ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei: ‘Federația Rusă nu are, la ora actuală, o capacitate militară de luat în seamă, în raport cu forța NATO’

29 September 2022 at 19:14
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a afirmat că Federația Rusă va rămâne un agresor atâta timp cât nu va fi epuizată din punct de vedere militar și al armei energetice.

Eram fericiți și nu știam. Dar nu știam, în același timp, că Rusia – sau nu voiam să vedem – este un agresor. Ea va continua să cucerească, să anexeze, să declare republici secesioniste pe care să le sprijine și așa mai departe. În definitiv, acum înseamnă nu neapărat că este și limbaj de lemn – să ne apărăm libertatea, a noastră, a europenilor – ci să facem astfel încât Federația Rusă să nu reprezinte o amenințare sau o amenințare care, în mod obiectiv, are capacitatea să acționeze împotriva statelor europene.

Dacă noi plecăm de la următorul argument, că Federația Rusă, care reprezenta o forță, se considerau – nu știu dacă se mai consideră – echivalenți cu NATO, nu au reușit să cucerească, după mai bine de o jumătate de an de război, decât 15% din teritoriu, pentru că 7% era cucerit dinainte. Asta înseamnă că Federația Rusă nu are, la ora actuală, o capacitate militară de luat în seamă, în raport cu forța NATO”, a afirmat generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a precizat că Federația Rusă ar trebui să aibă o armată bine pregătită și resurse financiare considerabile pentru a avea succes în următorii ani.

Orice compromis realizat cu Federația Rusă, pentru Federația Rusă a însemnat ‘merg mai departe’. Federația Rusă, dacă nu va fi epuizată din punct de vedere militar și al armei energetice, va rămâne un agresor. Cum faci Federația Rusă să aibă nevoie de 15-20 de ani și de resurse financiare importante?

Ar trebui să-și dubleze bugetul Apărării, ca să aibă o armată pregătită, ca într-o lovitură împotriva unui stat mediu, să aibă succes. Arma energetică să nu o mai folosească întotdeauna? Nu, energia să nu o mai folosească pe post de armă energetică”, a precizat generalul (r) Virgil Bălăceanu, conform Gândul.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Generalul (r) Eugen Bădălan: ‘În caz de atac, România se apără cu sprijin NATO. Nu trebuie să uităm că în situație de mobilizare sau la război, conform legilor existente astăzi se reia în România serviciul militar obligatoriu’

27 September 2022 at 14:52
image

Fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, Gen. (R) Eugen Bădălan, a precizat că România se apără cu sprijin NATO, iar NATO a creat o forță de răspundere imediată.

„În caz de atac, România se apără cu sprijin NATO. În strategia militară a României, în strategia de securitate, nu numai în strategia militară, dintotdeauna România s-a pregătit pentru apărare, niciodată pentru a desfășura acțiuni militare ofensive pe alte teritorii.

Armata Română, în acest moment, din punct de vedere numeric, numără undeva până în 70.000 de oameni. Din nefericire, rezerva voluntară este foarte mică, dar nu trebuie să uităm că în situație de mobilizare sau la război, conform legilor existente astăzi se reia în România serviciul militar obligatoriu.

Eu unul am crezut că în secolul 21 vom asistat doar la războaie fulger. NATO a creat o forță de răspundere imediată. 300.000 de soldați intervin în zona atacului militar. România are până în 20 de avioane operative.

Industria de echipamente militare din România a dispărut, dar se încearcă reluarea producției de echipamente militare. Armata României are capacitatea de a acționa”, a spus Gen. Eugen Bădălan, conform gândul.ro.

articolul original.

Noilor recruți ruși li se cere să meargă pe front cu tampoane și absorbante. Responsabilă cu recrutările: „Băieți, nu râdeți!” (VIDEO)

26 September 2022 at 21:03
image

O înregistrare intens distribuită pe rețelele sociale o arată pe o responsabilă cu recrutările cum le cere noilor soldați ruși să facă rost de absorbante și tampoane în caz că vor fi împușcați pe frontul din Ucraina.

”A doua armată a lumii” caută tampoane

În clip se aude cum femeia le spune noilor recruți să vină ei cu mai multe lucruri, între care cu saci de dormit. Unul dintre ei întreabă dacă acestea nu ar trebui asigurate de armată. „Ar trebui să fie ale voastre, băieți!” – e răspunsul primit.

Ea spune apoi că armata nu oferă decât uniformele și armele, restul, inclusiv medicamentele, fiind asigurate chiar de soldați.

Un nou recrut intervine atunci și afirmă că în farmacii nu se mai găsesc garouri.

Șefa vine apoi cu ”soluțiile alternative”: „Cereți rudelor să vă trimită. Luați trusele de prim ajutor de la mașini. Băieți, nu râdeți! Cereți soțiilor, fetelor, mamelor voastre absorbante și tampoane. Cele mai ieftine. Știți pentru ce sunt? Pentru a opri sângerarea! Puneți tampoanele direct în rana provocată de glonț. Tamponul se umflă și închide rana”.

This in the video shows the actual weight of the #RussianArmy , not other data

Newly mobilized #Russians are told what they need to take to the war. Spoiler – pads and tampons.
(English subtitles)#Russia #Putin #MobilizationInRussia #mobilization #Mobilized #Ukraine 🇺🇦💪 pic.twitter.com/IlAM8wyce1

— Ukraine News 🇺🇦 (@Ukrainene) September 26, 2022

Lipsa de dotare a armatei ruse stârnește furia propagandiștilor ruși

Mobilizarea haotică și incapacitatea armatei de a-i dota pe noii recruți a ajuns să-i enerveze până și pe cei mai înflăcărați propagandiști ai lui Putin, care acum sunt îngrijorați de o eventuală revoltă împotriva mobilizării și războiului.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”.

La excesul de zel al responsabililor, care au chemat pe front până și bunici, bolnavi sau mame singure, Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, a venit cu o ”soluție” în stilul caracteristic: „Am putea să îi împușcăm pe cei responsabili?”.

articolul original.

Mobilizarea parțială îi sperie chiar și pe propagandiștii lui Putin. Ei se tem de o revoltă populară: „Vă jucați cu oameni înarmați!”

26 September 2022 at 19:43
image

Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, și Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, au criticat dur modul în care se face mobilizarea parțială pentru suplimentarea trupelor rusești din Ucraina și s-au arătat înrgrijorați cu privire la o posibilă revoltă care s-ar putea declanșa împotriva războiului și a mobilizării.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Simonian, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”

Mobilizarea haotică din Rusia îi enervează până și pe propagandiști

În cadrul unei emisiuni dedicată aproape în exclusiviotatea subiectului mobilizării, Soloviov a susținut că atât el, cât și Simonian au primit „apeluri panicate”, ceea ce arată „că mai multe persoane au uitat cum să-și facă treaba”.

La rândul ei, Simonian a susținut că după discursul lui Putin a rămas cu impresia că vor fi mobilizați doar bărbații cu experiență militară, numai că realitatea s-a dovedit a fi alta: au fost chemați pe front bătrâni, bolnavi, profesori, muzicieni și o mamă singură cu doi copii mici. În schimb, nu au primit ordinul persoane care chiar au experiență de luptă.

Soloviov a reproșat apoi și că noii recruți primesc arme vechi și ruginite.

„Toți au telefoane și nu-și vor ține gurile. Dacă primesc lucruri putrede, dacă nu au căști, veste antiglonț, nimeni nu va ascunde asta… O spun foarte politicos: nu vă jucați cu oamenii! Nu este vorba de niște rable liberale, sunt oamenii noștri și refuz să tac în legătură cu asta!”, a spus Soloviov, citat de Daily Beast.

Propagandiștii ruși, supărați că rușii de rând nu vor să moară pe frontul din Ucraina

Cei doi propagandiști au tratat și subiectul sutelor de mii de ruși care au fugit din țară ca să scape de trimiterea pe front.

„Unii sunt trimiși ca niște eroi la un război al poporului, iar alții se uită cu lașitate unde și cum să cumpere un bilet”, a spus Solovion.

În schimb, Simonian a ținut să le transmită un mesaj rușilor care fug din țară: „Drum bun! Dar țineți minte că nimeni nu vă așteaptă acolo! Banii o să vi se termine și atunci va trebui să vă întoarceți”.

Șefa RT a avut cuvinte dure și pentru mamele care încearcă să-și protejeze copiii de încorporare, spunând că ar trebui să le fie rușine: „Copiii mei sunt mici, dar dacă i-aș fi născut la momentul potrivit, acum ar fi avut vârsta de încorporare”.

Propagandiștii ruși admit că țara lor a greșit în calculele privind invadarea Ucrainei

Simonian a mai susținut că s-a ajuns la prelungirea războiului și la mobilizarea parțială pentru că ei au supraestimat puterea Rusiei și au subestimat puterea și dorința de a lupta a ucrainenilor, precum și ajutorul pe care aceștia l-au primit de la Occident.

„Ne-am gândit că toate acestea puteau fi realizate cu mai puțin sânge și nu am anticipat o rezistență atât de puternică din partea NATO și a Occidentului. Asta se întâmplă la începutul oricărui război: subestimarea rezistenței, supraestimarea propriei forțe. Așa că iată-ne aici”, a spus ea.

articolul original.

Politolog român din Cernăuți: ‘Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală’

26 September 2022 at 10:15
image

Marin Gherman, jurnalist și politolog din Cernăuți refugiat în această perioadă în România, a explicat de ce președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie de o mobilizare generală.

Întrebat cine sunt cei care ar putea fi mobilizați după decretul emis de Vladimir Putin, analistul a explicat: „Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat în legătură cu faptul că, spre deosebire de Uniunea Europeană, de statele NATO, în Rusia se face armată, deci toți bărbații care împlinesc 18 ani trebuie să facă armata. Sunt recrutați, timp de un an, un an și jumătate, fac armata. Imediat după finalizarea acestui act de onoare, cum este spus în Rusia, este și o moștenire a Uniunii Sovietice, a acestor tradiții, persoana este inclusă pe lista rezerviștilor”.

Astăzi, Vladimir Putin ce a spus, sunt vizați toți rezerviștii. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală, pur și simplu nu mai are nevoie de ea, pentru că va mobiliza pe măsura posibilităților, în baza necesităților ale forțelor armate proprii, câți bărbați va considera de cuviință”, a continuat el.

Pentru că Rusia este foarte mare, nu vorbim de un stat foarte mic, de aceea astăzi 300.000, peste o lună iarăși 300.000 și așa se va realiza o mobilizare și o completare a forțelor armate ale Federației Ruse, deci aici este o mică diferență pentru că foarte mulți bărbați în Rusia au experiență militară. Bine, nu este o experiență extraordinară, știm ce înseamnă corupție în armata rusă, știm ce înseamnă mimarea unui proces de pregătire a militarilor, dar, totuși, o resursă umană enormă există pe teritoriul Rusiei”, a adăugat Marin Gherman, potrivit b1tv.ro.

articolul original.

Ce soartă vor avea soldații ruși care se vor preda ucrainenilor: „Momentul în care se decide dacă viața voastră se va sfârși” (video)

25 September 2022 at 11:15
image

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă asupra faptului, că Ucraina garantează militarilor ruși care se predau un tratament civilizat, secretizarea circumstanțelor predării și posibilitatea de a nu se întoarce în Rusia.

Așadar, liderul de la Kiev  le cere soldaților lui Putin care luptă în Ucraina să se predea. Într-o nouă intervenție video, Volodimir Zelenski a enumerat cele trei promisiuni pentru fiecare soldat rus.

Promisiunile lui Zelenski

„Ucraina garantează trei lucruri fiecărui militar rus care se predă:

  •  va fi tratat în mod civilizat, în conformitate cu toate convențiile;
  •  nimeni nu va cunoaște circumstanțele predării dumneavoastră, nimeni din Rusia nu va ști că predarea dumneavoastră a fost voluntară;
  •  dacă vă este teamă să vă întoarceți în Rusia și nu doriți un schimb de personal, vom găsi o modalitate de a asigura și acest lucru”, notează stirileprotv.

Momentul crucial pentru soldații ruși

Este pentru a doua oară în această săptămână când președintele Ucrainei se adresează în limba rusă cetățenilor din țara agresoare.

„Prin urmare, acum este momentul-cheie pentru voi toți, momentul în care se decide dacă viața voastră se va sfârși. Este mai bine să nu acceptați o convocare decât să muriți pe pământ străin de către un criminal de război.

Este mai bine să scapi de o mobilizare criminală decât să fii schilodit și apoi să răspunzi în fața instanței pentru participarea ta la un război agresiv.

Să te predai în captivitate ucraineană este mai bine decât să mori sub loviturile armelor noastre, sub loviturile absolut corecte ale noastre, pentru că Ucraina se apără în acest război”, a subliniat președintele Zelenski.

articolul original.

Volodimir Zelenski le cere rușilor să se predea! Trei garanții pe care le oferă președintele Ucrainei soldaților ruși

25 September 2022 at 06:19
image

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, îi îndeamnă pe soldații ruși să se predea. Liderul ucrainean le oferă și trei asigurări.

Mai precis, soldatul rus va fi tratat civilizat, conform convențiilor în vigoare.

De asemenea, nimeni nu va cunoaște circumstanțele predării sale. Totodată, dacă soldatul care se predă nu va dori să revină în Rusia, se va găsi o cale pentru a-l ajuta.

„Ucraina garantează fiecărui soldat rus care se predă trei lucruri. În primul rând, va fi tratat într-un mod civilizat, în conformitate cu toate convențiile.

În al doilea rând, nimeni nu va cunoaște circumstanțele predării dumneavoastră, nimeni din Rusia nu va ști că predarea dumneavoastră a fost voluntară.

Și în al treilea rând, dacă vă este teamă să vă întoarceți în Rusia și nu doriți un schimb, vom găsi o modalitate de a asigura și acest lucru”, a spus Zelenski, conform Mediafax.

articolul original.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru rușii care merg pe front: ‘Protestați! Luptați! Fugiți! sau predați-vă. Pentru bărbații din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-și păstra sănătatea’

23 September 2022 at 05:15
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe ruşi „să „protesteze” împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau „să se predea” forţelor Kievului.

În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (…) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă” armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. „Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui„, a adăugat el, notează AFP.

Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu”, a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze „până la un milion de oameni”. Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat„, Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

Anunţul mobilizării a provocat şi un aflux de ruşi care doresc să părăsească ţara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe ţări. Nu este disponibilă nicio estimare a numărului acestora, menţionează AFP, citează agerpres.ro.

Kremlinul a negat amploarea plecărilor, vorbind de un fenomen „mult exagerat”.

Vezi și:

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, despre mobilizarea parțială din Rusia: ‘Totul a fost într-un plan bine pregătit. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina’

articolul original.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, despre mobilizarea parțială din Rusia: ‘Totul a fost într-un plan bine pregătit. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina’

22 September 2022 at 20:51
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei,  a declarat că Ucraina trebuie să fructifice acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe ruse, prin dezvoltarea axelor de contraofensivă mai ales în zona Donbasului.

Mobilizarea parțială a fost dictată de necesitatea suplimentării grupării de forțe, suplimentare care apare mai ales prin succesul contraofensivei ucrainene pe axa de est, în zona Harkovului, nord-est, mai ales sud Harkov, și continuarea acțiunilor contraofensive pe axa de sud, pe malul drept al fluviului Nipru – o situație critică din punct de vedere militar care necesită introducerea de noi forțe și singura soluție a fost această mobilizare parțială”, a explicat gen. (r) Virgil Bălăceanu.

În mod sigur, concomitent cu protestele, care nu sunt de mare amploare, dar poate ele se amplifică, sperăm, anti-război, ordine de mobilizare au ajuns la rezerviști.

Totul a fost într-un plan bine pregătit (…). La această dată, sunt convins că cea mai mare măsură a rezerviștilor mobilizați sunt prezenți la unitățile lor, iar cei care nu sunt prezenți suportă consecințele unor pedepse de la 5 la 10 ani, după modificările făcute de dată recentă de Duma de Stat a Federației Ruse”, a continuat expertul.

Va trebui să vedem evoluția activităților de mobilizare parțială și de pregătire a noii grupări de forțe, de introducere a acesteia în războiul de invazie, pentru că asistăm la o modificare nu esențială, dar importantă a raportului de forțe. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina, prin dezvoltarea axelor de contraofensivă mai ales în zona Donbasului”, a mai spus el.

De asemenea, intensificarea acțiunilor militare și a luptei de rezistență trebuie să creeze instabilitate astfel încât referendumurile pe care și le-au propus – și Putin a fost de acord să le sprijine –  să nu se poată realiza, pentru că anexarea unor teritorii în mod ilegal ar însemna că rușii unilateral vor declara aceste teritorii ca aparținând Federației Ruse și atunci vor spune orice atac pentru eliberarea acestor regiuni înseamnă un atac asupra integrității teritoriale a Federației Ruse și putem lua în calcul în asemenea condiții folosirea armei nucleare”, a adăugat gen. (r) Virgil Bălăceanu, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

articolul original.

Important! Sute de români pot beneficia de această pensie: Care sunt cerințele

22 September 2022 at 19:52
image

Vești importante! Sute de români pot beneficia de această pensie specială. Pensiiile I.O.V.R. reprezintă un drept care se acordă invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.

Conform reglementărilor legale în vigoare, prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de pensii de tip I.O.V.R. mai multe categorii de persoane. Principalii beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, mari mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.

De asemenea, de astfel de drepturi, reglementate prin Legea nr. 49/1999 mai beneficiază și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, potrivit portalului lege5.ro.

Ce drepturi au pensionarii de tip I.O.V.R.

Legea prevede că fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensie de tip I.O.V.R. În cazul invalizilor și a accidentaților de război în afara serviciului ordonat, aceste drepturi sunt stabilite în funcție de gradul de invalididate în care sunt încadrați. Cuantumul acestor drepturi sunt stabilite prin lege.

Trebuie spus că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.

Acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.

Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.

Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Cum se acordă drepturile I.O.V.R.

Pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar, conform legii, beneficiarii de pensii I.O.V.R. au și alte drepturi stabilite prin actul normativ. Ei beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. De asemenea, beneficiază, tot potrivit legii, de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pentru a beneficia de drepturile I.O.V.R., solicitanții trebuie să se adreseze cu o cerere și documentele justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, către casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Lovitură dură pentru sute de mii de români! Aceste mașini nu vor mai putea circula în București pe timp de noapte

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii’

articolul original.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

22 September 2022 at 19:17
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a afirmat că discursul lui Vladimir Putin este un răspuns la contraofensiva ucraineană, însă liderul de la Kremlin a ales mobilizarea parțială și nu pe cea generală de teama să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil.

Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere. Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială”, a precizat el, într-un interviu pentru Contributors.ro.

Ce a spus în acest discurs?

În ordinea inversă, pe locul trei ar fi temele patriotice. S-a referit la Rusia istorică, deci obsesia cu istoria și cu granițele. La faptul că rușii o să-și apere suveranitatea și integratatea teritorială, în fața ofensivei Occidentului care vrea să distrugă Rusia. Noutatea ar fi că Putin împinge tot mai evident spre narațiunea – “patria în pericol”, trebuie ca tot poporul rus să pună mâna pe armă ca s-o apere. Deci, Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Ceea ce n-ar fi o noutate. În condițiile în care mii de soldați ruși fac rapoarte pentru a ieși din armată și nu văd nici un motiv pentru care ar continua războiul împotriva Ucrainei, tentativa lui Putin de a zugrăvi Rusia ca fiind amenințată, e o încercare de a mobiliza populația pentru războiu.

Doar amintesc tema propagandei rusești, anume că Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul, care vrea să distrugă Rusia. E o temă mai veche, n-o dezvolt aici.

Al doilea subiect important, ar fi că Rusia trebuie să susțină dorința celor din Ucraina care vor să-și decidă singuri viitorul în referendumurile anunțate. Putin folosește un termen ciudat, concetățenii noștri. Adică, locuitorii din Herson, Zaporojie, Donbass sunt considerați deja cetățeni ai Rusiei. Poate e doar o scăpare. Eu doar am ascultat discursul, poate ar trebui să mă uit mai atent pe transcriere, deocamdată nu se pot accesa site-ul Președinției ruse.

Și, pe locul întâi, cel mai important punct, este anunțarea — la cererea Ministerului Apărării, repetă asta de cel puțin două ori în discurs – a mobilizării parțiale. Deci, nu el a vrut, ci Șoigu”, a declarat Armand Goșu.

Vezi și:

Dmitri Medvedev s-a dezlanțuit: ‘Orice arme rusești, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru apărarea teritoriilor încorporate de Rusia de la Ucraina’

articolul original.

Centrul Militar Județean Bistrița-Năsăud: Au început înscrierile pentru SOLDAŢI GRADAŢI PROFESIONIŞTI

21 September 2022 at 13:29

Centrul Militar Județean Bistrița-Năsăud prin Biroul informare-recrutare, organizează recrutarea candidaților pentru o serie suplimentară de posturi de soldat/gradat profesionist.

Posturile de soldat/gradat profesionist – Seria suplimentară 2022:

1695 locuri în toată ţara.

Dintre acestea, 774 de posturi sunt prevăzute a fi încadrate prin repartizarea candidaților selecționați și declarați „Nerepartizat” în seria anterioară.

Criterii de recrutare:

– vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;

– absolvent cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare (10 clase);

– permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C, – doar pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”.

 Pentru candidaţii cu domiciliul în judeţul Bistriţa-Năsăud, înscrierea se poate face :

  • personal, la sediul Biroului Informare Recrutare;
  • de la distanţă, online, prin completarea FIȘEI DE CONTACT și DECLARAȚIEI ACORD PRELUCRARE DATE PERSONALE pe care le puteţi gasi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/cmjbn si transmiterea acestora la următoarea adresă de email: recrutarecmjbn@gmail.com.

Termen final de înscriere: 24 octombrie 2022.

Candidații înscriși vor fi planificați pentru evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc în perioada 26 septembrie11 noiembrie 2022:

– probe psihologice:test de aptitudini, de personalitate și situațional;

– probele fizice: traseu utilitar-aplicativ cu baremul maxim 1 min. și 45 sec.; alergare pe distanța de 2000 m cu baremul maxim de 9 min. și 45 sec.;

Candidații declarați ”Admis” la selecția aptitudinală generală vor efectua examinarea medicală la Spitalul Militar de Urgenţă „Doctor Constantin Papilian” în perioada 03 octombrie15 noiembrie 2022.

Ultima etapă a procesului de recrutare constă în completarea-finalizarea dosarului de candidat şi semnarea cererii de înscriere, până la data de 25 noiembrie 2022.

 Repartizarea pe unități militare, arme/servicii și specialități militare va avea loc în perioada 07-08 decembrie 2022.

Toţi candidaţii admişi vor fi introduşi într-o bază de date unică, inclusiv punctajele individuale, calculate în momentul întocmirii dosarului de candidat, şi vor participa la repartizarea computerizată pe funcţiile scoase la concurs.

ATENȚIE! Concursul este pe post, nu pe total locuri. Fiecare candidat va intra în competiţie, pentru locul ales, cu ceilalţi candidaţi care au ales acelaşi post. Va ocupa locul acel candidat care va avea cel mai mare punctaj.

 Prezentarea candidaților fără stagiu militar, în centrele de instrucție se va face în data de 9 ianuarie 2023 , iar a celor cu stagiu militar, în data de 6 februarie 2023.

Pentru mai multe informații,consiliere de specialitate şi ÎNSCRIERE adresați-vă biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud situat în municipiul Bistrița, B-dul Republicii nr.3-5, tel. fix: 0263212453, 0263211271, mobil: 0744699021, de luni până vineri, între orele 08:30 – 16:30 (marți 10:30-18:30).

articolul original.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după ieșirea lui Vladimir Putin: ‘Retorica nucleară la care recurge președintele Putin este periculoasă și nesăbuită’

21 September 2022 at 17:30
image

”Discursul președintelui Putin marchează, în mod clar, o escaladare a retoricii politice a Kremlinului, dar nu este o surpriză. La nivelul conducerii Alianței Nord-Atlantice am luat în calcul acest scenariu și suntem pe deplin pregătiți. De aceea, rămânem calmi și continuăm să oferim sprijin Ucrainei.

Discursul președintelui Putin demonstrează, în primul rând, că războiul nu decurge conform planurilor Moscovei. Acesta a făcut o mare greșeală de calcul – a crezut că poate prelua controlul Ucrainei în câteva zile. Însă ofensiva rusă a fost oprită de forțele ucrainene și acum, de fapt, ucrainenii au reușit să elibereze parte din teritoriul pe care forțele ruse îl ocupaseră în primele luni ale războiului.

Așadar, atât discursul, cât și mobilizarea parțială a forțelor armate ale Rusiei demonstrează greșeala strategică a președintelui Putin. În aceeași logică – de a încerca să traseze o linie roșie, de a reveni de pe o poziție de forță în conflict – vor avea loc și referendumurile false de pe teritoriul Ucrainei încă ocupat de forțele ruse. După cum spunea și Secretarul general Jens Stoltenberg ieri, la New York, asemenea voturi false, referendumuri trucate, nu au însă nicio legitimitate și, prin urmare, nu schimbă natura conflictului.

Orice mobilizare se va adăuga la numărul de trupe și forțe pe care Federația Rusă le are deja în teatru, dar, pentru această creștere de efective militare, va fi nevoie de timp considerabil și de echipament. Iar din ceea ce am văzut până acum, trupele rusești sunt echipate modest, sunt deficitare în termeni de logistică militară, iar comanda și controlul adecvate sunt extrem de rudimentare, având rezultate slabe.

Dar, într-adevăr, toate aceste evoluții vor aduce o înrăutățire a situației din Ucraina, pentru că o escaladare a conflictului va însemna, din păcate, mai multă suferință, mai multe pierderi de vieți. Atât vieți ale luptătorilor ucraineni, cât și ale soldaților ruși. Președintele Putin poate pune capăt acestui război prin retragerea forțelor sale, prin oprirea invadării unei alte țări.

Retorica nucleară la care recurge președintele Putin este periculoasă și nesăbuită. Știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat și va avea consecințe fără precedent pentru Rusia. În consecință, NATO și-a sporit considerabil prezența, în special în partea de est a Alianței, pentru a elimina potențialul de erori sau neînțelegeri la Moscova.

Comunicăm cât se poate de clar că monitorizăm foarte îndeaproape ceea ce face Rusia. Un exemplu care se înscrie în aceeași logică a descurajării strategice și a vigilenței este reprezentat de mesajele transmise de oficialii SUA, în timpul weekend-ului, despre riscurile pentru centrele de aprovizionare pentru Ucraina din statele aliate. În plus, până acum nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară, pregătirea nucleară, dar monitorizăm acest lucru foarte îndeaproape și rămânem vigilenți”, a transmis Mircea Geoană într-o postare pe Facebook, conform antena3.ro

Citește și:

Situație îngrijorătoare la nivel mondial! Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia: ‘Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul’

Ar putea începe un război de proporții? Vladimir Putin atenționează Occidentul: ‘Nu este o cacealma! Noi vom utiliza cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru’

articolul original.

Se agită spiritele în Europa! Lituania ridică nivelul de alertă al armatei în urma ordinului de mobilizare militară din Federația Rusă

21 September 2022 at 11:54
image

Ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas, a anunțat că Lituania a ridicat nivelul de alertă al forţei de reacţie rapidă a armatei sale „pentru a preveni orice provocări din partea Rusiei”, după ce Moscova a anunţat o mobilizare militară parţială.

Din moment ce mobilizarea militară a Rusiei se va desfăşura şi în regiunea Kaliningrad, în vecinătatea noastră, Lituania nu poate să privească impasibilă„, a scris el pe Facebook, relatează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri o mobilizare militară parţială şi s-a angajat – într-un discurs televizat către naţiune – să utilizeze „toate mijloacele disponibile” pentru a proteja teritoriul rus, după ce patru regiuni ucrainene ocupate de forţele ruse au anunţat în urmă cu o zi organizarea unor referendumuri în vederea anexării acestor teritorii de către Rusia, informează agerpres.ro.

articolul original.

Situație îngrijorătoare la nivel mondial! Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia: ‘Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul’

21 September 2022 at 06:28
image

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

El spune că Occidentul a arătat că scopul său este distrugerea Rusiei şi că a încercat să transforme poporul Ucrainei în carne de tun.

Putin mai spune că va acorda statut legal „voluntarilor” care luptă în Donbas.

„Scopul nostru este să eliberăm Donbasul”, a spus el.

Putin a anunţat că este necesară o decizie urgentă pentru a ne proteja poporul în „ţinuturile eliberate”.

„De aceea am cerut Ministerului Apărării să fie de acord cu „mobilizarea parţială”.

El spune că decretul a fost deja semnat şi că mobilizarea parţială începe astăzi.

El spune că toţi cetăţenii care vor fi mobilizaţi vor avea statut de forţă armată deplină.

Putin spune că Occidentul a şantajat Rusia, dar că Rusia are multe arme cu care să răspundă. „Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul”, a afirmat el.

„Am încredere în sprijinul tău”, s-a adresat Putin naţiunii, conform news.ro.

articolul original.

Rusia e pe cale să piardă războiul din Ucraina! Forțele armate ale lui Vladimir Putin nu mai controlează întreaga regiune Lugansk. Oficial ucrainean: ‘Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori’

19 September 2022 at 18:40
image

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele armate ucrainene dețin „controlul deplin” al Bilohorivka.

Este o suburbie a Lysychansk. În curând îi vom îndepărta pe acești nenorociți de acolo cu o mătură. Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori”, spune oficialul ucrainean, relatează The Guardian, citează b1tv.ro.

Imaginile distribuite pe Telegram arată soldați ucraineni patrulând pe o stradă în ruine.

Forțele ruse ocupaseră întreaga regiune Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După o bătălie lungă și grea, statul major al forțelor ucrainene a dispus retragerea din orașele Severodonețk și Lysychansk.

În ultimele 12 zile, regimentele ucrainene din nord-est au pus în operă o contraofensivă fulminantă, eliberând peste 300 de așezări din regiunea Harkov și forțând trupele ruse să se retragă într-o manieră dezordonată. Spre comparație, zona recuperată echivalează ca dimensiune cu jumătate din Țara Galilor și se întinde până la frontiera dintre Ucraina și Rusia.

Tot luni au apărut informații neconfirmate că trupele ucrainene înaintează în Lysychansk. Perspectiva Kremlinului de a controla întregul Donbas, care cuprinde regiunile Donețk și Lugansk, este incertă.

În martie, după ce a eșuat în tentativa de a cuceri Kievul, președintele rus Vladimir Putin spunea că obiectivul „operațiunii militare speciale” din Ucraina este cucerirea Donbasului.

articolul original.

Ce au mai furat soldații ruși în timp ce fugeau de armata ucraineană

19 September 2022 at 00:00
image

Primarul orașului Melitopol, din sudul Ucrainei, a declarat că, în regiunea Harkov, soldații ruși au luat orice mijloc de transport pe care au putut pune mâna în timp ce fugeau de militarii ucraineni în timp ce armata recucerea teritorii, potrivit Sky News.

Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram, spune că, atunci când trupele rusești au ajuns la graniță, era o coadă de 20 de kilometri.

Fedorov a afirmat anterior că a văzut forțele rusești plecând spre graniță cu o zi înainte.

Sky News nu a putut verifica independent aceste afirmații.

Ce au mai furat soldații ruși?

Fedorov a declarat miercuri după-amiază: „Ofițerii ruși nu au avut suficient .(…) Soldații au fost nevoiți să fure mopede și biciclete pentru a se salva. Benzinăriile locale au încetat imediat să mai vândă benzină la instrucțiunile comandanților militari. Doar vehiculele speciale ale ocupanților au fost realimentate. Acei colaboratori locali care au reușit să plece spre granița cu Rusia au fost surprinși neplăcut de „surpriză”. Coada la graniță a ajuns la 20 km… La graniță îi aștepta o tabără de corturi filtrantă, fără încălzire. Ofițerii ucraineni i-au reținut instantaneu pe colaboratorii locali datorită unei mari serii de informații de la cetățenii pro-ucraineni”.

„Credem că foarte curând va flutura pe piața principală din Melitopol! Ofensiva eroică a forțelor armate continuă! Pe diferite fronturi. În diferite zone ale frontului. În curând vor fi noi surprize pentru ocupanți!”, a spus primarul.

Anterior, Fedorov a afirmat că forțele ruse au părăsit Melitopolul și s-au îndreptat spre Crimeea ocupată, fiind raportate coloane de echipament militar la un punct de control din Chongar, la granița cu peninsula.
articolul original.

Statul Major ucrainean susține că rușii își pregătesc retragerea din Herson

17 September 2022 at 21:10
image

Statul Major al armatei ucrainene susține că trupele rusești îşi pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson, situată în sudul Ucrainei. În acest scop, invadatorii au scufundat în Nipru nouă vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia. Asta în condițiile în care, în ultimele săptămâni, ucrainenii au distrus mai multe poduri, rușii riscând acum să rămână prinși ca într-o capcană.

Ucraina: Rușii își pregătesc retragerea din Herson

„În legătură cu acţiunile reuşite ale forţelor noastre privind scoaterea din funcţiune a tuturor podurilor peste fluviul Nipru în direcţia Herson, invadatorii au început să-şi amenajeze căi de retragere”, notează Statul Major ucrainean, în buletinul său informativ sâmbătă seara.

Anterior, amintește Agerpres, agenţii de presă ucrainene au relatat că în oraşul Herson, încă ocupat de ruși, se aud explozii puternice. De altfel, partizanii ucraineni le fac probleme tot mai mari invadatorilor în zonele încă ocupate.

În orașul Herson ar avea loc și lupte de stradă, în diferite cartiere auzindu-se împușcături. Unii observatori ucraineni cred că rușii au ajuns să se lupte între ei.

Potrivit unor surse ucrainene, trupele lor se află la doar 20 de kilometri de periferia orașului Herson.

articolul original.

A intrat disperarea în rândul rușilor? Liderul grupului de mercenari Wagner a început să recruteze prizonieri care să lupte în Ucraina

17 September 2022 at 15:52
image

Fondatorul grupului rus de mercenari Wagner a apărut într-o filmare făcută publică de presă în timp ce încerca să recruteze prizonieri care să lupte în Ucraina, relatează BBC.

În materialul filmat, verificat de BBC, Evgheni Prigozin poate fi văzut adresându-se unui grup mare de deţinuţi.

Prigozin le-a spus prizonierilor că pedepsele lor vor fi comutate în schimbul serviciului în grupul Wagner.

Videoclipul ar confirma speculaţiile conform cărora Rusia speră să-şi sporească forţele prin recrutarea deţinuţilor.

The oligarch Yevgeny Prigozhin, who runs and funds the Wagner mercenary group, has personally visited a penal colony to recruit new “soldiers”.

Prigozhin spent 11 years in a penal colony himsef during the 1980s.

We can expect more Russian war crimes. pic.twitter.com/SHkkHRq8kc

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 14, 2022

Legea rusă nu permite comutarea pedepselor cu închisoarea în schimbul serviciului mercenar, dar Prigozin a insistat că ”nimeni nu se întoarce în spatele gratiilor” dacă se alătură grupului.

”Dacă îndepliniţi serviciul militar timp de şase luni (în Wagner), sunteţi liberi”, a spus el. Cu toate acestea, Prigozin i-a avertizat pe potenţialii recruţi cu privire la dezertare şi a spus ”dacă ajungeţi în Ucraina şi decideţi că nu vi se potriveşte, vă vom executa”.

De asemenea, el i-a informat pe prizonieri despre regulile grupării Wagner care interzic alcoolul, drogurile şi ”contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, bărbaţii – orice”.

Vorbind în ceea ce părea a fi curtea de exerciţii a coloniei penale, şeful grupării mercenare a făcut aluzie şi la dificultăţile întâmpinate de Rusia în conflictul din Ucraina, spunând prizonierilor că ”acesta este un război greu, nici măcar aproape de cel din Cecenia şi celelalte state”.

Nu este clar cine a filmat videoclipul, când a avut loc incidentul respectiv sau cum a fost făcut public.

BBC a identificat locul din imagini ca fiind o colonie penală din centrul Rusiei, Republica Mari El. Analiştii au descoperit locaţia printr-o efectuând o căutare a imaginii inversă pe o biserică vizibilă în fundalul videoclipului, imagine care se potrivea cu colonia penală numărul şase.

Faţa recrutorului a fost analizată instrumente software de recunoaştere facială, găsind o potrivire între 71% şi 75% cu o fotografie reală a lui Prigozin. Alte surse au confirmat pentru postul BBC din Rusia că persoana din videoclip ar fi probabil Prigozin.

”Este vocea lui. Intonaţia lui. Cuvintele şi felul lui de a vorbi… Sunt 95 la sută sigur că este el şi că nu este un montaj”, a declarat o sursă pentru BBC.

”Sunt foarte similari, atitudinea şi vocea lui sunt foarte asemănătoare”, a spus altul.

Compania lui Prigozin, Concord, a refuzat să nege că bărbatul a apărut în filmare, remarcând asemănarea ”monstruoasă” atunci când a fost abordată de presa de stat rusă.

Prigozin, care este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a negat anterior că ar avea legături cu gruparea Wagner, ale cărei forţe au fost desfăşurate în Ucraina, Siria şi mai multe conflicte din Africa.

În videoclip, oligarhul poate fi văzut spunându-le deţinuţilor că este ”reprezentantul unei companii private de război”.

”Poate că aţi auzit de numele – Grupul Wagner”, le-a spus el prizonierilor.

Prigozin a precizat că recruţii trebuie să fie într-o ”formă fizică bună”, înainte de a dezvălui că primii 40 de recruţi dintr-o colonie penală din Sankt Petersburg au fost dislocaţi în timpul unui atac asupra centralei electrice Vuhlehirsk din estul Ucrainei în iunie anul trecut.

El a subliniat că prizonierii au luat cu asalt tranşeele ucrainene şi au atacat trupele Kievului folosind cuţite. Trei dintre bărbaţi – inclusiv un bărbat de 52 de ani care a petrecut mai mult de 30 de ani în detenţie – au fost ucişi, a adăugat el.

Oficialul i-a mai avertizat pe condamnaţi, care poartă toţi salopete negre, că se vor sinucide cu grenade de mână dacă riscă să fie luaţi prizonieri.

Originile grupului Wagner sunt neclare, dar se crede că a fost format de un fost ofiţer al armatei ruse, Dmitri Utkin.

BBC a identificat anterior legături între grup şi Prigozin, cunoscut drept ”bucătarul lui Putin”, cum a fost numit pentru că a devenit restaurator şi furnizor de servicii de catering al Kremlinului.

Gruparea Wagner ar fi fost dislocat în Ucraina din 2014, iar de la invazia Rusiei din februarie, forţele ucrainene au organizat atacrui în  bazele Wagner din estul Ucrainei ocupate.

În august, oficialii americani din domeniul apărării au declarat că până la 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului, iar Moscova a apelat la gruparea Wagner pentru a umple golul lăsat de pierderile grele.

Luna trecută, agenţii de presă rusă independentă au vorbit cu deţinuţi ţinuţi în instituţii din diferite locaţii din Rusia. Prizonierii au declarat că Prigozin a vizitat personal unitatea lor pentru a recruta deţinuţi care să se alăture luptei din Ucraina, informează news.ro.

articolul original.
❌