ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

VIDEO. Ziua Mondială a Educatorului sărbătorită la Cinema Mon Amour

5 October 2022 at 08:55
image

Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ (SLÎ) al Judeţului Neamţ a marcat „Ziua Mondială a Educatorului” printr-un eveniment dedicat în special pensionarilor din din domeniul educației, găzduit de Cinema ”Mon Amour” din Piatra-Neamţ, astăzi, 5 octombrie.

La manifestare au participat cadre didactice din întreg judeţul, conducerea SLÎ Neamţ, inspectorul general şcolar Florentina Luca-Moise, pensionari din educaţia nemţeană.

Într-un cadru festiv, aducând omagii profesionalismului şi dedicării educatorilor şi profesorilor care au ieşit la pensie în anii 2020-2022, profesorul Gabriel Ploscă, liderul sindicatului, a înmânat diplome şi un plic cu o sumă simbolică de bani unui număr de 92 de pensionari. Alţi opt pensionari din educaţie care nu au putut fi prezenţi astăzi, îşi vor primi diplomele la unităţile de învăţământ.

Imagine: Bogdan Călian

Redactor: Angela Croitoru

articolul original.

Poliția Națională ironizează Poliția Locală! ‘Poliția Locală, indispensabilă pentru societate. Pe cine pariați? Electrica localilor vs. Căruța cu cal’

24 September 2022 at 18:32
image

Sindicatul din poliție Europol ironizează Poliția Locală. „Poliția Locală, indispensabilă pentru societate”, afirmă ironic polițiștii de la Europol, prezentând o filmare cu două mașini ale Poliției Locale care urmăresc o căruță.

Sindicaliștii de la Europol îi întreabă pe internauți pe cine pariază: pe „Electrica” localilor sau pe căruța cu cal.

„Poliția Locală, indispensabilă pentru societate🤣

Pentru că am primit o serie de critici din partea “localilor” pentru postarea cu uniforma “plagiată”, prin acest video vrem să ne ispășim de păcate și să arătăm importanța lor în societate.

Pe cine pariați?

“Electrica” localilor – Căruța cu cal
Cota: 1(50.10) X(30.75) 2(1.01)”, este mesajul Europol.

articolul original.

Dan Saltelechi, vicepreședinte Sindicatul Europol, despre controversata achiziție de BMW-uri: Văzând specificațiile tehnice, ne-am pus și noi întrebări. Răspunsul este, la fel ca în celebra zicală, „ghinion” (VIDEO)

22 September 2022 at 20:43
image

Dan Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Europol, spune că „ar fi fost de bun augur” să poată aplica mai mulți producători la licitația pentru achiziția de mașini, însă condiția impusă în caietul de sarcini putea fi îndeplintă de unul singur.

În urma licitației, Poliția Română, instituție aflată în subordinea liberalului Lucian Bode, va cumpăra 600 de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Dan Saltelechi a comentat situația, joi seară, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării!” cu Robert Turcescu.

Dan Saltelechi, vicepreședinte Sindicatul Europol, pe B1 TV, despre controversata achiziție de BMW-uri

Întrebat la ce le trebuie 600 de BMW-uri și ce vor face cu ele, sindicalistul a răspuns: „Da, categoric asta ne-am întrebat și noi, în contextul în care milităm pentru o dotare corespunzătoare a acestora, în sensul că noi am fi dorit ca aceste autovehicule să fie efectiv special compartimentate pentru echipamentele specifice muncii de poliție”.

„Această achiziție a fost efectuată pentru structurile de Poliție Rutieră”, a precizat vicepreședintele Sindicatului Europol.

„În momentul în care am observat această procedură de achiziție, văzând specificațiile tehnice, automat că ne-am pus și noi întrebări (…). Răspunsul este următorul, la fel ca celebra zicală, «ghinion», aceasta a fost licitația pe care Poliția Română a făcut-o, aplicând o condiție în ceea ce privește cutia de viteze și atunci am constatat că avem 8+1 trepte, ceea ce ar fi putut fi îndeplinită de către un singur producător”, a adăugat Dan Saltelechi.

„Ar fi fost de bun augur să putem avea mai mulți producători care să poată să aplice la această licitație”, a mai spus el.

articolul original.

Liderul Sindicatului Europol: Mașinile luate în 2001 aveau mai mulți cai putere decât BMW-urile pe care le vom achiziționa. Condițiile licitației, scrise atât de bine încât nicio altă marcă de mașină nu le-a putut îndeplini (VIDEO)

22 September 2022 at 19:20
image

Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a vorbit despre licitația controversată în baza căreia Poliția Română, instituție aflată în subordinea lui Lucian Bode, va cumpăra 600 de mașini BMW de la firma lui Michael Schmidt, prietenul lui Klaus Iohannis. Cei care au scris caietul de sarcini „l-au scris atât de bine încât au prevăzut anumite condiții pe care nu le-a putut îndeplini nicio altă marcă de mașină”, a reclamat el, joi seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Liderul Sindicatului Europol, pe B1 TV, despre licitația controversată pentru achiziția de BMW-uri

„Discuția e puțin mai amplă. Acum, sigur, era nevoie de mașini de mare viteză pentru Poliția Rutieră, pentru că ultimele achiziții pe care le-am avut au fost în 2001, când am avut acele Passat-uri Combi care, culmea, atenție, aveau o mai mare capacitate cilindrică și mai mulți cai putere decât actualele BMW-uri pe care le vom achiziționa, dar asta e altă discuție”, spune Cosmin Andreica.

„Acum însă avem această licitație în care am avut un singur candidat – și asta pentru că, prin caietul de sarcini, cei care l-au scris, l-au scris atât de bine încât au prevăzut anumite condiții pe care nu le-a putut îndeplini nicio altă marcă de mașină și, astfel, în loc să avem o bază de selecție mult mai mare și o licitație competitivă, avem un singur ofertant, respectiv BMW, care s-a încadrat la specificațiile cutiei automate de viteză menționate în caietul de sarcini, cutie de viteză pe care nu o putem regăsi la alte modele de autoturisme”, a adăugat el.

Întrebat dacă se poate vorbi despre „o licitație cu dedicație”, liderul Sindicatului Europol a explicat: „Nu știu dacă este cu dedicație, nu am toate datele necesare, eu pot să mă raportez la ceea ce văd. Vedem câteva zeci de milioane de lei puse la bătaie de Poliția Română și vedem un singur ofertant, în condițiile în care știu că trăim într-o piață concurențială în care concurența este sufletul comerțului”.

Întrebat despre ce condiție de participare a fost vorba, Cosmin Andreica a precizat: „Era vorba despre o cutie automată de viteze formată din 8+1. Dacă, de exemplu, specificația era «cutie automată de viteze», intra orice alt autoturism”.

articolul original.

Zi liberă pentru elevi și profesori

21 September 2022 at 10:50
image

Urmează o nouă zi liberă pentru elevi și profesori, în mijlocul săptămânii, miercuri, 5 octombrie 2022, când în România se sărbătorește Ziua Internațională a Educației.

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri. Conform ordinului ministrului educației privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare și care are o primă vacanța programată pentru perioada 22-30 octombrie.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).

articolul original.

Caraș-Severin: Șeful adjunct al IPJ, reclamat de polițiști. Le-ar fi schimbat biroul la 75 de km pentru a fi departe de cei care încalcă legea | AUDIO

20 September 2022 at 07:52
image

Mai mulți agenți din cadrul Poliției Județene Caraș-Severin l-au reclamat pe șeful-adjunct al instituției, Aurel Coman. Subalternii îl acuză pe acesta că îi amenință și îi intimidează pentru că îți fac datoria, spun aceștia. 

O parte din ei susțin că au fost chiar sancționați pentru aplică prea multe amenzi pentru furt de material lemnos din păduri și pentru că ridică licențele de transport ale unor firme din zonă care au legături cu politicieni.

Sindicaliștii de la Europol au prezentat o înregistrare în care Aurel Coman amenință polițiștii.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol a detaliat la Europa FM:

„Colegii n-au mai suportat să fie hărțuiți și intimidați pentru faptul că își fac datoria. În cazul de la Caraș Severin, adjunctul inspectorului șef efectiv îi amenința pe polițiști pentru faptul că aplicau legea în cazul unor persoane fizice sau juridice din cercul politic al județului. Le-au schimbat birou la 75 km față de cel inițial tocmai cu scopul de a ajunge mult mai greu în zona fierbinte în care există firme care obișnuiesc să încalce legea.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-10-Andreica-despre-Caras.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, o anchetă disciplinară îi vizează pe agenții care i-au întocmit un dosar penal soției unui șef de ocol silvic, apropiat al șefilor din Poliție, pentru că a condus un vehicul neînmatriculat și fără permis:

„Mai mult decât atât, am avut și cazuri în ultimele luni în care s-a declanșat cercetarea disciplinară împotriva lor. Sunt diferite texte și tertipuri tocmai cu scopul de a-i descuraja să mai aplice legea. Am evidențiat cazul soției unui șef de ocol silvic, unde șefii obișnuiau să organizeze petreceri la acel canton, soție care nu avea permis de conducere și circula cu un autoturism neînmatriculat. Imediat după întocmirea actelor s-a început cercetarea disciplinară față de colegi pentru faptul că nu ar fi trebuit să fie în acel moment în acel loc pentru a putea constata fapta.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-10-Andreica-despre-cazul-cu-sotia-padurarului.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Mihai Voinea, reporter Recorder: „Mii de oameni așteaptă de la Marcel Ciolacu să-și țină promisiunea. Vor să afle cum au fost cheltuiți niște bani publici” | VIDEO

articolul original.

Casa Albă reușește în ultimul moment să evite prima grevă feroviară din SUA din ultimii 30 de ani

15 September 2022 at 20:31
By: -
image

Companiile de transport feroviar de marfă din SUA şi sindicatele care îşi reprezintă angajaţii au ajuns la un ”acord provizoriu” menit să evite prima grevă naţională a sistemului de căi ferate din ultimii 30 de ani, relatează BBC.

Publicitate

Acordul urmează unor luni de negocieri şi 20 de ore de discuţii în cursul nopţii referitoare la condiţiile de muncă. Preşedintele Joe Biden a salutat rezultatul drept ”o victorie importantă pentru economia SUA şi poporul american”.

Greva ar fi afectat milioane de americani şi ar fi costat economia aproximativ 2 miliarde de dolari pe zi. De asemenea, ar fi perturbat serviciile pentru pasageri, deoarece multe dintre aceste trenuri circulă pe şine care sunt operate şi întreţinute de operatorii de marfă.

Publicitate

Acordul, care a fost anunţat joi, asigură că o grevă care trebuia să înceapă vineri după miezul nopţii nu va mai avea loc.

De asemenea, acordul include o creştere salarială de 24% şi bonusuri de 5.000 de dolari, precum şi modificări ale politicilor existente privind concediul, care a fost un punct crucial pentru lucrători.

”Acesta este o victorie pentru zeci de mii de muncitori şi pentru demnitatea muncii lor. Au câştigat şi merită aceste beneficii şi înseamnă enorm pentru ambele părţi”, a declarat Joe Biden.

Publicitate

”Am ajuns la un acord care va menţine sistemul feroviar critic în funcţiune şi va evita perturbările economiei noastre”, a adăugat el.

De trei ani au loc negocieri aprinse referitoare la contracte între conducerea căilor ferate şi cele zece sindicate care reprezintă peste 100.000 de angajaţi.

Zece sindicate au fost de acord cu cea mai recentă ofertă de contract, dar până joi, două dintre cele mai mari sindicate din ţară, care reprezintă inginerii şi conductorii, s-au abţinut.

Sindicatele s-au plâns că lipsa de personal şi politicile de participare la locul de muncă au creat programe dificile pentru personal.

Angajaţii spun că muncesc constant pe tot parcursul anului, fără să aibă concediu plătit în unele cazuri, chiar dacă nu se simt bine sau au alte urgenţe personale.

Peste un milion de americani au lucrat la căile ferate în anii 1950, dar industria are acum mai puţin de 150.000 de angajaţi, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii. Scăderea costurilor a dus la reducerea a aproximativ 45.000 de locuri de muncă în ultimii şase ani, punând presiune asupra celor care au şi-au păstrat locul de muncă.

Preşedintele Biden a sunat personal sindicatele şi companiile feroviare la începutul săptămânii. Secretarul Muncii, Marty Walsh, el însuşi un fost lider de sindicat, a obţinut înţelegerea după negocierile maraton.

Acordul va fi prezentat membrilor de sindicat pentru a fi supus unui vot de ratificare. Părţile au convenit, de asemenea, că în cazul în care votul eşuează, va exista o perioadă tampon înainte de a fi iniţiată o grevă.

articolul original.

După ce a pierdut definitiv în instanță Casa Sindicatelor, Primăria speră la executare silită

15 September 2022 at 12:25
image

Deși Municipiul Arad a pierdut definitiv dreptul de proprietate asupra terenului și imobilului Casei de Cultură a Sindicatelor, primarul Bibarț nu acceptă situația și a trecut la „planul B” prin care speră că îi va da posibilitatea Primăriei să redobândească clădirea. Vorbim de o presiune, un control financiar prin care să se stabiliească la cât ajunge suma taxelor și impozitelor pe care Sindicatul nu le-a achitat de-a lungul timpului. Pe această cale, edilul speră să poată porni un proces de recuperare a banilor, prin care să ceară confiscarea imobilului ca echivalent al plăților.

„Pentru a finaliza o dată pentru totdeauna problema clădirii Casei Sindicatelor şi a pune capăt «şicanărilor procesuale», am dispus începerea controlului financiar pentru a stabili cuantumul taxelor şi al impozitelor neplătite până în prezent. În cazul neachitării acestora vom face demersurile necesare pentru executarea silită.  Casa Sindicatelor este şi trebuie să rămână a arădenilor” a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

Amintim că după ce în anii 90 Casa Sindicatelor a fost transformtă în filială locală a Asociației Naționale a Caselor de Cultură din România, în anii 2000 Consiliul Local a dispus trecerea terenului și a imobilului în domeniul public al Municipiului Arad, ceea ce presupunea că cei de acolo să devină practic chiriașul Primăriei, însă Călin Bibarț ne-a informat că nu au plătit niciun ban, în ciuda acestui fapt. Apoi, din 2016, Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor (ANCCSR) au acționat în instanță, pentru a cere să fie recunoscute din nou ca proprietar a terenului și construcției, să aibă drept de folosință gratuită și să fie radiat dreptul de proprietate al Municipiul Arad, proces care s-a încheiat într-un final în 13 aprilie 2022. Detalii suplimentare pe subiect puteți citi în amplul articol de pe Special Arad: Soarta Casei Sindicatelor. O sală goală de 750 locuri și un proces lung cât o zi de post

Dat fiind soluția definitivă dată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, anume că ANCCSR are dreptul de proprietate și folosință gratuită asupra terenului aferent construcției, l-am întrebat pe primarul Călin Bibarț cum va putea solicita plata unui impozit, iar acesta a interpretat soluția instanței ca referindu-se strict la teren nu și la impozitul pe imobil. Rămâne de văzut care va fi concluzia finală a municipalității în urma controlului financiar despre care Bibarț a spus că poate dura luni de zile, fiind verificate acte retroactiv chiar cu 30 de ani în urmă, iar apoi vom asista cel mai probabil la un nou proces lung pe această problemă.

articolul original.

Franța: Blocaje în transportul aerian

14 September 2022 at 16:13
By: (R.C.)

Sindicatul controlorilor de trafic aerian din Franța a anunțat grevă pentru vineri și sâmbătă. Greva va genera blocaje, urmând să se asigure doar jumătate din zborurile prevăzute. Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța că sindicatul național al controlorilor de trafic aerian a anunțat intrarea în grevă pentru intervalul 16 septembrie, ora 6.00 – 17 septembrie, ora 6.00.

În perioada menționată, traficul aerian va fi perturbat atât în Franța metropolitană, cât și în teritoriile de peste mări, avându-se în vedere asigurarea a doar jumătate din zborurile prevăzute.

Pentru a urmări eventualele modificări apărute în orarul de zbor și pentru a verifica informațiile oferite de operatorii și companiile aeriene prin intermediul cărora au planificate călătoriile, cetățenii români sunt rugați să consulte site-ul aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols sau ale aeroporturilor din localitatea de destinație/plecare.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 și Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcție de zona în care se află.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

articolul original.

Federația Națională a Polițiștilor și Personalului Contractuant din Ministerul de Interne: „Negocieri eșuate, ne pregătim de grevă generală” | AUDIO

13 September 2022 at 16:26
image

„Negocieri eșuate, ne pregătim de grevă generală!”, acesta este mesajul Federației Naționale a Polițiștilor și Personalului Contractuant din Ministerul de Interne, după o nouă întâlnire cu ministrul Lucian Bode, întâlnire la care nu s-a ajuns la nici un rezultat.

Ba, mai mult – spun sindicaliștii – ministerul a renunțat la propuneri făcute anterior.

Este vorba de faptul că, la ultimele negocieri, reprezentanții ministerului nu ar fi aceptat nici propunerea de a acorda o zi liberă plătită personalului contractual (aprox. 6.300 angajați), cu ocazia zilei de naștere, deși, inițial, acceptase ca respectiva zi liberă să fie recuperată.

Vasile Zelca, președintele Federației: „Ne-am lovit de un refuz complet nejustificat. Ministerul a venit cu propunerea de o zi liberă cu recuperare și acum ne-am trezit că Ministerul nu este de acord”

„Ne-am lovit de un refuz complet nejustificat. Era propunerea Ministerului, nu a noastră. Noi ne doream o zi liberă plătită. Ministerul a venit cu propunerea de o zi liberă cu recuperare, adică îmi iau liber de ziua mea luni și vin câte două ore marți, miercuri, joi și vineri în plus la muncă pentru a recupera cele 8 ore luate libere luni. Și acum ne-am trezit că Ministerul nu este de acord. Păi, domnule, stați puin că este propunerea dumneavoastră, nu a noastră. Asta era propunerea dumneavoastră la Minister. A, nu, s-a analizat și nu”, a transmis Vasile Zelca, președintele Federației.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/13sept-19-Vasile-Zelca-despre-zi-libera-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În consecință, Federația Națională a Polițiștilor și Personalului Contractuant din Ministerul de Interne se pregătește de grevă.

Drept urmare, consecvenți principiilor noastre sindicale, Biroul Executiv al FSNPPC a decis demararea procedurii legale pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă și, implicit, a grevei generale a personalului contractual, acțiune sindicală PERFECT LEGALĂ, pe care o vom pune în aplicare în cel mai scurt timp posibil, după efectuarea unor acțiuni juridice prevăzute de reglementările în vigoare – se arată în comunicatul Federației sindicale.

Vasile Zelca: „Vom declanșa inclusiv greva a acestei categorii socio-profesionale pentru că dânșii au dreptul la grevă”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/13sept-19-Vasile-Zelca-despre-greva.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am intrat într-un impas, într-un blocaj, din care probabil vom ieși după ce se va creiona bugetul pe anul 2023 când vom relua negocierile și vom încerca să obținem pentru membrii noștri de sindicat, persoană contractuală în general. Deci vom relua negocierile, vom pune presiune în acest timp pe Minister în sensul că vom declanșa inclusiv greva a acestei categorii socio-profesionale pentru că dânșii au dreptul la grevă, spre deosebire de polițiști cărora le este interis prin lege să facă grevă”, a adăugat Vasile Zelca.

Conducerea Federației Sindicale va reveni cu detalii privind calendarul formelor de protest.

Sursa foto: SNNPC

Citește și: Piloții Lufthansa intră în grevă timp de două zile. Sute de zboruri vor fi anulate

articolul original.

EXCLUSIV | Șeful de sindicat STB reacționează la acuzațiile directorului, potrivit cărora șoferii „fentează” munca pe timpul verii: „Au boli cronice și profesionale”

13 September 2022 at 14:58
image

Vasile Petrariu, șeful principalului sindicat STB, a declarat pentru Gândul că motivele pentru care șoferii intră în medicale pe timpul verii sunt bolile cronice și cele profesionale, cauzate de condițiile grele de muncă. Directorul general spune însă că a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la numărul mare de concedii medicale de la STB în perioadele de vară și de toamnă.

„Societatea de Transport București are în momentul de față un număr de aproximativ 4.350 conducători de vehicule ( auto, tramvai, troleibuz). Condițiile grele  în care aceștia își desfășoară activitatea, în timp au generat apariția unui număr mare de boli cornice și boli profesionale. Peste 3.500  de conducători de vehicule au boli cronice”, a declarat Vasile Petrariu, pentru Gândul.

Potrivit șefului de sindicat STB, în perioada 2016-2021 s-au înregistrat un număr de 438 de boli profesionale la conducătorii de autobuze, 58 la troleibuze și 74 tramvaie.

„În primul semestru al anului 2022 avem o creștere alarmantă a acestui fenomen, pentru că s-au înregistrat 227 de cazuri la șoferii de autobuze și 30 cazuri la tramvaie și troleibuze. Sindicatul a solicitat Conducerii Executive  în perioada de alertă privind temperaturile extreme, să ia măsuri privind protecția salariaților conform legii ( pauze mai dese, scurtarea programului de lucru, asigurarea funcționării aerului condiționat la vehiculele dotate cu dispozitive de aer condiționat)”, a mai precizat Vasile Petrariu.

„Nu se respectă pauzele pentru refacerea capacității fizice”

Șeful de sindicat mai spune că nu sunt condiții la capetele de linii, „unde nu se asigură minimul necesar cu privire la condițiile igenico-sanitare ( lipsă grupuri sanitare, apă potabilă, etc.)”.

„Nu se respectă pauzele pentru refacerea capacității fizice din cauza programului de circulație neadaptat traficului rutier. În concluzie, aceștia  sunt o parte din factorii care generează un număr mai mare de concedii medicale, de care directorul general nu a făcut referire, în niciun caz 20%  cât a vehiculat. În data de 12.09.2022 la transportul cu autobuze am avut un procent de aproximativ 8% de concedii medicale, iar la transportul electric 7%. Așadar, speculația și amenințările cu sesizarea la Colegiul Medicilor și Casa de Asigurări de Sănătate nu se justifică”, a mai precizat Vasile Petrariu.

Reacția lui Petrariu vine după ce Adrian Criț, director general STB, a declarat, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că aproximativ 20% dintre șoferii și manipulanții STB își iau concedii medicale pe timpul verii și pe timpul toamnei, care ar fi „forțate”. Cei care intră în medicale se suprapun cu colegii care sunt în concediu de odihnă pe timpul verii, perioadă în care mai toată lumea pleacă în vacanță.

Emisiunea integrală poate fi urmarită AICI:

„E o tradiție, pe care vedem cum o reglăm. Există în perioada verii și în perioada toamnei niște concedii medicale care, toeretic, ar fi puțin forțate. Am sesizat și Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate. Făcând o analiză, există o pondere de 20% din numărul total de conducători de vehicule care sunt în concedii medicale. Și asta ne afectează”, a declarat Adrian Criț în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
articolul original.

2200 de români devin șomeri! Angajaţii Alro au fost anunţaţi că fabrica de la Slatina se va închide de tot

9 September 2022 at 13:37

Producătorul de aluminiu Alro Slatina se va închide de tot până în luna mai a anului viitor, a afirmat, vineri, Constantin Popescu, preşedintele sindicatului Aluministul, anunță Economica.

Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii

Peste 100 de sindicalişti din cadrul companiei au pichetat vineri sediul Ministerului Energiei, cerând demisia ministrului de resort, Virgil Popescu, pe care îl consideră vinovat pentru situaţia fabricii.
„Am fost anunţaţi că Alro se va închide de tot până în luna mai.

Am avut discuţii cu acţionariatul şi ne-au spus că nu sunt variante. Sunt 2.200 de angajaţi acum la Alro, toţi vor intra în şomaj. Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii”, a spus Popescu.

El a precizat că în acest moment la Alro mai funcţionează doar două hale de electroliză din cinci, hale care se vor închide şi ele, pentru că preţul energiei, materie primă pentru producerea aluminiului, a crescut foarte mult.

Aceasta după ce Alum Tulcea, o altă fabrică din grup, a fost închisă recent.
„Traderii cumpără energia cu 700 de lei MWh şi o vând cu 5.000 de lei. Este o situaţie fără precedent, iar ministrul întâi ne spune că preţul scade, apoi că se plafonează, apoi se încurcă în acte, cum putem depăşi problema aşa?”, s-a întrebat liderul sindical.

Preşedintele Federaţiei Sindicale Metarom, a acuzat Guvernul că minte populaţia că la iarnă va fi bine

La rândul său, Dănuţ Onică, preşedintele Federaţiei Sindicale Metarom, a acuzat Guvernul că minte populaţia că la iarnă va fi bine, că avem stocuri de gaze, iar în realitate lucrurile nu stau deloc aşa.
„Mergem din ce în ce mai rău.

Ministrul Energiei nu înţelege că noi nu vrem să fim asistaţi, vrem să muncim, să avem locuri de muncă, să ne putem duce copiii la şcoală, să ne putem susţine pensionarii.

Ne-am adunat azi aici pentru că nu s-a rezolvat nimic, din contră, este şi mai rău. Nu înţeleg de ce domnul ministru vine cu poveşti că vom trece iarna. Au venit cu măsuri care nu ne-au scos din impas, ci ne-au băgat mai tare în impas.

În acest moment la Alro mai funcţionează doar două hale de electroliză din cinci, sursă foto: captură YT

Ne vând gogoşi la televizor, noi ne uităm, ne culcăm şi totul e bine. A doua zi, care mai merge la muncă, bine, care nu, nu, asta e. Atât îi interesează pe ei, să votăm din patru în patru ani”, a spus Onică.

Sindicaliştii au strigat „Demisia!”, au suflat în vuvuzele şi au bătut în butoaie. Ei au afişat pancarte cu poza ministrului, pe care au scris „Vinovat pentru dezastrul din energie”, „Demisia!”, „Virgil Popescu reprezintă mafia din energie” şi alte bannere cu „Alooo, DNA, dormiţi?”, „Vrem să muncim, nu să cerşim energie!”, „Muncitor, nu sclav”, „Vrem curent şi gaz la preţ reglementat”.

Virgil Popescu se află vineri la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Energiei din UE unde se decid măsurile ce vor fi luate în statele europene pentru a proteja populaţia şi economia de creşterile-record de preţuri la energie în pragul iernii.

articolul original.

Sindicaliștii din penitenciare remarcă: Elena Udrea se transformă din infractoare dovedită în instanță morală pentru deținuți

7 September 2022 at 13:32
image

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția că Elena Udrea continuă să-și folosească influența în încercarea de a modifica legea de executare a pedepselor în favoarea deținuților, transformându-se astfel în „instanță morală” pentru deținuți, se arată într-un comunicat al federației.

În comunicatul transmis de FSANP se arată că bazele actualei legi criticată de Elena Udrea au fost puse în mandatul cabinetului Boc, din care actuala deținută a făcut parte.

Sindicaliștii sunt iritați de faptul că deținuta Elena Udrea „afectează” imaginea polițiștilor de penitenciare și „încearcă, prin influență și presiuni, să modifice legile din România, astfel încât să îngreuneze buna funcționare a poliției penitenciare și exercitarea atribuțiilor profesionale ale angajaților din sistemul penitenciar”.

Vă prezentăm textul comunicatului transmis de FSANP

„Elena UDREA se transformă din infractoare dovedită în instanță morală pentru deținuți.

Din închisoare, Elena UDREA continuă să-și folosească influența și presiunile pe lângă instituțiile fundamentale ale statului român pentru a modifica legea de executare a pedepselor în favoarea deținuților, existând riscul ca închisoarea să nu-și mai atingă scopul de prevenire a săvârșirii de noi infracțiuni, cu consecințe dezastruoase asupra siguranței cetățenilor.

Opinia publică ar trebui să știe că bazele actualei legi a executării pedepselor, aprig criticată de Elena UDREA din calitatea de infractoare dovedită, au fost puse în mandatul guvernării Boc din care a făcut parte, însă la acea vreme, fostul ministru era interesat să taie salariile bugetarilor cu 25%, măsură care a afectat inclusiv polițiștii de penitenciare îngrijorați de soarta propriilor copii, în contextul creșterii inflației și ratelor la bănci.

Recent, deținuta Elena UDREA a lansat în spațiul public o informație potrivit căreia ”legea actuală nu face nici o diferență între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii și o mamă condamnată pentru furt din magazine ori abuz în serviciu”. Este adevărat că legea nu face nicio diferențiere între deținuți, nici nu ar fi constituțional, legal și nici moral. Este cinic, însă nu și surprinzător, ca persoana privată de libertate să-și mascheze intenția de a scăpa de pușcărie în spatele luptei pentru păstrarea și consolidarea relațiilor cu familia și pentru nevoia de a sprijini dezvoltarea psiho-emoțională a propriului copil.

Dacă era atât de interesată de soarta propriului copil, Elena UDREA ar fi trebuit să anticipeze consecințele faptului că infracțiunile săvârșite de aceasta îi prevesteau statutul de persoană privată de libertate, mai ales după trimiterea în fața instanței de judecată, iar acest statut i-ar pune în dificultate relația cu un eventual copil. În ciuda acestui fapt, Elena UDREA a ales să facă un copil. În acest context, cine este vinovatul pentru apariția unor sincope în dezvoltarea psiho-emoțională a fiicei acesteia? Statul român sau propriile decizii?

În concluzie, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) va reacționa ori de câte ori un deținut afectează direct sau indirect imaginea polițiștilor de penitenciare și încearcă, prin influență și presiuni, să modifice legile din România, astfel încât să îngreuneze buna funcționare a poliției penitenciare și exercitarea atribuțiilor profesionale ale angajaților din sistemul penitenciar.”

articolul original.

Soarta Casei Sindicatelor. O sală goală de 750 locuri și un proces lung cât o zi de post

6 September 2022 at 13:58
image

Casa Sindicatelor este acel gen de clădire precum multe altele din România, care are potențial enorm, însă este lăsată încet, încet, să se degradeze fără să mai fie practic folosită de nimeni, totul din cauza împotmolirii autorităților în birocrația stufoasă tipic românească.

Construită în 1980, la cerințele comuniștilor, după planurile arhitectului Viorel Bulgăreanu, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost pentru vremurile acelea o clădire foarte modernă, în care se desfășurau diferite evenimente culturale și conferințe, fiind dotată cu două săli: una mare, cu o capacitate de 750 locuri, iar alta mai mică, cu o capacitate de 200 locuri și multe alte încăperi pentru birouri.  După Revoluție, a continuat să funcționeze ca filială locală a Asociației Naționale a Caselor de Cultură din România (pe lângă încă 50 alte astfel de instituții omonime), avându-l ca director tot pe Ioan Cristea (în funcție din 1985, până în prezent) și găzduind numeroase concerte ale unor artiști celebri autohtoni precum Laura Stoica, Mădălina Manole sau chiar grupul de comedie Divertis. Mai mult, era un mediu care încuraja tinerele talente din oraș să se desfășoare, cu înclinații muzicale dar și actoricești (vezi ArtStudio), iar ulterior a devenit un loc popular pentru organizarea Balurilor Bobocilor. La subsol funcționa cunoscuta discotecă „Laser”, în care tinerii continuau apoi petrecerea.

În aprilie 2003, Consiliul Local a aprobat ca terenul de 30.640 mp (implicit construcția) să intre în „domeniu public de interes local”, după care în decembrie 2003 terenul a fost despărțit în două, o parte fiind denumită în CF „intravilan construcție parc” în suprafața de 26.500 mp, respectiv a doua parte denumită „intravilan Casa de Cultură a Sindicatelor” în suprafața de 4140 mp, ambele intabulate la OCPI Arad ca domeniu public al Municipiului Arad. Asta însemna că vechea conducere, care a rămas în continuare să administreze clădirea, ar fi devenit practic „chiriașul” Primăriei Arad.

În 2016, Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor Arad, alături de Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor și de Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România „Frăția” au acționat în instanță, pentru a cere să fie recunoscute din nou ca proprietar a terenului și construcției, să aibă drept de folosință gratuită și să fie radiat dreptul de proprietate al Municipiul Arad.

Trebuie să menționăm, ca o paranteză, că în această perioadă, după incendiul de la clubul Colectiv din Capitală, directorul Casei Sindicatelor a decis să închidă Sala Mare de spectacole, pentru a nu avea probleme cu autorizația ISU (care exista din 1996, însă din cauza modificării cerințelor, risca să nu fie conformă, după cum ne-a explicat Ioan Cristea). Au rămas funcționale însă, plătind chirie Asociației Casei Sindicatelor, doar anumite firme. De asemenea, au continuat toate evenimentele sportive în organizarea Casei Sindicatului. Directorul Cristea ne-a declarat că la ora actuală, în 2022, Casa Sindicatelor mai are 4 angajați și se autofinanțează strict din chiriile pe care le încasează de la cele 3 firme care au mai rămas chiriașe.

Conducerea Casei de Cultură a încercat în trecut chiar să realizeze un parteneriat cu Primăria Arad, pentru administrarea imobilului și a evenimentelor organizate acolo, o acțiune care s-a dovedit un succes la Satu Mare de exemplu, însă propunerea nu a fost primită, în schimb municipalitatea avea de gând să-i evacueze pe „sindicaliști”.

Revenind la proces, în 2017, Tribunalul Arad a respins acțiunea în instanță prin care se cerea proprietatea și folosința gratuită, considerând-o ca fiind neîntemeiată, astfel că Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor Arad a făcut apel la Curtea de Apel Timișoara, însă a pierdut și acolo, iar apoi s-a îndreapat la Înalta Curte de Casație și Justiție a României care a admis recursul și a trimis cazul înapoi tot la Curtea de Apel din Timișoara.

Primăria a pierdut proprietatea asupra Casei de Cultură a Sindicatelor

Soluția rejudecării dosarului a venit în 25 noiembrie 2020, cu drept de recurs în 30 de zile: „Constată calitatea de proprietar al reclamantei asupra imobilului construcție Casa de Cultură a Sindicatelor, constană existența în favoarea reclamantei a dreptului de folosință gratuită asupra terenului aferent construcției, dispune către OCPI Arad radierea din CF a dreptului de proprietate al Municipiului Arad asupra construcției”, se arată decizia civilă nr. 208/25.11.2020. Mai mult, municipalitatea a mai fost nevoită și să achite cheltuielile de judecată efectuate în recurs (8.000 lei) precum şi cele de la apel (12.383,65 lei).

Așa cum avea dreptul, Municipiul Arad a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în 11 martie 2021, însă în cele din urmă a pierdut și acolo. În 13 aprilie 2022, Înalta Curte a dat aceeași hotărâre ca cea a Curții de Apel Timișoara, sentința fiind definitivă. Primăria a fost astfel nevoită să accepte că Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor Arad este proprietar cu drept de folosință gratuită. Ioan Cristea ne-a spus că municipalitatea a și virat deja banii pe care trebuia să-i dea înapoi în urma cheltuielilor de judecată, anume 23 mii de lei.

Primăria spera să obțină atât acest imobil cât și terenul fostei fabrici Tricoul Roșu și să lege aceste două zone, transformându-le într-un parc și loc de desfășurare a activităților culturale (într-o schiță apare inclusiv un amfiteatru în aer liber). Mai mult, se intenționa și mutarea în imobilul respectiv a Casei de Căsătorii, un alt loc care la ora actuală funcționează într-un spațiu impropriu. Planurile nu au ieșit însă. După ce a pierdut procesele cu proprietarul terenului de la Tricoul Roșu, acum a pierdut și procesul cu Casa Sindicatelor.

Totuși, chiar dacă nu s-a dorit cedarea în acte a proprietății, directorul Ioan Cristea ne-a subliniat că mereu s-a arătat disponibil pentru o colaborare, un parteneriat cu Primăria, însă că nu a simțit nicio deschidere. După zeci de ani în funcție, actualul director se pregătește însă să se retragă din activitate, ceea ce va însemna că la momentul respectiv, urmează să fie desemnat un nou director, fie interimar, fie printr-o numire ori concurs, direct de la București, așa cum va considera Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor. Rămâne de văzut în ce fel va afecta această schimbare și activitatea din Casa Sindicatelor Arad.

articolul original.

Poliția și penitenciarele, protest la Guvern, sindicaliștii acuză miniștrii de circ politic – VIDEO

24 August 2022 at 16:49

Miercuri, 24 august, începând cu ora 10, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a protestat în fața Guvernului României. Angajații din poliție și din penitenciare spun că nu mai cred în promisiunile miniștrilor din cabinetul Ciucă referitoare la acordarea unei pătrimi din diferența salarială restantă.

video gherla info

Poliția și penitenciarele protestează pentru că s-au săturat de circul politic creat de miniștrii cabinetului Ciucă, responsabili cu aplicarea defectuoasă a legii salarizării unitare pentru întreaga structură de apărare, ordine publică și securitate națională, potrivit FSANP.

„Două proiecte de lege în Parlament pentru modificarea ordonanței trenuleț, două proiecte de ordonanță lansate în spațiul public de către ministrul apărării Vasile Dîncu, două proiecte de ordonanță ale ministrului muncii Marius Budăi retrase intempestiv, un proiect al prim-ministrului Nicolae Ciucă uitat în sertarele guvernamentale au bulversat și au tensionat la maxim cei aproximativ 250.000 de angajați din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională.

De 10 luni, polițiștii, militarii și polițiștii de penitenciare solicită acordarea celor două tranșe salariale restante din anul 2020, însă până, la această dată, aceștia au primit doar promisiunea acordării unui sfert de tranșă. Acest „praf în ochi” arată disprețul politicienilor coaliției de guvernare pentru angajații din instituțiile de forță ale statului.

Inflația care a depășit 15%, prețurile la alimentele de bază care s-au dublat și facturile la energie electrică și gaze naturale care conduc, în fiecare lună, la sărăcirea românilor, fac inevitabilă reinventarea protestelor din 10 august 2018. Aceste momente previzibile îi vor face pe actualii politicieni să întindă mâna pentru ajutor tocmai acestei categorii sociale pe care acum o disprețuiesc. În acele zile, domnule Nicolae Ciucă, care, inevitabil, vor veni, poliția și penitenciarele vor fi tot în stradă, dar de data aceasta alături de protestatarii nemulțumiți de ineficienta guvernare a României, iar Jandarmeria nu va mai deschide robinetul gazelor lacrimogene și va arunca bastoanele și scuturile la coșul de gunoi”, se mai arată în comunicatul FSANP.

Ora de începere a protestului de la București a coincis cu ora de începere a ședinței de guvern.

„Din păcate nu a stat nimeni de vorbă cu noi”, spune Ovidiu Bota, președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla, care a luat parte la protest alături de alți trei colegi.

protest bucuresti sindicat penitenciar gherla

„Am protestat în fața la Guvern, pe urmă am mers pe jos în față la M.A.I. și ne am întors iar la Guvern. Avem un guvern PSD, PNL de mincinoși, pur și simplu ne fură și nu vor sa aplice legea salarizării. Ei sunt plătiți după aceasta lege și tot ei nu vor sa o aplice pentru noi.

Sindicaliștii spun că dacă nu vor aplica în integralitatea legea salarizării, vor recurge la alte forme de protest – exces de zel, refuzul de a efectua ore suplimentare și este avută în vedere și greva în tot sistemul.

articolul original.

Sindicatul din TAROM amenință cu proteste din 23 august

18 August 2022 at 16:27
image

Sindicatul Unit TAROM (SUT) amenință că începând cu 23 august nu va mai decola niciun avion al companiei în intervalul orar 4.00 – 7.00, iar apoi va fi declanșată o grevă generală dacă nu se va ajunge la un acord cu privire la revendicările salariale formulate și la semnarea unui nou contract colectiv de muncă.

Sindicatul Unit TAROM a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că a început acţiunea de strângere de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă.

„Începând cu 23.08.2022, în semn de protest al membrilor Sindicatului Unit TAROM (SUT) piloţi, între orele 04.00-07.00 nu va decola niciun avion al Companiei TAROM.

Calendarul protestelor va începe cu Notificarea angajatorului SC TAROM SA cu privire la organizarea de către Sindicat a unor greve de avertisment, 2 zile săptămânal, cu încetarea lucrului, dar nu mai mult de 2 ore, urmând ca la o dată stabilită de către Sindicat, să urmeze greva generală propriu-zisă, cu respectarea tuturor normelor legale”, se menţionează în comunicat, citat de Agerpres.

În 23 iunie, au fost începute negocierile pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă

Sindicaliştii din TAROM spun că în 23 iunie au fost începute negocierile pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă la nivel de unitate, iar termenul agreat de părţi pentru încheierea unui contract expiră în 23 august.

„Negocierile s-au desfăşurat cu dificultate, fără a se ajunge la un acord cu privire la revendicările salariale formulate de Sindicatul Unit Tarom (SUT)”, susțin reprezentanţii sindicatului.

Conducerea societăţii nu ar fi dat curs niciuneia dintre revendicările formulate

Ei mai spun că au făcut toate demersurile pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, însă până acum conducerea societăţii nu ar fi dat curs niciuneia dintre revendicările formulate, cu excepţia creşterii bonului de masă de la 10 la 30 lei.

„Dacă până la data de 23 august 2022 (dată agreată pentru încheierea contractului colectiv de muncă) nu se va ajunge la un acord cu conducerea societăţii cu privire la revendicările formulate, salariaţii au posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă şi a organizării grevei generale, cu respectarea condiţiilor legale”, mai susțin sindicaliștii.

Conform acestora, la şedinţa din 16 august, compania TAROM a prezentat o ofertă, care a fost considerată inacceptabilă de către Comisia de negociere a CCM la nivel TAROM din partea Sindicatului Unit TAROM, având în vedere faptul că această ofertă nu acoperă, în unele departamente, nici măcar inflaţia pe anul 2022, de 15%.

articolul original.

Sindicat TAROM: Începând cu 23 august nu va decola niciun avion al companiei, între orele 4:00-7:00

18 August 2022 at 14:47
image

Sindicatul Unit TAROM (SUT) a demarat acţiunea de strângere de semnături în vederea declanşării Conflictului colectiv de muncă la TAROM, cerinţă transmisă deja către angajator prin consemnarea în procesele verbale ale negocierii, potrivit unui comunicat remis joi Agerpres.

„Începând cu 23.08.2022, în semn de protest al membrilor Sindicatului Unit TAROM (SUT) piloţi, între orele 04-07 nu va decola niciun avion al Companiei TAROM. Calendarul protestelor va începe cu Notificarea angajatorului SC TAROM SA cu privire la organizarea de către Sindicat a unor greve de avertisment, 2 zile săptămânal, cu încetarea lucrului, dar nu mai mult de 2 ore, urmând ca la o dată stabilită de către Sindicat, să urmeze greva generală propriu-zisă, cu respectarea tuturor normelor legale”, se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii din cadrul TAROM precizează că, în data de 23 iunie 2022, au fost demarate negocierile în vederea încheierii unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate, iar termenul agreat de părţi pentru încheierea unui contract expiră în data de 23 august 2022.

„Negocierile s-au desfăşurat cu dificultate, fără a se ajunge la un acord cu privire la revendicările salariale formulate de Sindicatul Unit Tarom (SUT)”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii sindicatului susţin că au depus toate diligenţele pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, însă până la data transmiterii comunicatului conducerea societăţii nu a dat curs niciuneia dintre revendicările formulate de SUT, cu excepţia creşterii bonului de masă de la 10 la 30 lei.

„Dacă până la data de 23 august 2022 (dată agreată pentru încheierea contractului colectiv de muncă) nu se va ajunge la un acord cu conducerea societăţii cu privire la revendicările formulate, salariaţii au posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă şi a organizării grevei generale, cu respectarea condiţiilor legale”, se subliniază în comunicat.

Conform sursei citate, la şedinţa din data de 16 august 2022, compania TAROM a prezentat o ofertă, care a fost considerată inacceptabilă de către Comisia de negociere a CCM la nivel TAROM din partea Sindicatului Unit TAROM, având în vedere faptul că această ofertă nu acoperă, în unele departamente, nici măcar inflaţia pe anul 2022, de 15%.

articolul original.

Sindicatele din sectorul energetic au trimis o scrisoare deschisă Guvernului: ori stare de urgență energetică, ori proteste masive!

16 August 2022 at 20:39

Sindicatele din Federația Națională Mine Energie (FNME) și Federația Sindicatelor din Electricitate (FSE) ,,Univers” au trimis o scrisoare deschisă Guvernului, despre situația critică de la Complexul Energetic Oltenia, după închiderea carierei Roșia, ceea ce va duce la închiderea unui grup energetic al termocentralei de la Rovinari, din cauza lipsei cărbunelui.

CE Oltenia trece prrintr-un program de restructurare care ia în calcul, închiderea unor capacități miniere și energetice. Sindicaliștii conduși de Dumitru Pârvulescu, Gabriel Căldărușe, Nelu Roșca și Boby Munteanu vor stabili data la care toti angajații CE Oltenia vor opri lucrul timp de 2 ore, ca un prim avertisment.

500 angajați vor ajunge să picheteze sediul Guvernului iar la CEO s-ar putea declara greva generală pe timp nelimitat dacă Guvernul refuză negocierile.

articolul original.

Polițiștii vor să facă mitinguri de protest lunar

16 August 2022 at 14:10
image

Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP – afiliate la Federația PUBLISIND și Blocul Național Sindical – declanșează o nouă serie de proteste pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea, precum și pentru recunoașterea complexității muncii care implică riscuri deosebite insuficient compensate prin legislație, se arată într-un comunicat de presă.

Mitingurile pe care Europol le anunță vor avea loc lunar, până în momentul în care legea -cadru nr. 153/2017, act normativ suspendat prin ordonanțe de urgență începând cu anul 2020, va fi pusă în aplicare.

Solicitările celor două sindicate se referă în mod special la salarizare: acordarea integrală a diferențelor salariale restante (Legea 153/2017); majorarea salariilor de funcție cu 15% similar cu salariații din alte ministere; actualizarea normelor legale de hrană și echipare cuvenite; actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010; indexarea pensiilor militare corelat cu inflația reală.

În comunicat se arată că executivul menține suspendarea legii care asigura eliminarea inechităților din sistem și, în plus, este refuzată acordarea sporului pentru Covid.

„Cu toate că la 1 ianuarie 2022 perioada de implementare etapizată a legii-cadru ar fi ajuns la final asigurând eliminarea inechităților salariale, aproape de ultimul trimestru al anului 2022, Guvernul României menține suspendarea legii anunțând deblocarea doar a unui sfert din diferențele salariale restante.

Atât polițiștii cât și polițiștii de penitenciare au stat în prima linie în pandemie lucrând în condiții extrem de dure, cu resurse financiare precare și cu 25% din schemele de personal neocupate, respectând programe de muncă imposibile, acumulând ore suplimentare care le distrug sănătatea, îmbolnăvindu-se de COVID sau murind la datorie.

În compensație guvernanții au refuzat să acorde sporul pentru COVID în cele două domenii, au întrerupt aplicarea legii-cadru la jumătatea perioadei de implementare și au menținut plafonate normele de hrană precum și alte drepturi deși legislația obliga la actualizarea cuantumurilor acestora pe baza evoluției prețurilor, adăugând amenințarea eliminării pensiilor militare.

În condițiile în care costurile au explodat, salariile polițiștilor și polițiștilor de penitenciare sunt ținute în mod deliberat la un nivel mediocru, surclasat de veniturile obținute în domenii lipsite de riscuri, cu dificultate redusă a muncii, domenii în care salariaților nu li se impun restricții, interdicții, integritate absolută și o disponibilitate permanentă în a efectua orice tip de misiune, la orice ora, indiferent că este repaus săptămânal sau sărbătoare legală. Revendicăm – respectul cuvenit profesiilor noastre!”, se arată în comunicatul de presă.

articolul original.
❌