ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cofeina poate îmbunătăți performanța atleților

6 December 2022 at 12:00
image

Atleții încearcă mereu să ajungă primii la linia de sosire, iar la un nivel internațional de performanță, chiar și cel mai mic avantaj poate să transforme un simplu participant într-un ocupant al podiumului. În consecință, atleții caută metode de antrenament care să îi ajute să devină cei mai performanți. Cofeina ar putea îmbunătăți performanța fizică a atleților, a transmis Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism.

Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (World Athletics sau WA) recomandă cofeina, într-o declarație de consens privind strategia nutrițională pentru atletism, ca un ajutor al performanței fizice.

Într-un studiu coordonat de profesorul Takeshi Hashimoto de la Universitatea Ritsumeikan din Japonia, publicat ulterior în revista Medicine & Science in Sports & Exercise, acesta încearcă să afle dacă suplimentele pe bază de cofeină au, într-adevăr, un efect stimulatoriu asupra atleților.

Un studiu despre influența cofeinei asupra performanței atleților

Cafeaua, un stimulent al sistemului nervos, poate să acționeze asupra îmbunătățirii nivelului de performanță al sportivilor și este cel mai frecvent și mai popular ingredient utilizat de sportivii din întreaga lume, potrivit Medical Xpress.

Cu toate acestea, din cauza absenței cercetărilor privind efectele cofeinei asupra performanțelor remarcate la alergările de tip sprint, recomandarea reflectă dovezile din alte sporturi mai degrabă decât din alergarea sprint în atletism.

O echipă de cercetători din Japonia a investigat efectele suplimentelor pe bază de cofeină asupra performanței alergării de tip sprint.

„Deși studiile anterioare au investigat efectele cofeinei asupra alergării, dovezile din aceste studii nu sunt suficient de concludente pentru a susține consensul World Athletics. Majoritatea acestora au analizat efectele sale asupra alergărilor de sprint simplu, adică mai puțin de 60 de metri. Prin urmare, a fost important să fie studiate asupra performanței sprintului la probele de 100 de metri”, a declarat profesorul Hashimoto.

Cercetătorii au selectat 13 sprinteri pentru a testa efectul cafeinei asupra nivelului de energie al sportivilor. În cadrul unui test preliminar, cercetătorii au determinat timpul necesar fiecărui sportiv pentru a atinge concentrația maximă de cofeină în plasma sanguină după ce au ingerat-o. Ținând cont de acest lucru, atleții au fost chemați de încă două ori pentru probe de timp pe distanțe de 100 de metri, după ce au ingerat fie cofeină, fie suplimente placebo.

Ulterior, cercetătorii au măsurat vitezele de sprint și au calculat timpul.

Atleții care au primit cofeină au scos un timp mai scurt la proba de 100 de metri

Rezultatele au arătat sprint pe 100 de metri a fost semnificativ mai scurt pentru atleții care au primit cofeină, cu o scădere de 0,14 secunde în comparație cu restul.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că viteza medie de sprint pentru fracțiunile 0 – 10 metri și 10 – 20 de metri a fost semnificativ mai mare la sportivii care au primit cofeină. Mai mult, nu s-a observat nicio diferență semnificativă în timpul alergării pentru ultimii 40 de metri, în ciuda scurtării timpului în primii 60 de metri. Împreună, aceste observații sugerează că suplimentarea cu cofeină a oferit o accelerație mai mare sprinterilor în prima etapă a cursei.

Cofeina, un avantaj pe care atleții îl pot folosi în drumul spre victorie

Pe termen lung, aceste rezultate s-ar putea traduce prin îmbunătățirea ale atleților, datorită utilizării cofeinei ca ajutor în timpul sprinturilor.

„Informațiile obținute în urma acestui studiu ne-au oferit prima dovadă directă a efectului ergogenic al cofeinei asupra alergării sprint în atletism. Aceasta servește, de asemenea, ca dovadă pentru a susține în mod direct recomandările privind utilizarea cofeinei de către World Athletics. Studiul oferă astfel încă un avantaj pe care atleții îl pot folosi pentru a se apropia de victorie”, a conchis profesorul Hashimoto.

articolul original.

Top 10 cei mai bogați sportivi în 2022

6 December 2022 at 07:30
image

Lionel Messi este liderul grupului format din cei 10 sportivi ale căror câștiguri în 2022, calculate împreună, ajung la aproape 1 miliard de dolari, conform estimărilor Forbes, topul fiind dominat de jucătorii de baschet din NBA, în vreme ce fotbalul, boxul și tenisul au fost reprezentate de câte un sportiv fiecare.

În ultimele 12 luni, Lionel Messi (35 de ani) a acumulat din sport venituri în valoare de 130 de milioane de dolari, conducând acest top (al celor mai bogați sportivi din 2022) pentru a doua oară consecutiv.

Rivalul lui Messi, Cristiano Ronaldo (37 de ani) – care și-a schimbat echipele în luna august, trecând de la Juventus la Manchester United – a ajuns pe locul 3 în clasamentul din acest an cu 115 milioane de dolari.

Între cei doi se află baschetbalistul LeBron James (37 de ani) de la Los Angeles Lakers, cu 121,2 milioane de dolari, devenind al zecelea sportiv care a depășit vreodată venituri de 100 de milioane de dolari într-un singur an, record atins deja de cinci ori de Messi și Ronaldo.

Care sunt cei mai bogați sportivi din lume?

Totalul sumelor câștigate de cei în acest an se clasează pe locul trei, după ce în 2021 câștigurile colective au reprezentat 1,05 miliarde de dolari, iar în 2018, 1,06 miliarde de dolari.

În afara terenului, primii zece sportivi incluși în acest clasament au obținut venituri de aproximativ 500 de milioane de dolari din sponsorizări, reclame, apariții tv sau din propriile afaceri.

Lionel Messi, cel mai bogat sportiv în anul 2022

Așadar, cel mai bogat sportiv în anul 2022 este Lionel Messi (PSG, fotbal). Contractului de 20 de milioane de dolari pe an al lui Lionel Messi cu Socios i se adaugă parteneriatele cu Adidas, Budweiser și PepsiCo. În 2021, Messi a câștigat Balonul de Aur, fiind declarat din lume, însă 2022 nu a fost atât de generos cu el pe teren, marcând doar nouă goluri în 32 de apariții cu Paris Saint-Germain, după ce a înregistrat 38 goluri în 47 de meciuri în ultimul său sezon pentru Barcelona.

Locul 2. Baschetbalistul Lebron James (Los Angeles Lakers, baschet NBA), cu un total de 121,2 mil $, a obținut din sport câștiguri de 41,2 milioane de dolari, iar din afara sportului, 80 de milioane de dolari, având o avere estimată la 850 de milioane de dolari. După ce a anunțat la începutul anului un acord semnat cu Crypto.com, James a apărut într-o reclamă pentru Super Bowl alături de versiunea sa mai tânără generată pe calculator. De asemenea, a investit recent în compania Tonal și StatusPRO, un startup de tehnologie sportivă care creează produse de antrenament în realitatea virtuală.

Locul 3. Cristiano Ronaldo (Manchester United, fotbal). 115 milioane de dolari (60 mil $ din sport și 55 mil $ din afara sportului). O mare parte din acești bani au venit în urma câștigurilor generate de prezența sa pe rețelele de socializare. Ronaldo are 690 de milioane de urmăritori pe Instagram, Facebook și Twitter, popularitatea de care se bucură pe social media oferindu-i posibilitatea de a plusa în fața sponsorilor săi precum Nike, Herbalife și brandul care produce șamponul Clear.

Locul 4. Neymar (PSG, fotbal) 95 mil $ (70 mil $ din sport și 25 mil $ din afara sportului) Neymar a marcat cel de-al 400-lea gol din carieră sa în noiembrie anul trecut dar, la fel ca și în cazul lui Lionel Messi, a fost criticat de iubitorii fotbalului pentru alegerea de a părăsi prea devreme Paris Saint-Germain din Liga Campionilor, anunțându-și retragerea după participarea la Cupa Mondială din Qatar. din afara terenului sunt destul de generoase, cele mai multe dintre ele fiind rezultate din colaborările și contractele pe care le are cu Puma, Red Bull, Netflix, implicările în lumea NFT-urilor, semnând cu platforma NFTSTAR în noiembrie 2021 și cheltuind peste 1 milion de dolari pentru două NFT-uri Bored Ape Yacht Club într-o singură zi.

Locul 5. Stephen Curry (Golden State Warriors, baschet NBA). 92.8 milioane de dolari. (45,8 mil $ din sport și 47 mil % din afara sportului).
 
Locul 6. Kevin Durant (Brooklyn Nets, baschet NBA), 92,1 mil $ (42,1 mil $ din sport și 50 mil $ din afara sportului)

Locul 7. Roger Federer (jucător de tenis) – 90, 7 mil $ (0,7 mil $ din sport și 90 mil de $ din afara sportului)

Locul 8. Canelo Alvarez (box) – 90 milioane de dolari (85 mil $ din sport și 5 mil $ din afara sportului)

Locul 9. Tom Brady (Tampa Bay Buccaneers, fotbal american) – 84 de milioane de dolari (31,9 milioane de dolari din sport și 52 mil $ din afara sportului)

Locul 10. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, baschet NBA) – 81 de milioane de dolari (39,9 mil dolari din sport și 41 mil $ din afara sportului)

Toate sumele prezentate de Forbes au fost calculate în funcție de salariile de bază ale sportivilor, între 1 mai 2021 și 1 mai 2022, cât și în funcție de veniturile sportivilor din sponsorizări sau reclame.

articolul original.

Este oficial! O anumită categorie de tineri va primi noi sume de bani de la Guvern

29 November 2022 at 08:15

sursa foto:  Getty Images

Vești bune! Potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial, tinerii ce participă, ca reprezentanți ai unui club sportiv, la competiții sportive oficiale naționale și internaționale vor putea beneficia lunar, începând de anul viitor, de un stimulent financiar în valoare de 150 de lei.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Performanța, premiată de Consiliul Județean Buzău

24 November 2022 at 11:04

Dansatorii sportivi ai Clubului „Vibe Dance” Buzău și tenismanii CSS Colegiul Național Al. Vlahuță Râmnicu Sărat care au obținut anul acesta trofee și medalii la concursuri naționale și internaționale, împreună cu antrenorii lor, au fost felicitați, aplaudați și premiați în ședința CJ Buzău.

Moș Nicolae a venit anul acesta mai devreme pentru 9 campioni ai dansului sportiv și tenisului de masă buzoian. Trei perechi de dansatori ai Clubului „Vibe Dance” Studio Buzău, care au devenit anul acesta campioni naționali la categoria lor de vârstă sau au obținut un loc pe podium la o competiție internațională organizată în Germania, și trei copii legitimați la CSS Colegiul Național Al. Vlahuță Râmnicu Sărat la secțiunea tenis de masă care au obținut medalii la competiții naționale, împreună cu antrenorii lor, au fost, astăzi, invitați de onoare la ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău, pentru a fi premiați de autoritățile județului.

Avem aici niște copii deștepți, frumoși, cuminți și sănătoși, pentru că fac sport. Performanța merită recunoscută și răsplătită, mai ales acasă! Avem bucuria să avem alături de noi campioni și să-i premiem pentru rezultatele lor, fie că vorbim de dans sportiv – German Open Championship, Stuttgart, sau de tenis de masă – Campionat Național și Championships Trophy. Vă suntem alături și ne mândrim cu buzoieni ca voi! Felicitări și mult succes în continuare!”, le-a transmis președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Asociația de Dans Sportiv „Vibe Dance” Buzău împlinește 20 de ani de activitate, iar pentru dansatorii sportivi care de-a lungul timpului au obținut numeroase premii și trofeee la concursuri naționale și internaționale, dansul înseamnă un mod de viață, o stare de spirit prin care transmit bucurie, dăruire și frumos, prin care inspiră și oferă și altora încredere și optimism. Când urcă pe podium, ei uită că de antrenamentele zilnice, de efort, de renunțarea la orele de joacă, simt doar că efortul a meritat și că nu și-ar dori altceva.

Pentru rezultatele notabile obținute anul acesta, patru dnasatori sportivi care au devenit campioni naționali la categoria lor de vârstă, și alți doi care s-au clasat pe locul al III-lea la o German Open Championship, Stuttgart, au fost premiați de Consiliul Județean Buzău. Daria Clopoțel, Tudor Oprea, Alessia Cristea, Eduard Rusu, Isabela Popa și Darius Țîrlea, împreună cu antrenorii lor, Alexandra Draie și Alina Ion au fost felicitați, aplaudați și premiați cu diplome și câte 500 de lei.

Alături de tinerii dansatori, în sala de ședințe a Consiliului Județean au fost felicitați, aplaudați și premiați și trei copii legitimați la CSS C. N. „Al. Vlahuță” Râmnicu Sărat – Tenis de masă, care au obținut locul III la Campionatul Național pe echipe – juniori 3, repectiv, locul III la simplu și la dublu mixt, alături de antrenorii care au contribuit la obținerea acestor performanțe.

Rhiana Șerbănescu, Rhiana David și Ilinca Briceag, împreună cu antrenorii lor Rodica Dojan și Dorin Iordan au primit felicitări, aplauze și premii în bani după ce anul acesta s-au întors cu medalii de la mai multe competiții. Două dintre campioane fac deja parte din Lotul național al României la categoria lor de vârstă.

Fiecare sportiv și antrenor a primit câte un premiu în valoare de 500 de lei, bani ce provin din bugetul Consiliului Județean Buzău.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, le-a mulțumit tuturor și le-a promis că administrația județului le va fi în continuare alături, exprimându-și speranța că evoluția lor va continua. „Vă mulțumesc, copii, pentru eforturile pe care le faceți. Mulțumesc și celor care vă îndrumă și nu în ultimul rând părinților voștri, pentru că au grijă de voi. Vă rog să ne invitați când veți mai face performanță, pentru că sunt ferm convins că veți face performanță și mai mare! Ne mândrim cu voi, sunteți într-adevăr niște copii de la care putem învăța și cu siguranță o să fiți niște oameni care fac cinste societății, veți fi cei care mâine ne vor lua locul nouă, celor mai în vârstă. Știu că facem poate prea puțin pentru voi, pentru cadrele didactice și pentru părinții voștri, dar sper că vom avea ocazia să repetăm gestul acesta”, a mai spus Petre Emanoil Neagu, care i-a invitat să participe și la evenimentele care vor fi organizate de Consiliul Județean, în luna decembrie, la Centrul Muzeal Brătianu.

Eu vă urez să fiți sănătoși și să ne revedem măcar în aceste condiții!”, a încheiat Neagu.

În prag de Crăciun, „Vibe Dabce” Studio va oferi buzoienilor un spectactacol de sărbătoare, care va avea loc pe 22 decembrie, începând cu ora 18.00, la Sala Mare a Consiliului Județean. Având ca tematică „Poveștile Disney”, spectacolul va fi unul caritabil, iar banii strâmși din vânzarea biletelor și din sponsorizări și donații, vor ajunge la un centru de plasament, pentru ca și copiii cu probleme speciale de aici să se poată bucura sărbătorile Crăciunului și Anului Nou.

Spectatorii care participă la eveniment vor avea ocazia să sărbătorească împreună cu echipa „Vibe Dance” cei 20 de ani de muncă, de succese și de vise îndrăznețe care, în mare parte, s-au realizat.  Reprezentanții clubului de dans sportiv invită pe toți cei care vor să se bucure de Sărbători, să participe la cel mai frumos „Spectacol caritabil de Crăciun” organizat în cei 20 de ani de activitate și să simtă „forța puternică care ne conduce în a face lucruri bune, DANSUL”. „De la cei mai mici membri până la cei mai experimentați, vom sărbătorii evoluția tuturor, munca depusă și rezultatele extraordinare obținute de aceștia în cadrul familie Vibe Dance Sudio Buzău”, se menționează în invitația la eveniment, postată pe Facebook, unde se menționează și cum pot contribui cei care doresc să sprijine evenimentul.


articolul original.

Tichete de 150 de lei lunar pentru micii sportivi

23 November 2022 at 08:53
image

Micii sportivi, copii și juniori, ce sunt legitimați la cluburi sportive și participă la competiții naționale și internaționale oficiale, vor primi bani de la stat cu începere de anul viitor.

Este vorba bonuri valorice denumite “tichete de sportiv“, în valoare de 150 de lei/lună. Actul normativ a fost semnat de președintele Klaus Iohannis și mai este nevoie doar de publicare în Monitorul Oficial. Tichetul are o valabilitate de un an de la data emiterii.

Banii pe care îi vor primi micii sportivi în fiecare lună vor putea fi folosiți pentru achiziția de echipamente sportive, suplimente nutritive, dar vor putea fi folosiți și pentru recuperare medicală sau transport.

Tichetul de sportiv este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde cel puţin următoarele: emitentul şi datele sale de identificare; valoarea nominală a tichetului de sportiv; spaţiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui şi a codului numeric personal; interdicţia de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activităţii sportive; seria şi numărul legitimaţiei de sportiv cu menţionarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat şi categoria de vârstă; elementele de identitate vizuală ale structurii sportive şi ale Ministerului Sportului.

(G. S)

Sursa foto: https://renasterea.ro

articolul original.

Acești tineri români vor primi noi sume de bani de la Guvern! Ce condiție trebuie să îndeplinească, însă

23 November 2022 at 07:30
lege

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Vești excelente! Potrivit unui proiect de lege semnat de Klaus Iohannis, tinerii ce participă, ca reprezentanți ai unui club sportiv, la competiții sportive oficiale naționale și internaționale vor putea beneficia lunar, începând de anul viitor, de un stimulent financiar în valoare de 150 de lei.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Tichete pentru micii sportivi

23 November 2022 at 07:07
image

Tichete de 150 lei/lună au fost aprobate pentru micii sportivi de performanță. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Copiii şi juniorii legitimaţi la cluburile sportive şi care participă la competiţii naţionale şi internaţionale oficiale vor primi, de la 1 ianuarie 2023, „tichete de sportiv”, în valoare de 150 lei/lună. Acestea vor putea fi folosite pentru cumpărarea de echipamente sportive, suplimente nutritive, pentru transport sau pentru recuperare medicală.

Actul normativ a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ de completarea Legii educaţiei fizice şi sportului care prevede introducerea de la 1 ianuarie 2023 a „tichetelor de sportiv”. De stimulentul financiar vor beneficia toți copiii și juniorii legitimaţi la structurile sportive înfiinţate conform prezentei legi şi care practică sportul în mod organizat, cu scopul de a participa la competiţii sportive naţionale şi internaţionale. Fiecare beneficiar va avea dreptul la un singur tichet pe lună, în valoare de 150 lei. Cu banii primiți de la stat, micii sportivi de performanță vor putea să achiziţioneze articole şi echipamente sportive, suplimente nutritive sau vor putea face recuperare medicală. Tichetul va fi valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde cel puţin următoarele: emitentul şi datele sale de identificare; valoarea nominală a tichetului de sportiv; spaţiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui şi a codului numeric personal; interdicţia de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activităţii sportive; seria şi numărul legitimaţiei de sportiv cu menţionarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat şi categoria de vârstă; elementele de identitate vizuală ale structurii sportive şi ale Ministerului Sportului, mai stabileşte actul normativ. Tichetul de sportiv va avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii şi nu va putea fi înlocuit cu alte forme de venit oferite de structurile sportive. Fondurile necesare pentru plata acestor stimulente financiare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

Prezenta lege se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.
Legea a fost votată de Camera Deputaților ,ca for decisional,la data de 26 octombrie, deputații pronunțându-se în favoarea acesteia cu 237 de voturi .

articolul original.

Începând din ianuarie 2023. Copiii și juniorii care fac sport de performanță vor primi tichete în valoare de 150 de lei

23 November 2022 at 06:13
By: M.Ex.

Copiii care sunt legitimaţi la un club sportiv şi fac sport de performanţă vor primi de la 1 ianuarie 2023 tichete în valoare de 150 de lei pe lună. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
Copiii şi juniorii legitimaţi la cluburile sportive înfiinţate conform legii, care participă la competiţii sportive oficiale naţionale şi internaţionale, beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite tichete de sportiv, potrivit unei legi promulgată marţi de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit acesteia, fiecare beneficiar are dreptul la un singur tichet de sportiv pe lună, valoarea nominală a acestuia fiind de 150 lei. Tichetele vor fi utilizate numai pe teritoriul României şi sunt destinate achiziţiei de articole şi echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localităţi, suplimente nutritive sau recuperare medicală.

articolul original.

Zi de sărbătoare mâine în Piața Primăriei Pitești

28 October 2022 at 17:36

Ziua micilor sportivi – mâine, în Piața Primăriei din Pitești!

Sâmbătă, 29 octombrie, în Piața Primăriei, în intervalul orar 11:00 – 17:00, se va desfășura un eveniment dedicat copiilor și tinerilor din Pitești și nu numai: Ziua micilor sportivi!

Organizat de către asociația SMILE, în parteneriat cu Primăria Pitești și cu alte asociații și cluburi sportive din municipiu, evenimentul va promova sportul ca activitate esențială pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor, de integrare și de explorare a potențialului fiecăruia.

Voluntarii asociației SMILE, alături de reprezentanți ai cluburilor sportive din Pitești, vor organiza, pe parcursul a șase ore, demonstrații sportive și workshop-uri pentru cei mici.

Vino și tu, împreună cu familia, în Piața Primăriei, să te bucuri de soare și de mișcare!

articolul original.

Este anunțul momentului pentru acești tineri! Vor beneficia lunar de tichete în valoare de zeci de lei

26 October 2022 at 19:15
image

Vești bune! Conform unui proiect de lege votat de Parlament, tinerii ce participă, ca reprezentanți ai unui club sportiv, la competiții sportive oficiale naționale și internaționale vor putea beneficia lunar, începând de anul viitor, de un stimulent financiar în valoare de 150 de lei.

Astfel, copiii și juniorii legitimați la cluburi sportive și care participă la competiții sportive oficiale naționale și internaționale vor beneficia lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite tichete de sportiv, potrivit proiectului de lege ce se-ndreaptă acum spre promulgarea președintelui țării.

Tichetele lunare de sportiv vor avea o valoare nominală de 150 de lei și vor putea fi utilizate numai pe teritoriul României, pentru achiziția de articole și echipamente sportive specifice disciplinei practicate, pentru transportul sportivilor între localități, pentru achiziția de suplimente nutritive sau pentru recuperare medicală.

Tichetele de sportiv vor fi valabile doar dacă au înscrisă pe ele o serie și vor cuprinde cel puțin următoarele:

  • emitentul și datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a tichetului de sportiv;
  • spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care are dreptul să le utilizeze;
  • interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activității sportive;
  • seria și numărul legitimației de sportiv, cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat și categoria de vârstă;
  • elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului.

Tichetele de sportiv vor avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii și vor fi distribuite sportivilor începând de anul viitor.

Regulile pentru emiterea și acordarea tichetelor de sportiv vor trebui stabilite, în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a proiectului de față, prin hotărâre de Guvern.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial, informează avocatnet.ro

articolul original.

Din ianuarie 2023, copiii care fac sport de performanță vor primi lunar tichete în valoare de 150 de lei pentru a-și cumpăra echipamente

26 October 2022 at 16:43
By: M.Ex.

Un proiect de lege prin care copiii care sunt legitimați la un club sportiv și fac sport de performanță, primesc tichete în valoare de 150 de lei pe lună, a trecut de Camera Deputaților, for decizional. Legea pleacă la Cotroceni spre promulgare. Guvernul a dat aviz negativ pentru acest proiect de lege, motivând că “Executivul are obligația de a conduce politica bugetară în mod prudent, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ țintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021 (..)”.
Proiectul de lege prevede ca orice copil care este înscris la un club sportiv și face sport de performanță va primi tichete de sportiv, în valoare de 150 de lei pe lună. După promulgare, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
În expunerea de motive, inițiatorii proiectului spun că, “în orice domeniu mai ales în sportul de performanță, motivația are un rol determinant pentru obținerea de rezultate la nivel național sau internațional, deoarece stă la baza continuității.” Se menționează faptul că “juniorii care practică sportul de performanță au întâmpinat și întâmpină greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau materialelor sportive, achiziționarea alimentelor sau la medicație necesare efortului depus, toate fiind destul de costisitoare, precum și transportul aferent participării la pregătirea zilnică sau la competițiile locale județene naționale și internaționale necesare practicării sportului de performanță”. De aceea, potrivit unui amendament aprobat în comisia de tineret și sport, tichetele pot fi utilizate numai pe teritoriul României și sunt destinate achiziției de articole și echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localități, suplimente nutritive sau recuperare medicală.

Inițial se propusese ca sursă de venit pentru acordarea acestor bani, 0,5% din valoarea accizei pentru alcool și țigări, însă Guvernul a precizat că aceste accize nu mai reprezintă o sursă de venit pentru ministerul tineretului și sportului. Așadar, banii, în jur de 314 milioane de lei pe an, estimează Guvernul, vor fi alocați de la bugetul de stat, mai exact din bugetul ministerului tineretului și sportului.

Guvernul nu a susținut proiectul de lege, tocmai din cauza sumelor ce trebuie alocate de la bugetul de stat, scrie în punctul de vedere al Executivului: “Guvernul are obligația de a conduce o politică fiscal bugetar în mod prudent pentru a gestiona resursele obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ țintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021, de 7 % din PIB, stabilitatea macroeconomică și rating-ul de țara, în relație cu organismele financiare internaționale”, se precizează în punctul de vedere emis de Guvern.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sportului va elabora normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la emiterea și acordarea tichetelor de sportiv, astfel cum acestea sunt reglementate prin Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Condiții pentru a primi tichetele de sportiv

Fiecare tichet de sportiv este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă și cuprinde cel puțin următoarele:

a) emitentul și datele sale de identificare;

b) valoarea nominală a tichetului de sportiv;

c) spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care este în drept să utilizeze tichetul de sportiv;

d) interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activității sportive;

e) seria și numărul legitimației de sportiv cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat și categoria de vârstă;

f) elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului.

articolul original.

Primăria Vaslui i-a felicitat pe sportivii medaliați

15 October 2022 at 05:50

Prin intermediul unei scrisori, Primăria municipiului Vaslui i-a felicitat pe sportivii care s-au evidențiat în competițiile internaționale și naționale din ultima perioadă.

Mai întâi, primarul Vasile Pavăl a avut cuvinte de apreciere la adresa sportivilor de la Liga de Est care au obținut 2 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la Cupa Mondială la Taekwon-do ITF.

„Urmărim, mereu cu emoție și bucuria anticipării, competițiile sportive la care vasluienii noștri participă, emulații între cei mai buni dintre cei mai buni, la care implicarea totală garantează reușita. Astfel de sentimente ne-a trezit prezența ACS LIGA DE EST – VASLUI la Cupa Mondială la Taekwon-do ITF, desfășurată la Koper, Slovenia, în perioada 1-9 octombrie 2022. Vasluienii Andrei Chiriac și Ștefan Frățian, membri ai lotului național de Taekwon-do al României, s-au făcut remarcați, primul obținând titlul de campion mondial la tehnici speciale (individual), iar cel de-al doilea – campion mondial la spargeri forță și vicecampion mondial la proba Tull individual 2 Dan. La aceeași competiție, vasluianul Mircea Hondru a devenit noul vicecampion mondial la proba de tehnici speciale, iar Amalia Teodora Codreanu a cucerit medalia de bronz la proba tull individual 2 dan juniori”, se arată în scrisoare.

Primarul Vasluiului i-a evidențiat și pe Ștefan Emilian Prisacaru, titular al Clubului Sportiv „Sergentul” Vaslui, care a devenit campion balcanic în cadrul Campionatului de șah Balkan Youth 2022, desfășurat în Muntenegru, dar și echipa CS „Sergentul” – Radical Grup, care a promovat în Superligă, câștigând Campionatul Național de Șah ediția 2022, Divizia A.

„Bucuria victoriilor acestor sportivi ne-a umplut inimile de mândrie, căci vasluienii noștri sunt oameni frumoși, cu preocupări alese și rezultate de excepție în țară și în lume. Campaniile noastre de promovare a valorilor locale nu ar avea succes fără confirmările venite din recunoașterea la nivel național și internațional a valorii muncii depuse de concetățenii noștri. Pentru efortul constant, pentru pasiunea și dăruirea cu care urcați pe cele mai înalte trepte numele orașului nostru, vă mulțumim și vă asigurăm de întreaga noastră prețuire!”, mai precizează primarul Vasile Pavăl.

articolul original.

Copiii legitimati la cluburile sportive vor primi Tichete sportive in valoare de 150 de lei pe luna

13 October 2022 at 08:22

Copiii legitimati la cluburile sportive vor primi tichete valorice lunare in valoare de 150 de lei, incepand de anul viitor, pentru achizitia de articole si echipamente sportive, potrivit unui proiect de lege care urmeaza sa fie votat in Camera Deputatilor, avand propunere de adoptare.

Tichetele distribuite sportivilor vor avea o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii si vor fi valabile doar pe teritoriul Romaniei.

„Copiii si juniorii legitimati la structurile sportive care practica sportul in mod organizat cu scop in participarea la pregatire, competitii sportive nationale si internationale oficiale sunt considerati sportivi de performanta si beneficiaza lunar de un stimulent financiar sub forma tichetelor valorice, denumite tichete de sportiv de performanta”, se arata in propunerea legislativa.

Tichete sportive de 150 de lei/luna

Banii pentru tichetele sportive vor veni din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului, care va elabora normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la emiterea si acordarea tichetelor pentru sportivi in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca o astfel de masura se impune avand in vedere ca avem doar  80.000 de copii participanti in sportul de performanta, iar dintre acestia doar 15% fac pasul catre seniorat.

In plus, masura combate sedentarismul tot mai prezent in randul tinerilor, care petrec mult timp in fata ecranelor.

„Tichetele de sportiv vin astfel in ajutorul tinerilor, fiind un stimulent financiar in randul copiilor legitimati la structurile sportive privind practicarea sportului de performanta la nivelul cel mai inalt pe categoria sa de varsta si specific fiecarei ramuri sportive”, mai arata initiatorii proiectului de lege.

Daca va fi adoptata, legea se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

articolul original.

„Dum Dance Team” din Arad, sub lumina reflectoarelor. Micuții arădeni s-au făcut remarcați la Campionatul Național de Clase

3 October 2022 at 15:41

În urmă cu șapte ani, trupa de dans „Dum Dance Team” din Arad a luat ființă, dintr-o dorință care a plecat din inima unui fost dansator de performanță, Andrei Claudiu Dumitrașcu. Acum, a ajuns să fie mai mult decât un simplu club, este un stil de viață pentru mulți tineri din Arad și un deschizător de „uși” care duc spre un viitor strălucit. Prezentul arată bine, căci tot ce se face cu suflet ajunge mare! Clubul are în jur de 50 de dansatori de performanță, care au reușit să se facă deja remarcați atât la Campionatele Naționale, câț și în alte competiții din țară și din afară.

Cel mai proaspăt rezultat cu care se mândrește antrenorul Andrei Dumitrașcu este acela de dublu campioni naționali. Mai exact, timp de două zile, sâmbătă și duminică, în perioada 1-2 octombrie, a avut loc la Baia Mare Campionatul Național de Clase: „După un weekend dificil în care atât sportivii, părinții, cât și antrenorul au trecut prin emoții puternice, școala de dans Dum Dance Team a reușit sa aducă la Arad două titluri de Campioni Naționali ai României, reușind să adune până în prezent un număr impresionant de șase titluri de campioni naționali la Campionatele Naționale de Clase. Competiția nu a fost una ușoară, participând perechi din toată România, dar acest lucru i-a determinat pe sportivii arădeni să obțină unsprezece calificări în finale, dintre care opt clasări pe podium”.

Foto Andrei Dumitrașcu

Bilanțul competiției:

Iancsik Kevin – Albert Klara – Camponi naționali ai clasei E 14-15 ani;

Radu Iorgov – Kallikkot Maysa – Campioni naționali ai clasei C latino 12-13 ani şi medalia de bronz la clasa C standard 12-13 ani;

Dinca Vlad – Chesa Daria – Vicecampioni naționali ai clasei E latino 16-18 ani şi locul patru al clasei E standard 16-18 ani;

Oprescu Radu – Dreghici Giulia – Medialia de bronz la clasa C latino 16-18 ani şi locul 6 al clasei C standard 16-18 ani;

Popa Andrei – Polgar Carla – Medalia de bronz la clase E 12-13 ani;

Kallikkot Aman – Griu Iris – Medalia de bronz la clasa Hobby 6-9 ani;

Ciupuliga Darian- Sabau Mara – Locul 6 la clasa B standard 16-18 ani şi locul 9 la clasa B latino 16-18 ani;

Savan Luca – Bundis Ruxandra – Locul 6 la clasa E standard 16-18 ani şi locul 9 la clasa E latino 16-18 ani;

Borlea Andrei – Marian Amalia – Locul 10 la clasa Hobby 10-11 ani;

Însă lucrurile nu sunt nici pe aproape de final! Andrei Dumitrașcu ne-a mai spus și că încă nu s-a sfârșit calendarul competițional de anul acesta, urmând încă trei, și nici nu sunt singurele rezultate pe care tinerii arădeni le-au luat. Se pare că cele 4-7 zile de antrenamente săptămânale și-au spus cuvântul și i-au clasat pe dansatori pe diferite podiumuri, în mai multe competiții care au avut loc anul acesta și nu numai. De exemplu, la sfârșitul lunii septembrie, Darian și Mara au reprezentat Aradul la cel mai înalt nivel competițional, WDSF YOUTH în Austria, aceasta fiind și prima lor competiție departe de casă. Cei doi au reușit să obțină un loc 14 și un loc 18, ei fiind cea mai avansată pereche din Dum Dance Team și cea mai avansată perechea arădeană care a ajuns la acest nivel.

Facebook/Dum Dance Team

Nici Kevin si Klara nu s-au lăsat mai prejos, iar la prima lor participare în afară țării au reușit să ia două locuri 1 și un loc 5, la o competiție care s-a desfășurat în Ungaria, la mijlocul lunii septembrie. Mai departe, Radu și Maisa au luat locul 1 la Kistelek Open, care a fost pentru ei o competiție dificilă, pentru că au dansat la concursurile cu licență WDSF, dar și la categorii de vârstă mai mari. Chiar și așa, aceștia au făcut față cu brio și, concurând cu perechi din Croația, Italia, Ungaria, Slovacia, au obținut un loc 1, un loc 11 și un loc 12.

La Satu Mare, reprezentanții DDT, Luca și Ruxi, după un an de pauză competițională, au urcat direct pe podium. Cei doi au participat singuri, fără antrenor, la o nouă categorie de vârstă, 16-35 ani, unde au obținut rezultate remarcabile: locul 3 și  locul 5.

Faptul că Dum Dance Team aduce de ani de zile rezultate remarcabile în Arad la dans sportiv, ne face foarte mândri de potențialul si talentul tinerilor arădeni și ne bucurăm ca putem seta un bun exemplu pentru viitoarele generații”, a mai spus antrenorul A.D.

Desigur, nu putem uita nici de cantonamente. Copiii au făcut față multor provocări în ultimii șapte ani și de fiecare dată au devenit tot mai pregătiți pentru viitor. Aceștia au participat la competiții, au fost în foarte multe cantonamente și au reușit chiar să fie o bucurie pentru mai mulți miri care și-au dorit ca dansatorii arădeni să aducă și mai multă bucurie în inimile celor prezenți la eveniment.

Sunt foarte mândru de toate reușitele competiționale care de fapt reflectă toată munca unei echipe minunate și de succes, copii talentați, un antrenor devotat și părinți implicați. Sunt foarte mândru de echipa noastră și de toate rezultatele noastre și ne dorim să ajungem cât mai departe posibil”, ne-a mai spus Andrei, antrenorul de dans.

Facebook/Dum Dance Team

articolul original.

Un an bogat în aur

28 September 2022 at 10:46
By: Regie
image

Medaliile obținute de canotori la Racice au îmbogățit palmaresul mondial din acest al României, unul pe care sportivii tricolori nu l-au mai avut în ultimii zece ani în care s-au desfășurat toate competițiile.

Până la Jocurile Olimpice de la Paris au mai rămas 667 de zile, iar parcursul sportivilor români la nivel mondial în acest an este unul care dă speranță.

Ultimii care s-au remarcat au fost canotorii care au adunat trei medalii de aur în probele olimpice la recenta ediție a CM de la Racice. Din 2017 încoace, Federația Română de Canotaj nu a avut ediție fără medalie.

„Pe mine insuccesul nu mă caracterizează şi iată că pot să spun că sunt un preşedinte de federaţie extrem de fericit, chiar cel mai fericit, pentru că aceşti copii minunaţi au scris istorie! Eu chiar le-am promis sportivilor că nimeni nu va mai veni fără medalie de la Campionatele Mondiale pentru că este un sentiment minunat”, a spus Elisabeta Lipă.

Cel care a deschis drumul titlurilor mondiale în 2022 a fost David Popovici, înotătorul care s-a impus la Budapesta în probele de 100 și 200 metri liber.

Apoi pe listă și-a trecut numele canoistul Cătălin Chirilă, care s-a impus în proba de canoe simplu pe distanța de 1000 metri. Iar de săptămâna trecută pe răbojul de aur se regăsesc componentele bărcii de dublu vâsle (Simona Radiș, Ancuța Bodnar), bărcii de 8 plus 1 (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu) și componenții echipajului de dublu rame (Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan).

Astfel totalul medaliilor în probele olimpice a ajuns la unsprezece distincții.

„Au fost rezultate extraordinare în toată această vară, eu îmi doresc ca toţi sportivii medaliaţi şi cei care nu au ajuns la medalii să rămână sănătoşi şi la fel de ambiţioşi şi să ne bucure şi pe mai departe. Mi-aş dori să înţelegem că aceste medalii sunt rodul muncii sportivilor, antrenorilor, colectivelor tehnice, să nu credem că este totul roz şi frumos în sportul românesc.

Încă avem multe nevoi, avem nevoie de infrastructură, trebuie să ne uităm şi la cadeţi şi juniori şi să participăm la cât mai multe evenimente care pot creşte baza de selecţie. Asta  este cel mai important pentru noi”, a spus Ana-Maria Popescu, fosta spadasină, care ocupă acum funcția de consilier a președintelui COSR.

România nu a punctat doar prin clasarea pe primul loc la CM, ajungând la argint grație boxerei Loredana Perijoc, iar la bronz mulțumită scrimerilor Maria Boldor și Iulian Teodosiu și luptătorilor Alexandra Anghel și Alin Alexuc.

Anul 2022 e primul în care sportul a revenit la normal și în care competițiile mondiale s-au putut desfășura așa cum erau programate, după ce în 2020 și 2021 ele au fost bulversate de pandemie și apoi de desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo și, de obicei, în anii olimpici nu se țin întreceri mondiale decât în probele care nu sunt prezente la cea mai mare întrecere planetară.

articolul original.

CSM Zalău la Campionatul Național de Box Feminin

6 September 2022 at 06:54
By: Regie
image

In perioada 5-11.09.2022 la Navodari, are loc Campionatul National Feminin. La această competiție, CSM Zalau va participa  cu 11 sportivi, iar obiectivul este ambițios : câștigarea a 8 medalii.

Lotul feminin de box  al CSM Zalău, împreună cu antrenorul Adrian Popuțea participă în aceste zile la Campionatul Național de Box Feminin care se desfășoară în Sala Sporturilor Chimia din Năvodari. La competiție, alături de ceilalți sportive, va participa Lotul Olimpic de Box Feminin.

CSM Zalău va fi reprezentată la această competiție de 11 sportive, astfel:

1.Brumar Georgiana  , Cadeti, categoria  48kg;

2.Farcas Raluca,  Juniori  categoria 48kg , ocupantă a locului  3 în anul  2021;

  1. Morar Andreea, tineret, categoria 63kg;

4.Cozma Dasiana , Juniori , categoria 50kg , ocupantă a locului  3  în doi ani consecutiv, 2020 și 2021;

5.Bendre Madalina ,Juniori , categoria 54kg;

  1. Tanasescu Diana, Juniori, categoria 70kg – campioana națională în anii 2019, 2020,  și 2021; Diana Tănăsescu , sportiva legitimată la CSM Zalău, este in pregătire la lotul național pentru Campionatul European de Juniori;

7.Drule Maria, Tineret , categoria 48kg;

8.Hidigan Margareta , Tineret , categoria 54kg , campioana națională în anii  2018, 2020 și 2021. Margareta Hidigan, sportiva legitimate la CSM Zalău are în prezent  trei participări la Campionatele Europene;

9.Szatmari Maria,  Tineret , categoria 60kg, este vicecampioană națională în ultimii doi ani, 2020 și 2021;

10.Ardelean Andreea , Tineret , categoria 75kg , deținătoare a medaliei de bronz la Campionatul Național din 2020 și 2021;

11.Varga Andreea, seniori , categoria 50kg. Andreea Varga, sportiva legitimată la CSM Zalău,  este  vicecampioană națională în anul  2020 și deținătoare a medaliei de bronz în anii 2018,2019 și 2021.

Antrenorul Adrian Popuțea, care este și conducătorul delegației zălăuane  la Campionatul Național de Box Feminin, ne-a declarat:

”Ne -am trasat că și obiectiv câștigarea a 8 medalii.  Chiar daca pe lângă cele 3- 4 sportive  cu experienta mai mare  avem un lot cu mai puțină experiență , deocamdată în formare, obiectivul CSM Zalău pentru această ediție a Campionatului Național de Box Feminin este obținerea a 8 medalii. Sperăm să ni-l îndeplinim”

articolul original.

Premierea elevilor merituoși, a câștigătorilor competițiilor sportive și un minunat spectacol folcloric, de Zilele Orașului Teiuș – 2022

29 August 2022 at 14:10

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru: Rugăciunea făcătoare de minuni. Ce să nu faci în această zi de sărbătoare | teiusinfo.ro

Tradiția ne definește ca popor încă din timpurile vechi. Obiceiurile și datinile de Sfântul Alexandru sunt respectate în fiecare an de către credincioși și mai ales, aceștia adresează rugăciuni către ocrotitorul oamenilor care este un mare ajutor în vremuri de restriște.

Sfântul Alexandru, „protectorul„ omenirii” și apărător dârz al creștinătății, este unul dintre marii ierarhi ai Bisericii, care a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea Sfântului Împăratului Constantin cel Mare. Acesta a dus o viață modestă, fără știința cărților, dar în ciuda acestui fapt, a fost totuși un înțelept datorită harismelor sale.

Citește și: urări de Sfântul Alexandru

Obiceiuri și tradiții:

Se spune că în această zi oamenii trebuie să fie mai receptivi la nevoile aproapelui. Toate motivele de ceartă trebuie să dispară, trebuie iertate.  În caz contrar, se știe din popor, că o vei duce tot într-o sfadă până la sfârșitul anului. Este o zi pefectă în care poți cădea la pace cu persoanele cu care nu te-ai înțeles.

De asemenea, nu este bine să vorbești pe absolut nimeni de rău.

Se obișnuiește ca femeile care poartă numele sfântului, să nu muncească în această zi de sărbătoare, să nu spele haine cu mâna sau să facă curățenie prin casă.

Biserica îndeamnă credincioșii ca în această zi, dar nu numai, să fie milostivi cu cei care nu au avut o soartă atât de fericită.

Tot de tradiție ține rostirea rugăciunii Sfântului Alexandru în această zi destinată celebrării ierarhului, care, se spune că este făcătoare de minuni.

Citește și:  Numele sărbătoriților de Sfântul Alexandru, inclusiv numele derivate: Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Saşa, Alessandra

Rugăciunea Sfântului Alexandru:

“Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este.

Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.

Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu.

articolul original.

David Popovici este în finala de 400 de metri liber

17 August 2022 at 08:42
By: Regie
image

După ce a luat aurul la 100 de metri (cu record mondial) și la 200 de metri (cu record mondial de juniori), David Popovici (17 ani) a participat in dimineața aceasta, de la 10:27, în cursa pentru calificarea în finala de la 400 de metri de la Campionatele Europene de înot de la Roma.

David Popovici este în finala de 400 de metri liber, o probă nouă pentru el! Românul a obținut al patrulea timp (3:47,99) din calificări. Finala este programată în această seară, de la ora 19:53.

Este o probă nouă pentru Popovici, o provocare pentru campionul de la 100 și 200, iar în seria de calificare va concura alături de doar doi sportivi, românul neavând timp de referință și fiind astfel repartizat în cea mai modestă serie.

„Mâine (n.r. – miercuri) pentru el urmează 400 m liber, una nouă pentru David. Apoi pentru el urmează Campionatele Mondiale de juniori peste două săptămâni.

Ne dorim ca el să ajungă cu bine în Peru la Mondiale şi să devină primul sportiv român, dacă nu cumva din lume, încă nu ştiu, dar să devină primul înotător român care reuşeşte într-un an absolut toate titlurile. Aşa cum la tenis sunt turneele de Grand Slam. Adică patru campionate majore, Mondialele de seniori şi juniori, şi Europenele de seniori şi juniori”, a declarat Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

„Este foarte dificil să se califice în finală, pentru că este într-o serie foarte slabă. Nu are timp de înscriere şi atunci nu ştie încă cum să abordeze. Nu ştim care va fi consumul. El îşi doreşte să ajungă în finală, iar în finală ştim cu toţii că va lupta pentru a câştiga medalie.

Important e să se califice. El îşi doreşte să înoate această cursă pentru a doua parte a probei de 200 metri liber şi e la început de drum în ceea ce priveşte abordarea unei asemenea curse, care înseamnă cu totul şi cu totul altceva decât cursele de 100 şi 200 metri liber”, a spus Camelia Potec, potrivit Antena Sport.

articolul original.

Parteneriat UMFST Târgu Mureș și COSR pentru promovarea sănătății prin sport

19 July 2022 at 11:56

Dezvoltarea de programe de educație olimpică, promovarea elitismului sportiv și a valorilor olimpice, implementarea de activități sportive, organizarea de manifestări educaționale și știintifice pentru promovarea idealurilor, principiilor și a păcii prin olimpism sunt principalele obiective ale acestui parteneriat.

Leonard Azamfirei, Mihai Covaliu

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș împreună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), au inițiat un parteneriat prin care vor fi dezvoltate proiecte având ca obiective principale: dezvoltarea de programe de educație olimpică, promovarea elitismului sportiv și a valorilor olimpice, implementarea de activități sportive prin programul „Luna olimpică”, desfășurat în perioada 23 mai – 23 iunie, organizarea de manifestări educaționale și știintifice pentru promovarea idealurilor, principiilor și a păcii prin olimpism.

În cadrul întâlnirii președintelui COSR Mihai Claudiu Covaliu, cu Rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, s-a discutat despre modul în care se va dezvolta acest parteneriat instituțional și derularea de proiecte de viitor, ambii manifestându-și deplina susținere pentru promovarea sportului, a sănătății și olimpismului cu impact major asupra dezvoltării educației și a societății.

Covaliu la baza sportivă a UMFST

A avut loc, apoi, un tur de vizitare a bazei sportive universitare, întâlnirea oaspetelui cu corpul didactic care asigură derularea activității de educație fizică și sportivă în cadrul Universității, precum și discuții cu conducerea Clubului Sportiv Universitar Târgu Mureș aflat sub tutela UMFST.

În cadrul vizitei, președintele COSR a subliniat legătura dintre sport și sănătate, implicațiile formării universitare pentru sportivii studenți de performanță, dezvoltarea de noi proiecte educaționale olimpice și derularea de activități sportive olimpice sub deviza „Mens sana in corpore sano!”.

Un alt aspect important adus în discuție l-a reprezentat derularea programelor de evaluare motrică și funcțională a loturilor olimpice în vederea optimizării procesului de pregătire sportivă.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prin Laboratorul de Explorări Funcționale din cadrul Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, oferă cluburilor sportive, sportivilor de performanță sau sportivilor amatori posibilitatea de a realiza diferite explorări funcționale adaptate disciplinelor sportive practicate.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș asigură oportunități de dezvoltare a carierelor sportive profesionale prin intermediul programelor de licență și masterat: Medicină Generală, Educație fizică și sportivă, Consiliere sportivă, Balneofiziokinetoterapie și recuperare și Nutriție și dietetică”, se precizează într-un comunicat al UMFST.

Sursă foto: UMFST


articolul original.
❌