ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministerul Muncii: Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023

29 November 2022 at 20:57
image

Ministerul Muncii anunță, într-un comunicat de presă, noi reglementări care se aplică de la 1 ianuarie 2023.

Guvernul PNL-PSD-UDMR a adus astăzi o serie de modificări legislației privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.

Ordonanța de urgență aprobată de Executiv transpune integral în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE. Aceasta introduce, la nivelul Uniunii Europene, standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul îngrijitorilor.

Principalele modificări și completări aduse OUG nr. 111/2010 de noul act normativ:

– extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creșterea copilului în cazul părintelui care nu a solicitat inițial acest drept, de la cel puțin 1 lună la cel puțin 2 luni din perioada totală a concediului, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile legale;

– majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în decursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creșterea copilului, de la 5 la 8 indemnizații pentru creșterea copilului  (ICC) în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei;

–  recalcularea cuantumului ICC în cazul obținerii unor venituri suplimentare, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, din hotărâri judecătorești/adeverințe sau acte de rectificare a veniturilor;

– suspendarea sau încetarea plății ICC în cazul în care certificatul de încadrare în grad de handicap expiră în perioada concediului de creștere a copilului;

– introducerea unei perioade de preaviz de cel puțin 10 zile pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când își exercită dreptul la concediu și ICC, înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului pentru creșterea copilului, printr-o cerere, pe suport de hârtie sau electronic, în care precizează perioada preconizată a concediului pentru creșterea copilului;

– menținerea, până la sfârșitul concediului de creștere a copilului, a condițiilor de încadrare și a drepturilor salariale avute la începutul concediului sau dobândite pe parcurs;

– introducerea concediului și a indemnizației de acomodare, acordate părinților adoptatori, ca perioadă asimilată pentru dobândirea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și la ICC.

Ordonanța de urgență mai prevede ca, în cazul persoanelor care realizează, în aceeași lună, venituri atât în țară, cât și în statele UE care aplică Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, dar fără suprapunerea perioadelor de activitate, să se ia în calcul, la acordarea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și ICC, sumele obținute în ambele țări.

De asemenea, s-a decis suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil ( deci 50% în plus la indemnizația mamei pentru fiecare copil). Aceeași măsură se va aplica și pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil.

Sumele nu pot fi mai mici decât 1314 lei (valoare fixă pe care o primesc în prezent mamele de gemeni, tripleti, si cu sarcini suprapuse, suma obtinuta ca rezultat al inmultirii cu 2,5 a valorii ISR  – indicatorul social de referinta, care în 2022 are valoare de 525,5 lei. Deci 2.5 ISR egal 1314 lei.

Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023. Excepție fac reglementările privind majorarea de la o lună la două luni a perioadei de netransferabilitate între părinți, care se aplică atât pentru cererile depuse începând cu 1 ianuarie 2023, cât și pentru cele depuse anterior și nesoluționate până la această dată.

articolul original.

Se întâmplă imediat după Ziua Națională a României! Ministrul Muncii afirmă că începe pe 2 decembrie

27 November 2022 at 09:57
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a făcut un anunț care îi vizează pe toți pensionarii din țara noastră.

Marius Budăi a explicat, sâmbătă seara, că imediat după Ziua Națională a României va începe plata pensiilor.

Ministrul Muncii a explicat că livrarea pensiilor nu va fi afectată de zilele libere din decembrie.

Astfel, potrivit lui Marius Budăi, efectuarea plăților va începe în data de 2 decembrie, iar până pe 15 decembrie vor fi date toate pensiile.

Am discutat deja cu Poşta, în data de 2 se vor efectua plăţi, astfel că până în 15 decembrie, să dăm toate pensiile. Se lucrează în data de 2 decembrie, la poştă”, a declarat ministrul Budăi, la Antena 3.

Marius Budăi: „Cu siguranţă vom asigura aceste plăţi”

Calendarul în plata la cont pe card se păstrează, aşa cum se ştie, în 12-14 ale lunii. Este început de an, o zi-două va fi decalată plata cu efectuarea plăţilor, dar comprimăm plăţile şi aşa cum am beneficiat întotdeauna de sprijinul Poştei Române şi chiar acum, în 2 decembrie, când este liber, se vor face plăţi. Cu siguranţă vom asigura aceste plăţi”, a mai spus Budăi, sâmbătă seară, la Antena3.

Moștenitoarea imperiului Dedeman, Karina Pavăl, despre lovitura fără precedent dată pe piața din România: ‘Prin această achiziție, reconfirmăm încrederea noastră în potențialul pe termen lung al sectorului imobiliar’

Anunțul așteptat de milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile! Ministrul Muncii, Marius Budăi: ‘Acum trecem la implementarea lor’

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, dezvăluie când va fi gata noua Lege a pensiilor! ‘Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat’

26 November 2022 at 19:50
image

Sâmbătă seara, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre noua Lege a pensiilor, precizând când va fi gata noul act normativ așteptat de milioane de pensionari.

Marius Budăi a dezvăluit, în această seară, că până la finalul trimestrului I din 2023 noua Lege a pensiilor va fi gata, astfel încât să se treacă la recalcularea pensiilor.

Ministrul Muncii a explicat că nu e vorba neapărat despre o nouă lege și că se va pleca de la analiza Legii nr. 127/2019, despre care mulți specialiști au spus că este o lege bună. Reamintim că la începutul anului 2022, într-un interviu acordat Bugetul.ro, Marius Budăi a precizat că PSD își dorește modernizarea Legii nr. 127/2019, nicidecum o altă lege.

Nu știu dacă va fi neapărat o nouă formulă (n.r. – de recalculare), nu știu dacă va fi neapărat o nouă lege. Noi am zis și în programul de guvernare că vom pleca de la analiza Legii 127, despre care mulți specialiști spun că este o lege bună.

Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat, și, cu siguranță, până la final de trimestru I va fi gata această lege.

Noi deja suntem în această perioadă cu preluarea datelor în format electronic. Pregătim terenul, astfel încât în momentul în care avem legea, și calendarul în cadrul legii, cu siguranță vom trece la aplicare (n.r. – la recalculare). Lucrăm, suntem în parametri”, a spus, la Antena 3, Marius Budăi.

Marius Budăi, pentru Bugetul.ro: „Ne dorim modernizarea acestei legi, nicidecum o altă lege”

Eugen Dinu: Va exista o nouă Lege a pensiilor, în urma PNRR-ului, sau se vor face modificări la Legea nr. 127/2019 – Legea PSD a pensiilor?

Marius Budăi: De mai multe ori, și președintele Ciolacu, și eu, și Lia Olguța Vasilescu am spus că nu este neapărat Legea PSD. Este o lege, într-adevăr, promovată de PSD, susținută de majoritatea PSD de atunci în Parlamentul României, promulgată de președintele României, dar trebuie să fie cunoscut faptul că este o lege lucrată împreună cu specialiștii din Casa Națională de Pensii Publice. Fiecare casă teritorială de pensii din fiecare județ al țării a avut, cel puțin, câte un reprezentant în acea Comisie de lucru a acestei legi. Au fost aleși cei mai buni oameni ai sistemului de pensii și, împreună cu ei, am lucrat la această lege. De aceea, și în programul de guvernare, am scris foarte clar că noi ne dorim modernizarea acestei legi, nicidecum o altă lege.

articolul original.

De la 1 ianuarie 2023, taloanele de pensie se modifică!

26 November 2022 at 15:40
image

Taloanele de pensie se vor schimba în România, începând cu luna ianuarie 2023. Astfel, în plus față de valoarea pensiilor, pensionarii vor găsi pe talon și ajutorul primit de la stat.

Spre exemplu, bătrânii care au pensia sub 1.500 de lei vor găsi pe talon și valoarea ajutorului convenit de Coaliția PNL-PSD-UMDR, mai precis 1.000 de lei.

Cum acest ajutor se acordă în două tranșe, în luna ianuarie pe talonul de pensie al celor cu pensii sub 1.500 de lei va apărea în plus suma de 500 de lei.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a dat asigurări că pensionarii vor primi noile taloane  în ianuarie 2023 

Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. În momentul acesta, chiar în această zi și mâine lucrăm foarte intens împreună cu colegii de la Ministerul Muncii, specialiștii de la Casa Națională de Pensii și cu cei de la Ministerul Muncii pentru a reuși să finalizăm acest act normativ, astfel încât săptămâna viitoare probabil că va intra în ședința de Guvern pentru a fi adoptat.

Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă.

Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date. Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a spus Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Premierul Nicolae Ciucă: „Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu data de 1 ianuarie 2023”

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”, a transmis Nicolae Ciucă.

articolul original.

Rareș Bogdan prezintă un grafic care răstoarnă anunțurile făcute de PSD: ‘PNL este partidul care a majorat pensiile în ultimii ani’

24 November 2022 at 13:45

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, prezintă un grafic prin care arată că PNL-ul este partidul care a majorat pensiile românilor în ultimii ani.

Practic, Rareș Bogdan răstoarnă anunțul făcut de Partidul Social Democrat, cel care și-a atribuit majorarea de pensii ce urmează să fie făcută de la 1 ianuarie 2023.

Pentru a stăvili minciunile nesfărșite cu privire la creșterea pensiilor, venite din stânga. Acesta este purul adevăr. Fapte, nu vorbe!

Iar investițiile au depășit 6% și se îndreaptă spre ținta de 7%”, a transmis, joi, Rareș Bogdan.

Potrivit graficului prezentat de liderul liberal, în septembrie 2020, PNL a majorat pensiile cu 14%. Apoi, în ianuarie 2022, Guvernul Ciucă a crescut pensiile cu 10%.

Apoi, în ianuarie 2023, Guvernul Ciucă urmează să majoreze pensiile cu 12,5%.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Evoluția punctului de pensie PNL este partidul care a majorat pensiile în ultimii ani: 1800 1600 1784 Septembrie 2020: PNL a majorat pensiile cU 14% 1586 1400 1442 1265 1200 1000 lanuarie 2022: Guvernul Ciucă a majorat pensiile cu 10% 800 600 400 lanuarie 2023: Guvernul Ciucă να crește pensiile cU 12,5% 200 Punctul de pensie în ianuarie 2023 να fi cu aproape 41% mai mare decât era la începutul lui 2020. បសសស Septembrie Ianuarie lanuarie 2019 2020 2022 2023 PNL facebook.com/MariaGabrielaHorga”

articolul original.

De ce nu a fost ascultată comanda lui Klaus Iohannis, de a fi majorate pensiile cu 15%? Premierul Nicolae Ciucă, răspuns pe acest subiect

22 November 2022 at 13:50
image

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, în luna octombrie, de o majorare a pensiilor cu 15%. Liderii Coaliției au decis ieri ca pensiile să crească, însă, cu doar 12,5%.

Întrebat marți de ce nu au fost crescute pensiile cu 15%, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, având pe masă cifrele necesare, s-a luat decizia în Coaliția PNL-PSD-UMDR ca punctul de pensie să fie majorat cu 12,5%.

„Aseară am avut o ședință foarte bună în Coaliție, o ședință în care am luat o decizie pentru cetățenii români.

Așa cum am spus și am susținut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL, sau electoratul PSD, sau alt electorat, la Guvern luăm decizii pentru cetățenii români.

Și, sigur, s-au vehiculat mai multe cifre, cifrele acelea au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar că orice decizie luăm ea trebuie să fie în primul rând legală, trebuie să fie sustenabilă și trebuie să fie dezirabilă.

Procentul de 15%, anvelopa, am vorbit cu toții de anvelopa de 15% și de asemenea am vorbit de cifrele inițiale pe care proiectăm bugetul pentru anul 2023. Ca atare, având pe masă aceste cifre, aseară am putut să discutăm și să cădem cu toții de comun acord că putem să asigurăm o creștere a punctului de pensie cu 12,5%.

(…) să ne ducem cu ajutoare către cetățenii, către pensionarii cu pensiile, respectiv veniturile cele mai mici, stabilind nivelurile de sprijin așa cum au fost comunicate aseară. Pentru cei cu până la 1.500 de lei, 1.000 de lei în două tranșe, pentru cei între 1.501 lei și 2.000 de lei, 800 de lei în anul 2023, în două tranșe, iar pentru cei care au venituri între 2.001 lei și 3.000 de lei, 600 de lei, de asemenea, în două tranșe.

Sigur că au fost decizii care au vizat și continuarea demersurilor, a deciziilor, luate astfel încât o dată la două luni de zile să fie alimentate acele vouchere în valoare de 50 de euro pentru cei care în anul 2023 aveau o pensie de până la 1.500 de lei.

Acum am ridicat plafonul la 1.700 de lei pentru că, probabil, odată cu această decizie de a mări punctul de pensie, pensiile vor crește și trebuie să continue să beneficieze de acest sprijin.

A fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranșe, 1.400 de lei vor fi asigurați pentru toți pensionarii care au pensii mai mici de 2.000 de lei și vârstă mai mare de 60 de ani.

Vor fi indexate, de asemenea, alocațiile pentru copii cu rata inflației. De asemenea, cea de-a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap și desigur actualizarea pensiei veteranilor de război și a văduvelor veteranilor de război din 2018, ceea ce înseamnă aproximativ 30%”, a afirmat Nicolae Ciucă.

articolul original.

PSD anunță o victorie pentru pensionarii cu venituri mici! ‘În 2023, cu până la 45% mai mulți bani în buzunarele lor’

22 November 2022 at 12:53
image

Partidul Social Democrat susține că a obținut o victorie în cadrul Coaliției de guvernare prin adoptarea creșterii diferențiate a veniturilor pensionarilor.

Astfel, social-democrații afirmă că, în 2023, cei cu venituri mici vor avea cu până la 45% mai mulți bani în buzunarele lor, față de cât au în prezent.

„Reușita PSD de a convinge Coaliția de guvernare să adopte o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor va aduce, în 2023, cu până la 45% mai mulți bani în buzunarele celor care fac parte din categoriile cele mai vulnerabile. Se confirmă astfel că decizia PSD de a intra la guvernare produce rezultate pozitive pentru cetățenii cei mai afectați de creșterea prețurilor. Dincolo de cifrele dezbătute în Coaliție, este cert că această dezbatere privind majorarea diferențiată a veniturilor pensionarilor, în baza principiului solidarității, nu ar fi avut loc dacă PSD nu ar fi fost la guvernare.

Cele mai mari creșteri se vor înregistra la pensionarii cu veniturile cele mai mici.

Astfel pentru 2,3 milioane de pensionari, a căror pensie este între 1.000 și 1.500 de lei, beneficiile totale vor determina o creștere a veniturilor anuale între 34% și 45%. Aceste creșteri sunt compuse din: majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 1000 de lei, un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei și voucherele pentru alimente de 250 de lei la fiecare două luni.

Pensionarii a căror pensie este cuprinsă între 1.501 și 2.000 de lei (950.000 de persoane), vor beneficia de creșteri ale veniturilor anuale între 22% și 25%, constând în majorarea punctului de pensie cu 12,5%, un ajutor anual de 800 de lei și un sprijin anual pentru energie de 1.400 de lei.

Pentru cei un milion de pensionari cu pensia între 2.001 lei și 3.000 de lei, creșterea veniturilor totale din 2023 va fi cuprinsă între 14% și 15%, aceasta fiind compusă din majorarea punctului de pensie cu 12,5% și un ajutor anual de 600 de lei.

Pentru pensionarii cu pensii mai mari de 3.000 de lei, veniturile vor crește cu 12,5% ca urmare a majorării punctului de pensie.

Reușita PSD de a introduce acest model al creșterilor diferențiate reprezintă o victorie pentru pensionarii care au resimțit cel mai puternic creșterile de prețuri la alimente, medicamente și utilități. PSD va continua să lupte pentru pensionari, dar va avansa în Coaliție și propuneri care se vor adresa categoriilor active din societate, respectiv salariaților care contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea veniturilor bugetare”, a transmis Biroul de presă al PSD.

articolul original.

Se acordă în două tranșe, în 2023! Guvernul, ajutor pentru pensionarii cu pensiile sub 3.000 de lei! Se confirmă ce a declarat, pentru Bugetul.ro, ministrul Muncii

22 November 2022 at 08:55
image

Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis majorarea pensiilor cu un procent de 12,5%, ceea ce înseamnă că punctul de pensie va ajunge la 1.784 de lei.

Totodată, pensionarii cu pensiile sub 3.000 de lei vor beneficia și de un sprijin financiar acordat în anul 2023.

Mai exact, cei cu pensiile de până în 1.500 de lei vor primi un ajutor financiar de 1.000 de lei. Pensionarii cu pensiile între 1.501 și 2.000 de lei vor primi 800 de lei, iar cei cu pensiile între 2.001 și 3.000 de lei – 600 de lei.

Sprijinul va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”, a spus Nicolae Ciucă, premierul României și președintele PNL.

„Astfel, de la 1 ianuarie toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei. Totodată, vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel: 1000 de lei până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. Acest sprijin va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.
De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei”, a anunțat Marcel Ciolacu, șeful PSD.

În urmă cu o săptămână, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, pentru Bugetul.ro, că persoanele cu pensii mici vor beneficia de o mărire de venituri diferențiată.

Președintele PSD vorbea de venituri, nu de o majorare diferențiată de pensiilor. Vom avea o mărire de venituri, pentru cei cu pensii mici, a explicat, pentru Bugetul.ro, ministrul Muncii, Marius Budăi.

articolul original.

Raluca Turcan, în plenul Camerei Deputaților: Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat! Cei cu pensiile sub 2.000 de lei ar putea să primească un sprijin chiar înaintea sărbătorilor de iarnă

21 November 2022 at 14:20
image

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaților, că majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibiă imediat.

Raluca Turcan susține că această creștere a pensiilor ar putea avea loc dacă parlamentarii ar vota proiectul iniția de PNL, privitor la creștea plafonului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Astfel, spune Raluca Turcan, un milion de pensionari ar beneficia de această măsură.

Mai mult, fosta șefă a Muncii afirmă că, pentru cei cu pensiile sub 2.000 de lei, s-ar putea acorda un sprijin chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, pentru ca aceștia să-și cumpere cele necesare.

Raluca Turcan: „Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat”

„Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat, dacă toți cei din Parlament ar vota proiectul inițiat de PNL, de creștere a plafonului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 la 3.000 de lei.

Un milion de pensionari ar beneficia de această măsură, imediat! Și cei cu pensiile sub 2.000 de lei ar putea să primească un sprijin chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, pentru a face față cheltuielilor mai mari”, a afirmat Raluca Turcan.

„Sunt procente umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta”

Este trist și iresponsabil că unii se joacă cu speranțele a aproximativ 4,9 milioane de pensionari, vânturând, zi și noapte, tot felul de procente, ba ministrul de Finanțe – 6,2, ba ministrul Muncii – 10%.

Acestea sunt procente umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta.

De asemenea, inutil se vântură și procentul de 9,4% din PIB, în condițiile în care chiar și majorarea cu 15% a punctului de pensie nu ar presupune atingerea acestui plafon”, a mai spus Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, în plenul Camerei Deputaților.

articolul original.

Solicitare de ultimă oră către Guvernul PNL-PSD-UDMR! Polițiștii îi cer premierului Nicolae Ciucă să aplice Legea salarizării și să actualizeze pensiile militare

21 November 2022 at 08:54
image

Polițiștii fac o solicitare de ultimă oră către Guvernul Nicolae Ciucă. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne îi cere premierului să aplice Legea salarizării nr. 153/2017 și să actualizeze pensiile militare de stat, ținându-se cont de inflație. 

Totodată, SNPPC vrea majorarea normei de hrană și creșterea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%.

Solicitarea făcută de către SNPPC:

Către,

GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru

În calitate de organizație sindicală reprezentativă din punct de vedere juridic la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, recunoscută de Tribunalul Municipiului București, în baza Legii nr. 62/2011, Federația noastră – care are în componență circa 40.000 de membri -, apără drepturile și promovează interesele profesionale, sociale și economice ale polițiștilor și personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Având în vedere faptul că, în prezent, are loc proiecția bugetară aferentă anului 2023, vă adresăm următoarele solicitări, care privesc drepturile/interesele familiei noastre ocupaționale:

  • aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională;
  • majorarea normei de hrană, pentru familia noastră ocupațională, conform legii, prin raportare la valoarea actuală a indicilor prețurilor de consum, așa cum aceștia au fost stabiliți de INS;
  • indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, și actualizarea cuantumului acestora în raport cu majorarea soldei de grad/salariului de funcţie al militarilor/poliţiştilor în activitate, conform Legii nr. 223/2015 (varianta inițială), pentru a acoperi inflația galopantă din cursul acestui an, având în vedere faptul că prețurile principalelor utilități și produse de consum au crescut cu peste 50% față de anul anterior;
  • majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%, pentru a eficientiza activitatea Poliției judiciare și a celorlalți polițiști care desfășoară activități în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.

Notă: adrese similare au fost transmise și către MAI, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii.

Președintele Biroului Executiv FSNPPC

ZELCA Vasile

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023: Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere

21 November 2022 at 08:36
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a precizat că pensiilor românilor se vor majora de la 1 ianuarie 2023.

Șeful Muncii a subliniat că până la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lui decembrie actul normativ care prevede majorarea pensiilor trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, va exista timp pentru mărirea pensiilor și tipărirea cupoanelor de pensie aferente.

Pentru că în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform Antena 3.

Marius Budăi: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere”

Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus Budăi.

articolul original.

Adevăratul procent cu care ar dori Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să majoreze pensiile! Rareș Bogdan, Raluca Turcan și Alina Gorghiu au protestat în ședința PNL

18 November 2022 at 08:29
image

În spațiul public au apărut o serie de stenograme din ședința Partidului Național Liberal, unde s-a vorbit despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit informațiilor prezentat de Antena 3, Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, șeful PNL, ar dori să majoreze toate pensiile cu doar 6,2%, urmând ca apoi să fie acordate ajutoare pentru acoperirea „anvelopei” de 15%. Cel puțin, asta ar fi declarat premierul Ciucă în ședința liderilor PNL.

Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan și Adrian Cozma ar fi protestat în ședința liberalilor, după anunțul făcut de Nicolae Ciucă.

Stenogramele prezentate de sursa citată:

Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.

Alina Gorghiu: Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și domnul președinte, și pentru că spune Marcel (ironic, n.red.)…. Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați ca să nu mai ieșim să comentăm altceva…

Rareș Bogdan: Păi cum vine asta? Până acum PSD a ieșit cu 10%, acum vorbim de 6,2%? Noi am spus că susținem 15%! Nu e treaba noastră, e treaba ministrului de Finanțe să găsească bani! Mama mea are pensie de 3500 de lei. Ce să îi spun?

Dan Motreanu: 15% transpus în buzunar nici nu e 15%, oricum! Nu acoperă inflația în întregime!

Raluca Turcan: Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflației nu este numai o obligație morală, ci și una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul Muncii.

Adrian Cozma: Nu suntem de acord cu așa ceva! Să fie 15% pentru toată lumea! De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?

Florin Cîțu: Se pare că Marcel (ironic, n.red.), cum spuneți dumneavoastră, a găsit bani să nu mai majoreze impozitele pe clădiri cu 50%, dar bani pentru contractele part-time nu a mai găsit Marcel.

Lucian Bode: Să îl lăsăm pe domnul președinte să se conecteze și să răspundă. Până atunci să trecem la un alt punct pe ordinea de zi.

articolul original.

Acord în Coaliție pe tema majorării pensiilor, începând cu ianuarie 2023! Vicepremierul UDMR al României, Kelemen Hunor, merge pe procentul PNL

9 November 2022 at 10:32
image

La nivelul Coaliției PNL-PSD-UDMR, pare PNL și UDMR s-au înțeles pe tema majorării pensiilor, începând cu ianuarie 2023.

Vicepremierul UDMR al României, Kelemen Hunor, a afirmat, marți seara, că i se pare corect ca pensiile să fie majorate cu 15-16%, anul viitor.

În privința majorării pensiilor, premierul Nicolae Ciucă a transmis că liberalii vor merge în Coaliție cu propunerea de a majora pensiile cu 15%.

Eu am abordat din punct de vedere moral (…), fiindcă eu consider că trebuie să faci un efort, ai această obligaţie morală faţă de pensionari şi poţi să faci loc în buget pentru a acoperi rata inflaţiei. Sigur că nu mergem la gramaj fin (…), dar un 15-16% poţi să faci, trebuie să găseşti loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă, au muncit înainte de ’89 şi după ’89 şi au plătit impozitele, taxele şi au dreptul la această perioadă mai liniştită din viaţă”, a spus Kelemen, la Europa FM, conform Agerpres.

Ce a afirmat premierul Ciucă

Am discutat la nivelul PNL că trebuie să propunem soluții ca să acoperim creșterea inflației. Dacă bugetul o va permite, propunerea PNL va fi de 15%”, a declarat șeful Guvernului.

articolul original.

Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor în ianuarie 2023? Variantele luate în calcul de Coaliția PNL-PSD

8 November 2022 at 14:05
image

Majorarea pensiilor în 2023. În conformitate cu legislația în vigoare, pensiile românilor vor fi majorate în prima lună a anului viitor.

Coaliția PNL-PSD urmează să decidă cu cât se vor majora pensiile în 2023.

Luni, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că liberalii vor merge în Coaliție cu procentul de 15%, procent pe care de altfel l-a declarat anterior președintele Klaus Iohannis.

„Am discutat la nivelul PNL că trebuie să propunem soluții ca să acoperim creșterea inflației. Dacă bugetul o va permite, propunerea PNL va fi de 15%”, a spus șeful Guvernului.

De cealaltă parte, PSD merge cu o majorare de minimum 10%. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a amintit că și președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a prezentat o majorare cu 15% pe contributivitate.

Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea. Am spus din august că se impune o majorare de cel puțin 10%. A prezentat și Marcel Ciolacu versiunea pentru o majorare de 15%, aici vorbim despre cei cu contributivitate. Vorbim despre o majorare de 10% și pentru iarnă să sprijinim categoriile vulnerabile.

Suntem în dezbateri, pe ultima sută de metri a bugetului pentru 2023. Trebuie ca aceste majorări să meargă cu alte măsuri (…), prețurile din energie, protejarea locurilor de muncă.

Voi rămâne echilibrat și am să fac anunțul final prin intermediul liderilor coaliției. Suntem pe final cu construcția bugetului și când îl vom depune în primă lectură, în guvern, se va regăsi și suma de bani, cu majorarea punctului de pensiile și intențiile pentru perioada de iarnă”, a declarat Marius Budăi, la România TV.

Rămâne de văzut ce vor hotărî PSD și PNL în privința majorării pensiilor. După ce vor lua o decizie, Coaliția va face un anunț public în acest sens.

articolul original.

Polițiștii reclamă că nu-și pot încasa banii! ‘Structurile financiar-contabile din unități refuză acordarea sumei forfetare aferente concediului de odihnă, începând cu anul 2022, motivând lipsa unor norme de aplicare’

6 November 2022 at 13:13
image

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, organizație ce numără aproximativ 40.000 de membri de sindicat, reclamă că nu-și pot încasa banii pe care ar trebui să-i primească în baza Hotărârii de Guvern nr. 1.198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Mai precis, potrivit Articolului 12 din actul normativ citat, „personalul militar și polițiștii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată”.

SNPPC informează că polițiștii nu-și pot încasa sumele respective și face apel la ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru a rezolva situație.

„Către,

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

– Domnului Lucian-Nicolae BODE, ministru

În calitate de Federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine Publică”, recunoscută de către Tribunalul Municipiului București, prin Hotărâre judecătorească, organizația noastră – membră a Comisiei paritare de dialog social constituită la nivelul MAI -, apără drepturile și promovează interesele a cca. 40.000 de membri de sindicat, polițiști și personal contractual din cadrul acestei instituții.

În context, revenim asupra adresei noastre nr. 167/12.10.2022 și vă solicităm să dispuneți, CU CELERITATE, punerea în aplicare a prevederilor ,,HG nr. 1198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională”, în litera și spiritul legii, pentru a nu aduce prejudicii financiare angajaților MAI.

Precizăm faptul că, la nivelul ordonatorilor de credite din MAI, nu există un cadru unitar și coerent de aplicare a acestui act normativ, care a intrat în vigoare în în luna octombrie a.c., situație în care drepturile economico-financiare ale personalului sunt afectate, pentru că, între altele, angajatorii și, implicit, structurile financiar-contabile din unități refuză acordarea sumei forfetare aferente concediului de odihnă, începând cu anul 2022, motivând lipsa unor norme de aplicare.

Rugăm răspuns la adresa de e-mail din antet”, a transmis Vasile Zelca, președintele Biroului Executiv al FSNPPC.

Ce spune Articolul 12 din HG nr. 1.198 din 29 septembrie 2022:

(1) Personalul militar și polițiștii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(2) Dreptul prevăzut la alin. (1) se acordă pentru efectuarea concediului de odihnă aferent anului calendaristic pentru care se cuvine sau pentru efectuarea concediului de odihnă restant.

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dezvăluit ce pensii nu vor crește de la 1 ianuarie 2023!

5 November 2022 at 20:24
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o precizare importantă referitoare la majorarea pensiilor, majorare care ar urma să se întâmple de la 1 ianuarie 2023.

Marius Budăi a asigurat că pensiile care nu se bazează pe contributivitate nu vor crește.

Întrebat, la România TV, dacă pensiile speciale nu vor crește, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a răspuns: „Tot timpul când a fost vorba de creșteri de pensii nu a crescut decât partea contributivă, nu am avut creșteri care nu se bazau pe contributivitate”.

„Indiferent daca ai pensia mai mare, trebuie sa o ai pentru ca ai contribuit in viata. Avem nevoie si de masuri care sa vina in sprijinul cat vulnerabile. Suntem obligati si trebuie sa-i sprijinim pe cetatenii nostri. Avem nevoie de solidaritate sociala si sa sprijinim categoriile vulnerabile. Cel puțin 10% va fi si se va vedea imediat cand vom depune bugetul. Dupa care il vom trimite in Parlament pentru aprobare”, a mai afirmat Budăi.

articolul original.

Pensii majorate în 2023! Întrebat dacă a fost consultat de Klaus Iohannis cu privire la creșterea cu 15%, Marius Budăi reacționează

26 October 2022 at 08:06
image

Pensiilor vor crește în anul 2023, așa cum prevede legislația în vigoare. Rămân de stabilit procentul cu care se vor majora pensiile românilor.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a asigurat că majorarea va fi de minimum 10%. Totuși, el nu a dori să anunțe un procent exact, înainte de stabilirea Bugetului pe 2023.

„Eu nu voi face licitații de procente pe seama seniorilor României”, a spus, la România TV, Marius Budăi.

Klaus Iohannis a anunțat de curând o majorare de 15% a pensiilor. Întrebat dacă a fost consultat pe marginea acestui subiect, ministrul Muncii a răspuns: „Pe mine, personal, nu”.

articolul original.

După declarația lui Klaus Iohannis, apar noi scenarii privitoare la majorarea pensiilor, începând cu ianuarie 2023

22 October 2022 at 20:24
image

Apar noi scenarii privitoare la majorarea pensiilor românilor, de la 1 ianuarie 2023, după declarația făcută de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a afirmat, joi, că, „în condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, cred că ar fi corect și rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație”.

În prezent, punctul de pensie este 1.586 de lei.

Având în vedere procentele care s-au vehiculat până acum, Realitatea Plus a făcut o serie de calcule privitoare la creșterea pensiilor.

O creștere de 10% ar aduce o majorare a punctului de pensie cu 158 de lei.

Un alt scenariu prezentat este cel al majorării cu 11,9%, ceea ce ar însemna o creștere cu 188 de lei.

La o majorare cu 15%, creșterea ar fi de 237 de lei.

În ceea ce privește o majorare cu 16%, ar aduce 253 de lei în plus la punctul de pensie.

articolul original.
  • There are no more articles
❌