ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Ultimele Stiri

Spitalul Leamna va avea aparatură medicală nouă

30 November 2022 at 20:14
By: Florian
image

Sistemul de computer tomograf de ultimă generație, aparatul mobil de radiologie, ecograful cu sondă și videobronhoscopul vor fi aparate care vor asigura funcționarea performantă a Spitalului din Leamna, începând din 2023. Spitalul a inițiat un proiect cu Ministerul Sănătății în valoare de 1,2 milioane de euro. Consiliul Județean Gorj va asigura cofinanțarea de 10%.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Una din principalele opozante băgate la închisoare de Lukașenko a ajuns la terapie intensivă

29 November 2022 at 20:07
By: -
image

Una dintre reprezentantele disidenţei din Belarus, Maria Kolesnikova, care ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare, a fost dusă la secţia de terapie intensivă a unui spital din oraşul Gomel, din motive necunoscute, s-a anunţat marţi pe contul de Telegram al politicianului de opoziţie Viktor Babariko, şi el încarcerat.

Reuters nu a putut să verifice imediat unde se află Maria Kolesnikova. Potrivit canalului de Telegram al lui Babariko, Kolesnikova, opozantă a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a fost dusă luni la spital.

„Avem veşti îngrozitoare. Draga noastră Masha (Maria), cu toţii sperăm că vei fi bine!”, a scris pe contul de Telegram şi lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care se află în exil.

Kolesnikova, unul dintre liderii protestelor masive care au izbucnit după ce Lukaşenko a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020, ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani în închisoare, fiind acuzată că a luat parte la revolte în masă. Ea fusese trimisă recent într-o celulă de carceră, deşi nu este clar cât timp a stat acolo, precizează postarea de pe contul de Telegram a lui Babariko.

Kolesnikova a condus campania prezidenţială a lui Babariko la alegerile prezidenţiale din 2020, care au declanşat proteste în masă, reprimate ulterior în mod violent.

După ce Babariko a fost arestat în perioada premergătoare alegerilor - pe care Lukaşenko le-a câştigat cu o majoritate covârşitoare - Kolesnikova a trecut de partea Svetlanei Tihanovskaia şi a fost arestată şi ea ulterior.

articolul original.

Ieri erou, azi inculpat. Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de procurorii DNA

29 November 2022 at 12:30
image

Medicul Virgil Filaret Musta, şef de secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş” Timişoara, a fost trimis în judecată, alături de alte cadre medicale din cadrul unităţii sanitare, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu efectuarea de teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital.

La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului.

Prin activitatea descrisă s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara. Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a comunicat Direcției Naționale Anticorupție că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.

Medicul Virgil Musta trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Paguba pe care e acuzat ca ar fi facut-o Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara este de nici 2500 de euro

29 November 2022 at 12:19
image

TIMISOARA. Procurorii DNA au finalizat ancheta si i-au trimis in judecata pe medicul Virgil Musta, sef sectie Boli Infectioase, pe directorul medical al spitalului Victor Babes, o asistenta, respectiv un medic de la o clinica privata.

Doctorul Virgil Musta, asociat la clinica, e acuzat de instigare la abuz in serviciu si obtinere de foloase necuvenite, iar colegii sai de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite.

Conform procurorilor DNA, „in perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intentie, ar fi determinat trei asistente medicale sa presteze servicii medicale in beneficiul societatii la care el era asociat, in timp ce acestea se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu la unitatea publica, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Folosindu-se de influenta pe care o avea in calitatea sa de medic sef de sectie, inculpatul le-ar fi determinat pe trei asistente, in mod direct sau prin intermediul unei angajate a clinicii, sa preleveze probe biologice in vederea depistarii infectiei cu virusul SARS CoV-2, sa incaseze contravaloarea testelor RT-PCR si sa elibereze bonuri fiscale in beneficiul societatii comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casa de marcat mobila).
Desi zilnic, in intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comerciala mentionata, cele trei asistente ar fi incasat integral drepturile salariale platite de spital„.

Procurorii DNA au facut si calculul pentru a vedea cu cat ar fi fost pagubit spitalul pentru aceste ore lucrate de asistente: 12.173 de lei, adica aproximativ 2.480 de euro.

Inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente sa isi incalce atributiile de serviciu reglementate de dispozitiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului si fisa postului.

Prin activitatea descrisa s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei in dauna Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara. Pe de alta parte, societatea privata, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obtinut foloase necuvenite in valoare totala de 172.508 de lei„, mai transmit anchetatorii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA

29 November 2022 at 11:57
image

Medicul șef secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr.Victor Babeș” Timișoara, Virgil Musta, a fost trimis în judecată, alături de directorul medical al spitalului, un medic și o asistentă. Musta e suspectat că a convins 3 asistente să lucreze pentru firma sa, în timpul serviciului.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

  • MUSTA VIRGIL FILARET, asociat la o societate comercială cu profil medical și medic șef secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,
    MANOLESCU DIANA LUMINIȚA, director medical al spitalului menționat anterior și ALBU MARIA DIANA, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, fiecare pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,
    PAICA DANA MIHAELA, medic la societatea comercială la care asociat era inculpatul prim menționat, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Acuzele procurorilor

În perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 7.00-10.00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital.

Şi-au încălcat atribuțiile de serviciu

La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale.

Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.
Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului.

Prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara

Prin activitatea descrisă s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara. Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a comunicat Direcției Naționale Anticorupție că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.

Regândirea sistemului medical și o mai mare implicare a autorităților locale ar putea atrage medicii tineri în Buzău

28 November 2022 at 12:20

Este concluzia la care s-a ajuns în urma dezbaterii organizată la Buzău de Colegiul Medicilor din România, în cadrul căreia prof. dr. Daniel Coriu, președintele organizației profesionale, a subliniat că sistemul medical românesc trebuie complet regândit şi adaptat la resursa umană disponibilă, iar medicilor este necesar să li se ofere un anumit confort profesional și social.

O echipă a Biroului executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR), în frunte cu președintele organizației profesionale, prof. univ. dr. Daniel Coriu, s-a aflat astăzi la Buzău, unde a fost organizată o dezbatere privind dezvoltarea resursei medicale locale, problemele cu care se confruntă medicii din județ și înființarea unui centru de permanență în municipiu Buzău, împreună cu comunitatea medicală și autoritățile publice locale și județene.

Am venit aici pentru a înțelege realitatea activității medicale în județul Buzău, pentru a ne convinge că actul medical se defășoară echitabil, în mod corect și, mai ales, în deplină siguranță pentru pacienți, dar și pentru medici”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, în deschidrea discuțiilor avute de conducerea organizației profesionale cu medicii și cu reprezentanții sistemului medical buzoian.

Medicii prezenți la discuții au evidențiat problemele cu care se confruntă, în special din cauza numărului redus de specialiști care generează un volum de muncă epuizant, dar și din cauza lipsei infrastructurii și a finanțării corespunzătoare desfășurării unui act medical de calitate.

Prof. dr. Daniel Coriu

Președintele CMR a subliniat că un dezechilibru major în ceea ce privește resursa umană există deja la nivel național, iar județul Buzău se confruntă cu o lipsă cronică de specialiști la fel ca majoritatea județelor. Medicii tineri aleg să profeseze preponderent în spitalele din centrele universitare sau în mediu privat, iar pentru a fi atraşi să lucreze şi în alte zone este necesară o regândire și o adaptare a sistemului medical actual la condițiile financiare actuale și la resursa umană existentă.

Există un mare dezechilibru în ceea ce privește repartizarea resursei umane la nivel național. Majoritatea medicilor sunt concentrați în centrele universitare. Noi trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem, să ne adaptăm la resursa umană pe care o avem, pentru că, din nefericire, nu vedem o rezolvare în viitorul apropiat. Rezolvarea ar însemna să oferim medicului tânăr acele perspective, infrastructura profesională și socială pe care și-o dorește, dar lucrurile acestea țin de progresul țării, în general, și de implicare autorităților locale, în particular. Până atunci, sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate, trebuie complet regândit – și aici vorbim de sistemul medical spitalicesc, de ambulatoriu, de spitalizarea de zi și de medicina de familie. Totul trebuie regândit și adaptat la resursa umană existentă și la posibilitățile financiare actuale”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian, a menționat că deși medicilor care vin să profeseze în cea mai mare unitate medicală din județ li se oferă multiple facilități și bonificații consistente, în anumite specialitățim cum ar fi cardiologia, se menține o lipsă majoră de specialilști.

Cred că le oferim medicilor nou-veniți în spitalul nostru cele mai multe bonifiații și facilități, la nivel național. Le oferim 18.000 de lei timp de șase luni, le asigurăm cazarea și le decontăm cheltuielile de întrețiere, le plătim cursurile de obținere a competențelor cu care vor să-și dezvolte pregătirea în specialitate, aparatura medicală de care dispune Spitalul Județean de Urgență Buzău este de înaltă performanță, iar medicamentele și materialele sanitare de care au nevoie sunt asigurate în permanență. Cu toate acestea, în anumite specialități, cum este cardiologia, avem o mare problemă: deși am angajat permanent medici, fie au plecat în centre universitare, fie au optat pentru mediul privat, unde nu mai sunt nevoiți să asigure gărzi și unde nu se confruntă cu cazuri complexe. Am angajat, în ultimii 5 ani, peste 80 de medici, dar aproape 40 au plecat. Probabil că este nevoie și de o regândire a legislației, astfel încât să se poată asigura activitatea și în unitățile spitalicești din orașele care nu sunt centre universitare, pentru că altfel, ajungem în situația de a trimite toate cazurile grave în aceste centre, deși la noi există condiții ca pacienții să fie ajutați, și se va ajunge la o blocare a întregului sistem medical”, a spus managerul SJU Buzău.

Dr. Adrian Pană, cosultant în politici de sănătate publică și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat că județul Buzău are o specificitate care se se manifestă și în funcționarea sistemului medical și a modului în care se desfășoară activitatea medicală. Pe de o parte, județul Buzău este tranzitat de „șoseaua morții”, cum mai este denumit DN2 E85, unde au loc numeroase accidente grave de circulație care necesită intervenții medicale urgente și complexe, care nu se pot rezolva decât în Spitalul Județean de Urgență, celelalte spitale din județ neavând speciaști. Pe de altă parte, județul Buzău „are o populație care îmbătrânește mai rapid decât media națională, ceea ce înseamnă că trebuie să ne așteptăm și la o prevalență mai mare a bolilor cronice. De aceea este necesară o regândire și o abordare mai intensivă și în ceea ce privește prevenția și nu doar punctual sau fragmentat, ca în momentul de față. Pe de  altă parte, și tinerii au nevoie de servicii medicale de calitate, este nevoie de aparatură modernă și acces facil la investigații, diagnostic precoce și prevenție, de condiții – aparatură și specialiști – pentru realizarea unor intervenții complexe”, a subliniat dr. Pană, care a sugerat că, pe de o parte, este necesară o concentrare a resursei umane înalt specializată în spitalele în care se pot realiza intervenții complexe, iar pe de altă parte, de o dezvoltare a unor secții sau chiar o transformare a unor unități medicale în spitale pentru boli cronice și dezvoltarea unor centre de spitalizare de zi care ar putea ajuta la creșterea gradului de sănătate în rândul populației active.

Președintele CMR consideră că dacă nu va fi regândit întregul sistem medical și nu va fi adaptat la condițiile financiare, profesionale, sociale și la resursa umană existentă, spitalele județene și orășenești se vor confrunta în continuare cu probleme.

Am avut aici o tânără echipă de la spitalul din Râmnicu Sărat, oameni tineri, foarte entuziaști, care au constatat cu mare amărăciune acest dezechilibru care există în sistemul medical românesc: marea majoritate a medicilor sunt concentrați în zonele universitare și nu vin aici. Dar tot ei au răspuns, nu există anumite perspective pe care și le dorește un tânăr medic. O persoană tânără are anumite doleanțe, anumite perspective, are nevoie de o infrastructură pe care nu o găsește în majoritatea orașelor, așa că trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem și la resursa umană existentă, pentru că din nefericire nu vedem rezolvarea într-un viitor apropiat. Rezolvarea ar însemna să oferim acelui medic tânăr acele perspective pe care și le dorește, dar lucrurile acestea țin de progresul țării în general și nu se va întâmpla prea curând. Până atunci, noi trebuie să ne adaptăm. Sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate. Concret, trebuie să regândim sistemul medical spitalicesc,  ambulatoriu, spitalizarea de zi și medicina de familie. Totul trebuie regândit și adaptat la ceea ce avem acum, la resursa umană de acum și la posibilitățile financiare actuale. Restul depinde de autoritățile locale, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

E un cerc vicios, a apreciat profesorul Coriu, care a explicat că medicii din sistemul de stat sunt epuizați, în special cei tineri, și nu de puține ori își depășesc competențele, tocmai pentru că nu există suficienți specialiști.

Un tânăr medic din România are trei opțiuni: prima este să plece din țară, pentru că aici găsește un sistem medical neatractiv, a doua opțiune – își caută un loc în sistemul privat unde are condiții și posibilitatea de a supraviețui, iar a treia opțiune este să muncească în sistemul de stat, unde trebuie să se obișnuiască cu anumite lipsuri. Un sistem medical nu este perfect nicăieri în lume, cu atât mai mult în România. Peste tot sunt probleme, depinde doar de gradul fiecăruia de rezistență. Poate că noi, cei mai în vârstă, putem să rezistăm mai ușor la anumite presiuni, dar oamenii tineri sunt deja foarte obosiți de un sistem medical care nu le oferă ceea ce trebuie. Și nu de puține ori sunt obligați să își depășească competențele, ceea ce este foarte grav. Acești oameni vor reacționa migrând în privat sau în altă țară”, a concluzionat prof. univ. dr. Daniel Coriu, care întrebat dacă o modificare a Legii rezidenţiatului astfel încât medicii tineri să fie determinați profeseze, cel puțin o perioadă, în spitalele publice, a spus că se poate propune orice dar, personal, consideră că nu trebuie ca un om să fie ținut acolo unde acesta nu îşi doreşte să fie.

În ceea ce privește înființarea unui centru de permanență în municipiul Buzău, s-a ajuns la concluzia că demersul este o prioritate, iar Primăria Buzău și-a asumat asigurarea spațiului, dotarea, întreținerea și paza centrului, care ar urma să devină funcțional în prima jumătate a anului viitor.


articolul original.

Bărbat mort după externarea din spital, la doar câțiva metri de casă

29 November 2022 at 08:11

Tragedie în cel de al doilea municipiu din județ. Un dorohoian, în vârstă de 64 de ani, a murit la doar câțiva metri de casă.

Potrivit publicației Realitatea Dorohoiană, bărbatul a căzut în șanțul de scurgere a apei, de pe marginea străzii Mărășești. Acesta era lăsat neacoperit și nesemnalizat de mai bine de două săptămâni de către angajații firmei care reabilitează strada. Incidentul a avut loc vineri, iar trupul neînsuflețit al dorohoianului a fost descoperit de angajații unei firme de curierat. Aceștia au sunat imediat la 112 pentru a cere ajutor.

La fața locului au ajuns un echipaj de ambulanță, dar și unul de poliție. Din nefericire, însă, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru salvarea bărbatului. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa. Trupul bărbatului a fost preluat de  Medicina legală pentru efectuarea necropsiei.

Vecinii dorohoianului spun că acesta era foarte bolnav și se externase din spital chiar vineri dimineață. Cadrele medicale l-au ajutat chiar cu banii necesari plății unui taxi. Cel mai probabil, taxiul l-a lăsat la intrarea pe strada Mărășești, în partea din deal, autovehiculul neputând intra pe strada aflată în reabilitare. Vecinii cred că bărbatul a mers pe jos aproximativ 100 de metri, până aproape de casă, unde a căzut în șanțul betonat, adânc de aproximativ jumătate de metru.

Sanț acoperit după tragedie

Vecinii spun că sâmbătă, a doua zi după descoperirea cadavrului bărbatului, angajații firmei CONREC, cea care execută lucrările de reabilitare, au venit la muncă încă de la ora 7.00 și au acoperit șanțul cu dale, din locul în care a murit dorohoianul și până aproape de intersecția cu strada Spiru Haret. Tot atunci au semnalizat și porțiunea de șanț rămasă neacoperită.

Le-am reproșat că a trebuit să moară un om ca să veniți să faceți treaba și mi-au răspuns că nu au avut dale. Mi-au spus că au fost anunțați de urgență, în timpul nopții, să vină la muncă să pună dalele peste șanț”, a declarat pentru Realitatea Dorohoiană una dintre vecinele bărbatului decedat.

Vecinii au aprins lumânări și au chemat un preot care a făcut o slujbă religioasă la locul unde a murit bărbatul.

Contactat telefonic de către reporterii de la Realitatea Dorohoiană, Constantin Dincu, managerul societății CONREC, a declarat că angajații săi nu au semnalizat pericolul prezentat de șanțul neacoperit din cauză că „lucrările nu au fost întrerupte, sunt în desfășurare”. Această afirmație este însă contrazisă de locuitorii din zonă. Oamenii spun că nu au mai văzut muncitorii de aproximativ două săptămâni.

Constantin Dincu a apreciat drept „o tragedie” decesul dorohoianului și își exprimă regretul.

Chestionat pe acestă temă, viceprimarul Cristian Dogaru a declarat că primăria a notificat CONREC pentru a lua măsuri de semnalizare.

Articolul precedent
articolul original.

Timișoara, dotată cu un aparat ce determină tuberculoza în mai puțin de două ore

29 November 2022 at 01:00
image

Un aparat care permite depistarea în mai puțin de 2 ore a germenilor care determină tuberculoza se află la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. Prin metodele tradiționale, rezultatul era obținut după trei săptămâni.

Sistemul GeneXpert reprezintă o tehnică de biologie moleculară modernă folosită pentru diagnosticul rapid și precis al diferitelor tipuri de infecții. Printre acestea se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și încărcăturile virale în cazul infecțiilor cu virusurile hepatice B, C și HIV.

Laboratorul de analize al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș are în dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezintă singura metodă de testare moleculară autonomă, complet automatizată.

Un spital din Timișoara, dotată cu un aparat ce determină tuberculoza rapid

”Este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore. Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, spune conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa și diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronșic, urină, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul extrem de mic necesar obținerii rezultatului, în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitatea crescută, dar și specificitate ridicată și un risc scăzut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte ușor de utilizat. Aparatul este calibrat anual, astfel încât să nu poată da erori.

Milioane de oameni suferă de tuberculoză

„Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu și robust pentru a fi introdus și utilizat în diagnosticarea tuberculozei. În varianta clasică erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp. În plus, aparatul poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B și C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă și eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, spune conf. univ. dr. Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Două dintre sistemele aflate sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei și a rezistenței la principalul antibiotic folosit în tratamentul TBC, iar celelalte două pentru stabilirea încărcăturii în cazul HIV și hepatită B și C.

Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproape 2 milioane.

articolul original.

SPITAL MODULAR MOBIL ÎN JUDEȚUL MEHEDINȚI PENTRU CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE COMBATERE A CRIZEI COVID-19

28 November 2022 at 14:37
By: stjust

Be the first to comment on "SPITAL MODULAR MOBIL ÎN JUDEȚUL MEHEDINȚI PENTRU CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE COMBATERE A CRIZEI COVID-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*

*


articolul original.

”Bătălie” între furnizori pentru livrarea echipamentelor necesare Spitalului Județean de Urgență Brașov

28 November 2022 at 13:10
By: M.Ex.

Cea mai recentă achiziţie lansată de administraţia judeţeană pentru Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, constând în cinci tipuri de echipamente de ultimă generaţie care vor completa dotările deja realizate la UPU, a suscitat interesul unui număr mare de operatori economici.
La termenul-limită pentru depunerea ofertelor, stabilit în data de 23 noiembrie, 11 firme din domeniul medical au transmis documentaţiile de achiziţie.
Astfel, Lotul 1 Sistem de transport pneumatic, cu o valoare estimată de 300.000 lei (fără TVA), este disputat între SC Electronic Security Systems SRL şi SC Novomed Internaţional SRL.
Lotul 2 Ecograf, estimat la valoarea de 300.000 lei (fără TVA), a înregistrat cea mai mare concurenţă, fiind depuse oferte de la SC Liamed SRL, SC Global Medical Solutions SRL, Philips România, SC Medist Imaging & P.O.C. SRL, SC Medfarm Trading SRL şi Ultrasonic SRL.
Pentru Lotul 3 Sistem de depozitare inteligentă a medicamentelor, estimat la 401.500 lei (fără TVA), s-au înregistrat două oferte, depuse de SC Kapamed Internaţional SRL şi SC Novomed Internaţional SRL.
Lotul 4 Bronhoscop rigid, cu o valoare estimată de 190.000 lei (fără TVA), are o singură ofertă, cea înregistrată de Karl Storz Endoscopia Romania, în timp ce pentru Lotul 5 Bronhoscop flexibil, cu o valoare estimată la 280.000 lei (fără TVA), s-a înscris firma Tehno Electro Medical Company SRL.
Toate ofertele au intrat în etapa de evaluare.

Banii vin din economiile realizate la proiectul de modernizare a UPU Brașov

Această achiziție se realizează în cadrul proiectului „Dotarea cu echipamente și aparatură medicală performante a UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”, prin intermediul căruia Consiliul Judeţean Braşov a accesat 6.793.628,72 lei în cadrul Axei prioritare 8 a Programului Operaţional Regional 2014-2020.
În urma desfăşurării procedurilor de achiziţie pentru echipamentele incluse în contractul de finanţare, administraţia judeţeană a realizat o economie de 1.799.174,66 lei care permite acum realizarea acestor achiziţii suplimentare, stabilite pe baza necesităţilor identificate de personalul medical de la UPU.
„Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov dispune în prezent de o infrastructură medicală la cele mai înalte standarde, atât în ceea ce priveşte spaţiile funcţionale, cât şi în privinţa aparaturii de specialitate de care dispune. Cu sumele economisite din finanţarea europeană achiziţionăm trei echipamente foarte importante pentru diagnosticarea pacienţilor şi două sisteme inteligente cu ajutorul cărora vor fi gestionate medicamentele, respectiv probele recoltate din UPU”, declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

articolul original.

Ionel Arsene pune cruce reabilitării UPU Piatra-Neamț. Acțiune inconștientă de sabotare a sănătății nemțenilor ?

28 November 2022 at 10:30
image

Sloganul ”Fapte, nu vorbe!” al liderului de la Consiliul Județean Neamț, pesedistul Ionel Arsene, începe să se arata din ce în ce mai mult în adevărata sa față când vine vorba despre sistemul de sănătate. Dincolo de achiziții de aparatură, făcută de multe ori la hurtă – aici, să recunoaștem, nu este vina lui – mandatele lui Ionel Arsene s-a materializat printr-o politică inconștientă vis a vis de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Proiectele megalomanice propuse de acesta, votate cu entuziasm pueril de consilieri – șantajați cu argumentul, nu votați sunteți împotriva investiției – au dus la blocarea altor proiecte absolut necesare pentru actualul spital. Cazul cu adevărat șocant îl reprezintă proiectul privind reabilitarea, modernizare, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgența a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. După ce în 2017 era prezentată de Arsene personal, prin intermediul scribilor săi feisbuciști, ca o adevărată victorie atragerea de fonduri în acest sens „Ziua de miercuri a adus o veste extraordinară pentru nemțeni. Spitalul Județean de Urgenţă Piatra-Neamț, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, a fost selectat pentru finanțare din Programul Operațional Regional pentru modernizarea Unității de Primiri Urgenţe. În acest sens, am participat miercuri la o videoconferință cu reprezentanții ministerelor sănătății şi dezvoltării pentru a stabili detaliile demarării acțiunilor de accesare a acestei finanțări. Vom folosi aceste fonduri externe nerambursabile pentru extinderea, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a Unității de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean şi totodată pentru construcția unui heliport la Piatra Neamț care să deservească unitatea medicala” – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, 27 aprilie 2017) s-a ajuns ca astăzi Arsene să propună consilierilor încheierea contractului semnat și în care s-au făcut cheltuieli deja, venind în fața lor cu motive puerile, care nu fac decât să ascundă pentru opinia publică incoerența politicii sanitare duse de Consiliul Județean și să arate fața hâdă a unui sistem care poate fi considerat dictatorial, în care voința șefului este mai presus de orice rațiune.

Proiectul de la UPU Piatra Neamț – cronologie

După anunțul din 2017, venea altul, administrativ, sobru și sec – „Hotărâre privind aprobarea proiectului de «Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Unitate Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț» în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, valoarea totală a proiectului fiind în cuantum de 7.162.478,37 lei, inclusiv TVA” – 19.07.2018 – şedință a CJ Neamț

Al treilea anunț, victorios – „Mă bucură nespus semnarea acestui contract, care va îmbunătăți calitatea și eficiența îngrijirii spitalicești de urgență din cadrul SJU. În urma lucrărilor, la UPU vor fi asigurate circuite distincte pentru pacienți, însoțitori și personal medical, sisteme de ventilație, finisaje și legături funcționale interne. Tot prin acest proiect se vor realiza intervenții asupra clădirii în care funcționează UPU (Corp C3) prin recompartimentări și lucrări de anvelopare termică, se va asigura sistematizarea pe verticală, etc. Este un proiect necesar atât pentru buna desfășurare a actului medical, a asigurării condițiilor necesare de muncă pentru angajați, cât și pentru confortul și îngrijirea eficientă a pacienților. Lucrarea este amplă și de durată, dar la finele ei, Unitatea de Primiri Urgențe de la Piatra Neamț va fi modernă și conformă cu cerințele UE” – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, 6 septembrie 2019. Evident că semnarea contractului se făcea cu ADR-NE, instituție care nu apărea deloc prin proiectele de hotărâri, dar care brusc începe să fie folosită, prin documentele emise, ca scut atunci când ceva nu merge bine.

Ce anume s-a anunțat că s-a semnat? Cu tam tam-ul de rigoare, populația județului afla datele unui proiect extrem de avantajos pentru comunitate prin Programul operaţional regional 2014-2020 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale”  – Unităţi de primiri urgențe. Valoarea aprobată de consilierii județeni, unii dintre ei și acum în funcție, era de 7,162.478,37 lei, inclusiv TVA pentru întreg proiectul, cota de cofinanțare a Județului Neamț fiind de 135.396,78 lei, care reprezenta 2% din valoarea totală. Prin HCJ se aproba și suportarea de la buget a sumei de 392.639,96 lei”, reprezentând totalul cheltuielilor neeligibile din proiect, o sumă rezonabilă, dacă ne raportăm la valoarea contractului.

Ce se întâmplă acum?

Pentru ședința din 28 noiembrie 2022 consilierii sunt chemați să voteze aprobarea încetării proiectului respectiv, având în spate motivații puerile și o hârtie de la ADR-NE, din 10 octombrie (o mai fi fost vreo ședință de atunci?) care spune ceea ce știa toată lumea, că există risc major de nefinalizare a acestuia! Cum de s-au trezit abia acum cei din ADR-NE, în condițiile în care știau sigur din februarie că sunt probleme majore, când Ionel Arsene a retras de pe ordinea de zi a unei ședințe o încercare de a majora costurile cu 10 milioane de lei, fără ca să prezinte vreun document la acea vreme la documentația necesară?

La vremea aceea Mesagerul de Neamț a scris despre întreaga șmecherie și imediat Ionel Arsene a retras proiectul de pe ordinea de zi, lucru care s-a întâmplat foarte rar pe perioada șefiei orgoliosului președinte. Semn că până și pentru el era prea mult. Materialele publicate atunci le puteți citi aici și aici.

De atunci și până acum se pare că nu s-a lucrat decât pentru renunțarea la proiect. Cu consecințele pe care oricine le poate intui.

Argumentele pentru care se propune renunțarea la modernizare, extinderea și dotarea UPU

Ionel Arsene sau cei care au întocmit documente ne spun povești.

Prima, că s-au produs modificări legislative care au dus la necesitatea actualizării documentației tehnico – economice (faza SF) aprobate inițial. Fără să spune consilierilor care sunt aceste modificări.

A doua, că pe noii indicatori ar crește finanțarea nerambursabilă cu peste 10.000.000 de lei și că asta ar fi o piedică! La modul în care este scrisă această frază ar părea că abia acum a aflat de acest lucru președintele, nu din februarie, când exact acest lucru era spus în proiectul retras de pe ordinea de zi!

Urmează argumentul care s-ar dori suprem, că a fost reziliat contractul de proiectare și asistență tehnică, deoarece nu a fost predat și recepționat proiectul tehnic și, pe cale de consecință, nu a putut fi lansată procedura de achiziție. Pentru cunoscători, este o glumă bună, în condițiile în care ai semnat contractul în 2019 și abia prin 2022 ți-ai dat seama că nu ai proiect tehnic.

Pentru cultura generală a locuitorilor județului, ar fi interesat de văzut dacă ”nepriceputul” care trebuia să se ocupe de proiectul respectiv este vreo firmă de casă sau nu, dacă i s-au ”aplicat” ceva sancțiuni financiare sau nu. Ultima glumă vine via ADR-NE, care comunică fix la timp pentru oamenii de la județ că proiectul are un mare grad de risc de nefinalizare, probabil în urma unei monitorizări la sânge făcute în ultimii 3 ani, timp în care progresele au fost spectaculoase.

Ce nu apare în documente oficiale, dar toată lumea vorbește

Imagine cu proiectul noului Spital Piatra Neamț din aprilie 2022

Proiectele, că sunt mai multe la spital, au fost mult întârziate din momentul în care s-a apăsat pedala pe ideea construirii unui nou spital județean. Atunci s-a spus, logic până la un anumit punct, că nu are rost să faci investiții – chiar pe proiecte semnate deja, dacă se construiește  un spital nou. Și s-a mers cu stăruință pe această idee, chiar dacă nici măcar în acest moment nu există certitudinea unei finanțări pentru noul spital. De aceea a pornit târziu proiectul de la Oncologie, de aceea a întârziat și proiectul UPU.

Dincolo de speculații, Unitatea de primiri Urgențe avea nevoie de extindere și modernizare. Acum se face , în compensare,  igienizare cu o sumă infimă, în speranța că nimeni nu se va revolta și că, în ciuda faptului că trebuie dați banii cheltuiți înapoi ( un mezelic de 200.185,68 de lei) , nimeni nu va cere socoteală celor care au greșit, cu vorba, cu fapta, pentru blocarea și abandonarea proiectului.

Iar cei care așteaptă cu orele în UPU – nu din vina personalului – nu se gândesc că le va fi mai bine cândva. Ei suferă acum și au dreptul al un act medical civilizat, în condiții civilizate. Consiliul Județean Neamț și Ionel Arsene au pierdut, din acest punct de vedere, trenul. De bani nici nu mai vorbim, că nu mai contează la o casă mare, în care porțile de intrare dau întreaga măsură a megalomaniei.

Valentin Bălănescu

articolul original.

Conducerea Colegiului Medicilor din România vine la Buzău pentru a identifica soluții de atragere a medicilor în județ

27 November 2022 at 10:19

În contextul în care județul Buzău se confruntă cu o criză acută de medici de familie, iar spitalele au dificultăți în asigurarea serviciilor medicale în anumite specialități, conducerea CMR se va întâlni cu reprezentanții medicilor, cu cei ai autorităților locale, dar și cu presa locală. 

Colegiul Medicilor din România (CMR) continuă organizarea în teritoriu de întâlniri cu autoritățile și comunitatea medicală de la nivel local, pentru a identifica soluții și oportunități de dezvoltare a resursei umane din domeniul sanitar în concordanță cu nevoile populației și ale  pacienților de la nivelul fiecărui județ.

Luni, 28 noiembrie, reprezentanții Colegiului Medicilor din România, alături de reprezentanți ai autorităților județene și ai comunității medicale din Buzău, vor discuta pe baza problematicii resursei umane, transmite Biroul de presă al CMR.

Acțiunile vor debuta la ora 10:30, la Sala Mare a Consiliului Județean, unde reprezentanții CMR se vor întâlni cu membri ai comunității medicale din județul Buzău și vor continua cu o întâlnire cu autorități de la nivel județean și local, la ora 12.00, la Sala Filipescu, după care, de la ora 13:30 se va organiza o întâlnire cu reprezentanții mass-media.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Numărul resursei umane din sănătate la nivel local este o problemă generală a sistemului medical în România! Numeroase județe din țară se confruntă cu aceeași problemă: număr insuficient de medici pe anumite specialități. Adesea, personalul medical face alegerea de a-și desfășura activitatea cu precădere în marile orașe – de multe ori aceste localități sunt și importante centre universitare în medicină – sau să profeseze în sistemul privat ori chiar de a se muta în străinătate. Ca urmare, mai ales în teritoriu, apar scăderi ale resursei umane – medici –  în special în localitățile administrative de tipul satelor și comunelor, dar sunt situații când și la nivelul reședințelor de județ sunt probleme cu numărul insuficient de medici pe anumite specialități medicale. Pacienții nu ar trebui să fie nevoiți să caute diverse alternative de unități medicale în care să se trateze și diagnosticheze pentru problemele de sănătate la distanțe foarte mari și în afara județelor din care provin. Tocmai de aceea, unul din obiectivele CMR este reprezentat de implicarea în creșterea numărului de medici proporțional la nivel național pentru a gestiona cât mai eficient populația”, subliniază președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR consideră că întâlnirile, precum cea de la Buzău, au rolul de a explora alături de factorii locali posibilitățile aflate la îndemână pentru a asigura existența unui sistem sanitar calitativ și cât mai complet la nivel județean. De asemenea se va discuta și despre situația centrelor de permanență.


articolul original.

VIDEO | Ghinionistul anului în fotbalul românesc. A fost dus cu ambulanța la spital pentru a doua etapă la rând

28 November 2022 at 06:36

Franck Tchassem, atacantul camerunez al echipei Știința Miroslava, a fost dus la spital cu ambulanța, pentru a doua etapă la rând. Vârful de 23 de ani a fost lovit cu cotul în figură de un adversar, în partida cu FK Miercurea Ciuc 2, de la Miroslava, iar medicii au fost nevoiți să intervină.

După ce s-a lovit cu capul de o bordură în runda a 13-a, în confruntarea cu CSM Bacău, în weekendul care tocmai a trecut Tchassem a fost dus la spital după ce a acuzat o lovitură cu cotul a unui ciucan.

Franck Tchassem, de la Știința Miroslava, dus la spital pentru a doua etapă la rând

În primă fază, jocul a fost lăsat să continue, nepărând ca situația să fie una periculoasă pentru african. De altfel, el a căzut chiar în careul adversarilor, în urma unei incursiuni din partea dreapta, în minutul 32, dar arbitrul central a considerat că nu se putea da penalty și, mai mult, nu a dat nici simulare. Nu a constatat vreun contact între fotbaliști și a lăsat jocul să curgă.

Franck Tchassem, dus la spital cu ambulanța

De altfel, și suporterii din tribune au strigat că nu a fost vreun contact, dar după câteva secunde, când s-a constatat că Franck Tchassem a rămas întins pe teren, arbitrul a cerut intervenția staffului medical al Științei Miroslava. Camerunezul era pe spate, avea respirația accelerată, astfel că în cele din urmă a intervenit și ambulanța.

Franck Tchassem a fost urcat în mașină pe picioare, dar vizibil amețit de lovitura încasată, așa cum s-a întâmplat și în runda trecută, cu CSM Bacău.

Știința Miroslava a câștigat cu 1-0 partida cu FK Miercurea Ciuc 2 și e pe locul 5 în Seria 1 a Ligii 3

Partida s-a reluat apoi, iar Știința Miroslava s-a impus cu scorul de 1-0, în urma golului marcat de Abraham Ayemantey în minutul 62. În urma victoriei, formația din Miroslava a ajuns la 22 de puncte în Seria 1 a Ligii 3 și se află pe locul 5.

FK Miercurea Ciuc 2 e ultima în Seria 1, locul 10, cu numai 6 puncte după 14 meciuri.

Momentul incidentului cu Franck Tchassem

Foto: Știința Miroslava
Video: Știința Miroslava

articolul original.

Sindicaliștii SANITAS cer Guvernului aplicarea integrală a Legii salarizării bugetare

25 November 2022 at 13:14

Liderii județeni ai federației sindicale au decis, în Consiliului Naţional, să ceară Guvernului să aplice „corect și în totalitate” prevederile Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială.

În timp ce Executivul caută soluții pentru majorarea pensiilor și acordarea de ajutoare familiilor nevoiașe, pentru a putea suporta costurile energiei electrice și a combustibilului în această iarm, liderii Federației Sanitas din întreaga țară, reuniți la ședința Consiliului Național (CN) din 25 noiembrie, au evidențiat că și o parte dintre angajații din Sănătate și Asistență socială, care nu au beneficiat de ceșterile salariale, sunt într-o situație disperată și au decis să ceară rezolvarea imediată a problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în mod repetat angajații din cele două sisteme.

În contextul în care rata inflației a crescut la 15,9% în luna septembrie 2022, atingând cel mai mare nivel din ultimii 19 ani, iar costul vieții s-a dublat în 2022 față de anul trecut, din cauza prețurilor crescute la toate bunurile de consum și serviciile asociate traiului de zi cu zi, cele mai multe categorii de angajați din Sănătate și Asistență socială au beneficiat, în ultimii doi ani, de creșteri salariale nesemnificative, cu sume derizorii cuprinse între 56 de lei și 300 de lei, se arată într-un comunicat remis de Sanitas, după ședința CN.

Reprezentanții Sanitas susțin că deși întreaga societate trebuie să facă față acestei crize a costurilor de trai, este „incorect și imoral ca principalele victime să fie angajații cu cele mai mici salarii din cele două sisteme. În Sănătate sunt doar câteva categorii profesionale cu venituri salariale crescute; cea mai mare parte a angajaților o reprezintă cei poziționați sub salariul mediu pe economie sau aproape de nivelul acestuia: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal TESA și auxiliar, asistenți  sociali, psihologi, chimiști, biochimiști, kinetoterapeuți, logopezi etc. iar aceștia reprezintă peste 60% dintre salariații din Sănătate și Asistență socială!” și, prin urmare, „prima obligație a Guvernului României” este să aplice corect și în totalitate prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și din Asistență socială.

Sindicaliștii cer ca salariile de bază ale tuturor categoriilor de personal din cadrul autorităților și instituțiilor publice din sistemul sanitar și de asistență socială să crească la nivelul anului 2022, iar sporurile pentru condiții de muncă să le fie acordate procentual din salariul de bază aflat în plată; să li se acorde indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și pentru vacanță; să li se plătească orele suplimentare în funcție de salariul de bază, iar creşterea veniturilor să fie cel puţin egală cu rata anuală a inflaţiei.

Liderii Sanitas cer, de asemenea, să fie consultați în proiectarea noii legi a salarizării personalului bugetar, pe care „Guvernul și-a asumat, prin PNRR”, iarpână la apariția unui nou cadru legal, cerem aplicarea de urgență a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toți angajații din cele două sisteme. După ce guvernul își îndeplinește atribuțiile și respectă legea în vigoare, putem să ne gândim și la o lege nouă”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, care susține că actuala lege a fost „aplicată discriminator”, „cârpită ici-colo” cu HG-ui și ordonanțe și în final blocată pentru o parte din salariații celor două sisteme.


articolul original.

Un spital din Kiev a reușit o operație pe cord în timpul unei pene de curent provocate de atacuri aeriene

26 November 2022 at 07:30
image

O echipă medicală de la un spital din Kiev a terminat cu bine o operație pe cord făcută în timpul atacurilor aeriene care au lăsat orașul în beznă.

Loviturile cu rachete de miercuri de la Kiev au cauzat probleme pentru cadrele medicale.

La Institutul Inimii din Kiev, personalul se afla în mijlocul unei operații pe cord când s-a întrerupt curentul electric.

Un spital din Kiev a reușit o operație pe cord fără curent electric

Cadrele medicale au fost nevoite să conecteze generatoare pentru a putea continua operația vitală. Operația s-a terminat cu bine, iar ceilalți pacienți sunt în siguranță.

Borys Todurov, directorul spitalului, a declarat că niciunul dintre cei 190 de pacienți nu a fost pierdut.

„ de câteva ore. Ne descurcăm pe cont propriu, dar este din ce în ce mai greu cu fiecare oră. Continuăm să facem doar operații de urgență”, a declarat medicul, potrivit Sky News.

Rețelele care transportă apă și au fost grav afectate de atacurile aeriene și nu funcționează la capacitate normală.

articolul original.

Colegiul Medicilor: Polița de malpraxis medical ar trebui să fie similară cu asigurarea RCA

23 November 2022 at 13:17

În cadrul unei noi întâlniri cu medicii din teritoriu, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a afirmat că sistemul actual al polițelor de malpraxis nu le oferă medicilor o protecție reală și ar trebui schimbat, după modelul RCA. 

O nouă dezbatere a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR), pe tema reducerii greșelilor medicale și a modului în care sistemul medical românesc se raportează la ele. Dezbatera a avut loc miercuri, 23 noiembrie, în amfiteatrul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a reunit experți din domeniul medical și juridic alături de asociații de pacienți din județele Sibiu, Bistrița Năsăud, Brașov, Harghita, Covasna și Târgu Mureș. Discuția a fost moderată de dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

În contextul în care siguranța pacientului este o temă prioritară în întreaga lume, atât pentru profesioniștii din domeniul medical, cât și pentru beneficiarii serviciilor medicale, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș și gazda evenimentului, a subliniat importanța acestei teme care a ajuns în spațiul public la inițiativa CMR și este abordat atât din perspectiva medicală și din cea a pacientului, cât și din perspectivă socială, întrucât cu cât mai mulțumiți sunt pacienții și personalul medical, cu atât se vor reduce și costurile actului medical.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu

La fel ca și în cadrul întâlnirilor de la București și Timișoara, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, a declarat, între altele, că „polițele de malpraxis cuprind foarte multe clauze de exonerare și nu acoperă, de exemplu, despăgubirile morale. Medicii plătesc prime de asigurare mici, dar în caz de malpraxis, medicul nu este în mod real protejat de această poliță”, astfel că problema despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii trebuie preluată în mod real și efectiv de asigurători în cadrul poliței de malpraxis.

Printre soluțiile luate în calcul de participanții la eveniment s-a numărat introducerea unor clauze obligatorii în polițele de malpraxis, astfel încât asigurătorii să fie parte în dosarele civile de răspundere a medicilor.

În România, în caz de malpraxis, medicul se găsește de cele mai multe ori singur în fața instanței. De cele mai multe ori, spitalul este parte în dosar doar pentru că pacientul consideră că acesta are un grad mai mare de solvabilitate și solicită să răspundă solidar cu medicul. Aceasta este din păcate în acest moment realitatea din România. Iar acest lucru creează o presiune psihologică enormă asupra medicilor”, a subliniat profesorul Coriu.

Prof. dr. Horatiu Suciu

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că faptul că factorii ce țin de sistemul de Sănătate – precum resursele umane limitate, dotarea insuficientă, circuitele necorespunzătoare din unitățile sanitare sau absența unor protocoale clare de îngrijire medicală – sunt principalii factori responsabili de apariția erorilor medicale.

Dacă în alte țări, precum Franța, clinica, sistemul de asigurări și sistemul medical în ansamblu își asumă responsabilitatea și intervin, din păcate România asistăm la situația în care medicul este pe cont propriu”, a mai spus prof. Daniel Coriu.

Prof. univ. dr. Horațiu Suciu, medic primar de chirurgie cardiovasculară și șeful Clinicii de cardiologie cardiovasculară din Târgu Mureș a subliniat că în chirurgia inimii, care „este un organ vital, marja de eroare este zero, orice greșeală find plătită foarte scump, cu viața, pentru toate celelalte probleme existând soluții”.

Reprezentanții CMR consideră că polița pentru malpraxis ar trebui să fie similară polițelor RCA, astfel încât asigurătorul să fie obligatoriu alături de medic în fața instanței civile, iar polița să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis. O astfel de schimbare va duce cel mai probabil la creșterea primelor de asigurare pentru polițele de malpraxis, dar este de preferat ca medicii să achite mai mult pentru o poliță care să îi protejeze cu adevărat.

Colegiul Medicilor din România a demarat, pe data de 2 noiembrie o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale în România.

În cadrul primei dezbateri, desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical. Reprezentanții Colegiului Medicilor au declarat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis.

În plus, se impune întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți.

În scopul eficientizării mecanismului de răspundere civilă, reprezentanții Colegiului Medicilor au propus în cadrul dezbaterii din 16 noiembrie, la Timișoara, înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditați din toate specialitățile și care cunosc foarte bine practica medicală vor oferi expertiză instanțelor civile astfel încât acestea să poată fi lămurite dacă este vorba despre un caz de malpraxis sau nu.

Spre deosebire de alte domenii, unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, cea în domeniul malpraxisului medical este realizată acum de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial și respectiv Institutul Național de Medicină Legală, dar CMR a arătat că acest sistem nu funcționează și există întârzieri care pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani.

În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății.

Dezbaterile vor continua în lunile ianuarie și februarie 2023, la Cluj, Iași și Craiova.


articolul original.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița se digitalizează. Investiții de zeci de milioane de lei

25 November 2022 at 10:25

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va aproba, în ședința ordinară de vineri, Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița”. Valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 55.037.356,01 lei, iar durata de realizare este prevăzută pentru 15 luni.


Consiliul Județean Bistriţa-Năsăud intenționează obținerea unei finanțări din fonduri europene nerambursabile, fiind inclus în formularul pentru depunerea solicitării de finanțare a obiectivului de investiții Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, aferent Țintei 377, Componenta 12 – Sănătate din anexa Deciziei de punere 5 în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României.

„Prin implementarea acestui proiect de digitalizare în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, se urmărește eficientizarea calității serviciilor medicale, asigurând îmbunătățirea comunicării și a colaborării medicilor, normalizarea datelor și a informațiilor medicale precum și controlul/centralizarea acestora, centrată în mod deosebit pe gestionarea eficientă a pacienților. Implementarea unui astfel de sistem asigură accesul în timp real la datele pacienților, formând în acest fel o conexiune constantă medic – pacient. Mai mult decât atât, sistematizarea și controlul acestor informații, precum și realizarea unui call-center reprezintă un pas important către personalizarea tratamentelor pacienților în diverse afecțiuni, precum și eficientizarea asistenței medicale acordate pacienților. Un astfel de sistem are ca rezultat îmbunătățirea comunicării dintre spitale precum și a schimbului de informații în timp real, fapte care conduc la creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților”, se arată în documentaţia proiectului.

Soluţia agreată – un sistem informatic digital integrat și colaborare multidisciplinară – vizează modernizarea rețelei de comunicație și a data center-ului în vederea creșterii capacității rețelei, a disponibilității serviciilor în cazul unor defecte, îmbunătățirea securității sistemului, oferirea de funcționalități suplimentare pentru monitorizarea pacientului critic, funcționalități de comunicare multifuncțională și asigurarea suportului de calcul pentru funcțiunile existente, funcțiunile noi cuprinse în Studiul de fezabilitate sau a unor cerințe viitoare. Portalul Call-Center va facilita interacțiunea cu pacientul prin intermediul operatorilor de call-center, responsabili de crearea traseului medical al pacientului, realizând un flux medical complet.

Pe Portal Pacient vor fi accesate, de către actuali sau viitori pacienți, informații precum consultații, analize și investigații sau istoricul programărilor, cât și crearea de programări noi. Portal Spital vizează preluarea de date de la pacienți pentru medici, în vederea obținerii de informații actualizate în timp real. Principala funcționalitate a portalului va fi eliminarea integrală a suportului de hârtie la nivelul spitalului. Aplicația de costuri per pacient determină vizualizarea în timp real a costurilor de tratare a acestuia, colectând și analizând datele financiare la nivel individual. Automatizare farmacie va însemna îmbunătățirea procesului din farmacie prin implementarea unui sistem automatizat de repartizare al medicamentației aferente fiecărui pacient. Sistem „call me” la nivelul fiecărui pat de spitalizare continuu va asigura reducerea timpului de intervenție, iar sistemul de pontaj va asigura o evidență corectă a disponibilității personalului medical, scrie infobistrița.ro.

Citește și: Bărbat din Jimbor, dispărut de la domiciliu! Dacă îl vedeți, sunați la 112

articolul original.

Produsele de tutun încălzit aromatizate, interzise în UE

23 November 2022 at 06:06

Interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate a intrat în vigoare în Uniunea Europeană, iar statele membre au la dispoziţie 8 luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate, miercuri, iar cu această ocazie a subliniat că în contextul în care vânzările de produse din tutun încălzit aromatizate au crescut semnificativ în spatiul comunitar, interdicția va contribui la atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul European de Combatere a Cancerului.

Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

Tutunul cauzează 90 % din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o «generație fără tutun»”, a delarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Stella Kyriakides

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE rămâne ridicat. Statisticile arată că aproximativ 26% din populația totală și, mai îngrijorător, 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează. În încercarea de a schimba această situație, Uniunea Europeană și guvernele statelor membre au luat diferite măsuri de control al tutunului sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare, dar eforturile trebuie să continue.

Planul European de Combatere a Cancerului „își propune ca mai puțin de 5 % din populație să mai utilizeze tutun până în 2040”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. „Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040, a mai spus Stella Kyriakides. 

Statele membre au acum la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională.

Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.


articolul original.

Premieră medicală: Implant auditiv de trunchi cerebral, realizat la spitalul „Marie Curie”

22 November 2022 at 15:25

Dedicarea și priceperea unor medici cu suflet de înger au făcut posibil ca un copil de patru ani să aibă şansa de a se bucura de acum încolo de glasul mamei și de a auzi sunetele pe care nu putea decât să și le imagineze. 

Minunile se întâmplă tot timpul lângă noi, trebuie doar să ne oprim o clipă din iureșul vieții cotidiene și să le observăm. Iar când vorbim despre viață, care este ea însăși o minune, vom înțelege că în jurul nostru există mulți medici binecuvântați cu știință și har care fac posibil să vedem aceste minuni, să le trăim, să ne bucurăm, să sperăm.

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti a fost realizată, marți, o astfel de minune. Medicul chirurg pediatru ORL conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, șef secție ORL, împreună cu dr. Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg pediatru, șeful Secției de Neurochirurgie au realizat, în cursul zilei de marți, prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România.

Un copil de patru ani a fost supus unei operaţii efectuate în premieră de medicii din România. Pacientul a primit un implant auditiv de trunchi cerebral care îi va da şansa de a se bucura de sunete”, va putea auzi glasul mamei, va înțelege lumea care până acum i-a fost străină și se va bucura de tot ce-l înconjoară.

Copilul „fusese diagnosticat cu aplazie cohleară bilaterală şi surditate neurosenzorială profundă bilaterală, fără posibilitate de reabilitare a funcţiei auditive prin implant cohlear. După operaţie, pentru pacient urmează perioada de recuperare, cu perspectiva unei vieţi din care sunetele vor face parte”, transmit specialiștii care au realizat această premieră medicală pentru România, printr-un comunicat citat de Agerpres.

La operaţie a asistat prof. dr. Wolf-Peter Sollmann, de la Staedtisches Klinikum Braunschweig GmbH, cel mai important specialist european din acest domeniu al neurochirurgiei, care a efectuat în 1992 primul implant auditiv multicanal de trunchi cerebral din Europa, iar între 1992 şi 2015 a realizat 129 de operaţii de implant auditiv de trunchi cerebral în 30 de centre medicale din Europa şi Asia.

Implantul auditiv de trunchi cerebral ocoleşte cohleea şi stimulează direct aria auditivă cerebrală. Operaţia de implant auditiv de trunchi cerebral se efectuează în cazul în care pacientul nu are nerv auditiv sau suferă de aplazie de cohlee, iar implantul cohlear cu inserţia unui electrod în cohlee nu poate fi utilizat. Implantul auditiv de trunchi cerebral stimulează direct aria cerebrală auditivă, transmiţând impulsurile electrice venite din procesorul de sunet”, explică medicii.


articolul original.
❌