ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

ANUNȚ PREALABIL PRIVIND AFIȘAREA PUBLICĂ A DOCUMENTELOR TEHNICE ALE CADASTRULUI

26 November 2022 at 18:25
By: admin

Denumire județ: Giurgiu

Denumire UAT: Mârșa

Sectorul cadastral: 12

OCPI Giurgiu anunță publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectorul cadastral: 12 din UAT Mârșa, pe o perioadă de 60 de zile calendaristice, conform art. 14 alin.(1) și (2) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Dată de început a afișării:  06.12.2022

Dată de sfârșit a afișării:    03.02.2023

Adresa locului afișării publice: Sediul Primăriei Mârșa, str. Principală, nr. 140, com. Mârșa, județ Giurgiu.

Cererile de rectificare a documentelor tehnice vor putea fi depuse la Sediul Primăriei Mârșa și pe site-ul ANCPI.

Informații privind Programul Național de Cadastru și Carte Funciară se pot obține pe site-ul ANCPI la adresa http://www.ancpi.ro/pnccf/.

 

articolul original.

Pliculeț posibil cu cocaină, găsit în bagajul unui bărbat în Ciocănești

26 November 2022 at 16:44
image

În această dimineață, în jurul orei 05:30, polițiștii din cadrul Secției Mătăsaru au dat în trafic peste un șofer, cum zice românul, mort de beat. Conducătorul auto, în vârstă de 51 de ani, din comuna Produlești, avea o alcoolemie de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Oamenii legii l-au condus la spital pentru recoltarea de probe biologice necesare pentru stabilirea exactă a imbibației alcoolice, însă acesta a refuzat prelevarea mostrelor necesare.

Polițiștii au întocmit pe numele șoferului din Produlești dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice.

articolul original.

Patru tone de cetină descoperite în mașina unui bărbat din Glod

26 November 2022 at 16:24
image

În această dimineață, în jurul orei 05:30, polițiștii din cadrul Secției Mătăsaru au dat în trafic peste un șofer, cum zice românul, mort de beat. Conducătorul auto, în vârstă de 51 de ani, din comuna Produlești, avea o alcoolemie de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Oamenii legii l-au condus la spital pentru recoltarea de probe biologice necesare pentru stabilirea exactă a imbibației alcoolice, însă acesta a refuzat prelevarea mostrelor necesare.

Polițiștii au întocmit pe numele șoferului din Produlești dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice.

articolul original.

SCANDALOS! Iată cum transportă unii șoferi, pasagerii, ca pe animale…!

26 November 2022 at 15:54
By: admin

Într-o serie  de acțiuni întreprinse de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu, parte a unei tematici naționale de control, au fost constatate   abateri de la modul în care sunt respectate prevederile legale în ceea ce privește  serviciul de transport rutier de persoane.

Au fost controlați doi operatori economici: C & I INTERNAȚIONAL SRL și TRANSVALADY SRL, la care pentru neregulile constatate, au fost aplicate sancțiuni, după cum urmează:  Două amenzi contravenționale, în valoare totală de 45.000 lei și  oprirea temporară a prestării serviciului  a două mijloace de transport de persoane, până la remedierea deficiențelor.

Abaterile constatate în timpul controlului au fost:

Dar hai să vedem în ce hal transsportă unii pasagerii, ca pe animale, deși se percep sume consistente pentru acesr serviciu, de parcă toate condițiile de transport ar fu din cele mai bune.


– folosirea unor mijloace de transport neigienizate și deteriorate, cu tapițeria scaunelor deteriorată, extrem de uzată, pătată…

–  praguri ruginite la ușile de acces șofer și pasageri, cu carcasa spartă zona de prindere prezoane, cu luneta fisurată

 

– existența unor resturi alimentare și hârtii pe culoarele dintre scaune
– neafișarea tarifelor de călătorie
– existența unor sisteme de iluminat/ventilare deteriorate
– folosirea unor vehicule cu reparații improvizate, respectiv cu scaun fixat cu postament din lemn.

(Jurnal)

articolul original.

Ajutor de 1400 de lei pe an acordat familiilor vulnerabile pentru plata facturilor la energie

26 November 2022 at 15:06
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine cu precizări în privința ajutoarele ce vor fi acordate anul viitor pentru plata facturilor la energie.

Vor beneficia de 1400 de lei pe an, acordați în două tranșe, între alții, pensionarii cu venituri sub 2000 de lei și cei care în prezent au ajutoare sociale. De asemenea, statul va acorda și în 2023 ajutorul de 250 de lei pentru alimente.

Ajutorul de 700 de lei pentru plata facturilor la energie se va acorda în lunile februarie și septembrie familiilor vulnerabile.

Pe lista beneficiarilor se află pensionarii cu pensii mai mici sau egale cu 2000 de lei lunar, persoanele cu handicap grav cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 de lei și cei care primesc alocație de susținere a familie și ajutor social.

4 miliarde de lei, bani europeni, sunt prevăzuți pentru aceste ajutoare.

Lista beneficiarilor va fi întocmită de Ministerul Muncii, iar aceștia vor primi ajutorul sub forma unui voucher tipărit pe care îl vor aduce poștașii. Cu acest voucher, vor putea fi plătite atât facturile curente, cât și restante la energie electrică.

De asemenea, statul va continua să acorde pe tot parcursul anului viitor, ajutorul de 250 de lei, odată la două luni, pentru achiziția de alimente.

Dacă anul acesta, ajutorul era acordat doar celor cu pensii mai mici sau egale cu 1500 de lei, de anul viitor, vor beneficia de tichet cei cu pensii mai mici sau egale cu 1700 de lei.

Pe lista beneficiarilor, se mai află familiile monoparentale și cele cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pe membru de familie.

articolul original.

Marcel Ciolacu, ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste: Stânga românească și PSD au primit o nouă recunoaștere a eforturilor făcute de colegii din PSD

26 November 2022 at 13:39
image

Marcel Ciolacu, a fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste. Preşedintele PSD i-a mulţumit premierului spaniol Pedro Sanchez pentru încredere și colegilor de partid pentru eforturile făcute de-a lungul timpului.

„Îi mulțumesc premierului spaniol Pedro Sanchez pentru încrederea pe care mi-a acordat-o pentru a fi alături de domnia sa în următorul mandat pe care îl va avea ca președinte al Internaționalei Socialiste.
Acest post de #vicepreședinte la nivelul Europei Centrale și de Est mă onorează și se datorează eforturilor făcute de PSD, de toți colegii mei, în ultimii ani, în interiorul familiei noastre politice social-democrate.
Este o nouă recunoaștere la nivel internațional a Partidului Social Democrat, după ce, în această toamnă, am obținut un post de vicepreședinte în conducerea #PES prin europarlamentarul Victor Negrescu.
Rămâne cum am stabilit: PSD este partidul care a integrat România în #UE și #NATO.
Cu PSD la guvernare se ridică #MCV și avem o șansă foarte bună să aderăm la #Schengen.
Vom continua să fim aproape de toți colegii noștri social-democrați europeni pentru îndeplinirea obiectivelor noastre naționale alături și prin #InternationalaSocialista.
Uniți și puternici pentru #România!”, a transmis Marcel Ciolacu printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Prim-vicepreședinte PSD Sorin Grindeanu a transmis că prin această alegere, PSD a obținut ”recunoașterea că cel mai puternic partid de stânga din România” și „un vot de încredere pentru politicile publice şi eforturile continue ale echipei PSD”.

articolul original.

Revoltă la Dublin împotriva refugiaților ucrainieni

26 November 2022 at 11:29
By: FLUX 24
image

Protestele au avut loc în zona centrală a Zidului de Est, sute de oameni s-au alăturat localnicilor pentru a-și exprima opoziția față de acțiunile guvernului. Potrivit publicației, este planificată găzduirea a 380 de persoane într-o clădire veche special transformată, situată în această zonă, dar „localnicii nu sunt mulțumiți de concentrarea unui astfel de număr de refugiați” în acest loc.

Potrivit departamentului de integrare al orașului, în clădire locuiesc în prezent 100 de ucraineni, toți „bărbați singuri”, se presupune că restul vor veni cu familiile lor.

Ministrul irlandez al integrării Roderick O’Gorman și oficialul orașului Pascal Donoghue s-au întâlnit cu locuitorii din Zidul de Est pentru a rezolva conflictul , spunând protestatarilor că așezarea refugiaților din zona lor a fost un răspuns de „criză” la o „urgență internațională”.

În acest moment, peste 62.000 de ucraineni au sosit deja în Irlanda, potrivit autorităților locale, acest număr ar putea ajunge la 72.000 până la sfârșitul lunii decembrie.

articolul original.

Proiecție specială „Oameni de treabă”, cu echipa filmului, la Cinema Mon Amour

26 November 2022 at 10:00
image

Trei dintre actorii principali, alături de regizorul și directorul de imagine, vor fi la Piatra-Neamț, în 30 noiembrie, când se va difuza, în premieră, filmul „Oameni de treabă”. Cinefilii dornici de o comedie neagră savuroasă au ocazia ca, după proiecția de la Cinema Mon Amour, de la ora 18.30, să discute cu actorii Iulian Postelnicu (detalii puteți reciti în acest interviu) – interpretul polițistului Ilie, șef de post într-o comună și care se confruntă cu o criză existențială personală și profesională, la mâna corupților din comunitate, cu nemțeanul Vasile Muraru și cu Crina Semciuc, dar și cu regizorul Paul Negoescu și cu directorul de imagine Ana Drăghici.

Povestea celui de-al patrulea film al lui Paul Negoescu, după “O lună în Thailanda”, “Două lozuri”, “Povestea unui pierde-vară”, este plasată în Moldova. „Oameni de treabă” pune în accente de comedie neagră și de thriller secvența de viață a lui Ilie, polițist șef (cu un adjunct, Vali – interpretat de Anghel Damian) ajuns singur la vârsta maturității „într-un sat în care doar cei cu influență fac legea”. Între dorința de a se bucura de o viață liniștită și evenimentele dubioase, violente din sat, Ilie decide în cele din urmă să-și facă treaba de polițist.

Trailer oficial:

„Din punct de vedere profesional, a fost o experiență inedită să regizez un scenariu care nu a fost scris de mine, într-un univers neobișnuit pentru mine – povestea petrecându-se la țară, în nordul Moldovei, în timp ce eu sunt născut și crescut în București, fără să fi avut până acum vreo relație cu viața la țară, cu atât mai puțin cu Moldova”, mărturisește regizorul Paul Negoescu, premiat pentru acest film (detalii AICI)

Oana Tudor, co-scenarist, relatează: „Noi am vrut să fie o poveste în zona unde a copilărit Radu, pentru că acolo oamenii au genul ăsta de a reacționa prin lipsă de reacție și pentru că există îmbinarea asta de natură frumoasă și forme blânde de relief și o cruzime inocentă”.

În viziunea lui Radu Romaniuc „Ilie trăiește în același univers cu noi. Adică, e departe Botoșaniul, dar nu chiar atât de departe. Dorințele lui nu sunt tocmai îndepărtate de noi toți și eșecul de a le îndeplini provoacă aceeași teamă de ratare și inadecvare socială aferentă”.

Pelicula a fost foarte bine primită la festivalurile internaționale, unde a fost lansată mai întâi. Iulian Postelnicu are deja două premii – unul acordat recent la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus (Germania) și primul primit la Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur (Belgia).

Din distribuție mai fac parte Oana Tudor, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Cezar Amitroaei, Lenuș Teodora Moraru, Alexandra Vicol, Ioan Crețescu, Petruț Butuman, Marius Rusu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunză, Irina Mititelu, Andrei Stehan, Vitalie Bichir, Cătălin Mîndru și Delia Lupașcu. Oameni de treabă este Produs de Papillon Film și Tangaj Production (România) în co-producție cu Screening Emotions (Bulgaria) și Avanpost Production (România). (Cristina IORDACHE)

articolul original.

FOTO l Arhiva municipiului București va fi recuperată și digitalizată

FOTO l Arhiva municipiului București va fi recuperată și digitalizată

Arhiva municipiului București va fi recuperată și mai apoi digitalizată, potrivit unui anunț al primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.

”66.000 de dosare care însumează 2 kilometri liniari de arhivă conțin toate studiile şi proiectele clădirilor din Capitală construite în perioada comunistă, respectiv blocuri de locuinţe, şcoli, spitale etc. Toate aceste informaţiile vor fi extrem de utile instituţiilor publice la realizarea proiectelor de reabilitare şi consolidare a clădirilor”, precizează edilul, în postarea sa.

Arhiva a aparținut fostului Institut Proiect Bucureşti până în anul 1989.

”Ulterior, trebuia predată autorităţii publice locale, potrivit prevederilor legale, însă nicio administraţie nu a fost interesată de recuperarea acestor documente”, mai transmite Nicușor Dan.

Înfiinţat în 1953, Institutul Proiect Bucureşti a realizat proiectarea ansamblurilor de locuinţe din toată Capitala, fiind cel mai mare institut de proiectare din ţară.
În prezent, arhiva se află în siguranță în judeţul Tulcea, localitatea Pecineaga.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Gabriela Horga: „5070 de copii din comunități vulnerabile din județul Giurgiu se numără printre beneficiarii voucherelor de 500 de lei”

25 November 2022 at 21:18
By: admin

5070 de copii din comunități vulnerabile din județul Giurgiu se numără printre beneficiarii voucherelor de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte.

160.000 de preșcolari și elevi din toată țara au primit deja sprijinul în valoare de 500 de lei.

Au fost emise alte peste 200.000 carduri pentru noi beneficiari de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Programul este finanțat din fonduri europene neramursabile.

Accesul la fonduri europene permite României să desfășoare astfel de programe, pentru a contribui la reducerea abandonului școlar.”

(Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu)

articolul original.

Dis de dimineaţă, despre APA cea de toate zilele

25 November 2022 at 21:15
By: admin

O inedită întâlnire am avut astăzi, de la ora 8, cu elevii Şcolii Gimnaziale Savin Popescu ( Şcoala nr. 6), clasele a cincea şi a şasea, în faţa noastră stând cei mai cuminţei copii pe care i-am cunoscut în cadrul programului APA în ŞCOLI.

Programul nostru şi-a propus să vorbească elevilor despre APĂ, aşa cum nimeni nu le-a vorbit. APA, cea pe care nimic nu o poate învinge, deși oricine o poate cuceri… APA, cea moale şi maleabilă ca nimic altceva în lume, dar care erodează ceea ce este dur și puternic… APA, cea care face ca ceea ce este flexibil și maleabil, să cucerească ceea ce este puternic, iar ceea ce este moale, să învingă ceea ce este dur…

APA în ŞCOLI le-a pus pe masă elevilor unele adevăruri prea puţin cunoscute de publicul larg. Le-am destăinuit copiilor că fiecare dintre proprietățile apei este unică și nu se potrivește cu ușurință în ansamblul legilor general acceptate ale fizicii.

I-am ajutat să afle că, deşi a fost studiată pe larg încă de acum 2.500 de ani, ştiința încă nu a reușit să răspundă la unele întrebări pe care APA le ridică:

De ce este singura substanță de pe planetă care poate exista în trei stări: lichidă, solidă și gazoasă?

De ce APA are cea mai mare tensiune superficială dintre toate lichidele?

De ce densitatea APEI crește sub punctul de îngheț și scade deasupra acestuia?

De ce orice substanță se contractă când este răcită, iar APA se dilată?

Cum poate APA să se ridice prin trunchiurile unor copaci gigantici, sfidând legea gravitației și opunându-se la presiuni de zeci de atmosfere?

Anul acesta am reuşit să ne întâlnim cu elevi din cele 9 şcoli gimnaziale, la care se adaugă şi elevii de gimnaziu ai Colegiului Ion Maiorescu.

Programul APA în ŞCOLI s-a adresat astfel sutelor de copii din 30 de clase, dar şi dascălilor lor. Mulţumim tuturor pentru interesul cu care ne-au primit şi ne vom revedea în 2023, când vom aborda mai întâi elevii din şcolile judeţului.

Povestea APEI merge mai departe”, comunică în numele Compartimentului Relaţii Publice al APA SERVICE Giurgiu, Gelu BREBENEL și Nicoleta PANĂ.

(Jurnal)

articolul original.

Cristina Elena DINU: „Sunt medic, cred în vaccinuri și în capacitatea lor de a ne proteja”

25 November 2022 at 21:08
By: admin

Am participat, astăzi, alături de #Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de #profesioniști din domeniul sănătății, de reprezentanți ai organizațiilor profesionale și ai organizațiilor de #pacienți, la cea de-a doua ediție a Forumului Român Pro vaccinare.

Am fost onorată să mă alătur demersurilor #Forumului_Român_Pro_Vaccinare pentru ca împreună să punem umărul la crearea unor politici publice de #prevenție eficiente și sustenabile.

Sunt #medic, cred în vaccinuri și în capacitatea lor de a ne proteja de patologii a căror severitate poate nu este înțeleasă complet sau adeseori ignorată de o parte a populației.

În această calitate, am recomandat pacienților mei să se protejeze cu fiecare ocazie, pentru că știm cu toții că paza bună, trece primejdia rea.

Din păcate, conform #statisticilor publicate de INSP, putem vedea că încrederea populației în vaccinuri și vaccinare a scăzut în mod constant, cu atât mai mult în perioada pandemiei.

Este mai mult decât evident că trebuie să găsim soluții pentru ca încrederea populației în vaccinare să crească și, pe cale de consecință, să încercăm să prevenim îmbolnăviri și morți evitabile.

Trebuie să găsim o soluții pentru ca românii să înțeleagă conceptul de prevenție, să înțeleagă faptul că anumite #boli aparent banale, ca de exemplu gripa, pot avea #complicații cardiace sau pulmonare grave sau că altele, grave și amenințătoare de viață, cum ar fi cancerul de col uterin, pot fi #evitate într-un mod foarte simplu și la îndemână: prin #vaccinare.

În calitate de parlamentar, împreună cu colegii mei din #Comisia pentru Sănătate și Familie am adoptat câteva modificări legislative recente, la care am fost și #inițiator, prin care facilităm accesul populației la vaccinare prin posibilitatea vaccinării în farmacii și prin inițierea primilor pași legislativi pentru ca în România să fie posibilă #rambursarea vaccinurilor ca mecanism complementar al Programului Național de Imunizare.”

#Forumul_Român_Pro_Vaccinare

#Prevenție #Măsuri_pentru_oameni

(Cristina Elena Dinu- deputat PSD Giurgiu)

articolul original.

Primăria Sectorul 5 se laudă că nu va fi luată prin surprindere de iarnă - 54 de utilaje, pregătite de deszăpezire

Primăria Sectorul 5 se laudă că nu va fi luată prin surprindere de iarnă - 54 de utilaje, pregătite de deszăpezire

Un număr de 54 de utilaje de ultimă generaţie din dotarea SC Salubrizare Sector 5 SA sunt pregătite să deszăpezească în iarna aceasta, informează Primăria Sectorului 5, infprmează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis, 39 sunt utilaje cu plug, dintre care 27 dispun şi de sărăriţă, utilaj folosit la împrăştierea materialului antiderapant.

Totodată, pentru acest sezon, Primăria Sectorului 5 are în depozite peste 151 de tone de material antiderapant - clorură de sodiu, ce va fi amestecat cu inhibitor de coroziune.

De asemenea, SC Salubrizare Sector 5 SA are încheiat un contract de furnizare de material antiderapant pentru o cantitate garantată de 3.000 de tone, cu posibilitatea de suplimentare la necesitate.

În teren vor interveni 200 de lucrători, în vreme ce 17 coordonatori vor asigura permanenţa serviciului 24 de ore din 24.

articolul original.

,,Nimic nu justifică violența”

25 November 2022 at 19:02
image

Ieri, 25 noiembrie, cu prilejul ZILEI INTERNAȚIONALE de ELIMINARE A VIOLENȚEI DOMESTICE, Asociația Femeia Mileniului III dă startul campaniei de 16 zile de activism împotriva violenței împotriva femeilor, a violenței de gen, a violenței domestice, deja tradițională printre târgumureșeni și intitulată ,,NIMIC NU JUSTIFICĂ VIOLENȚA”.

Mesajul Asociației Femeia Mileniului III este că eliminarea violenței de gen, a violenței domestice, a violenței de orice fel, este singura soluție pentru a trăi într-o lume mai bună.

De-a lungul întregii campanii, membrele Asociației îndeamnă pe toată lumea să poarte ceva portocaliu - o eșarfă, o căciulă, o fundiță, un nasture - deoarece culoarea portocalie este simbolul speranței și al unui viitor fără violență.

Pe pagina de Facebook a Asociației veți putea viziona un filmuleț realizat de bursiera Asociației Femeia Mileniului III, Diana Drăghiță, elevă în clasa a XII-a la liceul Gheorghe Șincai din Târgu-Mureș.

Mesajul filmului este: ,,Pare curat, dar are o parte întunecată, urâtă, chiar chinuitoare/ Pentru fiul care a cunoscut prea bine pumnii tatălui său/ Pentru fata care nu a avut curajul să ceară ajutorul. Și pentru femeia care merită mai mult.”

Pentru că merităm - toate și toți - mai mult, mai bine, mai frumos!, preciza Agatha Bianca Bogdan, președinta Asociației Femeia Mileniului III.

B.B.

articolul original.

Amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale la regimul rutier

25 November 2022 at 19:00
image

Ieri, polițiștii din Mureș au desfășurat, pe drumurile publice din județ, acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

La data de 24 noiembrie 2022, polițiștii rutieri din Mureș au aplicat 72 de sancțiuni contravenționale la OUG 195/2002R, dintre care 21 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 26 pentru neutilizarea centurii de siguranță, 7 pentru lipsă documente și 18 pentru alte abateri.

De asemenea, a mai fost aplicată o sancțiune la Legea 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi și de închiriere.

Valoarea totală a sancțiunilor convenționale este de 17.980 de lei.

În urma activităților desfășurate, a fost reținut un certificat de înmatriculare, fiind efectuate 36 de testări cu aparatele etilotest și Drug-Test și verificate 87 de autovehicule.

Compartimentul relații publice al IPJ Mureș

Inspectoratul General al Poliției Române - Proiect pentru prevenirea violenței asupra tinerelor

Poliția Română, împreună cu World Vision România și Alka Group, continuă programul prin care adolescentele din mediul rural învață cum să se apere de abuzurile sexuale și de alte forme de violență împotriva femeilor.

Unu din zece adolescenți din comunitățile vulnerabile crede că insistența unui partener de a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură, conform unui sondaj realizat de World Vision România la începutul lunii octombrie.

Totodată, 15% dintre adolescenții respondenți spun că au fost implicați în relații de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficient de buni. De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, este anunțată desfășurarea pentru încă un an a proiectului “Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”.

Printre obiectivele proiectului se află creșterea stimei de sine și autonomia adolescentelor în relațiile de cuplu, precum și combaterea violenței asupra acestora.

Sondajul s-a realizat în rândul a 700 de adolescenți, dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din orașe mici. Aceeași cercetare arată că 25% dintre adolescenții respondenți consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său.

Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie * 10% au avut parteneri care țipau la ei * 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau * 3,5% dintre adolescenții chestionați spun că au fost loviți de parteneri în relațiile trecute.

Pe de altă parte, 96% consideră că cineva care își lovește partenerul este agresor.

Proiectul “Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării” face parte din programul “Vreau în clasa a 9-a” și are ca principal scop creșterea încrederii în sine a adolescentelor, cât și încurajarea acestora să devină activiste pentru drepturile fetelor și femeilor în comunitățile lor.

Sesiunile sunt susținute de specialiști în relații sociale, asistenți sociali, psihologi, reprezentanți ai mai multor asociații specializate în promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, cât și de experți din cadrul Poliției Române și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

“Primul pas spre o viață fără abuzuri este conștientizarea formelor de violență între parteneri și depistarea precoce a acestora. Odată ce tinerii vor cunoaște ce nu este normal să se întâmple într-o relație sau familie se vor apăra, vor cere ajutor, vor ieși din impas. Polițiștii vor participa la sesiunile de informare și vor transmite recomandări antivictimizare și antiinfracționale, vor explica legislația în domeniu și pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă, pentru a se proteja”, a declarat comisar-șef de poliție Stănică Sorin - Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Reținuți pentru furt din societăți comerciale

La data de 24 noiembrie 2022, polițiștii de investigații criminale ai Poliției municipiului Târgu Mureș au efectuat 2 percheziții domiciliare și un flagrant delict, într-un dosar penal de furt calificat.

În fapt, în perioada octombrie 2022 și până în prezent, doi bărbați și o femeie ar fi sustras, din diferite societăți comerciale, din Târgu Mureș și Bistrița, articole de îmbrăcăminte și aparatură electronică, pe care, ulterior, le-ar fi vândut mai multor persoane.

Față de doi bărbați, de 33 de ani, și o femeie, de 28 de ani, toți din Târgu Mureș, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentați instanței de judecată, cu propuneri legale.

În continuarea cercetărilor, în această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției municipiului

Târgu Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, pun în aplicare 17 percheziții domiciliare.

Prejudiciul urmează a fi stabilit în urma probatoriului administrat în cauză.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand” Târgu Mureș.

Biroul de Presă al IPJ Mureș

articolul original.

Cât costă cel mai scump ceai din lume. Este foarte rar și nu se vinde în magazin

25 November 2022 at 16:16
image

Cât costă cel mai scump ceai din lume. Este foarte rar și nu se vinde în magazin. Cel mai scump ceai din lume este extrem de rar, iar prețul pentru un singur gram este uimitor.

Cât costă cel mai scump ceai din lume. Este foarte rar și nu se vinde în magazin

Este vorba despre ceaiul Da Hong Pao, tradus prin “Marea Mantie Roșie”. Un singur gram de ceai costă 1.400 de dolari, iar povestea este una impresionantă.

Ceaiul Da Hong Pao este varietatea Camellia sinensis produsă în munții Wuyi din nord-vestul provinciei chineze Fujian, o zonă cu un trecut bogat în cultivarea ceaiului și desemnată în 1992 ca parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

În această regiune vulcanică solul este stâncos, iar plantele trebuie să își înfășoare rădăcinile în jurul rocilor pentru a găsi nutrienții și apa de care au nevoie.

Cât costă cel mai scump ceai din lume. Este foarte rar și nu se vinde în magazin

În munții Wuyi există doar 6 arbuști autentici Da Hong Pao, iar ceaiul obținut din aceștia a fost rar și scump, ceea ce a adus pentru Da Hong Pao titlul de cel mai scump ceai din lume.

Ceaiul ac cunoscut celebritatea în 2007, moment în care autoritățile au interzis culegerea liberă a frunzelor, astfel încât planta să se poată dezvolta.

Până atunci, anual, se produceau doar 400g de ceai din arbuștii originali, dar erau rezervate înalților demnitari chinezi sau străini.

Cât costă cel mai scump ceai din lume. Este foarte rar și nu se vinde în magazin

În prezent, cele 6 plante-mamă antice nu mai produc ceai pentru comercializare, însă plantele lor descendente au fost cultivate în zone diferite ale muntelui și, în funcție de altitudine, de sol și de expunerea la soare, produc calități diferite.

Asta face ca producția să fie stimulată iar prețul să scadă dramatic, mai ales că celebrul Da Hong Pao poate fi găsit acum în amestecuri speciale tot din districtul Tianxin, din Munții Wuyi, la prețuri mult mai accesibile.

articolul original.

ANRE propune plata în rate a facturii la energie în cazul clienților vulnerabili. Proiectul, pus în dezbatere publică

25 November 2022 at 17:54
image

Clienții vulnerabili și-ar putea plăti facture la energie electrică în rate, așa prevede un Proiect de Ordin pus vineri în dezbatere publică de ANRE. Potrivit proiectului ratele se pot întinde pe 3 luni.

Eșalonarea la plată a facturii trebuie cerută de clienții vulnerabili. Este astfel introdusă noţiunea de client activ.

ANRE propune pentru eșalonare o perioadă de minim 3 luni sau o altă perioadă convenită de clinet și compania care furnizează energia electrică.

Proiectul de Ordin prevede și faptul că, în cazul clienţilor casnici, perioada de facturare să fie lunară. Se stabilește, totodată, și modul în care sunt  soluţionate de către furnizor plângerile privind facturarea.

Astfel, clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii.

La rândul său, furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei, într-un termen  prevăzut în Standardul de performanţă al companiilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Sprijin financiar de 700 de lei pentru plata facturilor la energie. Cine poate primi ajutorul și când vor fi livrați banii | AUDIO

articolul original.

Boloș: 190 de mii de copii vor primi tichetele educaționale de 500 de lei până în prima săptămână din decembrie

25 November 2022 at 18:59
image

190.000 de copii o să primească tichetele educaționale pentru rechizite și îmbrăcăminte până în prima săptămână din decembrie, după cum a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș: “Sigur le vor intra banii până cel târziu în prima săptămână din decembrie”. Restul de 55.000 de copii o să primească banii până în februarie 2023, potrivit sursei menționate mai sus. Pentru cei 55.000 de copii nu au fost încă emise cardurile și “urmează procedura legală pentru atribuire, astfel încât să putem emite cardurile și să le încărcăm”.

* Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a informat că până acum au primit banii 160.000 de copii din medii defavorizate. În anul școlar 2022-2023 sunt 405.000 de beneficiari, conform comunicatului.

Întrebat de numărul copiilor care au primit până acum cei 500 de lei, Marcel Boloș a spus că “aceștia erau cei care aveau fondurile asigurate din prima rectificare bugetară și care aveau și cardurile emise înainte.”

“Mai avem a doua tură de elevi intrați, adică încă 190.000, pentru care deja am terminat de emis cardurile. Eu sper ca, în termen de cel mult o săptămână-două, să le putem vira banii. Avem două situații, ca să fiu explicit: situația celor cu cardurile deja emise, care sunt cei 160.000, și situația celor care sunt nou intrați în plată și nu aveau cardurile emise. (...) Sigur le vor intra banii până cel târziu în prima săptămână din decembrie.”

articolul original.

Criză istorică în Regatul Unit: Asistentele medicale intră în grevă prima oară într-o sută de ani, pentru că nu au ce mânca

25 November 2022 at 18:57
image

Asistentele medicale din Marea Britanie vor intra în grevă pe 15 și 20 decembrie, într-o mișcare fără precedent în ultimii 106 ani, care arată gravitatea crizei din Regatul Unit, unde se anunță mișcări sociale în multe sectoare care nu s-au mai văzut de zeci de ani.

Situația e atât de gravă încât nu au ce mânca din cauza salariilor prea mici, iar unele spitale au fost nevoite să înființeze bănci de alimente pentru a sprijini personalul.

“Asistentele medicale s-au săturat”, a rezumat Pat Cullen, secretarul general al sindicatului Royal College of Nurses (RCN). “Destul cu salariile mici (...), destul că nu putem acorda pacienților îngrijirile de care au nevoie”, a adăugat ea, citată de AFP.

Personalul votase pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, înființat în urmă cu 106 ani. Acest sindicat a anunțat două zile de protest, pe 15 și 20 decembrie, după “respingerea negocierilor de către Guvern”.

Potrivit estimărilor, salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieții, inflația depășind 11%. Salariul anual al unei asistente debutante este de 27.000 de lire sterline brut (31.400 de euro).

Dar pentru ministrul Sănătății, Steve Barclay, “aceasta este o perioadă dificilă pentru toată lumea”, iar Guvernul nu poate răspunde cerințelor “inaccesibile” ale RCN, care “cere o creștere salarială cu 19,2%”.

Un spital din patru a înființat bănci de alimente pentru a sprijini personalul, potrivit NHS Providers, care reprezintă grupuri de spitale din Anglia.

Această grevă intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanțat de ani de zile, este cufundat într-o criză gravă. Guvernul a anunțat o creștere a bugetului NHS de 3,3 miliarde de lire sterline anul viitor și următorul.

Potrivit RCN, în Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate.

Anul trecut, 25.000 de asistente sau moașe care lucrau în sectorul public au plecat. “Salariile mici contribuie la deficitul de personal în Regatul Unit, ceea ce afectează siguranța pacienților”, a acuzat sindicatul.

Peste 7 milioane de persoane așteaptă să primească tratament în spitalele engleze, un nivel record.

Dar mișcarea socială nu lovește doar sectorul sănătății. Mulți alți angajați din sectorul public și privat, de la avocați la personalul de la sol din aeroporturi, au intrat și ei în grevă anul acesta, mai scrie AFP.

articolul original.
❌