ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Șeful NATO, Jens Stoltenberg: ‘Aliații NATO sunt angajați să crească sprijinul pentru Bosnia-Herțegovina, Georgia și Republica Moldova’

30 November 2022 at 11:15
image

Aliaţii NATO sunt „angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, parteneri „afectaţi de presiunea rusă”, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„NATO şi aliaţii NATO oferă de mulţi ani sprijin pentru cei trei parteneri, inclusiv prin dezvoltarea de capacităţi, reforme şi instruire pentru întărirea instituţiilor lor de apărare şi de securitate”, a spus Stoltenberg în deschiderea ultimei sesiuni de discuţii din cadrul celei de-a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din Alianţă, la care au fost invitate să participe şi Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova.

„Astăzi, aceşti parteneri sunt afectaţi de presiunea rusă. Aliaţii NATO angajaţi să crească sprijinul pentru ei. Această întâlnire este o oportunitate de a discuta unele dintre îngrijorările noastre comune de securitate, în special în regiunea de importanţă strategică a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, a spus şeful NATO.

Potrivit acestuia, întâlnirea de la Bucureşti arată „cooperarea puternică şi tot mai mare dintre NATO şi cele trei ţări în aceste vremuri provocatoare”, informează agerpres.ro

articolul original.

Modificări la Registrul Comerțului

25 November 2022 at 07:56
image

Noua Lege a Registrului Comerțului, anunțată încă din vara acestui an, în vogoare din 26 noiembrie. Aceasta va veni în sprijinul mediului de afaceri din țară printr-un proces de simplificare pe mai multe arii de activitate.

Potrivit noii legi, SRL-urile, care reprezintă 99% din societăţile înregistrate în Registrul Comerţului, se vor putea constitui integral online, a punctat, la rândul său, Roxana Simona Momeu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

„Avem un formular de act constitutiv aprobat prin Ordin al Ministerului Justiţiei, a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial şi se va regăsi pe site-ul Registrului Comerţului. El va putea fi folosit ca model de act constitutiv. În procedura online, prezenţa fizică a solicitantului nu mai e necesară decât în mod excepţional în situaţiile cu privire de suspiciuni la fals în privinţa identităţii solicitantului sau reprezentantului acestuia. Se vor putea înregistra în continuare cereri prin notari sau avocaţi care vor fi semnate cu semnătură calificată, transmisă prin mijloace electronice. Semnătura calificată oferă un grad ridicat de autentificare şi identificare a solicitantului. Pentru a simplifica modalitatea de înfiinţare rapidă a unei societăţi comerciale nu mai e necesară în prealabil deschiderea unui cont de capital social, legea eliminând cerinţa de vărsare a capitalului social la momentul constituirii. Se va vira 30% în trei luni şi restul în 12 luni, cu excepţia aportului de capital în natură ce poate fi realizat în doi ani. Legea îşi propune ca serviciul public al Registrului Comerţului să devină mai accesibil astfel că informaţiile vor fi puse la dispoziţia publicului pe portalul online şi pe site-ul Reistrului Comerţului. Nu mai e necesară depunerea specimenelor de semnături ale reprezentanţilor socieăţii, nici rezervarea numelui firmei şi nici obţinerea avizelor din partea Secretariatului General al Guvernului sau autorităţilor locale pentru folosirea anumitor cuvinte în denumire. S-a optat pentru forme simplificate”, a declarat secretarul de stat.

Legea Registrului Comerțului nr. 265/2022  aduce modificări esențiale atât infrastructurii Registrului comerțului și regimului publicității comercianților și a activităților lor esențiale, cât și unor legi esențiale pentru economia și societatea românească, cum ar fi Legea societăților, Legea insolvenței, reglementarea simplificării formalităților de autorizare a funcționării comercianților și reglementarea referitoare la prevenția spălării banilor.

Noua lege a registrului comerțului introduce instituția registratorului comercial, un funcționar public de profesie jurist care va înlocui atât vechea instituție a judecătorului delegat la registrul comerțului (care există încă din 1990, dar care va dispărea în baza acestei legi), cât și instituția tranzitorie a directorului Oficiului registrului comerțului care, în baza abrogatei O.U.G. nr. 116/2009, a exercitat, prin delegare de atribuții, funcțiile judecătorului delegat, din 2009 până în prezent.

Din punct de vedere procedural, judecătoria devine competentă să soluționeze toate diferendele generate de înregistrările în registrul comerțului ale comercianților, persoane fizice, tribunalul rămânând competent doar pentru soluționarea diferendelor care implică persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului.

Noua lege a registrului comerțului instituie un registru al beneficiarilor reali ai comercianților, persoane juridice, înscrise în registrul comerțului în România, precum și un identificator unic european. Aceste noi instituții vor avea efecte importante atât în dreptul penal și procesual penal, cât și în dreptul fiscal și în dreptul internațional privat.

articolul original.

Vasile Cîtea: „Un nou sprijin #PSD pentru industria agroalimentară din #România”

24 November 2022 at 12:48
By: Geo

Ministerul Agriculturii acordă din bugetul său 200 de milioane de euro, grant-uri pentru încurajarea şi susținerea procesării materiilor prime agricole.

◾️ Peste 400 de companii din industria procesatoare agroalimentară pot primi până la 500.000 de euro/fiecare.

◾️ Sprijinul, menit și să compenseze parțial creșterea costurilor, este destinat pentru fabricarea produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

◾️ Este condiționat însă de constituirea unor stocuri precis definite, care să fie obligatoriu procesate.

◾️ Grant-ul maxim, de 500.000 de euro, de exemplu, va fi încasat de operatorul care stochează pentru procesare 14.280 tone de grâu sau 14.280 tone porumb, 9.615 tone de floarea-soarelui, 10.000 tone lapte crud materie primă, 15.600 tone furaje combinate din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță.

🛑Cu cât vom reuși sa facem #în_țară produse care înglobează cât mai multă valoare adăugată, cu atât vom diminua importurile care acum alimentează și agravează deficitul !

(Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)

articolul original.

Șofer român găsit mort în cabina TIR-lui, în Franța. Familia are nevoie de sprijin să repatrieze trupul neînsuflețit!

23 November 2022 at 14:22
image

Târgovișteanca Roxana Maria Tincu, șofer pe un TIR cu care străbate drumurile Europei, a postat pe rețelele de socializare un mesaj trist, un apel adresat românilor de a sprijini familia unui coleg care a murit la datorie. Andrei Farkaș a fost găsit fără suflare în cabina autocamionului său, într-o parcare din Franța Suferise un infarct. Pentru aducerea în țară a trupului neînsuflețit al românului este nevoie de cel puțin 3.000 de euro. Familia nu dispune de această sumă de bani. Tocmai de aceea târgovișteanca a lansat un apel către toți oamenii de suflet.

„Știm cu toții cât de grea este o asemenea veste, mai ales că acasă a rămas nepoțica ce își așteaptă bunicul acasă de sărbatori! Știu că trecem printr-o perioada dificilă, fac apel, în numele familiei, către toți oamenii cu suflet mare, mai ales către colegii noștri, trebuie să dăm dovadă de solidaritate în momente ca astea! În general, noi, șoferii, știm ce înseamnă și ce implică meseria asta și suntem empatici unul cu altul!

Orice sumă cât de mică este foarte importantă în momentele acestea critice! Familia vă sta la dispoziție cu orice informație doriți referitoare la costurile repatrierii sau orice nelămurire ați avea! Vă rugăm din suflet să nu rămâneți indiferenți în fata unui astfel de necaz!

Vă las mai jos conturile familiei, vă mulțumim anticipat, cred în bunătatea oamenilor și mai ales cred în colegii mei, că nu vor rămâne indiferenți! Vă mai rog să distribuiți în număr cât mai mare! Drumuri bune, oameni buni, și sănătate cât cuprinde și să nu uitați să aveți grijă de voi, nicăieri nu suntem de neînlocuit”, a scris Roxana Maria Tincu.

Unicredit Bank (EURO)
RO92BACX0000000645500002
Titular Chiriac Margareta

Ing (RON)
RO93INGB0000999905676841
Titular Ana Maria Dudău

Revolut (RON)
RO25BREL0005525302860100
Titular Ana Maria Dudău

articolul original.

Regiunea Herson va fi restaurată cu peste 2,7 milioane de dolari

22 November 2022 at 23:00
image

Peste 2,7 milioane de dolari au fost alocate pentru restaurarea regiunii Herson, recent eliberate, a scris duminică premierul ucrainean Denys Shmyhal într-o postare pe Facebook.

„Guvernul a alocat 100 de milioane de grivne (2,7 milioane de dolari americani) pentru restaurarea prioritară a regiunii eliberate ”, a scris Shmyhal.

„Acesta este începutul reconstrucției regiunii. În primul rând, este vorba despre nevoile critice ale locuitorilor din regiune: acces la lumină, apă, căldură, comunicații și medicamente”, a continuat el, potrivit CNN. „Oamenii vor primi pensiile care le-au fost acumulate în timpul ocupației”.

Ucraina continuă să primească sprijin financiar

Shmyhal a detaliat, de asemenea, sprijinul financiar pe care Ucraina l-a primit din partea partenerilor săi.

„Canada a emis obligațiuni guvernamentale pe cinci ani care valorează 500 de milioane de dolari canadieni (aproape 374 de milioane de dolari americani)”, a mai scris el. „Guvernul ucrainean a luat decizia de a atrage fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 4,5 miliarde de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare”.

Resursele, îndreptate spre angajați și spre securitatea socială a ucrainenilor

Premierul a precizat că aceste resurse vor fi direcționate către securitatea socială și salariile angajaților de stat.

„Săptămâna viitoare, Ucraina va primi, de asemenea, 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Shmyhal a mai precizat că, pe fondul asupra sectorului energetic ucrainean, guvernul de la Kiev „activează importul de mijloace de generare a energiei”.

„Fiecare ucrainean poate importa un generator sau o stație de încărcare din străinătate fără a plăti taxe vamale și TVA”, a spus el. „Aproximativ 8.500 de grupuri electrogene sunt importate în Ucraina pe zi”.

articolul original.

ANSVSA, sprijin legislativ pentru operatorii din domeniul alimentar care dețin abatoare

22 November 2022 at 14:29
image

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a elaborat un proiect de ordin, prin care micii producători de alimente din România vor beneficia de flexibilitate în ceea ce privește frecvența recoltărilor de probe din cadrul programelor de autocontrol, pentru anumite criterii microbiologice stabilite în regulamentele europene.

Acest proiect de ordin a fost trimis Comisiei Europene, iar pentru elaborarea acestuia s-a luat în considerare principiul flexibilității, care este aplicat și în alte state membre din UE.

La baza acestui proiect se află o serie de motivații:

– necesitatea încurajării unităților din domeniul alimentar cu producție scăzută, având în vedere că acestea au de cele mai multe ori lanțuri scurte de aprovizionare cu materii prime, deoarece se aprovizionează preponderent de la producători români și sunt în relații directe cu consumatorii finali din România prin magazinele proprii de desfacere;

– dificultatea întâmpinată de unele unități de pe teritoriul României, reprezentate de abatoare, unități care produc carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre, de a pune în aplicare cerințele referitoare la frecvența de prelevare a probelor pentru criteriile de siguranță a alimentelor și de igienă, deoarece astfel de unități nu desfășoară o activitate zilnică sau producția este scăzută;

– necesitatea încurajării gospodăriilor țărănești cu un număr redus de bovine, care livrează lapte către micii producători locali;

Aceste derogări sunt realizate fără a compromite siguranța alimentelor și, implicit, pentru a asigura un nivel corespunzător de protecție a consumatorilor.

Categoriile de unități care vor beneficia de reducere a frecvenței recoltărilor de probe în cadrul programului de autocontrol, fără a fi afectată sănătatea consumatorilor, sunt următoarele:

 1. a) abator de ungulate cu producţie scăzută – abator de bovine, cabaline, porcine, ovine şi caprine care sacrifică anual până la:

– bovine şi cabaline – 1.000 de capete/fiecare specie în parte;

– porcine, ovine şi caprine – 20.000 de capete/fiecare specie în parte;

 1. b) abator pentru păsări de curte cu producţie scăzută – abator ce sacrifică maxim 000.000 de pui de carne sau maxim 200.000 de curcani anual;
 2. c) unitate cu producţie scăzută de carne tocată – unitate a cărei producţie lunară este de maxim 10 tone;
 3. d) unitate cu producţie scăzută de carne preparată – unitate a cărei producţie lunară este de maxim 10 tone;
 4. e) unitate cu producţie scăzută de carne proaspătă de pasăre – unitate ce realizează tranşarea cărnii de pasăre primită de la un abator, dar care nu se află în vecinătatea unui abator, a cărei producţie lunară este de maxim 10 tone;
 5. f) unități de prelucrare lapte cu un volum mic de producție înseamnă unități a căror capacitate nu depășește următoarele limite:

– în cazul unităților de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, 180.000 litri de lapte/an;

– în cazul centrelor de prelucrare lapte integrate/aparținând exploatației care funcţionează în baza înregistrării sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, 60.000 litri de lapte/an.

În concluzie, prin acest proiect legislativ sunt încurajați micii producătoruri locali, ceea ce duce la crearea de locuri de muncă și obținerea de alimente cu cheltuieli mai reduse.

articolul original.

Deputatul Eduard Popica anunță că pensionarii și familiile cu venituri mici vor fi sprijinite financiar în 2023

22 November 2022 at 09:14
image

Deputatul Eduard Andrei Popica susține că social-democrații vor fi alături de categoriile vulnerabile, propunând un set de măsuri care să sprijine toate persoanele și familiile cu venituri mici în 2023.

Parlamentarul vasluian anunță că salariul minim va crește la 3.000 de lei, din care 200 de lei vor fi scutiți de taxe, în sectorul “construcții” acesta ajungând la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent.

Tot de la 1 Ianuarie, pensiile vor crește cu un procent de 12,5 %, în timp ce seniorii cu pensii sub 3.000 de lei vor primi un sprijin financiar, plătibil în două tranșe pe parcursul anului 2023, de 1.000 de lei, pentru cei cu pensii de până la 1.500 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii cuprinse între 1.500 și 2000 de lei, și 600 de lei pentru cei cu pensii cuprinse între 2.000 de lei și 3.000 de lei.

„Persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023. Pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei vor primi un sprijin de 1.400 de lei în două tranșe semestriale ca ajutor pentru plata facturilor la energie. Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rate inflației. Persoanele cu handicap vor beneficia de cea de-a 13-a indemnizație. De asemenea, indemnizațiile veteranilor și văduvelor de război vor crește cu aproximativ 30%, având în vedere că aceasta fusese înghețate încă din 2018”, a precizat deputatul Eduard Andrei Popica.

articolul original.

Începe ‘revolta’ elevilor la adresa Guvernului: ‘Transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă, elevii navetiști fiind lăsați în aer’

20 November 2022 at 11:15
image

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) afirmă că, după ordonanţa de urgenţă dată de către Guvern în această săptămână, transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă.

Cele şase asociaţii de elevi au anunţat duminică, printr-un comunicat de presă, că Guvernul a adoptat, joi, o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care a modificat formula de decontare a transportului elevilor, înlocuind decontul parţial cu o alocaţie forfetară.

“La nivelul ordonanţei a fost prevăzută necesitatea adoptării unor norme metodologice pentru aplicarea ei, fără a fi prevăzut un termen de elaborare şi adoptare. În acest context, decontarea transportului elevilor navetişti nu mai poate fi făcută după normele vechi, reglementate prin OUG nr. 50/2021. Până la adoptarea prin ordin de ministru a noilor norme metodologice de aplicare a noii ordonanţe, OUG 159/2022, transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă, elevii navetişti fiind lăsaţi în aer”, au transmis asociaţiile de elevi.

Acestea solicită adoptarea unor noi norme metodologice pentru deblocarea transportului elevilor. 

“Considerăm fundamentală adoptarea cu celeritate a unor noi norme metodologice, aşa cum a fost prevăzut în OUG nr. 159/2022. Elevii au nevoie de un sprijin pentru a ajunge la şcoală, iar în lipsa lui, pentru elevii care provin din medii defavorizate chiar şi o lună în care se elaborează normele poate face diferenţa între şcoală şi abandon.Solicităm Ministerului Educaţiei să adopte de urgenţă normele metodologice şi să deblocheze transportul elevilor”, a mai precizat sursa citată.
Executivul a aprobat, joi, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011, iar actul normativ modifică cadrul legal privind plata şi decontarea transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Astfel, este majorată de patru ori suma destinată transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, va fi asigurată o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanta de până la 3 kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună pentru fiecare kilometru. Ministerul Educaţiei a transmis că adoptarea ordonanţei reprezintă, în momentul de faţă, soluţia cea mai bună pentru asigurarea transportului şcolar al elevilor navetişti, conform news.ro
articolul original.

Sprijin de 200 de milioane de euro pentru procesatorii de produse agricole din România, aprobat de UE

18 November 2022 at 12:19
image

Comisia Europeană a aprobat, vineri, o schemă de ajutoare în valoare de aproximativ 200 de milioane euro (985 milioane de lei) notificată de România pentru sprijinirea procesatorilor de produse agricole, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022, potrivit Agerpres.

Potrivit acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi directe. Măsura va fi deschisă firmelor din sectorul de procesare a produselor agricole, în special operatorilor din industria morăritului, uleiurilor şi grăsimilor, produselor lactate şi prepararea nutreţurilor pentru animale. Schema urmăreşte să furnizeze lichiditate beneficiarilor eligibili, care sunt afectaţi de de situaţia geopolitică actuală şi creşterea costurilor la energie şi inputuri.

Schema de ajutoare acordată de România este necesară

Comisia a constatat că schema-cadru de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, valoarea ajutorului nu va depăşi două milioane de euro per beneficiar, iar sprijinul se acordă până cel târziu la 31 decembrie 2023.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

articolul original.

Granturi pentru fabricarea hranei

18 November 2022 at 10:32
image

Granturi de până la 500.000 euro pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă .

În ședința de Guvern din 16 noiembrie 2022 a fost aprobată o Ordonanță de Urgență prin care se instituie o schemă ce are ca obiectiv acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate,  a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.
”Sprijinul destinat producției românești, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a răspunsului guvernamental la dificultățile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina. Alocăm o sumă totală de 200 milioane de euro sub formă de granturi, pentru a compensa parțial creșterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea

Beneficiarii schemei sunt operatorii economici care desfășoară activități încadrate în următoarele clase de clasificare: Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morărit, Cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor, Cod CAEN 1051 – Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor Cod CAEN 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Grantul financiar reprezintă suma maximă care se acordă per operator pentru asigurarea unor cantități minime de faină de grâu, mălai, ulei de floarea soarelui, lapte consum și produse lactate și furaje combinate pentru hrana animalelor.

Grantul financiar maxim care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro, condiționat de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare, astfel: 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obținerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță.

Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminuează procentual, în mod corespunzător.
Dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor de stat sunt de 985.740.000 lei și reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200.000.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, astfel:
-creditele de angajament necesare înscrierii în program și depunerii cererilor se asigură în cadrul prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.
-creditele bugetare necesare efectuării plăților beneficiarilor ajutorului de stat se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023, în cadrul limitelor de cheltuieli aprobate.

Actul normativ este fundamentat pe Comunicarea Comisiei Europene – Cadru temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit Comunicării Comisiei Europene din data de 28.10.2022, Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și-a prelungit aplicabilitatea până la data de 31 decembrie 2023.

articolul original.

Rareș Bogdan, ieșire în forță: ‘Este absolut normal ca pensionarii României să primească pensia indexată, ia cei cu venituri sub 2.000 de lei să primească un sprijin suplimentar’

17 November 2022 at 21:15
image

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre discuţiile din interiorul PNL privind creşterea pensiilor, că dacă se decide o creştere a pensiilor cu 15%, este firesc ca şi cei 90.000 de români care au pensie peste 5.000 de lei să aibă această indexare, astfel este neconstituţional. El a arătat că în şedinţa PNL, liberalii l-au asigurat pe premierul Ciucă, în calitatea sa de preşedinte al PNL, pentru a merge pe o creştere procentuală a punctului de pensie, cu 15% şi nu a anvelopei, aşa cum doresc colegii din PSD, cel puţin în declaraţii publice.

Surse Profit News au precizat că în şedinţa conducerii PNL, premierul Nicolae Ciucă ar fi prezentat o variantă cu o majorare de 6,2% a punctului de pensie, agreată cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, ceea ce ar fi provocat nemulţumirea mai multor liberali din conducere.

Europarlamentarul PNL a afirmat despre aceste informaţii că nu a fost o şedinţă tensionată a conducerii PNL ci a fost o discuţie absolut normală, despre ce au de făcut în perioada următoare.

”A fost o chestiune normală, în spiritul a ceea ce s-a afiimat de către preşedinte, premier, toţi comunicatorii, chestiuni legate de creşterea pensiilor. Noi cosiiderăm în continuare că rata inflaţiei trebuie acoperită de această creştere. (..) Cei care au contribuit la ceea ce înseamnă sistemul de pensii fie că au 3.020, 2.100, sau 5.000 sau 7.000 de lei,  este absolut normal să li se indexeze pensia, pentru că nu este constituţional altfel. Dacă noi decidem o creştere a pensiilor cu 15% atunci este firesc ca şi cei 90.000 de români care au pensia peste 5.000 de lei să aibă indexare la această pensie la fel cum e firesc ca şi cei între 4.000 şi 5.000 de lei pensie, respectiv 110.119 români să primească această indexare”, a spus Rareş Bogdan.

Eurodeputatul a precizat că ”avem un milion de cetăţeni care au pensii peste 2.000 de lei, între 2.000 şi 3.000 de lei, avem 306.000 de români care au pensii între 3.000 şi 4.000 de lei.

”Sunt absolut de acord ca cei care venituri din pensie de sub 2.000 de lei, care sunt în total nu mai puţin decât 3,2 milioane de pensionari, să primească un sprijin supimentar de tip one off. Altfel, situaţia se complică, pentru că dacă vorbim de anvelopă bugetară de 15%, această creşlere nu este de 15% ci de 12,9%. Dacă venim cu acele ajutoare pe parcursul anului viitor nu se dau din bugetul pensiilor ci din bugetul asigurărilor. Credem că în continuare că este absolut normal ca pensionarii României să primească pensia indexată, ia cei cu venituri sub 2.000 de lei să primească un sprijin suplimentar”, a arătat Bogdan, menţionând că anvelopa bugetară trebuie să fie de 16,8%, ca să ne încadrăm în 15% creştere procentuală a acestor pensii.

Rareş Bogdan a ţinut să precizeze că este absolut încrezător că vor avea o discuţie, luni, marti, în coalţie, civilizată, colegială, cu cifrele pe masa şi vor găsi o soluţie în aşa fel încât să nu dezavantajeze pe nimeni. 

”Nu putem să dezavantajăm 1,5 milioane pensionari români doar pentru că au contribuit mai  mult la bugetul de pensii şi au pensie de peste 2.000 de lei, nu este firesc să facem acest lucru şi nici constituţional”, a spus europarlamentarul.

Despre varianta vehiculată dintre PSD privind o majorare de 6,2% a punctului de pensie, pe care premierul ar fi prezentat-o liberalilor în şedinţa BPN; ca fiind deja agreată cu liderul PSD Marcel Ciolacu, Rareş Bogdan a infirmat această informaţie.

”Premierul nu a pus pe masa o astfel de variantă, este o variantă despre care a vorbit ministrul Finanţelor, domnul Câciu, premierul a fost exprem de constructiv, rational şi a venit să găsim o soluţie împreună, primind practic din partea PNL sprijinul pentru a intra în negocieri, în discuţii”, a declarat Rareş Bogdan.

El a mai spus că în şedinţa BPN de ieri ”premierul practic a primit sprijinul întregului partid pe ceea ce a enunţat ieri şi pe ceea ce a enunţat preşedintele României, în urmă cu câteva săptămâni.

”Noi l-am asigurat pe premier de tot sprijinul nostru, în calitatea dumnealui de preşedinte al PNL, pentru a merge pe o creştere procentuală a punctului de pensie, cu 15% şi nu a anvelopei, aşa cum doresc colegii din PSD, cel puţin în declaraţii publice. Sunt convins că vom găsi o formula optima pentru a nu exista nicio problemă între noi”, a mai subliniat Rareş Bogdan, conform news.ro

articolul original.

Fost director CIA: ‘Ultimul lucru de care are acum nevoie Putin este un război mai mare. Ucrainenii vor lupta în continuare’

15 November 2022 at 20:15
image

Întrebat care crede că ar fi cel mai mare pericol pentru România acum, generalul David Petraeus declară că nu vede vreun risc uriaș la adresa României.

„Ultimul lucru de care are acum nevoie Putin este un război mai mare. Ultimul lucru de care are nevoie este un răspuns global care ar urma după folosirea armei nucleare oriunde, inclusiv de exemplu în Marea Neagră. Și cred că Putin a fost convins de liderii occidentali că asta ar fi o decizie îngrozitoare, greșită, și că rezultatul ei ar fi că ar pune Rusia într-o situație mai proastă decât cea în care deja este”, a spus David Petraeus, Antena 3 CNN.

„Totdeauna mai are ceva de pierdut. Poate să-și piardă viața, poate să-și piardă funcția. Își poate pierde sprijinul celor din jurul lui, sprijinul oamenilor, al poporului. Toate acestea există acolo ca opțiuni și sunt luni sau poate ani de zile la distanță de lupte grele, de mai multe sancțiuni. Ucrainenii vor lupta în continuare. Infrastructura va fi distrusă în Ucraina, dar la un moment dat cred că rușii și Putin vor trebui să înțeleagă că trebuie să pună capăt acestui război”, a adăugat el.

Fost director CIA: Ruşii vor înțelege că trebuie să-și retragă forțele

„Țineți cont că situația cu sancțiunile economice și tot ceea ce continuă să crească și sectorul nu reușește să facă față și toate industriile sunt afectate, sunt amenințări la adresa fluxurilor de aprovizionare. Încă de la început am oprit exportul de microcipuri către Rusia, ceea ce este foarte grav. Se spune că Rusia e disperată, a cumpărat mașini de spălat și le-a scos microcipul, ceea ce este un mod efectiv neeficient de a face rost de cipuri.

Deci au multe provocări și ei încă n-au ajuns la această concluzie, că această situație este ireversibilă și vor continua să piardă. Și trebuie să recunoască la un moment dat.

Ei vor înțelege că trebuie să-și retragă forțele, așa cum se întâmplă acum cu Herson”, a mai spus fostul director CIA, conform antena3.ro

articolul original.

tbi bank semnează un acord cu Christian Tour pentru a-i sprijini pe români să-și plătească vacanțele în rate fără dobândă

15 November 2022 at 14:23

București, 15 noiembrie 2022 – Românilor le place să plece des în vacanță, dar bugetele necesare ar putea deveni o provocare în acest an și în viitor, pe fondul creșterii generale a prețurilor. Pentru a veni în sprijinul românilor în actualul context economic, tbi bank a lansat o soluție de finanțare BNPL (Buy Now, Pay Later) care le permite acestora să își plătească vacanțele achiziționate prin Christian Tour, unul dintre cei mai mari tour-operatori din România.

Această colaborare presupune finanțarea pachetelor turistice oferite în toate cele 39 de locații Christian Tour. Finanțarea poate fi obținută 100% online și de la distanță, crescând astfel eficiența și rapiditatea procesului. Soluțiile tbi permit oamenilor să acopere rapid costul total al vacanței, în rate lunare accesibile si fixe.

„Vacanțele sunt o ocazie de a ne relaxa și de a ne simți bine, iar românii adoră să își ia timp liber și să călătorească pentru a-și reîncărca bateriile. Cu toate acestea, atunci când costurile depășesc un anumit nivel, oamenii tind să amâne planificarea vacanței și să renunțe la nevoia de relaxare. De aceea, le oferim românilor șansa de a cumpăra pachetul pe care și-l doresc acum și să-l plătească mai târziu în rate lunare”, a declarat Ionuț Sabadac, VP Merchant Solutions, tbi.

Despre tbi bank

bank este o bancă de tip ”challenger” din Europa de Sud-Est și lider BNPL în regiune, care se adresează consumatorilor, comercianților și IMM-urilor, oferind finanțare și servicii suplimentare integrate prin intermediul unei rețele largi de canale și platforme „phygitale”. În prezent, operează în Bulgaria, România, Grecia, Germania și Lituania. Prin diverse canale digitale, o rețea proprie de 300+ de sucursale și parteneriate de încredere cu circa 18.000 de comercianți, are un portofoliu de 2 milioane de clienți în 2021 și a acordat aproape 500.000 de credite. Modelul său de afaceri de succes și abordarea orientată spre client au dus la transformarea sa într-una dintre cele mai profitabile și eficiente bănci din Europa de Sud-Est.

articolul original.

„Delictul de iubire”- carte semnată de Alice Valeria Micu

15 November 2022 at 09:01
image

La Editura „Caiete Silvane” a apărut, în colecția Eseu, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, cartea „Delictul de iubire” semnată de Alice Valeria Micu.

În loc de prefață:

„Din 2012 a devenit oficial, iubirea, sentimentul suprem, a fost inclus în registrul maladiilor ţinut de Organizația Mondială a Sănătății. Boala Iubire e considerată de-atunci o tulburare mintală, şi Sindromul F63.9 e numele ei. Cică ar fi «Tulburarea obiceiurilor şi atracțiilor, nespecificată». Iubirea este o afecțiune gravă, lipsită de tratament, spun ei, motiv suficient şi teribil ca să aleg acest titlu volumului. Am adunat aici, din publicistica anilor 2014-2022, o seamă de articole apărute în revistele «Caiete Silvane», «Transilvania Business» şi hebdomadarul «Cluj Manifest»” (Alice Valeria Micu).

Alice Valeria Micu s-a născut la 14 februarie 1971, la Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj. A absolvit Liceul de Filologie-Istorie „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, profil Filologie-Istorie, apoi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, promoţia 2004, Facultatea de Marketing, Management, Informatică, secţia Marketing.
Master în Management Media al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administraţie şi Comunicare, 2020.

Poet, traducător şi jurnalist, secretar general de redacţie al revistei „Apostrof”, reporter la „Transilvania Business”, colaborator permanent la „Caiete Silvane”, membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor din Sălaj, membru al Cenaclului literar „Silvania” şi al Cenaclului Literar UBB, Cluj. Născută la Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, locuieşte actualmente la Zalău.
A fost redactor la „Cluj Manifest”, redactor-şef la „Ziar Medical”.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Membru al PEN Club România.

Volume de poezie publicate: „Maşina de plâns”, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2021; „Plici, picătura de primăvară”, Editura Eikon, Bucureşti, 2021; „Plici şi iarna minunată”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2021; „Pereţi”, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca şi Editura Caiete Silvane, Zalău, 2019; „Lumina din sângele meu”, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014; „Domino”, Editura Eikon, Cluj-Napoca şi Editura Caiete Silvane, Zalău, 2012; „Mecanica sufletelor”, Editura Brumar, Timişoara, 2011.

Traduceri: „Ochiul şi alte puncte de vedere (El ojo y otros puntos de vista)”, de Víctor Lobos, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2021; „Caverne de tăcere (Cavernas del silencio)”, de Armando Valladares, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2018; Tablou de cenuşă (Cuaderno de ceniza), de André Cruchaga, traducere alături de Andrei Langa, Elena Liliana Popescu şi Elisabeta Botan, El Salvador, 2013.
Prezentă în numeroase antologii şi volume colective.

Caiete Silvane, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.
www.culturasalaj.ro
www.edituracaietesilvane.ro

articolul original.

Premierul Ciucă dă asigurări că măsurile din proiectul ”Sprijin pentru România” vor continua. ”Cum nu i-am lăsat să sufere pe cetățenii vulnerabili până acum, nu-i vom lăsa nici anul viitor”

10 November 2022 at 19:22
image

Primul ministru Nicolae Ciucă a declarat joi la Vicovu de Sus că măsurile din proiectul ”Sprijin pentru România” vor continua asigurându-i pe cetățenii vulnerabili că așa cum au fost sprijiniți în acest an așa vor fi sprijiniți și anul viitor. ”Vă pot da asigurări că până la jumătatea lunii decembrie, așa cum am discutat calendarul, vom avea bugetul aprobat în Parlament. Pentru ceea ce am cuprins în proiectul „Sprijin pentru România”, măsurile vor continua până la finele anului, așa cum ne-am angajat și, desigur, ele vor continua și în anul viitor. Valoarea pensiilor și a salariului minim urmează să fie decise în funcție de datele finale. În acest moment, sigur, există acest angajament ca pensiile să fie crescute în limita inflației, deci cu cât a crescut inflația, să putem să acoperim această pierdere în bugetul fiecărei familii. Și, de asemenea, să identificăm celelalte măsuri pe care putem să le luăm pentru cetățenii vulnerabili. Și vă rog să aveți încredere că, așa cum nu i-am lăsat să sufere până acum, nu-i vom lăsa nici anul viitor. Ca atare, măsurile pe care noi le-am adoptat cu cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor și, desigur, vom găsi și alte soluții pentru a putea să-i sprijinim”, a declarat Ciucă.

articolul original.

Comisia Europeană anunță acordarea unui sprijin financiar ”fără precedent” Ucrainei

9 November 2022 at 13:56
image

Comisia Europeană a propus miercuri acordarea unui pachet de sprijin ”fără precedent” pentru Ucraina, în valoare de ”până la 18 miliarde de euro” pentru anul 2023. 

Potrivit unui comunicat al Comisiei, acest pachet va veni sub forma unor împrumuturi plătite în tranșe regulate începând cu 2023. 

”Această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă – cu o medie de 1,5 miliarde EUR pe lună – va contribui la acoperirea unei părți semnificative a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autoritățile ucrainene și Fondul Monetar Internațional le estimează la 3 până la 4 miliarde EUR pe lună.” – au precizat oficialii europeni.

Datorită acestui pachet, Ucraina va putea să continue să plătească salariile și pensiile”

Uniunea Europeană mai arată că sprijinul oferit Ucrainei ”ar trebui să fie însoțit de eforturi similare” ale altor donatori majori, pentru a acoperi toate nevoile de finanțare ale Ucrainei pentru 2023.

”Datorită acestui pachet, Ucraina va putea să continue să plătească salariile și pensiile și să mențină funcționarea serviciilor publice esențiale, cum ar fi spitale, școli și locuințe pentru persoanele relocate. De asemenea, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de Rusia în războiul său de agresiune, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile” – precizează Comisia Europeană.

Nu în ultiimul rând, sprijinul acordat Ucrainei va trebui să fie ”însoțit de reforme, pentru a consolida și mai mult statul de drept, buna guvernare, măsurile antifraudă și anticorupție în Ucraina”.

Fondurile, furnizate prin împrumuturi care vor fi rambursate în decurs de maximum 35 de ani

Fondurile vor fi furnizate prin împrumuturi care vor fi rambursate în decurs de maximum 35 de ani, începând cu 2033.

UE propune, de asemenea, acoperirea costurilor ratei dobânzii ale Ucrainei, prin plăţi suplimentare direcţionate de către statele membre. în bugetul UE.

Statele membre ale UE și țările terțe vor putea, de asemenea, să adauge mai multe fonduri pentru a fi utilizate ca granturi, ”dacă doresc să facă acest lucru”.

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, Comisia propune să se împrumute pe piețele de capital utilizând ”strategia de finanțare diversificată”.

”Acest lucru ar permite Comisiei să utilizeze întregul portofoliu de instrumente de finanțare pentru a asigura finanțarea pieței în condițiile cele mai avantajoase, atunci când acestea sunt necesare” – precizează C.E.

articolul original.

Vești bune! Ministrul Familiei, Gabriela Firea: Până la sfârșitul lunii, suntem pregătiți să primim deja dosarele!

9 November 2022 at 10:45
image

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis miercuri pe facebook că cuplurile sau femeile singure, cu vârsta între 20 și 45 de ani, care se luptă cu infertilitatea pot afla care sunt pașii pe care trebuie să-i facă pentru a obține ajutorul financiar de 15.000 de lei. Firea precizează că până la sfârșitul lunii, ministerul este pregăt să primească deja dosarele.

„Vești importante! Am publicat în consultare regulamentul programul social de creștere a natalității. Cuplurile sau femeile singure cu vârsta între 20 și 45 de ani pot afla care sunt pașii pe care trebuie să-i facă pentru a obține ajutorul financiar de 15.000 de lei. Până la sfârșitul lunii, suntem pregătiți să primim deja dosarele!

Se pot înscrie în acest program social doar cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră.

Mulțumesc pentru sprijin colegului Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii. De asemenea, apreciem eforturile depuse de colegii din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în frunte cu secretarul de stat Cristi Vasilcoiu”, a transmis Firea

Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

Dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină:
– o cerere tip;
– copii ale actelor de identitate;
– o declarație pe proprie răspundere;
– documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV;
– adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;
– un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Solicitanții vor depune online dosarul complet, când vom anunța că primim dosarele, la adresa cresterenatalitate@mfamilie.gov.ro

De asemenea, persoanele care nu pot trimite online documente, dosarele pot fi depuse fizic la sediul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe, sub forma unui voucher electronic – card, în valoare de 5.000 de lei și a unui voucher pe hârtie, în valoare de 10.000 de lei. Cardul poate fi folosit pentru achiziția tratamentului indicat de specialistul în infertilitate, din farmaciile înscrise în program, iar voucherul va fi folosit doar pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate, în cazul femeilor care au avut un rezultat pozitiv în prima etapă.

„Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor. Până la finalul anului, avem fonduri pentru 2.500 de ajutoare, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri.

Timp de zece zile, așteptăm orice sugestie cu privire la regulamentul programului. În această perioada, tinerii își pot pregăti dosarele, dar să nu le trimită încă la minister. Vom anunța din timp ziua în care deschidem depunerile documentelor pentru program.

Regulamentul programul a fost conceput cu un singur gând: să ajutăm cât mai mulți tineri să-și împlinească visul de a deveni părinți și să contribuim la creșterea natalității”, a conchis Firea

articolul original.

Cu sprijinul tehnologic al Zitec, organizația Narada a facilitat accesul la educație modernă pentru peste 1 milion de copii din România

8 November 2022 at 12:05

București, 08 noiembrie 2022 – Organizația Narada, în strânsă colaborare cu Zitec, lider pe piața de IT & digital marketing din România, oferă elevilor din întreaga țară acces neîngrădit la educație, adaptat la contextul tehnologic al secolului 21. Dacă în perioada incipientă, Narada avea un impact pozitiv asupra câtorva sute de elevi din România, din 2020 și până în prezent, beneficiile propuse de către organizație au ajutat peste 1 milion de copii din țară.

Proiectele Narada au fost dezvoltate pornind de la nevoia acută de democratizare a accesului la educație, în condițiile în care educația primește cel mai mic buget din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB în 2021 și 3,11% în 2022. Totodată, 24% dintre copii nu sunt ajutați de nimeni atunci când nu se descurcă la teme. Unul din trei elevi a suferit din cauza stărilor de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional în 2021.

Platforma HartaEdu, unul dintre proiectele Narada, se dovedește utilă pentru identificarea școlilor din România unde este nevoie de soluții urgente privind infrastructura și accesul la tehnologie. Societatea civilă și mediul de afaceri local au posibilitatea de a se implica direct în rezolvarea acestor probleme. În paralel, platforma Naradix este un real ajutor pentru învățarea online, găzduind gratuit conținut educativ adaptat nevoilor curente ale elevilor. Mai bine de 40 de profesori, alături de membri din echipa Narada, au pregătit cursuri online pentru clasele 0 – 8, la disciplinele Română, Matematică, Istorie și Geografie. Cu timpul, însă, varietatea de cursuri disponibile a crescut la 12 materii, copiii putând învăța chiar și despre dezvoltare personală sau siguranța pe internet.

Cum arată impactul platformelor HartaEdu și Naradix în cifre

Într-un an de la lansare, platforma HartaEdu.ro a dus la rezolvarea unui număr de aproximativ 200 de alerte, cu o valoare a investițiilor de 2.752.651 lei, aproximativ 29.000 de elevi din aproximativ 150 de unități de învățământ beneficiind de aceste îmbunătățiri. Printre alertele rezolvate se regăsesc cele de echipare cu  tehnologie, rechizite și echipamente didactice, lucrări de renovare și amenajarea unor curți exterioare. De asemenea, au fost cumpărate și două microbuze școlare pentru două unități de învățământ.

Naradix a sprijinit în 2022 învățarea online pentru un număr de peste 31.000 de elevi, care au avut acces la 6.600 de cursuri și 160 de teste. 2.354 de profesori din România au predat cu ajutorul platformei și au invitat și elevii să învețe astfel. În Naradix s-au înregistrat în această vară un total de 224.095 de lecții terminate, cu o medie de 12.34 per elev, 78.403 de teste rezolvate și 52.604 de teste trecute.

Cum funcționează colaborarea dintre Narada și Zitec

În urmă cu 3 ani, în cadrul Zitec se înființează echipa CIS (Continuous Improvement Services). Aceasta preia, menține și îmbunătățește site-urile clienților pe mai multe tehnologii: Magento, WordPress, Symfony, PHP Custom și Laravel. Astfel, o echipă multifuncțională de specialiști livrează soluții digitale inovatoare, răspunsuri prompte și cele mai noi practici de dezvoltare. CIS oferă o gamă largă de servicii în diverse industrii incluzând retail și distribuție, logistică și transporturi, tehnologie, finanțe, sănătate și asistență medicală. Din portofoliul CIS enumerăm clienți precum Arctic, Sameday, iELM, Credit Europe Bank, Electrica Furnizare și Narada, printre alții.

Parteneriatul dintre Narada și Zitec a luat naștere odată ce organizația cu misiune educațională a înțeles că soluțiile sustenabile pe care dorește să le implementeze au nevoie să fie scalabile. Platformele HartaEdu și Naradix au fost dezvoltate in-house de către Narada, însă acum acestea se bucură din plin de experiența Zitec în materie de WordPress pentru funcționalitatea de zi cu zi. Echipele de WordPress și Design din cadrul companiei de software au intrat în acest parteneriat demarând un audit al platformelor și oferind apoi soluții concrete de îmbunătățire. Parteneriatul a devenit atât de solid încât, în prezent, Zitec și Narada operează ca o echipă unitară, în care deciziile se iau rapid și întotdeauna în beneficiul grupului-țintă, anume elevii din România.

”Pentru orice aplicație sau site nou lansat, echipa CIS se asigură că acestea funcționează corect, că au actualizările la zi și că repară într-un timp rapid micile probleme care inevitabil vor apărea. Ideea unui parteneriat cu Narada ne-a bucurat încă de la început, pentru că am știut că ne va da ocazia să ne folosim atât cunoștințele și aptitudinile, cât și  soluțiile tehnologice pe care le dezvoltăm constant. Toate acestea, în vederea unui scop cât se poate de nobil: sprijinirea copiilor care își doresc și care au dreptul la o educație de calitate, modernă. Colaborarea dintre Zitec și Narada a fost mereu una strânsă și ne încântă să vedem rezultate reale pe care organizația le are în școlile din România”, a declarat Ionuț Cociaș, Continuous Improvement Services Manager.

Zitec acționează preventiv de cele mai multe ori, pentru ca Narada să nu întâmpine probleme de funcționare ale platformelor sale. Chiar și în situații limită, ajutorul este la doar un apel telefonic distanță, iar soluțiile sunt oferite în cel mai scurt timp posibil. Zitec se preocupă și de aspecte de securitate cibernetică, având în vedere că astfel de amenințări au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii ani, iar platformele Narada pot ajunge, inevitabil, ținte ale atacatorilor. De asemenea, compania este pregătită să furnizeze rapid soluții de scalare în cazul lansării unor campanii care adună pe o platformă, în scurt timp, un număr mare de utilizatori interesați.

Parteneriatul dintre Narada și echipa WordPress din Zitec este într-o continuă dezvoltare, iar planurile pentru 2023 sunt demne de urmărit. Organizația Narada lucrează intens la finalizarea actualei etape de îmbunătăţire a infrastructurii şi experienţei utilizatorilor care accesează platformele deja active ce au ca scop sprijinul unui număr cât mai mare de elevi din România, pe parcursul lor educațional.

###

Despre Zitec

Lider pe piața IT & Digital Marketing din România, cu birouri în București și Brașov, Zitec este specializată în dezvoltarea de soluții de afaceri, servicii și produse tehnologice personalizate, aplicații mobile, blockchain, precum și servicii de digital marketing.

Zitec este una dintre puținele companii românești certificată Google Cloud Premier Partner, Microsoft Application Development, Microsoft Gold Cloud Platform, Amazon AWS Technology Partner și furnizor al platformei de soluții eCommerce în cloud VTEX, precum și Adobe Solution Bronze Partner.

În 2021, Zitec s-a clasat printre cele 15 finaliste ale programului ‘Made in Romania’ lansat de Bursa de Valori București, o recunoaștere a contribuției active la dezvoltarea industriei IT din România și la accelerarea transformării digitale în companii și instituții publice. Zitec a primit și premiul ‘Shining Star 2021’ oferit de Inspiring Employers pentru cultura organizațională bazată pe comunicare deschisă, dezvoltare continuă și recunoaștere.

De asemenea, a câștigat titlul de ‘Angajatorul anului’ la Romanian Business Services Forum & Awards doi ani consecutivi, în 2020 și 2021. Totodată, Zitec s-a clasat pe locul al doilea în „Top angajatori 2021”, clasament realizat de platforma Undelucram.ro.

Pentru serviciile de digital marketing, compania a fost nominalizată în topul agențiilor de digital din România conform Forbes în 2019, 2020 și 2021 înregistrând o creștere a cifrei de afaceri de peste 60% în 2021 față de anul precedent. Zitec a fost inclusă în topul agențiilor SEO în 2022 care oferă soluții de succes companiilor în mediul online. Pentru activitatea sa din 2021, Zitec a fost desemnată ‘Compania Anului’ la Gala ANIS România 2022, primind această distincție și în anul 2020. Zitec este partener al Comunității Europene prin prisma proiectelor europene finalizate sau aflate în faza de implementare în cadrul programelor Ambient Assisted Living și Erasmus +.

articolul original.

Sprijin pentru persoanele vulnerabile din Piatra-Neamț

8 November 2022 at 11:57
image

În ședința Consiliului Local de ieri, 7 noiembrie 2022, a fost aprobat proiectul prin care persoanele beneficiare din cadrul Adăpostului de Noapte, din subordinea Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, vor beneficia de servicii de hrană în perioada sezonului rece.

Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț are în subordine mai multe centre de zi și centre rezidențiale licențiate, în cadrul compartimentelor Direcției:

 • Centrul de cazare temporară a persoanelor fără adopost (adăpostul de noapte);
 • Centrul de zi pentru preșcolari „Castani”;
 • Centrul de sprijin și asistență de specialitate pentru copii;
 • Centrul social „Împreună”;
 • Centrul social „Pietricica”, care dispune și de cantină socială.

Direcția de Asistență Socială va asigura, în cadrul acestui proiect, servicii de hrană pentru persoanele din adăpostul de noapte prin cantina socială a centrului „Pietricica”. În continuare DAS sprijină și este deschisă la colaborări cu alte organizații non-guvernamentale în vederea oferirii de alimente persoanelor din centrele aflate în subordine, în condițiile respectării legislației în vigoare, pentru asigurarea sănătății și securității beneficiarilor. Cuantumul de până la 12 lei/zi/persoană pentru asigurarea unei mese include materiile prime care vor fi folosite pentru prepararea mâncării prin Cantina Socială și a fost stabilit conform standardelor de calitate pentru adăposturile de noapte și prevederilor din Legea nr. 143/2022.

În baza Regulamentului de organizare și funcționare a Direcției de Asistență Socială și a procedurilor interne, DAS are posibilitatea de a încheia protocoale și parteneriate cu alte instituții sau organizații non-guvernamentale. Toate protocoalele semnate prevăd respectarea legislației și normelor în vigoare și cuprind obiectivul, durata derulării și obligațiile instituțiilor aflate în parteneriat.

În ceea ce privește parteneriatele care au ca obiectiv furnizarea de alimente în centrele DAS, acestea se supun legislației naționale în vigoare privind siguranța alimentară: Ordin nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente, Ordin nr. 106/2019 pentru modificarea și completarea Normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a activităților de obținere și de vânzare directă și/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum și a activităților de producție, procesare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală și legislația specifică privind siguranța alimentară.

Primăria Piatra Neamț

articolul original.
❌