ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Rusia a mobilizat ilegal peste 9.000 de soldaţi

31 January 2023 at 17:30
image

Peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost „mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, „inclusiv aceia care, din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz”, a spus marţi procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, din care au fost transmise imagini la televiziunea rusă, relatează agenţia EFE.

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit de asemenea protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante

„Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Amprenta misterioasă a unei mâini, descoperită pe peretele unui șanț vechi de 1.000 de ani din Ierusalim

29 January 2023 at 17:00
image

Un șanț care stătea cândva în calea armatelor cruciate invadatoare a fost descoperit sub Orașul Vechi al Ierusalimului, aducând la viață unele dintre cele mai sângeroase și mai emblematice bătălii ale Evului Mediu târziu. În timp ce excavau linia antică de apărare, arheologii au găsit și amprenta misterioasă a unei mâini, sculptată în peretele șanțului, dar nu sunt în măsură să ofere o explicație cu privire la cine a făcut-o sau ce semnificație poate avea.

Șanțul de protecție a înconjurat faimoasele ziduri ale orașului și se crede că a fost săpat nu mai târziu de secolul al X-lea d.Hr. Potrivit directorului de săpături al Autorității pentru Antichități din Israel, Zubair Adawi, șanțul avea o lățime de cel puțin 10 metri și o adâncime cuprinsă între 2 și 7 metri.

„Funcția sa a fost să împiedice inamicul care asedia Ierusalimul să se apropie de ziduri și să pătrundă în oraș”, a explicat Adawi pentru IFL Science.

„Șanțurile de apărare, de obicei umplute cu apă, sunt binecunoscute din fortificațiile și , dar aici șanțul era uscat, obstacolul pentru atacatori constând în lățimea și adâncimea lui”, a adăugat el.

Amprenta misterioasă a unei mâini păzește șanțul de apărare al Vechiului Ierusalim

Celebrele ziduri și porți care înconjoară Orașul Vechi de astăzi au fost construite în secolul al XVI-lea de sultanul otoman turc Suleiman I Magnificul, dar fortificațiile antice care protejau Ierusalimul înainte de acest punct ar fi fost mult mai impenetrabile, spun arheologii.

„În epocile bătăliilor între cavaleri, cu săbii, săgeți și soldați călare care atacau, fortificațiile Ierusalimului erau formidabile și complexe, cuprinzând ziduri și elemente pentru a opri armatele mari care asaltau orașul”, a explicat Dr. Amit Re’em, directorul regiunii Ierusalimului la Autoritatea pentru Antichități din Israel.

Având în vedere vârsta șanțului de apărare, este foarte probabil ca acesta să fi fost martorul unor evenimente intense în timpul cruciadelor, deoarece armatele europene au încercat în mod repetat să cucerească Ierusalimul între secolele XI și XIII.

„Istoricii care au însoțit Prima Cruciadă descriu sosirea cruciaților la în iunie 1099. Epuizați de călătorie, au stat vizavi de imensul șanț și abia după cinci săptămâni au reușit să-l traverseze, folosind tactici speciale și cu prețul a mult sânge, sub focul puternic al apărătorilor musulmani și evrei”, spune Re’em.

Ce ar putea simboliza amprenta?

Pentru a intra în oraș, cruciații ar fi trebuit să treacă șanțul și cele două ziduri groase pe care acesta le înconjura, „în timp ce apărătorii orașului de pe ziduri aruncau peste ei foc și sulf”. O serie de tuneluri secrete le-ar fi permis celor din Ierusalim să intre în șanț și să atace inamicul prin surprindere înainte de a se retrage înapoi în siguranța oferită de oraș.

Printre cele mai interesante elemente descoperite de echipă a fost în peretele șanțului. Dacă mâna care a făcut semnul i-a aparținut unui apărător al orașului, unui cavaler invadator sau altcuiva, rămâne un mister complet.

„Simbolizează ceva? Indică un anumit element din apropiere? Sau este doar o farsă locală? Doar timpul ne va spune”, concluzionează cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Organizatorii de parastase cu fanfară militară preferă Piața Ovidiu

25 January 2023 at 09:18
image

Nu știu dacă ați observat, dar, de ceva vreme încoace, la Constanța, cel puțin, nu mai sărbătorim. Nu, nu. Celebrăm. Sărbătoarea e pentru țărănet, pentru mogâldănimea care, prin sărbătoare, înțelege să se bucure, să râdă, să cânte, să danseze, să bage un cârnat la maț, să ciocnească și să dea peste cap un pahar de ceva. Aristocrații din aparatul bugetar al statului celebrează, țin discursuri în fața câtorva rebegiți, mânați în frig de aparate de partid sau de asociații obediente, își umflă pantalonii de stofă scumpă cu bășini călduroase, asistați de militari cu puști și tromboane, care să le dea impresia importanței.

Practic, toate momentele oficiale care se desfășoară în Piața Ovidiu sunt niște parastase cu fanfară. Reprezentanții de vârf ai ciocoimii administrative locale țin discursuri, pe care nici măcar nu le-au scris ei. Cuvinte înșirate pe o hârtie de niște angajați plictisiți și ei,, care nu mișcă și nu interesează pe nimeni, nici măcar pe aceia care le citesc.  E un fel de traforaj viteză cu litere. O bifă cu mutre încruntate și pătrunse. Este ca și cum ai servi unui gurmand o friptură facută din coperțile unui dosar cu șină și ai avea pretenția să-l vezi crăcănându-se de fericire.

Nu înțeleg perpetuarea acestui stupid al situației. Ăștia așa își sărbătoresc, mă rog, celebrează, zilele de naștere, aniversările căsătoriilor sau alte momente fericite din viață? Își cheamă neamurile în sufragerie, le țin în picioare, mestecă un discurs de 10 minute, neamurile bagă un snop de aplauze, dănțuiesc în jurul mesei și apoi, valea!, fiecare la frigiderul lui?

E chiar atât de greu să organizezi o SĂRBĂTOARE, nu un Parastas? Să te îngrijești să găsești un loc potrivit pentru specificul sărbătorii sau, dacă nu îl ai, să îl amenajezi din timp. Să te îngrijești, dacă-i iarnă, să existe comercianți de ceaiuri și cafele calde, de vin fiert. Să te îngrijești să existe comercianți cu niscaiva ronțăieli. Să ai muzică populară, expoziții cu tematică specifică în aer liber și, deloc în ultimul rând, SĂ INVIȚI PUBLICUL SĂ SĂRBĂTOREASCĂ.

Realitatea este că ciocoimea administrativă nu vrea decât să bifeze repede și să plece. Publicul i-ar încurca. Poate chiar le-ar zice câteva de la obraz pentru modul în care își fac treburile pentru care sunt plătiți. Nu, publicul e de porc, soldații sunt de preferat. Trăiască Unirea!

articolul original.

Românii care luptau în Legiunea Străină în perioada interbelică. Ce îi motiva?

24 January 2023 at 17:00
image

Legiunea Străină franceză a atras de-a lungul timpului și cetățeni români. De când a devenit cunoscută, au circulat tot felul de povești legate de activitatea militarilor din această unitate. Dorind să iasă în întâmpinarea publicului cu subiecte deosebite, revista „Realitatea Ilustrată” publica în ianuarie 1939 un reportaj despre românii care erau înrolați atunci în Legiunea Străină franceză.

În 1939, Africa nu mai era un loc necunoscut, Sahara era mai cutreierată de avioane decât de cămile, iar „berberul încăleca” mai degrabă pe bicicletă decât pe dromader.

Africa era în schimb un prilej de „harță-europeană”, dispunea și de orașe moderne cu blocuri mărețe, șosele asfaltate, etc.

Istoria Legiunii Străine, veche de secole

În ceea ce privește, autorul reportajului, care se semnează Art. Vogel, simte nevoia să facă o scurtă istorisire a modului în care s-a format unitatea militară.

„Istoria Legiunii e veche. Începe în secolul al XVI-lea atunci când, în Franța, existau din pricina insuficientei gărzilor comunale legiuni de elvețieni. Carol al VII-lea a înființat primele legiuni străine, iar istoria ne mai arată că Maurice de Saxe avea primele gărzi negre.

O legiune bine organizată a fost pe vremea Primei Republici, când s-a format Legiunea Batavă formată din olandezi. În 1792, găsim legiunea belgiană, în 1795 cea germană. În 1802, Napoleon a alcătuit Legiunea Greacă. Un Bourbon a desființat Legiunea și, cum corpurile expediționare refuzau să părăsească cazărmile, Legiunea Străină a luat ființă printr-un decret din 1814. Cea mai mare expediție legionară a fost în 1841 în Africa și din acea vreme au rămas pe continent 3 batalioane cu câte opt companii. Eroice au fost și legiunile care au făcut războiul Crimei”.

Cine lupta în Legiunea Străină?

Legiunea Străină reunea atunci un mix de oameni din întreaga lume. Aventurieri, milionari, intelectuali, dezertori și tot felul de alte personaje se înscriau în unitate pentru o nouă viață, gata oricând să moară pentru o nouă patrie și pentru un salariu de 250 de franci.

„Legiunea Străină este de atunci . Destinul acestor mercenari moderni a reunit laolaltă aventurieri, milionari scăpătați, dezertori condamnați, intelectuali ratați, oameni care nu vor mai împărtăși necazul, reuniți sub un steag glorios, oricând gata să moară fără niciun regret pentru o patrie nouă. E mult mister și mult eroism în sufletul acestor oameni uniformizați de disciplina militară.

Atunci când Franța angajează legionari, nu pune nicio condiție. Viitorul soldat poate să-și ascundă identitatea, să se înscrie sub orice nume îi place. Nimeni nu-l întreabă de unde vine, de ce acceptă viața grea și plină de pericole a legionarilor. Pentru Legiunea Străină e nevoie de o singură semnătură care te angajează minimum pe cinci ani și viața nouă își începe cursul.

De la Marsilia unde se face îmbarcarea, viitorii legionari sunt transportați în Algeria, la Belabess, unde se află centrul de instrucție. 36 de ore după îmbarcare, legionarii primesc uniforma kaki și chipiul alb, semnul Legiunii. După șase luni de lucru, instrucția este încheiată. Legionarul capătă un număr de ordine, i se fixează leafa de 250 de franci pe lună și e trimis la unul din cele trei regimente din Maroc, la Meknez, Fez sau Marrakech”, scrie „Realitatea Ilustrată”.

Românii din Legiunea Străină în 1939

Primul român din Legiunea Străină pe care reporterul „Realității Ilustrate” îl cunoscuse se numea Ion Martin, era din Poiana Sibiului și era înrolat încă din 1923. Mai avea atunci opt luni de servit în Legiune și urma să se întoarcă în România.

„Legionarul 70.008 din 2-me Regiment Etranger Meknez ne-a făcut o spovedanie impresionantă. Se numește Ion Martin şi este născut la Poiana Sibiului. A plecat acum 15 ani, mânat de dorul de aventură. A pribegit prin Europa şi a ajuns apoi în Legiune.

În 1923 s-a înrolat și a luptat cu indigenii de multe ori. I-au șuierat gloanțele pe la ureche, s-o furișat prin nisipul deșertului, a aruncat grenada cum numai un român o azvârle și s-a distins de multe ori.

În toiul luptelor grele, în vijelia de nisip a Saharei, Ion Martin nu a uitat de țară. Mai are de servit opt luni ca să-și încheie angajamentul de 15 ani. A plecat un copil, se întoarce un om pe care viața l-a învățat ceva. La Poiana Sibiului îl așteaptă desigur o mamă bătrână și poate o fată pe care a iubit-o. `S-o fi măritat`, ne spune trist Martin Ion, legionarul cu numărul 70008… ”

Români morți în Legiunea Străină

Mai erau și alți români atunci înscriși în Legiunea Străină, inclusiv unul care studiase medicina la Paris. O decepție puternică în viață îl determinase să se înscrie în corpul legionarilor.

Erau și români care au murit luptând în Legiune. Numele lor era înscris pe piatra funerară a eroilor legiunii. „Am întâlnit la Mekner un bucureștean, Ion Marinescu. Este de cinci ani în legiune. Ne-a întrebat de Dealul Spirei, de str. Uranus, de str. Militari, locurile copilăriei lui. Îi picau lacrimile și a plecat plângând. Ne-am dat seama că i-am răscolit amintiri, că i-am adus aminte de țară.

Pe piatra funerară a eroilor . Găsim pe Matache Florescu, Ilie Cireșanu, Vasile Predescu și Weinfeld-Iaşi, morţi pentru gloria steagului Legiunii. În alt regiment am întâlnit un compatriot din buna societate romanească. A studiat la Paris medicina și a trecut cu succes examenele. O decepție puternică l-a trimis în Legiune.

Viața aspră de soldat îi aduce alinare. Este de trei ani în Africa și suportă stoic regimul. Peste doi ani se va întoarce la Paris, va continua să studieze. Un om nou”, mai scria „Realitatea Ilustrată.

articolul original.

Regimul separatist din Transnistria pregătește ceva? Bărbații sunt chemați la instruire militară, se oferă stimulente atractive

24 January 2023 at 12:18
By: -
image

Bărbații cu vârsta până la 55 de ani din Transnistria sunt chemați la un antrenament de trageri. Celor apți pentru serviciu militar li se promit bani, îmbrăcăminte, cazare și alimente.

Regimul separatist de la Tiraspol cheamă bărbații din raioanele de est ale Republicii Moldova la un antrenament de trageri alături de așa-zișii „pacificatori”, iar pentru asta au pregătit și un buget pe măsură, relatează Ziarul Național.

Potrivit presei din Transnistria, bărbații de până la 55 de ani, apți pentru serviciul militar, sunt atrași cu un pachet social foarte consistent, oferit timp de trei luni. Cei care vor accepta să participe la pregătire vor primi lunar 2.800 de ruble transnistrene (aproximativ 3.000 de lei moldovenești, adică 718 RON), îmbrăcâminte, cazare și alimentație.

Persoanele care vor să participe la aplicațiile militare trebuie să depună o cerere la comisarul militar de la locul de reședință până la 28 februarie.

Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și militari ai Republicii Moldova, dar și din membri ai forțelor paramilitare transnistrene.

Stagiul de pregătire din Transnistria coincide cu întărirea recentă a amenințărilor pe care Moscova le-a transmis Chișinăului.

Senatorul rus Andrei Klimov a avertizat Chişinăul că riscă „repetarea scenariului ucrainean”, comentând interviul pe care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a acordat recent publicaţiei Politico, în care afirma că odată cu invazia rusă din Ucraina în ţara sa a intervenit o „discuţie serioasă” despre o eventuală renunţare la neutralitatea înscrisă în Constituţie.

„La Chişinău, pe fundalul conflictului ucrainean, se analizează dacă se va renunţa la statutul de neutralitate consacrat prin Constituţie în favoarea aderării la o ‘alianţă mai mare’, după cum a răspuns preşedintele moldovean M. Sandu la o întrebare adresată de Politico. Sandu a fost întrebată de Politico despre disponibilitatea sa de a adera la NATO.

Doamna are 50 de ani. Aşa că a trăit în URSS până la 20 de ani. Ea ar trebui să cunoască istoria noastră comună şi să ştie că nu este necesar să încredinţeze Occidentului destinul poporului”, a scris senatorul rus Andrei Klimov într-un comentariu postat pe contul său de Telegram.

Acesta a susținut în continuare că Republica Moldova va ajunge "o provincie a celei mai înapoiate țări din NATO", România.

„Doamna Sandu este atât de indiferentă faţă de moldoveni şi atât de dependentă de Washington, de servitorii săi europeni, încât este gata să repete politica sinucigaşă a unor trădători de ţară din Ucraina vecină, precum Poroşenko şi Zelenski?!”, continuă senatorul rus, care apoi se adresează direct cetățenilor moldoveni, pe care îi avertizează că țara lor va deveni o provincie a „înapoiatei” Românii.

„Nu este timpul, dragi cetăţeni vecini, să trageţi propriile concluzii cu privire la gândurile actualilor voştri şefi de a transforma teritoriile moldoveneşti într-un alt teatru de operaţiuni militare NATO? Sau poate că scopul lui Sandu & comp este de a transforma Moldova, încă neutră şi formal independentă, într-o provincie a României din NATO (poate unul dintre cele mai înapoiate state membre NATO)?”.

Klimov și-a încheiat mesajul amenințând voalat Chișinăul cu exemplul Ucrainei devastate de război: „Apropo: problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (2014), urmată de respingerea neutralităţii constituţionale 'neindependente' care exista până atunci şi de anunţul oficial al politicii Kievului de aderare la blocul militar anti-rusesc NATO.”

T.D.

articolul original.

Patriarhul Kirill, îndemn de tot râsul către preoții ruși: ‘Trebuie să ne mobilizăm enoriașii pentru ca aceștia să strângă echipamente și alimente’

22 January 2023 at 21:19
image

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, le-a cerut preoţilor să se implice mai mult în campania militară din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual.

Dacă spunem că biserica este alături de poporul său, fiecare parohie trebuie să-i ajute pe cei aflaţi în prima linie. Trebuie să ne mobilizăm enoriaşii pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente„, a declarat Kirill, citat de agenţia oficială RIA Novosti, cu prilejul unei reuniuni cu reprezentanţii clerului la Catedrala Epifaniei din Moscova, transmite EFE.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse nu s-a mulţumit doar să ceară ajutor material pentru participanţii la invazia Rusiei în Ucraina, ci le-a cerut preoţilor să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual soldaţilor.

Ştiu că deja se face mult, dar cred că este insuficient. În plus, în spaţiul mediatic nu se menţionează cu frecvenţă ajutorul pe care Biserica Ortodoxă Rusă îl oferă celor care se află în Doneţk, Lugansk, în prima linie a frontului„, a spus el.

Patriarhul Kirill a reiterat că cei care merg pe front au nevoie în primul rând de ajutor spiritual.

Nu li se pot spune formalităţi. Trebuie să ştii ce să-i spui persoanei care să o întărească atunci când se dă ordinul de atac. Un ordin fără de care nu poate exista victorie, când trebuie să te ridici şi să mergi să-ţi înfrunţi moartea. Asta fac băieţii noştri: se ridică din tranşee şi se duc la întâlnirea cu moartea”, a afirmat el, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Predică halucinantă a patriarhului Kirill: ‘Orice dorință de a distruge Rusia va însemna sfârșitul lumii. Sunt vremuri îngrijorătoare, dar credem că Dumnezeu nu va abandona pământul rus’

articolul original.

Presa de la Kiev: Ministerul Apărării din Ucraina a făcut achiziții la suprapreț pentru militari. Informațiile sunt negate de minister

22 January 2023 at 13:46
image

Pentru alimente destinate soldaților, Ministerul Apărării din Ucraina ar fi plătit de 2-3 ori mai mult față de prețurile din magazine, susține presa ucraineană.

Ministrul Apărării a negat acuzațiile și e așteptat în fața Parlamentului să dea explicații.

O publicația ucraineană citată de Kiev Independent a prezentat documente cu achiziții la suprapreț făcute de Ministerul Apărării pentru militarii ucraineni. Jurnaliștii au comparat prețurile dintr-un contract încheiat de minister cu cele practicate de o rețea de hipermarketuri din Kiev. Ei au costatat că ouăle, cartofii, pulpele de pui și alte alimente de bază erau achiziționate la prețuri de două-trei ori mai mari decât cele din magazine. Pentru aceste achiziții, ministerul a plătit peste 13 miliarde și jumătate de grivne, echivalentul a 360 de milioane de dolari.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov a respins acuzațiile și a spus că informațiile au fost diseminate cu intenția de a manipula. El a recunoscut că, în prezent, sunt verificate contractele încheiate de minister.

De altfel, un consilier al președintelui Zelenski a confirmat că are loc un audit la Ministerul Apărării. Iar conducerea ministerului a fost convocată de Parlament pentru a da explicații, în condițiile în care există informații care arată că și alte achiziții pentru armată s-ar fi făcut la suprapreț.

Între  timp,ministrul adjunct pentru dezvoltarea municipalităților și infrastructurii a fost reținut pentru luare de mită.

Vasil Losinskii ar fi primit 400 de mii de euro pentru a facilita achiziționarea unor generatoare de curent la suprapreț, potrivit procurorilor anticorupție de la Kiev. Aceștia au început ancheta din septembrie anul trecut.

articolul original.

Se complică situația pe frontul din sudul Ucrainei! Lider separatist pro-rus: Forțele armate ruse înaintează în provincia ucraineană Zaporojie

22 January 2023 at 17:19
image

Lider separatist pro-rus a declarat că trupele ruse înaintează în direcţia a două localităţi din provincia Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde luptele cu armata ucraineană s-au intensificat săptămâna aceasta.

Frontul este mobil, în special în două direcţii: Origov şi Guliapole”, afirmă Vladimir Rogov, un lider al autorităţii regionale de ocupaţie instalată de Rusia. Cele două oraşe menţionate de acesta, care aveau fiecare circa 15.000 de locuitori înaintea declanşării invaziei ruse, sunt situate la 65 de kilometri si, respectiv, 100 de kilometri sud-est de oraşul Zaporojie, capitala omonimă a provinciei şi care se află sub controlul trupelor ucrainene, potrivit France Presse.

În raportul său public zilnic, Ministerul rus al Apărării susţine de asemenea că ”unităţile districtului militar est ocupă linii şi poziţii mai avantajoase în urma operaţiunilor ofensive în regiunea Zaporojie”.

În acest timp, armata ucraineană menţiona în propriul său raport de acelaşi fel doar faptul că ”mai mult de 15 localităţi au fost vizate de artileria” rusă în regiunea Zaporojie.

Armata rusă anunţase sâmbătă că desfăşoară operaţiuni ofensive în această regiune, unde, potrivit liderului prorus menţionat mai sus intensitatea ostilităţilor a crescut puternic pe toată linia frontului. Spre deosebire de regiunile Doneţk (est) şi Herson (sud), în Zaporojie linia de contact între trupele ucrainene şi cele ruse a rămas practic îngheţată în ultimele luni, fără să se înregistreze acolo lupte majore.

În provincia estică Lugansk, liderul ucrainean al administraţiei militare regionale, Serghei Gaidai, a declarat la televiziunea ucraineană că trupele Kievului îşi menţin poziţiile, dar ”înaintarea este foarte dificilă”, întrucât armata rusă a adus în zonă rezerve substanţiale de arme şi echipamente şi si-a creat acolo mai multe linii defensive, informează agerpres.ro.

articolul original.

Ce se întâmplă dacă Ucraina nu va primi arme la timp? Profesorul universitar Dan Dungaciu: ‘O înghețare a frontului este o veste proastă pentru Ucraina pentru că dă câştig de cauză Federației Ruse care este în Ucraina, cu trupe pe teren’

21 January 2023 at 14:45
image

Profesorul universitar Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla dacă forțele armate ucrainene nu vor primi arme la timp: „O îngheţare a frontului este o veste proastă pentru Ucraina”.

Toate aceste lucruri ar trebui clarificate, acel accident ar trebui clarificat în urma anchetei care este în curs, tocmai pentru ca diverse speculaţii să nu se întâmple. Ucraina nu are nevoie de ele. Are mai multe probleme de rezolvat şi de gestionat, împreună cu partenerii occidentali, în acest moment în care lucrurile nu sunt pozitive pentru Kiev dacă ajutorul occidental promis nu vine la timp.

Problema fundamentală este ca ajutorul să vină la timp şi în cantităţi îndestulătoare pentru ca frontul să nu fie îngheţat. Îngheţarea frontului înseamnă că nicio parte nu poate să o mişte pe cealaltă din poziţiile pe care le deţine. O îngheţare a frontului este o veste proastă pentru Ucraina pentru că dă câştig de cauză Federaţiei Ruse care este în Ucraina, cu trupe pe teren. Ar fi în avantajul Federaţiei Ruse, chiar dacă nu ar mai cuceri teritorii în plus„, a punctat Dan Dungaciu, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Decizia grea pentru Occident este câte arme o să le dea. Acum se vor lua decizii mai complicate față de acum un an’

articolul original.

De ce se tem arheologii să deschidă mormântul primului împărat al Chinei?

20 January 2023 at 13:00
image

Capcanele și otrăvirea cu mercur sunt doar două dintre motivele pentru care arheologii se tem să deschidă mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang.

În 1974, fermierii au dat peste una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile într-un câmp modest din provincia Shaanxi din China. În timp ce săpau, au găsit fragmente ale unei figuri umane făcute din lut.

Acesta a fost doar vârful aisbergului. Săpăturile arheologice au arătat că câmpul se afla deasupra unui număr de gropi care erau pline cu mii de modele de teracotă în mărime naturală ale unor soldați și cai de război, ca să nu mai vorbim de acrobați, oficiali stimați și alte animale, relatează IFL Science.

Mormântul primului împărat al Chinei și armata de teracotă

Se pare că misiunea acestei armate de teracotă a fost să păzească , Qin Shi Huang, primul împărat redutabil al dinastiei Qin, care a condus țara între 221 și 210 î.Hr.

Deși mari părți ale necropolei din jurul mausoleului au fost explorate, mormântul în sine nu a fost niciodată deschis, în ciuda cantității uriașe de mistere care îl înconjoară.

Un motiv principal din spatele acestei ezitări este că arheologii sunt îngrijorați de modul în care excavarea ar putea deteriora mormântul, pierzând informații istorice vitale. În prezent, numai tehnici arheologice invazive ar putea fi folosite pentru a intra în mormânt, riscând să provoace daune ireparabile.

Unul dintre cele mai clare exemple în acest sens vine de la săpăturile din orașul Troia din anii 1870 efectuate de către Heinrich Schliemann. În graba și naivitatea sa, munca sa a reușit să distrugă aproape toate urmele orașului pe care și-a propus să-l descopere. Arheologii sunt siguri că nu vor să fie nerăbdători și să facă din nou aceleași greșeli.

Oamenii de știință au propus ideea de a folosi anumite tehnici non-invazive pentru a privi în interiorul mormântului. O idee este de a utiliza muonii, produsul subatomic al razelor cosmice care se ciocnesc cu atomii din atmosfera Pământului, care pot privi prin structuri precum o rază X avansată. Cu toate acestea, se pare că majoritatea acestor propuneri nu au fost puse în practică.

Capcanele pregătite pentru cei ce cutează să-l deranjeze pe împărat

În plus, odată deschis, mormântul primului împărat al Chinei ar putea veni cu pericole mult mai imediate și mortale. Într-o relatare scrisă de istoricul chinez antic Sima Qian la aproximativ 100 de ani după moartea lui Qin Shi Huang, el explică că mormântul este conectat la capcane care au fost concepute pentru a ucide orice intrus.

„Au fost construite palate și turnuri pitorești pentru o sută de funcționari, iar mormântul a fost umplut cu artefacte rare și comori minunate. Meșterii au primit ordin să facă arbalete și săgeți pregătite pentru a trage în oricine intră în mormânt. pentru a simula o sută de râuri, râul Yangtze și râul Galben, și marea și a fost armat să curgă mecanic”, se arată în document.

Cercetările dovedesc că mormântul primului împărat al Chinei este într-adevăr contaminat

Chiar dacă armele cu arc vechi de 2.000 de ani eșuează, această relatare sugerează că un val de mercur lichid toxic ar putea inunda gropile. Ar putea suna ca o amenințare lipsită de conținut, dar studiile științifice au analizat concentrațiile de mercur din jurul mormântului și au găsit niveluri semnificativ mai mari decât ar fi de așteptat într-o porțiune tipică de pământ.

„Mercurul extrem de volatil ar putea scăpa prin fisuri, care s-au dezvoltat în structură de-a lungul timpului, iar investigația noastră susține înregistrări ale cronicilor antice despre mormânt, despre care se crede că nu a fost niciodată deschis/prădat”, concluzionează autorii unei lucrări din 2020.

Deocamdată, mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, rămâne sigilat și nevăzut, dar nu este uitat. La momentul potrivit, totuși, este posibil ca progresele științifice să aprofundeze în sfârșit de aproximativ 2.200 de ani.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Lider cecen, cerință pentru soldații ruși care nu vor să poarte barbă: „Să fie trimiși în prima linie!”

19 January 2023 at 16:46

Liderul cecen Ramzan Kadîrov i-a cerut președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, să îi trimită direct în prima linie pe soldații care nu vor să își lase barba lungă. Iată despre ce e vorba.

„Dragă Viaceslav Volodin, te rog, nu datorită funcției, ci din pretenie: trimite-i pe gardienii regulamentelor în prima linie.

Înțeleg vârsta și toate astea, dar în politică nu ar trebui să existe ‘mai bătrân-mai tânăr’. În politică există doar interesele statului”, a scris Kadîrov joi pe canalul său de Telegram.

„Sobolev știe perfect cine poartă barbă și de ce în prima linie”

Afirmațiile liderului cecen vin ca răspuns la declarația unui deputat al Dumei de Stat, generalul Viktor Sobolev, care, rugat să comenteze unele speculații apărute recent pe rețelele sociale rusești potrivit cărora militarilor țării le-ar fi interzis să aibă barbă, a confirmat că acest lucru este prevăzut de regulamentele forțelor armate și că ține de o „cerință elementară a disciplinei militare”.

„Se pare că general-locotenentul Viktor Sobolev are mult timp liber la serviciu, deoarece nu are ce face și recitește regulamentele”, a reacționat Kadîrov.

„Nu au fost probleme în rândurile luptătorilor noștri care apărau Patria de neo-naziști, și bam! A apărut! Barba!”, a continuat liderul cecen în mesajul său de pe Telegram.

„Sobolev știe perfect cine poartă barbă și de ce în prima linie.

Prin urmare, sunt sigur că aceasta este o provocare clară, care este menită să afecteze moralul soldaților care sunt într-un război sfânt de dragul Celui Atotputernic și care poartă barbă numai pentru Atotputernic, ca profetul nostru iubit”, a adăugat Kadîrov, potrivit Lenta.ru.

Denis Pușilin, liderul așa-zisei republici populare Donețk, a negat informațiile potrivit cărora luptătorilor le este interzis să poarte barbă, afirmând că aceste zvonuri s-au răspândit pe canalele de Telegram și printre corespondenții militari, dar nu există nicio dovadă.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Vasile Dîncu, ieșire în forță: ‘Președintele mi-a reproșat că nu citesc revista presei. România trebuie să scrie evenimentele, să scrie istoria și să nu se ia după ce spun alții’

17 January 2023 at 21:30

sursa foto:  facebook-mapn

Vasile Dîncu, senator și fost ministru al Apărării Naționale, a vorbit despre momentul în care a demisionat din funcția de ministru al Apărării.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Soldații ucraineni încep antrenamentele în SUA pe sistemul de rachete Patriot

16 January 2023 at 06:51
image

Soldații ucraineni încep antrenamentele pe sistemul de rachete Patriot. Programul se va desfășura la o bază militară din Statele Unite și va dura câteva luni.

Între 90 și 100 de soldați ucraineni se vor pregăti la baza americamă Fort Sill din Oklahoma, conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului.

Generalul Pat Ryder a spus, conform CNN, că antrenamentul durează câteva luni.

„Odată pus în funcțiune, sistemul Patriot  va contribui la apărarea aeriană a Ucrainei”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

SUA au instruit până în decembrie 2022 aproximativ 3.100 de soldați ucraineni cu diferite sisteme, între care HIMARS.

Până acum, Statele Unite au antrenat trupele ucrainene în Europa, iar decizia de efectua pregătire militară a ucrainenilor pe teritoriul american ar putea crește și mai mult tensiunile cu Moscova.

Chiar înainte de Crăciun, preşedintele Joe Biden a anunţat oficial că Statele Unite vor trimite un pachet suplimentar de ajutor în valoare de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv sistemul de rachete Patriot.

Aceste sisteme includ un centru de comandă, o stație radar care detectează rachetele inamice și lansatoare.

Foto: Shutterstock

Citește și: Mai multe avioane de recunoaștere ale NATO vor fi aduse din Germania în România, pe fondul războiului din Ucraina | AUDIO

articolul original.

De ce să fie pregătită Moldova după victoria Ucrainei?

14 January 2023 at 04:59
By: -
image

Republica Moldova are nevoie de o modernizare din temelie a Armatei Naționale, după ce în ultimii 30 de ani guvernările pro-ruse, doldora de spioni ruși, au lucrat metodic la slăbirea acesteia.

S-a făcut tot posibilul ca Republica Moldova să aibă o armată mult mai slabă decât enclava separatistă creată prin război de Rusia în stânga Nistrului (în 1992), numită Transnistria.

O parte din armamentul performant al Armatei Naționale a fost vândut. Avioanele de luptă au fost vândute, iar singurele tancuri pe care le are Moldova sunt cele montate de sovietici pe postamente, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Bugetul alocat Armatei Naționale a Moldovei abia dacă ajungea pentru alimentația soldaților în termen (0,2% din Produsul Intern Brut).

Într-un interviu oferit pentru DW în 2016, proaspăt-alesul președinte de atunci, pro-rusul Igor Dodon, se pronunța pentru lichidarea armatei în general .

Militarii cu contract merg la armată cu mâncare de acasă

„În ultimii 30 de ani nu au fost procurate nici măcar cartușe pentru armată. Nu s-a investit nimic”, recunoaște șeful Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Lilian Carp.

Culmea, în perioada guvernării comuniste (2001-2009), pentru a descuraja militarii profesioniști să rămână în armată, deputații pro-ruși au votat o lege (în vigoare și azi) prin care au obligat militarii angajați prin contract să vină la serviciu cu mâncare de acasă. „Vă imaginați unde s-a ajuns? Soția îi pune militarului în pungă, dimineața, o bucată de brânză, o ceapă și-l trimite să apere țara. Vom anula urgent această lege oribilă”, susține Lilian Carp.

Războiul din Ucraina și faptul că planul de invazie al lui Putin vizează și Republica Moldova au făcut ca la Chișinău să se discute tot mai mult despre starea deplorabilă în care a fost adusă Armata Națională a Moldovei de către guvernările anterioare aservite Rusiei.

Abia acum se discută foarte serios despre necesitatea modernizării urgente și despre instruirea militarilor moldoveni.

Germania a reacționat prima cu ajutoare militare pentru Moldova

Prima care a reacționat la apelul lansat în acest sens de conducerea actuală a Republicii Moldova a fost Germania. În octombrie 2022, ministrul federal al Apărării, Christine Lambrecht, a vizitat Republica Moldova și a promis sprijin imediat , inclusiv drone militare. Pe 10 ianuarie 2023, primul lot de blindate „Piranha-3”, donate de Germania, a intrat în Republica Moldova, iar joi, 12 ianuarie, acestea au fost prezentate în cadrul unei festivități organizate de Ministerul moldovean al Apărării.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei din Chișinău, Ullrich Kinne, a precizat că în următoarele săptămâni și luni la Chișinău vor ajunge, tot ca donație, alte 16 blindate „Piranha”.

„Prin aceste livrări este îmbunătățită capacitatea de apărare a Moldovei și capacitatea acesteia de a participa în misiuni internaționale de menținere a păcii. Participarea Moldovei în aceste misiuni este foarte apreciată la nivel internațional.

Germania este încântată să vină cu această contribuție semnificativă”, a spus Ullrich Kinne.

Neutralitate nu înseamnă să arunci cu sapa după rachetele lui Putin

Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că modernizarea Armatei Naționale este o prioritate a mandatului său și a vorbit despre sprijinul internațional de care se bucură în acest sens, care se va materializa în perioada următoare prin livrarea și a altor unități de tehnică modernă din partea prietenilor externi ai Moldovei.

„Aceste transportatoare blindate donate de Germania deja sunt repartizate pentru dotarea Batalionului 22 de menținere a păcii. Aceste echipamente vor permite instruirea calitativă a militarilor noștri. Efectivul batalionului a făcut cursuri de instruire pentru a putea utiliza aceste mașini de luptă”, a explicat Nosatîi. Potrivit lui, pe blindatele germane vor fi montate mitraliere moderne occidentale.

Moscova, Tiraspolul, dar și exponenții partidelor pro-ruse de la Chișinău încearcă să acrediteze propagandistic sperietoarea că prin întărirea Armatei Naționale, guvernarea pro-europeană de la Chișinău ar încerca „să bage Moldova în război”.

O altă narațiune a propagandei rusești este că guvernul de la Chișinău ar îndeplini în acest sens o comandă a Occidentului și că fortificarea armatei și cooperarea cu partenerii externi în domeniul militar ar veni în contradicție cu statutul de neutralitate al Moldovei.

Potrivit propagandiștilor pro-ruși de la Chișinău, în condițiile actuale, când Rusia atacă militar Ucraina vecină, neutralitatea este soluția cea mai bună pentru Moldova – un statut de neutralitate sfidat însă de către Rusia de peste 30 de ani, prin menținerea ilegală de trupe în regiunea transnistreană.

Replica autorităților de la Chișinău este: „Neutralitate nu înseamnă menținerea unei armate slabe, pentru că nu ne putem apăra de rachetele lui Putin cu sapa”.

Cât de puternică trebuie să fie armata Moldovei?

„Trebuie să ne consolidăm din punct de vedere militar atât cât să putem rezista împotriva unui atac convențional cel puțin pe termen scurt, până ne vin ajutoarele”, susține directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene din Moldova, Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate de pe lângă președintele Republicii Moldova.

Chișinăul nu mizează doar pe donații pentru sectorul de apărare. În bugetul pentru 2023 au fost prevăzuți bani pentru achiziții de armament,  inclusiv pentru sisteme de apărare antiaeriană .

Atât timp cât Ucraina rezistă în fața Rusiei, cele mai mari pericole pentru Moldova pot veni de peste Nistru, din Transnistria – acolo unde staționează ilegal aproximativ 2.000 de militari ruși plus aproximativ 10.000 de rezerviști cu pașapoarte rusești.

Tot acolo, în satul Cobasna, la câteva sute de metri de hotarul cu Ucraina, se află cel mai mare depozit de armament din Europa, „păzit” de militari ruși. „Iată de ce trebuie să avem o armată modernă, foarte bine dotată, care să descurajeze orice gând al lor (al Rusiei – n.red.) de a reaprinde acest conflict”, susține deputatul Lilian Carp.

Când și cum poate interveni armata ucraineană în Transnistria?

Mai mulți oficiali de la Kiev au menționat în ultimele luni că Ucraina ar avea o soluție rapidă pentru lichidarea Transnistriei, dar au precizat că planul lor necesită acordul Chișinăului.

Este vorba de un plan militar pentru care Chișinăul nu și-a dat acordul. Într-o astfel de situație, în opinia fostului deputat Octavian Țîcu, există doar două cazuri în care Ucraina ar putea interveni militar pentru lichidarea Transnistriei: „Unu - dacă Ucraina ar fi atacată de pe teritoriul Transnistriei și, doi - dacă militarii ruși din Transnistria ar ataca Republica Moldova, iar Chișinăul ar cere ajutor Ucrainei”.

Țîcu menționează că este foarte important ca toți la Chișinău să înțeleagă cât de importantă este menținerea unei guvernări pro-europene cu majoritate parlamentară foarte fermă, care să aibă voință politică pentru a pune în aplicare un plan atunci când se va ivi momentul.

În al doilea rând, susține el, „trebuie să existe complicitatea directă și indirectă a României și a UE, pentru că fără ele Moldova nu va izbuti să asimileze Transnistria”.

Rusia, exclusă din procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Potrivit lui Iulian Groza, Chișinăul trebuie să fie pregătit pentru momentul când războiul se va termina și Ucraina va învinge: „Atunci vom avea o nouă realitate. Rusia nu va mai putea face parte din procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în situația în care și-a agresat vecinul și în condițiile în care dezvoltă astăzi acțiuni de agresiune hibridă împotriva Republicii Moldova.

Deci Rusia nu va mai avea un drept legitim să participe la soluționarea conflictului transnistrean. Acum procesul de soluționare a conflictului este înghețat și el depinde foarte mult de modul cum se va încheia acest război din Ucraina”, spune Iulian Groza.

„Formatul 5+2 de soluționare a conflictului transnistrean cu participarea Rusiei și-a dovedit ineficiența în ultimii 30 de ani. El nu va mai putea fi menținut după încheierea războiului din Ucraina. Trebuie să vedem cum se va încheia războiul și dacă la negocierea păcii problema transnistreană va putea fi abordată la pachet”, susține Lilian Carp.

„Înlăturarea Rusiei din mecanismul de soluționare a conflictului transnistrean va fi o necesitate după victoria Ucrainei. Serviciile secrete ucrainene știu totul despre proprietățile pe care le au la Odessa capii regimului separatist de la Tiraspol, care au și pașapoarte ucrainene. Victoria Ucrainei ne va oferi toate instrumentele de soluționare dacă nu vor prevala interesele personale și subminările din interiorul Moldovei”, consideră Octavian Țîcu.

UE trebuie să aibă filtre pentru falșii „refugiați ucraineni” exponenți ai Tiraspolului

În ceea ce privește soarta capilor regimului separatist de la Tiraspol, avocatul Asociației „Promo-Lex” (specializată în monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană), Alexandru Postica, crede că aceasta este o problemă de care Chișinăul ar trebui să se preocupe abia după evacuarea militarilor ruși și a depozitelor de armament din Transnistria.

La această etapă, însă, exponenții regimului separatist de la Tiraspol ar trebui monitorizați de UE, deoarece, având și pașapoarte ucrainene, ei se strecoară, în calitate de refugiați ucraineni, în țările UE unde își legalizează banii murdari agonisiți în Transnistria:

„Mulți dintre exponenții regimului separatist de la Tiraspol deja au fugit din regiune și, având pașapoarte ucrainene, beneficiază, în UE, de azil și de toate beneficiile oferite de țările UE refugiaților ucraineni. Asta deși ei au luptat atât contra Moldovei, cât și contra Ucrainei.

Vorbim în primul rând de unii așa-ziși „businessmani” din Transnistria care au și cetățenie ucraineană. Acum acești oameni își legalizează în UE capitalul acumulat ilegal în Transnistria. Olanda, Germania, Franța sunt țările lor predilecte. Iată de ce este important ca, la nivelul UE, să existe un filtru pentru refugiați, pentru că mulți sunt oamenii lui Putin, doar că au și pașapoarte ucrainene”, susține Postica.

Un nou conflict la Nistru, neprovocat de Rusia, nu este posibil

Despre riscul unui nou conflict armat la Nistru, istoricul Octavian Țîcu susține că acesta nu este posibil fără a fi provocat de Rusia.

„Fără Rusia, un astfel de conflict nu poate avea loc, pentru că nu are cine să lupe. Pe malurile Nistrului persistă un conflict atipic.

Așa-numitul „popor transnistrean” este o ficțiune. 32% din cei din Transnistria sunt moldoveni/români, iar 28% sunt ucraineni. Doar 30% sunt ruși.

99% din cei de acolo sunt cetățeni ai Republicii Moldova cu acte în regulă. Nu este nimic similar cu Karabahul de Munte, Osetia sau Abhazia.

Moldovenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu vor nici să lupte între ei, nici să fie împreună. Și celor de la Tiraspol, și celor de la Chișinău le convine situația care este acum, pentru că nu există instrumente de soluționare a acestei probleme.

Actuala guvernare de la Chișinău înțelege foarte bine acest lucru. PAS (partidul de guvernare din Moldova) nu poate integra Transnistria, pentru că marja de electorat care generează victoria pro-europenilor la alegeri în Moldova este foarte mică (4%-5%). Asimilarea electorală a celor din Transnistria în cadrul unei Moldove reintegrate ar însemna înclinarea definitivă a balanței spre putinism, spre Rusia.

Noi aici, în dreapta Nistrului, nu am reușit să schimbăm mentalitatea moldovenilor în 30 de ani de pretinsă democrație, dar imaginați-vă ce se întâmplă în capul oamenilor din acea enclavă separatistă, stăpânită de propaganda pro-Putin.

Acolo educația are loc după tiparele Rusiei. Noi vrem să-i primim în sistemul educațional al Republicii Moldova, dar ei studiază după curricula rusească – învață „Istoria Rusiei”, sistemul legislativ rus, știința și literatura – toate sunt legate de lumea rusă”, a explicat Octavian Țîcu.

În ceea ce privește asigurarea securității Republicii Moldova pe termen lung, el consideră că problema trebuie tranșată într-un spațiu civilizațional – cu aderarea Moldovei la NATO la pachet cu Ucraina după încheierea războiului: „Sperăm că NATO și-a învățat lecția prin ezitarea de care a dat dovadă în privința Ucrainei înainte să fie invadată de Rusia”, a conchis istoricul Octavian Țîcu.

Vitalie Călugăreanu

articolul original.

SUA: Forțele ucrainene vorf fi antrenate la o bază din Oklahoma pentru a putea opera sistemul de apărare aeriană Patriot

11 January 2023 at 07:01
image

Statele Unite vor antrena forţele ucrainene la o bază militară din statul Oklahoma pentru a putea opera şi întreţine sistemul de apărare aeriană Patriot pe care Washingtonul îl va furniza Kievului.

Anunțul a fost făcut de Pentagon.

Instruirea forţelor ucrainene va începe săptămâna viitoare.

Vor participa la antrenament între 90 şi 100 de soldaţi ucraineni.

Executivul american a anunţat la sfârşitul anului trecut că va furniza Ucrainei un sistem de rachete sol-aer Patriot, solicitat de mult timp de către Kiev pentru a contracara atacurile ruseşti.

Sistemele de apărare aeriană au jucat un rol vital în protejarea Ucrainei de atacurile forţelor ruse.

Citește și: Radu Hossu: „Unde este Dumnezeu când moare un copil de 2 zile într-o maternitate bombardată de ruși?” | VIDEO

articolul original.

Rușii pretind că au ucis 600 de soldați ucraineni într-un atac cu rachetă

8 January 2023 at 14:38
image

Ministerul rus al Apărării pretinde că forțele rusești au ucis peste 600 de militari ucraineni într-o lovitură cu rachetă asupra unor clădiri din Kramatorsk, regiunea Donețk, informează Reuters. Ministerul a precizat că lovitura e o răzbunare după atacul ucrainenilor asupra unei cazărmi rusești din Makiivka.

Rusia pretinde că forțele sale au ucis 600 de soldați ucraineni într-un atac

„Ca urmare a unui atac masiv cu rachete asupra unor puncte de desfășurare temporară a unităților armatei ucrainene, peste 600 de soldați ucraineni au fost uciși”, a transmis Ministerul rus al Apărării.
Reuters nu a putut verifica independent informația.

Kievul nu a avut nicio reacție până acum, dar primarul orașului a declarat dimineață că, în noaptea precedentă, invadatorii ruși au tras cu rachete asupra unor clădiri, dar nu a murit nimeni, ci doar au fost avariate două școli, opt blocuri și câteva garaje.

Armata ucraineană a ucis mai mulți soldați ruși într-un atac la Makiivka

Ministerul rus al Apărării a susținut că lovitura e o răzbunare după atacul ucrainenilor asupra unei cazărmi rusești din Makiivka. Ucrainenii spun că în jur de 400 de soldați ruși au murit atunci, dar Moscova susține că au decedat 89.

Moscova a dat vina chiar pe soldații uciși, susținând că aceștia și-au folosit mult telefoanele mobile și astfel au permis forțelor ucrainene să identifice coordonatele locației lor.

articolul original.

Rusia s-ar pregăti să mobilizeze alți 500.000 de recruți

7 January 2023 at 08:03
image

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie, într-un alt aparent semn că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului, relatează Hotnews.

Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, a declarat că Ucraina crede că recruții vor fi implicați într-un șir de ofensive rusești în primăvară și vară în estul și sudul țării.

Rusia a negat că pregătește un al doilea val de mobilizare, Putin afirmând luna trecută că este „inutil” să vorbească despre o nouă convocare, susținând că doar jumătate dintre cei deja mobilizați au fost trimiși în Ucraina.

Oficialii ruși, inclusiv Putin, au negat anterior planurile de a ordona o mobilizare înainte de a declara în cele din urmă o „mobilizare parțială” în septembrie.

Avertismentul Ucrainei cu privire la o nouă mobilizare vine în timp ce Rusia a anunțat încetarea focului de Crăciunul ortodox.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că trupele sale au început să respecte încetarea focului de la prânz, ora Moscovei, „de-a lungul întregii linii de contact”, acuzând Ucraina că aceasta continuă să bombardeze zonele populate și pozițiile militare.

Rusia aproape că își va dubla forța militară pe care o avea înainte de război

Ucrainenii estimează că Rusia va mobiliza un număr mai mare de oameni decât în campania din septembrie, care s-a dovedit larg nepopulară și a declanșat proteste în toată Rusia. Dacă estimarea se dovedește corectă, Rusia aproape că își va dubla forța antebelică într-un interval de câteva luni.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au declarat că 280.000 de trupe terestre ruse sunt în prezent desfășurate împotriva Ucrainei.

Skibițki a spus că va dura aproximativ două luni pentru ca Rusia să pună laolaltă formațiunile militare și că orice succes rusesc pe câmpul de luptă va depinde de cât de bine echipați și antrenați sunt rușii.

articolul original.

Sute de soldați ruși, uciși într-un atac cu lansatoare HIMARS

2 January 2023 at 15:59
image

Bloggerii militari ruși au postat luni mesaje pline de furie după ce au apărut informații privind moartea a sute de soldați ruși după lovituri cu HIMARS efectuate asupra unui internat al unei foste școli profesionale din Makiivka, un oraș ocupat de lângă Donețk, capitala regiunii cu același nume.

Daniil Bezsonov, un oficial de rang înalt instalat de Rusia în părțile ocupate din regiunea Donețk, a declarat că clădirea a suferit o „lovitură masivă” din partea unor rachete de fabricație americană în noaptea de Anul Nou, la două minute după miezul nopții.

Potrivit informațiilor preliminare, cladirea era folosită ca sediu pentru personal mobilizat, a precizat el, potrivit Hotnews.

„Au existat morți și răniți, numărul exact este încă necunoscut. Clădirea în sine a fost grav avariată”, a adăugat Bezsonov pe Telegram. Agenția rusă de știri de stat TASS a susținut că doar 15 persoane au fost rănite.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, 63 de sodați au murit în urma unui atac cu rachete.

Reacția ironică a ucrainenilor

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că nu mai puțin de 400 de ruși au fost uciși acolo „ca urmare a „manipulării neglijente a dispozitivelor de încălzire””.

Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari naționaliști ruși, a spus , de asemenea, că numărul morților este de ordinul sutelor.

În clădire fusese depozitată muniție, care a explodat atunci când cazarma a fost lovită.

„Ceea ce s-a întâmplat în Makiivka este oribil”, a scris furios Arhanghelul Spetznaz Z, un alt blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram.

„Cui i-a venit ideea de a plasa personal în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că, chiar dacă se lovește cu artileria, vor fi mulți răniți sau morți?”, a adăugat acesta.

articolul original.

Sir Geoffrey Nice: ‘Cel mai important lucru este ca liderul rus să fie judecat în persoană, și nu soldații de rang inferior’

1 January 2023 at 18:15
image

Sir Geoffrey Nice, magistratul britanic care a condus urmărirea penală a fostului lider sârb Slobodan Milosevic, spune că liderul rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crimele de război comise în această ţară.

Cazul „nu ar putea fi mai clar” împotriva lui Putin şi nu există „nicio îndoială” că există un lanţ de comandă care duce către omul forte de la Kremlin, a explicat la BBC Sir Geoffrey Nice.

„Cel mai important lucru” este ca liderul rus să fie judecat în persoană, şi nu soldaţii de rang inferior. Din punctul său de vedere, procesul ar putea avea loc chiar „mâine dimineaţă” şi ar trebui să fie organizat de ucraineni în limba ucraineană, iar Putin însuşi ar trebui să fie prezent în boxa acuzaţilor.

Sir Geoffrey Nice a declarat pentru BBC că Putin se face vinovat pentru atacurile asupra ţintelor civile din timpul războiului. Magistratul britanic este surprins că procurorii şi politicienii nu au „explicat acest lucru mult mai liber şi mai deschis”.

Magistratul vede şi un posibil motiv pentru care liderul rus nu s-a confruntat cu măsuri mai dure până acum, sugerând că ar putea exista un demers prin care Putin să scape de urmărirea penală ca parte a unui acord de pace. Nice a declarat pentru BBC că „reticenţa” Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a-l pune sub acuzare pe Putin a ridicat „perspectiva îngrozitoare” că instanţa dă prioritate unui acord de pace.

CPI a respins ideea că ar exista vreo „presiune sau influenţă” asupra procurorului Karim Khan pentru a tergiversa investigaţiile şi a declarat că mandatele de arestare vor fi emise atunci când vor fi adunate suficiente probe.

Pe de altă parte, se ştie că este dificil să legi direct un lider politic de infracţiunile comise de forţele armate pe teren şi, chiar dacă Putin ar fi inculpat, trimiterea sa în judecată ar fi o provocare în absenţa prăbuşirii regimului său, conform news.ro

articolul original.
❌