ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Twitter a avut „liste negre secrete” pentru a limita utilizatorii, spune reporterul | Știri din rețelele sociale

9 December 2022 at 04:33
By: Stiri
image

Twitter a creat liste negre „secrete” pentru a limita vizibilitatea „tweet-urilor „underdog” și a unor conturi de dreapta, a declarat jurnalistul independent Bari Weiss, invocând o investigație bazată pe documente interne ale companiei.

Weiss, fost editor de opinie din New York Times, care conduce acum The Free Press, a declarat vineri că fosta conducere a platformei de socializare a limitat accesul anumitor conturi cu ceea ce a numit o „listă neagră de tendințe” și o „listă neagră de căutare”, deoarece precum și o „listă neagră de căutare”. Eticheta „Nu amplifica”.

Twitter, care a fost cumpărat de Elon Musk în octombrie, a recunoscut public în trecut că limitează acoperirea anumitor conturi – lăsându-le vizibile pentru adepți, dar limitându-le vizibilitatea în conversații și rezultatele căutării – deși a primit critici pentru că nu a informat cei interesați. utilizatorilor sau transparența asupra deciziilor sale.

Într-un thread de Twitter, Weiss a spus că figurile incluse pe lista neagră au inclus Jay Bhattacharya, un profesor de la Universitatea Stanford care s-a opus blocării COVID-19, Charlie Kirk, un activist conservator și „Libs of TikTok”, un cont care repostează și bate joc de conținut postat în altă parte de liberali și persoanele LGBTQ.

Weiss, care a citat un număr de angajați anonimi Twitter în sprijinul afirmațiilor sale, a inclus capturi de ecran care păreau să arate interfața pe care Twitter o folosește pentru lista neagră a anumitor conturi, inclusiv etichete care denotă statutul lor restricționat.

„Controlăm foarte mult vizibilitatea. Și controlăm într-un fel amplificarea conținutului tău”, a spus Weiss, citând un inginer Twitter nenumit. „Și oamenii normali nu știu cât de mult facem.”

Weiss a spus că cele mai sensibile decizii din punct de vedere politic au fost luate de o echipă cunoscută sub numele de „Politica de integritate a site-ului, sprijin pentru escaladare a politicilor”, care a inclus Vijaya Gadde, șeful departamentului juridic, politici, încredere și securitate de atunci și Yoel Roth, care era șeful global. de încredere și siguranță.

Al Jazeera a contactat Gadde și Roth pe Twitter și Linkedin pentru comentarii.

Kayvon Beykpour, fostul șef de produs al Twitter, a respins caracterizarea de către Weiss a politicilor platformei, spunând că compania nu a negat niciodată clasarea conturilor, dar a respins afirmațiile de „interdicții în umbră” sau de a face unele postări invizibile pentru toată lumea, cu excepția persoanei care le-a postat.

„Caracterizați orice de-amplificare ca fiind echivalentă cu interzicerea în umbră, care este o interpretare leneșă sau deliberată înșelătoare”, a spus Beykpour pe Twitter.

Publicarea de către Weiss a materialului vine după ce noul proprietar de Twitter, Elon Musk, a împărtășit documente interne ale companiei cu Weiss și cu colegul jurnalist independent Matt Taibbi.

Musk, un autodescris absolutist al libertății de exprimare care a acuzat vechiul management al Twitter că este părtinitor împotriva punctelor de vedere liberale, a lansat eliberarea fișierelor ca un efort de a crește transparența cu privire la influența platformei asupra discursului politic.

Criticii l-au acuzat pe Musk că a desfășurat o vânătoare de vrăjitoare împotriva foștilor angajați Twitter, compromit siguranța și securitatea platformei și a introdus un val de fanatism și ură pe platformă.

Musk a scris vineri pe Twitter că platforma lucrează la o actualizare pentru „a arăta starea reală a contului tău, astfel încât să știi clar dacă ai fost interzis, de ce și cum să faci recurs”.

Afirmațiile lui Weiss de vineri au atras un răspuns polarizat, conservatorii valorând rapoartele ei ca dovadă a părtinirii liberale a Twitter și mulți din stânga acuzând-o că a fabricat o non-poveste și PR pentru Musk, cel mai bogat om din lume.

Unii utilizatori de Twitter au subliniat, de asemenea, că Musk a spus luna trecută că tweet-urile de ură și negative vor fi „depowerate” și „demonetizate” sub conducerea sa, definind noua politică a platformei drept „libertate de exprimare, dar nu libertate de acces”.

Vineri, Taibbi, un fost reporter Rolling Stone care scrie acum la Substack, a postat corespondență internă pe Twitter din octombrie 2020, care arată cum directorii au luat decizia de a limita circulația unui articol New York Post despre materialele găsite pe un laptop aparținând lui Hunter Biden. , fiul președintelui american Joe Biden.

Comunicările le-au arătat directorilor Twitter discutând despre cum să gestioneze articolul, a cărui partajare a fost în cele din urmă restricționată de politica platformei împotriva materialelor piratate.

Decizia Twitter de a cenzura articolul, care a stârnit dezbateri aprinse asupra rolului rețelelor sociale în democrație, a venit după ce foști oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat că povestea laptopului poartă semnele dezinformarii rusești, deși nu a fost furnizată nicio dovadă a implicării Rusiei.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Hotărârea UE restricționează modelul de anunțuri vizate al Meta:Report | Știri de afaceri și economie

6 December 2022 at 18:38
By: Stiri
image

Hotărârea ar putea limita datele pe care Meta le poate accesa pentru a vinde reclame personalizate pe baza activității digitale a utilizatorilor, relatează Wall Street Journal.

Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene au decis că Meta Platforms Inc nu ar trebui să solicite utilizatorilor să accepte reclame personalizate pe baza activității lor digitale, relatează Wall Street Journal, citând persoane familiare cu decizia.

Hotărârea a fost raportată marți și aprobată luni de un consiliu care reprezintă toți autoritățile de reglementare a confidențialității din UE. Ar putea limita datele pe care Meta le poate accesa pentru a vinde acele reclame, se spune în raport.

Acțiunile companiei au scăzut cu 5,3% la tranzacționarea de dimineață.

Consiliul de administrație a hotărât că legea UE privind confidențialitatea nu permite platformelor de social media ale Meta, cum ar fi Facebook și Instagram, să-și folosească termenii și condițiile ca o justificare pentru a permite publicitatea bazată pe ceea ce utilizatorii atinge și privesc în aplicațiile lor, potrivit raportului. .

Hotărârea, care nu a fost încă făcută publică, nu îi îndreaptă direct pe Meta să-și schimbe practica, dar cere Comisiei Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) să emită ordine publice care să reflecte decizia împreună cu amenzi semnificative, a informat ziarul. Sediul central european al Meta este situat în Irlanda.

„Ne-am implicat pe deplin cu DPC cu privire la cererile lor și vom continua să ne angajăm cu ei pe măsură ce își finalizează decizia”, a spus un purtător de cuvânt al Meta.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs, ceea ce ar putea duce la suspendarea ei în așteptarea unui eventual litigiu de lungă durată, se arată în raport. Dacă este confirmată, totuși, decizia ar putea îngreuna pentru Meta și pentru alte platforme să arate reclame utilizatorilor lor în funcție de ceea ce ating și caută în aplicațiile respectivelor platforme.

De ani de zile, platformele de socializare ale Meta le-au permis utilizatorilor să renunțe la anunțuri personalizate, direcționate pe baza datelor colectate despre comportamentul utilizatorilor și opțiunile de pe alte aplicații și site-uri web.Dar hotărârea UE ar putea înăbuși capacitatea Meta de a viza anunțurile pe baza activității utilizatorilor. în aplicațiile lor.

Noile reguli de confidențialitate ale Apple, care restricționează agenții de publicitate digitale să urmărească utilizatorii de iPhone, au fost, de asemenea, o lovitură pentru Meta.

Acțiunile companiilor care depind de publicitatea digitală au scăzut la știri. Snap a scăzut cu 7,9%, iar Pinterest a scăzut cu 4,3%.

DPC nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters. Comitetul European pentru Protecția Datelor, organismul care reprezintă toți autoritățile de reglementare a confidențialității din UE, a refuzat să ofere detalii despre decizie.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

„Hardcore”: Marte a lui Elon Musk | social media

5 December 2022 at 10:05
By: Stiri
image

La scurt timp după ce a confiscat Twitter în octombrie, pentru suma estimată de 44 de miliarde de dolari, Elon Musk – care este și CEO-ul SpaceX și autoproclamatul „Technoking” al Tesla – a trimis un ultimatum angajaților Twitter, oferindu-le două opțiuni. Primul a fost să te angajezi să fii „extrem de hardcore” și să lucrezi „ore lungi de intensitate ridicată”. Al doilea a fost să renunț.

Musk a concediat deja aproximativ jumătate din forța de muncă a Twitter, din moment ce oricine are doar 44 de miliarde de dolari de economisit pentru cumpărarea unei platforme de socializare se află în mod clar în afacerea cu bani.

Și uite așa, editorii mei m-au forțat să mă întorc la angajamentul meu de a nu mai scrie niciodată despre Elon Musk. Dar, hei, acesta este capitalismul și toți suntem hardcore.

La suprafață, a scrie despre Musk ar trebui să fie ca și cum ai împușca peștele într-un butoi. Sud-africanul în vârstă de 51 de ani, cu sediul în SUA, își tweetează în direct mișcările intestinale, face glume cu penisul, se delectează cu rasismul anti-negru și construiește mașini electrice nu atât de autonome care se lovesc de vehiculele de urgență parcate. Din păcate, acest pește se întâmplă să fie cea mai bogată persoană de pe planetă, deținând un control disproporționat asupra chestiunilor pământești, cum ar fi bursa și prezența pe Twitter a lui Donald Trump, și care acum este hotărât să facă și ea umanitatea o „civilizație spațială” – orașul care ne place sau nu.

Așa cum a spus Musk pentru revista Time, care l-a încoronat fără rușine drept „Persoana anului” în 2021, „Următorul lucru cu adevărat important este să construim un oraș autosusținut pe Marte și să aducem animalele și creaturile Pământului acolo”. Potrivit relatării obsechioase a lui Time, Musk a prezis colonizarea lui Marte în termen de cinci ani. În cele din urmă, rachetele ar transporta 100 de oameni la un moment dat pe Planeta Roșie și apoi se vor întoarce pe Pământ, alimentate cu combustibilul Made in Mars.

Desigur, nu este extrem de liniştitor faptul că bărbatul care conduce cucerirea spaţiului este acelaşi om care a încercat odată să mituiască un copil cu 5.000 de dolari pentru a elimina un cont de Twitter care urmăreşte avionul privat al lui Musk folosind datele disponibile în mod public. Când mita nu a funcționat, Musk a recurs la blocarea adolescenților.

Dar în cazul în care experimentul cosmic al lui Musk are succes, cum ar putea fi el un peisaj marțian muschian? Chiar și lăsând deoparte problemele logistice precum respirația, este sigur să presupunem că decorul ar fi destul de, ahem, hardcore.

Pentru început, drepturile lucrătorilor ar fi probabil inexistente. Musk a încălcat deja în mod fericit legile muncii pământești, a amenințat lucrătorii care doresc să se sindicalizeze, a spionat angajații și a fost bombardat cu acuzații că comportamentul său încurajează hărțuirea sexuală și rasismul la locul de muncă. Și a redeschis una dintre fabricile sale din California în mai 2020, sfidând restricțiile locale privind pandemia de coronavirus, ducând la sute de cazuri de COVID-19.

Pe Marte sub Musk, taxele ar fi, de asemenea, probabil inexistente, cel puțin pentru multimilionari ca el, care în mod tradițional s-au împotrivit să contribuie chiar și cu cea mai mică parte din averea lor la impozitele guvernamentale din SUA colectate aparent pentru binele public. Desigur, Musk și companiile sale nu au ezitat niciodată să primească miliarde de dolari în granturi publice și contracte guvernamentale.

În ceea ce privește componența orașului marțian autosuficient, „Persoana anului” din 2021 explică că va fi „un fel de arca futuristă a lui Noe” – dar cu mai mult de două animale din fiecare, pentru că „este puțin ciudat dacă există există doar două.” În 2020, el a calculat că ar fi nevoie de „un milion de tone” de vitamina C pentru a face viața umană durabilă pe Marte, unde ar fi implementat și un sistem de „democrație directă” și autoguvernare.

Nu contează că concepția lui Musk despre „democrație” este în esență ceea ce Musk însuși crede că ar trebui să se întâmple în orice situație dată, la fel cum autoidentificarea lui ca „absolutist al libertății de exprimare” înseamnă aproape că Musk și numai Musk pot spune absolut orice. vrea .

Desigur, „libertatea de exprimare” se aplică cu greu jurnaliştilor şi activiştilor antifascişti care sunt în prezent epuraţi de pe Twitter pentru a permite iluziilor extremismului de dreapta să ia zborul şi să orbiteze mai eficient în lumea digitală. Între timp, pentru un exemplu de „democrație” muskiană, luați în considerare restabilirea contului de Twitter interzis al lui Trump, care a apărut în urma unui „sondaj” de 24 de ore între adepții lui Musk pe Twitter.

O majoritate restrânsă a celor chestionați au votat în favoarea revenirii lui Trump, după care Musk a postat pe Twitter: „Oamenii au vorbit… Vox Populi, Vox Dei” – o expresie latină care înseamnă că vocea poporului este vocea lui Dumnezeu.

Ghici cine joacă „Dumnezeu” în ecuație (indiciu: nu este Trump).

Dar ce ar face cineva pe Marte în cele din urmă, în afară de a face combustibil pentru rachetele lui Musk și de a ingera cantități masive de vitamina C? Revista Time ne informează că Musk își imaginează un viitor în care toată munca va fi făcută de roboți, iar bunurile și serviciile abundă: „Există, de exemplu, destule pentru toată lumea, în esență”, spune el. „Nu există neapărat cineva care să fie șeful tău.”

Nu exista nicio îndoială că mulți angajați Twitter și-au dorit o astfel de înțelegere la mijlocul lunii noiembrie, când șeful Musk și-a trimis amenințarea „hardcore”. Rămâne de văzut cum o rasă umană care se sinucide rapid și Pământul cu capitalism se va confrunta în mod spontan cu o supraabundență de resurse și lucrători roboți pentru a începe – sau cum trecem de la a trebui să muncim „orele lungi de intensitate mare” la a nu fi munca deloc.

Și cine știe ce înseamnă „abundență pentru toți” venind de la cineva a cărui valoare netă a ajuns la aproape 300 de miliarde de dolari. Ce vor trebui să accepte cele opt miliarde de oameni care nu sunt Musk ca „din abundență”?

Cu alte cuvinte, detaliile fanteziei lui Muskian trebuie rezolvate.

În cele din urmă, totuși, colonizarea futuristă a lui Marte, pe care Musk și-a imaginat-o, ar implica pur și simplu aruncarea în spațiu a tot ce este greșit cu Pământul. La urma urmei, expansiunea este numele jocului în capitalism – și unde este mai bine decât universul pentru a se extinde astronomic?

Musk gravitează spre Marte pentru că este un loc curat: un loc în care legile, taxele și alte fenomene plictisitoare nu vor interfera cu tirania megalomană și narcisistă. Obscenă bogăție pământească nu este suficientă; Musk vizează stele sau să devină CEO al lui Marte.

Dar, deoarece „Technoking” favorit al tuturor lucrează pentru a-și extinde CV-ul intergalactic, se pare că, în cele din urmă, el vrea doar să fie zeul cosmosului. Și dacă visul umed marțian al lui Musk se împlinește, fiți siguri că nimic nu va mai fi vreodată pe pământ.

Opiniile exprimate în acest articol sunt ale autorului și nu reflectă neapărat poziția editorială a Al Jazeera.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Noutate pe WhatsApp: utilizatorii îşi vor putea trimite mesaje singuri

29 November 2022 at 07:59
By: -
image

Primul turneu oficial desfășurat în balon, organizat sub egida Federației Române de Tenis, s-a încheiat duminică la baza „UTA – TenisProfi”.

Pe două terenuri acoperite s-a întrecut tenismeni cu vârsta de până în 14 ani din vestul țării, câștigători devenind Medeea Fereșteanu (CS Intersport Arad), respectiv Ștefan Szabo (CSM Timișoara).

În finala fetelor, Fereștean – favorita 2 – a depășit-o cu un dublu 6-2 pe favorita principală, Giulia Pienaru (ASTC Dura Sebeș).

La masculin, Szabo la învins în ultimul act, tot cu un dublu 6-2, pe Cristian Tuturuga (CSU Tg. Mureș).

Acesta a fost ultimul turneu al sezonului 2022 în Arad, sezon în care orașul nostru nu a organizat nicio competiție internațională de seniori, mulțumindu-se însă cu Fed Cup Junior – Summer Cup (Bulgaria și Slovacia, echipele calificate după turneul d epe Mureș obținând apoi aurul și argintul continental).

articolul original.

Anthony Hopkins, actorul care își încurajează fanii pe social media

12 November 2022 at 16:00
image

Anthony Hopkins este unul dintre cei mai activi actori de top de pe social media, postând o dată la câteva zile, alteori mai rar, imagini și videoclipuri amuzante ori supuse unor filtre ale aplicațiilor la modă și chiar filme scurte cu mesaje motivaționale pe care, se simte, le transmite cu mare drag fanilor săi.

Actorul s-a alăturat platformelor social media în anul 2016, cu ajutorul lui Mark Wahlberg, de atunci și până în prezent bucurându-se de reacțiile pline de admirație și dragoste ale celor care-l urmăresc.

„Sunt milioane și milioane de oameni care nu se pot deplasa din mediul lor, așa că încerc să trimit mesaje vesele, încurajatoare. Și, oricât de complicați suntem ca ființe umane, cred că putem găsi totuși o cale de ieșire. Eu unul trăiesc cu optimism.” (Anthony Hopkins pentru New Yorker, 2021)

Actorul galez în vârstă de 84 ani s-a născut în Margam, Regatul Unit și s-a mutat în SUA, la sfârșitul anilor 1970 (locuiește acum în Malibu, Los Angeles, California).

are o carieră impresionantă cu roluri în 144 de filme și peste 30 de premii câștigate, printre care două Oscaruri pentru cel mai bun actor (Tăcere mieilor, 1992 și Tatăl, 2020), trei premii BAFTA pentru cel mai bun actor (Tatăl, Rămășițele zilei și Tăcerea mieilor), un premiu Globul de Aur, premiul Criticilor de film din New York și lista poate continua, întrucât actorul a fost recompensat cu foarte multe distincții pentru rolurile din filmele în care a jucat de-a lungul timpului.

Sub aripa lui Laurence Olivier

Și-a început cariera de foarte tânăr, fiind descoperit de o altă legendă a micului și marelui ecran, Laurence Olivier (1907 – 1989) care l-a invitat să-i fie elev în cadrul cursurilor de actorie de la The Royal National Theatre din Londra. Sub îndrumarea lui Olivier, tânărul Hopkins avea toate șansele să ajungă un reputat actor de teatru, însă nu era ceea ce-și dorea, așa că a virat discret spre film și televiziune, făcându-și debutul în producția BBC „A flea in her ear” și jucând un rol minor în scurtmetrajul „The white bus”. Primul său rol important l-a avut în drama The lion in winter, produs în 1968 și avându-i în rolurile principale pe Peter O’Toole și Katharine Hepburn. Au urmat zeci de alte film în care a portretizat o varietate largă de personaje.

„Ești ciudat”

Apogeul carierei sale a fost considerat de mulți rolul , film în care l-a reprezentat pe Hannibal Lecter, un psihiatru devenit un ucigaș cu sânge rece, actul său artistic fiind, de altfel, recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor.  În timpul filmărilor de la „Tăcerea mieilor”, Hopkins a improvizat multe dintre scenele și replicile prezente în producția americană de Oscar și, de asemenea, și-a luat rolul atât de în serios încât nici măcar nu clipea în timp ce vorbea, transformându-l pe Lecter într-un personaj și mai înfiorător decât era.

Îmi amintesc discuția pe care am avut-o cu Jonathan Demme (n.r. regizorul filmului „Tăcerea mieilor”, 1944 – 2017) care în prima zi de filmări m-a întrebat. „Cum vrei să te găsească Jodie când apare venind pe coridor”? „În picioare, în mijlocul celulei, i-am spus.”„ În picioare? Nu vrei să te vadă citind? De ce?” „Pentru că îi adulmec mirosul de la distanță”. „Ești ciudat”, mi-a spus John.

Fapte diverse

Sir Anthony Hopkins s-a lupta mulți ani cu problemele legate de alcool, reușind să se reabiliteze începând cu 1975. Are dublă cetățenie (galeză și americană – pe cea de-a doua a obținut-o în 2000), suferă de dislexie (o tulburare de învățare care implică dificultăți de citire din cauza problemelor de identificare a sunetelor si a modului în care acestea se raportează la litere și cuvinte. Afecțiunea se mai numește dizabilitate de citire).

Obișnuiește să citească scriptul scenariilor filmelor în care joacă de peste 200 de ori, a fost în cărți pentru rolul domnului Freeze din „Batman și Robin” însă, mai târziu, regizorul Joel Schumacher s-a răzgândit alegându-l, într-un final, pe Arnold Schwarzenegger deoarece dorea un actor cu o constituție mult mai robustă și impunătoare. Este un fan înfocat al filmelor horror, favoritul său fiind Rosemary’s Baby ( din 1968, în regia lui Roman Polanski, cu Mia Farrow și John Cassavetes în rolurile principale). Înainte de a se lansa în cariera de actor, iubitor de muzică fiind, aspira să devină un pianist celebru.

A devenit un actor celebru, dar lumea l-a remarcat și în calitatea sa de muzician, nu de puține ori apărând în spectacole private sau în clipuri filmate acasă cântând la pian.

„Aveam cinci ani atunci când am început să cânt la pian. Mama este cea care m-a îndrumat către studiul pianului. Acum încerc să interpretez arii mai grele ale unor compozitori ca Rachmaninoff, Chopin și Scriabin. Nu am nicio ambiție să cânt în vreun spectacol la Carnegie Hall sau ceva de genul acesta, o fac din pură plăcere și pasiune. Am un pian Bösendorfer pe care l-am instalat la subsol, deoarece nu vreau să deranjez oamenii.” (Anthony Hopkins într-un interviu acordat anul trecut publicației The New Yorker)

Rolurile celebre ale lui Anthony Hopkins

Hopkins este un actor versatil, interpretând cu talent roluri foarte diverse. A fost Richard Nixon, Alfred Hitchcock, Papa Benedict XVI, de două ori regele Lear, John Quincy Adams, și, chiar dacă am pomenit acest personaj mai sus, merită să-l amintim din nou –  Hannibal Lecter. Cel mai recent film în care a jucat este „The Father” (Tatăl), în regia lui Florian Zeller, o drama psihologică lansată pe marile ecrane pe 8 ianuarie 2021, care i-a adus alături, printre alții, pe actorii Olivia Colman, Imogen Poots și Rufus Sewell. Hopkins a fost premiat cu un Oscar și un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor într-un rol principal, iar filmul, la rândul său, a primit multe distincții dintre care un Oscar pentru cel mai bun scenariu, premiul Cesar pentru cel mai bun film străin, premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu etc.

Anthony Hopkins se află la cea de-a treia căsătorie, actuala soție fiind Stella Arroyave (66 de ani), actriță și producătoare, cunoscută din filme precum The human stain și Slipstream. Sir Hopkins are o fată împreună cu prima soție (Petronella Barker), Abigail Hopkins (54 de ani). Abigail este actriță, cântăreață, compozitoare și regizor de teatru.

Surse:

https://www.10-facts-about.com/anthony-hopkins/id/473

https://www.newyorker.com/culture/the-new-yorker-interview/anthony-hopkins-remembers-it-all

https://www.britannica.com/biography/Anthony-Hopkins

articolul original.

STUDIU: Efectele social media asupra generației „Z”: un tânăr din cinci vrea să devină „celebru”

27 September 2022 at 12:07

Au însă și probleme, iar în topul dificultăților cu care se confruntă tinerii se află lipsa resurselor financiare, a consilierii în carieră, bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare. 

Sunt tineri, frumoși și stăpânesc aproape toate tainele internetului. Își fac cu ușurință prieteni în toată lumea, iar la un click distanță își găsesc toate informațiile de care au nevoie. Sunt tinerii Generației Z (născuți între 1995 și 2010), iar vocea lor „devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și către părinții și prietenii tinerilor, deoarece această generație este viitorul”, arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție.

Cu toate acestea, într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă adolescenții și tinerii zilelor noastre.

Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România au fost colectate și analizate pentru a elabora studiul Insights PulseZ, prin care s-a dorit surprinderea stărilor și comportamentelor în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele Generației Z, pe un eșantion reprezentativ reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că simt nevoia de educație financiară și organizare personală, de gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale, iar fetele, în comparație cu băieții, se dovedesc sensibil mai afectate de lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseală (55% vs 45%), stări emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietate (50% vs 35%).

Totodată, studiul arată că 68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul. În același timp tinerii de 16-18 ani își doresc să devină cunoscuți precum o celebritate, mediul digital fiind un catalizator al acestui fenomen. Aproape 1 din 5 tineri își doresc popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau ca exemplu.

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață, tendințele privind modul de învățare al tinerilor Generației Z diferă în funcție de vârstă, de profilul liceului în care învață și de mediul în care studiază (urban – rural). 37% dintre tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre cei de 22-24 de ani aleg în egală măsura sistemul formal și cel non-formal (în format online).

Tinerii sunt dispuși să aloce studiului câteva ore pe zi, iar liderii grupelor de vârstă sunt cei de 19-21 de ani care spun că studiază, în medie, 2,93 ore pe zi.

Apar însă diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural.

Diferențe apar și între tinerii de la profilul uman, care alocă mai mult timp studiului, comparativ cu cei de la profilul real, însă niciunii nu depășesc 3 ore de studiu/zi. 

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube peste 2,3 ore pe zi, Instagram (2,3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1,6 ore). Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok. Utilizarea WhatsApp și a emailului crește în preferințe odată cu vârsta.

Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a explicat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

În ceea ce privește comportamentul financiar, aplicațiile BT Pay și Revolut ocupă primele poziții în preferințele tinerilor, în top fiind transferul direct prin aplicația către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, concluzia fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.

În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile.

După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre cei de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar cei mai mulți tineri din grupa de vârstă 22-24 preferă platformele BT – 36%.

Studiul Insights PulseZ” 2022 a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL).


articolul original.

Efectul social media asupra Generației Z: 1 din 5 tineri își dorește să devină celebru

28 September 2022 at 05:21
By: M.Ex.

Într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerii, arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție în 2022.
Specialiștii programelor naționale “Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și “Insights” – parte a organizației Romanian Business Leaders (RBL), în colaborare cu agenția pentru studii de piață IZI data – au colectat și analizat răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România pentru a elabora studiul Insights PulseZ. Scopul este de a surprinde stările și comportamentele în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele lor. Din Generația Z se consideră că fac parte toți tinerii născuți între 1995 și 2010.

”Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager pentru Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Peste jumătate dintre respondenți simt nevoia de educație financiară și organizare personală, gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale. În comparație cu băieții, fetele sunt sensibil mai mult afectate de provocări precum lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseala (55% vs 45%), stările emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietatea (50% vs 35%). Vocea Generației Z devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate de către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și părinții și prietenii tinerilor deoarece această generație este viitorul.

Prioritatea tinerilor este independența financiară

68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul. Acestea sunt principalele două dorințe ale tinerilor, pe lângă acestea un nou trend emergent în rândul tinerilor de 16-18 ani este de a deveni cunoscuți precum o celebritate. Mediul digital este un catalizator al acestui fenomen, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau drept exemplu. Aproape 1 din 5 tineri își dorește această popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani.

Profilul liceului are impact asupra modului de învățare, tinerii alocă studiului circa 3 ore pe zi

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață tendințele în modul de învățare diferă în funcție de vârsta respondenților. 37% din tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre tinerii de 22-24 de ani aleg în egală măsura atât sistemul formal, cât și cel non-formal (în format online, pe platforme precum Google, Wiki, Youtube, Tik Tok, podcasturi și alte tipuri de surse).

În medie tinerii ar aloca circa 3 ore pe zi studiului, liderii grupelor de vârstă fiind cei de 19-21 de ani cu 2,93 ore pe zi. Și aici apar diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural. Tinerii de la profilul uman alocă mai mult timp studiului comparativ cu cei de la profilul real, însă nu depășesc 3 ore de studiu pe zi.

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube, cu o medie de peste 2 ore pe zi

Youtube este cea mai menționată platformă, având o medie zilnică de 2.3 ore, urmată de Instagram (2.3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1.6 ore).

„Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a declarat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok, în comparație cu băieții. De asemenea, se observă că utilizarea WhatsApp crește o dată cu vârsta, asemenea emailului.

Aplicațiile bancare cresc în popularitate: BT Pay și Revolut ocupă primele poziții

Cele mai populare moduri de transfer bancar în rândul tinerilor sunt de transfer direct prin aplicația băncii către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani este cea care efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, ca o concluzie fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.
În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile. După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre tinerii de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar pentru grupa de vârstă 22-24 platformele BT au cea mai mare pondere de 36%.

Studiul „Insights PulseZ” surprinde starea Generației Z în 2022

Aflat la cea de-a treia ediție, studiul „Insights PulseZ” a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL) în rândul a aproximativ 1.200 de tineri din România cu vârste cuprinse între 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural. Cercetarea s-a axat pe surprinderea stărilor, comportamentelor, intereselor și dorințelor tinerilor din România, în noul context pandemic, membri ai generației Z.

articolul original.

Meta are mari probleme cu judecătorii, dar mai ales cu banii

24 August 2022 at 10:31
Foto: playtech.ro

Imperiul construit de cunoscutul Mark Zuckerberg, înălţat în jurul popularei platforme de socializare Facebook (redenumită Meta), pare să se clatine din temelii.

În contextul de activitate, s-a ajuns la un acord final, într-un amplu și scandalos proces, în care Facebook a fost acuzată de încălcarea legislației din California prin nerespectarea confidențialității utilizatorilor. Se pare că ar fi vorba despre urmărirea mișcărilor acestora, fără a avea permisiunea lor prealabilă. S-ar fi colectat date de la utilizatorii care și-ar fi dezactivat funcția de localizare.

În contextul financiar, acum, compania ar fi de acord să achite o sumă colosală, respectiv 37,5 milioane de dolari. Iar odată ce suma este plătită, procesul se încheie.

Însă, compania Meta vine și cu noutăți pentru utilizatori, în această perioadă. Apar alte noi funcții de confidențialitate pe aplicația de Messenger, ce vor include opțiunea de a părăsi un grup fără a alerta alți membri.

Facebook acționează paradoxal. Plătește, dar neagă în continuare că ar fi de vină

Fosta companie Facebook pare acum dispusă să bage adânc mâna-n buzunar, numai să scape de problemele cu legea, dar, paradoxal, chiar dacă e de acord cu acordul, compania refuză să-și recunoască vina privind acuzațiile care i se aduc.

Între timp, în contextul concurenţial, rețelele de social media sunt în plin proces de schimbare. Celebra platformă TikTok tocmai a confirmat pentru TechCrunch că lansează o nouă funcție de partajare care va permite utilizatorilor să-și publice TikTok Stories pe rețelele sociale Facebook și Instagram.

Astfel, conținutul de pe TikTok va beneficia de o expunere extinsă, pe platformele Meta, care va ridica gradul de popularitate deja uriaș al platformei asiatice.

De altfel, repostarea poveștilor TikTok, totuși, ar putea fi o nouă modalitate pentru creatorii TikTok de a-și împărtăși munca fanilor de pe alte rețele sociale – fără a fi nevoiți să concureze pentru atenție cu Reels.

La rândul său, WhatsApp lansează o modalitate de a ascunde starea ta de pe aplicație „Last Seen” de anumite contacte, precum și posibilitatea de a părăsi un grup fără a anunța alți utilizatori.

articolul original.

Dragoș Paul Aligică: Această insistență interminabilă relativ la Rusia, Ucraina și atitudinile adecvate, începe să nu mai aibă nimic dramatic, eroic, civic, util

12 August 2022 at 15:39

Profesorul Dragoș Paul Aligică – doctor în științe politice, în economie și în sociologie-explică într-o postare pe contul său de social media că „vrea să fie lăsat în pace”. „Am scris la început, ca toată lumea, în solidaritate cu Ucraina. Poziția mea privind influența rusă în România este notorie de pe vremea când actualii deliranți antiruși erau apărătorii cei mai vehemenți ai politicilor și personajelor politice care ne-au adus în acestă situație. NU am ce să adaug la cei peste 20 de ani de publicistică privind Rusia și Putin în acest sens.”

Alarma, perdeaua de fum

Profesor de guvernanță KPMG la Universitatea din București, cercetător senior în cadrul Programului F. A. Hayek pentru Studii Avansate în Filosofie, Politică și Economie la Centrul Mercatus de la Universitatea George Mason, unde predă în programul de studii superioare al Departamentului de Economie și cercetător afiliat la Centrul Ed Snider la Robert H. Smith School of Business de la Universitatea din Maryland, College Park, Dragoș Paul Aligică este unul dintre cei mai importanți intelectuali români.

El atrăgea atenția că „Noul Sistem” folosește mass media pentru „mentinerea sau distragerea atentiei publice într-o direcție sau alta.”, referindu-se la ignorarea cazului de comprimitere a jurnalistei Emilia Șercan, după ce aceasta a dezvăluit mai multe cazuri de plagiat ale unor personalități.

„Noul Sistem este crearea unei stari permanente de alertă, de alarmă, de sentiment de criză iminentă – de pericol social, natural, economic sau geopolitic iminent. Nu importă natura alarmismului – el este continuu, sub pretexte variate. Sub prezența masivă a alarmei instituționalizate și mediatizate, totul pălește. Orice altceva devine o criză sau patologie socială secundară, minoră.

De pildă: Activitățile criminale ale organelor statului român sau american -ale respectivelor ministere de interne-, abuzurile anticonstituționale ale birocrației de la Bruxelles sau București, devin o notă de subsol, o mică deturnare de atenție de la ceea ce este central: Alarma Momentului, Criza Iminentă Actuală. Deci orice altceva devine ceva pasabil, nerelevant cu adevărat.”, este de părere profesorul.

Într-un text publicat vineri, 12 august, Dragoș Paul Aligică atrage atenția asupra fenomenului de etichetare a unor oameni, în cel mai subiectiv mod cu putință, în conflictul ruso-ucrainean.

Delir: armata rusă mai are provizii pentru trei zile, dar apoi invadează România

Iată ce scrie profesorul:

Vine un moment în care totuși ar trebui să ne luăm măsura și să oprim această poveste care a devenit ridicolă. Această insistență interminabilă relativ la Rusia, Ucraina și atitudinile adecvate, începe să nu mai aibă nimic dramatic, eroic, civic, util sau pur și simplu romantic și a ajuns să semene cu una din țăcănelile tipice recurente în social media.

Tehnic vorbind, fenomenul este familiar: îl știm de la Și eu sunt cearli, Leul cecil, Două săptămâni până la aplatizare șamd. Pe scurt, o fixație indusă în rețelele sociale față de care oricare dintre noi -inclusiv subsemnatul- nu este imun. Astăzi ne lovește pe unii una, mâine ne prinde pe alții, grupuri sau categorii, niciodată în aceeași configurație îi putem cădea victime, ori de câte ori astfel de toxină mimetică contagioasă ajunge să ne populeze creierul și să ne intoxice prezența și relațiile online.

Din interior, se vede ca ceva necesar, moral, civic imperios șamd. Din afară, și odată privit în urmă, când totul a trecut, se vede ca un episod penibil pe care dorim să îl uităm. Ni se întâmplă tuturor, mi s-a întâmplat și mie, sunt ultimul care se ridice piatră.

Acum însă, revenind la cazul de față, vine un moment în care facem un pas în spate, ne detașăm o secundă de propriile partipriuri și emoții și ne punem o întrebare concretă pragmatică: Până la urmă, care este obiectivul concret, ce se dorește în plan practic? Ce ar trebui să se întâmple în plan concret, că urmare a acestor neostenite insistențe, a acestui travaliu de monitorizare, demascare și presiune online? Cine și ce trebuie să facă pentru a aduce lucrurile pe făgașul dezirabil?

Nu putem continuă la infinit prin a face liste, aluzii, ironii, demascari sau somații și a ne deda unei aflari în treaba online sau publicistic, în ideea că facem ceva necesar public și moral, fără să ne fie clar de ce facem și cu ce finalitate practică.

Este evident că opiniile și atitudinile oamenilor cu privire la război sunt foarte diverse. Unii vor crede una, alții vor crede alta, unii vor fi mișcati de una, alții vor fi iritați de alta, unii au o apetență mai mare pentru a-și externaliza opiniile și sentimentele, alții vor avea o apetență mai mică, unii vor fi mai angajați emoțional în poveste, alții mai puțin șamd. A dori să îi aduci pe toți la același numitor comun cu mijloacele tale de simplu cetățean angajat care are cont de FB, este totuși- trebuie să recunoaștem la o privire lucidă- absurd.

Pe de altă parte să te autoinstitui ca agenție națională de contra-propagandă și chiar și mai frumos, de contraspionaj, și să îți ocupi timpul patrulând mediul online depistând și neutralizând agenții de influență străini, este totuși -să recunoaștem- ceva chiar special, față de care Caragiale ar avea multe de spus. Este romantic, este chiar civic până la un punct. Să te iei însă în serios în această funcție după ce primele săptămâni sau luni de emoție colectivă au trecut, este deja prea mult.

În plus, dacă tot ai luat în serios chestia asta, vine un moment în care îți pui și întrebarea cu privire la eficacitatea a ceea ce faci. Dacă vezi că de luni de zile tu o ții una și bună și nema progres deloc – din contră regres și frustrare în atingerea obiectivelor agenției de contraspionaj pe care o reprezinți online, oricare ar fi ele- probabil că ar trebui să te întrebi dacă nu cumva faci ceva greșit. Să te oprești din ceea ce faci, să iei o pauză și să analizezi scopuri și mijloacele și să reorganizezi agenția.

Serios vorbind însă, în ceea ce mă privește pe mine personal – ca obiect al acestor insistențe- vreau să fac un pas în întâmpinare și să spun că mi-ar fi de folos să știu mai concret ce pot să fac pentru a ajuta.

Am scris la început, ca toată lumea, în solidaritate cu Ucraina. Poziția mea privind influența rusă în România este notorie de pe vremea când actualii deliranți antiruși erau apărătorii cei mai vehemenți ai politicilor și personajelor politice care ne-au adus în acestă situație. NU am ce să adaug la cei peste 20 de ani de publicistică privind Rusia și Putin în acest sens.

Nu am scris 7 postări pe zi– mi s-a părut redundant și inutil. A face din pagină mea un fel fotbal minut cu minut sau jurnalul sentimentelor mele în război mi s-a părut penibil și kitsch. Nu am găsit necesar să îmi expun sentimentele sau să merg cu valul și corul emoției publice – nu am făcut-o niciodată în trecut, nu am făcut-o nici acum.

Am organizat cu colaboratorii mei evenimente cu privire la agresiune și am promovat alte evenimente de analiză și informare, inclusiv cu colegii profesori din Kiev. Am ajutat material cum și când am putut, inclusiv în moduri instituționale.

La un moment dat am notat public că nu am informația și capacitatea să comentez ca analist pentru că pur și simplu NU știu, nu înțeleg ce se întâmplă, și nu vreau să fiu folosit drept propagandist sau agitator de o parte sau alta: regula mea ca profesionist în domeniu este să nu încerc să explic public cititorilor mei ceea ce eu însumi nu înțeleg.

Am organizat în schimb, pe partea română, și cu colegii de la UB, în colaboare cu partenerii polonezi, la cel mai înalt nivel academic și diplomatic, cea mai semnificativă cercetare sociologică comparativă a situației refugiaților în estul Europei. Nimeni nu îmi poate cere ca în loc să îmi dedic timpul acelui proiect să fi delirat pe FB alături de cei care în aceeași zi, aceeași oră, anunțau publicul român că Rusia mai are doar trei zile de provizii și resurse, și în același timp spuneau că invazia României este iminentă după aceea.

Pe scurt, am încercat să mă comport ca o persoană normală, cetățean normal și ca un profesionist care își vede și înțelege limitele competenței. Dacă este ceva ce pot să fac în acest moment, în plus față de cele de mai sus, fac cu plăcere atât timp cât mi se explică rațional care este sensul și menirea poziției respective și care e finalitatea ei practică.

Altfel, am rugămintea să fiu lăsat în pace. Nu vreau să polemizez cu nimeni, nu vreau să mai aud de acestă poveste. Pentru cei care au impulsul să intre aici și să continue această saga penibilă, îi rog să ia în serios sugestia că problema lor trebuie tratată ca o patologie.

De ce au nevoie nu e un nou comentariu aiurea, ci de o detașare de câteva zile de mediul online, o detoxifiere a minții de memele și mecanismele care au fost deja de multă vreme identificate de marele specialist român în domeniu: Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-ştiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! şi după aia din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, fireşte, şi nimica mişcă. (n.r. Leonida, în Conul Leonida față cu reacțiunea de I.L. Caragiale)”

articolul original.

Elon Musk vrea să renunțe la achiziția Twitter, dar compania vrea să-l forțeze să finalizeze tranzacția

10 July 2022 at 18:41
image

Elon Musk vrea să renunțe la propunerea de achiziție a Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, după ce și-a exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea privind numărul foarte mare de conturi false și boți de pe rețeaua socială, mult peste ceea ce Twitter ar fi declarat public.

„Consiliul de Administrație al Twitter este decis să finalizeze tranzacția la prețul și în condițiile convenit cu domnul Musk și intenționează să urmezele toate căile legale pentru a impune încheierea acordului de fuziune”, a spus Bret Taylor, președintele CA al Twitter. Acesta a adăugat, într-o declarație publicată chiar pe Twitter, că are încredere că poziția Twitter va avea câștig de cauză la tribunalul comerciale din Delaware.

Cum Consiliul de Administrație al Twitter refuză să accepte retragerea ofertei lansate în luna aprilie de către excentricul miliardar, cel mai probabil situația se va soluționa la tribunal. Avocații lui Musk afirmă că Twitter a încălcat mai multe prevederi ale acordului inițial semnat în aprilie.

Elon Musk este cel mai mare acționar al Twitter, dar a refuzat un loc în Consiliul de Administrație al companiei. Omul de afaceri a vorbit pe Twitter în ultimele săptămâni, fără a oferi însă dovezi concrete, despre numărul mare de conturi false și boți de pe rețeaua socială.

Analiștii economici cred că aceste declarații au servit pentru a crea un pretext pentru care Musk să se retragă din tranzacție, al cărei cost pare acum prea mare, fiindcă prețul acțiunilor Twitter a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, la fel ca al celorlalte companii de tehnologie, în contextul economic global dificil. Mai mult, și acțiunile Tesla, pe care Elon Musk se baza pentru a finanța achiziția, au scăzut semnificativ de la anunțarea tranzacției.

„De aproape două luni, domnul Musk a solicitate datele și informațiile necesare pentru a face o evaluare independentă a numărului mare de conturi false sau de spam de pe platforma Twitter. Această informație este esențială pentru performanțe de business a Twitter și e necesară pentru realizarea tranzacțiilor prevăzute în Acordul de Fuziune. Twitter a refuzat să furnizeze aceste informații”, se arată într-o scrisoare transmisă vineri de avocații lui Musk către reprezentanții legali ai Twitter.

De cealaltă parte, reprezentanții Twitter afirmă că au furnizat de fiecare dată informațiile solicitate Musk pentru finalizarea achiziției în termenii agreați inițial.

Foto: 246232910 © Vladyslav Yushynov | Dreamstime.com

articolul original.
  • There are no more articles
❌