne asigura că nu există un efect de domino asupra proiectelor în curs de desfăşurare în Europa. Vrem să reuşim împreună, nu unii împotriva celorlalţi”, a declarat preşedintele francez.

Una dintre posibilele soluţii pe care Franţa şi SUA le-ar putea propune este introducerea de scutiri pentru companiile europene, pe care Macron o propusese deja, dar pe care nu a repetat-o public la conferinţa de presă.

Problema stimulentelor fiscale s-a aflat în centrul mai multor reuniuni ale UE, iar Franţa a discutat deja cu Germania şi Ţările de Jos despre posibilitatea ca SUA să stabilească scutiri pentru anumite produse europene, transmite AGERPRES

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un nou ajutor major pentru Ucraina! SUA iau în considerare să furnizeze Kievului sisteme de apărare antiaeriană Patriot

29 November 2022 at 20:45
image

Un oficial cu rang înalt din Pentagon a transmis că Ucraina ar putea primi din partea Statelor Unite ale Americii sistemul de apărare antirachetă Patriot.

„Toate capacităţile sunt luate în discuţie”, a spus oficialul când a fost întrebat dacă SUA se gândesc în special să trimită baterii Patriot în Ucraina. „Patriot este una dintre capacităţile de apărare aeriană care este luată în considerare”, a confirmat oficialul.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot – Patriot este acronimul de la „Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target” (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor) – este conceput pentru a contracara şi a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele avansate şi rachetele de croazieră care se apropie de ţintă.

Apărarea aeriană a Ucrainei este „prioritatea principală” a SUA, a adăugat oficialul de la Pentagon.

„Analizăm toate capacităţile posibile care ar putea ajuta ucrainenii să reziste atacurilor ruseşti, astfel încât toate opţiunile sunt pe masă şi analizăm ce pot face Statele Unite, analizăm ce pot face aliaţii şi partenerii noştri şi analizăm combinaţii de capacităţi care ar fi utile”, a adăugat oficialul.

STOLTENBERG CONFIRMĂ CĂ SUBIECTUL „PATRIOT” ESTE PE MASA DISCUŢIILOR

Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona – că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc, scrie news.ro

articolul original.

Român din Craiova, predat autorităților americane sub acuzația că a livrat dispozitive pentru clonat carduri în Statele Unite: cine este bărbatul

28 November 2022 at 13:36
image

Un român, originar din Craiova, a fost predat autorităților americane, sub acuzația că ar fi livrat sute de dispozitive pentru clonat carduri grupărilor de skimming din Statele Unite.

Ninel Eleodor Pencu a fost predat americanilor, după mai mulți ani de anchete.

Bărbatul român a fost predat autorităților americane

Acesta a fost arestat în anul 2019 de FBI pentru fraude bancare pe teritoriul Mexicului şi Statelor Unite. Craioveanul este acuzat că ar fi vândut aparatele de clonare unei reţele de peste ocean cu 300 de dolari bucata, valoarea prejudiciului fiind de peste 20 de milioane de dolari.

Martori protejaţi susțin că Ninel Eleodor Pencu are legături cu un alt craiovean, Florian Tudor, cunoscut sub porecla de Rechinu’, care a condus cea mai mare grupare din Mexic, specializată în clonare de carduri, scrie Adevărul.

Secret Service a reușit să îl captureze pe bărbatul român

Secret Service a reușit să îl captureze pe Ninel Eleodor Pencu, care fabrica dispozitivele de skimming, după o investigaţie de doi ani. Secret Service se ocupă de paza preşedintelui şi de lupta împotriva fraudelor cu moneda americană.

Românul a fost prins după ce o persoană care monta dispozitive a colaborat cu autoritățile americane şi le-a spus cum au ajuns aparatele în Statele Unite şi cine le face.

articolul original.

Tensiuni între Europa și SUA: Statele Unite fac o avere de pe urma războiului din Ucraina

25 November 2022 at 17:15
image

Mai mulți oficiali europeni citaţi de publicaţia Politico.eu, au transmis că Statele Unite fac o avere de pe urma războiului din Ucraina, prin vânzarea gazului la preţuri astronomice și vânzări de arme, în timp ce ţările din UE suferă.

”Adevărul este că, dacă priviţi atent, ţara care obţine cel mai mult profit din acest război este SUA, pentru că ei vând mai mult gaz şi la preţuri mai mari, şi de asemenea pentru că vând mai multe arme”, remarcă unul dintre aceşti oficiali europeni care au vorbit sub protecţia anonimatului.

”Ne aflăm cu adevărat într-un moment istoric”, spune un alt oficial european de rang înalt, care atrage atenţia asupra dublei lovituri pe care o primeşte UE prin creşterea preţurilor la energie şi subvenţiile prin care administraţia preşedintelui american Joe Biden ajută companiile americane şi astfel este afectată competitivitatea celor europene. De aici şi riscul ca opinia publică europeană să se manifeste atât împotriva efortului de război, cât şi împotriva alianţei transatlantice. ”America trebuie să-şi dea seama că opinia publică se schimbă în multe ţări ale UE”, subliniază interlocutorul citat.

Şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a îndemnat Washingtonul să răspundă preocupărilor europene. ”Americanii – prietenii noştri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu pentru Politico.

Punctul major de tensiune între UE şi SUA în ultimele săptămâni îl reprezintă subvenţiile acordate de administraţia Biden prin Legea de Reducere a Inflaţiei (Inflation Reduction Act – IRA), care potrivit Bruxellesului afectează exporturile europene şi ameninţă să distrugă industriile din UE.

De asemenea, în timp ce încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de energia rusească, statele UE cumpără din SUA gaze naturale lichefiate (GNL), pentru care plătesc de patru ori mai mult decât preţul practicat pe piaţa americană.

Pe plan militar, după ce unele state din UE au trimis arme şi muniţii Ucrainei, reducându-şi astfel considerabil propriile stocuri, acum au nevoie să le completeze, astfel că industria militară a SUA va beneficia de o înmulţire a comenzilor.

În timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a descris drept ”neprietenoase” preţurile gazelor americane, iar ministrul german al economiei Robert Habeck a cerut Washingtonului să arate mai multă ”solidaritate” reducând aceste preţuri, alţi miniştri şi diplomaţi din blocul comunitar îşi mărturisesc nervozitatea faţă de modul în care Biden pur şi simplu ignoră impactul politicilor sale interne asupra aliaţilor europeni.

Când, la summitul G20 din Bali, liderii europeni l-au abordat pe liderul de la Casa Albă în legătură cu preţurile mari ale gazelor americane, Biden a părut pur şi simplu că nu cunoaşte problema. ”Europenii sunt în mod vizibil iritaţi de lipsa de informare şi consultare prealabilă din partea SUA”, declară pentru Politico David Kleimann, de la think tank-ul Bruegel.

Oficiali de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile acestei atmosfere tot mai toxice asupra alianţei occidentale. Iar gâlceava între aliaţi este exact ce-şi doreşte preşedintele rus Vladimir Putin, constată diplomaţi europeni şi americani intervievaţi de Politico, conform AGERPRES

articolul original.

A închiriat un Lamborghini, a circulat cu 321 km/h, a făcut accident

24 November 2022 at 05:02
image

Un șofer a închiriat online un Lamborghini de 230.000 de euro și s-a filmat conducând cu 321 km/h pe autostradă înainte de a face accident. Imaginile au fost filmate în SUA de pasagerul mașinii și au fost încărcate pe Reddit, o platformă de socializare.

Bărbatul conducea cu viteză mare în ploaie înainte să piardă controlul mașinii. „Conducem cu 315 km/h, 320 km/h, nu-mi pasă”, spune șoferul în videoclip. El și prietenul său au rămas șocați după ce au văzut mașina cuprinsă de flăcări. Din fericire, bărbații nu au fost răniți, dar au pus alte vieți în pericol, potrivit The Sun.

articolul original.

După întâlnirea cu șeful Pentagonului, China trece la amenințări: „Nici o forţă externă nu are dreptul să intervină”

22 November 2022 at 11:45

China trece la amenințări, în contextul în care marți, 22 noiembrie, ministrul chinez al apărării Wei Fenghe i-a spus omologului său american, Lloyd Austin, că Taiwanul se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei şi reprezintă o „linie roşie” care nu trebuie depăşită.

„Rezolvarea problemei Taiwanului este o chestiune care ţine de poporul chinez, nici o forţă externă nu are dreptul să intervină”, a declarat Wei la o întâlnire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, care a avut loc cu ocazia unei reuniuni a şefilor apărării din Asia de Sud-Est, găzduită de Cambodgia.

Wei a cerut Statelor Unite să respecte interesele de bază ale Chinei şi a transmis că speră că Washingonul va adopta o politică raţională şi pragmatică faţă de China, readucând relaţiile dintre China şi SUA pe calea cea bună.

Întâlnirea de aproximativ 90 de minute ce a avut loc în Cambodgia, a fost descrisă de un oficial american drept „productivă şi profesionistă”

Problema Taiwanului determină China să treacă la amenințări

Anterior, amenințărilor, presa de stat chineză l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Tan Kefei, spunând că principalul motiv pentru starea actuală a relaţiilor dintre China şi Statele Unite este că SUA au făcut o judecată strategică greşită. Oficialul a mai spus că Beijingul nu este responsabil pentru deteriorarea relaţiilor.

La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat marţi, 22 noiembrie, în timpul întâlnirii cu omologul său chinez, necesitatea îmbunătăţirii comunicării în situaţii de criză, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la comportamentul „din ce în ce mai periculos” al avioanelor militare chineze.

Întâlnirea de aproximativ 90 de minute ce a avut loc în Cambodgia, a fost descrisă de un oficial american drept „productivă şi profesionistă”. De altfel, a fost prima dintre ce a avut loc între cei doi omologi de la vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în august, un gest ce a înfuriat China, care consideră insula ca fiind teritoriul său.

Dar, a fost însă a doua întâlnire faţă în faţă a şefului Pentagonului cu ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe, din acest an.

Austin a discutat despre importanţa „dialogului substanţial pe tema reducerii riscului strategic şi a creşterii siguranţei operaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, într-o declaraţie făcută după întâlnire.

Secretarul american Lloyd Austin „şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul din ce în ce mai periculos demonstrat de aeronavele miliare ale Chinei în regiunea Indo-Pacific, care creşte riscul unui accident”, a spus Ryder.

Amintim că în luna iunie, un avion de luptă chinez a interceptat într-o manieră periculoasă un avion militar australian de supraveghere în regiunea Mării Chinei de Sud. Australia a declarat atunci că avionul chinez a zburat foarte aproape în faţa aeronavei RAAF şi a lansat mici bucăţi de aluminiu care au fost ingerate de motorul aeronavei australiene.

Relațiile dintre China și Statele Unite rămân tensionate

După vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, China a anunţat la momentul respectiv că va opri dialogul cu Statele Unite într-o serie de domenii, inclusiv între comandanţii militari. Cu toate acestea, un oficial american cu rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Austin şi Wei au avut o discuţie „lungă„ despre Taiwan şi au vorbit, de asemenea, despre reluarea în lunile următoare a unora dintre mecanismele care au fost anulate după vizita lui Pelosi.

Discuţiile de marţi, 22 noiembrie, au avut loc după o întâlnire de trei ore între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping, săptămâna trecută, cu ocazia summitului G20 din Indonezia, cu scopul de a preveni ca legăturile tensionate să se transforme într-un nou Război Rece.

În ciuda tensiunilor dintre Statele Unite şi China, oficialii militari americani au căutat mult timp să menţină liniile de comunicare deschise cu omologii lor chinezi pentru a putea reduce riscul unor potenţiale escaladări sau accidente. Astfel că, după prima întâlnire dintre Austin şi Wei din acest an, care a avut loc în luna iunie la Singapore, şeful Pentagonului a declarat că discuţiile cu omologul său chinez au reprezentat un pas important în eforturile de a dezvolta aceste mijloace de comunicare.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite au fost tensionate, existând fricţiuni între cele mai mari două economii ale lumii cu privire la toate aspectele, începând de la Taiwan şi dosarul drepturilor omului în China și până la activitatea sa militară în Marea Chinei de Sud. Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a înfuriat la momentul respectiv China, care a văzut-o ca pe o încercare a americanilor de a se amesteca în afacerile sale interne. Ulterior, China a pornit o serie de exerciţii militare în apropierea insulei.

Toate acestea în contextul în care Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

În pofida tuturor acestor discuții și a întâlnirii cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, China trece la amenințări, subliniind faptul că nu trebuie încălcate liniile roșii ale intereselor sale fundamentale.

articolul original.

Anglia-Iran : 6-2

22 November 2022 at 07:14
image

Ziua secundă a Cupei Mondiale din Qatar a debutat cu partida dintre Anglia și Iran, meci contând pentru Grupa B. Olanda-Senegal a fost disputat tot în a doua zi , într-o partidă din prima etapă a Grupei A de la Cupa Mondială din Qatar 2022.

Ziua secundă a Cupei Mondiale din Qatar a debutat cu partida dintre Anglia și Iran, programat la ora 15:00 , meci contând pentru Grupa B.

Jucătorii din lotul Angliei vor primi din partea federaţiei naţionale prime totale de 13 milioane de lire sterline dacă vor câştiga Cupa Mondială din Qatar, informează Daily Mail.În cazul unui triumf, fiecare jucător va primi 500.000 de lire sterline.De asemenea, selecţionerul Gareth Southgate va încasa un bonus de 3 milioane de lire sterline dacă va câştiga trofeul în Qatar. Southgate are un salariu anual de 6 milioane de lire sterline. Reprezentativa Angliei a învins-o fără drept de apel pe Iran, scor 6-2 (3-0), luni, într-o partidă din prima etapă a Grupei B de la Cupa Mondială din Qatar. Golurile englezilor au fost marcate de Jude Bellingham (min. 35), Bukayo Saka (min. 43 și 62), Raheem Sterling (min. 45+1), Marcus Rashford (min. 71) și Jack Grealish (min. 90), în timp ce pentru iranieni a realizat o ”dublă” Mehdi Taremi (min. 65 și 90+13).

Naționala Olandei s-a impus împotriva echipei similare a Senegalului, scor 2-0 (0-0), luni, într-o partidă din prima etapă a Grupei A de la Cupa Mondială din Qatar 2022. Golurile ”Portocalei Mecanice” au fost înscrise de Cody Gakpo (min. 85) și Davy Klaassen (min. 90+8). Naționala Olandei a câștigat meciul cu Senegal, însă disputa a fost una mult mai dificilă decât o arată scorul final. Africanii avut chiar mai multe ocazii de gol decât Olanda, însă nu au avut la fel de multă șansă precum aceștia. În aceeași grupă a fost disputat deja primul meci, cel dintre Qatar și Ecuador,câștigat de sud-americani cu 2-0 .
Țara Galilor și Statele Unite au încheiat la egalitate, scor 1-1, cel de-al doilea meci al zilei de marți din Grupa B a Campionatului Mondial din Qatar. Au marcat Timothy Weah, în mintul 36, respectiv Gareth Bale, în minutul 82, din penalty.

Americanii au început cu o dublă ocazie uriașă în minutul 9, iar apoi au condus din minutul 36, prin golul lui Timothy Weah. Galezii au schimbat fața jocului în repriza secundă, când au ratat ocazii uriașe, prin Davies și Moore. Vedeta Gareth Bale a obținut un penalty în minutul 81 și tot el a transformat lovitura de pedeapsă, iar SUA – Țara Galilor s-a terminat 1-1. Americanii rămân neînvinș în cele patru meciuri directe cu galezii, în care au obținut o singură victorie.

articolul original.

Joe Biden a împlinit 80 de ani. Americanii se întreabă „Ce înseamnă prea bătrân?”

21 November 2022 at 01:00
image

Joe Biden a împlinit recent 80 de ani, devenind astfel primul președinte octogenar din istoria Statelor Unite ale Americii, scrie Reuters.

Biden urmează să își sărbătorească ziua de naștere cu un brunch oferit de soția sa, Jill, o sărbătoare care a primit un impuls suplimentar în acest weekend, odată cu nunta nepoatei sale la Casa Albă, sâmbătă.

Având în vedere că Biden este deja cea mai în vârstă persoană care a ocupat funcția de președinte, cursa pentru Casa Albă din 2024 se anunță a fi un teritoriu necunoscut pentru Statele Unite. Democrația veche de aproape 250 de ani celebrează tinerețea, dar milioane de americani – inclusiv președinți – lucrează acum mult peste vârsta tradițională de pensionare de 65 de ani.

Statele Unite ale Americii îmbătrânesc

Ronald Reagan avea 77 de ani atunci când a părăsit Casa Albă, dar ar avea 86 de ani la sfârșitul unui al doilea mandat de patru ani, în cazul în care îl va câștiga. Principalul său potențial adversar republican, Donald Trump, ar avea 82 de ani când ar părăsi funcția dacă ar câștiga în 2024.

Ca societate, Statele Unite îmbătrânesc și lucrează până la vârste mai înaintate. Se preconizează că populația cu vârsta de 65 de ani și peste se va dubla aproape, de la 52 de milioane în 2018 la 95 de milioane până în 2060. Până în 2026, mai mult de unul din patru bărbați de peste 65 de ani va continua să muncească, potrivit previziunilor organizației nonprofit Population Reference Bureau.

Unii americani sunt îngrijorați

Unii americani sunt îngrijorați de vârsta înaintată a celor mai probabili doi candidați din 2024.

În timp ce 71% dintre democrați consideră că Biden este „agil mintal și capabil să facă față provocărilor”, 46% spun că s-ar putea să nu fie pregătit pentru provocarea de a candida în 2024, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat pe 8 și 9 noiembrie. Aproximativ un sfert dintre republicani, 26%, cred că Trump ar putea să nu fie la înălțimea candidaturii din 2024 din cauza vârstei sale.

Lăsând la o parte apartenența politică, 68% dintre persoanele intervievate cred că Biden ar putea să nu fie pregătit pentru această provocare peste doi ani, iar 49% spun același lucru despre Trump. Aproximativ 86% dintre americani au declarat că sunt de părere că limita de vârstă pentru a ocupa funcția de președinte ar trebui să fie 75 de ani sau mai puțin, potrivit sondajului.

Ce șanse are Joe Biden pentru un al doilea mandat de președinte?

Ocazionalele poticneli verbale ale lui Biden și tendința de a se abate de la scenariu în timpul aparițiilor în direct au fost luate de criticii săi republicani ca dovadă că este prea bătrân pentru această funcție. Susținătorii săi spun că președintele, care a depășit o bâlbâială din copilărie, a improvizat în discursurile publice timp de decenii.

Perspectivele lui Biden pentru un al doilea mandat au primit un impuls săptămâna trecută, atunci când democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau în alegerile parlamentare și guvernamentale de la mijlocul mandatului.

Întrebată despre preocupările legate de înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, Casa Albă a declarat că rezultatele sale recente vorbesc de la sine.

Unii susținători ai lui Biden au declarat că au admirat succesul democraților sub conducerea lui Biden, dar că sunt încă nesiguri cu privire la un posibil viitor mandat.

„Așa că haideți să ne uităm la individ”

„Cred că a făcut o treabă grozavă în timpul pe care l-a avut la dispoziție”, a declarat Paul Klenck, un locuitor din Illinois. „Mă îngrijorează faptul că cineva care are mai bine de 80 de ani va servi ca președinte. Nu mă pot gândi la o slujbă mai solicitantă decât asta”.

Alții au spus că criticile privind vârsta lui Biden sunt discriminatorii.

„Unii oameni la 60 de ani nu ar trebui să se apropie de puterea politică”, a declarat într-un interviu Catharine Stimpson, 86 de ani, rezidentă din New York City. „Cred că satira la adresa lui și batjocura la adresa lui este ageism. Așa că haideți să ne uităm la individ”.

Întrebat despre ziua sa de naștere într-un interviu recent pe MSNBC, Biden a avut o reacție care poate fi familiară pentru oricine are peste 50 de ani: neîncredere. „Nici măcar nu pot spune vârsta pe care o voi avea. Nici măcar nu pot să mi-o scot din gură”, a spus el.

Congresul este unul dintre cele mai bătrâne din istoria SUA

Biden a spus că întrebările legate de vârsta sa sunt „total legitime”, dar că intenția sa este de a candida pentru un nou mandat.

Congresul este unul dintre cele mai bătrâne din istoria Statelor Unite, mai mult de jumătate din Camera Reprezentanților și două treimi din Senat făcând parte din generația „Baby Boomer”, născută între 1946 și 1964, arată Pew Research.

Președintele demisionar al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, are 82 de ani. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, are 80 de ani. Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, în vârstă de 89 de ani, a obținut săptămâna trecută un nou mandat de șase ani.

Americanii nu sunt neapărat confortabili cu această situație. Două treimi dintre persoanele intervievate susțin ideea de a avea o limită superioară de vârstă pentru deținătorii de funcții federale, inclusiv pentru președinte, membrii Congresului și judecătorii Curții Supreme, arată sondajul Reuters.

Top 10 al celor mai vârstnici lideri în funcție din lume

Cu toate acestea, Biden nu se înscrie nici măcar în top 10 al celor mai vârstnici lideri în funcție din lume, listă care este condusă de președintele Camerunului, Paul Biya, în vârstă de 89 de ani.

„Există un motiv pentru care alte societăți se uită la bătrânii lor pentru înțelepciune și îndrumare. Este pentru că ei au această experiență, care nu ar trebui să fie neglijată”, a declarat Deborah Kado, co-director al centrului de longevitate de la Universitatea Stanford.

Stuart Jay Olshansky, expert în îmbătrânire de la Universitatea Illinois din Chicago, a declarat că Biden ar putea fi membru al unui subgrup de americani în vârstă care sunt „super-ageri”, cu facultățile mentale ale unor persoane cu zeci de ani mai tinere.

„Vârsta a fost transformată în armă, iar oamenii din cealaltă parte, indiferent de partidul cu care ai de-a face, vor încerca întotdeauna să spună că este ceva în neregulă cu acest individ”, a spus el. „Noi, cei care studiem vârsta ca profesie, spunem: „Nu mai folosiți vârsta ca pe o armă””.

Sondajul Reuters/Ipsos, realizat online în limba engleză pe întreg teritoriul Statelor Unite, a adunat răspunsuri de la 1.003 adulți, dintre care 468 de democrați și 342 de republicani.

articolul original.

Tesla recheamă în fabrică peste 321.000 de vehicule din Statele Unite

20 November 2022 at 09:05
image

Tesla recheamă peste 321.000 de vehicule din Statele Unite din cauza posibilităţii ca lămpile din spate să nu se aprindă întotdeauna, a declarat compania într-un comunicat, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Ştirea urmează unei alte rechemări, anunţată vineri, a aproape 30.000 de maşini Model X din Statele Unite, din cauza unei probleme care ar putea cauza declanşarea incorectă a airbag-ului pasagerului din faţă, ceea ce a dus la scăderea acţiunilor companiei cu aproape 3%, la un minim al ultimilor aproape doi ani. În documentele depuse sâmbătă la Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA), producătorul de vehicule electrice a spus că rechemarea legată de lămpile din spate acoperă unele vehicule Model 3 2023 şi Model Y 2020-2023.

Tesla, cu sediul în Texas, a declarat că va implementa o actualizare over-the-air pentru a corecta problema lămpii din spate şi a spus că nu are raportări de accidente sau răni legate de rechemare. Compania a spus că rechemarea a urmat plângerilor clienţilor, de care a luat cunoştinţă la sfârşitul lunii octombrie, în mare parte de pe pieţele străine, care au susţinut că lămpile din spate ale vehiculului nu se aprind.

Investigaţia a constatat că, în cazuri rare, lămpile pot să nu funcţioneze, intermitent, din cauza unei anomalii care poate provoca detectări false de defecţiuni în timpul procesului de activare a vehiculului. Tesla a spus că a primit trei rapoarte de garanţie cu privire la această problemă. Compania a raportat 19 campanii de rechemare în SUA în 2022, care acoperă peste 3,7 milioane de vehicule, inclusiv patru rechemări în noiembrie, potrivit datelor NHTSA.

articolul original.

Pentagonul dezvăluie planurile Federației Ruse în războiul din Ucraina: Atacurile cu rachete ale Rusiei au rolul să epuizeze capacitatea de apărare a Ucrainei

19 November 2022 at 16:45
image

Principalul consilier politic al Pentagonului, Colin Kahl, a transmis sâmbătă că atacurile violente cu rachete ale Federației Ruse în Ucraina au rolul să epuizeze capacitatea de apărare antiaeriană a Kievului.

În ultima săptămână, Rusia a lovit cu rachete oraşele din Ucraina, într-unul dintre cele mai grele valuri de atacuri cu rachete de când Moscova şi-a început invazia, în urmă cu aproape nouă luni.

Ucraina spune că loviturile au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, creând un potenţial dezastru umanitar pe măsură ce se apropie iarna.

Colin Kahl, principalul consilier politic al Pentagonului, a avertizat că Moscova speră, de asemenea, să epuizeze apărările antiaeriene ucrainene, care au împiedicat până acum armata rusă să stabilească dominaţia cerului deasupra Ucrainei.

”Ei chiar încearcă să copleşească şi să epuizeze sistemele ucrainene de apărare aeriană. Ştim care este teoria rusă a victoriei şi ne angajăm să ne asigurăm că acest lucru nu va funcţiona, asigurându-ne că ucrainenii primesc ceea ce au nevoie pentru a-şi menţine viabilă apărarea antiaeriană”, a spus Kahl reporterilor, în timpul unei călătorii în Orientul Mijlociu.

După invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, experţii militari occidentali se aşteptau pe scară largă ca armata rusă să încerce să distrugă imediat forţele aeriene şi apărarea aeriană a Ucrainei. Acesta este un element de bază al strategiei militare moderne, care permite un sprijin mai bun pentru avansarea forţelor terestre.

În schimb, trupele ucrainene, cu rachete sol-aer şi alte apărări antiaeriene, au putut să ameninţe aeronavele ruseşti, iar cerul de deasupra Ucrainei rămâne contestat până în prezent.

Acel eşec critic, timpuriu, a fost un element central al problemelor Rusiei în Ucraina, în timp ce continuă invazia eşuată, cu costuri imense de vieţi şi echipament militar.

”Cred că unul dintre lucrurile care i-au surprins cel mai mult pe ruşi este cât de rezistentă a fost apărarea antiaeriană a Ucrainei de la începutul acestui conflict. În mare parte, asta se datorează ingeniozităţii şi inteligenţei ucrainenilor înşişi în a-şi menţine viabile sistemele de apărare aeriană. Dar se datorează şi pentru că Statele Unite şi alţi aliaţi şi parteneri au oferit un sprijin enorm”, a spus Kahl, conform news.ro

articolul original.

Vladimir Putin și Joe Biden la aceeași masă? Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Un summit iese din discuție în acest moment

18 November 2022 at 13:15
image

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis vineri că o întânire între preşedintele rus Vladimir Putin şi președintele american Joe Biden nu se află pe masa discuțiilor în acest moment, precozând că un summit organizat în acest sens iese din discuţie.

”Un summit iese din discuţie în acest moment”, a declarat laconic presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov afirmase anterior vineri că Rusia nu exclude posibilitatea unor noi întâlniri la nivel înalt cu SUA privind ”stabilitatea strategică”, după o preconizată reuniune între cele două state la Cairo privind proliferarea nucleară în viitorul apropiat.

Conform viceministrului rus, o reuniune a Comisiei consultative pentru Tratatul privind reducerea şi limitarea armelor strategice ofensive (START) – dacă partea americană se va arăta interesată – ar urma să aibă loc între 29 noiembrie şi 6 decembrie în capitala egipteană, notează TASS.

Cu toate acestea, Riabkov a indicat că nu există nimic de discutat cu Statele Unite pe tema Ucrainei, în privinţa căreia cele două părţi au poziţii radical opuse, potrivit Reuters, citat de AGERPRES

articolul original.

Republicanii câștigă majoritatea în Camera Reprezentanților din Congresul SUA | AUDIO

17 November 2022 at 13:44
image

În condițiile în care Partidul Democrat al lui Joe Biden deține controlul Senatului, analiștii estimează că a doua jumătate a mandatului său va fi mai puțin coerentă legislativ.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/17nov-13-Lucia-REL-republicanii-majoritatea-camera.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Republicanii – care sperau să recâștige controlul asupra ambelor camere – au obținut rezultate mult sub așteptări la alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial.

Totuși, și-au asigurat cele 218 locuri necesare pentru a obține majoritatea în camera inferioară a Congresului, estimează televiziunile americane.

Deși marja partidului este extrem de mică, este suficientă pentru a bloca agenda președintelui Joe Biden pentru următorii doi ani, scrie BBC.

Controlul asupra Camerei este crucial, deoarece le va permite republicanilor să lanseze o serie de investigații în Congres în probleme care variază de la retragerea bâlbâită a Statelor Unite din Afganistan până la subiecte mai politizate precum acțiunile guvernului în timpul pandemiei Covid sau afacerile fiului președintelui, Hunter Biden, scrie cotidianul The Guardian.

Democrații vor păstra însă controlul asupra camerei superioare, Senatul. Noul Congres se va reuni în ianuarie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Acordul pentru exporturile ucrainene va fi prelungit cu 3 luni | AUDIO

articolul original.

Diplomă de onoare și o brățară cu un peștișor de aur de la autoritățile locale pentru un pescar din Rădăuți care a participat la campionatul mondial de spinning din SUA

17 November 2022 at 11:50

Un pescar din Rădăuți care a obținut locul cinci cu echipa României la campionatul mondial de spinning din Statele Unite ale Americii a fost premiat de comunitate. Pavel Calance a primit o diplomă de excelență din partea primarului Bogdan Loghin și o brățară cu un peștișor de aur din partea consilierului local Luchian Constantin. ”Domnul Pavel Calance, unul din cei mai pasionați pescari ai comunității noastre, a reprezentat Rădăuțiul și România în campionatul mondial de spinning din Statele Unite ale Americii, unde lotul naţional din care a făcut parte s-a clasat pe onorabila poziţie 5. Alături de domnul viceprimar Ciprian Ţarevici şi  domnul consilier Luchian Constantin, am hotărât să îi mulţumim public şi să îl premiem pentru că a reușit să ducă numele municipiului nostru pe cele mai înalte culmi ale competiţiei, purtând cu mândrie pe umeri, drapelul României. Deși legislația în vigoare nu prevede decât premierea  locurilor I, II și III, nu am putut să trecem nepăsători pe lângă această reușită, astfel că pe lângă diploma de onoare și tortul pregătit de municipalitatea rădăuțeană, domnul Luchian Constantin i-a oferit sportivului rădăuțean și o brățară cu un peștișor de aur, astfel domnul Calance devenind primul pescar rădăuțean care prinde peștișorul de aur și la propriu și la figurat”, a declarat Bogdan Loghin.

articolul original.

Ministrul de Interne al Turciei: Nu acceptăm. Respingem condoleanţele Statelor Unite!

14 November 2022 at 13:03

Turcia, prin vocea ministrului de Interne Suleyman Solu, respinge „condoleanţele SUA care îi susţin pe teroriştii” kurzi sirieni.

„Nu acceptăm. Respingem condoleanţele Statelor Unite ale Americii. Alianţa noastră cu un stat care întreţine Kobane (locuit predominant de kurzi sirieni) şi focarele de teroare, trebuie luată în discuţie”, a declarat Soylu, care i-a acuzat pe combatanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe anumiţi aliaţi ai lor, susţinuţi de americani, de a fi comis masacrul de duminică la Istanbul.

„Responsabil este cel care furnizează informaţii interne PKK. Nu este necesar să discutăm despre pioni!”, a adăugat ministrul.

Poliţia din Istanbul a anunţat luni că a arestat 46 de persoane în legătură cu atacul comis în centrul acestei metropole turce, între care Ahlam Albashir, o femeie de naţionalitate siriană, suspectată de plasarea bombei, potrivit Reuters.

La un prim interogatoriu, femeia a declarat că a fost antrenată de militanţi kurzi din Siria şi a intrat clandestin în Turcia prin regiunea Afrin, din nord-vestul Siriei, controlată în prezent de soldaţi turci şi combatanţi sirieni care susţin Ankara.

Potrivit poliţiei, ea a recunoscut că a acţionat „la ordinul PKK” şi a primit instrucţiuni în acest sens din Kobane, oraş din nord-estul Siriei, situat în apropiere de frontiera cu Turcia, notează AFP.

Tânăra femeie a fost arestată împreună cu alţi suspecţi într-un apartament din Küçükçekmece, într-o suburbie a Istanbulului.

O explozie produsă duminică, 13 noiembrie, pe bulevardul pietonal Istiklal din Istanbul a provocat moartea a 6 persoane și rănirea a 81 de persoane

Ministrul turc de interne a declarat că suspecta se pregătea „să fugă în Grecia”.

„Operaţiunile continuă” pentru arestarea şi altor suspecţi, a afirmat Soylu, la o zi după atacul comis pe strada Istiklal, una dintre cele mai aglomerate artere din Istanbul, duminică după-amiază.

„Ei au vrut să ne trimită un mesaj, l-am primit şi le vom răspunde în cel mai puternic mod posibil.”, a mai spus Soylu.

Ankara acuză cu regularitate SUA şi alte ţări occidentale de protejarea combatanţilor kurzi din PKK şi din Unităţile de apărare a poporului (YPG), consideraţi drept terorişti de Turcia.

Oraşul Kobani este renumit pentru bătălia care, în 2015, a permis forţelor kurde susţinute de coaliţia occidentală să respingă gruparea jihadistă Statul Islamic.

Acesta se află sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), din care YPG – aliat PKK – constituie o componentă majoră. 

articolul original.

Prețul petrolului a crescut. Care sunt predicțiile experților pentru această iarnă

12 November 2022 at 07:09
Sursa foto: Newsweek

Preţurile petrolului au crescut vineri, dar pe ansamblul săptămânii au scăzut, după ce autorităţile sanitare din China au atenuat unele dintre restricţiile dure ale ţării legate de Covid-19, mărind speranţa îmbunătăţirii activităţii economice şi a cererii în principalul importator de ţiţei din lume, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,32 dolari, la 95,99 dolari pe baril, extinzând o creştere de 1,1% faţă de sesiunea anterioară, dar scăzând cu 2,6% pe ansamblul săptămânii.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,49 dolari, sau cu 2,9%, la 88,96 dolari pe baril, după ce au urcat cu 0,8% în sesiunea anterioară, dar au scăzut cu aproape 4% în cursul săptămânii.

Atenuarea restricţiilor în China include reducerea cu două zile a timpului de carantină pentru contactele apropiate cu cazurile şi călătorii care sosesc, precum şi eliminarea unei penalităţi pentru companiile aeriene pentru introducerea de pasageri infectaţi.

Contractele de referinţă pentru petrol au scăzut în cursul săptămânii din cauza creşterii stocurilor de petrol din SUA şi a temerilor persistente privind limitarea cererii de combustibil în China, dar câştigurile de la sfârşitul săptămânii au limitat pierderile.

articolul original.

Această mămică a schimbat numele fiului ei, la doar 6 luni de când l-a născut. Cum îl botezase inițial

11 November 2022 at 13:34

Jennifer este o femeie de 32 de ani din California, Statele Unite ale Americii, care s-a decis să-i schimbe numele celui de-al doilea copil, după ce prietenele sale au ironizat-o. Cel mic avea deja șase luni, dar mama lui nu se mai simțea confortabil când îl striga. Ca urmare, a ales să-l redenumească Luke. 

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil a fost un moment dificil pentru Jennifer. Atât ea, cât și soțul ei, își pierduseră inspirația. Ca urmare, cei doi au căutat pe Internet, prin liste, sugestii și au găsit un prenume inedit care li s-a părut potrivit. La doar șase luni după aceea, mămica a început să regrete decizia și i-a schimbat numele celui mic în „Luke”.

„M-am gândit că se va potrivi când s-a născut, dar după câteva luni m-am luptat cu asta. Asistenta de la maternitate mi-a spus că mai mulți dintre prietenii ei au spus că băiețelul ar putea fi agresat și poreclit „a–”. Oamenii au sugerat că ar putea fi hărțuit dacă era scurtat la „A–” când va fi mai în vârstă și am început să mă prefac că nu auzeam oameni întrebându-i numele”, a spus Jennifer.

Ce nume îi alesese mămica lui Luke atunci când îl botezase. Ce semnificație are

Inițial, pe Luke îl chema Aspen, acesta fiind prenumele dat la botez, ales de pe Pinterest. La o distanță de aproximativ șase luni, Aspen a devenit Luke, acesta fiind un prenume mult mai des întâlnit în Stelele Unite ale Americii.

„Am început să mă simt foarte inconfortabil spunând Aspen cu voce tare, deoarece pur și simplu nu părea să i se potrivească. Cu primul nostru copil eram foarte hotărâți pe un nume, dar cu al doilea ne-am chinuit să-l găsim pe cel potrivit și tocmai ne-am hotărât pe Aspen, după ce l-am văzut pe o listă Pinterest de nume”, a mărturisit mama lui Luke, fost Aspen. 

Luke, bebelușul căruia mama i-a schimbat numele la șase luni. Sursă foto: Intagram

Alegerea noului nume a fost dată și de semnificația sa profundă, așa cum a dezvăluit Jennifer:

„Amândurora ne-a plăcut foarte mult numele Luke și am aflat că înseamnă „lumină”. Luke știe că a fost numit Aspen timp de șase luni. Este o parte distractivă a poveștii lui”, a spus mămica. 

articolul original.

La 80 ani, Joe Biden reafirmă că își dorește al doilea mandat de președinte al SUA: Intenția mea este să mă reprezint

10 November 2022 at 07:15
image

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a reafirmat faptul că își dorește să candideze pentru al doilea mandat de președinte al Statelor Unite. Dacă va intenționa să candideze, Biden va avea vârsta de 82 de ani la momentul scrutinului.

„Intenţia mea este să mă reprezint”, a declarat liderul democrat în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că este totuşi vorba de o „decizie de familie”.

Joe Biden, cel mai vârstnic preşedinte american ales vreodată, va împlini 80 de ani în câteva zile şi perspectiva unei noi candidaturi nu încântă opinia publică şi nici măcar tabăra sa democrată.

El a precizat miercuri că alegerea sa nu va depinde de rivalul sau republican Donald Trump, care intenţionează să-şi anunţe candidatura pentru 2024 săptămâna viitoare de la reşedinţa sa din Florida.

Joe Biden s-a adresat la o zi de la alegerile legislative de la jumătatea mandatului, considerate ca un test pentru viitorul său politic, transmite AGERPRES

articolul original.
❌