ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Ziua Internațională pentru Nonviolenţă în Şcoală marcată la Vaslui

31 January 2023 at 22:04
image

         Ziua de 30 ianuarie a fost aleasă pentru a celebra ,,Ziua Internațională pentru Nonviolenţă în Şcoală”, în acest context, în perioada 25-30 ianuarie 2023, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, ai Serviciului Rutier, ai Serviciului Ordine Publică și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, toate din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, au derulat o activități cu caracter educativ-preventiv la unități de invățământ din județul Vaslui.

         Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în incinta unităţilor de învăţământ şi zona adiacentă, absenteismului și abandonului școlar (primii pași spre delincvența juvenilă), constituie o preocupare prioritară la nivelul instituţiilor statului român având atribuţii legale în domeniu, autorităţi centrale şi locale, poliţie şi jandarmerie, situaţii de urgenţă, toate urmărind prin demersurile lor să vină în sprijinul şcolii, părinţilor şi elevilor.

         La nivelul instituției noastre, consolidarea climatului de siguranţă în mediul şcolar reprezintă o prioritate,  fiind necesare eforturi conjugate din partea instituţiilor responsabile şi o abordare unitară a problematicii, astfel încât procesul instructiv-educativ să se desfăşoare într-un mediu sigur pentru elevi şi cadre didactice.

Activitățile au urmărit creșterea nivelului de siguranță a elevilor din unitățile de învățământ de la nivelul județului Vaslui și totodată eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice (bullying) care se manifestă în unitățile de învățământ preuniversitar.

.

Astfel, polițiștii vasluieni s-au întâlnit cu elevii și cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic ”Nicolae Iorga” Negrești, ai ”Centrului de Zi” Negrești, ai Școlii ”Adrian Porumboiu” din Muntenii de Jos, ai Școlii Gimnaziale Oprișița – comuna Poienești și cei ai Colegiului Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” din municipiul Bârlad.

Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv a fost prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului, necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Totodată, s-a urmărit informarea și conștientizarea elevilor din ciclul liceal cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive și le-au fost transmise recomandări și sfaturi preventive referitoare la necesitatea respectării programului școlar și a conduitei în societate.

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să  Ia atitudine și să spună STOP Violenței!

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni, fiind informați că pot primi consiliere de specialitate dacă se vor afla în situațiile care necesită sprijin.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Reorganizarea Autorității Feroviare Române și crearea Autorității de Siguranță Feroviară Română, decise de Guvern

31 January 2023 at 19:55
image

În ședința de marți, 31 ianuarie, Guvernul a decis reorganizarea Autorității Feroviare Române (AFER) și crearea Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR). Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va luat sub tutelă cele două instituții.

Guvernul a decis reorganizarea Autorităţii Feroviare Române şi crearea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română

Se asigură adaptarea la realitatea pachetului IV feroviar, simplificarea circuitului birocratic, fluidizarea deciziei, precum şi independenţa în ceea ce priveşte organizarea şi procesul decizional, potrivit unui comunicat al Executivului.

„Autoritatea Feroviară Română (AFER), ca instituţie publică de siguranţă naţională, preia prin absorbţie, activitatea, personalul şi patrimoniul Organismului Notificat Feroviar Român (ONFR). În acest fel, AFER devine organism de evaluare a conformităţii care va îndeplini atribuţiile de „organism notificat” şi „organism desemnat” de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, responsabil cu activităţile de evaluare a conformităţii, inclusiv etalonare, încercare, certificare şi inspecţie”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului se prevede crearea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), entitate cu personalitate juridică distinctă, ca urmare a divizării parţiale a AFER şi prin absorbţia Organismului de Licenţe Feroviare Român (OLFR), potrivit digi24.ro.

„Ca nou înfiinţată autoritate naţională de siguranţă şi licenţiere pentru transportul feroviar şi cu metroul, ASFR preia de la cele două instituţii (ASFR şi OLFR – anterior organisme din cadrul AFER) activitatea, structura de personal şi patrimoniul din domeniu. Astfel, Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română devine responsabilă de respectarea condiţiilor necesare pentru garantarea siguranţei sistemului feroviar din România referitoare la proiectarea, construirea, punerea în funcţiune, modernizarea, reînnoirea, exploatarea şi întreţinerea elementelor acestui sistem, precum şi la calificările profesionale şi condiţiile de sănătate şi de siguranţă aplicabile personalului care contribuie la exploatarea şi întreţinerea sa”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Amenzi de peste 13.300 lei și 6 permise de conducere reținute, în urma unei acțini de creștere a siguranteți publice derulate de polițiștii din Galda de Jos

15 January 2023 at 08:58

Luni, 16 ianuarie 2023, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au identificat și au reținut, pentru 24 de ore, trei tineri de 14, 18, respectiv 19 ani, toți din localitatea Sântimbru, care sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt din locuință, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată în aceeași zi.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în perioada 9 ianuarie – 16 ianuarie 2023, cei trei ar fi pătruns, fără drept, în locuința unei femei de 55 de ani, din localitatea Sântimbru, de unde ar fi sustras bunuri în valoare de 20.000 lei.

În cursul zilei de azi, 17 ianuarie 2023, reținuții vor fi prezentați în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ

articolul original.

Elevii hușeni s-au întâlnit cu polițiștii de la siguranță școlară

14 January 2023 at 16:14

Polițiștii rutieri și cei specializați în siguranța școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive, la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Huși, pentru informarea și conștientizarea elevilor din ciclul gimnazial cu privire la participarea în condiții de siguranță la traficul rutier, efectele nocive ale consumului de droguri și substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.  

Celor peste 400 de elevi prezenți la activități le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu trotineta, bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

articolul original.

Amenzi de peste 4.600 de lei aplicate de polițiștii din Teiuș, în urma unei acțiuni de creștere a siguranței publice și prevenire a faptelor antisociale

8 January 2023 at 10:39

Mesaje de Sfântul Ion. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul | teiusinfo.ro

Pe 7 ianuarie, în fiecare an, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL. Aproximativ 2 milioane de români cu numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionela, Ionel şi alte derivate îşi serbează în această zi onomastica şi este puţin probabil să existe vreo persoană care să nu aibă printre apropoiaţi vreun sărbătorit.

Iată câteva idei de mesaje, urări, SMS-uri de SF. ION pe care le poţi transmite celor care poartă numele acestui sfânt.

 MESAJE DE SFANTUL ION

– Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă şi îţi urez un sincer La Mulţi Ani!

– Îl sărbătorim pe Sfantul Ion şi te sărbătorim pe tine. Îmi doresc să fii mereu blând, bun şi drăguţ cu toţi cei din jurul tău. Eşti un prieten de nădejde şi un adevărat om. Iartă, iubeşte şi trăieşte frumos cu cei din jurul tău.

– Azi e ziua ta, Ioane, ziua numelui tău, un nume frumos şi simplu. Îţi dorim numai bine, iubire şi să ai parte de toată fericirea din lume!

– Deşi azi, de Sfântul Ion, ai primit multe mesaje cu urări care mai de care, tot al meu e cel mai tare, pentru că în această lume gri eşti singura pată de culoare, în această iarnă grea eşti singura rază de soare, pe câmpia vieţii mele esti cea mai frumoasă floare.

– Dragă Ioane, sper ca mesajul meu călduros să ajungă deşi afară este un ger de crapă pietrele, îţi urez tot binele din lume şi tot ce a fost rău să ştergem cu buretele.

URARI DE SFANTUL IOAN

– Dumnezeu mi-a dat familia, Sfântul Ion al cărui nume îl porţi mi te-a dăruit, pentru a mă bucura de o astfel de prietenie. Mă bucur că ai apărut în viaţa mea, că am şi voi avea bucuria de a trăi şi simţi o prietenie adevărată! Să îţi fie viaţa binecuvântare şi bucurie întocmai ca numele sfânt pe care îl porţi!

– E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristeţe, când tot ce a fost greu ţi se pare uşor. La Mulţi Ani, Ioane!

– Fie ca Sfântul Ion să îţi călăuzească paşii spre fericire şi împliniri. La mulţi ani!

– E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristeţe, când tot ce a fost greu ţi se pare usor. La Mulţi Ani, Ioane!

FELICITARI DE SFÂNTUL ION

– La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se îndeplinească toate dorinţele! Sănătate şi numai bucurii!

– La mulţi ani şi Sfântul Ion să te călăuzească mereu!

– La mulţi ani, plini de fericire şi de împliniri! Să te pupe norocul şi să ai numai zâmbete şi soare în calea ta!

– Mă bucur că exişti în viaţa mea şi mă bucur că Sfântul Ion, al cărui numei îl porţi, mi te-a dăruit pentru a mă bucura de prietenia ta sinceră şi necondiţionată.

– Ne gândim cu toţii la tine şi pentru că astăzi este o zi specială îţi urăm un sincer „La mulţi ani”!

– O prietenie sinceră, înseamnă întotdeauna o legătura între oamenii cu aceleaşi principii, aceleaşi idealuri, aceleaşi bucurii, aceleaşi lacrimi. O prietenie sinceră este o binecuvântare pentru fiecare din noi, iar prietenia mea cu tine, este o prietenie sinceră, ca un talisman aducător de noroc.

– Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

– Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească în fiecare zi. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

MESAJE DE SFÂNTUL IOAN

– Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă şi îţi urez un sincer La Mulţi Ani!

– Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunată şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/ă de toţi prietenii tăi. Cu drag, …

– Îţi urez La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Ion pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.

-Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sfântul Ion cât mai frumoasă!

– La mulţi ani, Ioane, să ai un an plin de reuşite şi pentru că eşti căsătorit, te rog fereşte-te de ispite!

– E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristeţe, când tot ce a fost greu ţi se pare uşor. La Mulţi Ani, Ioane!

SMS DE SFÂNTUL ION

– La mulţi ani şi Sfântul Ion să te călăuzească mereu!

– La mulţi ani, plini de fericire şi de împliniri! Să te pupe norocul şi să ai numai zâmbete şi soare în calea ta!

– Mă bucur că exişti în viaţa mea şi mă bucur că Sfântul Ion, al cărui nume îl porţi, mi te-a dăruit pentru a mă bucura de prietenia ta sinceră şi necondiţionată.

– Ne gândim cu toţii la tine şi pentru că astăzi este o zi specială îţi urăm un sincer „La mulţi ani”!

– Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

– Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească în fiecare zi. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

– Un cer albastru fără nori, În calea ta să fie, Să ai în viaţă numai flori, Noroc şi bucurie! La Mulţi Ani!

articolul original.

Atenție, șoferi! Greșeala minoră care îți poate aduce sute de lei amendă în această perioadă

26 December 2022 at 07:45
image

Vești importante! Potrivit Codului Rutier, conducătorii auto sunt obligați să își echipeze mașinile corespunzător pentru condițiile de drum, mai ales în sezonul rece. Poliția poate să aplice amenzi, chiar dacă cauciucurile de iarnă și lanțuri se află pe mașină.

Autocamioanele care transportă marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mar ede 3,5 tone, dar și autoturismele cu mai mult de nouă locuri, trebuie să fie dotate cu roți de iarnă pe roțile axei/axelor, precum să fie și prevăzte cu lanțuri.

Totuși, șoferii ar trebui să știe că este important ca mașinile să nu fie dotate doar cu cauciucuri de iarnă. Mai mult, anvelopele nu trebuie să prezinte uzură, altfel șoferii riscă o amendă de până la 725 de lei. În ceea ce privește uzura cauciucurilor, legea prevede și un maxim.

Potrivit legii, uzura maximă admisă trebuie să nu depășească 1,6 mm, în timp ce limita de siguranță pentru cauciucurile de vară este de 2 mm, iar pentru cele de iarnă de 4 mm. Șoferii care vor fi prinși în trafic că nu respectă aceste prevederi legale, vor fi penalizați cu 4-5 puncte de amendă. În afara acesteia, conducătorii auto vor primi și o amendă contravențională de până la 725 de lei, riscând totodată să rămână fără certificatul de înmatriculare.

“Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”, se arată în lege.

Capcana în care cad șoferii pe timpul iernii

O amendă și mai mare vor primi șoferii care nu au mașina echipată cu anvelope de iarnă, aceasta fiind cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei, la care se adaugă o sancțiune suplimentară de reținere a certificatului de înmatriculare.

Cauciucurile de iarnă au inscripționate literele M și S, fiind prezenta în forma MS, M&S, M.S. sau M+S pe lateralele acestora.  Anvelopele de tip „all seasons” nu intră în această categorie, cu atât mai mult că nu sunt recomandate țărilor cu aceeași climă ca cea din România.

”Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all seasons nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, potrivit Registrului Auto Român, conform playtech.ro

articolul original.

Finlanda îi cere Rusiei să garanteze siguranţa ambasadei sale din Moscova

23 December 2022 at 16:05
image

Ambasada Finlandei la Moscova i-a cerut Rusiei să garanteze siguranţa misiunii sale diplomatice în urma unui incident în această săptămână când mai multe persoane purtând măşti au aruncat baroase în curtea ambasadei, informează vineri Reuters, citată de Agerpres.

Incidentul nu a provocat răniţi sau pagube clădirii, a declarat vineri Ministerul de Externe finlandez.

Dar adjunctul şefului misiunii Finlandei „i-a cerut Rusiei să garanteze securitatea personalului şi a clădirii, în conformitate cu Convenţia de la Geneva privind relaţiile diplomatice”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Un video postat pe aplicaţia Telegram părea să arate un grup de aproximativ 10 persoane alergând spre clădire şi aruncând mai multe baroase peste gard.

Reuters nu a putut verifica imediat momentul sau locaţia înregistrării video.

articolul original.

#SigurantaOnline: Copiii și tinerii au învățat cum să se protejeze de amenințările din online la evenimentul „Ziua lui Moș Crăciun la Senat”  

21 December 2022 at 13:37

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Română a Băncilor (ARB) și Microsoft, alături de Ambasada Elveţiei în România și Swiss WebAcademy, parteneri în campania #SigurantaOnline, au organizat marți, 20 decembrie, în cadrul evenimentului „Ziua lui Moș Crăciun la Senat”, seminare de educație digitală, la care copiii și tinerii au putut învăța cum să se protejeze de principalele amenințări din mediul online.

Aproximativ 250 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani, au participat la patru sesiuni instructive pe tematici specifice, susținute de reprezentanți ai Poliției, DNSC, ARB, Microsoft și Swiss WebAcademy, la care au pus întrebări și au primit răspunsuri care îi vor ajuta să se ferească de fraude în general și să navigheze în siguranță în mediul online.

Copiii au avut ocazia să participe și la un quiz interactiv, lansat în cadrul campaniei #SigurantaOnline, cu ajutorul căruia și-au testat abilitatea de a reacționa corect la amenințările ce îi vizează și au putut dobândi informații necesare protecției pe internet.

Totodată, pe parcursul întregului eveniment de la Senat, echipa Siguranța Online a primit vizita a aproximativ 1.000 de copii dornici să se testeze cu ajutorul quiz-ului, la standul organizat de Ambasada Elveției.

Toți copiii au primit diplome de participare la cursul de siguranță online și premii  din partea Ambasadei Elveţiei în România, inclusiv două broșuri cu benzi desenate, în limba română –  „Povești cotidiene digitale” și „Întâmplări de pe net” – care prezintă întâmplări inspirate din situații reale din mediul online și îi învață cum să se protejeze de amenințări. Benzile desenate pot fi accesate și citite online, direct de pe site.

Campania de educație digitală a copiilor și tinerilor este menită să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca aceștia să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.

România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni de internet, potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educației digitale.

articolul original.

Bună dimineața la Moș Krampus! Ne boicotați sau nu ne boicotați?

9 December 2022 at 15:05

Si Olanda ne-a dat cu flit la votul pentru Schengen (dar au facut o minuta ca cica ”din cauza Bulgariei”).

articolul original.

De la entuziasm la pragmatism

8 December 2022 at 04:00

Adica de la trimiterea rapida de tehnica de lupta si munitie s-a ajuns acum la nevoia de planificare riguroasa si de finantare a intretinerii tehnicii de lupta ajunsa deja pe front si, la fel de important, la acoperirea necesarului de munitie in mod constant.

La peste noua luni de la declansarea razboiul din Ucraina, stocurile de munitie ale tarilor NATO au ajuns periculos de mici, dar in acelasi timp nevoile ucrainenilor sunt din ce in ce mai mari, in parte si datorita faptului ca armata ucraineana a ajuns deja sa detina un numar important de obuziere vestice, arme individuale calibrul NATO, mortiere etc.

Ori toate acestea – pentru a functiona in continuare – au nevoie de munitie si intretinere, plus evident piese de schimb.

Cele mai scumpe sunt sistemele anti-aeriene trimise deja pe front. NASAMS cu AMRAAM si Sidewinder ar putea sa se descurce mai bine pentru ca Londra a promis “sute” de rachete AMRAAM avute pe stoc, dar chiar si asa nevoia de rachete creste iar o AMRAAM este foarte scumpa si greu de fabricat.

IRIS T SLM si-a dovedit deja eficienta in Ucraina, problema este ca Kievul a primit un singur sistem (nu exista inca mai multe disponibile) si un oarecare numar de rachete. Iar daca americanii au inceput sa se uite cu ingrijorare la stocurile lor ne putem inchipui ca la germani sufla deja vantul prin depozite.

Francezii cu Crotale, spaniolii cu Aspide si HAWK sunt intr-o situtie chiar mai ingrata atat timp cat rachetele respectivelor sisteme nu se mai afla in productie de mult timp si nici numai pot fi reintroduse pe linia de fabricatie.

Asadar, situatia este una care necesita o abordare pe termen lung, niste bugete clar conturate si comenzi ferme pentru industria de aparare europeana si americana. Ferme si consistente. Nu-i vorba aici despre lipsa capacitatii de productie ci doar despre alocarea de fonduri. Sa nu uitam ca UE si SUA sunt – pana la urma – cele mai bogate regiuni economice din lume, iar daca exista vointa, putinta vine imediat.

Obuzierele occidentale ajunse pe frontul ucrainean n-au dezamagit pe nimeni dar sunt folosite dincolo de intensiv, ne mai aducem aminte de PzH 2000, si de aici nevoia de tevi si piese de schimb pentru vehicule. Din pacate obuzierele auto-propulsate nu se preteaza intotdeauna la reparatii improvizate in atelierele mobile de pe front si au nevoie de uzina.

Germanii deja discuta cu Slovacia pentru deschiderea unor ateliere de intretinere pentru PzH 2000, in timp ce americanii incearca acelasi lucru in Polonia pentru M 777.

De asemenea sistemele de rachete sol-sol HIMARS/M 270 sunt mari consumatoare de munitie scumpa, nemaivorbind de necesarul de obuze calibrul 155mm ca si de omologul sau estic – 152mm.

Un razboi de uzura care a luat pe absolut toata lumea, si pe rusi si pe occidentali, cu totul prin surprindere iar acum este nevoie de planificare, bugetare si multa vointa politica pentru a sustine Ucraina.

Nu ca ar exista o alta solutie. Ucraina trebuie sustinuta cu orice cheltuieli ar fi necesare.

De foarte curand a aparut in discutie si sistemul Patriot german. De la bun inceput trebuie sa spunem ca, dupa cunostiinta mea, Berlinul are in dotare doar Patriot PAC 2, dotat cu rachete anti-aeriene PAC 2 GEM T. Rachete cu raza lunga, dar care sistem nu stiu sa fi fost modernizat, germanii aveau de gand sa-l aduca la standard modern in urma cu cativa ani.

Oricum, asa cum s-a aratat deja in Ucraina, rusii nu au mare tehnologie pe front asa ca modernizat sau nu, Patriotul german ar face ravagii, problema aici vine nu de la sistem ci de la racheta in sine. In primul rand rachetele Patriot sunt foarte scumpe, de ordinul milioanelor de dolari per bucata, iar in al doilea  productia de rachete Patriot este o chestiune sinuoasa. Ce se stie este ca US Army ar avea un stoc cuprins intre 2 si 3000 de astfel de rachete.

Se pare ca si la Pentagon se discuta despre o eventuala livrare de sisteme Patriot. Dar ca la fel ca si in cazul Germaniei, nu sistemul in sine este dificil de livrat ci mai ales rachetele.

Dar in acelasi timp, IRIS T, HAWK, NASAMS s-ar putea dovedi suficiente in conditiile in care Patriotul este extrem de scump de folosit pe front. Interesant, in privinta Patriot, este ca compania germana Diehl (producatoare IRIS T SLM) sustine ca sistemul sau si Patriot sunt perfect compatibile, cele doua putand lupta in retea, stratificat, fara absolut nicio problema.

Greul, din punctul de vedere al logisticii frontului, abia acum vine. Pana acum s-a trimis in prima linie tot ce-a fost gasit prin depozite dar acestea au inceput deja sa se goleasca si pentru a sustine necesitatiile ucrainene singura solutie este repornirea liniilor de productie atat pentru munitie cat si pentru piese de schimb. Lucrurile devin serioase.

Iar acest lucru foarte costisitor, cere mult timp , desi este clar ca nu numai Ucraina are nevoie de munitie, piese de schimb si tehnica de lupta ci si tarile membre NATO care prea s-au culcat pe o ureche la adapostul cuvantului de onoare al Moscovei.

Care cuvant n-a valorat niciodata nimic.

Cu alte cuvinte, pana acum a fost relativ simplu: arme si munitie din stocuri. Fara costuri reale prea mari, fara necesitatea ca guvernele donatoare sa porneasca motoarele industriei lor.

Dar acum, lucrurile se complica un pic si este strict necesar ca pe langa arme sa fie livrate Ucrainei atat munitiile necesare cat si piese de schimb iar toate acestea se pot dovedi destul de scumpe.

GeorgeGMT

articolul original.

Forțele de ordine ale MAI promit o minivacanță de 1 decembrie în siguranță

29 November 2022 at 19:19

Vasluienii vor petrece vacanța de Ziua Națională a României în siguranță, promit structurile MAI din județ.

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui va mobiliza 530 de polițiști. În fiecare zi pe drumurile județene vor acționa 30 de polițiști de la Serviciul Rutier, care vor acționa cu aparate radar sau cu aparate True-Cam. Se recomandă de asemenea utilizarea anvelopelor de iarnă pentru autovehicule, utilizarea corectă și legală a elementelor pirotehnice.

ISU Vaslui va avea zilnic la datorie 90 de pompieri, împreună cu 16 autospeciale cu apă și spumă, 5 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale de descarcerare, o autospecială pirotehnică și multe alte echipamente specifice.

16 pompieri militari vor participa la festivitățile de 1 decembrie din centrul municipiului Vaslui, vor fi controale în supermarketuri, unități de turism, biserici și mănăstiri, pentru a preveni eventuale incendii sau surse de foc, iar autospeciale de stingere a incendiilor vor fi prezente la evenimentele cultural-artistice prilejuite de Ziua Națională.

ISU Vaslui sfătuiește cetățenii să dea dovadă de responsabilitate, să prepare hrana în aer liber în zone special amenajate și să acționeze în așa măsură incât să nu avem parte de evenimente nedorite.

Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui va asigura ordinea și siguranța publică. Pentru siguranța cetățenilor, jandarmii vor fi prezenți la toate evenimentele și activitățile artistice din județ și va participa cu un pluton la festivitățile, prilejuite de Ziua Națională, din centru municipiului Vaslui.

articolul original.

16 Noiembrie – Ziua Transporturilor Militare

16 November 2022 at 12:59

În 1880, la această dată, odată cu înfiinţarea celui de-al doilea batalion de geniu, prin Înaltul Decret nr. 2550, s-a constituit şi câte o companie de căi ferate, primele asftel de subunităţi din Armata României, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

Primul Batalion de Căi Ferate a fost înfiinţat în 1887, iar în 1898 a fost aprobat primul regulament asupra transporturilor militare pe calea ferată, potrivit rft.forter.ro.

La mulți ani tuturor celor care își desfășoară activitatea în acest domeniu!

Autostrăzi, căi ferate și poduri avem?

articolul original.

Cum poate un robot de la Amazon să-ți ia jobul?

14 November 2022 at 10:35

Odată cu evoluția tehnologiei și a dezvoltării de roboți, locurile de muncă ale oamenilor au fost puse în pericol. Spre exemplu, cel mai recent robot de la Amazon pentru depozite folosește AI pentru a identifica obiecte.

Compania susține că Sparrow poate face locurile de muncă mai sigure și mai eficiente. Amazon și-a dezvăluit cel mai recent robot de depozit. Se spune „Sparrow este primul sistem robotizat din depozitele noastre care poate detecta, selecta și gestiona produse individuale din inventarul nostru”.

Brațul robotizat folosește inteligența artificială și viziunea computerizată pentru a recunoaște și a gestiona milioane de articole, potrivit Amazon.

Ajută sau nu robotul de la Amazon angajații?

Compania spune că, prin angajarea roboților în depozitele sale, poate desfășura operațiunile mai eficient și mai sigur.

În opinia sa, „Sparrow va prelua sarcini repetitive, permițându-le angajaților noștri să-și concentreze timpul și energia asupra altor lucruri, sporind totodată siguranța”, a spus Amazon.

articolul original.

Campania #SigurantaOnline – copiii îşi pot testa abilitatea de a reacţiona corect la ameninţările din online

10 November 2022 at 14:36
siguranta online
siguranta online

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţia Română, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Microsoft au lansat, cu ocazia Lunii Europene a Securităţii Cibernetice (European Cybersecurity Month) 2022, o nouă componentă educaţională din campania #SigurantaOnline, dedicată copiilor.

Campania este disponibilă pe site-ul sigurantaonline.ro.

„Alături de Ambasada Elveţiei în România şi Swiss WebAcademy, partenerii din campania #SigurantaOnline pun la dispoziţia copiilor, a părinţilor şi a profesorilor două broşuri cu benzi desenate, în limba română, care prezintă întâmplări inspirate din situaţii reale din mediul online şi îi învaţă cum să se protejeze de ameninţări. Benzile desenate pot fi descărcate şi distribuite către cei interesaţi, dar pot fi totodată accesate şi citite online, direct de pe site. Cu această ocazie, #SigurantaOnline a lansat un quiz interactiv cu ajutorul căruia copiii îşi pot testa abilitatea de a reacţiona corect la ameninţările ce îi vizează şi pot dobândi informaţii necesare protecţiei pe internet. Echipa #SigurantaOnline, alături de Excelenţa Sa Arthur Mattli, Ambasadorul Elveţiei în România, şi SwissWebAcademy, au susţinut o serie de workshop-uri în şcoli din Bucureşti, pentru aproximativ 200 de elevi care au avut prilejul să afle de la iniţiatorii campaniei cele mai importante aspecte privind navigarea în siguranţă în mediul online şi să testeze în premieră quiz-ul. Copii au primit la final premii din partea organizatorilor, dar şi cele două broşuri cu benzi desenate, „Poveşti cotidiene digitale” şi „Întâmplări de pe net””, se menţionează în comunicat.

Datele UNICEF relevă faptul că, în 83% dintre ţări, platformele online au fost mijloacele cele mai utilizate de instituţiile publice pentru a oferi educaţie, în timp ce şcolile au avut activitatea suspendată pe perioada pandemiei.

Campania de educaţie digitală a tinerilor este menită să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca aceştia să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.

În prezent, România se clasează în topul ţărilor europene cu cele mai bune şi rapide conexiuni de Internet, potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei şi Societăţii Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educaţiei digitale.

articolul original.

Acțiune cu efective mărite în orașul Țăndărei

5 November 2022 at 16:03
image

Efective mărite din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au acționat ieri, 4 noiembrie, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale și jandarmi ialomițeni, pentru prevenirea faptelor antisociale, combaterea încălcării normelor legale și asigurarea unui climat optim de siguranță rutieră și ordine publică.

Au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale în intervalul în care au fost derulate activitățile, respectiv între 15:00 -18:00, 28 dintre sancțiunile contravenționale aplicate au reprezentat abateri de la normele de circulație pe drumurile publice, fiind totodată reținute 7 certificate de înmatriculare și 1 permis de conducere.

Polițiștii rutieri au acționat cu aparatul radar și cel alcoolsopic, în vederea impunerii disciplinei participanților la trafic și combaterii producerii unor evenimente rutiere.

În total au fost legitimate 113 persoane și controlate 170 de autovehicule.

Și polițiștii de investigare a criminalității economice au acționat în cadrul raziei pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală și protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări servicii ilicite, fiind verificate 10 societăți comerciale de pe raza orașului Țăndărei.

Polițiștii au depistat în flagrant, în cadrul unui filtru rutier, un conducător auto ce transporta parfumuri susceptibile a fi contrafăcute. Pe numele acestuia a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, bunurile depistate fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

articolul original.

„Magia Coreeana” din nou: 288 lansatoare K239 Chunmu (Chunmoo) pentru Polonia!

5 November 2022 at 00:40

Pe 4 noiembrie, la Varșovia, a fost încheiat un contract executiv legat de contractul-cadru semnat pe 19 octombrie pentru furnizarea sistemului de artilerie de rachete K239 Chunmu (Chunmoo) către Forțele Armate poloneze.
https://portalmilitarny.pl/wiadomosci/wieloprowadnicowe-wyrzutnie-k239-chunmu-chunmoo-dla-polski/

„A fost încheiat un acord executiv cu o valoare netă de 3,55 miliarde USD între Agenția de Armament care reprezintă Trezoreria Statului și entitatea sud-coreeană Hanwha Aerospace. Acesta prevede livrarea a 288 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. Include, de asemenea, un pachet logistic și de formare și garantează suportul tehnic al producătorului în Polonia. Pachetul de instruire prevede pregătirea personalului tehnic atât în ​​Coreea, cât și în Polonia. Pachetul logistic include, printre altele echipamente de diagnosticare si stoc de piese de schimb. Muniția comandată include câteva mii de rachete de precizie Chunmoo 239 mm Missile cu o rază de acțiune de 80 km și o rachetă cu rază lungă de acțiune cu o rază de acțiune de 290 km.

Termenele de livrare prevăzute în contractul executiv au fost repartizate pe anii 2023-2027. Lansatoarele vor fi integrate cu vehiculele poloneze Jelcz P882 cu o cabină blindată, sisteme de comunicații și sistemul polonez de management al luptei integrat TOPAZ. Armata poloneză va primi primele 18 lansatoare K239 cu muniție în 2023. Livrarea va permite primei escadrile K239 să atingă pregătirea de bază pentru luptă până la sfârșitul anului 2023.

Acordul încheiat prevede o gamă largă de transfer de tehnologie și stabilirea potențialului industrial pe teritoriul Republicii Polone. Acordul-cadru prevede livrarea unui număr total de 288 de lansatoare K239, ceea ce este suficient pentru a echipa 16 divizioane de artilerie de rachete cu aceste sisteme…”

Sistemele poloneze K239 - atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare - vor fi amplasate pe camioanele Polish Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8

Sistemele poloneze K239 – atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare – vor fi amplasate pe camioanele Polish Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8

Sistemul de artilerie cu rachete K239 Chunmu

Sistemul de rachete K239 este format din lansatorul K239L (Launcher) și vehiculul de transport și încărcare K239T (Transporter). Fiecare lansator are propriul său sistem individual de control al focului, iar bateria/batalionul-divizionul coreean K239 include și vehicule de comandă pe șenile K227A1 cu un sistem de comandă de clasă C4I denumit BTCS (Battalion Tactical Command System).

Lansatorul K239L și vehiculul K239T sunt montate pe același camion KM1500 într-un șasiu 8 × 8. În modulul lansator sunt încărcate două containere de rachete, numărând, în funcție de tipul de efector, de la una la 20 de rachete (fiecare container poate fi încărcat cu un pachet de alte rachete). Vehiculul de transport și încărcare transportă patru astfel de pachete. Sistemul de încărcare a rachetelor în pachete este același ca și în sistemele americane MLRS și HIMARS – după ce K239T livrează pachetele cu rachete, echipajul lansator folosește un cadru special ejectat din container pentru a-l ridica de la sol și introduce în lansator.

Sistemul K239 trage în prezent următoarele tipuri de rachete de fabricație coreeană:

  1. Calibru K33 neghidat 131 mm cu o rază de acțiune de 36 km, focos puternic exploziv – două pachete de 20 de rachete pe lansator;
  2. Rachete ghidate K56 de 239 mm cu o rază de acțiune de aproximativ 80 km (oficial 70 km), focos penetrant (unitar), termobaric sau cluster – două pachete de șase rachete pe lansator (echivalentul funcțional al rachetelor americane M30 / M31 GMLRS) – două pachete din fiecare șase rachete;
  3. Ghidat KTSSM (rachetă tactică coreeană suprafață-suprafață) calibrul 600 mm, datele de rază de acțiune diferă adesea, există informații despre intervalul de 120-290 km – două pachete de o rachetă pe lansator (echivalentul funcțional al rachetelor americane M57 ATACMS ).
Lansatorul de sistem de artilerie de rachete K239 al forțelor armate sud-coreene.

Potrivit Hanwha Defense K239, în viitorul apropiat, K239 va fi echipat cu o nouă rachetă Chunmoo-II (Chunmu-II) de 400 mm, mai ușoară decât KTSSM, dar cu o rază similară și capacități de focos de penetrare, lansatorul va fi capabil pentru a încărca două pachete de două rachete.

Lansatoarele K239 Chunmu (Chunmoo) sunt grupate în batalioane de artilerie de rachete cu trei baterii cu 18 lansatoare K239L și 9 vehicule K239T, astfel încât bateria are 6 lansatoare și 3 vehicule de transport și încărcare. În Forțele Armate ale Coreei, batalioanele sunt repartizate pe brigăzile militare generale.

Sistemele K239 comandate de Ministerul Apărării Naționale – atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare – vor fi amplasate pe camioanele poloneze Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8. Important este că vor fi echipate cu dispozitive poloneze ale sistemului de comandă și control Topaz. Alături de lansatoare, au fost comandate câteva mii de cartușe de muniție, inclusiv rachete de 239 mm și 600 mm.

În etapa a doua și ulterioară a implementării proiectului, este planificată comandarea unui lot de vehicule de comandă pentru subunitățile de artilerie de rachete, vehicule de suport tehnic și vehicule de evacuare tehnică de la companiile poloneze. Industria poloneză de apărare urmează să obțină, de asemenea, competențe din partea coreeană care să permită întreținerea, modernizarea și producerea ambelor tipuri de rachete în țară.

____________________
articolul original.

Elevii din Codăești „învățați” de polițiști cu privire la participarea în condiții de siguranță la traficul rutier

1 November 2022 at 20:49
image

Polițiștii Serviciului Rutier și cei ai Biroului Siguranță Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, la Liceul “Ștefan cel Mare” din comuna Codăești, județul Vaslui.

Ieri, 31 octombrie 2022, polițiștii rutieri și cei specializați în siguranța școlară au desfășurat activități informativ-preventive, la Liceul “Ștefan cel Mare” Codăești, pentru informarea și conștientizarea elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, cu privire la participarea în condiții de siguranță la traficul rutier, efectele nocive ale consumului de droguri și substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Celor peste 150 de elevi prezenți la activități le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

articolul original.

Trotuare la sate

31 October 2022 at 07:35
image

Senatul a votat un proiect de lege prin care autoritățile publice vor fi obligate să construiască trotuare pe drumurile naționale și județene din localități.

Pentru a reduce numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, autoritățile locale vor fi obligate să construiască trotuare în localitățile mici, pe cel puțin una dintre părțile drumurilor naționale, județene sau locale, potrivit unui proiect de lege adoptat azi de senatori.

Astfel, proiectul de lege va obliga autoritățile administrației publice ce au în proprietate drumurile de interes național, județean sau local și/ sau entitățile juridice ce le administrează să includă în programele de construire sau reabilitare a celor aflate în localități, pe lângă lucrările destinate circulației rutiere, și lucrări ce vizează circulația pietonală, respectiv de amenajare a unor trotuare pe cel puțin una dintre părțile drumului. Proiectul merge acum la votul deputaților.

„Consiliile locale vor asigura, în intravilan, condiții de deplasare a pietonilor și cicliștilor, prin amenajări de trotuare și piste”, va scrie, dacă proiectul va ajunge să se aplice, în OG 43/1997 privind regimul drumurilor. Trotuarele vor fi amplasate pe cel puțin una dintre părțile carosabilului, acolo unde, din motive tehnice, nu este posibilă amenajarea trotuarelor pe ambele părți ale drumului.

Totodată, autoritățile publice responsabile cu elaborarea planurilor de urbanism și de amenajare a teritoriului, precum și de normele tehnice privind regimul drumurilor publice de interes național, județean și local vor trebui să se asigure că, la proiectarea, execuția și intervențiile asupra drumurilor publice din intravilan, includ și facilități pentru traficul pietonal pe cel puțin una dintre părțile carosabilului, după cum subliniază inițiatorii.
Practic, acum se completează legislația din domeniu care, deși prevede în definiția drumurilor publice obligația existenței atât a părții carosabile, destinată circulației autovehiculelor, cât și a trotuarelor, ce sunt destinate circulației pietonilor, nu e aplicată de multă vreme.

Măsurile sunt necesare pentru reducerea sau eliminarea riscului la care pietonii din țara noastră sunt supuși zilnic din cauza lipsei trotuarelor. În cele mai multe cazuri, pe drumurile județene și naționale din localitățile mici nu există trotuare, iar pietonii din acele zone își riscă viața zilnic, în condițiile în care aproape 44% dintre români, adică circa nouă milioane de persoane, trăiesc în mediul rural.

articolul original.

Ajutor pentru 10 milioane de români

29 October 2022 at 13:05

Astăzi se împlinesc 10 ani de când România a lansat primul serviciu european de informare prin SMS a celor care călătoresc în afara țării. Aproape 10 milioane de românii au primit mesaje de avertizare de la autoritățile din țara noastră atunci când au ajuns în state în care viețile sau integritatea fizică le-ar fi putut fi puse în pericol.

Rememorez cu emoție momentele de început ale acestui proiect, pe când eram secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Totul a pornit de la cazul unui român recuperat din jungla sud-americană, printr-un efort uriaș depus de trei state europene, dintr-o zonă care ajunsese să fie controlată de grupări înnarmate.

Revoluții, lovituri de stat, greve, atentate, cutremure, erupții vulcanice, tornade, inundaţii, pirați sau schimbări intempestive de reguli sunt situaţii care pot să apară din momentul planificării sau începerii unei călătorii până la momentul sosirii la destinație, fie ea de vacanță sau de lucru.

Dacă Afganistan, Algeria, Cisiordania, Gaza, Irak, Libia, Nigeria, Siria sau Sudan sunt state cunoscute cu potențial de risc, alte state precum Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Islanda sau Japonia s-au confruntat cu mișcări sociale ori catastrofe naturale. De aceea, situaţii multiple de crize au determinat Departamentul Consular din MAE să conceapă un sistem de protecţie a miilor de români expuşi unor situaţii de risc în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.

Astfel, chiar dacă avioane militare romaneşti şi piloţii lor curajoşi au ajuns în multe zone fierbinţi de pe glob pentru a ne salva compatrioţii, nefiind o mare putere şi având capacităţi limitate de sprijin logistic, ne-am folosit resursele inovative şi de IT pentru a ne ajuta cetăţenii.

În momentul lansării acestui proiect, ministrul de Externe era Titus Corlățean Foto Facebook

În aceste condiții, la 29 octombrie 2012, a fost lansat în România primul serviciu european de informare prin SMS a celor care călătoresc în țări pentru care sunt emise alerte de călătorie.

Parteneriatul public-privat realizat între Ministerul Afacerilor Externe şi operatorii de telefonie mobilă Orange, RCS&RDS, Telekom şi Vodafone a permis, după o muncă de mai bine de un an, realizarea unei platforme prin intermediul căreia deţinătorii unui telefon mobil, înregistrat în România, primesc un mesaj prin care sunt avertizaţi că au intrat într-o ţară de risc, precum şi numărul de contact al celei mai apropiate misiuni diplomatice româneşti.

Și iată care au fost rezultatele, potrivit unui răspuns transmis de MAE la interpelarea parlamentară prin care am dorit să cunosc stadiul de realizare a proiectului „Călătoreşte în siguranţă! Un SMS îţi poate salva viaţa!”:

„De la începutul anului 2012 şi până în luna septembrie 2022 s-au transmis 9.742.196 mesaje text de avertizare cu privire la perspectiva înrăutăţirii sau agravării condiţiilor de securitate, sociale sau incidente cu potenţial vătămător dintr-un număr de 116 state, proiectul debutând cu un număr de 29 de state.”

Acum, după 10 ani, realizez cu satisfacție că am putut fi cumva aproape de fiecare român care călătorea departe de țara sa și că l-am putut ajuta salvându-l de la a-și pune viața în pericol în locul în care ar fi vrut să ajungă.

Am văzut multe mesaje de ajutor transmise ambasadelor și consulatelor, dar la fel de multe și de mulțumire transmise diplomaţilor noştri, în care românii au fost recunoscători pentru că cineva din ţară se gândeşte la ei, dar mai ales că, în cazul apariţiei unor probleme, au la îndemână un telefon de sprijin la care pot auzi vorbindu-se româneşte oriunde s-ar afla în lume.

Nu poţi să nu te bucuri când unui cetăţean român, prins fiind în mijlocul unui atac terorist, i-a fost salvată viaţa deoarece a primit instrucţiuni de supraviețuire apelând numărul de telefon al misiunii diplomatice romaneşti, primit prin SMS la intrarea în ţara în care lucra.

O formă de recunoaștere a reușitei proiectului poate fi și solicitarea ambasadorului Olandei la București, care, întors din concediu dintr-o țară africană, după ce primise SMS pe numărul de telefon înregistrat la Bucureşti, a solicitat MAE să fie de acord ca o echipă consulară de la Haga să fie primită pentru a vedea cum funcţionează sistemul nostru de avertizare. Şi olandezii sunt cetăţeni europeni pe care i-am protejat în egală măsură cu ai noştri.

În final, felicit Ministerul Afacerilor Externe şi toate companiile de telefonie mobilă pentru efortul de a ţine viu şi de a dezvolta un model de parteneriat public-privat în slujba cetăţeanului. Mă bucur nespus că statul român nu a abandonat acest proiect și îl continuă cu un real succes, ajutând zilnic, oră de oră, pe fiecare român plecat în călătorie pe meleaguri străine.

articolul original.
❌