ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Curtea de Apel Bucureşti admite în principiu judecarea unei contestaţii în anulare depusă de Sorin Oprescu

9 December 2022 at 10:41
image

Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu o contestaţie depusă de Sorin Oprescu, în care fostul primar al Capitalei solicită anularea condamnării de 10 ani şi 8 luni de închisoare primită într-un dosar de corupţie.

Admiterea în principiu este o etapă preliminară, urmând ca judecarea pe fond a contestaţiei să se facă pe data de 16 decembrie.

„În baza art. 431 Cod de procedură penală, admite în principiu contestaţia în anulare formulată de contestatorul-condamnat Oprescu Sorin Mircea împotriva deciziei penale nr. 575/A/13.05.2022 pronunţate în dosarul nr. 42389/3/2015 al Curţii de Apel Bucureşti-Secţia I Penală. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 16.12.2022, ora 12,00, pentru când se citează contestatorul-condamnat Oprescu Sorin Mircea şi se încunoştiinţează apărătorul ales al acestuia. În baza art. 430 C.p.p. respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării deciziei penale nr. 575/A/13.05.2022 pronunţate în dosarul nr. 42389/3/2015 al Curţii de Apel Bucureşti-Secţia I Penală. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia procurorului şi a părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 08.12.2022”, se arată în decizia CAB.

Pe 13 mai, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Oprescu a fugit din ţară înainte de a fi pronunţată sentinţa, fiind localizat în Grecia, de unde autorităţile acestei ţări refuză să-l extrădeze.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

România se află la coada clasamentului atunci când vine vorba de costurile orare ale forţei de muncă

9 December 2022 at 11:42

Suntem plătiți cel mai prost din Uniunea Europeană. România, alături de Bulgaria și Ungaria, se află la coada clasamentului când vine vorba de costul orar mediu al forței de muncă. Datele în acest sens au fost furnizate de Eurostat.

Astfel, costul orar mediu al forţei de muncă în UE era de 28,9 euro în 2020. Cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în Bulgaria şi România. Aceste cifre se regăsesc în datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate costuri orare ale forţei de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în 2020 în Luxemburg (47,7 euro), Danemarca (45,7 euro) şi Belgia (40,5 euro).

Cel mai scăzut cost orar al forței de muncă

În cadrul european, cele mai scăzute sunt în Bulgaria (6,6 euro), România (8,2 euro) şi Ungaria (9,8 euro).

În contextul comparabil, cel mai ridicat nivel, înregistrat în Luxemburg, este de 7,3 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria, în timp ce în 2016 cel mai ridicat nivel, înregistrat în Danemarca, era de 9,5 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria.

În plus, disparitățile sunt semnificativ mai reduse când vine vorba de costul orar mediu al forţei de muncă exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS). Acest indicator variază de la 11,9 în Bulgaria la 36,1 în Luxemburg.

Uniunea Europeană include Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

România, printre țările cu cele mai mari creșteri ale costului privind mâna de lucru

În luna septembrie, tot Eurostat a dezvăluit că România se află printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale costului privind mână de lucru. Mai exact, potrivit datelor oferite de biroul de statistică al Uniunii Europene, în al doilea trimestru din 2022, costurile orare cu forța de muncă au crescut cu 4,0% în zona euro și cu 4,4% în UE, comparativ cu același trimestru al anului precedent.

Cele două componente principale ale costurilor forței de muncă sunt salariile și sporurile și costurile nesalariale. În zona euro, salariile & retribuțiile pe oră lucrată au crescut cu 4,1%, în timp ce componenta nesalarială a crescut cu 3,8% în al doilea trimestru al anului 2022, comparativ cu același trimestru al anului precedent.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.

În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 11,7% în perioada aprilie-iunie 2022, iar costurile non-salariale un avans anual de 10,9%.

articolul original.

Bugetul de stat aprobat de Guvern

9 December 2022 at 06:43
image

Guvernul de la București a aprobat joi, 8 decembrie 2022, bugetul pe anul 2023. Premierul României, Nicolae Ciucă, a precizat că aproape toate ministerele au un buget mai mare decât în 2022.

În cadrul ședinței de guvern de joi, 8 decembrie 2022, a fost aprobat bugetul pentru 2023. Premierul României, Nicolae Ciucă, a explicat că aproape toate ministerele au un buget mai mare decât în 2022. Potrivit spuselor sale, bugetul pentru noul an este „realist și echilibrat, ținând cont de întreg contextul de securitate și contextul economic”.

Acesta a anunțat, totodată, că pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi la gaze naturale va continua întrucât „avem nevoie în continuare să protejăm cetăţenii de creştere preţurilor şi efectele crizei energetice”.
„Vom continua programele de susţinere economică, vom continua programele de susţinere a investiţiilor private şi publice şi, de asemenea, vom continua să avem în lista de priorităţi menţinerea locurilor de muncă şi protejarea cetăţenilor de efectele creşterii preţurilor şi desigur de efectele creşterii inflaţiei. Venim, de asemenea, cu noi măsuri pentru susţinerea persoanelor vulnerabile. Toate acestea sunt cuprinse în deciziile luate atunci când am întocmit bugetul la nivelul fiecărui minister în parte.
Este pentru prima dată când pentru bugetul pentru anul 2023 realizăm o construcţie pentru a asigura finanțarea programelor prioritare din toate domeniile de interes pentru cetăţeni. Discutăm de 233 de programe incluse la finanţare”, a declarat, joi, Nicolae Ciucă.

„Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor. Trebuie să ducem mai departe politicile şi programele pe care ni le-am asumat pentru domeniul educaţiei, cercetării şi inovării, pentru sănătate, pentru asistenţă socială, pentru economie, pentru agricultură şi sigur pentru infrastructura de transport, precum şi pentru siguranţă şi apărare.
Pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua pentru că avem nevoie în continuare să protejăm cetăţenii de creştere preţurilor şi efectele crizei energetice”, a adăugat premierul României.

articolul original.

Bugetul pe 2023 merge în dezbatere la Parlament. Creșterea punctului de pensie și ajutoare pentru vârstnici, printre prevederi | AUDIO

9 December 2022 at 06:59
image

Executivul a aprobat bugetul pentru anul viitor, care merge acum în dezbatare la Parlament. Au fost aprobate și alte măsuri: printre care și creșterea punctului de pensie cu 12,5%  de la 1 ianuarie.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu:

„Majorarea punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2023 din sistemul public de pensii de la 1.586 de lei la 1.785 de lei, indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflației, respectiv 5,1 cu rata inflației din 2021, la care se adaugă un proces suplimentar în funcție de data stabilirii drepturilor de pensie și tranșele valorice ale acestora. Majorarea indemnizației sociale minime pentru pensionari de la 1.000 de lei la 1.125 de lei.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-21-Caciu-ceva-cu-pensiile.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a aprobat și ajutoarele care vor fi acordate vârstinicilor cu pensii mici, decise în cadrul coaliției de guvernare:

„Acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor drepturilor prevăzute de legi cu caracter social (…) ale căror venituri lunare nu depășesc 3.000 de lei astfel: în cuantum de 1.000 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 de lei, în cuantum de 800 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este cuprins între 1.501 lei și 2.000 de lei, în cuantum de 600 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 și 3.000 de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe egale în lunile ianuarie și octombrie 2023.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-21-Caciu-despre-ajutoarele-alea.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a decis și majorarea salariuluil minim brut de la 1 ianuarie la 3000 de lei  – din care 200 de lei nu vor fi impozitați, dar vor fi luați în calcul la pensie.

Potrivit proiectului aprobat joi de Guvern, bugetul pentru Ministerul Apărării va creşte la 2,5% din PIB de anul viitor, alte ministere care vor primi bani în plus fiind Agricultura, Educaţia, Afacerile Interne şi Transporturile.

Ministrul Finanţelor a menţionat şi ministerele unde alocările vor  fi mai mici:

„În ceea ce privește ministerul Energiei și Ministerul Muncii, având în vedere prevederile ordonanței 119 prin care am schimbat nivelul compensării facturilor la energie, practic banii care se alocau către ministere nu se mai alocă, ei găsindu-se în contul disponibil din contribuția de solidaritate din care se compensează facturile și astfel se explică de altfel scăderi de buget între cele două ministere.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-18-–-Caciu-–-mai-putin-la-Energie-si-Munca.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă amintim, bugetul merge acum în dezbatere în Parlament. Coaliția de Guvernare vrea ca proiectul să trecă de votul aleșilor până în perioada sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Economia României este în creștere, anunță INS, la fel și cheltuielile populației

articolul original.

Incendiu devastator la un centru comercial de lângă Moscova

9 December 2022 at 07:54
image

Pompierii ruşi luptă cu un incendiu extins pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi care a izbucnit în noaptea de joi spre vineri într-un centru comercial din suburbiile Moscovei, au anunţat serviciile ruse de urgenţă, care bănuiesc că este vorba de un act ”criminal”. Incendiul s-a soldat cu cel puțin un mort până la această oră, scrie News.ro.

Explozia ar fi izbucnit cel mai probabil din cauza buteliilor de gaz, potrivit agenţiei de presă rusă TASS.

”Pompierii luptă cu un incendiu cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi în regiunea Moscovei”, a anunţat Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă pe Telegram.

Incendiul a izbucnit în centrul comercial Mega Himki, în suburbia Himki, la nord de capitala Rusiei.

”Din cauza prăbuşirii acoperişului, focul s-a extins instantaneu pe o suprafaţă extinsă”, a declarat Ministerul Rus pentru Situaţii de Urgenţă pe Instagram, subliniind că misiunea pompierilor este foarte dificilă.

”Este luat în considerare un act intenţionat, precum incendierea”, a relatat agenţia Interfax, citând o sursă neidentificată.

Şi agenţia Sputnik spune că o faptă penală ar fi ”una dintre principalele explicaţii” avute în vedere pentru acest incendiu.

Agenţiile ruse de stat au citat apoi o încălcare a standardelor de siguranţă drept posibilă origine a incendiului.

Videoclipurile postate pe reţelele sociale arată un incendiu masiv în timp ce oamenii fug dintr-o clădire în flăcări către o parcare.

articolul original.

Antony Blinken, despre aderarea la NATO a Suediei și Finlandei: Am toate așteptările ca ambii să devină oficial membri în curând

9 December 2022 at 06:45
image

În pofida rezistenţei Turciei, secretarul american de stat Antony Blinken se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să se alăture în curând Alianței Nord Atlantice.

„Ambele ţări au întreprins acţiuni concrete semnificative pentru a-şi îndeplini angajamentele, inclusiv cele legate de preocupările de securitate din partea aliatului nostru Turcia”, a declarat Antony Blinken joi, la Washington, după o întâlnire cu omologii săi Pekka Haavisto din Finlanda şi Tobias Billstrom din Suedia.

„Am toate aşteptările ca ambii să devină oficial membri în curând”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Anterior, ministrul finlandez al apărării Antti Kaikkonen a declarat că ţara sa ia în considerare acordarea permiselor de export pentru anumite arme Turciei, în timpul discuţiilor cu omologul său Hulusi Akar joi, la Ankara. Finlanda ar putea procesa unele cereri de export „în viitorul apropiat”, a declarat Kaikkonen, conform postului de radio finlandez Yle. Cu toate acestea, armele nu vor fi livrate fără controale atente, a adăugat el.

Turcia este unul dintre cei doi membri NATO care încă blochează aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO invocând presupusul lor sprijin pentru grupările pe care Ankara le clasifică drept teroriste. Ankara cere, printre altele, ca Stockholm şi Helsinki să împiedice astfel de activităţi teroriste pe teritoriul lor şi să ridice aşa-numitul embargo asupra armelor.

Deşi nu există un embargo categoric, după cum a subliniat Kaikkonen joi, Finlanda şi Suedia nu au vândut nicio armă Turciei după incursiunea militară a acesteia din 2019 împotriva miliţiei kurde în nordul Siriei.

Suedia a anunţat recent că este pregătită să livreze arme Turciei.

Ministrul Hulusi Akar a subliniat drept condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO contribuţia la modernizarea forţelor armate turce în timpul conferinţei de presă comune cu Kaikkonen, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

Turcia a făcut presiuni ca Suedia să extrădeze presupuşi suspecţi care au legături cu organizaţia clericului islamic Fethullah Gulen din SUA şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Justiţia suedeză a respins recent extrădarea a doi presupuşi susţinători ai lui Gulen, invocând faptul că aceştia nu au comis nicio infracţiune conform legii suedeze, potrivit cotidianului Expressen, citat de AGERPRES

articolul original.

Twitter a avut „liste negre secrete” pentru a limita utilizatorii, spune reporterul | Știri din rețelele sociale

9 December 2022 at 04:33
By: Stiri
image

Twitter a creat liste negre „secrete” pentru a limita vizibilitatea „tweet-urilor „underdog” și a unor conturi de dreapta, a declarat jurnalistul independent Bari Weiss, invocând o investigație bazată pe documente interne ale companiei.

Weiss, fost editor de opinie din New York Times, care conduce acum The Free Press, a declarat vineri că fosta conducere a platformei de socializare a limitat accesul anumitor conturi cu ceea ce a numit o „listă neagră de tendințe” și o „listă neagră de căutare”, deoarece precum și o „listă neagră de căutare”. Eticheta „Nu amplifica”.

Twitter, care a fost cumpărat de Elon Musk în octombrie, a recunoscut public în trecut că limitează acoperirea anumitor conturi – lăsându-le vizibile pentru adepți, dar limitându-le vizibilitatea în conversații și rezultatele căutării – deși a primit critici pentru că nu a informat cei interesați. utilizatorilor sau transparența asupra deciziilor sale.

Într-un thread de Twitter, Weiss a spus că figurile incluse pe lista neagră au inclus Jay Bhattacharya, un profesor de la Universitatea Stanford care s-a opus blocării COVID-19, Charlie Kirk, un activist conservator și „Libs of TikTok”, un cont care repostează și bate joc de conținut postat în altă parte de liberali și persoanele LGBTQ.

Weiss, care a citat un număr de angajați anonimi Twitter în sprijinul afirmațiilor sale, a inclus capturi de ecran care păreau să arate interfața pe care Twitter o folosește pentru lista neagră a anumitor conturi, inclusiv etichete care denotă statutul lor restricționat.

„Controlăm foarte mult vizibilitatea. Și controlăm într-un fel amplificarea conținutului tău”, a spus Weiss, citând un inginer Twitter nenumit. „Și oamenii normali nu știu cât de mult facem.”

Weiss a spus că cele mai sensibile decizii din punct de vedere politic au fost luate de o echipă cunoscută sub numele de „Politica de integritate a site-ului, sprijin pentru escaladare a politicilor”, care a inclus Vijaya Gadde, șeful departamentului juridic, politici, încredere și securitate de atunci și Yoel Roth, care era șeful global. de încredere și siguranță.

Al Jazeera a contactat Gadde și Roth pe Twitter și Linkedin pentru comentarii.

Kayvon Beykpour, fostul șef de produs al Twitter, a respins caracterizarea de către Weiss a politicilor platformei, spunând că compania nu a negat niciodată clasarea conturilor, dar a respins afirmațiile de „interdicții în umbră” sau de a face unele postări invizibile pentru toată lumea, cu excepția persoanei care le-a postat.

„Caracterizați orice de-amplificare ca fiind echivalentă cu interzicerea în umbră, care este o interpretare leneșă sau deliberată înșelătoare”, a spus Beykpour pe Twitter.

Publicarea de către Weiss a materialului vine după ce noul proprietar de Twitter, Elon Musk, a împărtășit documente interne ale companiei cu Weiss și cu colegul jurnalist independent Matt Taibbi.

Musk, un autodescris absolutist al libertății de exprimare care a acuzat vechiul management al Twitter că este părtinitor împotriva punctelor de vedere liberale, a lansat eliberarea fișierelor ca un efort de a crește transparența cu privire la influența platformei asupra discursului politic.

Criticii l-au acuzat pe Musk că a desfășurat o vânătoare de vrăjitoare împotriva foștilor angajați Twitter, compromit siguranța și securitatea platformei și a introdus un val de fanatism și ură pe platformă.

Musk a scris vineri pe Twitter că platforma lucrează la o actualizare pentru „a arăta starea reală a contului tău, astfel încât să știi clar dacă ai fost interzis, de ce și cum să faci recurs”.

Afirmațiile lui Weiss de vineri au atras un răspuns polarizat, conservatorii valorând rapoartele ei ca dovadă a părtinirii liberale a Twitter și mulți din stânga acuzând-o că a fabricat o non-poveste și PR pentru Musk, cel mai bogat om din lume.

Unii utilizatori de Twitter au subliniat, de asemenea, că Musk a spus luna trecută că tweet-urile de ură și negative vor fi „depowerate” și „demonetizate” sub conducerea sa, definind noua politică a platformei drept „libertate de exprimare, dar nu libertate de acces”.

Vineri, Taibbi, un fost reporter Rolling Stone care scrie acum la Substack, a postat corespondență internă pe Twitter din octombrie 2020, care arată cum directorii au luat decizia de a limita circulația unui articol New York Post despre materialele găsite pe un laptop aparținând lui Hunter Biden. , fiul președintelui american Joe Biden.

Comunicările le-au arătat directorilor Twitter discutând despre cum să gestioneze articolul, a cărui partajare a fost în cele din urmă restricționată de politica platformei împotriva materialelor piratate.

Decizia Twitter de a cenzura articolul, care a stârnit dezbateri aprinse asupra rolului rețelelor sociale în democrație, a venit după ce foști oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat că povestea laptopului poartă semnele dezinformarii rusești, deși nu a fost furnizată nicio dovadă a implicării Rusiei.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Directorul închisorii din SUA a pledat vinovat în cazul de abuz al „clubului de viol” | Știri despre agresiuni sexuale

9 December 2022 at 00:25
By: Stiri
image

Ray Garcia este primul dintre cei cinci inculpați care sunt judecati pentru abuz de femei deținute într-o închisoare din California.

Fostul director al unei închisori federale pentru femei din Statele Unite, unde deținute au declarat că au fost supuse unor abuzuri sexuale fulgerătoare, a fost condamnat pentru hărțuirea deținuților și forțat-o să pozeze nud în celule.

Ray Garcia a fost găsit vinovat pentru opt acuzații joi și riscă până la 15 ani de închisoare. El a fost printre cei cinci lucrători acuzați că au abuzat deținuții la penitenciarul federal din Dublin, California, cunoscut sub numele de „clubul violurilor”. El a fost primul judecat.

Garcia, în vârstă de 55 de ani, s-a retras din postul său anul trecut, după ce Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) a găsit fotografii cu deținuți goi pe telefonul său furnizat de guvern. Garcia a fost acuzat că a abuzat trei deținuți între decembrie 2019 și iulie 2021.

Procurorii au susținut în proces că comportamentul abuziv al lui Garcia a urmat un model care a început cu complimente, lingușiri și promisiuni de transfer în închisori de securitate mai scăzută, dar a escaladat la agresiune sexuală.

O investigație a Associated Press din februarie a dezvăluit o cultură a abuzului și mușamalizării care a persistat ani de zile în închisoare, la aproximativ 21 de mile (34 km) est de Oakland. Această raportare a dus la un control sporit din partea Congresului SUA și la promisiuni din partea Biroului Federal al Închisorilor (BOP) că va rezolva problemele și va schimba cultura închisorii.

Procesul a pus sub semnul întrebării modul de gestionare de către BOP a plângerilor de abuz sexual de către deținuți împotriva personalului și procesul de verificare pentru persoanele pe care le alege să-și gestioneze închisorile.

Procurorii spun că Instituția Corecțională Federală din Dublin, California, a fost locul în care au avut loc ani de zile abuzuri sexuale împotriva deținutelor. [File: Ben Margot/AP Photo]

Orice activitate sexuală între un lucrător al penitenciarului și un deținut este ilegală. Angajații închisorii se bucură de o putere substanțială asupra deținuților, controlând fiecare aspect al vieții lor, de la ora mesei până la stingerea luminilor, și nu există un singur scenariu în care un deținut își poate da consimțământul.

Garcia a fost responsabilă pentru instruirea personalului și a deținuților cu privire la raportarea abuzurilor și respectarea legii federale de eliminare a violului, în același timp în care comitea abuzuri, susțin procurorii. Unii deținuți spun că au fost trimiși la izolare sau la alte închisori pentru că au acuzat angajații de abuz.

Procurorii spun că Garcia a încercat să-și țină victimele liniștite, promițându-le că le va ajuta să obțină o eliberare anticipată. Se pare că i-a spus unei victime că el și oficialul penitenciar responsabil cu investigarea comportamentului greșit al personalului erau „prieteni apropiați” și că nu putea fi concediat. Potrivit unui rechizitoriu, el a spus că-i plăcea să țopăie cu deținuții pentru că, având în vedere lipsa lor de putere, aceștia nu puteau „să-i încurce”.

Garcia este, de asemenea, acuzat că le-a ordonat deținuților să se dezbrace pentru el în timp ce făcea turul și că a mințit agenții federali care l-au întrebat dacă le-a cerut vreodată deținuților să se dezbrace pentru el sau a atins în mod necorespunzător un deținut.

„Vedem deținuți îmbrăcându-se și chestii… și dacă se dezbracă, m-am uitat deja”, a spus Garcia pentru FBI în iulie 2021, conform documentelor instanței. „Nu plănuiesc pentru un moment „Te dezbraci și voi fi acolo”.

Garcia a fost plasat în concediu administrativ înainte de a se pensiona. A fost arestat în septembrie 2021.

Luna trecută, procurorul general adjunct Lisa Monaco le-a ordonat procurorilor federali din Statele Unite „să ia în considerare întreaga gamă de statute”, inclusiv legea federală privind violența împotriva femeilor în cazurile care implică angajații BOP acuzați de comportament sexual necorespunzător.

În acele cazuri, Monaco a spus că procurorii ar trebui să ia în considerare să solicite judecătorilor sentințe care să depășească orientările federale, dacă pedeapsa recomandată în orientări nu este „echitabilă și proporțională cu gravitatea crimelor”.

Dintre ceilalți patru lucrători din Dublin acuzați de abuz asupra prizonierilor, trei au pledat vinovați și unul urmează să fie judecat anul viitor.

James Theodore Highhouse, capelanul închisorii, face apel la pedeapsa sa de șapte ani de închisoare, argumentând că era excesivă, deoarece era mai mult decât dublă față de pedeapsa recomandată în liniile directoare federale privind sentința.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Triburi de nativi americani din SUA caută să reintroducă fauna indigenă | Știri despre animale sălbatice

8 December 2022 at 21:51
By: Stiri
image

Specii native, cum ar fi vulpile iute și dihorii cu picioare negre, au dispărut din rezervația Fort Belknap din Statele Unite în urmă cu generații, distruse de campanii de otrăvire, boli și pluguri agricole care au transformat preria deschisă în terenuri agricole și pășuni pentru vite.

Acum, sub conducerea bătrânilor amerindieni și a grupurilor de animale sălbatice din afara, studenții tribali și stagiari ajută la reintroducerea micilor prădători în rezervația Northern Montana, care se întinde pe mai mult de 2.600 km pătrați (1.000 mile pătrate) lângă granița dintre Statele Unite și Canada.

Sakura Main, o femeie Aaniiih în vârstă de 24 de ani, care intră în Colegiul Aaniiih Nakoda din Fort Belknap în ianuarie, ajută la localizarea și capcana dihorilor pe cale critică de dispariție pentru a-i vaccina împotriva unei ciumă mortale.

Munca lui face parte dintr-un program supravegheat de Departamentul Tribal de Pește și Vânat, în parteneriat cu World Wildlife Fund.

Animalele nocturne trăiesc printre vizuinile muntoase ale coloniilor de câini de prerie, unde dihorii urmăresc rozătoarele, încolăcindu-se în jurul prăzii lor pentru a o sugruma și a o ucide.

Într-o noapte senină recentă, cu situl sacru al lui Nakoda numit Snake Butte care se profilează la orizont, Main a strălucit o lanternă pe o capcană de sârmă lungă și subțire în vârful unui bârlog de câini de prerie. Înăuntru se afla al doilea dihor pe care se presupune că l-a prins în acea noapte cu colegul dihor CJ Werk, fiica fostului președinte tribal.

— Avem unul acolo! exclamă Main liniştit.

— Uau, chiar încă una? răspunse Werk, care era angajat într-o întrecere amicală cu un alt muncitor, vărul său, pentru a prinde cei mai mulți dihori. — Am de gând să-l frec.

Dus înapoi la „remorca spitalului”, animalul a fost sedat și vaccinat împotriva bolii sălbatice purtate de prada lor preferată. I s-a introdus un microcip sub piele pentru urmărirea viitoare, înainte de a fi eliberat înapoi în colonia de câini de prerie, sub aplauzele blânde din partea Main și Werk.

Pe măsură ce disparițiile animalelor și plantelor se accelerează în întreaga lume, triburile de nativi americani, cu finanțare limitată, caută să restabilească speciile pe cale de dispariție și să le refacă habitatele, măsuri care paralele cu locurile „sălbatice” prin revigorarea sistemelor naturale degradate.

Dar relația directă pe care nativii americani o percep între oameni și fauna sălbatică diferențiază abordarea lor de conservaționiștii occidentali, care deseori pun accentul pe „managementul” habitatului și faunei sălbatice asupra cărora oamenii au stăpânire, a spus Julie Thorstenson, director executiv al Native American Fish and Wildlife Society.

„Știința occidentală consideră oamenii ca un fel de administratori externi ai pământului și a ecosistemului”, a spus el. „Oamenii indigeni se văd ca parte a ei”.

Nakoda și Aaniiih care locuiesc la Fort Belknap s-au luptat să-și restabilească pământul într-o stare mai sălbatică. Boala șterge periodic populațiile de dihori, iar jumătate dintre vulpile eliberate până acum ar fi murit sau scăpat.

Dar membrii tribului spun că se angajează să reconstruiască speciile native cu o semnificație culturală profundă pentru a restabili echilibrul între oameni și lumea naturală. Bătrânii tribali vorbesc cu nostalgie despre societatea Swift Fox, acum dispărută, care prețuia animalele secrete și își folosea pielea și cozile pentru a-și împodobi împletiturile de păr și costumele. Ei numesc vulpile și dihorii „rudele lor”.

„Este ca și cum ai avea familia înapoi”, a spus Mike Fox, fost director al programului pentru fauna sălbatică din Fort Belknap. „Avem un loc al naibii de bun în câmpiile nordice pentru a aduce aceste animale înapoi și aproape să completăm cercul de animale care au fost inițial aici”.

Înainte de așezarea europeană, până la un milion de dihori ocupau aproximativ 400.000 km pătrați (156.000 mile pătrate) din Canada până în Mexic, oriunde s-au găsit câini de prerie.

În anii 1960, conversia preriilor în campanii de culturi, ciumă și otrăvire a redus teritoriul câinelui de prerie la 5.700 km pătrați (2.200 mile pătrate). S-a presupus că dihorii au dispărut, apoi au fost redescoperiți în 1981 într-o fermă din Meeteetse, Wyoming.

Sunt unul dintre cele mai amenințate mamifere din America de Nord, cu doar aproximativ 300 în sălbăticie, cu mai puțin de 40 dintre ele la Fort Belknap. Populațiile sunt susținute printr-un program de reproducție în captivitate pentru a contracara decimările periodice cauzate de ciumă.

Câinii de preerie sunt încă considerați o pacoste printre fermieri, chiar și în Fort Belknap, deoarece mănâncă iarbă. Turneele de împușcături pentru câini de prerie au fost odată organizate anual pentru a strânge bani pentru Departamentul Tribal de Pește și Vânat, a spus Fox. Turneele s-au încheiat la Fort Belknap, iar câinii de prerie, rozătoarele de mărimea unei veverițe comune pe câmpiile Statelor Unite, sunt acum recunoscuți ca fiind vitali pentru dihori.

Părți din Fort Belknap sunt, de asemenea, repopulate cu zimbri, o specie care a susținut nativii americani timp de secole înainte ca coloniștii albi să-i omoare. Zimbrii sunt restaurați de zeci de triburi din Statele Unite, ceea ce este similar cu eforturile din nord-vestul Pacificului de a susține populațiile de somon sălbatic, o altă specie cheie care a oferit triburilor hrană.

Munca de reabilitare a dihorilor cu picioare negre și a vulpilor iute este diferită. Spre deosebire de zimbri și somon, vulpile și dihorii nu sunt surse de hrană. Ei trăiesc în umbră, vânează în principal noaptea și sunt rar văzuți.

Dihorii au fost reintroduși în șapte rezervații din câmpiile de nord și două situri tribale din sud-vest, în timp ce vulpile iute au fost returnate în patru rezervații, a declarat Shaun Grassel, un fost biolog din Tribul Sioux din Lower Brule, Dakota de Sud.

La mai puțin de 100 de yarzi (91 m) de un mic incintă care conținea trei vulpi iute pe cale să fie eliberate la Fort Belknap, bătrânii tribali Buster Moore și John Allen stăteau printre cactusi și ierburi zgomotoase și treceau cu o țeavă în jurul unui cerc de oameni, în timp ce femeile stăteau în apropiere, priveau și ascultau.

După ceremonie, Moore – al cărui nume Nakoda este Buffalo Bull Horn – și-a frecat mâinile de pământul dur, explicând că s-au rugat pentru vulpi, triburi și pământul însuși.

„Stă de la sine; ajuta Mama Pamant. Totul susține echilibrul”, a spus Moore despre lucrările de restaurare sărbătorite în acea zi. „Câini de prerie, lupi, vulpe iute, vulpe roșie, dihori cu picioare negre”.

Cândva abundente pe câmpii, vulpile iute ocupă acum aproximativ 40% din habitatul lor original. Din 2020, triburile și colegiul au colaborat cu oamenii de știință de la Grădina Zoologică Națională a Smithsonian pentru a captura aproximativ 100 de vulpi din populații sănătoase din Wyoming și Montana și pentru a le muta în Fort Belknap.

În timp ce Moore vorbea, biologul Tim Vosburgh și doi asistenți s-au apropiat cu precauție de niște vulpi dintr-un incintă. Au folosit tăietoare de sârmă pentru a tăia veriga lanțului și a o deschide.

După ce biologul și asistenții au plecat, o vulpe a privit din gaura unui câine de prerie din incintă. Curând a ieşit din deschidere, urmat în câteva minute de alţi doi.

Au dispărut prin peisajul ondulat și în soarele orbitor din spatele Munților Bearpaw la vest.

„Ceea ce au nevoie este un pic de noroc”, a spus Allen maiorul. „Trebuie să supraviețuiască iernii și apoi nu trebuie să-și facă griji pentru asta, știi, pentru că au toate aptitudinile. Așa că le cerem rudelor noastre să le protejeze”.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

SUA dă în judecată pentru a opri Microsoft să cumpere producătorul „Call of Duty” Activision | Știri de afaceri și economie

8 December 2022 at 21:19
By: Stiri
image

Autoritatea de reglementare antitrust FTC a declarat că Microsoft a avut un istoric de cumpărare de conținut valoros de jocuri, folosindu-l pentru a suprima concurența

Administrația Biden a depus joi o plângere menită să blocheze oferta de 69 de miliarde de dolari a gigantului tehnologic Microsoft de a cumpăra producătorul de jocuri „Call of Duty” Activision, din cauza temerilor că acordul le-ar interzice rivalilor accesul la jocuri populare.

Microsoft, care deține Xbox, a declarat în ianuarie 2022 că va cumpăra Activision pentru 68,7 miliarde de dolari, în cea mai mare afacere din istorie în industria jocurilor de noroc.

În plângerea sa, Comisia Federală pentru Comerț, care aplică legea antitrust, a declarat că Microsoft a avut un istoric de a cumpăra conținut valoros de jocuri și de a-l folosi pentru a suprima concurența de la consolele rivale.

„Microsoft a demonstrat deja că poate și va ascunde conținut de la rivalii săi de jocuri”, a declarat Holly Vedova, directorul Biroului de Concurență al FTC. „Astăzi căutăm să împiedicăm Microsoft să câștige controlul asupra unui studio de jocuri independent lider și să-l folosească pentru a dăuna concurenței pe mai multe piețe de jocuri dinamice și cu creștere rapidă.”

Președintele Microsoft, Brad Smith, a declarat că compania va lupta cu FTC. „Deși am crezut că dăm o șansă păcii, avem deplină încredere în cazul nostru și salutăm oportunitatea de a ne depune cazul în instanță”, a spus el.

Decizia de a depune acțiunea vine pe măsură ce administrația Biden a adoptat o abordare mai agresivă a aplicării legii antitrust. Departamentul de Justiție al SUA a oprit recent o fuziune de 2,2 miliarde de dolari între Penguin Random House, cel mai mare editor de carte din lume, și rivalul american mai mic Simon & Schuster.

Acțiunile Microsoft și Activision au scăzut ambele la știrea plângerii FTC. Acțiunile Activision au scăzut cu 2,3%, până la 74,19 dolari pe acțiune, în timp ce Microsoft a scăzut de la maximele anterioare, dar s-au tranzacționat în continuare cu aproape 1% mai mare pentru ziua de la 246,31 dolari.

Compania de software din SUA a spus că dorește ca acordul să o ajute să concureze cu liderii de jocuri Tencent și proprietarul PlayStation Sony, care au criticat acordul.

Pentru a convinge autoritățile de reglementare, la scurt timp după anunțarea acordului, Microsoft a stabilit un nou set de principii pentru magazinul său de aplicații, inclusiv accesul deschis pentru dezvoltatori care îndeplinesc standardele de confidențialitate și securitate.

Și în decembrie, într-o altă mișcare de a atenua criticile, Microsoft și-a luat un angajament de 10 ani de a aduce „Call of Duty” pe platformele Nintendo, aducând pentru prima dată populara serie de împușcături la persoana întâi în companie. Microsoft a făcut aceeași ofertă către Sony.

Președintele Lina Khan și cei doi democrați din comisie au votat pentru aprobarea plângerii, în timp ce comisarul Christine Wilson a votat „nu”.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Eliberarea lui Griner ridică noi îngrijorări cu privire la soarta lui Paul Whelan | Știri de politică

8 December 2022 at 20:17
By: Stiri
image

Eliberarea jucătoarei americane de baschet Brittney Griner în Rusia a fost întâmpinată cu bucurie în Statele Unite, unde familia, prietenii, colegii de echipă și alți suporteri ai sportivei au militat luni de zile pentru a-i asigura întoarcerea.

Dar, pe măsură ce președintele american Joe Biden a anunțat că Griner a fost eliberat joi, mulți au întrebat: Dar Paul Whelan, veteranul marinei american condamnat la 16 ani într-o închisoare rusă în 2020, sub acuzația de spionaj, despre care spune că Washingtonul este fals?

Administrația Biden a discutat în mod regulat împreună despre cazurile Griner și Whelan, spunând că ambii cetățeni americani au fost reținuți pe nedrept în Rusia.

Dar eliberarea lui Griner, de două ori medaliat cu aur olimpic, într-un schimb de prizonieri cu traficantul de arme rus Viktor Bout, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare americană, îi separă efectiv soarta de aceasta de către Whelan.

Oficialii americani au făcut două puncte joi când au abordat continuarea detenției lui Whelan: că nu au ales să-l elibereze pe Griner pe cheltuiala fostului Marine și că vor continua să insiste pentru eliberarea lui.

„Deși încă nu am reușit să ne asigurăm [Whelan’s] eliberați, nu renunțăm. Nu vom renunța niciodată”, a spus Biden. „Rămânem în contact strâns cu [his] familia, familia Whelan, iar gândurile și rugăciunile mele sunt cu ei astăzi.”

Biden a adăugat că Rusia a tratat diferit cazul lui Whelan din „motive ilegitime”, referindu-se la acuzațiile de spionaj împotriva lui. Whelan, care își ispășește pedeapsa într-o colonie penală rusă, a negat vehement acuzațiile.

Whelan își exprimă dezamăgirea

În iulie, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washington a făcut o „propunere substanțială” Moscovei pentru eliberarea atât a lui Whelan, cât și a lui Griner. La acea vreme, mai multe instituții de presă americane au raportat că SUA se oferea să-l elibereze pe Bout în schimbul celor doi americani.

Biden s-a întâlnit, de asemenea, cu membrii familiei lui Griner și Whelan la Casa Albă în septembrie pentru a-i informa cu privire la eforturile administrației sale de a aduce cuplul înapoi în Statele Unite.

Whelan, care a fost arestat în Rusia în 2018, și-a exprimat joi dezamăgirea că a rămas în închisoare.

„Sunt foarte dezamăgit că nu s-au făcut mai multe pentru a-mi asigura eliberarea, mai ales că se apropie cea de-a patra aniversare a arestării mele. Am fost arestat pentru o crimă care nu s-a întâmplat niciodată”, a declarat Whelan pentru CNN într-un interviu telefonic. „Nu înțeleg de ce mai stau aici”.

Acordul Griner-Bout a fost al doilea schimb de prizonieri între Statele Unite și Rusia din acest an.

În aprilie, Moscova l-a eliberat pe Trevor Reed, de asemenea un fost marin american, în schimbul eliberării pilotului rus Konstantin Yaroshenko, care ispășește o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în SUA pentru acuzații de droguri.

Blinken a comparat joi afacerea care l-a eliberat pe Reed cu cea care l-a eliberat pe Griner.

„Aceasta a fost aceeași situație cu care ne-am confruntat în aprilie: l-am adus acasă pe Trevor Reed; am vrut să aducem [Griner and Whelan] acasă în același timp. Nu am fost în stare să o facem la momentul respectiv”, a declarat reporterilor secretarul de stat al SUA.

„În acest moment, nu am putut să asigurăm eliberarea lui Paul. Dar mergând înainte, am rămas absolut hotărâți să facem acest lucru.

„unul sau niciunul”

Griner, o vedetă a Asociației Naționale de Baschet al Femeilor (WNBA), a fost arestată și condamnată la nouă ani de închisoare după ce autoritățile ruse au găsit în bagajele ei cartușe de vape care conțineau ulei de canabis pe un aeroport din Moscova în februarie, cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

La început, administrația Biden a etichetat detenția lui Griner ca nejustificată, iar avocații săi au spus că sentința a fost excesivă și nu se potrivește cu gravitatea crimei.

Schimbul de prizonieri de joi a atras unele critici din partea parlamentarilor republicani din Statele Unite, inclusiv a congresmanului Michael Waltz, care a postat pe Twitter: „Unde este marinele american Paul Whelan, care a fost reținut pe nedrept de Rusia pentru mult mai mult timp? Celebrități mai degrabă decât veterani?”

Congresmanul Lisa McClain și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la eliberarea lui Bout, un prolific traficant de arme rus, numit cândva „negatorul morții”.

„Președintele Biden tocmai și-a returnat „dealerul morții” în Rusia, în timp ce marinul american Paul Whelan a rămas închis într-o închisoare rusească”, a spus el într-o postare pe rețeaua de socializare. „Avem nevoie de dreptate pentru [Whelan]. Ar trebui să fie și el în acel avion acasă.”

Cu toate acestea, Blinken a declarat joi că Washingtonul nu a avut de ales între a-l elibera pe Griner sau pe Whelan, deoarece Moscova nu era dispusă să-l elibereze pe fostul marin.

„Alegerea în acest caz a fost una sau niciuna, deoarece, din păcate, Rusia a continuat să sune [Whelan’s] caz prin prisma acuzațiilor false de spionaj și ei îl tratează diferit decât au tratat-o ​​pe Brittney Griner”, a spus ea.

Familia lui Whelan a susținut, de asemenea, schimbul de prizonieri, numind-o decizia „corectă”.

„Ca membru al familiei unui ostatic rus, îmi pot doar imagina bucuria [Griner] va fi reunit cu cei dragi și la timp pentru sărbători”, a declarat David Whelan, fratele lui Paul Whelan, într-un comunicat.

„Nu există succes mai mare decât ca un prizonier ilegal să fie eliberat și ca ei să plece acasă”.

Soția lui Griner, Cherelle Griner, a promis, de asemenea, că va continua să insiste pentru eliberarea lui Whelan. „Voi rămâne angajat în munca de a aduce acasă fiecare american, inclusiv [Whelan]a cărui familie este în gândurile noastre astăzi”, a spus el la Casa Albă joi.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Celine Dion diagnosticată cu boală neurologică rară | Știri din domeniul entertainment-ului

8 December 2022 at 19:46
By: Stiri
image

În videoclipul emoționant, cântăreața superstar vorbește despre sindromul persoanei rigide care provoacă spasme care îngreunează mersul și cântarea.

Cântăreața Celine Dion a fost diagnosticată cu o tulburare neurologică rară care îi provoacă spasme și o îngreunează să cânte, a spus superstarul global în videoclipuri emoționante publicate pe rețelele de socializare.

Dion a spus joi că a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară care afectează una până la două dintr-un milion de persoane și provoacă rigiditate musculară progresivă.

„În timp ce încă învățăm despre această afecțiune rară, acum știm că acesta este ceea ce a cauzat toate spasmele pe care le-am avut”, a spus o Dion, vizibil emoționată, în engleză, într-unul dintre videoclipuri. Un al doilea videoclip a fost lansat în franceză.

„Din păcate, aceste spasme afectează fiecare aspect al vieții mele de zi cu zi, uneori provocând dificultăți la mers și nepermițându-mi să-mi folosesc corzile vocale pentru a cânta așa cum eram obișnuit”, a spus Dion, cunoscut pentru balade, inclusiv „It’s All Coming Back from”. eu acum și inima mea va merge mai departe.

„Mă doare să vă spun astăzi”, a continuat tânăra de 54 de ani în videoclipul plin de lacrimi distribuit pe pagina ei de Instagram, cu vocea ruptă, „că asta înseamnă că nu voi fi pregătită să-mi reiau turneul prin Europa în februarie. „

‼️ Celine Dion reprogramează spectacolele de primăvară 2023 în 2024 și anulează 8 dintre spectacolele ei din vara 2023. ‼️

„Mă doare să vă spun că nu voi fi pregătit să-mi reiau turneul în Europa în februarie”. – Celine

Urmărește postarea lui Celine aici 👉🏼https://t.co/7el0cJVM4I pic.twitter.com/C9I8NEL5bs

— Celine Dion (@celinedion) 8 decembrie 2022

Cântăreața din Quebec, care a vândut peste 220 de milioane de albume în întreaga lume în cariera sa de un deceniu, a amânat joi 17 concerte europene programate pentru februarie, martie și aprilie anul viitor.

Concertele, programate în mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Polonia și Elveția, ca parte a turneului mondial al lui Dion Courage, au fost amânate pentru 2024. Ea a anulat, de asemenea, alte opt spectacole care erau programate pentru vara viitoare.

Turneul Courage, în sprijinul celui mai recent album omonim al lui Dion, a început în 2019 în Quebec City, Canada, dar mai multe spectacole ulterioare au fost amânate sau anulate din cauza pandemiei de COVID-19.

În octombrie 2021, a fost, de asemenea, forțată să anuleze o rezidență în Las Vegas din cauza „spasmelor musculare severe și persistente”.

Joi, Dion, care și-a pierdut soțul și managerul de mult timp Rene Angelil din cauza cancerului în 2016, a spus că lucrează cu o „echipă grozavă” de medici și că are sprijinul copiilor ei.

„Am o echipă grozavă de medici care lucrează alături de mine pentru a mă ajuta să mă fac mai bine, și copiii mei prețioși care mă susțin și îmi dau speranță. Lucrez din greu cu terapeutul meu de medicină sportivă în fiecare zi pentru a-mi reconstrui puterea și capacitatea de a performa din nou”, a spus ea în videoclip.

„Dar trebuie să recunosc că a fost o luptă. Tot ce știu este să cânt. Este ceea ce am făcut toată viața și este ceea ce îmi place să fac cel mai mult.

Pacienții diagnosticați cu sindromul persoanei rigide pot prezenta rigiditate musculară și o sensibilitate crescută la zgomot și atingere, ceea ce poate provoca spasme musculare, potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC din Statele Unite.

„Posturile anormale, adesea aplecate și înțepenite, sunt caracteristice tulburării. Persoanele cu SPS pot fi prea cu dizabilități pentru a merge sau a se mișca sau le este frică să părăsească casa deoarece zgomotul străzii, cum ar fi sunetul claxonului unei mașini, poate duce la tresărire și cădere”, spune institutul pe site-ul său.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Plecăm în număr tot mai mare: În 2020, peste 18% dintre cei născuţi în România locuiau în străinătate

8 December 2022 at 10:31

Plecăm în număr tot mai mare: În 2020, peste 18% dintre cei născuţi în România locuiau în străinătate

Potrivit unei analize publicate miercuri de portalul de statistică Erdelystat.ro, în 2020, peste 18% dintre cei născuţi în Romania locuiau în străinătate.

Prin compararea datelor statistice oficiale disponibile în România şi în alte ţări, portalul a analizat evoluţia pe zece ani a proceselor internaţionale de imigrare şi emigrare care au afectat România între 2012 şi 2021, însă din cauza datelor incomplete pentru 2021, unele dintre constatările formulate se referă numai la anul 2020, transmite Hirado.hu

Potrivit datelor statistice, în ceea ce priveşte anul 2020, Erdélystat.ro a estimat la 22,6 milioane numărul persoanelor care s-au născut în România şi care mai erau în viaţă. Cel puţin 18% din această populaţie şi aproape un sfert din grupa de vârstă activă (20-59 de ani) locuiau în străinătate în 2020.

În 2020, în cele 25 de ţări observate în timpul analizei, un număr total de aproximativ 4 milioane de cetăţeni născuţi în România trăiau în mod obişnuit în afara ţării. Cele mai populare cinci ţări de destinaţie pentru emigranţii din România sunt Italia (979 000 de persoane), Germania (813 000 de persoane), Spania (579 000 de persoane), Marea Britanie (427 000 de persoane) şi Ungaria (210 000 de persoane). Potrivit evidenţelor statistice ale ţărilor de destinaţie, între 2012 şi 2020, numărul imigranţilor de origine română a crescut cu peste 835 000 de persoane, ceea ce înseamnă o creştere de 27%.

La 1 ianuarie 2021, Institutul Naţional de Statistică din România a estimat populaţia rezidentă a ţării la 19,2 milioane. Dintre aceste persoane, 18,5 milioane s-au născut în România, iar 700 000 s-au născut în străinătate. Numărul persoanelor fără cetăţenie română a fost de numai 145 000. Însă aproximativ 40% din populaţia născută în străinătate s-a născut în state care pot fi considerate ţări de destinaţie pentru migraţia românească. Probabil că este vorba despre copiii românilor plecaţi în străinătate, care au fost înscrişi şi în registrele de stare civilă din România.

Potrivit analizei Erdélystat.ro, doar 11,7% dintre rezidenţii români născuţi în străinătate sunt imigranţi din afara UE şi care au venit în România în scopul angajării. Potrivit distribuţiei din 2020, 41,7% (302 000 de persoane) din populaţia rezidentă a României de origine străină s-a născut în Republica Moldova, pe următoarele locuri clasându-se Italia (10%), Spania (8,3%) şi Ucraina (6,6%).

În baza datelor statistice disponibile, analiza Erdelystat.ro a încercat să contureze şi echilibrul mişcării populare din România. Potrivit calculelor, din cauza imigraţiei şi emigraţiei, populaţia ţării a scăzut cu cel puţin 400 000 de persoane între 2012 şi 2022, iar în urma sporului natural al naşterilor şi deceselor, cu alte 700 000 de persoane, ceea ce înseamnă, per total, o scădere a populaţiei cu 1,1 milioane. Potrivit analiştilor Erdélystat.ro, recensământul din acest an va arăta, cel mai probabil, că populaţia României este de aproximativ 19 milioane.

articolul original.

Protest la Operă din cauza unui compozitor rus

8 December 2022 at 10:46
By: M.V.

Opera La Scala din Milano şi-a deschis stagiunea 2022-2023, miercuri, cu un spectacol de gală, o reprezentaţie a operei „Boris Godunov” a compozitorului rus Modest Musorgski, în timp ce protestatari împotriva războiului din Ucraina au demonstrat în faţa clădirii, transmite Reuters.

Opera a fost ovaţionată timp de 13 minute din partea unui public în care s-au aflat noul prim-ministru al Italiei, Giorgia Meloni, preşedintele Sergio Mattarella şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întrebată despre protestele stârnite de alegerea operei compozitorului rus, Meloni a declarat că politica şi cultura ar trebui separate, un punct de vedere exprimat de asemenea de Mattarella şi von der Leyen. „Nu avem nimic împotriva poporului rus, împotriva istoriei Rusiei, împotriva culturii ruse”, a spus Meloni reporterilor înainte de spectacol. „Suntem împotriva alegerii politice a celor care au invadat o naţiune suverană”, a adăugat oficialul.

Aproximativ 20 de persoane aflate în faţa operei au fluturat steagul ucrainean în culorile albastru şi galben şi au afişat pancarte care îl denunţau pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei începută în februarie.

„Rusia trebuie să fie izolată. Vrem să fim liberi”, a spus Tatiana Slyusarenko, originară din oraşul ucrainean Irpin, care trăieşte în Italia din 2005. Ea a criticat faptul că La Scala nu şi-a schimbat programul în cele nouă luni de la începutul războiului.

„Cultură rusă doar când războiul se termină”, stătea scris pe una dintre pancarte, potrivit Reuters.

Directorul artistic al La Scala, Dominique Meyer, a apărat luna trecută decizia de a pune în scenă opera compusă de compozitorul rus Modest Musorgski în secolul al XIX-lea. Meyer a spus că opera a fost aleasă cu trei ani în urmă şi nu constituie propagandă pro-Putin.

„Dacă teatrul ar fi anulat opera, ar fi fost un moment foarte prost pentru cultură”, a spus fostul dansator principal de La Scala, Roberto Bolle, prezent în public. „Cultura trebuie să prevaleze asupra tuturor”, a adăugat el.

Activiştii împotriva schimbărilor climatice au aruncat cu vopsea la intrarea în clădirea celebrei opere La Scala înaintea spectacolului de deschidere a noii stagiuni.

Opera de trei ore, bazată pe o piesă a scriitorului rus Aleksandr Puşkin, relatează povestea ţarului Boris Godunov care a înnebunit şi a murit copleşit de vinovăţie pentru uciderea unui tânăr rival la tron, la sfârşitul secolului al XVI-lea.

Regizorul danez Kasper Holten a pus în scenă povestea într-un spaţiu sumbru dar opulent, cântăreţii purtând atât costume contemporane cât şi de epocă.

Basul rus Ildar Abdrazakov a interpretat rolul principal, al lui Godunov, în timp ce soprana rusă Anna Denisova a fost Kseniya, fiica acestuia.

La Scala şi-a deschis miercuri stagiunea 2022-2023, unul dintre cele mai importante momente ale calendarului cultural italian.

Foto Arhivă

articolul original.

Schimbări majore în sistemul medical. Dacă vrei să-ți alegi medicul, plătești în plus!

5 December 2022 at 13:38

Un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, privind Strategia 2022-2030, prin care s-ar extinde obligațiile de plată a asigurărilor sociale de sănătate, a inflamat opinia publică, pe bună dreptate.

Prin noul proiect de act normativ, Ministerul Sănătății (MS) intenționează ca orice venit obținut de români să fie taxat prin plata CASS, în procente stabilite prin lege, dar dacă asiguratul care vrea să-și aleagă medicul care să-l trateze, va trebui să plătească în plus (coplată), și în sistemul ublic de sănătate, nu numai în cel privat.

Astfel, alegerea specialistului va implica cheltuieli suplimentare, iar în stategie se face referire la „pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări gestionat la nivel de spital”, se arată în nota de fundamentare.

Tot în regim pilot se dorește testarea unor mecanisme de plată pentru profesioniștii din Sănătate (de exemplu, plăți aferente unor procese clinice, plăți per capita, plăți pe rezultat, plăți pentru serviciile acordate în cadrul consorțiilor/ rețelelor de furnizori de servicii medicale, plăți pentru servicii de telemedicină sau pentru depistarea precoce a unor afecțiuni etc.).

Prin noua strategie se urmărește, între altele, dezvoltarea unui sistem de finanțare sustenabil – în perspectiva evoluțiilor economice, tehnologice și demografice – și rezilient – la șocurile provocate crize epidemiologice și climatice –, care să asigure resurse financiare suficiente pentru realizarea obiectivelor, susține inițiatorul proiectului. În acest scop, MS propune majorarea veniturilor încasate din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, prin eliminarea scutirilor fiscale, concomitent asigurarea protecției financiare a persoanelor cu venituri reduse, prin „extinderea bazei de impozitare pentru contribuții de asigurări sociale de sănătate prin stabilirea obligației de plată asupra tuturor veniturilor obținute de persoanele fizice, indiferent de natura acestora”.

De asemenea, se urmărește „majorarea finanțării din surse private a serviciilor de sănătate prin asigurări private de sănătate și contribuții personale ponderate”. Totodată, „în vederea creșterii accesului echitabil la servicii preventive de sănătate orală, una dintre măsurile propuse reprezintă pilotarea unui pachet de servicii preventive de sănătate orală pentru populația adultă finanțat din asigurări suplimentare”.

În scopul eficientizării sistemului medical de urgență, noua strategie vizează și „pilotarea furnizării serviciilor de asistență medicală primară prin asigurarea continuității acordării serviciilor în afara orelor de program, în cadrul unei structuri de urgență dedicate în incinta sau imediata apropiere a CPU /UPU, coordonată de medicii de familie și cu permanența asigurată de medicii de familie din teritoriul administrativ acoperit”, adică ceea ce ministrul Sănătății, anunța încă din august, se dorește înmulțirea Centrelor de permanență, în special în zonele deficitare și izolate.

Nici atunci și nici acum, nu sunt precizate sursele specialiștilor de care este nevoie pentru punerea în aplicare a unei astfel de strategii, știut fiind că numărul medicilor de familie este cu mult sub numărul minim acceptabil. Ministerul Sănătății recunoaște însă că există un număr foarte mare de localități din mediul rural în care nu există un cabinet de medicina familiei sau măcar un punct de lucru, iar starea infrastructurii publice de sănătate este „necorespunzătoare”.

Pentru a schimba aceste lucruri, MS și-a propus ca până în 2030 să scadă  numărul localităților care nu au medic de familie cu minim 20% față de 2022, ca minim 33% din cabinetele de medicină de familie să asigure managementul unei echipe comunitare care furnizează preponderent servicii preventive și tot 33% să aibă o asistentă medicală angajată preponderent pentru furnizarea serviciilor preventive (copii / adulți / vârstnici) în plus față de structura existentă.

De asemenea, minim 75% din ambulatoriile din orașele reședință de județ să ofere servicii de spitalizare de zi și cel puțin 25% din acestea să ofere servicii de chirurgie de zi, iar spitalele să ofere servicii de „management al externării și coordonarea îngrijirii ulterioare” pentru toți pacienții cărora li s-au efectuat proceduri de chirurgie de zi, dar și pentru 75% din pacienții externați din spital, iar medicamentele esențiale să fie disponibile constant și accesibile tuturor pacienților.

Strategia mai prevede proiecte de informatizare a spitalelor, fără a da însă detalii despre modul în care vor fi atinse ceste obiective prin care, potrivit actului normativ, se urmărește reducerea mortalității evitabile, creșterea calității vieții și a numărului de ani de viață sănătoși, îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate prin investiții în infrastructura de sănătate, precum și îmbunătățirea accesului în timp util la aceste servicii și la tehnologii medicale sigure. Inițiatorii proiectului susțin că noua stretegie era necesară în contextul în care România se confruntă cu probleme majore ale sistemului sanitar, începând cu speranța de viață redusă față de media Uniunii Europene, rata mortalității evitabile foarte crescută și cu deficiențe majore în ceea ce privește infrastructura sanitară.

Potrivit documentului, România are una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană. Chiar dacă a crescut cu 4 ani între anii 200-2019 (de la 71,2 la 75,6 ani), ritmul creșterii speranței de viață a scăzut la un an între anii 2011-2019. Mai mult, în anii pandemiei, potrivit Monitorului Social, speranța de viață la naștere în România a scăzut la 72,9 ani, întorcându-se la nivelul înregistrat în urmă cu 14 ani.

Țara noastră este „fruntașă” în UE și la mortalitatea evitabilă, înregistrând valori înalte ale deceselor, atât din cauze prevenibile prin intervenții de sănătate publică, cât și din cauze tratabile prin îngrijiri de calitate adecvată, arată documentul. Deși principalele cauze ale mortalității evitabile în România sunt aceleași ca în celelalte țări membre UE (boli ale sistemului circulator, cancer și accidente), „valorile înregistrate în țara noastră sunt de 1,5 – 3 ori mai mari decât media UE 27”, iar Ministerul Sănătății și-a propus ca, până în 2030, să scadă acest indicator cu 5%.

Tot cu 5% și tot până în 2030, ar trebui să scadă incidența și mortalitatea în cazul principalelor boli transmisibile (TB, HIV/SIDA, HVB, HVC), iar în privința infecțiilor asociate actului medical (IAAM), MS dorește îmbunătățirea capacității de prevenire, control și raportare a acestora prin „înființarea unor echipe multidisciplinare de stewardship pentru controlul IAMM, în fiecare spital” și declararea „fără consecințe punitive” a tuturor acestor infecții.

Între problemele care ar trebui corectate se numără și faptul că „14% din populația rezidentă nu este asigurată, având acces numai la pachetul minimal de servicii, ceea ce conduce la utilizarea excesivă a serviciilor medicale de urgență și la depistarea tardivă a afecțiunilor cronice, cu efecte negative asupra stării de sănătate și asupra eficienței utilizării fondurilor publice”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține însă că „este o minciună” ideea că ar fi propusă o taxă suplimentară pentru serviciile medicale, iar în strategia pe sănătate pentru perioada 2023 – 2030, este propus un proiect-pilot de furnizare a serviciilor medicale contra cost care se referă la „furnizarea de servicii ambulatorii în unitățile sanitare publice, în afara normei de bază”.

Într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, unde a participat la Zilele Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice „George Emil Palade”, ministrul Sănătății a afirmat că proiectul „a fost prezentat neprofesionist. E vorba doar de un proiect-pilot în această strategie, care trebuie să se desfășoare între 2026-2030” și că, în momentul de față, această opțiune „e doar în zona unităților sanitare private și propunerea de pilot este pentru 1, 2, 3 unități în care să încerce în spitalele respective, dacă medicii vor să lucreze peste program, să poată să desfășoare această activitate”, a explicat Alexandru Rafila, care a menționat că „e o idee care trebuie dezbătută” și care „poate să fie agreată sau nu”, deși ar veni în ajutorul pacienților, iar medicii din sistemul public ar putea astfel să nu mai migreze așa de mult către privat.

Fundamentarea proiectului poate fi consultată AICI


articolul original.

Reporteri NYT, muncitori în grevă de 24 de ore pentru „o redacție mai bună” | Știri despre libertatea presei

8 December 2022 at 08:23
By: Stiri
image

Sute de reporteri și alți angajați ai New York Times au intrat într-o grevă de 24 de ore, prima grevă de acest fel la ziar în mai bine de 40 de ani.

Angajații din sala de redacție și alți membri ai The NewsGuild of New York – uniunea profesioniștilor de știri din capitala mass-media a SUA – au spus că s-au săturat de tocmeala care se prelungește de la expirarea ultimului contract în martie 2021.

Sindicatul a anunțat săptămâna trecută că peste 1.100 de angajați vor organiza o oprire de lucru de 24 de ore, începând cu ora 00:01 joi. [05:01 GMT] cu excepția cazului în care cele două părți ajung la un acord contractual.

NewsGuild a postat joi dimineață pe Twitter că lucrătorii „sunt acum suspendați oficial de la locul de muncă, primii de această amploare la companie în 4 decenii”.

„Nu este niciodată o decizie ușoară să refuzi să faci munca pe care o iubești, dar membrii noștri sunt dispuși să facă tot ce este necesar pentru a obține o redacție mai bună pentru toți”, a spus el.

Peste 1.100 de lucrători din New York Times sunt acum suspendați oficial de la locul de muncă, primul de această amploare la companie în 4 decenii. Nu este niciodată o decizie ușoară să refuzi să faci munca pe care o iubești, dar membrii noștri sunt dispuși să facă orice este necesar pentru a câștiga o redacție mai bună pentru toți. #GildaForte!

– NewsGuild of New York (@nyguild) 8 decembrie 2022

Negocierile au avut loc marți și miercuri, dar părțile au rămas separate în privința unor chestiuni precum majorarea salariilor și politicile de lucru la distanță.

Miercuri seara, sindicatul a declarat prin Twitter că nu s-a ajuns la niciun acord și că o grevă este în desfășurare. „Am fost pregătiți să lucrăm atâta timp cât era nevoie pentru a ajunge la un acord echitabil”, a spus el, „dar conducerea a plecat de la masă cu cinci ore până la final.

„Știm cât valorăm”, a adăugat sindicatul.

Purtătoarea de cuvânt a New York Times, Danielle Rhoades Ha, a declarat într-o declarație că sunt încă în discuții când li s-a spus că greva este în desfășurare.

„Este dezamăgitor că iau măsuri atât de extreme când nu suntem într-un impas”, a spus el.

Nu era clar cum va fi afectată acoperirea de joi, dar susținătorii grevei includ membri ai freneticului Live News Bureau, care acoperă știri de ultimă oră pentru ziarul digital.

Angajații plănuiau un miting în acea după-amiază în fața birourilor ziarului de lângă Times Square.

Rhoades Ha a declarat pentru Associated Press că compania are „planuri solide în vigoare” pentru a continua să producă conținut, inclusiv bazându-se pe reporterii internaționali și pe alți reporteri care nu sunt membri ai sindicatului.

Într-un memoriu trimis personalului reprezentat de breaslă marți seara, directorul adjunct Cliff Levy a numit greva planificată „deconcernătoare” și „un moment tulburător în negocierile pentru un nou contract”.

El a spus că va fi prima grevă a unității de negociere din 1981 și „vine în ciuda eforturilor strânse ale companiei de a face progrese”.

Dar, într-o scrisoare semnată de peste 1.000 de angajați, NewsGuild a spus că conducerea „trăgea picioarele” în negocieri de aproape doi ani și „se scurge timpul pentru a ajunge la un contract echitabil” până la sfârșitul anului.

NewsGuild a mai spus că compania le-a spus angajaților care intenționează să facă grevă că nu vor fi plătiți pe durata grevei. De asemenea, membrilor li s-a cerut să lucreze ore suplimentare pentru a lucra înainte de grevă, potrivit sindicatului.

New York Times a văzut alte greve mai scurte în ultimii ani, inclusiv un protest de jumătate de zi în august din partea unui nou sindicat care reprezintă lucrătorii din domeniul tehnologiei care au susținut practici de muncă neloiale.

Într-o întorsătură despre care ambele părți au considerat că este semnificativă, compania și-a retras propunerea de a înlocui un plan de pensionare ajustabil existent cu un plan de pensionare îmbunătățit.

The Times s-a oferit în schimb să lase sindicatul să aleagă între cele două. De asemenea, compania a fost de acord să extindă beneficiile tratamentului de fertilitate.

Levy a spus că compania s-a oferit, de asemenea, să crească salariile cu 5,5% după ratificarea acordului, urmată de creșteri de 3% în 2023 și 2024. Aceasta ar fi o creștere față de creșterile anuale de 2,2%% din contractul expirat.

Stacy Cowley, un reporter financiar și reprezentant al sindicatului, a spus că sindicatul cere majorări de salariu de 10% la ratificare, despre care spune că ar compensa creșterile pe care nu le-a primit în ultimii doi ani.

El a mai spus că sindicatul dorește ca contractul să garanteze angajaților posibilitatea de a lucra de la distanță pentru o perioadă de timp, dacă rolurile le permit, dar compania dorește dreptul de a chema lucrătorii înapoi la birou cu normă întreagă.

Cowley a spus că The Times a cerut personalului său să fie la birou trei zile pe săptămână, dar mulți au apărut mai rar într-un protest informal.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Salariile din judeţul Vaslui sunt printre cele mai mici din ţară, potrivit INS

8 December 2022 at 07:39
image

Salariile din judeţul Vaslui sunt printre cele mai mici din ţară, venitul mediu net lunar în judeţ fiind de puţin peste 3.000 de lei.

În Bucureşti, de exemplu, salariul mediu net este de 5.200 de lei.

Angajatorii vasluieni spun că îşi doresc mărirea salariilor, însă această măsură nu poate fi luată din cauza faptului că profitul lor este grav afectat de creşterea preţurilor la materiile prime şi energie.

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată faptul că Vasluiul continuă să fie unul dintre judeţele cu cele mai mici venituri ale angajaţilor.

Oamenii de afaceri recunosc faptul că salariile oferite angajaţilor sunt mici, însă aceştia pun în discuţie provocările economice din ultima perioadă, precum scumpirile sau lipsa forţei de muncă specializată, aspecte care afectează productivitatea.

La nivelul judeţului Vaslui sunt în prezent 57.000 de salariaţi, cele mai mici venituri înregistrându-se în industrie şi în construcţii. De asemenea, trebuie spus că, după o estimare a autorităţilor locale, în jur de 40.000 de locuitori ai judeţului sunt plecaţi la muncă peste hotare, unde câştigul lunar este mult mai mare.

articolul original.

Președintele din Peru a fost demis și arestat (Video)

8 December 2022 at 06:48
By: -
image

Preşedintele din Peru, Pedro Castillo, a fost demis şi arestat miercuri, iar vicepreşedintele Dina Boluarte a preluat şefia ţării, într-o zi plină de răsturnări de situaţie.

Cea de-a treia procedură de demitere l-a învins pe cel care s-a opus până la final prin anunţarea dizolvării Parlamentului care încerca să-l doboare, comentează AFP.

Intrat în funcţie în iulie 2021, Pedro Castillo, 53 de ani, a fost "plasat în stare de arest", a anunţat procurorul Marita Barreto, după publicarea de către administraţia judiciară a unor imagini înfăţişându-l pe fostul şef al statului aşezat într-un fotoliu şi înconjurat de procurori şi poliţişti.

O sursa judiciară a precizat pentru AFP că o anchetă pentru "răzvrătire", după încercarea sa de a dizolva Parlamentul, a fost deschisă împotriva lui Castillo, care a condus ţara doar 17 luni.

Aceasta se adaugă celorlalte şase anchete pentru corupţie sau trafic de influenţă care îl vizează, de care sunt acuzaţi şi membri ai familiei sale şi anturajului său politic.

Demiterea sa pentru "incapacitate morală", transmisă în direct la televiziune, a fost aprobată de 101 dintre cei 130 de parlamentari, dintre care 80 din Opoziţie.

Într-un efort de ultim moment pentru a încerca din nou să scape de demitere, fostul preşedinte a anunţat dizolvarea Parlamentului cu doar câteva ore înainte ca acesta să se reunească pentru a dezbate soarta lui.

El a mai anunţat instalarea unui "guvern de urgenţă excepţional" și dorinţa de a "convoca în cel mai scurt timp un nou Congres dotat cu puteri constituante pentru a redacta o nouă Constituţie". O manevră fără sprijin şi deci fără efect, calificată rapid drept "lovitură de stat".

În cursul unei ceremonii de învestitură în faţa Parlamentului, când a devenit prima femeie preşedinte din Peru, Dina Boluarte a repetat, de asemenea, că a avut loc o tentativă de lovitură de stat promovată de Pedro Castillo, care nu a găsit niciun ecou nici în instituţiile democraţiei, nici în stradă.

Sute de manifestanţi s-au adunat paşnic în faţa Parlamentului.

articolul original.

Fondatorul FTX Bankman-Fried se confruntă cu o sondă de manipulare a pieței: Raport | Știri de afaceri și economie

8 December 2022 at 06:19
By: Stiri
image

Ancheta se concentrează asupra faptului dacă Sam Bankman-Fried a manipulat piața pentru două criptomonede, spune The New York Times.

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, este investigat de autoritățile americane pentru a determina dacă a manipulat piața pentru două criptomonede, ducând la prăbușirea acestora și la implozia propriei sale schimburi de criptomonede, potrivit unui raport al New York Times.

Procurorii federali americani examinează dacă Bankman-Fried a controlat prețurile TerraUsd și Luna, două monede digitale interconectate, în beneficiul companiilor sale FTX și Alameda Research, a informat miercuri ziarul.

Raportul, care a citat două persoane fără nume și care au cunoștințe despre această problemă, spune că ancheta este în fazele incipiente și nu este clar dacă procurorii au ajuns la concluzia că Bankman-Fried a făcut ceva greșit.

Agenția de presă Reuters a declarat că un purtător de cuvânt al biroului procurorului american din Manhattan nu a răspuns la o cerere de comentarii.

FTX, care la apogeul său era evaluat la 32 de miliarde de dolari, a depus o cerere de protecție în caz de faliment luna trecută, după ce prăbușirea unui acord de achiziție care implică schimbul rival Binance a dus la retrageri de miliarde de clienți.

Prăbușirea schimbului de criptomonede a trimis unde de șoc în industria criptomonedei, declanșând mii de concedieri la companiile de criptomonede și falimentul creditorului de criptomonede BlockFi.

Bankman-Fried, care s-a clasat cândva pe locul al doilea cel mai bogat milenial din lume, după Mark Zuckerberg, a negat săptămâna trecută frauda de planificare, dar și-a cerut scuze pentru că a făcut „multe greșeli” în gestionarea schimbului de criptomonede.

„Nu am încercat niciodată să fraud pe nimeni”, a declarat Bankman-Fried la o conferință găzduită de CNBC și The New York Times.

Bankman-Fried a declarat duminică că va depune mărturie în fața Congresului SUA cu privire la prăbușirea FTX după ce a „terminat de învățat și de revizuit” evenimentele care au condus la implozie.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.
❌