ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

ONU susține că imaginile cu prizonierii ruși executați sunt autentice, dar cere o investigație criminalistică

25 November 2022 at 14:58
image

ONU a făcut o analiză preliminară asupra imaginilor din satul ucrainean Makiivka, ce arată aparenta execuție a unor soldați ruși de către militari ucraineni, și a ajuns la concluzia că acestea nu sunt trucate. Totuși, ONU consideră că e nevoie de o anchetă criminalistică pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat acolo.

ONU, despre imaginile cu execuția unor soldați ruși

În imaginile respective se văd soldați ruși neînarmați ieșind dintr-o casă și așezându-se cu fețele în jos, în timp ce sunt supravegheați de militari ucraineni. La un moment dat, apare și un soldat rus îmbrăcat în negru, care trage asupra ucrainenilor. Filmarea aici se oprește brusc și e continuată apoi cu câteva secunde după execuție, când se văd soldații ruși prăbușiți la pământ.

Specialiștii Biroului ONU pentru Drepturile Omului au făcut o analiză preliminară asupra imaginilor și au ajuns la concluzia că nu sunt trucate. Totuși, ONU spune că e nevoie de o anchetă criminalistică.

„E foarte probabil ca (imaginile) să fie autentice. Circumstanţele reale trebuie să fie investigate într-o manieră cât mai extinsă posibil”, a declarat comisarul Volker Turk, responsabil ONU, potrivit EFE.

Iva Vukusic, expert în urmărirea penală a crimelor de război la Universitatea din Utrecht, a declarat recent că dacă soldatul rus îmbrăcat în negru a simulat capitularea ca să-i păcălească pe ucraineni, atunci și asta poate fi catalogată drept crimă de război.

Imaginile au stârnit furie la Moscova, fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, una dintre cele mai vocate voci de acolo, cerând răzbunare: „Doar pedeapsa cu moartea este o pedeapsă pură din motive ușor de înțeles, conform principiului „viață pentru viață” cunoscut încă din vremea Vechiului Testament”.

ONU: Rusia și Ucraina au torturat prizonieri de război

O anchetă a Biroului ONU pentru Drepturile Omului a stabilit recent că ambele părți au comis abuzuri în cele nouă luni de război declanșat de Rusia în Ucraina.

Ambele armate au torturat prizonieri de război, a transmis Biroul ONU, citând exemple de rele tratamente, precum bătăi, utilizarea șocurilor electrice și nuditate forțată.

Kievul a comunicat anterior că verifică toate informațiile, că va investiga orice încălcări ale legilor războiului și că va lua măsuri legale.

articolul original.

New York Times: Imaginile cu prizonierii de război ruși din Makiivka sugerează că aceștia au fost uciși de la distanță mică (VIDEO)

21 November 2022 at 15:31
image

New York Times susține că sunt reale imaginile filmate în satul ucrainean Makiivka, în regiunea Lugansk, în care un soldat rus îmbrăcat în negru deschide focul, după care cel puțin 11 soldați ruși sunt uciși. Potrivit jurnaliștilor americani, filmările sugerează că e posibil ca prizonierii ruși să fi fost împușcați de la mică distanță.

Clipurile au stârnit indignare publică, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc. ONU a transmis că situația ar trebui investigată. Kievul a anunțat că va face propria anchetă.

Terrible footage, presumably from Makiivka. Russian prisoners of war with raised hands leave the house one by one and lie down on the ground. Last soldier decided not to give up and went out with a machine gun at the Ukrainian military. Shots are heard and the footage is cut off. pic.twitter.com/FKdNbsP0kR

— ARPIT PATEL (@ARPITPA51174364) November 18, 2022

Concluziile New York Times privind imaginile cu prizonierii ruși din Makiivka

În imaginile respective se văd patru soldați ucraineni în curtea unei case. Unul dintre ei țintește spre hambar, de unde ies soldați ruși neînarmați, care se așază cu fața în jos. La un moment dat apare un soldat rus îmbrăcat în negru, care trage asupra ucrainenilor. Aceștia din urmă au ripostat și militarul în negru probabil a fost ucis pe loc.

Consilierul medical Dr. Rohini Haar de la Physicians for Human Rights crede că majoritatea militarilor ruși capturați au fost împușcați în cap în timp ce stăteau întinși pe sol, neînarmați.

Iva Vukusic, expert în urmărirea penală a crimelor de război la Universitatea din Utrecht, în schimb, spune că e greu de tras concluzii doar pe baza imaginilor la dispoziție. Dacă militarii ruși au fost împușcați în timpul unui schimb de focuri, asta nu e neapărat o crimă, susține ea. Iar dacă soldatul rus îmbrăcat în negru a simulat capitularea ca să-i păcălească pe ucraineni, atunci și asta poate fi catalogată drept crimă de război și urmărită penal în conformitate cu Convențiile de la Geneva.

Moartea soldaților ruși a stârnit furie la Moscova

La Moscova clipul a stârnit revolta oficialilor. Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a cerut răzbunare.

„Doar pedeapsa cu moartea este o pedeapsă pură din motive ușor de înțeles, conform principiului „viață pentru viață” cunoscut încă din vremea Vechiului Testament. Chiar dacă va dura ani întregi pentru a-i găsi”, a scris Medvedev, pe canalul său de Telegram.

O anchetă a biroului ONU pentru drepturile omului arată că atât rușii, cât și ucrainenii au torturat prizonieri de război în cele nouă luni de conflict declanșat de Moscova.

articolul original.

Kremlinul susține că nu ia în calcul trimiterea mai multor soldaţi ruşi în Ucraina

21 November 2022 at 11:49
image

Kremlinul susține că nu ia în calcul trimiterea mai multor soldaţi ruşi în Ucraina, printr-o a doua rundă de mobilizare a rezerviştilor, în condiţiile în care forţele ruse au fost nevoite să cedeze teren în ultima lună.

Întrebat de reporteri dacă Rusia plănuieşte o nouă rundă de mobilizare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu pot vorbi în numele Ministerului Apărării, dar nu există discuţii la Kremlin despre acest lucru”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Putin a declarat că a pus capăt campaniei de mobilizare la sfârşitul lunii octombrie

Vladimir Putin a declarat că a pus capăt campaniei de mobilizare la sfârşitul lunii octombrie, dar nu a revocat un decret oficial care oferă baza legală pentru recrutare – o decizie ce a provocat îngrijorare în rândul unora, care se tem că Kremlinul îşi păstrează opţiunile deschise pentru o viitoare mobilizare.

Rusia a chemat peste 300.000 de rezervişti pentru a sprijini ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina, într-o campanie de mobilizare controversată lansată în septembrie. Măsura a determinat sute de mii de bărbaţi ruşi să fugă din ţară pentru a evita să fie recrutaţi şi a declanşat cele mai mari proteste anti-Kremlin de când Moscova şi-a trimis trupele în ţara vecină, în februarie.

Kremlinul a promis, în schimb, că „îi va aduce în faţa justiţiei” pe cei responsabili de o presupusă execuţie a unor soldaţi ruşi în Ucraina, despre care se tot vorbeşte în ultimele zile la Moscova, după apariţia unei înregistări video pe reţelele sociale ruseşti.

Dmitri Peskov a spus că Moscova va face tot posibilul pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce el a numit „o crimă de război”.

Rusia a declarat săptămâna trecută că soldaţii ucraineni au executat peste 10 prizonieri de război ruşi

Rusia a declarat săptămâna trecută că soldaţii ucraineni au executat peste 10 prizonieri de război ruşi, acuzând Kievul că a comis crime de război pe care Occidentul le ignoră. Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului, dar Ucraina declarase anterior că va investiga orice presupuse abuzuri comise de forţele sale armate.

Pe de altă parte, Kremlinul s-a declarat, luni, „îngrijorat” de ceea ce a spus că sunt bombardamente repetate ale Ucrainei asupra centralei nucleare de la Zaporojie şi a cerut puterilor internaţionale să se asigure că forţele ucrainene încetează atacurile asupra celei mai mari uzine atomice din Europa.

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei, a fost bombardată sâmbătă şi duminică, în atacuri pe care Kievul le atribuie Moscovei şi care au atras condamnarea din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU, şeful AIEA avertizând că astfel de lovituri riscă să declanşeze un dezastru major.

„Acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorarea noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Facem apel la toate ţările lumii să îşi folosească influenţa pentru ca forţele armate ucrainene să înceteze să mai facă acest lucru”, a adăugat el.

articolul original.

Ucraina răspunde la acuzațiile Federației Ruse: Soldații ucraineni s-au apărat împotriva rușilor care pretindeau că se predau

20 November 2022 at 19:45
image

Acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de execuţie a prizonierilor de război ruşi sunt demontate de însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului, argumentând faptul că în incidentul filmat, soldaţii ucraineni s-au apărat împotriva ruşilor care pretindeau că se predau.

Mediatorul Dmitro Lubîneţ a declarat că „extrasele video” prezentate de Moscova ca dovadă că Kievul a executat prizonieri de război ruşi arată de fapt că soldaţii ruşi „folosind predarea prefăcută”, „au comis o crimă de război deschizând focul asupra forţelor armate ucrainene”.

Soldaţii ruşi ucişi în acest incident „nu pot fi, prin urmare, consideraţi prizonieri de război”, a adăugat el pe Telegram.

„Cei care vor să folosească protecţia dreptului internaţional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiţi”, a adăugat el.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat peste zece dintre soldaţii săi care au depus armele, denunţând o „crimă de război”, pe baza unor înregistări video postate pe reţelele sociale.

În primul video, care pare să fi fost filmat de un soldat ucrainean într-o zonă de luptă, o duzină de presupuşi militari ruşi ies unul după altul dintr-un adăpost, cu mâinile în aer, şi se întind cu faţa la pământ la ordinul ucrainenilor care îi ţin sub ameninţarea armelor, aminteşte AFP.

Videoul se termină brusc când o ultimă siluetă întunecată iese din adăpost şi răsună împuşcături.

Un alt video filmat cu drona arată o duzină de cadavre întinse în bălţi de sânge, dintre care unul pare să fi fost lovit în cap.

AFP nu a putut confirma din sursă independentă autenticitatea acestor înregistrări video.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că ele arată „uciderea deliberată şi metodică” a soldaţilor ruşi prizonieri.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat că a deschis o anchetă.

Ministerul rus de Externe a cerut ca „organizaţiile internaţionale să condamne această crimă şocantă” şi să iniţieze o anchetă.

Un purtător de cuvânt al ONU la Kiev a declarat vineri pentru AFP că organizaţia „este la curent cu aceste videouri şi le examinează”, transmite AGERPRES

articolul original.

Serviciile de informații militare ucrainene au anunțat oficial că Herson a revenit sub control ucrainean au cerut soldaților ruși rămași în oraș să se predea, altfel vor fi „distruși”

11 November 2022 at 14:46
image

Serviciile de informații militare ucrainene (GRU) au anunțat oficial, vineri, că orașul Herson a revenit sub controlul Ucrainei. Într-o postare pe Telegram, GRU le-a cerut soldaților ruși care n-au apucat să fugă să se predea, altfel vor fi uciși.

Mesajul GRU pentru militarii ruși care n-au apucat să fugă din Herson

GRU a transmis că știe că principalul grup de trupe rusești s-a retras din Herson, iar cei rămași de izbeliște au fost îndemnați să încerce să scape din oraș deghizându-se în civili. Acest lucru nu va fi posibil, au spus Serviciile ucrainene, căci „Hersonul revine sub controlul Ucrainei, unitățile Forțelor Armate Ucrainene intră în oraș. Rutele de retragere ale invadatorilor ruși se află sub controlul de foc al Armatei Ucrainene”.

„Fiecare soldat rus care opune rezistență va fi distrus. Aveți o singură șansă de a evita moartea – predați-vă imediat”, se arată în comunicatul GRU.

Serviciile de informații militare ucrainene au explicat apoi modalitățile prin care soldații ruși se pot preda: apelând linia telefonică „Vreau să trăiesc”, folosind robotul de chat „Vreau să trăiesc” sau în fața militarilor ucraineni, respectând procedura pentru astfel de cazuri.

Orașul Herson revine sub controlul Ucrainei

Amintim că, vineri, militarii ucraineni au ajuns în centrul orașului Herson, iar drapelul ucrainean a fost arborat de patrioți în Piața Libertății.

S-a întâmplat după o retragere haotică a trupelor rusești. Mulți invadatori s-ar fi înecat în Nipru în timp ce încercau să scape. Asta în contextul în care Antonovsky, podul principal peste fluviu, a fost distrus, mai multe secțiuni prăbușindu-se.

Localnicii din Herson au fost sfătuiți să rămână în case, timp în care militarii eliberatori caută soldații ruși rămași în oraș.

articolul original.

Soldaţi rusi: „Propriile noastre trupe au tras asupra noastra”

9 November 2022 at 07:05
Foto: aktual24.ro

Brigada 92 ucraineana a capturat 21 de militari rusi in apropiere de Svatove, in regiunea Luhansk, anunta fortele armate ucrainene. Intr-o inregistrare video, soldatii rusi se plang ca au fost abandonati de comandanti si ca s-a tras asupra lor chiar de catre propriile trupe.

Soldatii rusi capturati provin din Moscova. Ei s-au plans ca nu au mancat timp de trei zile si ca au fost atacati de propria artilerie.

Astfel, „Am fost trimisi de comandament aici in urma cu o luna, trimisi să fim ucisi. Facem parte din regimentul 9. Nu ne-au dat de mancare, de băut, am trait in transee. Nu am primit informatii, nu am avut telefoane, nu am putut comunica cu nimeni. Nu am tras in nimeni, am tras in proprii oameni, ei au tras in noi. Stateam aici de trei zile si au tras in noi, proprii lor camarazi. Nu exista niciun fel de comunicare. Am fost impuscati, am fost impuscati, am fost impuscati.

(…) Totul e haos, am fost aruncati in prima linie. Comandantul, in primul rand, a parasit corabia. Comandantii au fugit primii cum au inceput bombardamentele. Nu ne-au spus nimic si au fugit”, a declarat unul dintre prizonieri.

De asemenea, o inregistrare terifianta cu sute de morminte peste care flutura steaguri ale Rusiei in regiunea Luhansk, controlata de fortele Rusiei, a aparut pe retelele de socializare.

O filmare realizata din masina, arata un foarte lung sir de morminte proaspat sapate peste care se afla coroane si steaguri ale Rusiei. Filmarea a fost realizata in Luhansk.

Publicatia rusa de stiri Verstka, citata de Pravda Ucraina, a auntat ca un batalion de recruti rusi din regiunea Voronej (Rusia) a fost distrus langa satul Makiyivka, districtul Svatove, regiunea Luhansk, de o lovitura ucraineana. Sute de militari rusi au fost ucisi.

Unul dintre supravietuitori, soldatul rus Aledei Agafonov, a povestit pentru Verstka despre pierderile suferite in urma unui atac ucrainean pe linia de contact in apropiere de Makiivka, in regiunea Luhansk. Potrivit soldatului, numarul ocupantilor ucisi ar putea depasi 500.

Din informaţiile lui Agafonov, comandantul batalionului de recruti, care au fost instruiti in unitatea militara 2079, a promis ca soldatii vor fi adusi la Svatove, unde se vor alatura „apararii teritoriale” la 15 kilometri de linia frontului. Cu toate acestea, in noaptea de 2 noiembrie, intregul batalion a fost dus la linia de contact si i s-a ordonat sa mentina linia de aparare.

În afirmaţiile sale, „Am fost aruncati in padure si ni s-a ordonat sa sapam transee; aveam doar trei lopeti pentru tot batalionul si nu exista niciun fel de sprijin. Am sapat cat am putut de bine, iar dimineata a inceput atacul [ucrainean]. [Fortele ucrainene au folosit] artilerie, Grad MLRS, mortiere si elicoptere.

Cand a inceput totul, ofiterii au fugit imediat. Intre atacuri, am incercat sa ne adapostim, dar elicopterele ne-au reperat imediat si pur si simplu ne-au ciuruit. Din 570 de persoane, 29 au reusit sa supravietuiasca, alte 12 au fost ranite, iar restul sunt toti morti”, a relatat Agafonov.

Agafonov a mai adaugat ca, inainte de acest incident, cel putin un alt batalion de recruti a fost distrus in aceeasi pozitie.

„Când fugeam, nu am vazut niciun ofiter; cand ne retrageam, am vazut ca doar soldatii aflati sub contract, voluntarii (pro-rusii din zona Luhansk) se aflau pe linia a treia, iar recrutii erau direct pe linia intai”, a spus el.

În plus, Agafonov spune că recruti din toata Rusia sunt adusi in zona Svatove pentru a inchide golurile din aparare. In Svatove, unde supravietuitorii batalionului lui Agafonov s-au retras dupa atacul ucrainean, exista „grupuri de 2 pana la 5 persoane” din alte batalioane distruse care „ratacesc” pe acolo. El a declarat ca fortele ucrainene au curatat intregul teritoriu unde au luptat recrutii.

la rândul ei Zlata, sotia unui alt soldat, a confirmat pentru Verstka ca sute de soldati au fost ucisi. „Bineinteles, mai mult de jumatate dintre ei au murit”, a spus ea.

Informatiile culese de Verstka au fost confirmate si de Liudmila Chernykh, sotia unui alt mobilizat, care a reusit sa supravietuiasca.

„El [sotul meu] m-a sunat dimineata de pe numarul altcuiva si mi-a spus ce s-a intamplat, ca au fost lasati sa sape linia de aparare, au fost atacati cu mortiere si au reusit cumva sa ajunga de la Krasnodon la Svatove, unde se ascund. Acum le este frica sa mearga oriunde, le este frica chiar si sa mearga la punctele de control. Comandantii lor i-au abandonat, iar ei nu stiu ce sa facă, ci doar cer ajutor”, a declarat Chernykh.

La 5 noiembrie, rudele mai multor recruti aflati in Ucraina au organizat un protest in apropierea cladirii Procuraturii din Voronej, cerand să li se spună adevarul despre soarta membrilor familiilor lor.

„Ei [autoritatile] ne spun ca fiii nostri sunt teferi si nevatamati si chiar isi indeplinesc indatoririle militare. Cum naiba pot fi in siguranta si sanatosi cand toti au fost ucisi acolo?”, a intrebat Oksana Kholodova, mama soldatului Andrei Kholodov.

Anna, sotia unui alt recrutat, a declarat pentru Verstka ca recrutii supravietuitori cer să fie trimisi acasă. „Sunt bombardati acolo. Nu sunt ofiteri, nu este nimeni acolo… Au fost lasati ca niste pisicute, fără pregatire sau altceva. Iar eu si sotul meu avem o fiica, are doar 18 luni”, a spus Anna.

articolul original.

Putin: „50.000 de soldaţi ruşi înrolaţi în urma mobilizării luptă în Ucraina“

7 November 2022 at 16:45
image

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, luni, că 50.000 de soldaţi ruşi înrolaţi în cadrul mobilizării sale luptă, în prezent, în războiul din Ucraina.

Putin a mai spus că 80.000 de persoane se află ”în zona operaţiunii militare speciale” – expresia pe care Rusia îl foloseşte pentru războiul său din Ucraina – iar restul celor aproximativ 320.000 de persoane recrutate se află în tabere de antrenament în Rusia.

”În prezent, avem 50.000 în unităţile lor de luptă. Restul nu participă încă la lupte”, a declarat Putin, în timpul unei vizite în regiunea Tver, în afara Moscovei, potrivit Interfax, conform News.ro.

Putin a anunţat în luna septembrie o acţiune de ”mobilizare parţială”

Putin a anunţat în luna septembrie o acţiune de ”mobilizare parţială” cu scopul de a convoca sute de mii de noi luptători pentru a-i trimite pe front, după ce Ucraina şi-a recucerit porţiuni mari de teritoriu într-o contraofensivă. Anunţul a declanşat un exod al câtorva sute de mii de ruşi şi proteste faţă de război în toată ţara.

Săptămâna trecută, Putin a declarat că, în total, 318.000 au fost chemaţi la luptă în cadrul mobilizării.

Aproximativ 41.000 de luptători ruşi s-au alăturat unităţilor lor de luptă

Rusia a pus capăt mobilizării parţiale la sfârşitul lunii octombrie, iar ministrul Apărării Serghei Şoigu a afirmat pe 28 octombrie că aproximativ 41.000 de luptători ruşi s-au alăturat deja unităţilor lor de luptă care se află în Ucraina.

articolul original.

Povestea unui rus care a scăpat din măcelul de la Makiivka: „Ne-au trimis la luptă cu trei lopeți. Din 570, am rezistat 29”

7 November 2022 at 09:51
image

Armata ucraineană a lichidat aproximativ un întreg batalion de soldați ruși în vecinătatea localității ucrainene Makiivka.

Alexei Agafonov, unul dintre supraviețuitori, a povestit ce s-a întâmplat în bătălia de la Makiivka, din regiunea Lugansk și cum au fost „aruncați” pe linia frontului cu „doar trei lopeți” și puși să sape tranșee, potrivit ukrainetoday.org.

„Ne-au trimis la luptă cu trei lopeți. Din 570, am rezistat 29”

Se pare că soldatul rus a fost instruit în unitatea militară 2079. Potrivit acestuia, comandantul batalionului mobilizat le-a spus că vor fi trimiși în regiunea Svatovo, în Lugansk, la 15 kilometri de linia frontului.

Dar cu toate acestea, în noaptea de 2 noiembrie, batalionul a fost adus pe linia de contact, iar soldaților li s-a ordonat să sape tranșee și să țină linia de apărare.

„Am fost aruncați acolo, ne-au spus să săpăm tranșee, aveam trei lopeți pentru tot batalionul. Nu aveam deloc echipament. Am săpat cât am putut, iar dimineața au început bombardamentele, artilerie, mortiere, drone.

Am fost împușcați pur și simplu. Când totul a început, ofițerii au fugit imediat.

Printre bombardamente am încercat să săpăm în continuare, dar dronele ne-au reperat imediat și pur și simplu ne-au împușcat. Din 570 de oameni, 29 au supraviețuit, 12 sunt răniți, restul nu mai sunt”, a povestit Alexei Agafonov.

Soldatul rus povestit că a văzut zeci de cadavre

Alexei  Agafonov a mai menționat că înainte de asta, cel puțin încă un batalion fusese învins în același loc.

„La televizor arată că totul este frumos, dar de fapt, aici, în regiunea Lugansk, cei mobilizați sunt aruncați în față, iar când am plecat de acolo am văzut că soldații cu contract și voluntarii stăteau pe a treia linie și trimiteau pe cei mobilizați în față”, a spus supraviețuitorul.

Acesta a explicat că militarii și cei cu contract nu vor să lupte, iar oameni mobilizați din toată țara sunt aduși în regiunea Svatovo pentru a umple golurile din apărare.

De asemenea, Zlata, soția unuia dintre soldații mobilizați, a vorbit și ea despre sutele de morți.

„Peste jumătate dintre ei sunt morți, cu siguranță”, susține femeia, din ceea ce i-a povestit soțul ei.

Informația a fost confirmată și de soția unui alt supraviețuitor mobilizat

„M-a sunat dimineață de pe numărul altcuiva și mi-a spus ce s-a întâmplat, că au fost lăsați să sape linia de apărare, au fost acoperiți de obuze, de focuri de mortiere și au ajuns cumva de la Krasnodon la Svatovo, unde se ascund acum.

Acum le este frică să plece undeva, chiar le este frică să treacă pe la punctele de control. Conducerea i-a abandonat și nu știu ce să facă, ei doar cer ajutor”, a declarat Liudmila Chernykh.

articolul original.

Peste 2.000 de soldaţi ruşi s-au predat în Ucraina

17 October 2022 at 15:28
image

Un site numit „Hochu Zhit” (Vreau să Trăiesc) a primit, începând cu 4 octombrie, peste 2.000 de solicitări de la soldați ruși care sunt dispuși să-și abandoneze posturile și să se predea voluntar forțelor ucrainene, a informat Kyiv Independent. O organizație rusă anticenzură a anunțat că duminică Procuratura Generală a Rusiei a blocat site-ul, potrivit Business Insider.

Pagina web, administrată de statul ucrainean, promite să adere la prevederile din Convenția de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război și oferă militarilor ruși care se predau trei mese pe zi, asistență juridică și asistență medicală dacă solicită să se predea prin intermediul site-ului sau al liniei telefonice afiliate.

Linia telefonică a fost anunțată pentru prima dată pe 19 septembrie de Ministerul Apărării de la Kiev, cu doar două zile înainte ca președintele rus Vladimir Putin să anunțe mobilizarea a 300.000 de rezerviști.

Duminică, Roskomsvoboda, o organizație neguvernamentală rusă anticenzură, a anunțat că accesul la site a fost blocat sub autoritatea Procuraturii Generale din Rusia, instituție condusă de un apropiat al lui Vladimir Putin, Igor Krasnov.

„A fost blocat de două ori. Prima dată, accesul la toate domeniile și subdomeniile a fost restricționat. Apoi, întregul site a fost blocat”, a precizat organizația rusă pentru Kommersant.

Ministerul Apărării de la Kiev și guvernul rus nu au răspuns solicitărilor de precizări făcute de presa internațională.

articolul original.
  • There are no more articles
❌