ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cumpărarea vechimii 2022: Cât costă și care sunt documentele necesare

4 December 2022 at 05:44

Cumpărarea vechimii 2022: Cât costă și care sunt documentele necesare

Românii din țară sau străinătate, care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru pensie vor putea să achite retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult șase ani, potrivit Ordonanței de Urgență 163/2020.

Așadar, cum spuneam și mai sus, atât românii din țară cât și cei de peste hotare care încă nu s-au pensionat şi care nu au fost asiguraţi sau nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în anumite perioade, pot încheia, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru de cel mult 6 ani anteriori.

Contractul de asigurare socială reprezintă asigurarea în sistemul public de pensii, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă și se încheie în formă scrisă între persoană interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casă teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

La încheierea contractului de asigurare socială, asiguratul va completă o declaraţie, conform modelului prevăzut de lege, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte condiţiile cumulative, conform legii.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între dată împlinirii vârstei de 18 ani şi dată împlinirii vârstei standard de pensionare.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la dată încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2022.

Plata privind contribuțiile asigurărilor sociale se face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la 31 august.

Contractul de asigurare socială îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

 • Cartea de identitate în original plus o copie;
 • Formular deschidere contract în două exemplare;
 • Declarație protecție date;
 • Declarație pe propria răspundere.

În cazul românilor cu cetățenie străină și cu domiciliul în alt stat este necesar pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovadă identității persoanei și a cetățeniei.

articolul original.

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor’

23 November 2022 at 20:47

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: 'Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor' - Bugetul.ro

image

NEWS ALERT

sursa foto:  click.ro

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că noua Lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru al anului viitor. 

COMENTEAZĂ

articole similareimage
articolul original.

Important! Legea Pensiilor are parte de modificări: Cine iese mai devreme la pensie

16 November 2022 at 20:46

sursa foto:  playtech.ro

Potrivit unui proiect de lege ce va ajunge curând la votul decisiv al deputaților, dansatorii ori soliștii de balet ar putea ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Vești importante pentru românii care vor să se pensioneze: Cine și cum poate plăti pentru cumpărarea vechimii în muncă

11 November 2022 at 07:51
image

Cumpărarea de vechime în muncă. Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pentru a beneficia de pensie. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu a oferit informații pe această temă.

Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face, până la finalul lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. În condițiile în care și în 2022 mecanismul ce permite completarea stagiului de cotizare la pensie este disponibil, prezentăm o serie de întrebări și răspunsuri extrem de utile celor interesați.

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizarea a stagiului maxim de cotizare este de ”șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani„.

Prin urmare, a adăugat Daniel Baciu, ”acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a spus recent  directorul CNPP.

În privința sumelor care trebuie plătite, Daniel Baciu a precizat că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, procent care se aplică la salariul pe care îl avem. ”În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a spus interlocutorul postului de televiziune menționat.

Sumele pot fi plătite și în rate

Important de știut este, de asemenea, și faptul că ”sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a subliniat Daniel Baciu.

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Câți bani trebuie scoși din buzunar:

 • 1 lună – 638 lei
 • 12 luni – 7656 lei
 • 24 luni – 15 312 lei
 • 48 luni – 30 628 lei

Cum se verifică vechimea acumulată:

Pentru a putea verifica diverse infromații despre anii acumulați sau dacă angajatorii ne-au plătit contribuțiile este necesar că avem deschis un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Din păcate, pe site-ul CNPP contul online se poate deschide numai după ce a fost depusă fizic o cerere la casa de pensii de care beneficiarul aparține.

Cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului și care se regăsește pe site-ul CNPP.

Formularul va conține următoarele date de identificare:

 • Numele și prenumele
 • CNP-ul
  Adresa de e-mail
  Act de identitate
  Adresa de domiciliu.

Dupa finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

După ce documentul este semnat olograf colicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casă teritorială de pensii, împreuna cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie  pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra  contul.

Cererea va fi procesată si aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator și parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat în cerere.

După ce am obținut datele de acces

După ce au fost primite datele de acces pe e-mail persoana se poate identifica în contul de utilizator din site-ului CNPP. Se va apasa pe butonul pe care scrie ”autentificare”, situat in partea dreapta, sus a paginii site-ului.

Aici se vor introduce numele utilizatorului și parola, iar apoi se  va apasă pe butonul pe care scrie tot ”autentificare”.
După acest pas urmează o nouă pagină unde există un meniu în partea stângă unde există și o opțiune care se numește „Datele mele din sistemul public de pensii”.

După accesarea acestei opțiuni se deschide o nouă pagină unde se pot verifica documentele cu stagiile lunare de cotizare înregistrate in evidențele Casei Naționale de pensii începând cu luna aprilie 2001. Există și un document cu stagiile anuale de cotizare începând cu aprilie 2001, depinde ce vrea să verifice utilizatorul.

După selectarea acestei noi opțiuni se poate da click pe butonul nou apărut pe care va scrie ”Generează raport actualizat”.

Mai există o secțiune numită: „Informații din carnetul de muncă”, în cazul în care utilizatorul vrea sp verifice vechimea în muncă anterior termenului aprilie 2001. Și în acest caz va apărea butonul cu „Generează raport actualizat”.

După selectarea opțiunii de generare a raportului vor fi necesare în jur de 15 minute ca acesta să apară în contul solicitantului.

Totodată, solicitantul va primi și un e-amil în care va fi informat că poate descărca raportul ori rapoartele care privesc vechimea în muncă. Documentul va fi disponibil in format PDF chiar în cadrul paginii în care s-a cerut generarea rapoartelor.

Citește continuarea pe www.romaniatv.net

Vezi și:

Important! Acestea sunt ultimele zile în care românii își pot recupera banii plătiți pentru aceste amenzi

Bătut de bodyguardul lui Mitică Dragomir, Marian Ceaușescu anunță că va merge și peste Clotilde Armand, dacă aceasta va ajunge în instanță

Lovitură cruntă pentru milioane de șoferi! Poliția Locală va beneficia de puteri sporite

articolul original.

Vechimea în muncă 2022: Cine și cum poate plăti retroactiv contribuția la pensie?

19 September 2022 at 04:20

Vechimea în muncă 2022: Cine și cum poate plăti retroactiv contribuția la pensie?

Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat trebuie să cunoască o serie de detalii importante legate de această procedură.

1. Cine poate plăti retroactiv aceste contribuții?

Conform OUG 163/2020, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

De precizat că nu pot beneficia de acest mecanism persoanele care au lucrat în străinătate și, prin urmare, au realizate stagii de cotizare în alte țări.

2. Ce tipuri de pensii sunt luate în calcul?

Același act normativ menționat mai sus, respectiv OUG 163/2020, prezizează că plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

3. Cum se plătește?

Cei interesați pot opta, așa cum apare și în modelul de contract conținut de OUG 163/2020, să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.

În cazul în care o persoană nu reușește, din varii motive, să achite integral suma convenită prin contractul de asigurare nu există măsuri coercitive legate de partea rămasă neachitată. În același timp se va lua în calcul doar perioada pentru care s-a contribuit.

De menționat, totodată, că se pot încheia mai multe contracte succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească șase ani. Adică, în situaţia în care, după data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, persoana interesată doreşte să se asigure în condiţiile OUG nr. 163/2020 pentru o nouă perioadă, poate încheia un nou contract de asigurare socială, respectând limita de șase ani.

4. Ce se întâmplă în cazul persoanelor care au vârsta de pensionare dar încă lucrează?

În cazul lor se poate efecta plata retroactivă a contribuției la pensie dacă nu este încă pensionar. Totuși, trebuie precizat că, în acest caz, plățile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare. De exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2021 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de acea dată.

După stabilirea „salariului minim european”, la nivelul UE, Marius Budăi a anunțat că sunt șanse mari ca de anul viitor, românii să încaseze un salariu minim de 3.000 de lei brut.

„Este o decizie binevenită, de la nivelul Uniunii Europene. Săptămâna viitoare voi demara discuțiile în cadrul Grupului de Dialog Social, cu partenerii sociali, reprezentanții angajaților și angajatorilor”, a declarat ministrul Muncii la România TV, precizând că ”propunerea este ca de la 1 ianuarie ca aceste venituri să fie majorate”.

În ceea ce privește creșterea pensiilor, Marius Budăi încă nu-și poate asuma un angajament în privința procentului. „Vom putea vorbi despre această majorare în momentul în care vom construi bugetul pentru anul viitor, așa cum a zis și domnul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Noile plafoane pentru plata contribuțiilor sociale vizate prin declarația unică (CAS – pensii – și CASS – sănătate)nu îi vor afecta pe toți contribuabilii, ci pe toți cei care depășesc cu mult actualul plafon de 12 salarii minime pe economie din venituri independente sau altele asemenea.

Odată cu veniturile din 2023 – nesalariale, adică obținute din activități independente, drepturi de autor, investiții, chirii etc. – există modificări importante la pensii și sănătate. De anul viitor, vorbim de mai mulți contribuabili care vor plăti CASS decât până acum și de sume mai mari care se vor duce în unele cazuri la pensii.

articolul original.
 • There are no more articles
❌