ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

OMS este în alertă! 300 de copii ar fi murit din cauza unor siropuri de tuse contaminate

25 January 2023 at 06:25
image

OMS investighează dacă există vreo legătură între producătorii ai căror siropuri de tuse contaminate sunt asociate cu moartea a peste 300 de copii din trei ţări, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu problema.

Invocând ”niveluri inacceptabile” de toxine în produse, OMS caută mai multe informaţii despre materiile prime specifice utilizate de şase producători din India şi Indonezia pentru a produce medicamente legate de decesele recente, precum şi dacă companiile le-au obţinut de la aceiaşi furnizori, a spus persoana.

OMS nu a menţionat niciun furnizor

De asemenea, OMS ia în considerare dacă să sfătuiască familiile la nivel global să reevalueze utilizarea siropurilor de tuse pentru copii în general, în timp ce întrebările privind siguranţa unora dintre aceste produse sunt nerezolvate, a spus persoana.

Experţii OMS evaluează dovezile pentru a stabili dacă, sau când, astfel de produse sunt necesare din punct de vedere medical pentru copii, a spus persoana.

Decesele copiilor din cauza leziunilor renale acute au început în iulie 2022 în Gambia, urmate de cazuri în Indonezia şi Uzbekistan.

OMS a spus că decesele sunt legate de siropurile de tuse fără prescripţie medicală pe care copiii le luau pentru boli comune şi care conţineau o toxină cunoscută, fie dietilenglicol, fie etilenglicol.

Până în prezent, OMS a identificat şase producători de medicamente din India şi Indonezia care au produs siropurile.

Aceşti producători fie au refuzat să comenteze investigaţia, fie au negat utilizarea materialelor contaminate care au contribuit la decese.

Momentan nu există nicio dovadă

Reuters nu are nicio dovadă de fapte greşite din partea companiilor pe care le-a numit OMS.

”Acesta este de cea mai mare prioritate pentru noi, să nu mai vedem decese de copii din ceva care poate fi prevenit”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, fără a comenta mai multe detalii despre activităţile organizaţiei.

Agenţia pentru sănătate a Naţiunilor Unite a anunţat luni că şi-a extins investigaţia cu privire la potenţiala contaminare cu dietilen glicol şi etilenglicol în siropurile de tuse în alte patru ţări în care aceleaşi produse ar fi putut fi comercializate: Cambodgia, Filipine, Timorul de Est şi Senegal.

Aceasta a cerut altor guverne şi industriei farmaceutice globale să lanseze controale urgente pentru a elimina medicamentele substandard şi pentru a îmbunătăţi reglementarea.

Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA) a afirmat marţi într-un cpmunicat trimis prin e-mail că membrii săi ”fac deja ceea ce cere OMS”, în conformitate cu liniile directoare naţionale şi internaţionale.

Mulți copii ar putea fi afectați

La o conferinţă de presă de marţi, directorul interimar al OMS pentru acces la medicamente, Hanan Balkhy, a declarat că mai mulţi copii ar putea fi afectaţi.

”S-ar putea să fie copii expuşi la aceste medicamente de care nici măcar nu suntem conştienţi”, a spus ea reporterilor, adăugând că acesta este motivul pentru care era nevoie de transparenţă din partea tuturor din lanţul de aprovizionare pentru a aborda problema.

OMS a emis deja alerte specifice pentru siropurile de tuse produse de doi producători indieni, Maiden Pharmaceuticals şi Marion Biotech, în octombrie 2022 şi la începutul acestei luni.

Se spune că siropurile lor au fost legate de decese în Gambia şi, respectiv, Uzbekistan, iar alertele au cerut oamenilor să nu le mai folosească.

Fabricile Maiden şi Marion au fost ambele închise. Maiden încearcă acum să se redeschidă după ce guvernul indian a declarat în decembrie că testele sale nu au găsit probleme cu produsele Maiden.

Maiden a spus în repetate rânduri Reuters, inclusiv în decembrie, că nu a făcut nimic greşit, iar directorul general Naresh Kumar Goyal a declarat marţi că nu are niciun comentariu cu privire la investigarea de către OMS a posibilelor conexiuni între companiile supuse controlului.

Marion nu s răspuns marţi solicitărilor de comentarii

La începutul acestei luni, compania a spus guvernului din Uttar Pradesh, în apropiere de New Delhi, că este acuzată de decesele din Uzbekistan ”pentru a denigra imaginea Indiei şi a companiei”.

OMS, în colaborare cu autoritatea de reglementare a medicamentelor din Indonezia, a emis, de asemenea, o alertă în octombrie, despre siropurile de tuse produse de patru producători indonezieni şi vândute pe plan intern.

Producătorii sunt: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex, PT AFI Farma.

PT Yarindo Farmatama, PT Konimex şi PT AFI Farma nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii de marţi despre investigaţia OMS privind legăturile dintre decesele din cele trei ţări.

Avocatul PT Universal Pharmaceutical Industries, Hermansyah Hutagalung, a declarat că a scos de pe piaţă toate siropurile de tuse considerate periculoase.

”Găseşte-i pe furnizori, ei sunt adevăraţii criminali. Ei sunt cei care falsifică ingredientele brute falsificând documentele despre ingredientele primare, până la companiile farmaceutice”, a adăugat Hutagalung.

El nu a identificat anumiţi furnizori şi nu a oferit detalii pentru a susţine afirmaţia.

OMS a spus că siropurile au fost contaminate cu dietilen glicol şi etilen glicol, pe care le-a numit ”substanţe chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali şi agenţi antigel care pot fi fatală chiar şi luate în cantităţi mici.”

Efectele lor toxice includ incapacitatea de a urina, leziuni renale şi moarte

Decesele au evidenţiat potenţiale lacune în reglementarea globală a medicamentelor utilizate în mod obişnuit, inclusiv supravegherea fabricilor şi a lanţurilor de aprovizionare, în special a celor care fabrică produse pentru ţările în curs de dezvoltare, cărora le lipsesc resursele pentru a monitoriza medicamentele pentru siguranţă.

OMS stabileşte linii directoare cu privire la standardele de fabricaţie a medicamentelor la nivel global şi sprijină ţările care investighează orice defecţiuni, dar nu are mandat legal sau autoritate de aplicare a legii pentru a lua măsuri directe împotriva infractorilor.

articolul original.

Sute de copii au murit după ce au fost tratați cu sirop de tuse. Organizația Mondială a Sănătății a deschis o anchetă

24 January 2023 at 20:45
image

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cercetează moartea mai multor sute de copii care au fost tratați cu siropuri de tuse contaminate. Iată despre ce e vorba.

Decesele au avut loc în vara anului trecut în Gambia, Indonezia și Uzbekistan, iar produsele contaminate, mai exact, siropuri de tuse pentru copii au fost produse de firme din India și au fost recomandate de medici, însă fără să fie suficient testate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a demarat o investigație menită să stabilească dacă există vreo legătură între moartea a 300 de copii din trei state și un lot de sirop de tuse contaminate cu o toxină.

Invocând „niveluri inacceptabile” de toxine în aceste produse, OMS caută să descopere mai multe date în baza cărora să stabilească dacă materiile prime folosite la prepararea acestor siropuri de tuse de producători din India și Indonezia au fost cauza celor 300 de decese.

Totodată, investigatorii Organizației doresc să afle dacă materiile prime au fost obținute de la aceiași furnizori.

Experții OMS evaluează și dovezile pentru a stabili dacă sau când, astfel de produse sunt necesare din punct de vedere medical pentru copii, iar în acest mod specialiștii organizației vor elabora și un set de recomandări.

Din păcate, câteva sute de copii au murit din cauza unor leziuni renale după ce au fost tratați cu sirop pentru tuse.

Decesele au început din vara anului 2022

Decesele au început în iulie 2022 în Gambia, fiind urmate de alte cazuri în Indonezia și Uzbekistan.

OMS a declarat că decesele sunt legate de siropurile de tuse eliberate fără prescripție medicală pe care copiii le-au luat pentru boli comune și care conțineau o toxină cunoscută, dietilenglicol sau etilenglicol.

După anchetă au fost identificați șase producători de medicamente din India și Indonezia care au realizat aceste siropuri.

„Acest lucru este de cea mai mare prioritate pentru noi, pentru a nu mai vedea decese de copii din cauza a ceva ce poate fi atât de ușor de prevenit”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris.

Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a declarat luni că și-a extins investigația privind posibila contaminare cu dietilenglicol și etilenglicol în siropurile pentru tuse la alte patru țări, Cambodgia, Filipine, Timorul de Est și Senegal, potrivit Evz.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

OMS avertizează! Două siropuri de tuse, responsabile pentru moartea a douăzeci de copii

14 January 2023 at 16:28
By: R.M.

Organizația Mondială a Sănătății ( OMS)  a transmis un avertisment important, prin care îndeamnă companiile farmaceutice să nu mai comercializeze două siropuri de tuse, din cauză că sunt toxice și provoacă deces.

Este alertă în întreaga lume, după ce două siropuri de tuse au ucis 20 de copii, din Uzbekistan!Din cauza gripei, populația a luat ajuns să fie disperată din cauza deficitului de medicamente, încât au căutat înlocuitoare pentru medicamentele de bază.  Organizația Mondială a Sănătăți trage un semnal de alarmă și îndeamnă populația să nu utilizeze aceste două  tipuri de siropuri de tuse, din cauza substanțelor extrem de periculoase din componența lor.

„Dietilenglicol şi etilenglicolul sunt toxice pentru oameni şi, dacă sunt ingerate, pot fi fatale.
Aceste două produse (siropuri) pot avea autorizaţii de comercializare în alte ţări din regiune. De asemenea, este posibil ca acestea să fi fost distribuite, prin intermediul pieţelor informale, în alte ţări sau regiuni. (…) consumul lor, în special de către copii, poate duce la afecţiuni grave sau chiar la deces”
, a transmis OMS, relatează Știrile Pro TV. 

Două siropuri de tuse au ucis 20 de copii / sursă foto: Pixabay

India a luat măsuri cu privire la comercializarea acestor două siropuri de tuse

Ministerul indian al Sănătăţii a suspendat producţia companiei, iar Uzbekistanul a interzis importul şi vânzarea de Doc-1 Max. De menționat este faptul că aceste produse medicamentoase se fabrică în India, iar acum, comercializarea acestora a fost interizsă.

Potrivit avertismentului OMS, analiza probelor de sirop de către laboratoarele de control al calităţii din Uzbekistan a revelat „cantităţi inacceptabile de dietilenglicol şi/sau etilenglicol ca şi contaminanţi”.

articolul original.
  • There are no more articles
❌