ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Cercetătorii au simulat o gaură de vierme fără să creeze o ruptură în structura spațiu-timp

1 December 2022 at 16:00
image

Cercetătorii au anunțat că au simulat două găuri negre minuscule într-un computer cuantic și au transmis un mesaj între aceste găuri negre printr-un tunel în structura spațiu-timp.

Oamenii de știință au explică, având în vedere informația cuantică teleportată, o gaură de vierme traversabilă a apărut să se formeze, însă nicio ruptură nu s-a format în structura spațiu-timp, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nature.

O gaură de vierme, adică , este considerată a fi o punte între două regiuni îndepărtate ale Universului. Cercetătorii le mai numesc și „poduri Einstein-Rosen”, denumite astfel după cei doi fizicieni care le-au descris, Albert Einstein și Nathan Rosen.

Structura avea caracteristicile unui „pui de gaură de vierme”

Maria Spiropulu, fizician la Caltech (Institutul de Tehnologie din California, SUA) și unul dintre autorii studiului, a precizat că structura avea caracteristicile unui „pui de gaură de vierme” și că speră să creeze „găuri de vierme adulte”. Dinamica găurilor de vierme a fost observată cu ajutorul unui dispozitiv de la Google numit procesorul cuantic Sycamore.

Experți care nu au fost implicați în experiment au subliniat că este important de precizat faptul că nu a fost creată o fizică, însă posibilitățile pentru viitor sunt importante.

„Nu am aflat nimic nou despre gravitația cuantică”

Daniel Harlow, fizician la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA), a declarat pentru jurnaliștii de la New York Times că experimentul a fost bazat pe o modelare atât de simplă încât ar fi putut să fie studiată cu un creion și coală de hârtie.

„Nu am aflat nimic nou despre gravitația cuantică. Pe de altă parte, reușita este importantă; dacă nu putem face măcar asta (și până acum nu am putut), atunci simularea altor teorii ale gravitației cuantice nu ar fi deloc posibilă”, a spus Harlow, citat de The Guardian.

Autorii studiului au subliniat că oamenii de știință mai au mult până când vor putea să trimită oameni sau alte ființe vii printr-un astfel de portal.

Termenul de „gaură de vierme” a fost introdus în anii 1950

Astfel de găuri de vierme sunt în concordanță cu teoria relativității generale a lui , care se concentrează pe gravitație, una dintre forțele fundamentale ale Universului. Termenul de „gaură de vierme” a fost introdus de fizicianul John Wheeler în anii 1950.

„Aceste idei există de multă vreme, iar noi încercăm de mult timp să explorăm aceste idei în laborator. Tocmai asta este interesant. Nu spunem doar că găurile de vierme sunt mișto. Acesta este un mod de a analiza aceste probleme fundamentale ale Universului într-un mediu de laborator”, a explicat Joseph Lykken de la Fermilab, laboratorul american care operează acceleratorul de particule Tevatron.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Apelul lui Dominic Fritz către cetățenii Suediei, Austriei și Olandei: „Spuneţi Guvernului dumneavoastră că susţineţi o singură Europă” | VIDEO

30 November 2022 at 12:53
image

Primarul Municipiului Timişoara a lansat un apel către cetăţenii din Suedia, Austria şi Olanda să susțină intrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen. Dominic Fritz a publicat o înregistrare video cu acest mesaj în limba engleză filmată în Piața Unirii din Timișoara. Apelul vine în contextul în care orașul va fi anul viitor Capitala Europeană a Culturii, iar Dominic Fritz le spune europenilor că, dacă primesc România în Schengen, atunci pot veni anul viitor la noi fără să mai prezinte buletinul la graniță. Dominic Fritz are cetăţenie germană cu reşedinţă în Timişoara.

„Pe 8 decembrie, UE va vota dacă România va intra în spaţiul Schengen. Aproape toate ţările UE şi-au exprimat sprijinul, dar Guvernele Suediei, Austriei şi Olandei încă blochează decizia. Este timpul ca Europa să devină una. Românii nu sunt europeni de mâna a doua. Vă rog să spuneţi Guvernului dumneavoastră că susţineţi o singură Europă şi aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen”, a spus Dominic Fritz.

„Acum doi ani, Timişoara a dărâmat o barieră şi m-a ales primar al ei, un cetăţean al UE fără cetăţenie română. Acum este rândul Europei să doboare bariera Schengen”, a adăugat Dominic Fritz.

„Distribuiți această înregistrare video pentru ca anul viitor să vă putem primi anul viitor, aici, în Timișoara, Capitala Culturală Europeană 2023, fără ca să fiți nevoiți să prezentați cartea de identiate la graniță”, a mai spus Dominic Fritz.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Citește și: Jens Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO: „Dacă nu reușește să rămână un stat suvern, nu poate deveni membră NATO” | VIDEO

articolul original.

Ce spun experții militari despre războiul în spațiu? „Viața nu va mai fi așa cum o știm!”

30 November 2022 at 08:00
image

Nu va mai exista „viață așa cum o știm” dacă războiul în spațiu ar distruge sateliții pe care omenirea se bazează în fiecare zi. Iar China și Rusia au demonstrat că au capacitatea de a-i distruge.

Lideri militari de rang înalt din SUA și Canada sunt la Sydney pentru o conferință Australian Strategic Policy Institute despre spațiul ca nouă frontieră în „comerț, industrie, competiție și război”.

Ei au discutat despre importanța colaborării cu aliații, inclusiv cu Australia, pentru a contracara amenințările reprezentate de .

Lt. general Nina Armagno, directorul de personal al Forțelor Spațiale SUA, a declarat că distrugerea de către Rusia a unuia dintre propriii sateliți anul trecut a fost o „demonstrație uluitoare”.

„Interpretăm asta… ca pe un mesaj și o demonstrație a capacității”, a spus ea.

Războiul în spațiu ar schimba viața de pe Pământ

Ea a spus că China documentează și descrie în mod deschis demonstrațiile sale de putere în spațiu. Întrebată care ar putea fi jocul final, ea a spus că „Viața nu va mai fi așa cum o știm”, citează The Guardian.

Atacurile asupra sateliților pot distruge sistemele GPS, sistemele bancare, rețelele electrice, comunicațiile de prim răspuns și pot avea impact asupra operațiunilor militare, au spus oficialii.

„Nu vreau să fiu dramatică. Cum arată un război în spațiu? Probabil că nu îl vom vedea cu ochiul liber, dar cu siguranță vom simți consecințele din momentul în care va începe”, a spus Armagno.

Demonstrații de forță

Ea a descris, de asemenea, distrugerea de către China în 2007 a unuia dintre ca fiind șocantă, iresponsabilă și intenționată. SUA au fost, de asemenea, îngrijorate de o ocazie anul trecut în care un satelit chinezesc cu un braț de luptă a mutat un alt satelit din orbită.

Generalul de brigadă Michael Adamson, comandant la Divizia Spațială 3 Canadiană (Forța spațială a Canadei), a spus că programul spațial al Rusiei se clătina, lăsându-l mai puțin dependent de infrastructura spațială. Acest lucru, la rândul său, face mai probabil ca țara să încerce să distrugă accesul în spațiu, deoarece are „mai puțin de pierdut”.

Există două moduri prin care atacurile asupra sateliților ar putea distruge rețelele de comunicații. Primul este atacul direct, prin rachete anti-sateliți, brațe de luptă sau piratarea sau blocarea unui satelit. Celălalt este dat de resturile create de un satelit distrus. Armagno a spus că SUA încă urmăresc 600 de bucăți de resturi de la „demonstrația” din 2007 a Chinei.

Chiar și o mică bucată de resturi ar putea deteriora grav nave spațiale precum Stația Spațială Internațională, care efectuează manevre pentru a le evita. Evenimentul rusesc a creat 1.500 de bucăți de resturi, care au amenințat cosmonauții și astronauții de pe ISS.

Cum ne putem feri de războiul în spațiu?

Armagno a spus că SUA și aliații săi, inclusiv Australia, trebuie să lucreze împreună pentru a ne face mai rezistenți la războiul în spațiu. Acest lucru include construirea de sateliți mai ageri și mai mici pentru a-i înlocui pe cei distruși. Australia dezvolta un număr de astfel de sateliți și capacitatea de a-i lansa , a spus ea.

„Este important ca societățile să înțeleagă relevanța spațiului”, a spus Armagno.

„Nu este spațiu de dragul spațiului, ci într-adevăr există pentru ca țările cu idei similare să se asigure că spațiul este liber pentru națiunile spațiale. Cu toții împărtășim aceleași valori”, a continuat ea.

O problemă reală

Comodorul aerian Nicholas Hogan, directorul general al capacităților spațiale al Comandamentului Spațial de Apărare Australian, a vorbit la conferință despre capacitatea Chinei de a „depăși” Australia.

„De aceea noi (Australia, SUA și Canada) lucrăm împreună”, a spus el.

Hogan a spus că utilizarea tehnologiei anti-sateliți este o problemă.

„Dacă cineva ar face ceva într-un domeniu terestru, aerian, la sol sau pe mare, care are un impact cu o durată de mai mare de un deceniu, nimeni nu ar fi susține asta”, a spus el.

„Dar în războiul în spațiu nu există legi, nu există reguli, nu există norme… și acesta este domeniul în care ne aflăm. Este o adevărat problemă”, a încheiat Hogan.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Astronomii au observat, în premieră, strălucirea dintre galaxiile îndepărtate

29 November 2022 at 08:00
image

O echipă internațională de astronomi a folosit o nouă tehnică asupra unui grup de galaxii și a luminii slabe dintre acestea – cunoscută sub numele de „lumină intra-grup” – pentru a caracteriza stelele care se găsesc acolo.

„Nu știm aproape nimic despre lumina intra-grup. Cele mai strălucitoare părți ale luminii intra-grup sunt de ~50 de ori mai slabe decât cel mai întunecat cer de noapte de pe Pământ. Este extrem de greu de detectat, chiar și cu cele mai mari telescoape de pe Pământ sau din spațiu”, a explicat autorul principal al studiului, Dr. Cristina Martínez-Lombilla de la Școala de Fizică din cadrul UNSW Science.

Folosind tehnica lor sensibilă, care elimină lumina de la toate obiectele, cu excepția celei de la lumina intragrup, cercetătorii nu numai că au detectat această lumină, dar au putut studia și spune povestea stelelor care o populează.

„Am analizat proprietățile stelelor intragrup – acele stele rătăcite . Am analizat vârsta și abundența elementelor care le compun și apoi am comparat aceste caracteristici cu stelele care încă aparțin grupurilor de galaxii”, a declarat Dr. Martínez-Lombilla.

„Am descoperit că lumina intra-grup este mai tânără și mai puțin bogată în metale decât galaxiile din jur.”

Lumina, mai tânără și mai puțin bogată în metale decât galaxiile din jur

Stelele orfane din lumina intra-grupului păreau să aibă o origine diferită față de cele mai apropiate vecine ale lor. Cercetătorii au descoperit că, de fapt, caracterul stelelor intra-grup părea similar cu ,,coada” nebuloasă a unei galaxii mai îndepărtate, scrie EurekAlert.

Combinația acestor indicii le-a permis cercetătorilor să reconstruiască istoria – povestea – luminii și modul în care stelele sale au ajuns să fie adunate în propriul lor orfelinat stelar.

„Credem că aceste stele individuale au fost la un moment dat smulse din galaxiile lor de origine și acum plutesc liber, urmând gravitația grupului”, a declarat Dr. Martínez-Lombilla. „Această îndepărtare este cauzată de trecerea unor galaxii satelit masive – similare Căii Lactee – care trag stelele în urma lor.”

Aceasta este prima dată când a fost observată. „Dezvăluirea cantității și a originii luminii intra-grup oferă o înregistrare fosilă a tuturor interacțiunilor prin care a trecut un grup de galaxii și oferă o viziune a istoriei interacțiunii sistemului”, a declarat dr. Martínez-Lombilla.

Evenimentele ar fi avut loc cu mult timp în urmă

„De asemenea, aceste evenimente au avut loc cu mult timp în urmă. sunt atât de îndepărtate, încât le observăm așa cum erau acum 2,5 miliarde de ani. Acesta este timpul necesar pentru ca lumina lor să ajungă la noi”, a adăugat Martínez-Lombilla.

Prin observarea evenimentelor de acum mult timp, în galaxii atât de îndepărtate, cercetătorii contribuie cu puncte de date vitale la evoluția lentă a evenimentelor cosmice. Astfel, cercetătorii au inițiat o tehnică unică pentru a obține această vedere pătrunzătoare.

„Am dezvoltat o procedură de tratare a imaginii adaptată care ne permite să analizăm cele mai slabe structuri din Univers”, a mai precizat Martínez-Lombilla.

„Aceasta urmează pașii standard pentru studiul structurilor slabe din imaginile astronomice – care implică modelarea 2D și eliminarea tuturor luminilor, cu excepția celor provenite din lumina intra-grup. Aceasta include toate stelele strălucitoare din imagini, galaxiile care întunecă lumina și o scădere a emisiei de pe cer.”

Studiul a fost publicat în MNRAS.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Au rămas 9 zile până când cererea României de aderare la Spațiul Schengen va fi dezbătută de Consiliul JAI

29 November 2022 at 05:21
image

Au rămas 9 zile până când cererea României de aderare la Spațiul Schengen va fi dezbătută de Consiliul Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Perspectivele se schimbă de la o zi la alta. Luni, suedezii au anunțat că nu se mai opun intrării României în spațiul Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a mulțumit social-democratului suedez Ardalan Shekarabi, luni, pentru declarația sa pozitivă referitoare la susținerea aderării României la Spațiul Schengen, care vine în urma discuției telefonice dintre cei doi pe 22 noiembrie.

Inițial, social-democrații suedezi s-au opus aderării României. Apoi, însă, reprezentantul acestora a avut o discuție cu ministrul român de Externe și luni a anunțat că sprijină aderarea.

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi, pentru declarația dumneavoastră pozitivă de astăzi privind aderarea României la Schengen, și ca urmare a discuției noastre foarte bune & complete din 22 noiembrie. Aderarea României va face UE mai sigură”, a scris Aurescu pe Twitter. (Citește continuarea AICI)

De ce nu a intrat România până acum în Schengen

Cu toate că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea cu drepturi depline, spațiul Schengen nu a fost extins în aceste două țări, deoarece guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere. Prin votul lor din 18 octombrie 2022, eurodeputații au reiterat cererea de admitere a celor două țări în spațiul Schengen cât mai curând posibil, subliniind că libertatea de mișcare se află în centrul proiectului UE.

Drumul României spre Schengen, după 11 ani de așteptări, nu duce lipsă de provocări, după pozițiile exprimate de oficiali din Olanda, Suedia și, cel mai recent, Austria.

Recent, Klaus Iohannis s-a declarat încrezător în posibilitatea ca aderarea României la Schengen să se decidă în data de 8 decembrie. Anterior, șeful statului a declarat că este posibilă o amânare cu o lună sau două a deciziei.

Într-unul dintre scenariile avansate recent de europarlamentarul român Victor Negrescu, acesta preciza că se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România.

Europarlamentarul Cristian Bușoi și-a exprimat recent încrederea și optimismul cu privire la aderarea României în Spațiul Schengen, într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV.

În cazul Croației, pe 10 noiembrie 2022 Parlamentul și-a dat acordul pentru cererea de aderare a Croației la spațiul Schengen până la finele lui 2022.

Condițiile de aderare la spațiul Schengen

Pentru a fi acceptat în Schengen, sunt obligatorii următoarele condiții:

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
  • țările trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
  • țările trebuie să se conecteze și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS)

Potrivit Parlamentului European, peste 1,25 miliarde de călătorii au loc anual în spațiul Schengen. Controalele interne la frontieră au fost abolite în această zonă, dar statele și-au păstrat dreptul de a reintroduce controale temporare în cazul unor amenințări serioase la adresa politicilor publice sau securității interne.

Totuși, din 2015, pe fondul crizei migrației, precum și a creșterii amenințărilor teroriste transfrontaliere, mai multe state Schengen au reintrodus astfel de controale și chiar le-au prelungit de mai multe ori, iar pandemia de COVID-19 a reprezentat un nou motiv pentru a le reintroduce.

În acest context, la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor ce guvernează spațiul Schengen, pentru a se asigura că reintroducerea controalelor interne rămâne o măsură de ultimă instanță și pentru a încuraja folosirea unor măsuri alternative, cum ar fi controale specifice de poliție și o cooperare îmbunătățită a forțelor de poliție.

„Parlamentul European are în lucru această propunere. Deputații europeni au obiectat în repetate ocazii împotriva reintroducerii frecvente a controalelor, care împiedică libera circulație a persoanelor în UE”, a transmis Legislativul comunitar.

Românii sunt optimiști în privința șanselor țării noastre de a fi admisă în Spațiul Schengen până la finalul anului 2022, potrivit unui sondaj CURS, realizat la nivel național în perioada 8-22 noiembrie.

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a publicat datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, prin interviuri față în față, pe un eșantion de 1.067 respondenţi, în vârstă 18 ani şi peste. Pentru prima dată, sondajul conține și o întrebare referitoare la Spațiul Schengen.

Astfel, potrivit cercetării sociologice, 13% dintre români sunt siguri că România va fi admisă în Spațiul Schengen, 45% sunt mai degrabă optimiști în această privință, în timp ce 24% dintre români cred că șansele sunt mai degrabă mici pentru ca România să fie admisă în Schengen, iar 11% sunt convinși că acest lucru nu se va întâmpla. (Citește continuarea AICI)

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Astrofizicienii au rezolvat un vechi mister al găurilor negre supermasive

28 November 2022 at 16:00
image

Ne imaginăm găurile negre ca niște abisuri întunecate – și, din punct de vedere tehnic, este adevărat, dar efectul lor asupra spațiului din jurul lor produce unele dintre cele mai strălucitoare lumini din Univers. Iar fizicienii tocmai au făcut un pas mai aproape de a înțelege de ce.

Gaura neagră supermasivă numită Markarian 501 se află în inima unei galaxii aflate la 457 de milioane de ani-lumină depărtare și aruncă în spațiu jeturi de particule încărcate cu o viteză apropiată de cea a luminii. În acest proces, aceste particule emit raze X puternice și, deoarece jeturile sunt îndreptate spre Pământ, astronomii au o vedere excelentă.

Recent, datele obținute de la un telescop spațial destul de nou au ajutat o echipă de astrofizicieni să descopere mecanismele care fac ca aceste jeturi să strălucească mai puternic decât 100 de miliarde de sori.

O echipă condusă de Universitatea din Turku, Finlanda care a observat galaxia, și-a publicat lucrările în revista Nature.

Gaura neagră supermasivă Markarian 501 aruncă în spațiu jeturi de particule

Undele de șoc pot transforma câmpul magnetic al unei găuri negre într-un accelerator gigantic de particule, au descoperit astrofizicianul Ioannis Liodakis de la Universitatea din Turku (Finlanda) și colegii săi, iar acest lucru alimentează radiații cu raze X extraordinare.

precum Markarian 501 sunt mâncători înăscuți, dar dezordonați. În timp ce se ospătează cu gaz și praf, ele aruncă și o parte din hrană la o parte, aruncând gazul încărcat electric, numit plasmă, în spațiu cu viteze uriașe. Iar atunci când plasma în mișcare rapidă se lovește de norii de gaz mai lenți din afara discului de acreție al găurii negre, coliziunea produce unde de șoc puternice.

Atunci când electronii care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii sunt împinși într-o direcție diferită de un câmp magnetic, aceștia emit ceea ce se numește radiație de sincrotron. Acesta este motivul pentru care jeturile strălucesc atât de puternic, potrivit lui Liodakis și colegilor săi.

Razele X din jeturi s-au dovedit a fi foarte polarizate, ceea ce înseamnă că toate undele luminoase erau orientate în aceeași direcție, potrivit Inverse.

Cele mai multe găuri negre supermasive se află în stare latentă

Liodakis și colegii săi au folosit date de la telescopul spațial Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) al NASA pentru a măsura cât de polarizată este lumina jeturilor lui Markarian 501. IXPE a fost lansat cu doar câteva săptămâni înaintea telescopului spațial James Webb.

Deoarece câmpurile magnetice joacă un rol în polarizarea luminii, măsurarea polarizării este o modalitate bună de a înțelege structura câmpurilor magnetice din jurul unor obiecte precum pulsarii, stelele neutronice și

Dacă radiația de sincrotron ar proveni de la turbulențe aleatorii din jeturi, fizicienii nu s-ar aștepta ca razele X să fie polarizate. Dar lumina pe care a văzut-o IXPE este de fapt foarte polarizată.

Acest lucru sugerează că unda de șoc din plasmă a creat un câmp magnetic, care acționează ca un accelerator uriaș de particule, accelerând electronii într-o nouă direcție și făcându-i „să scuipe” raze X în acest proces.

Câmpurile magnetice joacă un rol în polarizarea luminii

Cele mai multe găuri negre supermasive se află în stare latentă în centrul galaxiilor lor. Cele care încă se hrănesc activ cu gaz și praf sunt rare. Iar cele care produc jeturi relativiste sunt și mai rare.

Doar câteva dintre aceste jeturi sunt îndreptate spre Pământ, ceea ce face ca Markarian 501 să facă parte dintr-un grup foarte mic și foarte interesant de găuri negre supermasive.

Misiunea IXPE va dura cel puțin încă un an, iar Liodakis și colegii săi intenționează să folosească telescopul spațial pentru a afla mai multe despre mecanica din spatele strălucitoarelor jeturi relativiste ale lui Markarian 501.

Ei sunt foarte atenți la „explozii”, momente în care jeturile deja strălucitoare se aprind și mai tare decât de obicei, supermasivă este mai activă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Bogdan Aurescu, despre aderarea României și Croației în spaţiul Schengen: „Este în interesul Uniunii Europene ca spațiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”

28 November 2022 at 09:15
image

Luni, 28 noiembrie 2022, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlil Radman. În cadrul declaraţiilor de presă comune, acesta a afirmat că România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii.

Vizita ministrului afacerilor externe are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice intre România şi Croaţia.

Bogdan Aurescu, despre aderarea României în spaţiul Schengen

Ministrul de Externe a afirmat în declaraţiile de presă comune că această vizită are loc în într-un context special, şi anume aniversarea în acest an a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Croaţia.

„În ceea ce priveşte agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, şi anume aderarea la spaţiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluţii înregistrate în acest dosar. Împărtăşim o evaluare comună, şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii. Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii şi, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a declarat Bogdan Aurescu după întâlnire.

Totodată, s-au discutat şi despre relaţiile bilaterale, de ordin politic şi economic.

„Am salutat împreună tendinţa pozitivă a a schimburilor comerciale bilaterale, avem deja în acest an o creştere cu peste 325 a valorii acestora, comparative cu anul trecut şi suntem convinşi că această evoluţie va continua şi mai departe”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a precizat că o altă discuţie a vizat aderarea celor două state la OCDE.

„Suntem împreună candidaţi în acest process şi lucrăm împreună pentru paşii următori pentru procesul de negociere a aderării”, a mai declarat Bogdan Aurescu.

Reprezentanți ai Comisiei Europene în România, pentru clarificări privind Schengen

Vă aducem aminte că anterior, o echipă formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, au avut o vizită în România. Anunţul a fost făcut după ce comisarul european Ylva Joahannson a declarat miercuri, 16 noiembrie 2022, că România îndeplinește toate condiţiile şi a invitat ţara noastră să adere la spaţiul Schengen. Extinderea Spațiului Schengen este promovată de actuala președinție cehă a Consiliului UE.

Această vizită are un caracter voluntar şi vine în contextul clarificării oricăror aspecte suplimentare de interes”.

„Vizita în România, menţionată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinţei de presă susţinute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen”, a transmis joi, Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.

Comisia Europeană şi-a arătat interesul pentru aderarea României şi Croaţiei în spaţiul Schengen, considerând că toate cele trei state au îndeplinit condiţiile necesare aderării.

articolul original.

Bogdan Aurescu: România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen

28 November 2022 at 10:52
image

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni că România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii.

Bogdan Aurescu a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman, care se află într-o vizită la București, unde participă la reunuinea miniștrilor de Externe din statele NATO.

„În ceea ce priveşte agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, şi anume aderarea la spaţiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluţii înregistrate în acest dosar. Împărtăşim o evaluare comună, şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii. Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii şi, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a spus Aurescu după întâlnire.

Discuţiile au vizat şi aderarea României şi Croaţiei la OCDE.

„Suntem împreună candidaţi în acest proces şi lucrăm împreună pentru paşii următori către procesul de negociere a aderării”, a spus Aurescu.

Ministrul croat a arătat că ţara sa se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul de liberă circulaţie şi că susţine adoptarea aceleiaşi decizii şi pentru România şi Bulgaria.

„Croaţia se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spaţiul Schengen. În acest sens, susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria”, a spus Gordan Grlic Radman.

El a salutat raportul Comisiei Europene care propune finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România.

Vizita ministrului croat la Bucureşti are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Croaţia, dar şi al reuniunii liderilor de la Munchen şi ministerialei Alianţei Nord Atlantice.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Două găuri negre s-au unit întâmplător și au creat ceva nemaivăzut până acum

27 November 2022 at 18:00
image

Undele spațio-temporale, generate de coliziunile găurilor negre, ne-au învățat multe despre aceste obiecte enigmatice. Aceste unde gravitaționale codează informația privitoare la găurile negre: masele lor, forma spiralei lor interioare în raport cu celelalte, rotațiile și orientările lor. Pornind de la asta, oamenii de știință au constatat că majoritatea coliziunilor pe care omenirea le-a observat au fost între găurile negre și sistemele binare. 

Cele două găuri negre au început sub forma unui sistem binar de stele masive care s-au transformat împreună în găuri negre, apoi au intrat în spirală și au fuzionat.

Din cele aproximativ 90 de fuziuni detectate până în prezent, una se remarcă însă ca fiind foarte ciudată. Detectată în mai 2019, fuziunea numită GW19052 a emis unde spațio-temporale ca niciuna alta, potrivit Science Alert.

O fuziune instantanee unică

„Morfologia sa și structura asemănătoare unei explozii sunt foarte diferite față de observațiile anterioare”, a spus astrofizicianul Rosella Gamba, de la Universitatea Jena din Germania.

Gamba a adăugat că „GW 19052 a fost inițial analizată drept grele, care se rotesc rapid, apropiindu-se una de alta de-a lungul unor orbite aproape circulare, dar caracteristicile sale speciale ne-au determinat să propunem alte posibile interpretări.”

În special, în cazul GW19052, durata scurtă a semnalului undelor gravitaționale a fost dificil de explicat.

Undele gravitaționale sunt generate de fuziunea efectivă a două găuri negre, ca niște valuri produse de o piatră aruncată într-un iaz. Însă, undele pot fi generate și de inspirația binară, iar interacțiunea gravitațională intensă trimite unde mai slabe pe măsură ce cele două găuri negre se apropie în mod inexorabil.

„Forma și scurtimea – mai puțin de o zecime de secundă – a semnalului asociat cu evenimentul ne conduc la ipoteza unei fuziuni instantanee între două găuri negre, care a avut loc în absența unei faze de spirală”, explică astronomul Alessandro Nagar de la Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia.

Cum se întâlnesc două găuri negre și ce urmează după?

Există mai multe moduri prin care o pereche de găuri negre pot să interacționeze gravitațional. Primul este ca cele două să fi fost împreună de mult timp, poate chiar de la formarea unor stele mici din aceeași bucată de nor molecular.

Celălalt este atunci când două obiecte care se deplasează prin spațiu trec unul pe lângă celălalt suficient de aproape pentru a se agăța gravitațional în ceea ce se numește o întâlnire dinamică.

Rezultatele apărute în urma studiului sugerează că cele două găuri negre nu au pornit într-un sistem binar, ci au fost prinse una în plasa gravitațională a celeilalte. Găurile negre au trecut una pe lângă alta de două ori într-o buclă înainte de a se uni pentru a forma o gaură neagră mai mare. Și niciuna dintre găurile negre din acest scenariu nu se rotea.

„Prin dezvoltarea modelelor precise folosind o combinație de metode analitice de ultimă generație și simulări numerice, am descoperit că o fuziune foarte excentrică, în acest caz, explică observația mai bine decât orice altă ipoteză avansată anterior”, spune astronomul Matteo Breschi de la Universitatea din Jena.

Cum explică astronomii interacțiunea gravitațională unică?

Acest scenariu, spune echipa, are loc probabil într-o regiune dens populată a spațiului, cum ar fi un roi stelar, unde astfel de interacțiuni gravitaționale sunt mai probabile.

Acest lucru se potrivește cu descoperirile anterioare despre GW190521. Una din fuziune a fost măsurată la o masă de aproximativ 85 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Conform modelelor actuale, găurile negre de peste 65 de mase solare nu se pot forma dintr-o singură stea; singurul mod în care astronomii știu că se poate forma o gaură neagră de o asemenea masă este prin fuziunea a două obiecte cu masă mai mică.

Întâlnirile dinamice între găurile negre sunt considerate destul de rare, iar datele privind undele gravitaționale colectate de LIGO și Virgo până în prezent par să susțină acest lucru. Cu toate acestea, rar nu înseamnă imposibil, iar noua lucrare sugerează că GW190521 ar putea fi primul caz pe care astronomii l-au detectat.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Astronomy.

articolul original.

ESA ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ

26 November 2022 at 07:40
image

Agenția Spațială Europeană (ESA) va analiza viabilitatea unei ferme solare gigantice în spațiu. În cazul în care va fi aprobată, cercetătorii vor demara un studiu de trei ani pentru a stabili dacă o astfel de fermă ar fi posibilă, rentabilă și dacă ar putea transmite energie înapoi pe Pământ.

Deși ideea nu este deloc nouă, fiind adesea propusă, dar niciodată pusă în practică, în cazul în care studiul va avea rezultate pozitive, ar putea fi prima dată când oficialii vor încerca să pună în practică acest plan îndrăzneț.

Inițiativa SOLARIS ar pune bazele unei posibile decizii de a începe dezvoltarea fermei în 2025, potrivit ESA. Un astfel de proiect ar urmări să abordeze limitările inerente ale energiei solare pe Pământ, cum ar fi faptul că energia nu poate fi produsă pe timp de noapte sau sub cerul înnorat, prin simpla transportare a celulelor solare deasupra atmosferei.

Acest lucru ar crește masiv eficiența celulelor, lumina solară fiind de aproximativ zece ori mai intensă în spațiu, și ar putea fi strategia necesară pentru a atinge angajamentul european Net Zero până în 2050, potrivit IFLScience.

Cum ar fi transformată energia celulelor fotovoltaice în energie electrică?

Folosim deja de zeci de ani panouri solare , așa că nu este o idee inovatoare; partea dificilă constă în aducerea energiei înapoi pe Pământ.

Proiectul de referință și ideea de bază privind modul în care ESA ar face acest lucru este prin intermediul microundei de 2,45 gigahertzi. Energia ar fi preluată de la celulele fotovoltaice și transmisă prin microunde către stațiile de recepție de pe Pământ, numite „rectenne”, care ar transforma-o în energie electrică și ar alimenta rețeaua electrică.

Partea cea mai bună este că, odată ce stația electrică este funcțională, ținta nu trebuie să fie neapărat Pământul; atunci când oamenii vor ajunge la colonizarea Lunii, trimisă și acolo.

Proiectul SOLARIS ar clasa Europa „în cursa internațională pentru soluții energetice ecologice scalabile”

Realizarea proiectului SOLARIS ar consolida Europa ca „jucător cheie – și potențial lider – în cursa internațională pentru soluții energetice ecologice scalabile”, .

Unele probleme rămân încă nerezolvate. În momentul de față, atât satelitul, cât și stațiile de recepție ar trebui să fie foarte, foarte mari. Totodată, costul mai multor lansări de rachete pentru a construi ceva care cântărește mii de tone pe orbită ar fi astronomic. Cu toate acestea, ar putea fi totuși semnificativ mai ieftin decât soluțiile actuale pentru același nivel de producție de energie.

articolul original.

Telescopul Webb a dezvăluit atmosfera unei exoplanete așa cum nu s-a mai văzut până acum

25 November 2022 at 15:00
image

Telescopul Spațial James Webb al NASA tocmai a marcat încă o premieră: un profil molecular și chimic al cerului unei lumi îndepărtate.

În timp ce Webb și alte telescoape spațiale, inclusiv Hubble și Spitzer de la NASA, au dezvăluit anterior ingrediente izolate ale atmosferei acestei planete în flăcări, noile date ale lui Webb oferă un meniu complet de atomi, molecule și chiar semne de chimie activă și nori.

Cele mai recente date oferă, de asemenea, un indiciu despre cum ar putea arăta acești nori de aproape: fragmentați, mai degrabă decât o pătură unică și uniformă peste planetă.

Ansamblul de instrumente extrem de sensibile ale telescopului a fost îndreptat spre atmosfera lui WASP-39 b, un ,,Saturn fierbinte” (o planetă la fel de masivă ca Saturn, dar cu o orbită mai strânsă decât cea a lui Mercur) care orbitează în jurul unei stele aflate la o distanță de aproximativ 700 de ani-lumină, scrie EurekAlert.

Telescopul Webb al NASA a marcat încă o premieră

Descoperirile sunt de bun augur pentru capacitatea instrumentelor lui Webb de a efectua o gamă largă de investigații ale tuturor tipurilor de exoplanete. Aceasta include sondarea atmosferelor planetelor mai mici, stâncoase, precum cele din sistemul TRAPPIST-1.

„Am observat exoplaneta cu ajutorul mai multor instrumente care, împreună, oferă o fâșie largă a spectrului infraroșu și o panoplie de amprente chimice inaccesibile până la această misiune”, a declarat Natalie Batalha, astronom la Universitatea din California, Santa Cruz, care a contribuit și a ajutat la coordonarea noii cercetări. „Date ca acestea schimbă regulile jocului.”

Suita de descoperiri este detaliată într-un set de cinci noi lucrări științifice. Printre dezvăluirile fără precedent se numără prima detectare în atmosfera unei exoplanete a dioxidului de sulf (SO2), o moleculă produsă în urma unor reacții chimice declanșate de lumina de mare energie provenită de la steaua mamă a planetei. Pe Pământ, stratul protector de ozon din atmosfera superioară este creat într-un mod similar.

„Este pentru prima dată când vedem dovezi concrete de fotochimie – reacții chimice inițiate de lumina stelară energetică – pe exoplanete”, a declarat Shang-Min Tsai, cercetător la Universitatea Oxford din Marea Britanie și autorul principal al lucrării care explică originea dioxidului de sulf

Un profil molecular și chimic al cerului unei lumi îndepărtate

„Consider că aceasta este o perspectivă cu adevărat promițătoare pentru a avansa înțelegerea atmosferelor exoplanetelor”, a adăugat Shang-Min Tsai.

Proximitatea planetei față de steaua gazdă – de opt ori mai aproape decât este Mercur față de Soarele nostru – o face, de asemenea, un laborator pentru studierea efectelor radiațiilor emise de stelele gazdă asupra exoplanetelor. O mai bună cunoaștere a legăturii dintre stea și planetă ar trebui să aducă o înțelegere mai profundă a modului în care aceste procese afectează diversitatea planetelor observate în galaxie.

Pentru a vedea lumina de la WASP-39 b, Webb a urmărit planeta în timp ce aceasta trecea prin fața stelei sale, permițând ca o parte din lumina stelei să se filtreze prin atmosfera planetei.

Diferitele tipuri de substanțe chimice din atmosferă absorb diferite culori din spectrul luminii stelare, astfel încât culorile care lipsesc le spun astronomilor ce molecule sunt prezente. Prin observarea Universului în lumină infraroșie, chimice care nu pot fi detectate în lumina vizibilă.

Telescopul Webb a depășit cu mult așteptările oamenilor de știință

Printre alți constituenți atmosferici detectați de telescopul Webb se numără sodiul (Na), potasiul (K) și vaporii de apă (H2O), confirmând observațiile anterioare ale telescoapelor spațiale și terestre, precum și găsirea unor amprente suplimentare de apă, la aceste lungimi de undă mai mari, care nu au fost observate până acum.

de asemenea, dioxidul de carbon (CO2) la o rezoluție mai mare, furnizând de două ori mai multe date decât cele raportate în urma observațiilor sale anterioare. Între timp, monoxidul de carbon (CO) a fost detectat, dar semnăturile evidente atât ale metanului (CH4), cât și ale hidrogenului sulfurat (H2S) au fost absente din datele Webb. Dacă sunt prezente, aceste molecule apar la niveluri foarte scăzute.

Având o listă atât de completă a ingredientelor chimice din atmosfera unei exoplanete, oamenii de știință pot, de asemenea, să întrevadă abundența diferitelor elemente în relație unele cu altele, cum ar fi raportul carbon-oxigen sau potasiu-oxigen. Acest lucru, la rândul său, oferă o perspectivă asupra modului în care această planetă – și poate și altele – s-a format din discul de gaz și praf care înconjoară steaua mamă în anii săi tineri.

În analiza atât de precisă a atmosferei unei exoplanete, instrumentele telescopului Webb au avut performanțe care au depășit cu mult așteptările oamenilor de știință – și promit o nouă etapă de explorare a marii varietăți de exoplanete din galaxie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Romania si spatiul Schengen

25 November 2022 at 04:00

Nu cred ca multi dintre voi chiar spera ca pe 8 decembrie Romania va fi acceptata in spatiul Schengen. Adica, cu tot optimismul guvernantilor nostri si a multor analisti, lucrurile sunt destul de simple: coruptia din sistemul nostru vamal, legile justitiei (Comisia de la Venetia le-a infierat destul de dur), Ciuca cel plagiat, clasa politica de o foarte joasa calitate, coruptie, coruptie si iar coruptie…

Nu voi fi dezamagit cand, pe 8 decembrie, se va anunta ca vom mai sta o runda pe margine, precum in cazul MCV, ca etc, pentru ca nu poti fi dezamagit atunci cand nu ai asteptari. As fi cu totul stupefiat sa fim acceptati.

Nu ma surprinde opinia Olandei, astia mereu s-au opus aderarii noastre la Schengen si indiferent de ce cred unii dintre noi (portul Constanta, corvete mai de curand) olandezii au si argumente in fata carora noi cam ramanem muti si fara de raspuns. De data aceasta au acceptat sa trimita o echipa pentru a verifica situatia in teren, o chestie noua pentru ei, dar ramane de vazut. Clar nu ne vor…

Pozitia Suediei. Aici discutam despre nimic, guvernul suedez n-a spus nimic si noi ne otaram pentru declaratia unui partid din opozitie. Deocamdata nimic de reprosat tarii scandinave, vedem pe 8 decembrie cum va vota. Deocamdata guvernul a trimis parlamentului propunerea ca Suedia sa sustina aderarea celor trei tari.

Dar dezamagirea mea foarte profunda vine din lipsa de reactie a guvernului de la Bucuresti in fata Austriei, tara al carei ministru de interne sustinea aderarea noastra la spatiul  Schengen la inceputul acestui an, conform declaratiei ministrului roman de interne – Lucian Bode, iar acum si-a schimbat pozitia cu 180*.

De ce?! Pare ilogic, Austria are investitii mari in Romania iar companiile austriece au tot interesul ca piata romaneasca sa fie integrata in Schengen cat mai repede cu putinta, atunci care sa fie problema?!

Ne-o spune ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner, care sustine ca tara sa este plina de imigranti ilegali (africani si asiatici, evident) si ca pe cale de consecinta el nu doreste extinderea, pentru ca sistemul n-ar fi functional…

Pai daca nu este functional hai sa-l inchidem, sa-l reformam etc, dar daca pentru voi functioneaza cat de cat hai sa functioneze si pentru noi, tot cat de cat, pentru ca aici discutam nu despre imigranti ilegali ci despre bani multi, sau mai exact despre competitivitatea economica a economiei romanesti.

Dar cel mai probabil ca ministrul austriac de interne face jocul Budapestei (si este doar opinia mea personala). Ungaria nu indrazneste sa se opuna pe fata si atunci apeleaza la buna ei prietena: Austria.

Miza Ungariei este relativ simpla si de inteles: daca spatiul Schengen s-ar extinde spre Romania si Bulgaria, atunci cele doua economii ar castiga competitivitate economica, iar Ungaria ar pierde. Budapesta are de castigat fiind tara de frontiera, pentru ca multe investitii se opresc acolo nu numai din cauza lipsei de infrastructura din Romania (o cauza obiectiva de altfel) ci si din cauza cozilor enorme la vamile noastre vestice. Iar ungurii fac tot ce pot pentru a pune si mai multe bete in roate, interzicand traficul greu in anumite perioade (cum ii deranjeaza pe ei traficul greu cand acestea foloseste doar sistemul de autostrazi?!).

Fac tot ce pot pentru a mentine un anumit decalaj de competitivitate economica intre Ungaria si tarile din estul sau.

Dar eu personal inteleg atitudinea Ungariei. N-o fi o atitudine model, dar este de inteles, Austria in schimb, joaca murdar si nu este pentru prima oara cand face acest lucru.

Dar enervarea mea vine din lipsa de reactie a guvernului de la Bucuresti, pentru ca Bucurestiul ar trebui – in mod public, prin conferinta de presa – sa-l obrazniceasca drastic pe munsiu Gerhard Karner si sa-i explice ca Austria, daca are o problema cu imigrantii ilegali, o are nu din cauza Romaniei si Bulgariei ci din cauza Ungariei, Italiei, Sloveniei si a restului vecinilor sai, toti membri in sus-numitul spatiu.

Imigrantii nu vin dinspre est ci dinspre sud, iar daca chiar vin si dinspre est atunci Ungaria este de vina.

Pentru ca Ungaria este tara de granita Schengen nu Romania, Ungaria are obligatia sa apere frontiera Schengen, nu Romania. Sa-i mai explice acestui domn ca Austria si Romania nu au granita comuna si ca nu este responsabilitatea noastra sa aparam granita Austriei, dar Ungariei ii revine aceasta responsabilitate ca si altor tari membre Schengen care au granita cu Austria.

Si daca Viena doreste sa fie si ea o voce ascultata in UE atunci sa se rasteasca la Budapesta, la Berlin, la Praga, Roma sau Ljubljana etc, tari cu care are si granita comuna si care fac parte din Schengen. Noi, romanii nu avem nicio obligatie si in niciun caz nu putem fi de vina pentru imigrantii ilegali.

Chiar daca vama romaneasca nu este o institutie de dat exemplu, ar trebui ca vama ungara (membra Schengen) sa ne arate cum se face treaba. Cati imigranti a intors vama ungureasca spre Romania in 2022? Adica cati imigranti ilegali au trecut de vamesii nostri/politia de frontiera, au fost prinsi de unguri si trimisi inapoi in Romania? O mie de oameni? 10 mii?! Mai mult?!

Dar guvernul de la Bucuresti tace din gura si protesteaza slab, cand ar fi cazul, ca tot nu vom adera la faimosul Spatiu, sa tipe cat poate de tare la toata lumea. Sa-i joace in picioare, sa le arunce vorbe grele. Ce-ar putea sa ne mai faca?!

Dar cum sa faca aceste lucruri barbatesti pana la urma cand noi avem un premier plagiat si care abia se poate exprima, un ministru de interne cam la fel de inteligent precum premierul, cand legile justitiei au fost trecute in contra opiniei Comisiei de la Venetia, cand avem un presedinte bun de absolut nimic?!

Si atunci, vinovati, mai putin vinovati, induram declaratiile a tot felul de imbecili, reprezentati ai unor tari care nu au nicio greutate in UE si mergem mai departe cu pensiile noastre speciale, nepotismele si coruptia endemica.

Dar prostanacul de ministru de interne al Austriei are si partea lui dreptate, spatiul Schengen este un lucru foarte prost gandit. In esenta, el este un spatiu teritorial de libera circulatie, granitele interne dispar dar apar cele externe si aici vedem si prostia (sau jumatatea de masura) a celor care l-au gandit.

In principiu ar fi trebuit infiintata o politie de frontiera Schengen, un fel de serviciu de protectie a frontierelor federal, gestionat de la Bruxelles si finantat de Comisia Europeana.

Tarile de granita ar trebui sa detina un procent important din efectivul politiei de frontiera de pe teritoriul lor, iar restul sa fie completat cu forte din restul statelor membre, al tarilor care nu mai au frontiera terestra externa. Si cu asta s-ar rezolva orice problema, iar spatiul Schengen ar deveni ceva functional, unitar si supus controlului tuturor tarilor implicate prin proprii lor ofiteri.

Asa, aia din centru tipa ca frontiera este sita, cei de la margine spun ca fac tot ce pot si toate acestea pentru ca s-a creat un sistem federal, dar fara sa fie aplicat intr-o maniera federala. Cum ar fi ca in Statele Unite serviciul de paza al frontierei sudice sa cada doar pe umeri statelor care au granita cu Mexic: California, New Mexico, Arizona si Texas, in timp ce restul de 45 de state continentale federale americane sa n-aiba nicio treaba cu nimic, cu guvernul federal de la Washington in cap?!

Iar Washingtonul sa tipe la cele patru state ca nu-si fac treaba cum trebuie. Paza frontierelor este atributul statului nu al judetelor componente, asta uita Bruxellesul sa spuna.

PS Dar intre timp lucrurile evolueaza si marti – 22 noiembrie – s-a anuntat ca de fapt Romania merge bine, justitia este pe calea cea buna, iar MCVul va fi ridicat. Odata cu acest anunt cam orice obiectiune intru aderarea Bucurestiului la Spatiul Schengen devine desueta, numai are practic obiectul muncii.

Trebuia MCVul ridicat?! Fiecare cu opinia lui, cel mai probabil ca nu, dar Romania va beneficia din nou de o situatie de criza: razboiul din Serbia – aderarea la NATO, razboiul din Ucraina, ridicarea MCV pentru a facilita accesul la spatiul Schengen.

Pentru ca berzei chioare, mute si retardate mintal, ii face Dumnezu cuib. Ma refer aici, evident, la clasa noastra politica.

Ramane totusi sa vedem care va fi decizia pe 8 decembrie.

GerorgeGMT

articolul original.

Ministrul Bode, discuție cu omologul german: „Implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm”

24 November 2022 at 20:20
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit, joi, cu ministrul Federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

După întâlnire, Lucian Bode a transmis că pentru România, implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm. Discuțiile purtate nu au fost doar despre aderarea la spaţiul Schengen.

„Pentru România implicarea Germaniei în susținerea aderării la spațiul Schengen contează enorm! În acest sens, am avut astăzi la Berlin o întrevedere bilaterală excelentă cu doamna Nancy Faeser, ministrul federal de interne al Germaniei”, a transmis Lucian Bode.

Lucian Bode: „Am manifestat interesul României pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autoritățile germane”

Discuțiile au avut în centru aderarea României la spaţiul Schengen, precum și subiecte  legate de intensificarea acțiunilor comune la nivel european de prevenire și combatere a migrației ilegale pe Ruta Balcanică

„Discuțiile noastre au vizat aderarea României la spațiul Schengen, precum și intensificarea acțiunilor comune la nivel european de prevenire și combatere a migrației ilegale pe Ruta Balcanică.
Totodată, am manifestat interesul României pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autoritățile germane în ceea ce privește gestionarea frontierelor Schengen, precum și față de posibilitatea de a beneficia de experiența autorităților germane cu privire la gestionarea provocărilor migraționiste în situații de criză, din perspectiva unui stat Schengen”, a mai transmis Lucian Bode.

Ministrul de Interne: „Omoloaga mea va sprinjini ferm și vehement o decizie favorabilă”

Lucian Bode precizează că profesionalismul experților din Germania a făcut posibilă reflectarea nivelului ridicat de pregătire al României în vederea aderării la spațiul Schengen.

„I-am transmis aprecieri omoloagei mele pentru prezența experților germani în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare Schengen, derulate recent în România, care au certificat nivelul ridicat de pregătire al României în vederea aderării. Profesionalismul experților din Germania a făcut posibilă reflectarea întocmai a acestui nivel ridicat de pregătire.

Nu în ultimul rând, reamintind declarațiile cancelarului federal Scholz de la Praga, omoloaga mea m-a asigurat că în perioada următoare va sprinjini „ferm și vehement” o decizie favorabilă României în 8 decembrie. A apreciat acest pas drept o contribuție la unitatea și securitatea europeană în contextul provocărilor actuale”, a mai transmis ministrul de Interne, Lucian Bode.

articolul original.

Cu Suedia, în fruntea Consiliului UE, ar putea reprezenta o piedică în drumul spre Schengen al României

24 November 2022 at 11:36
Foto: financialinteligence.ro

Având în vedere că o decizie finală privind aderarea României la Schengen ar putea fi amânată cu o lună sau două, aşa cum inclusiv preşedintele Iohannis a lăsat de înţeles, asta ar însemna că vor ajunge în perioada în care preşedinţia Consiliului UE va trece de la Cehia la Suedia.

În ultimele zile, se vorbeşte în spaţiul public despre posibilitatea unei amânări privind decizia de intrare a României în spaţiul Schengen.

Cehia ne susţinea, însă Suedia, în fruntea Consiliului UE, ar putea reprezenta o piedică în drumul spre Schengen

Acest lucru ar reprezenta însă un risc uriaş pentru ţara noastră, pentru Suedia urmează să preia președinția Consiliului UE, atrage atenţia europarlamentarul Dacian Cioloș.

În opinia sa, „În Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă”, a declarat acesta pentru RFI, indicând faptul că președinția cehă ne este favorabilă acum pe subiectul Schengen.

„În continuare, demersurile diplomatice, politice, trebuie să rămână foarte intense până în ultimul moment, pentru că iată, vedem deja și spectrul amânării unei decizii din decembrie.

Eu știu că președinția cehă era foarte determinată să respecte dorința României de a avea acest subiect pe agendă, însă am mai spus-o și în alte rânduri, în Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă, altfel nu prea are sens să-l pui pe agendă, doar ca să demonstrezi că nu există susținere pentru subiectul respectiv”, a declarat Dacian Cioloș.

PSD poate juca aici un rol cheie, atrage atenţia Dacian Cioloș

În acest sens, europarlamentarul a adăugat că președinția cehă garantase României și Bulgariei că va pune acest subiect pe agenda din decembrie.

Cât despre Suedia, Dacian Cioloș a indicat că PSD are un partid partener în Opoziția din Suedia, cea care se opune public includerii României în Schengen, iar social-democraţii ar trebui acum să-şi asume politic rezolvarea acestei situaţii, înainte ca Suedia să preia președinția Consiliului UE.

În precizările sale, „Din punctul meu de vedere, e destul de riscant, pentru că din ianuarie încolo, președinția Consiliului UE va fi asigurată de Suedia, unde știm că există complicații politice.

Guvernul suedez, care este unul minoritar și care va funcționa în calitate de președinte al Consiliului va trebui să țină cont și de poziția Opoziției din Parlament.

Aici cred că în continuare, PSD-ul care are un partid partener în Opoziția din Suedia și care s-a exprimat împotriva aderării României la Schengen ar trebui să-și asume și politic rezolvarea acestei probleme, înainte de începerea președinției suedeze, dacă vrem să avem un răspuns pozitiv nu acum în decembrie, ci peste o lună sau două, deci exact în perioada președinției suedeze”, a mai declarat Cioloș pentru RFI.

Klaus Iohannis: Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni

În contextul aderării, miercuri, 23 noiembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a avansat scenariul unei amânări cu o lună sau două a deciziei privind intrarea României în Schengen.

În opinia sa, „Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen.

Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen…

Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…)

Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, a afirmat şeful statului.

articolul original.

Cancelarul Austriei are dubii în privința României, dar oferă un ‘Da’ categoric aderării Croației în spațiul Schengen

24 November 2022 at 09:00

Aderarea în spațiul Schengen a României este lăsată în stand-by până la probe viitoare. Cu toate că Austria va susţine candidatura Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen, continuă să aibă obiecţii faţă de candidaturile României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, a declarat miercuri, 24 noiembrie, cancelarul Karl Nehammer în timpul unei vizite la Zagreb, relatează presa croată.

„Vom susţine aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, fiind citat de agenţia de presă croată Hina.

„Croaţia şi-a îndeplinit toate obligaţiile, pentru că putem vedea de unde vin migranţii ilegali”, în timp ce România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele, a subliniat cancelarul Nehammer.

„Austria se confruntă cu o provocare majoră. Facem faţă presiunii uriaşe a migraţiei ilegale, iar noi nu păzim frontiera externă a UE”, a explicat cancelarul Nehammer.

Croaţia urmăreşte să adere la spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria şi România

Calea spre spațiul Schengen a României este plin de hopuri

Va avea loc un vot asupra cererii individuale a fiecărei ţări pentru aderarea în spațiul Schengen şi doar Bulgaria şi România se pot teme de un veto austriac, a mai declarat cancelarul Nehammer după întâlnirea cu premierul croat Andrej Plenkovic.

Precizările cancelarului german vin în contxtul în care ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croaţia exprimându-şi opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România. Acesta a spus că numărul în creştere de solicitanţi de azil în Austria demonstrează că spaţiul Schengen nu funcţionează, mai completează presa croată.

Croaţia urmăreşte să adere la spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria şi România. Numai anul acesta, Austria a înregistrat aproximativ 100.000 de migranţi, dintre care 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în nici unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. Mulţi dintre migranţii ilegali au intrat în Uniune prin România şi Bulgaria. Așadar, Austria se opune extinderii spaţiului Schengen la ţările care protejează ineficient frontiera externă a UE, ceea ce nu este cazul Croaţiei, explică jurnaliştii de la Zagreb.

Croația are mai multe șanse pentru aderare la Schengen

Declaraţiile cancelarului austriac Karl Nehammer făcute la Zagreb intervin în ziua în care ministrul român de interne, Lucian Bode, a mers la Viena şi a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner despre aderarea României la Spaţiul Schengen şi gestionarea presiunii migraţilor.

„Aderarea României la spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a subliniat Bode, menţionând că omologul său l-a „asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria”.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis, aflat miercuri, 23 noiembrie, în vizită la Riga, a declarat că termenul final pentru decizia privind aderarea României la spațiul Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI, ci este data la care poate fi discutată posibilitatea intrării în Schengen a ţării noastre.

„Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare”, a spus şeful statului.

Precizăm așadar că ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croaţia după ce şi-a exprimat opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România. Acesta a declarat că creşterea numărului de solicitanţi de azil în Austria arată că spaţiul Schengen nu funcţionează.

articolul original.

Klaus Iohannis spune că este posibil ca decizia privind aderarea României la Schengen să fie amânată

23 November 2022 at 20:00
image

Klaus Iohannis susține că este posibil ca decizia privind aderarea României la Schengen să fie amânată, dacă până pe 8 decembrie nu va exista o certitudine că lucrurile sunt clare.

„Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată”, spune Klaus Iohannis despre aderarea României la spațiul Schengen, relatează Mediafax.

Klaus Iohannis: „8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată”

El precizează că ministrul de Interne, Lucian Bode, va merge la Viena „să aibă întâlniri tehnice, clare cu omologul de acolo”. Președintele României spune că data de 8 decembrie nu reprezintă un termen final pentru aderarea României la Schengen, ci este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…) Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, încheie președintele.

Bode face marele anunț după discuția cu ministrul austriac de interne

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner despre aderarea României la Spaţiul Schengen şi gestionarea presiunii migraţilor.

„Aderarea României la spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre.
Am avut astăzi o întrevedere cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei pe tema aderării României la spațiul Schengen, respectiv gestionarea provocărilor migraționiste. Cunosc situația generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an și, din acest punct de vedere, înțeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern.
În cadrul discuțiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum și modul în care România respectă obligațiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România”, a transmis Lucian Bode.

Lucian Bode: „Ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României”

De asemenea, ministrul de Interne susține că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest, iar seriozitatea, profesionalismul și nivelul de dotare ale autorităților române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană.

„Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România.

Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest. De altfel, seriozitatea, profesionalismul și nivelul de dotare ale autorităților române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană în urma vizitelor de evaluare realizate în țara noastră recent. De asemenea, nivelul foarte bun de pregătire constatat ca urmare a ultimelor evaluări făcute după 11 ani arată eforturile constante pe care le-am făcut, inclusiv din perspectiva investițiilor.
Pe lângă prezentarea punctelor de vedere, obiectivul discuțiilor noastre a fost să identificăm punctele comune pe marginea cărora să ne concentrăm în plan bilateral, respectiv la nivel european. În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria, a mai transmis ministrul de Interne, Lucian Bode.

articolul original.

Consiliul Naţional Secuiesc cere țărilor UE să nu primească România în Schengen. Care sunt motivele invocate

23 November 2022 at 15:18
image

Consiliul Național Secuiesc solicită statelor membre ale spațiului Schengen ca, înainte să ia o decizie privind intrarea României în Schengen, să ceară informații liderilor bisericilor maghiare și organizațiilor maghiarilor din România privind situația drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților în România.

CNS s-a adresat ministerelor de Externe ale statelor din spaţiul Schengen într-o scrisoare deschisă publicată marţi, potrivit agenției maghiare de presă MTI.

Potrivit documentului, comunitatea naţională maghiară din România este interesată de aderarea ţării la spaţiul Schengen, în timp ce înţelege foarte bine rezervele exprimate de unele state.

„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani”, se arată în documentul semnat de preşedintele CNS, Balazs Izsak.

CNS susține că România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deschizând astfel calea spre aderarea la Consiliul Europei, și s-a obligat să respecte recomandările Consiliului Europei, ceea ce a fost condiţia aderării.

„S-a angajat să restituie bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti confiscate în mod arbitrar de regimul comunist. Aderarea a avut loc la 7 octombrie 1993, pe urmă însă şeful de stat al României de atunci, Ion Iliescu a declarat că recomandările Consiliului Europei nu sunt obligatorii pentru România, iar restituirea şcolilor şi a bunurilor bisericeşti a fost blocată, mai mult, a început chiar şi renaţionalizarea unor şcoli restituite”, se arată în scrisoare.

„La 1 ianuarie 2007, România a aderat la Uniunea Europeană, îndeplinind parţial criteriile de aderare şi promiţând că nu va scoate de pe ordinea de zi îndeplinirea acestora. Printre aşa-numitele criterii de la Copenhaga, respectul şi protecţia drepturilor minorităţilor se află în fruntea listei. România nu respectă şi nu garantează nici astăzi drepturile minorităţilor care trăiesc pe teritoriul său. Guvernele României resping criteriile de la Copenhaga şi în acest caz, susţinând că ele au fost valabile doar în perioada aderării la UE”, potrivit documentului.

„Subliniem încă o dată că avem interesul, în calitate de cetăţeni români şi ca maghiari din România, ca România să adere la spaţiul Schengen, însă considerăm că ne aflăm în faţa ultimei şanse pentru ca statele spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor asumate anterior”, se arată în document.

CNS vrea restituirea necondiţionată şi imediată a proprietăţilor bisericilor maghiare, restaurarea învăţământului bisericesc maghiar, respectarea necondiţionată şi deplină a recomandărilor Consiliului Europei şi respectarea deplină şi cu bună credinţă a prevederilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

Documentul se referă în mod special la Recomandarea 1201/1993 a Consiliului Europei, al cărei articol al 11-lea prevede: „în zonele, unde persoanele aparţinând de o minoritate naţională formează o majoritate, aceste persoane au dreptul să dispună de o administraţie locală sau autonomă, sau, respectiv, de o situaţie de drept deosebită, corespunzătoare cu situaţia lor istorică şi teritorială, în acord cu legile interne ale statului”.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Te confrunti cu alergii respiratorii? Un aspirator performant te poate ajuta sa iti creezi spatiul curat de care ai nevoie!

23 November 2022 at 17:26

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/-jthScuVWT0

In ultima perioada, incidenta alergiilor respiratorii este tot mai mare, atat la adulti, cat si la copii. Chiar si persoane care nu au semnalat pana de curand vreo sensibilitate la o substanta cu potential alergic au fost diagnosticate ulterior cu alergii respiratorii.

In astfel de situatii se recomanda o medicamentatie speciala, pentru ameliorarea simptomelor, dar si evitarea alergenilor. Dintre substantele la care sunt alergice tot mai multe persoane sunt praful, polenul a diferite plante si acarienii. Drept urmare, acestia trebuie sa asigure un mediu cat mai curat si cu elemente care sa atraga cat mai putin praf, astfel incat conditiile de trai sa fie unele optime pentru ei.

Cum se poate elimina praful din locuinta?

Praful este unul dintre cei mai mari dusmani dintr-o casa, iar gospodinele o pot confirma, deoarece oricat ar curata, in scurt timp acesta se depune la loc. Astfel ca cei care au cel mai mult de suferit in acest caz sunt persoanele cu alergii respiratorii, care vor avea mereu senzatia de nas infundat, stranut sau alte simptome chiar mai agresive.

Desi exista multe echipamente de curatenie care promit o eficienta ridicata, putin sunt cele care o si devedesc. Un astfel de exemplu este aspiratorul Kirby, care foloseste o tehnologie performanta, perfectionata continu, pentru a putea curata in profunzime orice suprafata.

De ce este Kirby un aliat de nadejde impotriva alergiilor respiratorii?

Cu o prezenta de aproximativ 28 de ani pe piata din Romania, asipratoarele Kirby sunt apreciate la nivel mondial pentru performantele si eficienta pe care le ofera, motiv pentru care atunci cand se cauta despre Kirby pareri, atat online, cat si printre cunoscutii care il folosesc, aceste vor fi numai unele pozitive, care vorbesc la superlativ despre acesta.

Acest lucru se datoreaza si faptului ca un singur aspirator poate satisface mai multe nevoi in ceea ce priveste curatenia, deoarece se poate transforma in 12 dispozitive de curatenie diferite, de la aspirarea clasica, la spalarea gresiei si chiar a covoarelor, precum si aspirarea suprafetelor delicate sau aspirarea in profunzime a pernelor si saltelelor.

articolul original.

Europarlamentarul Rareș Bogdan: Aș paria cu mult mai multă încredere în victoria României și intrarea în Spațiul Schengen decât în orice meci de fotbal de la Mondiale

22 November 2022 at 21:45
image

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, a transmis marți la postul de televiziune Digi24, referitor la intrarea României în spațiul Schengen, că ar paria cu mult mai multă încredere în victoria țării noastre și intrarea în Spațiul de liberă circulație, decât în orice meci de fotbal de la Mondiale.

“După cum aţi văzut, alarma cu Suedia a fost una care a fost doar o alarmă. Suedia susţine prezenţa României în Spaţiul Schengen. De asemenea, Lucak Mandl şi Othmar Karas, ambii membri ai aceluiaşi partid Oeste, membri PPE, lideri ai europarlamentarilor din Austria, îl critică pe ministrul lor de Interne şi trebuie ştiut că ministrul de Interne austriac are alegeri în 23 ianuarie, în Austria Inferioară, acolo unde partidul său se află pe locul 3 pentru prima dată în ultimii 60 de ani. Deci a fost o declaraţie politică. Sunt convins că Lucian Bode şi toţi colegii mei, de la Bogdan Aurescu la preşedintele Iohannis şi la premierul Ciucă, împreună cu noi, vom reuşi să-i convingem atât pe cei din Austria, cât şi pei cei din Olanda că România este pregătită”, a precizat prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat dacă pariază pe vot pentru intrarea României în Schengen la începutul lui decembrie, Rareş Bogdan a răspuns: “Dacă ar fi să pariez, aş paria cu mult mai multă încredere în victoria României şi intrarea în Spaţiul Schengen decât în orice meci de fotbal de la Mondialele acestea, unde nu aş avea încredere. (…) Nu există certitudinea sută la sută, dar şansele României de a accede în Spaţiul Schengen sunt mai mari decât oricând, mai ales după ce astăzi Comisia a anunţat ridicarea MCV pentru România”, scrie news.ro

articolul original.
❌