ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Spitalul Județean Buzău se umple din nou de pacienți cu COVID-19

4 August 2022 at 09:50

La ora actuală mai sunt neocupate doar șapte paturi din secțiile COVID și un singur pat la Terapie Intensivă. La Râmnicu Sărat sunt doar 21 de pacienți infectați. Au fost deschise și patru centre de testare.

Înmulțirea numărului de pacienți confirmați infectați cu virusul SARS-CoV-2, care se transmite extrem de rapid, a aglomerat spitalele din toată țara, astfel că astăzi erau internate în unitățile sanitare de profil, 4.007 persoane cu COVID-19, cu 12 mai multe faţă de ziua precedentă, iar la Terapie Intensivă, 283 de pacienţi, cu unul mai puţin faţă de ziua anterioară. „Din totalul pacienţilor internaţi, 539 sunt minori, 534 fiind în secţii, cu 13 mai puţini faţă de ziua anterioară, şi cinci la ATI, la fel ca în ziua precedentă”, informează Ministerul Sănătăţii.

Și la Buzău, Spitalul Județean de Urgență este aproape plin de pacienți cu COVID-19, iar situația devine îngrijorătoare. Astăzi, potrivit conducerii unității medicale, în secția Pneumologie nu mai era niciun pat liber, iar la Boli Infecțioase mai sunt doar 7 paturi libere. „Acum avem 48 de pacienți internați și mai avem doat 7 locuri libere pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, la Boli Infecțioase unde sunt ocupate 22 dintre cele 29 de paturi. În secția Pneumologie, toate cele 12 paturi sunt ocupate, iar la ATI mai avem un loc liber”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

Claudiu Damian

Pentru a nu se ajunge din nou la un blocaj, conducerea Spitalului Județean a dispus reînființarea salonului tampon de la etajul IV (unde funcționează secțiile de Pediatrie), unde sunt internați în special copiii și aparținătorii acestora.

Sunt foarte mulți copii cu SARS-CoV-2 care se prezintă la spital. Săptămâna trecută am redeschis zona tampon la etajul patru al Spitalului Județean, cu 35 de paturi, unde avem deja ocupate 10 paturi, cu 7 copii și 3 aparținători”, a explicat managerul Damian, menționând că, la nevoie, aici vor fi internați și adulții confirmați cu SARS-CoV-2 care nu vor mai avea loc în cele două secții destinate tratării pacienților infectați.

Conducerea unității medicale a înăsprit măsurile de prevenție și limitare a transmiterii noului coronavirus, au fost interzise vizitele aparținătorilor, iar personalul medical a fost obligat să poarte echipamente de protecție în permanență, dar chiar și așa, printre bolnavii diagnosticați cu COVID-19 în ultima perioadă se numără și un medic și o asistentă din Spitalul Județean.

Vestea bună este că perioada de internare este una mult mai mică decât în valurile 4 și 5, iar formele de manifestare a bolii sunt în general medii spre ușoare, în general, fără afectare pulmonară. În acest context, „perioada medie de internare este de 4-5 zile, cel mult o săptămână, față de valurile precedente ale COVID-19, când internarea era de cel puțin 9 zile, cele mai multe cazuri aveau nevoie de 18-20 de zile sub supraveghere în spital, iar în unele cazuri se ajungea chiar și la 30 de zile sau mai mult. În acest val, în general, pacienții nu prezintă afectare pulmonară, dar au nevoie de internare pentru că se prezintă cu febră mare, stări accentuate de oboseală, nas înfundat, durere în gât. Dacă numărul cazurilor de pacienți infectați va crește în continuare, vom mări din nou numărul de paturi, atât la ATI, unde putem ajunge până la 17, cât și pe secții, unde mai putem disponibiliza 39 de paturi, conorm planului de reziliență”, a mai spus Claudiu Damian.

Directorul Direcției de Sănătate Publică, Cristina Ungureanu, spune că „deocamdaă nu se înregistrează o presiune deosebită pe spitale și sperăm să nici nu se mai întâmple asta, având în vedere că tulpina SARS-CoV-2 dominantă în valul 6, deși este mai contagioasă, este mai puțin virulentă și rareori dă afectare pulmonară. La Spitalul Județean de Urgență este puțin mai aglomerat, dar la Râmnicu Sărat sunt doar 21 de pacienți internați”.

Directorul DSP subliniază că este importantă izolarea la domiciliu a celor care au intrat în contact cu cineva infectat sau care are suspiciune de infecție cu coronavirus și se anunță medicul de familie. „Testarea rapidă se poate efectua fie la medicul de familie, fie în farmaciile acreditate, în laboratoare private, sau prin intermediul Ambulanței. Au fost înființate și 4 centre de testare în cadrul celor 4 spitale în care există și centre de evaluare. Testarea RT-PCR se face în cazul în care sunt simptome clare de COVID. După confirmare, pacientul merge în centrul de evaluare, unde medicul infecționist sau pneumolog stabilește dacă are nevoie de tratament și dacă se poate trata la domiciliu sau este nevoie de internare în spital”.

Trei dintre cele patru centre de testare sunt deja funcționale, în cadrul spitalelor din Rm. Sărat, Nehiu și Smeeni, iar la Buzău va deveni funcțional, începând din 8 august, un centru de testare care va funcționa în cadrul Spitalului Județean de Urgență – secția exterioară de Boli Infecțioase (cunoascută ca Spitalul Gârlași).

În ultimele 24 de ore la Buzău au fost diagnosticate 164 de persoane cu SARS-CoV-2, iar cel mai mic pacient are doar 4 luni.


articolul original.

Recuperarea medicală – procedurile care reduc durerea și redau mobilitatea pacientului

18 July 2022 at 06:01

Recuperarea medicală constă într-un complex de tratamente de care mulți pacienți au nevoie înainte şi după o intervenţie chirurgicală, după un traumatism sau din cauza unor afecțiuni, pentru a reduce și elimina durerea și a-și restabili capacitățile funcționale.

Dr Ioana Nohai (foto: Huston NPA)

Recuperarea medicală a devenit una dintre cele mai solicitate specialități medicale în ultimii ani, din cauza lipsei mișcării, a ortostatismului (statul prea mult pe scaun sau în picioare), a unor poziții vicioase (în bancă la școală), a alimentației necorespunzătoare, lipsei odihnei și a vieții agitate care duce de multe ori la accidente.

Recuperarea medicală completează tratamentele obișnuite (medicație, intervenții chirurgicale, sisteme ajutătoare etc.) care vizează vindecarea unei leziuni sau „repararea” fizică a unei zone afectate și are aplicații în numeroase domenii medicale – ortopedie-traumatologie, neurologie, stări pre- și post-operatorii, medicină sportivă, pediatrie, geriatrie, chirurgie plastică și reparatorie etc. Pe lângă metodele clasice de recuperare, precum kinetoterapia sau masajul, acum se folosesc tehnologii și echipamente performante, care accelerează vindecarea.

Cabinetul de recuperare medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, recent modernizat și dotat, dispune acum de o gamă variată de aparatură clasică și modernă, care permit abordarea unui spectru larg de proceduri, precum Electroterapie, Masaj, Kinetoterapie, parafină, unde scurte, magnetoterapie, terapie de înaltă frecvență, laser terapie și terapie TECAR. Programul de recuperare medicală este stabilit în funcție de nevoile pacientului și complexitatea cazului, iar tratamentul este personalizat în funcție de afecțiune, vârsta pacientului şi bolile asociate ale acestuia”, explică dr. Ioana Nohai, medic primar recuperare medicală, cu competențe în ecografie aparat locomotor și în acupunctură, coordonatorul cabinetului de Fiziokinetoterapie și recuperare medicală al SJU Buzău.

As. Monica Roșu

Pentru a beneficia de recuperare sau reabilitare medicală, primul pas pe care trebuie să-l facă un pacient este să se programeze la un consult de specialitate realizat de un medic ortoped, neurolog sau cardiolog, în funcție de afecțiune pacientului. Ulterior, un medic specializat în recuperare medicală va stabili planul de tratament, în funcție de nevoile personale ale pacientului, după care acesta poate începe efectuarea ședințelor de recuperare recomandate.

  „Recuperarea medicală se concentrează în principal pe mișcare și pe știința care se învârte în jurul ei, astfel încât să poată aborda orice problemă medicală ce poate provoca dizabilități sau dureri. Odată problemele identficate corect, pacienții sunt ajutați să-și maximizeze și să-și restabilească funcțiile afectate în urma unei boli sau intervenții chirurgicale și să-și îmbunătățească abilitățile funcționale. Împreună cu asistentele medicale Monica Roșu şi Crina Apostol, kinetoterepeutul Gabriel Grigore şi maseurul Cornel Iosif formăm o echipă bine pregătită, empatică și dornică să aline suferința pacienților care se adresează cabinetului nostru de Recuperare Medicală din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Buzău, menționează dr. Ioana Nohai.

As. Crina Apostol

La recuperare vin pacienți de toate vârstele. În cazul copiilor, majoritatea prezintă deficiențe ale coloanei vertebrale cauzată de pozițiile vicioase de postură (la școală și acasă). Tinerii suferă mai ales de afecțiuni ale coloanei vertebrale (discopatii lombare, lombalgii, hernii de disc, protuzii, spondiloză cervicală) din cauza statului ortostatismului (statul prelungit pe sacun sau în picioare), o parte au nevoie de recuperare în urma unor traumatisme (fracturi, căzături etc.), iar mai puțini prezintă alte patologii. În cazul vârstnicilor predomină degenerarea articulațiilor, fracturile, sechelele post-AVC, Parkinson, scleroza multiplă sau dureri care au cauze necunoscute.

De cele mai multe ori este nevoie de un complex de proceduri, constând în fizioterapie, axată pe recuperarea funcției locomotorii, recomandată în special pacienților cu afecțiuni articulare și musculare, kinetoterapie ajută la redobândirea controlului și echilibrului muscular, tratarea traumatismelor, restabilirea forței musculare și masaj – care contribuie la corectarea unor zone afectate în special de postura incorectă (în bancă sau la birou), ori a unor suprasolicitări fizice care afectează coloana sau musculatura (stimulează tonusul muscular, circulația periferică și diminuează/înlătură durerea din zonele tensionate). În unele cazuri este nevoie și de recuperare mentală și emoțională, iar aici intervine psihoterapeutul, care ajută pacientul să-și redobândească încrederea în sine.

Petre Emanoil Neagu, Claudiu Damian

Dotarea Cabinetului de Fizioterapie și Recuperere Medicală cu aparatură medicală performantă s-a realizat odată cu modernizarea și dotarea tuturor celor 19 cabinete care funcționează în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău. Investiția, care s-a ridicat la 849.112.90 lei, a fost realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene și „reprezintă o realizare importantă pentru spitalul nostru, care s-a putut concretiza graţie Consiliului Judeţean Buzău. Doresc să mulţumesc în mod deosebit domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, pentru sprijinul permanent pe care îl manifestă faţă de proiectele Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, ca și întregului aparat tehnic și administrativ. Având și o echipă de specialiști cu experiență, cu ajutorul noilor dotări reuşim să creştem calitatea serviciilor medicale şi să îmbunătăţim infrastructura sanitară, ceea ce are un impact direct asupra calității vieții locuitorilor judeţului Buzău. Scopul serviciilor oferite prin intermediul cabinetului de recuperare medicală este acela de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții persoanelor cu dizabilități fizice, în urma unor leziuni fizice survenite în urma unei traume, a unui accident, a unei boli sau a unei intervenții chirurgicale”, a precizat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

Investițiile în sănătate sunt prioritare, ne dorim ca toți pacienții să beneficieze de servicii medicale la standarde cat mai înalte, iar medicii să aibă aparatura și condițiile necesare pentru o diagnosticare cât mai precisă”, spune la rândul său Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, care amintește că pentru creșterea calității serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău s-au accesat peste 9 milioane de euro din fonduri europene.

Pentru Electroterapie au fost achiziţionate: un aparat electroterapie şi ultrasunete cu ajutorul căruia se efectuează proceduri specifice pentru diverse afecțiuni ale aparatului locomotor, de tip inflamator, degenerativ, posttraumatic sau neuromotor; aparat laser de înaltă intensitate (terapie cu laser) pentru multiple patologii; aparat magnetoterapie indicat în boli degenerative artrozice cronice, afecţiuni post ortopedice, boli neurologice; aparat cu microunde pentru reumatism degenerativ, artroze, spondiloze, tendinite, patologie post traumatice, afecţiuni neurologice-nevralgii, nevrite; aparat parafină pentru procedurile de termoterapie; aparat unde de şoc ESWT, un dispozitiv electromedical care furnizează tratament terapeutic pe bază de unde ultrasunet în domenii: ortopedie, reabilitare medicală, medicină sportivă (metoda „unde de şoc” este tratamentul preferat pentru tendinopatie); aparat T-Care, utilizat pentru condropatie patelară, coxartroză, lumbago-cronic, periatrita umărului, pinteni calcaneeni, afecţiuni osteo-articulare, afecţiuni musculo-scheletale; baie galvanică, care asigură o bună aplicare a curentului galvanic în apă pentru extremităţile superioare şi inferioare (utilizată cu precădere în afecțiuniale sistemului central nervos, disfuncţii inflamatorii degenerative şi cronice ale sistemului locomotor); aparat RIR (radiaţii infraroşii), indicat pentru reumatism abarticular, reumatism degenerativ şi reumatism inflamator.

Gabriel Grigore – kinetoterapeut

Pentru Kinetoterapie, pe lângă aparatele existente s-a achiziţionat un Fisiotek-H-P2 – un aparat extrem de versatil ce permite recuperarea pasivă a umărului, cotului şi a încheieturii mâinii, conceput pentru uz profesional, folosind mișcarea pasivă, utilizat pentru recuperarea medicală a deficitelor neuromotorii, la recomandarea medicului; o bandă de alergare – destinată mersului şi/sau alergării pe loc pentru antrenament fizic recreativ, exerciţii de mers la pas cu sau fără sistem de susţinere a greutăţii corporale; un dispozitiv de scripetoterapie.

Potrivit dr. Ioana Nahoi, în cadrul Cabinetului de Recuperere Medicală se asigură asistență de recuperare-medicină fizică în special pentru afecțiuni inflamatorii (artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, tenosinovită, bursită); afecțiuni degenerative (gonartroză, coxartroză, artroza umărului, spondiloză lombară și cervicală); SDR loco-regionale musculo-scheletale (bursite, tendinite, periartrite scapulo-humerale, epicondilite); neurologice (discopatii, lombosciatică, monoplegii, hemiplegii, pareze, neuropații, nevralgii, traumatisme ale nervilor, distrofii musculare etc.); afecțiuni post-operatorii (hernie de disc, fracturi, post-protezare); afecțiuni ale aparatului locomotor (scolioză, cifoză, picior plat, monturi); afecțiuni ortopedice (entorse, luxații, întinderi musculare, atrofii musculare).

GALERIE FOTO (sursă: SJU Buzău)


articolul original.

Nu-i de glumă! Peste 4.000 de cazuri de COVID-19 confirmate în 24 de ore

12 July 2022 at 12:45

Acestea au fost diagnosticate în urma a 4.611 teste RT-PCR și a 16.529 teste rapide antigenice efectuate la nivel național, un record al ultimelor luni. 

Ministerul Sănătății transmite că, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.044 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2 (COVID–19), în urma realizării a 4.611 teste RT-PCR (2.572 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.039 la cerere) și a 16.529 teste rapide antigenice. Potrivit raportării, care de astăzi va fi zilnică, 792 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

,,În buletinul săptămânal au fost incluse datele aferente zilelor luni-duminică. Nu s-a pierdut nicio zi de raportare, astfel că astăzi se raportează datele din ultimele 24 de ore (de ieri de dimineață de la ora 10.00 până azi de dimineață la ora 10.00, așa cum s-a întâmplat întotdeauna)”, a precizat Ministerul Sănătății.

Aproape un sfert dintre noile cazuri – 931 – sunt în București, unde rata de incidență a urcat la 3,04 la mie. Pe următoarele locuri sunt Cluj – 280 de cazuri, Brașov – 235 de cazuri, Constanța – 222 de cazuri și Timiș – 189 de cazuri. În județul Buzău au fost confirmate 41 de cazuri, iar incidența la 14 zile este de 0,38 la mie.

În intervalul 11 – 12.07.2022 au fost raportate și 9 decese (7 bărbați și 2 femei), la persoane cu vârste de peste 50 de ani, toate cu comorbidități. Dintre pacienții decedați, 3 erau vaccinați și 6 nevaccinați. De la debutul pandemiei și până astăzi, 65.797 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 în țara noastră au decedat.

Noul val COVID

Autoritățile au anunțat deja că în România este așteptat un nou val pandemic, al șaselea, al cărui vârf a fost estimat la mijlocul lunii august, cu o medie de 10.000 de cazuri pe zi. Aproape 15.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate săptămâna trecută în România, din care 2.717 pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. ,,Această creștere va mai dura 4-5 săptămâni, după care numărul cazurilor se va stabiliza, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a mai spus că, în prezent, 169 centre de evaluare ambulatorie COVID sunt funcționale, dar nu sunt foarte mult accesate, de aceea dorește să se realizeze operaționalizarea centrelor de evaluare COVID și în weekend, iar cel mai târziu săptămâna viitoare se vor deschide și două centre de evaluare destinate copiilor,  în Capitală, cel mai probabil ,,la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) unul şi celălalt la Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu, vom vedea. Colegii de la DSP evaluează. Avem vreo două-trei locaţii, evaluează şi cele mai bune locaţii vor deveni centre de evaluare pentru copii”, a declarat ministrul, în contextul creşterii numărului de infecţii cu SARS-CoV-2.

Omicron, dominant

Tulpina Omicron rămâne dominantă în ţara noastră.  Până la data de 10 iulie au fost confirmate 6.440 de cazuri de infecţii cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, iar la 2.924 de cazuri a fost detectată sub-varianta BA.2 (45%), din care 79 în perioada 4 – 10 iulie, transmite INSP. Au fost secvenţiate şi primele cazuri cu subvarianta BA5, responsabilă de noua accelerare a pandemiei de COVID-19, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a atras atenția că este extrem de important ca persoanele care se testează singure să se izoleze măcar 5 zile, pentru că altfel transmitem mai departe și putem transmite oamenilor care sunt vulnerabili.

În ultima săptămână, la 3 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.4, iar la 80 de cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5. Până în prezent, la 138 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5 (2%).

Până la data de 10 iulie, au fost raportate 14.766 de secvenţieri, dintre care 176 în săptămâna 4–10 iulie. Cele 176 de secvenţieri au fost raportate de INSP (93) şi Institutul „Matei Balş” (68), INCDMM Cantacuzino (15). Potrivit INSP, până la data de 10 iulie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 96%.

Se reinstituie restricțiile în spitale

În unitățile sanitare de profil, în secțiile COVID-19 sunt internate 1.361 de pacienți, cu 49 mai puțini decât în ziua anterioară, iar 90 dintre ei sunt internați la Terapie Intensivă (69 sunt nevaccinați), cu 4 mai multe față de ziua anterioară. Din totalul pacienților internați, 187 sunt minori, toți internați în secții, cu 38 mai puțini față de ziua anterioară. Din fericire, la ATI nu se află niciun copil, la fel ca în ziua precedentă.

Managerii spitalelor se pregătesc însă pentru noul val, și controlează la sânge, inclusiv personalul medical, pentru a vedea dacă toată lumea poartă mască în interior. La Spitalul „Bagdasar Arseni” vizitele au fost restricționate, iar 25 de cadre medicale au fost sancționate cu avertisment scris sau verbal pentru că nu purtau masca sau nu o purtau corespunzător. „Spitalul nu își permite să aibă un focar, spitalul este plin de cazuri specifice Bagdsar, iar lista de așteptare și cereri din partea pacienților sunt enorm de multe. Până acum aveam permisă o zi de vizită pe săptămână, acum luăm serios în considerare interzicerea vizitelor generale până când acest val se va estompa”, afirmă Andi Nodiț, managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni”.

Și în Spitalul Județean de Urgență Buzău, personalul medical poartă mască de protecție obligatoriu, iar vizitatorii nu mai au acces pe secții decât în intervalul orar 10.00-11.00 și 14.00-16.00 și numai cu mască, halat și boroși de unică folosință.

Crește din nou presiunea pe unitățile medicale

Numărul cazurilor de COVID se dublează de la o săptămână la alta, iar cauza este subvarianta OMICRON – BA5, mult mai contagioasă. Spitalele de boli infecțioase din capitală sunt pline. Cu greu se mai găsește un pat liber, iar managerii spun că extind secțiile COVID. Spitalul Universitar folosește din nou saloanele improvizate pe holuri, în valurile anterioare. „Sunt în momentul acesta 17 pacienți internați cu COVID și au venit în ultimele 10 zile, acum două săptămâni nu aveam niciun pacient, cam ăsta e ritmul, dar nu sunt atât de severi ca în valul 4 sau 5, a precizat dr. Silvia Nica, medic-șef UPU-SUUB.

Medicii speră însă ca în acest nou val să nu mai fie cazuri la fel de severe ca în valurile anterioare. „Am reușit să mai alocăm încă 32 de paturi, deja 10 pacienți internați pe noua secție, probabil că în 2, 3 zile se va umple. Acum, specificul, profilul pacientului adult internat e un pacient vârstnic, cu afecțiuni cronice, care se decompensează din cauza infecției cu SARS CoV-2, a declarat dr. Simin Aysel Florescu, manager „Victor Babeș”.

Pandemia rămâne „o urgență de sănătate globală”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că pandemia rămâne o urgență de sănătate la nivel global și la aproape doi ani și jumătate de când a fost declarată. Comitetul de Urgenţă al OMS a precizat, într-un comunicat, că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă.

Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o „decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.

La nivel global au fost raportate  578.873 de cazuri noi și 1.166 decese pentru ultimele 24 de ore. În Europa, cele mai multe cazuri au fost raportate în Germania – 154.729 cazuri confirmate și 165 decese și în Italia – 83.761 cazuri confirmate și 127 decese (Marea Britanie nu a actualizat datele).

Noi avertismente OMS

Comitetul OMS a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac „din ce în ce mai dificilă” evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat „inadecvarea supravegherii actuale” a pandemiei.

De asemenea, Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că a luat act de creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în diferite regiuni ale lumii, precum şi de lipsa implementării măsurilor adecvate de sănătate publică în regiunile afectate de reapariţia cazurilor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19 și a anunțat marți, într-o conferință de presă susținută la Geneva, că pandemia de COVID-19 „este departe de a se termina” și a atras atenția că „pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament”.


articolul original.

Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Buzău, adus la standardele secolului XXI

12 July 2022 at 11:29

Investiția, realizată printr-un proiect finanțat cu bani europeni și de la Consiliul Județean s-a ridicat la 2,4 milioane de euro, astfel că medicii pot profesa în condiții moderne, iar pacienții beneficiază de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

P.E. Neagu, St. Manolescu, C. Damian

Demarat în urmă cu patru ani, proiectul de modernizare și dotare la standarde europene a Ambulatoriului intergrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău a fost finalizat, astfel că la ora actuală, fiecare dintre cele 19 cabinete medicale care funcționează în unitatea medicală dispun de aparatură de ultimă generație, oferind personalului medical condiții moderne de desfășurare a activității, iar pacienților, servicii de calitate superioară, la nivelul secolului XXI.

Investiția în acest proiect s-a ridicat la peste 2.400.000 de euro și s-a realizat printr-un proiect finanțat din fonduri europene și de la Consiliul Judeţean Buzău care, așa cum preciza recent Petre Emanoil Neagu, președintele instituției în subordinea căreia funcționează cea mai mare unitate medicală cu paturi din județ, a aprobat o ultimă tranșă de fonduri pentru finalizarea achizițiilor din acest proiect, pentru că „trebuie să asigure condiții pentru ca pacienții buzoieni să beneficieze de cele mai bune servicii medicale, așa cum merită, iar personalul medical să simtă că profesează într-o unitate medicală de secol XXI și să își dorească să rămână la Buzău”.

Noul CT de la SJU Buzau

Una dintre cele mai importante achiziţii realizate prin acest proiect este un computer tomograf de ultimă generaţie, cu 128 de slice-uri, care a intrat în dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică.

Potrivit conducerii spitalului și a medicilor care spun că li s-a oferit o adevărată „bijuterie”, noul computer tomograf este unul high-end cu tehnologii inovatoare, capabil sa reducă semnificativ doza de raze X pentru toate regiunile corpului scanate și pentru fiecare segment anatomic examinat, echipamentul dispunând totodată de un câmp de vizualizare extins, util în cazul pacienților obezi, precum și de intervale de scanare lungi, necesare în cazul investigării traumelor.

Prin realizarea acestor investiţii, în Ambulatoriul de Specialitate integrat Spitalului Județean de Urgență Buzău putem asigura o creştere substanțială a calităţii actului medical, bazat pe tehnologii moderne şi dotări de ultimă generaţie. De altfel, scopul întregii activități a spitalului este îmbunătăţirea calității vieţii pacienţilor, dar odată adus Ambulatoriul la standarde comparabile cu cele ale celor mai bine dotate clinici private, sperăm să atragem mai ușor și medici tineri, iar tototadă să degrevăm măcar parțial secţia UPU-SMURD, astfel încât personalul medical de aici să se poată ocupa de urgențele majore, iar cele minore să poată fi rezolvate în ambulator”, a declarat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

În cadrul aceluiași proiect s-au achiziţionat aparate şi instrumente pentru Otorinolaringologie (lampă frontală cu led portabilă şi acumulator, oglindă frontală, otoscop cu acumulator, nasofaringolaringoscop, fibroscop O.R.L. rigid, videootoscop, audimetru digital, microscop O.R.L., unit O.R.L.), Alergologie (Aparat pentru măsurarea oxidului nitric, aparat aerosoli) și Urologie (Ecograf doppler color staționar cu sonde specifice, Litotritor ESWL), iar pentru toate cabinetele s-a achiziţionat și mobilier (scaune, birouri, dulapuri), astfel încât să crească și confortul personalului medical și al pacienților.

Dorim ca populaţia să știe de existenţa acestor cabinete medicale și de serviciile de calitate pe care le pot primi pacienții, ca urmare a modernizării și dotărilor realizate, iar în acest fel să înțeleagă că nu mai este necesar să se prezinte la secţia UPU decât pentru urgențe majore, pentru că pot beneficia de servicii performante și mult mai rapid, în cadrul ambulatorului. De altfel, scopul nostru principal este să oferim astfel o îmbunătăţire reală a calităţii vieţii pacienţilor și în același timp, să oferim personalului medical cele mai bune condiții de a profesa. În Ambulatoriu, consultaţiile se fac pe bază de programare, astfel că se reduc considerabil timpii de aşteptare, a explicat managerul Damian, care subliniază că dacă se respectă programările, care se pot face foarte ușor online, se reduce aglomerația și se elimină stresul, ca și riscul transmiterii unor afecțiuni virale.

Paturi copii – Pediatrie si Infectioase

Dr. Ştefania Manolescu, directorul medical SJU Buzău, a ținut să sublinieze că, în ultimii ani, unitatea medicală a beneficiat de „investiţii majore atât în ambulator cât și în toate secțiile, iar cele mai recente s-au realizat la Pediatrie, Sterilizare şi Urologie. De altfel, toate achiziţiile s-au realizat cu scopul de a crește calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor din toate categoriile, de la nou-născut până la cel mai vârstnic, și pentru toate specialitățile medicale, iar după finalizarea investițiilor pe care le avem acum în derulare vom putea spune că la Buzău există condiții de acordare a servicilor medicale la cele mai înalte standarde, iar medicii tineri se vor simți atrași și vor veni să se alăture echipei noastre, pentru că vor avea condiții comparabile cu cele din clinici universitare”.

Directorul medical a amintit că între ultimele achiziții se numără și „40 de paturi de ultimă generație, pentru copii, cu care au fost dotate Secția Pediatrie – 30 de paturi și Secția de Boli infecțioase, căreia i-au fost alocate 10 astfel de paturi, prevăzute cu saltele electrice, cu regalare a înălţimii somierei și cu tablie înaltă, astfel încât copilul să fie în siguranţă”.

Sectia Pediatrie – SJU Buzau

De altfel, în ultima perioadă, secția Pediatrie a beneficiat de lucrări ample de renovare și modernizare, așa că acum oferă micilor pacienți un spațiu prietenos, cu pereții pictați cu personaje din desene animate sau din povești, iubite de copii, cu mobilier modern și condiții foarte bune de tratament. Din fericire, aici sunt și suficienți medici, astfel că aceștia pot asigura și consultații în cadrul noului cabinet de Pediatrie din Ambulator.

Secţia Pediatrie s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, iar acum, avem şi personal suficient şi putem oferi consultații în cadrul noului cabinet de Pediatrie din Ambulator. În acest fel putem să mai degrevăm un pic situaţia de la UPU-Pediatrie, pentru că prin acest cabinet putem face și internări de zi, astfel că părinţii pot veni cu bilet de la medicul de familie şi cu copie după certificatul de naştere, iar copiii beneficiază de investigațiile necesare și, în funcție de rezultate se stabilește diagnosticul și tratamentul adecvat. Tot aici putem oferi și consultaţiile simple, care nu necesită perfuzii sau investigaţii suplimentare, a explicat medicul Gina Anica, șef Secție Pediatrie.

Cabinet Pediatrie

Ambulatoriul de specialitate integrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău are o suprafaţă construită de 1931 mp în care funcționează 19 cabinete medicale, situate la parter şi la etajul I, în care se oferă consultaţii din domeniile Alergologie, Cardiologie, Chirurgie Generală, Chirurgie Oromaxilofacială, Ortopedie Infantilă, Chirurgie Plastică, Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Oftalmologie, Endocrinologie, Explorări Funcţionale, Fizioterapie, Medicină Internă, Nefrologie, Neurologie, O.R.L, Oftalmologie, Ortopedie şi Traumatologie, Pediatrie, Reumatologie şi Urologie. În cadrul ambulatoriului se acordă, anual, peste 45.000 de consultaţii medicale.

Cabinetele din Ambulatorul de Specialitate integrat al SJU Buzău oferă servicii medicale de luni până vineri, între orele 7:00-15:00, iar în vederea unei consultaţii, pacienţii trebuie să se prezinte cu actul de identitate, cardul de sănătate și biletul de trimitere de la medicul de familie.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se află într-un amplu proiect realizat cu fonduri europene, în valoare de 4.500.000 de euro care prevede reabilitarea, modernizarea și dotarea tuturor secţiilor cu aparatură medicală de ultima generaţie, ducând astfel spitalul pe un palier superior al performanţei.


articolul original.

Zeci de posturi de medici scoase la concurs de Spitalul Județean de Urgență Buzău

5 July 2022 at 04:00

Conducerea unității medicale spune că are nevoie acută de medici cardiologi, oncologi, neonatologi și ATI, dar la fel de doriți sunt și ceilalți specialiști și rezidenți, SJU Buzău fiind acreditat și pentru formarea viitorilor specialiști.   

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău face o nouă încercare de a atrage medici pe posturile vacante, unele scoase la concurs și în perioadele anterioare, altele vacantate între timp sau care urmează să rămână disponibile prin pensionarea unora dintre specialiștii care își încheie cariera în mod natural și nu mai doresc să-și continue activitatea. Potrivit ultimului anunț de angajare, unitatea medicală scoate la concurs 23 de posturi de medici de care este nevoie în diferite secții ale spitalului, dar nevoia de specialiști este chiar mai mare.

Avem nevoie de medici în toate specialitățile și vor fi bine veniți și bine primiți toți cei care vor dori să se alăture echipei noastre, dar cea mai mare urgență este de specialiști în Cardiologie, Cardiologie coronarieni, Oncologie, ATI, Neonatologie și Pediatrie. Nevoia de medici a rămas constantă, în ultimii ani, chiar dacă între timp avem și câțiva colegi noi, pentru că am și pierdut câțiva medici care fie au plecat în străinătate, fie s-au pensionat sau au plecat în privat. Chiar dacă în ultimul anunț de concurs avem 23 de posturi publicate, pentru 13 specialități, îi vom primi cu brațele deschise pe toți cei care vor să ni se alăture, din orice specialitate”, a precizat pentru Sănătatea Buzoiană, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Claudiu Damian

Cea mai mare unitate medicală cu paturi din Buzău scoate la concurs, lună de lună, posturile vacante care afectează buna desfășurare a activității curente. În ciuda investițiilor majore făcute în ultimii ani și a numeroaselor bonificații și facilități acordate medicilor nou-veniți în echipă, unitatea medicală reușește cu greu să atragă specialiștii, deși împreună cu Consiliul Județean Buzău oferă multiple facilități și bonificații medicilor nou angajați.

Am angajat aproape 90 de medici de când am veni la conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, dar am pierdut jumătate dintre ei. Unii au plecat din sistem în mod natural, prin pensionare, alții au plecat în străinătate, iar alții au migrat către clinici universitare, deși noi le oferim condiții de lucru aproape similare și mai multe posibilități de avansare în carieră, precum și numeroase bonificații. În ultimii ani s-a investit enorm în infrastructura SJU Buzău, au fost modernizate și dotate la standarde europene aproape toate secțiile, Blocul Operator și Ambulatoriul integrat, avem una dintre cele mai moderne maternități din țară, iar în curând va fi gata și noua Secție UPU, unde în loc de 13 medici, câți avem acum, va fi nevoie de 24. Nu stăm însă la fel de bine la infrastructura umană, deși le oferim medicilor care se alătură echipei noastre o primă de instalare consistentă, le decontăm chiria și utilitățile, iar în perioada următoare, Consiliul Județean va cumpăra și 20 de locuințe pentru medici. În plus, le plătim cursurile pentru noi competențe, iar cei care se remarcă prin seriozitate, profesionalism și calități manageriale au șansa de a face parte din echipa de decizie a spitalului – avem deja mulți medici tineri cărora le-am încredințat șefia unor secții și chiar directorul medical este dintre aceștia”, a menționat managerul Claudiu Damian.

Dr Stefania Manolescu

Totodată, Spitalul Județean de Urgență Buzau a fost acreditat pentru pregătire în rezidențiat, aparținând de Centrul Universitar București, iar odată cu aprobarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea şi completarea OG nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătăţii, spitalele pot angaja și medici rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist.

Avem deja rezidenți în programul de pregătire pe Chirurgie, Ginecologie, Anatomie Patologica și am avut și pe ATI. Îi așteptăm la noi cu mare drag pe rezidenții care vor să învețe de la specialiștii noștri, care la fel ca cei din clinici universitare, sunt absolvenți de doctorat, unii cu notorietate internațională, autori de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate din țară și din străinătate. De asemenea, medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialitate pot fi încadraţi cu contract individual de muncă pe o perioada de maxim un an, așa că îi așteptăm și pe medicii care nu au dat încă examenul de specialitate, însă își doresc să muncească. Vor beneficia de tot sprijinul conducerii pentru a se putea pregăti pentru examenul care va urma, iar în același timp vor avea și un loc de muncă”, a adăugat dr. Ștefania Manolescu, directorul medical al SJU Buzău.

Toate posturile sunt cu normă întreagă, cu contract de pe o perioadă nedeterminată, iar dosarele de înscriere la concurs pot fi depuse la sediul unității medicale până la data de 21 iulie.

Astfel, spitalul județean are disponibile posturi vacante pentru 3 medici cardiologi, dintre care doi pentru Secția Cardiologie și unul specializat în cardiologie intervențională pentru compartimentul Terapie Intensivă Coronarieni.

Tot de 3 medici este nevoie în specialitatea oncologie, 2 pentru secția Oncologie Medicală și 1 pentru cabinetul Oncologie din Ambulatoriu.

De câte 2 medici specialiști este nevoie pentru secțiile Neurologie și ATI, iar câte 1 post vacant a fost scos la concurs pentru specialitățile pediatrie, radiologie și imagistică medicală, diabet, nutriție și boli metabolice pentru sceția Secţia Pediatrie, Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală și Cabinetul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Ambulatorul intergrat al spitalului. Tot câte 1 post de medic este scos la concurs pentru cabinetele ORL și Pediatrie din cadrul din cadrul Centrului Multifuncțional Pârscov (secție exterioară a SJU Buzău).

Cele mai multe posturi scoase la concurs sunt pentru specialiști în medicină de urgenţă pentru secția UPU-SMURD, care în urma noilor investiții se va extinde și moderniza și are nevoie de un număr dublu de specialiști față de cel actual.

medici tineriLa concursul care se va organiza pentru ocuparea celor 27 de posturi vacante la SJU Buzău se pot prezenta medici cu drept de liberă practică, specialişti sau primari confirmaţi în specialitatea respectivă, dar și rezidenţi aflaţi în ultimul an de pregătire în specialitatea în care s-a publicat postul, iar dosarele de concurs se pot depune la Serviciul Resurse Umane al SJU Buzău până pe data de 21 iulie.

Dosarul de înscriere trebuie să conțină o cerere în care se menţionează postul pentru care candidatul dorește să concureze, copia xerox de pe diploma de medic şi adeverința sau certificatul de confirmare în gradul profesional, copia certificatului de membru al organizaţiei profesionale cu viza pe anul în curs, dovadă din care să rezulte că nu a fost sancționat de Colegiul Medicilor din Romania, acte doveditoare pentru calcularea punctajului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordin, cazierul judiciar, certificat medical din care să rezulte că este apt din punct de vedere fizic şi neuropsihic pentru exercitarea activităţii aferente postului pentru care candidează, chitanța de achitare a taxei de înscriere la concurs în valoare de 150 de lei și copia actului de identitate în termen de valabilitate.

Tematica de concurs şi bibliografia sunt cele afişate pe site-ul Ministerului Sănătății, iar concursul se va organiza în cel mult trei luni de la publicarea anunțului (1 iulie 2022) în „Viața Medicală” iar detalii suplimentare pot fi obținute de la Serviciul RUNOS al SJU Buzău, tel. 0238/720.689 – int. 166.


articolul original.
  • There are no more articles
❌