ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Colegiul Medicilor: Polița de malpraxis medical ar trebui să fie similară cu asigurarea RCA

23 November 2022 at 13:17

În cadrul unei noi întâlniri cu medicii din teritoriu, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a afirmat că sistemul actual al polițelor de malpraxis nu le oferă medicilor o protecție reală și ar trebui schimbat, după modelul RCA. 

O nouă dezbatere a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR), pe tema reducerii greșelilor medicale și a modului în care sistemul medical românesc se raportează la ele. Dezbatera a avut loc miercuri, 23 noiembrie, în amfiteatrul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a reunit experți din domeniul medical și juridic alături de asociații de pacienți din județele Sibiu, Bistrița Năsăud, Brașov, Harghita, Covasna și Târgu Mureș. Discuția a fost moderată de dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

În contextul în care siguranța pacientului este o temă prioritară în întreaga lume, atât pentru profesioniștii din domeniul medical, cât și pentru beneficiarii serviciilor medicale, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș și gazda evenimentului, a subliniat importanța acestei teme care a ajuns în spațiul public la inițiativa CMR și este abordat atât din perspectiva medicală și din cea a pacientului, cât și din perspectivă socială, întrucât cu cât mai mulțumiți sunt pacienții și personalul medical, cu atât se vor reduce și costurile actului medical.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu

La fel ca și în cadrul întâlnirilor de la București și Timișoara, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, a declarat, între altele, că „polițele de malpraxis cuprind foarte multe clauze de exonerare și nu acoperă, de exemplu, despăgubirile morale. Medicii plătesc prime de asigurare mici, dar în caz de malpraxis, medicul nu este în mod real protejat de această poliță”, astfel că problema despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii trebuie preluată în mod real și efectiv de asigurători în cadrul poliței de malpraxis.

Printre soluțiile luate în calcul de participanții la eveniment s-a numărat introducerea unor clauze obligatorii în polițele de malpraxis, astfel încât asigurătorii să fie parte în dosarele civile de răspundere a medicilor.

În România, în caz de malpraxis, medicul se găsește de cele mai multe ori singur în fața instanței. De cele mai multe ori, spitalul este parte în dosar doar pentru că pacientul consideră că acesta are un grad mai mare de solvabilitate și solicită să răspundă solidar cu medicul. Aceasta este din păcate în acest moment realitatea din România. Iar acest lucru creează o presiune psihologică enormă asupra medicilor”, a subliniat profesorul Coriu.

Prof. dr. Horatiu Suciu

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că faptul că factorii ce țin de sistemul de Sănătate – precum resursele umane limitate, dotarea insuficientă, circuitele necorespunzătoare din unitățile sanitare sau absența unor protocoale clare de îngrijire medicală – sunt principalii factori responsabili de apariția erorilor medicale.

Dacă în alte țări, precum Franța, clinica, sistemul de asigurări și sistemul medical în ansamblu își asumă responsabilitatea și intervin, din păcate România asistăm la situația în care medicul este pe cont propriu”, a mai spus prof. Daniel Coriu.

Prof. univ. dr. Horațiu Suciu, medic primar de chirurgie cardiovasculară și șeful Clinicii de cardiologie cardiovasculară din Târgu Mureș a subliniat că în chirurgia inimii, care „este un organ vital, marja de eroare este zero, orice greșeală find plătită foarte scump, cu viața, pentru toate celelalte probleme existând soluții”.

Reprezentanții CMR consideră că polița pentru malpraxis ar trebui să fie similară polițelor RCA, astfel încât asigurătorul să fie obligatoriu alături de medic în fața instanței civile, iar polița să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis. O astfel de schimbare va duce cel mai probabil la creșterea primelor de asigurare pentru polițele de malpraxis, dar este de preferat ca medicii să achite mai mult pentru o poliță care să îi protejeze cu adevărat.

Colegiul Medicilor din România a demarat, pe data de 2 noiembrie o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale în România.

În cadrul primei dezbateri, desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical. Reprezentanții Colegiului Medicilor au declarat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis.

În plus, se impune întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți.

În scopul eficientizării mecanismului de răspundere civilă, reprezentanții Colegiului Medicilor au propus în cadrul dezbaterii din 16 noiembrie, la Timișoara, înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditați din toate specialitățile și care cunosc foarte bine practica medicală vor oferi expertiză instanțelor civile astfel încât acestea să poată fi lămurite dacă este vorba despre un caz de malpraxis sau nu.

Spre deosebire de alte domenii, unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, cea în domeniul malpraxisului medical este realizată acum de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial și respectiv Institutul Național de Medicină Legală, dar CMR a arătat că acest sistem nu funcționează și există întârzieri care pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani.

În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății.

Dezbaterile vor continua în lunile ianuarie și februarie 2023, la Cluj, Iași și Craiova.


articolul original.

Produsele de tutun încălzit aromatizate, interzise în UE

23 November 2022 at 06:06

Interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate a intrat în vigoare în Uniunea Europeană, iar statele membre au la dispoziţie 8 luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate, miercuri, iar cu această ocazie a subliniat că în contextul în care vânzările de produse din tutun încălzit aromatizate au crescut semnificativ în spatiul comunitar, interdicția va contribui la atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul European de Combatere a Cancerului.

Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

Tutunul cauzează 90 % din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o «generație fără tutun»”, a delarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Stella Kyriakides

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE rămâne ridicat. Statisticile arată că aproximativ 26% din populația totală și, mai îngrijorător, 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează. În încercarea de a schimba această situație, Uniunea Europeană și guvernele statelor membre au luat diferite măsuri de control al tutunului sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare, dar eforturile trebuie să continue.

Planul European de Combatere a Cancerului „își propune ca mai puțin de 5 % din populație să mai utilizeze tutun până în 2040”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. „Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040, a mai spus Stella Kyriakides. 

Statele membre au acum la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională.

Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.


articolul original.

Premieră medicală: Implant auditiv de trunchi cerebral, realizat la spitalul „Marie Curie”

22 November 2022 at 15:25

Dedicarea și priceperea unor medici cu suflet de înger au făcut posibil ca un copil de patru ani să aibă şansa de a se bucura de acum încolo de glasul mamei și de a auzi sunetele pe care nu putea decât să și le imagineze. 

Minunile se întâmplă tot timpul lângă noi, trebuie doar să ne oprim o clipă din iureșul vieții cotidiene și să le observăm. Iar când vorbim despre viață, care este ea însăși o minune, vom înțelege că în jurul nostru există mulți medici binecuvântați cu știință și har care fac posibil să vedem aceste minuni, să le trăim, să ne bucurăm, să sperăm.

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti a fost realizată, marți, o astfel de minune. Medicul chirurg pediatru ORL conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, șef secție ORL, împreună cu dr. Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg pediatru, șeful Secției de Neurochirurgie au realizat, în cursul zilei de marți, prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România.

Un copil de patru ani a fost supus unei operaţii efectuate în premieră de medicii din România. Pacientul a primit un implant auditiv de trunchi cerebral care îi va da şansa de a se bucura de sunete”, va putea auzi glasul mamei, va înțelege lumea care până acum i-a fost străină și se va bucura de tot ce-l înconjoară.

Copilul „fusese diagnosticat cu aplazie cohleară bilaterală şi surditate neurosenzorială profundă bilaterală, fără posibilitate de reabilitare a funcţiei auditive prin implant cohlear. După operaţie, pentru pacient urmează perioada de recuperare, cu perspectiva unei vieţi din care sunetele vor face parte”, transmit specialiștii care au realizat această premieră medicală pentru România, printr-un comunicat citat de Agerpres.

La operaţie a asistat prof. dr. Wolf-Peter Sollmann, de la Staedtisches Klinikum Braunschweig GmbH, cel mai important specialist european din acest domeniu al neurochirurgiei, care a efectuat în 1992 primul implant auditiv multicanal de trunchi cerebral din Europa, iar între 1992 şi 2015 a realizat 129 de operaţii de implant auditiv de trunchi cerebral în 30 de centre medicale din Europa şi Asia.

Implantul auditiv de trunchi cerebral ocoleşte cohleea şi stimulează direct aria auditivă cerebrală. Operaţia de implant auditiv de trunchi cerebral se efectuează în cazul în care pacientul nu are nerv auditiv sau suferă de aplazie de cohlee, iar implantul cohlear cu inserţia unui electrod în cohlee nu poate fi utilizat. Implantul auditiv de trunchi cerebral stimulează direct aria cerebrală auditivă, transmiţând impulsurile electrice venite din procesorul de sunet”, explică medicii.


articolul original.

Informarea de la ora 13:00. În ultimele 24 de ore au fost raportate 167 de noi cazuri de coronavirus

20 November 2022 at 11:44
image

Ministerul Sănătății (MS) vine cu noi informații referitoare la cazurile de coronavirus din România.

„În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 167 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 156 mai puţine faţă de ziua anterioară. 39 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, arată Ministerul Sănătăţii.

În Bucureşti au fost raportate 65 de cazuri noi, câte 12 în judeţele Argeş şi Ilfov. Majoritatea judeţelor au sub 10 cazuri fiecare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 13 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 628 cu 15 mai multe faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 95 persoane, cu 2 mai multe faţă de ziua anterioară. Din cei 95 pacienţi internaţi la ATI, 75 sunt nevaccinaţi.

Din totalul pacienţilor internaţi, 62 sunt minori, 61 fiind internaţi în secţii, cu 6 mai mulţi faţă de ziua anterioară şi şi 1 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

Până în prezent, 67.253 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 19.11.2022 (10:00) – 20.11.2022 (10:00) nu au fost raportate decese de către INSP; fără decese raportate anterior intervalului de referinţă.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 1.227 teste RT-PCR (601 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 626 la cerere) şi 3.889 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.617.397 teste RT-PCR şi 12.061.336 teste rapide antigenice.

articolul original.

Informarea de la ora 13:00. În ultimele 24 de ore au fost raportate peste 300 de noi cazuri de coronavirus

19 November 2022 at 12:05
image

Ministerul Sănătății (MS) vine cu noi informații referitoare la cazurile de coronavirus din România.

„În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 323 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 73 mai puţine faţă de ziua anterioară. 88 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

În Bucureşti au fost raportate 84 de cazuri noi, 23 în judeţul Timiş, 14 în judeţul Ilfov, 14 în judeţul Constanţa, 14 în judeţul Braşov, 16 în judeţul Sibiu, 15 în judeţul Arad şi câte 10 în judeţele Bihor, Neamţ şi Vrancea. Restul judeţelor au sub 10 cazuri fiecare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 19 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 613, cu 6 mai puţine faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 93 persoane, cu 1 mai mult faţă de ziua anterioară. Din cei 93 pacienţi internaţi la ATI, 73 sunt nevaccinaţi.

Din totalul pacienţilor internaţi, 56 sunt minori, 55 fiind internaţi în secţii şi 1 la ATI, la fel ca în ziua anterioară, mai indică sursa citată.

Până în prezent, 67.253 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 18.11.2022 (10:00) – 19.11.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 3 decese (1 bărbat şi 2 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referinţă.

Dintre cele 3 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani şi unul la categoria de vârstă 70-79 de ani. Toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi sşi unul era vaccinat.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 1.743 teste RT-PCR (1.174 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 569 la cerere) şi 7.709 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.616.170 teste RT-PCR şi 12.057.447 teste rapide antigenice.

articolul original.

Ministerul Sănătății vrea noi reguli în relația dintre spitale și aparținătorii bolnavilor

17 November 2022 at 19:40
image

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice, care prevede, printre altele, obligația spitalelor de a comunica rudelor pacienților în maximum două ore informații despre salonul în care aceștia sunt internați și date despre starea lor de sănătate, informează Agerpres.

Fiecare pacient va primi, la internare, un cod numeric unic care va fi comunicat aparţinătorilor, iar furnizarea telefonică de informaţii despre starea de sănătate a bolnavului se face numai după confirmarea acestui cod.

Potrivit proiectului, accesul vizitatorilor în spitalele publice se va face de luni până vineri în intervalul 15.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10.00 – 20.00.

Durata vizitei va fi de 30 de minute, însă în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de Direcţiile de Sănătate Publică, programul poate fi limitat la maximum 15 minute, iar în secţiile în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală poate fi suspendat.

Aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant

Unităţile sanitare au obligaţia, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, să implementeze un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor telefonic sau prin SMS, la cerere, următoarele informaţii: secţia/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate.

În situaţia în care programul de vizită este suspendat sau în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secţiile au obligaţia de a asigura informarea telefonică zilnică a aparţinătorilor despre starea şi evoluţia celui internat, prin medicul desemnat.

La solicitare, aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul coordonator şi aprobat de directorul medical. Programul va trebui să fie afişat la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară.

Taxele pentru vizitare, interzise

În cazul pacienţilor aflaţi în stare critică sau terminală, aparţinătorii au dreptul de vizită zilnic, indiferent de oră.

În cazul copiilor internaţi în secţiile de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparţinători, dacă se solicită acest lucru.

De asemenea, în cazul copiilor mai mici de 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent doar cu acordul şefului de secţie.

Conform proiectului, este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în spitalele publice, cu excepţia taxelor legate de parcare. Prevederile ordinului se aplică tuturor unităţilor sanitare cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

articolul original.

Patru persoane din Suceava au intrat în contact cu un câine cu rabie, iar în județ nu există nici măcar o doză de ser antirabic

17 November 2022 at 17:01
image

Patru suceveni au intrat în contact cu un câine cu rabie, dar în județ nu există nicio doză de ser antirabic. Patrupedul a fost operat la un cabinet veterinar, dar abia apoi s-a aflat că are rabie.

Trei medici și stăpâna câinelui au intrat în contact direct cu câinele bolnav.

Animalul de talie mare, din rasa Cane Corso, a fost într-o gospodărie din municipiul Siret al județului Suceava.

Stâpâna câinelui  le-a spus medicilor că a dus animalul la veterinar pentru că era agitat și avea o semipareză.

Tratamentul antirabic, de negăsit în mai multe spitale din țară

Câinele a fost operat în cabinet, și abia după intervenție, cei trei medici care au intrat în contact cu animalul precum și proprietara acestuia au aflat că avea rabie.

Astfel, cei patru au necesitat administrarea urgentă de ser antirabic și de vaccin.

Problema este că niciun spital din județ nu avea tratamentul, în lipsa căruia viața celor patru putea fi pusă în pericol.

Așa că Spitalul Județean Suceava și Direcția de Sănătate Publică au pornit într-o cursă contracronometru pentru a face rost de serul antirabic.

De asemenea, zece spitale din țară au fost contactate pentru obținerea tratamentului.

„Marți am anunțat Ministerul Sănătății și de acolo ne-au redirecționat la Centrul operativ pentru situații de urgență, pentru a afla stocurile din țară. Am împărțit lista cu doamna doctor Terteliu, am colaborat cu doamna doctor Zorescu și marți am sunat la 4 spitale, ieri am contactat 10 spitale, pentru a căuta imunoblobulină antirabică umană.

Avem nevoie de 19 fiole și am găsit 10 la Timișoara, 4 la București și 5 la Gorj. Doar patru spitale din țară aveau această imunoglobulină. Centrul operativ ne-a ajutat cu transportul și ieri au ajuns primele doze.Toți pacienții au primit atât vaccin antirabic, cât și imunoglobulină specifică”, a declarat Daniela Odeh, șefa Direcției de Sănătate Publică, pentru monitorulsv.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Fără sălile de jocuri de noroc lângă școli, spitale și biserici. USR a depus proiectul în Parlament

17 November 2022 at 10:54
By: -
image

Deputaţii USR Diana Stoica şi Filip Havârneanu au depus în Parlament un proiect de lege pentru eliminarea sălilor de jocuri de noroc din apropierea şcolilor, locurilor de joacă pentru copii, dar şi centrelor culturale, spitalelor şi bisericilor.

Iniţiativa USR vine ca răspuns la creşterea numărului de persoane cu dependenţă de jocurile de noroc, în special în rândul minorilor, arată un comunicat de presă al partidului.

„E clar că în România ne confruntăm cu un fenomen deosebit de nociv, al patimei jocurilor de noroc. Nu mai departe de săptămâna trecută, vedeam cu toţii cazul unei primăriţe care a jucat la păcănele banii din ajutoarele de încălzire. Noi trebuie să avem grijă ca generaţiile următoare să aibă informaţiile să ia nişte decizii mai bune, nu să vadă, zi de zi, în jurul şcolilor păcănele”, a declarat Diana Stoica, deputat USR şi membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, conform sursei citate.

„Proiectul pe care l-am depus îşi propune să reglementeze domeniul jocurilor de noroc, în sensul de a îndepărta aşa-numitele păcănele din proximitatea şcolilor. Au apărut ca ciupercile după ploaie în jurul unităţilor de învăţământ şi sunt un exemplu negativ pentru toţi elevii.

Cunoaştem situaţii în care elevii ies şi în pauze ca să joace în aceste săli de jocuri de noroc şi nimeni nu acţionează”, a precizat şi Filip Havârneanu, deputat USR şi membru în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Legislaţia în vigoare (OUG 77/2009) interzice doar ca sălile de jocuri de noroc să fie în incinta unităţilor de învăţământ, a campusurilor aferente acestora, centrelor de cultură, spitalelor şi bisericilor.

Proiectul USR propune ca interdicţia să fie extinsă şi pe o rază de 300 de metri faţă de acestea.

articolul original.

Numărul infecțiilor nosocomiale raportate de spitalele sucevene a crescut semnificativ în acest an. 306 cazuri anunțate de Spitalul Județean 

15 November 2022 at 22:30

De la  începutul acestui an, în spitalele sucevene au fost raportate 536 de cazuri de infecții nosocomiale, față de 393 în 2020 și de 448 în 2021. Cele mai multe cazuri sunt raportate de Spitalul Județean, fiind și cea mai mare unitate spitalicească din județ: 306 cazuri de infecții nosocomiale în primele trei trimestre din 2022, din care 40 în rândul bolnavilor internați la Terapie Intensivă. La polul opus se află Spitalul Orășenesc Gura Humorului, care a raportat doar șase cazuri de infecții nosocomiale, iar tot de la începutul acestui an centrele paliative Ilișești și Sf. Luca din Sucevița au raportat câte cinci cazuri. În mediul privat, Spitalul Bethesda nu a raportat către DSP niciun caz de infecție intraspitalicească, în condițiile în care în continuare România ocupă unul dintre ultimele locuri din UE în privința raportării cazurilor de nosocomiale.

Infecțiile intraspitalicești sunt în creștere în ultimii ani în spitalele din județ, atât în cele de stat, cât și în unitățile private. O situație statistică a Direcției de Sănătate Publică arată că numărul acestora a crescut de la an la an și tot mai mulți pacienți se aleg cu încă o afecțiune pe perioada spitalizării.

De departe, în topul nefericit al acestor infecții se află Spitalul Județean, acesta fiind și cel mai mare din județ, unde în anul 2020 au fost 236 de cazuri de infecții intraspitalicești, în 2021 numărul acestora a crescut la 270, iar  în primele trei trimestre ale acestui an au fost deja înregistrate 306 cazuri de infecții nosocomiale. În fiecare an, dintre pacienţii care au primit o nouă boală pe patul unui spital sucevean, un număr important au fost copii internaţi în cadrul secţiilor de Pediatrie și Neonatologie. Cele mai frecvente infecţii nosocomiale căpătate de pacienţii suceveni au fost cele respiratorii, înregistrându-se o creștere semnificativă de la 28 de cazuri în 2020 la 64 de cazuri în 2021, urmate de cele de plăgi operatorii cu care bolnavii se pot alege chiar şi după cele mai comune intervenţii chirurgicale, infecţii digestive, urinare  şi cutanate.

Cei mai vulnerabili rămân pacienții internați în secția de Terapie Intensivă, fiind 35 de cazuri în 2020, 38 în 2021 și 40 de cazuri în perioada ianuarie-septembrie 2022, imunitatea scăzută a pacienților aflați la ATI favorizând apariția acestor afecțiuni.

În fiecare an sunt raportate cazuri de infecții nosocomiale și în cazul nou-născuților, în cadrul secțiilor de Obstetrică-Ginecologie, dar sunt cazuri sporadice, nefiind înregistrate focare. Și în cazul bebelușilor, ca și în cazul pacienților internați la ATI, capacitatea de a lupta cu infecțiile este scăzută, aceștia fiind vulnerabili în fața infecțiilor intraspitalicești.

Trendul ascendent s-a păstrat și de la începutul acestui an la Spitalul Județean. Dacă în primul trimestru al anului s-au înregistrat 61 de cazuri de infecții nosocomiale, numărul acestora a crescut la 80 în perioada aprilie-iunie, pentru ca în trimestrul al III-lea să fie raportate 114 cazuri de infecții intraspitalicești.

Spitalul Municipal Fălticeni a raportat în primele trei trimestre ale acestui an 58 de astfel de infecții, iar Spitalul de Psihiatrie Siret 52 de cazuri. La Spitalul Municipal Rădăuți au fost raportate 43 de cazuri de infecții nosocomiale de la începutul anului, iar la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc 27 de îmbolnăviri cu infecții intraspitalicești. La polul opus se află Spitalul Orășenesc Gura Humorului, care a raportat doar șase cazuri de infecții nosocomiale, iar tot de la începutul acestui an centrele paliative Ilișești și Sf. Luca din Sucevița au raportat câte cinci cazuri.

Se pare că mulți medici încă nu raportează aceste cazuri de infecții intraspitalicești, pentru că sunt spitale din județ care nu apar cu niciun caz în cursul anului trecut, aceeași situație întâlnindu-se și în ultima perioadă a acestui an. Spitalul privat Bethesda, de exemplu, nu are raportate către DSP cazuri de infecții nosocomiale.

În total, în spitalele din județ au fost 536 de cazuri de infecții nosocomiale în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, față de 393  în 2020 și de 448 în 2021.

România ocupă unul dintre ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte numărul de infecţii nosocomiale, iar reprezentanții DSP vorbesc în continuare de o subraportare a acestor cazuri, deoarece unitățile spitalicești se tem să nu prejudicieze imaginea spitalului. An de an, se dispun măsuri de conformare şi prevenţie, cât şi recomandări pentru ca numărul îmbolnăvirilor să scadă, dar se pare că acestea sunt într-o continuă creștere. (Cristina RUȘTI)

articolul original.

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: „Erorile medicale nu vin doar din manopera medicului, ci și din calitatea materialelor utilizate” | VIDEO

15 November 2022 at 18:46
image

Invitații lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” au fost Profesor Doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, și Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților. Cel puțin jumătate din medicii din Capitală sunt în burnout. Ce înseamnă acest lucru și cum am ajuns aici?

„Înainte de toate, trebuie să spun că noi, Colegiul Medicilor din România, ne-am propus o discuție deschisă, o discuție onestă asupra acestor teme de mare interes pentru pacienți, pentru medici, pentru societate.

Primul subiect abordat, greșeala medicală, un subiect atât de mediatizat în spațiul public. Cum vrem să le facem? Deja am început prima dezbatere pe 2 noiembrie la Academia Română. Urmează alte câteva dezbateri publice la Timișoara mâine, săptămâna viitoare, miercuri, la Târgu Mureș, iar în ianuarie și februarie vom avea dezbateri similare la Cluj, Craiova și Iași”, a spus Daniel Coriu.

Președintele Colegiului Medicilor din România: „Greșeala există, sistemul medical este format din oameni”

„Plecăm de la un principiu foarte corect: greșeala există, sistemul medical este format din oameni. Există mai multe tipuri de greșeli: văzute, nevăzute, ascunse, vizibile, cu impact asupra pacientului și fără impact.

Pe noi ne interesează toate aceste tipuri de greșeli și să facem ca sistemul să meargă mai bine, fără a arăta neapărat vinovatul. Este o schimbare de paradigmă pe care nu o inventăm noi, ci am preluat-o din vestul Europei”, a adăugat Daniel Coriu.

Cum s-a ajuns la burnout-ul medicilor?

„Este vorba despre oboseală. Vorbim despre două studii realizate de Colegiul Medicilor din București – unul realizat în 2017 și unul în 2021. În al doilea studiu, nivelul de burnout a fost clar ridicat față de 2017. Pandemia a contribuit decisiv la creșterea nivelului de oboseală a sistemului medical”, a mai spus președintele Colegiului Medicilor din România.

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: „Erorile medicale nu vin doar din manopera medicului, ci și din calitatea materialelor utilizate”

„Noi avem o activitate de aproape 15 ani în care primim și am primit peste zeci de mii de sesizări din partea pacienților și aparținătorilor, de diverse tipuri și grade de complexitate și gravitate. Peste 96% – statistică pe care am făcut-o în 2019, înainte de pandemie – dintre sesizările primite au fost soluționate prin informarea pacientului, a medicului, legătura dintre aceste două persoane. S-au informat reciproc, au discutat, medicul de multe ori a recunoscut greșeala”, a explicat Vasile Barbu.

„De multe ori, familia trebuie să înțeleagă că nici medicul nu este Dumnezeu, nici sistemul de sănătate nu le-a cucerit pe toate, știința medicală are un anumit stadiu, iar important este ca noi, pacienții, să beneficiem de aceste cuceriri științifice, iar aceste erori medicale vin nu doar prin manopera medicului, ci și din calitatea materialelor utilizate”, a adăugat Vasile Barbu.

„Oboseala medicului, stresul, limitele tehnologice la care medicul are acces în unitatea medicală respectivă. Legea spune că trebuie să avem acces la serviciile de cea mai bună calitate. Să recunoaștem că am greșit, să încercăm să reparăm și dacă apar situații de despăgubiri, iar asigurările de malpraxis tocmai de aceea sunt percepute de la medici sau unitățile sanitare – să acopere eventualele despăgubiri”, a mai explicat Vasile Barbu.

Președintele Colegiului Medicilor din România: „OMS a identificat principalele cauze care duc la eroarea medicală”

„Întotdeauna, pacientul vede în fața sa medicul și consideră că tot ce se întâmplă, bun sau rău, i se atribuie medicului, dar nu este întotdeauna adevărat. Trecerea responsabilității spre sistem este foarte importantă.

Noi funcționăm într-un sistem medical, nu suntem persoane independente. Organizația Mondială a Sănătății a identificat principalele cauze care duc la eroarea medicală: în primul rând, se referă la resurse umane limitate. Doi, nivel crescut de oboseală – burnout. Infrastructură medicală precară – problemă care există în România. Și absența unor protocoale foarte clare. Toate acestea țin de sistem și ceea ce recomandă OMS spre a crește siguranța actului medical este o abordare non-punitivă”, a mai spus Daniel Coriu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noi recomandări de la OMS care ar reduce cu peste 50% decesele copiilor născuți prematur | AUDIO

articolul original.

Alexandra Furnea, supraviețuitoare Colectiv: „Viața unui supraviețuitor e peticită. Am devenit mai bună în a goni fantomele. Sper că vom găsi o cale de a ieși din întunericul dezumanizării” | VIDEO

14 November 2022 at 17:37
image

Alexandra Furnea, supreviețuitoare Colectiv și autoarea cărții „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM.

Ce te-a ținut în viață?

„Au fost multe momente în care am crezut că nu am să deschid ochii a doua zi dimineață. Multe momente în care am închis ochii și am spus „Tatăl Nostru” și am spus că dacă asta e noaptea în care mă duc, atunci să aibă Dumnezeu grijă de mama și sora mea, care veneau zilnic acolo și mă ajutau să rămân om. Și cred că am supraviețuit datorită lor”.

Teroarea băilor de la Spitalul de Arși din București –  „Duminică seara nu mai exista niciun fel de lumină la capătul întunericului”

„Ultima băiță a săptămânii era vinerea și sâmbata și duminica erau zile de pauză, dar luni – pe la ora 06:00 dimineața fix – începeau băițele din noua săptămână și încă de duminică seara atmosfera în saloane se schimba: oamenii nu mai râdeau, nu se mai bucurau de prezența familiei, nu mai exista niciun fel de lumină la capătul întunericului.

Dar duminică lucrurile se schimbau și nimic din ce ar fi făcut ai noștri nu mai conta pentru că știam ce ne așteaptă și am și acum în fiecare luni, poate că e greu de crezut, când mă trezesc luni dimineață și e trecut de ora 06:00 și-mi dau seama că nu va fi o băiță… simt o imensă recunoștință pentru asta și mă bucur că am reușit să găsesc cuvintele să exprim acele momente pentru că e bine ca toată lumea să știe ce se poate întâmpla atunci când oamenii uită că sunt oameni și că au în mâinile lor viețile și integritatea sufletească a oamenilor”.

Cum și-au pierdut omenia cei care ți-au făcut rău? – „Nu aveau voie ca asta să iasă la iveală, infecțiile nosocomiale”

„Cred că e dezumanizarea care domnește de mulți ani în sistemul medical din România, care se bazează și pe sărăcia lui, până la urmă, și pe faptul că e cel mai furat sistem din țară. Și pentru ca ei să-și justifice probabil cumva incapacitățile si limitele se dezumanizează și atunci încetează să mai distingă răul de bine.

Și o altă dimensiune, în cazul specific al Colectivului, a fost și miza politică a celor zile și luni că orice s-ar fi întâmplat s-a încercat să nu lase să iasă la iveală lipsurile. Nu aveau voie ca asta să iasă la iveală, infecțiile nosocomiale care ne-au ucis și pe noi și pe muli alții înaintea noastră”.

„Sora mea a fost singura care mi-a spus: Ești infectată, nu e normal ce se întâmplă, trebuie să pleci”

„Inexplicabil. Nici nu știai ce să crezi pentru că în momente în care ești mai vulnerabil, îți dorești ca oamenii care au viața ta în mâini să facă tot ce pot ca să te salveze. Ajungi să te învinovățești și tu. Probele erau mereu sterile, dar noi muream. Sora mea a fost singura care mi-a spus: Ești infectată, nu e normal ce se întâmplă, trebuie să pleci de aici. Când am primit scrisoarea medicală de la spital, am văzut negru pe alb și mi-am dat seama dintr-o dată că toate acele antibiotice pe care le luam – last resort antibiotics se numesc în străinătate – aveau rostul să mă țină în viață și de a ține departe septicemia”.

Alexandra Furnea, despre Spitalul de Arși: „M-au trimis acasă cu aceste infecții pentru că nu mai voiau să aibă de-a face cu mine”

„Țin minte ca ieri că stăteam goală în cada verde și avusesem băița și a intrat o doamnă doctor în salonul de baie – la sfârșitul șederii mele – și mi-a aruncat o privire indiferentă spre scârbită, pot să zic, cu o expresie facială extrem de nemulțumită și a țipat, în gura mare peste umăr, infirmierei care-mi făcea baie în ziua respectivă: de ce nu mă trimite acasă pentru că o să mă infectez și nu o să mai plec niciodată din spital.

M-au trimis acasă cu aceste infecții pentru că nu mai voiau să aibă de-a face cu mine. Voiau să bifeze că am fost externată și și-au făcut treaba și au și scris în fișa medicală: vindecat din punct de vedere chirurgical, ceea ce nu era adevărat pentru că am plecat cu suturi și răni.

Mama a încercat să-mi facă baie acasă în cadă și sărmana a încercat, rănile se măreau de la baie la baie. Și am apelat la asistenta care mi-a salvat viața, căreia îi datorez viața, și îmi făcea diluție de Colistin și abia după aceea au început să se vindece rănile, după ce s-a ocupat ea de mine”.

Te vindecă această carte?

„Nu știu dacă poate să mă vindece ceva până la capăt, dar contribuie și mă ajută să mă distanțez de acele momente. Când văd că oamenii întind mâna spre ea la raft, îmi aduce un crâmpei de vindecare și mă face să simt că totuși am găsit un sens pentru ce s-a întâmplat”.

Cum ești acum? – „Viața unui supraviețuitor este peticită”

„Plină de cicatrici care trebuie îngrijite constant. Fac un soi de navetă între viața unui om obișnuit sau ceea ar putea fi și viața unui veșnic pacient care e cu trupul tot timpul under construction. E un stil de viață dificil pentru că faci eforturi să mergi la tratament, pierzi zile de naștere, sărbători, aniversări în familie, vacanțe, dar m-am obișnuit și am găsit o formă proprie de normalitate. M-am oprit din numărat la 40 (n.r. de operații) și nu cred că le mai număr de acum încolo. Urmează noi operații. Anual fac 20 de operații, sesiuni de recuperare și îngrijirea de zi cu zi; masaj pe care mi-l fac singură pentru că, din păcate, nu am unde să fac asta în Romnia… și veșnicele creme. Viața unui supraviețuitor e peticită pe ici, pe colea”.

De ce în Germania sunt oameni și-n România nu? – „Noi încă ne vindecăm după ravagiile comunismului și nu am izbutit să înlăturăm această lepră a corupției din carnea neamului nostru”

„Noi încă ne vindecăm după ravagiile comunismului și nu am izbutit să înlăturăm această lepră a corupției din carnea neamului nostru, iar în Germania am avut un foarte mare noroc să găsesc o echipă medicală extrem de sufletistă care a înțeles că nu am nevoie doar de recuperare fizică, ci și psihică și emoțională pentru că ajunsesem într-o stare foarte proastă. Mi-au oferit a doua șansă în viață pentru că mi-am dat seama că totuși există omenie și le-am rămas loială și merg acolo de câte ori îmi cere corpul”.

Tulburare de stres post-traumatic. Revin coșmarurile? Și cum te întorci din ele? – „Am devenit mai bună în a goni fantomele”

„În primii ani au fost multe coșmaruri și se repeta unul care era atât un coșmar, cât și un vis frumos: noi toți în Colectiv, într-o seară ca oricare alta, și recunoșteam rând pe rând pe Clau, pe Teo, e Alex și se uitau la mine într-un fel anume ca și cum privirile lor veneau de foarte departe și vorbeam cu ei, dar cuvintele erau surde și ele păreau că vin de undeva de departe, iar apoi începea să ardă tavanul și-mi dădeam seama că trebuie să mă trezesc, că pot să mă trezesc și mă trezeam și trăiam cu suferința că i-am lăsat acolo. Acum, din fericire, nu mai am aceste coșmaruri recurente, dar am flashback-uri care uneori sunt mai ușor de dus și mi-e ușor să mă întorc în mine să-mi spun că sunt bine. Alte ori sunt mai greu de stăpânit. Am văzut recent un documentar la un post TV belgian care arăta o cadă de arși, din metal – nu arăta ca acea din Spitalul de Arși – dar ideea de cadă m-a întors acolo înapoi în zilele acelea și mi-am revenit destul de greu, dar am devenit mai bună în a goni fantomele”.

Cu ce vrei să rămânem din cartea ta? Care este mesajul tău? – „Aș vrea să avem puterea să reumanizăm societatea românească”

„Aș vrea să avem puterea să reumanizăm societatea românească și să realizăm ce se poate întâmpla atunci când permitem corupției să ne stăpânească; și poate nu ne facem până la capăt datoria de cetățeni: nu ieșim la vot, nu facem voluntariat, de exemplu, nu facem tot ceea ce ține de noi să facem locul acesta, țara aceasta un loc mai bun, iar dorința mea cea mai mare este să contribui cu această poveste adevărată, cu povestea suferinței mele la reumanizarea României”.

Ce le-ai transmite doctorilor și infirmierelor care ți-au făcut rău și fizic și psihic? – „Nu le doresc răul absolut deloc. Speranța mea este că vom găsi o cale, împreună, de a ieși din întunericul dezumanizării”

„Mi-ar plăcea să citească cartea și dacă nu pentru cei pentru care au depus un jurământ, măcar pentru sufletul lor… să încerce să vadă consecințele deciziilor lor și lipsei lor de omenie prin ochii persoanelor care le trec prin mâini. Și uneori mă trezesc cu gândul că i-am iertat și nu vreau să mă leg cu ură de ce e rău în ei ca oameni. Sper să găsească o cale să iasă din acel întuneric și să-și dea seama ce miracol este că au făcut o școală care-i învață să salveze. Nu le doresc răul absolut deloc. Speranța mea este că vom găsi o cale, împreună, de a ieși din întunericul dezumanizării”.

Erai în cumpănă, cu un picior între viață și moarte, cum ai găsit sensul? Ce te-a ținut vie și puternică?

„Acela rămâne unul dintre cele mai întunecate momente ale vieții mele și sper să nu mai ajung să am acele gânduri, deși uneori e greu. Nu cred că a fost o coincidență, cred că așa a vrut Dumnezeu ca atunci când am pus căștile pe urechi și am dat play să ascult piesa și versurile ei m-au readus cu picioarele pe pământ și dacă prietenii mei nu au avut acea șansă la viață și și-au dorit-o, dacă ei nu au avut șansa ca eu să-mi bat joc de ea ar fi fost un foarte mare păcat și o insultă la adresa lor și la suferința lor și m-am mobilizat și de atunci am zis că trebuie să fac ceva ca povestea lor, povestea mea, să nu fie nespusă. Delia, fata din carte, care a murit lângă mine mi-a rămas în suflet și am zis că o să fac ceva ca durerea ei să nu fie uitată și a noastră, care am trăit, printr-un hazard… cred”.

Și-a cerut cineva scuze, din cei care ți-au făcut rău?

„Nu, dar cred că liniștea aceasta are un tâlc și este lucrul care confirmă adevărul cărții: faptul că nu a ieșit nimeni să spună un cuvânt sau să argumenteze într-un fel sau altul, să mă contacteze”.

Alexandra Furnea, despre Andrei Găluț

„Cred că e ca noi toți, cu tratamente și stilul de a-și trăi viața under construction. Cred că el își poate spune povestea în stilul propriu. Cred că ar trebui să așteptăm, să își spună el povestea”.

Simți nevoia să te răzbuni pe sistemul acesta? – „Eu vreau să ne vindecăm. Nu cred că răzbunarea vindecă”

„Răzbunarea e un lucru așa de urât, dacă aș fi vrut să mă răzbun aș fi dat nume și aș fi procedat altfel. Eu vreau să ne vindecăm. Nu cred că răzbunarea vindecă”.

Mesajul pentru cei care au fost oameni

„Vreau să le mulțumesc celor din carte, nu le-am dat nume, dar se știu și tuturor celor care luptă pentru bine. Aș vrea să le spun că nu sunt singuri, deși poate la sfârșitul zilei se simt copleșiți, ceea ce fac ei și destinul asumat contează. Trebuie să continuie să fie oameni excepție”.

Ce planuri ai pentru viitor?

„Să scriu, să-mi găsesc puterea să scriu și altceva. Să public romanul de dragoste la care lucrez de cine știe când, poate niște povestiri scurte. Să izbutesc să mă așez la calculator să iasă din sufletul meu și povești mai frumoase”.

Sursa foto:  Europa FM / Paul-Andrei Patlăgică

Citește și: Colectiv: Cronologia celei mai mari tragedii care a îndoliat România după 1989 | INFOGRAFIC

articolul original.

Informarea de la ora 13:00. Numărul cazurilor de coronavirus, în scădere! Doar 141 de cazuri, în ultimele 24 de ore!

13 November 2022 at 11:28
image

Ministerul Sănătăţii (MS) informează că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 141 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 100 mai puţine faţă de ziua anterioară.

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Ministerul Sănătăţii, 28 dintre cazurile înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală, transmite agerpres.ro.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti – 46 şi în judeţul Constanţa – 14.

Cea mai mare incidenţă se înregistrează în continuare în Bucureşti – 0,71 şi în judeţul Cluj – 0,48.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 1.233 teste RT-PCR (572 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 661 la cerere) şi 3.615 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.603.877 teste RT-PCR şi 11.999.429 teste rapide antigenice.

La ATI sunt trataţi 101 de pacienţi, dintre care 85 nu sunt vaccinaţi anti-COVID.

Din totalul pacienţilor internaţi, 50 sunt minori, toţi fiind în secţii.

În ultimele 24 de ore nu au fost raportate de către INSP decese.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 67.236 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.

articolul original.

S-a inaugurat primul Centru de Transplant Hepatic pediatric, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”

10 November 2022 at 08:02

Odată cu deschiderea noului Centru, zece copii aflați pe lista de așteptare au șansa să primească organul salvator de la părinți sau rudele apropiate. Prelevarea se va realiza la Institutul Fundeni, iar transplantul, la Grigore Alexandrescu. 

Sursă foto: Ministerul Sanatatii

Astăzi a fost inaugurat primul Centru de Transplant Hepatic pediatric din România, la Spitalul de Urgență pentru Copii „Gigore Alexandrescu” din București unde, cu acest prilej a avut loc o conferință de presă.

Managerul unității medicale, conf dr. Alexandru Ulici, a anunțat fericitul eveniment, după care, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus că s-a marcat astfel „sfârşitul unei activităţi care a început în 2022, în prima parte a anului, când ne-am hotărât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi, ca Minister al Sănătăţii, am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei, necesare pentru dotări, atât la nivelul sălii de operaţie, partea de terapie intensivă, cât și facilitatea de laborator de anatomie patologică. Urmează şi alte investiţii, pentru un CT mobil, care va fi în curând instalat. Noi ajutăm din punct de vedere al investiției, dar lucrul cel mai dificil, aşa cum este evident pentru toată lumea, este că trebuie să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a afirmat ministrul Sănătății, prezent la conferința de presă.

Alexandru Rafila

Rafila a menționat că la Grigore Alexandrescu există deja o echipă antrenată pentru transplantul hepatic pediatric, dar aceasta va colabora cu colegii mai experimentați în transplant de la Institutul Fundeni și „cu siguranţă va evolua, pe măsură ce va începe să lucreze şi să realizeze transplanturi”.

Ministrul Sănătății a mai spus că, din informaţiile pe care le are, la nivel național se efectuează într-un an aproximativ 10 transplanturi hepatice la copii, dar în contextul în care există un centru dedicat, s-ar putea face mai multe. „Îl întrebam pe domnul profesor Irinel Popescu puţin înainte de începutul acestei conferinţe de presă, legat de nevoia de transplant la copii. Nu putem să ştim niciodată, nu putem să facem un estimat, dar am înţelesc că în general, cam zece transplaturi hepatice pe an au fost realizate la nivel naţional. Sunt câteodată cazuri dramatice, afectează copii foarte mici. Uneori sunt probleme legate de intoxicaţii grave care duc la distrugerea ficatului şi copiii au nevoie de transplant. Din fericire, donatorii se găsesc mai uşor, sunt apropiaţii, părinţii acelui copil”, a arătat Alexandru Rafila care, deși a recunoscut că „în unele situaţii” este necesar ca transplantul să fie realizat în străinătate, și-a exprimat speranța ca în contextul în care „dezvoltăm capacităţi în ţara noastră, să putem să tratăm marea majoritate a celor care au probleme medicale complexe, cred că este un lucru bun”.

Irinel Popescu

Profesorul doctor Irinel Popescu, „părintele transplantului de ficat din România”, a rememorat primul transplant hepatic pedatric realizat în România. „Unii dintre dumneavoastră poate îşi mai amintesc primul transplat hepatic din România, Timea Balogh. Era un copil de un an la vremea respectivă. Anul ăsta, la 21 de ani, o să nască primul copil. Deci, e o poveste care de-a lungul timpului a arătat necesitatea acestui transplant pediatric pe care Spitalul Fundeni şi-a asumat-o la început, după care au apărut reglementările europene care chirurgilor de adulţi nu le mai dau, teoretic, competenţe în chirurgia pediatriacă. Uneori, patologia pediatriacă nu permite chirurgilor pediatrici să acumuleze suficientă experienţă. Nu numai indicaţiile de transplat care la zece pe an nu înseamnă foarte mult, nu îţi permit să acumulezi acea curbă de învăţare de care vorbeşte toată lumea”, a explicat medicul.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că „nu numai România trimite (copii pentru transplant – n.r.) în străinătate. La nivel european, Belgia şi-a făcut o preocupare specială din a transplanta copii şi chiar ţări precum Franţa sau Italia, nu mai vorbim de ţările din Est, încă trimit acolo o parte din copii”, a mai spus medicul.

Vlad Brasoveanu, Laura Balanescu

Subliniind că este „de bun augur inaugurarea acestui centru, mai ales că echipa de aici s-a străduit să acumuleze competenţe și că „doamna conferenţiar Laura Bălănescu o considerăm într-un fel eleva Spitalului Fundeni, de multă vreme a făcut stagii de pregătire acolo”, profesorul Irinel Popescu a menționat că „la primele operaţii, echipa de la Fundeni va fi prezentă (la Grigore Alexandrescu -n.r.), până când programul de aici va putea evolua pe cont propriu”.

Prof. dr. Vlad Braşoveanu a spus că la Spitalul Grigore Alexandrescu se vor face trei tipuri de transplant hepatic: de la donator cadaveric, split (împărţirea ficatului) şi transplant hepatic de la donator viu. „Numărul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul – transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a explicat medicul.

Conferenţiar doctor Laura Bălănescu, cea care va conduce Centrul de Transplant Hepatic de la „Grigore Alexandrescu”, a afirmat că există deja pacienţi pe lista de transplant, iar unul dintre ei are o boală metabolică foarte rară.

Andrei Nica

Directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Andrei Nica, a afirmat că, din informațiile pe care le deține, „pe lista de aşteptare sunt zece copii pentru transplant hepatic. Vor prelua colegii de la Grigore Alexandrescu această listă şi vor manageria ei. Este un ordin de ministru, 477, în care sunt persoane responsabile cu introducerea datelor în registrul naţional. Copiii sunt deja evaluaţi din moment ce sunt pe listă la Fundeni. Trebuie să preia spitalul Grigore Alexandrescu această listă”.

În completare, dr. Vlad Brașoveanu a precizat că prelevarea segmentului de ficat de la adultul donator va fi realizată la Spitalul Fundeni, iar transplatul se va face la centrul de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Dr. Nica a menționat că „mai trebuie ca fiecare centru de transplant să aibă o comisie de etică”, iar în același timp, ca medic ortoped, a spus că și-ar dori ca „în afară de acest centru de transplant de organ hepatic să mai apară şi Centrul de transplant tisular”, și și-a expriat speranța că se va realiza Banca multițesut de la Spitalul Colentina, un proiect demarat în urmă cu 15 ani, astfel încât să fie disponibile „atât ţesut musculo-scheletal, osteotendon, cartilaj, vom putea livra piele” și „vom fi alături de colegii de aici care au foarte multă experienţă în ceea ce înseamnă transplantul de piele”.


articolul original.

”Sistemul sanitar din România e jale. Dacă nu ai bani sau dacă nu ești cineva, mori”

10 November 2022 at 05:06

”Sistemul sanitar din România e jale. Dacă nu ai bani sau dacă nu ești cineva, mori”

Creatorul de modă Cătălin Botezatu spune că în România și nu numai, banii cumpără absolut tot. Acesta a vorbit despre perioada în care a avut cancer și e de părere că dacă nu s-ar fi tratat în altă țară, în România ar fi fost mort. Chiar și acum, Bote își face analizele uzuale în Turcia.

Sistemul sanitar din România e jale, chiar și în spitalele private. Dacă nu ai bani sau dacă nu ești cineva, mori. Cineva spunea că cu bani nu poți cumpăra nimic. Ba da, cu bani poți cumpăra absolut totul!”, a spus Botezatu.

Mă simțeam ok, doar că eu de două ori pe an îmi fac un check out complet.

După ce am terminat analizele generale, i-am spus medicului că simt o serie de înțepături în partea dreaptă. Specialistul turc mi-a propus să ma supună unui test ecograf foarte performant unde a descoperit că am o formă mai ciudată de apendicită”, a povestit Bote după ce a fost diagnosticat cu cancer.

M-am operat în România, și aici au descoperit că, de fapt, în spatele apendicului era o tumoră.

”Mi-au spus că e cancer. Tratamentul de după l-am urmat în Turcia, acum sunt vindecat, am urmat un tratament care în România încă se face empiric”, a declarat Botezatu.

sursa: stiripesurse.ro

articolul original.

Un spital de urgenţă din Bucureşti a plătit 1 milion de lei factura la curentul electric

8 November 2022 at 18:49
By: -
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că un spital de urgenţă din Bucureşti i-a transmis că a plătit un milion de lei factura la curentul electric, iar creşterea preţurilor la utilităţi ajunge la 50% sau 60%, pentru un spital, pe ultimul trimestru din acest an.

Ministerul a mai afirmat că s-a făcut o analiză a acestor cheltuieli în 355 de spitale din toată ţara şi a anunţat că va propune Guvernului să se găsească o soluţie de compensare astfel încât banii necesari pentru tratarea pacienţilor să rămână neatinşi.

”Am făcut la cele 355 de spitale, pentru energia electrică creşterea este de 40 şi ceva la sută, în jur de 45%, pentru cele trei luni, din iulie, august, septembrie 2022, comparativ cu anul trecut, în timp ce pentru gaze este de 79 şi ceva la sută”, a spus Rafila, în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

El a precizat că o creştere de 50% sau 60% pentru acest trimestru al treilea, pentru un spital, înseamnă mai puţini bani pentru medicamente, pentru produse sanitare.

”O să vin cu o propunere concretă adresată Guvernul României, Ministerului de Finanţe, ca să găsim o soluţie ca această diferenţă să poată să fie compensată şi banii necesari pentru tratarea pacienţilor să rămână neatinşi, mai ales că şi acolo vedem creşteri pe toate palierele”, a afirmat Rafila.

Întrebat ce se întâmplă cu spitalele care nu corespund din punctul de vedere al condiţiilor de cazare, ministrul a spus că acestea nu se se pot închide decât dacă ai ce pune în loc.

articolul original.

O nouă criză de materiale sanitare s-a produs în spitalele din ţară. Medicamentele lipsesc și ele

8 November 2022 at 10:01
image

În acest moment România se confrunta cu o nouă criză de materiale sanitare. Spitalele din ţara ar putea să aibă de suferit de pe urma lipsurilor înregistrate. Printre instrumentele afectate de criză se număra atât lamele de bisturiu cât şi sondele.

Materialele sanitare nu sunt, din păcate, singurele care vor fi puse în pericol de nouă criză înregistrată la spitalele din ţară. Şi medicamentele vor avea de suferit de pe urma acestei probleme înregistrate. Conducătorii unităţilor medicale încearcă să vină cusolutii pentru a putea pune capăt crizei.

Criza de materiale sanitare le dă bătăi de cap celor de la conducerea spitalelor

Această nouă criză a apărut pe fondul mai multor probleme care s-au întregistrat în România. Printre factorii care au influenţat evoluţia crizei se numără războiul din Ucraina, criza energetică, dar şi pandemia.

Instrumentele medicale care lipsesc din spitale sunt lamele de bisturiu, substanța de contrast, dar şi sondele de urină şi cele de aspirație traheală. Cei care au de suferit cel mai mult de pe urma acestei crize sun, bineînţeles, pacienţii.

În contextul acestei probleme, managerul de la spitalul Bagdasar Arseni din București, Andi Nodiț, a venit cu o serie de precizări pentru a putea lămuri în ce măsură a fost afectat spitalul în cauza de această criză.

„Suntem pe o linie de plutire, dar avem din păcate din ce în ce mai des informări din partea unor furnizori că nu vor putea livra sau nu vor putea livra la prețurile pe care le-am contractat în urmă cu un an. O astfel de situație este acum pentru substanța de contrast folosită în investigațiile imagistice, în momentul de față avem stocuri dar am primit o scrisoare de la furnizorul nostru care ne-a spus că nu ne poate asigura la prețul la care noi am contractat. Va trebui să găsim produsul la alt furnizor care să ne permită să funcționăm în continuare”, a precizat Andi Nodiț.

Criza de materiale sanitare la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași

Cu o astfel de criză de materiale sanitare și medicamente s-au confruntat și angajații de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași lunile trecute. Nemaiputând să facă față lipsurilor, cadrele medicale au semnalat problema mai departe la Ministerul Sănătății, iar sesizarea s-a finalizat cu o anchetă realizată din partea celor de la Serviciul de Control în Sănătate Publică.

Important de precizat este că în anul 2021, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi a încasat o nouă sumă de bani în ceea ce privește materialele sanitare în cadrul programul anual de achiziții. Contractul de peste 6 milioane de euro a fost pus la dispoziția celor de la conducerea unității medicale pentru a putea furniza angajaților instrumentele sanitare necesare. Cu toate acestea, suma uriașă încasată pare să nu fi ameliorat situația de la nivelul unității medicale.

Prin urmare, criza de materiale sanitare este o problemă națională.

articolul original.

O echipă a SCJU Târgu Mureș a realizat, în premieră, embolizarea unui anevrism gigant

4 November 2022 at 11:25

O echipă medicală de la SCJU Târgu Mureş a realizat, cu succes, o procedură de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară, prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, la un pacient care nu putea fi operat prin tehnici clasice de neurochirurgie.

Conferinta TRIC (sursa foto radio mures)

O echipă medicală coordonată de doctorul Lucian Mărginean, şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, a realizat cu succes, sub supravegherea medicului Nader Sourour, de la Groupe Hospitalier Universitaire Pitie Salpatriere (Paris), o premieră medicală.

Intervenția de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară s-a realizat prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, a anunțat conducerea SCJU Târgu Mureș, într-o conferință de presă organizată cu prilejul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională „Transilvania Interventional Course” (TRIC), care a debutat, vineri, la Târgu Mureş, transmite unitatea medicală.

Procedura a fost o premieră pentru Centrul țării, iar beneficiarul a fost un pacient în vârstă de 52 de ani, care nu putea fi operat clasic prin tehnici de neurochirurgie, acesta având un anevrism gigant, cu dimensiunea de 2,7 cm, media acestora fiind undeva la 5,5-7 mm. „Practic, nu se găsea nicio soluţie terapeutică, decât această tehnică de embolizare deosebită, realizată cu materiale deosebite. Aici am avut susţinerea spitalului care a investit din bugetul propriu o sumă considerabilă, care a salvat viaţa unui pacient tânăr, de 52 de ani”, a declarat dr. Lucian Mărginean, într-o conferinţă de presă la care au mai participat managerul spitalului, Mariana Cernat, și prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR).

Dr. Mărginean a mai spus că, deși astfel de intervenții se practicată la noi în țară de aproape 10 ani, în câteva centre medicale din București, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, într-un mediu relativ restrâns, utilizarea dispozitivului de tip disruptor dă unicitatea procedurii.

S-a dezvoltat o bolfă în capul pacientului, care făcea compresie pe structurile din vecinătate şi care a necesitat implantarea unui dispozitiv, printr-o tehnică specială, care permite să ajungem la locul respectiv, undeva în mijlocul creierului, să implantăm acel dispozitiv astfel încât să întrerupem fluxul de sânge în acel anevrism gigant, care practic expune pacientul la un risc major de ruptură şi deces. În acelaşi timp, compresia genera probleme neurologice”.

Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat că astfel de intervenţii generează costuri mari în privinţa tratamentului, dar  „beneficiile şi costurile pe termen lung sunt infinit mai mici”.

Dr. Lucian Mărginean a ținut să sublinieze că intervenţia a fost realizată de o întreagă echipă de specialişti și a fost transmisă în direct în cadrul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională „Transilvania Interventional Course” (TRIC), care a debutat, vineri, la Târgu Mureş.

Chiar dacă astăzi s-a văzut doar radiologul, în spate e o echipă mult mai largă, începând cu prespitalul, medicul imagist, medicul neurolog, medicul neurochirug, medicul anestezist, medicul de recuperare, e vorba de o echipă coagulată care poate să lucreze la o eficiență maximă. Sunt convins și mă bucur ca am avut privilegiul, girul, susținerea SNRIR. În parte, m-am format în spitalul în care activa prof. Dr. Gheorghe Iana în perioada anilor 2004-2005. Întotdeauna ne-a susținut, dovadă că a investit în Târgu Mureș, a dat posibilitatea creării unor astfel de servicii, am avut susținerea și pe plan educațional chiar și pentru colegii mai tineri”, a menționat Dr. Lucian Mărginean.

Prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), a precizat că Simpozionul organizat la Târgu Mureș, este „primul de acest tip în România și are ca scop, pe de o parte sensibilizarea mediului medical de nevoia de personal pe care o avem, pe de altă parte, sensibilizarea autorităților privind nevoia de finanțare corectă a unor proceduri care pot să reducă simțitor suferința pe termen lung a pacienților și pot crește calitatea vieții pacienților, în special a celor cu accident vascular cerebral AVC. În momentul de față, pentru susținerea financiară a pacienților cu AVC post-accident, a celor sechelari, se cheltuiesc peste 75-80 de milioane de euro pe an, în timp ce pentru scopul terapeutic se cheltuiesc undeva la 15-18% din a această sumă, deși normal ar fi ca o parte din acești bani ar fi convertiți în terapie. La nivel național se fac în jur de 300 de trombectomii pe an, în condițiile în care ar fi nevoie de cel puțin 3000. Dacă am ajunge măcar la 1000 pe an, costurile sociale și calitatea vieții pacienților ar fi influențată pozitiv”, a atras atenția prof. dr. Gheorghe Iana – Preşedintele SNRIR.


articolul original.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, face precizări cu privire la spitalele din România: „Eu am cerut dublarea alocației pentru hrană în spitale”

7 November 2022 at 07:15
image

Ieri seară, 06 noiembrie 2022, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut o serie de precizări cu privire la spitalele din România. Potrivit acestuia, statisticile ar demonstra că Ministerul Sănătăţii nu se ocupă de toate cele 400 de unităţi medicale din România, ci doar de 67 dintre acestea. Celelalte 330 de spitale rămân sub gestionarea autorităţilor locale.

După această declaraţie, Alexandru Rafila a menţionat şi că aceasta nu ar fi o scuză, ci pur şi simplu o statistică realizată la nivel naţional. Tot acesta a declarat că şi-ar dori că România să dispună de mai mulţi medici calificaţi deși situația nu este una favorabilă în acest sens.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, precizări despre spitalele din România

Subiectul central în jurul căruia ministrul Sănătăţii şi-a construit discursul a fost cel al majorării sumei alocate hranei la nivelul spitalelor din România. Alexandru Rafila a spus că la nivelul instituţiilor medicale se pot organiza controale din partea corpului de control, însă doar în locuri punctuale.

Potrivit acestuia, acest lucru se întâmplă deja, cu toate acestea, monitorizarea anumitor situaţii punctuale nu au în totalitate legătura cu masa pacienţilor. Controalele au ca principal scop sesizarea cazurilor de încălcare gravă a legii ce trebuie în mod special soluţionate. Alexandru Rafila considera că analizarea calităţii meselor pacienţilor trebuie realizată în mod special de persoanele care au o pregătire în acest sens.

„Corpul de control al Ministrului Sănătății poate să meargă în situații punctuale și merge în foarte multe situații punctuale care nu se referă neapărat la masa pacienților, se referă la multe aspecte care țin de încălcarea serioasă a legii și trebuie să mergem la diverse sesizări. Sigur că ei pot să meargă să verifice acest lucru, dar trebuie o anumită specializare cu care să poţi să constați calitatea mesei, numărul de calorii, care sunt condițiile igienice.”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila militează pentru majorarea sumei alocate hranei în spitalele din România

Tot în discursul de ieri seară, 06 noiembrie 2022, Alexandru Rafila a accentuat ideea potrivit căreia el ar fi militat pentru majorarea sumei alocate hranei la nivelul spitalelor din ţară. Decizia de a creşte suma de la 11 lei la 22 lei ar fi venit în aceeaşi perioadă când refugiaţii ucraineni ar fi beneficiat de pe urma unui sprijin de hrană cu aceeaşi sumă.

„Eu am militat pentru dublarea sumei de la 11 lei la 22 de lei în spitale și acest lucru a coincis cu momentul în care s-a discutat despre alocația de masă pentru refugiații ucrainieni din România, care primeau aceeași sumă și mi se părea normal ca și pacienții din România să primească cel puțin aceeași sumă, la fel cu refugiații din Ucraina”, a menționat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

În discursul său, ministrul Sănătăţii a făcut o precizare şi în ceea ce priveşte accesul rudelor în spitale. Potrivit acestuia, oricine poate, şi are dreptul, de a-şi vizita rudele aflate în spitalele din ţară. În acest sens a fost publicat un ordin care este valabil şi trebuie să fie respectat de toate instituţiile medicale.

„Oricine are dreptul să-și viziteze rudă sau cineva care vrea să intereseze despre o rudă, că se întâmplă și lucru ăsta, și atunci în indicatorii de evaluare a managerilor am introdus exact, și este pe site-ul Ministerului Sănătății exact acest punct, în care trebuie să aibă un sistem, un manager prin care aparținătorul să poată să primească feedback într-un timp rezonabil”, a declarat Alexandru Rafila.

Norma de hrană și spitalele din țară

În urma aprobării majorării cuantumului alocat hranei pentru pacienții din spitalele din România, în luna aprilie a acestui an, dr. Beatrice Mahler a declarat că noua sumă nu este înca suficientă pentru a putea asigura un meniu diversificat pentru pacienții care au nevoie să beneficieze de un regim caloric specific.

Așadar, precizările făcute ieri seară, 06 noiembrie 2022, de Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, cu privire la spitalele din România au venit ca o serie de clarificări în ceea ce privește situația din unitățile medicale.

articolul original.

Alexandru Rafila: Subraportarea infecțiilor din spitale e o problemă de mentalitate / Suntem pe primul loc în Europa la vreo trei bacterii multirezistente, din cauza consumului mare de antibiotice

6 November 2022 at 21:24
image

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că infecțiile nosocomiale din spitalele românești sunt subraportate din cauza unei probleme de mentalitate. Acesta a mai susținut că țara noastră ocupă locuri fruntaşe în Europa la unele bacterii multirezistente din cauza consumului mare de antibiotice.

Rafila, despre infecțiile noroscomiale din spitalele românești

„1,3% din totalul cazurilor internate în spital sunt raportate ca fiind infecţii. Media europeană e de 7%. E o problemă foarte serioasă, de mentalitate, de organizare sanitară, în sensul că ani de zile managerii de spitale, medicii care raportau aceste infecţii erau imediat blamaţi şi se încerca sancţionarea lor. E, în primul rând, un blam din partea opiniei publice”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN.

El a mai precizat că „lumea de multe ori evită să lege decesul unui pacient de infecţii” din cauza „acestui sistem de vinovăţire a personalului medical”.

Ministrul a mai zis că unele probleme pur și simplu nu se pot rezolva de pe o zi pe alta: „Această abordare: de mâine să dispară infecţiile sau de mâine să fie raportate toate infecţiile, sau de mâine toţi pacienţii să aibă acces la medicina personalizată… lucrurile astea nu sunt posibile pe loc”.

Social-democratul a vorbit și despre ce măsuri a luat Ministerul Sănătății în ceea ce privește infecțiile din spitale: „Am reuşit să facem extrem de multe lucruri, în ciuda criticilor care au fost adresate Ministerului Sănătăţii sau mie, începând cu strategia naţională, planul naţional de acţiune, care sunt finalizate şi care trebuie doar aprobate prin Hotărâre de Guvern. Am reuşit să facem ghidurile de bună practică, am stabilit că în spitale trebuie să funcţioneze laboratoare sau compartimente de microbiologie şi nu trebuie să facem doar controlul infecţiilor, ci și al bacteriilor multirezistente”.

Rafila: România, fruntașă la bacteriile multirezistente din cauza consumului de antibiotice

„Noi avem multe bacterii multirezistente, suntem pe primul loc în Europa la vreo trei dintre ele, care sunt cele mai… Asta pentru că suntem pe locul doi la consumul de antibiotice în UE. Au căpătat rezistenţă. Prescriem în ambulatoriu, dar prescriem şi în spital. Trebuie ca un număr de ani să scădem consumul de antibiotice şi atunci vor scădea și aceste bacterii”, a mai afirmat ministrul Alexandru Rafila.

articolul original.
❌