ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Un prorus a fost numit șef al serviciilor de informații din Serbia

1 December 2022 at 19:16
By: -
image

Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat prorus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de şef al Serviciului de informaţii (BIA), a anunţat televiziunea de stat (RTS).

Aleksandar Vulin, în vârstă de 50 de ani, fost ministru al Apărării şi de Interne, este cunoscut pentru declaraţiile sale naţionaliste care au provocat adesea fricţiuni diplomatice cu vecinii Serbiei, potrivit AFP.

El este, de asemenea, unul dintre puţinii oficiali europeni străini care au vizitat Moscova după începerea invaziei ruseşti în Ucraina. S-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în august, şi a repetat că Belgradul nu va introduce sancţiuni împotriva Rusiei. Înainte de călătoria sa la Moscova, el a declarat că Serbia "nu va face parte din isteria antirusească".

Serbia a condamnat la Naţiunile Unite invazia Rusiei în Ucraina, dar a refuzat să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei de Occident.

Vulin, care îl susţine necondiţionat pe preşedintele Aleksandar Vucic, s-a remarcat în special pentru o idee care favoriza ceea ce el numea crearea unei "lumi sârbeşti" cuprinzând sârbi care trăiesc în diferite ţări. Criticii acestei idei subliniază că ea pare să fie în concordanţă cu ideea Moscovei de "lume rusă".

Serbia, ţară candidată la UE din 2012, întreţine relaţii strânse cu Moscova, de care depinde aproape în totalitate pentru aprovizionarea cu gaz.

În plus, Belgradul poate conta pe sprijinul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce priveşte Kosovo, o fostă provincie a cărei independenţă nu a fost recunoscută de Serbia în 2008.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Bratner acuză și aduce argumente: Contract de salubrizare de 295.461.763,65 lei + TVA atribuit în județul Neamț în condiții îndoielnice.

30 November 2022 at 09:15
image

Un comunicat de presă transmis de societatea Bratner Servicii Ecologice face trimitere spre modul în care au fost evaluate ofertele pentru cea mai importantă procedură/licitație organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț ( ADI Econemț) și cum, în opinia societății, oferta concurentă a fost aleasă deși ar avea o ofertă gonflată și o dotare insuficientă sau din care o parte ar exista doar la dosar.

Comunicat de presă

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț (ADI Econeamț) urmează a finaliza procedura de atribuire a unui contract de salubrizare pe 10 ani pentru Municipiul Piatra Neamț, Orașul Roznov și alte 25 de UAT, în valoare de 295.461.763.65 lei + TVA, către un operator cu o ofertă umflată ca preț și cu o dotare cu care nu poate face față.

ADI Econeamț a inițiat la 28.11.2021 procedura de atribuire privind Delegarea prin Concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare a unităților administrativ-teritoriale membre ale A.D.I Econeamț, din zona 1, județul Neamț prin care urmărea atribuirea pe 10 ani a unui contract privind colectarea și transportul deșeurilor din Municipiul Piatra Neamț și cele 25 de UAT parte din zona 1 a județului.

Deși la procedură au participat doi operatori, ADI Econeamț a ales să desemneze drept câștigător Asocierea Clean Prest Activ SRL (lider de asociere) – Salubris SA (asociat), ce a ofertat un preț de 295.461.763,65 lei + TVA, deși oferta acestuia nu îndeplinește condițiile stabilite chiar de ADI Econeamț, are tarife stabilite incorect și cu o dotare inaptă să permită colectarea deșeurilor din zona 1 a județului.

Elemente grave de neconformitate, privitoare la stabilirea tarifelor ce urmează a se aplica populației/firmelor, au fost ignorate de ADI Econeamț, scopul acesteia părând a fi atribuirea contractului cu orice preț acestui ofertant.

Câteva exemple a modului în care a înțeles să își conceapă tarifele ofertantul Clean Prest Activ SRL, cu acordul ADI Econeamț sunt lămuritoare:

 • În costurile cu salariile a inclus o componentă de 47,43% intitulată de acesta „impozite salariale de 47.43%” deși conform legii, din 2019, singurul impozit salarial rămase pe angajatori este CAM, de 2,5%. Prin asta, Clean Prest Activ SRL și-a umflat tarifele pe care populația va ajunge să le plătească, cu 45% pe partea de personal, fără ca ADI Econeamț să obiecteze.
 • Deși avea obligația să investească 295.461,76 lei/an în campanii de informare a populației privind reciclarea, Clean Prest Activ SRL a ofertat doar 150.000 lei/an, scăzându-și artificial valoarea ofertei cu 1.454.617,6 lei fără TVA, fără ca ADI Econeamț să obiecteze.
 • Pentru depozitarea a 4.833 tone de deșeuri colectate de la agenți economic, a prevăzut în ofertă un cost de doar 1.99 lei/tonă, deși legea prevede inclusiv o taxă de 80 lei/tonă pentru economia circulara, la care se adaugă costurile de depozitare. Diferența lipsă minim 78 lei/tonă (la care se adaugă costul depozitării) urmează a fi plătită de populație. În schimb, pentru ca lipseau costuri, cu titlu de exemplu arătăm faptul ca tarifele pentru colectarea deșeurilor reziduale de la agenții economici sunt formate din 77,92% costuri salariale! Toate aceste situații au fost acceptate ca fiind conforme de către comisia de evaluare.
 • Au repartizat in tarife costurile arbitrar si neținând cont de cantitățile generate pe fiecare activitate, astfel au împărțit costurile generale in proporție de 65% către populația din mediul urban, 34,7% către populația din mediul rural si 0,3% către agenții economici
 • au greșit adunarea sumelor reprezentând cheltuielilor cu piesele de schimb
 • la sacii de colectare deșeuri biodegradabile în rural au adunat pur și simplu o sumă arbitrară doar ca aveau nevoie de un tarif mai mare
 • foarte multe erori și omisiuni de calcul tolerate extrem de ușor de comisia de evaluare

(Să reținem ”acuratețea” calculelor. Comisia constată corect că nu aveau cum să rezulte 378 de ore, dacă adunci 313 cu 30 și transmite ea calculul corect 313+30 =348! CU care ofertantul este de acord imediat, considerând că totul este perfect. – N.R)

Sub   aspectul investițiilor ofertate exemple de nereguli realizate de Clean Prest Activ SRL, cu acordul ADI Econeamț, sunt:

 • pentru toată zona județului, a ofertat doar 19 gunoiere deși pentru a putea colecta toate deșeurile avea nevoie de minim 28 de bucăți.
 • Nu a ofertat un sistem complet de cântărire a pubelelor, pentru a putea factura utilizatorilor doar pentru colectarea cantității de gunoi aruncată. În zona 1 a județului sunt aproximativ 64.000 de pubele, fiecare trebuind cântărită, pentru ca deținătorul să plătească doar ridicarea cantității de deșeuri din pubela respectivă. Lipsa sistemelor necesare (RFID tag)  face ca toată lumea să plătească tarif forfetar, atât cei care produc mult deșeu cât și cei care nu produc deloc.
 • Deși trebuie să spele toate cele 64.000 de pubele de 4 ori pe an, s-a prevăzut cu titlu de investiție un singur utilaj mobil de spălare pubele, care nu are cum să facă față. Mai mult decât atât, au prezentat in oferta un utilaj de spălare pentru care au prezentat specificații tehnice nereale. Furnizorul confirma ca descrierea tehnica depusa la oferta nu este cea pe care a pus-o la dispoziția Clean Prest Activ SRL.
 • S-a ofertat colectarea deșeurilor biodegradabile din mediul urban (UAT Piatra Neamț și Roznov) în 494 ore/an în 200 de zile. Adică într-o zi se va colecta doar timp de 2,47 ore, timp în care trebuie să se colecteze de la 7.661 gospodării + 352 puncte comune de colectare, întinse pe o suprafață de 171 km.

Având în vedere faptul că contractul vizează un sfert din județul Neamț, valoarea lui enormă precum și faptul că este obligația legală a ADI Econeamț, toate aceste probleme trebuiau verificate și sancționate de aceasta în procedura de atribuire a contractului. În realitate, niciuna din aceste probleme nu a fost măcar discutată cu Clean Prest Activ SRL, ADI Econeamț limitându-se să-i ceară acestuia lămuriri pe o greșeală de calcul de câțiva lei, ignorând faptul clar că acesta nici măcar mașinile necesare pentru ridicarea gunoiului nu le-a ofertat.

Deși în procedură a mai fost prezent un ofertant cu tarife stabilite corect, utilaje și personal mai mult decât suficiente, ADI Econeamț a decis să îl elimine pe acesta din procedură pentru nerespectarea unor formalități ce nu aveau niciun efect semnificativ.

Cu privire la toate deciziile ADI Econeamț legate de acest contract, există proces intentat în instanță, Curtea de Apel Bacău urmând a lămuri dacă operatorul inapt permis de ADI Econeamț va rămâne cu contractul sau ADI trebuie să refacă procedura pentru a se asigura că locuitorii județului vor avea parte de serviciu de salubrizare la standardele pe care chiar ADI Econeamț și le-a asumat.

La cerere, putem pune la dispoziția tuturor celor interesați documente care probează afirmațiile de mai sus.

Brantner Servicii Ecologice SRL

Trebuie menționat că președintele comisiei de evaluare a ofertelor este Mihail Popescu, fost șef la achiziții în Consiliul Județean Neamț, plecat la ABA Siret, de unde s-a întorc cu două dosare aflate în cercetare. Expertul tehnic cooptat este Adrian Fulop, un nume care se pare că apare în mai multe proiecte ale CJ Neamț.

articolul original.

Ministerul Muncii: Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023

29 November 2022 at 20:57
image

Ministerul Muncii anunță, într-un comunicat de presă, noi reglementări care se aplică de la 1 ianuarie 2023.

Guvernul PNL-PSD-UDMR a adus astăzi o serie de modificări legislației privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.

Ordonanța de urgență aprobată de Executiv transpune integral în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE. Aceasta introduce, la nivelul Uniunii Europene, standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul îngrijitorilor.

Principalele modificări și completări aduse OUG nr. 111/2010 de noul act normativ:

– extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creșterea copilului în cazul părintelui care nu a solicitat inițial acest drept, de la cel puțin 1 lună la cel puțin 2 luni din perioada totală a concediului, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile legale;

– majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în decursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creșterea copilului, de la 5 la 8 indemnizații pentru creșterea copilului  (ICC) în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei;

–  recalcularea cuantumului ICC în cazul obținerii unor venituri suplimentare, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, din hotărâri judecătorești/adeverințe sau acte de rectificare a veniturilor;

– suspendarea sau încetarea plății ICC în cazul în care certificatul de încadrare în grad de handicap expiră în perioada concediului de creștere a copilului;

– introducerea unei perioade de preaviz de cel puțin 10 zile pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când își exercită dreptul la concediu și ICC, înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului pentru creșterea copilului, printr-o cerere, pe suport de hârtie sau electronic, în care precizează perioada preconizată a concediului pentru creșterea copilului;

– menținerea, până la sfârșitul concediului de creștere a copilului, a condițiilor de încadrare și a drepturilor salariale avute la începutul concediului sau dobândite pe parcurs;

– introducerea concediului și a indemnizației de acomodare, acordate părinților adoptatori, ca perioadă asimilată pentru dobândirea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și la ICC.

Ordonanța de urgență mai prevede ca, în cazul persoanelor care realizează, în aceeași lună, venituri atât în țară, cât și în statele UE care aplică Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, dar fără suprapunerea perioadelor de activitate, să se ia în calcul, la acordarea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și ICC, sumele obținute în ambele țări.

De asemenea, s-a decis suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil ( deci 50% în plus la indemnizația mamei pentru fiecare copil). Aceeași măsură se va aplica și pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil.

Sumele nu pot fi mai mici decât 1314 lei (valoare fixă pe care o primesc în prezent mamele de gemeni, tripleti, si cu sarcini suprapuse, suma obtinuta ca rezultat al inmultirii cu 2,5 a valorii ISR  – indicatorul social de referinta, care în 2022 are valoare de 525,5 lei. Deci 2.5 ISR egal 1314 lei.

Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023. Excepție fac reglementările privind majorarea de la o lună la două luni a perioadei de netransferabilitate între părinți, care se aplică atât pentru cererile depuse începând cu 1 ianuarie 2023, cât și pentru cele depuse anterior și nesoluționate până la această dată.

articolul original.

Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA după ce ar fi determinat trei asistente să recolteze probe pentru teste Covid-19 la firma la care este asociat, deși ele erau în timpul programului la spital

29 November 2022 at 11:21
image

Medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Timişoara, a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale – recoltarea de probe pentru teste COVID-19 – la firma la care el este asociat, deşi ele se aflau în timpul programului de lucru la unitatea medicală publică. Alături de Musta au fost trimise în judecată Diana Manolescu, director medical al spitalului, o asistentă medicală şi o altă femeie, medic.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Virgil Filaret Musta, asociat la o societate comercială cu profil medical şi medic şef secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara, pentru instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Diana Luminiţa Manolescu, director medical al spitalului, şi Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecţioase în acelaşi spital, fiecare pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, şi Dana Mihaela Paica, medic la societatea comercială la care asociat era inculpatul prim menţionat, pentru instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 21 iulie – 9 noiembrie 2020, Musta, cu intenţie, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societăţii la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş! Timişoara.

Folosindu-se de influenţa pe care o avea în calitatea sa de medic şef de secţie, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR şi să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societăţii comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă). Deşi zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menţionată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, arată DNA.

Procurorii susţin că, la instigarea lui Musta, în calităţile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecţioase, inculpatele Manolescu Diana Luminiţa şi Albu Maria Diana şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancţionării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit, iar inculpata Manolescu Diana Luminiţa ar fi aprobat foile colective de prezenţă în conţinutul cărora au fost evidenţiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, Musta le-ar fi determinat pe cele trei asistente să îşi încalce atribuţiile de serviciu reglementate de dispoziţiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului şi fişa postului.

În acest fel, s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara. Pe de altă parte, societatea privată la care este asociat Musta ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparţinând lui Musta, aflată într-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii, conform news.ro.

articolul original.

CJAS Buzău demarează o nouă sesiune de contractări de servicii medicale cu noi furnizori

28 November 2022 at 05:00

Pe parcursul lunii decembrie, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Buzău oferă furnizorilor de servicii medicale, farmaceutice și dispozitive medicale care doresc să intre în relație contractuală cu sistemul public de asigurări sociale de sănătate, posibilitatea de a încheia contracte. 

Casa Județeană de Asigurări Sociale de Sănătate (CJAS) Buzău anunță că furnizorii noi de asistență medicală primară, asistență medicală de specialitate clinică, furnizori de medicamente (farmacii) și de dispozitive medicale, vor putea solicita intrarea în relații contractuale cu institutuția care gestionează bugetul destinat serviciilor medicale acordate la nivelul județului, din Fondul Unic Național de Servicii de Sănătate.

Asfel, în zilele de 7 și 8 decembrie până la ora 15.00, cererile și documentele necesare a figura în dosarele de contractare, conținând semnătura electronică extinsă pe fiecare filă, vor fi depuse la CJAS Buzău, în format electronic.

Până pe 8 decembrie la ora 17.00 vor fi verificate dosarele, iar la sediul CJAS și pe site-ul oficial al instituției va fi afișată lista cu furnizorii/ medicii ale căror dosare au fost respinse la contractare și motivele refuzului cu detalii exacte.

Eventualele contestații pot fi depuse, de cei nemulțumiți de respingerea dosarelor, până pe 9 decembrie, la ora 14.00, iar acestea vor fi soluționate până pe 12 decembrie, ora 14.00, când se vor afișa rezultatele.

Negocierea și semnarea documentelor de intrare în relație contractuală cu CJAS Buzău vor fi semnate în zilele de 12 și 13 decembrie până la ora 16.00.


articolul original.

Utilaj multifuncțional modern în dotarea Goscom Vaslui

28 November 2022 at 18:58
image

Gospodarii vasluieni modernizează serviciile pe care le oferă comunității. Modernul utilaj care poate efectua operațiuni multiple, de la măturat, aspirat, stropit, deszăpezit, până la împrăștiere de material antiderapant, a intrat în dotarea Goscom Vaslui.

Deja, el poate fi văzut la treabă în zonele cu spații înguste din oraș. Fabricat în Irlanda de către producatorul Multihog, utilajul crește flota de echipamente a Goscom care va asigura cele mai bune servicii pentru vasluieni.

articolul original.

Sărbătorile de iarnă vin cu scumpiri semnificative

28 November 2022 at 15:53
image

Trecerea dintre ani va aduce în România noi creșteri de prețuri, în cele mai importante sectoare ale economiei. Scumpirile cele mai mari vor fi în zona vânzărilor cu amănuntul, anticipează managerii societăților comerciale, porivit anchetei de conjunctură realizate de INS. Tot comerțul cu amănuntul va înregistra o creștere a activității economice, pentru celelalte sectoare ale economiei prognozele arătând o deteriorare a condițiilor economice.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat tendințele pentru evoluția activității economice în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, realizate pe baza sondajului întreprins în rândurile managerilor întreprinderilor ce activează în domenii precum industria prelucrătoare, construcții, comerț cu amănuntul și servicii.

Astfel, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează de asemenea o creștere a acestora (sold conjunctural +38 %). Conform opiniei managerilor din zona de servicii, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%). Iar managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%). De precizat că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, fără a fi considerat un indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În ceea ce privește evoluția economiei, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).Foarte important, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%). Iar cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Doar în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%). Percepția managerilor asupra condițiilor economice sugerează o frânare a economiei în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, pe fondul condițiilor interne și a contextului internațional dificile.

articolul original.

Polițiștii trag un semnal de alarmă: ‘Funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine’

28 November 2022 at 12:42
image

Sindicatul Național al Polțiștilor și Personalului Contractual din MAI trag un semnal de alarmă cu privire dorința scăzută a tinerilor de a mai urma cariera de polițist.

Potrivit datelor prezentate de către SNPPC, la concursul pentru admiterea în școlile de poliție, aflat în desfășurare, s-a înscris până acum sub 1,5 candidați pe un loc.

În viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine, avertizează SNPPC.

Semnalul tras de sindicaliști:

„Concursul pentru admiterea în școlile de agenți de poliție, sesiunea octombrie-decembrie 2022, aflat încă în desfășurare, scoate în evidență un trist adevăr, pe care SNPPC îl clamează de ani buni: profesia de polițist nu mai este atractivă pentru tinerii din ziua de azi!

Astfel, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina, pe 1340 locuri au rămas 1832 candidați, respectiv 1.36 candidați pe loc; la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca, pe 300 locuri au rămas 426 candidați, respectiv 1.42 candidați pe loc, iar la Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea, pe 240 locuri au rămas 275 candidați, respectiv 1.14 candidați pe loc.

Lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare constituie principalele cauze ale acestei crude realități, care determină o bază ineficientă de selecție a viitorilor polițiști, asta chiar și în condițiile unei perioade reduse de școlarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra întregii societăți, în viitorul apropiat.

Reiterăm aceste 3 principii, care apreciem că ar trebui să stea la temelia profesiei de polițist, principii pe care actualii factori decidenți – politici și guvernamentali – le ignoră:

1- PREDICTIBILITATE ÎN CARIERĂ: orice polițist trebuie să beneficieze de o carieră previzibilă în timp, sigură și stabilă, în funcție de studiile absolvite, de experiența dobândită pe parcurs, de rezultatele profesionale, de nevoile sale de dezvoltare profesională, dar și de cele ale sistemului. Un Ghid al carierei, cu bătaie lungă, similar Statutului polițistului – adică reglementat la nivel de lege, pentru a nu putea fi modificat peste noapte, în funcție de un interes sau altul -, este absolut necesar, astfel încât tinerii să poată determina, în proporție de minim 90%, cariera pe care o vor urma în structurile polițienești ale MAI;

2- PREDICTIBILITATE ÎN SALARIZARE: orice tânăr care își dorește o carieră de polițist va fi interesat și de salarizare. Aceasta trebuie să-i asigure polițistului – cap de familie – un trai decent și, implicit, să nu creeze premise pentru devianțe profesionale sau corupție. De aceea, salarizarea nu trebuie sa fie batjocoritoare și impredictibilă, cum se întâmplă de o vreme, iar nivelul venitului lunar oferit de stat trebuie să aibă un cuantum rezonabil;

3- PREDICTIBILITATE ÎN PERSPECTIVA PENSIONĂRII: orice tânăr care dorește să îmbrățișeze cariera de polițist trebuie să știe, de la bun început, că va avea o viață profesională plină de riscuri, de interdicții și incompatibilități, pe care și le asumă, prin depunerea Jurământului și dobândirea calității de funcționar public cu statut special. Dar principiul simetriei impune ca el să știe, de la bun început, și care sunt condițiile de pensionare, vârsta la care va trece în rezervă, formula de calcul a pensiei și că – cel mai important – REGULA NU SE VA SCHIMBA ÎN TIMPUL JOCULUI!

La admiterea care se va finaliza luna următoare a.c., pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI, în condițiile în care nici măcar locurile de încadrare directă din sursă externă, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate în totalitate; în viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine.

Domnilor guvernanți: puteți stinge lumina…și închideți ușa după noi, să nu vă tragă curentul pe care l-ați scumpit!”, a transmis BIROUL EXECUTIV CENTRAL – SNPPC.

articolul original.

Minivacanță 1 Decembrie 2022. Cine sunt bugetarii care nu vor avea liber vineri, 2 decembrie

28 November 2022 at 08:26
image

În luna ianuarie a.c., Guvernul a decis ca ziua de vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice.

Decizia a fost luată în contextul în care aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal, a informat Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă emis la 19 ianuarie.

Hotărârea de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Cine sunt bugetarii care NU vor avea liber vineri, 2 decembrie

Potrivit Ministerului Muncii, bugetarii, angajați în locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, vor lucra vineri.

De asemenea, nici magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese nu vor avea liber.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Cum se va recupera ziua 2 decembrie?

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite.

articolul original.

Se întâmplă imediat după Ziua Națională a României! Ministrul Muncii afirmă că începe pe 2 decembrie

27 November 2022 at 09:57
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a făcut un anunț care îi vizează pe toți pensionarii din țara noastră.

Marius Budăi a explicat, sâmbătă seara, că imediat după Ziua Națională a României va începe plata pensiilor.

Ministrul Muncii a explicat că livrarea pensiilor nu va fi afectată de zilele libere din decembrie.

Astfel, potrivit lui Marius Budăi, efectuarea plăților va începe în data de 2 decembrie, iar până pe 15 decembrie vor fi date toate pensiile.

Am discutat deja cu Poşta, în data de 2 se vor efectua plăţi, astfel că până în 15 decembrie, să dăm toate pensiile. Se lucrează în data de 2 decembrie, la poştă”, a declarat ministrul Budăi, la Antena 3.

Marius Budăi: „Cu siguranţă vom asigura aceste plăţi”

Calendarul în plata la cont pe card se păstrează, aşa cum se ştie, în 12-14 ale lunii. Este început de an, o zi-două va fi decalată plata cu efectuarea plăţilor, dar comprimăm plăţile şi aşa cum am beneficiat întotdeauna de sprijinul Poştei Române şi chiar acum, în 2 decembrie, când este liber, se vor face plăţi. Cu siguranţă vom asigura aceste plăţi”, a mai spus Budăi, sâmbătă seară, la Antena3.

Moștenitoarea imperiului Dedeman, Karina Pavăl, despre lovitura fără precedent dată pe piața din România: ‘Prin această achiziție, reconfirmăm încrederea noastră în potențialul pe termen lung al sectorului imobiliar’

Anunțul așteptat de milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile! Ministrul Muncii, Marius Budăi: ‘Acum trecem la implementarea lor’

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, dezvăluie când va fi gata noua Lege a pensiilor! ‘Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat’

26 November 2022 at 19:50
image

Sâmbătă seara, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre noua Lege a pensiilor, precizând când va fi gata noul act normativ așteptat de milioane de pensionari.

Marius Budăi a dezvăluit, în această seară, că până la finalul trimestrului I din 2023 noua Lege a pensiilor va fi gata, astfel încât să se treacă la recalcularea pensiilor.

Ministrul Muncii a explicat că nu e vorba neapărat despre o nouă lege și că se va pleca de la analiza Legii nr. 127/2019, despre care mulți specialiști au spus că este o lege bună. Reamintim că la începutul anului 2022, într-un interviu acordat Bugetul.ro, Marius Budăi a precizat că PSD își dorește modernizarea Legii nr. 127/2019, nicidecum o altă lege.

Nu știu dacă va fi neapărat o nouă formulă (n.r. – de recalculare), nu știu dacă va fi neapărat o nouă lege. Noi am zis și în programul de guvernare că vom pleca de la analiza Legii 127, despre care mulți specialiști spun că este o lege bună.

Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat, și, cu siguranță, până la final de trimestru I va fi gata această lege.

Noi deja suntem în această perioadă cu preluarea datelor în format electronic. Pregătim terenul, astfel încât în momentul în care avem legea, și calendarul în cadrul legii, cu siguranță vom trece la aplicare (n.r. – la recalculare). Lucrăm, suntem în parametri”, a spus, la Antena 3, Marius Budăi.

Marius Budăi, pentru Bugetul.ro: „Ne dorim modernizarea acestei legi, nicidecum o altă lege”

Eugen Dinu: Va exista o nouă Lege a pensiilor, în urma PNRR-ului, sau se vor face modificări la Legea nr. 127/2019 – Legea PSD a pensiilor?

Marius Budăi: De mai multe ori, și președintele Ciolacu, și eu, și Lia Olguța Vasilescu am spus că nu este neapărat Legea PSD. Este o lege, într-adevăr, promovată de PSD, susținută de majoritatea PSD de atunci în Parlamentul României, promulgată de președintele României, dar trebuie să fie cunoscut faptul că este o lege lucrată împreună cu specialiștii din Casa Națională de Pensii Publice. Fiecare casă teritorială de pensii din fiecare județ al țării a avut, cel puțin, câte un reprezentant în acea Comisie de lucru a acestei legi. Au fost aleși cei mai buni oameni ai sistemului de pensii și, împreună cu ei, am lucrat la această lege. De aceea, și în programul de guvernare, am scris foarte clar că noi ne dorim modernizarea acestei legi, nicidecum o altă lege.

articolul original.

De la 1 ianuarie 2023, taloanele de pensie se modifică!

26 November 2022 at 15:40
image

Taloanele de pensie se vor schimba în România, începând cu luna ianuarie 2023. Astfel, în plus față de valoarea pensiilor, pensionarii vor găsi pe talon și ajutorul primit de la stat.

Spre exemplu, bătrânii care au pensia sub 1.500 de lei vor găsi pe talon și valoarea ajutorului convenit de Coaliția PNL-PSD-UMDR, mai precis 1.000 de lei.

Cum acest ajutor se acordă în două tranșe, în luna ianuarie pe talonul de pensie al celor cu pensii sub 1.500 de lei va apărea în plus suma de 500 de lei.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a dat asigurări că pensionarii vor primi noile taloane  în ianuarie 2023 

Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. În momentul acesta, chiar în această zi și mâine lucrăm foarte intens împreună cu colegii de la Ministerul Muncii, specialiștii de la Casa Națională de Pensii și cu cei de la Ministerul Muncii pentru a reuși să finalizăm acest act normativ, astfel încât săptămâna viitoare probabil că va intra în ședința de Guvern pentru a fi adoptat.

Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă.

Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date. Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a spus Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Premierul Nicolae Ciucă: „Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu data de 1 ianuarie 2023”

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”, a transmis Nicolae Ciucă.

articolul original.

Serviciile integrate – cheia pentru pentru incluziunea cu succes a populației de etnie romă

25 November 2022 at 13:59

Aceasta a fost principala concluzie a conferinței organizate la Școala Gimnazială nr. 1 din Gălbinași (județul Călărași), la nouă luni de la debutul proiectului multiregional „Servicii integrate pentru incluziunea romilor”. Acesta este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a proiectului colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia (judeţul Constanţa) şi comuna Gălbinaşi (judeţul Călăraşi), prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

Evenimentul de la Gălbinași a reunit beneficiari și potențiali beneficiari ai proiectului, reprezentanți ai unor instituții publice și unităţi de învăţământ din localitate, precum şi experți în cadrul unor organizaţii neguvernamentale care lucrează cu populaţie de etnie romă.

„Acest proiect are o serie de particularități datorită cărora sunt convins că vom obține rezultate durabile, care vor determina o schimbare reală în comunitățile în care intervenim. În primul rând, este vorba despre personalizarea planului de intervenție. Acesta este centrat pe capacităţile şi dorinţele fiecărui beneficiar şi îl implică în mod activ nu numai pe el, ci și pe ceilalți membri ai familiei. Punem accent pe utilitatea fiecărui beneficiar și pe importanța apartenenței la grup. În al doilea rând, echipa noastră intervine pe mai multe paliere: asistență socială, educație, ocupare, sănătate, locuire. În al treilea rând, ne-am concentrat pe calitatea serviciilor oferite”, a declarat Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.

Principalele obiective ale conferinței au vizat prezentarea de către fiecare partener a principalelor activități care au avut loc în cele două comunități în care intervenim, cu punctarea oportunităților de care au beneficiat etnicii romi care s-au înscris în proiect, precum și a modului în care serviciile oferite au influențat viața de zi cu zi a populației căreia ne adresăm.

„În aceste prime nouă luni, echipa HAO a furnizat beneficiarilor proiectului servicii de ocupare utilizând modelul angajării asistate, model ce are la bază o strategie de parteneriat între angajat, angajator şi furnizorul de servicii de ocupare. De asemenea, am elaborat un Ghid de accesare a bunurilor şi prestaţiilor, într-un format uşor de citit şi înţeles (aflat sub tipar), precum și un pachet de cursuri destinat persoanelor de etnie romă privind: acordarea primului ajutor, antidiscriminarea și facilitarea comunitară. Am organizat deja două cursuri antidiscriminare în fiecare localitate de implementare a proiectului și un curs de prim ajutor în Medgidia. În plus, am lansat campania Și eu pot avea o viață bună! dedicată dezvoltării individuale a tinerelor femei rome cu vârsta cuprinsă între 14-29 de ani, în cadrul căreia am organizat deja două ateliere la Medgidia, și am înființat câte un grup de sprijin în fiecare comunitate în care intervenim”, a detaliat directorul executiv HAO.

„Lucrăm în principal cu copiii din Gălbinași, cărora le oferim servicii de educație remedială – meditații gratuite la română și matematică. Pentru cei din ciclul primar, am deschis Clubul de lectură unde citesc, desenează, se joacă, fac exerciții simple. În ceea ce-i privește pe adulții de etnie romă din Gălbinași, aceștia au beneficiat și vor beneficia în continuare de sprijin pentru accesarea anumitor servicii și prestații și pentru rezolvarea unor probleme medicale grave”, a explicat Luciana Lăzărescu, director executiv al Asociaţiei Sprijinirea Integrării Sociale. „Noi nu oferim lucruri materiale. Vrem să facem o schimbare care să dureze, așa că dăm beneficiarilor noștri șansa de a primi ceva care să-i ajute pe termen lung: o educație mai bună, ameliorarea stării de sănătate, un nivel de trai mai ridicat”, a subliniat directorul executiv ASIS, care a punctat colaborarea deosebită cu Școala Gimnazială nr 1 și cu Primăria. Această idee a fost subliniată și de Tudor Pîrvu, secretarul general al Primăriei Gălbinaşi, care a punctat importanţa acestui proiect pentru locuitorii de etnie romă din Gălbinași, care au astfel oportunitatea de a-și rezolva problemele, cu sprijinul echipei de proiect.

„La Medgidia oferim servicii similare, însă condițiile în care lucrăm sunt mult mai grele. Dacă la Gălbinași se lucrează pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, colegii mei lucrează cu copiii din ciclul gimnazial din Barăci pentru a-i învăța să citească și să scrie. Beneficiarii noștri locuiesc în condiții greu de imaginat, unii dintre ei fără geamuri la case sau în locuințe din chirpici, fără acces la apă și canalizare. Acolo, nevoile sunt altele. Segregarea este la ea acasă. Din păcate, întâmpinăm rezistență tocmai acolo unde ar fi trebuit să găsim uși deschise – la școli, în unitățile sanitare, însă ceea ce se întâmplă la Gălbinași îmi dă speranța ca lucrurile pot sta și altfel, cu multă muncă și răbdare”, a declarat Oana Paraschiv, administratorul Asociaţiei Curcubeul Cunoaşterii.

De serviciile oferite de echipa de proiect populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite vor beneficia, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.

articolul original.

Rareș Bogdan prezintă un grafic care răstoarnă anunțurile făcute de PSD: ‘PNL este partidul care a majorat pensiile în ultimii ani’

24 November 2022 at 13:45

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, prezintă un grafic prin care arată că PNL-ul este partidul care a majorat pensiile românilor în ultimii ani.

Practic, Rareș Bogdan răstoarnă anunțul făcut de Partidul Social Democrat, cel care și-a atribuit majorarea de pensii ce urmează să fie făcută de la 1 ianuarie 2023.

Pentru a stăvili minciunile nesfărșite cu privire la creșterea pensiilor, venite din stânga. Acesta este purul adevăr. Fapte, nu vorbe!

Iar investițiile au depășit 6% și se îndreaptă spre ținta de 7%”, a transmis, joi, Rareș Bogdan.

Potrivit graficului prezentat de liderul liberal, în septembrie 2020, PNL a majorat pensiile cu 14%. Apoi, în ianuarie 2022, Guvernul Ciucă a crescut pensiile cu 10%.

Apoi, în ianuarie 2023, Guvernul Ciucă urmează să majoreze pensiile cu 12,5%.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Evoluția punctului de pensie PNL este partidul care a majorat pensiile în ultimii ani: 1800 1600 1784 Septembrie 2020: PNL a majorat pensiile cU 14% 1586 1400 1442 1265 1200 1000 lanuarie 2022: Guvernul Ciucă a majorat pensiile cu 10% 800 600 400 lanuarie 2023: Guvernul Ciucă να crește pensiile cU 12,5% 200 Punctul de pensie în ianuarie 2023 να fi cu aproape 41% mai mare decât era la începutul lui 2020. បសសស Septembrie Ianuarie lanuarie 2019 2020 2022 2023 PNL facebook.com/MariaGabrielaHorga”

articolul original.

Vești bune pentru românii care lucrează în Spania! Memorandumul de Înțelegere semnat de șeful Muncii

24 November 2022 at 08:01
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi, și vicepreședintele Regatului Spaniei și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz Perez, au semnat, în localitatea Castellón de la Plana, în marja ședinței comune de astăzi a Guvernelor României și Regatului Spaniei, un Memorandum de Înțelegere, informează Ministerul Muncii și Solidarității Socialie.

Documentul facilitează colaborarea între cele două state în domeniul ocupării forței de muncă și al inspecției muncii și sprijină identificarea posibilităților cele mai bune de utilizare, în proiecte comune, a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, în special Fondul Social European Plus.

Ministrul român al Muncii a apreciat, în cadrul întâlnirii bilaterale cu omologul său spaniol, că asigurarea protecției și respectării drepturilor celor peste un milion de cetățeni români care lucrează în Regatul Spaniei, ca lucrători detașați sau angajați direct pe teritoriul acestui stat, constituie o prioritate pentru Guvernul României și, implicit, pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Acesta a adus în discuție și necesitatea intensificării cooperării dintre Inspecțiile Muncii din România și Regatul Spaniei, fie prin inspecții simultane în cele două state, fie prin inspecții mixte ale acestora pe teritoriul celuilalt stat, atunci când există indicii că se încalcă drepturile lucrătorilor. Marius Budăi a reamintit, cu această ocazie, că Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (ELA) a fost înființată chiar sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, în data de 31 iulie 2019, instituție care facilitează cooperarea intre Inspecțiile Muncii din statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialul român a discutat și despre Legea dialogului social, votată astăzi în Parlamentul României, unul din jaloanele asumate prin PNRR.

Ministrul spaniol al Muncii și Economiei Sociale, doamna Yolanda Díaz Perez, a subliniat, la rândul său, necesitatea întăririi colaborării în domeniul ocupării forței de muncă și a inspecției muncii în contextul crizelor multiple de la nivel global și a apreciat că este nevoie să se pună accent pe “O Europă mai socială”, un obiectiv de politică europeană.

Totodată, doamna Yolanda Díaz Perez a mulțumit României pentru sprijinul oferit de țara noastră cetățenilor din Ucraina, de la declanșarea conflictului armat.

articolul original.

Husse Brasov: „Cea mai mare dovadă de respect și de iubire pe care le-o putem oferi animalelor noastre de companie, este alimentația!”

24 November 2022 at 07:49
By: nagym
image

Ați stat vreodată să analizați de ce iubim animalele?

Oare, nu pentru că ele spre deosebire de noi, oferă și nu cer?

Ne dau iubirea lor, recunoștința lor, încrederea și mângâierile lor! Ne oferă o stare de bine atât fizic cât și emoțional, până la nivel de celulă!

Deci…..povestea aceasta de iubire, nu este cumva despre NOI, prietenii lor, stăpânii lor, proprietarii lor!?

Oferim noi iubire, responsabilitate, recunoștință și respect în aceeași măsură?

Știm, ne informăm care sunt nevoile lor?

Știm că stă în mare parte, în puterea noastră să le oferim la rându-ne o stare de bine, atât la nivel fizic cât și emoțional?

Husse Brasov: „Cea mai mare dovadă de respect și de iubire pe care le-o putem oferi, este alimentația!”

O hrana sănătoasă, echilibrată, special concepută pentru nevoile fiecarui animal în parte, este ceea ce are nevoie pentru sănătatea și confortul fizic. În acest scop, Husse produce și livrează hrană de calitate super premium, pentru câini și pisici, de peste 35 ani.

Hrana Husse este ceea ce oamenii de știință numesc „hrană de a 3-a generație”, adică o hrană completă care conține nutraceutice (probiotice, carotenoide, glucozamină și condroitină, antioxidanți, acizi grași Omega 3). Toate aceste componente sunt recunoscute ca având efecte pozitive asupra sănătății și a condiției fizice. Așadar, mâncarea Husse nu doar asigură hrana necesară vieții, ci contribuie major și la îmbunătățirea ei.

Hrana pentru câini și pisici Husse este o hrană de foarte bună calitate, produsă din ingrediente superioare, atent selecționate, „human-grade”. Formulele de hrană conțin un foarte bun echilibru al nutrienților (proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale etc) astfel încât să asigure câinelui sau pisicii un aport optim al acestor elemente.

Husse nu folosește GMO/OMG sau aditivi chimici artificiali în formulele sale de hrană

Husse nu folosește GMO/OMG sau aditivi chimici artificiali în formulele sale de hrană. De asemenea, procesele de fabricație sunt astfel concepute încât să mențină calitatea nutritivă a fiecărui ingredient în parte.

De asemenea, hrana Husse este o hrană eficientă deoarece este bogată în grăsimi, proteine și carbohidrați. Acești 3 nutrienți sunt cei care furnizează energie, așadar sunt necesare cantități mai mici de hrană pentru o bună alimentație a animalului de companie.

Modelul de lucru Husse Brasov, aplicat în absolut toate țările, presupune contact direct cu clienții, începând cu consiliere nutrițională pentru animalul lor de companie, suport în alegerea celui mai bun tip de hrană Husse (personalizat pe caracteristicile particulare ale câinelui sau pisicii) și până la livrare gratuită și personală acasă, de către consilierul Husse Brasov.

Husse nu livrează prin curieri sau alte metode care pot „rupe” un contact direct cu clientul. Suntem permanent în legătură nemijlocită cu proprietarii de câini și de pisici și in felul acesta reușim să oferim soluții complete, nu numai un sac de hrană.

Companionii clienților Husse Brasov pot testa gratuit hrana, înainte de a cumpăra, astfel încât confortul dumneavoastră devine deplin. Și nu în ultimul rând, inclusiv ora sau ziua de livrare este flexibilă, funcție de programul clienților noștri.

Dacă preocuparea noastră continuă este să oferim câinilor și pisicilor hrană Super Premium pentru a le asigura starea fizică de cea mai bună calitate, pentru hrana emoțională a animăluțului tău, este nevoie doar de TINE și de TIMPUL TĂU!

Solicită mostre pentru testare: 0731.333.779 brasov@husse.ro

articolul original.

Avocatul Poporului a identificat cele mai grave probleme din sistemul medical românesc

23 November 2022 at 15:50
image

Raportul special realizat de Avocatul Poporului, denumit „Prevenție și informare în domeniul medical din România”, a fost elaborat ca urmare a numeroaselor sesizări înregistrate din partea pacienților, a persoanelor apropiate acestora, dar și a medicilor.

În petiții se contestau ,,dificultatea accesării serviciului de ocrotire a sănătății și, în anumite situații, imposibilitatea de a beneficia de servicii preventive, menite să preîntâmpine îmbolnăvirile”.

Conform raportului, „numeroase persoane s-au confruntat în perioada pandemiei, dar și ulterior, cu imposibilitatea efectuării investigațiilor medicale necesare în timp util, impedimente care au dus deseori la înrăutățirea stării lor de sănătate.Totodată, accesul pacienților la serviciile de sănătate preventive a cunoscut anumite limitări cauzate de diferite deficiențe care au intervenit în ceea ce privește funcționalitatea sistemului de ocrotire a sănătății, cum ar fi lipsa medicilor de familie”.

„Scopul raportului este acela de a identifica modul în care autoritățile și instituțiile competente vin în sprijinul persoanelor, în sensul obținerii unei îmbunătățiri a stării de sănătate a populației, prin luarea de măsuri pentru prevenirea bolilor, prin asigurarea unor servicii medicale de prevenție de calitate și ușor accesibile pentru toți, dar și promovarea unui mod de viață sănătos”, a declarat Renate Weber.

Cele șase domenii verificate de Avocatul Poporului și principalele deficiențe descoperite:

1)    Serviciile medicale de prevenție

Printre serviciile medicale esențiale, stabilite prin Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, se numără serviciile medicale preventive, precum imunizări, monitorizarea evoluției sarcinii și lăuziei, depistarea activă a riscului de îmbolnăvire pentru afecțiuni selecționate conform dovezilor științifice, supravegherea medicală activă, la adulți și copii asimptomatici cu risc normal sau ridicat, pe grupe de vârstă și sex.

Deficiențele constatate sunt :

– legislație neadecvată realității existente în România;

– lipsa de colaborare reală/eficientă între instituțiile cu atribuții în materie;

– localități în mediul rural care nu au un medic de familie, iar în lipsa cadrelor medicale mai multe cabinete s-au închis;

– lipsa de implicare a autorităților locale în vederea asigurării unor facilități pentru medicii care aleg zonele rurale sau zonele cu populație vulnerabilă;

– lipsa de cooperare a autorităților locale/instituțiile județene sau centrale în privința asigurării  serviciilor de prevenție;

– necesitatea unei alocări bugetare mai mare pentru medicina de familie și pentru medicina de prevenție;

2)    Rolul asistenților medicali comunitari și al mediatorilor sanitari

Pe lângă medicii de familie, există serviciile de asistență medicală comunitară, organizate la nivelul autorităților publice locale, în principal în localitățile cu populație vulnerabilă. Aceste servicii sunt asigurate de asistenții medicali comunitari și de mediatorii sanitari, care reprezintă un pilon important al îngrijirilor primare, combinate cu serviciile medicale de prevenție.

Deficiențele descoperite în implementarea activității de asistență medicală comunitară :

– personalul specializat insuficient atât la nivel central, cât și la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene și ale autorităților locale, ceea ce face ca unele obiecti și activități să se realizeze cu întârziere;

– finanțarea insuficientă a rețelei de asistență medicală comunitară;

– necesitatea unei legislații flexibile, care să permită accesul facil la serviciile de asistență medicală comunitară, pentru categoriile vulnerabile.

3)    Deficiențe identificate în privința accesibilității analizelor medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Având în vedere faptul că în România s-au înregistrat cele mai multe decese din Europa, cauzate de bolile tratabile aflate în top 5, se impune luarea de măsuri atât în cazul tratamentelor recomandate, cât și pentru prevenirea incidenței acestor afecțiuni, prin accesul sporit la investigații și analize medicale gratuite. Astfel, se va putea asigura un nivel de trai mai ridicat, creșterea speranței de viață și a numărului de ani de viață sănătoasă.

Conform statisticilor EUROSTAT, pentru anul 2020, un procent de peste 4% din cetățeni, cu vârste de peste 16 ani, nu au putut accesa servicii de sănătate, din motive financiare, termene prea lungi de așteptare sau distanțe prea mari față de prestatorul de servicii medicale. Procentul este relativ ridicat raportat la statisticile din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Principalele impedimente identificate în ceea ce privește accesibilitatea la analize medicale decontate

– termene  îndelungate de așteptare pentru efectuarea pachetului de analize medicale ( în unele cazuri, chiar și peste o lună de zile);

– dificultăți întâmpinate de pacienți pentru identificarea unei clinici la care să-și poată efectua analizele prescrise de medicul de familie;

– în urma primirii trimiterii de la medicul de familie, pacienții sunt puși în situația de a identifica clinici unde să-și efectueze analizele decontate de CNAS; astfel, în cele mai multe cazuri, pacienții sunt nevoiți să apeleze la mai multe clinici pentru a găsi un loc disponibil, iar de cele mai multe ori aceștia sunt amânați pentru perioade ulterioare la care se vor primi fonduri; nu există un sistem automat de repartizare a pacienților la clinici care să le fie accesibile în vederea efectuării analizelor, astfel încât să se evite punerea pe drumuri a pacienților și efectuarea de solicitări telefonice repetate către clinicile private până la găsirea unui loc disponibil, cum se întâmplă în prezent.

– dificultăți de deplasare a persoanelor care locuiesc la distanțe prea mari față de prestatorul de servicii medicale, în localități în proximitatea cărora nu există clinici la care să se poată prezenta spre a-și efectua setul de analize; pe de altă parte, dificultăți similare pot apărea în cazul persoanelor imobilizate la pat, al celor greu deplasabile sau al persoanelor vârstnice care nu se mai pot deplasa pe distanțe mari

4)    Programe naționale de sănătate

Programele naţionale de sănătate se adresează populaţiei şi sunt orientate către promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor şi prelungirea vieţii de bună calitate; se adresează principalelor domenii de intervenţie ale sănătăţii publice şi răspund priorităţilor naţionale identificate prin Strategia naţională de sănătate; sunt finanţate de la bugetul de stat, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări, precum şi din alte surse, potrivit legii; sunt elaborate de Ministerul Sănătăţii, cu participarea CNAS; derularea acestora se realizează de Ministerul Sănătăţii şi/sau CNAS, după caz.

„Referitor la situația diagnosticării precoce a afecțiunilor oncologice, site-ul medical Raportul de Gardă menționează că, potrivit Eurostat, România este pe ultimul loc în UE în materie de screening pentru cancerul de sân, chiar dacă procentul a crescut de la 0,2% la 9% în ultimii ani. Potrivit informațiilor publicate pe același site, „conform celui mai recent sondaj Eurostat, doar 9% din femeile din România cu vârste între 50 și 69 de ani au raportat în 2019 că și-au efectuat o mamografie în ultimii 2 ani. Din nou, România se situează pe ultimul loc în UE”, mai spune Avocatul Poporului.

Pentru Bulgaria, aflată pe penultimul loc, procentul este de 36% – de 4 ori mai mare decât în România iar în Suedia, procentul este de 95%, de aproximativ 11 ori mai mare”.

Astfel, se estimează că, în anul 2020, aproape 4000 de femei din România au murit de cancer de sân.

Având în vedere informațiile comunicate de autoritățile sesizate, cât și prevederile legale enunțate, observăm că nu ne-au fost furnizate date concrete cu privire la stadiul de implementare a subprogramului de screening pentru cancerul de sân la nivelul regiunilor Est, Nord-Est, Vest, Nord-Vest, cât și faptul că pentru restul regiunilor țării nu este alocat un buget care să asigure accesul la screening pentru cancerul de sân, pentru  femeile din grupa de vârstă 50 – 69 ani. De asemenea, considerăm că este necesară analizarea implementării screeningului pentru cancer mamar și la alte categorii de vârstă decât cea reglementată în prezent (50-69 ani)”.

5)    Educația medicală și prevenția în școli

În urma analizării datelor obținute, se poate constata faptul că un procent foarte scăzut al elevilor participă la opționalul „Educație pentru sănătate”. Acest aspect arată că, pe lângă informațiile predate la Biologie, elevii au foarte puține oportunități pentru a se familiariza cu noțiunile care țin de un mod de viață sănătos. În acest sens considerăm utilă o analiză aprofundată, efectuată de specialiști din domeniul sănătății și al educației, în vederea introducerii unei materii referitoare la educația pentru sănătate.

6)    Informarea publicului prin mass-media

Avocatul Poporului abordează și ”derularea campaniilor de informare publică, difuzarea reclamelor care promovează suplimente alimentare sau medicamente influențează decisiv opțiunile cetățenilor, atunci când aceștia se confruntă cu diverse probleme de sănătate, influența mijloacelor media fiind tot mai puternică în formarea comportamentelor cetățenilor, inclusiv în privința opțiunilor pe care aceștia le au atunci când vorbim de educație medicală, prevenție, tratamente medicale”.

articolul original.

Armă contra lui Putin: „Centre de invincibilitate”

23 November 2022 at 05:18
By: (G.Z.)

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la „centre de invincibilitate” speciale, transmite Reuters.

Mii de astfel de centre răspândite în întreaga ţară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop.

Atacurile Rusiei au întrerupt furnizarea de curent electric pentru perioade lungi de timp pentru până la zece milioane de consumatori simultan. Operatorul naţional al reţelei electrice a declarat marţi că daunele produse sunt considerabile.

„Dacă atacuri ruseşti masive au loc din nou şi dacă este clar că electricitatea nu va fi restabilită ore întregi, ‘centrele de invincibilitate’ vor intra în acţiune cu toate serviciile cheie”, a declarat Zelenski în intervenţia sa de noapte.

„Trebuie ca toţi să fim pregătiţi pentru orice scenariu având în vedere felul în care teroriştii luptă împotriva poporului nostru şi a ceea ce încearcă să facă”.

Preşedintele Ucrainei a informat că au fost deja înfiinţate peste 4.000 de centre, fiind planificate mai multe. El a cerut telespectatorilor să consulte site-ul https://nezlamnist.gov.ua/ pentru a identifica cel mai apropiat centru.

Curentul electric a devenit punctul central al campaniei Rusiei în Ucraina, autorităţile îndemnând consumatorii ucraineni să economisească energie electrică şi să treacă la utilizarea în afara orelor de vârf.

„Sunt sigur că, ajutându-ne unii pe alţii, vom putea trece împreună cu toţii peste această iarnă”, a spus el.

Autorităţile ucrainene au înfiinţat deja puncte similare ce oferă servicii de urgenţă în oraşul Herson, abandonat de forţele ruse la începutul acestei luni, în centrul oraşului strângându-se mulţimi de locuitori pentru a-şi încărca telefoanele mobile.

articolul original.

De ce nu a fost ascultată comanda lui Klaus Iohannis, de a fi majorate pensiile cu 15%? Premierul Nicolae Ciucă, răspuns pe acest subiect

22 November 2022 at 13:50
image

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, în luna octombrie, de o majorare a pensiilor cu 15%. Liderii Coaliției au decis ieri ca pensiile să crească, însă, cu doar 12,5%.

Întrebat marți de ce nu au fost crescute pensiile cu 15%, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, având pe masă cifrele necesare, s-a luat decizia în Coaliția PNL-PSD-UMDR ca punctul de pensie să fie majorat cu 12,5%.

„Aseară am avut o ședință foarte bună în Coaliție, o ședință în care am luat o decizie pentru cetățenii români.

Așa cum am spus și am susținut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL, sau electoratul PSD, sau alt electorat, la Guvern luăm decizii pentru cetățenii români.

Și, sigur, s-au vehiculat mai multe cifre, cifrele acelea au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar că orice decizie luăm ea trebuie să fie în primul rând legală, trebuie să fie sustenabilă și trebuie să fie dezirabilă.

Procentul de 15%, anvelopa, am vorbit cu toții de anvelopa de 15% și de asemenea am vorbit de cifrele inițiale pe care proiectăm bugetul pentru anul 2023. Ca atare, având pe masă aceste cifre, aseară am putut să discutăm și să cădem cu toții de comun acord că putem să asigurăm o creștere a punctului de pensie cu 12,5%.

(…) să ne ducem cu ajutoare către cetățenii, către pensionarii cu pensiile, respectiv veniturile cele mai mici, stabilind nivelurile de sprijin așa cum au fost comunicate aseară. Pentru cei cu până la 1.500 de lei, 1.000 de lei în două tranșe, pentru cei între 1.501 lei și 2.000 de lei, 800 de lei în anul 2023, în două tranșe, iar pentru cei care au venituri între 2.001 lei și 3.000 de lei, 600 de lei, de asemenea, în două tranșe.

Sigur că au fost decizii care au vizat și continuarea demersurilor, a deciziilor, luate astfel încât o dată la două luni de zile să fie alimentate acele vouchere în valoare de 50 de euro pentru cei care în anul 2023 aveau o pensie de până la 1.500 de lei.

Acum am ridicat plafonul la 1.700 de lei pentru că, probabil, odată cu această decizie de a mări punctul de pensie, pensiile vor crește și trebuie să continue să beneficieze de acest sprijin.

A fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranșe, 1.400 de lei vor fi asigurați pentru toți pensionarii care au pensii mai mici de 2.000 de lei și vârstă mai mare de 60 de ani.

Vor fi indexate, de asemenea, alocațiile pentru copii cu rata inflației. De asemenea, cea de-a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap și desigur actualizarea pensiei veteranilor de război și a văduvelor veteranilor de război din 2018, ceea ce înseamnă aproximativ 30%”, a afirmat Nicolae Ciucă.

articolul original.
❌