ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Câți tineri nu au un loc de muncă în București, din rândul absolvenţilor de liceu?

17 November 2022 at 11:00

În prezent, rata şomajului s-a menţinut în Bucureşti la 1,06%, la finele lunii octombrie, comparativ cu luna anterioară, cu 12.963 de şomeri înregistraţi, arată datele Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM), publicate joi, 17 noiembrie.

În contextul datelor centralizate de AMOFM, din numărul total de persoane fără un loc de muncă, 6.718 sunt femei.

Totodată, dintre cele 12.963 de persoane înregistrate în evidenţele AMOFM Bucureşti, 1.192 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 11.771 erau şomeri neindemnizaţi.

Însă, în ceea ce priveşte structura şomajului pe grupe de vârste, cei mai mulţi se încadrau la categoria între 40 şi 49 de ani (3.533 persoane), urmate de persoanele între 50 şi 55 de ani (2.944), în categoria 30 – 39 de ani (2.858), peste 55 de ani (2.224 persoane), între 25 şi 29 de ani (1.199 de persoane) şi sub 25 de ani (205 persoane).

În cadrul aceluiaşi studiu, şomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare în totalul înregistrat în evidenţele AMOFM Bucureşti (37,11%). În ierarhie urmează persoanele cu studii superioare (24,52%), iar 17,86% au studii gimnaziale, şomerii care au absolvit şcoala profesională/de arte şi meserii reprezintă 16,51%, în timp ce persoanele cu studii postliceale sunt 3,28% şi cei cu studii primare şi fără studii, 0,72%.

Din datele sursei citate, structura şomerilor înregistraţi pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1.843 persoane foarte greu ocupabile, 4.280 greu ocupabile, 3.782 mediu ocupabile şi 3.058 uşor ocupabile.

articolul original.

Comuna din România cu cei mai mulți asistați social. Mulți dintre locuitori nu au muncit niciodată în viața lor

5 November 2022 at 15:24
image

Este vorba despre comuna Catane din judeţul Dolj. Aici locuiesc cei mai mulți români care sunt asistați social de către stat, iar, mare parte dintre ei nu au muncit nici măcar o oră în viața lor. Guvernul a luat măsuri, iar în prezent, dacă nu se angajează, cetățenii nu vor mai primi ajutor financiar.

Potrivit noilor reguli impuse de către Guvern, românii care trăiesc din ajutoare sociale şi refuză un loc de muncă pierd banii de la stat, pentru cel puţin un an. Oficialii de la Bucureşti se laudă că, în ultimii 10 ani, numărul beneficiarilor de ajutoare sociale s-a redus drastic, de la 400.000 de mii la 150.000 de mii. În unele sate ale ţării, realitatea bate statistica.

Astfel, într-o postare făcută pe pagina personală de Facebook, ministrul Muncii se laudă cu cifrele care îi dau curaj.

”Mai puţini asistaţi social. Deși lupta cu sărăcia nu este ușoară și uneori pare că este în zadar, cifrele ne dau curaj: Dacă în anul 2011 aveam 400.000 de beneficiari de ajutor social, astăzi am ajuns la 150.000 și vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit, zi de zi, pentru a-i scoate pe semenii lor din sărăcie”, a scris Marius Budăi.

Locuitorii din comuna Catane se plâng că nu își găsesc locuri de muncă

La ora actuală, comuna Catane, din judeţul Dolj, este fruntaşă la persoane fără ocupaţie. Mulţi trăiesc din ajutorul social. Mai mult, locuitorii din zonă se plâng că nu găsesc locuri de muncă şi că de la o anumită vârstă nimeni nu îi mai angajează.

”Ce vârsta aveţi?

27 de ani.

Şi, aţi lucrat, până acum, vreodată?

Aici la noi? N-am lucrat. Nu avem locuri de muncă. Unde să lucrăm?

La Craiova sau în altă parte aţi căutat?

Păi n-am căutat că e foarte departe.”

”Cum vă descurcaţi, aveţi bani?

Nu. Nu avem, de unde să avem.”

”Dumneavoastră cu ce vă ocupaţi?

Cu nimica. Acas’.

Ce vârstă aveţi?

39.

Nu aţi lucrat niciodată?

Am căutat. Dacă nu găsim, unde să mergem?”

”Am 54 de ani. Când aud de vârstă, nu se poate. Caută numai din ăştia, tineret.

Aveţi vechime?

Da.

Ce vechime aveţi?

Aproape 25 de ani”, potrivit unui reportaj realizat de către Observator.

Criză de personal pe piața muncii

Cu toate că multe persoane se plâng că nu își găsesc locuri de muncă disponibile, realitatea este alta. Piața muncii se confruntă cu o criză de personal. Puține și neatractive pentru cei fără ocupație, locurile de muncă disponibile la ANOFM rămân vacante chiar şi luni de zile. O mie sunt disponibile acum în Dolj. În timp ce numărul celor care încasează ajutor social se apropie de 10 mii de persoane.

articolul original.

Economistul Mircea Coșea: ‘În viitoarele luni vom avea o creștere importantă a șomajului. Multe firme se vor închide’

5 November 2022 at 06:45
image

Impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie va genera încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parţial, fapt ce va conduce implicit la creşterea ratei şomajului, sunt de părere experții.

Profesorul de economie Mircea Coșea, avertizează, că șomajul va crește și pentru că multe firme se vor închide sau își vor reduce activitatea, fiind în imposibilitatea de a-și mai plăti facturile la energie.

Coșea, despre efectele supraimpozitării contractelor part-time

„Punctul meu de vedere nu s-a schimbat de când a apărut această hotărâre a acestei coaliții, anume o măsură greșită din două puncte de vedere.

În primul rând, pe timp de criză nu se iau astfel de măsuri care fac o schimbare importantă a efortului de contracte și de forță de muncă pe o piață a muncii și așa destabilizată ca urmare a crizei. Nu se fac astfel de măsuri în timp de criză, lucrurile se lasă la nivelul la care sunt pentru a se stabiliza din mers. La noi s-a făcut invers.

A doua problemă e că s-a crezut că se va putea reglementa cumva munca la negru, dar nu s-a luat în considerare faptul că această credință va duce la pierderea unui număr foarte important de contracte și la o traumă materială și socială pentru un număr mare de persoane, care lucrau part-time în diferite locuri și care nu-și pot schimba activitatea.

Statul nu a crescut numărul de contracte prinse ca fiind ilegale, dar a crescut numărul șomerilor”, a declarat Mircea Coșea.

Profesorul Mircea Coșea se așteaptă ca șomajul să crească și mai mult

„În viitoarele luni vom avea o creștere importantă a șomajului și din alt punct de vedere, acela al închiderii activității sau reducerea activității la un număr foarte mare de întreprinderi mici, mijlocii și chiar mari, din incapacitatea de a plăti facturile la energie.

Lucrul ăsta e așteptat, se știe că va fi așa. Deci ne-am putea aștepta, la începutul anului viitor, să avem o creștere a șomajului destul de importantă pe care am fi putut s-o evităm”, a mai afirmat profesorul de economie, conform b1tv.ro

articolul original.

Numărul șomerilor din județul Alba, în creștere: Care e procentul populației fără loc de muncă

25 October 2022 at 11:43

Numărul șomerilor din județul Alba, în creștere: Care e procentul populației fără loc de muncă

În luna august 2022 rata şomajului a fost de 2,8% (2,9% femei), identică cu rata înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2021 (3% femei).

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2022 în judeţul Alba a fost de 47577 persoane, în creștere cu 176 persoane (3,8%) comparativ cu luna anterioara și în scădere cu 31 persoane (-0,6%) comparativ cu luna august 2021. Femeile reprezentau la această dată 48,4% din numărul total al şomerilor ( 2303 femei).

Structura după nivelul de instruire arată că 70,7% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 24,9% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 4,4% persoane cu studii superioare.

Din numărul total al șomerilor, 75,9% sunt şomeri neindemnizați (3609 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflați în plată a fost de 1148 persoane, din care 103 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.

În mediul urban, cel mai mare număr de şomeri înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Blaj (306 persoane), urmat de Alba Iulia (303 persoane), Câmpeni (175 persoane), Aiud (146 persoane), Sebeș (126 persoane), iar în mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (323 persoane), Cetatea de Baltă (263 persoane), Roșia Montană și Scărişoara (166 persoane), Ighiu (147 persoane), Crăciunelu de Jos (130 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna august 2022 a fost de 2% ( 2% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (3,8%), Abrud (2,7%) și Blaj (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,4%), Sebes și Alba Iulia (0,6%).

În mediul rural cele mai mari ponderi (peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,9%), Cetatea de Baltă (14%) și Avram Iancu (11,4%), iar valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Stremț, Întregalde și Bucerdea Grânoasă (0,3%), Săliștea și Șpring (0,6%), Ciugud (0,7%), Ceru Băcăinți, Galda de Jos, Mihalț, Râmetea și Sântimbru (0,8%), Daia Română și Vințu de Jos (0,9%).

Rata şomajului a fost în luna august 2022 de 2,8% (2,7% în iulie 2022 și 2,8% în august 2021), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (2,6%). În rândul femeilor rata şomajului a fost de 2,9% (mai mare față de luna anterioară, 2,8% și mai mică față de rata înregistrată în luna august 2021, 3%), iar în rândul bărbaţilor de 2,7% (2,6% în iulie 2022 și 2,7% în august 2021). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna august 2022 pe locul 19 în ierarhia județelor ordonate crescător.

articolul original.

Noi beneficii pentru șomerii care se angajează și pentru angajatori

24 October 2022 at 15:47
image

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 24 octombrie, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2018, actul normativ vizând majorarea cuantumului primei de activare, de la 500 lei la 1.000 lei, acordată şomerilor înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni.

Legea are ca obiect modificarea unor acte normative, urmărindu-se: majorarea cuantumului primei de activare, de la 500 lei la 1.000 lei, acordată şomerilor înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni; majorarea cuantumului subvenţiilor acordate angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru încadrarea în muncă a persoanelor considerate ca făcând parte din grupurile vulnerabile pe piaţa muncii; acordarea, la cerere, angajatorilor care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, a unei sume în cuantum de 2.250 lei/lună; acordarea, la cerere, angajatorilor care încheie un contract de stagiu, în condiţiile legii, pe perioada derulării contractului de stagiu, a unei sume în cuantum de 2.250 lei/lună.

articolul original.

Criza semiconductorilor lovește industria auto românească: Angajații Ford Craiova, trimiși în șomaj tehnic

18 October 2022 at 19:23

Criza semiconductorilor lovește industria auto românească: Angajații Ford Craiova, trimiși în șomaj tehnic

Angajaţii Ford Craiova au fost trimiși în această săptămână în şomaj tehnic din cauza crizei globale de pe piaţa semiconductorilor.

Problema nu este una nouă. Şi anul trecut, compania a oprit producţia de mai multe ori, ultima dată în luna mai.

Ford a produs până acum, la Craiova, peste un milion de vehicule şi peste 1,5 milioane de motoare de la preluarea fabricii, în 2008, scrie Rador.

articolul original.

AJOFM Ialomița: Modificare cuantum indemnizație șomaj

4 October 2022 at 07:16
image

În Monitorul Oficial nr.954/30.09.2022 a fost publicată Legea nr.273 pentru modificarea art.39, alin.2 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Actul normativ menționat aduce o modificare importantă asupra calculului indemnizației de șomaj, majorand baza de calcul a indemnizației de la 75% din valoarea indicatorului de referință la 100%.

Astfel, conform acestor modificări, începând cu data de 03.10.2022 indemnizația de șomaj se va calcula astfel:

  • valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii indemnizației, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
  • Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, sunt:

a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;

b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;

d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

La această dată, valoarea indicatorului social de referință este de 525 lei.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița

articolul original.

INS: Șomajul a ajuns la 5,1% în luna august. Bărbații și tinerii printre cei mai afectați

1 October 2022 at 04:36
By: Geo
image

Rata şomajului în august 2022 a scăzut uşor, cu 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, faţă de cea înregistrată în luna precedentă, aceasta fiind mai mare cu 1,7 puncte procentuale în rândul bărbaţilor, informează vineri Institutul Naţional de Statistică (INS), notează Agerpres.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna august a anului 2022 a fost de 422.500 de persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (432.700 persoane), cât şi faţă de luna august 2021 (443.800 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,1% în cazul celor de sex feminin). Potrivit INS, reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 22,8%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 3,9% pentru luna august 2022 (3,0% în cazul femeilor şi 4,5% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august 2022.

articolul original.

Cu cât va CREȘTE ajutorul de șomaj? Legea, promulgată de președintele Iohannis

29 September 2022 at 10:33

Cu cât va CREȘTE ajutorul de șomaj? Legea, promulgată de președintele Iohannis

Legea care prevede că persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare, a fost promulgată joi, 29 septembrie, de președintele Klaus Iohannis.

Majorarea se va face de la de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR), la 100%.

Şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 39 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă (PL-x 449/27.07.2020), potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Proiectul de lege depus de UDMR în luna mai 2020 are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002, în sensul majorării cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordate persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta, scrie News.ro.

Astfel, până acum, Legea nr. 76/2002 stabilea că valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, persoanele menționate anterior pot beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei.

După ce propunerea legislativă va ajunge să se aplice, cu condiția ca valoarea ISR să rămână tot la pragul de 525,5 lei, o persoană care a cotizat cel puțin un an la bugetul de stat va putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare, scrie avocatnet.ro.

Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, o astfel de măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, iar reangajarea acestora, în situația dată, durează foarte mult sau nu are loc.

„Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetățeni care se află în şomaj (…). Credem că şomerii trebuie susținuti, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenței”, scrie în expunerea de motive.

O altă propunere aflată pe parcursul legislativ (care, după ce a fost adoptată, a fost trimisă înapoi în Parlament) prevede majorarea valorii ISR până la 1.200 de lei, după ce aceasta a rămas neschimbată timp de mai bine de zece ani.

Pentru a beneficia de șomaj, este necesar ca persoana respectivă să se înregistreze la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința.

articolul original.

3,54% – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Ialomița în luna august 2022

28 September 2022 at 13:21

La sfârșitul lunii august 2022, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 3.296  șomeri (din care 1.544 femei), rata șomajului fiind de 3,54%, cu 0.85pp sub valoarea înregistrată la finele aceleași luni a anului 2021.

Din totalul de 3.296  persoane înregistrate în evidențele AJOFM Ialomița, 475 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.821 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.476 șomeri provin din mediul rural și 820 sunt din mediul urban.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

Rata Somajului Ialomita August 2022

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 3296
< 25 ani 427
între 25-29 180
între 30-39 396
între 40-49 777
între 50-55 623
peste 55 ani 893

Șomerii absolvenţi de învăţământ primar şi fără studii au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Ialomița (35,74%), urmati de absolvenții de studii gimnaziale (35,29%), iar 14,01% au absolvit școli profesionale de arte și meserii. Șomerii absolvenţi de învăţământ de nivel mediu şi postliceal reprezintă 13,93% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 1,03%.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1.191 persoane foarte greu ocupabile, 1.318 greu ocupabile, 668 mediu ocupabile, iar 119 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Ialomița sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Ialomița, la adresahttps://www.anofm.ro/index.html?agentie=Ialomi%C8%9Ba.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița

articolul original.

Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Sălaj în luna august 2022

28 September 2022 at 11:00
By: Regie
image

Rata șomajului în Sălaj a crescut. Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, la finele lunii august 2022, numărul șomerilor era de 4.354 de persoane, mai mare cu 11 persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

La sfârșitul lunii august 2022, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Sălaj a fost de 4,19 la sută mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,01 pp şi mai mică cu 0,53 pp decât cea din luna august a anului 2021.

Numărul total de şomeri la finele lunii  august 2022 a fost de 4354  persoane, mai mare cu 11 persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 668 au fost şomeri indemnizaţi şi 3686 șomeri neindemnizați. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 79 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 68 persoane faţă de luna precedentă.

Pe medii de rezidență, numărul şomerilor la finele lunii august se prezintă astfel: 3502 șomeri provin din mediul rural și 852 şomeri provin  din mediul urban.

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4354
< 25 ani          837
între 25-29   302
între 30-39   894
între 40-49  1050
între 50-55   606
peste 55 ani   665

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Sălaj(43%).

Şomerii cu nivel de pregătire gimnazial reprezintă  27% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 3%.

Mai multe informaţii privind situaţia statistică a şomajului la sfârşitul lunii august 2022  pot fi vizualizate accesând www.anofm.ro, secţiunea Programe, statistici.

 

articolul original.

VIDEO | Criza energiei, cauza dezastrului de la ALRO Slatina. Sindicaliștii cer intervenția statului

27 September 2022 at 16:07
image

Criza din domeniul energiei afectează în continuare marile întreprinderi, care se văd obligate să își restrângă activitatea. În aceeași situație se află și uzina de aluminiu de la Slatina, acolo unde numărul angajaților aflați în șomaj tehnic va crește. Singura soluție pe care reprezentanții sindicatelor și ale patronatelor o văd, este intervenția statului în piața energiei.

Cel mai mare consumator de energie electrică din România, ALRO Slatina, se află în continuare într-o situație grea, deși pe parcursul anului a închis trei din cele cinci hale de producere a aluminiului electrolitic, iar sute de angajați au fost fie trimiși în șomaj tehnic, fie concediați la cerere (cu măsuri compensatorii conform contractului colectiv de muncă).

În acest context, la Prefectura Olt, a fost organizată o întâlnire cu sindicatele şi patronatele, în care s-a dezbătut situaţia actuală a producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Potrivit reprezentanţilor patronatului, la acest moment, situaţia este gravă, însă nu se pune în discuţie închiderea fabricii. Potrivit directorului de producţie, Marian Cilianu, se caută soluţii pentru ca oamenii să nu fie trimişi acasă. Totodată, periodic se fac adrese către Ministerul Energiei privind situaţia ALRO Slatina.

„Nu se discută de închiderea definitivă. Încercăm să supraviețuim, căutăm soluții. Încercăm să mărim capacitatea de topire deșeuri, astfel încât să facem un mix, electrolitic și deșeuri, și să scădem prețul. Este o investiție în curs, foarte avansată, primul cuptor va fi pus în funcțiune anul viitor în martie, al doilea va fi undeva în august, astfel încât să scădem prețul produselor pe care le vindem. Vorbim de șomaj tehnic, da, de disponibilizări nu discutăm deocamdată. În mod normal, dacă Europa ar merge bine și ar fi comenzi, n-ar trebui să trimitem în șomaj tehnic decât niște oameni din Electroliză și ceva de la Anozi. Dar principalele sectoare, Turnătorie și Aluminiu prelucrat, n-ar trebui să fie afectate”, a mai precizat directorul Marian Cilianu.

Marea problemă a societății ALRO Slatina, o societate energofagă, este că încă de la sfârșitul anului trecut nu își mai poate asigura energia electrică la costuri care să-i permită să rămână pe piața producătorilor mari de aluminiu.

Liberalizarea pieței energiei a dus la creșterea prețurilor, lucru pe care îl resimt toți consumatorii, însă, raportat la cantitățile enorme de care are nevoie ALRO, problema prețului la care cumpără energia electrică va dicta închiderea activității de producție sau menținerea în activitate.

Deși Guvernul, prin cea mai nouă ordonanță care aduce noi prevederi pe piața energiei, a deschis marilor consumatori posibilitatea de a încheia contracte direct cu producătorii de energie electrică, în lege nu există obligația acestora din urmă de a face acest lucru, ceea ce a făcut ca pe piața marilor consumatori să nu mai fie energie care să poată fi contractată.

Din această cauză, marii consumatori, așa cum este ALRO, cumpără energie de pe Piața Zilei Următoare (PZU) și de pe alte piețe pe care se practică prețuri foarte mari.

„Situația este critică în momentul de față. De ce? Datorită faptului că până la sfârșitul anului acesta ne lipsesc 25 MW. Acești 25 MW îi luăm de pe Piața Zilei Următoare (PZU), la prețuri la care nu se poate face nimic viabil din punct de vedere economic. Adică preț de 2.500 dolari, pe medie, 3.000 dolari în spot pe PZU, înseamnă preț între 500 și 600 euro pe MW, în condițiile în care noi suntem în competiție cu uzine care iau energia la 40 dolari sau de euro pe MW, sau de 60 euro. Este imposibil să faci față. Situația este și mai grea pentru anul viitor, discutăm acum pe ce hale mai avem în funcțiune, unde avem 50 MW lipsă”, a explicat directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu.

Dacă ALRO va continua să achiziționeze energie electrică la prețurile de pe Piața Zilei Următoare (PZU) ar rezulta un cost de producție al tonei de aluminiu de trei ori mai mare decât cotația aluminiului pe bursa metalelor, a mai spus Cilianu.

„Prețul aluminiului ar fi undeva la 6.500 – 7.000 dolari, iar LME e undeva la 2.100 dolari, LME fiind prețul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra. Problema este una și de lipsă de cantități, deja se vinde energie la traderi pe anul 2025, pe anii 2023 și 2024 se pare că nu mai există cantități. (…) O situație critică, mai critică, este la gaze naturale, pe luna următoare n-am reușit să cumpărăm, vom cumpăra de pe o zi pe alta de pe bursa de mărfuri, iar pentru anul viitor și cele trei luni rămase din acest an încă nu am reușit să achiziționăm nimic. Prețul aluminiului a scăzut, dacă unde undeva la începutul anului se vindea cu 3.500 – 3.900 dolari, acum discutăm de un preț de 2.100 dolari”, mai spune reprezentantul ALRO.

ALRO cere ca ANRE să oblige furnizorii să vândă și pe piața marilor consumatori

Reprezentanții companiei, susținuți și de sindicate, doresc ca statul să se implice și să reglementeze strict obligațiile producătorilor de energie, astfel încât prețul la care marii consumatori pot cumpăra să nu fie cel de „speculă”, după cum este considerat astăzi prețul de pe Piața Zilei Următoare (PZU).

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ar fi exact instituția care poate face mai mult decât să dea posibilitatea producătorilor să încheie contracte cu marii consumatori, de la ANRE așteptându-se să reglementeze cantitățile care să fie livrate prin contracte negociate direct. În lipsa acestei reglementări, marii consumatori rămân doar cu prevederea din lege conform căreia pot încheia contracte bilaterale.

Avem peste 40-50 de cereri de ofertă, pe care le-am pus și pe bursele de energie, și direct la producători, s-au anulat sau s-au refuzat, din lipsă de cantități de energie. Din păcate, nu există pe actuala lege o obligativitate de a vinde pe piața marilor consumatori. (…) Dacă nu au obligativitate să pună pe piața marilor consumatori, nu vor pune. Dacă anul ăsta, să zicem, costurile noastre erau în jur de 4.000 – 4.500 dolari, pentru anul viitor prevedem un preț de 6.500-7.000 dolari, care este enorm”, a mai spus Cilianu.

Sindicatele din ALRO Slatina, patronatul și reprezentanți ai autorităților locale s-au întâlnit, marți, 27 septembrie 2022, la Prefectura Olt pentru a discuta despre „situația critică” a combinatului de producere a aluminiului.

La întâlnire au participat prefectul județului, Florin Homorean, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan, mai mulți lideri de sindicat din ALRO, directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu și directorul de resurse umane ALRO, Nicolae Durău.

La finalul discuțiilor s-a convenit ca autoritățile locale să încerce să organizeze o întâlnire, la Slatina, cu ministrul Energiei, ministrul Economiei și cu reprezentanții ANRE, pentru a se căuta soluții pentru o problemă care nu este doar a ALRO, s-a subliniat de mai multe ori pe parcursul întâlnirii, ci cu aceasta se confruntă, în România, și alți operatori economici.

articolul original.

INS: În trimestrul al II-lea al anului 2022, rata șomajului a fost în scădere

16 September 2022 at 14:10

În ţara noastră, Institutul Național de Statistică a publicat cele mai recente date referitoare la rata șomajului. Sursa citată precizează că în trimestrul II al anului în curs, rata șomajului a fost în scădere.

Concret, rata șomajului a scăzut în România în trimestrul II al anului 2022. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în trimestrul II 2022, populaţia activă a României era de 8326,9 mii persoane, din care 7887,2 mii persoane erau ocupate şi 439,7 mii persoane erau şomeri.

Din datele INS, cele mai mari probleme, se regăsesc în rândul bărbaților și a tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani. Pe de altă parte, rata de ocupare a populaţiei cu vârste cuprinse între 15-64 ani a fost, în trimestrul II al anului 2022, de 63,5%, în creștere față de trimestrul I 2022 cu 1,1 puncte procentuale.

Rata șomajului în rândul tinerilor a atins cel mai ridicat nivel

În ceea ce privește gradul de ocupare, acesta a fost mai mare la bărbaţi (72,0% faţă de 54,8% la femei) şi la persoanele din mediul urban (69,3% faţă de 56,6% în mediul rural). De cealaltă parte, rata de ocupare a tinerilor, cu vârste cuprinse între 15-24 ani a fost de 19,3%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Rata şomajului în trimestrul II 2022 a fost de 5,3%, în scădere cu 0,7 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul I 2022, mai arată sursa citată.

În funcție de sexe, Institutul Național de Statistică arată că diferența dintre cele două rate ale şomajului a fost de un punct procentual. Mai exact, este vorba despre un procent de 5,7% la bărbaţi faţă de 4,7% la femei.

De cealaltă parte, în funcție de mediile rezidenţiale, de 5,5 puncte procentuale, 8,5% în mediul rural, faţă de 3,0% în mediul urban. În funcție de vârstă, Institutul Național de Statistică precizează că rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat, adică de 21,3% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani.

Legea privind majorarea indemnizației de șomaj a fost adoptată

Amintim că săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a adoptat legea care prevede majorarea indemnizației de șomaj. Conform actului normativ, indemnizaţia de şomaj va crește egal cu valoarea indicatorului social de referinţă

În contextul procentual, proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002, în sensul majorării cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta.

Aşadar, „Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, conform iniţiativei legislative adoptate, scrie News.ro.

articolul original.

3,66% – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Ialomița – luna iulie 2022

14 September 2022 at 13:55
image

La sfârșitul lunii iulie 2022, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 3.411  șomeri (din care 1.603 femei), rata șomajului fiind de 3,66%, cu 0.81pp sub valoarea înregistrată la finele aceleași luni a anului 2021.

Din totalul de 3.411  persoane înregistrate în evidențele AJOFM Ialomița, 476 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.935 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.570 șomeri provin din mediul rural și 841 sunt din mediul urban.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 3411
< 25 ani 467
între 25-29 200
între 30-39 409
între 40-49 805
între 50-55 664
peste 55 ani 866

Șomerii absolvenţi de învăţământ primar şi fără studii au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Ialomița (36,94%), urmati de absolvenții de studii gimnaziale (35,80%), iar 12,70% au absolvit școli profesionale de arte și meserii. Șomerii absolvenţi de învăţământ de nivel mediu şi postliceal reprezintă 13,57% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 0,99%.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1.269 persoane foarte greu ocupabile, 1.348 greu ocupabile, 672 mediu ocupabile, iar 122 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Ialomița sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Ialomița, la adresa https://www.anofm.ro/index.html?agentie=Ialomi%C8%9Ba.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița

articolul original.

Angajaţii Alro Slatina au fost anunţaţi că fabrica se va închide de tot. Peste 2.000 de angajați vor intra în șomaj

9 September 2022 at 15:57
image
Situație dramatică la ALRO Slatina. Producătorul de aluminiu se va închide de tot până în luna mai a anului viitor, a anunțat, vineri, Constantin Popescu, preşedintele sindicatului Aluministul. Astfel, cei 2.200 de angajați ai companiei ar urma să fie temporar puși pe liber, cel puțin până în primăvară.

Peste 100 de sindicalişti din cadrul companiei au pichetat vineri sediul Ministerului Energiei, cerând demisia ministrului de resort, Virgil Popescu, pe care îl consideră vinovat pentru situaţia în care a ajuns fabrica.

„Am fost anunţaţi că Alro se va închide de tot până în luna mai. Am avut discuţii cu acţionariatul şi ne-au spus că nu sunt variante. Sunt 2.200 de angajaţi acum la Alro, toţi vor intra în şomaj. Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii”, a spus Popescu, potrivit economica.net.

articolul original.

Rata șomajului în Sălaj a crescut

7 September 2022 at 07:05
By: Regie
image

La sfârșitul lunii iulie 2022, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Sălaj a fost de 4,18 la sută mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,09 pp şi mai mică cu 0,68 pp decât cea din luna iulie a anului 2021.

Numărul total de şomeri la finele lunii  iulie 2022 a fost de 4343 de persoane, mai mare cu 93 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 589 au fost şomeri indemnizaţi şi 3754 șomeri neindemnizați. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 31 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 124 de persoane faţă de luna precedentă.

Pe medii de rezidență, numărul şomerilor la finele lunii iulie se prezintă astfel: 3515 șomeri provin din mediul rural și 828 şomeri provin din mediul urban.

Cei mai mulţi şomeri aveau  între 40-49 de ani (1032), urmaţi de cei cu vârstă între 30 şi 39 ani(893), la polul opus aflându-se persoanele între 25-29 de ani(307).

Structura șomajului pe grupe de vârste la finele lunii iulie se prezintă sugestiv astfel:

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4343
< 25 ani 839
între 25-29 307
între 30-39 893
între 40-49 1032
între 50-55 617
peste 55 ani 655

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Sălaj(43%).

Şomerii cu nivel de pregătire gimnazial reprezintă  28% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 3%.

Mai multe informaţii privind situaţia statistică a şomajului la sfârşitul lunii iulie 2022  pot fi vizualizate accesând www.anofm.ro, secţiunea Programe, statistici.

articolul original.

Elena Udrea întreabă statul din penitenciar

29 August 2022 at 05:28

În condițiile în care România are un deficit al forței de muncă în mai multe domenii și lucreazăo la formalitați prin care să poata aduce muncitori din țari precum Sri Lanka, Nepal, Filipine etc, deținuții români nu sunt folosiți. De ce? întreabă Elena Udrea din Penitenciarul Târgșor.Ha

“România este a patra țară cu cel mai mic șomaj din Europa, cu o rata de 5% in scădere (iulie). Deci este nevoie de forță de muncă!

Mă gândesc că în penitenciare sunt vreo 23.000 de deținuți care au dreptul legal să muncească, dar nu prea au unde.

Conferință susținută la Penitenciarul Târgșor de Dan Puric

Spre exemplu, la penitenciarul Târgșor, conducerea a reușit sa găsească de lucru pentru un număr important dintre cele aproximativ 500 care sunt aici, și fac mari eforturi în continuare pentru a aduce angajatori. Interesul este al tuturor: condamnații câștigă zile, care se scad din pedeapsa și chiar si bani, iar penitenciarul primește o parte din salariul celor care lucrează, sume care pot fi folosite la îmbunătățirea condițiilor de detenție, în folosul deținuților și al propriilor angajați.
Problema este că cererea de forță de muncă din penitenciare este mică.
Fie cei care ar avea nevoie nu cunosc această posibilitate, fie sunt reticenți în a angaja deținuți, ceea ce, afirm, este nejustificat.
Deținuții sunt mai disciplinați și mai motivați să muncească.
În plus, s-a constat că recidiva este mult mai mică în rândul celor care au muncit pe timpul detenției. Ceea ce arată că reabilitarea se face mult mai eficient prin muncă decât prin statul degeaba, claie peste grămadă, în camere insalubre ani de zile!”, scrie fostul ministu al Dezvoltării pe contul său de Facebook.

articolul original.

Bravo, tovarășul Câciu! Au dispărut 130.000 contracte part-time!

4 August 2022 at 06:53
image

Potrivit datelor Euronews, numărul de contracte part-time a ajuns la 994.958 în data de 2 august 2022, fiind cu peste 35.000 mai mic decât la 31 iulie și cu 126.000 mai mic decât la 30 iunie.

În paralel, numărul de contracte cu normă întreagă a crescut cu numai 20.000 de la 31 iulie și cu sub 95.000 de la 30 iunie până în prezent. Datele includ, desigur, și alte noi angajări, nu doar contractele part-time convertite în contracte-full time.

Și presupunând că toate s-ar fi obținut prin transformarea normelor parțiale în contract de opt ore, tot au dispărut din economie 31.000 de contracte de muncă part-time.

Se întâmplă asta în contextul în care numărul contractelor de muncă oricum era în scădere de la un an la altul. În anul 2019, în România erau angajate 4,2 milioane persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane.

Ce a reușit geniul de Cîciu să realizeze cu această măsură fiscală? Să încurajeze munca la negru. Cele 31.000 de persoane cărora li s-a desfăcut contractul de muncă part-time în niciun caz nu au rămas acasă, mulți desfășurându-și în continuare activitatea, doar că nefiscalizat. Se întâmplă asta pentru că statul, în loc să recupereze milioanele de euro datorii de la marii șmecheri, se uită tot la mărunțișul micului antreprenor.

Camera Consultanților Fiscali (CCF) a atras atenția că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și că încurajează munca „la negru”. De asemenea, susținea că o astfel de măsură este total contraindicată într-o perioadă de recesiune, ca aceasta.

Este o realitate faptul că în România există multe așa-zise firme de familie, business-uri micuțe care nu aduc mari venituri, ci întrețin gospodării modeste. Cam acolo administratorii, care sunt, de multe ori, aceiași cu angajații, au optat pentru contract part-time. Ar fi interesant de aflat, în perioada următoare, câte microîntreprinderi s-au închis din cauza acestei măsuri.

Potrivit ultimului sondaj realizat în rândul oamenilor de afaceri, 59,7 au declarat că vor face concedieri în rândul angajaților part-time. 47,7% dintre respondentii care au declarat ca vor face concedieri, au declarat ca vor renunța la toți angajații part-time, 26,1% vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Înainte de anunțarea noilor măsuri fiscale, 1,1 milioane de români erau angajaţi pe contracte part-time.

articolul original.

Peste 1.100 de persoane angajate prin AJOFM în primul semestru al anului 2022

26 July 2022 at 06:48
By: Regie
image

1137 persoane angajate prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă  Sălaj în primul semestru al anului  2022.

Ca urmare a aplicării măsurilor de stimulare a ocupării prevăzute de legislaţia în vigoare de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, în primul semestru  al anului 2022, au fost încadrate în muncă 1137 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 30 iunie 2022, 577 au vârsta peste 45 de ani, 152 persoane sunt cuprinse între 35 și 45 ani, 152 au vârsta între 25 și 35 de an,iar  256 sunt tineri sub 25 de ani. Din total număr persoane ocupate 214 sunt tineri (NEET).

Grupa de vârstă Total persoane angajate
Total general 1137
< 25 ani 256
Între 25 și 35 ani 152                     
Între 35 și 45 ani 152
Peste 45 ani 577

Numărul femeilor încadrate este de 515, iar al bărbaţilor de 622, ponderea din totalul persoanelor încadrate find de 45,30%, respectiv 54,70%.

În funcţie de rezidenţă, 492 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 645 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe persoane au studii liceale şi postliceale(528), profesionale (260), gimnaziale (239),110 persoane fiind cu studii universitare. Din numărul total de persoane încadrate prin intermediul AJOFM Sălaj în primele şase luni ale anului 2022, 397 fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Sălaj.

În primul semestru al acestui an, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active a fost de 3541 persoane.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Toate măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă sunt detaliate pe site-ul www.anofm.ro în secțiunile „Persoane fizice”/ „Persoane juridice”.

Mai multe informaţii  sunt disponibile pe site:  www.anofm.ro.

articolul original.
❌